site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-124.jpg

mapa-canarias2-65.jpg


De barranco van Andén
opent een wandelpad gewijd aan laurisilva

De zes kilometer lange route
verlaat de weg Artenara en eindigt in Valsendero

VALLESECO/ARTENARA – zaterdag5 januari 2019 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria en de Heredad de Aguas de Arucas y Firgas hebben een nieuw pad van didactisch karakter geopend in de Barranco del Andén, waar ze ook 40.000 laurierbomen van maximaal 36 verschillende inheemse soorten zullen planten in de laatste fase van het Europese Life Rabiche project 

Dit zes kilometer lange pad, daalt af  tussen de weg Valleseco-Artenara en eindigt in Valsendero, het is voldoende geweest met verbeteringswerkzaamheden die het ministerie van Milieu en Noodsituaties voor €49.970 ,= heeft uitgevoerd , via de Heredad de Aguas de Arucas y Firgas, eigenaar van het land waarlangs de weg loopt.
barranco-anden-1.jpg
                      Het Andén ravijn opent een laurisilva (laurier) educatieve route.
De conditionerende acties hebben gediend voor het herstel van het pad, dat een authentieke schat aan etnografisch erfgoed heeft tussen irrigatiesloten en vijvers. Het doel van deze actie is om door te gaan met de restauraties die gepromoot wordt door het Life Rabiche project, te beginnen met het planten van maximaal 40.000 nieuwe bomen.

De nieuwe route voor wandelaars, gemakkelijk uit te voeren door mensen van elke leeftijd, heeft ook de mogelijkheid om te worden bezocht met rondleidingen, evenals de didactische route van Doramas (Sendido), onlangs gerestaureerd in de Finca de Osorio.
Beide wegen, van didactisch belang, hebben dezelfde bewegwijzering, die het mogelijk maakt om te allen tijde de details en curiositeiten te herkennen van de 36 soorten die het karakteristieke monteverde van dit gebied van Gran Canaria vormen.

Om het bezoek af te ronden, hebben de geïnteresseerde personen de beschikking over het personeel van Fundación Foresta per telefoon, of E-mail, aangezien deze stichting samenwerkt met het Cabildo (Eilandbestuur) dat de begeleiding beheert. De rondleidingen zullen kosten met zich meebrengen, vastgesteld door Foresta.

De bezoeken hebben echter een maximumaantal van 55 deelnemers per dag, om ervoor te zorgen dat de menselijke activiteit geen invloed heeft op de bevolking van endemische duiven die in het gebied wonen, die het resultaat zijn van het Life Rabiche project.

Dit Europese initiatief eindigde na vier jaar hard werken eind 2017. Met een budget van 1,4 miljoen euro medegefinancierd met 50% door de Europese Unie, heeft het project de herintroductie van de paloma rabiche (Columba junoniae - rabiche duif) bevorderd . Op dit moment zijn 290 exemplaren losgelaten en naar schatting zijn er al meer dan 50 exemplaren op Gran Canaria vrijgegeven.
000logo-1176.jpg


Sommige oude bossen
die er op de Canarische Eilanden waren

De Franse historicus en naturalist Sabino Berthelot
benadrukte de contrasten die voortkomen uit
de wanorde van de vereniging van bomen en planten
zo divers in een ruimte "zo klein".

CANARISCHE EILANDEN - Kerstmis, 25 december 2018 - Canarias heeft momenteel 92% van zijn ruimtebescherming. Die omgeving heeft de eilandbewoners in staat gesteld een vrijetijdsaanbod te doen waarbij hun eilanden al deel uitmaken van een enkel visueel spektakel.

De autoriteiten van Tenerife zorgen er met grote zorg voor, dat het eiland nog steeds die speciale charme behoudt die onderzoekers heeft verleid. Het  Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria daarentegen, heeft een benijdenswaardig aanbod, tot het punt dat het hoopt over een paar jaar een Parque Nacional (Nationaal Park)  te hebben.
tilos-moya-canarias-krTE--620x349abc.jpg
                                               
Tilos, Moya op Gran Canaria
Op het eiland Tenerife was de ‘Monte de Las Mercedes’ het noordelijke deel van de oude hoofdstad. Sabino Berthelot - de grote natuurliefhebber die verliefd werd op de Canarische Eilanden, waar hij in 1880 stierf – zei,  “te genieten van wat er groei de in de ‘Boterkop van Tenerife’, daar tussen de varens die de grond bedekken; en dat hij geniet van een charmant gezicht: De de ruige vallei van La Laguna, de bergen van Esperanza,  en daarboven, in het westen, de top van de Teide, die de dampen van de atmosfeer om zich heen aantrekt.” Over  Tenerife had hij altijd mooie woorden.

Zo bevestigde Berthelot, “dat op de Agua García berg de vegetatie daar in al zijn luxe wordt getoond;  en dat na de 2.500 meter hoge hoogte de  ‘gebroken heide’ zichtbaar wordt."Er zijn zeer zeldzame labaten van balsemieke bloemen, en deze verzameling van diverse planten nog steeds toeneemt, en overal, tapijten van prachtige mossen, oude stammen bedekt met de klimop van de berg."

Hij wijst erop, dat boven La Orotava de bossen van kastanjebomen zijn geplant na de verovering, "waarvan de opvolgers van de Adelantado de voorzichtigheid hadden te behouden".

Na de vallei van La Orotava te hebben onderzocht, bevestigde hij, “ dat er heel kleine overblijfselen zijn van de oude bergen in de buurt van de stad Icod; en na de westelijke uithoek van het eiland te hebben bereikt, wordt het kleine bos van Los Silos gepresenteerd; in El Palmar verandert  het  land van uiterlijk," benadrukte hij

De prestigieuze natuurlijke onderzoeker, geboren in Marseille, wijst op de rol van Güímar, "oplopend naar het Noordoosten, waar het peradillo groeit, en wat ik in 1828 nog steeds bewonderde, in de buurt van het grote ravijn van Badajoz, een prachtige groep aardbeienbomen met bloemen en vruchten, ze brengen in mijn herinnering de grote bossen van de Antillen met al hun luxe ».

Teror, Moya, en Bandama
Op Gran Canaria, dat hij definieert als, "het best gekweekte in de Archipel", zegt Sabino Berthelot , “dat het bergachtige terrein van de Teror vallei, en de omgeving van Moya, de enige zijn waar sommige laurier bergen bestaan. In de bergen, of de jungle van Doramas, beroemd in de geschiedenis van de Canarische Eilanden, is de  ‘Hibalbera’ met gebloemde bladeren bewaard gebleven, en de ‘Dicácaro’ waarmee de Guanches slingeren en de ingang van de grot sieren."

Maar vooral in de beroemde ‘Caldera’ is, waar we in 1829 de mooiste bomen van de Canarische Eilanden vonden: In de aanwezigheid van deze eeuwenoude planten verscholen in de diepten van dat vulkanische dal. Het geeft er een goed besteed voorbeeld van  de ontberingen en de gevaren die nodig zijn om te overwinnen om deze oude krater te bereiken.

Vanwege de geweldige natuur, heeft de flora van de Caldera de Bandama een bijzondere stempel. Haar belangrijkste schoonheden bestaan uit de gigantische vormen, de extravagante verdeling van haar producties, en zelfs meer in de contrasten die voortkomen uit de wanorde van deze ontmoeting van diverse bomen en planten in een ‘zo gereduceerde’ ruimte.
000logo-kopie-82.jpg


Hoe meer afgelegen een eiland,
hoe meer invasieve soorten het herbergt

De mens heeft de natuurlijke grenzen omvergeworpen
die hen ooit beschermden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 22 september 2018 - Zijn de meest afgelegen eilanden van de planeet veilig voor de invasie van exotische soorten dankzij hun isolement? Het lijkt misschien tegengesteld, maar omdat de mens natuurlijke grenzen heeft geslagen, zijn het die eilanden welke de meest invasieve soorten herbergen, met een risico voor hun biodiversiteit.

De Amerikaanse publicatie ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, een van de wereldwijde  meest indrukwekkende wetenschappelijke tijdschriften, rapporteert in september 2018 over wat er gebeurt met de biodiversiteit van de eilanden op aarde, met gegevens van 257 archipels uit alle oceanen, waaronder die van Canarias.
especies-invasoras-islas-efe-khF--620x349abc.jpg
                                             Indringende soorten op de eilanden.
De ondertekenaars van dit werk, behorende tot een groep van universiteiten en onderzoekscentra in Europa, Azië, Afrika en Oceanië, herinneren eraan, “dat de eilanden vaak hotspots voor biodiversiteit zijn;” plaatsen waar evolutie gedurende miljoenen jaren is getest. Jaren aan de flora en fauna tot het vormen van soorten die vaak alleen op hun grondgebied bestaan.

De ondertekenaars van dit werk, behorende tot een score van universiteiten en onderzoekscentra in Europa, Azië, Afrika en Oceanië, herinneren eraan dat de eilanden vaak "hotspots voor biodiversiteit" zijn, plaatsen waar evolutie gedurende miljoenen jaren is getest. jaren aan de flora en fauna tot het vormen van soorten die vaak alleen op zijn grondgebied bestaan.

Sinds Darwin, en zelfs uit de tijd van de grote naturalisten die de vader van de Evolutietheorie zijn voorgegaan, is de biologie altijd aangetrokken tot de eilanden vanwege wat zij hebben als een natuurlijk laboratorium van het leven. Met honderden, of duizenden kilometers van de gescheiden continenten, bereikte weinig soorten de eilanden en alleen diegenen met de grootste capaciteit, om zich aan hun gebied aan te passen (bijna altijd zeer veeleisend) en konden ze koloniseren.

Als gevolg van dit proces van natuurlijke selectie, geaccentueerd door de afgelegen ligging van de continenten, "herbergen de eilanden een onevenredig groot aantal unieke soorten en met een geografisch beperkte leefomgeving, die aanzienlijk bijdragen aan de wereldwijde biodiversiteit," zeggen de auteurs van dit werk, van wie Dietmar Moser de eerste ondertekenaar is, van de Universiteit van Wenen.

Als gevolg van dit proces van natuurlijke selectie, geaccentueerd door de afgelegen ligging van de continenten, "herbergen de eilanden een onevenredig groot aantal unieke soorten of met een geografisch beperkte habitat, die aanzienlijk bijdragen aan de wereldwijde biodiversiteit," de auteurs van Dit werk, waarvan Dietmar Moser de eerste ondertekenaar is, van de Universiteit van Wenen.

Wordt die rijkdom van de gevolgen geïmpliceerd door de introductie, vrijwillig of uit onachtzaamheid, door de mens van nieuwe soorten op zijn grondgebied? vragen  de auteurs. Hun  antwoord is gebaseerd op de veronderstelling dat, hoe klassieker een eiland is, volgens de klassieke theorie, de inheemse flora en fauna minder risico lopen, wat ook consistent lijkt met een andere bevinding van economische aard: Meer isolatie, minder ontwikkeling, en minder externe communicatie. 

Maar de data zeggen anders, zoals de titel van dit werk al aangeeft: "Afgelegen gebieden bevorderen biologische invasies op eilanden over de hele wereld." Tegenwoordig hebben de meest afgelegen eilanden het grootste aantal invasieve soorten op de hele planeet, in planten, zoogdieren, reptielen en mieren. De enige uitzondering is de vogels, waar er geen verschil is tussen de eilanden die het dichtst bij het continent liggen en het meest afgelegen Continenten.

De auteurs leggen uit, dat achter deze verandering in het paradigma van de kolonisatie van de eilanden de hand ligt van de mens, “die de natuurlijke grenzen heeft omvergeworpen," die hen ooit beschermden.

Als voorheen alleen de soorten met een grotere natuurlijke verspreidingscapaciteit de verste eilanden bereikten en, onder hen, alleen degenen die de beste voorspoed hebben aangepast, heeft globalisering de komst van allerlei soorten planten naar de eilanden al geruime tijd mogelijk gemaakt; insecten en dieren van andere plaatsen.

Daarom legt dit werk uit, dat soorten zonder verspreiding op afstand de eilanden bereiken waar ze weinig vijanden hebben, en meestal een volgzame fauna zijn (vanwege de afwezigheid van grote roofdieren in de meeste gevallen gedurende duizenden jaren) en smel bezet als een ecologische nis, en verdrijft er inheemse soorten (als ze er niet opvoeden).

Bovendien zijn de eigenheden van de meest afgelegen eilanden al zo lang alleen op dat grondgebied, dat ze nauwelijks kunnen concurreren met de nieuwkomers, zelfs niet in de genetische diversiteit.

De enige Spaanse Archipel die deel uitmaakt van het onderzoek, Canarias, kan met verschillende voorbeelden getuige zijn van de gevolgen van dit verschijnsel, variërend van de dreiging van de echte Californische slang, tot de toekomst van de gigantische hagedis van Gran Canaria, tot een niet te stoppen uitgestrektheid van planten zoals een rabo de gato in enkele van zijn beste natuurparken, door de schade die door het konijn in de endemische flora van de Teide is veroorzaakt, of de pest van meer dan een miljoen Moruna-eekhoorns die Fuerteventura lijdt, slechts 53 jaar nadat iemand een enkel koppel uit Sidi Ifni in de ravijnen losliet, dat toen een Spaanse kolonie was.
000logo-380.jpg


Het Cabildo (Eilandbestuur) hervat het idee van het creëren van het vijfde Canarische Nationale Park

Het wetenschappelijk comité van het  Biosfeer-Reservaat analyseert het voorstel van het Ministerie van Milieu
op 13 juni 2018 

Het omvat Güi Güi, Inagua, Tamadaba, Roque Nublo en de natuurlijke verbindingen tussen deze beschermde gebieden, evenals de kuststrook van Güi Güi. Het park zou landschappelijk- maritiem zijn

GRAN CANARIA - dinsdag 5 juni 2018 - Het  comité científico de la Reserva de la Biosfera van  Gran Canaria  analyseert op 13 juni  2018 het project van de verklaring tot nationaal park op Gran Canaria dat het Cabildo (Eilandbestuur)  aan het voorbereiden is. Het omvat de beschermde natuurlijke ruimten van Güi Güi, Inagua, Tamadaba, en Roque Nublo, en de tussenruimten die hen verbinden, evenals de kuststrook van de Güi Güi; dat wil zeggen, de gebieden met de hoogste milieuwaarde van het reservaat zonder conflict met menselijke activiteiten.

Het Ministerie van Milieuzaken van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft de oude wens gelanceerd om een nationaal park op het eiland -´het vijfde van de Canarische Eilanden - te verklaren, wat in de afgelopen decennia verschillende keren heeft gefaald. Met het buiten beschouwing laten van de belangrijkste bevolkingscentra van het gebied, met een hoog percentage land van openbaar bezit (meer dan 90%), en het profiteren van het optellen van prioritaire beschermde leefomgevingen in het Oosten van Gran Canaria, heeft men een nieuw ontwerp opgesteld dat men op 13 juni 2018 zal bespreken met het wetenschappelijk comité van het Biosfeer Reservaat.
image_content_3589474_20180604041203.jpg
                                     Recent uitzicht op de dennenbossen van Inagua,
           een van de beschermde gebieden die deel uitmaken van het nieuwe voorstel
                                  om een nationaal park op het eiland te verklaren.
Het gekozen oppervlak bevindt zich binnen de grenzen van het reservaat - het is in feite het kerngebied - en omvat naast beschermde landgebieden ook de kuststrook van Güi Güi, een speciale instandhoudingsgebied (SAC) van het Natura 2000-netwerk.
De kandidatuur geldt voor het speciale natuurreservaat van Güi Güi, het integraal natuurreservaat van Inagua, het natuurpark van Tamadaba, en het natuurmonument van de Roque Nublo, evenals de verbindingen van grotere milieuwaarde binnen het landelijke park van de Nublo die dergelijke plaatsen verenigen. De exacte grenzen zijn echter bijna afgerond.

Het belangrijkste gebruik van het geselecteerde gebied is het behoud van het milieu, maar er zijn ook ruimtes voor openbaar recreatie, zoals het landschappelijke Roque Nublo, in de Tejeda-bergkom, of een deel van de dennenbossen van Tamadaba. En o.a. uitgeloten zijn de dorpen La Aldea en Tejeda.

Francisco González, de coördinator van de Natuurlijke Beschermde Gebieden van de Milieudienst, wijst erop,”“ dat er in theorie drie interpretatiecentra zijn  voor het toekomstige park, in principe in de omgeving van Nublo, La Aldea, en Tamadaba, die de toegangen tot het eerste nationale en landschappelijk nationale park van de Canarische Eilanden zijn.

Het Cabildo (Eilandbestuur), zegt Gonzalez, neemt slechts de eerste stappen met een voorstel dat in ieder geval overeenkomt met de Spaanse overheid op verzoek van de Canarische Regering. Voor het eerste, via Parques Nacionales  heeft een eerste benadering al plaatsgevonden.

Men verduidelijkt ook, “dat de milieu-gerelateerde verdiensten van de gekozen locaties, ‘voldoende gedocumenteerd’ zijn,” aangezien het delen van het Canarische netwerk van beschermde gebieden zijn met uitstekende representaties van Cardonal-Tabaibal, water-arme vegetatie, kust kliffen, ceder en jeneverbes formaties, en Macaronesische dennenbossen, tussen andere prioriteiten die nationale parken proberen te dekken met hun nationale netwerk.
00000slas-canariaslogo-718.jpg


Gran Canaria heeft de eerste Eco-toerisme Gids beschikbaar
 
van haar Reserva de la Biosfera (Natuurreservaat) 

Gratis via het Internet verkrijgbaar via een 'QR'-code

GRAN CANARIA .- woensdag 18 oktober 2017 - Het Reserva de la Biosfera (Natuurreservaat) van Gran Canaria heeft nu een wandelgids die is uitgegeven door het Cabildo (Eilandbestuur)  met daarin een weergave van de toeristische, milieu, sociale, en culturele, hulpmiddelen waarop het Natuurreservaat kan rekenen; waarden, die men moet kennen opdat ervan genoten  kan worden door de bezoekers zoals de lokale bevolking van Gran Canaria:
http://reserva-biosfera.grancanaria.com/guia-de-senderos-de-gran-canaria

De minister van Milieuzaken, Miguel Ángel Rodríguez, van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft uitgelegd dat deze gids - voorgesteld als een van de acties om het Plan de Acción de la Reserva para el período 2013-2020 (Actieplan van Reservaat voor de periode 2013-2020) te ontwikkelen - het resultaat  is van een al lang bestaande lange vraag van de bevolking, "die een beknopt overzicht als naslagwerk nodig heeft, waarin de activiteit van het reservaat is verzameld en de middelen en diensten die worden  aangeboden aan de bezoeker ."
Gran-Canaria-Reserva-de-la-Biosfera.jpg
     http://reserva-biosfera.grancanaria.com/guia-de-senderos-de-gran-canaria
image_content_2440289_20171017125733.jpg
De publicatie is beschikbaar op de internetpagina van La Reserva (Reservaat) en is uitgegeven in  het castellano (Spaans), Engels, Duits, en Frans, met gegevens over het natuurlijke en culturele erfgoed van het Reserva de la Biosfera (Natuurreservaat), de toeristisch hulpmiddelen ervan, de  milieudiensten en de hoofdrolspelers, met daarnaast informatie over de beschermde natuurgebieden van  Gran Canaria, haar archeologische erfgoed, haar geschiedenis en tradities.
GuadesenderosdeGranCanaria.jpg
Naast beschrijvingen van landschappen, natuurlijk erfgoed, en economische middelen, beschrijft de gids de ervaringen van degenen die een relatie hebben met de biosfeer reservaat. Een lokale ondermeester die het werk op haar vlak ontwikkelt met het criterium van het ‘kilometer 0 product’; een plaatselijke ambachtsman, herders, een milieuagent die de roeping van zijn   familie volgt, of een vertegenwoordiger van de vissers van Agaete, zijn enkele van de mensen van de plaatselijke bevolking die actief zijn in het de Reserve en worden weerspiegeld in de Guía Ecoturística (Eco toerisme Gids).

“Het doel van de Guía Ecoturística  (Eco toerisme Gids) is om de leidende rol van de lokale bevolking te markeren en zichtbaar te maken, omdat deze deel uitmaakt van de raison d'être (bestaansreden)  van de Reserva de la Biosfera van Gran Canaria, " zo heeft  Rodríguez uitgelegd
In feite heeft het proces van uitwerking van deze bron ook gediend als een dialoog tussen de acteurs die de bio sfeerreservaat vormen, met inbegrip van de lokale bevolking, zodat de lezer dit werkelijk kan verbinden met de menselijke waarden van de natuurlijke en landelijke omgeving van het Reserva de la Biosfera (Natuurreservaat).

Dus, om een deel van de gids uit te werken, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) ook kunnen rekenen op de   samenwerking van mensen die deel uitmaken van de Reserva de la Biosfera (het Natuurreservaat)  van Gran Canaria  die verantwoordelijk waren voor het produceren van teksten en illustraties.
index-9.png
De gids heeft 'QR'-codes ('Quick Resonsde'-codes = in goed Nederlands: Snelle Antwoord-codes, ofwel streepjescodes: zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code
) waarmee de gebruikers met hun mobiele apparaten de  informatie kunnen verkrijgen die ze willen. Zo heeft Rodríguez toegevoegd, dat het gaat  om een levend en flexibel document dat actueel blijft en zich aanpast op grond van nieuwe behoeften en opkomende toerisme aanbiedingen .".

Voor de meer dynamische bezoekers, vormt de gids ook een lijst van actieve toeristische activiteiten zoals duiken, wandelen, en fotografie in de natuur, waardoor de reiziger, of bezoeker de beste aanbevelingen krijgt en hem/haar de de ervaring bijbrengt door de getuigenissen van individuen die in het Reservaat wonen en die het een meer humane toegevoegde waarde geven .

Het Reserva de la Biosfera van  Gran Canaria  is officieel erkend op 29 juni 2005 en omvat ongeveer 40% van de oppervlakte van het eiland, en heeft betrekking op terreinen in zeven gemeenten:, Artenara, Tejeda, Mogán, La Aldea, San Bartolomé de Tirajana,  Agaete, en La Vega de San Mateo.

Het is een essentiële vorm voor het behoud van de levensvormen en de ecosystemen waarin ze zijn geïntegreerd, evenals een model van evenwicht tussen de sociaal-economische ontwikkeling en respect voor de natuurlijke en culturele waarden van het land.

Zoals de guía de ecoturismo aangeeft is het gebied het meest waardevol door de natuurlijke eigenschappen op 6.423 hectare van het Reserva Natural Especial de Güigüí en het Reserva Natural Integral de Inagua.

Het gebied dat wordt aangeduid als Reserva de la Biosfera, omvat in totaal ruim 103.500 hectare.
0000Islas-canariaslogo-kopie-449.jpg


De micro-algen,
een effect van de klimaatverandering,
waaraan men ‘gewend zal moeten raken’

Het is een verschijnsel van het maritieme-ecosysteem,
en is niet giftig voor de gezondheid

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 17 augustus 2017-  “Als Canario’s zullen wij eraan moeten wennen,” aan de microalgas, die telkens vaker voorkomen door de  aardopwarming, en waarover geen wetenschappelijk bewijs is, dat deze te maken hebben met rioolwater.
 Dit is het meest recente bericht dat is gelanceerd door de Canarisch Regering om het alarm af te remmen dat is veroorzaakt sinds juni 2017 met het verschijnen van de massale opbloei van micro algen, een soort cyano-bacteriën: Trichodesmium erythraeum; in het Nederlands genoemd: zee zaagsel.

De aankondiging komt van de directeuren-generaal: Openbare Gezondheid en van Natuurbescherming, José Juan Alemán en Jesús María Armas, welke ze gegeven hebben tijdens een persconferentie op  woensdag 16 augustus 2017 en die speciaal gehouden is, om de achtereen volgende publicaties te ontkennen waarin men alarmeert over het gezondheidsrisico dat het verschijnsel zou kunnen opleveren.
d4a783ea0cddde57aedb660a7fef7c9b-1.jpg
 media_l_9924432.jpg    media_l_9924385.jpg   
media_xll_9924224.jpg
                                                                     VIDEO:
    https://www.facebook.com/antoniomiguel.delgadomiranda/videos/1253792131434146

microalgas-efecto.jpg                                                José Juan Alemán en Jesús María Armas,
    tijdens de persconferentie welke heeft plaatsgevonden op  woensdag 16 augustus 2017,
José Juan Alemán was overtuigend over deze kwestie: De perceptie van het risico is "onevenredig en ongegrond," want het gaat om een vorm van zeeklimaat, die verdwijnt wanneer de weersomstandigheden-  geproduceerd door opwarming van de aarde - veranderen, waarvan de gevolgen geen enkele verband houden met  de uitbraak van hepatitis A (geelzucht), die ook is waargenomen in andere Spaanse Deelstaten en in de rest van Europa.

De verantwoordelijke instanties hebben tot in detail de oorzaken uitgelegd van het verschijnen  van de opbloei van deze zee algen.  De genoemde soort cyano bacterie - in staat om een fotosynthese aan te gaan - is een natuurlijk verschijnsel in het maritieme ecosysteem wat zich voordoet wanneer diverse factoren samengaan: de stijging van de temperatuur van het zeewater, in dit geval een halve graad Celsius, een kalme zee die een stratificatie veroorzaakt, de zonnestraling, en de toevoer van voedingstoffen die wordt veroorzaakt door calima, ofwel het in de lucht zwevende fijne Sahara-zand

Bij een opbloei presenteren de cyano-bacteriën  zich in grote drijvende massa’s in het water, in een groen/bruine kleur, met een olieachtig, crème aspect, soms schuim, dat men vanwege het aanzien kan verwarren met afvalwater (rioolwater).

Wat betreft de uitwerking ervan op de gezondheid kan, volgens de uitleg van de directeur Volksgezondheid, bij aanraking een lichte huidirritatie ontstaan. Daarom raadt de Gezondheidsdienst aan,  om niet te baden op een plaats van de opbloei, maar dit elders, aan een ander deel van de kust, te doen waar deze genoemde cyano-bacteriën zich niet bevinden.
In dit verband, heeft José Juan Alemán laten weten  dat het Gezondheidssysteem van de eilanden geen  toename van huidaandoeningen heeft waargenomen  sinds het begin van het verschijnen van de micro algen.

Aan deze persconferentie over dit onderwerp is deelgenomen door de arts Emilio Soler, wetenschapper en onderzoeker bij de Spaanse Algenbank;  Rogelio Herrera, technicus van de  Dienst  Biodiversiteit van het Ministerie van Milieu en Dr. in de Zee Wetenschappen; en door María Luisa Pita, hoofd van de  Milieugezondheidsdienst. Ze komen allemaal met dezelfde boodschap: “Er is geen risico voor de gezondheid.”

Emilio Soler heeft aangegeven dat de cyano-bacteriën niet zijn opgenomen in de lijst van giftige micro algen van de UNESCO. Rogelio Herrera heeft opgemerkt dat, “als de ‘opbloei’ een probleem zou zijn  van afvalwater, deze opbloei  zich elke zomer zou voordoen  op dezelfde locaties langs de kusten van de Archipel. En tenslotte heeft María Luisa Pita aangeraden, dat de Canario’s zich ‘verenigen’ met dit soort gebeurtenissen, die onderdeel uitmaken van ons leven; en waarvan men kan verwachten die die weer weggaat zoals die gekomen is,” zo heeft ze toegevoegd.
jose-manuel-baltar.jpg
                                                          José Manuel Baltar.
Op dinsdag 15 augustus 2017 heeft de minister van Volksgezondheid opgeroepen tot voorzichtigheid bij verklaringen over het verschijnsel vanwege de ‘zware schade’ die deze kunnen veroorzaken aan het toerisme van Canarias.
José Manuel Baltar doelde op dat moment op de verschillende nieuwsberichten  gepubliceerd in de Spaanse  kranten, die melding maken van  de opkomst van de ‘giftige’ algen op de Canarische Eilanden, en dat is, naar  zijn mening, schadelijk voor de reputatie van de eilanden.

Het is vijftig dagen geleden dat deze episode is begonnen, waarin de Regering ‘onafgebroken’ informatie heeft verstrekt over de eigenschappen van het natuurlijke verschijnsel en ontbreken van giftigheid.
0000Islas-canariaslogo-kopie-6.jpg


Zijn de giftige algen voor de kust van Tenerife
een natuurverschijnsel,
of het gevolg van in zee geloosd rioolwater?

Het is een verschijnsel van het maritieme ecosysteem,
en is niet giftig voor de gezondheid

SPANJE - woensdag 16 augustus 2017 - Dit artikel is de integrale weergave van het artikel zoals dat op 15 augustus 2017 is verschenen op de internetpagina van ‘Spanje Vandaag’:

Logo-1e.png


"TENERIFE – Al enkele weken heeft men in de zee voor de kust van het Canarische Eiland Tenerife te maken met “microalgas” ofwel algen van het type 'trichodesmium erythraeum', ook wel zee zaagsel genoemd in het Nederlands. Volgens de autoriteiten zijn deze algen ontstaan als gevolg van de calima (warme Afrikaanse lucht), het gebrek aan wind en de intense hitte waarmee ook de Canarische Eilanden mee te maken hebben. In eerste instantie geloofde men dit verhaal totdat een inwoner van het eiland een video plaatste waarop te zien is hoe afvalwater zonder van te voren te reinigen de zee in wordt geloosd.

Sinds eind juni heeft men voor de kust van Tenerife, ter hoogte van de toeristische gemeente Arona te maken met algen die gezien worden als giftige algen die huidproblemen kunnen veroorzaken indien men ermee in aanraking komt. Het is al meerdere keren voorgekomen dat de strandwachten de rode vlag moeten hijsen omdat er groepen algen in grote bruine vlekken voor de kust aanwezig waren. Het is zelfs al voorgekomen, zoals op het populaire strand van Los Cristianos, dat er tussen de strandgasten allemaal schuim te zien is.
d4a783ea0cddde57aedb660a7fef7c9b-2.jpg
Volgens de autoriteiten gaat het hier om de gevolgen van een natuurverschijnsel die ontstaan is door de warme lucht van de calima, het gebrek aan wind en de hoge temperaturen. Dat klinkt natuurlijk allemaal logisch ware het niet dat expert van over de hele wereld al hebben aangegeven in verschillende studies dat het lozen van ongezuiverd afvalwater dit soort bruine vlekken in de zee en groepen algen kunnen veroorzaken.

Deze uitspraken komen nadat een inwoner van het eiland Tenerife een video-opname maakte en deze plaatste op Facebook. Hierop is te zien hoe er vanuit de rotsen vies water met schuim de zee instroomt. Dat gebeurt volgens velen via illegale ondergrondse rioleringsbuizen waardoor het onbehandelde afvalwater de zee in stroomt, niet alleen op de plaats van de video maar op meerdere plaatsen langs de kust.

Terwijl er nu zwaar gediscussieerd wordt op de Canarische Eilanden en Tenerife in speciaal over het wel of niet bestaan van deze vuilwater dumpplaatsen en illegale rioleringsbuizen, geven de autoriteiten nog steeds aan dat het hier om een natuurlijk verschijnsel gaat welke vanzelf zal verdwijnen. Daarnaast geeft men vanuit de Canarische Overheid aan dat deze algenplagen geen negatief effect zullen hebben op het toerisme.

Feit is echter dat er nog steeds een algenprobleem is welke nog steeds niet is opgelost. Mocht het zo zijn dat deze algenplagen zijn ontstaan door het dumpen van onbehandeld afvalwater dan is de kans groot dat de Canarische Eilanden op een politiek schandaal afstevenen."

Zie ook: ‘Op vakantie naar Canarias, let dan op giftige zee algen:
http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/3228870/2017/08/09/Op-vakantie-naar-Canarische-Eilanden-Let-dan-op-voor-giftige-algen.dhtml
0000Islas-canariaslogo-kopie-5.jpg


Nieuwe toegang naar Osorio

In Teror is op het landgoed Osorio
een didactisch wandelpad in gebruik genomen,
dat een monoliet bevat die gewijd is aan de krijger Doramas

TEROR - Corpus Christi, zondag 18 juni 2017 - In de tweede volle week van juni 2018 is op Gran Canaria in de gemeente Teror op de Finca de Osorio,  een didactisch wandelpad  in gebruik genomen dat op het landgoed een oppervlakte van  4 hectare beslaat waar de eigen Monteverde -soorten en -ecosystemen van het eiland vertegenwoordigd zijn. Het wandelpad bevat informatie waarmee de bezoekers 18 soorten bomen kunnen herkennen van het Parque Rural de Doramas (Doramas-Plattelandspark), dat meer bekendheid verdient bij de bevolking.
10132.jpg osorio_puente.jpg

P7091012.jpg OSORIO9.jpg
am_17321_690805_866402.jpg osorio-deco1.jpg

fincadeosorio-1.png

img5117-2_g.jpgHet wandelpad, dat door het Cabildo (Eilandbestuur) in gebruik is genomen ter gelegenheid van de Wereld Milieu Dag, mag men optellen bij de didactische hulpmiddelen van het natuurvoorlichtingscentrum van Osorio; een van  de meest bezochte en gevraagde plaatsen door de onderwijscentra van  Gran  Canaria en van de burgerij in het algemeen.
Osoriofincamapa.png
cache_2462538759.jpg
3715442289_0e40734c24.jpg img5131-3_g.jpg
7050613.jpg
fb0c56789708878c64f1b6da66ff56ed.jpg
Het wandelpad heeft ook faciliteiten zoals een waterloop en een monoliet gewijd aan de inheemse krijger 'Doramas', een  historische figuur uit de tijd van de conquista castellana (Spaanse verovering) die zijn naam aan het oerwoud gaf, waarmee de Castillianen (Spanjaarden) specifiek het oorspronkelijke laurierbos op het eiland beschreven. Het huisvest ook een volière waar men exemplaren van endemische duiven kan observeren die, om diverse technische redenen, niet geschikt zijn om vrijgelaten te worden in natuurlijke Grancanarische omgeving. 
alumnos-perez-galdos-osorio-26_g.jpg
20170606123305-1_g.jpg
 fotonoticia_20141127122110_800.jpg alumnos-perez-galdos-osorio-16_g.jpg
la-paloma-rabiche.jpg                                     Paloma Rabiche  (Columba bollii
- Bolles laurierduif )
PalomarRabiche.jpg 217040_204446022910182_163648360323282_680537_3257488_n.jpg
Het wandelpad is als ontdekkingsspoor medegefinancierd door de Europese Unie dankzij het LIFE+RABICHE project dat sinds 2014 op Gran Canaria de Paloma Rabiche (Columba bollii - Bolles laurierduif) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bolles_laurierduifprobeert te herintroduceren; een inheemse soort, die al ruim een Eeuw geleden is uitgestorven op het eiland; en het project heeft de aanplant met zich meegebracht van  ruim 250.000 bomen voor het herstellen van de leefomgeving van deze soort.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-52.jpg


Seprona:
De Spaanse milieu-, natuur- en dierenpolitie

SPANJE - maandag 6 maart 2017 - Spanje is een groot land met veel flora en fauna en dat moet beschermd worden. Daarom is in 1988 de Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) opgericht, een afdeling van de Guardia Civil die zich uitsluitend bezighoudt met de natuur, het milieu, visserij, flora en fauna en bescherming van alle diersoorten.
De agenten van de Seprona worden er vaak bijgehaald wanneer het gaat om bescherming van paarden, honden, katten, apen en allerlei andere dieren, maar ze  doen nog veel meer.

De agenten van de Seprona hebben een breed scala aan bevoegdheden en werkzaamheden, waaronder het toezicht houden op de staat van de natuur in het algemeen, het milieu, de waterhuishouding, het behoud en het controleren van de jacht, controle op de visteelt en het behoud van de bossen en natuur.
Daarnaast houdt de Seprona zich bezig met de bescherming van alle soorten dieren, beschermd en niet beschermd, en probeert men de illegale handel tegen te gaan en de verantwoordelijken op te sporen en te berechten.
2011-12-14-El-SEPRONA-de-la-Guardia-Civil.jpg
54275079-5.jpg camiseta-seprona-guardia-civil.jpg

seprona5.jpg medio_ambiente.jpg
Ook dient de Seprona, om controle uit te oefenen op de jacht en visserij, waarbij gekeken wordt of dit volgens de regels verloopt, moet men natuurgebieden beschermen en eventueel bosbranden voorkomen of helpen met de bestrijding daarvan (zie:
http://www.guardiacivil.es/es/institucional/Conocenos/especialidades/Medio_ambiente ).

Zoals te lezen is, gaat het om een zeer breed scala aan verantwoordelijkheden waar de agenten van de Seprona mee te maken krijgen. De meeste mensen kennen deze tak van de Guardia Civil echter vanwege hun inzet voor de flora en fauna. Met name telkens als er gevallen zijn van dierenmishandeling, of illegale handel van beschermde diersoorten, zal de Seprona erbij gehaald worden.
sepron.jpg

Afdelingen
De Seprona heeft in principe drie afdelingen, te weten het ‘oficina técnica’ ofwel de technische afdeling die bedoeld is om tests uit te voeren en de andere politieafdelingen te ondersteunen. De ‘patrullas” zijn de agenten van Seprona die op motoren, of in 4×4 voertuigen, in de natuur controleren waarbij het behoud daarvan gewaarborgd dient te worden, ook wel ‘Paprona ‘of ‘Pacprona’ genoemd.

Dan is er ook nog de afdeling Eprona, ofwel de teams die opsporingen en aanhoudingen doen van bepaalde zaken van dierenmishandeling, of aanverwante gevallen die tot het takenpakket van de Seprona horen. Ook is er de afdeling Deprona, welke zich bezighoudt met de bescherming en beveiliging van diverse grote natuurgebieden zoals Doñana, Cabañeros, Tablas de Daimiel, Ordesa,  Monte Perdido, Sierra Nevada, Garajonay, Timanfaya, Caldera de Taburiente en Monfragüe.

Wat te doen
Mocht men te maken krijgen met een geval zoals dierenmishandeling, of iets wat met de natuur te maken heeft, dan kan men contact met de Seprona opnemen rechtstreeks via telefoon 062 , of via 112 de alarmcentrale in Spanje. Ook is het raadzaam om de Twitter-berichten van de Guardia Civil te volgen, zie: https://twitter.com/guardiacivilwaarop - naast handige tips, wetenswaardigheden, en waarschuwingen - ook gelachen kan worden om tweets.

Seprona in 2016
Gedurende 2016 heeft de Seprona 12.400 acties verricht, 24% meer dan in 2015. Er zijn  daarbij 490 personen gearresteerd van wie tientallen achter de tralies verdwenen. Gedurende 2016 zijn  de meeste acties ondernomen om dierenmishandeling te voorkomen en dan met name bij honden, paarden, kippen, reptielen, koeien en schapen,  om er maar enkele te noemen.

Dweilen met…
De Guardia Civil is dus voorbereid om de natuur, het milieu en de dieren te beschermen; maar de agenten zijn vaak beperkt in hun acties vanwege de wetten en jurisdicties, en daarnaast is het helaas… vaak dweilen met de kraan open in Spanje.
Desalniettemin is het zaak, de werkzaamheden en inzet van de Seprona-agenten te waarderen en hen aan te moedigen vooral zo door te gaan met hun uitstekende acties, waarbij ongetwijfeld veel natuur beschermd wordt en veel dieren gered worden.
000islas-canariaslogo-kopie-49.jpg


De vier Nationale Parken van Canarias bekronen de rijke natuur van de eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zondag 19 februari 2017 -  Flora en Fauna (de planten- en dierenwereld) zijn toegankelijk ondanks de extreme omstandigheden van het vulkanische Timanfaya-terrein, de meest bekende locatie van Lanzarote die meer dan 300 jaar oud is en bestaat dankzij 2.199 dagen aaneengesloten vulkaanuitbarstingen.
En degene die Tenerife bezoekt heeft de mogelijkheid op slechts 163 meter afstand, op het hoogste punt van 3.718 meter, oog in oog te staan met de Teide.

De helft van de oppervlakte van de Canarische Eilanden is ecologisch beschermd vanwege de rijkdom en schoonheid van de natuur, maar een deel van de natuurlijke omgeving is vooral opvallend, en dat zijn de vier Nationale Parken;
- Garajonay op La Gomera,
- Taburiente op La Palma,
- El Teide op Tenerife,
- Timanfaya op Lanzarote.

parken.jpgVier van de zeven eilanden herbergen deze internationaal erkende wonderen, elk met zijn eigen  specifieke kenmerken, die de schoonheid en ecologische  variatie van Canarias tonen.

Daarin kan men genieten van de weelderige bossen van Garajonay, of de Caldera (het Keteldal),van de subtiele bloei van korstmossen die beginnen met het koloniseren van de kale vulkanische bodem van de Teide en Timanfaya.
Pico-de-Teide1.jpg
De Teide (op Tenerife) is niet alleen het silhouet van een vulkaan van 3.718 meter - en daarmee de hoogste bergtop van Spanje en van het gehele Atlantische eilandenrijk - maar ook de omgeving waar het gebied Las Cañadas del Teide zich bevindt, een van de grootste kraters ter wereld.
Het gebied is het thuis van buitengewone, geologische formaties en van vele soorten inheemse  flora en fauna die leven en kleur geven aan het vulkanische land. Bovendien toont de vulkaan Teide ook nu nog steeds rest-activiteit in de vorm van fumarolen en solfataras (rook en gas uitstotende kieren en scheuren) die zichtbaar zijn vanaf de kraterrand.
las-caadas-del-teide-pn-del-teide-tenerife-294b15b4-6d73-48de-a401-118ff56bd22a-2.jpg                                           Een deel van Las Cañadas del Teide.
De wonderbaarlijk landschappen van Las Cañadas in de krater zouden ontstaan kunnen zijn door de ineenstorting van de top van een vroegere, enorme vulkaan. Op deze basis groeide eerst de Pico Viejo (Oude Top) (van 3.135 meter), waarvan de enorme krater van 800 meter in doorsnee de westelijke basis overheerst dan de berg en het toneel was van de laatste uitbarsting in het gebied: waar in het jaar 1798 de zogenoemde Narices del Teide (Neuzen van de Hel) zijn ontstaan.
Pico_Viejo_at_sunset_Tenerife.jpg                                                               Pico Viejo.
Op de ruïnes van de Pico Viejo (Oude Top) richt zich de machtige stratovulkaan op die de geografie en de geschiedenis van Tenerife kenmerkt. Tegenwoordig bieden Las Cañadas een in indrukwekkend landschap, met een reliëf waarin de rotsen nadrukkelijk aanwezig zijn - kleine bergruggen waarvan de basis veel nauwer is dan de top - en zeeën van lava, een substraat in permanente ontwikkeling waarop interessante, inheemse soorten gehuisvest zijn van reptielen vogels, ongewervelden, en vegetatie. Ze zijn allemaal aangepast aan de extreme leefomstandigheden, zoals het geval is met de rode tajinaste, een inheemse plant die drie meter hoog kan worden en die in de lente het landschap intens kleurt met haar karmozijnrode bloemen.

Degenen die Tenerife bezoeken kunnen een hoogte van 3.55 meter bereiken dankzij een teleférico (kabelbaan) die - als het niet te hard waait - hen tot 163 meter hoogteverschil onder de top brengt van de vulkaan. Maar daarnaast bestaan er nog diverse interessante locaties van waaruit men de grootsheid van de Teide kan aanschouwen. De autoweg TF-21 doorkruist het park van het noordoosten tot het zuidwesten en op de route zijn diverse uitzichtspunten die ook toegang bieden tot de voornaamste interessante locaties, zoals de Roques de García en de Siete Cañadas.

Timanfaya spuugde gedurende 6 jaar voortdurend magma
Op de kalender van Lanzarote staat 1 september 1730 gemarkeerd en een van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van het eiland. Op die dag, minder dan drie Eeuwen geleden, begon een van de langdurigste uitbarstingsprocessen die de mensheid kent, wat eindigde met het creëren van het huidige Parque Nacional de Timanfaya (Nationale Park van de Vuurduivel).
PN_Timanfaya_Web-1.png
01-8.jpgGedurende zes lange jaren - er was geen dag waarop de aarde geen enorme hoeveelheden magma uitbraakte - veranderden dorpen en vruchtbare akkers in een immense lava-zee die bekroond werd met tientallen kraters.
Timanfaya.jpg
parque_nacional_timanfaya-lanzarote_1.jpgEen eeuw later, bracht een nieuwe uitbarsting in 1824 meer magma-materiaal naar de oppervlakte. tegenwoordig is Timanfaya een levend voorbeeld voor de vulkanologie dat, zoals een enthousiaste leraar doet met zijn leerlingen, niet ophoudt ons in de openlucht les te geven over geologie en biologie

Het landschap vertoont de eerste  stappen in het plantaardige- en dierlijke kolonisatieproces van een nagenoeg nieuw land, met korstmossen altijd in de voorhoede.

Voor de bezoeker ontvouwen zich ontelbare kloven, uitgelijnd kraters, zeeën van lava en as die zich uitstrekken van het midden van het eiland naar de westkust
images-145.jpg

De autoweg LZ-67 komt uit bij het busstation, op de parkeerplaats Echadero de los Camellos van het Islote de Hilario, vanwaar men de Ruta de los Volcanes, kan maken, in autobussen van het park. Bovendien  biedt men hier  kameelritjes (op een dromedaris, 200 in getal) aan van  20 minuten, die men onder begeleiding van een gids kan maken, zeker als men die vooraf reserveert via de internetpagina van het park:
http://www.gobiernodecanarias.org/parquesnacionalesdecanarias/es/Timanfaya
zie ook :
http://www.allesoverlanzarote.nl/kameelsafari.htm

Tropische laurierbossen: een relikwie uit het verleden
Als, op haar beurt, La Gomera ergens in uitblinkt, dan is het door haar immense groene kleur. En dat is, omdat de geografische en klimatologische karakteristieken van de Canarische Eilanden aanleiding geven tot natuurschatten zoals die op  de bezoekers wachten in het binnenland van La Gomera; de laurisilva (laurierbossen), een soort tropisch bos dat miljoenen jaren geleden de Planeet overheerste en dat tegenwoordig een ware relikwie uit het verleden is.
slideGarajonay2.jpgDe schok van de vientos alisios (verkoelende winden) - beladen men met vocht van het abrupte vulkanische reliëf van het eiland, dat voorzien is van  spectaculaire rotsen en kliffen -  zorgt voor de vorming van dichte wolken die de groei van linden, wijngaarden, laurierbomen en tabaibas bevorderen; een fascinerende wildernis, van boomstammen rondom bedekt met mos op een drukbevolkte bosgrond met varens en paddenstoelen die een magische sfeer en een ideaal landschap voor de wandelaar creëren, met prooien voor roofdieren die inheems zijn op de Canarische Eilanden,  zoals de gavilán (havik ), of de palomas turqué en de rabiche (inheemse duiven).
La_Gomera-1.jpg
Kaart_Garagonay-1.jpg
De recreatiegebieden van La Laguna Grande, Las Creces en Chorros de Epina, gelegen langs de autoweg GM-2, en dat van El Cedro aan de GM-1, zijn de belangrijkste centra van waaruit de 18 uitgezette wandelroutes  door het park vertrekken met verschillende lengte en moeilijkheidsgraad.

De vulkaan van La Palma kan de hoogste geweest zijn tot aan zijn ineenstorting
Maar als de Teide spectaculair lijkt met zij ruim 3.700 meter, zo richtte zich miljoenen jaren geleden op La Palma een reusachtige vulkaan op, die mogelijk een hoogte had van 4.000 meter.
la-palma-sport-en-vrije-tijd-wandeling-vulkaan-1024x682.jpgDe ineenstorting  ervan heeft geleid tot het huidige Parque Nacional de la Caldera de Taburiente (La Palma), een grote krater van 6 kilometer in doorsnee, tegenwoordig omgeven door de  meest abrupte eiland-hoogteverschillen van de Planeet.
3210907.jpgIn het binnenste van de krater genereert de vochtigheid een dichte, diverse en kenmerkende vegetatie, met grote Canarische laurier- en pijnboombossen (de pino canario = de inheemse den), symbool van La Palma - die de hellingen bezette van de duizelingwekkende rotsen, richels, en barrancos (ravijnen).

Het water, in de vorm van beekjes, watervallen en bronnen, en een fauna gedomineerd door een rijke catalogus aan  inheemse vogels, completeren een paradijs voor wandelaars.

Het Centro de Visitantes (Bezoekerscentrum) van El Paso is het belangrijkste informatiepunt van het park, hoewel er nog drie centra zijn, op La Cumbrecita, op El Lomo de los Caballos, en op El Roque de Los Muchachos.
lapalmawandelen.jpgIn het park zij 13 wandelroutes uitgezet, van heel verschillende tijdsduur en moeilijkheidsgraden.
Via de autoweg LP-302 kan men met de auto komen tot aan La Cumbrecita.
000islas-canariaslogo-634.jpg


De politie onderschept een tomaatkikker
op Canarias

En twee cotorras de kramer (halsbandparkieten);
een vogel, die in Spanje gecatalogiseerd is als
invasieve  exotische soort

CANARISCHE EILANDEN – woensdag 4 januari 2017 - Het Deelstaat korps Policía de Canarias heeft op dinsdag 3 januari 2017 laten weten op Gran Canaria een  op het Internet ter verkoop aangeboden rana tomate (Dyscophus antongilii - tomaatkikker) onderschept te hebben; een soort, die oorspronkelijk afkomstig is van Madagaskar (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomaatkikker) en die een maximale bescherming  geniet in de internationale  overeenkomst op handel in bedreigde soorten.

De agenten hebben dit exemplaar overgebracht naar een dierenopvangcentrum in Agüimes en hebben proces verbaal opgemaakt tegen de eigenaar, omdat de noodzakelijke documentatie ontbreekt over de herkomst en het wettelijk houden van het dier.
Dyscophus_antongilii04.jpg  266px-Dyscophus_antongilii02.jpg                      Een exemplaar tomaatkikker zoals dat is aangetroffen op Canarias.
naamloos-320.png
De Policía Canaria (Canarische Politie) heeft op Tenerife ook twee cotorras de kramer (Psittacula kramer - halsbandparkieten, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandparkiet) onderschept; een vogel, die in Spanje gecatalogiseerd is als invasieve, exotische soort
266px-Psittacula_krameri2.jpgNet als in het geval het geval van de rana tomate (tomaatkikker),  gaat het om twee exemplaren die zijn  aangeboden op het Internet en waarvan de eigenaar is aangeklaagd wegens het niet bezitten van de vereiste, wettelijke documentatie. De twee cotorras (halsbandparkieten) zijn  ter beschikking gesteld van het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre ‘La Tahonilla,’ op Tenerife (‘La Tahonilla’-Opvangcentrum voor Wilde Vogels)

De cotorra de kramer  (halsbandparkiet) komt oorspronkelijk  uit de Westelijke Sahara /(Afrika) en India, en is goed ingevoerd in diverse landen  in  Europa, Azië,  en Amerika. Op Canarias is deze waargenomen op Lanzarote, La Palma, Gran Canaria en Tenerife, evenals onlangs op Fuerteventura.

De Spaanse wet catalogiseert deze als invasieve soort vanwege de hoedanigheid  te nestelen op locaties waar murciélagos (vleermuizen), rapaces nocturnas (nachtelijke roofvogels)  en  pájaros carpinteros (spechten) voorkomen, en in de hoedanigheid van zaad- en fruit-etende vogels die schade toebrengen aan granen en fruitgewassen.
000islas-canariaslogo-452.jpg


Turcón en La Vinca verzoeken heropening van het Inagua Milieu educatie centrum

MOGÁN - zondag 13 november 2016 - Voor de milieuactivisten is het, “onverdraaglijk het gebrek aan overheidsmiddelen bestemd voor milieu-onderricht op het eiland nog langer te moeten verdragen,” en ze begrijpen niet, hoe ruim vier jaar na de sluiting ervan, de Aula de La Naturaleza in Inagua - een ware aanbeveling voor dit soort voorzieningen op de eilanden - gesloten blijft.”

In de tweede week van november 2016 hebben de milieubeschermingsorganisaties La Vinca Ecologistas en Acción en Turcón Ecologistas en Acción, deel uitmakend van de Federación Ecologista Ben Magec Ecologistas en Acción de Canarias, gezamenlijk een schrijven gepresenteerd.
Aula-de-la-Naturaleza-de-Inagua.jpgIn hun schrijven vragen zij de minister van Milieuzaken, Juan Manuel Brito, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria om de onmiddellijke opening, zonder verdere vertragingen, van de onderwijsvoorziening Aula de la Naturaleza de Inagua, die gelegen is in de dennenbossen van de gemeente Mogán; een richtinggevend hulpmiddel, met een bewezen geschiedenis van tientallen jaren in het behoud van het milieu en milieu-voorlichting. en dat het hanteren van economische criteria geweerd wordt voor het gebruik waarvoor het is ontworpen, te dienen voor het verhogen van de genegenheid en respect voor een eiland met een als zodanig toenemende behoefte aan educatieve, recreatieve en sensibiliserende initiatieven voor de biodiversiteit.

Volgens milieuactivisten "is Aula de la Naturaleza in Inagua nu ruim vier jaar gesloten; een feit, dat moeilijk te begrijpen is in een gebied en op een eiland dat zoveel behoefte heeft aan deze voorzieningen voor milieu-opleiding.

Na de laatste bouwwerkzaamheden kennen we de reden niet waarom de opening ervan niet is aanbesteed voor het gebruik door onderwijsinstellingen, verenigingen en actiegroepen; zonder dat het obstakel van een ongevoelige bureaucratie vertraagt ​​wat het voortdurend het creëren dient te zijn van bewustwording in onze mensen en bezoekers

Inagua is één van de beste milieu-educatiemiddelen die dit Eiland en de hele Archipel bezit. Gedurende vele jaren is de ervaring van alle deelnemers, met het verblijven, samenkomen, kamperen en excursies in de Aula de la Naturaleza in Inagua voor duizenden kinderen, jongeren, en volwassenen de belangrijkste en meest lonende milieu-ervaring geweest van hun leven, als zijnde een element voor het stimuleren van leerplannen met het bijbrengen van milieubewustzijn en tegelijkertijd even bij te dragen in het informele onderricht van de verschillende sociale groepen en burgers die de concepten van duurzaamheid en milieu hebben ingevoerd na hun verblijf in een zo idyllische ruimte.
naamloos-284.png picapino__.jpg                                                                pájaro picapinos
De Aula de la Naturaleza de Inagua bevindt zich in het Westen van het Eiland Gran Canaria, in de gemeente Mogán, aan de voet van de Montaña de Ojeda. Het milieu-voorlichtingscentrum ligt op een hoogte van ongeveer 960 meter boven zeeniveau en het gebied is beschermd als Integraal Natuurreservaat, Ingebed in het biosfeerreservaat van Gran Canaria. Het dennenbos van Ojeda, Inagua en Pajonales herbergt een interessante gewervelde en ongewervelde fauna, en daarnaast is het altijd al een toevluchtsoord geweest voor de grootse Grancanarische populaties aan pinzón azul (blauwe vink) en de pájaro picapinos (specht), evenals voor de cuervos canarios (Canarische kraaien); vogels, die steeds minder worden waargenomen op het eiland.

 Rondom de Aula de la Naturaleza kan men talrijke activiteiten organiseren om kennis te maken met de rijke biodiversiteit van de omgeving. Bovendien kunnen in de omgeving van dit educatie-centrum de deelnemers de Drago (Drakenbloedboom) van Gran Canaria bekijken, en enkele exemplaren sabinas (jeneverbes) bewonderen.

Het is een plek die al vele jaren op de agenda van het eiland natuurbeschermer staat en met recht in alle catalogi of planningsdocumenten voor het natuurlijke behoud van Gran Canaria. Daarom vinden de milieuactivisten het onbegrijpelijk, dat het duidelijk in deze situatie van ostracisme en de vergetelheid is geraakt, en men hoopt dat deze bewustwordingswaarschuwing een trek aan de bel is voor het delen van waarden, en die eerder vroeger dan later is ingeschakeld voor het gebruik van de noodzakelijke en voldoende hulpmiddelen voor realiseren van het  werk dat nooit mag worden nagelaten te doen.

Een beetje meer informatie over de waarden van het natuurgebied Inagua
Inagua, Ojeda en Pajonales vormen een natuurgebied in dat wat, als maximaal beschermd, figureert binnen de Canarische wetgeving. Het betreft een spectaculair bergmassief in het Westen van het eiland Gran Canaria, dat bestaat uit een geografische eenheid bestaande uit een cordillera (bergrug) welke zich uitstrekt vanaf Morro de los Almacenes naar het Oosten, tot aan de Montaña de Inagua in het Westen. Dit is een uitgestrekt berggebied ten Zuiden van de Cuenca de Tejeda (Berg kom van Tejeda), wat toebehoort aan de openbare bossen van Ojeda, Inagua en Pajonales.

Dit gebied bestaat uit enkele van de natuurlijke dennenbossen die het best geconserveerd zijn op Gran Canaria. Het is uniek door het feit dat het diverse mondingen van barrancos (ravijnen) bevat (Mulato, Mogán enz.), wat het een belangrijke rol toedeelt in het opslaan van grondwater en het conserveren van de grond.

Fauna en flora worden gevormd door divers inheemse, bedreigde soorten; sommige daarvan hebben hier hun grootste populaties. Voor sommige vogelsoorten, zoals de pinzón azul (blauwe vink), vormen deze dennenbossen hun belangrijkste toevluchtsoord. Dit gebied is gevormd als een schild van oude bouwmaterialen dat dit deel van het eiland bezet, en heeft dus een grote wetenschappelijke, geologische en geo-morfologische interesse, en het vormt een heel spectaculair landschap.

Het gebied is bij Wet12/1987, van 19 juni, voor de ‘Verklaring van Canarische Natuurgebieden’, uitgeroepen tot: Natuurpark van Ojeda, Inagua en Pajonales; en herbenoemd met de goedkeuring op 16 november 1994 van de Wet ‘Natuurgebieden’, tot: Integraal Natuurreservaat (C-1).

Natuurreservaten zijn die, welke van een gematigde afmeting zijn, waarvan het doel de integrale bescherming is van al hun biotische en abiotische elementen, evenals van alle natuurlijke ecologische processen en waarin menselijke bewoning niet compatibel is buiten wetenschappelijke doeleinden. Men als doel van hun catalogisering: het beschermen van de integriteit van bepaalde ecosystemen en gemeenschappen.

Maar bovendien heeft Inagua ander beschermingen, en is het verklaard tot Zona de Especial Protección para las Aves (Zepa) (Speciaal Beschermd Gebied voor Vogels) zoals vervat is in de Europese Richtlijn 78/2009/CEE die betrekking heeft op de Conservering van de Aves Silvestres (in het Wild Levende Vogels). Eveneens is het; Lugar de Interés Comunitario (LIC) (Plaats van Gemeenschappelijk Belang), waarvan de Identificatiecode ES0000041 is

Ook is in dit gebied het refugio nacional de Caza (nationale Jacht toevluchtsoord) van Inagua, Ojeda en Pajonales als zodanig verklaard door het R.D. 1740/82, Koninklijk Besluit van 18 juni. Eveneens bevinden zich hieronder de Montes de Utilidad Pública (Publiekelijk Toegankelijk Bergen) van Ojeda, Pajonales en Inagua.
zzzislas-canariaslogo-604.jpg


La Gomera en  La Palma 
eilanden van de natuurschatten

CANARISCHE EILANDEN - zondag 3 april 2016- Sinds het begin van de geschiedenis van de mensheid is een vulkaan voortgekomen uit het diepste der aarde die deel uitmaakt van de Canarische Archipel: La Gomeraha, als een van de meest bevoorrechte van deze eilanden. Meer dan twee miljoen jaar na de laatste vulkanische activiteit, is het eiland een landschap waarbij de rol van architect is gespeeld door: wind, regen en de zee.

Als eiland met diepe barrancos (ravijnen) die zijn ontstaan in het hooggebergte dat het Parque Parque Nacional de Garajonay omringt en die uitlopen in de door de zee gevormde kust, is La Gomera een levende legende die geworteld is in het Tertiair dat duurde van 66,0 tot 2,58 miljoen jaar  geleden. Dat is het geologische tijdperk waarin de dinosauriërs voorkwamen in de grote thermofiele bossen in het Middellandse Zee-gebied; bossen, die nu de bergen van het La Gomera bedekken, het type vochtig loofbos wat laurisilva (laurierbos) wordt genoemd

0aaa-2.jpg

0-6.jpg
0a.jpg
0aa.jpg

VIDEO:
https://youtu.be/c7jQKuRp9ew
1-32.jpg

1a.jpg

3-23.jpg5-21.jpg4-22.jpg

Bossen van het Parque Nacional de Garajonay
De bossen van Garajonay zijn niet homogeen,  men treft er verschillende bossoorten aan en ander vormen van vegetatie met ruim 2.000 soorten aan flora, met nadruk op het grote aantal inheemse soorten die exclusief voorkomen op dit eiland van de Canarische Archipel.
4A-4.jpgDe grote variëteit aan leefomgevingen in het Park herbergt een rijke en  gevarieerde fauna, die bestaat uit ongewervelde dieren, gewervelde dieren, amfibieën, reptielen en vogels, en veel van daarvan zijn endemisch. Tot deze laatste groep, behoren de paloma rabiche en de paloma truqué (laurierduif).  Juist vanwege de hoge ecologische waarde, en het gerekend worden tot wereldwijd het beste voorbeeld van Laurisilva (laurierbos),. is het Parque Nacional de Garajonay door de UNESCO  in 1986 uitgeroepen tot: World Heritage of Humanity, in goed Spaans. Patrimonio de la Humanidad; en in goed Nederlands: Werelderfgoed van de Mensheid (Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurisilva).
Dit duizenden jaren oude bos, waarvan naam is voorgekomen uit de legende van de onsterfelijke liefde tussen prinses Gara en de Guanche prins Jonay, vormt slechts het topje van de ijsberg, want de natuurlijke kwaliteiten en de enorme verscheidenheid van de ecosystemen op slechts 368 vierkante kilometer, zijn terecht erkend als een World Biosphere Reserve (Reserva Mundial de la Biosfera, in correct Nederlands: Wereld Natuurreservaat).

7BBAA.jpg
15-8.jpg

De Lagarto gigante van La Gomera
La Gomera, het eiland van de lagarto gigante (reuzenhagedis), van de 17 beschermde natuurgebieden, is een waar paradijs dat geboren is uit de diepte van de Atlantische Oceaan. Een eiland op zichzelf. Doorboord door de tijd en de eilandbewoners die erin geslaagd zijn om te zorgen voor dit land dat de natuur wilde geven aan de Gomeros.
5a.jpg

6a-3.jpg
7-20.jpg7b.jpgEn het is daar, dat men van barranco tot barranco, mogelijk het oor kan lenen, aan een sterk en lang gefluit dat de bezoeker welkom heet op het eiland van de natuurschatten

Het gomero silbo (de fluittaal van La Gomera) bedriegt niet. Het overbrugt enorme afstanden voor het overbrengen van een bericht. Het is een unieke taal die in 2009 is erkend als Patrimonio Inmaterial de la Humanidad (Immaterieel Erfgoed van de Mensheid).

1b-1.jpg

2-25.jpg

2a-1.jpgDe zee rond La Gomera is een oase van biodiversiteit. Kristalheldere wateren die voorbeelden van unieke exemplaren in hun diepten  bewaren. De warme wateren en stromingen breng aan de oevers kolonies van dolfijnen en walvissen die het eiland tot hun verblijfplaats hebben gemaakt.

7bb.jpg

7bba.jpg7bbb.jpg

8a-1.jpg

8b.jpg

9b.jpg

9c.jpg

9d.jpg

                                     De toren van Beatrice de Bobadillla,
         het laatste vasteland dat Christoffel  Columbus zag toen hij in 1492 is uitgevaren
                            om een kortere handelsroute naar Indië te zoeken
                        en belande in Amerika. waar sindsdien 'indianen' wonen.

9DD.jpg

10-14.jpg 11-11.jpg
12-9.jpg

 13-12.jpg 14-10.jpg

 14c.jpg  14d.jpgHet is dan ook niet verwonderlijk dat men wordt overweldigd door de gevoelens die La Gomera oproept, wat oproept tot het maken van een rondwandeling, waarbij de wandelaar zal ontdekken, dat er op ieder hoek waar men de verborgen schatten van La Gomera kan aantreffen, iemand met een glimlach klaarstaat ter verwelkoming.

Natuur op Palma

Tevens kunnen we u vertellen dat het bovenstaande ook geldt voor het Canarische eiland La Palma, want de natuur en La Palma zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eiland dat gevormd is door een vulkanische uitbarsting kent eveneens veel groen  en er zijn dan ook veel inheemse, planten en bomen op La Palma te vinden. Het relatief kleine eiland kent veel hoogteverschillen , vanaf de zeebodem (-3.500) tot aan de top (+2.426 meter)  welke zich zich uitstekend leent  voor spectaculaire uitzichten. De zwarte zandstranden aan de blauwe Atlantische Oceaan maken het plaatje af.
We geven hieronder de tekst weer welke te lezen staat op de internetpagina  van Verkeersbureau’s.info: http://verkeersbureaus.info/europa/spanje/la-palma/natuur

AFBEELDINGLAFOMERA.jpgcumbrecita.jpgMirador de la Cumbrecita
Uitzichtpunt van La Cumbrecita. El Paso, West. Geniet hier van een prachtig uitzicht over de Taburiente National Park Caldera. Het uitkijkpunt is gemakkelijk te bereiken via de wegen van de dennenbossen van El Riachuelo.

wandel.jpg                                                Wandelaars in La Caldera.

Pico Bejenado, spectaculaire uitzichten
El Paso, West. Na een twee uur durende wandeling, bereikt men de top van Bejenado en dat is zonder twijfel een van de meest spectaculaire uitzichten van de Canarische Eilanden. Vanaf hier kan men  de Caldera de Taburiente en de omliggende gebieden te zien.

valdtab.jpgLa Caldera de Taburiente
El Paso, West. Het landschap van La Palma wordt echt uniek en indrukwekkend als men de Caldera de Taburiente bereikt. Het keteldal Caldera de Taburiente is in 1954 verklaard tot Nationaal Park. De wetenschappelijke betekenis van het gebied en de ruige landschappen hebben altijd duizenden bezoekers getrokken, die jaar na jaar, met open mond hebben staan staren naar de kolossale, natuurlijke schoonheid van het park.

Wandeling langs Fuencaliente
El Paso, Fuencaliente. Deze wandeling langs de vulkanen is de meest populaire route op het eiland. Het is een pittige wandeling, maar het is de moeite meer dan waard.

Hoogste punt Roque de los Muchachos
Garafía. Roque de los Muchachos is het hoogste punt van het eiland en de thuisbasis van het astronomisch observatorium. Dit gebied biedt goede mogelijkheden om te wandelen en men kunt een bezoek brengen aan het astronomisch observatorium.

Cubo de La Galga
Puntallana, Oost. Cubo de La Galga is de thuisbasis van de het beste voorbeeld van een oud laurierbos op het eiland. Het laurierbos is een aanrader vanwege de buitengewone schoonheid en het brede scala van verschillende soorten groen intrigeert bezoekers en de lokale bevolking.

Bosque de Los Tiles
San Andres y Sauces, Noordoost. Net als Cubo de La Galga is het Bosque de Los Tiles een van de belangrijkste laurierbossen op de Canarische Eilanden. Op dit moment maakt het deel uit van het hart van het La Palma World Biosphere Reserve. Het bos is door de UNESCO in 1982 uitgeroepen tot Wereld Natuurreservaat. Het herbergt een uitzonderlijk erfgoed van soorten laurierbos.

Marcos en Cordero
San Andres y Sauces, Noordoost. In het noordoosten liggen de waterbronnen Marcos en Cordero. Deze bronnen zijn de belangrijkste bronnen op La Palma en op de Canarische Eilanden. Ze stromen dicht bij een watergeul dat langs de rechterkant van de Agua ravijn loopt. Dit wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire wandelingen op het eiland.

Drakenbloedbomen
Garafía, Noordwesten. Er zijn vele spectaculaire drakenbloedbomen (Dracaena draco) te vinden in Buracas (Las Tricias). Andere locaties op La Palma waar men drakenbloedbomen kan bewonderen zijn Franceses, El Tablado en El Jaral.
zzzzzzzislas-canariaslogo-371.jpg


Het WWF vraagt maximale garantie
in de conservering van het
Parque Natural de Chinijo

LANZAROTE - vrijdag 19 februari 2016 -  Het World Wildlife Fund (WWF) heeft op vrijdag 19 februari 2016  het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote gevraagd, dat men de maximale overheidsdeelname garandeert in de conservering van het Parque Natural de Chinijo in het proces van de herziening van het Plan Rector de Uso y Gestión del Parque (PRUG) (Plan voor het gebruik en beheer van het Park) (zie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinijo).

Bij deze ontmoeting heeft het WWF ook gevraagd, dat men de uiteindelijke documenten krijgt over het in het leven roepen van een eigen Órgano de Gestión (Beheersorgaan); en, dat men de maximale bescherming handhaaft van de Canarische islotes (eilandjes) Montaña Clara en Alegranza.

chinijo-1.jpg

                                                              De Chinijo Archipel.
250px-ES_Chinijo-1.png Mapa_Lanzarote_Chinijo.png
Satellite_Lanzarote_Chinijo.jpg
De Chinijo Archipel kent veel beschermende instanties op regionaal, nationaal en internationaal niveau, maar het ontbreekt aan een eigen Órgano de Gestión (Beheersorgaan); met vertegenwoordiging van de diverse sociale partners, wat een betere coördinatie verzekert tussen de bevoegde overheden en een efficiënt beheer van het natuurgebied.

Bovendien heeft het Plan Rector de Uso y Gestión (PRUG) voor de Chinijo Archipel, van al deze sectoren een eensgezinde actualisering nodig, wat het respect verzekert en het maximale naleven van de deze regelgeving

Het WWF benadrukt, dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote  de verantwoordelijkheid en de leiding van de herziening en actualisering van het PRUG -  dat in 2015 op initiatief van de Canarische Regering in gang is gezet  - op zich heeft genomen en die in 2017 wil beëindigen.

Het WWF heeft gevraagd dat in dit herziening en actualisering proces  zo veel mogelijk  de bezwaren, commentaren en voorstellen van de diverse sociale deelnemers  worden meegenomen voor deze ruimte.

Dit alles zonder het verlies van de doelstelling van het Park en de natuurlijke hulmiddelen  toegankelijk te houden  voor openbaar gebruik, onderwijs en onderzoek op een wijze die in overeenstemming is met het behoud ervan, in het bijzonder van de belangrijkste en meest kwetsbare gebieden, zoals de eilanden Montana Clara en Alegranza die vrij moeten blijven van  deze activiteiten die onverenigbaar zijn met de instandhouding van de biodiversiteit de ze herbergen.

Tegelijkertijd heeft het WWF aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote om de oprichting en werking van een eigen bestuursorgaan gevraagd, als een loket voor alle belanghebbenden om samen te de gehele ruimte te beheren en dus als zodanig met respect voor de nieuwe regels van het park.

Het Chinijo Natuurpark  is het grootste beschermde natuurgebied als eilandenrijk binnen de Canarische Archipel. Het is een van de delen van Europa met de grootste concentratie aan planten, en het is de thuisbasis van de grootste populaties van zeevogels en roofvogels op de Canarische Eilanden. In de zee treft men er de grootste biodiversiteit aan van de Canarische Eilanden, met de nadruk hun bevolking van algen, ongewervelden en vissen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-196.jpg


Het TSJC vernietigt: 
de verklaring van de Deelstaat tot maritieme bescherming voor de kust van Mogán;
en van: 
de zeewier velden bij Playa del Inglés

CANARISCHE EILANDEN- maandag 16 november 2015 - Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) heeft de verklaring tot Zona de Especial Conservación (ZEC) van de Canarische Regering - voor 24 beschermde maritieme gebieden bij de Eilanden - vernietigd, omdat dit de bevoegdheid is van de Spaanse Staat.

De Canarische Regering heeft in 2000 een decreet goedgekeurd waarmee men deze verklaring heeft toegekend aan 177 locaties welke men beschouwt als Lugares de Importancia Comunitaria (LIC) de la región Macaronésica (Plaatsen van Gemeenschappelijk belang in de Macaronesische omgeving) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Macaronesi%C3%AB).
300px-Macaronesia.png                                                  Kaart van Macaronesië. 
                                                  groen = Azoren, 
                                                  geel    = Madeira,
                                                  paars  = Ilhas Selvagens,
                                                 blauw  = Canarische Eilanden,
                                                 rood    = Kaapverdië.
img_31133.jpg
                                          Sebadal (zeewier-veld) - Maritieme leefomgeving.
hab_sebadal.jpg
24 geannuleerde gebieden
De 24 locaties die op de geannuleerde lijst staan, bevinden zich verdeeld over alle eilanden. Op Gran Canaria gaat het om het maritieme gebied bij:
- La Isleta,
- de kustlijn bij Mogán,
- de Baai van Confital,

- de Baai van Gando,
- de sebadales (zeewier velden) bij Playa del Inglés,
- de kust bij Sardina del Norte
- de sebadales (zeewier velden) bij Güi-Güi;
Op Fuerteventura:
- de Cueva de Lobos
- Playa de Sotavento;
Op Tenerife:
- de kustlijn van Teno-Rasca,
- Roque de Garachico,
- de Sebadales del Sur,
- Cueva Marina de San Juan,
- de Sebadal (het Zeewier veld) van San Andrés,
- Costa de San Juan de la Rambla,
- de sebadales (zeewier velden) van Antequera;
Op Lanzarote
- Cagafrecho;
op El Hierro:
- Mar de Calmas;
op La Palma:
- de kustlijn bij Fuencaliente,
- Costa de Garafía;
op La Gomera: - de kustlijn bij Santiago - Valle Gran Rey,
- Costa de Los Órganos.

Bevoegdheden
In wezen beschuldigt de Spaanse Staat de Deelstaat Canarias te treden in bevoegdheden van de Staat en heeft men hoger beroep aangetekend tegen het Deelstaat decreet met de mededeling, dat er twee bevoegdheden bestaan: die van de Spaanse Regering en die van de Canarische Regering voor het tot ZEC verklaren van deze gebieden. Op haar beurt verdedigt de Canarische Regering, zonder succes, dat het maritieme gebied onderdeel is van haar territorium en daarom een fysiek kader voor het uitvoeren van haar bevoegdheden voor de, al dan niet ecologische voortzetting. Alleen als men had aangetoond dat men zou voldoen aan dit laatste zou men toe hebben kunnen staan, dat de Archipel de beschermde maritieme gebieden had kunnen reguleren.

cabo-de-gata-nijar-natural-park-almeria-spain.jpg
                                                  Cabo de Gata-Nijar (Andalusië)
image_148355_jpeg_800x600_q85.jpg Regelgeving over verdeling van  verantwoordelijkheden
De Spaanse Regering heeft de regelgeving over verdeling van  verantwoordelijkheden voor de bescherming van het Milieu te berde gebracht en de diverse uitspraken die gedaan zijn door het Tribunal Constitucional (TC) (Grondwettelijke Hof). Men noemt vooral het juridische vonnis dat de Plannen voor Beheer en Ruimtelijke Ordening vernietigt van Cabo de Gata-Nijar (Andalusië), waarin men duidelijk is over de wettelijke bevoegdheid ten gunste van de Spaanse Staat voor beschermde natuurgebieden wanneer het nationale grondgebied zich uitstrekt tot in zee.

Uitzondering
Slechts bij grote uitzondering valt deze verantwoordelijkheid toe aan de Deelstaten. Daarbij is het noodzakelijk, dat er een expliciete, statutaire erkenning bestaat, omdat alleen op onderdelen de uitoefening van de Deelstaatbevoegdheid effect kan uitoefenen op de territoriale wateren. Dit alles uitsluitend wanneer het onontbeerlijk is voor de uitoefening van de bevoegdheid die men bezit en bovendien, de genoemde ecologische voortzetting bestaat.

Jurisprudentie
De Canarische Regering heeft nooit kunnen aantonen dat men voldoet aan dit principe en nog minder, dat men bevoegdheid heeft voor de beleidsplannen, waardoor alleen nog de mogelijkheid openstond deze alsnog aan te tonen voor het TS (Hooggerechtshof) waar de kwestie is behandeld.
De jurisprudentie van het TC (Grondwettelijk Hof) bevat letterlijk: "De definitie van het grondgebied van de Deelstaat wordt gegeven, voor de eilanden, zonder dat daarin een expliciete verwijzing is opgenomen naar de zee die hen omringt, of als zodanig kan worden afgeleid.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-185.jpg 


Bravo blokkeert met beroepszaak
ruimtelijke ordening ‘Oasis’ 

Het Cabildo legt  voor 3 november 2014 
haar bezwaar tegen de Canarische Regering voor
aan de Kamer voor Overheidsgeschillen

Afrastering om verboden gebied  in de Duinen van Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA-  zaterdag Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft de datum vastgesteld waarop men een beroepszaak zal presenteren bij de Kamer voor Overheidsgeschillen, tegen de afwijzing van de Canarische Regering, om de kuststrook van de ‘Palmen oase van Maspalomas’, te verklaren tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed).

Zoals de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, heeft laten weten op vrijdag 24 oktober 2014, heeft men de tijd tot uiterlijk maandag 3 november 29014, om het meningsverschil te formaliseren.
 
             Overzichtsfoto van het Natuurreservaat de Duinen van Masàlomas.
 
V.l.n.r.: Marco Aurelio Pérez, Bravo de Laguna, María del Mar Arévalo en de directeur van het natuurreservaat, Miguel Ángel Peña, op vrijdag 24 oktober 2014 in de Duinen van Maspalomas. VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=i43TwfqNqyo
De periode van twee maanden waarover het Eilandbestuur beschikt voor het ondernemen van wettelijke actie tegen de beslissing van de Canarische Regering, om de bescherming van de Palmen oase van Maspalomas af te wijzen in de categorie Historische Locatie loopt over bijna 10 dagen af.

De juridische dienst van het Cabildo  (Eilandbestuur) heeft -  aldus Bravo de Laguna bij de aanvang op vrijdag 24 oktober 2914 van de werkzaamheden voor het plaatsen van een hekwerk om het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas -  bijna de presentatie van een “complexe’ procedure klaar, met het doel, “aan te tonen, dat het Cabildo (Eilandbestuur) geen enkele onregelmatigheid heeft gepleegd in dit dossier, zoals men zegt vanuit de Canarische Regering; en, dat het gaat om een van de meest complete behandelingen over het BIC, die men in de geschiedenis ervan heeft gepresenteerd.”

In de laatste week van oktober 2014 zal de Eilandpresident een ontmoeting hebben met de minister van Regionaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, om o.a. na te gaan, welke vier voorstellen de Canarische Regering heeft voor de herindeling van dat perceel.

Het aanspannen van een zaak bij de Kamer voor Overheidsgeschillen komt voort uit het blokkeren van het voorstel Ruimtelijke Ordening, van de Canarische Regering, voor de Palmenoase en de verdediging van het voornemen van het Cabildo (Eilandbestuur).

Hekwerk om het verboden gebied
Op slechts enkele meters van de Palmen oase is het Eilandbestuur op vrijdag 24 oktober 2014 begonnen met het plaatsen van een 1.700 meter lang hekwerk rond het verboden gebied van het natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, de technische dienst van Milieuzaken is van plan, om nog vóór december 2014 het project van 43 van de 440 hectare te beschermen die het totale oppervalk vormen van het reservaat.                  
      Chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus = Strandplevier).
 
                                                  De Oasis van Maspalomas,
      zoals die ooit mooi was in al zijn ongereptheid, lang voordat het toerisme opkwam
                                          in de jaren 60 van de vorige Eeuw.
Het initiatief beperkt de toegang van de bezoekers tot 10% van het totale oppervlak van het reservaat, om de broedgebieden van endemisch vogels te beschermen, waarvan in de nabijheid van het charco (strandmeer), sommige soorten met uitsterven worden bedreigd, zoals de chorlitejo patinegro(Charadrius alexandrinus = Strandplevier).

“Het project heeft enerzijds het behoud en het verbeteren van de waarde van de meest gevoelige delen van het reservaat als doel en anderzijds, het regelen van de toegang van de duizenden gebruikers die hier in de nabijheid passeren,” zo heeft de eilandnminister María del Mar Arévalo op vrijdag 24 oktober uitgelegd, in het bijzijn van de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez.

De werkzaamheden - die een begroting hebben van €125.000,= en voor 85% worden gefinancierd uit Europese fondsen, waarbij 15% voor rekening van het Cabildo (Eilandbestuur) is - bestaan uit het installeren van 1.272 houten palen met een betonnen voet op 1,5 meter afstand uit elkaar worden ingegraven in de nabijheid van het charca (strandmeer) tot aan het gebied van de kamelen.

Het aanbrengen van informatiepanelen in drie talen, over de gebruiksvoorwaarden van het reservaat, completeert de werkzaamheden.

Er worden in totaal 149 aluminium panelen aangebracht waarop men de bezoekers informeert over het visverbod en het verbod de vissen in het charca (strandmeer) te voeren, waarbij de toegang alleen is toegestaan voor geautoriseerd personeel.
 
Het project omvat ook het op de zeeboulevard plaatsen van een aantal borden met uitleg over de waarde van de flora en fauna van het reservaat; en er komt een houten platform in een boom nabij het charca (strandmeer), om het broeden te bevorderen, zoals dat van de garcetas (zilverreigers) en de águila pescadora (visarend).

Het initiatief, dat in 2004 is vervat in het Plan Director de la Reserva Natural (Algemene Plan voor het Natuurreservaat) zal worden voortgezet met de vernieuwing van 50 informatiepanelen die het Cabildo (Eilandbestuur) in 2013 in het gebied heeft geplaatst. (Zie in het Spaans in PDF-formaat: ftp://ftp.gobiernodecanarias.org/planeamientoenp/maspalomas/aprobaciondefinitiva/normativo.pdf)

Bovendien zal men in de komende weken de werkzaamheden aan het uitzichtspunt voltooien in de omgeving van het ‘RIU-Palace’-hotel. De infrastructuur verheft zich met drie etages boven een platform in de openlucht, en is voorzien van een voorlichtingscentrum in de nabijheid. Volgens het Eilandbestuur, is deze enclave in 2013 bezocht door 17.000 bezoekers, onder wie kleerlingen van diverse scholen op Gran Canaria. Het doel is om de bescherming van het milieu te verhogen.
kleurlogoCanarias.png
 


Het Cabildo van Gran Canaria verwijdert
  twee ton afval van het Güí Güí strand

LA ALDEA -  vrijdag 3 oktobet 2014 - De minister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op vrijdag 3 oktober 2014 de medewerking gevraagd van de burgerij, om de kust van het Speciale Natuurreservaat Güi Güí schoon te houden, waar het Eilandbestuur twee ton afval heeft verwijderd.

Deze actie van het Cabildo is mogelijk gemaakt, dankzij de samenwerking met de Gemeente La Aldea en door de schoonmaakwerkzaamheden van de vrijwilligers voor het reinigen van de kust, van de Vereniging ‘Montymar’.

Het Ministerie van Milieuzaken en Noodgevallen, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft de burgers gevraagd te genieten van de stranden en barrancos (ravijnen) van Güi-Guí en, dat men, bovendien, maximaal een natuurgebied respecteert, dat zo kenmerkend is voor het eiland.
 
“Het ideaal en wat het gezonde verstand zegt, is,” zo heeft Arévalo bevestigd, “dat iedereen zijn door eigen toedoen veroorzaakte rommel opruimt.”

Naar haar mening kan men geen afval achterlaten op het strand, noch in het water en niet op de wegen, als men wil blijven genieten van de stranden van Güi Güí.

“Degene die, of het gezin dat zich de moeite getroost, om op een zo ver afgelegen locatie te komen, om in contact te zijn met de natuur, moet zijn eigen vuilniszakken meenemen als men de locatie verlaat. Men moet meer respect voor anderen en meer liefde voor dit land tonen,” zo heeft Arévalo benadrukt.
 
In het afgelopen weekeinde is een dertigtal personen er, met behulp van een helikopter, in geslaagd twee ton afval van het Güi Güí-strand te verwijderen.

kleurlogoCanarias.png


Maspalomas:
Het moeilijke evenwicht van de palmen oase
omgeven door horeca-geweld

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - woensdag 19 maart 2014 - De duinen van Maspalomas, een van de kenmerken van Gran Canaria, waar jaarlijks miljoenen toeristen wandelen, bieden het charca (strandmeer) als toevluchtsoord voor trekvogels en zijn een van de laatste Canarische verschansingen van soorten zoals de chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus  strandplevier).

Een honderdtal soorten aan insecten, vissen, lokale vogels en trekvogels bevolken deze unieke oase die omgeven is door de hotelcomplexen van Meloneras, Maspalomas en Playa del Inglés; en die deskundigen beschouwen als een ‘hot spot’ aan biodiversiteit.

Een deel van het beschermde strandmeer tussen het duinengebied, met de hotels en de vuurtoren van Maspalomas.

Om te bereiken, dat de bescherming van het gebied verenigbaar blijft met het toeristisch gebruik ervan, heeft het Ministerie van Milieuzaken, van het Cabildo (Eilandbestuur) de maatregelen aangescherpt die de doorgang in het gebied beperken wat is begrensd als Speciaal Natuurreservaat en verbetert men de verspreiding van de bezoekers aan de waarden van deze enclave.

Soms uit onwetendheid, soms uit onfatsoen., begeven zowel toeristen als eilandbewoners zich binnen de grenzen van deze kleine lagune en schrikken vogels op, doorbreken de rust en verstoren zelfs het broeden; wat de reden is, dat het Cabildo (Eilandbestuur) besloten heeft, om gedurende 2014 de begrenzing van het  gebied met 2.000 meter uit te breiden

Dit initiatief brengt het plaatsen van begrenzingspaaltjes met zich mee die het beschermde gedeelte afbakenen en die worden vergezeld door borden in  het Spaans, Duits en het Engels, om de bezoekers te helpen herinneren aam de noodzaak, deze ruimte niet te betreden, welke slechts 12% beslaat van de vier km² waarop de duinen zich uitstrekken.

De minister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo (PP), heeft aan de persmedia uitgelegd, dat streng de hand zal worden gehouden aan het uitzonderingsgebied, wat echter niet het genieten van de landschapsomgeving zal verhinderen, maar, “dat dit de informatie aan de duizenden toeristen zal gaan verbeteren die dagelijks dit unieke landschap passeren.”

“Men wil de noodzaak aantonen van het samengaan van de toeristische activiteit met de bescherming van de omgeving van het Reservaat, waarbij de wetgever regels moet opstellen voor het behoud ervan, zodat het over 50 jaar ook nog in perfecte staat is voor de nieuwe generaties,” zo benadrukt de minister.

                                         Chorlitejo patinegro (strandplevier).
Arevalo benadrukt ook, “dat men streeft naar de bescherming van de in het reservaat ‘unieke’ diersoorten, die men op het eiland alleen hier kan waarnemen, zoals de chorlitejo patinegro (strandplevier) en, dat men ervoor moet zorgen, dat deze kunnen blijven broeden en deze omgeving kunnen blijven bewonen.”

Biologen verdelen de fauna van het strandmeer van Maspalomas in twee grote blokken: vogels en insecten. En van de laatstgenoemden springt vooral het bestaan van de in het landschap endemische soorten in het oog, die een spectaculaire vertegenwoordiging hebben in Maspalomas, zoals de bolvormige, een bijenfamilie van 25 op Canarias bekende soorten, waarvan er 23 deze enclave bevolken.

                                    Pimelea granulicollis.
Ook benadrukt men de op Gran Canaria inheemse kever Pimelea granulicollis en onder de vogels zijn dit o.a. de aanwezigheid van koningsreigers, pelikanen, meerkoeten, rallen, waterhoentjes en, af en toe, bezoek van visarenden en roestganzen.
kleurlogoCanarias.png


We gaan geen buizen leggen in 
Los Cernícalos

TELDE - maandag 30 december 2013 - “We gaan geen buizen leggen in Los Cernícalos,” dit is tot drie keer toe herhaald door Juan Manuel Rodríguez, voorzitter van de Heredad del Valle de los Nueve (het Waterschap van de Vallei van de Negen) die eigenaar is van het water, dat vrijelijk door deze rivierbedding stroomt, wat  de Barranco de Los Cernícalos (het Ravijn van de Torenvalken) tot een natuurlijk juweel maakt en uniek op de Archipel.

Deze uitlatingen heeft de voorzitter van de Heredad (het Waterschap) gedaan voor Radio ‘Faycan’ naar aanleiding van de onrust die is veroorzaakt kanaliseringswerkzaamheden welke de Heredad uitvoert in Los Arenales, nabij het voormalige voetbalveld van Lomo Magullo.



                       Bergwandelaars die van de barranco genieten.
 

Er wordt geen water door buizen geleid in Los Cernícalos, laat dat duidelijk zijn voor heel Telde, voor heel Gran Canaria en voor de gehele provincie Las Palmas, men gaat geen water door buizen leiden, dat al 500 jaar door de barranco (het ravijn) stroomt.·”

Pedro Rodríguez is nog nadrukkelijker. “Wij zullen de eersten zijn, die verzet plegen tegen het kanaliseren van het water.”

“Het is een feit,” zo legt hij uit, “dat de Heredad (het Waterschap) jaarlijks een behoorlijk groot bedrag uitgeeft voor het schoonmaken van de barranco (het ravijn) in het gebied, zodat het water op een natuurlijke manier kan stromen.”

Hij heeft verzekerd, “dat heel Lomo Magullo, de eigenaren en de aandeelhouders - 600 kleine deelnemers- dit weten,” en, dat dat geen verwarring over hoeft te bestaan, zoals die heeft voorgedaan.

 
 
Juan Manuel Rodríguez heeft aangegeven, dat het gebied wat is gekanaliseerd, het meest laaggelegen gedeelte van Los Cernícalos - in Los Arenales - is. “Ja, het is waar dat men buizen gelegd heeft in het stroomgebied van Los Martínez, we hebben een kunststof pijpleiding aangebracht op verzoek van de leden van het Waterschap in het gebied, om via de watermeters en de irrigatie-installaties te kunnen irrigeren tot in Lomo Magullo; in gebieden, waar het water komt en de terreinen verwaarloosd zijn, omdat men niet kam irrigeren.”

Hij becijfert, dat deze werkzaamheden de twee liter water herstellen welke men nu zou verliezen  en, dat dit een betere toelevering is aan La Dama, Lomo Magullo en de Valle de los Nueve.
kleurlogoCanarias.png


Aftellen voor de herbebossing van
Güi Güi en het Bosque de Doramas

LA ALDEA - vrijdag 13 december 2013 -_Samenvallend met het begin van de acties, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) de gemeenten bekend gemaakt, terreinen te hebben in het Natuurreservaat van twee projecten voor herbebossing welke men tot 2017 met 2,28 miljoen euro zal ondernemen in Güi Güi en in het oerbos Doramas.

De enige twee Life projecten die de Europese Commissie mede zal financieren op Canarias tot aan 2017, zijn in gang gezet door het Cabildo (Eilandbestuur), met het doel drie eigen leefomgevingen van het Reserva Natural Integral de Güi Güi (Algehele Natuurgebied van Güi Güi) en de laurisilva (het wilde laurierbos) te verdubbelen van het Parque Rural de Doramas (Landschapspark Doramas) waarin men probeert de paloma rabiche (Coloumba junoniae = laurierduif, endemisch op de Canarische Eilanden) op het Eiland te herintroduceren.

               Het massief van Güi Güi en de berg Horgazales, in La Aldea;
              onderdeel van het gebied, dat is opgenomen in het Life-project.

Burgemeester en wethouders van de gemeenten van het Natuurreservaat die voordeel zullen trekken uit deze projecten zijn geïnformeerd over hun bereik en mogelijkheden, door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, die de investering becijfert op 2,28 miljoen euro; de helft, van de eigen middelen.

María del Mar Arévalo, de eilandminister van Milieuzaken, heeft benadrukt, dat deze twee Life-projecten zijn gekozen uit de ruim 1.500 gepresenteerde projecten en binnen de 11 die zijn toegekend voor geheel Spanje.

Het project, dat bestemd is voor het oorspronkelijke bos van Güi-Güi, heeft de bedoeling de leefomgevingen te herstellen in dit landschap van La Aldea, de Canarisch cederwouden en sabinas (jeneverbes), de Macaronische brezales (heidestruik) en de Canarische dennenbossen. Dit zal worden uitgevoerd door het nutsbedrijf Gesplan met een begroting van €852.898,= en een deel van het benodigde materiaal wat men per helikopter heeft overgebracht vanwege het moeilijk toegankelijke terrein.

           Plom
a rabiche (Laurierduif, endemisch  op de Canarische Eilanden).

Anderzijds probeert het Life Rabiche project binnen een periode van vier jaar de oppervlakte aan laurierbos - de natuurlijke leefomgeving van de paloma rabiche - te verdubbelen in de gebieden van het Landschapspark Doramas en in het middelhoge gebergte van het Noorden, waarin men probeert deze soort te herintroduceren die een eeuw geleden van het Eiland is verdwenen. De herbebossing met lauriersoorten komt ten goede aan 1.000 hectare in de Barrancos (ravijnen) Oscuro, Azuaje en La Virgen.

Beide projecten maken het creëren van een dozijn rechtstreekse afstammelingen en eerste nakomelingen mogelijk, bovendien zou het de overleving mogelijk kunnen maken van de weinige exemplaren Canarische ceders, een vijftigtal, dat tot nu toe overleeft in Güi Güi; een populatie, die men met deze actie hoopt te doen toenemen tot een aantal van 1.000 exemplaren.
kleurlogoCanarias.png


Canarias wijzigt wetgeving voor behoud bescherming natuurgebieden

De wetgeving voor Harmonisatie van het Territorium
zal de door de rechters bij Tamadaba en Jandía ontdekte gebreken herstellen

De Canarische Regering ziet zich verplicht de wetgeving te wijzigen die het beheer regelt van de beschermde natuurparken, dit als gevolg van twee arresten die het gebruik van de hoofdplannen ontmantelen voor de natuurparken Tamadaba (Gran Canaria) en Jandía (Fuerteventura). De uitspraak van het Hooggerechtshof over het majorera eiland is midden in de zomervakantie genomen en de juridische diensten van de Canarische Regering bestuderen de nasleep van het arrest, maar de tendens is, dat - naast het opnieuw realiseren van de geannuleerde plannen - er wetswijzigingen moeten komen.

De minister van Regionaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft al laten weten, dat de nieuwe Wet Harmonisatie en Vereenvoudiging voor de Bescherming van het Territorium en de Natuurlijke Hulpmiddelen, die zijn departement aan het voorbereiden is, aangepast zal worden op de jurisprudentie van het Hooggerechtshof. Wat de stelling consolideert van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) waarmee men de ruimtelijke ordening annuleerde van het Natuurpark Tamadaba.


                                                     Fuerteventura.
Beriel heeft verzekerd, dat de bescherming van de natuurgebieden gehandhaafd zal blijven, omdat de grond is gekwalificeerd als landelijk beschermd milieugebied en deze situatie niet door Justitie in twijfel is getrokken. “Zodra de juridische diensten het oordeel over Jandía hebben bestudeerd, zal er een nieuwe planning gemaakt moeten worden,” zo voegt de minister toe. In het geval van Tamadaba, heeft de Canarische Regering hoger beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof. “De bescherming van het natuurgebied blijft bestaan want dit is wettelijk en de grond is onaantastbaar,” zo laat de minister weten.

Waar de minister van Regionaal Beleid wel van afziet is de uitspraak van het Hooggerechtshof voor het Grondwettelijke Hof te brengen, omdat - volgens hem - er geen twijfel is over de Canarische wet, maar over de instrumenten voor de planning van de natuurgebieden.

                                           Vergezicht vanuit Tamadaba.

 
                                                      Gran Canaria, met Tamadaba.
Toekomstige regelgeving

Het zal de toekomstige Harmonisatie Wet zijn die de wetgeving op het Territorium en die van de Natuurgebieden zal wijzigen, wat zal gaan verplichten, dat men de kwesties over de eilandplanning zal moeten oplossen waarmee men de plannen ruimtelijke ordening definieert voor de natuurlijke hulpmiddelen, wat door de gerechtelijke uitspraken in vraag is gesteld.

Op hun beurt, hebben de door de persmedia geraadpleegde deskundigen aan de Canarische Regering laten weten, dat men zo snel mogelijk oplossingen zal moeten zoeken na de uitspraken van december 2012 (Tamadaba) en van juli 2013 (Jandía). Dat kan zijn wetswijziging, of hoger beroep bij het Constitutionele Hof, omdat de beschermde gebieden nu serieus het risico lopen mogelijk zonder afdoende bescherming te blijven vanwege het ontbreken van adequate wetgeving ter voorkoming daarvan.

Carmelo Padrón, architect en hoogleraar Stedelijk Recht laat en geen twijfel over bestaan, dat de natuurgebieden van de Eilanden blijven bestaan en, dat men op geen enkele manier aan de burgerij kan overbrengen, dat deze niet beschermd zijn, omdat de wet van kracht is.

Wat Padrón wel van de Regering vraagt is, “dat men moet reageren, omdat de uitspraken de instrumenten voor ruimtelijke ordening ‘in moeilijkheden’ brengen.” Terwijl de meest geavanceerde planning op Canarias uitgerekend de natuurgebieden betreft. Tegenover deze situatie vraat Padrón de Regering de wet te wijzigen, om een lawine aan bezwaren en vonnissen tegen de Deelstaat te voorkomen.

“De Regering kan niet wachten met het ingrijpend wijzigen van de in het jaar 2000 herziene wet en men moet wijzigingen introduceren, hetzij op eigen initiatief, of via de parlementaire groeperingen,” zo laat Padrón weten.

Op zijn beurt, toont de stedelijke architect Faustino García Márquez zich veel kritischer over de uitspraken van het TSJC en van het Hooggerechtshof.” “Het is heel erg, dat men de Canarische wetgeving in twijfel trekt en de Regering zich niets aantrekt van wat er gebeurt,” zo kritiseert degene die bevorderaar is van de Richtlijnen Ruimtelijke Ordening van de Eilanden. Voor García Márquez is het duidelijk, dat het Grondwettelijke Hof zich moet uitspreken, of de Canarische wetgeving zich richt naar die van de Staat.

“Het is een barbaarsheid, dat het Hooggerechtshof de bevoegdheid van de Deelstaat in twijfel trekt voor wat bederft de ruimtelijke ordening, omdat gedurende19 jaar men er niet aan getwijfeld heeft, dat de Wet Natuurgebieden adequaat is gewest voor het behoud van de bescherming van het territorium,” zo merkt hij op.

Faustino García beweert, dat de Regering zich niet beweegt en dringt erop aan, dat de Deelstaat bij het Grondwettelijke Hof beroep moet aantekenen op het gebied van het vonnis over Jandía.
kleurlogoCanarias.png


De diepzeeparel van het Zuidoosten

AGÜIMES - zondag 25 augustus 2013 - Playa de El Cabrón, bij Arinaga, herbergt onder de branding een waar natuurparadijs. Een spectaculair onderwaterlandschap en de gemakkelijke toegang tot het kristalheldere water maken deze baai op Gran Canaria tot een enclave voor ervaren- en minder ervaren sportduikers.

De natuurlijk schoonheid en de grote biodiversiteit in de diepte van de zee maken dit tot een eersteklas gebied, dat geschikt is  voor het creëren van beschermd maritiem reservaat op Gran Canaria.


De diepte in zee herbergt een schat aan grotten, hoekjes en bogen waar grote scholen roncadores en verrugatos hun toevlucht zoeken. Er huizen rode zeesterren, Sponzen en zeepaardjes, El Cabrón biedt diverse onderwaterroutes en zowel beginnende, als de ervaren sportduikers kunnen hier genieten van een unieke ervaring die op zijn minst verrassend mag worgen genoemd.




Maritieme soorten van groot en klein formaat zijn hier thuis, zoals angelotes en sargos; dit zuidoostelijke gebied van het Eiland biedt ruim 600 meter kustlijn die geschikt is om te duiken, zowel voor beginners, als voor ervaren sportduikers. De gemakkelijke toegang en het heldere water maken het mogelijk, dat in het weekeinde hier tot wel ruim 400 liefhebbers kunnen genieten van hun favoriete sport.

El Cabrón is een van de  drukst bezochte duiklocaties, omdat het onderwaterlandschap diverse routes beidt, van  grotten tot rotsbogen op ruim 10 meter diepte die een  schuilplaats vormen voor mantas en roncadores, tot aan  wieren aan de oppervlakte die een toevlucht zijn voor talloze ongewervelden en kleine vissen,” legt de ervaren duikinstructeur van het gebied, Eduardo Vera, uit.


                             Al snorkelend mantas (roggen) bekijken.

                                                 Manta (Pijlstaartrog).  



Er zijn twee aanbevolen routes: het strand, waar voornamelijk wordt gesnorkeld, met duikbril en luchtpijpje kan men hier genieten  van een oase aan leven wat gegenereerd wordt door de  grote hoeveelheid sebadal (zeegrasvelden); en het gebied van open zee, wat ideaal is voor de ervaren duiker die beschikt over geschikte apparatuur voor het bezoeken van grotten vol met scholen roncadores en verrugatos.

 

 
                                                      Pez peine (Lipvis)
De routes voor de snorkelliefhebbers beginnen bij de vloedlijn op het strand, en met een gladde en rustige zee kan men El Canal oversteken en het gebied bereiken wat men Punta de La Monja noemt, dat omgeven wordt door een tuin die rijk is aan rode zeesterren, sponzen, schelpen, zeepaardjes, algen en andere maritieme fauna. In de uitsparingen van de rotsen kan men ook talloze alevines (pasgeboren vis), pulpos (inktvissen) en af en toe een octopus, salmonete (mul) of pez peine (pejepeine - Xyrichtys novacula - lipvis) waarnemen.

“Het gebied wordt gekarakteriseerd door onderwaterplanten van de soort Posidonia, die het maritieme milieu voorziet van zuurstof en die kleine soorten voedt welke schuilgaan tussen het blad; een waar ecosysteem, dat waard is, om tot in detail gefotografeerd te worden," zo voegt Vera toe.

 
Enrojiza.                                     Catalufa (groot oog baars)
Op enkele meters diepte, waar de toegang zwemmend moeilijker is, beginnen de routes voor ervaren sportduikers. Om de mond open  doen vallen van verbazing, begint men in de omgeving van El Hoyum, een grottencomplex op 22 meter diepte, dat talrijke scholen herbergt van viejas (Cichlidae - baars achtigen), bicudas (Sphyraena viridensis - barracuda), enrojizas (zeepaardjes) en catalufas (groot oog
baars). “Ook kan men er een enkele morene, mero (Epinephelus marginatus - bruine tandbaars) of gallo (Lepidorhombus boscii - vier vlekkige schartong) waarnemen,” zegt een enthousiaste Rodolfo Domínguez, voorzitter van de duikclub ‘Montagua.’

              Mero (Epinephelus marginatus).              Gallo (viervlekkige schartong).

De volgende verplichte halteplaats in dit spectaculaire onderwaterlandschap is de Cueva de Verrugatos die, zoals de naam, al aangeeft, op 20 meter diepte een grote populatie van deze soort herbergt. “De klaarheid op deze diepte en nauwelijks stroming maakt, dat de duiker een helder zicht heeft op de fauna, waar de roncadores de echte hoofdrolspelers zijn,” zo voegt Domínguez toe.

Op enkele meters van de grot heeft een grote school roncadores zijn verblijfplaats, als nacht vis grote jagers, die opvallen door hun intens gele kleur. “Om de route af te sluiten, kan men de omgeving van Los Arcos bezoeken,  waar overal barracudas (Sphyraena barracuda – zee snoek),  abades (Mycteroperca rubra - koning baars), en mantas (Manta birostris  - Dasyatis pastinaca - pijlstaartroggen) wapperen en een rondje langs deze cirkelvormige rots-structuur heeft extra charme,” merkt de voorzitter van ‘Monagua’ op.

Angelote (Squatina dumeril - Zandduivel).

Punta de la Sal staat als tweede favoriet genoteerd bij ervaren sportduikers. In open zee en met behulp van een boot, hebben ervaren duikers de mogelijkheid vissen van groot formaat te zien, zoals de angelotes (Squatina dumeril -Zandduivel). “Deze vissoort is niet gevaarlijk, het enige wat de sportduiker moet doen, is zich laten verleiden door de grote afmeting en schoonheid van de zeevis,” zo bevestigt Domínguez.

Volgens instructeur Vera, is het ‘Plasencia’-wrak - dat zich nabij Pozo Izquierdo bevindt - een ander attractie die deze omgeving biedt (zie video: http://vimeo.com/24248968). Dit gezonken vrachtschip ligt op een diepte van 30 meter en is een waar koraalrif en een  viskweekvijver geworden. Deze bonk ijzer is de thuisbasis van veel soorten de zich in dit schip vermeerderen en die een uitstekende dynamiek veroorzaken in de ogen van de sportduiker,” benadrukt Vera.

Veel sportduikers wachten deze locatie in zee opnieuw te ontdekken, die dan omgeven is met roncadores, zoals rayas (roggen) en morenen, het zijn vissen die ’s nachts heel actief zijn. “ Voor het nacht duiken raadt men aan in gezelschap te gaan van andere duikers en over goede schijnwerpers te beschikken,” zo bevestigt de ervaren duiker.
marine-reserve-map-arinagalarge.jpg
Ondanks de rijkdom die de zeebodem bij dit strand biedt en de constante verzoeken van duikclubs daartoe, is het Cabrón-strand nog niet officieel door de Canarische Regering erkend als maritiem natuurgebied. Sinds 1995 hebben veel groepen, zoals de Faculteit Maritieme Wetenschappen van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, dit voorgesteld aan de betrokken instellingen, maar volgens Vera is dit praten tegen dovemans oren en zelfs de Gemeente Agüimes steunt dit voorstel niet.

"Als deze kust zou worden uitgeroepen tot natuurreservaat, zal de reproductie-cyclus van de soorten in dit gebied gewaarborgd zijn, zoals met het verbod op het vissen alevines  (ondermaatse soorten), wat een de echte bedreiging is voor het milieu," betoogt Vera. En hij benadrukt, "het is een kwestie van de zorg voor, en het behoud van deze omgeving, zodat de gebruikers niet alleen verantwoordelijk worden voor de reiniging van deze diepten."

Op de Canarische Eilanden bestaan slechts drie maritieme natuurreservaten die officieel erkend zijn door de Canarische Regering, en wel nabij de kustlijn:
- La Restinga (El Hierro), 750 hectare groot,
- het Eilandje La Graciosa en de Islotes van Lanzarote, 70.600 hectare,
- het eiland La Palma, 3.719 hectare.
Het zijn initiatieven die kunnen rekenen op de steun van instanties zoals de Universiteit van La Laguna, het Instituto Español de Oceanografía en de eigen visserijsector.
kleurlogoCanarias.png


Katten en verlies aan zand
bedreigen Maspalomas

Het Natuurreservaat in gevaar

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 23 juli 2013 - De jacht door katten op kuikens van de chorlitejo moet worden opgeteld bij het jaarlijkse verlies aan zand van 40.000 m³, als bedreiging voor het ecosysteem van de duinen.

De seksuele activiteit die heerst in het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, welke recentelijk opnieuw in de actualiteit is gekomen door een televisiereportage over Gran Canaria, is niet de voornaamste oorzaak die de meeste zorgen baart bij de beheerders van het reservaat. “Dat is een probleem van openbare orde, voor mij is het hetzelfde of iemand nu een plant uitrukt; of, dat twee personen elkaar in de duinen ontmoeten voor een contact; het is gebruik, dat is geregeld bij wet,” zo laat Miguel Ángel Peña, bioloog en directeur/conservator van het Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas.


Een exemplaar van de chorlitejo patinegro, een beschermde soort van het Charca de Maspalomas.

Vanuit de afdeling conservering van dit bijzonder ecosysteem, dat uniek is op de Canarische Archipel, geeft men het gebrek aan milieu-agenten aan, die de menselijke activiteit in het Reservaat bewaken, wat sterk samenhangt met het verkies aan zand en fauna in het gebied. “We hebben €18.000,= uitgegeven aan het vernieuwen van de bewegwijzering, voornamelijk voor het ordenen van het openbare gebruik van het Reservaat, maar dat is niet voldoende,” zo oordeelt Peña.


                                                Dunas de Maspalomas.
Sinds enkele weken, kan het reservaat rekenen op 63 nieuwe signaleringsborden van weerbestendig aluminium in het Red Natura 2000, in drie talen met QR-codes voor intelligente telefoons. Maar, zegt Peña echter verontwaardigd, “de personen die dit gebied doorkruisen, blijven de diverse locaties misbruiken die deel uitmaken van het Reservaat.”
 
                                                    Charca de Maspalomas.

Een van deze locaties, het Charca (afwateringskanaal), het gebied waar het publiek niet mag komen, is de plaats waar niet de mens, maar katten de technici van het Reservaat hoofdbrekens bezorgen.
“Ik heb er zelf meerdere gezien, die afkomstig zijn van de aangrenzende chalets, die een jachtfestijn organiseren aan de rand van het Charca de Maspalomas,” merkt Peña op.


Strandplevier.

Het jachtinstinct van deze katten, die ontsnappen uit de nabijgelegen huizen door  nalatigheid van hun eigenaren, is  een van de voornaamste zorgen van de beheerders van het Natuurreservaat, omdat het zorgt voor de verdwijning van de weinige jonge exemplaren van twee beschermde vogelsoorten die nestelen in het gebied, de:
- chorlitejo chico  (Charadrius dubius = plevier)

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_plevier en  http://es.wikipedia.org/wiki/Charadrius_dubius)
en de
-
chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus = strandplevier)

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Strandplevier en http://es.wikipedia.org/wiki/Charadrius_alexandrinus); vogelsoorten van de orde Charadriiformes uit de familie van de Charadriidae die voorkomen in Europa en Klein Azië en die overwinteren in Afrika.

Deze twee soorten voegen zich bij de honderden vogels die het Natuurreservaat bevolken, ze nestelen in de grond, aan de rand van het water en aan de rand van het gebied en op de gedeelten met heel brak water, waar het regelmatig voorkomt, dat men katten kan zien die een banket aanrichten met de kuikens van deze soorten, die hun nesten bouwen nabij het charca (afwateringskanaal),” zo legt Peña uit. Naast de mensen die er komen - ook al is dit verboden - die ze  eten geven en vervolgens, als de temperatuur stijgt, er  zuurstof ontbreekt en het teveel aan vis - wat het kleine ecosysteem van het strandmeer niet kan verwerken- sterft.

Ook heeft menselijk ingrijpen ervoor gezorgd, dat het formaat van de lagartos gigantes (reuze hagedissen) goed gedijt in het Natuurgebied, omdat naast het eten wat de mensen hen geven, ze alle voedselresten in het gebied eten. Een zaak, waarvan Peña ronduit zegt: “De Dunas de Maspalomas zijn geen themapark, het is een Natuurreservaat. Men moet het ecosysteem met rust laten, zodat het zich kan ontwikkelen; men moet er geen katten loslaten, en geen eten geven aan diersoorten, noch proberen het systeem te bevoordelen, omdat men het dan juist substantieel benadeelt.”


                                                           Maspalomas.
Het Reserva Natural de Maspalomas (Natuurreservaat Duinen van Maspalomas) heeft een  Plan Director de ordenación (Plan Ruimtelijke Ordening), dat integraal de activiteiten regelt, zowel vanuit milieustandpunt, als uit bouwkundig oogpunt.
In het genoemde document zijn de diverse gebieden van het Reservaat vervat:
- het gebied van Anexo II,
- het gebied van de duinen, of zandgebied,
- het gebied van de palmen oase,
- het gebied van het charca (strandmeer).

Aan elk van deze gebieden kent men een specifiek gebruik toe, dat men in 1999 heeft goedgekeurd en wat integraal het gebruik en de activiteiten regelt. “De duinen zijn gecatalogiseerd als een beperkt gebied, legt Miguel Ángel de la Peña uit.” Daarom mogen mensen er wandelen voor educatieve doeleinden, of om naar het strand te gaan via een van de vijf daartoe aangelegde voetpaden. Iedereen die op een andere manier gebruik maakt van deze infrastructuur, overtreedt de wet.”


Miguel Angel Peña.

In Maspalomas verliest men jaarlijks 40.000 m³ zand
Voor deze bioloog is het circuleren van personen buiten deze wandelpaden geen gril, maar beantwoordt dit aan de noodzaak, om zo min mogelijk de beweging van zand en de daar aanwezige fauna en vegetatie te verstoren.

“Talrijke, heel nauwgezette, wetenschappelijke studies hebben uitgewezen, dat men in Maspalomas jaarlijks 40.000 m³ zand verliest,” zo oordeelt Miguel Ángel Peña.

Volgens de conservator van het Natuurreservaat Duinen van Maspalomas, is dit verlies aan zand te wijten aan de zeestromen die het zand naar de Punta de Maspalomas vervoeren, waar het terecht komt in de oceaan loopgraaf welke veroorzaakt is door het toerisme - en wat de geo morfologie, de vegetatie en de fauna van het gebied heeft aangetast, evenals door het personenverkeer, dat een negatieve uitwerking heeft op de beweging van de duinen. “Het is als een eeuwige drup, die al 50 jaar lang aanhoudt,” legt Miguel Ángel Peña uit.

Studies die zijn  verricht door deskundigen van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, van de Universiteit van Cantabrië en van de Universiteit van Valencia hebben uitgewezen, dat door de vernietiging van de rotsplanten die zich parallel aan de kustlijn bevinden (waarvan nog slechts 30% over is van wat er oorspronkelijk was in de Duinen van Maspalomas), evenals van die onder de waterspiegel, men zand van het strand verliest en menselijke activiteit de afname van zand intensiveert.

Een proefproject, om het onophoudelijke verlies te stoppen
Een van de oplossingen ter voorkoming van dit permanente verlies, is het geven van een tweede leven aan het zand. "Voordat men het verliest bij het de Punta de Maspalomas, probeert men het af te graven en opnieuw op te spuiten op het strand van El Inglés.

Volgens Miguel Angel Peña, staat er in het hoofdkantoor van het ministerie van Milieu een proefopstelling die - op verzoek van het Consortium voor het Toeristische Herstel van het Zuiden- vervaardigd is door het bedrijf Ingenia SGI, met de naam: Intervención Piloto y Monotorización del Balance Sedimentario de las Dunas y Playas de Maspalomas y el Inglés (Observatie van de Sediment-balans van de Duinen van Maspalomas en de Stranden van Maspalomas en El Inglés).

“We zijn in afwachting, dat het Ministerie zich uitspreekt,” antwoordt Peña wat betreft de haalbaarheid van  dit project, “klaarblijkelijk is het een kostbaar proefproject en vervolgens moet men de uitwerking ervan evalueren.”

Voor Peña is het gebrek aan zand in Maspalomas geen milieuprobleem, maar een toeristisch probleem met rechtstreekse gevolgen voor de werkgelegenheid en de economie. “Het zand is hier niet altijd geweest en zal niet altijd hier blijven,” maar we zullen het ermee moeten doen en we moeten waarderen wat we hebben. Op Canarias is geen ecosysteem zoals dit van de Duinen van Maspalomas, met een zandsysteem, een kust lagune en een palmen-oase; iets, wat de meeste mensen zich niet realiseren en het zien als een solarium, waar men onder de zon bruin kan bakken.”

De palmen oase tot Cultureel Erfgoed verklaard en het voltrekken van huwelijken in de Duinen
Een andere kwestie betreffende de duinen van Maspalomas die - afgezien van de genoemde televisiereportage - is teruggekeerd naar de voorgrond, is de recente verklaring van de palmen-oase tot Cultureel Erfgoed als de locatie waar de illustere zeevaarder Christoffel Columbus was voordat hij de overtocht naar Amerika maakte.” Wanneer het dossier voltooid zal zijn, zullen we zien, of we toegang krijgen, hopelijk met voldoende middelen daartoe,” zegt Peña, die benadrukt, dat deze verklaring van het Cabildo (Eilandbestuur) - tot Cultureel Erfgoed van de palmen oase - veronderstelt goed te zijn voor iedereen.

"Een van de opdrachten die het Reservaat heeft, is het vergroten van de specifieke kennis en ik hoop, dat we kunnen rekenen op de actieve medewerking van de overheden en de en Technische Dienstern, om te kunnen opereren in dit deel van de palmen-oase.

Ten aanzien van huwelijken in de Duinen, is de curator van Reservaat  heel duidelijk. "Ik zie geen probleem met bruiloften die gehouden worden op het strand, dat is een ecologisch kwetsbaar gebied, maar valt niet binnen het Reservaat. "In elk geval zal men het goed moeten organiseren, met een beperkt aantal bruiloftsgasten. Wel verboden is, dat men bruiloften viert in een van de beschermde gebieden, zoals in de duinen van Maspalomas, van het charca (strandmeer), of in dit deel van de Palmen-oase.”
kleurlogoCanarias.png


Europa geeft ruim een miljoen euro
voor herstel  Natuurreservaat Güi Güi

De bijdrage zal gebruikt worden voor herbebossing en tevens voor  de terugkeer van palomas rabiche (laurierduiven) in de omgeving van de Barranco de Azuaje

GRAN CANARIA - vrijdag 5 juli 2013 - De Europese Unie heeft de twee ‘Life’-projecten goedgekeurd welke bij de inschrijving in 2012 door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zijn ingediend, waardoor het eiland 1,1 miljoen euro zal ontvangen voor het herbevolken van het Beschermde Natuurreservaat Güi Güi met de terugkeer van de paloma rabiche (laurierduif).

Deze projecten zijn de enige die men voor Canarias heeft goedgekeurd, zo hebben de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, en de eilandminister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, op vrijdag 5 juli 2013 laten weten tijdens een persconferentie.


Paloma rabiche (laurierduif).

Het Eilandbestuur zal nog eens 1,1 miljoen euro bijdragen over een periode van vier boekjaren, om deze programma’s te financieren welke men zal moeten uitvoeren in 52 maanden en die tot doel hebben 43.500 bomen aan te planten op de bergkam van Orgazales en Montaña de los Cedros, in Güigüi, in het noordwesten van het eiland en het loslaten van 150 palomas rabiche (laurierduiven)  in  het noordelijke gebied van de barranco (het ravijn van Azuaje. Met dit initiatief verwacht men, dat de populatie 1.000 exemplaren zal bereiken.

Zowel  Bravo de Laguna, evenals Arévalo hebben benadrukt, dat Gran Canaria erin is geslaagd, 10% van de fondsen binnen te halen die de Europese Unie toekent aan Spanje in het kader van een milieulijn - de meest veeleisende - en waarvoor 1,159 aanvragen van de lidstaten zijn binnengekomen.

Het project voor de herintroductie van de paloma rabiche (Columba junoniae) (laurierduif, zie: http://www.aviflevoland.nl/html/Laurierduif.html  en http://es.wikipedia.org/wiki/Columba_junoniae), die ruim een eeuw geleden van het eiland is verdwenen, wordt gecombineerd met het herstel en de oude laurisilva (laurierbossen), wat hun natuurlijke leefomgeving is, waartoe men 1.000 hectare herbebost, met o.a. exemplaren laurier:
- laureles (laurier),
- barbusanos (Apollonias barbujana, zie:   https://es.wikipedia.org/wiki/Apollonias_barbujana)
- viñátigos (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Persea_indica)
en
- brezos (Ericaceae, zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heifamilie),
in de barrancos (ravijnen) van La Virgen, Oscuro en Azuaje.

Tot nu toe heeft men 31 exemplaren losgelaten die in gevangenschap zijn verkregen, hoewel men met het project wil komen tot 100 exemplaren, is het mogelijk, dat men er 150 bereikt, zo heeft de technicus van het Cabildo (Eilandbestuur), Francisco Sosa, uitgelegd.

De herbebossing van Güi Güi zal men uitvoeren in samenwerking met de Jardín Botánico Viera y Clavijo, waar men de zaden zal laten ontkiemen van de ceders, om het succes ervan te verzekeren.

Een nader kenmerk van dit project is, dat men (mist)vernevelaars zal installeren, om de irrigatie te verzekeren.

Naast de ceders plant men exemplaren
- sabinas,
- acebuches (Olea europaea var. Sylvestris, https://es.wikipedia.org/wiki/Olea_europaea),
- pinos (naaldbomen),
- brezos (erica – heide)  
- laureles (laurier bomen)
 op een hoogte van tussen de 700 en 1.000 meter boven de zeespiegel, waarvan het doel is, het de thermofiele bossen te herstellen die eigen zijn aan het eiland.

Het herstel van deze bomen zal helpen bij het laten overleven van zwaar bedreigde vogelsoorten in dit gebied, zoals de cuervo (kraai).
Het ontwikkelen van deze projecten zal twee rechtstreekse arbeidsplaatsen opleveren, aldus Arévalo die, net als Bravo de Laguna, haar tevredenheid heeft uitgedrukt, om dit te bereiken; tegelijkertijd heeft ze het doel van deze twee projecten benadrukt, waarmee men de natuur van het eiland wil verbeteren.

Oerbos Los Tilos op het eiland La Palma
In dit kader mag het oerbos van Los Tilos op La Palma niet onvermeld blijven, waar men een indruk krijgt van de West Europese oerbossen van miljoenen jaren geleden.

Dit laurierbos, of lauriselva is een waarachtige relikwie van tertiaire flora die alleen op La Palma en La Gomera nog bewaard is gebleven. Waar in Europa ijstijden woedden en in Afrika de Sahara verdroogde, wist deze familie van laurier achtigen zich te handhaven in Macaronesië (Canarische eilanden, Kaapverdië, de Azoren, Madeira en omringende eilanden gezamenlijk) en Socotra (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Socotra_%28archipel%29). In deze gebieden kon dit nevelwoud overleven, dankzij het gelijkmatige klimaat.

 
                                  Los Tilos, op het eiland la Palma.
De lage breedtegraad, de neerslag van de passaatwinden en de matigende invloed van de oceaan vormen de ideale omstandigheden. De passaatwolken laten op een hoogte van 600-1200 m. hun druppels achter in de vorm van ´horizontale regen’ (mist): planten en bomen laten het vocht bij aanraking van de lucht condenseren, waarna het als druppels van de bladeren valt en de grond bevochtigt.

Behalve veel verschillende en inheemse laurier achtigen, ziet men mogelijk ook de zeldzame duiven: Columba bollii (laurierduif) en de Columba junoniae (Rabiche duif). Maar de kans is groter, dat men ze hoort, namelijk: het heftige vleugel wieken als de duif voor veiliger oorden kiest.
Op La Palma kan men prachtige wandelingen maken in Los Tilos. De wandeling van Marcos y Cordero is wel de meest bekende. Men loopt 16 km door een reeks tunnels en zal watervallen zien en horen klateren. Niet ongevaarlijk bij regen, maar bij droog weer zeer de moeite waard.
kleurlogoCanarias.png


Afwijzing Canarias
recreatief gebruik nationale parken

De Spaanse Staat opent de deur voor plattelandshotels
in de vier beschermde nationale parken op de Eilanden

CANARISCHE EILANDEN / MADRID - donderdag 20 juni 2013 - De Canarische Regering wil de eigenheid van haar vier nationale parken behouden tegenover de wil van Madrid, om meer toeristisch gebruik toe te staan in de kroonjuwelen van de Archipel.

De Canarische Regering wijst het wetsvoorstel af wat het Ministerie van Milieuzaken aan het uitwerken is, in de overweging, dat men de deur opent voor een economische ontwikkeling die niet verenigbaar is met de bescherming van de natuur.



De tekst, die wordt besproken met de deelstaten, staat eigenaren van percelen die gelegen zijn in de te ontwikkelen landschappen, toe, “economische en commerciële activiteiten te ontwikkelen; in het bijzonder, als die gerelateerd zijn  aan het publieke gebruik, of het plattelandstoerisme.”
 


 


De Nationale Parken ‘Timanfaya’, ‘El Teide’, ‘Garajonay’ en ‘La Caldera de Taburiente’, behorend tot de 14 meest bezochte die er in Spanje zijn, herbergen momenteel ‘gecontroleerde’ recreatieve activiteiten, maar staan ver van de ‘industrie’ die men projecteert in de door Madrid ontworpen tekst, zo beargumenteren bronnen binnen de Canarische Regering. Op een dromedaris door de Montañas del Fuego trekken, dood hout sprokkelen in de omgeving van de Caldera (het Keteldal) op La Palma, met de kabelbaan naar de top van de Teide gaan, of bergwandelen in de laurierbossen zijn enkele van de ervaringen waarvan men tegenwoordig kan genieten in deze beschermde gebieden.

Bovendien onthult het park zijn leefgebieden en culturele en natuurwaarden aan alle bezoekers via de voorlichtingscentra en het uitgebreide netwerk aan uitzichtspunten, zo benadrukt de algemeen directeur Natuurbescherming, José Fernández, die van mening is, dat de concepttekst van de Regering, “de rol van de nationale parken moet versterken als locaties die uitsluitend bestemd zijn voor conservering van de natuur.” Dit vormt een van de bezwaren, die door de Canarische Regering zijn gepresenteerd op het document, waarin, volgens Fernández, “ men elk toeristisch gebruik moet uitsluitend op deze bijzondere natuurlocaties.”

“Men kan ze niet veranderen in thema- of attractieparken,” zo heeft de CC-afgevaardigde José Miguel González geprotesteerd en die benadrukt, “dat er nu “grenzen” zijn en een “gematigd gebruik”, waardoor hij het voorstel van de Partido Popular (PP) omschrijft als, “absurd”.

In feite zal - als men doorgaat met de concepttekst en men nieuw gebruik  accepteert in deze gebieden,   de Canarische Regering vervolgens  “meer beperkende maatregelen,” kunnen opleggen voor de bescherming van de omgeving.

De vicevoorzitter van de Parlementaire Milieucommissie, de PSOE afgevaardigde Pedro Martín, toonde zich voorzichtig met de nieuwe recreatieve doeleinden, hoewel hij heeft opgemerkt, dat de beslissing moet berusten bij de overheden die belast zijn met het beheer van de parken. Naar zijn mening, gaat het echte debat over de kwestie, “of men, wel of niet, entree laat betalen voor de toegang tot bepaalde gebieden in deze parken. De opbrengst zou dan terug kunnen vloeien in het onderhoud ervan en in de gemeenten die liggen in de sociaal economische invloedssfeer ervan.
espa2large.gif

Wat dit betreft, zet de concepttekst in,op het uitoefenen van actief beleid voor de ontwikkeling van deze locaties, “die bijzondere” aandacht zullen ontvangen van de overheden die, volgens de hun ter beschikking staande begrotingen, deze parken technische en financiële ondersteuning zouden kunnen toekennen.

Een van de nieuwigheden in het wetsontwerp is, “dat het private hulpmiddelen toestaat, door middel van een impuls van publiek-private instrumenten die de inlijving van toegevoegde financiële hulpmiddelen toestaan voor de conservering van de nationale parken.” In elk geval, verbiedt men de jacht als sport en commerciële bezigheid, het omhakken van bomen voor handelsdoeleinden, evenals het overvliegen ervan op minder dan 3.000 meter hoogte, behalve met uitdrukkelijke toestemming vanwege overmacht.


Volgens de tekst zullen de deelstaten maximaal vier jaar de tijd krijgen vanaf het moment van inwerkingtreding van deze wet, om hun beheer van de nationale parken aan te passen.

De tekst kent een duidelijkere functie toe aan de Spaanse Staat als coördinator van het Organismo Autónomo Parques Nacionales (Zelfstandige Orgaan Nationale Parken). Zo zal men twee lichamen creëren die specifiek gewijd zijn aan de coördinerende autoriteit van de Spaanse Regering.
In  feite zal men een coördinerende commissie in het leven roepen die handelt voor elk een van de nationale parken, en een andere, technische commissie die alle parken zal samenbrengen met vertegenwoordigers van het Nationale netwerk.

Het wetsontwerp omvat ook het mogelijke verlies van status van nationaal park, wat alleen gebaseerd zal kunnen zijn, “op ernstige verwaarlozing van de staat van onderhoud.” Bovendien, gaat het om het dichten van een maas in de wet over deze parken, zoals de noodverklaring in geval van een milieuramp. Een degelijle verklaring zal men aldus toekennen aan de voorzitter van het Organismo Autónomo Parques Nacionales (Zelfstandig Orgaan Nationale Parken), ofwel op eigen initiatief, ofwel op dat van de deelstaten.
kleurlogoCanarias.png


Gerechtshof verklaart
bescherming natuurparken Canarias ongeldig

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 19 december 2012 - Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Gerechtshof van de Canarische Eilanden) heeft op woensdag 19 december 2012 de natuurparken van de Archipel in vraag gesteld, met een oordeel waarin men bevestigt, “dat het uitroepen van deze parken tot beschermend gebied ‘ongeldig’ is,” vanwege het zich niet houden aan de daartoe in de Plannen voor Ruimtelijke Ordening gestelde Termijnen voor de behandeling van dergelijk beheer.

Het TSJC heeft deze zaak onderzocht naar aanleiding van het beoordelen van een boete van €53.000,= welke is opgelegd door het Agencia de Protección del Medio Urbano y Natural (Agentschap ter Bescherming van de Natuurlijke- en Stadsomgeving) aan een bouwbedrijf in Guayedra (Gran Canaria); een boete die men nietig heeft verklaard vanwege tekortkomingen in de verklaring tot het uitroepen van het Tamadaba-woud tot Natuurpark.
(Zie ook: http://www.wandelenlangskusten.eu/Gran_Canaria/Tamadaba.php )
tamadaba-7large.jpg
tamadaba-6large.jpg

De Kamer voor Overheidsgeschillen van het TSJC laat weten, dat het Gerechtshof heeft gevonnist op basis van jurisprudentie van enkele soortgelijke zaken in Cantabrië, Extremadura en Aragón, waarbij de verklaring tot natuurpark of -reservaat nietig verklaard wordt indien deze niet binnen een jaar wordt behandeld binnen het betreffende Plan de Ordenación de los Recursos Naturales (PORN) (Plan Ruimtelijke Ordening voor Natuurlijke Hulpbronnen) zoals de wetgeving van de Spaanse Staat vereist op dit terrein.


Tamadaba (Gran Canaria).

Het TSJC stelt, dat niet alleen de verklaring van het Parque de Tamadaba zijn geldigheid verliest vanaf het moment, dat de Spaanse wet Conservación de Espacios Naturales (Bescherming Natuurgebieden) van 1989 in werking is getreden, maar dat deze situatie eerder al niet goed geregeld was in de wetgeving van de autonome deelstaat die nog steeds betrekking heeft op de parken.

Het vonnis gaat nog verder, dan alleen het herroepen van de boete welke is opgelegd aan het gesanctioneerde bedrijf, want de Kamer bevestigt in haar juridische onderbouwing de kwestie van alle Canarische Natuurparken in hun geheel.

“Ten gevolge daarvan, moeten we het gebrek aan effectiviteit en de ongeldigheid vaststellen betreffende de verklaring van het Parque Natural de Tamadaba, evenals van die betreffende Parken en Natuurreservaten welke zijn vervat in de Canarische Regelgeving die we hebben genoemd (de Wet op de Natuurlijke Ruimten van Canarias van 1994 en de vervolgens aangepaste tekst daarvan), om welke reden de overheidshandelingen en regels van die verklaringen ongeldig zijn,” zo verzekert het TSJC.

Het vonnis steunt op een stemming met vijf stemmen voor en twee stemmen tegen van de rechters van de Kamer. Inmaculada Rodríguez Falcón en Cristina Páez Martinez-Virel zijn niet alleen tegen, maar waarschuwen hun collega’s, dat men het criterium heeft veranderd wat het TSJC heeft gehanteerd over deze zaak tot aan de datum waarop hoger beroep is ingesteld bij soortgelijke zaken.

Deze twee rechters zijn het er niet mee eens, dat men, zonder meer, de voorkeur geeft, aan de regelgeving van de Staat boven die van Canarias, zonder aandacht te besteden aan de overweging dat, op de Archipel, de PORN van een natuurpark behoort tot het ‘Plan Ruimtelijke Ordening’ van het eiland waar het zich bevindt.

Bovendien wijzen ze af, dat de Ley de Espacios Naturales de Canarias niet de basiswetgeving van de Spaanse Staat zou respecteren en ze herinneren eraan, dat het TSJC zelf enkele jaren geleden een gepresenteerde vraag over de ongrondwettigheid ertegen, heeft afgewezen, door er van uit te gaan, dat dit uitgelegd zou kunnen worden als, “harmonisering van het recht op zelfbestuur,” in overeenstemming met de staatswetgeving en de jurisprudentie van het Gerechtshof.

De Kamer beweert echter in meerderheid, dat het Plan Ruimtelijke Ordening van Gran Canaria geen dekking geeft voor een PORN voor het Natuurpark Tamadaba, omdat men bij de behandeling geen gedetailleerde analyse heeft gemaakt van de waarde ervan, “omdat er geen speciale hoorprocedure bestaat van de betrokken partijen en getroffenen door het uitroepen tot natuurreservaten.” Het is dan ook in één adem als het TSJC concludeert, dat de verklaring van de Canarische natuurparken, “ongeldig is en effectiviteit ontberen’.


                                                        Tamadaba.
Nu deze zaak specifiek is bestudeerd, blijft de Kamer van oordeel, dat de verklaring van het Tamadaba park “niet bestaat in de juridische wereld; en, “dat ter zake de uitvoeringsvoorschriften en opgelegde sancties nietig zijn.”

Momenteel telt Canarias elf Natuurparken:
- Las Nieves en Cumbre Vieja, op La Palma;
- Majona, op La Gomera;
- Corona Forestal, op Tenerife;
- Tamadaba en Pilancones, op Gran Canaria;
- Islote de Lobos, Corralejo en Jandía, op Fuerteventura;
- de Chinijo-Archipel en Los Volcanes, op Lanzarote.
Bij elkaar opgeteld bedraagt de beschermde oppervlakte van deze natuurparken 11.022 hectare.
kleurlogoCanarias.png


Duinen van Maspalomas
gaan de wereld over
met Luis Vuiton

Ze illustreren de catalogus lente-zomer 2013

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 9 november 2012 - Louis Vuitton heeft de Duinen van Maspalomas gekozen als een van de natuurlijke achtergrondlocaties voor de foto’s die zijn Lente/Zomer-catalogus 2013 illustreren. Vanaf maart 2013 zal het beeld van het emblematische Grancanarische Natuurreservaat wereldwijd aanwezig zijn in en via de winkels van het prestigieuze modehuis.

Twee dagen lang heeft een team van 30 personen deel uitgemaakt van de fotosessie, waarbij, naast de nieuwe kleding, ook enkele waardevolle 18de-Eeuwse koffers gefotografeerd zijn (waarvan een, met een gewicht van 250 kilo), die respectievelijk in een douche en een strandstoel veranderd kunnen worden  en waarvan de exemplaren van het internationale luxe merk replica’s zijn.


 Het team van Luis Vuiton in actie in het Natuurreservaat 'de Duinen van Maspalomas'.
De Duinen van Maspalomas zijn een Speciaal Natuurreservaat wat wordt beheerd door de Cabildo van Gran Canaria om zijn unieke habitat, waar diersoorten, geologische- en ecologische processen samenkomen, die essentieel zijn om behouden te worden. Zo huizen er dieren zoals de lagarto grancanario (de Grancanarische hagedis), de pipit (Anthus spinoletta = water pieper), de alcairón (Larius meridiinalis koenigi = steppe klap ekster) en de hop, maar ook plevieren, strandlopers en zilverreigers, en planten die verspreid zijn over tien aan het duinsysteem grenzende gebieden.

 
                                   De
Pipit (Anthus spinoletta = waterpieper)
                   en de
alcairón (Larius meridiinalis koenigi =steppe klapekster).
Om die reden wordt, over het algemeen, het Reservaat niet verenigbaar beschouwd met menselijke aanwezigheid; behalve, als het gaat om wetenschappelijke en educatieve doeleinden en, slechts bij uitzondering tolereert men enkele andere gebruiksdoeleinden. “De impact van de fotosessies heeft weinig impact gehad op de omgeving en, we zijn zelfs van mening, dat we een bijdrage hebben geleverd de aan waardering van een ruimte die zo waardevol is als deze in de Grancanarische geografie,” aldus de eilandminister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, die daarnaast in een notie het belang benadrukt, “dat een internationaal bedrijf zoals Luis Vuiton naar Gran Canaria komt, omdat het ongetwijfeld een van haar aantrekkelijkste attracties is, om er een van hun reclamecampagnes te vervaardigen.”
kleurlogoCanarias.png


Het zoetste beroep ter wereld

VALSEQUILLO -  maandag 30 juli 2012 -  José Florido een apicultor (imker) uit Telde heeft, met de speciale vermelding ‘Mejor Miel de Canarias’ (Beste Honing van Canaria) van 2012, de eerste prijs gewonnen voor kust-honing.

Minister José Miguel Álamo van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft de uit Telde afkomstige José Florido Santana, eigenaar van “Colmenar Florido” (Bijenstal Florido), de eerste prijs toegekend voor Miel de Costa (Kust-honing) met de speciale vermelding van ‘de Beste Honing van Gran Canaria in 2012’ bij de officiële keuring  die onlangs heeft plaatsgevonden in het Centro Cívico van Valsequillo, waar 25 imkers hun 34 honig kwaliteiten hebben gepresenteerd en die afkomstig zijn uit Agüimes (2), Arucas (1), Ingenio (5), La Aldea de San Nicolás (4), Las Palmas de Gran Canaria (4), Santa Lucía de Tirajana (4), Telde (2), Valleseco (1) en Valsequillo (2). 
fotos-monica-revista-4large.jpg
José Florido Santana, die ook voorzitter is van de Sociedad de Apicultores de Gran Canaria (Vereniging van Bijenhouders op Gran Canaria), verkrijgt jaarlijks gemiddeld 1.000 kilo honing uit zijn bijenkorven, hoewel hij en zij aan de zevende wedstrijd deelnemende collega’s, zeggen, dat de droogte dit jaar een ware catastrofe heeft aangericht in  hun bijenkorven.

De proeverij wordt, op initiatief van het Eilandbestuur van Gran Canaria, jaarlijks roulerend in een van de gemeenten op het eiland gehouden.

De onderscheidingen voor de honing-keuring van 2012 zijn dit jaar gegaan naar de professionele bijenhouders Antonio Jiménez, Julio Sánchez, Antonio López, Manuel Sánchez en de Asociación de Apicultores Ansite; en naar de amateur-bijenhouders: Luis Pérez, Carmen Rosa Florido, Pedro Domínguez, Antonio Corujo, Oliver García, Fernando León, Juana Acuña, Natividad Bordón en Beatriz Bordón.

Medianías (Middel hoog gebergte)
Volgens Florido Santana “heeft de droogte dit jaar aan de kust en in het hooggebergte huisgehouden, met uitzondering van het middelhoge gebergte waar men geen extra voeding in de bijenkorven heeft hoeven te geven. Collega’s in het Noorden van het eiland hebben me laten weten, dat zij wel extra voeding aan de bijen hebben moeten geven, omdat door de droogte gedwongen, de bijen naar andere tuinen en planten hebben moeten vliegen, die ze in andere jaren negeren, om voldoende voeding te vinden, om te leven en onder deze omstandigheden toch honing te kunnen produceren.”

“In het middelhoge gebergte, vooral in de Barranco de los Cernícalos, Montaña de Las Palmas, Las Vegas en Fontanales,  is de productie veel hoger, dan op de rest van het eiland, waarbij men de kwaliteit behoudt, met te wijzen op ongedierteplagen zoals die van de varroa mijt (Varroa destructor,) een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen en de avispas asesinas (killer wespen) die de bijenkorven insluipen.  De eerste wordt bestreden en van de tweede, die net is uitgebroed, hoopt men, dat er maatregelen worden getroffen, om de schadelijke effecten ervan op onze bijenkorven te voorkomen,” aldus Florido Santana

Ondanks de droogte hoopt Florido de gemiddelde jaarproductie te kunnen behouden van 1.000 kilo honing  die zijn bijenkorven in de Barranco (het Ravijn) van Los Cernícalos (de Torenvalken) opleveren dankzij de productie  van  pollen, koninginnengelei, propolis (bijen brasem, gebruikt als natuurlijk geneesmiddel voor bepaalde ziekten), bijenwas en mede (honingwijn)  die worden verkregen dankzij het ongelofelijke werk van deze insecten.
Het geheim van deze uit Telde afkomstige imker is voortdurend werken in een niet aflatende studie naar de eigenschappen van zijn dieren, hun verzorging en de behandeling van ziekten en plagen. Maar ook in het in de handel onderhouden van een distributienetwerk, zonder de markten te verstoppen en het aanbod uit te breiden over de rest van d Archipel, vooral op het eiland Fuerteventura.


Bijenhouderij.

img-381786-230816856986919-932370791-nlarge.jpg

De prijsverdeling in 2012 is als volgt:
Professionele imkers:

- 1e prijs voor kust-honing en ‘Speciale Vermelding voor Mejor Miel de Gran Canaria 2012’: José Florido
- 2e prijs voor kust-honing: Antonio Jiménez.
- 3e prijs voor kust-honing: Asociación Apicultores Ansite.

- 1e prijs voor Middelgebergte-honing: Julio Sánchez.
- 2e prijs voor Middelgebergte-honing: Antonio López.
- 3e prijs voor Middelgebergte-honing: Manuel Sánchez.

- 1e prijs voor Hooggebergte-honing: José Florido.
- 2e prijs voor Hooggebergte-honing: Antonio Jiménez.

Amateur imkers:
- 1e prijs voor kust-honing: Luis Pérez.
- 2e prijs voor kust-honing: Carmen Rosa Florido.
- 3e prijs voor kust-honing: Pedro Domínguez.

- 1e prijs voor Middelgebergte-honing: Antonio Corujo.
- 2e prijs voor Middelgebergte-honing: Oliver García.
- 3e prijs voor Middelgebergte-honing: Fernando León.

- 1e prijs voor Hooggebergte-honing: Juana Acuña.
- 2e prijs voor Hooggebergte-honing: Natividad Bordón.
- 3e prijs voor Hooggebergte-honing: Beatriz Bordón.
kleurlogoCanarias.png


Lage grondwaterstand:
Het Charca de Maspalomas wordt op
dinsdag 3-7-’12 geopend

Gedurende ten minste vier dagen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 30 juni 2012 - Het Charca de Maspalomas (Strandmeer) zal als bijzondere maatregel op dinsdag 3 juli 2012 naar zee toe geopend worden, ter verlichting van de moeilijke leefomstandigheden voor de  flora en fauna, met het verhelpen van de lage grondwaterstand die is ontstaan door het ontbreken van voldoende neerslag gedurende de afgelopen 18 maanden en de hoge temperaturen van de afgelopen dagen. De opening vindt plaats via een specifiek protocol om het hoogtij te benutten.

De opening van het strandmeer zal worden uitgevoerd volgens een specifiek actie-protocol. Deze actie is aangevraagd door de wethouder van Planning Gemeentelijke Diensten, Fernando González Montoro, tijdens de recente Gemeenteraadsvergadering en is van toepassing op het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, op 7 juni 2012.


                      Het
Charca de Maspalomas geopend naar zee (in 2011.)
De weersomstandigheden in de winter van 2011-2012, de droogste van de afgelopen zeventig jaar, en het tot nu toe ontbreken van neerslag gedurende 2012, hebben een daling van het waterpeil in het Charca (Strandmeer) veroorzaakt, waardoor stank ontstaat en “een  tot nu toe onbekende, uitzonderlijke situatie,” aldus de bioloog Miguel Ángel Peña Estévez.

Wat dit betreft, heeft men medio maart 160 kilo dode vis verwijderd, iets, wat anders alleen zou kunnen voorkomen in de maanden juli en augustus. Bovendien is uit de door het Cabildo (Eilandbestuur) verrichte  geofysische studies gebleken, dat het water in het Charca een temperatuur heeft van 26,5 tot 30,5 graden Celsius, dat het zoutgehalte tussen de 39 en 55% is, en het zuurstofgehalte tussen de 29 en 60%.

Vloed
Het openen van de kust-berm van La Charca staat onder toezicht van de minister van Milieuzaken en Calamiteiten María del Mar Arévalo Araya, en van de  wethouders va Planning (Fernando González) en Zorg voor de kust (José Carlos Álamo). De werkzaamheden voor het openen van de kust-berm zullen worden uitgevoerd door medewerkers van de Dienst Onderhoud en Reiniging van de Stranden, met begeleiding van technici van het Cabildo (Eilandbestuur)

“Voor het uitvoeren van deze operatie heeft men gekozen voor de datum van 3 juli, omdat men deze het meest geschikt acht, omdat dan om 13:50 uur de vloed opkomt waardoor het zeewater het Charca kan instromen,” zo bevestigt González Montoro.

 De verbinding met zee zal men aanleggen via een arm vanaf het meest oostelijke punt van het strandmeer, de geul zal 10 tot 15 meter breed zijn  en een diepte hebben van 20 centimeter. Dit, om  de passage van wandelaars en voertuigen van de strandreinigingsdienst niet te verhinderen en, opdat het water langzaam instroomt, omdat de vloed anders het zand van het strand zou kunnen doen wegspoelen. De geul zal dagelijks worden gecontroleerd, zodat deze zijn afmetingen blijft behouden.

Het strandmeer blijft minimaal vier dagen geopend en, om te voorkomen, dat de overstroming van de kustlijn de ontwikkeling van muggen veroorzaakt, zal over de gehele linie een chemische benadeling plaatsvinden als om middernacht het water begint in te stromen.
kleurlogoCanarias.png


Het Charca van Maspalomas geopend
om risico op uitdrogen te voorkomen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 10 juni 2012 - Men zal het Charca (strandmeer/afwateringskanaal) van Maspalomas naar zee openen, om het risico op uitdrogen te voorkomen. Bovendien studeert men erop, over te gaan tot afsluiting van de beschermde gebieden in de directe omgeving.

De beheersraad van het Natuurreservaat ‘De Duinen van Maspalomas’ heeft goedkeuring gehecht aan een protocol om risico’s voor het ecosysteem van het Charca te voorkomen, dat wordt veroorzaak door de ernstige droogte, men zal het strandmeer naar zee openen gedurende de komende weken.


                                                La Charca de Maspalomas.
De minister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft aangegeven tijdens de vergadering van de beheersraad op donderdag 7 juni 2012 in Maspalomas, dat men bij wijze van uitzondering, “samenvallend met de vloed”, zal overgaan naar het openen tot zee.

Op 27 augustus 2011 is het  water in het Charca rechtstreeks aangevuld met water uit zee, om het lage zuurstofgehalte te verhogen, omdat dit samen met de lage temperaturen vissterfte veroorzaakte.


   In de zomermaanden van 2012 toch weer tot aan de knieën door het water waden.
Tijdens de vergadering heeft Arévalo wetenschappelijke ondersteuning gevraagd aan de overige leden van de conserverende instantie om, als dit nodig is, in de komende weken  het water door te laten.


La Charca de Maspalomas.

Dode vissen
“Het is een kwestie van rustig een beslissing nemen en de mensen niet te alarmeren, we moeten voorbereid zijn op de zomer als de temperaturen stijgen en er zich een bepaalde vissterfte voordoet vanwege de verdamping, iets wat normaal is,” zo verzekerde de minister.

Naar haar mening, is het belangrijkste, dat de dode vissen, die gestorven zijn door gebrek aan zuurstof, niet te lang in het water blijven aan de kustlijn, wat voorkomen zal worden door het personeel van Milieuzaken, dat elke dag de dode vissen zal verwijderen.

De ontmoeting met de beheersraad heeft plaatsgevonden na anderhalf jaar en in de vergadering heeft men het actieplan van het afgelopen jaar besproken en de te ondernemen actie voor het komende boekjaar.

In die zin heeft de minister van Milieuzaken erkend, dat het actieplan van het afgelopen jaar te lijden heeft gehad van enkele tekortkomingen, die zijn veroorzaakt dor de bezuinigingen.

Dit jaar zet men de studies over de dynamiek van het zand voort, waarbij men heeft voorgesteld, met meer kennis, nieuwe maatregelen in te voeren.

Eveneens is men de mogelijkheid nagegaan, om over te gaan tot een afsluiting van de omliggende, beschermde gebieden; dit, op verzoek van de hotels in het gebied.

Wetsvoorstel
De minister van Milieuzaken heeft de vergadering benut, om te informeren over een wetsvoorstel dat via de Canarische Regering in de maak is, wat de Wet op de Natuurgebieden moet aanpassen, om antwoord te geven op de specifieke sancties op het niet toegestane gebruik van de natuurgebieden.

Momenteel ziet het Ministerie zich geconfronteerd met activiteiten die men in de Duinen van Maspalomas praktiseert, die men niet kan beboeten.

Vanaf nu zal men dit gat in de wet ‘gaan repareren’ en dit project zal een nieuw stuk gereedschap zijn, dat in dienst staat van de overheid, met acties die nodig zijn voor het Algemene Plan voor de Duinen van Maspalomas.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-5-48.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--216.jpg

zon-30.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb