site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-21.jpg

d-43.jpggran-canaria-road-map-1.jpg


Dagelijks verkeersopstopping op de GC-1

GRAN CANARIA - maandag 19 februari 2018 - 7:30 uur op zomaar een dag op de autosnelweg GC-1. Vanaf de luchthaven, in noordelijke richting, begint men te merken dat het verkeer langzamer gaat. Een omstandigheid die erger wordt ter hoogte van La Mareta, in Telde. Wanhopige routine, op een weg die een druk van 200.000 voertuigen per dag ondersteunt, een van de grootste in het land, en heeft geen oplossing voor de korte termijn

De autosnelweg GC-1, die het zuiden van het eiland verbindt met de hoofdstad van Gran Canaria, is een grote trechter geworden die duizenden chauffeurs in de vroege ochtend en middag op twee manieren irriteert. Men controleerde vanuit de lucht de effecten van de verzadiging van voertuigen in de hoofdslagader van het eiland, waarvan het aanvankelijke  ontwerp verouderd is en in de loop van de decennia is overschreden, samen met de ontwikkeling van Gran Canaria.


image_content_3045044_20180217171145.jpgVIDEO:
https://mas.canarias7.es/videos/43-whatsapp%20video%202018-02-19%20at%2008.05.46.mp4

De autosnelweg wordt elke dag beïnvloed door de op- en afritten ter  hoogte van Telde, wat dan niet zo veel plaatsvond in Melenara, Las Huesas, en La Mareta, waar het een van de meest problematische punten van de GC-1 is. Het beeld is altijd hetzelfde: De integratie van duizenden voertuigen op het knooppunt van Telde doet lang wachten op de toegang tot de hoofdstad van Gran Canaria. Het feit van het aannemen van een grote hoeveelheid voertuigen in een korte tijdsperiode zorgt ervoor, dat van 07:00 tot na 9:00 uur en van 15:00 tot 19:00 uur, er sterke verkeersopstoppingen  zijn waarvan de effecten zelfs in het Zuidoosten van het eiland worden opgemerkt,  met langzaam verkeer nabij  de luchthaven.

Het meest problematische gedeelte van de autosnelweg GC-1 is dat wat samenvalt met La Mareta, waar Leroy Merlin, Ikea, en Alcampo, zich bevinden.
Zowel het directoraat-generaal Verkeer als het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria overwegen dringend een actieplan omdat deze weg een druk van 200.000 voertuigen per dag ondersteunt.
En wachtend op het wegenconvenant, waarvan de ondertekening door de Spaanse Staat, maanden in een la ligt, om geen investering te beloven van budgetten die de overeenkomst  onderschrijven, heeft het Cabildo een tijdelijke oplossing voorgesteld om het verkeer te verminderen met een herontwerp van toegangen en het creëren  consolidatie van een vierde rijstrook op sommige wegegdeelten. Echter, zonder een datum voor de uitvoering ervan, blijven  voorlopig duizenden chauffeurs dagelijks  lijden van de verkeersopstoppingen op de op deze auto‘snel’weg die het Zuiden verbindt met het Noorden van Gran Canaria.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-215.jpg


Zes maanden om de weg Tejeda - Artenara
te heropenen

TEJEDA - vrijdag 9 februari 2018 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft noodreparatie-werkzaamheden op de weg van Tejeda naar Artenara (de GC-210) aangekondigd, nadat op zondag 4 februari 2018 ter hoogte van de wijk Rincón een aardverschuiving c.q. steenlawine heeft plaatsvonden en de wegafsluiting werd afgedwongen, informeert de minister van Openbare Werken en Infrastructuur, Ángel Víctor Torres.

"Ik heb de resolutie ondertekend om het noodwerk te verklaren, nadat de bevoegde technische en juridische diensten zijn geraadpleegd, waardoor het werk zo snel mogelijk kan beginnen," voegde de eilandminister er aan toe.
Artenara2.jpg

En het is dat het begin van de werken wordt bepaald door de weersomstandigheden, omdat het blijft regenen en aardverschuivingen worden geproduceerd in deze  zone en op de vele wegen in het hooggebergte, waar alleen al op donderdagochtend 8 februari 2018 zich meer dan een dozijn aardverschuivingen van kleinere omvang hebben voorgedaan.
Artenara3.jpg

Vandaar de aanbeveling van het Cabildo van maximale voorzichtigheid aan de chauffeurs, terwijl men laat weten,  dat het niet respecteren van wegafsluitingen niet alleen een daad van onverantwoordelijkheid is, omdat het een reëel risico is, maar dat het ook een aanzienlijke boete met zich meebrengt.

De uitvoeringsperiode zal ook worden bepaald door de weersomstandigheden, evenals door de ontwikkeling van het werk zelf, en door situaties zoals die zich hebben voorgedaan met het laatste noodwerk op de weg van Ayacata naar Mogán (de GC-605),waar het herstelwerk in volle gang is door drie gaten onder de weg, hoewel volgens een eerste technische beoordeling het ongeveer zes maanden zou duren.

"Het is een zeer complex werk met veel beperkingen, maar het personeel zal stukje bij beetje werken om de voltooiingsdatums te versnellen en de irritaties van de buurtbewoners tot het maximum te beperken." zo heeft de minister en vicepresident van het Cabildo (Eilandbestuur) toegevoegd.

Het herstelwerk, met een oorspronkelijk budget van 1,5 miljoen euro -  dat het vertrekpunt markeert voor de stabilisatie van de helling en bijna de helft van het budget uitmaakt, begint met de sanering en afvoer van de klif, die zal worden gevolgd door een complexe manoeuvre. Techniek, die bestaat uit het naar binnen kantelen van de helling zodat deze niet over de rijbaan uitsteekt.

Artenara4.jpgNa de visuele inspectie, schatten de technici dat alleen de grootste steen die op de weg is gevallen een gewicht heeft van tussen de 800 en 1.000 ton; materiaal, dat van 30 tot 40 meter hoogte is neergeslagen waardoor de weg nagenoeg is verdwenen  over een afstand van ongeveer 25 meter.
Artenara-2.jpg
Om het weggeslagen gedeelte te vervangen, zal het nodig zijn om de acht meter hoge steunmuur over een lengte van  25 meter opnieuw te bouwen om een stevige basis te krijgen, en vervolgens de reconstructie van de weg, met asfaltering en vervanging van beveiligingselementen, zoals  vangrail en de wegsignalering.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-112.jpg


Geen euro extra voor de autosnelweg Pagador-Guía

De Kamer van Overheidsgeschillen
van het Canarische Hooggerechtshof,
heeft de eis van 13,4 miljoen euro door de Joint Venture, afgewezen
inzake de verdubbeling van de autosnelweg
tussen El Pagador en Guía

MOYA-  dinsdag 6 februari 2018.  De Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Kamer van Overheidsgeschillen van het Canarische Hooggerechtshof) heeft in de  Arrondissementsrechtbank van Las Palmas het hoger beroep van de Unión Temporal de Empresas (UTE = Joint Venture) UTE Guía-Pagador’- tegen het vermeende ambtelijk stilzwijgen van het Ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Regionaal Beleid, van de Canarische Regering -  verworpen, als reactie op de vordering van 13,4 miljoen euro aan extra kosten in verband met de uitleg over de uitvoering van de tunnel en de hulpmiddelen voor de bouw van de viaducten, betreffende de verdubbeling van de autosnelweg GC-1 aan de Noordkust van Gran Canaria tussen El Pagador in Moya en Santa María de Guía,

De UTE (Joint Venture) UTE Obrascon Huarte Laín S.A;, Hermanos García Álamo S.L;, en Felix Santiago Melián S.L.’;  heeft zich  in 2015 tot de Kamer van Overheidsgeschillen gericht -  na het voltooien van de verdubbeling van de autosnelweg - met de bewering, dat men ten onterechte extra kosten van €13.428.494,71 had geleden voor de bovengenoemde concepten.

foto-traficio-canarias-k2DD--620x349abc-2.jpg

image_content_2988580_20180206094233.jpgDe Overheid heeft destijds het werk aanbesteed voor een bedrag van €53.594.252,64 - een bedrag dat door een verandering in het ontwerp is verhoogd met 10,6 miljoen euro, bijna 20% van de aanvankelijke prijs, en dat voor rekening kwam van de UTE als gegunde van de aanbesteding, zo heeft de Rechtbank laten weten, vanwege de criteria: "hoofdzakelijk financieel, in plaats van kwaliteit en veiligheid".

"Daarom," zo heeft de Kamer van de Rechtbank gewaarschuwd, "werden het beginpunt van de bouwsystemen en de veiligheid en gezondheid van het bouwwerk beheerst door het eigen aanbod van de aannemer, en als die een defect had deze toerekenbaar daarvoor was."

De uitspraak luidt, dat als de UTE het beste beveiligingssysteem op de markt wilde gebruiken "het zou moeten zijn  opgenomen in het aanbod, om de financiële kosten mee te laten wegen."

De Kamer van Overheidsgeschillen van het Canarische Hooggerechtshof verzekert -  “dat in dit geval, het absoluut onevenredig is; en in strijd met de beginselen die een Overheidscontract zou moeten regelen om een aanbod te doen, en te beweren dat het de kosten in rekening zou brengen die niet in het aanbod waren opgenomen; en misschien gemotiveerd zou zijn geweest, indien opgenomen in het contract- dat het de UTE  niet werd toegekend, gezien het belang bij het toekennen van het financiële criterium."

Het TSJC (Canarische Hooggerechtshof) laat weten,  dat deze rechtszaak niet de eerste is die wordt opgelost met verwijzing naar de uitvoering van de snelweg Pagador-Guía, en documenteert drie arresten in verband met de vermeende verhoging van de projectkosten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-92.jpg


De Canarische Regering
en de Cabildos (Eilandbesturen)
eisen de ondertekening
van het nieuwe wegenconvenant

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 25 januari 2018 - De Canarische Regering en de zeven Cabildos (Eilandbesturen) hebben op dinsdag 24 januari 2018 gemeenschappelijk van de Spaanse Regering de ondertekening geëist van het nieuwe wegenconvenant, waarover  is onderhandeld sinds eind 2017.

De vertraging van de ondertekening van deze overeenkomst verhindert de aanbesteding van nieuwe werken gepland op de zeven eilanden, zo heeft de vicepresident en minister van  Openbare Werken en Transport, Pablo Rodríguez, van de Canarische Regering aangeklaagd, na een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Federación Canaria de Islas (Fecai) (Canarische Vereniging van de Eilanden).
wegen.jpg
De vicepresident en minister van Openbare Werken en Transport  Pablo Rodríguez, van de Canarische Regering (op de foto in het midden) tijdens de ontmoeting op woensdag 24 januari 2018 met de presidenten van de Cabildos (Eilandbesturen).
De huidige voorzitter van de Fecai, de president van het Cabildo (Eilandbestuur van Tenerife) Carlos Alonso, beschouwt het van essentieel belang om een meerjarig investeringsraamwerk te hebben dat het aanbesteden van nieuwbouwwerk mogelijk maakt, en niet alleen van dat wat al in uitvoering is.

 "Daartoe hebben we een overeenkomst nodig, ongeacht of er budgetten zijn of niet," heeft Carlos Alonso gezegd, die geëist heeft  dat de ondertekening onmiddellijk zal plaatsvinden en wel op basis van de voorwaarden waarover eind 2017 is onderhandeld.

Volgens Carlos Alonso is het mogelijk, ‘juridisch en budgettair’ de overeenkomst te ondertekenen, ook heeft men de Rijksbegroting van 2018 nog niet goedgekeurd.

Pablo Rodríguez heeft opgemerkt dat de Rijksbegroting 2017 een post van 219 miljoen euro voor wegen omvatte, en dat tegen 2018 hetzelfde bedrag moest worden opgenomen om de nieuwe werken te  kunnen aanbesteden.

De mimister heeft laten weten, dat het Hooggerechtshof de schuld van de Spaanse Staat aan de Canarische eilanden al heeft erkend vanwege de schending van de wegenovereenkomst van 2012, ondanks dat het Ministerie van Financiën "niet wil horen" over de schuld die dat jaar is gegeneerd.

