site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-219.jpg

mapa-canarias2-79.jpg


Het geld dat men naar Canarias bracht
na de Conquista (Verovering)

De eerste stappen in de organisatie van het financiële bedrijf
op de eilanden voor de agrarische markt

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 23 februari 2019 - De Canarische eilanden hebben een uitstekende financiële cultuur als gevolg van de opening naar de Atlantische Oceaan vanaf het eerste moment van de verovering. De productie van suiker zelf en de export naar onder meer Antwerpen onderstrepen het belang van het valutatransport dat op de eilanden evolueerde.

Het bestaan van een ijstijd in Europa versterkte de positie van de Canarische eilanden omdat suiker niet alleen een zoetstof was. Hij was een groot fruit-conservator. Het zout en soorten geconserveerd vlees. De suiker, de vrucht.

DAgA--EtQXoAMe9Wf-kOGI--380x285abc-1.jpgIn deze context dateert het economische kader van de Canarische Eilanden vanaf het moment waarop de Reyes Católicos (Katholieke Koningen) zichzelf dwingen om de levenskwaliteit van de Canarische Eilanden te verbeteren . Zo is het duidelijk in het werk van 44 kilometer watertransport van de Tejeda mijn (Gran Canaria) tussen 1510 en 1526. Het water was toen de olie van de Canarische Eilanden. Zonder water was het op de eilanden niet mogelijk om iets productief te doen.

De economische belangen, de vooruitgang van de navigatie als kompas en nieuwe kaarten in de cartografische scholen, lieten de economie van de eilanden naar Europa toe. De financiële behoeften van de eilanden waren niet alleen voor hun interne consumptie, maar ook voor de export van producten

Besparing
Om deze projecten uit te voeren en een permanente aanwezigheid van voedsel op de eilanden te garanderen, was de bestelling van de financiële markt op Canariasch noodzakelijk. Het was op Gran Canaria dat het in 1547 begon met het opzetten van collectieve beleggingsfondsen om coöperatieve hoge logistieke kosten en gebrek aan water op te nemen. Het was noodzakelijk om financiële stromen te bestellen voor de aankoop van grondstoffen, droogte, of plagen. Het waren bergen van vroomheid of kredietcoöperaties, vergelijkbaar met spaarbanken.

Op het eiland Tenerife was een zekere particuliere economische macht geconcentreerd in La Laguna en La Orotava. En in die tijd en die zones is de plaats waar de eerste agrarische entiteiten met financiële doelstellingen op 25 mei 1516 dateren.

Investering,,
In de rest van de eilanden werd de financiële markt geordend gekanaliseerd volgens het model van kredietcoöperaties, de primitieve versie van de Cajasia, of Cajamar, op de Canarische Eilanden. Op El Hierro begon de instelling van een adequaat investeringskader sinds de komst van de Franse Bethencourt.De uitvoering van de collectieve besparingen op de Canarische Eilanden had meer snelheid in Tenerife, "hoewel veel van hen op het punt stonden te verdwijnen in het midden van de volgende Eeuw als gevolg van nalatig management, opgebouwde verplichtingen, en gebrek aan liquiditeit van hun fondsen," de punten van Pedro Quintana Andrés, professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC),  zijn in studie: Las entidades financieras agrarias, la solidaridad comunal y el abastecimiento a la población en Canarias en el Siglo XVIII’ (‘De agrarische financiële entiteiten, de gemeenschappelijke solidariteit, en het aanbod aan de bevolking op de Canarische eilanden in de 17de Eeuw’), gepubliceerd in ‘Anuario de Estudios Atlánticos’  (‘Jaarboekk van Atlantische Studies’).

Quintana benadrukt dat in 1629, in Garachico, Tenerife, een berg vroomheid werd gecreëerd door Clara de Ochoa onder kerkelijk bestuur. De Monte de Piedad de Los Silos werd gelanceerd in 1672, hoewel vanaf 1596 er een gezamenlijke was tussen Los Silos en Buenavista. Op La Palma, zijn er twee gecreëerd door de familie Wandewalle in 1560 en een andere in de buurt van de familie Camillón in 1647. In beide is er een openbare aanwezigheid bij het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma. Rond 1700 verdwijnen enkele entiteiten in San Bartolomé de Tirajana, Moya, Agaete, en andere duiken op in Teror, en Santa Brígida.
islas-canarias-cajas2-kJ1E--540x285abc.jpg

Ritmes           
Volgens Quintana, "waren het relevante instellingen in de dagelijkse sociaaleconomische ontwikkeling van de bevolking met de herhaalde toekenning van microkredieten, hulp aan de buurt in crises." Hij voegt eraan toe dat deze hulpmiddelen voor collectieve financiering in veel gevallen, “door de buren in hun kern zijn gesticht, ondersteund door de inspanningen van verschillende generaties.”

De professor van de ULPGC, auteur van andere studies over het kapitaalverkeer op de Canarische eilanden na de verovering, voegt daaraan toe, “dat de evolutie van hun fondsen, echte aanwezigheid onder de bevolking, of het vermogen om een deel van de nieuwe breuken te financieren met het voordeel van de middelgrote en kleine landeigenaren,  vertonen een grote variabiliteit, afhankelijk van de gemiddelde economische capaciteit van de buren, de bijdragen van de oprichters, het management van de gelovigen, of, bovenal, de transformaties gegenereerd in de agrarische producties in de regio’s.”
000logo-kopie-kopie-28.jpg


Vijf Spaanse uitvinders die de wereld hebben veranderd, vergeten door de geschiedenis

Pech, of gebrek aan commerciële visie,
verborg het werk van vele honderden.

Ángela Ruiz Robles

inventores-cientificos-espanoles-angela-robles-ruiz--620x349-1.jpg                        Ángela Ruiz, in een interview van TVE-RTVE.

Het elektronische boek kreeg vorm in de geest van Ángela Ruiz Robles (1895-1975) lang voordat de grote multinationals het begonnen te ontwikkelen. Het verhaal was wreed voor Leon's leraar, die de verdienste van de uitvinding toekende aan de Amerikaanse Michael Hart, promotor van gratis virtuele bibliotheken. De echte voorloper van de 'eBooks' is echter in 1949 gemaakt en heeft een Spaans bedrijf: De elektronische encyclopedie.

Het artefact van Dona Angela, zoals het bekend was in haar geboorteplaats Villamanin, was bedoeld om 'de lessen te verlichten' om 'alle kennis met de minste moeite' te bereiken. Haar doel was om een apparaat te maken dat haar studenten vrijstelde van zware rugzakken vol met boeken. Ondanks alles bleken de materialen waarmee de elektronische encyclopedie werd geconstrueerd te rustiek, reden waarom de veelzijdigheid en de lichtheid ervan afnamen.

Het mechanisme van deze voorganger van het elektrische boek was eenvoudig en innovatief. De syllabus van de onderwerpen werd op rollen opgerold die de leerlingen met hun vingers konden bewegen. Op de achterkant kon een blok met de letters van het alfabet en de cijfers woorden maken en wiskundige bewerkingen uitvoeren. Op deze manier konden studenten de Spaanse grammatica en numerieke berekeningen bekijken terwijl ze andere talen leerden, zoals Frans en Engels. Bovendien verwerkte de encyclopedie licht en geluid en was ze voorbereid om verticaal en horizontaal te worden gelezen.

Hoewel de bijdrage van Angela Ruiz Robles aan de culturele wereld verwaterde in het buitenland, erkende de Spaanse Staat haar werk bij verschillende gelegenheden. Onder andere decoraties verkreeg zij het Cruz de Alfonso X El Sabio ( Kruis van Alfonso X El Sabio) voor haar professionaliteit en de Medaille van Genève voor de Spaanse uitvinders.

Emilio Herrera

inventores-cientificos-espanoles-emilio-herrera--510x287.jpg
                                        De schroef van het ruimtepak, Emilio Herrera.
De boeken zijn vol verwijzingen naar de grote wetenschappers van de geschiedenis. Het is moeilijk om de lamp los te maken van de figuur van Edison, of de radioactiviteit van Marie Curie's. Noch zijn namen in de handboeken over fysica en astronomie, zoals die van Galileo Galilei, of Charles Darwin vermist. De meeste Spaanse wetenschappers, van wie de uitvindingen essentieel waren voor de ontwikkeling van de westerse cultuur, zijn echter tot de vergetelheid gedegradeerd.

Het universum buiten onze planeet heeft altijd een Amerikaans, of Russisch, stempel gehad. De interstellaire routes konden echter niet worden gerealiseerd als niet voor de tussenkomst van de Granadino Emilio Herrera Linares (1879-1967), de ingenieur die het archetype van het ruimtepak creëerde.

Specifiek was Herrera de drijvende kracht van het stratonische duikpak, een pak dat in staat is om een adequate atmosferische druk te handhaven op gebieden die niet levensvatbaar zijn voor menselijk leven zoals de ruimte. De uitvinding van de Spaanse technicus maakte de studie van de stratosfeer mogelijk door middel van aerostatische ballonnen die 26 kilometer in hoogte bereikten.

Het pak, waarvan de productie eindigde in 1935, was uitgerust met een verwarmingssysteem, een helm die het binnendringen van schadelijke zonnestralen verhinderde,  en een microfoon zonder koolstof, zodat het niet zou branden als het in contact kwam met de zuurstof van de atmosfeer. Een laag bedekt met opgevouwen metaal, isoleerde het lichaam van externe bedreigingen terwijl het de beweging van de gewrichten vergemakkelijkte.

In het decennium van de jaren ‘60, perfectioneerden de wetenschappers van de NASA het duiken van Emilio Herrera. Astronaut Neil Armstrong gaf een fragment van de maansteen aan een van de werkers van het ruimtevaartagentschap, die besloot het aan het Museum voor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van Spanje te geven.

Ramón Verea

inventores-cientificos-espanoles-ramon-verea--510x287.jpg
                                                      Portret van Ramón Verea.
Voor Ramón Silvestre Verea (1833-1899) was het feit dat hij een van de eerste moderne rekenmachines ter wereld had gemaakt, nog maar een van de vele verschillende klussen die hij zijn hele leven heeft uitgevoerd. In feite had de prestatie niet de echo die het verdiende door de beslissing van de uitvinder zelf, die de aanbiedingen van aankoop negeerde die hij uit de VS ontving voor zijn creatie. Verea bouwde een machine die in staat was om direct te vermenigvuldigen, een vooruitgang die de calculators van die tijd overbodig maakte.

Het apparaat van de Spaanse uitvinder begon vorm te krijgen in New York, waar hij als journalist werkte. Zelf trainde hij zelfstandig in techniek en mechanica, studies die in 1878 culmineerden in de creatie van zijn grote werk.

Ramón Verea's rekenmachine, gemaakt van ijzer en staal, woog 22 kilo. Het werd gevormd door een metalen cilinder met tien zijden, die elk een kolom met gaten hadden met tien verschillende diameters. De werking ervan leek op het braille-systeem van de blinden. Met een enkele beweging van het handvat, was men in staat om optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, en delen uit te voeren.

Vóór de komst van Verea was de capaciteit van de rekenmachines beperkt tot de bedragen, dus om vermenigvuldiging te bereiken waren verschillende manoeuvres vereist. De schrijver Manuel Lozano Leyva beschreef het rudimentaire functioneren van dergelijke rekenmachines in zijn boek "The Great Monic":

“Als men 32 met  56 wilde vermenigvuldigen, waren de cilinders van de machine gerangschikt in 32, het handvat werd zes keer gegeven; vervolgens werd het handvat achterwaarts (of een andere voorwaartse beweging) gegeven, waardoor een nul tot 32 werd toegevoegd en vervolgens vijf keer aan de voorkant om vijf keer 320 toe te voegen.”

Verea, van oorsprong uit Pontevedra, was nooit geïnteresseerd in commercialisering met de rekenmachine, hoewel het op het Amerikaanse continent veel geprezen werd. In feite diende zijn snelheid bij het maken van de berekeningen - minder dan 20 seconden - en zijn innovatieve systeem van cilinders hem om te verschijnen in het tijdschrift Scientific American en een medaille te winnen op de Wereldtentoonstelling van Cubaanse uitvindingen in 1878.

Fidel Pagés
inventores-cientificos-espanoles-fidel-pages--510x287.jpg
                                                        De chirurg Fidel Pagés Miravé.
In 1885 kreeg de New Yorkse neuroloog James Leonard Corning een dosis van 1,3 millimeter toegediend met een klein percentage cocaïne, het enige lokale verdovingsmiddel dat gemakkelijk toegankelijk was, onder de rugwervels van een hond. Het was de eerste keer dat het ruggenmerggebied verdoofd was in een dier. Bijna veertig jaar later, een Spanjaard, de chirurg en militair Fidel Pagés Miravé (1886-1923), conceptualiseerde en ontwikkelde epidurale anesthesie, een medicijn dat de zenuwuiteinden van het ruggenmerg blokkeert.

De ruggenprik was in staat om het onderste deel van het lichaam veilig te verdoven, waardoor pijn tijdens operaties en contracties van bevallingen kon worden verminderd. Een eeuw later blijft het medicijn essentieel in ziekenhuizen.

De voordelen van de Pagés-oplossing zijn over de hele wereld bekend. Niet zo zijn ontdekker, die zoals zoveel anderen door de wetenschappelijke wereld was vergeten. De details van zijn grote ontdekking werden gepubliceerd in 1921 in ‘Revista Española de Cirugía’, een publicatie die hij zelf oprichtte en die diende als basis voor verder medisch onderzoek. Zijn artikelen waren echter niet vertaald, dus ze slaagden er nauwelijks in om Spanje te verlaten.

In 1931 herontdekte een andere chirurg, de Italiaanse Achille Mario Dogliotti, de ruggenprik op eigen kracht. De verkeerde informatie van de tijd zorgde ervoor dat de laatste alle opbrengsten van het medicijn vergaarde, hoewel het al tien jaar eerder door de Aragonese soldaat was ontdekt. Dogliotti zelf heeft jaren later het auteurschap van Pagés toegegeven.

Jerónimo de Ayanz
inventores-cientificos-espanoles-jeronimo-ayanz--510x287.jpg
                                                        Portret van  Jerónimo de Ayanz.
Gedurende zijn leven heeft Jerónimo de Ayanz y Beaumont (1553-1613) 48 uitvindingen gepatenteerd, allemaal ontworpen om de Spaanse handel te stimuleren. Zij waren enkele van de meest revolutionaire ideeën van de tweede helft van de zestiende eeuw, zoals het destillatiesysteem voor zeewater, of een innovatief duikpak dat voor Koning Philip III in première ging op de rivier de Pisuerga. De grootste prestatie van het Navarraanse leger en de politicus was echter om in 1606 de eerste stoommachine in de geschiedenis te patenteren.

Volgens de documenten van de Nationale Bibliotheek van Spanje, werd Ayanz aangesteld als algemeen beheerder van de mijnen in het Koninkrijk om zijn toestand te controleren en zijn problemen van accumulatie van vloeistof op te lossen. In een wateroverlast veld van zilver bedacht hij een idee dat de manier zou veranderen om het gebruik van waterdamp te begrijpen. De Navarrese uitvinder gebruikte de door het gas geproduceerde kracht om door een pijp het water voort te stuwen dat de mijnen naar buiten liet stromen. De methode diende op zijn beurt om de lucht te zuiveren en te koelen. Het was de eerste keer dat stoom werd gebruikt voor een industriële activiteit.

Ondanks alles bleef de bijdrage van Jerónimo de Ayanz aan de Spaanse industrie niet in de stoommachines. De uitvinder, bekend als een van de meest productieve van de Spaanse Gouden Eeuw, creëerde tientallen onthullende constructies, zoals een kompas dat de hoek tussen het magnetische Noorden en het geografische Noorden bepaalde.

Hij bedacht ook verschillende plannen om de commerciële efficiëntie van het land te verbeteren. In 1599 stuurde hij Philip III een gedetailleerde studie van de problemen die Spanje verhinderden om op het niveau van andere naties te staan in economische aangelegenheden. Onder andere was er weinig particulier initiatief, buitensporige belastingen, chaotische en corrupte wetgeving, en slechte infrastructuur.
000logo-kopie-183.jpg


Video:
Is de Roque Nublo met de hand gemaakt?

Het is een kenmerkend monument van Canarias

GRAN CANARIA -  maandag 3 december 2018 - De Roque Nublo, het natuurlijke monument van Canarias en dat de historische omgeving van Risco Caído op Gran Canaria verwelkomt, zou met de hand zijn gemaakt. Een hamerslag en beitel. Het is het symbool van Gran Canaria.

De auteur van het proefschrift, Jose Alfonso Hernando, is een telecommunicatie-ingenieur die bijna twintig jaar op Canarias heeft gewoond, zei op maandag 3 decemner 2018 dat zijn theorie is gebaseerd op een vergelijking van de procedures en de ‘empirische oriëntatie’ van de ruimte in de gemeente Tejeda. Ook, “omdat er op de eilanden Atlantis was.”
Dll2N-OXcAE-AEx-kZ5F--620x349abc-1.jpg
                                        VIDEO: https://youtu.be/O_4WDnjUl6Y
Volgens zijhn  oordeel, waren de Canarische eilanden verbonden met de oude Egyptenaren. Hernando stelt, “dat de piramide van Cheops magnetische stabiliteit, winden, temperatuur, aardbevingen, en wind, registreerde.".Deze gegevens, “ genereerden elektromagnetische golven die gegevens naar de ruimte verzonden door ventilatiekanalen".
 Sinds 2007 zijn zijn video's bekeken door 23,9 miljoen YouTube-gebruikers.
000logo-1034.jpg


Aftellen om terug te keren naar school

CANARISCHE EILANDEN - zondag 2 september 2018 - Het schooljaar 2018-2019 op de Canarische Eilanden begint op 10 september voor leerlingen van het Educación Infantil y Primaria (Kleuter- en Lager Onderwijs), en twee dagen later, op 12 september, wanneer de lessen beginnen in het Educación Secundaria Obligatoria (ESO) (Verplichte Vervolg Onderwijs, het Bachillerato (Baccalaureaat), en de Profesional Básica Formación (Basis Beroepsopleiding).

10 september is de dag waarop meer Deelstaten samenvallen: Die dag zullen de jongens en meisjes terugkeren naar de klas, evenals op de eilanden, ook in Andalusië, Aragon, Asturië, Castilla-La Mancha, Castilla y León en de Comunidad Valenciana. Op dinsdag 11 september zijn de stadstaten Ceuta en Melilla aan de beurt; en op woensdag 12 september keert men terug naar de klaslokalen van de Balearen, Catalonië, Extremadura, en Galicië.

De Deelstaat Murcia is waar het schooljaar eerder begint en is ook waar men later kan eindigen: de centra kunnen het doen tussen 21 en 28 juni 2019. Het schooljaar eindigt op 19 juni in Asturië, voor de overige Deelstaten begint de volgende zomervakantie tussen 20 en 21 juni.
1535800302893k-1.jpgHet schooljaar 2018-2019 begint op dinsdag 4 september in Murcia in de gemeente Cehegín, van 15.000 inwoners. De terugkeer naar school in deze stad is de vroegste in heel Spanje met een voorsprong van meer dan een week om terug te keren naar de klas in andere Deelstaten.

Murcia is de Deelstaat waar het begin van het schooljaar het verst is gevorderd, en doet dat met een bijzonderheid: De lessen kunnen beginnen tussen 4 en 10 september, waarbij elke gemeente bepaalt op welke dag de schoolbel opnieuw luidt in de colleges.

Op deze manier hebben de schoolraden van de onderwijscentra van elke gemeente van Murcia de zelfstandigheid om zich aan te passen, met inachtneming van het minimum aantal vastgestelde schooldagen, wanneer de cursus begint en eindigt afhankelijk van de vakantie van elke plaats.

Op deze manier hebben de schoolraden van de onderwijscentra van elke gemeente van Murcia de autonomie om zich aan te passen, met inachtneming van het minimum aantal vastgestelde schooldagen, wanneer de cursus begint en eindigt afhankelijk van de vakantie van elke plaats.

Dat is de reden waarom Cehegín de eerste Spaanse gemeente is waar de cursus begint: Ze bevorderen de terugkeer naar school omdat hun festiviteiten worden gevierd in de tweede week van september, zoals uitgelegd door hun wethouder van  Onderwijs, Maravillas Fernández: "De terugkeer naar Cole is altijd samengegaan met de start van de feestelijkheden van de patroonheilige, dus hier, op een traditionele manier, zelfs al zijn de lessen begonnen, ging niemand naar school tot de 15e."

Geconfronteerd met deze situatie heeft de Gemeente Murcia, waar er zes scholen zijn, besloten dit jaar met het maximum van het begin valnet schooljaar om niet-schooldagen te winnen en ze  te verhogen door ze in de week van de werkgeversfestiviteiten te plaatsen. De 1.300 schoolkinderen van Cehegín compenseren de vroege terugkeer naar school met een week vakantie aan het begin van de cursus.

Na Cehegín, begint op woensdag 5 september de het schooljaar sus in drie andere gemeenten in Murcia die ook in  de rest van Spanje geldt: Albudeite, Alcantarilla,  en Campos del Río. De meeste steden in Murcia hebben vrijdag 10 gekozen om het schooljaar te starten

De meest vroege terugkeer naar school
De schooljaar van 2018-2019 start in deze eerste week van september in vier andere Deelstaten. In Navarra hebben de scholen ook zelfstandigheid om de dag van de terugkeer naar school te kiezen tussen 6 en 10 september. In La Rioja begint het schooljaar cursus op donderdag 6 september in alle lagere en kleuterscholen, terwijl in Euskadi, Cantabria en de Comunidad Madrid het op vrijdag 7 september is.

ESO, BACHILLERATO en FP, veel later
De terugkeer naar school wordt in de meeste Deelstatern  verwacht aan het begin van de lessen in de instituten: Alleen in Baskenland (7 september), de Valenciaanse Gemeenschap (10 september), en de Balearen (12 september), wat samenvalt met het begin van de alle voorbereidende universitaire opleidingsniveaus.

In Ceuta en Melilla vallen de datums van alle niveaus samen (11 september), behalve de Formación Profesional (Beroepsopleiding), die een week later begint.
In de rest van de Deelstaten starten de kleuter- en basisleerimngen vóór de grotere ESO- en Bachillerato.

Het verschil van de start valnet schooljaar in scholen en instituten kan zo klein zijn als één dag, zoals in La Rioja (7 september), of Extremadura (13 september Bachillerato-studenten), twee dagen als op de Canarische Eilanden (12 september), of Catalonië (14 september), drie dagen zoals in de Comunidad de Madrid (10 september); en  zelfs één week, wat de gemiddelde tijd is in Cantabrië (14 september), en Andalusië (17 september).

Diversxe Vakanties
Bovendien presenteren de vakanties van Navidad (Kerstmis) en de Semana Santa (Heilige Week verschillen tussen de Deelstatetb. In heel Spanje begint de Kerstvakantie op 22 december met uitzondering van Aragón (wat een dag eerder is) en zal eindigen tussen 6 en 7 januari, afhankelijk van elke Deelstaat.

Semana Santa (de Heilige Week)
Meer verschillend zijn de datums van de Semana Santa (Heilige Week). Castilla y León zal de eerste Deelstaat zijn die van deze vakantie geniet, vanaf 12 april.
In veel andere Deelstaten zullen ze beginnen op 13 april (Andalusië, Aragon, Asturië, Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha, Catalonië, Ceuta, Galicië, Comunidad de  Madrid, en Murcia), in Extremadura op 15 april en in de rest (Balearen, Cantabrië, La Rioja, Navarra, de Comunidad  Valencia en Baskenland) worden uitgesteld tot de 18e van diezelfde maand
.
000logo-181.jpg


Lopesan, de eerste hotelketen
die inzet op de menselijke robot ‘Pepper

GRAN CANARIA - maandag 13 november 2017 - De Lopesan Hotel Group is de hotelketen die in 2017 sterk inzet op innovatieve acties van hun werknemers, en bovendien ook op die van bedrijven  van de zogenoemde LOPESAN ROBOTICS de gekanaliseerd zijn  via hun ideeënwedstrijd: Think in Innovation LITE.

Als innovatieve mijlpaal heeft het de eerste mensachtige robot voortgebracht die in serie is vervaardigd en die in staat is om menselijke emoties over te brengen en te interpreteren: Pepper. Origineel uit Japan, en die in gebruik is sinds 2014; en de Lopesan Hotel Group zal de eerste hotelketen zijn die deze robot in heel Spanje heeft.
peppetgroot-1.jpg
Met het doel om open innovatie te promoten, heeft de hotelketen de Think in Innovation LITE-competitie gelanceerd voor haar medewerkers, wier rol bestaat uit het bieden van ideeën over functies die de robot kan ontwikkelen. Evenzo zal de Think in Innovation LITE-competitie ontwikkelaars en IT-specialisten selecteren, zodat ze gedurende een week de winnende ideeën van de werknemers kunnen ontwikkelen.
De bereikte resultaten zullen worden getoond op 17 november 2017 in het Lopesan Baobab Resort-hotel.
0000Islas-canariaslogo-kopie-667.jpg


Nikola Tesla
en de Canarische uitvinder van de oneindige energie

De patenten van professor Clemente Figuera, uitvinder van de atmosferische energie, welke Nikola Tesla wilde aantonen op de Teide, eindigden in handen van bankiers en gingen verloren

CANARISCHE EILANDEN -  zondag 28 mei 2017 - Clemente Figueras was ambtenaar van de Spaanse Staat op Canarias en is in de leeftijd van 63 jaar overleden. Amper zes jaar eerder was Nikola Tesla, met 701 uitvindingen, verrast over de eveneens professor zijnde uitvinder die een energiebron had ontdekt welke geen brandstof nodig had, maar energie onttrok aan het luchtledige. De ether zou volgens de theorie als medium fungeren waardoor heen elektromagnetische golven zich in het luchtledige konden voortplanten.

NTeslagroot.jpg Tesla_Saronygroot.jpg                                                                          Nikola Tesla.
Nikola Tesla (Servisch: Никола Тесла) (*Smiljan, 10 juli 1856 - †New York, 7 januari 1943) was een Servisch-Amerikaanse uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden (zie: 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla).

5342603361_46aba3f0fe_m.jpg images-158.jpg                Clemente Figuera..
Naast leraar was Figueras de verantwoordelijke voor de lancering van het elektriciteitsnet op de Canarische Eilanden aan het eind van de 19de Eeuw, en chef van de Boswachterij  van Canarias, Zijn bezorgdheid over het milieu bracht hem ertoe een energiebron te ontdekken die, alvorens  door desinteresse in de  vergetelheid zou raken, eindigde in handen van een groep investeringsbanken, die het idee lieten uitsterven.
“Net zo eenvoudig als het ei van Columbus,” bevestigde de Canarische ingenieur en professor toen hij de oorsprong van zijn idee uitlegde.

Nikola Tesla stelde voor om op Canarias te experimenteren met vanuit het vacuüm onttrokken energie. De ether zou volgens de theorie als medium fungeren waardoorheen elektromagnetische golven zich in het luchtledige konden voortplanten

Tesla probeerde, dat het project van de Canarische leraar aan het College van San Agustin werkte, omdat het overeenkwam met een van de vele stellingen waaraan de uitvinder werkte.
Hij stelde voor de theorie experimenteel in praktijk te brengen op de eilanden. En, met als ruimte de Teide.

Zo schreef hij in een van zijn brieven aan de diplomaat Robert Johnson, waarin hij zegt: " Clemente Figuera van Las Palmas, Canarische Eilanden, schrijft men toe een apparaat te hebben uitgevonden  dat elektriciteit opwekt zonder het gebruik van enige drijfkracht of chemisch tussenproduct, maar dat gewoon kracht haalt uit  de atmosfeer."

Het bericht bereikte de persmedia van Chicago, New York, Madrid, Londen en Berlijn. Het trok de aandacht van het werk en de stille inspanning van de Canarische professor om een formule te bereiken voor het genereren van onbeperkte energie en zonder brandstof, Het was een generator doe elektriciteit produceerde en opsloeg. Figuera verkocht de patenten in die tijd voor omgerekend nu €240.000,=

Het idee van de Canarische professor, die voorheen had gewerkt in Málaga, was  het opwekken van deze energie voor de openbare voorziening,  trams, treinen, en woningen van particulieren.

In feite zei Tesla: “Figuera heeft een van zijn machines in werking in zijn  woning.” En het is, dat de benodigde beperkte ruimte om oneindige energie te produceren en vervuilde een van de aspecten was die het meest de aandacht van Tesla trok.

Figuera patenteerde de uitvinding in Spanje omdat hij vanaf de eilanden een industriële revolutie wilde beschermen. Hij maakte zelf enkele stukken en enkele ontwerpen die naar Parijs, Londen en Berlijn werden gestuurd om financiering te zoeken. Een leverancier in Duitsland verleidde hem  zelfs om informatie te delen, maar bereikte dit doel niet..

De Canarische ingenieur bevestigde, “dat wat er werkelijk gebeurd is, dat de gevolgen van de uitvinding enorm zijn, en een grandioze industriële revolutie zullen veroorzaken.” Onder andere dingen, verklaarde hij,” dat het een deel van de problemen gaat oplossen, met inbegrip van die welk men afleidt van de navigatie, omdat men een grote potentie kan realiseren in een zeer kleine ruimte."
Nikola_Tesla_with_his_equipment_Wellcome_M0014782groot.jpg
Nikola Tesla in zijn laboratorium  in Colorado (1900). Volgens Tesla's aantekeningen is dit een dubbel belichte foto gemaakt in zijn laboratorium in Colorado Springs uit 1900:
Om een indruk te geven van de lengte van de ontladingen zit de experimentator achter de 'extra spoel'. “Ik houd hier niet van, maar sommigen vinden zulke foto's spannend.” Uiteraard was er geen ontlading toen de experimentator werd gefotografeerd!
Tesla herhaalde zijn belangstelling voor de uitvinding van de Canarische ingenieur, en in een tekst gepubliceerd in 1900 in het Centuri Magazine, getiteld:  'Het probleem van de toenemende menselijke energie' zegt hij : "Ik vond een oplossing die ik al sinds lange tijd  volg, en die belooft heel goed te zijn "

De eiland uitvinder verzekert, “ik ben nu heel tevreden,” want, “de omstandigheden op de Pico van Tenerife zijn ideaal voor het succes van dergelijke methoden, in de overweging een constante toelevering te bereiken van klein hoeveelheden energie.”

De patenten werden  gekocht door enkele Europese banken. Maar in de documenten is niet veel informatie. De sleutel was het lokaliseren van financiering voor het ontwikkelen van het project.
                                    27627520.jpg
                                                                Clemente Figuera.
Clemente Figuera voorkwam het volgen van het project, omdat hij een groot deel van kennis ervan opgeslagen had in zijn hoofd. De patenten gingen  verloren omdat banken ze niet verlengden. Voor zijn dood in 1908, verbaasde de Canarische ingenieur  opnieuw met het presenteren van een nieuw patent. Het ging om het laatste deel van de energie-puzzel die hij had uitgevonden . In 1914 stopte hij met het betalen van de rechten.

ZZZIslas-canariaslogo-979.jpg


Drie maanden schoolvakantie, weer van start in Spanje, misschien voor het laatst

SPANJE - woensdag 22 juni 2016 - Ook in 2016 genieten de schoolkinderen in Spanje de komende drie maanden van hun vrije dagen gedurende de zomer. Momenteel hebben schoolkinderen in Spanje zomervakantie van half juni tot half september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier. Voor veel kinderen is het geweldig om zo lang vrij te hebben, maar volgens deskundigen hebben deze lange vakantieperiodes een negatief effect op het studeren en is de tijd rijp om te veranderen.

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden aaneengesloten zomervakantie, terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes ,of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden oppassen op de kinderen, als ze daar al tijd voor hebben. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos, want ouders moeten wel gewoon werken.
schoolvakantie2a.jpg    Het veranderen van tradities , neemt dit in Spanje wat meer tijd in beslag, vamos a ver
Als het aan Carlos Martinez, hoofd van de Internationale IMF Business School ligt, moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakanties.

Waarom zo lang?
Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat de geldt allang niet meer, vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben. Daarnaast pasten vroeger lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogstperiodes in de zomermaanden, terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo, maar het Spaanse schoolsysteem is daarin vastgeroest.

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed, omdat de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaan zodat de leerlingen tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar.

Cantabrië Recent is men in de Deelstaat Cantabrië begonnen met het verdelen van de vakantieweken. Zo zullen schoolkinderen telkens twee maanden les hebben en dan een week vrij, een wat meer Europees model, dat ook in Frankrijk toegepast wordt.

Volgens de Cantabrische Regering is een verdeling van de vrije dagen beter voor de kinderen, waarbij men de druk van het leren even wegneemt. Men heeft nog steeds 175 schooldagen, alleen de verdeling is iets anders dan in de rest van Spanje; het is dan ook een hele verandering ten opzichte van de rest van het lamd, maar niet iedereen is daar zo blij mee. Wat dacht je van ouders die nu extra dagen vrij moeten nemen, om op de kinderen te passen, of dat moeten overdragen aan de opa’s en oma’s.

Wie weet, gaat het in de rest van Spanje in de toekomst ook veranderen , er wordt nu veel over gesproken maar net zoals in veel andere gevallen betreffende het veranderen van tradities en gewoonten, neemt dit in Spanje wat meer tijd in beslag, vamos a ver
zzzzzzzislas-canariaslogo-629.jpg


Na de zomervakantie begint het schooljaar in het basisonderwijs op Canarias: op 8 september

CANARISCHE EILANDEN - maandag 13 juni 2016 - De Canarische Regering (de coalitie van Coalición Canaria-CC met de PSOE) hanteert voor het komende schooljaar (2016-2017) de gebruikelijke kalender, waarbij het kleuter- en het basisonderwijs beginnen op 8 september (behalve op Gran Canaria waar dit een feestdag is) en telt tot aan de zomervakantie van 2017 - die dan begint op 5 juni - twee traditionele vakantieperiodes: Navidad (Kerstmis) en de Semana Santa (Goede Week).

De Canarische Regering kiest niet voor een vakantieschema zoals dat eind mei 2016 is goedgekeurd door de Regering van de Deelstaat Cantabrië, waar men na elke twee maanden klassikaal onderwijs, een week vakantie heeft ingepland.
scjhooljaar.jpgVoor :
- het Educación Secundaria Obligatoria (ESOI) (Verplichte Basisonderwijs),
-het Formación Profesional (Beroepsonderwijs),
- het Bachillerato
(Hoger Voortgezet Onderwijs),
- het Enseñanzas Elementales y Profesionales de Música (Conservatorium),
- de Artes Plásticas y Diseño
(Kunstacademie) ,
- de Enseñanzas Deportivas
(Sportacademie),
is het dit jaar voor het eerst dat het schooljaar gezamenlijk aanvangt op maandag 12 september en duurt tot 22 juni 2017, met uitzondering van het Bachillerato (Hoger Voortgezet Onderwijs),, dat zal eindigen op 24 mei 2017, en van de tweede graad van het hoger onderwijs dat zal eindigen op 8 juni 2017.

De individuele beoordeling van het schooljaar, evenals voor het officiële toelatingsexamen voor de Universiteit, zowel voor leerlingen van het Bachillerato LOE (met lopende zaken) als voor leerlingen van het Bachillerato LOMCE, vinden volgens de huidige wetgeving plaats gedurende het schooljaar.
schoolvakanties.jpg 300606schoolvakantie.jpgGedurende het schooljaar 2016-2017 zijn er op Canarias twee schoolvakantie-perioden:
- Navidad (Kerstmis: van 26 de december 2016 t/m 6 januari 2017)
en de:
- Semana Santa (Goede Week: van 10 t/m14 april 2017).
schoolvakantie.jpg

In 2016 wordt er geen les geven op de feestdagen:
- 12 oktober    (Nationale Feestdag Spanje),
-   1 november (Allerheiligen),
-   6 december (Dag van de Grondwet)
-   8 december (Onbevlekte Ontvangenis).
429dcb8c4c3f48ea9c390d9b3d860bdd.jpg

Ook zijn er (Maria)feestdagen per eiland, waarop geen les wordt gegeven:
- op Gran Canaria  8 september (Nuestra Señora del Pino);
- op Lanzarote      15 september (Nuestra Señora de los Volcanes);
- op Fuerteventura 16 september (Nuestra Señora de la Peña);
- op El Hierro        24 september (Nuestra Señora de los Reyes);
- op La Gomera      3 oktober      (Nuestra Señora de Guadalupe)
- op Tenerife           2 februari      (Virgen de la Candelaria).

Naast bovengenoemde dagen wordt er geen les gegeven op 5 december 2016, voor het vieren van de Dag van Het Onderwijs en de Leerling.
zzzzzzzislas-canariaslogo-581.jpg


Gaan Spaanse schoolkinderen
minder dan drie maanden aaneengesloten zomervakantie krijgen?

Spanje - woensdag 26 augustus 2015 - Momenteel hebben schoolkinderen in Spanje zomervakantie van half juni tot half september, dit betekent: drie maanden aaneengesloten zomerplezier. Voor veel kinderen is het fantastisch om zo lang vrij te hebben, maar volgens experts hebben deze lange vakantie perioden negatief effect op het studeren en is de tijd rijp, om daar eens wat aan te gaan doen.

Veel leerlingen zijn nog steeds heel blij met drie maanden aaneengesloten zomervakantie, maar er zijn ook kinderen die, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, liever naar school gaan. En Spaanse ouders, die zijn op de keper beschouwd ook niet echt blij met drie maanden aaneengesloten kinderen om zich heen, zo ze al tijd voor hun kinderen hebben.., in veel gevallen zijn namelijk de grootouders de klos, want ouders moeten wel gewoon werken.
schoolvakantie1a.jpgvuelta-al-cole-L-apQE6e.jpg
bn_landing-vuelta-al-cole.png
Als het aan deskundigen in het onderwijs ligt, is het wenselijk dat kinderen minder lang aangesloten vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer aanpassen aan de zomervakantieperioden zoals die in andere EU- landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen de Europese Unie met de langste schoolvakanties.

Nader verklaard
Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen: De hoge temperatuur gedurende de zomermaanden; maar dat is allang niet meer zo, vandaag de dag bestaat er zoiets als ‘airconditioning’; een voorziening, die anno 2015 ook in de meeste schoolgebouwen wel aanwezig is.

In vroeger tijden pasten lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender, vanwege de aanplant- en oogstperioden in de zomermaanden, terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen voor en na schooltijd meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo, maar het Spaanse schoolsysteem is behoorlijk blijven hangen.

Uit onderzoek blijkt, dat lange schoolvakanties niet goed zijn, omdat de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen, dat het huidige systeem in Spanje verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaan, zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter over het jaar verspreid wordt.

Mogelijk dat dit in de toekomst zal veranderen, er wordt momenteel met enige regelmaat over gesproken; maar zoals zo vaak, duurt het veranderen van tradities en gewoonten in Spanje wat langer dan in de rest van de westerse wereld. ¡Vamos a ver!

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-80.jpg 


Hoe is in dit schooljaar
de LOMCE van invloed op mijn kind?

SPANJE - zaterdag 15 augustus 2015 - Over enkele weken begint het schooljaar 2015-2016  en de Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa, LOMCE (Organieke Wet voor de Verbetering van de Onderwijskwaliteit) - die tot het uiterste toe is verdedigd door de Partido Popular (PP) en afgewezen door de oppositie -  blijft de krantenkoppen in de persmedia beheersen. Nog steeds zijn er onzekerheden over de wet. Veel ouders vragen zich dan ook af, hoe vanaf september 2015 deze wet, die momenteel van kracht is in de meeste deelstaten, van invloed zal zijn op hun kinderen.

Wij leggen u uit hoe de wet functioneert maar voordat we dat doen, geven we eerst een stukje voorgeschiedenis betreffende het tot stand komen van deze door veel Spanjaarden zo gehate wet:
thumb-34.jpg
vergelijkimgoeso.jpg

Op 3 december 2014 zijn de cijfers bekend gemaakt van het PISA (Programme for International Student Assessment)-rapport dat de kennis onderzoekt van 15-jarigen op gebied van wiskunde, leesvaardigheid en wetenschap in de OESO-landen (de meest welvarende landen ter wereld plus Spanje) aangevuld met 35 andere landen. Het rapport laat zien, dat Spanje de afgelopen 10 jaar geen stap vooruit is gegaan ondanks grote investeringen. In alle drie categorieën vinden we Spanje terug onder het gemiddelde van de OESO.
lomceinfografia.jpgDit rapport is verschenen kort nadat minister Jose Ignacio Wert de nieuwe onderwijswet (de LOMCE, ook bekend als de 'Ley Wert'-  en de 7e onderwijswet in 35 jaar) door het parlement had geloodst met enkel de steun van zijn eigen Partido Popular (PP). En  omdat de PP een absolute meerderheid heeft, is de wet ongewijzigd door het parlement gegaan ondanks tegenstand van alle andere partijen. Waarom zou je luisteren naar de mening van een ander, als je zelf in je eentje kan beslissen?
no20a20la20lomce.jpgDe wet wordt vooral gezien als een aanval op de macht van de Spaanse Deelstaten die onder de nieuwe regels een stuk minder te zeggen hebben over het onderwijs dat aan hun leerlingen wordt gegeven. Minister Wert scoort vooral punten omdat hij hiermee het catalaanstalige onderwijs in Catalonië behoorlijk frustreert. Verder bezuinigt hij met de botte bijl waardoor het gat tussen openbare en privéscholen steeds groter wordt. Kortom, een wet die niet in het belang is van alle Spanjaarden maar vooral in het belang van een rijke elite. De elite die het voor het zeggen heeft in de Partido Popular.
LOMCEEZERDERAZ.jpg

naamloos-133.png
Dit  filmpje: https://youtu.be/wvfXlToDWRc (van de socialistische partij - PSOE) geeft het treffend weer:

Een scholier van een jaar of tien, in pak, loopt aan de hand van zijn kinderjuffrouw over straat. - Kind: “Carmen, heb jij kinderen?”
- Kinderjuffrouw: “Ja, ik heb zelfs een dochter van jouw leeftijd.”
- Kind: “Wat handig, dan kan zij als we groot zijn de kinderjuffrouw van mijn kinderen worden.”
Vervolgens brengt dezelfde Carmen, niet langer gekleed als kinderjuffrouw, haar eigen dochter naar school.
Terwijl haar dochtertje in de school verdwijnt zegt een stem in Carmen´s hoofd:
-
“Doe je best, kind, doe je best!”
                                         Jos_Ignacio_Wert_2013_cropped.jpg
                                                         
José Ignacio Wert.
Naar aanleiding van de wet is een - bij voorbaat kansloze -  motie van wantrouwen tegen Wert (volgens enquêtes de minst geliefde minister, en dat wil wat zeggen in het Spanje van corruptie en crisis) in stemming gebracht. en met de steun van de hele Partido Popular is de motie dan ook afgewezen.
voordemotiegestend.jpg             Oh, gossie…” Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaria van de Partido Popular
                    beseft, dat ze per ongeluk vóór de motie van wantrouwen heeft gestemd.
De veranderingen worden sinds 2014 gefaseerd ingevoerd (eerst de laagste klassen en op een termijn van drie schooljaren doorgevoerd naar de hogere). De hervormingen kosten veel geld; geld, dat de Spaanse Deelstaten  moeten ophoesten (maar dat geld hebben ze helemaal niet).

Wert wilde de wet niet een jaar later, in 2015, laten ingaan; want dat betekent dat zijn maatregelen door een nieuwe Regering - eind 2015 staan parlementsverkiezingen gepland- eenvoudig zouden worden teruggedraaid. Wanneer eind 2015 een andere partij dan de Partido Popular aan de macht komt, of als de partij de macht moet delen, ligt het voor de hand dat de Ley Wert één van de eerste zaken zal zijn die sneuvelt. Iedereen is immers tegen.
inniva.jpgDe minister besloot daarom, een dag na de publicatie van het PISA rapport dat de slechte score van het Spaanse onderwijs een perfecte gelegenheid was om zijn eigen wet nog eens aan te prijzen: “Wanneer we in 2016 de resultaten vieren van PISA 2015, dan doen we dat vanuit een perspectief dat meer reden tot glimlachen geeft dan die welke de presentatie van vandaag toestond” Oftewel: we zullen beter scoren door mijn nieuwe onderwijswet.

De minister is echter in zijn zoektocht naar een lekkere oneliner even vergeten op zijn door de staat betaalde iPhone uit te rekenen, dat tussen de tests van 2015 en de invoering van de wet in 2014 maar één jaar zit. Dus nu één jaar nadat de wet in de lagere klassen is ingevoerd zullen de 15-jarige Spaanse scholieren ineens stukken beter rekenen, aldus Wert. De redenering van Wert is werkelijk dermate dom, dat zelfs de rechtse media hem moeilijk links kunnen laten liggen.

Hoewel de LOMCE ook bekend is als de ‘ley Wert’ is het nu minister Íñigo Méndez de Vigo die doorgaat met het invoeren ervan,  evenals met het verdedigen van de doelstelling die het verbeteren van het onderwijs beoogt en moet zorgen, dat minder leerlingen voortijdig de school verlaten.

Íñigo Méndez de Vigo heeft op vrijdag 14 augustus 2015 tijdens de eerste Conferencia Sectorial verklaard dat hij doorgaat met het invoeren van de wet en heeft - ondanks zijn bereidheid tot praten - nogmaals herhaald, dat het een organieke wet is die moet worden nageleefd en dat hij de kalender ervan niet zal gaan wijzigen.
Zie: https://es.wikipedia.org/wiki/Ley_org%C3%A1nica_para_la_mejora_de_la_calidad_educativa

Íñigo Méndez de Vigo heeft aangekondigd, dat hij alleen de evaluatie van het lager onderwijs aan de Ministerraad zal voorleggen van het decreet  dat in  het schooljaar 2014-2015 is uitgevoerd door uitsluitend de leerlingen in groep zes van het Primaria (Basisonderwijs) en waarin niet is opgenomen - zoals is voorzien -  de ontwikkeling van de evaluaties (ook genoemd  ‘reválidas’ = ‘herwaarderingen’) van het ESO en het Bachillerato,  die dit pas hoeven in te voeren in komende schooljaren.

Hieronder  vatten we aan de hand van een zestal vragen de voornaamste nieuwigheden samen die de LOMCE introduceert in het schooljaar 2015-2015 in het:
- Primaria (Basisonderwijs),
- Secundaria (Vervolgonderwijs),
- Bachillerato (Hoger onderwijs)
- FP (Formación Profesional = Beroepsonderwijs ).

In welk onderwijs treedt de wet in werking?
- In groep twee, vier en zes van het Primaria
 
(de andere groepen hebben dit al gedaan in het schooljaar 2014-2015).
- In groep een en drie van het ESO.
- In groep een van het Bachillerato.
- In groep twee van het FP Básica (Lager Beroepsonderwijs) .

Welke evaluaties zal men maken?
- De evaluatie van groep drie van het Primaria
   (die dit voor het eerst heeft  gedaan in het schooljaar 2014-2015,
     maar op experimentele wijze).
- De slotevaluatie van groep zes, of het einde van het schooljaar, van het Primaria.

De Regering zal, na voorafgaande navraag bij de Deelstaten, de criteria vaststellen van de test  (de kennis meten in taalvaardigheid, in rekenvaardigheid, in wetenschap en technologie) en zal gemeenschappelijke delers vaststellen voor het gehele onderwijssysteem.

Beide evaluaties zal men op individuele wijze bij de leerlingen doen en met een diagnostisch karakter. Als  het resultaat onbevredigend is, zullen de docenten toepasselijke maatregelen moeten nemen voor de achterblijvende leerling, of specifieke plannen moeten opstellen voor het verbeteren van de openbare onderwijsinstellingen.

De eerste eindevaluaties van het ESO en het Bachillerato (ook herwaarderingen genoemd, omdat men deze moet goedkeuren voor het verkrijgen van een corresponderende titel) zullen plaatsvinden in 2017.

De selectiviteit verdwijnt in het schooljaar  2017-2018.

Moet men nieuwe schoolboeken kopen?
Dat hangt af van de Deelstaten  en de onderwijsinstellingen. De voornaamste uitgeverijen hebben nieuwe boeken gepubliceerd die zijn aangepast op de onderwijshervorming.

Het Ministerie  van Onderwijs verdeeld 51 miljoen euro  in de jaren 2015 en 2016 onder de Deelstaten (veel daarvan geven ook hun eigen subsidies) voor armlastige, of grote gezinnen.

Welke schoolvakken moet men leren?
De LOMCE verdeelt deze in  twee ‘Troncales’ (‘Blokken) (vastgesteld door de Regering met een minimum van 50% van het totale aantal lesuren) waarin zijn begrepen: Natuurkunde,  Maatschappijleer; Spaanse Taal en Literatuur; Rekenen; en een Vreemde taal, ‘Specifiek’ al naar gelang de Deelstaat en naar ‘Vrije Keuze’ (als co-officiële Taal met een analoge behandeling naast het Spaans) en waarvan de lesuren en inhoud afhankelijk zijn van de Deelstaten.

De onderwijsinstellingen kunnen de drie blokken completeren en hun onderwijsaanbod aanpassen.

Het vak Godsdienst, dat vrijwillig is, zal als verplichte alternatieven Sociale- en Maatschappelijke Waarden moeten hebben (in het Basisonderwijs) en Ethische Waarden (in het Vervolgonderwijs), welke men ook kan kiezen als optioneel. Het cijfer voor Godsdienst telt mee voor het gemiddelde, of voor het aanvragen van een studiebeurs.

Het onderwijs in Burgerschap zin verdwijnt, maar de Deelstaten kunnen dit naar keuze opnemen in de vrije indeling.

In groep drie van het ESO kunnen de leerlingen kiezen uit enkele optionele vakken voor het vervolgen van hun studie naar het FP, of het Bachillerato door, bijvoorbeeld, te kiezen  voor  wiskundige vakken die gericht zijn op Academische Studies, of die gericht zijn  op Toegepast Onderwijs.

Met hoeveel onvoldoendes gaat men toch over?
In het ESO kan men, over het algemeen, alleen slagen met twee onvoldoendes, steeds als dit niet gelijktijdig is voor Rekenen en Taal

Wat gebeurt er als men geen openbare onderwijsinstelling vindt die het Spaans als voertaal hanteert?

In dat geval kan men kiezen voor een gemengde, of  private onderwijsinstelling en het Ministerie van Onderwijs zal de betaling van d  private opleiding voorschieten en deze vevolgens verrekenen met de uitbetaling van de betreffende deelstaatfinanciering.

Dus de  Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE), die definitief is goedgekeurd door het Congres (de tweede Kamer),  bepaalt dat het castellano  (Spaans) de voertaal in het onderwijs is, vestigt beoordelingen aan het eind van elke onderwijsetappe en  versterkt de juiste keuze voor een opleiding

Onderwijsinstellingen

- De leden van een schooldirectie en de leerkrachten worden beschouwd als overheidsinstantie.

- De benoeming van een schooldirecteur, voor vier jaar, doet men na voorafgaande positieve evaluatie van zijn werk, naar openbare en objectieve criteria waaronder men de beoordelingen meetelt van de individuele leerlingen.
- De directeuren van openbare onderwijsinstellingen moeten vijf jaar ervaring in een  specifiek vak kunnen aantonen, men kan vereisten en verdiensten vaststellen voor de baan van docent. De selectiecommissie wordt gevormd door vertegenwoordigers van de overheid (meer dan 50%) en van de onderwijsinstelling.
- Het schoolbestuur van de onderwijsinstelling zal voornamelijk adviserende functies hebben.- De onderwijsinstelling die verschil maakt in geslacht (jongens-  of meisjesschool) zullen dit, “ niet met redenen omkleed uit hoeven te leggen,” en men staat toe dat scholen -  die het gescheiden onderwijs in 2013 is geweigerd -  dit opnieuw vragen.
- De Deelstaten kunnen openbare aanbestedingen houden voor de bouw en het beheer  van  onderwijsinstellingen op beschikbare openbare grond.
becas.jpg

 Overig
- Het  Ministerie zal gratis leningen verstrekken voor schoolboeken en ander lesmateriaal voor het basisonderwijs in onderwijsinstellingen die worden beheerd met openbare middelen.
 - De overheden bevorderen het dagelijks beoefenen van sport en lichamelijke oefening van de leerlingen gedurende schooldag; en het ontwerp van  n toezicht op de maatregelen welke de onderwijsinstellingen uitoefenen worden uitgevoerd door daartoe gekwalificeerde leerkrachten.
- Leerlingen met titels, of studies gelijk aan het bachillerato (baccalaureaat) uit niet EU-lidstaten kunnen toegang tot de Spaans Universiteiten krijgen steeds wanneer ze slagen voor de toelatingsexamens voor het vak waarin ze zouden willen worden toegelaten.
1-AAAAislas-canarias-84-13.jpg 


Canarias bereikt het laagste percentage
voortijdige schoolverlaters in haar geschiedenis

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag  24 januari 2015  - De minister van onderwijs, José Miguel Pérez, dankt de inzet van leraren, gezinnen en leerlingen, om het percentage voortijdige schoolverlaters terug te brengen van 31,5 naar 23,8%. Hij doet dit aan de hand van de EPA gegevens die op vrijdag 23 januari 2015 zijn gepubliceerd.

Pérez heeft er tijdens een persconferentie aan herinnerd, dat in 2011 dit percentage 31,5% heeft bedragen, en hij heeft aangegeven, dat deze aanzienlijke beperking het beste nieuws is dat men in het Canarische onderwijs zo kunnen verwachten.
shcool1.png             school2-1.png
imagesSY01FG2U.jpgDe vicepresident van de Canarische Regering heeft benadrukt, dat men deze verbetering heeft bereikt in een moeilijke conjunctuur en in een legislatuur waarin de Spaanse Regering landelijk 10 miljard euro heeft bezuinigd op Onderwijs.
untitled-30.png
                                              José Miguel Pérez heeft toegegeven,
                dat het percentage voortijdige schoolverlaters op Canarias heel hoog blijft
José Miguel Pérez prijst zich gelukkig dat Canarias erin is geslaagd, veel mensen die het onderwijssysteem de rug hebben toegekeerd, weer terug te laten keren in het verplichte onderwijs, dat is vastgesteld voor de leeftijd tussen de 18 en 24 jaar.

De minister dankt voor het werk wat de onderwijskrachten, gezinnen en leerlingen hebben ontwikkeld om dit mogelijk te maken; en hij heeft eraan herinnerd, dat het voor 2020 vastgestelde doel is, om dit percentage terug te brengen naar 15%.

Pérez heeft toegegeven, dat het percentage voortijdige schoolverlaters op Canarias heel hoog blijft als men dit vergelijkt met wat

 men in de andere Deelstaten registreert, maar hij is van mening, dat de vermindering aangeeft, dat men op de goede weg is.

In zijn visie is deze reductie bereikt door het enorme werk van leraren en ook door de uitbreiding van het aantal onderwijsplaatsen op alle niveaus, met name in het beroepsonderwijs, waarbij men - zo heeft hij gezegd- ruim 10.000 leerlingen heeft opgenomen tijdens dit regeringsmandaat.

Pérez heeft laten weten, dat men het vastgestelde doel - van 23,5% vóór eind 2015 - bijna een jaar eerder heeft bereikt en hij heeft toegevoegd, dat de Canarische Regering probeert dit te overtreffen.

De minister heeft onderstreept, dat op Canarias in de afgelopen twee jaar het personeelsbestand in het onderwijs is gegroeid en hij heeft benadrukt dat men in 2014 met vervangende leerkrachten, de plaatsen heeft opgevuld die vacant waren door pensionering.

Tijdelijke leerkrachten
Eveneens heeft Pérez verzekerd, dat de kansen die zich voordoen op de eilanden, werkgelegenheid garanderen voor de 800 docenten van 55 jaar, of ouder, die langer dan 5 jaar na hun pensioengerechtigde leeftijd nog steeds in actieve dienst zijn

Deze personen zullen hun baan niet verliezen, hoewel ze als interim leerkrachten het huidige aantal vacante arbeidsplaatsen opvullen, aldus Pérez.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De lessen voor ruim 100.000 Canarische leerlingen beginnen weer

Op Gran Canaria begint de school op dinsdag
 vanwege de Virgen del Pino 

CANARISHE EILANDEN - zondag 7 september 2014 - Voor in totaal 102.232 leerlingen van zes van de zeven eilanden begint op maandag 8 september 2014 het kleuter- en basisonderwijs op openbare en private scholen op Canarias.

De 65.462 leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs op openbare en private scholen op Gran Canaria beginnen de lessen niet op maandag 8, maar op dinsdag 9 september vanwege de feestdag van de Virgen del Pino.

Van de leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs die deze week beginnen met hun lessen, behoren er 131.399 tot het openbare onderwijs en 36.295 gaan naar het private onderwijs.

Het Ministerie van Onderwijs, van de Canarische Regering, laat weten, dat dit voorlopige cijfers zijn, omdat de inschrijvingstermijn nog loopt; wat betekent, dat er in de komende dagen nog leerlingen aangemeld kunnen worden, en het totale leerlingenaantal nog stijgt.

Op woensdag 10 september beginnen de lessen van het Middelbaar en Hoger Voortgezet Onderwijs, evenals van het Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs, en daarmee is dan het schooljaar 2014 -2015 officieel van start gegaan.
 
Voor alle soorten onderwijs zijn er per eiland de navolgende aantallen leerlingen ingeschreven:
- 118.046 op Tenerife, 
- 112.527 op Gran Canaria, 
-   20.764 op Lanzarote,
-   16.038 op Fuerteventura, 
-   10.400 op La Palma, 
-        282 op La Gomera 
-       234 op El Hierro.

In de deelstaat Canarias zullen naar verwachting van de Canarische Regering 38.000 leerlingen deelnemen aan het Beroepsonderwijs. Het Ministerie van Onderwijs laat weten, dat er in het Beroepsonderwijs nieuwe vakken zijn zoals ‘Emotioneel Onderricht’, en ‘Vrije Expressie’ in het vak Creativiteit; dit in het kader van de Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (Lomce) (Organieke Wet ter Verbetering van de Onderwijskwaliteit).

Onder nieuwigheden zijn het in gang zetten van het Bachibac op twee openbare scholen op de eilanden, dat het mogelijk zal maken een dubbele Bachillerato (Master) graad te behalen in Spaans-Frans

Naar aanleiding van de door de Spaanse Regering opgelegde bezuinigingen in het Onderwijs, heeft in 2014 de Canarische Regering ongeveer 18 miljoen euro geïnvesteerd aan infrastructuur voor het Openbaar Onderwijs (Voor o.a. kleine verbouwingen van schoolgebouwen, scholierenvervoer, schoolmaaltijden, enz.).

Aan schoolboeken en lesmateriaal heeft het Ministerie van Onderwijs voor het schooljaar 2014-2015 het subsidiebedrag verhoogd voor het verstrekken van dit materiaal aan gezinnen in bijzonder moeilijke financiële situaties, waarvan de kinderen naar de eerste en twee klas van het Basisonderwijs gaan, daarvoor staat €1.119.500.= op de overheidsbegroting.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Vuelta al Cole - Terug naar School

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 3 september 2014 -  De kleuterscholen en het basisonderwijs beginnen het schooljaar 2014-2015 op maandag 8 september, op geheel Canarias behalve op Gran Canaria, waar men op dinsdag 9 september begint, omdat  8 september een feestdag op het eiland is vanwege de verering van de Schutspatrones van het gehele eiland, de Virgén del Pino (Maagd van de Pijnboom).

Op woensdag 10 september 2014 beginnen dan het:
-  Educación Secundaria Obligatoria (Verplicht Voortgezet Onderwijs),
   en het Formación Profesional Básica (Beroepsonderwijs): 
- cualificación Profesional Inicial (PCPI) (Lager Beroepsonderwijs), 
- ciclos formativos de grado medio y superior de Formación Profesional, Enseñanzas Deportivas y Bachillerato  (Het Voortgezet  Algemeen Middelbaar Beroepsonderwijs en het   Hoger Beroepsonderwijs).

Op het Lagere en het Hogere Conservatorium, de Lagere en Hogere Kustacademie, de Taalinstituten en de Toneelschool beginnen de klassen op maandag 15 september.

De toelatingsexamens voor het Universitair Onderwijs zullen plaatsvinden op 10, 11 en 12 juni 2015, zo heeft de Canarische Regering laten weten.

Het schooljaar 2014-2015 eindigt op vrijdag 19 juni, behalve voor  het 2e jaar Bachillerato (Toelating tot de Universitair Onderwijs , dat eindigt op 22 mei; en het 2e jaar Hoger Beroepsonderwijs, dat eindigt op 9 juni.)

Het Lager en Hoger Muziekonderwijs eindigt op 9 juni, behalve het 6e jaar, dat eindigt op 2 juni; en het Hogere Muziekonderwijs, plus de Kunstacademie sluiten hun schooldeuren op 29 mei.

Schoolvakanties
Het schooljaar 2014-2015 kent op de Canarische Eilanden de navolgende schoolvakanties:
- Navidad (Kerstmis) van zaterdag 22 december 2014 t/m woensdag 7 januari 2015;
- Semana Santa (Paasvakantie) van maandag  30 maart t/m met zondag  5 april 2015.

Geen les wordt er gegeven op de feestdagen in het schooljaar 2014-2015 in geheel Spanje en wel op:
- za 1 november 2014: Todos los Santos (Allerheiligen),
- za 6 december 2014: Día de la Constitución Española (Dag van de Spaanse Grondwet),
- ma 8 december2014: Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis).

Voor het onderwijs worden ook als feestdag beschouwd:
- maandag 8 september 2014  op Gran Canaria:
   Nuestra Señora del Pino (O.L. Vrouw van de Pijnboom);
- maandag 15  september op Lanzarote:
  Nuestra Señora de los Volcanes (O.L. Vrouw van de Vulkanen)
- vrijdag 19 september op Fuerteventura:
  Nuestra Señora de la Peña (O.L. Vrouw van de Rots);
- woensdag 24 september  op El Hierro:
  Nuestra Señora de los Reyes (O.L.Vrouw van de Koningen)
 - 6  oktober op La Gomera: 
  Nuestra Señora de Guadalupe(O.L. Vrouw van Guadaloupe).
- 2 februari op Tenerife:
 Virgen de la Canadelaría (H. Maagd van de Kandelaar).

Naast bovengenoemde dagen wordt er geen les gegeven op de Dag van de Onderwijzers op dinsdag 9 december 2014, dat is dan tevens de dag van de Leerlingen, die dan gezamenlijk echt wel weer aan een dagje vrijaf toe zijn.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


OCDE (OESO) ziet het opleidingsniveau van Spanjaarden als ‘alarmerend’

SPANJE - dinsdag 8 juli 2014 - De algemene secretaris van de OCDE (Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos) (Internationale Organisatie voor Samenwerking en Economische Ontwikkeling - OESO)*, Ángel Gurría, heeft gewaarschuwd voor een ‘alarmerende’ situatie in het onderwijs van de Spanjaarden, omdat het vaardigheidsniveau van Japanners met een diploma in het hoger middelbaar onderwijs min of meer gelijk is aan, dat van universitair afgestudeerden in Spanje.

“Dit is een aanzienlijk concurrentie-nadeel,” en het is de reden waarom de OESO met de Spaanse minister van Onderwijs, José Ignacio Wert, en andere departementen van de Spaanse Regering een strategie voor vaardigheden aan het opstellen is, “die dit tekort kan herstellen, door de Spanjaarden relevanter te maken en ervoor te zorgen, dat ze voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt,” aldus Gurría.


Wert heeft aangegeven, dat er op dinsdag 7 juli 2014 een ontmoeting zal plaatsvinden met de OESO en de Europese Unie over deze kwestie, om de problemen vast te stellen en vervolgens een actieplan op te stellen, om de kansen op werkgelegenheid voor jonge Spanjaarden te vergroten, met de deelname van diverse ministeries, deelstaten en sociale partners.
 
  José Ángel Gurría.                                            José Ignacio Wert.
Gurría en Wert waren aanwezig bij de presentatie van: "La Contribución de las Universidades Españolas al Desarrollo" (De Bijdrage van de Spaande Universiteiten aan Ontwikkeling), het tiende jaarverslag van de Fundación Conocimiento y Desarrollo (Stichting Kennis en Ontwikkeling).

Ondanks de vooruitgang en de uitbreiding van het hoger onderwijs onder de Spanjaarden, zo heeft Gurria gezegd, blijft de kwaliteit van het universitaire onderwijs nog ‘ver’ achter bij het niveau van, dat in andere landen; en, dat de afgestudeerden geconfronteerd kunnen worden met de problemen en uitdagingen van het echte leven.

“Begrijpend lezen, de rekenvaardigheid, en het vermogen om problemen op te lossen, laat in Spanje veel te wensen over", zo heeft Gurría gezegd in het licht van de bevindingen over 16 tot 65-jarigen, in de Internationale Evaluatie van de Volwassen bevolking (PIAAC)**.

"We moeten dit probleem aanpakken en universiteiten zijn niet het hele probleem, ze zijn een deel van de oplossing", zo heeft Gurría aangegeven.

Dit rapport toont aan, dat onder de 22 deelnemende landen, de Spaanse afgestudeerden van jonger dan 30 jaar de zwakste leesvaardigheid hebben; en slechts één van de zes onlangs afgestudeerden in het hoger middelbaar onderwijs scoorde op de hoogste niveaus, ter vergelijking met een van elke twee in Japan.

De toereikende bevoegdheid ten aanzien van wat de markt nodig heeft, "wat geen absoluut thema is," betekent het verwerven van kennis, en deze relevant kunnen toepassen.

Vandaar de noodzaak, de kwaliteit te verbeteren van het Spaanse universitaire onderwijs ten opzichte van een internationale context die voortdurend concurrerender wordt, zo stelt de OESO, want een hoger opleidingsniveau vermindert “drastisch” het risico op werkloosheid.

“De kwaliteit van het onderwijs en het aanpassen van het onderwijs oop de arbeidsmarkt is de uitdaging voor de Spaanse Universiteiten,” iets, waaraan alle private- en overheidsorganen aan moeten werken.

Om universiteiten te krijgen met meer kwaliteit, heeft Gurría hun specialisering aanbevolen,  want de Spaanse neigen er ‘excessief’ naar, algemeen te zijn,; met een teveel aan gelijksoortig aanbod bij veel centra.

De OESO zet in op onderzoek, want naast het terugvallen van de investering in deze sector, zijn de Spaanse ondernemingen niet de meest geïnteresseerden in I+D+i (O+O+i = Onderzoek, Ontwikkeling en innovatie).

Er bestaat een sterke academische en theoretische voorkeur, dat mag niet worden vergeten, maar die moet worden aangevuld met modules die gericht zijn op het voldoen aan de vraag van de markt.

Over de financiering, heeft Gurría het voorbeeld gegeven van landen, waar betalen om naar de Openbare Universiteit te gaan, ‘géén taboe’ is, maar dat men een analyse maakt van het sociaal-economische vermogen van elke jongere; en als deze geen hulpmiddelen hebben, geeft men ze ‘studiebeurs-kredieten’, die kunnen worden terugbetaald als ze werk hebben: “Men betaalt wat men kan; en zo niet, dan helpt men hen.”.

Over de leerkrachten, heeft Gurría aangegeven, dat dit een ander aspect is van private- en overheidssamenwerking, om leerkrachten van het hoogste niveau aan te trekken.

* OESO

De intergouvernementele organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), of Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), is in 1961 opgericht als uitvloeisel van het Marshall Plan.
De OESO is een samenwerkingsverband van 34 landen, om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren.
De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen.
 

**PIAAC: Kernvaardigheden voor werk en leven  
Het Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC), is een grootschalig internationaal vergelijkend onderzoek naar het niveau en het gebruik van de kernvaardigheden van de bevolking van 16 tot 65 jarigen in 22 deelnemende landen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De supercomputer Teide-HPC 
behoort nu wereldwijd, tot de 130 beste

TENERIFE - zondag 6 april, 2014 - Men heeft de supercomputer Teide-HPC in oktober 2013 aangesloten en vanaf dat moment is deze de meest krachtige van Spanje. En nu, vijf maanden later, behoort deze tot de 130 beste supercomputers op de wereldwijde top 500-lijst en voldoet deze aan de doelstellingen zoals was voorzien. Momenteel worden de stappen ondernomen, om gegevens in te voeren in de ‘cloud’ (‘digitale wolk’), een van de aspecten waar Spanje nog achterloopt op de Verenigde Staten voor het opslaan van gegevens in de ‘digitale wolk’.

Vooraanstaande bedrijven zoals o.a. Airbus en instanties zoals het European Space Agency (ESA) maken al gebruik van de 370 Teraflops (operaties per seconde met miljoenen eenheden en een drijvende komma), wat in tijd overeenkomt met de rekencapaciteit van ruim 10.000 conventionele computers.


Manuel Cendagorta poseert naast de Teide-HPC, die een rekencapaciteit heeft welke vergelijkbaar is met die van 10.000 conventionele computers, (zie:
http://www.iter.es/index.php/mod.pags/mem.detalle/idpag.248/idmenu.1287/chk.3efab66458f460dd064e7c74db384410.html).


Momenteel verkeren deze supercomputers ook nog in de testperiode o.a.  in het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in Heidelberg (http://www.embl.de en http://www.embl.org) en van de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek) te Genève (CERN) waar in 1990 het World Wide Web (WWW) werd geboren (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/CERN); iets, wat volgens de directeur van het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) (zie: http://www.iter.es), Manuel Cendagorta, inhoudt, dat - hoewel deze nog niet voor de volle 100% functioneren - nu al te verwachten is, dat men hun capaciteit zal moeten vergroten.

        Luchtfoto van de gebouwen van de CERN in Geneve (Zwitserland).

Cendagorta zet uiteen, dat deze stap in zal houden, geld te gaan ontvangen voor de verbinding ter verkrijging van toegang tot de opgeslagen gegevens en als zodanig, onderhoudscontracten; iets, wat tot nu toe niet het geval was, “omdat niemand betaalde voor de toegang tot zijn of haar in de ‘cloud’ (‘digitale wolk’) opgeslagen gegevens, universiteiten, overheden… maar, dat degenen die nu wel bereid zij daarvoor te betalen, bedrijven zijn, die eveneens meer veiligheid en privacy verlangen.”

Het instrument is uitgerust met een firewall die al geïnstalleerd en gecertificeerd is; en die ‘supersnel’ zal zijn, tot miljoensten van een seconde; iets, wat noodzakelijk is al men weet, wat de overdrachtssnelheid van de supercomputer is (10 gigabyte).


De Teide-HPC staat in Granadilla, in het data-centrum van D-ALiX, het centrale zenuwcentrum (NAP) als toegangspunt voor Afrika en de Canarische Eilanden.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Het oudste bos van Tenerife onthult nieuwe soorten aan de wetenschappers

Een studie die geleid is door Brent Emerson, verrast met 169 nieuw geregistreerde kevers en spinnen in Anaga

ANAGA -woensdag 26 februari 2014 - De onderzoeker van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek), Brent Emerson, leidt een internationale studie naar de biodiversiteit van de bossen op de Canarische Eilanden, de Azoren en La Reunión, die naast andere gegevens over de samenstelling van ongewervelde fauna, tot zijn verrassing, in Anaga 179 nieuwe registraties heeft opgeleverd van soorten kevers en van twee soorten spinnen.

Dit is een enclave op Tenerife waar de meeste vegetatie uit het Tertiair, de laurisliva, is vertegenwoordigd, legt Brent Emerson aan de persmedia uit. Emerson coördineert het project met de titel: “Het begrijpen van de dynamiek in de biodiversiteit van tropische- en subtropische eilanden, om het conserveringsbeleid te ondersteunen.” Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie, in samenwerking met de Canarische Regering en telt zes leden van de drie deelnemende landen: Spanje, Frankrijk en Portugal.

                                 Een exemplaar van de
'Dysdera tilosensis'
                      (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dysdera_tilosensis)

Brent Emerson heeft - als onderzoeker van de Grupo de Ecología y Evolución en Islas van de CSIC in La Laguna - opgemerkt, “dat het project - wat zich ontwikkelt op Tenerife, op La Reunión en op het eiland Terceira van de Azoren - op elk van deze locaties een systematische en traditionele bemonstering blijkt te zijn van wat men aantreft in de methodiek van deze genetische studies.

Het idee is, de diversiteit te bestuderen van planten en ongewervelde dieren die deze bossen bewonen, om antwoord te geven op vragen zoals, hoeveel soorten er leven en in het bijzonder, hoe deze zich structureren; want het doel is, nuttige gegevens te verkrijgen voor het onderhoud en beheer van deze locaties.

                                               Brent Emmerson.

In het geval van Anaga, legt Brent Emmerson uit, is de hoeveelheid aan endemische, ongewervelde dieren die men aantreft ‘overweldigend’, in vergelijking met continentale bossen die geografisch veel uitgestrekter zijn.

De meerderheid van ongewervelden die in Anaga huist, is endemisch; wat waarschijnlijk te danken is aan de ‘leeftijd’ van dit bos en de isolering van zijn fauna, die de opeenvolgende klimaatveranderingen van natuurlijke aard heeft overleefd.

Als deze soorten vaker worden ‘gelokaliseerd’ in een deel van het bos, zullen ze veel fragieler en kwetsbaarder zijn; en een doel van het project is, gegevens te verkrijgen over de kwetsbaarheid van deze soorten.

In de bemonstering in Anaga heeft men 169 soorten kevers geïnventariseerd, die allemaal ter plaatse inheems zijn, wat een ‘goed teken’ lijkt te zijn, omdat er niet zoveel soorten zijn geïntroduceerd.

Momenteel zijn de onderzoekers de spinnen van de bemonstering aan het analyseren en ze hebben twee nieuwe soorten van het geslacht Dysdera ontdekt; “wat doet vermoeden, dat er nog veel spinnensoorten zijn te ontdekken in dit bos.”

Het bos in Anaga blijkt een ‘natuurlijk laboratorium’ te zijn, voor het bestuderen hoe de “samenstelling” van deze soorten is, en in de toekomst zou het ideaal zijn, soortgelijk onderzoek te verrichten in andere natuurlijke laboratoria, zoals het laurisilva (laurier bos)van Teno, eveneens op Tenerife; en in de laurisilva (laurier-bossen) op La Palma, La Gomera en El Hierro, om te na te gaan, of de samenstelling van de ongewervelden op elk eiland al,dan niet verloopt volgens gelijke patronen.

Als voorbeeld geeft Emmerson aan, dat de scarabee (mestkever) van het geslacht Heterotemna die het meest voorkomt in Anaga, niet bestaat op La Gomera, en men zich vervolgens zou moeten afvragen, “of er geen andere soort is die een rol speelt op dit eiland “en wat de gevolgen daarvan zullen zijn?”

De onderzoekers hebben tien parallelle studies verricht op percelen van 50x50 meter en men heeft diverse soorten van bemonstering uitgevoerd op elk ervan, zoals het aanbrengen van valkuilen en de verwijdering van ongewervelde dieren in het zwerfvuil.

Voor elke soort op elk perceel heeft men vier exemplaren geselecteerd voor het volgen van een mitochondriaal gen
(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mitochondriaal_DNA) en met de genetische markering en de geografische bemonstering brengt men de verbinding van de diverse genetische soorten tussen individuen van elke soort tot stand met hun mogelijke verspreiding.

                                               Mitochondriaal DNA.

Zo kan men schatten, of de verspreiding van elke soort binnen de bossen een gevolg is van hun vermogen, zich te verspreiden.

Vergeleken meg Anaga, heeft het bos op Terceira, (Azoren) minder rijkdom aan soorten, vooral van ongewervelde dieren, terwijl het tropische bos op La Reunión meer verscheidenheid heeft aan bomen dan de laurisilva van Anaga.

Maar ondanks, dat het bos op La Reunión meer plantensoorten telt, is de hoeveelheid soorten ongewervelde dieren die het bos bewonen niet groter dan in Anaga, en nu lijkt het, dat de biomassa aan ongewervelden op La Reunión minder is, dan die in het laurisilva (laurierbos) van Anaga.

Een detail, dat de sleutel zou kunnen zijn voor het verklaren van de grote biodiversiteit van Anaga, is de leeftijd van het bos en, aldus Emmerson, “geven sommige preliminaire genetische gegevens aan, dat er al vele miljoenen jaren laurisilva (laurier-bos) in Anaga voorkomt. Vanuit mijn zienswijze, is het een gebied van nationaal en internationaal belang vanwege zijn evolutionaire en ecologische erfenis.”

Daarom zijn de gegevens betreffende het bos in Anaga “heel interessant”, die in verhouding meer soorten kevers en spinnen tellen, dan Reunión. En nu willen de wetenschappers de werkzaamheden in elke regio verdiepen en zelfs vergelijken met Hawaï, waar een ander onderzoeksteam dezelfde methodologie toepast.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Spaanse Regering gaat de ‘Erasmus’- hulp
drastisch verminderen

MADRID - dinsdag 5 november 2013 - De ruim 39.000 Spaanse  studenten die ervoor gekozen hebben, om met hulp van een ‘Erasmus’-studiebeurs in het buitenland te studeren, zullen alleen nog voor het studiejaar 2013-2014 hun subsidie ontvangen, met ingang van het studiejaar 2014-2015 is deze subsidieregeling drastisch verlaagd, of zelfs geheel ingetrokken door het Spaanse Ministerie van Onderwijs.

Dit heeft de minister van onderwijs José Ignacio Wert meegedeeld tijdens een zitting van het Spaanse Parlement op dinsdag 5 november 2013. De minister heeft de enkele dagen geleden aangekondigde bezuiniging - die onmiddellijk van kracht zou worden - nu ingetrokken, echter alleen voor studenten van het (huidige) studiejaar 2014-2015.


De Spaansde Minister van Onderwijs, José Ignacio Wert, op dinsdagochtend 5 november 2013 in de Senaat.

Deze situatie, die voor velen (inclusief de pers) compleet onverwacht is gekomen, zorgt ervoor, dat alleen de duizenden Spaanse studenten, die op dit moment in het buitenland aan het studeren zijn, het studiejaar 2013-2014 nog kunnen afmaken. Voor veel van deze studenten -vooral voor hen die het niet zo breed hebben thuis - zal dit betekenen, dat men met ingang van het studiejaar 2014-2015 jaar terug moet keren naar Spanje.

Normaal gesproken kunnen studenten in het buitenland ongeveer €300,= ontvangen, wat slechts de helft is van wat men daarvoor kreeg, namelijk €635.=
Voor veel studenten wordt  die  €300,=  met ingang van het studiejaar 2014-2015  verlaagd naar €125,= en in veel gevallen komt de subsidie zelfs geheel te vervallen.

Het feitelijke bedrag wat de Spaanse Regering elke maand aan ‘Erasmus’-studenten doet toekomen, is afhankelijk van de gezinssituatie. Dat wil zeggen, dat Spaanse studenten in het buitenland, uit Spaanse gezinnen waar het inkomen van de ouders hoger is,  minder geld ontvangen; terwijl  studenten uit gezinnen waar weinig inkomen is, meer geld ontvangen van het Spaanse Ministerie van Onderwijs.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Elf bouwondernemingen in de race voor het bouwen van het wetenschapspark op Punta de Gáldar

Met de bouw (begroot op bijna €800.00,= ) moet worden begonnen vooreind 2013

GÁLDAR - zondag 29 september - Elf ondernemingen hebben hun offertes gepresenteerd  voor de bouw van de eerste fase van het Parque Científico-Tecnológico (Technisch Wetenschapspark) wat zal verrijzen in het voormalige opvanghuis voor minderjarigen op La Punta de Gáldar  en wat kan rekenen op een begroting van €770.000,= (zonder belastingen). Met de bouw moet voor eind 2013 worden begonnen, wil men niet een subsidie van de Canarische Regering mislopen. Het bouwwerk is vervat in het Plan de Competitividad del Norte (Concurrentieplan voor het Noorden) en is een intuïtief van de Universiteit, de Mancomunidad del Norte (Noordelijke Agglomeratie) en de Gemeente Gáldar.

Ondanks de vele tegenslagen, is het meest recente grote ster-project voor het doen opleven van de economische activiteit in de agglomeratie in gang gezet. Terwijl de groente- en fruitmarkt in Guía zich in een voortgeschreden fase bevind, ondanks het ontbreken van een groot bedrag voor de voltooiing en de opening ervan. En het Multifunctionele Centrum in Arucas zich eveneens in de eindfase van voltooiing bevindt, zullen de eerst bouwwerkzaamheden voor het wetenschapspark binnen enkele weken een aanvang nemen.
                         Het voormalige opvangcentrum voor minderjarigen,
                           waarin het wetenschapspark gevestigd zal worden.
Hoewel  men aanvankelijk de vestiging had gepland in Botija de Gáldar, staat men nu de bouw ervan toe op Punta de Gáldar, in afwachting van de gemeentelijke planning die de bouw ervan toestaat in het gebied.

De bedrijven die hebben ingeschreven op de aanbesteding zijn:
- Félix Santiago Melián (FSM),
- Construcciones Rodríguez Luján,
- Satocan,
- Preconte,
- VVO,
- Ferrovial & Agroman,
- OHL,
- Construplan, Pérez Moreno,
- Acciona Infraestructuras,
- Syocsa-Imarsa.

Deze gunning zal binnen enkele dagen moeten worden toegekend, omdat het project voltooid moet zijn vóór 30 december 2013, om te voorkomen, dat men de subsidie van een miljoen euro misloopt welke jaren geleden door de Canarische Regering is toegezegd aan de Mancomunidad (Agglomeratie)., waarbij verder verlenging niet is toegestaan, waardoor haast is geboden.

Met dit geld zal men de eerste fase opstarten van het Parque Científico Tecnológico Comarcal del Norte de Gran Canaria (Regionale Technisch Wetenschapspark in het Noorden van Gran Canaria) wat onderdeel uitmaakt van het netwerk van  soortgelijke parken die zijn opgezet door de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en, dat de mogelijkheid zal openen voor de plannen van investigación y desarrollo (I+D) (Onderzoek en Ontwikkeling) in de Noordelijke Agglomeratie van Gran Canaria.

Economische bron
Het herstel en de aanpassing van het opvangcentrum voor minderjarigen in Gáldar voor het gebruik als centrum voor  top-onderzoek in de agglomeratie heeft een uitvoeringstermijn van drie maanden en kan rekenen op een aanbesteding met een aanvangsbedrag van  €770.000,= (exclusief IGIC = Canarische Btw).

De voorziening krijgt les-  en praktijklokalen en bovendien werkvloeren op het vlak van wind- en zonne-energie, terwijl men in Botija de grote onderzoeksactiviteiten zal vestigen, als men eenmaal de problemen met de kwalificatie van de grond heeft opgelost, die vanaf het eerste moment dit initiatief hebben stilgelegd.

Naast het universitaire wetenschappelijke belang, betekent dit een belangrijke economische investering te zijn, want het geld, dat men int met de verkoop van de verkregen energie zal in gelijke mate worden verdeeld onder de drie betrokken partijen, dit wil zeggen de Gemeente Gáldar, de Noordelijke Agglomeratie-gemeenten, en de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Involcan heeft in 200 en 2009 twee keer
CO2-concentraties gemeten
in de uitstoot van de Teide

SANTA CRUZ DE TENERIFE  - dinsdag 25 juni 2013 - Onderzoekers van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Canarisch Vulkanologisch Instituut) hebben in 2001 en 2009 concentraties koolstofdioxide gemeten, die zijn uitgestoten door de Pico de Teide op Tenerife.

Deze twee concentraties zijn beschreven in het artikel over de ontwikkeling van de ruimte-storm van de diffuse uitstoot van kooldioxide door de top van de Teide in de periode 1997 -2011, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Journal of the Geological Society (wat wordt uitgegeven door de Geological Society in Londen.) Gedurende deze 15 jaar heeft men twee concentraties aan uitstoot van koolstofdioxide gemeten - in 2001 en in 2009- met  waarden van diffuse uitstoot van kooldioxide (kooldioxide of koolzuurgas, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide) in de atmosfeer van respectievelijk  161,6 ñ  evenals 20,2 en 179,9 ñ; dagelijks 20,7 ton, via het 0,11 km ² grote gebied wat onderzocht is op de top van de Teide.

De eerste van de  diffuse concentratie aan uitstoot van koolzuurgas heeft men vastgesteld in 2001, bijna drie jaar eerder registreerde men een actieve periode van seismische afwijkingen op het eiland  Tenerife en de omgeving, vanaf 22 april 2004, aldus een mededeling van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife aan.

De tweede concentratie heeft men vastgesteld in 2009 en men heeft in 2008 een toename van het percentage koolstofdioxide/methaan uit de schoorstenen van de Teide gedicteerd die een proces van injectie met vloeibaar magma weergeven in het vulkanisch hydrothermale systeem in het diepe binnenste van de Teide

Momenteel kan men via de netwerken van permanente instrumenten deze resultaten niet waarnemen, maar wel met periodieke,  wetenschappelijke campagnes die honderden  metingen met zich meebrengen van de diffusie  aan koolstofdioxide op de onderzochte 0,47 km² van de top van de Teide, door middel van het gebruik van draagbare infrarood-sensoren en een aaneengeschakeld camerasysteem
De hoogste gemeten diffuse stroom aan kooldioxide, gemeten in de wetenschappelijke campagne van 2001, bedroeg 11,8 kilogram per vierkante meter per dag, terwijl tijdens de campagne van 2009 de waarde van de stroom 34,7 kilogram per vierkante meter per dag heeft bedragen.

Maar men heeft in de periode 1997-2001 via deze periodieke, wetenschappelijke campagnes een maximum in de diffuse stroom aan koolstofdioxide gemeten die - tijdens de campagne van 2010 – een waarde bereikte van dagelijks 78,7 kilogram aan koolzuurgas per vierkante meter.

De analyse van de  isotonische koolstof signatuur in de diffuse uitstoot van koolzuurgas die betrekking heeft op de campagnes van 2009 en 2010 op de top van de Teide, toont een diffuse uitstoot aan van kooldioxide in 2010, die  vergelijkbaar is met een groter deel aan dioxide wat afkomstig is uit de diepte, dan dat van 2009.

Volgens de mededeling van het Cabildo (Eilandbestuur), vertegenwoordigt dit onderzoekswerk een van de weinige studies die er bestaan over de diffuse uitstoot van koolzuurgas door een actief vulkaansysteem, in de loop van een periode van 15 jaar.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


ITER bouwt prototype
onbemand zonnescherm-vliegtuig

Non-stop in de lucht inzetbaar
‘Grote broer’ (dit keer het Cabildo - Eilandbestuur)  houdt diverse zaken  (maar ook u) in de gaten

CANARISCHE EILANDEN - maandag 24 juni 2013 - Het Instituut voor Technologie en Duurzame Energie, ITER, zal voor september 2013 een prototype van een onbemand zonneschermvliegtuig (PRONTAS) gebouwd hebben wat dankzij een zelfstandige energievoorziening onbeperkt in de lucht kan blijven en ingezet kan gaan worden voor controledoeleinden.

Bij de presentatie van het hoog-technische vliegtuigje, dat met de naam ‘Tenerife’ gedoopt is, is in de zetel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife de eilandpresident, Ricardo Melchior, en de Minister van Financiën, Carlos Alonso, de vele gebruiksmogelijkheden van het toestel uiteengezet.


                   De vleugels zijn volledig van zonnecollectoren voorzien.
Het is een controle-instrument, dat het mogelijk maakt, informatie te verkrijgen ter voorkoming van bosbranden, voor de bewaking van de waterstand op de Archipel en zelfs voor de klimaatverandering.

Men plant de inzet voor waarnemingsmissies, de bewaking van het weg- een scheepvaartverkeer, grenzen en grote evenementen. Bij natuurrampen kan de inzet van PRONTAS bij de coördinatie van reddings- en bestrijdingswerkzaamheden van groot nut zijn, als de toegang tot bepaalde gebieden onmogelijk is, of voor mensen te gevaarlijk zou zijn. In noodgellen kan het apparaat ook als communicatieverbin-dingspunt dienen.

Het zonnevliegtuig heef het voordeel, dat het - in vergelijking met satellieten -, relatief dicht bij het aardoppervlak opereert en wanneer nodig dag en nacht boven hetzelfde gebied inzetbaar is. Een satelliet daartegen staat op 1.000 km afstand, is niet bestuurbaar en vliegt slechts twee keer per dag boven een bepaald punt op aarde. Ook is de bedrijfsvoering wat kosten betreft veel voordeliger, dan bij een observatie-helikopter.

Het zonnevliegtuig gaat naar verwachting  €150.000,= per stuk kosten, dat is minder, dan wat een helikopter maandelijks aan onderhoud kost. Daarmee vergeleken, zijn de maandelijkse kosten van PRONTAS uiterst gering, omdat het volledig met zonnekracht aangedreven wordt.

Het in samenwerking met de Polytechnische Universiteit van Madrid ontworpen prototype heeft 16 meter spanwijdte en op de vleugels bevinden zich zonnecollectoren die overdag de batterijen van het vliegtuig opladen wat opereert op 8.000 meter hoogte en 80 km per uur vliegt.

Bij deze samenwerking heeft ITER de navigatiesystemen en de bevestigingstechniek voor de zonnecollectoren ontwikkeld. PRONTAS is het vierde zonnevliegtuig wat door ITER ontwikkeld is. De voorloper was met slechts 53 meter vleugelspanwijdte aanzienlijk kleiner. Door zijn grote vleugels kan het huidige prototype veel meer lading mee nemen, tot tien kilogram is mogelijk.

Wat men bij presentatie op Tenerife niet heeft gezegd;  is, dat het zonnevliegtuig ook u - bij het illegaal bouwen van slaapkamers, serres, porches, solanas, schuurtjes en wat dies meer zij - scherp in de gaten kan houden, waarbij het binnen 12 uur afschilderen van gevels niet meer tot de ontsnappingsmogelijkheden behoort, want PRONTAS is 24 uur per dag, zeven dagen per week, inzetbaar.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


La ´vuelta al cole´ (de ‘terugkeer naar school’)
op  maandag 9 september 2013

GRAN CANARIA - donderdag 20 juni 2013 - In verband met de feestdag van El Pino (8 september, in 2013 een zondag) beginnen de kleuterschool en de basisschool op Gran Canaria na de zomervakantie niet op maandag 9, maar op dinsdag 10 september; en het verplichte, voortgezet onderwijs op woensdag 11 september 2013.

Het Ministerie van Onderwijs, Universiteiten en Duurzaamheid heeft op woensdag 19 juni 2013 in de Boletín Oficial de Canarias (BOC) (Canarische Staatscourant) het eind van het schooljaar 2013 gepubliceerd en het beging van het schooljaar 2013-2014, met een kalender voor alle niet universitaire onderwijsinstellingen van de deelstaat Canarias die, volgens de wettelijke staatsnorm, 175 onderwijsdagen omvat.


 Op 16 september beginnen de klassen voor het muziekonderwijs, het conservatorium, de middelbare en de hogere opleidingen aan de kunstacademie en de toneelschool.

De officiële toelatingsexamens voor de Universiteit worden afgenomen op 11, 12 en 13 juni 2014.

In overeenstemming met deze kalender eindigt het schooljaar 2013-2014 op 20 juni, behalve voor het 2e jaar Bachillerato, dat eindigt op 23 mei en het 2e jaar van de hogere Beroepsopleiding, dat eindigt op 10 juni.

  1. Het muziekonderwijs stopt op 9 juni, behalve de 6de klas, die op 3 juni eindigt; het Conservatorium, de Kunstacademie en de Toneelschool (LOGSE) eindigen op 13 juni.
    vuelta-cole_large.jpg

In het komende schooljaar is de kerstvakantie van 21 december 2013 tot en met 7 januari 2014 en de paasvakantie (Semana Santa = Goede Week) van 14 tot en met 20 april 2014.

Bovendien worden in 2013 als feestdag beschouwd:
- 12 oktober (Nationale Feestdag van Spanje)
-   1 november (Allerheiligen)
-   6 december (Dag van de Spaanse Grondwet)

Op Gran Canaria zal  9 september (Nuestra Señora del Pino) ook een feestdag zijn; op Lanzarote is 16 september (Nuestra Señora de los Volcanes) een feestdag; op Fuerteventura 20 september (Nuestra Señora del La Peña) en op La Gomera zijn de scholen gesloten op 8 oktober (Nuestra Señora de Guadalupe).

Naast de genoemde datums wordt, om academische redenen, op 9 december 2013 de ‘Dag van de Onderwijzer en de Leerling’ gevierd.

In de maand juni zal in het kleuter- en basisonderwijs de school in de maand juni een uur eerder uitgaan.

Op 23 september beginnen dan de gewone lesdagen volgens lesroosters die de school heeft goedgekeurd.

De schoolbesturen kunnen, op wens van de gemeentelijle schoolraad, tot vier dagen besluiten waarop geen les wordt gegeven.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Herintroductie van godsdienst als leervak
zorgt voor veel kritiek in Spanje

MADRID - dinsdag 21 mei 2013 - De Spaanse oppositiepartijen zijn niet te spreken over de door de Regering Rajoy ingediende LOMCE (de wet die de hervorming van het onderwijs regelt) zoals die is opgesteld door de minister van onderwijs, José Ignacio Wert.

Volgens de nieuwe onderwijswet wordt het vak Godsdienst weer gezien als een academische waarde wat eigenlijk inhoudt, dat met dit vak weer punten behaald kunnen worden die meetellen in het wel of niet verkrijgen van een studiebeurs.


In 1990 heeft de Sociaaldemocratische Regering van Felipe González godsdienst als vak wat meetelt voor het gemiddelde, juist afgeschaft. De uit het Franco-regime voortgesproten Partido Popular (PP) (Volkspartij) heeft echter nog steeds nauwe banden met de Kerk en voldoet met de LOMCE (Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa) waarschijnlijk aan de eisen van de Spaanse kerk.

Oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba van de PSOE vraagt zich echter af, wat de kwaliteit van het onderwijs te maken heeft met religieuze opvoeding en de katholieke godsdienst waarbij de behaalde cijfers meetellen voor het krijgen van een beurs, of om bijvoorbeeld geneeskunde te kunnen studeren.

Nieuwe onderwijswet
De Regering van minister president Mariano Rajoy heeft op vrijdag 17 mei 2013 de LOMCE (Organieke Wet betreffende de Verbetering van het Onderwijs), een ontwerp van minister van Onderwijs José Ignacio Wert, goedgekeurd. Het wetsontwerp voorziet erin, dat leerlingen op hun vijftiende worden ingedeeld in een van de twee categorieën: degenen die beroepsonderwijs volgen en degenen die naar de universiteit willen gaan. Aan het eind van elke cyclus volgen nieuwe examens.
esquema-sist-educativo-lomce_large-1.jpg

Minder schoolverlaters
Het wetsontwerp moet nog door het Parlement besproken worden, maar daar beschikt de Regering over een absolute meerderheid. De nieuwe wet beoogt het hoge aantal schoolverlaters van 25% te beperken in een land waar de jeugdwerkloosheid 57% bedraagt.


José Ignacio Wert, de minister van Onderwijs.
bafv88scmaafvr2-jpg-large_large.jpg 
              'Er is niemand blinder... dan hij die niet wil zien'
Taalprobleem
Behalve de godsdienstkwestie botst de wet ook op tegenstand door het Castiliaans (Spaans) ook als onderwijstaal te verplichten in tweetalige regio's als Baskenland en Catalonië. De Catalaanse leider Artur Mas heeft al aangekondigd naar het Constitutionele Hof te zullen stappen indien de wettekst niet wordt aangepast. Ook de lehendakari (president van het Baskenland), Patxi López, heeft maatregelen aangekondigd indien de Spaanse Regering geen veranderingen toepast.

De Kerk heeft de macht
Volgens de centrumlinkse krant ‘El Pais’ heeft de onderwijshervorming van Wert een knieval gemaakt voor de eisen van de in Spanje nog steeds machtige Katholieke Kerk. Zelfs het centrumrechtse ‘El Mundo’ heeft het over: "Een terugkeer naar het nationaal katholicisme."
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Saoedi Arabië en de VS  bevorderen kweek
van  snelgroeiende vissoorten in
Taliarte

TALIARTE - vrijdag 10 mei 2013 - Nieuwe techniek van Canarische wetenschappers heeft de belangstelling van nog eens zes andere landen en maakt het mogelijk, grote geel staart (of barnsteen makreel - Seriola dumerili) en horsmakreel jurel te kweken met meer gewicht, in minder tijd en met een langere levensduur.

Saoedi Arabische en Amerikaanse ondernemingen, wereldleiders in de sector, bieden momenteel tegen elkaar op om zich de nieuwe technieken eigen te maken in de reproductie van drie snelgroeiende kweekvissen (twee voor barnsteen makreel en een voor horsmakreel) die bereikt is door wetenschappers van het Instituto Canario de Ciencias Marinas (ICCM) (Canarisch Instituut voor Maritieme Wetenschappen) en de Grupo de Investigación en Acuacultura (GIA) (Onderzoeksgroep voor Aquacultuur), die geleid wordt door Marisol Izquierdo López, van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).
2007091314562_large.jpg

De genoemde bedrijven zij niet de enigen die geïnteresseerd zijn, om een deel, of alle patenten te verkrijgen van deze ontdekkingen, die in onderzoek-bassins in Taliarte, evenals in kooien in de Oceaan van bedrijven uit Telde, aantonen, dat deze drie soorten vier keer sneller groeien, dan andere welke men momenteel kweekt, zoals de lubina (zeebaars - Dicentrarchus labrax) en de dorada (dorade /goudbaars /zee-karper - Spondyliosoma cantharus).

Deze vissen kunnen een gewicht tot wel twee kilogram bereiken tijdens hun eerste levensjaar en tien jaar ouder worden, dan tot nu toe wereldwijd bereikt is bij andere experimentele projecten.

De ontdekkingen breiden zich eveneens uit tot de productie van eieren van elke soort, met een verdubbeling, of verdrievoudiging van de beste resultaten die tot nu toe verkregen zijn door wetenschappers op Hawaï (VS) en in Australië, die zich, samen met Japan, bezig houden met het internationale aquacultuur-onderzoek in deze rassen.

Dit alles bewijst, dat de belangstelling voor deze nieuwe onderzoek-technologie op Canarias groeiende is en, dat ondernemingen en overheidsinstellingen van landen zoals Nederland, Brazilië, Korea, Mexico, Israël en de Seychellen belangstelling tonen in de kennis en het in praktijk brengen van de nieuwe methoden die bereikt zijn op de Archipel, om met succes de twee soorten medregal (Seriola rivoliana; Seriola dumerilli) en de jurel dentón (Pseudocaranx dentex) te kweken.
arabia-saudi_large.jpg
Deze drie vissoorten voor aquacultuur hebben een hoge handelswaarde en hun marktprijs varieert van €15,= tot €20,= per kilo.

Telefoontjes, E-mails en bezoeken aan de installaties van de ICCM en aan het Wetenschappelijke Park van de ULPGC in Taliarte tonen de internationale belangstelling aan voor de nieuwe technologie.

In de eerste week van mei 2013 bijvoorbeeld, was er een delegatie van het bedrijf Prawn Company (NPC) uit Saoedi Arabië, dat de wetenschappelijke afdelingen ook al in november 2011 bezocht heeft

“De Canarische bedrijven vragen om via nieuwe technieken hun aanbod te variëren met soorten die rendabeler zijn en die het mogelijk maken hun concurrentiepositie te herstellen met mediterrane producenten zoals Turkije en Griekenland,” zo bevestigt Javier Roo Filgueira, onderzoeker van het ICCM en specialist in het cultiveren van snelgroeiende vissoorten.

Het succes van nu en de reproductie en groei van snelgroeiende soorten is wetenschappelijk werk, dat gecoördineerd wordt door Roo Filgueira, die dit al ruim zes jaar doet, sinds men in 2006 een specifieke onderzoekslijn heeft opgezet op dit terrein.

Deze experimentele proefopstelling van alevines van het ICCM begon zijn oorspronkelijke activiteit in 1998 met de ontwikkeling van het kweken van alevines (vis eitjes) van kleine, snelgroeiende soorten; sindsdien geeft men ruggensteun aan tal van projecten voor technologische kennisoverdracht aan de industrie.

Het zijn uitgerekend deze zes jaar, die sinds 2006 het succes gevormd hebben van de Canarische onderzoekers, want sinds men met dit werk is begonnen met een soort, om de eigenschappen ervan te leren kennen, komen de eerste resultaten, en doet zich de aanpassing in de kweek voor en kiest men voor de meest geschikte technieken voor het verkrijgen  van optimale resultaten te, met uiteindelijk de verkoop,  na het verstrijken van een periode van minimaal tien jaar.


                    Alevines (vis eitjes).
                           

Om een idee te krijgen van de langdurige toewijding van de onderzoekers, moet men er rekening mee houden, dat alleen al voor het vangen en afscheiden van de meest geschikte soorten, die later zullen dienen voor de eerste voortplanting, er twee jaar onderzoek nodig is.

Daarna komt de selectie van de soorten die de meest optimale resultaten zullen gaan opleveren gezien vanuit kwekersoogpunt en evenzeer commercieel rendement. “We hebben diverse programma’s ontwikkeld. We hebben diverse soorten vergeleken en, uiteindelijk, zijn er drie soorten overgebleven die, bovendien, verblijven in Canarische wateren,” zegt Roo Filgueira.

 

De keuze had geen betere rendementen kunnen opbrengen voor wetenschappers van het ICCM en de ULPGC, die in de afgelopen drie jaar wereldwijd de beste resultaten hebben verkregen in de reproductie van alevines (visseneitjes) van jureles (makrelen) en medregales (barnsteen makreel), die vis larven voortbrengen van een 10 keer langere levensduur, met 1,6 kilo in het eerste levensjaar, in vergelijking met de 400 gram (in 12 tot 16 maanden) van doradas (zeebrasem) en lubinas (zeebaars).
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Op  15 april 2013 opent men
de  inschrijving voor scholieren

CANARISCHE EILANDEN - maandag 8 april 2013 - Het Ministerie van Onderwijs, Universiteiten en Duurzaamheid, van de Canarische Regering, heeft laten weten, dat men vanaf 15 april 2013 een plaats kan aanvragen in de niet universitaire onderwijsinstellingen voor het schooljaar 2013-2014.

De inschrijfperiode waarbinnen men kinderen kan aanmelden voor het Educación Infantil (Kleuteronderwijs) en Primaria (Basisonderwijs) is van maandag 15 april t/m donderdag 2 mei 2013.
vuelta-al-cole_large.jpg
De  provisionele lijst van toelatingen en afwijzingen wordt gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2013 en de definitieve lijst op donderdag 6 juni 2013 terwijl de reguliere inschrijfperiode loopt van vrijdag 7 t/m donderdag 20 juni 12013.

De aanvragen  voor een plaats bij:
- Educación Secundaria Obligatoria (ESO)
  het verplicht voortgezet onderwijs,
- Programas de Cualificación Profesional Inicial (PCPI)
   Beginnerscursussen voor beroepsonderwijs,
- Bachillerato
   het Middelbaar Voortgezet Onderwijs,
- Ciclos Formativos de Grado Medio (CFGM),
  Middelbaar Beroepsonderwijs (op school, of via thuisstudie),
- Ciclos Formativos de Grado Medio Grado Superior (CFGS)
  Hoger Beroepsonderwijs (op school , of via thuisstudie),

- het Enseñanzas Deportivas
   Sport-onderwijs,
- het Bachillerato de Personas Adultas
   Voortgezet onderwijs voor Volwassenen,
kunnen worden ingediend tussen woensdag 17 april en maandag 6 mei 2013.

eqrqwe_large.jpg

De periode voor het aanvragen van een onderwijsplaats bij de
- ciclos formativos de Artes Plásticas y Diseño
   Kunstacademie

verlengt men van 17 mei tot en met 15 mei 2013,
en die voor het:
- Muziekonderwijs
is vastgesteld voor de periode van donderdag 2 tot en met maandag 27 mei..

De inschrijfperiode voor nieuwe leerlingen in het Taalonderricht  sluit op vrijdag 26 april 2013.

Het ministerie van Onderwijs, Universiteiten en Duurzaamheid heeft de regeling voor de toelatingsprocedure van studenten voor het schooljaar 2013/2014 in het niet-universitair onderwijs, aangepast via een correctiefactor die een score al naar gelang het inkomensniveau oplevert, welke meer in lijn is met de werkelijkheid.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


Publicatie van de eerste Canarische schoolversie van
“El Quijote”

“Don Quichot” aangepast door Victoriano Santana

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 23 maart 2013 - Het ridderverhaal van Miguel de Cervantes,  Don Quijote de la Mancha,  dat al vele schoolversies kent, telt er nu een meer: de Canarische versie, welke onlangs is uitgebracht door Mercurio Editorial in de reeks ‘Biblioteca de Clásicos Adaptados’ en wat de titel draagt: ‘El Quijote (1605) tuneado’.

De aangepaste versie,   die voorzien is van een uitgebreide inleiding en een breedvoerig aanhangsel, met daarin veel werkopdrachten  voor de leerlingen - is samengesteld door Victoriano Santana Sanjurjo, leerkracht aan het IES José Zerpa  (Onderwijsinstituut voor Voortgezet Onderwijs ´José Zerpa’) in Vecindario.


Het omslag van ‘
El Quijote Tuneado’, het schoolboek over Don Quichot, geschreven in het Spaans zoals dit gesproken wordt op de Canarische Eilanden.

Hoewel het niet de eerste inbreuk is van de genoemde auteur op het auteursrecht met een werk wat gerelateerd is aan ‘El Quijote’, daar hij in zijn curriculum diversen titels heeft die geparenteerd zijn aan de genoemde nouvelle en zijn auteur, is het wel de eerste keer, dat deze leraar tot een versie komt die uitnodigt tot het lezen van het originele verhaal.

Santana Sanjurjo zegt over zijn versie, “ik wil, dat deze ‘Quijote’ aantrekkelijk is voor de lezer die het hoofdwerk niet kent, of die dit om een of andere reden afwijst. Het is mijn wens, dat deze veronderstelde lezer zich ertoe zet, omdat het een aanpassing is die aangenaam is, wat niet gezegd kan worden van het origineel.

De selectie van het meest interessante uit het eerste deel beantwoordt aan het doel om de leerling, ongeacht de leeftijd, nieuwsgierig te maken, om de volledige tekst te lezen. In wezen is deze versie een grote grabbelton; gevuld met een uitgebreid aanbod voor iedere student - en iedereen, de auteur praat over het verhaal en zijn vertellers als: “dit moet je proberen, als  sommige vertalingen en niet als een paar opmerkingen…
En, waarom ook niet: “tien hoofdstukken die ik heb voorbereid, zodat de lezer die voor zich kan zien, zonder deze te verwerpen, omdat de boeken te groot zijn, of over het verleden gaan; om niet de gave van nieuwsgierigheid te verwerpen die alle mensen hebben.”

Een van de eigenaardigheden van deze aanpassing die is ontworpen voor scholieren, is, dat de tekst is vastgesteld op basis van het Spaans wat op de Canarische Eilanden wordt gesproken. In die zijn, merkt de leraar op: “ als sprekes van  het Spaans op de Canarische Eilanden, heb ik ervoor gezorgd, dat mijn taalgebruik aanwezig is in de editie: enerzijds, omdat het handiger is er niet voor weg te lopen, dan ervoor te vluchten.” En anderzijds, om een voorbeeld te geven, omdat ik jarenlang de weg heb afgelegd met Cervantes en ‘El Quijote’ aan mijn zijde in klassen en gehoorzalen waar leerlingen en publiek in het algemeen, deelnemers met mij waren in hetzelfde, afwijkende dialect. Met hen heb ik al die tijd gesproken zoals in nu de tekst van Cervantes presenteer.”

De schoolversie die we hier bespreken is verdeeld in drie grote blokken. Het eerste blok, de inleiding, telt drie hoofdstukken: “Het is leesvoer,” dat op zijn beurt is onderverdeeld in  twee hoofdstukken (“Bagage voor de reis van de lezer, “ en  “Vragen over hem… Quijote”), het tweede hoofdstuk getiteld, “Korte wandeling langs het traject van Cervantes,” en het derde is datgene wat zich richt op de eigenschappen van de editie en de criteria die zijn gehanteerd om het te maken.”

Het tweede blok van het boek gaat over de aanpassing,. In tien hoofdstukken heeft de auteur de 52 samengevat die het eerste deel van de beroemde roman bestrijkt. In tegenstelling tot andere aanpassingen, zijn in deze - zoals Santana Sanjurjo opmerkt - elementen vervat die niet behoren tot de eigenlijke tekst van Cervantes. In het hoofdstuk, dat gewijd is aan de eigenschappen van de versie, merkt de aanpasser op, dat hij de roman onsterfelijk heeft gemaakt, opdat deze enerzijds aangepast is  aan wat hij beschouwt als het meest interessante en aantrekkelijke uit het eerste deel, wat al in 1605 is gepubliceerd; en anderzijds, dat het beschikt over sommige inhoud die niet aanwezig is in de literaire tekst, maar die hem bevalt, omdat hij deze beschouwt als relevant voor zijn kosmische visie op de wereld volgens Cervantes.

Het laatste blok van deze editie, getiteld: “Complementos, actividades y otros equipajes” (“Toevoegingen, activiteiten en andere bagage”) is verdeeld in drie hoofdstukken.
Het eerste: “Toevoegingen die helpen”, bevat een klein woordenboek met uitdrukkingen, enkele beknopte opmerkingen en aantekeningen om op sommige punten de aanpassing te begrijpen en enkele korte vertalingen van het begin van de Quijote in andere vertalingen.

Het tweede hoofdstuk houdt zich bezig met een serie schoolactiviteiten en het derde: “Andere bagage, maar geen over bagage,” nhoudt zich bezig met de gebruikte en voorgestelde bibliografie: “Gebruikte en misbruikte bibliografie” en “voor een Cervantes achtige bibliotheek”.

De auteur is bereid, om op de scholen die dit boekwerk bestellen, met de leerlingen te komen debatteren, om Cervantes in de belangstelling te plaatsen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Veel verzet in Spanje tegen 
wetsvoorstel LOMCE

Na invoering van de Onderwijshervorming voorzien de docenten een toename van de schooluitval

MADRID - CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 18 januari 2013 - De Ley Orgánica de Mejora de la calidad Educativa (LOMCE), wat nu nog een wetsvoorstel is en waarover momenteel veel te doen is in geheel Spanje, moet uiteindelijk de huidige Ley Orgánica de la Educación (LOE) gaan vervangen.

Met de LOMCE verplicht men de leerling op jongere leeftijd beslissingen te nemen en onderwijsrichtingen in te slaan die enkele deuren voor hem/haar zullen dichtdoen. Dit wil zeggen, men dwingt de leerlingen al op heel jonge leeftijd (2º ESO, 13/14 jaar) een weg te ‘kiezen’ die de definitieve studierichting bepaalt.


"De wereld veraderen,  vriend Sancho, is geen dwaasheid en ook geen utopie... Maar gerechtigheid!"

Onderwijzersvakbond
Het Sindicato Enseñanza Canarias (STEC) (de Onderwijzersvakbond op Canarias) kritiseert, dat de nieuwe wet de verschillen tussen leerlingen zal versterken en men geeft aan, dat het recht op gratis, openbaar onderwijs niet is gegarandeerd in het wetsvoorstel wat de Partido Popular wil goedkeuren, “zonder voorafgaand debat en zonder consensus.”

Daartoe is het standpunt, “dat de huidige samenleving niet gelijk is; en, dat de diverse sociale lagen niet dezelfde kansen hebben, speelt nu in nog belangrijker mate, als men bedenkt, dat 35% van de beroepsbevolking werkloos is en de armoede en sociale uitsluiting toenemen. Daar moet men dan nog de diverse sociale en culturele niveaus aan toevoegen van de gezinnen waaruit de leerlingen komen.” Daarom is het uitgangspunt van de ontvangers van openbaar onderwijs,” dat dit niet voor iedereen hetzelfde is.”
eso_large.jpg

“Het onderwijssysteem moet in evenwicht zijn en sociale ongelijkheid compenseren, echter de Ley Orgánica de Mejora de la calidad Educativa (LOMCE) bevestigt en versterkt deze verschillen onder de leerlingen, deze discrimineert ze en beloont de meest bevoorrechte. De goedkeuring van de LOMCE, als we die niet voorkomen,  zal een verhoging van het aantal voortijdige schoolverlaters te zien geven, de schooluitval wordt groter en het aantal gediplomeerden zal afnemen,” zo voegt men toe.
20121127121818-lomce_large.jpg

“Het onderwijssysteem moet in evenwicht zijn en sociale ongelijkheid compenseren, echter de Ley Orgánica de Mejora de la calidad Educativa (LOMCE) bevestigt en versterkt deze verschillen onder de leerlingen, deze discrimineert ze en beloont de meest bevoorrechte. De goedkeuring van de LOMCE, als we die niet voorkomen,  zal een verhoging van het aantal voortijdige schoolverlaters te zien geven, de schooluitval wordt groter en het aantal gediplomeerden zal afnemen,” zo voegt men toe.

“Het onderwijssysteem moet in evenwicht zijn en sociale ongelijkheid compenseren, echter de Ley Orgánica de Mejora de la calidad Educativa (LOMCE) bevestigt en versterkt deze verschillen onder de leerlingen, deze discrimineert ze en beloont de meest bevoorrechte. De goedkeuring van de LOMCE, als we die niet voorkomen,  zal een verhoging van het aantal voortijdige schoolverlaters te zien geven, de schooluitval wordt groter en het aantal gediplomeerden zal afnemen,” zo voegt men toe.
esquema-sist-educativo-lomce_large.jpg

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Canarias op twee na de Deelstaat
met de meeste voortijdige schoolverlaters

Het aantal Spaanse voortijdige schoolverlaters
is het dubbele van het Europese aantal

CANARISCHE EILANDEN - zondag 13 januari 2013 - Canarias is met 31,5% op twee na de Deelstaat met de meeste voortijdige schoolverlaters, na Andalusië (32,5%) en Castilla-La Mancha (31,6 %), aldus de gegevens over 2011 die gepubliceerd zijn uit de enquête welke gehouden is onder de actieve beroepsbevolking door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport.

In een periode van drie jaar is het aantal voortijdige schoolverlaters in Spanje afgenomen van 31,9 naar 26,5%, maar ligt in zes Autonome Deelstaten steeds boven de 30% in: Andalusië, de Balearen, Canarias, Castilla-La Mancha, Murcia, La Rioja en bovendien in de twee Autonome Steden: Ceuta en Melilla.


Dit geeft het aantal personen aan tussen de 18 en 24 jaar, dat geen diploma in het beroepsonderwijs, of in het voortgezet onderwijs heeft behaald en dat verder geen opleiding voortzet.

Voor de Europese Unie heeft men voorgesteld dit terug te brengen naar 10% in 2020 en in Spanje tot 15%, hoewel er twee Autonome Deelstaten zijn die onder dit percentage zijn: Navarra (12 %) en Baskenland (13%).

In 2011 lagen onder het nationale gemiddelde (van 26,5%) ook: Madrid (19,8 %), Galicië (20,8), Asturië (21,9 %), Cantabrië (21,2), Aragón (22,7 %) en Catalonië (26 %).

In aantal voortijdige schoolverlaters wordt de lijst aangevoerd door: Andalusië (32,5 %), gevolgd door Castilla-La Mancha (31,6 %), Canarias (31,5%), de Balearen (30,7 %), Murcia (30,7 %), La Rioja (30,2 %), bovendien Ceuta en Melilla (32,2 %) en verder door Extremadura (29 6%), de Comunidad Valenciana (27,4%) en Castilla y León (27,3).

Nadat men in 2008 in Spanje een piek bereikte van 31,9%, is het aantal voortijdige schoolverlaters in de afgelopen drie jaar, bij elkaar opgeteld, gedaald. En op een enkele uitzondering na, hebben alle Deelstaten hun driejaarlijkse gemiddelde weten te verlagen, maar niet in gelijke mate, omdat de situatie per Deelstaat verschillend is.

De ongelijke mate ziet men bovendien terug in het hoogste aantal voortijdige schoolverlaters (Andalusië) wat een  drievoudig verschil vertoont met dat van het laagste aantal (Navarra).
persbericht-2011-week-25-edu-verzuimbeleid_large.jpg
Volgens sommige interpretaties, zorgt de economische crisis ervoor, dat het onderwijs meer studenten behoudt en andere anderen met een lage opleiding aanmoedigt weer te gaan studeren, met name  zij die de boeken verlaten hebben ten tijde van de economische hoogconjunctuur en aangetrokken werden door een arbeidsmarkt die verleidde te werken in de bouw en in het toerisme.

Als teken van deze verandering, noemt men het aantal toegenomen diploma’s in het beroepsonderwijs van de afgelopen tijd.  Toch blijft het aantal Spaanse studenten, dat definitief het voortgezet onderwijs voortijdig verlaat, twee keer zo hoog als dat in Europa.


                Percentage voortijdige schoolverlaters in Nederland.

In 2011 was het gemiddelde in de gehele Europese Unie 13,5%, met uitersten in Malta 33,5% en Slovenië met 4,2%;  Portugal 23,2 %; Italië18,2%; Griekenland 13,1 % , Duitsland 11,5 % en in Nederland 3,7%
1-AAAAislas-canarias-84.jpg

 


Spaanse 9-jarige leerlingen
 scoren onder het EU-kennisniveau voor
Lezen, Rekenen, en Algemene Kennis

MADRID - dinsdag 11 december 2012 - Spaanse 9-jarige leerlingen, die in groep vier van het basisonderwijs verkeren,  scoren voor de vakken Lezen, Rekenen en Algemene Kennis onder het gemiddelde kennisniveau in de Europese Unie (EU) en binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Dit is af te leiden uit de studie naar de bekwaamheden in die vakken welke is verricht door de internationale organisatie IEA (International Association For Educational Assessment), welke op dinsdag 11 december 2012 gepubliceerd is en waarvan het Spaanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport in kennis is gesteld.


OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development).

http://nl.wikipedia.org/wiki/PISA_%28onderwijs%29

Deze tests - die gelijk zijn aan die van het PISA programma (Programme for International Student Assessment)   van de OESO voor kinderen van 15 jaar - zijn voor Lezen gehouden onder 8.589 Spaanse leerlingen van 320 scholen en op internationaal niveau bij 255.000 leerlingen in 48 landen. Voor Rekenen en Algemene Kennis hebben 4.183 Spaanse leerlingen van 151 scholen meegedaan aan de tests en wereldwijd ruim 261.000 leerlingen uit 63 landen.De Leestest, die PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) genoemd wordt, is uitgebreider geweest, dan die voor Rekenen en Algemene Kennis (ofwel TIMSS - Trends in International Mathematics and Science Study), omdat Andalusië en Canarias die hebben uitgebreid tot meer kinderen. (Zie ook: http://timss.bc.edu)

Beide test zijn in maart en april 2011gehouden en laten zien dat Spaans lezen 513 punten heeft behaald, wat hoger is dan het referentiepunt van 48 landen wat op 500 punten ligt, hoewel de 25 landen die tot de OESO behoren, gemiddeld 538 punten bereiken, terwijl dit in de Europese lidstaten 534 is.
probleem-jongen-4251_large.jpg

De hoogste puntentelling is verkregen in Hong Kong (571), in de Russische Federatie (568) en in Finland (568).

De Lees-resultaten laten zien, dat in Spanje het percentage aan uitmuntende leerlingen (4%) lager is, dan dat in de OESO landen (10%) en, dat het aantal achterblijvende leerlingen (6%) hoger is dan, dat is in de OESO landen (3%).

In Rekenen heeft Spanje 482 punten behaald en komt daardoor uit onder het gemiddelde van de 63 landen met 500 punten; en ook lager, dan het gemiddelde in de OESO landen (522) en de EU (519).

De hoogste resultaten zijn bereikt in Hong Kong China (692), Noord Ierland (552) en in Vlaanderen -België (549).

Het aantal achterblijvende leerlingen in Spanje is voor Rekenen 13% tegenover 7% in de OESO landen, terwijl het aantal uitmuntende leerlingen in  Spanje 1% is tegenover 5% in de OESO landen.
images333_large.jpg

Wat Algemene Kennis betreft, heeft Spanje 505 punten behaald, wat boven het internationale gemiddelde van 500 ligt, hoewel het resultaat in de OESO landen (523) en in de EU (512) hoger is, dan in Spanje.

De landen met de meeste punten voor Algemene Kennis zijn Finland (570) en de Russische Federatie (522), ook de Angelsaksische landen behalen puntaantallen boven het gemiddelde, zoals de Verenigde Staten (544) en Engeland (529).

Spanje telt 8% achterblijvende leerlingen in Algemene Kennis, tegenover 6% in de OESO landen. Het aantal uitmuntende studenten in dit schoolvak is in Spanje 4%, terwijl dit in de OESO landen 7% is.

Algemene Kennis is dan ook het schoolvak waarin Spanje het verst achterblijft in zowel achterblijvende als ook uitmuntende leerlingen ten opzichte van de OESO landen.

De resultaten die Spanje bereikt in relatie met de OESO in Algemene Kennis en Lezen in de groep vier van het Basisonderwijs zijn gelijk aan die, welke men verkrijgt bij het PISA (15 jaar), maar het puntenaantal voor Rekenen is lager dan dat bij het PISA, waardoor Spanje ver blijft van het OESO gemiddelde.

De IAE tests laten zien, dat Spanje minder uitmuntende leerlingen heeft en méér achterblijvende, dan in de OESO landen.

Een historisch overzicht laat zien, dat de resultaten van Spanje voor wat betreft Lezen stabiel zijn gebleven op 513 punten tussen 2006 en 2011. Echter in Rekenen en in Algemene Kennis is de vergelijking veel moeilijker, want de vorige test waaraan Spanje heeft deelgenomen, heeft plaatsgevonden in 1995 en bovendien heeft men die toen gehouden onder leerlingen die toen in de achtste groep van het basisonderwijs zaten, en niet, zoals nu, bij die van de vierde groep.

De puntenaantallen laten zien, dat in Rekenen Spanje in 1995 dezelfde resultaten heeft bereikt als in 2011 en, in dat in Algemene Kennis het puntenaantal is afgenomen van 517 in 1995 naar de 505 van nu.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De radioactiviteit van Fukushima
 heeft Tenerife bereikt

TENERIFE - zaterdag 24 november 2012 - De radioactiviteit die vrijgekomen is in maart 2012 ten gevolge van het ongeluk met de kernreactor van Fukushima heeft Tenerife bereikt, maar zal geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, aldus de verklaring van José Hernández Armas, directeur van het Canarisch Laboratorium voor Radioactiviteit in het Milieu.

Na de tsunami en het daaropvolgende ongeluk met de kerncentrale van Fukushima (Japan), hebben José Hernández Armas y Emilio Cuevas (van het Agencia Estatal de Meteorología -Aemet)  hun onderzoek gericht op het analyseren van de radioactiviteit welke via de lucht, op 300 tot 2.400 meter hoogte boven zeeniveau, Canarias zou kunnen bereiken.

Deze hoogteniveaus doen zich voor op Tenerife in een actieradius van 40 kilometer (op land gemeten).

 
                                       Fukushima (Japan), maart 2011.
Met dit onderzoek, wat gelijktijdig wordt uitgevoerd met de meting van radioactiviteit op 300 m meter hoogte (door het laboratorium van de faculteit medicijnen van de Universiteit) en het Atmosferisch Onderzoekscentrum ( in Izaña, El Teide) op 2.400 meter, neemt men met aanzuigingspompen luchtmonsters, om vast te stellen, of de radioactiviteit welke uit Japan komt, via de lage en hoge luchtlagen in de atmosfeer naar Canarias komt.

Jose Hernández Armas, hoogleraar Medische Fysica aan de Universiteit van La Laguna, heeft gezegd, dat het nodig was om snel te handelen, omdat de vastgestelde waarden aan radioactief jodium en cesium - in relatie tot de langjarige gemiddelde waarden in het laboratorium - zijn toegenomen na het ongeval.

Maar deze verhoging brengt geen gevaar met zich mee voor de volksgezondheid; om reden, dat de gemiddelde niveaus aan jodium 131 en aan cesium 137en 134 heel laag waren voordat het ongeluk met de kerncentrale zich heeft voorgedaan en veraf staan van de waarden die aangegeven worden, schade te kunnen toebrengen aan de menselijke gezondheid, zo voegt José Hernández toe, die ook chef is voor de Protección Radiológica (Radiologische Bescherming) van het Hospital Universitario de Canarias (HUC).


Na deze observaties laat hij ook weten, dat men vanuit het Aemet simulaties verricht, over hoe de luchtmassa vanuit Fukushima zich naar Canarias heeft bewogen en, dat men bevestigt, dat de voornaamste aanvoer van radioactiviteit is aangekomen via de lage luchtlagen in de atmosfeer, omdat het gemiddelde aan radioactieve isotopen in Izaña altijd al ruim 25% hoger is.


           De radioactieve rookpluim van de gehavende kerncentrale in Japan
                       rond 17 maart 2011 op weg naar de Verenigde Staten.
De wolk die het radioactieve materiaal vanuit Japan heeft aangevoerd, heeft eerst de kusten van Noord-Amerika bereikt. En na de Atlantische Oceaan te zijn overgestoken, heeft deze bij nadering van het Europese Continent zich zodanig gesplitst, dat een deel continentaal Europa heeft bereikt en het andere zich naar het geografische gebied heeft verplaatst waar ook Canarias ligt, zo laat José Hernández Armas weten.

Wat is radioactiviteit?
Neem, om dit te weten, een kijkje op:
http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/27a39d219b29e20a76cc43c7c15d78e3/article/wat_is_radioactiviteit.html
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Guanarteme verbetert infrastructuur
met nieuw studentenwoonhuis

De twee studentencentra die de Universiteit nu heeft
bieden  308 verblijfplaatsen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 6 november 2012 - Over enkele maanden telt de hoofdstad een privé gerund studentenhuis waar Europese studenten hun intrek in kunnen nemen die naar Las Palmas de Gran Canaria komen voor het volgen van een uitwisselingsprogramma, doctoraal- of masterstudie aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Het studentenwoonhuis zal worden geopend in de Guanarteme-wijk;, een van de hoofdstedelijke stadswijken die het meeste voordeel trekt uit de toestroom van buitenlandse studenten die hier, naast hun  studie, voornamelijk, aangetrokken worden door de nabijheid van het strand.

Het gezamenlijke studentenwoonhuis staat in de Calle Perú, tussen de Calles Simancas en Secretario Padilla. Het pand van vier verdiepingen, wordt op een braakliggend perceel gebouwd door het bedrijf Obras y Construcciones Sánchez Moreno SL en het woonproject is ontworpen door Studio GVA Arquitectos.
2012-11-12-img-2012-11-04-22-40-18-6609307_large.jpg
Het pand, waarvan Promociones Urbanisticas Canarias SL de eigenaar is, heeft een gevel in de Calle Perú en een gevel in de Calle El Salvador en zal waarschijnlijk kort na Kerstmis 2012 worden opgeleverd.

Er bestaat al een wooneenheid voor buitenlandse studenten in de Guanarteme wijk, in de Calle Gravina, waar voorheen een openbaar studentenhuis gevestigd was, maar meer dan, dat het om kamers gaat, handelt het hier om appartementen.

De toestroom van buitenlandse universiteitsstudenten naar de hoofdstad van Gran Canaria is al ruim een decennium een feit. Alleen al dit studiejaar komen 700 jongeren naar de Grancanarische Universiteit, honderd meer, dan in het vorige studiejaar en, ze zijn afkomstig uit Europa, Latijns-Amerika en Azië.

Een van de bekendste uitwisselingsprogramma’s is Erasmus, dat elk studiejaar de meeste buitenlandse universiteitsstudenten naar de stad brengt. Het Erasmus-programma is in 1987 binnen de Europese Unie ontstaan, toen de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria nog niet eens was opgericht. Vijfentwintig jaar later is de stad, na Granada, Barcelona en Salamanca, een van de meest gevraagde door universiteitsstudenten die dit programma volgen.
homepage-erasmus_large.jpg
De komst van buitenlandse studenten is goed voor de economie, zoals o.a. voor de verhuur van woonruimte, voor het transport, die detailhandel en de dienstensector en velen verwelkomen hen, ondanks de overlast die sommige politici hen toeschrijven, met de feesten die ze in het weekeinde organiseren op veel locaties in de stad, vooral in de havenwijk; een probleem voor de samenleving in de stad, waarbij ook veel Canarische jongeren zijn betrokken. Om dit probleem te lijf te gaan, geven de Gemeente en de Universiteit voorlichting over de boetes die het veroorzaken van geluidsoverlast tijdens de kleine uurtjes van de nacht kunnen opleveren.
erasmus-programma-default-14071-0_large.jpg
Talrijke uitgaansgelegenheden, wind surfscholen en andersoortige bedrijven floreren met de komst van deze nieuwe clientèle, vooral in wijken zoals Guanarteme, waar honderden jongeren zich vestigen, aangetrokken door het strand en de mogelijkheid, om een maritieme sport te beoefenen.

"Rooms for rent. ¿Quieres una vivienda con mucha personalidad? ¿Habitada sólo por estudiantes y profesionales? Ideal para Erasmus. Halo musical. Wifi. 24 horas de videovigilancia. A 50 metros de Las Canteras. Precio 327 euros". Kamers te huur. Wenst u woonruimte met veel privacy? Alleen bewoond door studenten en vakgenoten? Ideaal voor Erasmus-studenten. Muziekkanaal. Wifi. 24-uurs videobewaking. 50 Meter van Las Canteras. Huurprijs  €327,= euro". Het is een van de advertenties welke men kan lezen bij een bushalte in de Mesa Y López.

Naryán Arencibia, adviseur van de Asociación de Estudiantes Europeos - Las Palmas (Aegee) (Vereniging van Europese Studenten- Las Palmas), een netwerk met 13.000 universiteitsstudenten uit 40 landen, legt uit, dat de buitenlandse studenten in het historische stadscentrum en nabij het strand etages zoeken om te delen. “Men wil in Vegueta wonen, of nabij het strand, omdat de traditionele studentenhuizen buiten de stad staan en bovendien geen plaats voor hen hebben,” zegt hij.

De studentenorganisatie biedt door het jaar heen diverse activiteiten, waardoor de universiteitsstudenten het Eiland leren kennen, haar cultuur en diepgewortelde tradities, waardoor ze bijna een ambassade van Gran Canaria is geworden en ook helpt bij het vinden van een kamer, of om ze in contact te brengen met andere studenten.

De gemiddelde huur die deze jongeren lijken te kunnen betalen is €300,= voor een kamer op een gedeelde etage, inclusief alle kosten. De Erasmus-studenten bijvoorbeeld, krijgen een studiebeurs, samen met een andere van hun eigen universiteiten. Maar het geld wat ze ontvangen, staat ze niet toe, veel extra kosten te maken.

De voorzitter van de verenging  in Europa, Luis Alvarado, een jongeman uit las Palmas de Gran Canaria die enkele jaren geleden Agaete-Las Palmas leidde, legt vanuit Brussel uit, “dat de Erasmus-studenten een bron van inkomsten zijn voor de stad;” maar, “dat het belangrijk is, dat de Stadsbesturen en de Universiteit ook verzekeren, dat ze het maximale halen uit het het verblijf van deze studenten.”
image-mini_large.jpg
Heel vaak zien we gevallen van Erasmus-studenten waarbij men hen niet motiveert, of opneemt, om deel te nemen aan de colleges, of, dat men hen niet helpt zich aan te passen en volledig te integreren in de cultuur. Vandaar, dat organisaties zoals Aegee-Las Palmas een fundamentele rol spelen in de integratie. Wij denken, dat het alleen de Erasmus-student is die van buiten komt  en die de ervaring geniet, maar waar we ons geen rekenschap van geven, is, dat het de kans biedt, dat deze studenten van buiten komen voor onze eigen studenten,” zo merkt hij op.

 Voor Luis Alvarado, zijn de steden die het meeste voordeel trekken uit de Erasmus-studenten, “diegenen die hen perfect hebben laten integreren.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Het Eilandbestuur van Gran Canaria en
haar conflict met het werkwoord ‘haber’

Twee verrassende spelfouten
in een oproep tot het aanvragen van studiebeurzen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 19 juli 2012 - De gegevens uit het PISA rapport, dat eerder in 2012 is verschenen, zijn vernietigend voor de Canarische Eilanden. Maar, of dit nog niet erg genoeg is voor het moreel van de leraren en de studenten, is  een mededeling van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, die is verschenen op woensdag 18 juli 2012, reden genoeg, om de handen ten hemel te heffen.

Een knal van een spelfout, die te wijten is aan het ‘gevreesde’ werkwoord ‘haber (‘hebben’), maakt de ramp compleet.


Een afbeelding van het beeldscherm met daarop de uitnodiging tot het aanvragen van de studiebeurzen.

“Ondersteuning voor studenten van de postdoctorale opleiding 2011/2012 wier studies hallan (zijn) (sic) in een van de Spaanse universiteiten, of binnen de landen binnen van de Europese Hogere Studieruimte.”

Met deze kop opent het internetportaal van het Cabildo (Eilandbestuur) haar uitnodiging voor het aanvragen van studiebeurzen door de  postgraduaten - en niet die van het primaire onderwijs, waarbij  het werkwoord ‘haber meer ravage heeft veroorzaakt.

Zeker is, dat de vervoeging ‘hallan ('zijn') van het werkwoord bestaat, steeds als men verwijst naar de derde persoon meervoud van het werkwoord ‘hallar (‘iemand iets geven die iets zoekt’, aldus de eerste verklaring in het Woordenboek van de Real Academia Española de la Lengua).
Maar in de semantische context had het betreffende 'hallan realizado' (‘gemaakt’) moeten zijn: 'hayan realizado' (‘gedaan’), volgens de vervoeging van het werkwoord ‘haber’, dat zoveel beproevingen veroorzaakt, en blijkbaar niet alleen bij de studenten.

En ook, dat nog niet voldoende is op een enkele dag en bij een officieel orgaan, kan men bij de toelichtende voetnoot onder aan de pagina, heel duidelijk en letterlijk lezen: "En el caso de no estar obligado ha (sic) presentar la declaración de la renta..." (In het geval men niet afhankelijk is, heeftmoet) men een belastingopgave (te) overleggen…).

Tot op de dag van vandaag schrijft de Real Academia Española dat het voorzetsel ‘a geschreven wordt zonder ‘h. Hier doet het kattenkwaad van het werkwoord ‘haber zich opnieuw gelden.

De kritiek op de sociale netwerken is dan ook niet van de lucht, de grappenmakers noemen dit de ‘communicerende vaten’ van het Eilandbestuur, en zij die het serieus menen, verlangen, dat de bevoegde overheid de puinhoop corrigeert.

Wat zal er gebeuren als de PISA controleurs dit toestaan bij een examen in de formele communicatie? Zal dit van invloed zijn op de schuld van de Autonome Deelstaat?  Wat het ook moge zijn ‘nos hallamos’  (we bevinden ons voor/we hebben te maken met ) - dit keer wel - een duidelijke conclusie: dat dit soort fouten niet zal zijn toegestaan, niet op deze, noch op een andere Archipel.
En Merkel… die zwijgt in alle talen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bestudering van de Teide krater
helpt aardbevingen te voorspellen op de eilanden

SANTA CRUZ DE TENERIFE - vrijdag 25 mei 2012 - Het rapport laat zien, dat de seismische vulkanische crisis  op Tenerife in 2004 vooraf is gegaan door een injectie van magma vloeistoffen.

Een onderzoek, dat is uitgevoerd door wetenschappers van het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER), een orgaan, dat ressorteert onder het Eilandbestuur van Tenerife, en wat momenteel onderdeel uitmaakt van het Instituto Volcanológico de Canarias (INVOLCAN), heeft bevestigd, dat de seismische vulkanische crisis  op Tenerife, welke in 2004 heeft plaatsgevonden, vooraf is gegaan door een injectie van magma gloeistoffen in het vulkanische hydrothermale systeem.
crater_large.jpg
D
it heeft het proces van  gas uitstoot gevoed, wat heeft plaatsgevonden in de krater van de Teide via het manifesteren van zichtbare vulkaangassen (fumarolen) en  van vulkanische gas emissies die, niet zichtbaar, op een rustige en verspreide manier (diffuse emissies) hebben plaatsgevonden  in het binnenste van de krater.
373024-134042953295772-739366157-n_large.jpg
De analyse van de wetenschappelijke gegevens, die betrekking hebben op 15 wetenschappelijke observatiecampagnes welke zijn uitgevoerd in de krater van de Teide voor de diffuse uitstoot van kooldioxide (CO2), en die van een  aanzienlijk aantal analyses over de chemische  en isotonische samenstelling van de vloeistoffen, die zijn uitgestoten via de fumarolen van de Teide vanaf 1991 tot 2010, bevestigen de stelling welke al in de maand maart 2004 is geformuleerd door wetenschappers van het ITER, een maand voordat de seismische crisis op Tenerife is aangevangen.
logo2_large.jpg

De resultaten en de conclusies van dit werk zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift  'Bulletin of Volcanology', het officiële orgaan van  de (International Association of Vulcanology and Chemistry of the Earth’s Interior  (IAVCEI) (Internationale Vereniging voor Vulkanologie en Chemie in het Binnenste van de Aarde) zie: http://www.iavcei.org

Een aanzienlijke impuls van diffuse uitstoot aan kooldioxide( CO2) in de krater van de Teide is geregistreerd in het midden van 2001 terwijl men  in december 2003 een  verandering van betekenis begint waar te nemen in de chemische samenstelling van de fumarologen van de Teide met de opname van concentraties koolmonoxide (CO) en zoutzuur (HCI), eveneens ontdekt men meetbare hoeveelheden zwaveldioxide (SO2) in de door de fumarolen uitgestoten gassen, die men voorheen niet kon meten.

Deze veranderingen in de fumarolen heeft men vergezeld zien gaan van een afname in de concentraties waterstofsulfide (H²S) en methaan (CH4), evenals in de relatie gas/waterdamp.

Enkele maanden, na het afnemen van de activiteit in het binnenste van de Teide,  ondergaan de concentraties zwaveldioxide (SO²), koolmonoxide (CO) en zoutzuur (HCl) een scherpe daling, terwijl methaan (CH4) en relaties gas /waterdamp een toename in hun waarden hebben laten zien.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Yoghur van geitenmelk

VALSEQUILLO - Paaszaterdag 7 april 2012 - De kaasmakerij SAT Queso Flor Valsequillo bewerkt geitenmelk als onderdeel van een innovatieproject op het terrein van agrarische levensmiddelen.

Het Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) (Centrum voor Technologische Ontwikkeling) zal projecten voor Investigación, Desarrollo e innovación (I+D+i) (Onderzoek, Ontwikkeling en investering)) ondersteunen, waaronder de ontwikkeling van yoghurt die vervaardigd zijn uit geitenmelk, en wat ten laste komt van de Sociedad Agraria de Transformación (SAT) Queso Flor Valsequillo, op Gran Canaria. In de financiering van dit project wordt tevens deelgenomen door het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Quesos Flor  Valsequillo.

Aldus de uitleg in het recente nummer van het tijdschrift 'Perspectiva CDTI',  waarin men bevestigt, dat het CDTI dit jaar zeven projecten heeft goedgekeurd.
min-logo-conserves-ferrer_large.jpg medium-conserves-ferrer_large.jpg

Conserves Ferrer, het levensmiddelenconcern met fabrieken in  de provincies Barcelona en Cáceres, zal onderzoek plegen naar de vervaardiging van bijgerechten met specifieke voedingseigenschappen.


'Gids voor Natuurlijk Aas, voor het Vissen op Zee,

ontdek de geheimen voor een beter vissen'.
  Marphsya sanguínea.

Onder de zeven in januari 2012 goedgekeurde projecten bevindt zich het project van de naamloze vennootschap Comercial de Cebos para la Pesca (Handelsmaatschappij voor Visaas), in Chiclana de Frontera (Cádiz), voor de ontwikkeling en optimalisering van de cultivering van de bloed- of steenworm (marphsya sanguínea - een worm. die in brak water leeft), dat eveneens op financiering van het Feder kan rekenen.

In het boekjaar 2011 heeft het CDTI 88,9 miljoen euro bijgedragen aan het in gang zetten  van  234 projecten op het terrein van onderzoek en ontwikkeling van  agrarische levensmiddelen.

De globale begroting voor deze 234 projecten bedraagt 115,7 miljoen euro, waarbij naast de bijdrage die het CDTI levert, het bedrijf, of consortium zelf ook moet bijdragen, wat per initiatief neerkomt op 30%.

Meer weten over Canarische kazen, neem dan eens een kijkje op o.a.:
http://www.gobcan.es/agricultura/icca/upload/guia_del_queso.pdf

en ook al bent u de Spaanse taal niet machtig, dan loont het de moeite alleen al de foto’s te bekijken; die doen u het water in de mond lopen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


PISA Onderwijsrapport:
Hoge lerarensalarissen en teveel vakanties

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 13 maart 2012 - Teveel vakanties, heel hoge salarissen naar aantal dienstjaren, veel investering maar weinig efficiënt, nauwelijks zelfbestuur op de scholen, teveel bureaucratie, veel zittenblijvers…

Dit zijn enkele van de 41 conclusies uit het ‘Rapport PISA 2009 ’ (*), dat is opgesteld door de OCDE op verzoek van de Canarische Regering, om de oorzaken na te gaan, van de slechte resultaten die verkregen zijn door de Canarische leerlingen bij de evaluatie die gedaan is 2009.

Volgens de woorden van Caroline Macready in deze studie, genaamd  Orientaciones de PISA (PISA Verkenningen) op Canarias, “hebben de Eilanden veel speelruimte en capaciteit om te verbeteren; en, zal men deze veranderingen moeten aangaan, om het percentage zittenblijvers terug te brengen naar nul, want het aantal doublures is het hoogste in heel Spanje,” zo zegt zij.


             Mihaylo Milovanovitch, José Moya, Ian Whitman en Caroline Macready,
                              tijdens de presentatie van het PISA Rapport 2009.

Deze studie is voor vijf deskundigen uitgevoerd in tien dagen op 15 scholen op de Archipel, en bevat de resultaten van 114 interviews met financiéle, sociale, universitaire, vakbond en Ampas vertegenwoordigers.

 

 
(*) PISA: Programme for International Student Assessment
Het Informe del Programa Internacional para la Evaluación de Estudiantes, of Informe PISA (in het Engels: Program for International Student Assessment) (in het Frans: Programme international pour le suivi des acquis des élèves) is een internationaal peilingsonderzoek naar de kennis en vaardigheden van 15-jarigen. Sinds 2000 wordt elke drie jaar in een groeiend aantal landen een representatieve steekproef van leerlingen verricht. Deze leerlingen maken toetsen voor leesvaardigheid, wiskundige leesvaardigheid  en natuurwetenschappelijke leesvaardigheid .

Het doel van PISA is, vast te stellen in hoeverre het onderwijsstelsel in de deelnemende landen leerlingen opleidt tot zelfstandige burgers.

Peilingen
Elk peiling jaar is een van de drie leerstofgebieden hoofdonderwerp. Van de overige twee onderwerpen wordt dan een kleiner aantal opgaven afgenomen. De eerste peiling vond plaats in 2000, met als hoofdonderwerp leesvaardigheid. In 2012 is wiskunde het hoofdonderwerp. Er wordt dan - net als in 2003 - ook een toets probleem oplossen afgenomen.

Voor meer informatie overt het PISA-programma kijkt u op:
http://www.pisa.oecd.org/pages/0,2987,en_32252351_32235731_1_1_1_1_1,00.html

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bij het PAU nu ook Canarische auteurs
in het  examenonderdeel Tekstverklaring

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 6 maart 2012 -  Het Prueba de Acceso a la Universidad (PAU) (Toelatingsexamen tot de Universiteit) heeft op de Canarische Eilanden in 2012 als nieuwigheid voor het examenonderdeel Tekstverklaring een uitbreiding van de literatuurlijst met een bloemlezing van werken van vrouwelijke en van  Canarische auteurs.

Rekening houdend met het feit, dat Lengua Castellana y Literatura (Spaanse Taal- en Letterkunde) een van de twee verplichte examenvakken is voor het PAU, hebben twaalf onderwijzers in het les vak  ‘Taal- en Letterkunde van de Archipel’ een literatuurlijst opgesteld voor de leerlingen van het Bachiller (Hoger Voortgezet Onderwijs) met bloemlezingen uit boeken van auteurs zoals o.a. Josefina de la Torre en Pedro Lezcano welke gepubliceerd zijn door uitgeverij Cam-PDS Editores.


De Spaanse dichter Pedro Lezcano Montalvo (Madrid 1920 - Las Palmas de Gran Canaria 2002). Hoewel in Madrid geboren, verhuisde Pedro op tweejarige leeftijd met zijn familie naar Gran  Canaria en begon hij zijn eerste gedichten te schrijven in de jaren van de Spaanse Bueger Oorlog, waarbij de literaire toewijding van de Canarische auteur pas jaren later in boekvorm is verschenen.


Josefina de la Torre (Las Palmas de Gran Canaria, 1907− Madrid, 2002) was een Canarische schrijfster, dichteres , liedzangeres en actrice die nauw verbonden was met de Spaanse avavant gardistische stroming in de eerste helft van de 20ste Eeuw

Op de lijst staan de gedichten ‘Un día habrá una isla’ van Pedro García Cabrera, ‘Me busco y no me encuentro’ van  Josefina de la Torre, ‘Aguafuerte’ van Agustín Millares Sall en het sprookje ‘ La Chabola’, van Pedro Lezcano.

Tot nu toe heeft de subcommissie met betrekking tot het PAU, bestaande uit leden van de Canarische Universiteiten en onderwijzers uit het Hoger Voortgezet Onderwijs, drie literaire auteurs aangewezen (García Márquez, Machado y Federico García Lorca) voor het eerste PAU examen, waarvan het doel is het vermogen tot begrijpend lezen en de uitdrukkingsvaardigheid van de leerling als aankomend student na te gaan.

Door de beperkte bloemlezing, heeft men in 2011 besloten, om deze waaier in 2012  uit te breiden met andere auteurs uit de 20ste Eeuw.

“Men vindt dit een gelegenheid bij uitstek, om de literaire bloemlezing uit te breiden en daarin ook vrouwelijke en Canarische auteurs op te nemen. En zo is het boek ‘Antología Literaria. Textos y Comentarios, con contenidos y claves para resolver la PAU’ (‘Literaire Bloemlezing, Teksten en Commentaren, als doorslaggevend  instrument voor het behalen van het PAU), onder leiding van Plácido Checa samengesteld. Het is echt een gids die dient als instrument voor de ongeveer 500 leraren die dit vak onderwijzen op de Canarische scholen en voor de ongeveer 6.000 leerlingen die in juni en september 2012 het PAU-examen op de Archipel zullen afleggen,” zo laat José Antonio Luján weten, die een van de auteurs is van de genoemde gids.

Naast Luján hebben aan het samenstellen van de literatuurlijst  meegewerkt: Josué Aguiar Rodríguez, Cecilia Domínguez Luis, Felipe García Landín, Emilio González Déniz, Pilar Melián Marrero, Juan José Mendoza Torres, Francisco J. Quevedo García, María Nayra Rodríguez Rodríguez, Lidia Santana Pulido en  Miguel Suárez Pérez. Allen met ervaring in de wereld van onderwijs, onderzoek en communicatie, en de literaire journalistiek op de Canarische Eilanden.

Elk afzonderlijk geeft in het boekwerk een commentaar over de tekst van een andere auteur:

Antonio Machado (El mañana efímero), Rubén Darío (Lo fatal), Miguel Hernández (Elegía a Ramón Sijé), Gabriel García Márquez (Crónica de una muerte anunciada), Juan Rulfo (Es que somos muy pobres), Federico García Lorca (La casa de Bernarda Alba), Valle Inclán (Luces de Bohemia) en Buero Vallejo (Historia de una escalera), naast de al eerde genoemde Canarische auteurs.

Bovendien verstrekt de gids algemene informatie over het PAU, een gaat deze nader in op de examenstof van het les vak Lengua castellana y Literatura (Spaanse Taal- en Letterkunde); geeft deze algemene aanwijzingen voor het corrigeren. ook geeft de gids aanbevelingen voor het maken van een goed examen, met overzichten van de Tekstverklaring zoals die gemaakt is door de kandidaten die in juni en september 2011 hebben deelgenomen aan het PAU

De Antología Literaria Comentada de textos PAU en Canarias en de ondersteunende documenten maken deel uit van een publicatie waaraan de uitgeverij Cam-PDS Editores al sinds september 2005 werkt.
“We hebben in het nieuwe deel de evaluatie over de samenstelling van het PAU-2012 voor het voetlicht willen brengen, mét de genoemde Antología (Bloemlezing) van het recente wijzigingsvoorstel op de Canarische Eilanden,” aldus de uitgeverij.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Canarische Regering zal Algenbank niet subsidiëren

De toekomst van de Algenbank
ligt in handen van de ULPGC

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 22 januari 2012 -  De Canarische Regering zal geen specifieke subsidie verlenen aan de Banco Español de Algas (BEA) (Algenbank) en ontkent daartoe een post in de begroting te hebben opgenomen; ook zegt men, geen enkele afspraak daarover gemaakt te hebben met deze wetenschappelijke instelling die ressorteert onder het Centro de Biotecnología Marina (CBM) (Centrum voor Maritieme Biotechnologie) van de Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) (Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria).

Dit heeft de directeur van het Agencia Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información (Aciisi) (Agentschap voor Onderzoek, Vernieuwing en Informatiemaatschappij), Juan Ruiz Alzola gezegd als  antwoord op de verklaringen die gedaan zijn door directeur van de BEA,  Guillermo García Reina, over de afwezigheid van ondersteuning, zowel van de Deelstaat als van de Spaanse Staat voor deze I+D+i infra structuur (Investigación+Desarrollo e innovación) (Onderzoek+Ontwikkeling en vernieuwing), die daardoor mogelijk zou kunnen verdwijnen, of worden overgeplaatst naar een andere autonome deelstaat.


                                            Onderzoek in de Algenbank.
"De Banco Español de Algas is een dienst die valt onder het I+D-centrum van de Universiteit.  Maritieme Biotechnologie is geen onafhankelijk centrum, heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en daarom behoort de financiering ervan toe aan Universiteit, we kunnen geen specifieke subsidie verlenen aan de BEA, of aan het CBM, gezien het feit, dat de financiering door de Universiteit, echter al afkomstig is uit begrotingen van de Autonome Deelstaat en van andere, vergelijkbare subsidies van de Spaanse Staat en van de Europese Gemeenschap,” heeft Ruiz Alzola aangegeven.

Vrijblijvend
De directeur van het Canarische Onderzoek-agentschap heeft verzekerd, dat er op geen enkel moment overeenstemming zou hebben bestaan over specifieke financiering door de Canarische Regering, of door de Spaanse Staat van de Banco Español de Algas (Spaanse Algenbank).  Hij heeft eraan herinnerd, dat de Spaanse Regering in 2009, in het kader van het Plan-E, 2,6 miljoen euro heeft bestemd voor deze wetenschappelijke infrastructuur, voornamelijk voor de verbetering van hun installaties en, dat op dat moment, de Canarisch Regering was uitgenodigd, om deel te nemen  in het consortium voor die infrastructuur.

“Het was een concreet bedrag dat was aangegeven in het speciale stimuleringsplan voor de economie en de werkgelegenheid. We hebben eind 2009 een overeenkomst getekend, met een looptijd van een jaar, hoewel men dit heeft verlengd tot 31 december 2011,” zegt Juan Ruiz Alzola.

Ruiz heeft opgemerkt, dat de rol van de Canarische Regering in deze overeenkomst die van coördinator was en het zoeken van synergieën tussen deze infrastructuur en alle andere die men op Canarias ontwikkelt op het gebied van micro-algen, in het bijzonder met het Instituto Tecnológico de Canarias (Technologisch Instituut van de Canarische Eilanden) en het  Instituto de Ciencias Marinas (Instituut voor Zee-wetenschappen).

“Om die synergie en interactie te bevorderen, heeft het Ministerie ons uitgenodigd en hebben we samen met de ULPGC en het Instituto Español de Oceanografía (Spaanse Instituut voor Oceanografie)  de overeenkomst ondertekend. Maar deze overeenkomst verplicht ons niet te subsidiëren, deze verplicht ons tot niets. Ook verplicht deze het Ministerie niet de financiering in stand te houden, want het was een project in het kader van het Plan E, een vastgestelde maatregel,” zo bevestigt de  verantwoordelijke voor regionaal beleid van I+D+i op Canarias.

Juan Ruiz Alzola  blijft erbij,  dat de  BEA gefinancierd moet worden, net als de overige onderzoekscentra en –instituten van de Grancanarische Universiteit, met middelen voor de I+D+i van de ULPGC, “net zoals met het Instituut voor Dierengezondheid, dat van de Telecommunicatie, of welk ander universitair centrum, of instituut dan ook; dit wil zeggen, met de middelen van de Canarische Universiteiten en  hun deelname in de diverse projecten.”

Wat betreft de  dor de directeur van het VBEQA genoemde verhuizing naar een andere deelstaat in het geval men zonder financiering komt te zitten, heeft Juan Ruiz Alzola opgemerkt, dat die opmerking “kop noch staart” heeft en benadrukte, dat de economische crisis en de bezuinigingen op I+D+i effect sorteren op het geheel van de Spaanse Staat.

“Geen enkele plaats heeft krachtige financiering, in deelstaten zoals Valencia is men I+D-centra aan het sluiten. Bovendien mogen we niet vergeten, dat de BEA onderdeel is van het CBM van de ULPGC, en financiering heeft welke wordt verstrekt door de Universiteit, die op zijn beurt weer afkomstig is van de Autonome Deelstaat.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


kaart_canaria-5-61.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--398.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb