site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-249.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-42.jpg

Playa-del-Ingls-6-3.jpg

productshotphp.jpg

img_33115-1.jpg

Playa-del-Ingls-diurna-3.jpg

image_content_1590563_20170426103927-3.jpg
playa_del_ingles-gran_canaria_25-1.jpg

 

image_content_1767454_20170526205658-1.jpg


De familie Del Castillo wil een strandkiosk
op het Las Burras-strand installeren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 november 2018 - De familie Del Castillo heeft bij de Demarcación de Costas de Canarias (Kustafbakening van  Canarias) een vergunning aangevraagd voor de installatie van een kiosk op Las Burras, in San Bartolomé de Tirajana, om deze dienstverlening aan het strand te bieden, die tot nu toe niet bestaat en door gebruikers al jaren wordt geëist. De kiosk, met een restaurant van 20 vierkante meter en nog eens 50 vierkante meter terras, heeft openbare toiletten en de familie is van plan om ongeveer €100.000,= te investeren, zoals op woensdag 14 november 2018 is bevestigd door bronnen in de buurt van Del Castillo.

0000593-1.jpg

Het verzoek om de installatie van deze kiosk is een recht dat door de Castillo-familie is erkend als compensatie op grond van overgangsbepaling I van de Kustwet, door het bezitten van gronden die de zee bereiken; en voegt waarde toe aan de hangmat dienst van dit strand, dat ook door de familie wordt beheerd. De kiosk zal vier mensen in dienst hebben.
000logo-874.jpg


Er wordt smerig gegeten in Playa del Inglés

Verschillende delen van de gemeente hebben kapotte tegels,
en afval buiten de prullenmanden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 24 juni 2018 - Gebroken en losse tegels die de veiligheid van passanten in gevaar brengen,  honderden plakken kauwgom op de grond, vlekken op vuilnisbakken, talrijke ongelijkheden op de trottoirs, of verschillende soorten trottoirs op een paar vierkante meters. Het zijn slechts voorbeelden  van de situatie van extreem vuil, wat een belangrijk punt van de gemeente is, want het is de ruimte waar de Avenida Gran Canaria en de Avenida Las Tirajanas samenkomen, twee van de belangrijkste verkeersaders van de toeristische gemeente. Een situatie die zich ook uitstrekt tot andere delen van de gemeente en waarvoor de bewoners dringend om een saneringsplan vragen. Want ja, ze zijn duidelijk: het beïnvloedt het toeristische imago van Maspalomas Costa Canaria.

Een paar minuten slenteren door het gebied, betekent dat men allerlei obstakels moet ontwijken, of men struikel erover. Slechts een ruimte van nauwelijks 150 vierkante meter, genesteld in de omgeving van de rotonde Viuda de Franco telt men tientallen tegels in slechte staat, gebarsten of bijna zwart, vuil op de straatlantaarns, of verschillende vuilnisbakken omringd door vuilnis. En dat om twaalf uur 's middags op een willekeurige dag in de week, zonder vakantie te hebben gevierd.
suciedad-come-1.jpg
Oneffenheden
Daar komt nog bij, het mijnenveld waartoe sommige trottoirs zijn getransformeerd met de aanwezigheid van talrijke zwarte stippen, omgezet in uitwerpselen van huisdieren; hoewel het waar is, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana al boetes oplegt aan eigenaren die niet de  de uitwerpselen van hun huisdieren verzamelen. En die verrassing zet de kers op het mozaïek van kleuren op de trottoirs. En het is, dat op sommige delen tot welk vier verschillende soorten trottoir zijn , zonder een uniformiteit die identiteit geeft aan het gebied.

"Het lijkt erop dat het overblijfselen zijn van de tegels die overblijven van andere werken ", kritiseert een toeristische zakenvrouw in het gebied, "het lijkt erop dat Playa del Inglés al vele jaren zijn trottoirs niet heeft schoongemaakt, of aangepast." Voor deze zakenvrouw, die liever haar naam niet bekend maakt, "klinkt het ironisch dat de prullenmanden de  toeristen vragen om de gemeente schoon te houden, wanneer de Gemeenteraad niet is betrokken bij hun taak om een van de belangrijkste toeristengemeenten schoon te houden die bekend is in Spanje en Europa. "
3bb3887e-f4f1-459b-8ad9-9c3118bf784b_879_586-1.jpg 0adf1b7b-b2b8-4591-8e1c-caf71d568c06_879_586.jpg

Over de souvenirs van de dieren, vindt de zakenvrouw, “dat het jammer is voor de lokale bevolking die investeert in de verbetering van het toeristenaanbod, net zoals voor de restaurants, als de klanten die een stinkende straat moeten oversteken waar ze hun auto parkeren.”

Haar indruk is precies hetzelfde als die van andere bewoners en werknemers in de gemeente. Inmaculada Flores, bewoonster in  San Fernando de Maspalomas, ziet vuil in zowel de toeristenwijken  als in de woonwijken. "Ik moest direct mijn bezem en wateremmer pakken en gebieden opruimen waarvan ik denk dat die een slecht imago hebben", legt zij uit, "plaatsen als Alpendre del Amo hebben een verfoeilijk, onverzorgd uiterlijk."

278-a-wp1-1.jpgFlores neemt vuil waar, "zowel op de grond als op de straatbanken," en acht het noodzakelijk dat de Gemeenteraad dringend een plan voor het schoonmaken uitvoert en meer onderhoud verricht. "We kunnen niet minder verwachten van een Gemeente als deze," hoewel zij toegeeft, “dat schuld gedeeld wordt, met burgers en toeristen met onbeschaafd gedrag en de ‘verwaarlozing’ van het Tirajaanse Gemeentebestuur in zijn functies.

Naast vuil, kritiseert Flores de ongelijkheid van de trottoirs, iets dat mensen treft die, net als zij, minder beweeglijk zijn. "Ik ben vaak gestruikeld, het is niet gemakkelijk om hier rond te lopen", klaagt zij, "nu blijf ik thuis, maar er zijn momenten geweest dat ik bang was om zelfs maar naar buiten te gaan." De oneffenheden zijn gering, maar zijn  nog steeds architecturale barrières. "Voor ouderen moet dit enorm zijn," zegt zij.

De verdeling van de straat is voelbaar. Terwijl sommigen kritiek hebben op de extreme vuiligheid die openbare ruimtes hebben; zijn anderen van mening, dat Playa del Inglés schoner is dan andere jaren. Een medewerker van een lokaal radiostation, die zijn naam niet bekend maakt, zegt dat men de afgelopen twee maanden meer aanwezigheid van schoonmaakmiddelen heeft opgemerkt; hoewel het waar is,  dat men een uitvoerder  mist die tegelijkertijd de tegels aanpast. En hoewel hij de gemeente beter ziet, vreest deze radio-medewerker dat het gewoon een beleid is voor de verkiezingen.

Maspalomas heeft een schoonmaak van het aanzien  nodig; een reiniging waarmee toeristen zich op de beste bestemming in Europa voelen. Deze indruk is al wijdverspreid en, als het niet intenser is, zeggen veel buren, zal men uiteindelijk vies eten in Playa del Inglés.
00000Islas-canariaslogo-19.jpg


Ciudadanos klaagt de verwaarloosde staat aan
van sommige meest drukbezochte delen van
Playa del Inglés

De politieke partij Ciudadanos (Cs)
heeft op dinsdag 5 december 2017 de staat aangegeven 
van absolute verwaarlozing van enkele van de drukste
en meest bezochte delen van Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 11 december 2017 -  “Een minimale steekproef toont de absolute gemeentelijke verwaarlozing aan in enkele van de drukste en meest bezochte delen van Playa del Inglés,” zo heeft de  fractieleidster van Cs in de gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana,  Maria del Carmen de la Morena, aangegeven; die heeft opgemerkt, “dat een van de plaatsen waar de verwaarlozing het meest merkbaar is, de Paseo Costa Canaria is  waar de toestroom van bezoekers op elk moment van het jaar aanzienlijk is."

Wat dat betreft, heeft ze uitgelegd, “dat op verschillende plaatsen van de boulevard men pilaren in een proces van verval kan aantreffen, met blootgestelde elementen, zoals ijzeren staven,” en heeft ze  gekritiseerd, “dat het maanden duurt voordat men er wat aan doet.”
Playa-del-Ingls-Paseo-Costa-Canaria.jpg
De la Morena heeft ook verwezen naar, “ de  verslechtering van de architecturale en structurele elementen,", die te vinden zijn, “in de afdaling die aansluit op de belangrijkste toegang tot het strand; waar men scheuren kan  zien in de muren en trappen; en gebroken leuningen en gebroken stenen platen kan waarnemen ."

"Het gaat niet alleen om de esthetische kwestie, maar ook om de veiligheid van de passanten, aangezien, “die kunnen vallen , of gekwetst raken door een defect en gevaarlijk element", zo klaagt de  fractieleidster van Ciudadanos .

De la Morena heeft ook als voorbeeld gegeven, "de strandligstoelen-begraafplaats die op de parkeerplaats ligt, die ook in een jammerlijke staat verkeert, in het gebeid van Anexo II,", en ze heef uitgelegd, “"berg strandligstoelen is zo hoog opgestapeld, dat die vanaf de Paseo Costa Canaria te zien is. "

Daarom, en omdat "het bezoekers een vreselijk beeld van de toeristische slagader van de gemeente biedt,", heeft ze het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana gevraagd "deze strandligstoelen op een schone locatie  te deponeren," en, “dat men begint te werken om de rest van de problemen op te lossen die zijn aangegeven, omdat de Gemeente het zich niet kan veroorloven dat Playa del Inglés in een dergelijk schandelijke en vernederende toestand verkeert.”
zzzislas-canariaslogo-1096.jpg


De Finnen vieren hun Eeuw onafhankelijkheid,
in Maspalomas

De Finse gemeenschap die gevestigd is in Maspalomas, verlicht de ingang van de Templo Ecumenico in de kleuren wit en blauw van hun vlag

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Día de Constitución, woensdag 6 december 2017 - Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft zich op maandag 4 december 2017 gevoegd bij de herdenking van de Eeuw van de onafhankelijkheidsverklaring van Finland, die herdacht is op het plein voor de Templo Ecuménico ‘El Salvador’, in Playa del Inglés, door talrijke leden van de Finse gemeenschap - residenten en vakantiegangers - in Maspalomas.

