site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-29.jpg

mapa-canarias2-63.jpg


De antieke Canario’s geloofden er heilig in
biseksueel
te zijn

GRAN CANARIA - vrijdag 15 juni 2018 -
islas-canarias-guanches-kRhC--620x349abc-1.jpg
AAAA-4.jpg
islas-canarias-historia-kRhC--540x285abc.jpg

 


Zeven wereldwijd gewaardeerde
Canarische wetenschappers

CANARISCHE EILANDEN, zondag 15 oktober 2017 - Canarias is een voorraadschuur aan talent en het goed doen van zaken in Spanje.
ciencia-canarias-islas-kzbF--420x236abc.jpg

Teresa Giráldez

giraldez-giraldez-canarias-kzbF--510x287abc-1.jpg
Teresa Giráldez is lid van het Uitvoerend Comité van de Vereniging Biofysica, de belangrijkste internationale wetenschappelijke organisatie op dit gebied bestaande met  meer dan 9.000 leden. Ze leidt een onderzoeksgroep aan het Instituut voor Biomedische Technologieën van de Universiteit van La Laguna. Ze onderzoekt onder andere de rol van eiwitten die cellen toestaan om met de buitenwereld te communiceren met behulp van genetische, elektrofysiologie en moleculaire biologie. Een uitspraak: "De wetenschappers die ik het meest bewonder, hebben een absolute correlatie tussen hun menselijke kwaliteit en hun wetenschappelijke kwaliteit."

José Juan Barajas de Prat

barajas-doctor-canarias-kzbF--510x287abc-2.jpg
José Juan Barajas de Prat is een otorrinolaringólogo (keel-neus- en oorarts ) die zijn diploma Laringología y Otología  (KNO-specialist en Oogspecialist) behaalde aan het Koninklijk Chirurgencollege in Londen, en de titel Doctor in de Medicijnen aan de Universiteit van Granada. Hij had studiebeurzen  aan de verschillende instellingen; zoals de Oogheelkunde  Stichting in Loa Angeles, en het Universiteitsziekenhuis van Odense (Denemarken).
Barajas heeft al meer dan 30 jaar zijn internationale erkenning op permanert auditief onderzoekswerk gebaseerd. Hij heeft bijgedragen aan publicaties in de meest prestigieuze tijdschriften binnen de specialiteit, met name zijn bijdragen op het gebied van elektrofysiologie van het centrale zenuwstelsel

Carolina Martínez Pulido

 Carolina-Martinez-Pulido-kzbF--510x287abc-1.jpg
Carolina Martínez Pulido is sinds april 1990 hoogleraar aan  het Departement Plantbiologie, Afdeling Plantfysiologie van de Faculteit der Farmacie van de Universiteit van La Laguna (ULL). Onder andere humanistische factoren, zeer gewaardeerd door de wetenschappelijke gemeenschap van de Canarische Eilanden en haar studenten, ze benadrukt dat haar onderzoek zich richt zich op de rol en bijdrage van vrouwen in de Biologische Wetenschappem  . Onder haar voornaamnstre  belangen is op dit moment de wetenschappelijke verspreiding, daarom heeft zij deelgenomen aan tal van cursussen en seminars, zowel binnen als buiten de universiteitsforums. Zij heeft gedebatteerd over Biologisch Denken en Biologiegeschiedenis. Zij maakt deel uit van de Vereniging van Vrouwelijke Onderzoekers en Technologen.

 Fernando Padrón

 fernando-padron-canarias-kzbF--510x287abc-1.jpgDe Canarische arts Fernando Padrón is een van die eminenties die op straat  loopt  en niemand herkent hem. Maar hij heeft het leven van duizenden mensen verbeterd. Hij heeft een klinische techniek ontdekt  op basis van een eenvoudige chirurgische operatie van 15 minuten om zowel aambeien, chronische obstipatie, en de prikkelbare dikke darm op te lossen door middel van de het fixeren van de blinde darm, wat het grootse ingewand is, tegen de  buikwand.

Sedert 1989 heeft Dr. Padrón niet alleen overtuigende klinische studies uitgevoerd die deze koppeling aantonen maar ook de ervaring van meer dan duizenden operatiepatiënten die in slechts 15 minuten de chronische obstipatie hebben kunnen ontlasten;  hoofdpijn, meteorisme, zware en lange periodes van menstruatie, geslachtspijn tijdens de omgang, koude handen en voeten, langzame spijsvertering, buikpijn, vermoeidheid en zelfs slapeloosheid, zijn slechts enkele symptomen die gepaard gaan met chronische obstipatie, een van de ernstigste gezondheidsproblemen verspreid in onze moderne samenleving op het punt dat op een op zes burgers van ontwikkelde landen, voornamelijk vrouwen, invloed heeft.
Antonio Cabrera

 antonio-cabrera-ull-kzbF--510x287abc-1.jpgAntonio Cabrera is verantwoordelijk voor de CDC-groep van de Canarische Eerstelijnszorg  Tenerife en het Ziekenhuis van La Candelaria. CDC is het afkorting die staat voor het team dat hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, op de eilanden analyseert. Sinds 2000 bewaakt  het 7000 mensen op de Archipel.

Samen met zijn technici heeft hij ontdekt dat peptide C een risicofactor is voor myocard-infarcten. Dit peptide is een molecuul dat samen met insuline in staat en dat later gescheiden wordt om afzonderlijke eigen functies te verwerven. Tot voor kort werd aangenomen dat het lichaam alleen insuline-relevante acties in het lichaam  had  vandaar dus het belang van deze studie onder leiding van de onderzoekers van de CDC-groep van de Canarische Eilanden die hun werk ontwikkelen in de onderzoekseenheid van het Universitair Ziekenhuis van Candelaria en Management van de Primaire Zorg. Volgens de onderzoekers komt verhoging van C-peptide voor bij mensen die een pre-diabetes stoornis hebben, insuline resistentie genoemd.

Juan Ortega

juan-ortega-saavedra-kzbF--510x287abc-1.jpgDeze hoogleraar aan de Universiteit van Las Palmas (ULPGC) en ontvanger van de nationale onderscheiding van de Koninklijke Spaanse Vereniging voor Chemie wordt internationaal bewonderd voor zijn uitstekende werk, in aantal en kwaliteit, in ontelbare zuivere stoffen en oplossingen. Hij is als chemieleraar zeer gewaardeerd door zijn studenten. Hij heeft meer dan twintig onderzoeksprojecten en tientallen doctorale proefschriften geleverd, in aanvulling op het publiceren van meer dan 150 wetenschappelijke onderzoeken in internationale tijdschriften van niveau. Gezien de publicaties in databases,  ingedeeld door Chemical Abstract en anderen van informatieve aard op uitnodiging, nationaal en internationaal, is het totale aantal publicaties groter dan 200. Hij is lid van de Academie van Wetenschappen van de Canarische Eilanden.

Pedro Oromí
pedro-oromi-canarias-kzbF--510x287abc-1.jpg

Deze hoogleraar aan de Faculteit Biologie van de Universiteit van La Laguna, is een grote onderzoeker naar iets dat exotisch lijkt, maar wat heel belangrijk is  om het verleden van de evolutie te begrijpen omdat ze het sinds het begin van de mensheid zijn geweest: spinachtigen. Hij heeft de 975 soorten op de Canarische Eilanden  gecatalogiseerd.
                                           escarabaj01.jpg
Zo heeft in  2016 deze professor een team geleid dat onder andere in Los Berrazales in de Vallei van Agaete, een authentieke schat van de biodiversiteit van de ondergrondse fauna van Gran Canaria, en van de Archipel, heeft ontdekt. Het is de 'Oromia Thoracica' of, wat hetzelfde is, een endemische Canarische kever in de ondergrond van dit gebied in het Noordwesten van het eiland.
0000Islas-canariaslogo-kopie-431.jpg


De Senado debatteert of Canarias ‘beneden’ de Balearen ligt

De Cámara Alta (Eerste Kamer) bespreekt of de juiste inzet van de eilanden op de schoolkaarten moet worden aangepast

Dus niet in een kader en niet onder de Balearen

CANARISCHE EILANDEN - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - De Comisión de Educación del Senado  (Onderwijscommissie van de Eerste Kamer) debatteert op woensdag 4 oktober 2017 over een motie van Nueva Canarias (NC) waarin men van de Regering verlangt dat men aan de zelfstandige deelstaten  aanbeveelt, dat alle leerlingen de Canarisch Eilanden correct weten te situeren, de afstand kennen die de Archipel scheidt van het Península
(Schiereiland  = het vasteland van Spanje), en het aantal provincies dat de Archipel telt.

Het initiatief wijst op de behoefte aan handboeken en leermiddelen om de elementen van de fysieke en politieke aardrijkskunde van deze archipel adequaat vast te leggen. "Het is niet te begrijpen dat er momenteel  zoveel mensen zijn die niet weten hoeveel provincies de Canarische eilanden bevatten, of die niet weten hoe het goed op de landkaart staat," waarschuwt Senator María José López Santana van Nuevo Canarias (NC).

lpr201529112016026lprplanillo-de-88-paginas996907.jpg                 
    
María José López Santana (NC), in El Senado (De Eerste kamer).

mapa-peninsula-canarias-kYiH--620x349abc.jpeg                                   Een landkaart met toeristisch locaties van Spanje.
Weergave
Volgens het voorstel van de Canarische nationalisten is, “de verwarring ten opzichte van de elementen van de fysieke en politieke aardrijkskunde van de Canarische Eilanden een constante factor geweest en heeft uitgewezen dat tot 1994 - de locatie van de Archipel op de landkaarten, een locatie onder de Balearen - veel generaties ertoe gebracht heeft, om te overwegen dat de Canarische Eilanden in de Middellandse Zee liggen."

Het voorstel waarschuwt dat er nog steeds veel verwarring bestaat ten aanzien van de naam van elk eiland, met de identificatie van Gran Canaria als eiland, en Las Palmas de Gran Canaria als hoofdstad van het eiland; of Las Palmas als provincie die omvat:  Lanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria.

image_content_2386727_20171004075443.jpg
                                                             Waar ligt Canarias?
recuadro-baleares-3.jpg                                 
 
Dus niet in een kader en niet onder de Balearen
‘Verontwaardiging ’                     
Ook geeft het amendement aan,  dat er onwetendheid bestaat over de benaming van de provincie Santa Cruz de Tenerife met betrekking tot de hoofdstad daarvan, en over de twee hoofdsteden van de deelstaat Canarias.

"Deze realiteit die de Canario’s voortdurend moeten verduidelijken is veel ernstiger wanneer het zich op het gebied van onderwijs voordoet", zegt de Canarische senator, die benadrukt dat men dit ‘met verontwaardiging’ waarneemt in de leerboeken van het basis- en voortgezet  onderwijs, waar de eilanden niet in de kaarten van de Europese Unie zijn opgenomen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-286.jpg


Canarische docenten 
'best betaalde leerkrachten' van Spanje

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 16 april 2015 - Canarische onderwijzers, leraren in het Voortgezet Onderwijs en technici in de Beroepsopleiding behoren tot de best betaalde onderwijskrachten van Spanje, aldus een vergelijkend onderzoek dat is uitgevoerd door de Federación de Enseñanza (Onderwijsfederatie) van de vakbond UGT.

De salarissen variëren tussen de €2.749,= in het Secundaria (Voorgezet Onderwijs) en €2.210,= voor een onderwijzer op een hoofdstedelijk eiland.
1264oborvxau.jpg                                  Een 'ambachtsschool' op de Canarische Eilanden.
Canarische onderwijskrachten in het Basis Onderwijs aan een openbare school ontvangen van €2,201,= tot €2.483= aan salaris, waarbij het niet uitmaakt of ze hun beroep uitoefenen op een wel- of niet hoofdstedelijk eiland; terwijl docenten van het Secundario (Voortgezet Onderwijs) van €2.444,= tot €2.748,= ontvangen, en technici in het FP (Beroepsonderwijs) een salarisbereik hebben van €2.283,= tot €2.556,= aldus de UGT.
vrijheid_onderwijs-300x200.jpg Klas_met_studenten_kalligrafie_en_leraar1-260x194.jpg imagesAJ1OZR97.jpgDe deelstaat-salarissen voor alle docenten in het openbare onderwijs vertonen verschillen al naar gelang de deelstaat waarin zij hun activiteiten ontplooien, waarbij die in Galicië de slechtst betaalden zijn en die in Baskenland het hoogste salaris ontvangen, aldus dit rapport, dat de salarissen van docenten in het Basis Onderwijs, de technici in het Formación Profesional (FP) (Beroepsonderwijs) en van het Secundaria (Voortgezet Onderwijs) bevat, en waarin men verschillen kan waarnemen die toenemen als men rekening houdt met leeftijd, ervaring en andere emolumenten.

Het meest complete basissalaris met de meest specifieke toeslagen, die dezelfde hoeveelheid zouden moeten bedragen, zijn per bestemming diverse variabelen waargenomen; zodanig, dat het maandsalaris wat docenten ontvangen, het laagst is in Galicië en Aragón, tegenover de hogere maandsalarissen welke men betaalt in Euskadi (Baskenland) en Cantabrië, zo laat de UGT in een notitie weten.

Terwijl het bruto maandsalaris voor docenten in Galicië, Aragón en Catalonië respectievelijk €1.971,62; €1.981,65 en €1.990,99 is; zijn die in Baskenland, Cantabrië en Castilla-la Mancha respectievelijk €2.335,80; € 2.156,86 en 2.143,91. Gelijkwaardige verschillen neemt men waar in de salarissen voor het korps leraren in het Voortgezet - en in het Beroepsonderwijs.

Het lerarensalaris neemt toe met toeslagen, zo legt de vakbond uit, zoals die welke te maken hebben met leeftijd en ervaring (van dertig- tot zestig-jarigen) en die in de ene deelstaat hoger zijn dan in de andere, en die in sommige deelstaten niet worden erkend.

Men laat weten, dat de onderwijskrachten op de eilanden en in de zelfstandige stadsstaten Ceuta en Melilla een woontoeslag krijgen.

De UGT heeft kritiek geuit op het koopkrachtverlies, “ als gevolg van bezuinigingen en het blijven bevriezen van de lonen, waaronder de docenten lijden."
1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


 Boekhandel Cabildo Gran Canaria
opent nieuwe internetpagina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 7 juni 2014 - De Boekhandel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de nieuwe internetpagina in gebruik genomen die het mogelijk maakt een brede selectie aan publicaties in digitale vorm te kopen tegen gereduceerde prijzen. Het betreft Canarische onderwerpen tegen heel ‘toegankelijke’ prijzen.

Men heeft de nieuwe internetpagina www.libreriadelcabildo.com in het leven geroepen, om bij te dragen aan de leesontwikkeling en het dichter bij het publiek brengen van de beschikbare publicatie in dit verkoopmedium voor boeken van Canarische auteurs, dat wordt beheerd door het Eilandbestuur via het Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) (Atlantisch Centrum voor Moderne Kunst).

De internetpagina heeft een nieuw ontwerp gekregen, waardoor deze aantrekkelijke en gemakkelijker is te gebruiken, waarbij het nieuwe communicatiemiddel het mogelijk heeft gemaakt, een grote hoeveelheid door het Cabildo (Eilandbestuur) uitgegeven publicaties toe te voegen. Daaronder ook titels welke in de afgelopen twee jaar het levenslicht te zien hebben gekregen als exemplaren die onderdeel uitmaken van we “waardevolle’ basis aan publicaties die in de afgelopen 60 jaar zijn uitgegeven, zo heeft het Cabildo (Eilandbestuur) laten weten in een persbericht.

Winkelwagentje

In dit verband heeft men opgemerkt, dat bij de ingebruikname van  deze internetpagina, het internet de bezoekers ervan een vijftigtal titels in digitaal formaat aanbiedt; een aantal,  dat in de komende maanden geleidelijk zal toenemen,  waarbij de prijzen variëren van €1,= tot €8,= per ‘download’, wat veel voordeliger is, dan voor de traditionele edities."

De internetpagina bevat een winkelwagentje voor het aankopen van de publicaties, waarmee de gebruikers -wereldwijd - boeken kunnen aankopen tegen gereduceerde prijzen en daarbij de voor hen meest gemakkelijke wijze van betalen kunnen kiezen, zoals credit card, paypal, of toezending onder rembours, de laatste mogelijkheid alleen binnen Spanje.

Catalogus

De internetpagina biedt ook een hoofdstuk waar men toegang kan verkrijgen tot de complete catalogus van het Departamento de Ediciones van het Cabildo (Eilandbestuur), met onder de meest gevraagde werken een breed scala aan Canarisch-Atlantische onderwerpen, of gericht op Pérez Galdós.

Zoekmachine

Bovendien bevat de internetpagina een uitgebreide zoekmachine, die het mogelijk maakt elke titel, auteur, of onderwerp terug te vinden; verschillende toetsen maken het mogelijk een keuze te maken uit de diverse opties die deze toepassing biedt.

Tenslotte merkt men op, dat de lancering van de nieuwe internetpagina een van de doelstellingen is welke is weergegeven in de context van het Plan para el Fomento de la Lectura y la Escritura de Gran Canaria (Canarisch Plan ter Bevordering van Lezen en Schrijven).

Calle Cano, 24
35002 Las Palmas de Gran Canaria
CIF: A-35204460
Tlf: (34) 928 381 539 / 928 381 594 
Internetpagina:
www.libreriadelcabildo.com
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nederlandse sociologe Saskia Sassen
krijgt Prins van Asturië-prijs 2013
voor Sociale Wetenschappen

OVIEDO - vrijdag 17 mei 2013 - De Nederlandse sociologe en econome Saskia Sassen zal in 2013 de Principe de Asturias-prijs krijgen die overhandigd zal worden door het Spaanse prinsenpaar, Don Felipe en Doña Letizia. Sassen ontvangt deze prestigieuze prijs voor haar onderzoekswerk in globalisering en internationale migratie.

De Nederlands-Amerikaanse Saskia Sassen is door de jury gekozen uit 26 kandidaten en heeft uiteindelijk ook van haar collega, de Amerikaanse econoom Paul Romer, weten te ‘winnen’, waardoor zij de Prins van Asturië-prijs in ontvangst mag nemen in de categorie Sociale Wetenschappen.
Het is voor de derde keer in 33 jaar, dat een vrouw deze onderscheiding krijgt uitgereikt: (haar voorgangsters zijn: de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum in 2012 en de voormalige Ierse President, Mary Robinson in 2006).


Sakia Sassen.

De in 1949 in Den Haag geboren Sassen is de enige vrouw die wereldwijd in de top tien van sociale wetenschappers voorkomt. Als specialist in globalisering en internationale migratie onderzoekt Sassen ook immigratie en veranderingen in  mondiale steden, evenals veranderingen van transnationale omstandigheden.

"Voor Sassen vormen steden wereldwijd netwerken waar de macht tot beslissen geconcentreerd is en nieuwe relaties tussen gebied, autoriteit en rechten, waardoor de rol van grenzen vervaagt,” zo staat te lezen in het juryrapport, dat ook aangeeft, “dat deze grote ongelijkheid en sociale segregatie genereren, o.a. door verschillen in toegang tot informatietechnologie. "

Meer informatie over Saskia Sassen kunt u nalezen op: www.saskiasassen.com
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nieuwe Onderwijsstaking 9 mei 2013  

MADRID - CANARISCHE EILANDEN - woensdag 10 april 2013 - De openbare scholen in geheel Spanje zullen op donderdag 9 mei 2013 een nieuwe, landelijke staking houden uit protest tegen de hervormingen in het onderwijs die op stapel staat via het wetsvoorstel voor de Ley Orgánica de Calidad de la Educación, kortweg LOMCE genoemd.

Volgens de organisatoren zal het voor het eerst zijn, dat ouders, leerkrachten én vakbonden akkoord gaan met een staking in het Onderwijs.


Wetsvoorstel voor de Ley Orgánica de Calidad de la Educación,
kortweg LOMCE genoemd.

Als onderdeel van de stakingen zullen bijna alle openbare onderwijsinstellingen (behalve de Universitaire)  op 9 mei 2013 gesloten zijn en worden er, naast vergaderingen en debatten, ook demonstraties verwacht op strategische punten.
folleto-lomce-final-2-pa-gina-1_large.jpg
De staking maakt onderdeel uit van  een reeks van demonstraties in april en mei  2013 die worden georganiseerd door de vakbonden CCOO, STES, FETE-UGT en CGT, de Spaanse Confederatie van Ouders van Leerlingen (APEC) en de Unie van Studenten van Onderwijsinstellingen en Universiteiten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Privé-onderwijs op Canarias 
met 53% overheidssubsidie 
op twee na het minst gesubsidieerde

Een studie van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) in het schooljaar 2009/2010 stelt vast, dat 58% van de inkomsten van private onderwijsinstellingen in Spanje afkomstig is van overheidssubsidies.

De privéscholen op de Canarische Eilanden zijn  tijdens het schooljaar 2009-2010 voor 53% gesubsidieerd door de overheid; een percentage, dat het eilandonderwijs tot  het, op twee na, minst gesubsidieerde maakt van Spanje voor deze exercitie, na dat van Madrid (40,1%) en dat van  Catalonië (52,2%), aldus de gegevens die op woensdag 25 juli 2012  zijn gepubliceerd door het INE.

Privéscholen in Spanje

De gemiddelde subsidie voor leerling van een privéschool op de Canarische Eilanden was met €1.925,= het, op twee na, laagste van Spanje, terwijl men in de deelstaat Madrid €1.7787 heeft ontvangen, kwam het nationale gemiddelde uit op €2.411,=.

Zo zijn de gezinsbijdragen per  leerling op een privéschool op de Canarische Eiland met gemiddeld  €1.558,= de, op drie na, hoogste van de Spaanse deelstaten, alleen in Madrid betaalt een gezin meer (€2.500,=)  en in Catalonië (€2.145,=), waarbij het nationale Spaanse gemiddelde uitkomt op €1.541,=

Privéscholen in Spanje
Diploma's, kosten en andere criteria
Er is een breedaanbod aan privéscholen in Spanje, o.a.; parochiale scholen, tweetalige scholen, internationale scholen en een variëteit aan buitelandse scholen. Ongeveer een derde van de kinderen in Spanje worden onderwezen in privéscholen. De meeste privéscholen zijn co-onderwijzend, Katholiek, alhoewel een aantal scholen wekelijkse of interne leerlingen nemen.
De keuze van buitenlandse scholen hangt af van waar men leeft in Spanje. Er is een groot aanbod aan Engelstalige scholen (behalve voor kinderen van 3 tot 8 jaar) in Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Tenerife en aan de costas: Bijvoorbeeld zijn er scholen in Alicante, Barcelona, Cadiz, Fuengirola, Ibiza, Lanzarote, Las Palmas, Madrid, Menorca, Palma de Mallorca, Marbella, Tenerife, Torremolinos en Valencia. In andere steden en gebieden is er misschien maar 1 Engelstalige school in Spanje. Onder de Spaanse wet moeten alle buitenlandse scholen goedgekeurd worden door de Spaanse ambassade. Net zoals staatsscholen zijn de meeste privéscholen actief gedurende 5 dagen, maandag tot vrijdag.

Onderwijsniveaus
Privéscholen onderwijzen aan de hand van een syllabus zoals; the British GCSE and A Level examinations, the American High School Diploma and college entrance examinations (e.g. ACT, SAT, achievement tests and AP exams), the International Baccalaureate (IB) and the Spanish bachillerato. De meerderheid van de Spaanse privéscholen, die volledig in het Spaans onderwijzen, worden ook gesubsidieerd en volgen een geheel tweetalig leerplan. Zij zijn verplicht om enkel en alleen Spaanse leerlingen te aanvaarden en hen het Spaanse leerplan te onderwijzen zowel in het lageronderwijs als in het middelbaaronderwijs en in de Baccalaureaatsopleiding.

Kinderen krijgen de kans om tweetalig te worden en kunnen kiezen tussen een Spaanse- en Engelse universiteit. Om subsidies te kunnen krijgen en om Spaanse leerlingen te aanvaarden, moet 25% van de leerlingen van een school  Spaans zijn en tenminste 20% in elke klas. Als andere voorwaarde om subsidies te bekomen, worden Spaanse leerlingen onderworpen aan controle door de Spaanse regering. Vele internationale privéscholen bevatten een mix van Spaanse en buitenlandse studenten, bijvoorbeeld één derde is Amerikaans of Brits, één derde is Spaans en één derde bestaat uit andere nationaliteiten, hoewel ze Amerikaans of Brits worden genoemd.

Kosten voor privéscholen
De kosten voor privéonderwijs variëren aanzienlijk overeenkomstig de kwaliteit, de reputatie en de ligging van de school. In vergelijking met privéscholen in het Noorden van Europa en Noord-Amerika zijn ze aanzienlijk laag in het algemeen. Niettemin horen scholen in Madrid en Barcelona bij de duurste. Er wordt het meest gespendeerd aan registratie, boeken, materiaal, wasgoed, verzekering, extra activiteiten, excursies, maaltijden en transport. (de meeste privéscholen hebben een busdienst) Ook zijn de meeste privéscholen aangesloten bij de verzekering die de accidenten dekt in het school en gedurende activiteiten die gesponsord worden door de school. Sommige scholen kennen studiebeurzen toe aan ouders met een laag inkomen.

Buitelandse- en internationale privéscholen hebben een minder streng leerplan dan in de Spaanse staatsscholen. Zij voorzien in een meer gevarieerde en internationale aanpak m.b.t. sport, cultuur en kunst, en een bredere keuze in vakken. Vele voorzien ook Engelse zomercursussen dat academische lessen combineert met sport, kunst en ambacht, en andere extra activiteiten. De belangrijkste doelstelling is de ontwikkeling van een kind als een individuele persoon en de aanmoediging van zijn talenten i.p.v. het klassieke lesgeven. Door kleine groepen is het mogelijk om iedere leerling beter en individueel te begeleiden.

De resultaten zijn van zelfsprekend en bijna 100% van de studenten van het privé-secundaironderwijs stromen door naar de universiteit. Aan de andere kant is er het risico dat kinderen terecht kunnen komen in culturele getto's en ongeletterd worden. Hoewel dat het bijwonen van privélessen gunstig kan zijn uit een academisch standpunt, kan de integratie zeer streng beperkt worden.

Het is echter aan te raden om op voorhand een verzoek te doen aan privéscholen aangezien er vele internationale scholen wachtlijsten hebben. Zo wordt men gebruikelijk gevraagd om een school rapport, examenresultaten en andere dossiers op te sturen. Zorg er allessinds voor dat u de terugtredingsvoorwaarden begrijpt in het schoolcontract vooraleer u uw kind inschrijft.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


kaart_canaria-5-46.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--379.jpg

zon-111.jpg