site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-10.jpg

6-47.jpg


Het Estadio Insular-park
wordt 2.500 meter groter door de tribune

Het nieuwe parkgedeelte zal een zaal voor meervoudig gebruik gaan bevatten en ruimten voor de omwonenden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 26 oktober 2017 - Het park van het tot Ciudad Jardín (Tuinstad) omgebouwde Estadio Insular zal blijven groeien met het gedeelte dat de tribune bezet heeft welke ligt aan de Calle Rafael González Martín, waarbij men  2.500 vierkante meter meer aan aangelegde vrije ruimte heeft, waar mensen kunnen wandelen, of zitten om te recreëren.

Aan deze nieuwe ruimte, die in het hoogste deel van het noordelijk deel van het park is gewonnen, wordt een multifunctionele zaal toegevoegd  met een capaciteit voor 400 personen, een recreatieruimte, een bibliotheek, een studiezaal, en diverse kleine ruimtes voor vergaderingen  van groepen, of voor het uitoefenen van activiteiten zoals yoga, of gymnastiek.

180316-Infografias-parques-deportivos-de-Lomo-Blanco-y-el-antiguo-Estadio-Insular.jpg
sera-nueva-grada-parque-urbano-antigu-5_g.jpg                
Dit zijn de nieuwe tribune en het stadspark in het voormalige Estadio Insular.
sera-nueva-grada-parque-urbano-antigu-4_g.jpg
sera-nueva-grada-parque-urbano-antigu-1_g.jpg
Gemeenteraadslid, Javier Doreste, die het project heeft gepresenteerd, samen met de architecten die het hebben ontwerpen, Elsa Guerra en Noemi Tejera, heeft gezegd dat de actie het gevolg is van de gesprekken met de omwonenden, die hebben aangegeven  wat ze wilden dat er gemaakt zou worden in de omgeving van de oude tribune.
sera-nueva-grada-parque-urbano-antigu-3_g.jpg
De verbouwing kost  3,4 miljoen euro en wordt gefinancierd met geld uit het Fondo de Desarrollo de Canarias (Fdcan) (Canarisch Ontwikkelingsfonds ).
Zoals Doreste heeft uitgelegd, is deze ingreep slechts een eerste fase van wat er nog moet gebeuren om het park te voltooien.
Hij laat weten dat het project nog in afwachting is van de revalidatie van het gehele deel van de gevel van Pius XII, een project dat nog in de planning is, hoewel hij meldde dat de Gemeenteraad het Ministerie van Volksgezondheid de ruimte heeft aangeboden van dit deel van Pius XII dat de hoek vormt met het gedeelte dat aan de Julio Luengo-tunnels grenst, zodat het een gezondheidscentrum in de buurt vormt.

sera-nueva-grada-parque-urbano-antigu-2_g.jpgDe actie die is gepresenteerd op woensdag 25 oktober 2017, omvat ook - zoals Elsa Guerra heeft uitgelegd - de herontwikkeling van de Calle Manuel González Martín, waarvan de trottoirs  worden verruimd en waar bomen worden geplant.

De doelstelling van de revalidatie van de tribune, zo voegde ze toe, is om socioculturele voorzieningen te bieden aan alle buren die naar het park komen, terwijl de architectonische waarde van de 32 gewapende betonnen veranda's van de gevel wordt benadrukt, mede verantwoordelijk voor de bescherming die het gebouw heeft, wat sloop heeft vermeden.

Noemi Tejera heeft gezegd dat de pergola zal worden gebruikt om het verhoogde park te voorzien van  schaduw en men zal een gevel met een uitgebreid en transparant hekwerk installeren om de toegangsstructuur te markeren.
Er zullen verschillende toegangsgebieden zijn naar deze nieuwe ruimte, die volledig toegankelijk zal zijn.

De nieuwe sociaal-culturele voorzieningen bezetten een oppervlakte van 1.437 vierkante meter. Er wordt verwacht dat in februari, of maart 2018 het bouwwerk zal worden aanbesteed en gegund,  waarvan de uitvoering 16 maanden zal duren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-508.jpg


Het omgebouwde Estadio Insular
zal op 30 april 2015
voor het publiek geopend worden als openbaar park

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 18 april 2015 - Het openbare park, dat men momenteel aanlegt op de locatie die eens het voormalige voetbalstadion was van de Unión Deportiva Las Palmas en wat de nieuwe groene long van de stad is van ruim 11.000 m² die men aanvankelijk ‘Parque del Cabildo Insular’ (Park van het Eilanderbestuur) wilde noemen, zal uiteindelijk - op verzoek van omwonenden, evenals van aanhangers van het gele team - doorgaan onder de naam ‘Parque Deportivo Estadio Insular’, als eerbetoon aan de Grancanarische voetbalclub.

Het zal niet de enige knipoog naar zijn de UD Las Palmas, die het oude stadion van 1994 tot 2003 in gebruik heeft gehad. Het Cabildo (Eilandbestuur), dat eigenaar is van het perceel, heeft dit in 2014 toegekend voor een periode van dertig jaar aan de Gemeente voor de verbouwing (lees: aanleg park), exploitatie en het onderhoud ervan.
Parque-Estadio-Insular-26-marzo-1.jpg
                                          ‘Parque Deportivo Estadio Insular’
park.jpg

VIDEO: 
http://www.canarias7.es/multimedia/videos/video%20bueno.mp4ç

De ombouwwerkzaamheden zijn begonnen in mei 2014 en hebben 1,8 miljoen euro gekost, die zijn betaald door beide overheden.
imagen-presentacionestadio.jpgHet park bestaat uit een palmen tum met ongeveer 160 palmbomen die afkomstig zijn uit diverse delen van de wereld en er is een kleine gehoorzaal, een kinderspeeltuin, een trimparcours, een zonneweide en een schaduwrijk gedeelte, waar men hangmatten aantreft.

Geen officieel openingsevenement
Er zal geen openingsevenement plaatsvinden, vanwege het feit, dat de verkiezingscampagne van start is gegaan  welke met de verkiezingen op 24 mei 2015 eindigt.
kleurlogoCanarias.png


De sloop van de stadion-muur aan de Paseo de Chil
opent de toegang tot het park

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 oktober 2014 - De Gemeente heeft voor 1,4 miljoen euro de aanleg van een sportvoorziening gegund op de locatie van het oude voetbalstadion en heeft de bedoeling, dat die eind april 2015 voltooid zal zijn.

De stadionmuur aan de Paseo de Chil zal worden gesloopt, om vanuit het hooggelegen gedeelte van de stad toegang te geven tot het nieuwe sportpark, waar men met de aanleg ervan, over enkele weken zal beginnen. De sloop van de muur maakt ook het uitzicht mogelijk op het indrukwekkende panorama van het laaggelegen gedeelte van de stad en maakt deel uit van de geplande acties voor het park, waarvan door het Gemeentebestuur de aanleg ervan recentelijk is gegund aan het bedrijf Construcciones Cristóbal Ortega, dat ook de heropleving verzorgt van de zuidelijke toegang tot het Santa Catalina-park en de tweede fase van de ombouw van de Calle Luis Morote.
estadio-insular-ediima20141013-0348-13_large.jpg

Het werk is gegund op donderdag 9 oktober 2014 voor een bedrag van €1.475.360,=, wat iets lager is dan het aanvankelijk bedrag van de aanbesteding van 1,8 miljoen euro, en men moet onmiddellijk met aanleg van het park beginnen. Het Gemeentebestuur wil, dat men eind oktober 2014 van start gaat met de werkzaamheden.

Het bedrijf beschikt over een periode van zes maanden voor het voltooien van de aanleg van de recreatieruimte, waardoor, als men zich houdt aan de door de Gemeente geplande kalender, men eind april/begin mei 2015 kan rekenen op deze nieuwe voorziening.

Naast de sloop van de stadsmuur aan de Paseo de Chil, omvat de aanleg van het park ook de sloop van de tribune aan de zijde van het Plaza de José Antonio. Het gebied waarop men zal ingrijpen, heeft een oppervlakte van 25.970 m² en telt o.a. een groenvoorziening van 11.810 m², met een centraal gelegen gras gazon van 2.610 m²; een gedeelte met sportvelden (606 m²) en een kinderspeeltuin (1.660 m²), plus een 293 meter lang trimparcours.

Men benadrukt ook een gedeelte van 3.360 m² waar men bomen zal aanplanten, voornamelijk palmen. Om precies te zijn, zal men een Palmetum aanleggen met 77 palmsoorten uit de gehele wereld, die geschonken zijn door tuincentrum Viveros Godoy. Sommige van deze soorten worden met uitsterven bedreigd. Er zullen minimaal twee exemplaren van elke soort komen, die alle Continenten en klimaten vertegenwoordigen. Het gebied zal de naam krijgen: Palmetun Godoy.

Het oude Estadio Insular (Eiland-stadion) heeft echter twee elementen waar men niet aan mag komen, omdat deze beschermd zijn; de hoofgevel aan de Calle Pío XII en de eerste kom ervan als onderdeel van de noordgevel aan de Calle Rafael González. De laatstgenoemde gevel is gecatalogiseerd in het Plan General de Ordenación (PGO) (Plan Ruimtelijke Ordening) met 32 portieken die elk geflankeerd worden door twee pilaren, boven de tribuneboog, evenals het afdak en de tegengewichten die bestaan uit haakjes
7801064_large.jpg.  
Portieken
De portieken zullen worden gebruik als toegang tot het park en men behoudt het zicht op dit betonnen gedeelte, dat momenteel de gevel en het afdak steunt, als waardering van dit gedeelte van de bouwconstructie, dat beschermd is. Men zal twee toegangen maken, die ter hoogte liggen van de Calles Mas de Gaminde en Concepción Arenal. Het publiek kan het park via alle zijden betreden, zo hebben de gemeente-technici uitgelegd die het project hebben ontworpen.

Het hoogteverschil tussen de Paseo de Chil en het lager gelegen gedeelte van het stadion, lost men op door het installeren van trappen en loopbruggen en in het uiterste zuiden zal men park verlengen tot aan het plein dat boven de Julio Luengo-tunnels ligt, door de sloop van de tribunes aan deze zijde te benutten.

Het centrale deel van het park zal kunnen rekenen op een schaduwrijk gedeelte, wat men bereikt door het installeren van grote zeildoeken. In dit gedeelte komt enigerlei sanitaire voorziening voor de parkbezoekers, die gecompleteerd wordt met een trimparcours in de openlucht, De oostgevel van het stadion, welke beschermd is, zal men afdekken met zeildoek, totdat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria besluit, welk gebruik men zal toekennen aan dit gebied, met het implanteren van winkels. Bovendien zal men een hek plaatsen op de tweede rij van de tribune, en de eerste rij bedekken met kunstgras en houten vlonders.

Het deel van de tribune zelf zal worden aangeplant met klimplanten, om het gebruik ervan te voorkomen en de hellende tribune-boog zal ook gedecoreerd worden met dezelfde planten. De recreatievoorziening zal ook kunnen rekenen op een toneelvloer voor voorstellingen en alle gedeelten van het park zullen onderling worden verbonden, door middel van toegangen die bestaan uit wandelpaden die bestaan uit aangestampte aarde. De gedeelten die geen grasgazon hebben, zullen worden bedekt met lichtgrijze tegels.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is momenteel bezig met het voltooien van de eerste fase van de ombouw van het stadion, die voornamelijk heeft bestaan uit het slopen van de elementen van het pand die het gevaar liepen te vallen, het elimineren van elektriciteitskabels en het verwijden van afval, dat zich - in de loop van de tijd waarin het stadion gesloten was - had opgestapeld.
kleurlogoCanarias.png


Parkaanleg Estadio Insular beginteind maart 2013

De Noord tribune van het Estadio Insular
  zal worden afgebroken

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 11 maart 2013 - Het Estadio Insular Park zal eind september 2013 worden opengesteld voor het publiek.

Dit is tenminste het doel wat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voor ogen heeft, als men eind maart 2013 begint met het op orde brengen van het perceel in Ciudad Jardín.

Het project omvat de sloop van de Noordtribune en het fatsoeneren van de open ruimte op een provisionele manier terwijl men het definitieve ontwerp voor de dienstverlening nog in behandeling heeft die het grondstuk zal krijgen wat er nu verwaarloosd bij ligt.
294753-1g_largeasdda.jpg
De verandering van het Estadio Insular in een open park zal niet op zich laten wachten, totdat men een complete definitie heeft voor de toekomstige behuizing.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - eigenaar van de twee meest begeerde hectare van de benedenstad - voorziet het onmiddellijke begin van de werkzaamheden, om een eind te maken aan de huidige verwaarloosde staat. Het gaat om provisionele conditioneringswerkzaamheden terwijl het overheidsproces voor de vaststelling van het gebruik gelijktijdig gevoerd wordt.

De stad heeft tot doel het zichtbare verval van de bakermat van de voetbalclub Unión Deportiva Las Palmas te beteugelen.
kleurlogoCanarias.png


Van illusie naar verwaarlozing in 69 jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 15 januari 2013 - Men heeft het gebouwd in een recordtijd van zeven maanden; met schijnwerpers, om ‘s nachts door te kunnen werken. Sinds de inwijding met Kerstmis 1944 heeft het Estadio Insluar de illusies van de hoofdstad van Gran Canaria geconcentreerd. Nu, 69 jaar later,  bezwijkt die ontmoetingsplaats onder het onkruid.

Aanvankelijk sprak het tot de verbeelding als blikvanger van de sociale cohesie van Las Palmas de Gran Canaria. Het werd gebouwd, om er de Marine te huisvesten, maar bood al snel plaats aan de vijf samengegane voetbalclubs die competitie speelden in de stad, als fundering voor een project van lange adem en sterke emoties. De Unión Deportiva Las Palmas werd geboren, nadat het Estadio Insular dit mogelijk maakte en, het Estadio werd geboren, om de droombeelden van de stad te verbreden, tot de dimensie van een magneet die mensen verspreid over de stad aantrok, tussen de Haven en Las Palmas, aan beide zijden van de behuizing.


                      Het begin van de bouw van het Estadio Insular in 1944.
Zes decennia lang hebben grote evenementen uit het sport- culturele- en politieke leven zich afgespeeld in dit ruim 20.000 m² grote complex, hoewel men de beste hoogtepunten uit de geschiedenis van het Estadio Insular beleefde met het voetbalteam wat de stad vertegenwoordigde.

Hier werden de massabijeenkomsten gehouden tijdens de eerste jaren van de democratie en ook traden er artiesten met grote orkesten op, van Alfredo Kraus tot aan Julio Iglesias.

De identificatie van de voetbalclub met de stad is meer dan een sentimenteel gevoel, ze groeiden feitelijk samen op en dus verlangen de buren verwoed terug naar de tijden van de wedstrijden, de chaos bleef beperkt tot de speeltijden van de wedstrijden, afhankelijk van wie men supporter was. Dat was zijn identiteit.

Het verplaatsen van het team ontleedt het stedelijk model en wordt verklaard als een simpel sportfeit, voor het verbeteren van het rendement van de club, men waardeerde de sociale component die het in zich had niet langer. Het bewijs is, dat tien jaar lang weer en in wind vrij spel hebben gehad, en zijn verval heeft geleid tot afwijzing bij de buren, want wandelen over de trottoirs brengt het risico van vallend puin en ratten met zich mee. De illusie is in het afgelopen decennium omgeslagen in verwaarlozing, ondanks de bescherming in de officiële plannen. De 69-jarige geschiedenis is nog niet lang genoeg geweest, het blijft nog steeds onduidelijk wat zijn volgende bestemming moet worden.
Zie ook het onderstaande artikel.

kleurlogoCanarias.png


De ombouw van het braak liggende Estadio Insular
zal ‘in de zomer’ worden aanbesteed

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 januari 2013 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria laat weten, “dat binnen ‘nu en een maand’ de haalbaarheidsstudie publiekelijk ter inzage zal worden gelegd voor de omvorming van het Estadio Insular, die aan het Cabildo is gepresenteerd door het bedrijf Borjana, dat dit aan het bestuderen is, zoals op dinsdag de minister van Regionaal Beleid, Ana Kurson, heeft laten weten; die hoopt, “in de loop van de komende zomer,” de overheidsconcessie voor de ombouwwerkzaamheden te kunnen aanbesteden.

Het voorstel wat het Cabildo (Eilandbestuur) bestudeert, omvat de bouw van een ondergrondse parkeergarage met 750 plaatsen onder het speelveld dat men in 2003 heeft verlaten; de aanleg  van sportvoorzieningen op het veld en de  komst van winkels onder de tribunes. Onder de  oude Oost-tribune, grenzend aan de Calle Pio XII,  komt een supermarkt, terwijl men in de Curva (Bocht) een vlindertentoonstelling voorstelt, waarbij dan nog winkels en horecavoorzieningen komen.

               Het
Estadio Insular zoals dit er bij ligt op dinsdag 8 januari 2013.
De foto is gemaakt vanaf een aangrenzend gebouw, van waaruit men goed de voortschrijdende vegetatie kan waarnemen van wat in de toekomst een park moet worden.


Een decennium van verwaarlozing van een legendarisch stadion:Kursón heeft uitgelegd, dat met de aanbesteding voor de omvorming en het beheer zich ieder bedrijf kan aanmelden en ze heeft benadrukt, dat het Cabildo het project zal hervatten van de architect Joaquín Casariego, die de internationale ideeënwedstrijd heeft gewonnen welke is georganiseerd ten tijde van het vorige Gemeentebestuur. “Het is begrotingstechnisch niet haalbaar, hier een openbaar park aan te leggen, “ zo heeft zij verklaard.
1-AAAAislas-canarias-kopie-345.jpg


De oppositie in het Eilandbestuur wijst nieuwe ontwerpwedstrijd voor ombouw Estadio Insular af

PSOE, NC en CC eisen van Bravo de Laguna,
dat hij het winnende ontwerp respecteert
en verder niet nog meer geld over de balk gooit

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag  24 juli 2012 - Alle politieke oppositiepartijen in het Eilandbestuur van Gran  Canaria - PSOE, NC en CC - hebben op maandag 23 juli 2012 hun afkeuring te kennen gegeven van het voorstel voor een nieuwe ontwerpwedstrijd voor de ombouw van het Estadio Insular en, ze eisen van de eilandpresident, José Manuel Bravo de Laguna, dat hij het winnende project respecteert waarmee de architecten Guerra y Casariego de ideeeënwedstrijd van 2011 hebben gewonnen. Ook staan zij erop,  dat hij de €3000.000,= uit de begroting van 2012 gebruikt, die bestemd zijn voor een schoonmaak van het terrein.

De woordvoerster van  de Socialistische fractie in het Eilandbestuur, Carolina Darias, noemde het “absurd, dat de Partido Popular (PP) in het Cabildo (Eilandbestuur) opdracht wil geven voor een nieuw project op hetzelfde perceel waarop men recentelijk al een ideeeënwedstrijd heeft losgelaten.” Zij is van oordeel, “dat de PP maar eens aan de Grancanario’s moet uitleggen wat men denkt te gaan doen met het sportcomplex in de wijk Cuidad Jardin, “want de ideeën zijn duidelijk en zijn uitgewerkt door gerenommeerde deskundigen die aantoonbaar veel professionele ervaring bezitten.”


De maquette van het project van de architecten Guerra y Casariego waarmee zij de ideeënwedstrijd van 2011 hebben gewonnen.

180316-Infografias-parques-deportivos-de-Lomo-Blanco-y-el-antiguo-Estadio-Insular-2-1.jpg“Nu,” zo heeft Darias opgemerkt, “moeten zowel de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria evenals het Eilandbestuur, geleid door de Partido Popular (PP), overeenstemming bereiken en opdracht geven tot een project, dat financieel haalbaar is; hoewel dit gefaseerd uitgevoerd zal moeten worden.

“In deze wedstrijd ging het erom, het brainstormen te bevorderen over, wat te doen met het perceel, waarbij steeds gedacht is aan de openbare sportruimte, maar waarvan nu velen vrezen, dat de PP iets anders van plan is.” “Is het, dat men iets anders wil? "Wil men, dat dit perceel in de benedenstad, als sportruimte waaraan grote behoefte is, niet langer een openbare ruimte is?" zo vraagt de socialistische woordvoerster zich af.

images201_large.jpgDarias brengt in herinnering, dat het Plan Ruimtelijke Ordening van Las Palmas de Gran Canaria is gewijzigd, omdat men voor had, dat het terrein commercieel gebruikt zou kunnen worden, waardoor er nu geen barrières meer bestaan, voor de ontwikkeling van het stedelijke project van Guerra en Casariego. “We moeten een haalbaar project maken en niet zo ambitieus willen zijn, men kan het in gedeelten uitvoeren, maar steeds als openbare ruimte,” zo besloot zij.
167871-1p_large.jpg

1256840780837-estadio-24_large.jpg

Verwaarloosd
Nueva Canarias (NC) heeft ook kritiek op het voorstel van een nieuwe publiekswedstrijd. In de woorden van Inés Jiménez, de NC woordvoerster, “veronderstelt de nieuwe uitnodiging dit een extra uitgave van belastinggeld te zijn,” bovendien vertraagt het de start van werkzaamheden die al ruim twaalf jaar verwaarloosd zijn. Jiménez heeft opgemerkt, dat het idee van de architecten Guerra y Casariego - wat is overgenomen uit het vorige mandaat -  latere wijzigingen mogelijk maakt; naast, dat men overeenstemming heeft bereikt met de buurtverenigingen.

“Er zijn voldoende maquettes van projecten die in de vergetelheid zijn geraakt, waarom dan nu er een aan toevoegen in een zo moeilijke tijd,” was de zin die Jiménez gebruikte, om kritiek uit te oefenen op de PP, die niet uitlegt waarom men geen schoonmaakwerkzaamheden verricht en sloop van de installaties, zoals die zijn goedgekeurd en uitgevoerd hadden moeten zijn in het eerste kwartaal van 2012.

In woorden van dezelfde strekking heeft de woordvoerder van Coalición Canaria (CC), Fernando Bañolas,  zich uitgelaten, die van mening is, “dat met de ernstige financiële situaties die het land doormaakt, het niet welkom is, om meer geld aan ontwerpwedstrijden uit te geven.” Vooral, als het bestaande plan kan worden aangepast, om meer commerciële onderdelen  erin op te nemen, evenals de deelname van privaat kapitaal.

De aankondiging welke is gelanceerd door eilandpresident Bravo de Laguna heeft ook kunnen rekenen op de afwijzing uit de sector van de Grancanarische architecten, die klagen over “politiek  sektarisme” als het aankomt op het uitvoeren van openbare werken. Bronnen binnen dit collectief hebben op maandag 23 juli 2012 verzekerd, dat het Eilandbestuur, in feite, “al opdracht heeft gegeven aan andere architecten, die meer gelieerd zijn aan de PP, voor werkzaamheden aan het Estadio Insular en, dat men die werkzaamheden al aan het uitvoeren is.”

Wat dit betreft, vreest men, dat het Eilandbestuur het winnende project van Guerra en Casariego naar de prullenmand verwijst en, dat men opdracht  voor het  bouwwerk geeft aan een andere architectenstudio, zonder de transparantie van een aanbesteding. “We zijn  moe van ontwerpwedstrijden die men vervolgens niet respecteert,” zo laat een architect weten.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-16.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-69.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb