site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-173.jpg

d-86.jpg


flyer_es-2017.jpg
flyer_es-20171.jpg
0000AAAAIslas-canariaslogo-54.jpg


Vereniging van windsurfers probeert te voorkomen
dat de Anfi-Groep een strand bezet in Santa Lucía

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA – woensdag 13 mei 2015 - Een filiaal van het bedrijf Santana Cazorla en de erven van Bjorn Lyng projecteren een mobiel surf-opleidingscentrum van 480 m² op het stenen strand van Bahía de Forma.

Een vereniging - die is opgericht door de gebruikers van het strand van Bahía de Forma, in de Grancanarische gemeente Santa Lucía de Tirajana, en door ondernemers die de windsurf-school ter plaatse beheren - heeft besloten, de strijd aan te binden met het project onder de vlag van de Anfi-Groep voor het installeren van een centrum voor maritieme activiteiten op het stenen strand van de genoemde baai.
img_28051.jpgEen van de dochterondernemingen van het imperium Santana Santiago Cazorla en de erfgenamen van Bjorn Lyng, Anfi Vacation Club, heeft in samenwerking met de maatschappij PozoWinds in januari 2015 een vergunning verkregen voor het bezetten van een perceel van 480 m² dat toebehoort aan de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbeheer van Las Palmas) wat zich bevindt binnen het Publieke domein van de Haven van Arinaga.

Van de totale oppervlakte, zal men 150 m² bestemmen voor het zogenoemde opleidingscentrum, wat een referentie moet worden voor beginners in de diverse surfsporten, en de overige 330 m² zijn bestemd voor een houten platform voor het opbergen van materiaal.
img_28052.jpgIn het project, dat in september 2014 is gepresenteerd, benadrukken de projectontwikkelaars, dat het gaat om een verplaatsbare module, “die gecamoufleerd is in het landschap en geïntegreerd met de horizon. De verwachte investering bedraagt €300.000,= en de Anfi Vacation Club becijfert een jaaromzet van €1.035.900 met een winst van €225.000,= in het jaar dat de surfsport-school in werking treedt en met de verhuur van surfplanken en ander –materiaal. De licentie is in principe een jaar geldig.

De zogenoemde Asociación de Usuarios de Cuevalaya, Bahía de Formas y Arinaga (Vereniging van Gebruikers van Cuevalaya, Bahía de Formas en Arinaga) die oppositie voert tegen het project van Anfi en PozoWinds in het gebied, om te voorkomen dat een private onderneming dit strand bezet - en die zich verzekert weet van de steun van 17 verenigingen, actiegroepen, politieke partijen en surf-ondernemingen - heeft schriftelijke bezwaren ingediend bij het Havenbeheer van Las Palmas, welke de instantie is die de toestemming heeft verleend; en bij de Gemeente Santa Lucía, die het project steunt en de vergunning voor deze activiteit heeft verstrekt.

Ondertekenaars
Onder de ondertekenaars van het document dat is opgesteld door de vereniging bevinden zich o.a. - de milieubeweging Ben Magec-Ecologistas En Acción , - de Federación Canaria de Pesca (Camarische Visserij Federatie), - de PSOE, - de Partido Popular (PP), - La Fortaleza de Santa Lucía, - Canarias Decide Agüimes, - Se Puede Ganar Santa Lucía en lijstrekkers van Podemos voor de kandidatuur in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Zoals twee woordvoerders van deze vereniging aan de persmedia hebben uitgelegd, is voor het leren van de diverse vormen van windsurfen, door de wind-beschutte ligging, Bahía de Forma een betere locatie dan andere stranden voor het leren van deze sport, zoals Pozo Izquierdo en Vargas, die meer ervaring vereisen.

Daarom zijn al jaren diverse surf-scholen samen met particuliere gebruikers actief in deze baai, en die vrezen nu, dat Anfi hen de toegang tot het strand zal ontzeggen

De Asociación de Usuarios de Cuevalaya, Bahía de Formas y Arinaga komt op voor het openbare gebruik van het strand en stelt een alternatief voor, voor de ontwikkeling en de conditionering van het gebied.

Dit initiatief, dat men in mei 2014 al informeel heeft voorgesteld, en wat bediscussieerd is op de sociale netwerken, heeft men niet geconcretiseerd tot maart 2015, toen deze burger-actiegroep het aan het Havenbeheer en aan de Gemeente heeft gepresenteerd, voor het verwijderen van het talud wat zich op 20 meter van het strand bevindt, op grond die eigendom is van de Gemeente, en het aanleggen van een parkeerterrein voor het faciliteren van de toegang tot het strand voor windsurfers en hun uitrusting.

De eerste lijn van de ruimte zou worden verdeeld - zoals is voorgesteld in het geregistreerde voorstel - "op een solidaire, eerlijke en billijke wijze tussen het publieke en private-gebruik." Voor de vereniging, heeft deze optie een minimale impact op het milieu door de Baai vrij te houden van beroeps matigheden; en bovendien, door ook het recht van overpad en het gebruik van het strand toe te staan voor alle gebruikers op een vrije en gratis wijze, zoals altijd al is geweest, met kleine gereserveerde ruimten, zodat bedrijven kunnen opereren en materiaal kunnen afladen nabij de zee, maar zonder invasie van het stenen strand

Tegenstanders van het project, onder aanvoering van de Anfi-Groep, zijn van mening, dat de structuur ingrijpt op de vientos alisios (passaatwind) in deze enclave; iets, waar het bedrijf in haar project aan voorbijgaat.

Verder stelt men, dat de installatie van het opleidingscentrum ten koste gaat van de ecologie in het gebied. "We staan geen projecten toe, die geen milieurapportage bevatten” zo merkt men vanuit de vereniging op.

Anfi Vacation stelt echter, dat het voorstel niet hoeft te worden onderworpen aan deze beoordeling.

Volgens de Asociación de Usuarios de Cuevalaya, Bahía de Formas y Arinaga, is er ruimte voldoende in de nabijheid ter voorkoming van de uitwerking op milieu.

In die zin heeft men voorgesteld, dat men het project enkele meters achterwaarts realiseert, zonder het stenen strand te bezetten; hoewel het in dat geval de Gemeente zal zijn, die een concessie zou moeten verlenen voor de installatie welke men wil opstellen op een perceel dat haar eigendom is.

Naast een handtekeningenactie, is deze vereniging van windsurfers voornemens een ontmoeting te realiseren met de betrokken partijen, om te proberen tot een voor iedereen bevredigende oplossing te komen.

1-AAAAislas-canarias-74.jpg


Protestbijeenkomst windsurfers
tegen
afsluiting
Playa de Vargas

AGÜIMES - zondag 19 januari 2014 - De Asociación de Kiteboarding y Windsurfistas (Vereniging van Kiteboard en Windsurfers) van Gran Canaria heeft op zaterdag 18 januari 2014 een protestbijeenkomst georganiseerd op Playa de Vargas in de gemeente Agüimes.

Aan de vreedzame betoging is deelgenomen door bekende atleten in deze tak van sport, zoals Björn Dunkerbeck, de gezusters Iballa en Daida Ruano, Marcos Pérez, Nayra Alonso en John Sky, naast vertegenwoordigers van bedrijven in deze sector en van de Gemeente Agüimes, de enige instantie die zich wat dit betreft geïnteresseerd heeft getoond.

                                      Playa de Vargas (Gran Canaria).

                                           Playa de Vargas (Gran Canaria).


De Demarcatie Kustzaken van Las Palmas is een week geleden, zonder waarschuwing vooraf, overgegaan tot afsluiting van het strand van Vargas, in overeenstemming met de Kustwet in een definitieve beslissing, zonder het bieden van opties voor alternatieve toepassingen.

Dit betekent een complete stopzetting van de sportactiviteiten, waardoor een groot deel van de instructiebedrijven, die les geven aan der windsurfers, evenals voor het bedrijfsleven in het gebied, aanzienlijke financiële schade oplopen, omdat zij opereren op deze locatie.
 
De betekenis van dit strand is van levensbelang voor deze sporters en is het noodzakelijk, onmiddellijk tot een oplossing te komen binnen de mogelijkheden die het wettelijke kader toestaat. Bovendien is kitesurfen beperkt op het grootste gedeelte van het eiland; zodanig, dat de beoefenaren van deze sport zich aanzienlijk benadeeld zien. Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen ( zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kitesurfen).


Voor het beoefenen van deze sporten gebruikt men slechts kleine gedeelten van het strand tegengesteld aan de zijde vanwaar de wind komt:

- windsurfers in barlovento (loefzijde, bovenwinds),
- kite surfers   in   sotavento (lijzijde, benedenwinds),
waarbij de sporters al jarenlang hun voertuigen parkeren op zekere afstand van het strand, waardoor het mogelijk is, dat - ondanks de sterke windkracht - eenieder zijn/haar sportuitrusting naar de vloedlijn kan brengen.

De windsurfers en kiters komen naar deze gebieden vanwege de uitstekende vaarmogelijkheden en bestaande toegang paden, waarbij ze heel respectvol omgaan met de omgeving en de begroeiing, Hun aanwezigheid heeft in grote mate bijgedragen aan  het natuurbehoud van de locatie, want personen die zich met deze disciplines bezig houden, prediken meestal waarden voor het respecteren van het Milieu.

Dit strand wordt bovendien gebruikt door toeristen die, vaak meerde keren per jaar, uit alle hoeken van Europa hier naar toe komen voor het beoefenen van deze watersporten.
Al met al brengt deze afsluiting van het Vargas strand een financieel nadeel met zich mee, niet alleen voor deze Gemeente, maar voor heel Gran Canaria.

Het tientallen jaren door de overheden verwaarloosde Vargas strand, wordt al 40 jaar lang gebruikt voor windsurfen. De lengte van het strand en de perfecte wind-omstandigheden maken zowel het aanleren, evenals het perfectioneren van windsurfen en kiteboarding mogelijk.

De Asociación de Kiteboarding y Windsurfistas de Gran Canaria is zich bewust van de milieuwaarden van dit strand en begrijpt, dat men een meer strikte bescherming wil en een regeling voor de diverse gebruiksmogelijkheden. Om die reden was men - al voor de sluiting van het strand - een gebruiksvoorstel aan het uitwerken, dat verenigbaar zou zijn met de geldende wetgeving en het conserveren van de natuurlijke leefomgeving. Men is van mening, dat de locatie de mogelijkheid heeft tot het verenigen van de sportactiviteit, het openbare domein en de bescherming van het milieu.

Gran Canaria is, wereldwijd, een bevoorrechte locatie voor het bedrijven van watersporten op zee. Uitgerekend de zuidoostkust maakt het gehele jaar door het oefenen van windsurfen en kit surfen mogelijk en heeft wereldberoemde locaties zoals de stranden Pozo Izquierdo en Vargas, waardoor de vereniging zo snel mogelijk oplossingen verlangt van de bevoegde overheden.

1-AAAAislas-canarias-74.jpg


Las Palmas de Gran Canaria 
surf city

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 29 januari 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria promoot zich, samen met acht andere wereldsteden, op een nieuwe internetpagina waar de bestemmingen gepromoot worden als ‘surf city’.

Op de website van World Surf Cities www.worldsurfcitiesnetwork.com staan twee Spaanse steden, te weten Las Palmas de Gran Canaria en San Sebastian (Baskenland), samen met zeven andere steden: Arica, Durban, Ericeira, Gold Coast, Hossegur, Newcastle en Santos.

  
                                      Las Palmas de Gran Canaria: surf-stad.

Samen promoten zij zich als ‘s werelds beste surfbestemmingen.

1-AAAAislas-canarias-74.jpg


Ben van der 
wint verrassend op eerste dag Slalom

‘Windsurfing & Kiteboarding World Cup 2012’
de wind surf elite ontmoet elkaar

FUERTEVENTURA - dinsdag 24 juli 2012 - Toen kwam de wind.  Op maandag 23 juli 2012  is men begonnen met de Slalom competitie, die ook wel bekend staat als de ‘Formule I in de wind surf sport: de ‘Fuerteventura Windsurfing & Kiteboarding World Cup 2012’ die uiteindelijk een verrassing heeft opgeleverd. De Nederlander Ben van der Steen, een van der favorieten, heeft de overwinning behaald. Op zijn beurt, kruiste de nummer een van de wereld, Antoine Albeau, als tweede de finishlijn. 
Derde, is geworden de in 1975 in Purmerend geboren  Peter Volwater:
http://www.petervolwater.com/www.petervolwater.com/Welcome.html 
De kanshebber voor de overwinning,  Bjorn Dunkerbeck, eindigde slechts als vijfde.

Tijdens de uren, dat de wind het houden van de competitie mogelijk maakte, hebben de tien besten van de wereldranglijst hun kwaliteiten laten zien. Er was geen tijd voor speculaties op het water en de acties waren uitzinnig. In elke bocht, draaiing, of sprint, heeft men de wil om te winnen, bij de favorieten kunnen zien. Het grootste deel van de kwalificaties van deze dag zijn afgewerkt, maar sommige races moesten worden afgezegd vanwege rukwinden die onophoudelijk heersten aan de unieke kust van Jandía, waarbij soms snelheden werden bereikt van 24 knopen.


           Antoine Albeau.                                 Ben van der Steen.          Peter Volwater.

De eerste die zich heeft geplaatst voor de halve finales is de Zwitser Bjorn Dunkerbeck. Gevolgd door Julien Quentel. En anderen die niet ontbreken op het lijstje  voor de eindrondes, zijn de gebroeders Moussilmani.


‘              Fuerteventura Windsurfing & Kiteboarding World Cup 2012’
 

 

In de tweede groep van de voorlaatste ronde heeft Antoine Albeau, de heer en meester van de laatste jaren in de Majorero competitie, de leiding genomen; samen met de derde broer uit het gezin Moussilmani, evenals o.a.  de Fransman  Francés Pascal Toselli.
 
                      ‘Fuerteventura Windsurfing & Kiteboarding World Cup 2012’


                                          Overstag met Ben van der Steen.
Bij de grote finale wacht het duel tussen Albeau en Dunkerbeck, maar een speciale gast is tussen de twee reuzen van de wedstrijd gegleden: de Nederlander Ben van der Steen, de huidige nummer vijf in de wind surf wereld.
1-AAAAislas-canarias-74.jpg


e-85.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--305.jpg

zon-95.jpg