site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

00000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-4.jpg

d-93.jpg


Het Supremo (Hooggerechtshof)
onderschrijft de verklaring
van een Bien de Interés Cultural (BIC)
in de 'Oase' van Maspalomas

Het Alto Tribunal (Hooggerechtshof) verwerpt de middelen van San Bartolomé de Tirajana, RIU, en de werkgever,
tegen het oordeel dat het verplicht isÇ
om deze omgeving van het Zuiden te beschermen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  zondag 28 oktober 2018 -  Het Hooggerechtshof onderschrijft de oprichting van een Bien de Interés Cultural (BIC) (Goed van Cultureel Belang) in de omgeving van de 'Oase' van Maspalomas. De Controversiële Bestuurskamer van het Hooggerechtshof heeft  de BIC geweigerd om de door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, de Federatie van horecaondernemers van Las Palmas (FEHT), en het hotelbedrijf RIU, tegen de zin ingediende bezwaren te behandelen. van 11 juli 2017 van het TSJC dat het regionale bestuur opdroeg om Cultureel Erfgoed te verklaren, in de categorie Historische Locatie, de strook land van de Oase van Maspalomas, zoals voorgesteld door het Cabildo (Eilandbestuur) van  de Gran Canaria in 2012 , onder het bevel van José Miguel Bravo de Laguna (PartidoPopular - PP) (Zie https://www.laprovincia.es/gran-canaria/2017/07/28/tsjc-anula-decreto-desestimo-declarar/964130.html).

In een uitspraak van 8 oktober 2018 en op vrijdag 26 oktober 20187 openbaar gemaakt, dwingt het Hooggerechtshof de Canarische Regering om een bezit van Sitio Histórico / (Cultureel Belang) uit te weken door de passage van Christoffer Columbus door dit deel van Maspalomas.

oas0001.jpg                                   De Oasis van Maspalomas  en de woonwijk van Meloneras.
7890001.jpg
De limieten die het Cabildo (Eilandbestuur) in haar voorstel als een historische locatie heeft gesteld, gebaseerd op historische erfgoed-rapporten, zijn van invloed op de hotels van de IFA, RIU, Seaside ketens, het Oasis-winkelcentrum, ongeveer 50 appartementen in de buurt van La Charca, en de parkeergarage van het gemeentehuis van San Bartolomé de Tirajana, maar zoals verdedigd door de rechter van het oordeel, Javier Varona, "staat de verklaring van BIC op zich geen enkele activiteit toe n het gebied, " tot, in uw geval de overheid de nieuwe beschermingslimieten  bepaalt.

In de praktijk opent de uitsprak de weg voor de Canarische Regering en moet het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria overeenstemming bereiken over de kenmerken van deze nieuwe troef van cultureel belang, die de gebieden definieert die beschermd willen worden in het gebied van Maspalomas, hoewel de Canarische Regering het laatste woord zal hebben, omdat de overheid de bevoegdheid heeft om BIC's te declareren.

Zonder motivering
De beroepen werden gepresenteerd als afwijzing door de drie partijen bij de verklaring die in 2014 door het Eilandbestuur was goedgekeurd en werd geschat door het Superior Court of Justice de Canarias (Canarische Hooggerechtshof) , een orgaan dat zich in zijn vonnis verzette tegen het argument van de aanklager Paulino Rivero dat de beslissing van het Cabildo (Eilandbestuur) een ‘afwijking van de macht’ veronderstelde, met dien verstande dat de instelling, "de bevoegdheid van de verklaring van een BIC (Cultureel Erfgoed) uitoefende om de normen van de stedelijke planning van de strook land van de Oase van Maspalomas te veranderen en de bouw van een groot hotel te vermijden in het gebied. "

In de beschikking voor niet-ontvankelijkheid reageert het Tribunal Supremo Supreme (Hoog Gerechtshof) op de drie aanklagers, de Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana, RIU en de FEHT, die zich afzonderlijk tot de  Kamer hebben gewend. In de drie gevallen verwerpt de Overheids Kamer van Justitie, wiens rapporteur María del Pilar Teso Gamella is, het beroep, "omdat het in de voorbereidingsinstructie niet gerechtvaardigd was dat de aan het vonnis toerekenbare inbreuken relevant en bepalend waren voor het genomen besluit erin. " Daarnaast is men tegen de beroepen die stelden, “ dat  feite de uitspraak van het Tribunal Supremo over autonome regelgeving wordt gevraagd, zoals het geval is met de Ley 4/1999 van 15 maart, het historisch erfgoed van de Canarische Eilanden en Decreet 111 / 2004, van 29 juli, waarbij de Regeling over de procedure voor de verklaring en het wettelijk regime van de activa van cultureel belang wordt goedgekeurd ". In dit verband herinnert de Kamer eraan,  “dat zij alleen hoger beroep in cassatie kunnen instellen indien de rechtsmogelijkheid gebaseerd moet zijn op schending van de regels van de Europese staat, of het gemeenschapsrecht," dat wil zeggen dat zij niet ingrijpt in de regionale verordeningen.

De opening van het BIC (Goed van Cultureel Belang) werd voorgesteld door het Cabildo (Eilandbestuur) op verzoek van de Lopesan-groep naar aanleiding van het feit dat de Mallorcaanse hotelketen RIU zes jaar geleden een project presenteerde om een Oasis-hotel in Maspalomas te slopen en opnieuw te bouwen. Vóór alle rechtszaken koos het bedrijf ervoor om slechts één hervorming onder ogen te zien om de vijf sterren terug te winnen die het verloor bij het sluiten ervan, zoals toegestaan door het Plan General (Algemeen Plan), en dat officieel deze week werd geopend.
Nu is de Canarische Regering verplicht om een speciaal beschermingsplan op te stellen, waarvan de regionale minister van Territoriale Politiek, Domingo Berriel, heeft afgezien.

In het vonnis van 11 juli 2017 van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden), oordeelde de rechtbank dat dit plan moet worden opgesteld en goedgekeurd na de verklaring van het cultureel ,  "niet kunnen spreken van beperkingen van eigendomsrechten, of van de mogelijke compensaties die het genereert, noch van de wijziging van het juridisch stedenbouwkundig regime,  totdat dat plan is goedgekeurd."!

000logo-728.jpg


RIU vernieuwt Hotel ‘Oasis’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 19 september 2018 - RIU vernieuwt Hotel ‘Oasis’.

RIU vernieuwt Hotel ‘Oasis’, zes jaar na het hebben van de vergunning om het af te breken.
hotel-riu-palace-oasis.jpg

preview2col_mg-79.jpgHet hotel heropent met een aanbod van 415 gastenkamers waarvan 45 beschikken over een eigen  zwembad.
000logo-338.jpg


De FEHT gaat in hoger beroep
betreffende de BIC Oasis Maspalomas-uitspraak

De rekwiranten hebben hun onenigheid aangetoond
met het oordeel van de rechter
betreffende  de wettigheid van de uitvoering van het decreet door het Cabildo (Eilandbestuur)

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 16 oktober 2017 - De Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo van Las Palmas (Provinciale Federatie van Horeca-ondernemers) heeft -  samen met de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, en de vooraanstaande hotelketen RIU, afzonderlijk - beroep aangetekend  tegen  de uitspraak van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) in de uitdaging van  het Decreet van de Canarische Regering  dat de  verklaring ontkent als Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) in de categorie  historische locatie aan de rand van het Oasis-terrein (de Palmen-oase) van Maspalomas, zo laat de FEHT weten op haar internetpagina: https://www.feht.es

De rekwiranten hebben de voorbereiding van hun respectievelijke rechtsmiddelen gebaseerd op ernstige formele gebreken bij de verwerking van bovengenoemd dossier, evenals dat ze het oneens zijn  met de uitleg die de rechter heeft gegeven bij de beoordeling van de wettigheid van het besluit dat het Cabildo (Eilandbestuur) heeft aangevochten.
063ee9aeb9f60efa02823e51450f82ce_XL-1.jpg

logo-feht-horizontal.pngVanaf nu opent men een langdurig proces voor het Tribunal Supremo (Hooggerechtshof), de laatste instantie voor de oplossing van een conflict waarvan de startdatum in 2012 ligt, met de opening van het dossier door het voornoemde Cabildo (Eilandbestuur).

Na twee jaar overheidsdossier, met uiteenlopende interpretaties over de denkbeeldige  kwalificatie door de vertegenwoordigers daarvan, heeft de Canarische Regering daar een eind aan gemaakt met het decreet 90/2014, van 1 augustus, dat de verklaring van het BIC  (Cultureel Erfgoed) ontkent, “voor de strook land van de Palmen-oase van Maspalomas,'' met het ontkennen van de  historische waarde van dat gebied.
0000Islas-canariaslogo-kopie-441.jpg


RIU vraagt gemeentelijke vergunning voor
het nieuwe project Hotel ‘Oasis’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA .- zaterdag 14 oktober 2017 - nieuwe project voor het hotel RIU Palace ‘Oasis’ is nu gepresenteerd aan het technisch kantoor van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana voor het verkrijgen van  de vergunning. Het betreft  een aanpassing van het vorige project met een vermindering van het volume en  het aanzien. Ook wijzigt men de investering. De aanvankelijk geplande 50 miljoen euro nemen toe tot 65 miljoen euro.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft nu het aangepaste project van het hotel RIU Palace ‘Oasis’ in . De Mallorcaanse entiteit heeft het gepresenteerd aan de Gemeentelijke Kantoren in Maspalomas op dinsdag 10 oktober 2017, waarmee men vanaf de genonemde datum rekening begint te houden met de termijnen voor het verkrijgen van de bouwvergunning voor het nieuwe etablissement.
riu-pide.jpg                         
Het bestaande, zwaar verouderde,  hotel RIU Palace 'Oasis'

Oasis-de-Maspalomas.jpg
image_content_2429782_20171014102037.jpg                         
Het ontwerp van de voorgevel van het nieuwe project Hotel ‘Oasis’,
                      zoals dit is gepresenteerd aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana,
                                             dus met  doorkijk op het groengebied!
RIU had sinds 2013 een vergunning voor het bouwen van het hotel, maar die is in 2015 geannuleerd door een vonnis van de Rechtbank voor Overheidsgeschillen van Las Palmas de Gran Canaria, met het toekennen van een hoger beroep van de  hotelketen IFA-Lopesan en de erkenning dat er twijfels bestaan of een deel van het perceel dat het nieuwe hotel gaat bezetten valt onder de bescherming die sinds jaren is uitgeroepene tot het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas

De uitspraak is ingediend bij het Superior de Tribunal Justicia de Canarias (Canarische Hooggerechtshof) die het vonnis  in 2016 bekrachtigde. Met de recente Ley del Suelo (Wet op de Bouwgrond) is de fout in de afbakening van de beschermde natuurlijke ruimte gerepareerd.

img_42734.jpg                                             Playa del Inglés - Costa Canaria Meloneras.
Het aanvankelijke bouwproject werd opgeschort door een door het Cabildo (Eilandbestuur) geopend proces, om het gebied te verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC)  (Cultureel Erfgoed) en aan te passen aan de voorwaarden van de Palmen-oase waar het zich bevindt.

Het nieuwe voorstel werd minder dan twee jaar geleden ingediend bij alle instellingen om de situatie van het project te ontgrendelen. Het gebouw ligt op het huidige spoor met een maximale hoogte van 20 meter, waardoor dit het laagste in de omgeving is. De vermindering van lengte en hoogte tot 5 meter van de gevel, zorgt voor de doorkijk op het groengebied
0000Islas-canariaslogo-kopie-423.jpg


Werknemers van Hotel ‘RIU Oasis’ beschuldigen de overheid van afwezig zijn en nalatigheid

GRAN CANARIA - zaterdag 7 oktober 2017 - De Asociación de Trabajadores (Werknemersvereniging) van Hotel ‘RIU Maspalomas Oasis’ hebben nieuwe protestdemonstraties aangekondigd tegen de ‘ninguneo’ (‘niet aanwezig zijn’ ) van de overheden en nalatigheid met de werknemers

“Wij werknemers van Oasis beleven sinds vier  jaar een dramatische situatie omdat velen van ons de toekomst van onze werkgelegenheid in gevaar zien,” laat men weten in een communiqué.
img_42566.jpg
Een eerste protestdemonstratie heeft plaatsgevonden op woensdag 4 oktober 2017, met de deelname van ruim 60 medewerkers, voor het Casa de Colón in Las Palmas de Gran Canaria, bij gelegenheid van de presentatie van het boek over de vierde reis van Columbus, geschreven door de geschiedkundige uit La Laguna, Antonio Tejera, wiens verslag het dossier rechtvaardigt dat is  geopend door het Cabildo (Eilandbestuur) voor het verklaren tot BIC (Cultureel Erfgoed) van het gehele Oasis-gebied.

In die zin betreuren de medewerkers dat de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, “die gezegd had te zullen komen, niet aanwezig was,” wat ze beschouwen als een gebrek aan respect.
0000Islas-canariaslogo-kopie-336.jpg


Het TSJC verordonneert
het opstellen van een nieuw decreet
dat de Oasis de Maspalomas tot BIC verklaart

Het Tribunal Supremo de Canarias (TSJC) (Canarisch Hooggerechtshof) heeft gedeeltelijk het hoger beroep gehandhaafd dat is aangetekend door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, tegen decreet van de Canarische Regering, die besloot de Palmen-Oase van Maspalomas niet te verklaren tot Bien de Interés het Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) in de categorie Sitio Histórico (Historischer Locatie), in het gebied.

In een uitspraak, die op dinsdag 31 juli 2017 bekend is gemaakt door het Perskabinet van het TSJC, heeft de Kamer van Overheidsgeschillen gedeeltelijk het hoger beroep gehandhaafd dat is aangetekend door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, tegen decreet 90/2014 van 1 augustus, dat  nu door de Rechtbank is geannuleerd.
img_41842groot.jpg
                                         De Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas.
Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria  heeft beroep aangetekend tegen het decreet vanwege diverse kwesties en heeft de annulering ervan geëist omdat het in strijd is met de wet. omdat de Canarische Regering geweigerd heeft de gevraagde BIC-verklaring te geven met de  door het Eilandbestuur overeengekomen  voorwaarden.

Zoals men in het vijfde deel van het arrest bepaalt, heeft men in het decreet van de Canarische Regering opgemerkt dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria  met haar optreden ‘misbruik van macht’ heeft gemaakt, maar volgens het Gerecht kan dat  alleen een rechtbank bepalen,” het is noodzakelijke om voldoende feiten te bewijzen om de overtuiging te hebben dat de overheid haar handelen aan de wet heeft aangepast, maar met een ander doel dan men voorhad.”

Men  voegt eraan toe, dat het ‘onhoudbaar’ is dat de Regering de acties  van een  Overheid ervan beschuldigt als zijnde, “schuldig aan betrokkenheid bij misbruik van bevoegdheid, noch het neutrale karakter heeft,  en geen hoor en wederhoor toepast, er bestaat geen wet die het mogelijk maakt dit te doen.”

Bovendien kan in het besluit van de Canarische Regering, “niet worden vastgesteld hoe men misbruik van de macht bepaalt,” en men weigert dan ook het gestelde door de Canarische Regering, met het oordeel, “ dat het Cabildo (Eilandbestuur) met de BIC-verklaring, voor zou hebben  wetgeving te overtreden van de bouwverordening van de genoemde strook terrein van de Oasis de Maspalomas (Palmen-Oase van Maspalomas) en zo de bouw van een groot hotel te voorkomen in het gebied dat de waarden ondermijnt van gebieden die al beschermd zijn.”
nuevo-oasis.jpg
De verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) en de daaropvolgende uitwerking van het Speciale Plan, veronderstellen voor de Rechtbank, in elk geval, de aanpassing te zijn van regelgeving in de bouwverordening, en men begrijpt dat er geen ‘dichotomie’ (‘tweeslachtigheid’)  bestaat in de bescherming van het erfgoed en de  bescherming van de  bouw- en milieuvoorschriften, omdat, bovendien  die bepaling,  “op zich niet de bouw van een groot hotel in het gebied voorkomt.”

Het TSJC benadrukt dat het ‘openlijk onlogisch en onaanvaardbaar ‘ is, dat men het kwalificeerde  als  misbruik van macht, “met de regels van stedelijke planning in het gebied van de Oasis de Maspalomas,” en dat de Canarische Regering zelf in de vergadering die het decreet heeft goedgekeurd, begonnen is met de behandeling voor het opschorten van het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening van San Bartolomé de Tirajana  en het moderniseringsplan betreffende de Oasis voor het verbeteren en wijzigen van de regelgeving in dit gebied.

 De Rechtbank voegt eraan toe, dat deze beslissing nog niet is voltooid, ondanks de verstreken tijd.

0000AAAAIslas-canariaslogo-113.jpg


Morales vraagt het Parlement verduidelijking over de begrenzing van de Duinen van Maspalomas

Hij is van mening dat de recentste uitspraak tegenstrijdigheden bevat tussen de tekstuele en de grafische begrenzing

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 24 februari 2017 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, van Gran Canaria, heeft gevraagd dat het Canarische Parlement verduidelijking geeft over de wet die de begrenzing vaststelt van  het Beschermde Natuurgebied van de Duinen van Maspalomas omdat de recente uitspraak van het Canarische Hooggerechtshof over de Oasis (Palmen-oase) een tegenstelling aantoont in de grafische voorstelling  wat de stedelijke- en milieu-indeling in vraag stelt die sinds 1994 van kracht is.

Gezien het belang van het zo spoedig mogelijk kunnen rekenen op deze verduidelijking, heeft Morales twee brieven gestuurd naar de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo; naar de voorzitter van het parlement, Carolina Darias;  en naar  minister van Regionaal Beleid, Nieves Lady Barreto; en binnenkort aan alle fracties om deze noodzaak te ondersteunen.
img_39323.jpg

img_34841-1.png                      Tegenstrijdigheden tussen tekstuele en de grafische begrenzing...

Het Cabildo heeft op 15 december 2016 de door het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) gedane uitspraak ontvangen betreffende het hoger beroep van IFA Hotel Faro de Maspalomas, RIU Hotels, en de Gemeente de San Bartolomé de Tirajana, tegen de uitspraak van een jaar eerder (die van november 2015) welke was verlangd door IFA en Maspalomas Resort tegen de toekenning, van april 2013, van de vergunning aan RIU voor de sloop  en nieuwbouw van een pand op bouwgrond, te weten een vijf-sterren hotel op het perceel A7DS in de Urbanización ‘El Oasis’.

Morales legt in zijn brief uit, dat de contradictie bewijst dat dit oordeel van betekenis is met heel belangrijke gevolgen voor Oasis Maspalomas en omgeving, “waarvan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria sinds 50 jaar tot op heden het unieke en buitengewone karakter geprobeerd heeft te bewaren en te harmoniseren met zijn toeristisch potentieel,” via talrijke wetsinitiatieven, bouw- culturele-, beschermings- en planningsverordeningen.

Deze acties zijn er geweest vanwege het bewustzijn van de grote natuurlijke, landschappelijke, historisch, en economische  waarde van de locatie, “een van de meest representatieve van de archetypes (oerbeelden)  waarop men de identiteit van Gran Canaria baseert.

De belangrijkste voorwaarde, vervolgt Morales, is de tegenstelling tussen de geschreven weergave en de grafische weergave van de westelijke grens van het Beschermde Natuurgebied van de Duinen van Maspalomas; een contradictie, de vraagtekens plaatst bij de huidige grenzen, evenals bij alle stedelijke- en milieuplanning welke sinds 1994 van kracht in de Oasis Maspalomas, met name wat betreft het Plan Director de la Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas (Algemeen Plan Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas) en het Plan General de Ordenación de San Bartolomé de Tirajana de 1996 (Algemeen Plan Ruimtelijke Ordening van San Bartolomé de Tirajana van 1996).

Het belangrijkste gevolg blijkt de coördinatie te zijn van het beschermingsbeleid van de overheid en de indeling die de diverse overheden realiseren op deze locatie voor het garanderen van het evenwicht tussen het openbare belang en de juridische zekerheid van de projectontwikkelaars, zowel openbaar als privaat, die ingrijpen op het gebied, “wat gebeurt, noodzakelijkerwijs,  door verduidelijking  van de situatie die is ontstaan uit dat arrest.”

Gezien het belang van de Cabildo (Eilandbestuur), dat bevoegd is op de planning en het beheer van het Speciale Natuur Reservaat van de Duinen van Maspalomas, waarbinnen men de betreffende contradictie opheldert van de begrenzing, en  door dat  de bevoegdheid is van het Parlement, vraagt de president  van Gran Canaria dat men zo snel mogelijk de noodzakelijke procedures in gang zet, zodat de Deelstaatkamer dit conflict oplost, waarvoor hij ook de juridische en technische medewerking van het Eilandbestuur beschikbaar stelt.
000islas-canariaslogo-kopie-10.jpg


Na het arrest van het TSJC
zal het Cabildo de Oasis-grond gaan ordenen

GRAN CANARIA - zondag 18 december 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) zal de bevoegdheden aannemen van de regionale planning afgeleid uit het arrest waarin het TSJC een ‘grove fout’ heeft ontdekt  in de afbakening van het Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas dat sinds 1994 onbeschermd is met een groot deel van de palmentuin bezet door  het RIU-hotel en stedelijk heeft verklaard wat rustiek zou moeten zijn.

Openstaand voor onderhandelingen met de andere betrokkenen en bereid om de bevoegdheden aan te nemen van het beheer van deze overheid over het platteland. Zo heeft de president van het  Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, het oordeel van TSJC ontvangen inzake de intrekking van de vergunning voor de sloop van het RIU-hotel in de palmen-oase van Maspalomas en het bouwen van een ander hotel op hetzelfde perceel, omdat het een deel van de palmentuin bezet die rustieke land moet zijn met speciale bescherming.
img_38013.jpg
Hoewel de uitspraak in hoger beroep niet definitief is - en RIU heeft aangekondigd in cassatie te gaan bij de Hoge Raad - is het voor de president van het Cabildo (Eilandbestuur) duidelijk, dat men dit opschort en verplicht het Plan General (Algemene Bestemmingsplan) van San Bartolomé de Tirajana uit 1996 te corrigeren voor deze strook grond.

Morales erkend dat de beslissing komt op het moment dat het Cabildo (Eilandbestuur) en RIU , "vooruit geschreden waren met  een compromisvoorstel," om de renovatie van het hotel te vergemakkelijken door de sloop en de bouw van een nieuw pand. Om dit te verduidelijken zal er op maandag 19 december 2016 een ontmoeting plaatsvinden van  een eigen technische en juridische diensten, met die van het Ministerie van Regionaal  Beleid.
Over de ‘grove fout’ van de afbakening in 1994, nooit gedetecteerd in het dossier van de Gemeenteraad om de Oasis te verklaren tot BIC (Cultureel Erfgoed), heeft Morales benadrukt dat het besluit uitdrukkelijk melding maakt, dat de Canarische Regering verantwoordelijk is.
81498.jpgZonder ‘in de kern’ te weten wat de details zijn, heeft de voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) van Las Palmas (horeca-vereniging), Fernando Fraile, zij verrassing geuit tegenover een uitspraak, “die in een heek andere richting  gaat dan de  oordelen van de technici van andere overheden.” Bovendien heeft Fraile gewaarschuwd, dat dit andere horecabedrijven kan treffen in het gebied, met de juridische onzekerheid die dit met zich meebrengt.”
000islas-canariaslogo-376.jpg


Het TSJC onthult een 'grove fout'
in de 'Oasis' bouwwetgeving

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Het TSJC (Canarische Hooggerechtshof) heeft de vergunning nietig verklaard voor de sloop van Hotel ‘Oasis’ en de bouw van een nieuw hotel op hetzelfde perceel, met het ontdekken van een ‘grote fout’ in de afbakening van het Natuurreservaat van de Duinen dat 20 jaar lang is beschouwd als bouwgrond terwijl het rustiek had moeten zijn.

De Kamer voor Overheidsgeschillen van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) heeft in haar vestiging in Las Palmas de nietigverklaring geratificeerd van de vergunning welke in 2013 is verleend door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana aan de  RIU-hotelketen voor de sloop en uitbreiding van het hotel dat gelegen is in de Oasis (palmen-oase) van Maspalomas, aldus de uitspraak van rechter Francisco Javier Varona.
81470.jpg                  Het TSJC bevestigt dat RIU het huidige hotel ‘Oasis’ kan slopen,
                   op de foto roodgekleurd, maar dat men geen ander mag bouwen.
In een arrest heeft het Hooggerechtshof op donderdag 15 december 2016 laten weten dat de Kamer van Beroep het hoger beroep van RIU en van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft afgewezen tegen de uitspraak in eerste instantie welke de vergunning nietig heeft  verklaard in november 2016, en gedeeltelijk die heeft toegekend welke gepresenteerd was door IFA-Lopesan Hotel ‘Faro’, om te ontdekken wat de rechtsgang van Lopesan veronderstelde, de verdenking waarmee men zich tot de Kamer heeft gericht; dat een ‘grote fout’ in de afbakening  van het Reserva natural de especial (NE) van de Duinen van Maspalomas - in de Canarische wet die dit gebied in 1984 als zodanig verklaard heeft - toe heeft gestaan dat het Algemeen Bestemmingsplan van San Bartolomé de Tirajana  van 1996 aangeeft de speciale bescherming voor een groot deel van de palmen-oase, buiten beschouwing te laten, door dat te verklaren als geconsolideerde bouwgrond welke geclassificeerd had moeten worden als ‘suelo rústico de protección especial’ ( ‘rustieke grond met speciale bescherming’).

Zonder nieuw hotel
Het voornaamste en meest onmiddellijke gevolg van de gerechtelijke  uitspraak, om deze  stevigheid te verkrijgen - die vatbaar is voor beroep bij de Speciale Kamer van het  TSJC , of bij de Hoge Raad - is dat de RIU hotelketen het huidige Hotel ’Oasis’ kan slopen, maar als men dit doet, men geen nieuw hotel kan bouwen op het perceel waarvoor aan hen een vergunning is verleend door de Gemeente. Het indirecte gevolg ,maar ook onfeilbaar, is dat de ruimtelijke ordening van de gemeente San Bartolomé de Tirajana welke in 1996i s  goedgekeurd, wordt geannuleerd, "in het bijzonder het beheer van de private grond waarnaar men verwijst in deze uitspraak.”

81703-1.jpg

Het Plan General (Algemene Bestemmingsplan), overeenkomstig het akkoord zoals bij de rechter bekend is, zal daarom gecorrigeerd moeten worden voor de uitbreiding van de verklaring tot rustieke grond met speciale bescherming voor al die terreinen waarvoor een ‘foute afwijking’ tussen de tekst van de Wet 12/14 van 19 december - goedgekeurd door het Canarische Parlement - en de cartografie welke de tekst vergezeld voor de afbakening, het Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas buiten bescherming  laat, daaronder honderden vierkante meters in de Palmeral (palmen-oase), vele daarvan in privaat eigendom van  diverse hotelbedrijven.
000islas-canariaslogo-374.jpg


Het Cabildo
wijst het nieuwe RIU Oasis’-project af

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 11 juli 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft geweigerd de door de RIU-hotelketen in februari 2015 aangevraagde vergunning te verstrekken - voor het opnieuw bouwen van hun Hotel ‘Maspalomas Oasis’. Hoewel het project 'niet voldoet’ aan het Bestemmingsplan, sluit eilandpresident Antonio Morales niet uit, in de komende dagen een schikking te bereiken met de onderneming.

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft uiteindelijk geweigerd goedkeuring te verlenen aan het tweede project voor het herstel van Hotel ‘Oasis Maspalomas’, zoals dat is gepresenteerd door de RIU Groep. Eilandpresident Antonio Morales heeft bevestigd “ dat het rapport negatief is, omdat het project niet voldoet aan het bestemmingsplan,” met name de hoogte van het pand. Morales heeft echter niet ontkend, “in de komende dagen tot een oplossing te komen met de onderneming, tijdens een op korte termijn geplande ontmoeting,”
img_35259.jpg

RIUOASIS.jpg img_35292_thumb.jpgDe eilandpresident heeft laten weten,” dat de hotelketen alle betrekkingen met de overheid onderhoudt en zal blijven onderhouden die nodig zijn voor het oplossen van deze en gene kwestie; erop vertrouwend, dat men spoedig tot een oplossing kan komen voor de ombouw van het ‘Oasis’-hotel.

Ruimtelijke ordening
Voor Morales heeft de beslissing van de RUI hotelketen - hun vergunningaanvraag in te trekken kort voorafgaand aan de behandeling ervan door het Eilandbestuur, enkele uren voor het ontvangen van het negatieve antwoord - te maken met juridisch beleid om verdere vertraging te voorkomen; samen met een beroep op de noodzaak, om een voor alle partijen aanvaardbare formule te vinden, opdat de ombouw van het ‘Oasis’-hotel, “niet een eeuwigdurende juridische kwestie kan zijn.” “Maar omdat er onenigheid tussen de partijen is, zien we af van ons Bestemmingsplan," aldus Morales omdat ruimtelijke ordening de bevoegdheid is van de Canarische Regering.
000islas-canariaslogo-26.jpg


Morales laat weten, 
dat de schadeloosstelling aan RIU,
de verantwoordelijkheid is 
van de Canarische Regering

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 17 juni 2016 - De Canarische Regering heeft niet alleen de door het BIC (Culturele Erfgoed) getroffen gebied opgeschort, maar wilde veel meer dit gebied beschermen en heeft aan het Ministerie van Regionaal Beleid opdracht gegeven het aangetaste gebied te wijzigen.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, heeft opgemerkt, dat een mogelijke schadeloosstelling van miljoenen euro’s aan de RIU-Hotelketen, voor de stillegging van de bouwwerkzaamheden in de Palmenoase van Maspalomas, door de Canarische Regering zal moeten worden opgelost.
img_34841-2.png
                                         De  palmen-oase van Maspalomas
De horecaondernemers hebben gewaarschuwd voor de lasten welke de schadeloosstelling door deze opschorting zou kunnen veroorzaken voor het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, door het stilgelegd blijven van het gebied door een dossier dat de omgeving verklaart tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed).

Echter in verklaringen voor Cadena SER heeft Morales aangegeven, “dat het Cabildo (Eilandbestuur) niets met dit onderwerp van doen heeft, en dat in elk geval degene die de verklaring heeft opgeschort, de Canarische Regering is, “en wij in ieder geval alternatieven hebben voorgesteld; iets, wat de Regering niet heeft gedaan.”

Morales heeft laten weten, dat de Canarische Regering tijdens de vorige legislatuur de door het Eilandbestuur tot BIC verklaarde ruimte heeft stilgelegd.

Het Eilandbestuur is naar de rechter gestapt voor het verdedigen van haar recht, omdat het voor de eerste keer is op Canarias, dat een regering een verklaring tot Cultureel Erfgoed opschort betreffende een ruimte die als zodanig is verklaard door het Cabildo (Eilandbestuur).

Hoewel zodoende , “de Canarische Regering veel verder wil gaan,” en niet alleen heeft opgeschort maar de ruimte meer wil beschermen, en aan het Departement van Regionaal Beleid heeft opgedragen, het betreffende gebied aan te passen.

Hoewel de jaren verstrijken, “heeft men dat nog steeds niet gedaan,” waardoor elke bouw onmogelijk is in deze ruimte, of om te wijzigen zonder te voldoen aan de geldende wetgeving.

Dat wil zeggen, zo vervolgde Morales, dat de Canarische Regering in de eerste plaats moet voldoen aan hetgeen men opdraagt voor een deel dat getroffen is door een proces van absolute juridicalisering door het Cabildo (Eilandbestuur), dat de bescherming ervan heeft verdedigd samen met andere, private projectontwikkelaars; en, sommige processen gewonnen heeft.

Morales heeft benadrukt dat het Cabildo (Eilandbestuur) de ontwikkeling van stuk strategisch werk niet in de weg staat voor de ontwikkeling van het toerisme op Gran Canaria.
000logo-kopie-55.jpg


De sectoren blijven weg van het toeristische schisma en steunen  de CCE-voorzitter, Manrique de Lara

De bij de Confederatie aangesloten bonden  zetten zich in voor bezinning en kiezen voor  de dialoog

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 10 juni 2016 - De trapsgewijze opbouw van de ondernemersorganisaties is van boven naar beneden als volgt:
                       images-29.png

Landelijk : - Confederación de Empresarios                        
                       (
Confederatie van Ondernemers)                       
                         Hierbij zijn aangesloten de Provinciale verenigingen en federaties van                          ondernemers, zoals die uit de bouwvakken, havenbedrijven, het onderwijs,
                         het toerisme, enz.  
                           download-55.jpg
Provinciaal : - CCE Confederación Canaria de Empresarios                        
                        (Canarische Confederatie van Ondernemers);                      
                          sinds 26 juni 2015 is tijdens de Algemene Ledenvergadering gekozen
                          tot voorzitter: Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo.                     
                      - Federación de Empresarios                         
                       (Federatie van Ondernemers);                        
                         voor de horeca-vereniging Federación De Empresarios De Hostelería Y 
                         Turismo De Las Palmas (
FEHT) is de voorzitter: Fernando Fraile (van de                             hoteliers vereniging; en voor de sector extrahotelera (bungalow- en
                          appartementenverhuur) is dit de tweede vicevoorzitter van de FEHT,  
                          commissievoorzitter Tom Smulders);                      
                     - Asociación de Empresarios                       
                       (Ondernemersvereniging).

Deze verenigingen en federaties kiezen telkens aan het eind van de statutaire mandaat-periode elk hun eigen voorzitter volgens de bepalingen in de Statuten van de betreffende vereniging c.q. federatie.
dirJosCristbalGarcayAgustnManriquedeLaraayerenelmuelledeportivo.jpg      José Cristóbal García en Agustín Manrique de Lara op dinsdag 7 juni in de Jachthaven.

Nu wil het geval, dat - na op 26 juni 2015 te zijn gekozen tot voorzitter van de CCE m- Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo (die tevens lid is van de Raad van Bestuur van IFA-Lopesan)- zijn persoonlijke zienswijzen en standpunten op wil leggen aan de leden (ondernemers) van zijn organisatie en aan die van de overige organisaties van ondernemers in de toeristische sector (Lees: horeca); wat echter heeft geleid tot irritatie, onvrede en wrijving bij de diverse ondernemers, vooral bij de extrahoteleros (de ondernemers uit de sector van de bungalow- en appartementenverhuur ) en zodoende tot een verwijdering tussen: - enerzijds de Federación de Empresarios en -anderzijds de Asociación de Empresarios

dirfracaso.jpgVooral dit laatste dan weer, door o.a. de confrontatie van de hotelketen IFA Lopesan met de RIU hotelketen, onder meer inzake de kwestie ‘Oasis’ (waarover u alles kunt lezen in o.a.de artikelen elders op ‘Gran Canaria actueel’); maar ook betreffende de wettelijke regelingen over vakantiewoningen, de vrije concurrentie en de Ley del Suelo (Wet op Bouwgrondbestemming)
diralmuerzo-de-empresari.jpg
De Horecawerkgevers en Manrique Lara hebben de dialoog hervat, maar de hoteliers en de werkgevers van Las Palmas beschouwen de toenaderingspoging als een mislukking.

Zeven leiders van de werkgeversverenigingen zijn op dinsdag 7 juni 2016 bijeengekomen in restaurant ‘El Embarcadero’ op de kade in de Jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria, maar:
agustin_manrique_de_lara_benitez-1.jpg
- Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo
Confederacion-Empresarios-CCE-Cristobal-Garcia_EDIIMA20150625_0909_17.jpg

- José Cristóbal García García,
Algemeen Seceretaris van de  Confederación Canaria de Empresarios (CCE)
Fernando-Fraile-presidente-de-la-FEHT-2.jpg
- Fernando Fraile.
Voorzitter van de Federación De Empresarios De Hostelería y Turismo De Las Palmas (FEHT)
6772-1.jpg
- José María Mañaricua Aristondo,
  Voorzitter van de Asociación de Empresarios Hoteleros de Las Palmas, en eerste
   vicepresident van de FEHT.
cc2.jpg
- Nicolás Villalobos, Mesters  
   Algemeen directeur van de Cordial-Groep Canarias.
 imagesJL9XYHCB.jpg
Santiago de Armas Fariña,
Voor de Lopesan-Groep  algemeen directeur van de IFA-hotelketen.
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=l0KTwxJ8wNY
images8A2ACNGO-1.jpg
Tom Smulders,
Mede-eigenaar /Directeur Appartementos 'Corona Verde')
Tweede vicevoorzitter van de FEHT, voorzitter van de Commissie extrahotelera (bungalow- en appartementenverhuur),hebben - in hun poging de verhoudingen te herschikken en een nieuwe etappe te beginnen, gemarkeerd door dialoog en communicatie tussen de beide organisaties - niet meer bereikt dan… het stilzwijgen ertoe te doen over het zakelijke schisma en de FEHT heeft vooralsnog niet aangedrongen op het ontslag van Manrique de Lara als voorzitter van de CCE.
1aaaislas-canariaslogo-kopie-35.jpg


TUI vraagt meer hotelbedden
vanwege de verwachte toename tot  2,5 miljoen klanten

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 4 mei 2016 - TUI laat weten dat het 'uña y carne' is, (dat men 'hand in hand' gaat”)  met RIU; en als men RIU-‘Oasis’ niet vernieuwt, zal men het geld elders investeren

Het lid van de Raad van Bestuur van de TUI Group, Friedrich Joussen, heeftt tijdens een persconferentie op woensdag 4 mei 2016,  de komst naar Canarias van 2,5 miljoen toeristen aangekondigd in de komende seizoenen; reden, waarom hij vraagt dat men een toename van het aantal hotelbedden garandeert.
TUI.jpg           Lid van de Raad van Bestuur van de  TUI Group, Friedrich Joussen,
                                tijdens de persconferentie in
Maspalomas
In een ontmoeting met de journalisten, die gehouden is in een van de hotels van haar zakenpartner,  RIU Palace Maspalomas,  heeft Joussen de situatie van de sector geanalyseerd, de horeca, de groei en de activiteiten van de groep.

Van het totale aantal klanten van deze reisorganisator, kiest 17% Canarias met vakantiepakketten; en de conflicten in landen rond de Middellandse Zee veronderstellen een toename van 35% te zijn in de komst van Duitse toeristen, zo heeft Joussen bevestigd.

In deze zin, en wat betreft de politieke situatie in Spanje, heeft hij dit benadrukt, hoewel het niet TUI is die hierover de macht zal nemen.

Voor Joussen, is de rol van de Spaanse Regering nu, te zorgen voor  de toetreding tot een alliantie tussen overheden, hoteliers en touroperators om de "leveringen" te garanderen, met verwijzing naar een prijsverhoging van de hotelbedden.

"Nu is de tijd om te investeren  omdat de vraag sterk is, dat is het  meest duurzame en meest logische", zo heeft Friedrich Joussen benadrukt.

Vanwege de toenemende vraag - en vooral wanneer er weinig hotelbedden zijn -  stijgen de prijzen; reden, waarom hij heeft gewaarschuwd, dat men met "mucha cautela”  (“veel voorzichtigheid”) moet handelen, om geen klanten te verkliezen, vooral niet degenen die regelmatig de Eilanden bezoeken.

De TUI vertegenwoordiger heeft verduidelijkt dat men samenwerkt met hun partners en, na decennia, men opnieuw kapitaal pompt in de logiescomplexen met garantie-contracten; met het doel , dat ze hun voorzieningen kunnen verbeteren.

“Wij maken ons druk, dat de klanten  tevreden en trouw zijn, want als ze dat niet zijn, verliezen we ze; en het belangrijkste is, de trouw van klanten,” zo benadrukt Joussen.

Over de omstreden renovatie van het ‘RIU Oasis’-hotel,  heeft Joussen herhaald,  dat het gaat om een gezamenlijk beheer waarin TUI ook wil investeren op het vlak van kwaliteit en dienstverlening.

“Helaas is de verlamming van de vernieuwing een ‘schande;  van een hotel, dat uiterst populair is bij de klanten en dat op dit moment wordt beheerd als een vier-sterren ‘all-inclusive-hotel.

Joussen heeft gezegd, dat TUI en RIU  zijn als ‘uña y carne"’(dat men ‘hand in hand’ gaat)  in deze kwestie, “omdat het goed voor de Canarische Eilanden is; maar als men dat niet wil, zal het geld ergens anders heengaan,” zo verzekert  de TUI-baas.
zzzzzzzislas-canariaslogo-456.jpg


Hotelpersoneel RIU-Oasis vraagt om deblokkering van het project

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 19 maart 2016 - De medewerkers van Hotel ‘RIU Palace de Maspalomas’ komen in  actie in de verdediging van hun arbeidsplaatsen en verlangen van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria  de deblokkering van  het project voor de herbouw van het etablissement, daartoe staan ze op het verdwijnen van de verklaring tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed). Het hotelpersoneel heeft 4.000 handtekeningen als steunbetuiging ontvangen en overhandigt deze aan de president van het Cabildo (Eilandbestuur).

Het bestuur van de Asociación de Trabajadores del Hotel RIU-Palace Oasis de Maspalomas (Werknemersvereniging van het RIU Hotel ‘Oasis Maspalomas’) heeft aan hun collega’s de activiteiten getoond welke door de vereniging zijn uitgevoerd sinds deze eind 2015 is opgericht en heeft acties aangekondigd welke men zal uitvoeren in de komende weken, die erop gericht zijn, te bereiken, dat men het hotelproject deblokkeert.

Met als hoofddoel op te komen voor hun arbeidsplaatsen, hebben de bestuursleden van de Vereniging ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van politieke partijen, vakbonden en bedrijfsleiders, aan wie men om steun gevraagd heeft voor het deblokkeren van het project voor het nieuwe ‘Oasis’-Hotel.

img_33588.jpg
riu-1.jpgCarlos Pulido, voorzitter van de Vereniging,  heeft de resultaten van deze ontmoetingen uiteengezet door op te merken , “dat de Vereniging steun heeft ondervonden en een goede bereidheid op onze verzoeken. Alle personen met wie we ontmoetingen hebben gehad, geven aan,  het eens te zijn met het belang wat de modernisering van het Oasis-gebied heeft, niet alleen voor de werknemers en de klanten van de etablissementen die lijden onder deze situatie, maar ook voor leveranciers, vervoerders, winkeliers, enz. En in deze lijn zal de bouw van het nieuwe hotel een impuls zijn voor de vernieuwing van het gebied.”
img_34841-3.png

De bestuursleden hebben uitgelegd, dat men - ondanks het feit dat ruim 100 medewerkers de bijeenkomst hebben bijgewoond, die men met open armen heeft ontvangen en hun verzoeken heeft aangehoord - ‘diep bezorgd’ is voor het antwoord van het Cabildo (Eilandbestuur).

“We begrijpen niet, dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - geregeerd door linkse partijen die steeds zijn opgekomen voor de werknemers - dezelfde houding aanneemt  als de vorige president, José Miguel Bravo de Laguna", zo verzekert men.

“Alles gaat om een akkoord tussen de Canarische Regering en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en we verwachten, dat men daar rekening mee houdt en men het nieuwe hotelproject waardeert omdat het meer ecologisch is en minder uitwerking heeft op het gebied waar het gebouwd wordt, dan andere hotels in de omgeving,  waarbij men de omgeving en zijn palmen-oase zal respecteren,” zo benadrukken de bestuursleden van deze actiegroep;  en in die zin zijn werknemers akkoord gegaan, om de president van het Eilandbestuur, Antonio Morales - in de bijeenkomst welke men zal hebben in april 2016 - te vragen:  af te zien van het BIC (Cultureel Erfgoed), “dat het enige is wat de bouw van het nieuwe hotel verhindert.”

De medewerkers van Hotel ‘Oasis’ zijn vastbesloten als ze laten blijken ,  dat zij zich verzetten tegen elke collectief orgaan , of elke overheid die probeert te voorkomen dat men het hotel verbouwt; omdat zij van mening zijn,  dat dit hun comfort  en veiligheid aantast en de stabiliteit van hun werkgelegenheid in de toekomst.”

Tijdens de bijeenkomst hebben de werknemers - veel van hen zijn langer dan 35 jaar in dienst van het hotel - hun bezorgdheid uitgedrukt voor het behoud van hun banen, omdat ze zich ervan bewust zijn, omdat met het niet bouwen van het nieuwe etablissement, “het RIU ‘Oasis’-hotel zal moeten sluiten en wij werknemers allemaal onze baan verliezen.” De werknemers zijn helaas van mening, “dat men in deze drie jaar over alles heeft gepraat, behalve over het belang van onze banen.”

De Asociación (Vereniging) is eind januari 2016 rechtstreeks en via haar sociale netwerken begonnen met een campagne voor steunbetuiging, en men heeft al 4.000 handtekeningen verkregen, welke men zal aanbieden aan de president van het Eilandbestuur, Antonio Morales, als hij hen in april 2016 zal ontvangen.

De Asociación (Vereniging)-  door de Canarische Regering erkend op 3 november 2015 - bestaat uit werknemers van het ‘RIU Oasis’-Hotel en hun familieleden, uit  personeel van de overige RIU-hotels en van andere hotelketens, uit werknemers van andere economische sectoren die te maken hebben met de horeca, en uit burgers die tegen de  overheidsblokkade zijn voor de bouw van het nieuwe Hotel en die voor het verbeteren van de werkgelegenheid zijn, door stabiele arbeid, en een betere toekomst die iedereen zijn /haar baan garandeert in het ‘RIU Oasis’-Hotel.

De doelstellingen van de Asociación (Vereniging) zijn o.a.:
- het bevorderen van de eenheid van de volledige groep van werknemers van het ‘RIU
  ‘Oasis’
-Hotel, evenals van hun familie en de sociale omgeving;
-  het  opkomen voor hun arbeidsplaatsen en behoud van het etablissement en zijn activiteit;
-  het bevorderen van de toekomstige haalbaarheid van het hotelcomplex waarvoor men
   werkt;
-  de verbetering  en de herkwalificatie ervan, met volledige juridische zekerheid;
-  het bevorderen van waarheidsgetrouwe en transparante communicatie tussen de overheden,
   het hotelbedrijf, en het werknemersbestand;
- het zichtbaar maken van het sociale-, politieke-  en ondernemers-vlak van Canarias, en van
   het belang van medewerkers van het ‘RIU Oasis’-Hotel in  de verdediging van hun banen,
   en van het etablissement waarvoor men werkt:
- beleid te voeren, strategieën en zoveel acties als nodig voor het bereiken  van de gestelde
  Verenigingsdoelen, en periodieke vergadering met alle verantwoordelijke politici met
   bevoegdheden die de bouw betreffen van het nieuwe Hotel.

De bestuursleden van de Asociación (Vereniging) hebben gevraagd, “om de medewerking van alle collega’s en van de publieke opinie voor het bereiken van onze doelen.”
“Met hoe meer we zijn, des te  sterker zullen we zijn en het voordeel zal zijn voor alle hotelmedewerkers, zonder onderscheid” zo benadrukt men.
zzzzzzzislas-canariaslogo-321.jpg


RIU wil haar Palace Oasis’-project in Maspalomas hervatten met meer investering en minder volumineus

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – donderdag 17 december 2015 - De RIU-hotelketen zal proberen haar plannen voor de sloop van het oude hotel ‘Oasis’ in Maspalomas (Gran Canaria)  te hervatten,  om op hetzelfde perceel een ander hotel te bouwen met een project dat de afmetingen van het nieuw te  bouwen pand  beperkt en men verhoogt de toegezegde investering tot 65 miljoen euro.

Onder het vorige Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana is RIU erin geslaagd vergunning te krijgen voor de bouw van een nieuw hotel op het perceel van het RIU-Palace Oasis Maspalomas’, maar heeft haar plannen gedwarsboomd gezien door bezwaren van een van haar concurrenten, de plaatselijke Lopesan-hotelketen  en door het voorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria om deze gehele enclave in het Zuiden van het eiland te verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed).
riufachada.jpg                                                                              VIDEO:
                                                      https://youtu.be/kmImmyZ5mzQ
De Canarische Regering heeft het BIC-voorstel van het Cabildo niet geaccepteerd,  maar het project van RIU blijft gedwarsboomd door een vonnis van de Kamer voor Overheidsgeschillen van de Rechtbank die de sloop- en nieuwbouwvergunning heeft geannuleerd totdat men heeft vastgesteld of deze percelen, wel of niet het Reserva Natural de Maspalomas (Natuurreservaat van Maspalomas) aantasten.

In een communiqué legt RIU uit, dat haar lid van de Raad van Bestuur, Carmen Riu, een ontmoeting heeft gehad met de presidenten van de Canarische Regering en  van het Cabildo, Fernando Clavijo (CC) en Antonio Morales (NC),  en met de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez (PP), om hen erover  te informeren, dat de hotelketen afziet van het doorgaan met het aanvankelijk aangekondigde project en dat men een ander project plant met kleine afmetingen.
img_31727.jpgConcreet heeft RUI verzekerd, dat de buitengevel 95 meter korter zal worden dan die in het aanvankelijke project, en teruggebracht wordt van 163 naar 68 meter; en dat de maximale hoogte van het complex met vier meter wordt verminderd, van 24 naar 20,4 meter, waardoor dit,  “het laagste hotel in het gebied wordt”.

Bijgevolg, dat de op Mallorca gevestigde hotelketen benadrukt, dat het nieuwe hotel 19.,5% zal gaan beslaan van de perceeloppervlakte, tegenover de 25% die de wettelijke bouwvoorschriften toestaan.

RIU heeft de drie overheden in driedimensionale simulaties  laten zien, hoe het project er  nu - ook in vergelijking met het vorige ontwerp - uit komt te zien, en hoe het verband houdt met de omgeving, o. a.  omdat het bezwaar was, dat in het aanvankelijke ontwerp het zich op de palmen-oase weggenomen zou worden.

De hotelketen laat eveneens weten, dat men in het nieuwe hotel een investering zal doen die 30% hoger is dan wat men heeft aangekondigd, en gaat van 50 naar 65 miljoen euro.

Het nieuwe hotel, zo legt RIU uit, zal kunnen rekenen op vier zwembaden, drie restaurants, twee grote terrassen en een parkeerkelder, “en men zodoende de problemen oplost waarmee momenteel klanten en medewerkers van het etablissement te kampen hebben.”

Lid van de Raad van Bestuur van de hotelketen, Carmen Riu, stelt, “dat het nieuwe hotel zal resulteren in het idee van de Canarische Regering om werkgelegenheid en welvaart te creëren en de Canarische economie meer concurrerend te maken, in een sector die zo belangrijk is voor de Archipel, zoals het toerisme is.”

RIU benadrukt, “dat dit project in Maspalomas de toewijding aan vernieuwing en het verhogen van de kwaliteit van het hele gebied weerspiegelt, wat beantwoordt aan de volledige ontwikkeling van de modernisering en de herstructurering die  de Canarische Regering  voorstaat.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-73.jpg 


De rechter  vernietigt  de sloop- en herbouw-vergunning
voor het  Oasis Maspalomas’-hotel

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – zaterdag 28 november 2015- Het Hof voor Overheidsgeschillen, van Las Palmas, heeft de door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana aan de RIU-Hotelketen toegekende vergunning vernietigt voor de sloop en herbouw van het Hotel ‘Oasis Maspalomas’.

In een uitspraak van 25 november 2015 heeft rechter María Olimpia del Rosario Palenzuela gedeeltelijk het hoger beroep toegewezen dat is ingediend door de partijen Ifa-Hotel ‘Faro de Maspalomas’ en ‘Maspalomas Resort’, van de Lopesan-Groep, en heeft de vergunning vernietigd voor de rehabilitatie van het hotel-etablissement.
64609-1.jpg
juez-anula-1.jpgDe RIU-Hotelketen heeft op donderdag 27 november 2015 laten weten, dat men tegen de uitspraak in beroep zal gaan; en de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft laten weten, dat de Gemeente de gerechtelijke uitspraak zal bestuderen en zal handelen overeenkomstig de technici -besluiten.

Beroep tegen de goedkeuring van het Plan Ruimtelijke Ordening
De beide eisende bedrijven hebben vernietiging van de aan RIU toegekende vergunningen gevraagd via een indirect beroep tegen de goedkeuring van het Plan General de Ordenación1996 (PGO) (Plan Ruimtelijke Ordening) van San Bartolomé de Tirajana. Wat als bouwgrond classificeert het gedeelte van de Palmeral (Palmenoase) die is inbegrepen in het perceel A/D betreffende het Deelplan van de Oasis (Palmen-oase), in de overweging dat het deel uitmaakt van het Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas (Natuurreservaat Duinen van Maspalomas).

Hoger beroep
Daartegen zijn de Gemeente en RIU in cassatie gegaan en hebben om afwijzing van het hoger beroep gevraagd, in de overtuiging dat de vergunningen rechtmatig zijn en, dat men zich niet moet wenden tot weerlegging van het PGO.

Gedeeltelijke toekenning
“De uitspraak,” - die komt na het erkennen het bestaan van tegenstrijdige technische rapporten van de eisers en van een gemeentelijke technicus over de afbakening van het Reserva Natural Especial de las Dunas (Duinen-reservaat) - "moet gedeeltelijk prevalentie geven aan het deskundigenrapport ".
“In die zin,” - zo merkt men in het vonnis op - “bestaat er discrepantie tussen de begrenzingen waarbinnen de toegekende gemeentelijke vergunning handelt, en moet het beroep worden toegekend, gezien deze beoordelaar noch de getroffen toestemming kan herzien, noch het beschermde gebied, ongetwijfeld van het eerste zou moeten scheiden. Tevens voorkomt dit gebrek de daaropvolgende, vorige door de appellant gedane uitspraken, aangaande de nietigverklaring van de overheidsvergunning voor het overtreden van de Kust- en Milieuwetgeving [...], vandaar dat men het beroep slechts gedeeltelijk toekent.”

Verrast
IU
heeft in een persbericht laten weten, verrast te zijn door de conclusies van de rechter en heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

RIU Hotels - dat het grootste respect betoont voor elke juridische beslissing - voegt toe, dat zij zich niet kan vinden in de voorstelling en is dan ook uiterst verbaasd over de bevindingen in de betreffende uitspraak die zich erop baseert, dat het beroep toegekend moet worden; gegeven, dat deze Rechtbank niet de toestemming in kwestie kan herzien en ook niet ongetwijfeld, het beschermde gebied van het eerste zou moeten scheiden,” zo merkt het hotelbedrijf op, dat heeft benadrukt, “dat men niet kan begrijpen hoe men een hoger beroep op kan lossen zonder dat men vast heeft kunnen stellen dat hetgeen wat men beoordeelt - de akte die men nietig verklaart, - niet in rechte is; deze nietig verklarend, hoewel duidelijk gebleken is, dat deze ‘boven elk twijfel verheven’ is.”

Tegengestelde raspporten
Het verrast RIU ook, “dat men in de uitspraak er voor kiest meer waarde te hechten aan een taxatierapport dat gepresenteerd is door ondernemingen van de Lopesan-Groep in plaats van aan een tegengesteld rapport, dat is opgesteld door een geografisch nutsbedrijf, in dienst van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, dat buiten beschouwing is gelaten, ondanks veronderstelde onpartijdigheid toe te schrijven aan de betreffende ambtenaren, wat erin resulteert dat hun rapporten moeten prevaleren boven die welke zijn opgesteld door belanghebbende beroepskrachten in dienst van particuliere bedrijven.

Schenden van de wet - Rechter heeft geen bevoegdheid
RIU is ook van mening, dat wat uitspraak doet, het schenden is van een Wet van het Canarische Parlement - die van de Natuurgebieden uit 1984 welke opnieuw is opgesteld in het jaar 2000 met de Ruimtelijke Ordening van Canarias - waardoor de huidig optredende rechter geen bevoegdheid heeft en wat men aan toevoegt, dat het oordeel beantwoordt aan het Instrument van Ruimtelijke Ordening van het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, dat jaren geleden, ongetwijfeld, perfect het genoemde Natuurgebied afbakent, de kwestie nauwkeurig verduidelijkend.
64363.jpgCassatie
Na aangekondigd te hebben in cassatie te gaan bij alle relevante hogere gerechtelijke instanties, betoogt RIU, “dat het gaat om een andere steen op de weg die is afgeleid van de aanval waartegen men zich sinds eind 2012 verdedigt en waarmee men de renovatie van Hotel ‘Oasis’ probeert te voorkomen, waarvoor de Gemeente in april 2013 de vergunningen heeft verleend voor sloop en herbouw, na een minutieuze studie en de door gemeenteambtenaren verstrekte, goedgunstige technische en juridische rapporten.”
img_31419.jpgNIEUWE BOUWPLANNEN
Uit  goede bron heeft de redactie van  'Gran Canaria actueel' vernomen, dat de architecten van de RIU hotelketen nieuwe bouwplannen klaar zouden hebben liggen voor de herbouw; als zodanig,voor een minder hoog pand met een minder brede voorgevel.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-1.jpg 


'El Oasis' blijft bouwgrond in het komende
Algemene Bestemmingsplan van het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 27 september 2015 - De Ruimtelijke Ordening voor de 'Oasis' (Palmen-oase) van Maspalomas - waarvoor de Gemeente San Bartolomé de Tirajana een sloop- en nieuwbouwvergunning heeft toegekend aan het RIU-hotel blijft intact. Men zal het Algemene Bestemmingsplan plan niet aanpassen voor openbaar gebruik zoals was aangekondigd toen de Canarische Regeirng het heeft afgewezen dit te verklaren tot BIC (Cultureel Erfgoed).

Het herziene Plan General de Ordenación (Algemene Bestemmingsplan) van San Bartolomé ligt m(tot 30 september 2015) ter openbare inzage, zoals het aanvankelijk is goedgekeurd, met ongewijzigd de bouwkundige parameters voor het Oasis Maspalomas waardoor het Gemeentebestuur vergunning heeft kunnen verleend voor de bouw van een nieuw Hotel ‘Oasis, hoger en groter dan het bestaande. Zo zijn onder andere  de hoogte en de bebouwbare oppervlakte hetzelfde als die welke waren opgenomen in het Plan General (Algemeen Bestemmingsplan) van 1996.
oasis.jpgHet aanvankelijk door het nutsbedrijf van de Canarische Regering, Gesplan. opgesteñde, en goedgekeurde document, zal men niet aanpassen aan de verordening van 2014 die bouwkundige bepalingen opschortte voor die bouwgrond, met bescherming van de palmen-oase en de verplichting de panden aan de kust te verplaatsen. Die verordening heeft men echter, tot nu toe, niet uitgevoerd.

Deze leemte in de herziening van het Plan General del Sur (Algemene Bestemmingsplan van het Zuiden) - dat zoals gezegd, tot 20 september 2015 ter openbare inzage ligt in de bezwaarprocedure - botst met de toenmalige beslissingen van de Regering, die de bebouwing van de Oasis (Palmen-oase) buiten de verordening liet, totdat men om herziening ervan vroeg en met voorstelde deze ruimte te herstellen voor openbaar gebruik.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-134.jpg 


De drie absurditeiten van Oasis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 april 2015 - Wie dacht, dat de bemoeizucht op Canarias het plafond heeft bereikt, vergist zich. Aan de ‘culebrón (‘soap’) die ‘Oasis’ is, is in de afgelopen week weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd.
Over hoe ver de absurditeiten kunnen gaan in het toeristische beleid,  worden hier in chronologische volgorde de drie belangrijkste hoofdstukken van het ‘Oasis’-conflict weergegeven:

Eerste hoofdstuk: "het werpen van de eerste steen" (de stimulans = subsidie)
In mei 2009 heeft het tweede moratorium (de Ley de Medidas Urgentes - Wet op de Noodmaatregelen) de zogenoemde, “renovatie-stimulans ” geïntroduceerd (subsidie op het renoveren van logiesaccommodatie al naar gelang het aantal hotelbedden), die echter niet de gewenste toepassing heeft bereikt, omdat de bedenker ervan niet voorzien heeft, dat dit botst met de maatstaven van de overvloedige regels die de sector al reguleren.
RIUMeloneras.png RIaPalacemeloneras.pngEen voorbeeld is de intensiteit index, die al regulerend was in de Ley Turística (Toeristische Wet) van 1995; met 60 m² perceel- oppervlakte per hotelbed, en die een toename verhinderde van het aantal hotelbedden op percelen die een lagere densiteit hadden.

Daarom kon die stimulans - het subsidiëren van hotelbedden - weinig worden toegepast in de zwaarst verwaarloosde gebieden (waar deze in theorie voor bestemd was), maar die men wel verkreeg in de nieuwe kernen, waar de hotels al bijna tien jaar oud waren.

Men kan dit zien bij de RIU hotels in de wijk Meloneras, die beiden hun capaciteit hebben uitgebreid met een etage extra; dit wil zeggen, dat als de moratoria op zich al toegekend werden aan de nieuwe kernen (zoals Meloneras) waar men een oligopolie-status had (weinig aanbieders en veel afnemers; zonder gevaar voor nieuwe concurrentie) met stimulansen die alleen grote percelen konden toepassen; wat veroorzaakte, dat deze oligopolie ’s versterkt werden (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marktvorm).

Bovendien was deze hotelbedden-stimulans precies het punt van conflict voor het ‘Oasis’. Als men voor dit hotel niet een toename had gepland van 633 naar 915 hotelbedden - in overeenstemming met de voordelen die de genoemde wet bood, wat leidde tot een architectonisch ontwerp: type ‘muur’ (een soort gesloten wand), om ruimte te maken voor nieuwe hotelbedden - zouden zich de latere gebeurtenissen nooit hebben voorgedaan, zoals rechtsonzekerheid en een slecht imago wat men heeft gegeven aan Canarias, vooral aan Gran Canaria.
 palmeral.jpg
De stimulans - voor het verhogen van het aantal hotelbedden; met 50% subsidie voor integrale renovatie, plus 25% subsidie voor elke verhoging van sterrencategorie - zou misschien nooit gegeven hebben hoeven te worden voor gebieden die ecologisch zo fragiel zijn als de ‘Palmeral’ (Palmentuin) van het ‘Oasis’-hotel; maar, die dankzij het ongelukkige beleid wat op het gebied is toegepast door het Ministere van Regionaal Beleid, nu een bij wet verworven recht is voor het bedrijf in kwestie.
untitled-115.png ccoasis.pngTweede hoofdstuk: "Het werpen van de tweede steen" (uitzetting)
Paradoxaal genoeg is de bal teruggelegd bij de hoofdspeler - het Ministerie van Regionaal Beleid - en dat is gedegradeerd deze weer aan het teruggeven - via opschorting van het Algemene Bestemmingsplan - aan het ‘Oasis’ (vier hotels en een winkelcentrum) en aan de omgeving ervan; met het voornemen, dat deze ondernemers vrijwillig hun etablissementen slopen en ‘verhuizen’ naar een locatie - op de tweede, of derde lijn- welke nog steeds vastgesteld moet worden.

En vindt de minister van dat Ministerie het raar, dat de getroffen ondernemers enigerlei akkoord weigeren over een dergelijk voornemen? Verwacht hij werkelijk, dat zijn plannen met open armen ontvangen worden met wat gezien wordt als een rechtstreekse onteigening van hun bedrijven?

Derde hoofdstuk: "De hand in eigen boezem steken" (de zelfbescherming)
Tegenover de klaarblijkelijke onmogelijkheid van een akkoord met de getroffen ondernemers en de veronderstelde illegaliteit van het initiatief, neemt de Regering - in de tekst ter correctie van de Ley de Renovación Turística (Wet op de Toeristische Vernieuwing) - op het laatste moment, en zeker op verzoek van de minister van het Ministerie van Regionaal Beleid, een bepaling op, die hem toestaat,“ voor het openbaar gebruik, de grond met een speciale natuurlijke, culturele en strategische waarde, te recupereren welke bezet wordt door toeristische etablissementen.”

Hij overweegt, “dat deze hotels moeten verhuizen, zonder enigerlei kosten voor de Overheid.”

Laten we nog eens de chronologische volgorde bekijken:
- eerst begint men ten onrechte met het reguleren van het ‘Oasis’-conflict,
- dan diskwalificeert men de terreinen van de getroffenen en men nodigt ze uit, het gebied te
   verlaten (= onteigening)
- en vervolgens, neemt men een hoofdstuk op in de wet die klaarblijkelijk die actie legaliseert;
   zonder dat men enigerlei schadevergoeding hoeft te betalen (‘zelfbescherming’).

Het mag duidelijk zijn, dat dit soort minachting voor privé-eigendom niet past in een westerse democratie, wat de essentie is van elke zich als zodanig zelf respecterende, democratische Staat.

Bovendien is men de deur wijd aan het openen voor het potentiële misbruik van de regelgevende macht die, mogelijk in dit geval, gebruikt zou kunnen worden voor zelfbescherming van de Regering, tegenover schadeloosstellingen die onvermijdelijk zijn in zaken zoals deze.

Het is uiteindelijk een hoofdstuk meer in een absurd werk, dat zou kunnen worden betitteld als: "Het maximaliseren van rechtsonzekerheid en het onmogelijk maken van elke toeristische investering op de Canarische Eilanden;" en dat geldt niet alleen voor nieuwe projecten, maar ook - zoals we gezien hebben - voor projecten die al meer dan 40 jaar zijn geconsolideerd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De reorganisatie van Maspalomas 
raakt steeds verder van huis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 19 december 2014 - De herindeling van de Oasis de Maspalomas (palmen-oase in de toeristenwijk Maspalomas) lijkt een gebed zonder eind te gaan worden. Op woensdag 17 december 2014 heeft het bestuur van het Winkelcentrum ‘Oasis’ het BIC (de verklaring tot Cultureel Erfgoed) en elke ander aanpassing in de planning afgewezen, door overeen te komen, zich partij te stellen in de rechtszaak welke is aangespannen door het Cabildo (Eilandbestuur) tegen het decreet van de Canarische Regering waarin men afwijst de palmenoase te verklaren tot Historische Locatie.

De meerderheid van het bestuur van Winkelcentrum ‘Oasis’ heeft zich in dezelfde lijn uitgesproken als de Gemeente San Bartolomé de Tirajana. “Onze stellingname is er een van duidelijke en ondubbelzinnige tegenstand, niet alleen tegen het verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) van de kuststrook Oasis de Maspalomas, maar tegen elke soort reorganisatie die onze eigendomsrechten schendt,” zo hebben de ondernemers laten weten op woensdag 17 december 2014
359278-1g.jpgHet routeplan van het bestuur is geen ander, dan het verhinderen dat het Cabildo (Eilandbestuur) en/ of de Canarische Regering het winkelcentrum kunnen verplaatsen naar de zijkant van het perceel waarop het zich nu bevindt.

"We willen, dat alles blijft zoals het is; geen verandering in de huidige planning, en dat het dossier van het Moderniseringsplan en de specifieke variant van het deelplan Oasis, wat is goedgekeurd door de Canarische Regering, ongewijzigd is opgenomen in het opstellen van het nieuwe Plan General de Ordenación (PGO) (Algemene Plan Ruimtelijke Ordening) van San Bartolomé Tirajana ". "We willen respect en garanties voor onze rechten," zo hebben ze aangegeven.
358880-1g.jpg

De ondernemers hebben ook aangegeven, dat ze zich partij zullen stellen in de rechtszaak welke is aangespannen door het Cabildo (Eilandbestuur) bij de Kamer voor Overheidsgeschillen, van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC)  (Canarische Hooggerechtshof),  tegen het decreet 90/2014, van 1 augustus, van de Canarische Regering,  dat bepaalt de kuststrook van de Oasis de Maspalomas (Palmen-oase) niet tot Bien de Interés Cultural (BIC) te verklaren.

De meerderheid van de bestuursleden van Oasis heeft opdracht gegeven aan hun juridische dienst, de bepalingen tot BIC (Cultureel Erfgoed) niet te accepteren, maar ook niet het voorstel tot herindeling wat het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid, van de Canarische Regering, wil uitvoeren in het gebied. Een initiatief,  dat is toevertrouwd aan het nutsbedrijf Gesplan en waarmee men zoekt de  eerste lijn van de kusstrook vrij van bebouwing te krijgen,  door verplaatsing van het winkelcentrum naar het perceel naast restaurant ‘El Senador’ en  hert Lopesan ‘IFA Faro’-hotel, opschuiving van het nieuwe hotel van de RIU-hotelketen naar het gebied met de tennisbanen; en het verlagen van de hoogte van het ‘Palm Beach’-hotel; dit alles, met het doel, de palmen oase te beschermen.

1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Berriel  doet RIU vier voorstellen
voor  hervestiging van haar nieuwe
'Oasis'-
hotel

De minister zal moeten onderhandelen met de hotelketen,
om miljoenenclaims te voorkomen

De Canarische Regering stelt geen termijn
voor beëindiging van het conflict

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 17 oktober 2014 - De Minister van Regionaal Beleid, Domingo Berriel, heeft tot nu toe, vier voorstellen gedaan voor de herhuisvesting van het nieuwe ‘Oasis’-hotel van de RIU-hotelketen.

Eén dag na 15 oktober 2014, welke door de minister van Regionaal Beleid aangekondigde datum was voor het hebben ven een definitief voorstel -  wat het conflict zou hebben moeten oplossen wat is ontstaan naar aanleiding de verklaring tot Cultureel Erfgoed, welke werd aangevraagd door het Cabildo (Eilandbestuur), wat de sloop- en nieuwbouwvergunningen blokkeerde van de op Mallorca gevestigde hotelketen - heeft de minister op donderdag 16 oktober aan de Canarische Regering laten weten, dat er vier mogelijkheden zijn, welke de technici van het nutsbedrijf Gesplan hebben voorgesteld, om te voldoen aan twee belangrijke doelstellingen: - het behoud van de palmen-oase van Maspalomas, - het voorkomen van mogelijk miljoenen euro’s aan schadeclaims.  

berriel-oferta-1_large.jpg

Gevraagd, of de op Mallorca gevestigde hotelketen RIU een nieuw ‘Oasis’-hotel zal kunnen bouwen op hetzelfde perceel als, dat wat men momenteel bezet, heeft de woordvoerder van de Canarische Regering en Staatssecretaris van Communicatie, Martín Marrero, zich beperkt te zeggen, “dat dit een van de mogelijkheden is die wordt overwogen,” maar hij heeft ook laten weten,” dat en nog niets is besloten, omdat alles afhangt van de onderhandelingen die de minister voert met de hotelketen.”  
351958-1g_large.jpg
Oplossing
Ook heeft hij benadrukt, dat de Canarische Regering geen voorkeur heeft voor een van de vier voorstellen. En hij geeft aan, welke men heeft voorgesteld voor ‘
Oasis’. “Maar,” zoals de woordvoerder verduidelijkt, “heeft de Regering van Paulino Rivero geen enkele einddatum vastgesteld,” waardoor zoals hij aangeeft, “deze periode voor onbepaalde tijd zal worden verlengd.

De regeringswoordvoerder heeft laten weten, dat alle voorstellen beantwoorden aan de in het decreet 90/2014 gestelde doeleinden, dat de bescherming van de ‘Oasis’ afwijst als Historische locatie; en, dat men bepaald heeft, het gebied adequaat te ordenen. In die zin, heeft hij eraan herinnerd, dat deze doelstellingen zijn:  - de bescherming van de leefomgeving van de palmen-oase, - de verbinding met de kust van Maspalomas . - de versterking van de omgeving van de Faro (Vuurtoren).
1-AAAAislas-canarias-kopie-73.jpg


Marco Aurelio Pérez betreurt het,
dat men de renovatie in 'Oasis' afremt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 12 oktober 2014 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana heeft op vrijdag 10 oktober 2014 verduidelijkt, dat sinds men het verklaren tot BIC (Cultureel Erfgoed) heeft voorgesteld van het Oasis-gebied, men de toeristische renovatie heeft afgeremd in deze wijk; maar dat het Gemeentebestuur geen mening gaat geven over de beslissing van de Canarische Regering, omdat men in afwachting is van een document, “dat men nog zal moeten analyseren.”

Pérez heeft eraan herinnerd, dat het eerst het voorstel tot BIC is geweest - wat niet is geaccepteerd- en nu, de beslissing van de Canarische Regering, om de toeristische renovatieplannen af te remmen van de locatie.  

img-23829_large.jpg
Hij heeft echter verduidelijkt, dat het Gemeentebestuur nog steeds geen mening zal geven voor wat betreft deze beslissing van de Canarische Regering, omdat men in afwachting is van een document, dat men zal moeten analyseren.

Pérez is van mening, dat wat men in de afgelopen dagen in de media heeft gepubliceerd over de herindeling van het gebied Oasis de Maspalomas, ware ‘luchtballonnen’ zijn en, in die zin, wil hij zich voorzichtig tonen en geen mening ventileren totdat het Gemeentebestuur beschikt over het document, dat men heeft gevraagd over de situatie van de locatie.

Hij heeft echter de “overheidskluwen” gekritiseerd die op de Canarische Eianden van invloed is op het beheer ruimtelijke ordening, waarbij het proces van wetgeving afhangt van de Spaanse Staat en de Canarische Regering, terwijl in de actie over het grondgebied de Canarische Regeling, het Cabildo Insular (Eilandbestuur) en de Gemeente handelen, hetgeen het beheer ervan gecompliceerd maakt.
"De wetgeving is verspreid, diffuus en verward," en dat maakt, dat zakelijke investeringen zijn uitgesteld, of zijn teruggetrokken, zo heeft de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana laten weten.

“In plaats van rechtsonzekerheid, hebben we op Canarias een overheidskluwen,” zo heeft Pérez benadrukt, die ook heeft gezegd, dat het daarom noodzakelijk  is,  ”een lange periode van inzicht en begrip  te hebben,” tussen de instanties.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De FEHT dringt er bij de Canarische Regering op aan,
de kwestie 'Oasis' op te lossen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 oktober 2014 - De voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT) (Federatie van Horecaverenigingen in de Provincie Las Palmas), Fernando Fraile, heeft er op maandag 6 oktober 2014 bij de Canarische Regering op aangedrongen, de situatie in het gebied van de Oasis (Palmen oase) van Maspalomas op te lossen, omdat men van mening is, dat de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) onhaalbaar is.

De leider van de ondernemers heeft uitgelegd, “dat de resolutie van de Canarische Regering, de toekomst van het gebied in gevaar brengt,” omdat die niet alleen de tijd van enigerlei renovatie kan vertragen, maar ook de ondernemers verplicht, de locatie te verlaten en te verhuizen naar een nieuwe vestigingsplaats.”  
350680-1g_large.jpg
Fraile heeft opgemerkt, dat de genoemde uitweg van de Canarische Regering, “de spanning niet doet afnemen,” noch de problemen een van de meest vooraanstaande toeristengebieden van de Archipel.

Daarom heeft hij gewaarschuwd, dat men vanuit de federatie de nodige acties zal gaan ondernemen, om de ondernemers van Oasis te beschermen; en hij heeft eraan herinnerd, dat er over deze zaak diverse meningen zijn binnen de Deelstaatregering, waardoor men veracht, dat men haar houding zal wijzigen, “voordat er maatregelen van grotere omvang worden genomen”.

De FEHT voorzitter heeft ook aangegeven, dat de genoemde resolutie de ondernemers zorgen baart, “omdat men in een lange periode van verwaarlozing van het gebied kan belanden.”
img-23760_large.jpg
Eveneens heeft hij gewaarschuwd, dat men concurrentiekracht verkiest, en ook heeft hij gezegd, “dat men waardeverlies produceert, als men spreekt over de toeristische waarde van het eiland.”

Fraile heeft naast het kritiseren van deze maatregel, laten weten, dat als er geen overleg is met de Canarische Regering, dit ervoor zal zorgen, dat de ondernemers van Oasis wettelijke acties ondernemen, die kunnen leiden tot miljoenen schadeloosstelling.”

De FEHT Voorzitter heeft deze uitlatingen gedaan tijdens een persconferentie waarbij noch de viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, noch de wethouder van Toerisme, Ramón Suárez, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana een waardeoordeel hebben willen uitspreken, omdat dit de bevoegdheid is van een ander ministerie in het geval van de Canarische Regering, en van Algemene Zaken van het lokale bestuur.  
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Meer hoogte, om RIU te compenseren
voor het niet bezetten van de palmen-oase

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 3 oktober 2014 - De Deelstaat Canarias zal de RUI hotelketen voorstellen, haar project in de ‘Oasis ‘(Palmen-oase) te verplaatsen naar een meer noordelijk gelegen, openbaar perceel. Om het verlies te compenseren, stelt de Overheid voor, meer hoogte voor het nieuwe hotel toe te staan, wat kan gaan tot 12, of 13 etages; aldus de geraadpleegde bronnen.

Het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Milieuzaken werkt in een race tegen de klok aan een poging, het gebied van de palmen oase van Maspalomas aan de kustlijn te herstellen. Het idee is openbare percelen te ruilen met private, voor het achterwaarts verplaatsen van de hotels en winkelpanden.  
350223-1g_large.jpg
In de komende dagen zal de Canarische Regering beginnen met de onderhandelingen met de RIU-hoteleten voor het verplaatsen van haar project naar enkele meters noordelijker, op een perceel, dat dichter bij het charca (strandmeer) van Maspalomas ligt. 

Concreet gaat het om een perceel met een compleet verwaarloosde palmen-oase welke men eerst zal moeten herstellen. Ter compensatie, zal men de bouw toe staan van een toren, voor het doen toenemen van het aantal hotelbedden.  Volgens de geraadpleegde bronnen gaat het om een hoogte van12 tot 13 etages.

De Canarische Regering plant ook de herindeling van de percelen on de omgeving van de Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas en verplaatst winkels en hotels in meer noordelijke richting, voor het herstellen van de gehele kustlijn. Het doel is, dat zowel de palmen-oase, evenals een deel van het meest vervallen strand, hersteld kan worden voor het gebruik door het publiek en zo een  einde te maken aan het RIU-project, dat verondersteld een ‘scherm’ te zijn waarachter de Oasis (Palmen-oase) verborgen gaat, aldus de geraadpleegde bronnen.

De Canarische Regering vertrouwt erop, een akkoord te kunnen bereiken waarmee eisen tot schadeloosstelling kunnen worden voorkomen vanwege het niet toestaan van het megaproject wat de RIU-hotelketen heeft voorzien te bouwen in de Oasis (Palmen-oase).

Dit project is stilgelegd door het Cabildo (Eilandbestuur van Gran Canaria) met de verklaring van het gebied tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) in de categorie Historische Locatie, vanwege het feit, dat Christoffel Columbus hier passeerde tijdens een van zijn reizen - om precies te zijn op 25 mei 1502- maar wat niet is geaccepteerd door de Canarische Regering die heeft besloten de gemeentelijke wetgeving op te schorten voor het zoeken van een uitweg.

RIU had de bedoeling, en de vergunning, voor de bouw van een 25 meter hoog hotel- met 450 gastenkamers - waarbij de Palmen oase van Maspalomas zou verdrinken. De Canarische Regering heeft de BIC-verklaring niet ondersteund en heeft meer gekozen voor de bescherming van de omgeving, omdat deze deel uitmaakt van een Macaronesische leefomgeving (bos in een bos gordel) van extreme kwetsbaarheid.

De onderhandelingen welke de Canarische Regering - aanvankelijk met een deadline tot 15 oktober 2014 - zal voeren, hebben als doel, het presenteren van haar integrale voorstel ruimtelijke ordening voor het gebioed van de Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas.
1-AAAAislas-canarias-kopie-75.jpg


Berriel plant  de herbouw van het Oasis-hotel 
op het huidige perceel
en de vrijmaking van de kustlijn bij het strand

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 2 oktober 2014 - Het voorstel van Landschapsbeleid omvat de verplaatsing van het 'IFA'-hotel en van de winkels en horecabedrijven. “Alle ondernemers zullen een offer moeten brengen”, aldus de eilandminister

De oplossing van de technici van de Canarische Regering, voor het regelen van het Oasis-conflict in Maspalomas - voor het herstel van de palmen oase en de kustlijn, bestaat uit verplaatsing van het nieuwe hotel van de 'RUI' hotelketen en het verplaatsen van het 'IFA Faro'-hotel en de zakenpanden naar verder van de kust weg gelegen percelen, zo heeft de eilandminister voor Landschapsbeeld laten weten op woensdag 1 oktober 2014.  
7784658_large.jpg
                                                                      VIDEO:
                                                    
https://youtu.be/Xi8z7YR08lQ
Minister Domingo Berriel heeft aangegeven, dat men in de tweede week van oktober 2014 zal beginnen met de onderhandelingen met de ondernemers, met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en met de Gemeente San Bartolomé de Tirajana voor het doen van een voorstel aan de Canarische Regering voor 15 oktober 2014, zoals men is overeengekomen bij de weigering, om de Oasis (Palmen oase) tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) te verklaren.

“Iedereen zal een offer moeten brengen als men wil, dat we de situatie van de Oasis (Palmen-oase) oplossen, hier zijn geen toverstokjes,” zo heeft Berriel laten weten betreffende de hoeveelheid ondernemersbelangen die gepaard gaan met deze toeristenwijk in het Zuiden van Gran Canaria. “We gaan ervan uit, te kunnen rekenen op de samenwerking met de investeerders, die weten dat deze vernieuwing van Oasis hen ten goede zal komen," zo heeft hij opgemerkt.

De grootste moeilijkheid bestaat uit de ligging van het nieuwe ‘Oasis Maspalomas’-hotel op het perceel, dat eigendom is van RIU, en de omgeving ervan, waardoor men uitgaat van diverse architectonische mogelijkheden voor de sloop en de herbouw van het etablissement van de op Mallorca gevestigde hotelketen, welke aanvankelijke heeft geweigerd het terrein te verlaten dat haar eigendom is.

Berriel heeft laten weten, dat de technici van zijn departement de hele zomer hebben gewerkt aan een herindeling van de Oasis (Palmen oase) en, dat men al op dindag 30 september 2014 “een fantastisch voorstel” heeft gepresenteerd, “ dat men als eerste ter kennis zal brengen van de betrokken ondernemers. “Alvorens te onderhandelen, zullen er perfect bestudeerde, technische oplossingen moeten zijn; en dat is niet gemakkelijk, omdat de ruimte heel beperkt is en er veel terrein van de palmen oase moet worden vrijgemaakt voor het openbare gebruik door het publiek,” zo heeft de minister benadrukt, die heeft aangegeven, “dat men als resultaat van dit werk de haalbaarheid ziet van implementeren van het RIU-hotel zonder, dat dit alles in beslag neemt.”

In deze technische studies - waarmee men met de uitwerking ervan begonnen is onmiddellijk na de weigering van de Canarische Regering van het dossier van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria, om de Oasis tot BIC te verklaren in de categorie Historische Loctie - “ziet men ook de haalbaarheid van het vrijmaken van de ruimte van de palmenoase en het herstel van het publieke kustdomein tussen het Charca (strandmeer) en de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas, wat het aanvankelijke doel is,” zo heeft de minister benadrukt.

Onderhandelingen
“Nu”, zo heeft Berriel toegevoegd, "beginnen we met het onderhandelen met de getroffenen en ik verwacht, dat we in twee weken tijd een voorstel kunnen hebben, dat we kunnen doen toekomen aan de Canarische Regering; als we dit niet vóór 15 oktober 2014 doen, verliezen we een verlengingstermijn.”
Wat betreft het conflict tussen het Cabildo (Eilandbestuur) en de horeca-ondernemers, inzake de onzekerheden over de Oasis (Palmen-oase) in  de afgelopen weken, heeft Berriel opgemerkt,” dat men nu de oplossingen heeft en men die op tafel legt.”

Volgens zijn mening, hebben de technici van het Ministerie voor Regionaal Beleid en van het nutsbedrijf Gesplan, “goede bouwkundige oplossingen gevonden voor de verplaatsing naar achteren van de hotel- en zakenpanden die nu op de rooilijn bij het strand van Maspalomas staan. De verplaatsing van bouw zal men realiseren via bouwkundige convenanten.  
residencia-gobierno-pretende-ponerle-riu-ediima20141001-0952-13_large.jpg
Concreet plant men,” de concentratie van de nieuwe bebouwing van de Oasis (Palemen-oase), op een openbaar stuk grond, dat gedeeltelijk ligt aan de achterzijde van het ‘Seaside Residentie’-hotel  (dat recentelijk gekozen is, als wereldwijd het beste hotel, door klanten van TUI) en het openbare ‘Tony Gallardo’-park. In dit gebied zal men de etablissementen vestigen die de rooilijn aan de kust moeten verlaten.”

Dat zal een gecompliceerd proces zijn en zal afhangen van de eigenaren, want de bedoeling van de Regering is de vernieuwing die gepaard gaat met de geleidelijke verdwijing van dichtst bij het strand gelegen horecabedrijven en winkelpanden. Naast de diverse alternatieven voor het ‘RIU Oasis’-hotel, omvat het voorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) de sloop en de verplaatsing van het ‘IFA Faro hotel naar een ander perceel in Maspalomas, of in Meloneras, evenals de sloop en de herbouw van het ‘Oasis’ winkelcentrum en ook van het ‘El Senador’-restaurant en de Spa-voorziening.

In een tweede fase, zo heeft Berriel aangegeven, “ zal men het herstel van de terreinen ter hand nemen welke gelegen zijn naast het Charca (Strandmeer), die momenteel in beslag worden genomen door een twintigtal particuliere woningen en kleine appartementencomplexen. Het ‘Palm Beach’-hotel, eveneens van de ‘Seaside’-hotelketen van Theo Gerlach, zal kunnen blijven staan totdat men aanvangt met een nieuwe renovatie, hoewel dit haar deel van de palmen oase zal moeten afstaan voor openbaar gebruik door het publiek. “Het ‘Palm Beach' hotel kan momenteel niet hersteld worden en de huizen zullen we te zijner tijd onteigenen en laten verdwijnen,” zo heeft de minister aangekondigd.

Het winkelcentrum van de Satocan Groep op het platte dak van de parkeergarage van Maspalomas, dat is stilgelegd tijdens de eerste Cabildo  aanvraag tot BIC en nu door het opschorten van de planning door de Canarische Regering, zal niet getroffen worden en men  kan blijven doorgaan met de realisering ervan; zo heeft Berriel uitgelegd, die zich lovend heeft uitgelaten over de termijnen die de Regering hanteert voor het verplaatsen van de hotels. “Het IFA-hotel zal worden afgebroken wanneer dit gesloopt zal moeten worden,” aldus de minister.

“Het is het RIU-hotel, dat men wilde gaan slopen en we hebben een oplossing te geven, zodat wat men nieuw gaat bouwen, niet de openbare groenvoorzieningen in beslag gaat nemen en de vrijmaking van de kustlijn,” zo heeft Berriel benadrukt. Een ander idee voor het gebouwen-vrijmaken van de kust, is het markeren van de architectonische waarde van de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas.

Berriel vertrouwt erop, dat het voorstel goed zal worden ontvangen door de eigenaren, wat een zaak is van RIUIFA-Lopesan en Seaside. “Als we een groot deel van de palmenoases kunnen herstellen is dat, omdat iemand dat moet toekennen in ruil voor het feit, dat hun zaak haalbaar zal zijn, door niet door te gaan op een deprimerende locatie,  als ik voornemens ben  de 50 miljoen euro te investeren welke deze fantastische locatie verlangt,”  zo concludeert de eilandminister.
1-AAAAislas-canarias-kopie-76.jpg


RIU  toont zich ‘heel voorzichtig’ over het besluit
van de Canarische Regering over‘El Oasis’

De maatschappij bevestigt “dat men het bereik niet kent,  wat het overdragen van de bevoegdheden voor ruimtelijke ordening aan het Ministerie van Regionaal Beleid gaat betekenen en hoe dit zal uitwerken op  de toekomstige renovatieplannen in het gebied”

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 2 augustus 2014 - De RIU-hotelketen  toont zich ‘heel voorzichtig’ over het besluit, dat de Canarische Regering op vrijdag 1 augustus 2014 heeft genomen betreffende de nieuwe planning ruimtelijke ordening die van invloed zal zijn op het gebied van de ‘Oasis de Maspalomas’ (de palmen-oase van Maspalomas).

De maatschappij heeft in  een communiqué laten weten, “dat - omdat men niet weet wat de overdracht van bevoegdheden voor ruimtelijke ordening aan het Ministerie van Regionaal Beleid gaat betekenen en hoe dit zal gaan uitwerken op de toekomstige renovatieplannen in het gebied - men ervoor kiest, geen waardeoordeel uit te spreken aan deze overeenkomst.

                                        Hotel ‘RIU Maspalomas Oasis’Het hotelbedrijf kan niet meer, dan tot in detail het besluit bestieren, voordat men enigerlei  waardeoordeel uitspreekt,” zo voegt men in de nota toe.

In  elk geval heeft voor RUI, “ het gezonde verstand gezegevierd, omdat men het BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oasis in de categorie Historische Locatie - zoals dit was voorgesteld door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria- ontoereikend en onuitvoerbaar acht.”

Zo heeft de hotelketen benadrukt, “dat de Canarisch Regering ‘het eens is’  met het bedrijf, in de overweging, dat het BIC (Cultureel Erfgoed) het juridische fundament mist om het te handhaven.”

Bovendien heeft men laten weten, “dat Hotel ‘RIU Palace Oasis’ momenteel zal doorgaan  met het functioneren als viersterrenhotel en met het programma ‘Todo Incluido’ (‘All Inclusive - ‘Alles Inbegrepen’), wat de bedrijfsvoering zal garanderen, evenals de werkgelegenheid voor haar  medewerkers.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Lopesan steunt de beslissing van de Canarische Regering

“We verwelkomen alles wat inhoudt,
El Oasis’ te beschermen en te redden,”
zo heeft de hotelketen bevestigd

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 2 augustus 2014 - De Lopesan-hotelketen prijst zich gelukkig met de beslissing die op vrijdag 1 augustus 2014 is genomen door de Canarische Regering over het voorstel tot het verklaren van BIC (Cultureel Erfgoed) van de ‘Oasis de Maspalomas’ (Palmen-oase van Maspalomas), wat men heeft afgewezen als zijnde “onhaalbaar”, om te kiezen voor een nieuwe indeling van het gebied voor wat betreft de palmeral (palmen-oase).

“Net als zoveel andere mensen, zijn wij blij met elke beslissing die een verbetering betekent te zijn en het bewaren van deze kenmerkende locatie van Gran Canaria,” zo heeft een woordvoerder van de hotelketen laten weten op vrijdag 1 augustus 2014.

Het hotelbedrijf steunt de beslissing van de Canarische Regering, “voor wat die ook mag inhouden,” zo hebben bronnen desgevraagd bevestigd, op de mogelijke sloop van panden die men wil uitvoeren in het gebied.

Zo heeft Lopesan benadrukt, “dat de wensen van de meerderheid die in de afgelopen dagen kenbaar zijn gemaakt over dit dossier, ook de mening is van Lopesan, met betrekking tot het beschermen van dit natuurgebied, om het uiteindelijk te verbeteren.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Bravo is van mening dat men heeft laten zien  dat de palmen-oase  beschermd moet worden
“Nagenoeg alles zal gaan verdwijnen in de Oasis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 2 augustus 2014 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op vrijdag 1 augstus 2014 gezegd, dat de ‘slag’ om de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oasis de Maspalomas, “de moeite waard is geweest, omdat die heeft laten zien, dat de palmen-oase beschermd moet worden, in dit zo ‘kenmerkende’ gebied van het eiland.”

Bravo heeft dit eerste waardeoordeel gegeven over de beslissing welke de Canarische Regering genomen heeft met betrekking tot dit dossier, dat men als ‘onhaalbaar’ heeft bestempeld; waarbij men echter gekozen heeft, om de planning Ruimtelijke Ordening voor Oasis te wijzigen, door de palmen-oase te voorzien van een betere bescherming en openbaar gebruik van het gebied.

De Grancanarische eilandpresident is van mening, dat dankzij dit eilandbestuur, de eilandbewoners hebben bereikt, dat de Canarische Regering heeft geaccepteerd, dat de palmen-oase van ‘El Oasis’ beschermd moet worden.

Bravo de Laguna heeft benadrukt, dat met haar besluit de Canarische Regering heeft toegegeven, dat de ruimtelijke ordening van de locatie,  “aantoonbaar te verbeteren is,” en hij prijst zich daarmee gelukkig, omdat, voor het Cabildo (Eilandbestuur)  zo heeft hij gezegd, het herstel van dit specifieke gebied een primair doel is.

De eilandpresident heeft eraan herinnerd, dat het door deze overheid gedane voorstel tweezijdig was: het landschappelijke en het historische, waarbij men heeft gevraagd, dat de Canarische Regering uiteindelijk zou beslissen over het tweede aspect, dat zinspeelt op de passage van Columbus door dit gebied.

“De Canarische Regering heeft op versnelde wijze en betekenisvol ‘ja’ gezegd op het beschermen van de palmen-oase, we zullen zien hoe;” zo heeft Bravo verwezen naar het besluit, “ om het onderwerp om te leiden via het plan ruimtelijke ordening; wat inhoudt, dat men de bevoegdheden aanmatigt van de ordening van het gebied en, dat men zich afgevraagd heeft, of het meer toevertrouwd is aan de Canarische Regeringdan aan het Eilandbestuur van Gran Canaria; wat beterft de gevolgen van het goedgekeurd hebben tot BIC (Cultureel Erfgoed).

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zegt “persoonlijk gerust te zijn,” over het feit, dat de ontwikkeling van dit gebied de verantwoording gaat zijn van de Canarische Regering,” waarbij hij heeft laten weten, dat het Eilandbestuur er heel attent op zal zijn hoe men dit doet.

Bravo de Laguna is van mening, dat degenen die het Cabildo (Eilandbestuur) hebben aangevallen met het verwijt, dat men bemoeizuchtige ijver aan de dag heeft gelegd met het het nastreven van het BIC (Cultureel Erfgoed) van de ‘Oasis', “ moeten vrezen voor wat de Canarische Regering heeft gedaan; "want daar zal nagenoeg alles gaan verdwijnen.”

In elk geval, zo heeft Bravo benadrukt, “heeft het Cabildo (Eilandbestuur) bereikt wat men heeft voorgesteld.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering  weigert de Palmen-oase van Maspalomas tot BIC
(Cultureel Historisch Erfgoed) te verklaren

Het Departement voor Regionaal beleid  van de Canarische Regering zal een proces opstarten  ter controle bij toeristische renovatie-acties op het respecteren van de natuurlijke waarden in het gebied

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 1 augustus 2014 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft op vrijdag 1 augustus 2014 de verklaring geweigerd, om de Oasis de Maspalomas (Palmen-oase) te verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) in de categorie Sitio Histórico (Historische Locatie); dit, in de overweging, dat het door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria toegestuurde dossier talrijke administratieve vergissingen bevat en wat daardoor de Deelstaat - en het Cabildo (Eilandbestuur) zelf- in een onverdedigbare juridische situatie brengt tegen rechtsmiddelen van de getroffenen.

De woordvoerder van de Canarische Regering, Martín Marrero, en zijn minister voor Regionaal Beleid, Domingo Berriel, hebben deze beslissing kenbaar gemaakt tijdens een persconferentie na afloop van de Ministerraad, na bestudering van het dossier waarmee het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria de procedure heeft opgestart voor de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oase van Maspalomas in de categorie Historische Locatie.

Berriel heeft tijdens de persconferentie bevestigd, "dat de Canarische Regering het als 'meer toepasselijk' heeft beschouwd,  een nieuwe Ruimtelijke Ordening goed te keuren in het gebied," waartoe men het definitieve voorstel zal gaan beoordelem vóór 15 oktober 2014, wat - zoals hij heeft gezegd -  de verhuizing inhoudt van bebouwbare grond naar een ander, nabijgelegen gebied, dat niet van invloed zal zijn op de palmenoase en niet op het ecosysteem ervan.

                                            VIDEO-FRAGMENT:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pBjH6sgKLhQ

De minister heeft benadrukt, dat men in deze stedelijke wijziging zal proberen overeenstemming te bereiken met de hotelondernemingen die opereren in het gebied en hij heeft verzekerd, dat er voldoende wettelijke instrumenten bestaan ter voorkoming van processen tot schadeloosstelling, die zich zou kunnen voordoen als men meegaat in de stelling, deze ruimte tot BIC (Cultureel Erfgoed) te verklaren.

Bovendien heeft Berriel toegevoegd, dat de nieuwe verordening welke men zal voorstellen voor dit gebied, niet van invloed zal zijn op de toeristische moderniseringsprocessen welke al in gang zijn gezet, en ook niet de sloop van het RIU-hotel ‘Oasis’, omdat - zoals hij heeft gezegd, “slopen de weg opgaan is, naar herstel van de omgeving.” Wat deze hotelketen niet kan doen, zo heeft Berriel toegevoegd, is bouwen in hetzelfde gebied, maar dat men hen wel tot herbouw in staat zal stellen.

De Canarische Regering heeft opgemerkt, dat in Bijlage III van het dossier, waarin men de criteria voor ingrijpen in dat gebied vastlegt - waarbij men de hotels omzet in winkelcentra -  niet heeft onderworpen aan de verplichte publieksvoorlichting.

Parallel daaraan, zal het Ministerie van Regionaal Beleid, van de Canarische Regering, een controle-proces opstarten, opdat de toeristische renovatie-acties de natuurlijke waarden van het gebied respecteren.

De Ministerraad van de Canarische Regering heeft opdracht gegeven aan het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid tot het initiëren en uitoefenen van de procedure van opschortende bouwvoorschriften welke van toepassing zijn op de stedelijke ontwikkeling van het gebied, in overeenstemming met het vastgestelde in de diverse plannen ruimtelijke ordening, modernisering, en verbetering van de concurrentiepositie, die betrekking hebben op het Oasis-gebied.

Bovendien zal men de regelgeving van de toepasbare ruimtelijke ordening moeten inlijven, ter vervanging van die welke geschorst blijkt te  zijn, waarbij men de volgende doelstellingen  zal moeten respecteren:
- de maximale bescherming van de leefomgeving van de Palmeral del Oasis,
- de integratie van de Palmeral (Palmen-oase) in het kustgebied,
- het garanderen van de waterdoorlaatbaarheid van het kustgebied,
- het versterken van de omgeving van de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas.

Anderzijds, zal het voorstel vóór 15 oktober 2014 moeten worden voorgelegd aan de Canarische Regering, na het vervullen van de formaliteiten van het horen van het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana en van het Cabildo Insular (Eilandbestuur) van Gran Canaria en na de milieurapportage, welke de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Commissie van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Canarias) zal toesturen

Eveneens heeft de Ministerraad van de Canarische Regering het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Beleidszaken opgedragen, de voorzorgsmaatregelen te nemen welke nodig zijn voor de bescherming van het leefgebied van de Palmeral del Oasis de Maspalomas (Palmen-oase van Maspalomas).
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


RIU ontkent dat haar hotel binnendringt
in een openbaar groengebied

“Dat is helemaal niet waar,” zo merkt de hotelketen op,
waarbij men benadrukt, dat het tuingedeelte van het etablissement, “niets van doen heeft met de openbare palmen-oase”

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 1 augustus 2014 - De RIU-hotelketen heeft op donderdag 31 juli 2014 in een communiqué ontkend, dat haar etablissement - het RIU-hotel ‘Oasis’- bij de Palmen oase van Maspalomas zou binnendringen in een openbaar groengebied.

"Het is absoluut onwaar,” zo merkt de hotelketen op, met betrekking tot, “de onjuiste informatie welke is verspreidt door communicatiemedia, die zijn gewijd aan het onder de Canarische bevolking oproepen van een gevoel van onbehagen en van onrecht.”


                          Op de voorgrond de palmen oase van Maspalomas,
          die niets van doen heeft met de private hoteltuinen van RIU-hotel 'Oasis'.

“In 1977 heeft RIU van de bankinstelling Banesto dit perceel gekocht, dat volledig is ingeschreven in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister) zonder enigerlei belastende bepaling,” zo laat men weten in een communiqué.

En men voegt toe, “dat het rapport van de architect van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, Enrique Blanco, dat onderdeel uitmaakt van het dossier van de gemeentelijke vergunning voor het RIU-project, al elke twijfel opheft over de gehele wettelijkheid en het private eigendom van het perceel van 56.000 m² waarop het hotel ‘RIU-Palace Oasis’ en haar tuinen zijn gevestigd.”

Vanuit de hotelketen benadrukt men,” het aangelegde tuingedeelte van Hotel ‘Riu Oasis’ niets van doen heeft met de openbare palmen-oase, “een aparte ruimte, die grenst aan het hotelgebied en die momenteel is omheind en gesloten door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, gediskwalificeerd voor het gebruik door personen en het genot ervan.”

Columbus was hier anno 1492 ...dus nu anno 2014:  'verboden toegang'.

Patrimonio is voor het verklaren van de Oasis van Maspalomas tot
Cultureel Erfgoed

Het zal de Ministerraad van de Canarische Regering zijn
die voor 9 augustus 2014 een definitief besluit neemt
over  wel/geen BIC (Cultureel Erfgoed)

In de vergadering die op donderdag 24 juli 2014 heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria, heeft de Consejo del Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Raad voor het Historisch Erfgoed) goedgunstig beslist over het verklaren tot BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas en wel in de categorie: ‘Historisch’.

De begrenzing ↑ van het gebied, dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - in de toeristenwijk van San Bartolomé de Tirajna -  tot Historisch Cultureel Erfgoed wil verklaren.
Dit naar aanleiding van de concurrentiestrijd tussen de hotelketens Lopesan en RIU. die elkaar letterlijk en figuurlijk het licht in de ogen niet gunnen
pardon... omdat Christoffel Columbus hier 522 jaar geleden (jawel!) gerevitaleerd heeft op zijn ontdekkingsreis naar Las Indias (Amerika).

“Na een intensief debat is de goedkeuring bereikt met acht stemmen voor, zeven stemmen tegen, en twee stemonthoudingen,” zo is - na afloop van de vergadering - meegedeeld door de minister van Cultuur, Inés Rojas, van de Canarische Regering.

Consejo del Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Raad voor het Historisch Erfgoed).
De minister heeft erop gewezen, dat na de uitspraak van donderdag 24 juli 2014 van de Consejo de Patrimonio Histórico de Canarias, het BIC voor de Oasis de Maspalomas nog een andere procedure moet doorlopen en, dat is het wel/niet goedgekeurd worden voor uiterlijk 9 augustus 2014 door de Minsterraad van de Canarische Regering.

1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De voorzitter van de hoteliers vereniging neemt het voortouw en trekt de kar

Mañaricua kwalificeert het BIC-gebied als “sprookje”
en steunt het RIU-project

“De openbare ruimte van de Oasis (Palmen-oase) is,
om zich te schamen
Dus: RIU já; aardolie, óók

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 23 juli 2014 - Voor de leider van de ondernemersvereniging is het raar, dat men in politieke kringen alleen maar over RIU praat en hij betreurt het, dat er verschillende regels bestaan, “afhankelijk van het project, of de herkomst van de onderneming.”

De voorzitter van de Asociación de empresarios de Hoteleros (Hoteliersvereniging) van Las Palmas, José María Mañaricua, kwalificeert het de verklaring van de Oasis van Maspalomas tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) als een sprookje, en verlangt van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, dat men de openbare ruimte verbetert, want die is schandalig.

"Dit alles is een sprookje, omdat een onderneming haar vergunning  geschaad ziet in haar rechten, omdat Columbus hier langs gekomen is," zo heeft hij verklaard op woensdag 16 juni 2014 in een interview voor de radiozender Cadena Ser.

Columbus is ook langs Gando gekomen en door de haven, dus wat doen we? Gaan we de luchthaven, de haven, en de toeristenwijk stilleggen? En waarvan leven we dan? Zo heeft hij benadrukt.

Bovendien heeft Mañaricua eraan herinnerd, dat als men het gebied wil beschermen, het Cabildo (Eilandbestuur) de eerste is, die de openbare ruimte ‘volledig verwaarloosd’ heeft, en dat het ‘schandalig” is hoe het Toni Gallardo-park en de palmen-oase erbij liggen, beiden gesloten.

                                                                                            José María Mañaricua.

De vertegenwoordiger van de FEHT heeft zich afgevraagd waarom men nu kan spreken over deze projecten en voorheen niet, vooral zij die zeggen, dat het voor de omgeving is terwijl er veel hotels op de eerste rij aan de kust zijn gebouwd, “men maar door blijft bouwen en, allemaal hebben ze uitwerking op het milieu.”

Identiteit van de onderneming

Om die reden, vindt José María Mañaricua het raar, dat men in politieke kringen alleen maar over RIU praat en hij betreurt het, dat er verschillende regels bestaan, “afhankelijk van het project, of de herkomst van de onderneming.”

Terwijl men in het gehele land vraagt, om een verbetering van de industrieën en verlaging van de werkloosheid, moet de politieke klasse de crisissituatie aanpakken en de investering ondersteunen, “wat men niet doet”.

Evenzo kwalificeert hij de houding van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria als zijnde ‘absoluut inconsistent ‘, omdat men enerzijds de Canarische Regering kritiseert om de bouw van viersterrenhotels niet toe te staan en, anderzijds verbiedt men het renoveren van een hotelproject van een  - op Mallorca gevestigde - hotelketen (RIU).

 “We kunnen de Canarische Regering niet beschuldigen van het verbieden van de bouw van hotels in bepaalde categorieën op Gran Canaria en anderzijds een hotelketen als RIU verbieden, dat men kan produceren,” zo heeft Mañaricua aangegeven.
 
Mañaricua, die eveneens als erfgenaam de eigenaar is van het familiebedrijf - de Gloria Palace-hotelketen - heeft erkend, dat men niet tegen elke prijs investeringen kan doen, maar hij heeft uitgelegd, dat de RIU- hotelketen over de gemeentelijke vergunning beschikt voor sloop en nieuwbouw.

Hij betreurt het echter, dat er sommige juridische regels bestaan die men als onderneming moet naleven en als men daarover beschikt, dat men die dan verandert, wat onaanvaardbaar is, omdat men daarmee de juridische zekerheid doorbreekt.

Wat betreft de uitwerking van het project, heeft Mañaricua verdedigd, dat de RIU-onderneming en haar partner TUI zich bewust zijn van de natuurlijke waarden in het gebied, en dan vooral hun Duitse klanten die daarmee een grotere traditie hebben en meer begrip voor het milieu.

Aardolie

Voorts heeft de voorzitter van de hoteliersvereniging gezegd, dat de aanleiding voor zijn radio-optreden, de ‘botsing’ is tussen twee bedrijven (beiden betrokken bij het hoger beroep, dat is ingesteld) en, dat híj niet in deze oorlogen wil treden; net zoals hij dit niet doet bij meningsverschillen tussen de diverse overheden wat betreft de kwestie van de proefboringen naar aardolie, waar hij als ondernemer wel voorstander van is, dat die gaan plaatsvinden; dit in tegenstelling tot de houding van de ‘Linkse Kerk’ op Canarias in deze openlijk gevoerde pennenstrijd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Het technische rapport van de Canarische Raad voor Historisch Erfgoed raadt het accepteren van het BIC af

Bravo de Laguna beschouwt het, “als ‘ernstig’,
dat Raad,  de kwestie in slechts een paar pagina's’ afdoet”

GRAN CANARIA - vrijdag 18 juli 2014 - Het technische dossier - dat is opgesteld in opdracht van de Consejo de Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Raad voor Historisch Erfgoed) en wat op vrijdag 18 juli 2014 is verstuurd - over het voorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om de Oasis van Maspalomas in het Zuiden van Gran Canaria te beschermen als bien de interés cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed), raadt toekenning daarvan in deze categorie af.

In die zin is het technisch rapport op vrijdagmiddag 18 juli 2014 openbaar gemaakt door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, dat erop vertrouwt, dat de Consejo de Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Raad voor Historisch Erfgoed) deze aanbeveling niet zal volgen op 24 juli 2014, en dat men zich dan laat leiden door de elf gunstige rapporten die het BIC-dossier bevat.

                               'El Oasis', de palmen-oase van  Maspalomas.
In een communiqué beschouwt de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, “het als ‘ernstig’, dat Raad, de kwestie met slechts een paar pagina's’ afdoet, “als antwoord op de ruim 6.000 pagina’s waarop nauwgezet en met steun van vooraanstaande deskundigen het Cabildo (Eilandbestuur) het complexe dossier heeft gesteund, “voor de bescherming van de Oasis van Maspalomas.”

“We hopen, dat als eerste de Consejo de Patrimonio Histórico, en vervolgens de Canarische Regering  gevoel en respect tonen voor de belangen van Gran Canaria en de ernstige fout van deze stelling corrigeren; die niet alleen het historisch belang van de Oasis van Maspalomas niet lijkt te erkennen; maar die daarmee ook het geschiedkundige gezag en de cultuur van dit eiland heeft genegeerd,” zo heeft Bravo de Laguna gezegd.

 De eilandpresident doet een beroep op de leden van de Erfgoedraad, om de elf gunstige rapporten te analyseren voor de verklaring van de Oasis van Maspalomas tot BIC (Cultureel Historisch Erfgoed) (acht rapporten wijzen op de culturele waarde ervan en drie zijn gebaseerd op de juridische aspecten), “ en dat ze zullen beantwoorden aan de verplichting tot beschermen zoals men verplicht is aan een enclave die zijn historische, culturele en natuurlijke belang ruimschoots toegeschreven heeft gekregen.”

In die zin verdedigt het Cabildo (Eilandbestuur) haar voorstel, opdat de Oasis (Palmen-oase) erkenning zal krijgen als historische locatie, “in overeenstemming met een van de meest complete dossiers in de Canarische geschiedenis.”

 Het Eilandbestuur stelt verder, dat de Canarische overheid, "de grondwettelijke en wettelijke verplichting heeft, zonder excuus voorstellen tot een BIC-verklaring te doen; steeds, zoals het geval is, met het vastgestelde in de eisen van de Ley de Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Wet op het Historisch Erfgoed.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Rivero vraagt RIU en Lopesan
een “intelligent akkoord” te zoeken
in Maspalomas

Het Cabildo van Gran Canaria  wil bescherming van niet alleen de palmen oase, maar van het gehele ‘Oasis’-gebied

GRAN CANARIA - maandag 14 juli 2014 - De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft op maandag 14 juli 2014 nadrukkelijk aan de hotelketens RIU en LOPESAN laten weten, dat ze een “verstandige en intelligente” oplossing proberen te vinden, betreffende de bescherming van de Oasis de Maspalomas en de projecten die zij willen ontwikkelen in het gebied; een oplossing, die vooral het algemeen belang zal beschermen.

De president heeft benadrukt, dat zijn Regering het voorstel voor de bescherming van ‘Oasis’ als bien de interés cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed), zoals het Cabildo (Eilandbestuur) dit heeft toegestuurd, zal behandelen binnen de daarvoor gestelde wettelijke termijn met een “gewetensvolle’ toepassing van het bij wet bepaalde.

                                                    Oasis Maspalomas.

           Eustasio López (Lopesan).                                            Carmen Riu.
Schadevergoeding
“Dit is een dossier, dat men in overeenstemming met de wettelijke bepalingen zal gaan oplossen. Uiteraard, kan ik al laten weten, dat de Regering geen schadevergoedingen zal betalen wegens enigerlei beslissing van een andere overheid. Als het Cabildo (van Gran Canaria) het risico wil lopen van het betalen van enigerlei schadevergoeding voor mogelijke rechten welke men kan toepassen, dan zal het Cabildo daarvoor moeten opdraaien.” Zo heeft Rivero laten weten.

De president van de deelstaat heeft het overheidskader verdedigd in deze zaak en dat is, dat met deze zal oplossen, met het daarbij rekening houden van alle rapporten die door de betrokken partijen zijn aangedragen in dit dossier; inclusief die, waarom de Regering heeft gevraagd.

Rivero heeft echter verduidelijkt, dat deze zaak een andere “beleids-kant” heeft, waarbij hij van mening is, dat iedereen wil, “dat er begrip komt tussen partijen; een redelijk akkoord, binnen de marge van het overheidsbeleid.”

"Ik bedoel de betrokken ondernemingen, die van belang zijn, een Canarische (verwijzend naar Lopesan), een andere van buiten Canarias, maar die belangrijk is voor onze toeristische sector (RIU)," zo heeft Rivero opgemerkt.

Controverse
De controverse rond deze kwestie is ontstaan toen RIU haar sloopproject voor het historische Hotel ‘Oasis Maspalomas’ heeft aangekondigd, met de bedoeling een ander etablissement te bouwen op dit perceel.

Haar concurrent Lopesan, die daar ook hotels bezit, heeft zich verzet tegen de plannen van RIU en heeft het Cabildo (Eilandbestuur) gevraagd het oude ‘Oasis-hotel ‘ te beschermen vanwege de architectonische waarde die het pand heeft.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft dit voorstel niet geaccepteerd, maar is de mening toegedaan, dat het vanwege het historische belang correcter is, een bescherming toe te passen op het gehele Oasis-gebied en zijn palmenoase vanwege het historische belang, omdat er documentatie bestaat, dat het door Columbus is gebruikt voor zijn reizen naar Amerika.

Vergunningen
De opening van dit dossier voor cultureel erfgoed heeft op zijn beurt, de opschorting teweeg gebracht van de door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana al aan RIU verleende vergunningen voor de sloop van het hotel, en voor de nieuwbouw.

Rivero heeft op maandag 14 juli 2014 benadrukt, dat in deze zaak, de milieubescherming van deze specifieke ruimte in het Zuiden van Gran Canaria voorop moet staan; iets, waarvan hij van mening is, dat dit al gegarandeerd is, want daarover zijn alle rapporten die de overheden hanteren.

Behalve dat, heeft de president de bedrijven opgeroepen om - vooral voor het algemeen belang - “te zoeken naar, een ‘verstandige, intelligente regeling’, zonder, dat die schade veroorzaakt.”

"Als er met het respecteren van het algemeen belang vanuit het oogpunt van het bedrijfsleven een overweging komt, om een ​​probleem op te lossen, zal ik dit niet alleen maar toejuichen, maar zal ik alles in het werk stellen, om het mogelijk te maken", zo heeft de president van de Canarische Regering benadrukt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Rivero zoekt een oplossing voor het BIC
(de verklaring tot Cultureel Erfgoed) van 'Oasis'
om verdere rechtsmiddelen te voorkomen

GRAN CANARIA - vrijdag 13 juni 2014 - De Canarische president zal een ontmoeting hebben met Bravo de Laguna en de ondernemers, om te garanderen, dat de toeristische renovatie niet stilgelegd wordt door de rechtbanken.

De Canarische Regering zoekt een alternatief voor het renoveren van het toeristengebied in de Oasis (Palmen oase) van Maspalomas wat nieuwe juridische processen moet voorkomen die worden aangespannen door de hotelketens, wat een verlamming van een aantal jaren betekent van de herstelwerkzaamheden en de mogelijke betaling van miljoenen euro’s aan schadeloosstellingen.                              De hotels in de ‘Oasis’ (‘Palmen-oase’),
                  gezien vanaf de
Faro (Vuurtoren) van Maspalomas:De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, wil deze garanties hebben, alvorens goedkering te hechten - waartoe men de tijd heeft tot 9 augustus 2014 - aan het dossier van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - voor het verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed),

Op het BIC (de verklaring tot Cultureel Erfgoed) van de Oasis (Palmen-oase) drukken nu al drie rechtszaken bij de Kamer voor Overheidsgeschillen en een aangifte die onderzocht wordt de het Provinciale Openbaar Ministerie, waarbij dan nog twee rechtszaken komen tegen het akkoord van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana die aan de RIU-hotelketen de vergunningen heeft toegekend voor de sloop en nieuwbouw van het hotel ‘Maspalomas Oasis’.

De Departementen van Cultuur en van Regionaal Beleid, van de Canarische Regering, evenals het nutsbedrijf Gesplan (dat belast is met de ontwikkeling van de toeristische moderniseringsplannen in het Zuiden van Gran Canaria) analyseren het nieuwe document van het Cabildo (Eilandbestuur). Dit, om te zien, of men voldoet aan de initiatieven voor toeristische vernieuwing van de Canarische Regering, maar ook ter voorkoming dat de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) het betalen van schadeloosstellingen met zich meebrengt, of dat dit verzandt in juridische processen van vier tot vijf jaar, wat de gemiddelde tijd is, om tot een definitieve oplossing te komen van omstreden rechtsmiddelen.

In de derde week van juni 2014 zal Paulino River zijn evenknie in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, ontvangen, om hem de positie van de Canarische Regering te verduidelijken over de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oasis (Palmen-oase), zo heeft op donderdag 12 juni 2014 de woordvoerder van de Canarische Regering, Martín Marrero, laten weten. Na het opnieuw terugsturen van het gehele dossier aan het Directoraat-generaal van Samenwerking en Cultureel Erfgoed, heeft Marrero geantwoord op de kritiek van het Eilandbestuur, waarbij hij elke willekeur ontkende in de behandeling van het dossier.

 Kritiek
“We betreuren het, dat de kritiek van het Cabildo (Eilandbestuur) meer politiek is, dan technisch, of juridisch,” zo heeft Marrero verzekerd na afloop van de Ministerraad.
De woordvoerder heeft eraan herinnerd, dat het binnen de normaliteit valt, dat de Canarische Regering een dossier ter verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) terugstuurt aan de bevoegde instantie, wanneer de noodzaak bestaat voor het geven van toelichting, of rectificeren.

Marrero heeft verduidelijkt, dat een onderdeel daarvan verwijst naar procedurele tekortkomingen die tijdens de hoorzittingen van private- en overheidsorganen zijn ontdekt betreffende de begrenzing van het gebied. Eveneens heeft het Ministerie van Cultuur en Sport aan het Cabildo (Eilandbestuur) gevraagd een financiële inschatting te maken, met het doel eventuele schadeloosstellingen te voorkomen voor schade waartoe de verklaring tot BIC (Cultureel Erfgoed) van de Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas zou kunnen leiden.

Eveneens heeft men om toelichting gevraagd op de gerechtelijke geschillen  betreffende de  bestaande de private belangen en de gevolgen daarvan als men het BIC (de verklaring tot Cultureel Erfgoed) goedkeurt.

Toen men het dossier opnieuw ontvangen had, zo merkt Marrero op, heeft men geen tijd gehad, om vast te stellen, of men de twijfels van de Canarische Regering heeft kunnen wegnemen, waardoor - na het eenmaal verricht hebben van een eerste technische- en juridische studie daarvan - het president Rivero persoonlijk zal zijn, die de mening van de Regering aan Bravo de Laguna zal overbrengen.

Marrero stond erop, te zeggen, “dat er niets achter dit dossier schuilt, want het wordt behandeld net als alle andere dossiers.”

De volgende stap van de Canarische Regering, zo onthullen andere bronnen, zal het hebben van een ontmoeting zijn met de grote bedrijven die inde Oasis de Maspalomas tegenover elkaar staan, om een oplossing te zoeken in de marge van de rechtbanken. In feite is het de bedoeling van het regeringskabinet van Rivero, te voorkomen, dat de hotelketens RIU, Lopesan en Satocan hoger beroep zullen aantekenen tegen het akkoord wat de Regering voor het BIC (de verklaring tot Cultureel Erfgoed) zal geven. Afgezien nog van de rechtszaken die al tegen het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana aangespannen zijn, om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de renovatie van hun etablissementen.

RIU: Uitbreiding op Sri Lanka en op het Eiland Mauritius
De RIU-hotelketen handhaaft het proces tegen de opening van het BIC (de verklaring tot Cultureel Erfgoed) en heeft al laten weten, schadeloosstelling te vragen aan de Canarische Regering (die degene is, die uiteindelijk de definitieve goedkeuring moet geven) als men de ontwikkeling van het project van de herbouw van hotel ‘Oasis’ verbiedt waarvoor men de gemeentelijke vergunningen al heeft verkregen.
De hotelketen schat de schadeloosstelling op ruim 40 miljoen euro en waarschuwt, dat men de investeringen over zal brengen naar andere eilanden van de Canarische Archipel, of naar andere toeristenbestemmingen. Feit is, dat men - samen met reisorganisator TUI - al begonnen is met uitbreiding op Sri Lanka en op het Eiland Mauritius

Lopesan
De Lopesan-groep, die de vergunningen van RIU aanvecht en die eveneens het IFA Faro hotel wil verbouwen, heeft op donderdag 12 juni 2012 via een woordvoerder laten weten, dat men van meet af aan bereid is, om een gezamenlijke oplossing te zoeken die, vanuit hun standpunt, zal moeten gaan over het voorkomen, dat RIU een pand bouwt wat boven de hoogte van de palmen uit zal komen.
“Als men ons belt voor het bereiken van een akkoord, dan zullen we er zijn,” zo heeft de woordvoerder opgemerkt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


RIU, de termijn van een jaar
voor het afhandelen van het BIC voor de OasisÇ
is verstreken

De hotelketen telt af,wettelijk dient men het dossier op te lossen vóór augustus 2014

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 28 mei 2014 - Het aftellen is begonnen. Voor de RIU-hotelketen is de termijn van een jaar verstreken welke het Cabildo (Eilandbestuur) had voor het goedkeuren van de verklaring tot Bien de Interés Cultural (BIC)  (Cultureel Erfgoed) van El Oasis de Maspalomas (de Palmenoase van Maspalomas), in San Bartolomé de Tirajana, waardoor er nog slechts twee maanden resteren, om dit dossier op te lossen. Twee maanden, die aan de wettelijk toegestane termijn worden toegevoegd, alvorens deze verstrijkt.

Ondertussen verdedigt de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, dat het Cabildo (Eilandbestuur) aan haar verplichtingen heeft voldaan en, “dat het nu een zaak is die de Canarische Regering moet oplossen.”

                              El Oasi
s (de Palmen-oase) van Maspalomas.


De hotelketen heeft een formele handeling toegepast, om te voorkomen dat men de tijd rekt voor de behandeling van het BIC dossier voor de Oasis (Palmen Oase).

De aangifte tot verzuim - een juridisch begrip, dat duidt op de vertraging in het naleven van een verplichting die zou kunnen leiden tot schade - die op vrijdag 23 mei 2014 is gepresenteerd in het register, zal het Cabildo (Eilandbestuur) verplichten tot het versneld nemen van een definitieve beslissing.

Dit is de juridische procedure waartoe RIU zich heeft gewend, om het proces aan te halen, vooral in de wetenschap, dat er weinig harmonie is tussen het Eilandbestuur en de Canarische Regering, die als laatste instantie de zaak moet oplossen. In het geval men niet voldoet aan de uiterste termijn, vervalt het proces en wordt het minstens de komende drie jaar geparkeerd, wat de tijd is waarna men het zou kunnen hervatten; tenminste,  als de politici die dan regeren dit opportuun vinden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Bravo de Laguna weigert 
schadevergoedingen te becijferen voor het
BIC-‘Oasis’

De eilandpresident staat erop,
dat de schadeloosstellingen voor de getroffenen gedragen moeten worden door
de Canarische Regering

Bravo daagt de PSOE en CC uit, om te zeggen, of ze daartegen zijn

GRAN CANARIA - vrijdag 23 mei 2014 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, heeft op donderdag 22 mei 2014 laten weten, dat hij geen bedragen zal noemen die de verklaring van de Oasis de Maspalomas tot Historisch Cultureel Erfgoed (BIC) mogelijk aan kosten voor schadeloosstellingen met zich mee zal gaan brengen.

Dit, omdat hij van mening is, dat men de mogelijke schadevergoeding niet kan vaststellen in het dossier, dat men momenteel in behandeling heeft, maar wel in een speciaal dossier later. In elk geval staat Bravo de Laguna erop, dat het de Canarische Regering zal zijn, die de verantwoordelijkheid zal hebben de getroffen entiteiten te compenseren, omdat de Canarische Regering het laatste woord heeft over het BIC.

Luchtopname van de Faro (Vuurtoren), el Oasis (de Palmenoase) en la Charca (het Strandmeer) van Maspalomas, in San Bartolomé de Tirajana.
Op het terugsturen van het dossier naar het Cabildo (Eilandbestuur), opdat men er een financieel overzicht in opneemt voor de BIC-verklaring, wijst de eilandpresident deze eis af. “We hebben nog geen afdoend antwoord, maar we laten nu al weten, dat we geen enkel cijfer over veronderstelde schadevergoedingen zullen geven omdat wij o.a. Begrijpen, dat er helemaal geen schadevergoedingen zijn vast te stellen,” zo heeft hij opgemerkt.

De eilandpresident heeft gezegd, “dat men momenteel een overheidslezing zal geven, geen politieke, over de beslissing van de minister van Cultuur, Inés Rojas, van de Canarische Regering, om het dossier terug te sturen naar het Cabildo (Eilandbestuur).”

“Men gaat ervan uit, dat de Canarische Regering wil, dat er bepaalde warnemingen zijn die beantwoordt moeten worden,” zo heeft Bravo opgemerkt met betrekking tot het verzoek on toelichting op de schadeloosstelling, de onopgeloste juridische uitdageingen en het ontbrekeen van van berichtgeving aan sommige getroffenen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering geeft het ‘Oasis’ BIC dossier teruggaan het Cabildo (Eilandbestuur)

Vanwege het ontbreken van een specificatie
betreffende eventuele schadevergoedingen

GRAN CANARIA - donderdag 22 mei  2014 - De Canarische Regering heeft op woensdag 21 mei 2014 aangekondigd, het dossier aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria terug te zullen sturen. Het dossier betreft het verzoek tot verklaring van ‘El Oasis’ van Maspalomas tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) in de categorie van historische locatie.

De minister van Sociale Zaken, Volkshuisvesting en Erfgoed, Inés Rojas heeft deze aankondiging gedaan tijdens een parlementaire hoorzitting, waarin zij heeft uitgelegd, dat de terugzending om drie redenen gerechtvaardigd is, namelijk wegens :

  • het ontbreken van een financieel overzicht betreffende de mogelijke schadevergoedingen die deze verklaring met zich mee zou   kunnen  brengen,
  • het bestaan van drie zaken bij de Kamer voor Overheidsgeschillen tegen dit dossier dat gewaardeerd moet worden door het Cabildo (Eilandbestuur),
  • het feit, dat men in afwachting is van meldingen aan de slachtoffers vanwege de verklaring tot BIC.

De Canarische Regering stuurt het vijfduizend pagina’s tellende dossier terug naar het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, opdat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria enkele kwesties rechtvaardigt, of corrigeert; zoals een financiële beoordeling die bij een verklaring tot BIC wettelijk is vereist  door de Wet op de Stabiele Begroting en Financiële Haalbaarheid, zo heeft minister Inés Rojas laten weten op woensdag 21 mei 2014.


De minister heeft deze uitleg gegeven in de parlementaire commissie, waarin zij is verschenen op verzoek van de Socialistische fractie, om te praten, over het genoemde dossier; en ze voegde hier aan toe, dat men aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gevraagd heeft, te rechtvaardigen, of uit te leggen, waarom men geen mededeling gedaan heeft van het dossier aan alle getroffen personen en instanties.

Een derde reden om het dossier terug te sturen is, dat er drie zaken lopen bij de Kamer voor Overheidsgeschillen vanwege deze kwestie; en de Canarische Regering aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria vraagt, dat men uitlegt, of er juridische zekerheid is, om met garanties te kunnen handelen.

De minister van Cultuur, Sport, Sociaal Beleid en Volkshuisvesting heeft aangegeven, dat het dossier eind april 2014 de Canarische Regering heeft bereikt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Rivero bedenkelijk over de schadelijke gevolgen
bij het verklaren tot Cultureel Erfgoed
van  de Palmen-oase van Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - paasmaandag 21 april 2014 - De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft op maandag 21 april 2014 bevestigd, dat wat hem zorgen baart over het voorstel voor het tot de Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) verklaren van een deel van de kuststrook, de mogelijke schadeloosstellingen zijn en wie die zal gaan betalen.

In een interview voor Canarias Radio La Autonómica heeft Rivero opgemerkt, dat het dossier wat een week geleden door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canarias is ingediend, bij de Canarische Regering bestaat uit 5.000 pagina’s en, dat dit momenteel op zijn merites wordt beoordeeld.

De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, op maandag 21 april 2014,   in de radiostudio van Canarias Radio La Autonómica.
Het is geen eenvoudige zaak, heeft de chef van de Canarische Regering gezegd, die heeft opgemerkt, dat men zal bestuderen wat de toepassing op deze ruimte inhoudt die al enigerlei milieubescherming geniet.

    Meloneras Costa Canaria, de Oasis (palmen-oase) en de Duinen van Maspalomas.


               De Duinen van Maspalomas met de
Oasis (palmen-oase).

                               De Oasis de Mapalomas, toen en nu.

In het radio-interview heeft Rivero ook verwezen maar de aanstaande Europese Verkiezingen en naar de verkiezingscoalitie met partijen zoals de CIU (Convergència i Unió - Catalonië)*¹, en de PNV (Partido Nacional Vasco - Baskenland)*².

De Canarische president heeft eraan herinnerd, dat het niet de eerste keer is, dat CC  (Coalición Canaria) *³ met deze partijen deelneemt aan de Europese verkiezingen en hoewel hij benadrukt heeft, dat het meer om allianties gaat, “dan om het samengaan van ideologieën,” heeft hij benadrukt, dat zowel met de CIU, evenals met de PNV, de Canarische Nationalisten aspecten delen, “die ons aangaan.”

Naar zijn menin, is Canarias de deelstaat die het meest afhankelijk is van de beslissingen welke men in Europa neemt en daarom heeft hij het belang benadrukt van de verziekingen die op zondag 25 mei 2014 plaatsvinden.

Over de betrekkingen tussen de Regering en de Spaanse Regering, heeft Rivero laten weten, dat de overheidsrelatie er een is van respect; maar heeft opgemerkt, dat dat een aantal van de verplichtingen die de Spaanse Regering ten opzichte van de huidige Regering van de Deelstaat Canarias en de Eilanden heeft, nog steeds niet ten uitvoer zijn gelegd.

Het Regionale Bestuursmodel, financiering en bevoegdheden zijn, aldus Rivero de drie zaken die men moet profileren ment de Spaanse Regering en tegelijkertijd is hij ervan overtuigd, dar Canarias het moment moet benutten waarop men de Catalaanse-kwestie oplost en dat, naar zijn mening, men dit zal doen met een groot begrip tussen de grote politieke partijen.

De Canarische president heeft gezegd, dat Canarias op weg is naar economisch herstel, maar heeft benadrukt, dat de daling van de werkloosheidcijfers onvoldoende is.
=
Rivero heeft opgemerkt, dat hij tevreden is over zijn regeringsbeleid; maar, dat in zaken zoals de thuiszorg, hij moet erkennen, dat de schaarse financiering en de wet veel verwachtingen de grond in hebben geboord en; dat men weinig capaciteit heeft, om daarop te antwoorden.

In 2014 verwacht de Canarische Regering 2.100 personen op te nemen in de bijstandsvoorzieningen en de president heeft verzekerd, dat men het bedrag van 800 miljoen euro - wat de Canarische Regering verwacht te ontvangen van de Spaanse Staat ter verbetering van de financiering van de Deelstaat - voor dit doel zal bestemmen.
Voetnoten:
CIU -
Convergència i Unió,  
 zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Converg%C3%A8ncia_i_Uni%C3%B3
PNV
- Partido Nacionalista Vasco,
  zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eusko_Alderdi_Jeltzalea
CC - Coalición Canaria

Coalición Canaria (Canarische Coalitie) is een Spaanse, politieke partij die in 1993 gevormd werd uit partijen van diverse pluimage: nationalisten, ex-communisten en conservatieven op de Canarische Eilanden.

Momenteel regeert de CC de Spaanse deelstaat Canarias in een meerderheidsregering met de PSOE (Socialistische partij). De partij heeft de absolute meerderheid in diverse gemeentes die deel uitmaken van de Canarische Eilanden, en is er vrijwel overal de grootste partij.
Op de eilanden wordt tijdens verkiezingen meestal een percentage van 25 tot 30 procent van de stemmen behaald. Daarbuiten, in de rest van Spanje, speelt
CC geen enkele rol op gemeente- of deelstaatniveau.

De invloed van de partij is soms aanzienlijk geweest; omdat de twee grootste partijen in Spanje (de rechtse Partido Popular -PP en de linkse Partido Socialista Obrero Español – PSOE, socialisten ) niet altijd een meerderheid in het nationale parlement hebben, zijn ze vaak voor een meerderheid afhankelijk van kleinere, vaak regionale partijen.

 In Spanje is het in een dergelijk geval gebruikelijk, dat er een minderheidsregering gevormd wordt, de Canarische Coalitie heeft de eerste regering van José María Aznar bijvoorbeeld wel gesteund, maar heeft geen ministers geleverd. De regering van José Luís Zápatero had een absolute meerderheid, waardoor de invloed van de Canarische Coalitie veel kleiner was.

 De huidige Spaanse Regering is een meerderheidsregering van de PP die de volledige macht heeft, en die de huidige CC/PSOE-coalitie in de Canarische meerderheidsregering sinds de verkiezingen van 2011 op alle fronten behoorlijk dwarszit en vooral de Canarische begrotingsposten flink hebben afgeknepen en blijven afknijpen; en contradictio in terminis wil het geval echter, dat de huidige minister van Industrie, Energie en Toerisme in de Spaanse Regering een Canario is: de PP’er José Manuel Soria.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Het BIC (Cultureel Erfgoed) zal de kustlijn van Maspalomas compleet gaan veranderen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 28 maart 2014 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, is op donderdag 27 maart 2014 akkoord gegaan met het dossier, dat de gehele omgeving van de Palmen oase tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) verklaart, waarin men, naast andere overwegingen, de historische waarde benadrukt. Vervolgens zal men de weg openen voor een herindeling.

Het toekomstige Plan Especial, dat het stedelijk omwerp zal implementeren binnen het Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) van de Oasis de Maspalomas (Palmen oase) omvat in principe de herindeling van het grootste deel aan hotel- en winkelpanden.

Op de foto de huidige situatie van de Palmenoase; en hoe die eruit zal gaan zien als men doorgaat met het voorgenomen plan:
- HOTEL RIU MASPALOMA OASIS, word laagbouw in de vijfsterrencategorie,
- HOTEL PALM BEACH, blijft zoals het is;
- WINKELCENTRUM OASIS, wordt naar het oosten landinwaarts verplaatst;
- HOTEL IFA FARO, zal worden gesloopt en men creeërt hier een groot winkelcentum.

Zo voorziet men onder de voornaamste acties de verplaatsing van Winkelcentrum ‘Oasis’ naar het uiterste oosten van het perceel waarop het momenteel staat. Deze operatie omvat - naast de sloop en verplaatsing van het winkelcentrum - bovendien het vrijmaken van de kuststrook, die bestemd is voor een zeeboulevard, om zodoende te voldoen aan de Kustwet.

De begrenzing van de Oasis de Maspalomas als Cultureel, omdat Christoffel Columbus hier in mei 1502, voor zijn vierde reis - tevens  zijn laatste tocht - naar Amerika, geravitailleerd heeft.
Jawel... anno 2014 precies 512 jaar geleden!
>
Het Plan omvat eveneens twee aanzienlijke veranderingen voor het aanpassen van het hotelaanbod op de omgeving, zoals de sloop van het IFA hotel ‘Faro’, evenals de sloop van het RIU hotel ‘Oasis Maspalomas’ dat vervangen zal worden voor laagbouw in de vijf sterren categorie met een voorgevel richting zee. Geen enkel gebouw mag hoger zijn dan de palmen oase.

Met de verplaatsing van het winkelcentrum naar de uiterste grens van het perceel, zal het Plan Especial ruimte vrijmaken op de eerste lijn van de gehele constructie, waardoor men bereikt, dat het RIU hotel een rechtstreekse toegang tot het strand van Maspalomas krijgt.
Het perceel van het IFA hotel ‘Faro’ en restaurant ‘Senador’, in het uiterste westen van de Palmen oase, zal men veranderen in een groot, luxe winkelcentrum.

Voor het ‘Palm Beach' hotel, van de Duitse ondernemer Theo Gerlach, voorziet men geen veranderingen; en ook niet voor het ‘Residencia’-hotel, eveneens van de Sea Sidehotelketen.

                    "Geen enkel gebouw mag hoger zijn dan de palmenoase."

                                      Bravo de Laguna en Larry Álvarez.
Dit Plan Especial - dat nu ter openbare inzage wordt gelegd volgens de procedure voor het indienen van bezwaarschriften - zal de volgende administratieve mijlpaal zijn, zodra het gebied wordt verklaard tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed).

Formeel behoort deze verklaring tot de bevoegdheid van de Ministerraad van de Canarische Regering. De traditie wil, dat de Ministerraad het voorstel zal overnemen, wat het Cabildo (Eilandbestuur) vandaag - vrijdag 28 maart 2014 - aan de Canarische Regering toestuurt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Eustacio López heeft geprobeerd
dat de horecavereniging de rechtszaak intrekt
tegen de BIC-verklaring van de Oasis  (Palmen oase)

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 4 januari 2014 - Eustacio López heeft tot het uiterste geprobeerd, dat de hoteliers de rechtszaak tegen het Cabildo (Eilandbestuur) intrekken, maar verliest de stemming.

De Lopesan-Groep heeft tot het laatste moment geprobeerd, dat de horeca-vereniging, die wordt voorgezeten door Fernand Fraile, de rechtszaak intrekt welke men heeft aangespannen tegen het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria wegens het in gang zetten van een procedure voor het verklaren van de Oasis de Maspalomas (palmenoase in Maspalomas) tot Bien de Interés Cultural (BIC)  (Cultureel Erfgoed) in de categorie: Sitio Histórico (Historische Locatie).

                                                                              Fernando Fraile, FEHT-voorzitter.
De houding van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horeca-vereniging) ten gunste van het project voor de sloop en nieuwbouw van het hotel van de RIU-hotelketen staat ten principale in contrast met de houding van de Groep die wordt voorgezeten door Eustacio López, die zelfs een grondruil heeft aangeboden, opdat de - op Mallorca gevestigde - hotelketen, dit gebied in Maspalomas verlaat.

Dit is aangetoond in de Bestuursvergadering van mei 2013, waarin de meerderheid van de leden van de horecavereniging akkoord is gegaan met het aanspannen van een rechtszaak tegen het Eilandbestuur.


Maar ondanks de democratische meerderheid, heeft Fernando Fraile - op aandringen van Santiago de Armas, president van IFA-hotels, een maatschappij van Lopesan - een Bestuursvergadering van de horeca-vereniging bijeengeroepen op 20 december 2013, met als enige agendapunt: het intrekken van de rechtszaak tegen het Cabildo (Eilandbestuur).

Ook dit keer, heeft de horeca-vereniging unaniem - in afwezigheid van De Armas - haar houding gestand gedaan tegen de eilandpresident; om te verhinderen, dat Bravo de Laguna de investering van 50 miljoen euro door RIU in het hotel ‘Maspalomas Oasis’ torpedeert.

Een stemming accepteren
Fernando Fraile heeft op vrijdag 3 januari 2014 benadrukt, dat men de denkwijze van de bestuursleden van een werkgeversvereniging niet kan wijzigen, waarbij hij het betreurt, dat de hoteldirecteur Eustacio López - als ondernemer die we de hoogachten - de uitslag van een stemming niet heeft geaccepteerd.

 In december 2013 heeft het Ministerie van Algemene Zaken van het Cabildo ( Eilandbestuur) voor  de Rechtbank van Las Palmas de leden van de horecavereniging bijeengeroepen voor het ondertekenen van het beroep tegen de BIC-verklaring van de Oasis (Palmen oase), evenals de bestuursleden van Parking Maspalomas S.A. - een maatschappij van Satocan - die de bouw van een winkelcentrum stilgelegd hebben zien worden door dit dossier.

Op zijn beurt, heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, op vrijdag 3 januari 2014 geweigerd commentaar te geven op het schisma, wat het BIC voor de Oasis heeft veroorzaakt binnen het bestuur van de horecavereniging van Las Palmas.
Vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) laat men alleen weten, dat men wacht op de
toezending aan de  Canarische Regering in februari, van het voorstel voor de bescherming van de Oasis de Maspalomas (Palmen-oase van Maspalomas).
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Lopesan zegt lidmaatschap horeca-vereniging op vanwege het gebrek aan steun
voor het Cultureel Erfgoed van de Palmen-oase

Het door Eustasio López geleide bedrijf stoort zich aan het feit dat de FEHT zijn afwijzing van het RIU-Hotel
niet ondersteunt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 3 januari 2014 - Lopesan gaat in 2014 van start zonder het lidmaatschap van de horecavereniging van Las Palmas.

De hotelketen heeft het lidmaatschap van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horecavereniging) opgezegd, nadat men gezien heeft, dat de horeca-vereniging geen steun geeft aan het dossier voor het Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed), dat het Cabildo (Eilandbestuur) in behandeling heeft over de Oasis de Maspalomas (Palmen oase van Maspalomas), waarom uitgerekend het door Eustasio López geleide bedrijf gevraagd heeft, toen men eenmaal kennis had genomen van het project voor sloop en nieuwbouw in dit gebied van een hotel van de op Mallorca gevestigde hotelketen RIU.
  
              Eustacio López.                    Santiago de Armas.            Fernando Fraile.
De beslissing tot opzegging van het FEHT lidmaatschap is bij brief van 1 januari 2014 meegedeeld.

Santiago de Armas Fariña, president van de IFA Hotels, een maatschappij van Lopesan, en tevens voorzitter van de Commissie Toerisme van de Kamer van Koophandel van Las Palmas, heeft op donderdag  2 januari 2014 laten weten, dat deze hotelketen de FEHT verlaat, “vanwege de voortdurend afwijzende houding van de voorzitter, Fernando Fraile, dat de Oasis-omgeving tot BIC verklaard wordt.”

De Armas beschuldigt Fraile ervan, partij te trekken ten gunste van de RIU-hotelketen, terwijl wat hij als voorzitter van de horecavereniging zou moeten doen is, “onpartijdig blijven en punten van overeenkomst zoeken tussen de leden van de vereniging.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


RIU ontkent niet
35 miljoen euro te zullen eisen voor verlamming hotel ‘Oasis’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 28 juli 2013 - 35 miljoen euro. Dat zal het bedrag zijn wat RIU voornemens is te vragen als schadeloosstelling voor het stilleggen van het project voor de bouw van een nieuw hotel. De vergunning is ingetrokken door het Cabildo (Eilandbestuur) bij het openen van het dossier voor het tot Cultureel Erfgoed verklaren van de palmenoase van Maspalomas.

Het stilleggen van het nieuwbouwproject voor het RIU-hotel in de Oase, omdat Christoffel Columbus de oase van Maspalomas 511 jaar geleden heeft bezocht, kan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria 35 miljoen euro gaan kosten.

 

Dit is de rekensom die de op Mallorca gevestigde hotelketen heeft gemaakt en waarvan men niet ontkent, dit bedrag te zullen gaan verlangen voor de schade welke veroorzaakt is ten gevolge van het intrekken van de vergunningen voor de bouw van een nieuw vijfsterrenhotel.
1-AAAAislas-canarias-kopie-62.jpg


Redenen te over voor het Cabildo
om de palmen-oase van Maspalomas
te beschermen

Alle rapporten wijzen erop 
het tot Cultureel Erfgoed te verklaren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 22 mei 2013 - Slopen, was het advies van het hoofd van Juridische Dienst, tegen de architecten van Hotel ‘Oasis’, omdat men het gebouwd heeft, in overtreding zijnde met de internationale ideeënwedstrijd, waarin werd gepleit voor de bescherming van de locatie.

Redenen te over
Geen enkel door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, ontvangen rapport, of aan zijn huidige minister van Cultuur, Larry Álvarez, was tegen het in een of andere vorm, uitroepen tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) van de oase van Maspalomas.

De vier overhandigde rapporten (twee door evenzoveel architecten van het Cabildo, een door een externe architect en het laatste, door het hoofd van de Juridische Dienst) zijn het oneens over de vorm van de aan te brengen bescherming, twee laten de waarde van het pand prevaleren, terwijl de andere twee de dekking uitbreiden tot de gehele omgeving, die door de externe architect beschouwd wordt als, “een van de  natuurlijke symbolen van Gran Canaria,” samen met Los Roques in het centrum van het eiland en de Dedo de Dios, die in november 2005 door de tropische storm ‘Delta’ is geamputeerd.                                              Oasis de Maspalomas.

Maar ze zijn het eens over de inlijving tot het BIC (Cultureel Erfgoed), waarmee men de op 30 april 2013 door de Minsterraad van het Eilandbestuur genomen beslissing ondersteunt, die - voorafgaand aan het nemen van de beslissing - alleen maar beschikte over brieven en rapporten die voor het dossier zijn aangedragen door de RIU-Hotelketen, die nu heeft geprotesteerd tegen de schorsing van de gemeentelijke bouwvergunningen in het gebied, in het licht van milieubescherming van de omgeving als historische locatie.

Volgens de notulen van deze Ministerraad, heeft men de pretentie van de Lopesan-Groep afgewezen, om het hotelpand van ‘Maspalomas Oasis’ in te lijven in het dossier van Cultureel Erfgoed, zoals in hun rapport, het hoofd van de Dienst Erfgoed, Sonia Rodríguez Araña, en de architect van dezelfde Dienst, Alejandro García Medina, hebben aanbevolen, maar die wel de stelling hebben geadopteerd van de extern ingehuurde architect, José Miguel Márquez Zárate, die het Eilandbestuur heeft voorgesteld, om het dossier op te nemen als Historische locatie.

Maar in de overwegingen van de drie architecten is wel een algemene overeenkomst te bespeuren: de noodzaak de conjunctuur te benutten, om de omgeving te herstellen waarvan de palmen oase deel uitmaakt en die bedreigd wordt door het project van een nieuw hotel van de op Mallorca gevestigde Hotelketen.

Het hoofd van de Dienst Erfgoed en haar architect zetten in op de redding van het pand. Márquez echter, is in zijn  rapport van mening, dat waarden die te maken hebben met de openbare ruimte en de aard van de palmen oase op de eerste plaats moeten komen - daarbij de historische gebeurtenis in  overweging nemend van de door Columbus uitgevoerde ravitaillering tijdens zijn vierde reis - en die daarom kiest voor een dossier als Historische locatie.

Márquez is van mening, dat deze voorwaarden boven de architectonische waarde van het RIU-hotel gaat, van wie het nieuwe hotel niet voldoende de omgeving respecteert.

Het standpunt van de externe architect wordt ondersteund door het hoofd van de Juridische Dienst van het Cabildo (Eilandbestuur), Carlos Trujillo, die aan de hand van een zeer uitgebreid rapport de interventie van het Eilandbestuur rechtvaardigt en van de door haar Ministerraad genomen beslissing, en die duidelijk de voorkeur geeft aan de optie van historische locatie.

Maar Trujillo sluit niet alle andere wegen uit die geopend zijn door de architecten van de Servicio de Patrimonio (Dienst Erfgoed), die inzetten op het tot monument uitroepen van Hotel ‘Oasis’ in combinatie net de bescherming van de omgeving waarin de historische tuin voorkomt.

Het gebrek aan ethiek van Corrales en Molezún
Het meest opvallende in het rapport van de Juridische Dienst van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, is de aanval die men onderneemt tegen de architecten die in de jaren zestig het huidige hotel ‘Maspalomas Oasis’ hebben geprojecteerd. Naar het oordeel van Trujillo hebben Corrales en Molezún met een volledig gebrek aan beroepsethiek onrechtmatig gehandeld, met als resultaat niet beschermd te zijn door de Overheden.

Deze postume beschuldiging, die voor rekening komt van  de eilandadvocaat, is erop gebaseerd, dat beide architecten, Corrales en Molezún, geassisteerd door hun plaatselijke collega Manuel de la Peña, in 1968 een project hebben ontworpen en uitgevoerd waarvan het resultaat duidelijk inging tegen de internationale ideeënwedstrijd die was uitgeschreven en beoordeeld door het Graafschap van La Vega Grande, dat als eigenaar – de Grafelijke familie bezat ruim twee miljoen vierkante meter grond in  het Zuiden - en die de opdracht voor het hotel toekende aan de twee beroemde architecten.

Trujillo herinnert er in zij rapport aan, dat het winnende Franse team van die ideeënwedstrijd, SETAP, heeft gewezen op de natuurlijke waarden en de bescherming heeft voorgesteld van het landschap wat bestaat uit de duinen, de oase, het strandmeer, “en het achte liggender landschap en stranden.”

“Die architecten hadden nooit de opdracht van het project mogen accepteren, zoals het is uitgevoerd, maar hadden de eigenaar ervan moeten overtuigen, de door SETAP aangegeven criteria voor de bescherming van de natuur te respecteren,” zo benadrukt het hoofd van de Juridische Dienst van het Cabildo in zijn rapport, die daaraan in hoofdketters toevoegt: “Ze hebben de grote fout begaan van het projecteren en bouwen van het hotel in een uniek en historisch landschap en zodoende bijgedragen aan de degraderende, stedelijke ontwikkeling van de locatie.”·

Trujillo is er geen voorstander van, dat men het hotel beschermt, “omdat dit de sloop ervan  zou verhinderen,” en, “dat dit een voortzetting van de vergissing om het te bouwen,” zou inhouden.

Maar naar zijn oordeel, “corrigeert men die vergissing niet met de sloop en de mogelijke bouw van een ander hotel, dat de Historische Locatie zal moeten respecteren , dus, met herstel van het profiel, of de identiteit van het landschap; wat betekent, dat de natuur zal moeten overheersen en die dus hoger zal moeten zijn, dan de panden die men aan de rand ervan zou kunnen bouwen,.”

Het harde oordeel van Trujillo tegen het inlijven van het huidige ‘Maspalomas Oasis’-hotel bij het BIC (Cultureel Erfgoed) is gebaseerd op zijn overweging van, “barrière op het zicht van de palmen oase, of palmen bos,” zonder, dat in het rapport - omdat dit niet het doel ervan was - een specifieke uitspraak staat voor het nieuwe RIU-project, dat tot een hoogte reikt van 25 meter en de huidige uitzicht-barrière van het oude complex zal verdrievoudigen.”

Márquez, kritiseert De la Peña en RIU
Daar waar Carlos Trujillo hard is tegenover het hotel en haar architecten, gaat het rapport van de externe adviseur José Miguel niet mee in de legende. Hij wijst in het bijzonder op de op Gran Canaria woonachtige Madrileense architect Manuel de la Peña, die hij ervan beschuldigt, de conclusies van het winnende project van de internationale ideeënwedstrijd overgebracht te hebben naar de planning voor het gebied en dit, vervolgens, geweld heeft aangedaan.

Zo vertelt Márquez hoe Manuel de la Peña het Plan Especial General de Extensión de Maspalomas Costa Canaria (Speciale Uitbreidingsplan voor Maspalomas Costa Canaria) heeft uitgewerkt, door als basis het winnende project te nemen van de ideeënwedstrijd (er komen zelfs Franse uitdrukkingen in voor) om, nu vrijelijk als architect, “zijn eigen ordening te negeren en tegen te spreken,” toen hij San Agustín, Playa del Inglés en El Oasis projecteerde. En hoe hij in het stedelijk bouwproject van deze omvang, “ vals speelde met het winnende SETAP voorstel uit de ideeënwedstrijd,” waarvan de verantwoordelijken onaangenaam verrast waren te zien, hoe men hun definities over de natuur prostitueerde tijdens een bijeenkomst die men, paradoxaal genoeg, heeft gehouden in het dan zojuist geopende ‘Maspalomas Oasis’-Hotel.

“Omdat De La Peña,” zo vertelt Márquez, “ de gehele oase tot bouwgrond verklaarde (…) daarbij onevenredige uitbuiting toewijzend, die tegenwoordig als feit is te zien.”
“Vervolgens doen zich - tijdens de bouw van het hotel- toevoegingen van percelen voor, voegt men een wandelpad toe, verhoogt men het bouwvolume, verandert men het gebruik, omvang en toewijzing, als meest relevante zaken in de publieke ruimte van de palmen oase,” de rest van het palmenbos - eveneens publiek domein - is geabsorbeerd, of verdeeld over de aangrenzende percelen, die zo hun private tuinen hebben vergroot.”

                         Deel van de hoteltuin van RIU-"Maspalomas Oasis'.

Ook de architect die door het Cabildo (Eilandbestuur) is gecontracteerd voor het analyseren van het palmen gebied en het ‘Maspalomas Oasis-hotel -met als eigenaar de op Mallorca gevestigde RIU hotelketen - ontkomt niet aan kritiek.

“Er kan over gediscussieerd worden,” zegt  José Miguel Márquez, “dat men [RIU]  niet de geschikte eigenaar geweest is voor de exploitatie van dit specifieke hotel,  zoals de afwezigheid van liefde in  het onderhoud van het huidige, vooral vanuit de waarneming van de klant, die niet tevreden is met wat men ziet.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Openlijke kritiek van Arjan Kers van TUI


‘De toekomst van het toerisme op het eiland lijkt zich af te tekenen naar de belangen van slechts één ondernemer (Lopesan)’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 8 mei 2013 - De in 1969 in Nederland geboren Arjan Kers - tegenwoordig personeelsmanager bij reisorganisator TUI - kritiseert openlijk, “dat de toekomst van het toerisme op het eiland zich lijkt af te tekenen naar de belangen van slechts één ondernemer (Lopesan).”

In het interview, dat de journaliste M. Pino Pérez met hem maakte op maandag 6 mei 2013 en, dat gepubliceerd is in dagblad ‘La Provincia op dinsdag 8 mei 2013, verzekert Kers, die als manager vanuit Londen en Duitsland werkt, “dat Lopesan erin geslaagd is, dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria de renovatie en de investering van het hotel van hun zakenpartner RIU stil heeft gelegd.” En, “dat men bij TUI ‘heel verrast’ is, omdat dit hen nergens anders ter wereld is overkomen.”

Arjan Kers, personeelsmanager bij reisorganisator TUI, tijdens het interview wat de journaliste M. Pino Pérez met hem maakte op maandag 6 mei 2013.

- VRAAG:
TUI is een reisorganisator die ervoor zorgt, dat vliegtuigen, hotels en toeristen-appartementen volgeboekt raken. Hoeveel klanten brengt TUI jaarlijks naar Gran Canaria?”
- ANTWOORD:
“ TUI brengt jaarlijks ongeveer 3 miljoen klanten naar Gran Canaria. En bijna de helft van deze toeristen, dit wil zeggen anderhalf miljoen, kiest voor Gran Canaria, om er te genieten van hun vakantie, vooral in de winter.”

- V.: “Kiest het merendeel van deze toeristen voor de bestemming Maspalomas, of neemt de voorkeur steeds meer toe voor Tenerife?”
- A.:
“Tenerife is altijd nauw verbonden met Gran Canaria in de toeristische vraag. Zeker is, dat Tenerife een beter hotelaanbod heeft, dan Gran Canaria, waar de appartementensector altijd al meer gewicht in de schaal heeft gelegd. Maar momenteel laat de vraag zich daardoor niet leiden, maar wel door het aanbod van de bestemming; en, sinds enkele jaren geleden het ‘all in’ sterk is opgekomen, baseert de strategie van de TUI-Groep zich op het differentiëren van elke toeristenbestemming.”

- V.: “En waarin onderscheidt Maspalomas zich van andere toeristengebieden in de wereld?
- A.:
“Maspalomas is een oude bestemming met een uitstekende dienstverlening, met fantastische stranden, maar men moet vernieuwen en de kwaliteit verbeteren. Zeker is, dat in de afgelopen jaren sommige hoteliers en appartementenbeheerders aanzienlijke investeringen gedaan hebben, om hun etablissementen te renoveren, maar dit zullen nog meer ondernemingen moeten gaan doen en ook zal men de omgeving voor de toeristen moeten verbeteren.”

- V.:Is het waar dat TUI in haar verkoopstrategie de Lopesan-hotels op een tweede plan stelt?”
- A.:
“ Ik denk, dat dit niet zo is. TUI is partner van veel horeca-bedrijven op de Canarische Eilanden, en op Gran Canaria zijn inderdaad sterkere banden met RIU, omdat de beide ondernemingen samen gegroeid zijn. RIU heeft wereldwijd 110 hotels en maakt deel uit van een deel van de wereldwijde TUI-omzet; en, Lopesan is een hotelketen die ook gegroeid is met innovatieve horeca-producten, maar is concurrent van onze zakenpartner.

- V.:Maar u houdt zich meer bezig met het volboeken van de hotels van uw zakenpartner RIU, dan met die van Lopesan?
- A.:
“Neen, want uiteindelijk is het niet TUI, maar de klant die beslist waar hij/zij wil logeren. Er zijn klanten die in de Lopesan-hotels willen logeren, in Meloneras, anderen geven de voorkeur aan de bungalows in Maspalomas en weer andere verkiezen het centrum van Playa del Inglés.”

- V.:Is het dan niet zo, dat Lopesan u gevraagd heeft, hen een betere behandeling te geven in de toeristische promotie?
- A.:
“Wel, TUI geeft de iedereen de beste behandeling en Lopesan weet, dat de behandeling die men van TUI heeft gekregen uitstekend is geweest en ook, dat men met ons een miljoenenomzet realiseert. Hoewel de relatie momenteel bekoeld is.”

- V.:Als men geklaagd heeft, is dit dan om een reden, of is het eenvoudigweg uit jaloezie tegenover hun concurrent RIU?
- A.: “Uiteraard is de onfortuinlijke houding van Lopesan ten opzichte van het project voor het ‘Oasis’-hotel van RIU niet de beste manier om TUI te benaderen.”

- V:Wil dit zeggen, omdat men al eerder geklaagd heeft, dat dit de aanleiding is, dat men de renovatie van het ‘Oasis’-hotel heeft stilgelegd en men TUI nu de rekening presenteert?<
- A.:
“Ongetwijfeld, de houding die Lopesan heeft gehanteerd tegenover RIU, met het sloopproject van het ‘Oasis’-hotel, is niet goed. Er zijn diverse landen van de reisorganisator die werken met Lopesan, maar zich stellen tegenover onze voornaamste geallieerde is niet de beste manier, om de relaties te verbeteren. Wat Lopesan met Riu heeft gedaan, is iets wat niet gepast is. De manieren die meneer Lopesan erop heeft nagehouden, zijn niet correct.”

- V:We moeten dus begrijpen, dat het enige wat Lopesan dwars zit is, dat het nieuwe ‘Oasis’-hotel het uitzicht op Maspalomas wegneemt van het ‘Costa Meloneras’-hotel?”
- A.:
“Ik begrijp niet, dat het project op zich, de reden is, die hen het meest heeft geërgerd; omdat, hun hotels ook hoog zijn, en het zicht wegnemen op de Faro (Vuurtoren). Ik denk, dat er andere zaken zijn die ons misschien zijn ontgaan.”

- V.:Wat vindt TUI ervan, dat men op verzoek van Lopesan gestart is met het uitroepen tot Cultureel Erfgoed van het Oasis-hotel en, dat men het project en de investering van 45 miljoen euro heeft stilgelegd?
- A.:
“Bij TUI zijn we allemaal heel verrast. Dit hebben we op geen enkele plaats in de wereld meegemaakt. Want het lijkt erop, dat de toekomst van het toerisme op Gran Canaria afhankelijk is van de verzoeken en de belangen van slechts een enkele ondernemer, en niet van het geheel.

Men begrijpt niet, dat tot nu toe niemand zich druk gemaakt heeft over het ‘Oasis’ totdat RIU heeft laten weten het hotel te gaan slopen.
Ook begrijpen we, dat de weg die het Cabildo (Eilandbestuur) heeft gekozen juridische onzekerheid creëert voor de investeerders en hen ontmoedigt, om naar Gran Canaria te komen.
Het Cabildo (Eilandbestuur) moet de appartementencomplexen beter bewaken welke in woonblokken veranderen en die het toeristische aanbod schaden.

 -V.:Overweegt u, dat het Cabildo (Eilandbestuur) met RIU aan tafel zou moeten gaan zitten en vragen,  of men het Oasis-project wil hervatten, wat uiteindelijk toch is wat er gaat plaatsvinden, in plaats van de gemeentelijke vergunningen in het gebied zonder effect te laten?”
- A.:
“Wat er gebeurd is, dat het renovatieproject van het ‘Oasis’-hotel al van vele jaren geleden stamt, waarbij zowel RIU als TUI betrokken zijn, om het aanbod van dit hotel te verbeteren. Maar, dat  - plotseling - een zakenman zich daarin mengt en erin slaagt, om in zijn belang, een publiek debat op te roepen, omdat hij zegt, dat het hotel van invloed gaat zijn op de omgeving. Maar, we hebben ons nooit kunnen voorstellen, dat het Cabildo (Eilandbestuur) de investering zou stilleggen.”

- V.:Het project dat RIU wilde bouwen, past dat met bijna duizend hotelbedden in de vijf sterren categorie, of is het in feite beter geëigend in de viersterren- en ‘all in’-categorie?”
- A.: “Dat is niet altijd zo. RIU is een voorbeeld van topkwaliteit, en dit heeft men bewezen, omdat men een van de wereldleiders is in de toeristische sector. Naast het volume zijn er ook andere factoren die meespelen in de dienstverlening van een hotel.”

- V.:In de toeristische sector zegt men altijd, dat luxehotels minder hotelbedden hebben.”
- A.: “Neen. Er zijn veel luxehotels in de wereld, in Turkije, of in Egypte, die duizend hotelbedden hebben en die meer luxe bieden dan welke hotel ook hier in het Zuiden.

- V.:Welke eisen stelt TUI aan RIU om de hotels te boeken?”
- A.:
“De grote kracht van RIU is, dat men de klant persoonlijke aandacht geeft en, dat waarderen de klanten. RIU heeft ingezien dat men veel hotels moet renoveren en, samen met TUI, heeft men besloten hoe die hotels moeten zijn, om de klant, met het oog op de toekomst, te kunnen bedienen.

 - V.:En wat vindt men er in uw bedrijf van, dat uw zakenpartner het geld voor het ‘Oasis’ gaat besteden voor het renoveren van twee hotels op Tenerife?”
- A.:
“Enerzijds zijn we blij, dat men op Gran Canaria blijft, maar anderzijds betreuren we het, dat men zich verplicht gaat zien dit aan de overkant te gaan investeren, omdat men dit in Maspalomas niet kan doen. In het verleden heeft TUI veel geïnvesteerd in het ‘Orquidea’-hotel en nu hebben zowel de hotelketen als wij besloten 46 miljoen euro te bestemmen voor de hervorming van het ‘Oasis’-hotel.”

- V.: “Kent u meer ondernemers die ervoor gekozen hebben, om op Tenerife hotels te gaan renoveren, omdat ze de bureaucratie zat zijn die heerst in San Bartolomé de Tirajana met eerst het ‘Plan General’, daarna het ‘Plan de Rehabilitación’ en daaroverheen nu nog eens een ‘Plan especial del Oasis’?”
- A.:
“Wel, ik ken geen concrete gevallen, maar wel betreuren we het, dat de heer Kiessling zijn recreatiepark niet heeft kunnen aanleggen, dat hij wilde hebben op Gran Canaria. Zoals TUI nauw betrokken is bij de Loro Parque-groep, zouden we in het Zuiden graag iets gehad willen hebben zoals het Siam Park. Ook missen we op Gran Canaria een ondernemer die dezelfde ideeën heeft als de heer Kiessling. Iedereen heeft zich hier gewijd aan heel mooie hotels, mar men heeft nooit gedacht aan de extra recreatievoorzieningen die ook nodig zijn in de sector.

- V.: “Bent u als reisorganisator bezorgd, dat het ‘Oasis’ er in zal slagen de draad weer op te pakken en klanten te winnen?”
- A.:
Ja. Een hotel opnieuw in gebruik nemen, nadat de planning was een nieuw te bouwen, is het duidelijk, dat dit moeite kost. Maar RIU is een grote onderneming, en TUI zal helpen het vol te boeken. Er zijn al klanten die vanaf 8 mei 2013 terugkeren in het heropende ‘Oasis’-hotel.”

- V.: “En wat denkt u van de verlaging naar de viersterrencategorie terwijl het hotel op Gran Canaria het boegbeeld is geweest van de op Mallorca gevestigde hotelketen?”
- A.:
“Dat vinden we niet geweldig, maar het is noodzakekijk, omdat het hotel verouderd was en Riu zich verplicht heeft gezien, de beslissing te nemen de categorie te verlagen, om de omzet opnieuw op te starten.”

- V.: “Men was voornemens het nieuwe hotel in november 2014 te openen, en wanneer nu?”
- A.: “Dit is een beslissing die men duidelijk vijf jaar gelden genomen heeft en TUI heeft toen aan RIU gevraagd, dat het ‘Oasis’-hotel het sterproject van de reisorganisatie op Canarias zou worden. Nu weten we niet, wanneer we dit project kunnen realiseren.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Lopesan plant de sloop van de gehele ‘Oasis’-frontlijn
en de bouw van een winkelgalerij

Het voorstel van de hotelketen komt overeen
met het idee van het Cabildo
(Eilandbestuur)om de palmen-oase in stand te houden


Bravo de Laguna stimuleert een zakelijke overeenkomst
om de bouwwerkzaamheden eind 2014voltooid te hebben

Het voorstel van de Lopesan-Groep voor de Palmen oase van Maspalomas is, om alle gebouwen langs de kustlijn te slopen – te weten: het IFAFaro’-hotel, het restaurant ‘Senator’, het Winkelcentrum en de Gemeentelijke panden - en het bouwen van een winkelgalerij c.q. Evenementencentrum.

Deze arcade van winkels en restaurants zou een maximale hoogte van twee bouwlagen krijgen en wordt gebouwd tussen de tuinen van het RIU hotel en de toekomstige zeeboulevard tussen het Charca (Strandmeer) en de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas.


                                Op de achtergrond,(met de rode daken)
                    het aan de palmen oase hotelcomplex van
Lopesan.


              De ‘Oasis’-frontlijn, met op de voorgrond het IFA ‘Faro’-hotel;
                               rechts ‘El Senador’ en het winkelcentrum.

De pretentie van Lopesan, eigenaar van het IFAFaro’ hotel, valt samen met enkele aspecten van de ideeën van het Cabildo (Eilandbestuur) voor het herstel van de palmen oase en, met de plannen van de Canarische Regering - via het nutsbedrijf Gesplan - voor de modernisering van het toeristische aanbod van de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Maar men dient rekening te houden met de afwijzing van de RIU-hotelketen, die heeft aangekondigd het uitroepen van de palmen oase tot ‘Cultureel Historisch Erfgoed’ aan te zullen vechten, omdat dit de vergunningen voor sloop en bouw van een nieuw hotel opschort, waardoor men de investering zal overhevelen naar Tenerife.


              Links: het enorme complex 'Gran Hotel Lopesan Meloneras',
                           grenzend aan de tuinen van RIU-Hotel 'Oasis'


                                     Rechts: Het Lopesan IFA 'Faro'-hotel,
                      dat als het aan Lopesan ligt gesloopt gaat worden
       om plaats te maken voor de nieuwe zeeboulevard en een nieuwe winkelgalerij.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) José Miguel Bravo de Laguna, zal aandringen op een akkoord tussen de toeristische ondernemers in het gebied, om ‘zo snel mogelijk’ het uitroepen tot ‘Cultureel Historisch Erfgoed’, evenals het ‘Plan Especial del Oasis’ te kunnen goedkeuren, zo hebben bronnen binnen het Eilandbestuur laten weten op maandag 6 mei 2013, die hebben aangegeven, dat in de eiland ministerraad van donderdag 9 mei 2013  zal kunnen beslissen wie dit ‘Plan especial’ zal gaan uitvoeren, hetzij de Gemeente San Bartolomé der Tirajana, ofwel het Departement Ruimtelijke ordening van het Cabildo (Eilandbestuur) zelf.

 
Rechts: het Charco van Maspalomas (Strandmeer/Afwateringskanaal vanuit het Tirajana gebergte).

Termijnen

“Het is ons idee, om dit binnen de kortst mogelijke tijd te realiseren, in elk geval zullen we de termijn van een jaar niet overschrijden,” zo merkt dezelfde woordvoerder op. De berekening van het Cabildo (Eilandbestuur) is, om aan het eind van 2013 een project te hebben en de bouwwerkzaamheden te voltooien in december 2014, slechts een maand na de door RIU geplande opening van het nu stilgelegde herstel van haar hotel.


"Columbus was here...!"

Vanuit Lopesan zegt men te begrijpen, “dat de vertraging van de RIU-investering ‘slechts enkele maanden zou kunnen zijn’ als men snel handelt, en dat men bij die 45 miljoen euro nog eens 90 miljoen euro mag optellen voor een gezamenlijk optreden, waarbij men ook het ‘Faro’-hotel , ‘El Senador’, het Winkelcentrum en de Gemeentelijke panden rekent. Waardoor iedereen voordeel heeft van een ‘win/win’-situatie, omdat die rendabeler is, dan de hotels en, waarbij het creëren van het aantal arbeidsplaatsen hetzelfde zal zijn.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg

Voor 100 miljoen euro aan bouwprojecten in de ijskast gezet vanwege  de ‘historische locatie’ in het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 6 mei 2013 - De verklaring, om de palmen oase in het Zuiden van Gran Canaria tot historische locatie uit te roepen, leidt tot het bevriezen van 100 miljoen euro aan investeringen. Op grond van deze beslissing, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) de vergunning voor het project van het RIU-Hotel geschorst en komt de renovatie van winkelcentrum ‘Oasis’ op losse schroeven te staan, evenals het initiatief van Satocan voor de parkeergarage van Maspalomas.

In de palmen-oase van Maspalomas en de omgeving ervan - de meest kenmerkende locatie in het Zuiden van Gran Canaria - is het vanaf nu alleen nog toegestaan bouwwerken uit overmacht en voor conservering uit te voeren, De overige (nieuw)bouwprojecten blijven geschorst totdat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria klaar is met de afhandeling van het dossier tot verklaring van het gebied tot Bien de Interés Cultural (BIC) ( Cultureel Erfgoed), in de categorie Historische locatie.

De maatregel is van rechtstreekse invloed op drie projecten. Het duurste met vergunning van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, is dat van RIU, voor de sloop van het ‘Oasis’-hotel en de bouw van een nieuw vijf sterren etablissement met 450 gastenkamers en een investering van 50 miljoen euro. Vanwege de schorsing van de vergunning, zal RIU de investering overhevelen naar Tenerife en heeft men besloten het hotel te heropenen als viersterren ‘all in’-hotel  en wel, op 8 mei 2013.

                                          'Cultureel Historisch Erfgoed?'.

Het ander project wat door de beslissing van het Cabildo (Eilandbestuur) in de ijskast is gezet, is de bouw van het Winkelcentrum ‘Oasis’; een operatie van ongeveer 30 miljoen euro, die onderdeel uitmaakt van het Moderniseringsplan van het Zuiden. De voorzitter van de winkeliersvereniging, Antonio Pérez, heeft zijn ongenoegen geuit over de beslissing. “We zijn aan het onderhandelen over de verkoop van het winkelcentrum en dit legt alles lam,” zo geeft hij aan.

De beslissing van het Cabildo (Eilandbestuur) remt ook het initiatief van de Satocan Groep af, die voornemens was in 2013 te beginnen met de bouw van een winkelcentrum, met 20 winkels, op het dak van de parkeergarage die men naast de palmen oase wenst te bouwen. De investering in dit project bedraagt ruim 12 miljoen euro.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Tenerife opent alle deuren voor RIU,
om het voor ‘Oasis’ geplande bedrag van
50 miljoen euro binnen te halen

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife zegt dat deze investeringen haar leidende positie in de Duitse markt
zullen versterken

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 5 mei 2013 - De minister van Toerisme, Carlos Alonso, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, heeft op zaterdag 4 mei 2013 laten weten, dat de aankondiging van de RIU-hotelketen, om het bedrag van 50 miljoen euro - dat was voorzien voor de mislukte bouw van een nieuw hotel op het perceel waar nu het ‘Oasis’-hotel staat - op Tenerife te gaan investeren, de positie van het buureiland zal versterken als voornaamste bestemming van de Canarische Eilanden voor de Duitse markt en, hij heeft verzekerd, dat men de onderneming alle faciliteiten zal bieden voor het renoveren van haar etablissementen op Tenerife.

Oneerlijk
De op Mallorca gevestigde hotelketen en de TUI-groep hebben meteen - nadat op donderdag 2 mei 2014 het perceel door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria tot Cultureel Historisch Erfgoed is verklaard en de schorsing van hun vergunning voor de sloop van het oude ‘Oasis’ en de bouw van een nieuw hotel in Maspalomas -  deze investeringen bestemd voor de verbetering van de kwaliteit van de hotels RIU PalaceTenerife’ en RIU ‘Arucas’; met de kwalificatie ‘oneerlijk’ betreffende de beslissing welke het Eilandbestuur van Gran Canaria op dinsdag 30 april 2013 heeft genomen en,. dat  daarmee de betrouwbaarheid van het zakendoen in twijfel trekt bij investeerders in de toeristensector.


'Pleito Insular',
de eeuwige rivaliteit tussen Gran Canaria en Tenerife.

Olie op het vuur
Carlos Alonso gooit nog wat olie op het vuur, door te benadrukken, “ dat wanneer RIU- samen met de Duitse reisorganisator TUI - inzet op een dergelijk belangrijke investering, zij dit doen in de overtuiging van de winstgevendheid op lange termijn op Tenerife als toeristenbestemming.”

En om zijn inzet te bevestigen, heeft hij aangekondigd, de komende week de Tinerfense ondernemers uit te nodigen, om gebruik te maken van het nieuwe RIU-project op Tenerife en een beroep te zullen doen op de steun van de Canarische Regering en het Spaanse Ministerie van Toerisme, om dit in goede banen te leiden.Nu is het doel van het Eilandbestuur, “om het half miljoen Duitse toeristen, dat Tenerife in 2012 heeft ontvangen, niet alleen te handhaven, maar zelfs te overtreffen” zo benadrukt Carlos Alonso; zoals men heeft laten blijken op de recente ITB (Vakantiebeurs) in Berlijn, waar men de kwaliteit en het aanbod van Tenerife benadrukt, met haar 50.000 hotelbedden in vier- en vijfsterrenhotels en dankzij o.a. het moderniseringsbeleid van de laatste jaren in zowel de openbare, evenals in de private ruimten, onder toezicht van de overheid.

 
De twee hotels die de investering zullen gaan ontvangen welke eerder voor het ‘Oasis Maspalomas’ was bestemd, staan dicht bij elkaar in de urbanisatie (wijk) ‘La Herradura’ - in Costa Adeje - en vormen bijna een eenheid op amper 200 meter van Playa del Duque. Beide etablissementen zijn vier sterren hotels. Het Hotel ‘RIU Palace Tenerife’ is slechts 14 jaar oud en de zes etages tellen 296 gastenkamers. Op haar beurt is het ‘RIU Arecas’ een jaar eerder gebouwd dan het zusterbedrijf (1998) en telt vijf etages met 371 gastenkamers; terwijl het ‘RIU Oasis Maspalomas’-hotel gebouwd is halverwege de jaren 6o van de vorige Eeuw en over 332 gastenkamers beschikt.


Vanaf 8 mei 2013 weer open, met 'all in' een een ster minder.

Pak slaag
Na het pak slaag wat men gekregen heeft, gaat het hotel op Gran Canaria haar deuren opnieuw openen en op de internetpagina wordt inmiddels  de nieuwe bedrijfsvoering, de ‘all in’-formule,  aangekondigd en zet men alles op alles, om op 8 mei 2013 de hotelgasten te kunnen ontvangen met aanzienlijke prijsverlagingen en enkele aantrekkelijke aanbiedingen,

TUI zomercatalogus
Ondertussen bereidt de TUI Groep zich voor, om op Tenerife haar zomercatalogus te presenteren in aanwezigheid van de directie top van de maatschappij en een honderdtal journalisten van diverse persmedia die gespecialiseerd zijn in het toerisme, onder wie de belangrijkste Duitse; een evenement, dat net als in voorgaande jaren, grote verwachtingen wekt en zijn weerslag zal hebben op de toeristensector.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


RIU heropent Hotel ‘Oasis’ op8 mei 2013
na schorsing sloopproject door het Eilandbestuur

De hotelketen heeft het personeel opgedragen,
het hotel schoon te maken

Advocaten bekijken
of er schadevergoeding geëist kan worden van de Overheid

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Nu het Cabildo (Eilandbestuur van Gran Canaria) de sloop en de bouw van een nieuw hotel heeft verhinderd, en de bouwvergunningen van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana nietig heeft verklaard, zal het RIU Hotel ‘Oasis’ haar deuren weer openen op 8 mei 2013. Op 2 mei 2013 is het personeel weer in dienst, om de schoonmaak te doen, zodat alles in gereedheid is, om in de tweede week van mei 2013 weer toeristen te kunnen ontvangen.

Het hotel is al bijna een maand dicht, maar toen de op Mallorca gevestigde Hotelketen het logiescomplex sloot, heeft men dit gedaan  in de veronderstelling, dat men een spiksplinternieuw Hotel ‘Oasis’ zou kunnen openen in november 2014.

                                    Na een maand gesloten geweest te zijn,
          gaat RIU  'Oasis' - in de oude staat - weer open in de tweede week van mei 2013.

De voorzitter van de Ondernemingsraad (OR) van Hotel ‘Oasis, Francisco Suárez, heeft op woensdag 1 mei 2013 laten weten, dat men met de directie van de hotelketen in onderhandeling was over de Expediente de Regulación de Empleo (ERE) (Ontslagregeling), maar, dat - nu men uiteindelijk geen bouwvergunning heeft gekregen, om het hotel te bouwen - men de 18 personeelsleden weer in dienst heeft genomen. De vertegenwoordiger van het personeel heeft uitgelegd, dat het de manager van de hotelketen op Canarias, Feliciano Casado, was, die tijdens de vergadering welke heeft plaatsgevonden op dinsdag 30 april 2013, heeft laten weten, de naleving van de ERE af te breken, met de mededeling, dat het ‘Oasis’-hotel in de tweede week van mei 2013 weer open gaat en men de bedrijfsactiviteit hervat.

Francisco Suárez, die op woensdag 1 mei 2013 overstelpt is met telefoontjes van de hotelcollega’s, vooral door die van de kamermeisjes, die de eersten zijn die het werk zullen hervatten, heeft ook laten weten, dat de gedelegeerde van de hotelketen aan hen heeft meegedeeld, dat men vanaf 1 mei 2013ook weer reserveringen aanneemt van reisbureaus en reisorganisatoren, om in de tweede week van mei 2013 weer hotelgasten te kunnen ontvangen.

Tegelijkertijd heeft de hotelketen laten weten, dat men uiterlijk op vrijdag 3 mei 2013 zal beslissen, of men alleen een beroep zal instellen bij het Eilandbestuur, vanwege het schorsen van de gemeentelijke vergunningen na het uitroepen van de Palmenoase tot Cultureel Historisch Erfgoed. Of, dat men zich ook zal wenden tot de Juzgado de lo Contencioso Administrativo (Rechtbankkamer voor Overheidsgeschillen). Dit, vanwege de mogelijkheid schadeloosstelling van de overheid te eisen voor het stilleggen van het project nadat men het hotel gesloten heeft en er met het personeel onderhandeld zou worden over een ERE (Ontslagregeling). Dezelfde bronnen laten weten, dat de onderneming zich over die vraag nog niet uitgelaten. Men neemt echter het feit aan, dat men het project - wat de goedkeuring heeft verkregen van het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana - niet zal kunnen uitvoeren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Nieuwe termijn voor klaarheid
 over de toekomst van  Hotel ‘Oasis’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 24 februari 2013 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft besloten, om behandeling van de aanvraag van de sloop van Hotel ‘Oasis’ uit te stellen tot 30 maart 2013, zo heeft de wethouder van Stedenbouw, Fernando González, laten weten.

Zodoende is de stilzwijgende toestemming niet ingegaan op zaterdag 23 februari 2013 - de dag, waarop de drie maanden verstreken zijn sindsdien en de aanvraag voor de sloop van het hotel is ingediend door de op de Balearen gevestigde hotelketen RIU – en zal men het oordeel van het Cabildo ( Eilandbestuur) van Gran Canaria afwachten, die het initiatiefrecht heeft het complex tot Cultureel Erfgoed te verklaren.

                                                    Hotel 'Oasis'

González heeft uitgelegd, dat de uiterste datum waarop de Gemeente een uitspraak had moeten doen 23 februari 2013 was en, dat het Eilandbestuur de Gemeente gevraagd heeft, om overheidssamenwerking en documentatie, om de zaak te kunnen bestuderen.

Om die reden heeft men in de afgelopen Gemeenteraadsvergadering besloten, de behandeling uit te stellen totdat het Cabildo een beslissing heeft genomen.

Het Eilandbestuur heeft tot 29 maart 2013 de tijd om een beslissing te nemen en, als zodanig ,blijft de Gemeentelijke behandeling voor het goedkeuren van de sloopvergunning opgeschort tot een dag daarna, zo heeft Fernando González uitgelegd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


RIU-‘Oasis’ laat weten
dat als men de sloop tegenhoudt,
het pand hooguit 12 jaar mee kan

De architect van de hotelketen laat weten
dat vanaf het begin van de problematiek rondom de sloop
RIU het opportuun heeft gevonden niet deel te nemen aan het debat

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 7 februari 2013 - De RIU-hotelketen heeft op zaterdag 2 februari 2013 laten weten, dat het tegenhouden van de sloop van het ‘Grand Palace Oasis Maspalomas’ het verlies zal betekenen van de hotelcategorie en het klantenbestand en, dat men het pand hooguit nog twaalf jaar in bedrijf houdt, vanwege de slechte staat van de fundering van het gebouw.

Dit heeft de architect van het nieuwe hotelproject, Francisco Hernanz, verzekerd tijdens een persconferentie en die samen met de journalisten een rondgang gemaakt heeft door de vervallen ruimten van het hotel, om te verduidelijken, “dat RIU niets te verbergen heeft en men, tot nu toe, verkeerde informatie over zijn project heeft gepubliceerd.”

Hernanz heeft verzekerd, dat men in eerste instantie heeft overwogen het hotel te renoveren en niet te slopen, vanwege de hoge kosten en de lange bouwtijd. “Maar een miljoeneninvestering doen in de renovatie van een gebouw is niet functioneel wanneer het pand een verstreken levensduur heeft; want, dat zou weggegooid geld zijn,” zo heeft Hernanz laten weten.                            De staat van de fundering van het RIU-‘Oasis’
.

De twee belangrijkste redenen die geleid hebben tot de beslissing het pand te slopen zijn, enerzijds, het ontwerp van het gebouw, dat die niet beschikt over de benodigde ruimte. De plafonds zijn te laag, de gastenkamers zijn te klein en de algemene ligging is niet functioneel.

En anderzijds - betreffende het behoud van het hotel - de problemen met de fundering. Hernanz heeft opgemerkt, dat de invloeden van de nabijgelegen zee uiterst agressief zijn en, dat de metalen structuur van hotel ‘Oasis’ het meest gevoelig is.

Bovendien, heeft men het bijkomende probleem van een lekkende riolering, “die in regenperiodes zelfs de lagere gedeelten van het hotel doen onderlopen, wat nog het meest de fundering heeft aangetast,” zo heeft de technicus uitgelegd.


De architect, die vergezeld was door de advocaat van de hotelketen op Canarias, Águeda Borges, en enkele directieleden van de hotelketen op Canarias, merkt op, dat vanaf het begin van de polemiek over de sloop, RIU van mening is geweest, dat het niet opportuun zou zijn, dat RIU deel zou nemen aan het debat.
img-12630_large.jpg

    
                                              VIDEOFILMPJE:
http://www.youtube.com/watch?v=ojkigJFfihM&feature=player_embedded

Tegen de instanties die gevraagd hebben: “Waarom zwijgt RIU?”  “Waarom informeert men TUI terwijl het debat de Canarische samenleving betreft?” en “Wat wil RIU verbergen?”, heeft hij geantwoord, dat men dit als eerste heeft voorgelegd aan partner TUI, omdat die aandeelhouder en mede-eigenaar van het hotel is.

Bovendien heeft en men dit laten weten aan de Canarische gemeenschap, maar dan wel via de daartoe aangewezen personen die zich bezig houden met deze zaken, zoals de bevoegde technici van de Gemeente, het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de Canarische Regering.


Hernanz benutte de persconferentie, om de in de afgelopen maanden gelanceerde ideeën - van buiten de op Mallorca gevestigde hotelketen - de revue te laten passeren, “dat men het sloopt en alleen de palmen-oase laat staan.” “Dat men het samen met de overige hotels afbreekt, zodat geheel Meloneras een natuurpark wordt,” of, “dat men het sloopt en men doet wat men wil, dat zal altijd beter zijn, dan wat het nu is.”

Bovendien heeft men o.a. voorgesteld, “dat men de helft sloopt, om het terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. Dat men het bewaart en men uitbreiding toestaat. Dat men een mooi en hoog gebouw maakt, zodat men weinig grond in beslag neemt.” Of, onder andere: “luister eens,  dit perceel bevalt mij, dat je het jouwe naar wijzigt.”

“Maar het toppunt in het wekelijkse, lelijke gemanoeuvreer van Lopesan,” zo voegt hij toe, “dat alles wat tot nu toe vertoond is, overtreft, is het buiten de media om presenteren van een publicatie die geplaveid is met onjuistheden, wat ons nu verplicht deze stap te zetten,” zo beargumenteert Hernanz.
 

El Palmeral
De presentatie van het nieuwe project is voorafgegaan door de veranderingen in het gebied sinds 1961, dat de gewijzigde ligging van het hotel en de hoteltoegangen rechtvaardigt, omdat het huidige gebouw met de rug naar de palmeral (palmen-oase) ligt, de gastenkamers op zee uitkijken, en sommige uitzicht hebben op de andere kamers, en de gemeenschappelijke ruimten kijken allemaal uit op het centrale atrium.

“Destijds was er alleen de Vuurtoren van Maspalomas en, bestond er geen palmeral,” zoals blijkt uit de luchtfoto’s die toen ter tijd zijn gemaakt.

“De mythe van een natuurlijke palmen-oase, die al lang bestaan zou hebben, voordat deze aangetast en verdeeld is door de hoteliers, kan men niet volhouden,” zo beargumenteert Hernanz dankzij de historische luchtopnamen van de bouw van het hotel 50 jaar geleden, hoofdzakelijk met dadelpalmen en Washington-palmen die overgebracht zijn van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en met Canarische palmen die afkomstig zijn uit de nabijgelegen barrancos (ravijnen).

Anderzijds heeft Hernanz opgemerkt, dat in 1981 in de nabijheid van Hotel ‘Oasis’ en de palmen oase, men het hotel ‘Palm Beach’ en het ‘IFA Faro’ heeft gebouwd, wat het moment was, om de hotelingang te verleggen en het hotel toegankelijk te maken via de palmeral en zich af te keren van het perceel wat nu bezet wordt door hotel ‘Costa Meloneras’.Nieuw project
De ingang van het nieuwe hotel komt aan de toegangsweg naar de Vuurtoren te liggen, omdat de huidige ingang van het hoofdgebouw te klein is, op het voorplein kunnen auto’s en bussen niet manoeuvreren.

Gastenkamers

Een van de grootste problemen van hotel ‘Oasis’ is de toegankelijkheid van de gastenkamers, die niet voldoet aan de huidige regelgeving, daar ze bijna alle kamers een traptrede hebben die voor veel gasten, voor het merendeel ouderen, moeilijkheden opleveren en een risico vormen voor hun veiligheid. Volgens de hoteldirectrice, Marisa Ábalos, voldoet dit niet aan de kwaliteit van een vijf sterrenhotel.”

Parkeerruimte

Een ander gemis bij het hotel is parkeerruimte, die momenteel 20 plaatsen telt en die met de nieuwbouw, in de parkeergarage in de kelder, 172 voertuigen kan herbergen.

Wel/Niet Verklaring tot Cultureel Erfgoed?
VIDEOFILMPJE
:

http://www.youtube.com/watch?v=VfrludnRz2I&feature=player_embedded

Cultureel Erfgoed
De kunstwerken die zich in het etablissement bevinden, waaronder enkele werken van Pepe Dámaso, zullen worden geschonken aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Voor het overige heeft Hernanz tijdens de persconferentie feiten naar voren gebracht en gegevens over de nieuwbouw verstrekt die al uitgebreid aan de orde zijn gekomen in eerdere artikelen die in ‘Gran Canaria actueel’ over RIU -‘Oasis’ zijn gepubliceerd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Hotel-oorlog op volle sterkte

Lopesan biedt RIU aan
het ‘Oasis’-hotel over te nemen en dit te renoveren

Geen sloop, in ruil voor braakliggende terreinen
op Gran Canaria, of op Fuerteventura

Reisorganisator TUI trekt partij

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- vrijdag 1 februari 2013 - Aan de mediaconfrontatie tussen Lopesan en RIU, op grond van de sloop van Hotel ‘Palace Oasis’, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd.

Dit keer met de stap van de Canarische hotelketen, waarbij men zich - “als bewijs van betrokkenheid bij Gran Canaria” - aanbiedt, het te slopen hotel over te nemen, het te renoveren en te voldoen aan de milieunormen die worden bedreigd door het, door RIU nieuw ontworpen, hotelpand. In ruil biedt men braakliggende terreinen aan op Gran Canaria, of op Fuerteventura. Aldus Lopesan in een verklaring die maar liefst acht pagina’s telt.
  

TUI kritiseert de overnameplannen van
Lopesan voor het ‘Oasis’-project

De reisorganisator doet het af als, “niet te tolereren, dat een privaat bedrijf een project, dat wettelijk is goedgekeurd, in twijfel trekt.

De Duitse reisgigant, een van de grootste klanten van de Canarische hoteliers, heeft zijn ongenoegen laten blijken over de recente uitlatingen van Lopesan over het RIU-project voor het nieuwe ‘Oasis’-Hotel. De reisorganisator verzekert, “dat toestemming verlenen voor de bouw van een hotel een bevoegdheid is die exclusief aan de Canarische autoriteiten toekomt en aan het betreffende Gemeentebestuur,” en “dat alleen deze autoriteiten kunnen beschikken over de noodzakelijke kennis en inschatting voor het toekennen van vergunningen.”

De reisorganisatie heeft op vrijdag 1 februari 2013 in een communiqué laten weten, “dat de Hr. López zich meester wil maken van het hotel RUI Grand Palace Maspalomas Oasis,” en levert harde kritiek op het feit, dat de Canarische hotelketen de wettelijkheid en de opportuniteit van het RUI-project in twijfel trekt, in het bijzonder, omdat het gaat om een concurrent.”

“Als grootste reisorganisator van Europa, moeten we erop kunnen rekenen, dat men in de regio de spelregels naleeft (…) Hoe is het mogelijk, dat zij een project goedkeuren wat in overeenstemming met de wet is en, dat vervolgens een ondernemer dit in twijfel kan trekken?” zo benadrukt TUI.

Momenteel is de familie Riu - eigenaar van de hotelketen die haar naam draagt - grootaandeelhouder van de Duitse groothandelaar TUI, met in 2004 de verwerving van 10% van de aandelen van de maatschappij. Om die reden informeert de reisorganisator al tijdenlang de toeristen, dat vanaf april 2013 tot aan de winter van 2014 - de geschatte bouwperiode - men kan verblijven in andere etablissementen.

De Reisorganisator is heel overtuigend in zijn verklaring: “TUI en RIU zijn niet geïnteresseerd in de verkoop van het hotel Riu Grand Palace Maspalomas Oasis. Beiden zijn uiterst tevreden met de aankoop van dit hotel die men destijds heeft gedaan en met het al jarenlange gezamenlijke beheer ervan.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


De droom van RIU ende nachtmerrie van Lopesan

Een 40,7% groter Hotel ‘Oasis
door een veranderde ligging van het nieuwbouwpand van 25.000 m²

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 30 januari 2013 - De van Mallorca afkomstige Hotelketen RIU gaat in maart 2013 het - door de familie Del Castillo gebouwde – historische etablissement slopen en op dezelfde locatie een, gedraaid liggend, pand in een groter formaat uit de grond stampen: met in totaal 7 verdiepingen die 450 gastenkamers en 915 hotelbedden gaat tellen, 300 bedden meer dan de huidige 633.
Inclusief de Palmen oase als hoteltuin, beslaat het geheel een oppervlakte van bijna 56.000 m² Dit grondstuk was destijds openbaar gebied wat men gekolonialiseerd heeft; een feit, waarover geen enkele overheid zich destijds ook maar een moment druk heeft gemaakt.

Het door Riu aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana gepresenteerde project is stouter dan de stoutste verwachtingen. Het moet een kolos van een hotel gaan worden, met een formaat wat zelfs voor Meloneras ongebruikelijk is. Het moet een zeven verdiepingen hoge  barricade met een grote, strakke glasgevel gaan worden  langs de voetgangers straat (er mogen alleen taxi’s en gasten van Hotel 'Faro' komen) die uitmondt bij de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas en waaraan de hoofdingang naar de receptie moet komen te liggen (daar, waar nu de leveranciersingang is).


                                                De droom van RIU....


                    Het 'Oasis'-nieuwbouwplan van de RIU Hotelketen
.Het wordt een barricade waardoor de buurman - hotel 'Costa Meloneras' (eigendom van de Lopesan-keten), het uitzicht op de palmen oase verliest, inclusief het uitzicht wat de op Playa del Inglés uitkijkende gastenkamers van het Lopesan etablissement hebben

Een soortgelijk probleem gaat het luxe Hotel Residencia - van Theo Gerlach - krijgen, dat als het ware een opengeslagen boekdeel voor zich krijgt, daar waar de luxe-toeristen nu een palmen front voor zich hebben.


Het lijkt erop, dat Riu het huidige viersterrenhotel na de sloop wil opkrikken tot de vijf sterren categorie als een referentiepunt voor het ‘alles inclusief toerisme in de luxe categorie, wat het kenmerk is van het huis en, dat zijn weerga niet kent op Playa del Inglés.

De nieuwbouwplannen van de RIU-hotelketen worden alleen bedreigd, door een dossier wat door het Cabildo (Eilandbestuur) is geopend, om het bestaande ‘Oasis’-hotelpand (o.a. op aanbeveling van Lopesan) te verklaren tot Historisch Cultureel Erfgoed, waardoor sloop voorkomen wordt; evenals door een uitspraak van het Hooggerechtshof uit de jaren 60, waarin verklaard is, dat een gedeelte van het perceel waarop het huidige hotel ‘Oasis staat, publiek terrein tot nut van het algemeen is

...de  nachtmerrie van Lopesan.De Gemeente San Bartolomé die in eerste instantie onvermurwbaar was ten gunste van de investeringen die RIU wil doen (47 miljoen euro), studeert nu op alternatieven die het mogelijk maken, dat de hotelketen uit Mallorca het natuurlijk historische erfgoed bewaart, dat zoveel controverse oproept in de Canarische samenleving.RIU heeft er belang bij, dat het hotel gelijktijdig gesloopt wordt met de sloop van het aanpalende winkelcentrum ‘Oasis’, zodat er niet onnodig lang bouwoverlast heerst voor het toerisme.

1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


TUI, mede-eigenaar van RIUOasis
verlaagt sterrencategorie als 
het hotel niet wordt afgebroken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 19 december 2012 - Reisorganisator TUI, voor 49% eigenaar van Hotel RIUOasis’, heeft zich in het debat gemengd, dat is ontstaan over de sloop van het gebouw en laat weten, dat als men zich niet aanpast aan het kwaliteitstoerisme, wat de 5 sterren-standaard vereist, en men uiteindelijk de sloop van het hotel zal verbieden, men zich verplicht zal zien de categorie te verlagen tot die van een vier of drie sterren categorie.

“Trouwe Duitse klanten die luxe zoeken, zullen op zoek gaan naar andere bestemmingen als het gebied zich niet verbetert, zo laat de president van TUI A.G., Michael Frenzel, weten in een open brief aan de Canarische media, waarin men zich uitspreekt in het debat over zijn kwaliteit als, “jarenlange strategische investeerder in de bestemming.”

TUI laat weten, dat men met 30 miljoen klanten ‘exact’ weet wat hun klanten aan luxe verlangen, waaraan men een modern, duurzaam en toegankelijk concept moet toevoegen, waaraan men het huidige, in de jaren 60 gebouwde, pand niet kan aanpassen, waardoor men ‘zich verplichten zou, de categorie te verlagen.

Maar er is meer, als het gebied er niet beter op wordt, “zullen trouwe Duitse klanten op zoek gaan naar nieuwe bestemmingen en Gran Canaria en de Canarische Eilanden zullen deze klanten verliezen,” zo laat Frenzel weten.

                      
                                                  Michael Frenzel.

Frenzel benadrukt zijn respect voor het sociale debat en het verdedigen van waar men in gelooft, maar toch is hij van mening, dat het verbieden van het project (sloop en nieuwbouw), het verliezen is van een belangrijke kans, om de kwaliteit van de bestemming Zuid Gran Canaria te verbeteren.

Hotel RIUOasis’ is sinds het eind van de jaren 60 het kenmerk geweest van het luxe toerisme en is altijd een belangrijk onderdeel in de ‘portefeuille’ van de reisorganisatie, de enige manier om dit te herstellen, is het bouwen van een nieuw hotel, zo besluit de reisorganisatie, die echter geen melding maakt van het feit, mede-eigenaar te zijn.
1-AAAAislas-canarias-kopie-64.jpg


De eerste stappen gezet voor de
‘Nieuwe Toeristenstad van het Zuiden’

Kwalitatieve verandering van het stedelijk gebied

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 27 november 2012 - Op maandag 26 november 2012 heeft het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Regionaal beleid, van de Canarische Regering, in het Boletín Oficial de Canarias (BOC) (de Canarische Staatscourant) de definitieve goedkeuring gepubliceerd van het 'Plan Territorial Parcial de Estructuración y Regeneración del Espacio consolidado de Playa del Inglés' (DTP-8) (‘Deelplan Ruimtelijke Ordening voor de Samengevoegde Ruimte van Playa del Inglés’), voor structurering en regeneratie van het gebied - ook wel “Ciudad Turística del Sur" (Toeristenstad van het Zuiden) genoemd - met het omzetten van elementen, dat kan leiden tot een kwalitatieve verandering in modellen van stedelijke ruimte die het dichtst bij de huidige eisen van het toerisme komen.

De Ruimtelijke Ordening van dit deelplan zonder einddatum - en wat nu, door de publicatie ervan in de Staatscourant, in werking treedt - heeft betrekking op het dorre gebied wat overeenkomt met het land ten zuiden en zuidwesten, tussen Punta del Tarajalillo en de Barranco van Mogán.
Volgens de in het BOC gepubliceerde order, zal de betreffende gemeente in het PTP-8, San Bartolomé de Tirajana, moeten overgaan tot het aanpassen van haar planning Algemene Ruimtelijke Ordening en van haar ontwikkelingsinstrumenten op de bepalingen in dit PTP-8, als het eenmaal in werking is getreden, wat nu dus het geval is.

                                                    Playa del Inglés.


Met het doel structurering en regeneratie van het samengevoegde gebied van Playa del Inglés te bereiken, stelt het PTP-8 de omwisseling van elementen voor, welke een kwalitatieve verandering teweeg kunnen brengen in het stedelijke gebied, met ondersteuning daartoe via stedenbouwkundige revalidatie-strategieën en bouwkundige renovatie.

                       De stedelijke gebieden van Gran Cannaria.

De specifieke doelstellingen van dit PTP-8, welke men formuleert in de ontwikkeling van de bepalingen van het ‘Plan Insular de Ordenación (PIO) de Gran Canaria ‘(‘Eilandplan Ruimtelijke Ordening van Gran Canaria’) wat de invoering nastreeft van een geïntegreerd beheer op het betreffend terrein, zijn o.a.:

- het opstellen van criteria voor het omzetten van het gebouwde toeristische erfgoed,
- het verbeteren van de kwaliteit van de stedelijke ruimte en het coördineren van de voorstellen voor de stedelijke herontwikkeling  voor wat betreft:
- de nieuwe kustprojecten op het gebied van het aanleggen van stranden en zee boulevards
- het voorzien van nieuwe recreatieruimte en andere kustvoorzieningen,
- acties voor conversie en modernisering van de wegeninfrastructuur,
en vooral voor de conversie van bestaande winkelcentra en stedelijke chirurgische operaties (infrastructuur en materieel).

De voornaamste toeristische renovatiegebieden van Gran Canaria:

                 I
ngenio- Agüimes.                             Santa Lucía de Tirajana.
 
                                                PTP-8 gebied
              Mogán.                                            San Bartolomé de Tirajana.

Het PTP-8 omvat voor wat betreft de ruimtelijke ordening, de noodzakelijke bepalingen ten behoeve van de regeneratie en de structurering van het samengevoegde gebied van Playa del Inglés, met het vaststellen van bepaalde ruimtelijke ordening die het gehele terrein omvat. Daartoe maakt het PTP-8 onderscheid tussen Structurele Bepalingen en Specifieke Bepalingen, op verschillende interventie-niveaus op elementen die een kwalitatieve verandering kunnen opleveren van de stedelijke ruimte en complementaire bebouwing.

                   Het geconsolideerde gebied van Playa del Inglés.

Bovendien voorziet dit Plan in een regeling op het niveau van aanbeveling voor het specifieke terrein wat zich, naast andere kwesties, richt op de gemeentelijke planning en het plannen van actie in o.a. de drinkwatervoorziening, op het terrein van mobiliteit en wegeninfrastructuur, strategische openbare verlichting, infrastructuur in de telecommunicatie en het systeem van het openbaar-vervoer; evenals in bepalingen voor de veiligheid bij overstromingen en brand en, voor de bescherming van het Historisch en Cultureel Erfgoed.

Het PTP-8 omvat strategische acties van ingrijpen in zowel de openbare ruimte evenals in de private ruimte
De acties voor de openbare ruimte zijn die, welke gericht zijn op het doel van het rehabiliteren, het renoveren, het verbeteren en/of het uitbreiden van infrastructuur, openbare voorzieningen en -faciliteiten binnen het terrein van de Ruimtelijke Ordening in het PTP-8.
Dit soort strategische ingrepen worden beschouwd als prioriteiten voor toepassing als oplossing van de vastgestelde problemen, waaronder zich de acties bevinden op het netwerk van voetpaden, fietspaden, open ruimtes en stranden binnen het wegennetwerk en installaties voor de dienstverlening.

De strategische acties voor het ingrijpen in de private ruimte zijn die, welke tot doel hebben, de verbetering en renovatie van de logiesaccommodatie en het toegevoegde commerciële en recreatieve instrumentarium, evenals op de specialisatie van toeristische bouwgrond en het opnemend vermogen van het stedelijke terrein. Binnen dit soort acties onderscheidt men de navolgende blokken:
- omkering van het woongebruik in de toeristische structuur,
- omkering van het toeristisch gebruik in de woonstructuur.
- vergroting van het opnamevermogen van het stedelijke terrein,
- herstel en verbetering van de panden voor toeristische logiesaccommodatie,
- renovatie van toeristengebieden en winkelcentra.
1-AAAAislas-canarias-kopie-64.jpg


Lopesan klaagt over voorkeursbehandeling van de RIU-Hotelketen

Voor- en tegenstanders van sloop Hotel ‘Oasis’
laten steeds meer van zich horen

SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA - dinsdag 27 november 2012 - Eustasio López, de president van de  Lopesan-Groep,  heeft een brief gestuurd aan het Cabildo (Eilandbestuur) en aan de Canarische Regering, om  te getuigen van zijn tegenstand van de sloop - in het voorjaar van 2013 - van Hotel ‘Maspalomas Oasis’, van de hotelketen Riu, voor het bouwen van een nieuw, vier verdiepingen tellend hotel, met een investering van 46 miljoen euro.

In zijn missie verlangt López van het Cabildo (Eilandbestuur), dat men de sloop voorkomt door het Hotel te verklaren tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed), waarbij hij tegelijkertijd aangeeft, dat de overheden de hotelgroep van de Balearen een voorkeursbehandeling geven.

                                    De palmen-oase van Maspalomas.

“De Riu-hotelketen heeft ondersteuning ontvangen die wij lokale ondernemers ook wel zouden willen hebben,” zo beweert López, die voorbeelden aanhaalt van dit vermeende verschil in behandeling, “zoals het overleven van Hotel Oliva Beach, ‘midden in de Duinen van Corralejo,’ of  ‘het ongewone voorstel’ van Hotel Oasis over het Modernisering- en Verbeteringsplan van het Toeristengebied.”·

                                   naamloos-97.png

Wat betreft dit voorstel, laat de president van Lópesan weten, dat in de documentatie die voor het publiek ter inzage ligt, “er geen sprake is van sloop, maar van rehabilitatie van het hotelcomplex.”

Volgens López, “kan het ‘Oasis’ niet beschouwd worden als paradigma van veroudering en verval.” Integendeel, hij definieert het hotel, “als beste gelegen ten opzichte van het strand van Maspalomas, met een unieke architectuur die een hoofdrol speelt in haar juweel, de palmen oase. Het nieuwe Hotel echter, veroorzaakt een ‘beeldbepalend effect’ naar andere complexen, omdat het veel groter zal zijn en van 332 gastenkamers met 663 hotelbedden, naar 450 kamers gaat met 900 bedden.

Verklaring tot Cultureel Erfgoed

De president van Lopesan herinnert in zijn brief aan de bestuurders, dat verklaring tot Cultureel Erfgoed door de Provinciale Bouwcommissie in 1983, de uitvoering  van een in 1978 door het Hooggerechtshof  uitgesproken vonnis  tot verplichte sloop van de uitbreidingswerkzaamheden van Hotel ‘Oasis’ heeft voorkomen, omdat deze gerealiseerd zijn in een openbaar groengebied. “het huidige Hotel ‘Oasis’ is het resultaat van een bouwovertreding die niet is gesloopt om reden van algemeen belang,” zo concludeert Eustasio López; die eraan herinnert, dat Bouwzaken deze beslissing heeft gerechtvaardigd vanwege het verlies van arbeidsplaatsen die dit zou hebben kunnen veroorzaken.

“Hotel ‘Oasis’ moet worden omgebouwd, maar nooit afgebroken,” zo oordeelt López, die aanvoert, dat als de Riu-groep  zoveel interesse heeft in slopen voor nieuwbouw met horeca-voorzieningen die meer voldoen aan de eisen van deze tijd, men dit ook zou hebben moeten doen met de twee hotels welke men bezit in de wijk Meloneras, “ die genoegzaam bekend zijn in de horeca-sector als V.P.O.-Hotels (Visitors Paid Out - hotelboekhouding), vanwege de  goedkope materialen en de lage bouwkosten van beide projecten.”


Met deze brief schaart Lopesan zich achter de eisen van Alejandro del Castillo van de Asociación Económica de Amigos del País en van Guillermo Garcia Alcaide van de Escuela Superior de Arquitectura, die het behoud en het herstel van het huidige Hotel ‘Oasis’ hebben verdedigd.
                      naamloos-98.png

Het Cabildo is niet voornemens de sloop van Hotel ‘Oasis’ van Riu af te remmen
Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is niet van plan in te grijpen om de sloop van Hotel ‘Maspalomas Oasis’ van de Riu-hotelketen af te remmen, die gepland staat voor april 2013. Het Cabildo herinnert eraan, dat het renovatieproject kan rekenen op alle wettelijke goedkeuring.

De minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Eilandbestuur van Gran Canaria, heeft zich op zondag 25 november 2012 ‘verbaasd’ getoond over de tegenstand die het renovatieproject van het Riu HotelOasis’ oproept, waarvan men de sloop plant in april 2013.

“Het Eilandbestuur treedt niet in ondernemerskwesties, maar we zijn verrast door deze reacties, terwijl men al lang weet, dat men het etablissement gaat slopen,” legt Camón uit.

Een van deze stemmen is de president van de Lopesan-groep, Eustasio López, die afgelopen weekeinde openlijk heeft gevraagd, of het Eilandbestuur wil ingrijpen, door het pand wat in 1968 is gebouwd, uit te roepen tot Cultureel Erfgoed, waardoor het beschermd wordt en men zodoende de sloop ervan voorkomt.

De minister van Toerisme heeft op zondag 25 november 2012 aan de persmedia  laten weten, “dat het Eilandbestuur helemaal geen plannen heeft in die richting. Er bestaat wetgeving en een catalogus die aangeeft welke gebouwen beschermd zijn en welke niet; en het hotel in kwestie, is niet beschermd,” zo laat Camón weten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-65.jpg


Horeca-federatie verdedigt sloop hotel ‘Oasis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 20 november 2012 - De woorden van de graaf van La Vega Grande de Guadeloupe, Alejandro del Castillo - waarmee hij vraagt, de sloop van Hotel ‘Oasis’ te voorkomen - kunnen niet rekenen op de steun van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horeca-federatie). Haar voorzitter, Fernando Fraile, betreurt het verschil van mening, “maar dat gebouw is verouderd en verdient geen renovatie,” zo heeft hij bevestigd.

“Geheel gerechtvaardigd.” Dat is de term die op vrijdag 16 november is gebezigd door Fernando Fraile, de voorzitter van de FEHT, bij het stelling nemen ten gunste van de volledige sloop van Hotel ‘Oasis Maspalomas’ en de ondersteuning van het project van de Riu-hotelketen, om in plaats daarvan een nieuw vijf sterren-etablissement te bouwen.

Volgens Fraile is het logisch, “dat RIU heeft gekozen voor deze beslissing toen de technische rapporten en taxaties die zijn opgesteld over het hotel, zeggen, dat het niet de moeite waard is om te investeren in een gebouw dat geen toekomst heeft, dat de bouwkundige staat een operatie van dergelijke omvang niet aankan, omdat het teveel door het verloop van de tijd is aangetast.”


De graaf van Vega Grande de Guadeloupe, Alejandro del Castillo, bij het familiewapen.


Fernando Fraile, voorzitter van de FEHT.

“Ik kan me voorstellen, dat als de maatschappij bepaalde geldbedragen kan besparen met renoveren, zoals men gedaan heeft met andere etablissementen, men dit ook zou doen, maar dit pand is vervallen. Daar ben ik zeker van,” zo heeft Fraile opgemerkt.

De FEHT-voorzitter raakt een open zenuw in deze polemiek, met een reflectie die in overeenstemming is met andere locaties en soortgelijke omstandigheden.

“We moeten ons er rekenschap van geven, dat het niet om een museum gaat, en ook niet om een kathedraal, maar om een horecapand, dat vervallen is en dat de eigenaar dit wil aanpassen aan de nieuwe eisen, met een gebouw, dat weer jaren meekan; wat nodig is, om de investering terug te verdienen en winstgevend te zijn” zo voegt Fraile toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


Architecten wijzen sloop Hotel ‘Oasis’ van de hand vanwege  de artistieke waarde

Het gebouw behoort tot een van de negen meest belangrijke panden van het  modernisme op Canarias

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 9 november 2012 - Canarische architecten en leden van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van San Fernando wijzen de sloop van hotel ‘Oasis’ van de hand en verzekeren, dat de verdwijning ervan een ‘onherroepelijk verlies’ zal zijn voor het culturele erfgoed, want het wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van de moderne architectuur van Canarias en van Spanje.

Gezien de sloop- en herbouwplannen voor het pand, vraagt men de onderneming Riu en de overheden, dat men nog eens nadenkt over de ‘buitengewone’ waarde van het gebouw, dat de oorsprong vertegenwoordigt van de oorsprong van het toerisme in het Zuiden van Gran Canaria.José Antonio Sosa, hoogleraar Architectonische Projecten aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) en auteur van diverse studies over ‘Oasis’, heeft op woensdag 7 november 2012 laten weten, dat een grote groep vakmensen zal voorstellen, om de meest relevante delen van het architectonische deel te laten staan en zelfs de elementen te herstellen die men verloren heeft bij de successievelijke renovaties van het hotel. “Het gaat er niet om, projecten te vertragen, of om deze te torpederen, maar om de ontwikkeling van het toerisme samen te laten gaan met de bescherming van ons culturele erfgoed,” zo legt Sosa uit.

Het hotel, dat in 1965 is ontworpen door de  architecten José Antonio Corrales en Ramón Vázquez Mozelún, met ondersteuning van Manuel de la Peña, behoort tot de 160 belangrijkste bouwwerken van de architectuur in Spanje en Portugal, waarvan er slechts acht op de Archipel staan, de meeste van de hand van Miguel Martín Fernández de la Torre.  Zo omvat de catalogus van de periode 1926-1965, van de Fundación Internacional Docomomo (Internationale Stichting ‘Docomono’) naast ‘Oasis’, nog vier andere fantastische, architectonische bouwwerken op Gran Canaria:
- de zetel van het Cabildo Insular,
- de Psychiatrische Kliniek van El Sabinal,
- het woonhuis van Doctor Ponce Arias,
- het Casa del Marino,

drie op Tenerife:
- la Casa Ayala,
- het Casa Mascareño,
- het Centro Ramón y Cajal,

en een op Lanzarote:
- hotel Fariones.

De eilandarchitecten waarschuwen voor het verlies van een stuk erfgoed, dat wereldwijd bewonderd wordt door hun collega’s en zijn van mening, “dat men de logiescapaciteit van hotel ‘Oasis’ kan vergroten, zonder het oorspronkelijke gebouw te slopen, “ zo merkt Sosa op. In die zin is men diverse leden van de Academie voor Schone Kunsten van San Fernando aan het mobiliseren, onder wie ook de architecten Corrales en Mozelún.

Riu Grand Palace Maspalomas Oasis
, met op de voorgrond winkelcentrum 'Oasis'.(Het winkelcentrum moet van Kustzaken zes meter landinwaarts verplaatst worden. zodat het achter de rooilijn komt  te liggen).

Conservering

Vanwege de berichten over de sloop van het hotel in het voorjaar van 2013, vraagt men de directie van de Academie, zich te wenden tot de Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, “opdat men de nodige maatregelen treft, om het herstelbeleid voor de toeristensector compatibel te maken met de conservering van bouwwerken die, zoals het ‘Oasis’-pand, een uitzonderlijk belang genieten.”Anderzijds heeft de Ondernemingsraad (OR) van het‘Riu Grand Palace Maspalomas Oasis’, zoals de volledige naam van het huidige hotel luidt, een persbericht doen uitgaan over het herstel van het etablissement, om te verduidelijken, “dat het hotel sinds opening ervan, nooit een vier-sterren-dienstverlening heeft verstrekt, maar altijd al een vijf-sterren-accommodatie is geweest; waardoor sloop- en nieuwbouw geen verhoging van de hotelcategorie betekent.

Over de sloopdatum laat men weten, dat deze nog steeds niet vaststaat, maar de het voornemen van de onderneming is om het hotel, niet in maart, maar in april 2013 te sluiten.

De OR geeft ook aan, dat het vergrotingsproject van het aantal gastenkamers niet gaat van 633 naar 850, zoals eerder is gepubliceerd, maar naar 949. Ook brengt men in herinnering, dat het aantal medewerkers tijdens het laagseizoen geen 120 maar 185 bedraagt, wat door de tijdelijke arbeidscontracten in het hoogseizoen toeneemt tot 240.
“Over de toekomst van het personeelsbestand, heeft men nog steeds niet onderhandeld,” zo voegt men toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


Het gerenommeerde *****Hotel
‘Grand Palace Maspalomas Oasis

verliest een ster na de verbouwing

San Bartolomé de Tirajana - woensdag 20 juni 2012 -  Maspalomas Costa Canaria  heeft op dinsdag 19 juni 2012  zijn moderniseringsplan gepresenteerd, zo laat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana weten in een communiqué. Het plan voor Toeristisch Herstel Costa Canaria betreft, zoals al eerder naar de persmedia was gelekt, 17  logies- en recreatiebedrijven.

Het project is op dinsdag 19 juni 2012 gepubliceerd in de Boletín Oficial del Estado (BOE) (Staatscourant) en ligt, samen met de  milieueffectrapportage, voor het publiek te inzage gedurende een periode van 45 dagen.

Bij het opstellen van dit ‘Plan de Renovación’ (Renovatieplan) heeft men rekening gehouden met de “ernstige problematische staat” van het winkelcentra in de gemeente, waarvan in 45% geen enkel onderhoud  heeft plaatsgevonden; en, van de staat van de logiesaccommodaties, waarvan in 35,85% van de gevallen geen onderhoudswerkzaamheden hebben plaatsgevonden.

Zo bevat het 'Plan de modernización turística de Maspalomas’ (‘Plan Toeristische Modernisering Maspalomas’) - dat volgde op de ‘Ley de Medidas Urgentes’ (‘Wet op de Noodmatregelen’, die weer volgde op de 'Moratoria ) voor wat betreft de ruimtelijke ordening welke de Canarische Regering hanteert sinds 2009 - in totaal 16 private acties met hun betreffende bouwkundige onderdelen, maar ook rechtstreeks ingrijpen in de openbare ruimte.

RIU-hotel  ‘Gran Palace Maspalomas Oasis

Een van de gevolgen  van het herstelplan zal zijn, dat het prestigieuze RIU-hotel ‘Gran Palace Maspalomas Oasis’, het oudste in het Zuiden van Gran Canaria een ster zal verliezen. Het hotel zal van vijf naar vier sterren zijn gegaan na de verbouwing, aldus leden van de Ondernemingsraad (OR) van het bedrijf.
 

Verontrust personeel

Wat betreft de verlaging van de kwalificatie van het ‘Grand Palace’, zeggen de medewerkers, “bezorgd” te zijn. In een communiqué geven zij toe, dat het etablissement beantwoordt aan de noodzaak de installaties aan te passen aan de kwaliteit van de dienstverlening die men aan de klanten  biedt van dit hotel, dat in 1968 is gebouwd  en wat “luxe en uitmuntendheid” in het vaandel voert. Men is echter van mening, dat het bij de actie ontbreekt aan ‘transparantie’ en men geeft toe, ‘verrast’ te zijn na het kennis nemen van de mededeling , dat het hotel aan categorie zal verliezen en zal heropenen als viersterrenhotel, in plaats van met de vijf huidige sterren.

Gebrek aan transparantie
De Ondernemingsraad (OR)  laat weten, dat het ontbreekt aan transparantie en informatie van de zijde van de RIU-onderneming voor wat betreft het beheer en men begrijpt niet, hoe men werkzaamheden ter verbetering kan uitvoeren die uitmonden in het verlies van categorie en daling van kwaliteit en dienstverlening  aan klanten, aan wie men traditioneel de luxe van vijf sterren heeft geboden, en geen vier zoals nu wordt opgemerkt in de officieuze informatie,“ zo schrijft men in de notitie.

De werknemers zijn van mening, "dat het RIU-Hotel ‘Grand Palace Maspalomas Oasis’, het 'slachtoffer' is van slecht beheer en een respectloze conceptie van luxe en goede dienstverlening,” die erop wordt nagehouden op alle niveaus van toeristische instanties en de Canarische Regering.

In het geval men letterlijk overgaat tot wat men gepubliceerd heeft in de BOC (Staatscourant), en men vermindert de categorie van het monumentale hotel met een ster, heeft de Ondernemingsraad (OR) haar sterke oppositie aangekondigd en haar bedoeling, te gaan voor vijfsterren-kwaliteit en goede dienstverlening, voor luxe als garantie voor de toekomst, niet alleen voor het hotel, maar voor het gehele gebied van Maspalomas Faro (Vuurtoren).

RIU 'Grand Palace Maspalomas Oasis
'
Het hotel ‘Grand Palace Maspalomas Oasis’ is van meet af aan een hotel, dat gericht  is op luxe en detail, op het ontvangen van vooraanstaande gasten, zowel nationaal als internationaal. Haar hooggekwalificeerde personeel voor het verstrekken van een uitstekende dienstverlening tot in het kleinste detail, ziet het prestige van het etablissement in gevaar komen, evenals een verarming in de toeristische kwaliteit van Maspalomas, met de nieuwe hervorming die is aangekondigd door de Ríu-directie.

Momenteel telt het hotel 185 werknemers in vaste dienst en, als het hotel maximaal draait zijn er 240 werkzaam  en het genereert ruim 20 arbeidsplaatsen in de indirecte dienstverlening, afgezien nog van die bij de gebruikelijke toeleveranciers.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


 

e-92.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--166.jpg

zon-45.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb