site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-217.jpg

mapa-canarias2-81.jpg


De toeristische gemeenten dringen aan op een verandering in het promotie-model

Rodríguez Fraga betreurt,” het gebrek aan ‘leiderschap’ in toeristische aangelegenheden;”
hij  bevestigt dat het opleidingssysteem ‘mislukt’ is, en stelt:  “dat er geen profielen zijn voor de nieuwe hotels”

CANARISCHE EILANDEN - Goede Vrijdag 30 maart 2018 - De voorzitter van de Asociación de Municipios Turísticos de Canarias (AMTC)  (Vereniging van Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden), en burgemeester van Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga; heeft op Witte Donderdag 29 maart 2018 in het Canarische Parlement gezegd, “dat zijn groep ‘geen wil heeft’  om iets te breken," en rechtvaardigde zijn mening ervan, “met afwezigheid van ‘leiderschap’ en  een ‘betrokken-’ en ‘participerend’-beleid op het vlak van toerisme.
Het zou goed zijn om een promotiemodel dat al meer dan twintig jaar bestaat, te weerspiegelen en te veranderen, opperde de burgemeester van Adeje.

Hoewel het AMTC - in eerste instantie bestaande uit  Adeje, Arona, Guía de Isora, Mogán, en San Bartolomé de Tirajana - de recente editie van de FITUR (Vakantiebeurs) met een eigen stand bijwoonde, “deed het dit ‘onder de paraplu van de Canarische Eilanden’  en met de bedoeling om aan te tonen dat 'eenheid geen uniformiteit’ is,” betoogde de voorzitter. Rodriguez Fraga benadrukkend, “dat dit gebaar van de vijf gemeenten ‘geen drama inhoudt’ wat veel  voortkomt in andere Deelstaten.”
960xNx1522214608250kjpgpagespeedicZtk4N4L6yW.jpg
         De voorzitter van de Asociación de Municipios Turísticos de Canarias (AMTC)      
                 Vereniging van Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden),
                                                      en burgemeester van Adeje,
                                                    José Miguel Rodríguez Fraga.
In zijn verschijnen voor de Parlementaire Toerisme Commissie - op verzoek van de socialistische fractie - heeft de voorzitter van de vereniging het gemak aangegeven van het herzien van het promotie-model. "De sector is gevangen door de reisorganisatoren, hoewel de actiegroepen dat breken", heeft hij gezegd; en hij heeft opgemerkt,  dat niet alle toeristen hetzelfde zijn, of hetzelfde zoeken".
Rodríguez Fraga noemde de redenen van het AMTC om met hun eigen beleid op de Vakantiebeurs in Madrid de noodzaak overeen te komen, “om het peninsulaire toerisme-quotum te herstellen; een doelstelling, die men,” naar zijn mening, "was vergeten.”

Het opleidingssysteem - gereguleerd en beroepsmatig - van de Archipel, was het onderwerp van de kritiek van de burgemeester van Adeje, die het 'niet succesvol' vindt in wat verwijst naar de toeristische opleiding. "Nieuwe hotels worden geopend en het enige profiel dat onze mensen opleidt, is: Dat ze van hier zijn", zei hij als een voorbeeld van de ‘ernstige tekortkomingen’ die hij waarneemt.

Met betrekking tot de status van toeristische gemeenten op de Canarische Eilanden - een project dat meer dan 20 jaar is uitgesteld - gaf hij toe,  “dat financieringsproblemen alle plaatsen treffen, maar dat de toeristische  ‘last’ hoger is.”

Meer dan 12 miljoen toeristen herhalen hun bezoek
De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Isaac Castellano, van de Canarische Regering verklaarde op Witte Donderdag 29 maart 2018 in het Parlement, “dat van de 16 miljoen toeristen die de eilanden bezoeken, meer dan 12 miljoen herhalers zijn. Dit toont de loyaliteit van onze bezoekers, veel van hen echte liefhebbers van de bestemming, 2.720.000 zijn  al meer dan tien keer gekomen."

Castellano bood deze gegevens aan, als antwoord op de vraag van de vertegenwoordiger van de gemengde groep; verwijzend naar de maatregelen die vanuit zijn Departement worden genomen om de Archipel te versterken als een kwaliteitsvolle toeristenbestemming, nu deskundigen waarschuwen voor het herstel van andere concurrerende toeristenbestemmingen, informeert het Ministerie via een verklaring: "De Canarische Eilanden worden al erkend als kwaliteitsbestemming en dit komt tot uiting in heel ons verkoopbeleid, volgens het overzicht van de toeristenuitgaven heeft de reiziger die de eilanden bezoekt, een goede of zeer goede waarneming van de bestemming met 94%," legde hij uit.
00000slas-canariaslogo-254.jpg


Het Hotelschool-restaurant in Melenara
heropent op 3 februari 2017

TELDE - donderdag 19 januari 2017 - Een jaar nadat het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, had aangekondigd de bedoeling te hebben het hotelschool-restaurant in Melenara te heropenen, is het project nu realiteit. De datum voor de heropening is 3 februari 2017, nadat men het herstel van het pand - dat buiten gebruik was - heeft voltooid.

Ondanks, dat de aanvankelijke bedoeling was het pand eind april 2016 te kunnen openen, hebben de herstelwerkzaamheden  meer tijd in beslag genomen dan was voorzien. De Canarische Regering heeft niet de investering bekend willen maken  tot aan de opening, maar de kosten liggen rond de  €100,000,=, welke zijn bestemd voor de ombouw van de voorzieningen en de verstrekking van meubilair voor het restaurant en opleidingslokalen op de begane grond.
hiuteklschool.jpg
              De voorgevel van het hotelschool-restaurant in Melenara, aan de zeeboulevard.
Onder de naam Bistro Escuela Melenara (Bistro Hotelschool Melenara), die rechtstreeks beheerd wordt door het nutsbedrijf Hoteles Escuela de Canarias (Hecansa) (Canarische Hotelscholen) biedt men een menu met gastronomie van de Eilanden,  terwijl het tevens zal dienen als praktijkruimte voor leerlingen die studeren in de dependances van de Hotelschool in Santa Brígida, en die zo rechtstreeks in contact komen met de klant.

Met deze nieuwe impuls herstelt de voorziening de filosofie waarmee deze een decennium geleden is gecreëerd - die van opleidingscentrum - maar door diverse strubbelingen nooit werkelijkheid is geworden in de gemeente.
Het doel is, dat deze bestemd gaat worden om  kwalificatie te leveren, maar ook de actualisering en specialisering van de beroepskrachten in de sector.

Het restaurant is bijna  twee jaar gesloten geweest. In maart 2015 besloot de onderneming  die in 2013 de concessie heeft verkregen voor vijf jaar,  de handelsmaatschappij Costa Brava Food-  te stoppen voordat het contract eindigde.
Het hotelschool-restaurant heeft  plaats voor 116 gasten, op het terras en binnen, en het biedt  fantastische uitzichten op het strand van Melenara.
 De bedoeling van de Canarische  Regering is,  zoals de staatssecretaris van Toerisme, Cristóbal de la Rosa, maanden geleden al heeft aangekondigd, het gastronomisch aanbod van het gebied te versterken.
zzzslas-canariaslogo-49.jpg


Hotelschool-restaurant wederom gesloten

TELDE - dinsdag 22 september 2015 - Het hotelschool-restaurant in Melenara, gemeente Telde, heeft haar deuren in maart 2015 gesloten. Het opleidingsrestaurant is in 2014 heropend- na een aanbesteding in 2013 voor de exploitatie voor een periode van vijf jaar - maar de handelsmaatschappij Costa Brava Food, is voortijdig getopt met de exploitatie en dus ook met deze opleiding voor hotelschoolleerlingen.

Het in Telde gevestigde bedrijf, de handelsonderneming  Costa Brava Food, heeft in 2013 de aanbesteding gewonnen die was uitgeschreven door Hoteles Escuela de Canarias (Hecansa) (de Hotelschool), een instelling van de Canarische Regering die eigenaar is van het gebouw.
rest.jpg                  Het schitterend, aan de zeeboulevard in Meloneras gelegen, pand;
                                   met daarin het restaurant van de Hotelschool .

De aanbesteding is gedaan met een pachtsom van €30.000,= per jaar voor de exploitatie en het beheer. Maar het bedrijf heeft het contract voortijdig beëindigd en de deuren van Restaurant ‘Costa Brava’ al in maart 2015 gesloten; waarbij bronnen binnen de Canarische Regering niet hebben willen aangeven, wat de redenen zijn voor het verlaten van het pand en het opzeggen van de telefoonaansluitingen die Costa Brava Food daar had.

Het etablissement had binnen in het restaurant plaats voor 60 gasten en voor nog eens 80 op het aan de zeeboulevard gelegen terras. Een unieke locatie, met fantastisch uitzicht op zee, met veel bezoekers en stamgasten. Maar dat heeft niet mogen baten voor hetgeen waar de al jarenlange, succesvolle restaurants op hadden ingezet

Momenteel heeft Hecansa nog niet besloten wat men met het pand gaat doen; dat in 2001 is gebouwd, maar pas in 2014 is geopend en dat sinds de oprichting veel tegenslagen heeft gekend.

Het aantreden van de nieuwe Canarische Regering - in mei 2015 - heeft dit nutsbedrijf momenteel zonder beheerder gelaten, waardoor men zal moeten wachten todat men een nieuwe verordening uitgeeft, om te weten welke bestemming het pand zal krijgen. Een van de opties die men overweegt, is het uitschrijven van een nieuwe aanbesteding, opdat een nieuwe beheerder het restaurantbedrijf heropent.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-109.jpg 


Opleidingscentrum Maspalomas
voor bij- en nascholing van de horeca-opleiding
gaat over in privaat beheer

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 6 april 2014 - Het Departement Toerisme van het Ministerie van Algemene Zaken, van de Canarische Regering, heeft het sinds de zomer van 2001 gesloten zijnde pand, via een openbare aanbesteding als centrum voor beroepsopleiding overgedaan, om het beheer van de horeca-opleiding te hervatten, zo heeft men op dinsdag2 april 2014 laten weten in een communiqué.

De Canarische Regering heeft dit opleidingscentrum in de zomer van 2011gesloten, dat zich heeft opgewerkt tot een van de best gekwalificeerde horecaopleidingen, die voorheen werd beheerd door het nutsbedrijf Hoteles Escuela de Canarias (Hecansa) (de Hotelschool).

    Het Centro de Perfeccionamiento Hostelero (de Horeca-opleiding) in Maspalomas.

Het opleidingscentrum is nu overgegaan in  handen van het bedrijf Centro de Formación de Hostelería y Turismo de Canarias S.L.,  dat de opleiding vanaf 1 maart 2014 heeft verworven voor een periode van 10 jaar; en wat kan rekenen op de ondersteuning van de Federación de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT) (Horecavereniging) die een grote ervaring hebben in het geven van horeca-onderricht.

De doelstellingen van dit bedrijf zijn, onder andere, formeel onderwijs en beroepsopleiding voor de werkgelegenheid van werknemers en werklozen, maar ook informeel onderwijs, opleiding en professionele ontwikkeling en speciaal onderwijs. Het richt zich ook op de bevordering van cursussen en studie in het buitenland.

Het Opleidingscentrum
Het Centro de Perfeccionamiento Hostelero de Maspalomas  is een pand in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, in het Zuiden van Gran Canaria, van ruim 2.000 m²  wat is ontworpen voor praktisch gebruik in het aanbieden van voortgezet onderwijs  voor de horecasector van  de Archipel, wat in handen is van Hoteles Escuela de Canarias (Hecansa) (de Canarsiche Hotelschool).

Verdeeld over drie etages bevinden zich diverse leslokalen die zijn gegroepeerd al naar gelang de  vereisten van de opleiding.  Ook beschikt men er over een computerlokaal en en lokaal voor praktijklessen Keuken en Banketbakkerij.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Merkel dankt Lopesan
voor steun aan opleidingsprogramma

BERLIJN - dinsdag 11 maart 2014 - Angela Merkel heeft op dinsdag 11 maart 2014 in Berlijn een delegatie ontvangen van de Lopesan-IFA Groep en 10 Spaanse hotelschoolleerlingen, om hen te danken voor hun deelname in ‘MobiPro EU, een wederzijds opleidingsprogramma, dat is opgezet door de arbeidsbureaus van beide landen.

IFA Hotel & Touristik AG, waarvan de Grancanarische Lopesan-Groep de grootste aandeelhouder is, was een van de eerste hotelketens die voordeel heeft getrokken uit deze overeenkomst die is ondertekend door de Regeringen van Spanje en Duitsland, die de mobiliteit ontwikkelt tussen de beide laden van werklozen zonder universitaire titel, in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar.

Angela Merkel heeft op dinsdag 11 maart 2014 in Berlijn de Lopesan-delegatie ontvangen.
De deelnemers aan dit programma, gestimuleerd door de Bondskanselier persoonlijk, ontvangen theorie- en praktijkles in twee van de etablissementen die IFA in Duitsland bezit: het Rügen Hotel & Ferienpark en het Fehmarn Hotel & Ferien-Centrum, zo heeft de Lopesan-Groep laten weten in een communiqué.


      Het ***Fehmarn Hotel & Ferien-Centrum (Ostseeinsel Schleswig).
Tijdens hun stageperiode, die drie jaar duurt, logeert de student in het etablissement waar deze werkt en ontvangt een financiële vergoeding; en, aan het eind van de opleiding is men gediplomeerd kok, of technisch horecamedewerker.

Aan de ontvangst die op dinsdagmiddag 11 maart 2014 heeft plaatsgevonden in de Kanselarij in Berlijn, is deelgenomen door de bestuursvoorzitter van Lopesan, Francisco López; samen met de voorzitter van de bestuursraad van IFA Hotel & Touristik AG, Santiago de Armas, en diverse directieleden van IFA.

Onder wie Jordi Llinàs Serra, lid van de Raad van Bestuur van IFA; Thomas Krüger; Marina Raabe, directeur personeelszaken van de onderneming; Waltraud Krapp en Stefanie Höft, respectievelijk directeur en onderdirecteur van het IFA Fehmarn Hotel & Ferien-Centrum.

Angela Merkel heeft ook de Spaanse stagiaires begroet die deelnemen aan het programma: vijf van het IFA Rügen Hotel & Ferienpark en vijf van het IFA Fehmarn Hotel & Ferien-Centrum.

De hotelketen heeft deze ontmoeting benut, om de Duitse Bondskanselier uit te nodigen, hun etablissementen in het Zuiden van Gran Canaria te bezoeken.

                           Creativ Hotel Buenaventura SA (Gran Canaria).

IFA Hotel & Touristik AG
is in 1984 opgericht als beheerder van hotels en appartementen in Spanje en behoort sinds 1999 tot Lopesan, toen de Grancanarische groep 50,1% van de aandelen heeft verworven via het filiaal Creativ Hotel Buenaventura SA.

Momenteel telt IFA 8.722 hotelbedden in dertien etablissementen, verdeeld over: Spanje (5), de Dominicaanse Republiek (1), Duitsland (4, plus twee klinieken) en Oostenrijk (3).
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Hecansa hotelschool in Melenara
gered dankzij privaat bedrijf

Canarische Regering huurt voor vijf jaar  het pand aan de boulevard dat gaat dienen voor het serveren van maaltijden
en het houden van opleidingsactiviteiten

TELDE - maandag 20 januari 2014 - De restaurant-opleiding in Melenara zal in de komende weken heropend worden, nadat het nutsbedrijf Hecansa (Hoteles Escuela de Canarias SA) (de Hotelschool) er in is geslaagd, het pand te verhuren aan een private horecaondernemer.

De beheerder van het Nutsbedrijf, Pedro Calero, heeft enkele dagen geleden aan de persmedia bevestigd, dat de Canarische Regering de exploitatie van het complex heeft gegund aan Costa Brava Food SL, een commanditaire vennootschap die jaarlijks €30.000,= zal betalen voor de huur en de exploitatie van het pand, dat al enkele jaren gesloten is en in vergevorderde staat van verwaarlozing is geraakt.

              Het filiaal van de Hecansa Hotelschool in Melenara (Telde).

In eerste instantie is de openbare aanbesteding uitgegaan van een aanvankelijke huurtermijn van vijf jaar, die allengs kan worden verlengd als beide partijen dit overeen komen.

Costa Brava Food SL is de enige maatschappij die een offerte heeft uitgebracht in de openbare aanbesteding die iets hoger lag, dan de technische- en overheidsvoorwaarden. Medewerkers van het in 2013 opgerichte bedrijf, dat haar vestiging in Telde heeft, zijn sinds de tweede week van januari in het pand bezig met het ombouwen en inrichten van het opleidingsrestaurant, nadat men het bordje ‘gesloten’ van de gevel heeft verwijderd.

                                       Carlos Calero.
Calero heeft toegevoegd, dat naast het functioneren als restaurant, “men in deze vestiging ook opleidingsactiviteiten zal realiseren.” De beheerder van Hecansa vestigt zijn hoop erop, dat men begin april 2014 met de eerste dienstverlening zal kunnen starten in dit pand.

De sociale doelstelling van Costa Brava Food, die men kan nalezen op het Internet, op o.a.: http://simbiotika.com/empresa/COSTA-BRAVA-FOOD-SL is de exploitant van bars, cafetaria’s, zomerrestaurant, ijssalons, banketbakkerijen en andere aan de horeca gerelateerde bedrijven, evenals het beheer en voorbereiden van allerlei soorten evenement en het verlenen van catering-diensten (maaltijdbezorging).

                Het filiaal van de Hecansa Hotelschool in Melenara (Telde).
Het restaurant van de hotelschool heeft tot nu toe te maken gehad met allerlei incidenten, te beginnen bij de bouw ervan. Na het verwerpen van de vestigingslocatie, nabij Puntón de Melenara, heeft men een andere locatie gekozen, maar de tractoren vergisten zich en vielen privé-eigendom binnen.

Door diverse wijzigingen, stilleggingen, de komst van daklozen, enzovoorts kwam de bouw pas eind 2004 klaar.
Er is een hele stoet aan investeerders door het gebouw getrokken, die eindigde met de sluiting van het pand; en Hecansa zelf heeft het heropend voor het houden van nieuwe horeca-cursussen, maar zonder continuïteit. Calero schat in, dat tot nu toe, “het pand bijna drie tot vier jaar gesloten is geweest.”

               Het filiaal van de Hecansa-Hotelschool in Melenara (Telde).
De verwaarloosde staat had niet te lijden van de motivatie van de Gemeente Telde, om het beheer ervan te vragen, omdat men er het Gemeentelijke Departement Kustzaken in wilde vestigen, maar het verzoek was aan dovemans oren gericht.

De economische crisis die Hecansa al enkele jaren treft, heeft het schoolbestuur de overweging gegeven, om zelfs een aantal van haar faciliteiten te verkopen. Daaronder bevindt zich de restaurantopleiding in Meloneras, maar die is nu, uiteindelijk, verhuurd.

COSTA BRAVA FOOD SOCIEDAD LIMITADA
Calle Cronista Antonio Hernández Rivero, 18 - Piso 2 B
35200 TELDE
Las Palmas
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Mario Sandoval
 op Gran Canaria
voor masterclass aan leerling-koks

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 25 mei 2013 - De internationale bekende keukenchef en restauranthouder, die een Michelin-ster heeft, geeft op maandag 27 mei 2013 een masterclass in Hotel Santa Catalina in Las Palmas de Gran Canaria, voor leerling-koks op het eiland.

Naast vertegenwoordigers van de initiatiefnemer - het biermerk Mahou - zullen ook journalisten aanwezig zijn, om uit de eerste hand te kunnen vernemen wat de keukenmeester te vertellen heeft.


                                                         Mario Sandoval.
Sandoval, een van de grote exponenten van de nationale- en internationale keuken, zwaait de keuken scepter in het familiebedrijf, het restaurant 'Coque', dat gelegen is in Humanes, een  buitenwijk van Madrid.


Het sterk in opkomst zijnde restaurant '
Coque' waar de gast de menukaart als digitaal tablet krijgt gepresenteerd, met menu's van €50,= en €60,= of €90,=

De moderne bodega (wijnkelder) van Mario Sandoval's restaurant '
Coque', met in de vloer onder een glasplaat ruim 250 flessen wijn.

Menu's van €50,= - €60,= - €90,=
Restaurante 'Coque'
Francisco Encinas, 8.
28970 Humanes de Madrid
Tel. 916 040 202.
http://www.restaurantecoque.com

kaart_canaria-5-63.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--394.jpg

zon-114.jpg