aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-125.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-23.jpg


Het danteske bedrijf op Canarias
over seksuele uitbuiting van vrouwen

De impuls van het toerisme genereert een effect
dat wordt opgeroepen in een gebied waar
drieduizend prostituees opereren

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 14 januari 2019 - De toename van het aanbod van toerisme en het nachtleven voor de afleiding van bezoekers uit Zuidoost-Azië en het zuidelijke Middellandse Zeegebied heeft geleid tot de cijfers van vrouwen die zich bezighouden met prostitutie.

Het Istituto Universitario de Estudios de Mujenres heeft een document geproduceerd met interviews van vrouwen op de eilanden. Het grootste deel van Sub-Sahara en afkomstig uit Latijns-Amerika. Met de noodzaak om inkomste naar hun land van herkomst te verzenden. 100% is het slachtoffer geworden van seksueel geweld en is geronseld in Spanje.
islas-canarias-mujer2-kDj--380x285abc.jpg
De professor van de Universiteit van La Laguna (ULL), Esther Torrado, van het Instituto Universitario de Estudios de las Mujeres (Universitair Instituut voor Vrouwenstudies), bevestigt, “ dat het geweld wat wordt opgewekt, een hoge consumptie van drugs en geestelijke gezondheid oplevert." Zij bevestigde internationale netwerken, “ waarin vrouwen een object van economische winstgevendheid zijn.”

Bron
100% van de geïnterviewde vrouwen voor het rapport, dat in 2017 werd uitgevoerd, verklaarde dat zij het slachtoffer waren van seksueel geweld door paren, ex-partners, prostitutie-eisers, pooiers, of familieleden. De meeste buitenlanders werden gerekruteerd in Spanje en bevestigen allemaal dat ze seksueel, sociaal, psychologisch, of institutioneel geweld hebben geleden, in dit geval vanwege de angst dat, als zij moeders zijn, de voogdij over de kinderen zal worden ingetrokken.

Velen wijzen erop dat ze in hun kindertijd mishandeld, of seksueel lastig gevallen zijn, en dat de meesten van hen schaars zijn aan economische middelen en academische training, en dat een minderheid geestelijke gezondheidsproblemen, of drugs heeft.

Om deze reden 'circuleren' vrouwen over de 'pleinen' die beschikbaar zijn in appartementen en hostessclubs en gaan ze in de weekeinden van de eilanden van de hoofdstad naar mensen met 'weinig aanbod', zoals La Palma, La Gomera, en El Hierro. Verre van de mythe dat prostitutie een gemakkelijke wereld is van vreugdevol leven en vrijwillige keuze, hebben de meeste interviews verklaard dat ze de activiteit in de toekomst willen verlaten, maar de middelen missen om dat te doen.

Wat betreft het 'discours' dat door consumenten is vastgesteld, zijn er twee dominante, die van de 'vrouwen schimmelhandel', de gevaarlijkste en meest overeenstemmende mannen met een negatief beeld van vrouwen als vicieuze, materialistische, en valse mensen, en die de groep zijn met het meeste risico om seksuele agressors te worden.
000logo-kopie-kopie-18.jpg


De Guardia Civil ontmantelt
een nieuw geval van kinderprostitutie

De gearresteerden zijn voor de rechter gedaagd
in San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 16 juli 2018 - Het Equipo de Homicidios y Personas de la Unidad Orgánica de la Policía Judicial (UOPJ) (de Recherchedienst) van van het Commissariaat van de  Guardia Civil in Las Palmas heeft de operatie ‘Aznia’ voltooid, dat heeft verduidelijkt dat er een geval van corruptie van minderjarigen is opgetreden in het eerder genoemde centrum dat wordt beschermd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, waar de gearresteerden vier minderjarigen zouden hebben bedreven om prostitutie te beoefenen in ruil voor geld, of verdovende middelen.

In oktober 2017 meldden de opvoeders van een opvangcentrum de gebeurtenissen aan de Guardia Civil, waarbij ze rapporteerden hoe ze vermoedden dat een persoon meerdere minderjarigen beïnvloedde om seksuele relaties met een derde partij te hebben, in ruil voor geld of verdovende middelen.
img_47499.jpg
                                
Een meisje zonnebadend op een Europees strand.
In de loop van het onderzoek verkreeg de Guardia Civil de identificatie van vier minderjarigen met verschillende leeftijd - twee van het bovengenoemde centrum en twee andere maar net zo bekend als de eersten - tussen 15 en 17 jaar oud, slachtoffers van de gearresteerde, die zou hebben geprofiteerd van de situatie van de kwetsbaarheid van diegenen om hun doelen te bereiken, meldt de Benemérita in een communique.

Als resultaat van het onderzoek hebben de agenten de als verdachte veronderstelde A.M.R.V. gezocht en de minderjarigen in contact gebracht met J.C.H.V. om seks met hem te hebben en van beide gearresteerden een vergoeding te ontvangen  in de vorm van geld en verdovende middelen.

Arrestatie
Volgens de verklaringen van de gearresteerde en de slachtoffers, evenals het bewijsmateriaal, verzameld in het onderzoek, heeft de Guardia Civil  op 24 april 2018 de hoofddader van de feiten gearresteerd, een 61-jarige man met de initialen J.C.H.V.; en op 26 juni 2018, een 35-jarige vrouw met de initialen A.M.R.V.; die naar verluidt de minderjarigen ertoe brachten om prostitutie te bedrijven.

De gearresteerden zijn ter beschikking gesteld van de Instructie Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana.

De Código Penal (het Wetboek van Strafrecht) in Spanje straft in Artikel 188 met gevangenisstraf van twee tot vijf jaar degene die de prostitutie van een minderjarige, of een persoon met een handicap die speciale bescherming behoeft; en die winst maakt, aanspant, bevordert, begunstigt, of faciliteert, hiermee, of anders een minderjarige exploiteert aan een persoon, of met ongeschiktheid voor deze doeleinden.

Hoewel de straffen kunnen worden verhoogd als de slachtoffers jonger dan 16 jaar waren, misleid  werden,  of dat er intimidatie is gebruikt, of twee of meer personen sxamenwerkten om de feiten te plegen.
000logo-25.jpg


Prostitutie op de Canarische Eilanden:
De schaamtegevoelens

Het Instituto Canario de Igualdad
(Canarisch Instituut voor Gelijkheid)
heeft een studie voltooid om de illegale activiteiten van dit soort diensten te slopen

Elk uur zouden er €13.000,= gemoeid zijn
voor dit concept op de eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 14 april 2018 -  Ongeveer 3.000 vrouwen zouden hun lichaam op de Canarische Eilanden verkopen, aldus de gegevens die zijn verkregen door het Instituto Canario de Igualdad (Canarisch Instituut voor Gelijkheid) dat de laatste hand legt aan de presentatie van een officiële studie over dit walgelijke bedrijf op de eilanden.

De kwestie wordt grotendeels tot zwijgen gebracht door de belangen van de toerisme-sector en de projectie in verband met het merk. Maar het is de realiteit. Volgens onofficiële schattingen zou men op de Canarische Eilanden elk uur €13.000 ,= in de prostitutie verplaatsen. En dat zonder toevoeging van de verkoop van producten zoals drankjes, taxidiensten, energie, hygiëne, verhuur, en telecommunicatie.

  ilegalprostitucion-canarias-ilegal-kP4H--1240x698abc.jpgHet Parlementslid van Coalición Canaria (CC), Lola Garcia, heeft in het Canarische Parlement wetgeving gepromoot, “om de nodige maatregelen te nemen om een eind te maken aan de nalatigheid van prostitutie, en ‘duidelijk en krachtig’ te verbieden.”

Dat de Canarische eilanden een kruispunt zijn geweest met andere internationale markten, is niet nieuw. Maar wat er gebeurt en wordt ontdekt door de autoriteiten op de eilanden, is niet alleen de aanwezigheid van Canarische vrouwen in andere delen van Europa en Amerika. Maar de komst van Canarische vrouwen in deze sector door nieuwe technologieën terwijl ze formeel werk hebben in sectoren zoals dienstverlening.

Calle-Molino-Viento-Palmas-Canaria_EDIIMA20170308_0763_21.jpg Le-da-una-paliza-le-roba-la-cartera-y-huye-del-lugar.jpg                                                     Calle Molina de Viento.
30-14.jpg 97484-1g_CSN97484_MG2050387.jpg
 d88501e9b60fbdcd82dd3214342a1f9f.jpeg 147373-1g_CSN147373_MG1931190.jpg

2009-08-15_IMG_2009-08-07_224518__4355802.jpg calledeputas.jpg

Er zijn vier gebieden waar het de grootste invloed heeft: In het Zuiden van Gran Canaria, in het Zuiden van Tenerife, in het Zuiden van Lanzarote, en in het Zuiden van Fuerteventura. Er zijn meer dan twee miljoen verwijzingen in de netwerken over de verkoop van vrouwenlichamen op de eilanden. In de hoofdstad van Gran Canaria is er een ‘open winkelgebied’ dat 24 uur per dag geopend is: Molino Viento, ondanks de druk van de politie.

Bewijs van verplaatsing naar provinciale hoofdsteden van het bedrijf, is dat in 2015 er een beschuldiging was van prostitutie door een minderjarige in de verkorte procedure nummer 724/2015 van de Rechtbank in  Santa Cruz de Tenerife.

Dat was omdat een minderjarige van Spaanse nationaliteit en ontsnapt uit een jeugdcentrum werd aangegeven als verdachte die van oktober 2014 tot januari 2015 een lokale gastvrouw in Tenerife was, waar de minderjarige prostitutie had gepleegd, had ontvangen; en die nu  in afwachting is van het proces.

In de Canarische vakantiewoningen die  te huur zijn in de stad, ontbreekt het aan receptie-controle.

De activiteiten op de Canarische Eilanden zouden op iets meer dan honderd miljoen euro per jaar kunnen worden gebaseerd, maar het is een zeer voorzichtig cijfer gezien de groei van het toerisme op de eilanden, waar in 2017 maar liefst 16,1 miljoen toeristen waren. De medische uitgaven die door dit soort diensten worden gegenereerd, zijn niet in deze gegevens verwerkt.

De opkomst van gespecialiseerde actiegroepen in de netwerken en de toename van vakantie-verhuur maakt het gebrek aan controle nog groter. En dat zou zich uitbreiden naar Vecindario, Santa Cruz de Tenerife, en Las Palmas de Gran Canaria. De aanwezigheid van vrouwen met de Spaanse nationaliteit in dit soort activiteiten is toegenomen; maar de meesten komen uit Amerika en Afrika.

In hotels hebben ketens gedragscodes; maar in stedelijke gebieden waar de vakantiewoning wordt gebruikt, is er niemand die toegang tot controle heeft. Ze missen ontvangst- en bewakingssystemen.

In het geval van immigranten-vrouwen die meedogenloos deelnemen aan deze activiteit, betalen deze tussen de €300,= en €400,= per week voor het recht om in flats te werken. Het is wat recht geeft op de betaling van kamers. Na betaling van commissies zouden ze 5% van het inkomen behouden.

prostitucion-canarias-datos-kP4H--540x285abc.jpg
                                            Ingrijpen door de Policía Nacional (Rijkspolitie)
                                              met een operatie tegen het witwassen van geld..
De geschiedenis
Over deze gesel zijn vanuit historisch oogpunt op de eilanden studies gepubliceerd door Ana Viña Brito, gebaseerd op de 16de Eeuw, ‘Prostitutie op de koninklijke eilanden in de 16de Eeuw’; die in de archieven van het Museo Canario zijn sinds 1987.

Er is ook de tekst, "Vrouwen-onderwijs op de Canarische Eilanden tijdens het bewind van Carlos III", van 1991, door professor Monzón Perdomo, auteur van: ’De  testamenten als een bron voor de studie van vrouwelijke eigendommen op de Canarische Eilanden in de late 18de Eeuw.’

De gegevens van de Canarische Regering worden in 2018 gepubliceerd en zijn het resultaat van het werk van gespecialiseerde technici die overheidssteun verlenen aan de groep getroffen vrouwen.
00000slas-canariaslogo-352.jpg


De gesel van het sekstoerisme
is genormaliseerd op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - Witte Donderdag  29 maart 2018 - De veiligheid van de Canarische Eilanden als toeristische bestemming zorgt ervoor, dat deze criminele activiteit toeneemt onder jongere Canario’s. Voor een Europese toerist is het nuttiger om risicopraktijken op de Canarische Eilanden uit te voeren, dan om naar de Filippijnen, Indonesië, Vietnam, of Marokko, te gaan.

Het stopzetten van preventieve maatregelen in de educatieve periode van Canarische mannen; de sociale netwerken zonder familiecontrole; en de onveiligheid van gevestigde bestemmingen heeft geleid tot de normalisering op de Canarische Eilanden van het seksaanbod voor Europese toeristen tussen meisjes van de eilanden die in een kwetsbare economische situatie verkeren.
turismo-sexual-canarias-kjmF--420x236abc.jpg

Een officiële studie van de Canarische Regering wijst erop,  dat er een profiel is van Europese toeristen die tegenwoordig  kiezen voor de Canarische, alvorens vrouwen te kopen in gebieden in Zuidoost-Azië, of Noord-Afrika; (zie: http://www.datosdelanzarote.com/Uploads/doc/Diagn%c3%b3stico-de-la-prostituci%c3%b3n-en-Canarias-2016-20180307142406261Prostitucion_Resumen_2016.pdf ).

Op de Canarische Eilanden is de jeugdwerkloosheid meer dan 50% en het aantal werkloze vrouwen meer dan 100.000. De afwezigheid van institutionele reacties en het onderwijssysteem in de toeristische gebieden in het Zuiden van Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, en Fuerteventura, zou het jongerenaanbod van vrouwen normaliseren voor prostitutie, evenals een toename van criminele netwerken, of uitbuiting van vrouwen met economische problemen.
Het is op de Canarische Eilanden op een dergelijke manier genormeerd, dat er zelfs autosnelwegen zijn met voertuigen die reclame maken voor prostitutiediensten.

De toename van voordelige vluchten maakt het mogelijk om naar de Canarische Eilanden te komen voor periodes van beperkt verblijf, aangezien hotelprijzen, zonnebaden, en veilig vrouwenlichamen kopen, zijn toegenomen.

Het zouden niet langer alleen maar immigranten in toeristengebieden zijn, zoals mensen altijd hebben geloofd. Maar jonge mensen uit Spanje die op deze illegale markt de weg vinden naar snelle inkomsten in vergelijking met de salarissen die zouden worden betaald in de dienstensector.

Bestemming
De sociologe en directrice van de Universiteit van La Laguna, Esther Torrado, leidster van de studie die de Canarische Regering in haar bezit heeft, wijst erop, “dat er een eis is, niet alleen van de mannen die op de eilanden wonen, maar ook van degenen die op vakantie zijn; waarbij  de Europese eiser zonder gevaar toegang heeft tot de lichamen van vrouwen tegen lage prijzen."

Voor Torrado is het probleem, dat massatoerisme enkele negatieve gevolgen heeft. De studie geeft aan dat er vooral jonge jongens in grootstedelijke gebieden zijn die naar straatprostitutie gaan, vaak in groepen en als vrijetijdsactiviteit.

"In de toeristengebieden zijn er eisen voor zon- en strandtoerisme en voor prostitutie. De Europese eiser heeft toegang tot de lichamen van vrouwen tegen lage prijzen, en zonder risico's omdat de Canarische  Eilanden een zekere beveiliging hebben die Noord-Afrika, of Azië niet biedt," zegt Torrado.
guardia-civil-prostitucion-kjmF--540x285abc.jpg
   
Actie van de  Guardia Civil tegen seksuele slavernij van Spaanse staatsburgers op Tenerife.
Werkelijkheid
In 2015 heeft de Unidad Técnica de Policía Judicial (Recherche Eenheid) van de Guardia Civil in samenwerking met de Prostitutie-Groep  van het kanton Genève, een organisatie ontbonden  die Spaanse vrouwen op de Canarische Eilanden gevangen nam om hen in Zwitserland te prostitueren. In totaal werden 14 vrouwen met de Spaanse nationaliteit in Spanje aangeworven om prostitutie in Zwitserland uit te oefenen.

De nieuwe Canarische slachtoffers van seksuele slavernij die lijden aan onzekerheid, kwetsbaarheid, en geweld van de omgevingen die hun ontmoetingen beheren; zouden eilandmeisjes zijn die zich in de buurt van vakantieverblijven en toeristische infrastructuur bevinden. Ze zouden worden gepromoot door sociale netwerken met een hoge grafische capaciteit, gratis advertentie-internetpagina’s beheerd door captadores (die zouden doorgaan als verliefde vriendjes).

Op dfiverse gespecialiseerde Europese internet pagina’s  worden routes en prijzen gerapporteerd. Andere gegevens die de Spaanse overheid heeft, wijzen op het bestaan van 42 lokale gastvrouwen-stations op de Canarische Eilanden. Canarias heeft de oudste wet in Spanje op het gebied van gendergeweld en daarin is prostitutie gekoppeld aan geslachtsgeweld.

Mensensmokkel-netwerken, familie, landgenoten, netwerken van vrouwelijke vriendschap ,of jonge pooiers die vrouwen verleiden door een vals vriendje te worden en er vervolgens seksueel misbruik van maken; zijn de belangrijkste manieren om vrouwen te rekruteren, volgens het document van ULL dat is opgesteld  voor de Canarische Regering (zie: http://www.gobiernodecanarias.org/cmsgobcan/export/sites/icigualdad/_galerias/ici_documentos/documentacion/CCIG_Prosti_16_Dic.pdf ).

logo-instituto-canario-de-igualdad-gob-de-canariasEDIT.jpgimages-211.jpg
25N16_Rompe_Web_591x92_.png

Vanaf de Eilanden naar het Península
De tekst van de ULL geeft de hoge mobiliteit van vrouwen in de prostitutie aan. Er is interne mobiliteit, met rotaties van vrouwen van hoofd-eilanden naar niet-hoofdsteden; en een andere externe, van de Archipel naar toeristische gebieden van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) en ook naar Europese landen.

Op de Canarische Eilanden is er, aldus het officiële onderzoek, sprake van een daling van de straatprostitutie, die toeneemt in flats en clubs, wat vrouwen kwetsbaarder maakt omdat zowel de politie als NGO's beperkte toegang hebben tot deze gebouwen.
Bovendien is er sprake van een prijsdaling, die een toename van het aantal uren activiteit en een lager inkomen impliceert, evenals een toename van gewelddadige en risicovolle praktijken,, evenals geweld bij oudere vrouwen van Sub-Sahara afkomst.

00000slas-canariaslogo-242.jpg


De rechtbank stelt onderzoek in naar
de zakenman miljonair Eustasio López
wegens prostitutie met minderjarigen

De hotelmagnaat,
eigenaar van 30 etablissementen op Canarias,
heeft alleen verklaring afgelegd
tegenover zijn advocaat

Hij wordt onderzocht wegens veronderstelde deelname
aan een orgie waarbij minderjarigen betrokken zijn

MOGÁN - vrijdag 11 augustus 2017 - Het hoofd van de Instructierechtbank van Las Palmas heeft op 11 april 2017  de ondernemer en hotelmagnaat  Eustasio López aangemerkt als verdachte (die eerder ‘beschuldigde’ werd genoemd), wegens zijn vermoedelijke deelname aan een delict van  prostitutie met minderjarigen.
De zakenman, die meer dan dertig hotels heeft, en een bedrijf met 4.000 medewerkers, de Lopesan Group, heeft tijdens het verhoor voor de rechtbank alleen de vragen van zijn advocaat beantwoord. Bronnen dicht bij López hebben uitgelegd dat dit is, "omdat hij niet de volledige inhoud van de samenvatting heeft gezien, dus het ontbreekt aan informatie om antwoorden te geven aan de rechter en aan de officier van justitie in deze zaak."
img_24580-2.jpg
                                                      Eustacio Lopez.
De Canarische persmedia wisten op 30 maart 2017 al te melden dat de voorzitter van de Lopesan-Groep ondervraagd was door politiefunctionarissen die zich met de zaak bezig houden.
De kwestie barstte los in de herfst van 2016 toen  een prostitutie-netwerk met minderjarige meisjes, of jonger dan 20 jaar,  in het geval als ze al volwassenen waren, werd ontdekt. De hoofdverdachte in de zaak, die voorlopige  hechtenis heeft uitgezeten, was een pooier bijgenaamd Yino, die de leiding van een hostessen bureau had, genaamd: 'Las Lovas'.

Dit agentschap was in werkelijkheid een dekmantel waarmee Yino aan de zakenmensen en zijn vrienden de diensten van  de jongeren  aanbood, aan wie hij beloofde dat ze geld konden verdienen. De omstandigheid doet zich voor dat deze jongeren  in kwetsbare posities verkeerden: diverse van hen werden beschermd door de Canarische Regering.

De telefoongesprekken welke de Politie heeft afgeluisterd, onthullen minachting naar deze slachtoffers, met commentaren van deze soort: “Ze is zo aangedaan dat ze zelfs geen geld heeft om gas te kopen. Voor €50,= komt ze zondag zonder probleem en je vraagt haar wat je wilt.”

Een jaar lang hebben de agenten verklaringen opgenomen van ongeveer 10 minderjarigen, en het deel dat betrekking heeft op deze ondernemer, dat sindsdien aan het licht is gekomen, gaat voornamelijk over een orgie welke heeft plaatsgevonden op een landgoed in de Canarische plaats Ayagaures.

Stilzwijgen
Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog steeds. Deze zaak wordt in de Spaanse media breed uitgemeten, maar op Canarias wordt dit onderwerp eenvoudig dood gezwegen, omdat er teveel financiële belangen mee gemoeid zijn. Denk aan advertentie-inkomsten, enz.

header-1434204305714-medium.jpeg
                                 De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno
Familiebelangen in Mogán
Volgens welingelichte bronnen zou de  Lopez familieclan onder een hoedje spelen met de , (inmiddels zwangere) burgemeester Onalia Bueno van de toeristengemeente Mogán.
De Lopesan Groep zou grote grondstukken gekocht hebben, inclusief gebouwen, waar de bewoners blijkbaar  geen weet van hebben, in de vallei van Playa de Tarsarte, in Tasarte, La Cardonera, en in Veneguera.

Als dit waar zou zijn, dan zou dit een rel kunnen veroorzaken die zijn weerga niet kent;  zeker omdat dit niet het eerste geval van corruptie is waarvan het Gemeentebestuur van Mogán verdacht wordt; of om - actueel -  met de woorden van Donald Trump te spreken:
“Zij zullen te maken krijgen met vuur en woede zoals de wereld die nog nooit gekend heeft.”

Wordt vervolgd, ¡vamos a ver!
0000AAAAIslas-canariaslogo-184.jpg


Het discrete huis van 'Las Lovas'

GRAN CANARIA - dinsdag 22 november 2016 -  Het afgelegen landgoed in Ayagaures, in San Bartolomé de Tirajana,  waar vermoedelijk prostitutie met minderjarigen is gepleegd, was afgeschermd door struikgewas, bomen en een hekwerk.

Eugenio Hernández wordt in door de rechter van  instructie in de Rechtbank  van Las Palmas  ondervraagd voor het vermeend bedrijven van kinderprostitutie, en ziet zich geconfronteerd met een tweede aanklacht van zijn vrouw, wegens vermeende verkrachting, onwettige detentie, dwang, en doodsbedreiging; aan de orde in het Hof is nu geweld gepleegd tegen de vrouw in San Bartolomé de Tirajana.
pareja-dirime.jpg
Beide partijen  waren op  maandag 21 november 2016  in de Rechtbank tijdens de eerste zitting voor de laatstgenoemde zaak  die, na onderbreking, op dinsdag 22 november wordt aangehouden met  de aanwezigheid van getuigen en nieuwe verklaringen van de vrouw, en voor het aan haar man vertonen van een aantal videonamen over de
mogelijke bedreigingen .

De vrouw, vertegenwoordigd door de advocaat Rafael Jiménez, heeft de een week eerder gedane  beschuldigingen bevestigd. En ze heeft geprobeerd aan te tonen dat de genoemde woorden haar aangezet hebben tot het doen van  aangifte , wat te maken heeft het feit dat haar man, nadat het paar uit elkaar was gegaan, haar zonder geld heeft laten  zitten voor de dagelijkse verzorging  van haar zoon,  en dat zij zich slechts verdedigde tegen de provocaties.

Eugenio Hernández, is aanvankelijk  gearresteerd op donderdag 17 november 2016 voor deze zaak en wordt gevangen gehouden wegens mogelijke prostitutie met minderjarigen, en heeft een straatverbod gekregen om 500 meter uit de omgeving van zij vouw te blijven, tenminste tot de zaak is opgelost. ook heeft men het protocol geactiveerd voor deze zaken van huiselijk geweld.

De vrouw is gekomen om te verklaren dat zij kennis had van de mogelijke aanwezigheid van minderjarigen op de genoemde feesten waarbij haar partner berokken was en die gehouden werden in chalets die zijn eigendom zijn.
Echter, hoewel een van deze problemen aan de orde is gekomen tijdens het proces op maandag 21 november 2017 in San Bartolomé de Tirajana, is dit in de kiem gesmoord, om het verhoor zich  exclusief richtte op de aangifte van  huiselijk geweld, ondanks dat hij haar bedreigd had als zij deze feiten aan het licht zou brengen.

Feesten
Pistolen, seksfeesten met minderjarige meisjes,  de zwangerschap van een tiener, huiselijk geweld, een illegale gevangenhouding, herhaald geweld, bedreigingen… De arrestatie van zes personen voor een verondersteld delict van prostitutie met minderjarigen tijdens feesten heeft een netwerk aan het licht gebracht waarin de geheimen van de chalets van de zakenman Eugenio Hernández aan het licht zijn gekomen, samen met het hostessen- en modellenbureau ’18 Lovas,’ van Agustín Aleman, Gino, die in de gevangenis verblijft.

Het echtpaar staat in  de Rechtbank terecht op beschuldigingen van bedreiging, verkrachting, en illegale detentie.

De  buren wisten dat in dit chalet op enkele meters afstand van het stuwmeer in Ayagaures, in San Bartolomé de Tirajana,  drukbezochte private feesten werden gevierd. Maar men wist weinig over wat en binnen in de woning gebeurde. Daarom was het kennis nemen verrassend , dat er vermoedelijk prostitutie bedreven werd met minderjarigen.
lovas8-1_g.jpg lovas6-11_g.jpg
                                                    Het landgoed in Ayagaures
                 waar men vermoedelijk ontmoetingen  met minderjarigen organiseerde.
lovas5-6_g.jpg lovas4-5_g.jpg

De finca (het  landgoed) van Eugenio Hernández  bezat alle ingrediënten voor een discreet feest. In de omgeving wonen nauwelijks buren en de meesten  verblijven er sporadisch.
de bezoekers van de feesten parkeerden hun voertuig op het landgoed waardoor men de inzittenden in  geen enkel geval  van buitenaf kon waarnemen. Een bijna twee meter hoog veiligheids hekwerk omgeeft het terrein , samen met een dichte bebossing, wat amper zich biedt op wat er binnen gebeurt.

Het pand is op verre afstand, uitsluitend zichtbaar vanaf de andere kant van het stuwmeer. Het is een van de  traditionele stenen gebouwen in het gebeid, met heel weinig vensters, en een klein zwembad met bubbelbad. Dit is een van de locaties  waarvan de Policía Nacional (Rijkspolitie) aanneemt dat zich dit vermeende web van prostitutie op dit terrein bewoog, waaraan een tiental meisjes deelnam, in aanwezigheid van volwassen ondernemers en mensen uit diverse beroepen.

18 Lovas’ van de populaire  Gino hield zich bezig met het selecteren van de jongeren die deelnamen aan de feesten, aldus enkele kenners van  de toeristische sferen in het Zuiden.
Het genoemde agentschap, datgo-go’-dansers, entertainers en gastvrouwen aanbood aan discotheken, feest- en danszalen, en in enkele gevallen aan klanten met een grote koopkracht completeerde  de dienstverlening met seks in ruil voor geld. Sommige meisjes waren minderjarig  en een van hen  heeft aangifte gedaan, zwanger te zijn van een volwassene.

Na de zes arrestaties, is de  enige betrokkene die bij deze zaak in voorarrest verblijft Augustín Alemán, inwoner van Agüimes. Daarentegen zijn onder borgsom in vrijheid gesteld Eugenio Hernández, Emilio Cabrera en zijn zoon met dezelfde naam,  Domingo Hernández en ng een persoon met de initialen A. D.
lovas3-4_g.jpg
                                                     Het chalet in Playa del Inglés
De Politie heeft ook het andere pand van Eugenio Hernández onderzocht waar hij zicht vermoedelijk  bezig hield met feestvieren en dat ligt in de toeristenwijk Campo Internacional. De zaak valt samen met de echtscheiding van de populaire zakenman, die zich - na diverse zakelijkje mislukkingen- momenteel bezig houdt met de verkoop van bronwater.

Zijn nog steeds echtgenote  - met wie hij vier maanden geleden een echtscheidingsprocedure is gestart -  heeft hem aangeklaagd voor verondersteld huiselijk geweld, illegale gevangenhouding, cocaïnegebruik ,n doodsbedreigingen. Daqar komt nou bij, dat- na de interventie van zijn vrouw - men een serie vuurwapens in zijn  huis heeft ontdekt welke men heeft  aangetroffen in een ander chalet, in Playa del Inglés,  en dat ook voorzien is van de nodige veiligheidsmaatregelen en privacy.

Sommige buren hebben tegengestelde meningen over Eugenio Hernández. Sommigen zeggen dat hij een hartelijke man is, maar er zijn anderen die over hem klagen wegens enkele woordenwisselingen, waarbij men - voor de echtbreuk- zelfs bittere discussies heeft gehoord tussen het echtpaar.
000islas-canariaslogo-235.jpg


Goddelijke hulp in de bordelen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Alicia Martel is een van degenen die zich inzetten voor anderen en, in het bijzonder voor vrouwen. Al ongeveer dertig jaar zorgt deze Grancanarische, geboren in de wijk Jinámar, voor prostituees. Sinds tien jaar doet ze dat vanuit de Congregatie van Oblaten van Almeria tot welke zij behoort, met het zorgprogramma voor vrouwen die in nood verkeren.

Ze is geen typische non. Ze draagt geen habijt en ’s avonds gaat ze, samen met andere religieuzen, in een bestelbusje langs de clubes de alterne (bordelen), bosjes, industrieterreinen en afwerkplekken, op zoek naar vrouwen die prostitutie bedrijven en die in een kwetsbare situatie verkeren. Dat is het werk van de Religiosas Oblatas del Santísimo Redentor, die al jaren strijden tegen de mensenhandel. (Zie: http://www.hermanasoblatas.org/conocenos).
Alicia.jpg logoPrincipal.png    Alicia Martel  poseert in haar woning in Las Palmas waar zij verblijft tijdens haar vakantie.
Las oblatas (vrouwelijke oblaten) gaan op een onbaatzuchtige manier op zoek naar die vrouwen; en hun enige doel is, diegenen helpen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, om aan de pooiers te ontsnappen door middel van juridisch advies en het bieden van een opvanghuis.

“Ons doel is vrouwen op te sporen die daarin werken zonder dat te willen, omdat ze daartoe verplicht zijn,” legt Alicia Martel uit. “Het grootste deel van de vrouwen, dat is behandeld door deze Congregatie,” zo gaat ze door, “is buitenlands en minderjarig; ze zijn bedrogen door hun partners die zich voordoen als vrienden maar die eigenlijk gerelateerd zijn aan de maffia.” De voornaamste oorzaak van deze situatie is, dat veel vrouwen ongeschoold zijn, betreurt de religieuze.

In al deze jaren heb ik ‘heel ernstige’ situaties meegemaakt. Daaronder, benadrukt Alicia Martel de mishandelingen door chulos (pooiers). “Ik herinner me een vrouw vergezeld te hebben bij het doen van een aangifte omdat men haar had bedrogen. Zij bedreef de prostitutie vrijwillig, maar onder voorwaarden die men niet nakwam. Toen ze er uit wilde stappen, nam de chulo (pooier) haar mobiele telefoon af, sloot haar op, en verplichtte haar meer uren te werken. En dat alles, omdat ze verliefd was geraakt op een klant; iets, was men haar had verboden,” zo herinnert de oblate zich.

“Ik heb ook zaken meegemaakt van vrouwen die prostitutie op straat bedrijven en naar wie men stenen en eieren gooit, of die gebruikt zijn en vervolgens geen geld hebben ontvangen van de klanten,” zo voegt de religieuze toe, die van mening is, dat tegenover deze situatie, “het legaliseren van de prostitutie een einde zal maken aan de mishandeling en aan de mafias de trata (mensenhandel).

In die zin bevestigt Alicia Martel, “dat men in het politieke debat weinig vooruitgang boekt. “Ik denk niet, dat het verbieden ze vooruit helpt, want het sluit de deuren naar vRouwen die vrijwillig werken in de prostitutie. Er zijn bijvoorbeeld landen waar dat zo is en de vrouwen gaan daar de gevangenis in (...) terwijl ze geen delinquenten zijn,” zo stelt de religieuze, die toegeeft, “dat het werk ’s nachts gevaarlijk is, niet voor haar, maar voor degenen die komen, die vaak gedrogeerd en dronken zijn.” Alicia Martel toont zich ook kritisch over de opvatting welke de samenleving in de loop van de geschiedenis er tegenover deze vrouwen op na is gaan houden. Deels ook, vanuit het standpunt van de religie. “We hebben ze beschuldigd, We komen uit een uiterst religieuze traditie, daarom denken we dat het zonde is, maar de mannen hebben we echter gerechtvaardigd. Waarom?” vraagt zij zich af.
zzzislas-canariaslogo-150.jpg


Een jonge Roemeense ontkent meisjes uit haar land te hebben geëxploiteerd  als
prostituees in het Zuiden van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 15 maart 2016 - Een  23-jarige Roemeense die beschuldigd wordt van het ronselen van jongeren in haar land, om ze te exploiteren als prostituees in het Zuiden van Gran  Canarias, heeft  deze feiten ontkend op maadag 14 maart 2016 tegenover de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas; feiten,  waarvan het Openbaar Ministerie haar beschuldigt en de openbare aanklager een gevangenisstraf van zes jaar eist.
Het politieonderzoek is gestart in 2011, rondom een groep die zich heeft beziggehouden met activiteiten zoals diefstal, roof, sigarettensmokkel en mensenhandel.

De beschuldigde, Elisabeta A., heeft aan de Rechtbank uitgelegd, dat zij zich op Gran Canaria bezig heeft gehouden met bedelen en met de verkoop van aanstekers , en dat ze ook in het geheim prostitutie heeft bedreven, opdat haar familie dat niet zou weten, maar dat ze geen  meisjes in haar land ervan heeft overtuigd om prostitutie op het eiland te gaan bedrijven; en evenmin, dat ze dit geregeld zou hebben voor dat doel, zoals wordt beweerd door het Openbaar Ministerie.
utrechtwilhoerennietkwijt_gr.jpgCriminele Roemenen ronselen  hun landgenoten die geen inkomen hebben, en dwingen deze tot bet bedrijven van  straatprostitutie in het buitenland.
Een beschermde getuige heeft bevestigd de beschuldigde te kennen omdat ze werd verplicht door de zus van de terechtstaande, Emanuela A.,  om prostitutie te bedrijven op Gran  Canaria en,  omdat ze Emanuela niet  op het eiland aanwezig was, ze het geld dat ze verkreeg voor deze dienstverlening  af moest staan aan Elisabeta.

Volgens deze getuige - die een gevangenisstraf van zes jaar uitzit voor gewelddadige beroving - heeft Emanuela haar gezegd , dat ze in Spanje geld zou verdienen door op straat te bedelen en aanstekers te verkopen, maar op geen enkel moment gezegd zou hebben dat ze zich moest prostitueren.

De beschermde getuige heeft ook laten weten, dat ze er in slaagde om in 2010 naar Spanje te reizen met Emanuela A., beter bekend als ‘Nana’, en dat ze in 2012 afstand heeft kunnen nemen van de beide zussen, met wie ze lange tijd samenwoonde in een appartement in de hoofdstad van Gran Canaria,

Bovendien heeft deze getuige gezegd, dat ze wist dat Emanuela A, meisjes afkomstig uit Roemenië naar haar zus stuurde om prostitutie te bedrijven op Gran Canaria, waar de Politie-, naar aanleiding van een onderzoek -  een bende ontdekte  die geformeerd werd door deze  familie, die langzamerhand van het eiland verdween, zodat alleen de gearresteerde overbleef , zo hebben de agenten verklaard die het onderzoek in deze zaak hebben uitgevoerd.

Dit politieonderzoek is gestart in de jaren 2011 en 2012,  toen een bende werd ontdekt die zich bezig hield met strafbare feiten zoals diefstal, roof, sigarettensmokkel en mensenhandel en die naast het opereren op  Gran Canaria, ook actief was in Italië en in diverse plaatsen  op het Europese vasteland.

Deze bende wierf jonge meisjes zonder inkomen, tegen wie ze vertelden dat ze zouden kunnen werken op Gran Canaria met het  uitoefenen van bedelen en het verkopen van aanstelkers, hoewel men ze vervolgens verplichtte zich te prostitueren en te stelen, zoals het geval is met twee jongeren die, aldus het Openbaar Ministerie. de beschuldigde heeft geronseld, een in Italië en de andere in Roemenië.

Volgens het Openbaar Ministerie, hebben ze de eerstgenoemde bedrogen zodat ze in mei 2014 naar Gran Canaria reisde, waar ze straatprostitutie moest bedrijven in de straten nabij de haven in de hoofdstad van het eiland, en gecontroleerd werd door de beschuldigde,  aan wie ze al het geld moest afstaan dat ze verdiende, totdat ze erin slaagde te ontsnappen.

De beschuldigde heeft vermoedelijk de tweede jongere gecontacteerd tijdens een reis die ze maakte naar Roemenië in juni 2014, toen het meisje net 18 jaar oud was geworden.

Dit meisje had geen inkomen, geen werk en had drie kinderen, waarom de beschuldigde haatr voorstelde naar Spanje te reizen  en voor haar de reis naar Gran Canaria betaalde, waar ze gehuisvest werd in de woning van de beschuldigde en haar familie.

Volgens de door de Politie verzamelde informatie, heeft de terechtstaande de identiteitspapieren van de jongere afgepakt en de telefoonkaart vernield, zodat ze geen contact kon opnemen met haar familie en men haar verplichtte tot prostitutie, eveneens in de havenwijk en in Playa del Inglés, zo hebben de politie-getuigen verklaard, die hebben opgemerkt, dat de beschuldigde het meisje controleerde en haar aanwijzingen heeft gegeven over hoe klanten te bestelen.

Deze jongere is door de beschuldigde verplicht om naar Genua (Italië) te reizen, waar toen ‘Nana’ woonde, en ook daar werd zij gedwongen prostitutie te bedrijven.
zzzzzzzislas-canariaslogo-303.jpg


Het corpus delicti tegenover de school

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 12 maart 2016 - Minder dan 24 uur. Dat is de tijdsduur waarbinnen een reclamebord zichtbaar was waarmee een uitzendbureau (escort service) reclame maakt voor gastvrouwen (mujeres de alterne  = prostituees). Het protest van ouders bij het Gemeentebestuur heeft geleid  tot verwijdering van de reclame-uiting welke pal tegenover het schoolgebouw was te bewonderen op de gevel van een omheind pand op de hoek van de Calle 29 de Abril en de Calle Franchy y Roca in de hoofdstad van Gran Canaria.

De publicatie in kwestie, op een grote omheining van een braakliggend perceel, vertoonde de afbeelding  van een op de grond, op haar rug liggende vrouw in een uitnodigende pose en slechts ‘gekleed’ met een oogmasker en rode naaldhakken.
groot-3.jpg                                          En de locatie waar deze 'gigantische' foto  gemaakt is:
valla-publicitaria-12_g.jpg
Leden van  de actiegroep Plataforma Abolicionista;  Plataforma Gama;  de actiegroep Plataforma Antipatriarcado (Actiegroep tegen sociale overheersing door Mannen); en de vereniging: Asociación Hombres por la Igualdad de género (Mensenrechtenvereniging voor Geslachtsgelijkheid),  hebben zich op vrijdagmiddag 11 maart 2016 geposteerd  bij de inmiddels maagdelijk schone ruimte, waarop nu een nieuwe - andere -  reclame-uiting kan worden aangebracht.

cuerpo-delito.jpg
valla-publicitaria-11_g.jpg valla-publicitaria-9_g.jpg
De actievoerders  hebben dit gedaan, om aan te geven dat de -  inmiddels verwijderde - afbeelding ingaat tegen de rechten van de vrouw en tegen die van de jeugd.
Dit dus op de locatie waar de omheining staat, pal tegenover een schoolgebouw.
irtu6crd.jpg 05c3a87a6c8b156fe37e88a0178f3c37.jpg

platantipatriarcado.jpg

Juana María Santana, een van de oprichters van Plataforma Abolicionista Canaria (de actiegroep: Voorstanders van de Afschaffing van de Slavernij), een organisatie die is opgericht in 2015 opdat de Staat zich mengt in de uitroeiing van prostitutie, omdat het gaat om een extreme vorm van macho-geweld; zo heeft deze moeder uitgelegd op vrijdag 11 maart 2016,  die op de kwestie attent werd gemaakt door vragen van haar kinderen, over de reclame-uiting met de naakte mevrouw. “We hebben de kinderen verteld, dat we aangifte zouden doen bij de lokale post van de Policía Local (Gemeentepolitie),  en dat hebben we gedaan.”

Santana heeft aangegeven, dat de omheining is geplaatst met toestemming van de Gemeente “maar zonder in te gaan op de inhoud, omdat we in een Rechtstaat leven waar geen  voorafgaande censuur heerst.  Echter,  Artikel 24 van de Grondwet bevat een bepaling die dat beperkt en is als zodanig een recht op de eer en de integriteit in de afbeelding van een persoon; en uiteindelijk voor de mensenrechten. Vandaar, dat deze aangifte breed wordt ondersteund, evenals in Artikel 3 van de Ley General de Publicidad (Algemene wet op de Publiciteit), waarin men aangeeft dat deze aankondigingen illegaal zijn,” aldus Santana; waarbij ze benadrukt, dat iedereen die een voor vrouwen, ergerlijke reclameboodschap ziet,  deze kan aanklagen omdat er wetten bestaan en overheden zijn die vrouwen beschermen tegen deze seksistische afbeeldingen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-288.jpg


Opgerold: een netwerk voor het
in Madrid en op Canarias
seksueel exploiteren van  Nigeriaanse vrouwen

SPANJE - zaterdag 2 januari 2016 - Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een bende opgerold die voodoo-rituelen gebruikte voor het seksueel exploiteren van Nigeriaanse vrouwen, die verplicht waren tot het  bedrijven van prostitutie in Madrid en op de Canarische Eilanden, men heeft een vrouw bevrijd en vijf leden van de bende gearresteerd, twee in Madrid en drie in Arrecife (Lanzarote).

In een communiqué geeft  het Directoraat-generaal van de Politie uitleg over hoe de bevrijde vrouw, via  haar eigen moeder, werd gestrikt door de bende; in de overtuiging, naar Spanje te gaan en de prostitutie te bedrijven; met de belofte,  dat ze in een jaar voldoende zou verdienen om de schuld van  €55.000,= aan de bende af  lossen.
254809-620-282.jpgAlvorens de reis haar Spanje te maken, werd het slachtoffer verplicht een voodoo-ritueel te ondergaan met het doel haar te onderwerpen aan de bende, onder bedreiging van de dood  als ze de met de bende overeen gekomen voorwaarden  niet zou naleven.

De mate van controle die bereikt werd door deze rituelen was zodanig, zo bevestigt de Politie, dat de vrouwen die belast waren met de controle op de prostituees niet op dezelfde locatie verbleven als hun temeiers, een telefoontje was voldoende om de slachtoffers blindelings te laten gehoorzamen.

Alle publieke vrouwen bedreven de prostitutie gedurende lange werkdagen en normaal gesproken op straat, waar ze waren blootgesteld aan agressie, slecht weer, gebrek aan hygiëne en ziekten.

Het onderzoek is gestart in april 2015 toen een vrouw naar de Politie is gegaan voor het doen van aangifte betreffende  de exploitatievoorwaarden waaraan ze was onderworpen.

Haar verklaring leidde de agenten naar een internationale bende bestaande uit Nigerianen die,  haar, samen met haar landgenoten, seksueel exploiteerden.

De slachtoffers werden, via vertrouwenspersonen van de bende, geworven in de armste delen van Nigeria, De vrouwen reisden via Benin, of Senegal naar Europa, waar bendeleden hen voorzagen van valse documentatie een echte documenten van legale bewoners van een willekeurig Europees land, die fysiek op hen leken, evenals vervoersbewijzen om de reis voort te zetten

Eenmaal in  Madrid, werden ze overbracht naar een woning, waar ze enkele dagen verbleven en men hen vervolgens uitlegde, dat ze naar het Oficina de Asilo y Refugio (Kantoor voor Asielopvang) moesten gaan en een verzonnen verhaal vertellen, hoewel geloofwaardig, zodat men hen een aanvraag zou verstrekken voor internationale bescherming. Daarna begonnen de vrouwen zich te prostitueren om hun schuld af te lossen.

Daarna vergezelde men hen naar het gebied waar ze moesten werken, veel van hen in het Casa de Campo (Landhuis). De 'mami' of controleuse was belast met hen te vertellen wat voor tarieven ze moesten hanteren en met het dagelijks innen van het verdiende geld,  ze te bedreigen; en, zelfs, aan te vallen als ze een dag niets hadden ontvangen.

Bovendien hebben de politieagenten huiszoekingen verricht in Fuenlabrada, Móstoles , en twee in Arrecife, waar men €10.000,= aan contanten in beslag heeft genomen, elf valse Nigeriaanse paspoorten, evenals telefoons en computerinformaties.

900 105 090 en trata@policia.es
Deze operatie is uitgevoerd in het kader van het politie-plan tegen mensenhandel met seksuele uitbuiting,  dat is gelanceerd in 2013 met de ingebruikname van de  telefoonlijn: 900 105 090 en het Email-adres: trata@policia.es wat de samenwerking met de burgers vergemakkelijkt en zij hun klachten over deze vorm van criminaliteit, anoniem en vertrouwelijk aan de Politie kunnen melden.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-142.jpg 


De Policia Nacional verzegelt een chalet
waarin een bordeel was gevestigd

SANTA BRÍGIDA - donderdag 12 juni 2014 - De Policia Nacional (Rijkspolitie) heeft in Monte Lentiscal - gemeente Santa Brígida-  in de urbanización (woonwijk ) ‘Los Lentiscos’  een chalet verzegeld waarin een bordeel was gevestigd en waar de afgelopen week een operatie heeft plaatsgevonden waarbij diverse arrestaties zijn verricht, hoewel niet alleen voor souteneurschap en mensenhandel, maar ook wegens drugshandel. Er werd reclame gemaakt als ‘luxe’-bordeel. De politie-eenheid Buitenland in Madrid leidt het onderzoek.

De bewoners van urbanización ‘Los Lentiscos’ hebben aangifte gedaan bij de Gemeente Santa Brígida van een activiteit als bordeel die sinds twee maanden plaatsvond in het chalet. De wethouder van Nueva Canarias (NC), José Luis Álamo, heeft op de aangifte door de buren gereageerd en heeft deze ter kennis gebracht van de burgemeester, Beatriz Santana, die de klacht heeft overgebracht aan de Policía Nacional (Rijkspolitie).

                            Het door de
Policía Nacional verzegelde chalet
                                in
urbanización (woonwijk) ‘Los Lentiscos’.

Klaarblijkelijk hebben de agenten niet alleen onderzoek gepleegd naar de eigenaar van de handel in het huis wegens vermoedelijke delicten van mensenhandel en souteneurschap`, maar ook wegens drugshandel. “Er gingen 24 uur per dag veel mensen het huis in en uit. Maar er kwamen ook verdachte motorrijders in het chalet die klaarblijkelijk drugs brachten voor de mensen die in het chalet werkten. Er kwamen slecht uitziende jongeren op de motor, waarschijnlijk drugsverslaafden,” zo laat een buurtbewoner weten aan de persmedia. De agenten van de politie in Madrid plegen al langere tijd onderzoek naar de verantwoordelijken, maar hebben de operatie versneld na de aangifte door de buren.

Een andere buurtbewoner klaagt, dat de Gemeente niet eerder is opgetreden ter voorkoming van overlast die men heeft bezorgd aan de bewoners van de urbanización (woonwijk). “Men heeft gezegd, dat men zonder aangifte niet kon optreden, maar als men ziet, dat de wet niet wordt nageleefd en, dat en er ongeoorloofde activiteiten plaatsvinden zou men moeten ingrijpen zonder de noodzaak van het hebben van een aangifte.”

“Men heeft hier achtereenvolgens 20 dagen lang aan verbouwingen van het huis gewerkt, dag en nacht; en dat wist men bij de Gemeente, maar niemand het bouwwerk stilgelegd en niemand heeft iets gezegd,” zo merkt een buurbewoonster kwaad op.
Officieel rechtvaardigde de gemeente Santa Brígida haar houding met te verzekeren, “toen we de aangifte ontvingen, hebben we snel gehandeld en het feit is, dat het huis is verzegeld.”

De wijkbewoner bevestigen ,dat de politie snel is opgetreden , omdat men de zaak van het bordeel heeft blootgelegd., maar in werkelijkheid waren de agenten al langer onderzoek aan het plegen naar diverse personen wegens drugshandel.
“Wat er gebeurde is, dat de gangster die het bordeel leidde, ook te maken had met drugshandel,” zegt men

De aangevers verzekeren, dat men de buren overlast heeft bezorgd, omdat de klanten zich vaak vergisten in het adres en tot diep in de nacht bij andere woningen aanklopten, “er hebben echter nooit schermutselingen plaatsgevonden, want het was luxe-clientèle, net als de jongedames, hoewel een aantal minderjarig was”.

De personen die in het huis werkten, hadden verschillende nationaliteiten, klaarblijkelijk werkten enkele dames zwart, omdat ze geen verblijfsvergunning hadden, om in Spanje te wonen. “Sommigen waren Spaans, maar de meerderheid was buitenlands.”
Men maakte reclame in de pers voor deze prostitutie-handel. De bordeeleigenaren hadden visitekaartjes laten drukken met daarop aangegeven de richting naar het bordeel. Hoewel het adres zich in een ander straat in de woonwijk ‘Los Lentiscos’ bevond, wat veel verwarring veroorzaakte. Op de visitekaartjes was een plattegrond afgedrukt waarmee men potentiële klanten de autoroute uiteenzette

De bordeeleigenaren  boden hun klanten  echter ook de mogelijkheid om gratis per taxi naar het chalet te komen, waardoor zij  een directe toegang verschaften, zonder de mogelijkheid verdwaald te raken.” “De advertenties verschenen elke dag, behalve ’s zondags. Sinds de politieactie en de sluiting van het huis, zijn de advertenties uiteraard niet meer verschenen.”

Volgens het onderzoek waren de eigenaren die de handel controleerden, personen met een gewelddadig en agressief karakter, die profiteerde van jongeren die geld nodig hadden. Blijkbaar konden ze nog op een ander appartement rekenen in de hoofdstad van Gran Canaria, “maar dat liep niet zo in de gaten, als dit huis in Los Lentiscos”.

De Policía Nacional heeft het onderzoek nog niet afgesloten; ondanks, dat men het chalet tijdelijk gesloten heeft, dat bekend stond als ‘Golden House’, zoals stond vermeld in de advertenties en op de visitekaartjes.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Criminele bende opgerold die hotelgasten heeft overvallen op Gran Canaria en Fuerteventura

De organisatie gebruikte prostituees
om de hotelkamer binnen te komen
waar ze hun slachtoffers hebben overvallen en beroofd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  - zaterdag 30 november 2013 - De Guardia Civil van het Commando van Las Palmas is erin geslaagd in totaal zes op Canarias woonachtige personen te arresteren, van wie er drie in de gevangenis verblijven, die lid zijn van een drugsbende en die ook hotelgasten en huurders van vakantie-appartementen heeft overvallen, met behulp van prostituees die, als ze eenmaal waren ingehuurd voor hun dienstverlening, de deur van de hotelkamer openden zodat hun trawanten binnen konden komen, de klant konden overvallen en bestelen van al zijn bezittingen.

De overvallers opereerden in het toeristengebied in het Zuiden van Gran Canaria en op Fuerteventura. De Guardia Civil heeft ook 200 gram cocaïne in beslag genomen.

De radiozender ‘Todo Radio’ heeft op vrijdag 29 november 2013 laten weten, dat de Guardia Civil in totaal zeven personen heeft gearresteerd - vier vrouwen en drie mannen - die gevangen zijn gezet.

De Benemérita (Verdienstelijken = Guardia Civil) is in oktober 2013 gestart met de operatie ‘Meretriz’, die is gecoördineerd door de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana. Rechercheurs van Vecindario en Puerto del Rosario hebben deelgenomen aan de interventie welke is uitgevoerd op 22 november 2013, evenals een speurhondenteam van het Commando van Vecindario.

De onderzoekers hebben kennis van twee gevallen van agressie tegen klanten, een op Gran Canaria en een op Fuerteventura. Bronnen dicht bij het onderzoek ontkennen echter niet, dat er zich meerdere gevallen hebben voorgedaan in deze zaak.

Blijkbaar is een brutaal pak slaag van een van hun slachtoffers reden geweest, dat deze aangifte heeft gedaan nadat hij behandeld moest worden in een medisch centrum. De delinquenten benutten het stilzwijgen (de schaamte) van hun slachtoffers die niet willen, dat bekend wordt, dat ze gebruik hebben gemaakt van de diensten van een prostituee.

Het feit wil, dat een van de bendeleden werkte als receptionist in een hotel in het Zuiden van Fuerteventura, waar een jaar geleden een overval heeft plaatsgevonden op de hotelkluisjes die zijn opgeblazen. De receptionist en een verondersteld slachtoffer waren geboeid en hadden klappen in het gezicht opgelopen. De niet sluitende getuigenverklaringen van beiden hebben de verdenking van de agenten opgeroepen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bende mensensmokkelaars opgerold die
Nigeriaans vrouwen prostitueerde in
Playa del Inglés

Ze moesten tijdens hun verblijf in Marokko zwanger raken

SANTA LUCÍA - woensdag 16 oktober 2013 - Eenmaal op Gran Canaria aangekomen, werden de vrouwen  verplicht prostitutie te bedrijven in het Zuiden van het eiland, ter aflossing van de opgebouwde schuld voor hun overbrenging naar Spanje; wat in sommige gevallen kon oplopen tot €30.000,=

Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben een organisatie opgerold die zich heeft bezig gehouden met het smokkelen van vrouwen vanuit Nigeria naar Vecindario (Gran Canaria), om er seksueel geëxploiteerd te worden.

Het hoofd van de bende is in Vecindario gearresteerd samen met drie medeplichtigen, onder wie haar echtgenoot, zo is in een communiqué meegedeeld.

De reis van hun herkomstland naar de Canarische Eilanden kostte elk slachtoffer tot wel €30.000,=
Het netwerk selecteerde vrouwen met kleine kinderen, of men eiste dat ze zwanger raakten tijdens hun verblijf in Marokko, voordat ze naar Spanje kwamen.

In die zin waren de kinderen ‘een vrijbrief”’ voor de organisatie, om volledige controle over de vrouwen uit te oefenen en zich meester te maken van de opbrengsten van hun prostitutie-activiteiten op Gran Canaria.

 Het onderzoek is in februari 2013 gestart, toen de agenten er kennis van kregen, dat er in Vecindario - gemeente Santa Lucía, een bende was die zich bezig hield met het smokkelen en seksueel uitbuiten van vrouwen.

De organisatie was ‘perfect’ gestructureerd, en beschikte over de nodige contacten, zodat hun slachtoffers, voornamelijk vrouwen uit Nigeria, vanuit Nigeria naar Spanje konden reizen.

Voodoo, zwarte magie en rechtstreekse bedreigingen
Naast de controle via de minderjarigen, hebben de gearresteerden allerlei soorten Afrikaanse, magische rituelen, of voodoo gebruikt; diepgewortelde overtuigingen in de regio’s waartoe de slachtoffers behoorden van de nu opgerolde bende.

 Anderzijds heeft men de praktijk van allerlei soorten rechtstreekse bedreigingen kunnen vaststellen tegen de vrouwen en hun familieleden in Nigeria.

In Marokko zijn ze aan boord gegaan van sloepen en staken de Straat van Gibraltar over, naar het Zuiden van Spanje, waar ze samen met hun kinderen zijn geïnterneerd in opvangcentra voor buitenlanders.

Vervolgens traden de gearresteerden in contact met de vrouwen en begeleidden ze deze in het vliegtuig naar Gran Canaria, door gebruik te maken van paspoorten van ander personen met soortgelijke fysieke kenmerken, om geen verdenking te wekken.

De omstandigheid doet zich voor, dat de paspoorten diverse malen zijn gebruikt, waarbij de documentaire van minderjarigen van groot belang was, waarmee de kinderen van de slachtoffers konden reizen.

Eenmaal aangekomen op Gran Canaria, werden de vrouwen  verplicht prostitutie te bedrijven in het Zuiden van het eiland,  als middel om de schuld af te lossen die was opgebouwd door hun overbrenging naar Spanje, en die in sommige gevallen kon oplopen tot €30.000,=

In eerste instantie, logeerden de vrouwen en hun kinderen op het verblijfadres van een van de gearresteerden en de hoofddader, waar men de slachtoffers in een absolute wurggreep hield, hun gangen naging en het geld beheerde wat ze verkregen via de prostitutie.

Als de slachtoffers eenmaal waren ingelijfd bij de organisatie en zich onderdanig toonden aan de bendeleden, stond men hen toe te logeren op andere adressen, om zo ruimte te creëren voor andere vrouwen die aankwamen, maar dit alles onder de meest strikte controle,  zo voegt de Politie toe.

Minderjarigen onder bewaking
Een van de andere gearresteerden, de echtgenoot van de bendeleidster, verkreeg de zorg over de minderjarigen en slaagde er zo in, dat de vrouwen een absolute angst hadden, voor wat er met hun kinderen zou kunnen gebeuren.

 De gearresteerden maakte ook gebruik van andere personen, die niets te maken hebben met de onderzochte groep, die verzorgingstaken voor de kinderen uitvoerden; zonder, dat ze kennis hadden van de situatie waarin hun moeders verkeerden.

De slachtoffers moesten niet alleen hun schuld aflossen, maar ook bepaalde bedragen betalen voor logies, verzorging van hun kinderen, eten, water en licht.

Politie-plan tegen de Trata (Behandeling)

In april 2013 is de Policía
Nacional (Rijkspolitie) een campagne gestart, waarbij men twee video’s heeft vertoond, via welke men middelen heeft aangeboden tot samenwerking met de burgerij, zoals het aangeven van de slachtoffers.

De aangeboden wegen zijn, het gratis telefoonnummer: 900 10 50 90, waar men 24 uur per dag te woord wordt gestaan door gespecialiseerde agenten van de Brigada Central tegen de Trata de Seres Humanos  (Behandeling van Menselijke Wezens) en een E mail-adres: trata@policia.es, waarbij de anonimiteit van de gebruikers is gegarandeerd.

 Bovendien heeft de Politie een internetpagina geopend: www.policia.es/trata als extra informatiekanaal voor de burgers over dit delict, met speciale aandacht voor de voorzorgsmaatregelen, in het kader van de wetgeving en de rechten van de slachtoffers. Hier kan men ook de adressen, telefoonnummers en politiebureaus aantreffen en van andere instanties en organisaties met een sociaal karakter; allemaal op nationaal, Spaans niveau en die van doen hebben met dit delict.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


‘Men brengt ze met voodoo vanuit  Nigeria
en prostitueert ze in  de
Calle Molino de Viento’

De zaak komt op een nader te bepalen datum voor de rechter  van de  Provinciale Rechtbank  van Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 24 mei 2013 – “Men doet ze in Nigeria in de ban met voodoo (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Voodoo) en laat ze te voet de woestijn doorkruisen. Een handlanger maakt ze in Marokko zwanger, om uitzetting te vermijden, een enkele baby is vanuit een vluchtelingensloep overhoord gegooid. Eenmaal op Gran Canaria, worden ze geprostitueerd in de Calle Molino de Viento (in Las Palmas de Gran Canaria).”

Dit is het huiveringwekkende verhaal van de openbare aanklager in het proces tegen een Nigeriaanse clan.


De openbare aanklager Teseida García, delegada de Extranjería (procureur Buitenlandse Zaken) in  Las Palmas.

De procureur Immigratie van Las Palmas, Teseida García, eist tot 75 jaar gevangenisstraf voor zeven Nigerianen - vijf vrouwen en twee mannen - die zich vermoedelijk hebben beziggehouden met mensenhandel voor prostitutie tussen Afrika en Europa.

De openbare aanklager baseert zich op de getuigenis van zeven vrouwen die slachtoffer zijn van de verdachte clan- alle zeven genieten de status van beschermde getuigen - met het aanhoren van een smerig verhaal van vernedering.

De meisjes zijn vermoedelijk gevangen genomen in hun stam in Nigeria, waar men hun lage opleidingsniveau heeft benut, om ze te onderwerpen aan voodoo-rituelen, om ze te laten geloven, dat ze eigendom waren van de clan; vervolgens werden ze naar Marokko gestuurd, soms over grote afstanden  te voet door de woestijn, waar ze bij aankomst in Marokko verkracht werden door een lid van de georganiseerde bende  en ze zwanger raakten, zodat ze in Spanje niet uitgezet konden worden, en vervolgens werden ze, in de meeste gevallen, op een sloep gezet en naar Gran Canaria gestuurd.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Canarische Politie arresteert twee Senegalese vrouwen voor beroven toeristen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 11 augustus 2012 - De Canarische politie heeft op dinsdag 7 augustus 2012 op de Paseo de Gran  Canaria in Playa del Inglés  twee vrouwen gearresteerd van Senegalese afkomst voor het opleggen van een overval met intimidatie. De arrestatie heeft plaatsgevonden naar aanleiding van aangiften en klachten van passanten en ondernemers in het gebied, over de pesterijen van de twee gedetineerden waaraan passanten en klanten waren onderworpen.

Hun ‘modus operandi’ bestond uit het aan de wandelende toeristen aanbieden van gekleurde armbanden waar ze bij het betalen profiteerden van de drukke menigte, om geld te stelen uit de portefeuilles van de kopers. In sommige gevallen waren ze uiterst gewelddadig in hun acties, aldus de politie.

Het undercover-arrestatieteam, dat op maandag is samengesteld, heeft de 45-jarige M.A.T.E..G gearresteerd, evenals de 49-jarige C.G., beide van Senegalese afkomst, toen zijn op heterdaad zijn betrapt bij het proberen geld afhandig te maken van twee Duitse jongeren.

De gearresteerden zijn overgebracht naar het bureau van de Policía Nacional (Rijkspolitie), waar proces verbaal tegen hen is opgemaakt, voor latere indiening bij de Rechtbank.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Arenales eist actie tegen de prostitutie

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  - zaterdag 10 maart 2012 - De bewoners van Los Arenales eisen van de Gemeente, dat deze met spoed actie onderneemt tegen de straatprostitutie in de wijk en, dat men hun levensomstandigheden verbetert, omdat men niet langer nog meer, “aanhoudende schandalen, agressie en drugshandel,” verdraagt in de straten  Molino de Viento, Aguadulce, Pamochamoso en andere. De bewoners geven een toenemende activiteit in de straat aan en vragen om regulering.

Tijdens de bijeenkomst van de Commissie voor Videobewaking op donderdag 8 maart 2012 heeft men zich voorstander getoond van het installeren van een gesloten videosysteem op de openbare weg, mits de Delegatie van de Spaanse Regering op Canarias daar toestemming voor geeft.

Antonio Rodríguez Mendoza en Juan José Fernández, leden van de buurtvereniging Pamochamoso de Arenales, hebben zich akkoord verklaard met het installeren van video-bewakingscamera’s, maar zijn van mening, dat deze maatregel niet voldoende is en ze verlangen van het Gemeentebestuur van Juan José Cardona, dat men een verordening goedkeurt waarmee men de straatprostitutie reguleert.


                                                Calle Molino de Viento.
 
De buurtbewoners hebben zich kritisch opgesteld tegenover de beslissing van de conservatieve Partido Popular (PP) om in een Gemeenteraadsvergadering een motie af te wijzen ,waarin de socialistische PSC gevraagd heeft een commissie te vormen, die bestaat uit politici, buurtbewoners en ander sectoren, met het doel een burgersamenlevingsverordening op te stellen.

 Rodríguez verzekert, dat de buurtbewoners “zo wanhopig zijn” door het verval van de samenleving die zo voordoet met de straatprostitutie, dat ze naast het doen van aangifte bij de Gemeente en bij de Delegatie van de Regering, ook naar de Algemene Afgevaardigde zijn gegaan.

Diputado del Común
De Diputado del Común (Ombudsman) heeft hen in november 2011 een rapport van de Policía Nacional (Rijkspolitie) toegestuurd, waarin de eenheid laat weten, dat men in 2011 in 133 gevallen proces verbaal heeft opgemaakt en 166 heeft ingegrepen tijdens diverse delicten, waarbij 39 arrestaties zijn verricht en 326 boetes zijn uitgedeeld voor diverse tekortkoningen en delicten.
kleurlogoCanarias.png


Netwerken in mensenhandel nemen toe op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 8  februari 2012 - De algemeen directeur van  Politie, Ignacio Cosidó, heeft op dinsdag 7 februari 2012, tijdens de installatie  van de nieuwe hoofdcommissaris van  Politie op Canarias, Valentin Solano, gewezen op de stijging in 2011 van het aantal netwerken van mensenhandel, voor seksuele uitbuiting en arbeidsmisbruik.
 
In zijn toespraak heeft Cosidó laten weten, dat in 2011 het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) op de Canarische Eilanden 69 netwerken heeft opgerold die zich bezig hielden met mensenhandel, voor seksuele exploitatie of arbeidsmisbruik, waarbij 147 personen zijn gearresteerd, 23% meer dan in  2010.
12029_large.jpg
Eveneens heeft de directeur-generaal van Politie benadrukt, dat  Canarias zich op de eerste lijn bevindt in de strijd tegen illegale immigratie; een terrein waarop, van de 32.000 arrestaties  die in 2006 hebben plaatsgevonden, men er in 2011 nog 340 telde.

Dit, zo heeft Cosidó gezegd, verplicht erop te werken, om te voorkomen, “dat Canarias het  toegangskanaal wordt en operationeel vestigingspunt van deze netwerken, die  systematisch de mensenrechten schenden,” en “waarvan men de activiteit zal proberen te verhinderen ‘met alle middelen’ die ter beschikking staan.”

Zowel Cosidó als Solano hebben verzekerd,  dat het doel van de Policía Nacional op Canarias is, de veiligheid van eilandbewoners, en die van de miljoenen toeristen die jaarlijks  de eilanden bezoeken, te verbeteren; waarvoor het Ministerie van Binnenlandse Zaken als hoogste verantwoordelijke een hoofdcommissaris heeft aangesteld.

Cosidó heeft benadrukt, dat de professionaliteit en de carrière van Valentin Solana, “ zijn grootste verdiensten zijn; vandaar, dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken hem op deze post heeft aangesteld, waardoor  Canarias speciale aandacht krijgt, gezien de specifieke eilandeigenschap en de strategische ligging, op enkele mijlen van de Afrikaanse kust; en het zijn van een toeristische grootmacht van eerste internationale orde.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


De prostitutie nader bekeken
‘Wij blijven hier doorgaan’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 16 januari 2012 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria is voornemens om videobewakingscamera’s te plaatsen in de Calle Molino de Viento en de klanten in fraganti een boete op te leggen. ‘De daad’, wordt een heterdaadje.

Voor María bestaan er geen namen. Een vrouw noemt ze mami; een man, papi. Die van haar is er een die op goed geluk is gekozen, o.a. om te vermijden, dat men haar herkent, dit geldt o.a. voor haar partner die ze op een avond heeft leren kennen in de Calle Molino de Viento en die denkt, dat zij de prostitutie heeft verlaten. De Colombiaanse is een van de tientallen meretrices (prostituees), die elke ochtend, middag, avond en nacht post vatten in de volkswijk.

 

De locoburgemeester en voormalig wethouder van Veiligheid, Ángel Sabroso, heeft op dinsdag 10 januari 2012 laten weten,  dat de Gemeente van plan is, om bewakingscamera’s te installeren om de klanten boetes te gaan opleggen, ter voorkoming van de overklast waarover de buurtbewoners geklaagd hebben. “Ze maken een einde aan de straat,” zegt María.

Yoli en Úrsula  tonen zich tevreden over de beslissing. “Net zoals in Madrid en Barcelona,” roepen ze eensgezind. Beiden gaan  ervan uit, dat deze maatregel criminelen ervan zal weerhouden te vechten en het voorkomt diefstal in het gebied. “We hebben het op de televisie gezien,” zo zeggen ze, het lijkt ons een goed idee.” Als men hen vertelt, dat de Gemeenteraad de Gemeentelijke verordening Burgerlijke Samenleving wil gaan naleven, die een boete inhoud voor klanten die op heterdaad betrapt worden, vertrekt hun gezicht “Dat gaat niet gebeuren” zeggen zij verontwaardigd.

 
      (Boven en onder: Archieffoto's) Calle Molino de Viento, Las Palmas de Gran Canaria.

De maatregel die het huidige gemeentebestuur wil hervatten, zo heeft Sabroso laten weten, had al toegepast moeten worden onder het bewind van burgemeester Pepa Luzardo. De PP-wethouder  is ook verantwoordelijk voor de installatie van de veiligheidscamera’s in 2006 in het Parque Santa Catalina. Het doel was toen, uitgerekend, het doen afnemen van het aantal delicten die in het gebied werden gepleegd. De camera’s die men nu wil gaan installeren in de Calle Molino de Viento, zijn in afwachting van de toestemming van de Delegación del Gobierno (Afvaardiging van de Spaanse Regering, op Canarias),  waartoe Sabroso “al enige tijd geleden “ een vergunning heeft aangevraagd.

Voor Carla (een schuilnaam), eveneens Colombiaanse, is de aanwezigheid van de bewakingscamera’s ook geen probleem, maar laat er met een klein hartje op volgen, “dat het oudste beroep van de wereld gevaar loopt als men hier cliënten gaat filmen en beboeten.” “Dat is een leugen,” brengt Ursula in. “Wij zullen naar de bovenetages verhuizen, zodat men ons niet kan zien.” 
imagesrergerg_large.jpg
We blijven hier actief," antwoordt Yoli, de Colombiaanse, die de toegangsdeur deelt met een andere Colombiaanse onder een roze lichtreclame waarvan de gehele straat is voorzien. “Er zullen altijd klanten zijn; en ben ik er niet, dan is er wel een ander,” zo merkt zij op.

las-palmas-hottie2_large.jpgHet recht op privacy is geen  vorm van de discussie voor sommige vrouwen wiens privacy, soms, word gereduceerd tot een bidet.

De vrees bestaat, dat de stroom aan mannen die gezelschap zoeken, zal worden ingedamd. Het zijn  niet al te beste tijden voor het bedrijf. María heeft al geen vertrouwen op klandizie  tijdens de eerste dagen van de maand. “Kijk eens hoe de straat erbij ligt” zegt ze om 19:00 uur. Ik werk op dinsdag, woensdag en donderdag tot drie uur ’s nachts. ’s Middags is het grootste deel van de meisjes verdwenen en veel bordelen kiezen ervoor om pas bij zonsondergang de deuren te openen. Ursula bevestigt dit. Na zes jaar werken in de hoofdstad van Gran  Canaria heeft zij een aanzienlijke teruggang meegemaakt. Maar ze denkt er niet aan, de stad te verlaten en ook niet, om uit de prostitutie te stappen. “Ik verdien meer dan in mijn vorige beroep en ik hoef mijn baas niet te pijpen,” zegt ze.
calle-de-putas_large.jpg
De Argentijnse, een gediplomeerd sociaal werkster, is er heel duidelijk in, dat men niet aan hun rechten moet tornen.” “Men kan mij niet beboeten omdat ik hier ben,” zo laat zij weten. “En als ze dit doen, dan zal ik daartegen beroep aantekenen.” Ze blijft het positief zien voor de handel, “Laat ze ervoor zorgen, dat de buitenlanders - die nu wegblijven -  niet worden lastig gevallen; dat is winst.”
000logo-947.jpg

kaart_canaria-38.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--8.jpg