 Burgemeester, Marco Aurelio Pérez Sánchez; en de algemene consul van de Finse Ambassade in  Madrid, Katariina Hautamäki-Huuki, hebben de plechtigheid voorgezeten, die bestond uit het verlichten van de hoofdingang van de Templo Ecuménico in de kleuren wit en blauw van de Finse vlag, door middel van zeven LED-projectoren.

228 Finnen wonen in Maspalomas.
img_43631.png
De festiviteit is bijgewoond door 228 Finnen (91 mannen en 137 vrouwen) die hun thuis hebben in Maspalomas, en die de Templo Ecuménico in de toeristenwijk Playa del Inglés in de geneente San Bartolomé de Tirajana hebben als een van hun belangrijkste ontmoetingspunten, omdat daar de Luthers Evangelische parochie regelmatig hun religieuze diensten houdt.
800px-VartLandStatue.jpg 800px-Vrt_land_-_front_page.jpg
Bij het evenement - waarbij de hymne ‘Finland’ van Jean Sibelius is uitgevoerde, evenals het Finse volkslied Maamma Laulu (Vårt Land = Ons Land) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maamme_(V%C3%A5rt_landen beluister het Finse volkslied op: https://youtu.be/PX7cPorwX5M) - heeft burgemeester Marco Aurelio Pérez de deelnemers en de leden van de Finse gemeenschap in de gemeente  gefeliciteerd met de viering van hun historische herdenking, en hij heeft de Finnen op collectieve en persoonlijke titel bedankt voor het realiseren van het voorspoedige toerisme en de economie van de gemeente.

Finland, met een vijandig klimaat en een veeleisende geografie, verklaarde zijn onafhankelijkheid op 6 december 1917, en in honderd jaar is het van een agrarisch land uitgegroeid tot een postmoderne samenleving met een economie gebaseerd op industriële productie en diensten, met een bloeiend onderwijs en een maatschappelijk middenveld.
"Het is een geschiedenis van overwinnen, als een grensgebied tussen het westen en het oosten", zo heeft  de consul van de Finse ambassade in Madrid gezegd.

De honorair viceconsul van Finland in Las Palmas, Maritta Kettunen, stelt dat de viering van honderd jaar onafhankelijkheid van haar land de belangrijkste gebeurtenis van hun generatie is. "Het benadrukt democratie, gender-gelijkheid, en onderwijs als pijlers van de Finse samenleving," zo heeft zij gezegd.
templo_ecumenico-640x330.jpg

templo-ecumenico-de-san.jpgEen zeer soortgelijk evenement wordt ook gevierd door de leden van de Ierse gemeenschap in San Bartolomé de Tirajana op 17 maart, ter gelegenheid van St. Patrick’s Day
De Ieren verlichtten dan de gevel van de Templo Ecuménico  in Playa del Inglés met de groene kleur die het klaverblad kenmerkt, een van de belangrijkste symbolen van hun vaderlandsliefde.
0000Islas-canariaslogo-kopie-879.jpg


San Bartolomé de Tirajana van vóór het toerisme

Een tentoonstelling laat het leven  in San Bartolomé de Tirajana zien van vóór het toerisme

Dit fotografisch overzicht van de geschiedenis van het Zuidelijke gebied is te zien tot 23 juni 2017 in het Centro Insular de Turismo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 21 mei 2017 - Het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria toont in een fotografische expositie welke men ten toon stelt in haar vestiging in de toeristenwijk Playa del Inglés -  in Winkelcentrum ‘Yumbo’ (hoek: Avenida EE.UU) - hoe de landschappen en het dagelijkse leven in San Bartolomé de Tirajana waren voor de gemeente de vakantiebestemming begon te worden die deze tegenwoordig is.

Día de Canarias, 30 mei
Beelden van de landbouw in het gebied, van bewoners en hun dagelijkse werkzaamheden, en paradijselijke vergezichten op de duinen en andere enclaves van de plaats worden getoond in  deze expositie, genaamd: ‘Maspalomas: Enaltecer de un pueblo’  (‘Maspalomas: Verheffing  van een bevolking’) en die in  het  Centro Insular de Turismo in Playa del Inglés te zien is in het kader van een geheel aan actuviteiten door het Patronato (plm de VVV) en gereorganiseerd is voor het vieren van 30 mei, de: Día de Canarias.
img_40650-1.jpg                                  
Exposición ‘Enaltecer de un pueblo’, in Maspalomas.
De tentoonstelling, die bezocht kan worden tot 23 juni 2017, “is een eerbetoon aan de personen die hebben bijgedragen aan de vestiging en de groei van de toeristenindustrie op het eiland,” aldus heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria uitgelegd in een communiqué.

“Men wil met dit initiatief een ‘historisch overzicht’ geven ‘met het openen van een deur naar de nostalgische herinnering  die de emoties van veel bewoners en toeristen opwekt die kunnen ontdekken hoe het culturele en sociale leven in Maspalomas was," aldus de woorden van de minister van Toerisme, Inés Jiménez, van het Eilandbestuur.

De nota geeft aan dat de foto’s van twaalf exposanten zijn gebruikt, een aantal daarvan niet eerder gepubliceerd, die vergezeld gaan van toelichtende teksten in drie talen en die worden aangevuld door de weergave van andere voorwerpen, zoals landbouwwerktuigen.

Centro Insular de Turismo, Patronato de Turismo de Gran Canaria
Winkelcentrum  ‘Yumbo’
Avenida de España s/n, (hoek: Avenida EE.UU.)
Playa del Inglés, 
35100 San Bartolomé de Tirajana 
Gran Canaria 
Telefoon..........: 928 77 1550
Fax……..........: 928 76 78 48
E-Mail…….....: cit@grancanaria.com
Internetpagina:  www.grancanaria.com


De toegangen naar het strand van El Inglés
zijn verbeterd met voetbaden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - maandag 20 februari 2017 - Vier toegangstrappen tot het strand van El Inglés (De Engelsman)  zijn voorzien van kranen, voetbaden, en afvoer; evenals opslagtanks, zodat het afvalwater niet in het zand van het strand komt.
playa_del_ingles-gran_canaria_25-2.jpg

img_39242.jpg

Met de installatie van deze voetbaden op vier plaatsen naar het strand van El Inglés, is een investering gemoeid van  €50.000,=
zzzslas-canariaslogo-kopie-110.jpg


Een licht gewonde: Oplegger met autovervoer
ramt autobus in Playa del Inglés

 SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 4 augustus 2015 - Een spectaculaire botsing, tussen een  vrachtwagen -  die auto’s vervoerde in Playa del Inglés - en een autobus, heeft er voor gezorgd dat een 40-jarige man licht gewond is geraakt.

Het ongeval heeft plaatsgevonden voor een gezondheidscentrum.
1438704695306.jpg
1438704736475.jpg
1438704695371.jpg
1438704695339.jpgBij het ongeval op dinsdag 4 augustus 2015 om 13:15 uur op de Avenida Madrid in de toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft men - uit voorzorg - ervoor gewaakt, dat een van de oplegger gevallen auto’s niet in brand is geraakt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-351.jpg 


Start tweede fase  verbetering
Avenida Alfereces Provisionales

SAN DE TIRAJANA - dinsdag 21 oktober 2014 - Het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, is met ingang van maandag 20 oktober 2014 gestart met de werkzaamheden voor de verbetering van de Avenida Alfereces Provisionales in de toeristenwijk Playa del Inglés, in San Bartolomé de Tirajana.

De werkzaamheden zijn begonnen op maandag 20 oktober 2014, na ondertekening van de Ombouw-akte welke heeft plaatsgevonden in het Gemeentehuis van San Bartolomé de Tirajana, waarbij ook de directeur-generaal van Toeristische Infrastructuur, Miguel Cabrera, van de Canarische Regering aanwezig was.
 
De Avenida Alfereces Provisionales in de toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
Net als de eerste, vindt de tweede fase plaats in het kader van de samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend met de Spaanse Staat voor de uitvoering van de Ampliación de la Estrategia Canaria de Mejora del Espacio Público Turístico (Plan Canarias) (Uitbreiding van het Canarische Beleid ter Verbetering van de Toeristische Openbare Ruimte ).

Miguel Cabrera heeft het belang van de ombouw benadrukt, die kan rekenen op een begroting van €2.364.3425,= en een uitvoeringstermijn van 18 maanden, “wat een belangrijke verbetering is voor deze wijk in het Zuiden van Gran Canaria en die leidt, tot een betere kwaliteit van deze toeristenbestemming op de Canarische Eilanden.

Het doel van de werkzaamheden is de herbestrating, het renoveren en verbeteren van de hoofdweg in de toeristenwijk Playa del Inglés, dit wil zeggen, riolering, openbare verlichting, groenvoorziening, nieuwe lantaarnpalen en nieuw staatmeubilair. 
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Avenida de España in Playa del Inglés,
vanaf 18 maart 2014 afgesloten voor alle verkeer

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 17 maart 2014 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana is bezig, om de verbindingswegen tussen de grote winkelcentra in de toeristenwijk te verbeteren, daartoe zal met ingang van dinsdag 18 maart 2014 de Avenida de España in Playa del Inglés voor de duur van de werkzaamheden betreffende herbestrating, gesloten zijn voor alle verkeer.

Het betreft het gedeelte tussen rotonde van Avenida de Alféreces Provisionales ter hoogte van Edifico ‘Prisma’ en de Calle Egypto, om de moderniseringswerkzaamheden voort te zetten ter verbetering van de openbare ruimte; modernisering, die al in een vergevorderd stadium verkeert tegenover winkelcentrum ‘Yumbo’ en op de Avenida de Tenerife. De afsluiting geldt voor alle verkeer, hier zal het wegdek worden opengebroken evenals de trottoirs, voor het aanleggen van riolering en regenwaterafvoer.

Gedurende de werkzaamheden zal het verkeer worden omgeleid via de Avenidas Sargentos Provisionales, Alféreces Provisionales en Gran Canaria, waarbij de toegang tot de Calle Egypto beperkt blijft voor aanwonenden en verboden voor die van de Calle Menceyes.


2 miljoen euro
De werkzaamheden in de eerste fase van het verbeteringsproject voor de verbindingswegen met de grote winkelcentra in Playa del Inglés zijn begonnen op 27 augustus 2013 aan de Avenida de Tenerife. Ze beantwoorden een ambitieus moderniseringsproject voor de openbare wegen in de toeristenwijk die de winkelcentra ‘Yumbo’, ‘Plaza de Maspalomas’, ‘Kasbah’, ‘Metro’, ‘Cita’ en ‘Águila Roja’ met elkaar verbinden. De om te bouwen straten betreft de voornaamste avenidas (lanen) van Playa del Inglés, en wel de:

- Avenida de Francia,
- Avenida de Alemania,
- Avenida de Estados Unidos,
- Avenida de España,
- Avenida de Tenerife.

De werkzaamheden voor de eerste fase zijn gegund aan Satocan voor €1.946,000 = en worden uitgevoerd tussen winkelcentrum ‘Yumbo’ en de winkelcentra ‘Kashbah’, ‘Metro’ en ‘Plaza’.
De technische leiding van het door de Gemeente bevorderde project is in handen van het nutsbedrijf Gesplan en van het Directoraat-generaal voor Infrastructuur, van de Canarische Regering. De werkzaamheden worden gefinancierd door het Ministerie van Industrie Energie en Toerisme en door het Instituto de Turismo de España via een convenant voor verbetering van de toeristische openbare ruimte op de Canarische Eilanden.

“De werkzaamheden beantwoorden aan de noodzaak tot herstel, vernieuwing en modernisering van de openbare ruimte in de toeristenwijk Playa del Inglés vanwege de grote verwaarlozing gedurende 50 jaar gebruik zonder wezenlijke reparatie, waardoor ze een uitwerking hebben op het zichtbare wegoppervlak, maar ook op het leggen van waterleidingen, riolering, en het ondergronds leggen van elektriciteitskabels die nooit gerenoveerd zijn geweest,” zo bevestigt de wethouder van de Gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid, Fernando González Montoro.


Het commerciële verbindingsproject zoekt de toeristenwijk te herstellen voor, bij voorkeur, voetgangersgebruik en daarop aansluitend, de vermindering van de invloed van het omringende verkeer; evenals het aanleggen van een fietspad, dat er tot nu toe niet was in de toeristenwijk; bovendien wil men de wegen een nieuw aanzien geven met moderne materialen en betere, schaduwrijke en rustgevende groenvoorzieningen, in de vorm van boulevards.

De gebieden die dankzij dit project zullen verbeteren lijden aan algemene veroudering en slechte kwaliteit van straatmeubilair, opgelapt wegdek, een mengelmoes van materialen, gebrek aan milieukwaliteit, smalle trottoirs en een slecht imago van de wegen, vervallen door het verloop van de tijd en weinig onderhoud.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Voormalig Viajes Insular-kantoorgebouw
eindelijk gesloopt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 10 december 2013 - Na de eis van de Gemeente is de eigenaar van het pand in de vroege ochtend van maandag 9 december 2013 overgegaan tot de ontruiming en de sloop van het voormalige kantoorgebouw van Viajes Insular in de toeristenwijk Maspalomas (Gran Canaria), dat een toevluchtsoord was voor een twintigtal daklozen en een probleem vormde voor de openbare gezondheid.

Om 07:45 uur zijn bulldozers overgegaan tot de volledige sloop van het pand, nadat 40 agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) en 25 agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) het te slopen terrein hebben afgezet en zijn overgegaan tot de ontruiming van een twaalftal daklozen dat zich in het pand ophield; de zwervers zijn ter identificatie overgebracht naar de burelen van de Policía Local en van de Policía Nacional.

Maandaochtend, 9 decembger 2013: sloop van het voormaluge 'Viajes Insular-pand in Playa del Inglés.


                                                                            VIDEO:
              http://www.youtube.com/watch?v=XySfvJklAlo&feature=player_embedded
Hoewel het pand volledig is gesloopt op maandag 9 december 2013, zullen het ruimen van van het puin, de schoonmaak van het perceel en de omheining ervan- om het te veranderen in een tijdelijk parkeerterrein - nog een, of twee weken in beslag nemen, zo laat men vanuit het Gemeentebestuur
 

De beslissing, om over te gaan tot sloop van het pand, heeft zijn beslag gekregen op 2 december 2013 in een werkgroep die gecoördineerd is door de wethouder van de Gemeentelijk  Diensten en Ruimtelijke Ordening, Fernando González Montoro, waarin o.a. de eigenaar van het perceel, Lorenzo López, heeft deelgenomen.

De eigenaar heeft besloten over te gaan tot de sloop van het pand, nadat de Gemeente hem medio november 2013 opgedragen heeft, onmiddellijk het pand schoon te maken, te desinfecteren, en het terrein te ontdoen van ongedierte.

Winkelcentrum
Het oude - nu gesloopte - pand  aan de rechterzijde van de GC-500, naast het winkelcentra, ‘Nilo”,  was al ruim een decennium buiten gebruik en verwaarloosd. De opeenhoping van allerlei afval en puin op het terrein vormde niet alleen een slecht aanzien voor de stad, maar was ook een doorn in het oog van het publiek.

De Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst heeft het bestaan van insecten en ongedierte gerapporteerd die een ernstig risico inhouden voor de openbare gezondheid, vanwege de mogelijke overdraagbaarheid van besmettelijke ziekten.
 

De Zweed Ib Handreck met zijn drie honden en gitaar, is samen met o.a. de Engelse John en de Maltese  Tony ter identificatie overgebracht naar het politiebureau.De sloopwerkzaamheden zijn begonnen nadat de Gemeente erin is geslaagd de noodzakelijke toestemming te verkrijgen, evenals de toezegging voor het ontruimen van de daklozen, en het vestigen van een rigoureus actieprotocol met de technici en de diensten van Politie, Brandweer, Protección Civil (Bescherming Burgerbevolking = BB) en het Rode Kruis..
 


 
 

De eigenaar van het perceel heeft sinds 26 januari 2013 vergunning voor de bouw van een winkelcentrum oop dit terrein van 10.000 m², dat in het Plan Ruimtelijke Ordening en Uitbreiding van Playa del Inglés vermeld staat als: perceel 1 - lotnummer 72.

López heeft aangegeven, dat zijn project voor het winkelcentrum is gewijzigd, omdat met de Wet op de Toeristische Renovatie en het Moderniseringsplan, vanwege verbetering en toename van het concurrentievermogen van deze gemeente, in plaats van de aanvankelijk geplande drie etages, de voorzijde van het winkelcentrum zeven verdiepingen hoog mag worden, aflopend naar de Calle Enrique Jorge.

Eveneens heeft López eraan herinnerd, dat hij het strategisch gelegen perceel acht jaar geleden heeft verworven voor 14 miljoen euro en ook, dat hij zeven jaar geleden vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van het winkelcentrum, “als er geld zou zijn en de bankinstellingen bereid dit bedrag te lenen; maar, dat dit nu niet mogelijk is,” zo heeft hij toegevoegd.

In die zin heeft het winkelcentrum van 40.000 m² en 30.000 m² aan parkeerkelder een investering nodig van in totaal 40 miljoen euro, “een bedrag, wat momenteel moeilijk is te verkrijgen” zo heeft López verzekerd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


De heuvelrug van Playa del Inglés naast ‘Anexo IIwordt geen winkelcentrum

De Gemeenteraad  wijst opnieuw en unaniem een beroep af,
d
at is ingesteld door de Familie Del Castillo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA . dinsdag 3 december 2013 - In de reguliere Gemeenteraadsvergadering van maandag 2 december 2013 heeft het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, unaniem, het ingestelde beroep tegen de afwijzing van de Gemeente afgewezen, om een openbare groenstrook van Playa del Inglés, te veranderen in een winkelcentrum met parkeerplaatsen.

De familie Del Castillo, die het beroep heeft ingesteld, heeft in mei 2010 gevraagd, dat de Gemeente het gebruik van de openbare ruimte van het perceel NN, gelegen op de heuvelrug van het parkeerterrein van ‘Anexo II’, in Playa del Inglés, te bestemmen tot winkelruimte en parkeerplaatsen.

                                               Perceel NN in Playa del Inglés.

De actie vindt rechtvaardiging in een project van het Consortium voor toeristisch herstel met voor het meer landinwaarts verplaatsen van het Winkelcentrum ‘Anexo II’ naar dit perceel.

Het voorstel van de familie Del Castillo is behandeld in de Raadsvergadering van 1 augustus 2013 en is ook toen, unaniem, afgewezen door alle politieke partijen, vanwege het Gemeentelijke openbare eigendom van het perceel.

In dat geval hebben burgemeester Marco Aurelio Pérez en de wethouder van Ruimtelijke Ordening, Fernando González Montoro, uitgelegd, dat wijziging van het gebruik een aanpassing van het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening met zich mee zou brengen en de betaling aan de aanvragers van een schadeloosstelling voor het benutten van de grond.

Tegenover het voornemen van de erfgenamen van het Condado (Graafschap), stelt het Gemeentebestuur, dat perceel NN en andere in de omgeving deel uitmaken van de verplichte, gratis schenking van grond door de projectontwikkelaar aan de Gemeente.

Verplichting van de projectontwikkelaar
Het 5.519 m² grote perceel NN wordt begrensd door het wegennetwerk, dat langs de parkeerplaats van ‘Anexo II’ loopt en de heen en weer leidende toegangstrappen naar het strand en de zeeboulevard Costa Canarias die zich aan beide zijden daarvan bevinden.

Het ontwikkelingsproject van het Plan Ruimtelijke Ordening van ‘Anexo II’, dat op 25 januari 1977 is goedgekeurd door de Provinciale Bouwcommissie bevat een lijst van gratis toegekende percelen, als verplichte toezegging van de projectontwikkelaar aan de Gemeente.

Onder deze erfgoederen die de Gemeente heeft ontvangen vanwege het Speciale Plan ‘Anexo II’ bevinden zich, naast perceel NN, ook de wegen en wandelpaden; de parkeerplaatsen voor autobussen en personenauto’s op het perceel QQ, de groenstroken,; de openbare ruimten van de groenstroken PP en FF; het perceel AA, wat bestemd is voor openbare toiletten en kleedruimte; de percelen DD voor Gemeentelijke Diensten en een verbandtrommel; en het perceel EE wat bestemd is voor de Gemeentelijke strand-dienstverlening.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Winkeliers verontwaardigd over de volledige afsluiting van de Avenida de España

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 november 2013 - De winkeliers van de  Avenida de España zijn verontwaardigd over de volledige afsluiting van deze, voor alle verkeer, doorgaande verbinding in Playa del Inglés:

Toeristen staan voor een voldongen feit in de Avenida de España in Playa del Inglés.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Playa del Inglés:
vanaf maandag 18 november 2013 is de Avenida de España afgesloten, wegens werkzaamheden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 15 november 2013 - De gemeente San Bartolomé de Tirajana  sluit met ingang van maandag 18 november 2013 tot aan de voltooiing van de werkzaamheden  een gedeelte van de Avenida de España af, langs winkelcentrum ‘Yumbo’ -  tussen de rotondes op de Avenidas Alfereces Provisionales en de EEUU; vanaf de hoek van het Centro de Iniciativas Turísticas (CIT)  (de VVV) tot aan de hoek van Appartementengebouw ‘Buenos Aires’- in de wijk Playa del Inglés, wegens verbeteringswerkzaamheden aan de grote doorgaande wegen naar de winkelcentra.

De verbeteringswerkzaamheden aan de grote doorgaande wegen naar de winkelcentra zijn begonnen op 27 augustus 2013 met de afsluiting van een gedeelte van de Avenida de Tenerife, waarbij dit het ambitieuze project betreft van de verbetering en de modernisering van de toeristenwegen die de verbinding vormen tussen de winkelcentra ‘Yumbo’, ‘Plaza de Maspalomas’, ‘Kasbah’, ‘Metro’, ‘Cita’ en Águila Roja en die naar het Parque Europeo leiden.

Het betreft de voornaamste Avenidas (Lanen) van Playa del Inglés: Francia, Alemania, Estados Unidos, España en Tenerife. In de eerste fase zijn de werkzaamheden gegund aan Satocan, voor een bedrag van €1.946.000,= en het betreft de route tussen ‘Yumbo’ en de winkelcentra ‘Kasbah’, ‘Metro’ en ‘Plaza’.

De technische directie over de verbetering van de verbinding tussen de toeristische winkelcentra van Playa del Inglés wordt gevoerd door het nutsbedrijf Gesplan, met ondersteuning van het Directoraat-generaal Toeristische Infrastructuur, van de Canarische Regering.
Het project kan gefinancierd worden, dankzij het convenant voor de uitbreiding van het verbeteringsbeleid voor de openbare, toeristische ruime op Canarias, tussen het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme en het Instituto de Turismo de España.

Deze werkzaamheden heten een complete inhaalslag aan onderhoud te zijn na 50 jaar verwaarlozing van de druk bereden wegen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Pauper gestorven die overnachtte 
in de voormalige kantoren van  Viajes Insular

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 19 oktober 2013 - Andrea, een 50-jarige Poolse zwerver, die overnachtte in het pand waar voorheen de kantoren van Viajes Insular de Maspalomas gevestigd waren, is op vrijdagochtend 18 oktober 2013 dood aangetroffen op de trappen van het gebouw.

De ondernemers in de omgeving verzekeren, dat Andrea - die men Andrés noemde - een goed mens was, “hij bemoeide zich met niemand en was ook geen drugsverslaafde,” omdat hij gezondheidsproblemen had, is de man de afgelopen week opgenomen in het San Roque-Hospitaal in Maspalomas.

Playa del Inglés, vrijdagochtend 18 oktober 2013.

Zijn leven bestond uit het observeren van de straat vanaf de trappen waar men hem dood heeft aangetroffen, hij groette toeristen en bewoners die de GC-500 overstaken op weg van Playa del Inglés naar San Fernando; en hij onderhield gesprekken met enkele bekenden.

Andrea leed aan epileptische aanvallen en kon niet normaal lopen; een gezondheidssituatie, die verergerde door het drinken van alcohol, zo vertelt een van de ondernemers die zich om hem bekommerde en die hem te eten gaf, om te overleven.

De dakloze verbleef sinds twee jaar in het vervallen gebouw, waar hij samenwoonde met een dertigtal personen sinds het pand bijna een decennium geleden leeg kwam te staan en verwaarloosd raakte.

Het vorige Gemeentebestuur heeft de eigenaar al verzocht de omgeving van het pand af te zetten met een hekwerk en over te gaan tot het schoonmaken en de bewaking ervan, om dit soort incidenten te voorkómen.

Het is echter niet de eerste keer, dat er een pauper sterft in het pand, of dat er zich - naast andere calamiteiten - brand voordoet vanwege de grote hoeveelheid afval die er ligt opgestapeld.

De omstandigheid wil, dat in de Gemeenteraadsvergadering van vorige week, de PSOE erop heeft gestaan, dat men onmiddellijk het gebouw en de omgeving ervan schoonmaakt, omdat, naast andere problemen, men heeft gewaarschuwd, dat dit is veranderd in een van de grootste infectiehaarden in de woonwijk, waardoor er ook ratten aanwezig zijn in het winkelgebied aan de Avenida de Gáldar.

De Gemeente heeft bevestigd, dat de ondernemer dezer dagen een sloopvergunning zal krijgen, om over te kunnen gaan tot de afbraak van het pand en het op orde brengen van het perceel, waar de bouw van een winkelcentrum gepland staat.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Playa del InglésAvenida de Gran Canaria 
hele week afgesloten voor het verkeer

Wegens werkzaamheden, met ingang van maandag 8 juli 2013

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 6 juli 2013 - De Avenida de Gran Canaria in de toeristenwijk Playa del Inglés zal met ingang van maandag 8 juli 2013 afgesloten zijn voor het verkeer, wegens het uitvoeren van infrastructurele werkzaamheden welke zijn opgenomen in het actieprogramma van het Consorcio de Maspalomas-Costa Canaria, zo heeft het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana laten weten.

De werkzaamheden bestaan uit leggen van kabels in de grond en het aanleggen van riolering, zoals is vervat in het actieplan van het Consortium.


De wegafsluiting van de weg gaat in op maandag om 08:00 uur en duurt tot vrijdag 12 juli 2013 middernacht, daarbij is verkeerscirculatie en parkeren niet toegestaan, zo staat te lezen op een mededeling die is bevestigd aan een straat-afsluitingslint van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd met ingang van maandag 8 tot en met vrijdag 12 juli 2013,voornamelijk op de Avenida de Gran Canaria, op het gedeelte tussen de Avenida de Italia en la Avenida de Madrid, in Playa del Inglés.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Zeven horecabedrijven in brand 
in winkelcentrum 'Yumbo'


SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 6 mei 2013 - Sinds maandagochtend vroeg staan op de bovenverdieping van winkelcentrum 'Yumbo' in Playa del Inglés zeven horecabedrijven in brand, bekijk hier de videofilm:


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Hm7bojEE7PQ

Deze brand is ontstaan aan het het begin van wat een blije  feestweek had moeten worden, met de 'Gay Pride Maspalomas 2013' die zich grotendeels afspeelt in dit winkelcentrum.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Brand  in Winkelcentrum 'Yumbo'

Diverse winkels in lichterlaaie
Het vuur is ontstaan op de tweede etage

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- maandag 6 mei 2013 - 1-1-12 laat weten, dat er geen gewonden zijn, omdat er op het moment van het uitbreken van de brand geen personen ter plaatse aanwezig waren.

Diverse winkel/horeca-panden in Winkelcentrum ‘Yumbo’, in de toeristenwijk Maspalomas, zijn getroffen door brand, het vuur is uitgebroken op de tweede verdieping van het winkelcomplex, zo heeft het Centro Coordinador de Emergencias 1-1-2 del Gobierno de Canarias (CECOES) (Alarmnummer 1-1-2) laten weten.


       Winkelcentrum 'Yumbo', Playa del Inglés, op maandagochtend 6 mei 2013.

De melding is bij 112 om 08:12 uur binnengekomen en momenteel is de brandweer bezig met de bluswerkzaamheden. Ter plaatse zijn de brandweer, de Protección Civil (Burger Bescherming = BB) Policía Local van San Bartolomé de Tirajana en de Policía Nacional actief. Uit voorzorg heeft 112 ook een ambulance naar het winkelcentrum gedirigeerd.

   Vier panden in brand, een tiental is getroffen door rook en bluswaterschade.
2013050611161075888large.jpg
Getuigen ter plaatse hebben verklaard, dat de brand begonnen moet zijn in een van de horecabedrijven en, dat deze zich van daaruit heeft verspreid naar andere winkelpanden op de tweede verdieping.

De politie heeft nabij het Centro de Salud van Maspalomas een vermoedelijke brandstichter aangehouden die in beschonken toestand verkeerde.
Ook gaan de geruchten, dat de deze man gedreigd zou hebben een horecabdrijf in brand te zullen steken.


Vier tot tien gay-bars in Winkelcentrum Yumbo zien de toekomst minder 'blij' tegemoet.
Volgens de laatste berichten, om 11:00 uur, woedt de brand in vier bars/discotheken die gefrequenteerd worden door het homo-publiek en is de schade aanzienlijk.

Op dit moment is de oorzaak van de brand (nog) niet bekend.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Fietsen in Playa del Inglés
Het Moderniseringsplan van Maspalomas gaat van start
op de toegangen naar Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 11 januari 2013 - De herinrichting van de Avenida Alfereces Provisionales, die toegang geeft tot de toeristenwijk Playa del Inglés, zal het eerste openbare werk zijn, dat men in gang zet in het kader van het ‘Moderniseringsplan Maspalomas Costa Canaria’, zo heeft het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana laten weten op woensdag 9 januari 2012.

De eerste fase van de herinrichting, die betrekking heeft op de Ring c.q. Groene Band, van het Plan de Modernización (Moderniseringsplan), is openbaar aanbesteed voor € 1.246.091,= en eind december 2012  gegund aan het bedrijf Lopesan voor €996.872,=

Opknapbeurt voor de Avenida Alféreces Provisionales - Playa del Inglés.
De werkzaamheden beginnen in de eerste helft van februari 2013 en moeten voltooid zijn in de eerste helft van december 2013.

De verbeteringswerkzaamheden op dit deel van de Avenida beslaan 6.154 m² en bestaan uit het verwijderen van de middenberm, om er een rijweg in beide richtingen van te maken met heel brede trottoirs en schaduw biedende bomen, zitbanken en ruimte ten gunste van het gebruik van de fiets.

Het asfalt zal worden vervangen door straatklinkers en de trottoirs worden betegeld, het straatmeubilair wordt vernieuwd en er komen meer schaduwrijke bomen, de huidige in de middenberm zijn laag en geven nagenoeg geen schaduw.

Er worden gelijktijdig twee projecten uitgevoerd van het Consorcio de Rehabilitación Turística (Consortium voor het Toeristisch Herstel) die tot doel hebben deze Avenida te voorzien van een afvoersysteem van regenwater en de verbetering van de rotonde bij ‘Anexo II’.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Playa del Inglés: Vijf 25 meter hoge, 
gepensioneerde lichtmasten verwijderd

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 31 oktober 2012 -  De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft op de boulevard van Playa del Inglés, vijf lichtmasten. “Die stonden voor Winkelcentrum ‘Anexo’, waren al buiten gebruik en dienden nergens meer toe,” benadrukt de wethouder van Verlichting, Jerónimo Guedes, in een persbericht.

De oude lantaarnpalen zijn al sinds september 2010 buiten gebruik; de dag, waarop het vorige Gemeentebestuur de nieuwe verlichting in gebruik heeft genomen, die €354.000,= gekost heeft.
img-10809large.jpg
Tot aan de tropische storm ‘Delta’ die de Eilanden eind november 2005 teisterde, hadden de zes, nu verwijderde lichtmasten, een hoogte van 25 meter, waarbij er toen een moest worden ingekort, om de stabiliteit ervan te garanderen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


De ‘twin towers’ van Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 15 juli 2012 - Het Edificio Mercurio (Mercurius*-gebouw), bestaande uit twee identieke kantoortorens, is in 1971 gebouwd aan de Avenida de Tirajana en is het economische en financiële centrum in het Zuiden van Gran Canaria. Het Mercurio-gebouw in de toeristenwijk Playa del Inglés is ontstaan voor het herbergen van de nieuwe ondernemingen die, aangetrokken door het ontluikende toerisme,  naar San Bartolomé de Tirajana zijn gekomen.

Met een hoogte van zeven verdiepingen per kantoortoren - en horecabedrijven op de benedenverdieping - hebben zich tegen elke prijs in dit pand reisorganisaties van uiteenlopende soort gevestigd die naar de toeristenwijk Playa del Inglés kwamen voor de toeristische expansie. Ook bankinstellingen hebben gekozen voor dit pand, om aanwezig te kunnen zijn waar de voornaamste industrie van het eiland zich begon voor te doen. Nu bevatten deze torens - minder pretentieus, dan die in New York – 155 bedrijven, waarvan in meerderheid advocatenkantoren, notariskantoren en belastingadvieskantoren, maar ook bankinstellingen, het postkantoor en de concessiehouder voor de waterleverantie.


De twee torens van het
Edificio Mercurio, dat sinds 1971 getuige is van de economische activiteit van Playa del Inglés, en is het economisch centrum van Zuid Gran Canaria.
Voor de samenleving van Maspalomas Costa Canaria was het duidelijk, aan het eind van de jaren zeventig, toen de toeristische bebouwing van de toeristenwijken  San Agustín en Playa del Inglés zich gestaag uitbreidde, dat men in kantoorruimte moest voorzien waar bouwfirma’s, reisorganisatoren, de bank, de posterijen, de elektriciteitsmaatschappij en de waterleidingmaatschappij  zich konden vestigen.

Met dit doel voor ogen heeft de architect Juan Manuel Delgado Bethencourt het gebouw ontworpen, die ervoor heeft gekozen, om in 1971 twee identieke torens op te trekken aan de Avenida de Tirajana, maar die minder pretentieus zijn, dan die in New York, omdat het bij zeven verdiepingen is gebleven. Maar op dezelfde wijze als die in Manhattan, veranderden ze in het financieel-economische centrum van het Zuiden.
De vraag naar kantoorruimte was dermate groot, dat men ertoe kwam ‘elke prijs’ te betalen, om er een kantoor te huren, zo legt apotheker Cristóbal García Lisón uit. Zijn moeder, Pilar Martín verhuisde in 1975 de apotheek naar de San Fernando-wijk en sindsdien is de apotheek getuige geweest van de diverse ontwikkelingsfasen van de toeristische sector. Hij herinnert zich, “dat zijn moeder 600.000 peseta’s (€13.613,= ) betaalde voor de huur van de apotheek en een garageplaats,” en ook “ dat op de zondagen de mensen uit Las Palmas vier rijen dik stonden opgesteld.”


Winkelcentrum '
Prisma' - Playa del Inglés.

García Lisón voegt hier aan toe, dat in de jaren 70 en 80 de huurprijs ervoor zorgde, dat ze nu eigenaar van het apothekers-pand zijn en, dat er nu sommige kantoren leeg staan, omdat er veel aanbod is en er in feite veel naar winkelcentrum ‘Prisma’ zijn gegaan.

In de afgelopen 42 jaar zijn bijna alle huurders gewisseld in deze torens die 140 kantoren tellen, 79 per toren, en tien horecapanden.

In de eerste fase was er een duidelijke dominantie van touroperators, o.a. Cyrasa, Vingresor, Ultramar, Neckermann Reizen, Viajes Paukner en Viajes Meliá hadden hun hoofdkantoor in dit gebouw. Wijzigingen in de toeristische sector hebben veel van deze bedrijven doen verdwijnen en die zijn vervangen door advocaten, belastingadviseurs en accountants, notarissen, artsen, verzekeringen, onroerend goed, een rijschool, de consul van Costa Rica en zelfs tandheelkundige klinieken.
Het is voldoende, om een kijkje te nemen bij de uitgang, om te controleren, of het Mercurio-gebouw is uitgegroeid tot een juridisch en commercieel adviescentrum, terwijl op de begane grond nog steeds de bankinstellingen, het postkantoor, een bingo-zaal en, het kantoor van Elmasa (de concessiehouder voor waterleverantie in San Bartolomé de Tirajana) gevestigd zijn. Bingo was voorheen de nachtclub ‘Heksen’ en het eerste café was ‘Molin’.

Agustín García, die belast is met het onderhoud van het Edificio Mercurio, weet zich te herinneren, waar elk advocatenkantoor, notariskantoor, of arts voor medische consulten gevestigd was, in welke toren en op welke etage. Hij weet zich te herinneren, dat het eerste instituto de bachillerato (middelbare school) van het Zuiden zich er vestigde, dat een dependance was van de school van Agüimes. Ook vertelt hij, dat waar het commissariaat van Politie gevestigd was, nu een advocaat en een tandarts hun praktijkruimte hebben. Bovendien legt hij uit, dan men talrijke renovaties heeft verricht in deze ruim 42 jaar, vooral  aan de ingangen van beide torens en op de parkeerterreinen.

En als er iemand is die aanspraak kan maken te vertellen over de begintijd in Mercurio, dan is het wel Sebastian Zerpa, de bedrijfsleider van Elmasa Tecnología del Agua, de onderneming die eigendom is van de familie Del Castillo, die de ontziltingsinstallaties en waterputten beheert van San Bartolomé de Tirajana. In zijn geval herinnert hij zich, dat toen hij er in het Zuiden begon te werken, de kantoren van dit bedrijf gevestigd waren in enkele barakken in de barranco (het ravijn) van Maspalomas. Men was net klaar met de bouw van de appartementen ‘Los Caracoles’ en ‘Nueva Suecia’ in San Agustín en, men begon met de bouw van Hotel ‘Folías’.  

Vanaf de bouw van dit pand, heeft Emalsa de gehele vijfde etage van toren nummer twee bezet. “·Het was een heel goed tijdperk, omdat de reisorganisatoren allotment-contracten ondertekenden, waarmee men de toezegging deed, de complexen te vullen en, als ze daar niet in slaagden, werd er toch betaald; maar, nu is het tegenovergestelde het geval, omdat na de reisorganisaties de exploitanten zijn gekomen.,” zo oordeelt hij. Hij merkt ook op, dat de eerste voorzitter van de Comunidad de Propietarios (Vereniging van Eigenaren), notaris Vicente Rojas was, die inmiddels is overleden.

Ook notaris José Chafer Rudilla vestigde zich in 1992 in dit pand. Het bewijs, dat de zaken goed zijn gegaan, is, dat men begon met een kantoor van 100 m² en men nu beschikt over 360 m² die geheel gerenoveerd zijn en waar zeven personen werkzaam zijn. Dit notaruiskantoor heeft bemiddeld bij de aankoop van de vele winkelcentra, zoals ‘Varadero’, ‘Oasis Beach’, ‘Ronda’ en ‘Meloneras’. De notaris  benadrukt, dat kort na zijn vestiging, hij getuige is geweest van de eerste crisis, hoewel hij begrijpt, dat de huidige veel dieper  is. “In het Zuiden zijn de  prijzen voor winkelpanden gedaald en het is nú het moment, om te kopen, maar een andere zaak is  dat de banken geen kredieten verstrekken,” zo merkt hij op.

 Naast deze verhalen zijn er nog veel meer te vertellen over het Edifico Mercurio, maar daarover meer bij een volgende gelegenheid.

(*) Mercurius
Mercurius is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was de god van de handel, reizigers en winst. Reeds zijn naam duidt hem als zodanig aan, daar zijn naam waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent. Zijn Etruskische tegenhanger was Turms.
Meer weten over Mercurius?

Kijk dan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mercurius_%28mythologie%29
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Toeristen treffen een hart aan in het zand
 op het strand van Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 7 juni 2012 - Een groep toeristen heeft op donderdagmorgen 7 juni 2012 iets wat op een hart lijkt aangetroffen op Playa del Inglés. Het is mogelijk, dat er afgelopen nacht een heidens ritueel heeft plaatsgevonden op het strand.

Het strandgedeelte blijft bewaakt, totdat politierechercheurs hebben vastgesteld, of het wel ,of niet om een mensenhart gaat. De recherche heeft het hart meegenomen vooronderzoek. Het zou een doorsnede van 10 cm en de politie is momenteel bezig, om vast te stellen , of het een mensenhart betreft, of dat het gaat om een  hart van een zoogdier, wat mogelijk een varken zou  zijn, omdat  een varkenshart  veel gelijkenis vertoont met een  mensenhart.


Winkelcentrum 'Anexo II' (Archieffoto).

Het orgaan is aangetroffen onder een driehoek van stenen; reden, waarom men aanneemt, dat op dit gedeelte van het strand in de afgelopen nacht een heidens  ritueel heeft plaatsgevonden. De toeristen hebben het hart aangetroffen op het sportgedeelte van Playa del Inglés, naast het winkelcentrum ‘Anexo II’, dicht bij de hoofdtrap die toegang verleent tot het strand.

Rechercheurs van de Policía Nacional (Rijkspolitie)  zijn meteen naar het populaire strand in de Grancanarische gemeente San Bartolomé de Tirajana gegaan voor het verrichten van onderzoek ter plaatste en hebben het hart meegenomen voor verder onderzoek.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


De belangrijkste eigenaar van 'Oasis' wil  solo
de renovatie 
uitvoeren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 6 juni 2012 - Cristóbal Rodríguez Marichal, de grootste participant in het winkelcentrum ‘Oasis’ en indiener van het enige voorstel voor renovatie dat is aangeleverd bij de overheden, heeft op maandag 4 juni 2012 laten weten, uit de Vereniging van Eigenaren te treden en alleen de sloop en de herbouw van de winkels ter hand te zullen nemen, terwijl hij tegelijkertijd heeft laten weten, dat de overige eigenaren onteigend zullen worden als die het voorstel tot herstel van dit gebied blijven blokkeren.

Cristóbal Rodríguez zondert zich af van de overige eigenaren en zegt, dat de enige uitweg de sloop is.
De zuidelijke ondernemer gaat ervan uit, dat hij nu “de handen vrij heeft”, om te handelen in de kantlijn van de Vereniging van Eigenaren en zal aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana voorstellen, dat men hem ondersteunt in zijn bouwproject, waarbij hij zijn deel van de grond inbrengt, wat garandeert, dat men over 51% van de eigendom beschikt.


Het begin van het herstelproject voor het winkelcentrum ‘Oasis’

Volgens  Rodríguez Marichal, is het het zuidelijke Gemeentebestuur zelf, dat een formule overweegt, een meerderheid van eigenaren te vormen en, degenen te onteigenen die zich niet aansluiten bij het herstel. Dit is mogelijk, “want de Canarische Regering gaat de zeeboulevard tussen La Charca en de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas verklaren tot een bouwwerk van algemeen belang.”

Rodríguez Marichal  heeft opgemerkt, dat hij al een akkoord heeft bereikt met de ondernemersgroep Proa SL voor het verwezenlijken van zijn voorstel. Het project bestaat uit de sloop van het winkelcentrum en de verplaatsing van de winkels verderop het strand, meer landinwaarts,  wat het mogelijk maakt de zes meter lang de kustlijn terug te nemen, welke Demarcatie  Kustzaken opeist.

Winkelcentrum ‘Oasis’ ligt buiten de rooilijn van het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening van San Bartolomé de Tirajana, omdat he indruist tegen de erfdienstbaarheid van de kuststrook. Ook fungeert het als een van de ‘zwarte punten’ van de eilandkust in de diverse toeristische plannen van het Eilandbestuur van Gran Canaria.

Het voorontwerp zoals dit is ingediend bij de Gemeente en bij het Nutsbedrijf Gesplan betreft een investering van ongeveer 40 miljoen euro en, omvat ook de aanleg van een zeeboulevard.

Het teruggetrokken pand zal twee verdiepingen gaan tellen, met hetzelfde aantal winkels en dezelfde oppervlakte. Rodríguez Marichal en de Proa-Groep zullen de bouwkosten van het project voorfinancieren, terwijl de Gemeente San Bartolomé de Tirajana haar deel van de grond inbrengt, “als ruilmiddel voor het toekomstige bouwwerk.” Wat dit betreft, heeft burgemeester Marco Aurelio Pérez op maandag 4 juni 2012 laten weten, dat het Gemeentebestuur zich hierover niet zal uitspreken; niet, voordat men het voorstel tot in detail kent en men kan rekenen op een akkoord tussen de eigenaren.

Casino
“Het toekomstige winkelcentrum ‘Oasis’, zou over een casino kunnen beschikken,” zo heeft Rodríguez Marichal op maandag 4 juni 2012  laten weten, die aan heeft gegeven, dat een van de twee ondernemingen die een speelvergunning hebben in het Zuiden van het eiland, “interesse heeft voor het renovatieproject.” Naar zijn mening, zal het voorstel wat Gesplan hanteert dit kustgebied veranderen in een van het meest aantrekkelijke van het eiland, dat nu gedegradeerd is door het onvermogen van de eigenaren, om tot overeenstemming te komen.

Rodríguez Marichal heeft opgemerkt, dat hij al sinds 2009 probeert de overige leden van ‘Oasis’ bij het herstel te betrekken, maar dat hij zelfs niet eens heeft bereikt, dat ze hun aandeel betalen in het project, dat hij heeft gepresenteerd aan de Gemeente en aan Gesplan.

“Daarom,” zo voegt de zakenman toe, “beschikt de Vereniging van Eigenaren niet eens over een document  wat bewijst, dat men de renovatie van het winkelcentrum heeft aangevraagd en., ook niet, dat er bezwaren zijn ingediend tegen de plannen ruimtelijke ordening, waardoor alle eigenaren het risico lopen te worden onteigend.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


De sloop van Oasis  verzandt  door
verdeeldheid van de eigenaren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Día de Canarias, woensdag 30 mei 2012- De Gemeente dreigt het winkelcentrum te onteigenen als men niet snel tot overeenstemming komt.

Vrijwillige of gedwongen sloop. Dat is het ultimatum wat de Gemeente  San Bartolomé de Tirajana  stelt aan de Vereniging van Eigenaren van het Winkelcentrum ‘Oasis’, bij wie onderlinge verdeeldheid het herstel van  de kuststrook tussen het Charca (strandmeer) en de Vuurtoren van  Maspalomas in de weg staat. Het Zuidelijke Gemeentebestuur wil,  dat de renovatie van ‘Oasis’ begint in april 2013,  tegelijk met die van Hotel 'Riu Palace', maar de tijd verstrijkt en er is geen overeenstemming tussen de eigenaren van de winkel- en horeca panden.

De sloop van het winkelcentrum is opgenomen in het ‘Plan de Dinamización Turística’, (‘Promotieplan voor het Toerisme’), dat is uitgewerkt door het nutsbedrijf Gesplan, maar de Vereniging van Eigenaren wil de huidige situatie handhaven. Het bestuur van de ‘Oasis-Vereniging blokkeert sinds 2009 het renovatieproject van de ondernemer Cristóbal Rodríguez Marichal, waarop het nieuwe voorstel van de Gemeente en van het Eilandbestuur van Gran  Canaria is gebaseerd.

Het herstelproject van ‘Oasis’ zoals dit is opgenomen in het ‘Plan de Dinamización’ (‘Promotieplan voor het Toerisme’).

Feitelijk, bevat het Promotieplan voor het Toerisme’ van Gesplan, “een nieuwe verordening voor het regelen van de bebouwing van ‘Oasis’, die is afgeleid van de verplichting de  benodigde grond over te dragen die nodig is, om de erfdienstbaarheid en het recht van  overpad te regelen.” Waardoor de Gemeente de handen vrij heeft, om het gehele perceel te onteigenen.

De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft deze waarschuwing gelanceerd tijdens de recente vergadering met de eigenaren. Indien men volhardt in de afwijzing,  dreigt het Gemeentebestuur met inbeslagname van het gehele terrein en de toekenning van de renovatie van het winkelcentrum aan een private projectontwikkelaar. Bronnen binnen de Gemeente hebben opgemerkt, dat diverse ondernemingen geïnteresseerd zijn in deze bouwactiviteit.

Verdeeldheid
Volgens de Gemeente, verhinderen  zij slechts drie eigenaren uit een en dezelfde familie de sloop en  daaropvolgend herbouw van de panden. Rodríguez Marichal verzekerde  echter op dinsdag 29 mei 2012, dat de meerderheid van de eigenaren, die eerder schriftelijk zijn project ondersteunden, hun houding gewijzigd hebben en nu het herstel afwijzen. Wat dit betreft, merkt de ondernemer op, dat veel eigenaren vebeteringen uitvoeren aan hun panden en advocaten in de arm nemen, om onteigening te voorkomen.

Het winkelcentrum is buiten de planning gebleven na de goedkeuring van de Kustwet, want deze vult de kuststrook tussen het Charca (strandmeer) en de Vuurtoren van Maspalomas, een van de meest karakteristieke gebieden in het Zuiden van Gran Canaria. Ondanks, dat dit beschouwd wordt als “het zwarte punt” van San Bartolomé de Tirajana in de diverse plannen van het Eilandbestuur en het Concorsio del Sur (Consortium van het Zuiden), is geen enkel gemeentebestuur erin geslaagd, de sloop ten uitvoer te brengen.

Het door  Rodríguez Marichal  voorgestelde project, dat is bekrachtigd door Gesplan, heeft 40 miljoen euro nodig en omvat verplaatsing van de winkelpanden naar het binnenland, wat verlenging van de zeeboulevard mogelijk maakt vanaf  het Charca (strandmeer) tot aan Meloneras.
Gesplan staat een bebouwing toe van twee bovengrondse verdiepingen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Playa del Inglés:  Spectaculaire brand in voormalig restaurant Criollo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 4 mei 2012 - Er heeft een spectaculaire brand gewoed in het pand waarin voorheen Restaurant ‘Criollo' gevestigd was in het Parque ‘Europeo’ in Playa del Inglés

De brand is uitgebroken in de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 mei 2012 om 00:30 uur door nog onbekende oorzaak, hoewel brandstichting niet wordt uitgesloten.
img-7150large.jpg

De vlammen stonden op het punt, de op de Avenida de Italia geparkeerde auto’s te bereiken en de brand dreigde over te slaan naar het omliggende winkelgebied.

De straat is afgezet, om het werken mogelijk te maken voor de nood-hulpdiensten, onder wie de brandweer van San Bartolomé de Tirajana, de Policía Local en de Policía Nacional.

Het voorval heeft de nieuwsgierigheid getrokken van werknemers en toeristen in de omgeving die verrast waren door de hoogte van de vlammen en de veiligheidsmaatregelen die rond de brandhaard zijn getroffen.

Filmpjes:
Een drietal filmpjes met spectaculaire beelden van deze brand in Playa del Inglés is te zien op YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=KLunYu3dsg4&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=Fx4OPpJNj-g&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=nkfeaaek6XY&feature=player_embedded

 1336142722413-canarias-27large-1.jpg

Er is veel rookontwikkeling en er is veel schade ontstaan aan het houten interieur van het restaurant. Het toegesnelde ambulancepersoneel heeft niet in actie hoeven te komen, er zijn geen slachtoffers.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Playa del Inglés63-jarige buitenlandse toerist valt vanaf hotelbalkon 6e etage

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 29 april 2012 - Een man is in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 april 2012, in de vroege ochtend, overleden nadat hij  gevallen is vanaf het balkon op de zesde etage van Hotel 'Buenaventura' Playa in San Bartolomé de Tirajana in de toeristenwijk Playa del Inglés. De overledene is een 63-jarige buitenlander.

De alarmcentrale 1-1-2 heeft een telefoontje ontvangen, waarin men melding maakt, dat er - om nog onbekende redenen - iemand vanaf de 6e etage de diepte is ingestort en in de hoteltuin is beland.


(Archieffoto) Een van de hotelzwembaden van 'Buenaventura Playa'.

Het ambulancepersoneel van de Canarische Noodhulpdienst kon ter plaatste alleen nog het overlijden van de man vaststellen. Agenten van de Policía Nacional hebben het stoffelijk overschot in bewaring genomen en wachten op instructies van Justitie.

Duitser
Uit welingelichte bron heeft 'Gran Canaria actueel' vernomen, dat het om een Duitse toerist gaat die in het hotel logeerde. Klaarblijkelijk gaat het niet om een misdrijf, daar de man alleen in zijn hotelkamer was waarvan de toegangsdeur  was afgesloten.

1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Sonnenland wordt weer woonwijk

De urbanización (woonwijk)
 
heeft 23 logiesbedrijven verloren zien gaan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 20 april 2012 -  De Urbanización (woonwijk) Sonnenland is in de Eilandplanning niet langer aangeduid als toeristengebied, omdat  in de afgelopen jaren de woonbestemming de overhand heeft gekregen boven de logiesaccommodatie.

Van de 25 complexen die men in de urbanisatie heeft gebouwd als toeristische logiesaccommodatie houden er zich nog slechts drie met logiesverstrekking bezig. Dit verklaart waarom het Eilandbestuur deze ruimte tot woonwijk heeft bestempeld.

                 Luchtfoto: Urbanización Sonnenland in Maspalomas

Dit is een van de bevindingen, welke het Regeringskabinet van het Eilandbestuur heeft geïntroduceerd in het Plan Territorial Parcial para la Regeneración y Estructuración del Espacio Consolidado de Playa del Inglés (PTP8) (Plan Ruimtelijke Ordening voor Herstel en Herstructurering van het Ruimtelijke gebied  Playa del Inglés) nadat destijds de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente (Cotmac) (Milieucommissie) het document heeft goedgekeurd.

Het doel van het Plan de Regeneración de Playa del Inglés (Herstelplan voor Playa del Inglés) is het versterken van de vernieuwing van het toeristische aanbod en het oplossen van de problemen welke zijn ontstaan door permanente bewoning.

De Minister van Ruimtelijke Ordening, Architectuur en Landschapsbeheer, Ana Kursón, van het Eilandbestuur heeft op donderdag 19 april 2012 uitgelegd,  dat de Cotmac van mening is, dat hoewel het PTP8 Sonnenland catalogiseert als woonwijk; men aangeeft, dat het gebruik ervan ten koste is gegaan van het in werking treden van het Plan Territorial de Ordenación Turística Especial Insular de Gran Canaria (Pteoti) (Speciale Eilandplan Ruimtelijke Ordening voor het Toerisme van Gran Canaria).

Daarom, aldus Kursón, heeft men een document opgesteld waarin alle gegevens zijn verzameld  voor het Plan de Regeneración de Playa del Inglés, dat goedgekeurd zal moeten gaan worden alvorens het Ministerie van Openbare Werken, dat geleidt wordt door minister Domingo Berriel, er zijn goedkeuring aan kan hechten.

Op- en afritten van de GC-500 naar Playa del Inglés
Anderzijds heeft het Cabildo (Eindbestuur) ervoor gekozen nieuwe verbindingen van de GC-500 te maken met Playa del Inglés, met een formule van minder kosten voor de schatkist van San Bartolomé de Tirajana.

  • In principe heeft men de Gemeente verplicht,  grond te onteigenen voor de aanleg van drie toegangen tot de CC-500 vanuit Playa del Inglés en, op donderdag 19 april 2012 heeft men besloten, dat men deze actie onderbrengt in het Plan Ruimtelijke Ordening van San Bartolomé.

In het genoemde Plan de Regeneración de Playa del Inglés staat, dat vanaf de toegang van El Veril tot aan die van Viuda de Franco er een heel breed tracé is van de CC-500, dat geen toegangen heeft naar het toeristengebied. De toegang voor voertuigen is nu vastgesteld ter hoogte van het Winkelcentrum ‘Gran  Chaparral’, maar ook stelt men twee voetgangerstoegangen voor.
Bovendien, plant men de verbreding van de trottoirs van het genoemde tracé, ter bevordering van de mobiliteit van de toeristen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Renovatie voor het herstel van toeristenwijk
Playa del Inglés  
heeft prioriteit voor drie Avenidas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - vrijdag 20 april 2012 - De panden die op de eerste rij staan aan de doorgaande lanen - te weten: de Avenida de Tirajana, de Avenida de Alfereces  Provisionales en de Avenida Italia  - hebben de hoogste prioriteit in de voorstellen voor te ondernemen acties in het kader van het plan ruimtelijke ordening voor het herstel van Playa del Inglés. Het gaat daarbij om het herstel van de logiesaccommodatie, zoals het omzetten van woongebruik naar toeristische verhuur.

De uiteindelijke redactie van het plan ruimtelijke ordening voor het herstel van de Zuidelijke toeristenstad verleent de hoogste  prioriteit aan het herstellen en verbeteren van de panden die bestemd zijn voor de logiesaccommodatie van Playa del Inglés en voor het herzien van woongebruik naar toeristische verhuur in de panden die op de eerste rij staan van de kust en in de onmiddellijke nabijheid van de drie avenidas: de Avenida de Tirajana, de Avenida Alfereces  Provisionales en de Avenida Italia.

Avenida de Tirajana, in Playa del Inglés, een van de doorgaande lanen die met prioriteit moeten worden gerenoveerd.

Dit staat beschreven in het document, dat de Ministerraad van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft toegevoegd aan het Plan Ruimtelijk Ordening, en waarmee men de recente aanbevelingen van de Cotmac (Milieucommissie) heeft ingelijfd. Nu rest alleen nog, dat men dit ten volle goedkeurt en, dat de Canarische Regering de definitieve goedkeuring publiceert, zodat dit kracht van wet heeft.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Gemeente verwijdert overbodige verkeerslichten
in toeristenwijk Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  donderdag 22 maart 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft besloten alle onbenutte en onnodige verkeerslichten in de toeristenwijk Playa del Inglés te verwijderen, “om onnodige overlast voor automobilisten en voetgangers te voorkomen en tegelijkertijd houdt men een grote schoonmaak van de straten en trottoirs, door al het onnodige straatmeubilair te verwijderen,” aldus heeft de Gemeente laten weten in een communiqué.

De laatste 12 verkeerslichtinstallaties die nog overeind stonden en buiten dienst waren, zijn op maandag 19 en dinsdag 20 maart 2012 verwijderd door een team gemeentewerkers van het Departement Wegenonderhoud en Openbare Werken, dat is geassisteerd door een lasser en een hoogwerker, op de kruising Viuda de Franco, op de Avenida de Estados Unidos en de Avenida de Gran Canaria ter hoogte van Hotel 'Corona Blanca'.

8a7dd0ae00bf4fd3ab8111470701ef69-1.jpg                                                                  VIDEO:
      http://www.youtube.com/watch?v=XySfvJklAlo&feature=player_embedded

De beslissing , om het verwijderingsproces van het onnodige, al jaren  buiten gebruik zijnde, straatmeubilair te voltooien is een maatregel die opnieuw is hervat door burgemeester  Marco Aurelio Pérez.

De verkeerslichten van Playa del Inglés, aldus de verantwoordelijke  wethouder, Fernando González, hebben nooit beantwoord  aan het werkelijke doel, namelijk  de regulering van het verkeer binnen de toeristenwijk. En sinds ze tien jaar geleden buiten werking zijn gesteld, “zijn ze alleen een hindernis voor de voetgangers en het verkeer geweest, vooral door de voortdurende misverstanden die ze veroorzaakten bij buitenlandse chauffeurs die niet wisten, dat de verkeerslichten buiten werking waren.”

De verwijdering van de verkeerslichten in Playa del Inglés en hun geleidelijke vervanging door rotondes die voor een veel betere distributie van het verkeer zorgen, zijn ook nu weer door burgemeester Marco Aurelio Pérez in een resolutie aangenomen; een beslissing, die er nog lag uit een vorige periode toen hij burgemeester was.


De verwijdering van de verkeerslichten in Playa del Inglés en hun geleidelijke vervanging door rotondes die voor een veel betere distributie van het verkeer zorgen, zijn ook nu weer door burgemeester Marco Aurelio Pérez in een resolutie aangenomen; een beslissing, die er nog lag uit een vorige periode toen hij burgemeester was.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Toerist doodgereden op de GC-500 
 
in  de toeristenwijk Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 17 maart 2012 - Een toerist, afkomstig uit Schotland, is op vrijdag 16 maart 2012 overreden door een personenauto en heeft daarbij het leven verloren.

De Schot van middelbare leeftijd  heeft geprobeerd de GC-500 over te steken, de weg die Playa del Inglés scheidt van San Fernando de Maspalomas.

Het ongeluk heeft zich voorgedaan kort na 21:00 uur bij de ingang van tunnel onder de rotonde  Viuda de Franco in de richting van Mogán.

 
De toerist heeft geprobeerd de weg over te steken op een gedeelte waar dit voor voetgangers verboden is, op 50 meter afstand van de voetgangersbrug.

In eerste instantie hebben agenten van de Policía Local de man niet kunnen identificeren, omdat deze geen identiteitspapieren bij zich droeg; pas na het aantreffen van zijn mobiele telefoon was het mogelijk het appartementencomplex te lokaliseren waar de Schot logeerde in Playa del Inglés.

De verwijdering van de verkeerslichten in Playa del Inglés en hun geleidelijke vervanging door rotondes die voor een veel betere distributie van het verkeer zorgen, zijn ook nu weer door burgemeester Marco Aurelio Pérez in een resolutie aangenomen; een beslissing, die er nog lag uit een vorige periode toen hij burgemeester was.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Men begint opnieuw met de bestrating van
'Parque Europeo'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 maart 2012 – Verworden tot een vloek in het hart van Playa del Inglés, begint men opnieuw met het voetgangersproject van het Puerto de La Cruz-Park en de Calle Tenerife, de Calle San Cristóbal de La Laguna en de Calle Las Estrellas. De winkeliers zijn verwachtingsvol en hopen, dat het nu definitief is.

De voorzitter van de winkeliersvereniging van El Veril, Luis Mosquera, verwacht, dat de derde wijziging van het project voor het veranderen van 'Parque Europeo ' in een voetgangersgebied, dat technisch gezien de bovengenoemde straten omvat, een einde maakt aan een decennium van papierwerk, onderhandelen, discussie,  frustratie en grote financiële verliezen. “Ik wil geloven, dat het deze keer definitief is,” bevestigt de ondernemer.

Met een schets in de hand van wat het nieuwe aanzien moet gaan worden van het toeristische hart van Playa del Inglés, legt Mosquera uit, dat dit een werk is, waarvoor men  zich al in 2004 heeft ingezet, zonder zich voor te kunnen stellen dat dit korte tijd later tot een soort vloek zou worden.

1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Finse toerist dood

Na val van 25 meter in toeristenwijk Playa del Inglés
Triest einde van een vakantie

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 11 januari 2012 -  Een 25-jarige Finse jongeman, die geïdentificeerd is als F. K. W., is op dinsdagochtend  9 januari 2012 dood aangetroffen nadat hij vanaf een appartementengebouw in de toeristenwijk Playa del Inglés in San Bartolomé de Tirajana een val heeft gemaakt van 25 meter. Zijn verloofde heeft op zondag 8 januari 2012 aangifte van vermissing gedaan, nadat de jongeman, na een nacht feestvieren, niet naar het hotel is teruggekeerd waar zij logeerden, zo merken bronnen nabij de zaak op.

Hoewel men het stoffelijk overschot heeft gevonden op dinsdag 10 januari 2012, onderzoekt de Policía Nacional, of het lijk van de Fin al enkele dagen op het platte dak van een speelautomatenhal heeft gelegen. Op zaterdag 7 januari 2012 is F. K.W. in de toeristenwijk Playa del Inglés gaan stappen met zijn verloofde.

Gedurende de nacht zijn de twee uiteen gegaan en ieder afzonderlijk naar het appartement teruggekeerd. De volgende dag echter heeft zijn verloofde aangifte van vermissing gedaan, omdat er geen spoor van de jongeman te bekennen was en hij nooit in het hotel is aangekomen.

Kort na 10:00 uur op dinsdag 10 januari 2012 hebben technici van Apartamentos ‘Los Elefantes’ aan de Calle Alfereces Provisionales, vanaf de derde etage op het platdak van een kamer een lichaam zien liggen, dat van een steunmuur van een hoger gelegen etage moet zijn gevallen.

Men heeft onmiddellijk de Policía Nacional verwittigd, die samen met de Policía Local en de Protección Civil (Burger Bescherming) van San Bartolomé de Tirajana naar de locatie is gegaan. De 1-1-2 meldkamer heeft een ambulance gestuurd, waarvan de medewerkers het overlijden van de jongeman hebben vastgesteld die, vermoedelijk,  vanaf een hoogte van 25 gevallen is.
1326235951636-muerto4large.jpg

Het lichaam verkeerde al  in staat van ontbinding toen men het heeft aangetroffen waardoor men aanneemt, dat het daar al een dag of twee moet hebben gelegen, aldus geraadpleegde bronnen, hoewel autopsie zal moeten uitwijzen wanneer de val zich heeft voorgedaan.
1326235951636-muerto5large.jpg
De overledene, die in het bezit was van zijn identiteitspapieren en een flinke hoofdwond had, verbleef in het gebied waar de val zich heeft voorgedaan en na tussenkomst van de Brandweer van San Bartolomé de Tirajana, is hij in een lijkwagen van een begrafenisondernemer overgebracht naar het Forensisch Anatomisch Instituut in Las Palmas de Gran  Canaria.

Het Korps landelijke Politiediensten die de zaak in onderzoek heeft, gaat er in eerste instantie niet van uit, dat de overledene is neergeslagen, of geduwd door een andere persoon, en sluit de veronderstelling van zelfmoord uit.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-40.jpg

 

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--456.jpg

zon-133.jpg