De recente Ministerraad heeft  eerder een addendum van de vorige overeenkomst goedgekeurd, wat het mogelijk maakt door te gaan met de werken in uitvoering, maar wat nu nodig is, is om nieuwbouwwerken te kunnen aanbesteden, en daarvoor is het noodzakelijk om de nieuwe overeenkomst te ondertekenen, drong Alonso aan.

Veel van deze nieuwbouwwerken hadden al geruime tijd moeten zijn voltooid, maar dat is niet het geval geweest omdat de Spaanse Staat er niet in is geslaagd om aan de vorige overeenkomst te voldoen, klaagde Alonso.

Pablo Rodríguez heeft benadrukt dat het belangrijke werken zijn,  “omdat ze van invloed zijn op 'het dagelijkse leven van burgers', die last hebben van mobiliteitsproblemen en connectiviteit, zodat het geen eis van de Regering is, maar van de hele samenleving.

Carlos Alonso heeft de  steun van de Cabildos (Eilandbesturen)  aan de eis van de Canarisch Regering benadrukt.  om de nieuwe overeenkomst te ondertekenen en heeft laten weten dat de uitspraak van de Hoge Raad een schuld van de Spaanse Staat aan de Canarische Eilanden erkent, “ als een ‘uiterst schadelijke’ inbreuk op de verplichtingen jegens de eilanden.

"Als de overeenkomst niet wordt ondertekend, zullen de eilanden opnieuw worden gestraft", oordeelde de president van de Fecai.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-55.jpg


De GC-1 zal beter worden met een vierde rijstrook

Het aanpassingsproject van de autosnelweg
naar het Zuiden van Gran Canaria
heeft tot doel files te elimineren

GRAN CANARIA - woensdag 24 januari 2018 - De door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voorgestelde oplossing voor het probleem van de files op de autosnelweg GC-1, die zich voordoen op het drukste het punt bij La Mareta, is het creëren van een vierde rijstrook, in beide richtingen. Aan deze ingreep is de aanpassing toegevoegd van de op- en afritten van de zogenoemde Milla de Oro (Gouden Mijl = 1,609344 km) van Telde.

Het project dat de verantwoordelijke voor eilandwegen, Ángel Víctor Torres, heeft doen toekomen aan de Canarisch Regering is afhankelijk van het wegenconvenant dat de Spaanse Staat moet financieren, wat nog wacht op ondertekening.
"We hebben een voorstel gedaan aan de Spaanse Regering voor het wegenconvenant van honderden miljoenen euro's voor het hele eiland, omdat het vorige in 2015 is geëindigd, en een van de belangrijkste werken die van de autosnelweg GC-1 is," heeft Torres uitgelegd.

image_content_2922088_20180123192645.jpg“De aanpassingen van  de op- afritten  van de GC-1 naar en vanuit  de gemeente Telde zijn cruciaal omdat deze weg 200.000 voertuigen per dag telt, een van de drukste wegen in Spanje," aldus Torres.
Dat is waarom Ángel Víctor Torres van mening is, dat de werken noodzakelijk en dringend zijn om het verkeer op het eiland en op dat specifieke weggedeelte te verbeteren. De vicepresident van het Cabildo  (Eilandbestuur) heeft op woensdag 24 januari 2018  een bijeenkomst op Tenerife met de overige  archipelvertegenwoordigers om de wegenovereenkomst met de Canarische Regering te bespreken.

De acties die op de autosnelweg moeten worden ondernomen, zullen gericht zijn op de problemen van toegang tot het belangrijkste commerciële gebied van de gemeente.
"Een bedrag van bijna 10 miljoen euro wordt begroot om de rijstroken  van de GC-1 te verbeteren, wat overigens gemeentelijke planningsacties en commerciële ontwikkeling waren die in hun tijd niet goed zijn voltooid, en die met zich meedragen dat we nu de problemen hebben. Met dit project om de toegang ter de hoogte van Telde te verbeteren, zullen we acties uitvoeren die destijds niet zijn uitgevoerd in Melenara, Las Huesas, en La Mareta, waar een van de meest problematische punten van de GC-1 zich bevindt,” zo heeft de minister van Openbare Werken toegelicht.

Het project omvat de verbetering van toegangsroutes tot het winkelgebied in beide richtingen, wat zou betekenen dat er vier rijstroken zijn in beide richtingen op het gedeelte van de autosnelweg GC-1 dat door de Gemeente Telde gaat.”
image_content_2923228_20180123204009.jpg

De aanpassing als vierde rijstrook van die welke nu de oprit vormt naar La Pardilla. zal de aanleg van een nieuwe afrit met zich meebrengen naar de wijk vanaf de autosnelweg GC-1, tegenover het gebied van Domingo Alonso. Deze verandering zal vier rijstroken mogelijk maken vanaf Jinámar tot aan de toegang naar de Makro; zonder de bouw van een extra rijstrook.

image_content_2923228_20180123204009-kopie.jpgEen van de nieuwigheden in het voorstel,  is de consolidatie van de afrit naar La Pardilla vanuit de hoofdstad. Het wordt een rijstrook die niet verdwijnt zoals die tot nu toe is, maar die het drukste punt  ter hoogte van Makro gaat bereiken. Deze ingreep kan de files die zich elke ochtend in zuidelijke richting ter hoogte van Jinámar voordoen beëindigen, en dat belet ook dat de GC-3 verstopt raakt.

De investering die wordt overwogen het Ministerie van Openbare Werken, van het Cabildo (Eilandbestuur),   ook de nieuwe toegangen tot La Mareta vanuit het zuiden. Hiervoor wordt een deel van de rijstrook parallel aan de GC-1 ingeschakeld, die loopt van El Goro naar La Estrella. "Er worden geen nieuwe rijstroken aangelegd, maar sommige bestaande worden aangepast  als op- en afritten, of dienstwegen, waardoor nieuwe toegangen tot commerciële gebieden worden gecreëerd", zo heeft Torres aangegeven. Een benadering, die vergelijkbaar is met die van de vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez, die opdracht heeft gegeven voor een studie om rijstroken voor VAO (vehículos de alta ocupación) (het Openbaar Vervoer = busbanen) te installeren op de bestaande ruimten, zonder extra rijstroken aan te leggen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-49.jpg


Het Ministerie van Openbare Werken
sluit gedurende plm. vijf maanden
(van januari tot plm. begin juni 2018)
  een rijbaan van de autosnelweg GC-2

 De operatie wordt uitgevoerd ter gelegenheid van het werk
van het complementaire project nummer één
op het gedeelte El Pagador-Guía
van de autosnelweg GC-2


GRAN CANARIA - dinsdag 23 januari 2018 - Het Ministerie van Openbare Werken en Transport, van de Canarische Regering, laat weten, dat bij gelegenheid van het werk van het complementaire project nummer één, op het gedeelte El Pagador-Guía van de autosnelweg GC-2, men in beide richtingen de  rechter rijbaan zal sluiten van 08:30 tot 19:00 uur, gedurende een periode  van ongeveer vijf maanden, vanaf kilometerpunt 17.000, ter hoogte van de El Pagador; tot aan kilometerpunt 20.000 ter hoogte van de afrit Albercón de la Virgen.

 Het werk van het complementaire project nummer één van het El Pagador-Guía gedeelte van de autosnelweg GC-2, dat afgelopen juli werd hervat, omvat de reparatie en het onderhoud van de bestaande viaducten, tussen Santa María de Guía en de Barranco van  Moya. De werken zullen bestaan uit de bescherming van de viaducten met anti-roest verf, en in het geval van de oudste constructies zal het beton worden gerepareerd.
IMG-ViaductoPagador-Gu_a-2201181.jpgHet Ministerie van Openbare Werken sluit gedurende plm. vijf maanden (van januari tot plm. begin juni 2018)  een rijbaan van de autosnelweg GC-2

De operatie wordt uitgevoerd ter gelegenheid van het werk van het complementaire project nummer één op het gedeelte El Pagador-Guía sectie de autosnelweg GC-2.

Het Ministerie van Openbare Werken en Transport, van de Canarische Regering, laat weten dat ter gelegenheid van het werk van het complementaire project nummer één op het gedeelte El Pagador-Guía van de autosnelweg GC-2, men in beide richtingen de  rechterrijbaan zal sluiten van 08:30 tot 19:00 uur, gedurende een periode  van ongeveer vijf maanden, vanaf kilometerpunt 17.000, ter hoogte van de El Pagador, tot aan kilometerpunt 20.000 ter hoogte van de afrit Albercón de la Virgen.

Het werk van het complementaire project nummer één van het El Pagador-Guía gedeelte van de autosnelweg GC-2, dat afgelopen juli werd hervat, omvat de reparatie en het onderhoud van de bestaande viaducten, tussen Santa María de Guía en de Barranco van  Moya. De werken zullen bestaan uit de bescherming van de viaducten met anti-roest verf, en in het geval van de oudste constructies zal het beton worden gerepareerd.

Automobilisten worden vriendelijk verzocht om met hun reizen, rekening te  houden met deze omstandigheden en om uiterst voorzichtig te zijn op de wegegedeelten in aanbouw, met respect voor de bestaande bewegwijzering.
 0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-177.jpg


Gran Canaria besteedt 13,8 miljoen
voor het opknappen van het aanzien van
de autosnelweg GC-1

Het gaat om een lengte van 18 kilometer,
van Las Palmas de Gran Canaria  naar de luchthaven

GRAN CANARIA - dinsdag 5 december 2017- Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gaat het Landschap-Herstelplan uitvoeren op de bermen van de autosnelweg GC-1, die de hoofdstad van Gran  Canaria verbindt met het Zuiden van het eiland,  men besteedt 13,8 miljoen euro voor 53 ingrepen met 394 acties.

Dit project, waarbij verschillende Eilandministeries betrokken zijn, heeft als doel de kwaliteit van het landschap te verbeteren door een analyse en diagnose van de belangrijkste problemen die deze weg voorstelt, over een lengte  van 18 kilometer (van Las Palmas de Gran Canaria naar de luchthaven) met een oppervlakte van 374 hectare.
img_43621-1.jpg
De president van het  Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, presenteert  het actieplan voor de autosnelweg GC-1.
WhatsAppImage2017-12-18at14423728129.jpeg
De ingrepen  starten in maart 2018, op een gecoördineerde manier in de verschillende gebieden, hoewel met speciale aandacht voor Prioriteit-gebied Nr 1. Op dit deel zal men als eerste - met een budget van 3,4 miljoen euro - verbeteringen aanbrengen in het La Laja-gebied, Marpequeña, Bocabarranco, Las Huesas, en de industriegebieden

De 53 geplande ingrepen zijn onderverdeeld in zes niveaus, waarbij rekening is gehouden met aspecten als gemakkelijke uitvoering, prioriteit van de bodem, en urgentie. Ze worden op hun beurt gegroepeerd op basis van budget, locatie, overeenkomst, en functionaliteit.

Voor de  acties die op de wegen moeten worden uitgevoerd heeft:
- prioriteit 0 een budget van €874.264,=
- prioriteit 1 met urgentie  €3.400.00,=  
- prioriteit 2 gecategoriseerd als ‘hoog’ €3.900.000,=
- prioriteit 3 met gemiddelde urgentie €2.200.000,=
- prioriteit 4 heeft een budget van  €2.00.000;= 
- prioriteit 5 heeft een budget van  €1.100.000,=

Het project richt zich onder andere op de hervorming van de openbare ruimte, rustruimtes, hervorming van verlaten ruimten, parkeren, sloop, schoonmaak, infrastructuur, paden en toegankelijkheid, verwijdering van reclameborden, herstel van taluds, landschapsarchitectuur, behandeling van de bodem, en de aanplant van vegetatie en bomen.
image_content_2172932_20170816183723BBB.jpg
VALLAS_PUBLICIDAD_ENTRADA_CORTIJO.jpg

image_content_2172932_20170816183723.jpg

b7e7d4b5-5d5f-40f3-90ad-8c89b6bdb305.jpgNaast deze voorstellen zullen met schermen visuele barrières worden gecreëerd gevels betreffende de achteruitgang van  verwaarloosde landbouwfaciliteiten, die worden gereinigd en geconditioneerd, muren worden behandeld, faciliteiten worden afgeschermd, verlichting wordt verbeterd, graffiti zal worden gereinigd,  en waarde zal worden toegevoegd aan de unieke elementen van het natuurlijke en culturele erfgoed van het eiland.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, Antonio Morales, heeft het in gang zetten van dit Landschapsplan benadrukt, “als onderdeel van het algehele eco-isla (eco-eiland) project waaraan de overheid werkt, en dat men completeert met de ontwikkeling van andere acties, zoals dat van het Observatorio del Paisaje (Landschapswaarnemingscentrum)."

Zoals de president heeft uitgelegd, "staat er al 10 miljoen euro gebudgetteerd voor dit project van in totaal 13,8 miljoen euro, wat als doel heeft de problemen op te lossen van dit fundamentele element van de autosnelweg dat tot nu toe is geconfigureerd met een zee van hekken, verslechterde industriële en stedelijke gebieden, en broeikassen in onbruik; waarop dit plan beoogt te handelen vanuit het beheer van het landschap en de acties van herstel en eliminatie van de negatieve landschapseffecten in het gebied ."

Hetzelfde idee is onderstreept door de Minister van Regionaal Beleid, Inés Miranda, van het Cabildo (Eilandbestuur); evenals door de ontwerper van het project, ,Hubert Lang-Lenton, die de gegevens heeft gedetailleerd van het plan dat Suturas, la piel de Gran Canaria’ (‘Hechten, de huid van Gran Canaria’)  wordt genoemd

"De slechte gesteldheid van deze autosnelweg heeft ervoor gezorgd dat in de loop van de jaren verschillende elementen op de GC-1 zijn verminderd, waardoor het aanzien is afgenomen," zo heeft  Lang-Lenton uitgelegd,  zodat de procedure zal worden aangepakt, "als onderdeel van een herstelproces en het ‘verbeteren’ van het aanzien.”
zzzislas-canariaslogo-1091.jpg


Canarias heeft het afremmen door Fomento
van de ontwikkeling van de wegenconvenant
ter discussie gesteld

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 25 november 2017 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft op dinsdag 21 november 2017 een gesprek gehad met de minister van Fomento (Ontwikkeling), Iñigo de la Serna, voor het deblokkeren van de onderhandeling; en, dat het akkoord acht jaar bereikt.

De nieuwe wegenconvenant van Canarias zal een looptijd hebben van  vier jaar, plus nog eens een verlenging van vier jaar, en veronderstelt een investering te zijn in acht boekjaren van minimaal  2 miljard euro, zo heeft op woensdag 22 november 2017  de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, laten weten, na op dinsdag 21 november  2017 gesproken te hebben met de minister van Fomento, Iñigo de Serna, voor het deblokkeren van de onderhandelingen.
fernando-clavijo.jpg
De Spaanse vice-ministerpresident Soraya Sáenz de Santamaría en de Canarische president Fernando Clavijo, op woensdag 22 november 2017.
Clavijo, die zijn telefoongesprek met de minister bekend heeft gemaakt, heeft na een conferentie in Madrid waar Soraya Sáenz de Santamaría bij aanwezig was, dat het convenant  niet de beperking van het vorige zal hebben en geen investeringsplafond zal hebben, dit wil zeggen dat de jaarlijkse clausule  van maximaal 219 miljoen euro zal worden  geëlimineerd, wat volgens Clavijio het mogelijk maakt, “om de overeenkomst ‘met vrede’ te ondertekenen."

Op deze manier zal de investering in vier jaar tijd minstens 876 miljoen euro - en 1,652 miljard euro in de acht verwachte jaren - bereiken. Aan dat bedrag zal nog eens 400 miljoen euro  worden toegevoegd waarmee Fomento de investering van de Deelstaat zal compenseren, die dit als schuld beschouwt, omdat het Ministerie het moest uitvoeren.

"Dat zal in totaal 2 miljard  euro opleveren," heeft Clavijo gezegd. Hij heeft erop gewezen dat de ambitie van zijn Regering in ieder geval is, om de 219 miljoen tot 250 te verhogen; en, dat een zekere verhoging wordt bereikt die als een toevoeging  in de overeenkomst kan worden opgenomen, zodra de clausule die het investeringsmaximum beperkt, is geëlimineerd.
"Over alle dingen die we verlangen, moeten we onderhandelen," heeft Clavijo gezegd.
zzzislas-canariaslogo-1074.jpg


Tenerife vraag ‘absolute prioriteit’ in wegenaanleg

‘Het is tijd voor Tenerife,’
zeggen de wegenbouwers van het eiland

TENERIFE - zaterdag 29 oktober 2017 - De patronal de la construcción de Tenerife (Fepeco) (werkgeversvereniging van de bouwvaksector op Tenerife) heeft op dinsdag 24 oktober 2017, ‘niet zuur, maar wel krachtig’ aan de Canarische Regering gevraagd, “dat het Ministerie van Openbare Werken absolute prioriteit verleent aan dit eiland en een positieve evenwichtigheid aanbrengt in discriminatie bij de aanbesteding en gunning van de wegenbouw.

Deze boodschap is overgebracht aan de vicepresident en minister van Openbare Werken en Transport, Pablo Rodríguez, van de Canarische Regering, tijdens een ontmoeting met de raad van  bestuur van de Fepeco, waarvan de voorzitter Óscar Izquierdo, heeft verzkerd,”Dat men de laatste tijd met ijver heeft gewekt op Gran Canaria en op de rest van de eilanden en dat Tenerife is achtergelaten zonder prioriteit.
image_content_2479691_20171024195739.jpg
"Nu moet het Ministerie als absolute prioriteit hebben, dat men de bouwwerken op Tenerife aanbesteedt en gunt, en dat we eindelijk een bouwwerk kunnen inhuldigen ," aldus Izquierdo.

'Het is tijd voor Tenerife, en het moment om een evenwicht te bereiken,” dringt de voorzitter  van de bouwbedrijf aan.

De minister heeft geantwoord, dat de Regering moet handelen waar er behoefte aan is, en dat dit het criterium is voor de verdeling van investeringen; en hij heeft daaraan toegevoegd, zonder het positieve discriminatie te noemen, “op Tenerife zijn er nu veel behoeften aan mobiliteit waaraan het Ministerie werkt.”

"We begeleiden het project Chafiras-Oroteanda al, en voor het einde van 2017 zullen we het aanbesteden," en ook voor 2018 wordt het project van de extra rijbaan van de autosnelweg TF-1 aanbesteed, zo heeft hij uitgelegd.

Daarnaast zal het Ministerie zich inzetten voor het hebben van een studie over de altenatieve busbaan op de TF-5. E n op vrijdag 27 oktober 2017 is de aanbestedingscommissie bijeengekomen voor her toevoegen, opstellen en actualiseren, van  het voltooien van de wegenring om het eiland.

Pablo Rodríguez heeft aangegeven, dat er derhalve in 2018  werken op Tenerife in uitvoering zullen zijn, met name de verbinding Chafiras-Oroteanda, de extra rijstrook van de TF-1, en waarschijnlijk de voltooiing van de eilandring.
0000Islas-canariaslogo-kopie-545.jpg


Canarias streeft naar
een nieuwe wegenovereenkomst

CANARISCHE EILANDEN - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - De president van de Canarische Regering Fernando Clavijo, heeft op dinsdag 3 oktober 2017 een ontmoeting gehad in Madrid met de minister van Fomento
(Ontwikkeling), Íñigo de la Serna, met wie hij de situatie heeft geanalyseerd van de nieuwe wegenconvenant, die van kracht moet worden op 21 januari 2018 en die voorziet in een investering van 2,5 miljard euro.

De Spaanse Regering en de Canarische Regering werken al maanden aan de nieuwe overeenkomst, die ook de lopende schuld zal bevatten van het huidige convenant, dat in 2016 is ondertekend en eindigt in december 2017.
image_content_2385145_20171003161017.jpg
                                               Fernando Clavijo en Íñigo de la Serna.
Tijdens een persconferentie op het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), heeft Clavijo benadrukt dat het de wil is van de beide Regeringen  een convenant te sluiten die aan Canarias ‘begrotingsrust’ verleent en juridische zekerheid, en die toestaat werken aan te besteden die zijn voorzien binnen twee tot vier jaar.

De Canarische president heeft ook verzekerd dat zijn Regering zal samenwerken voor het uiteindelijk bereiken van een begrotingsakkoord omdat het belangrijk is voor Canarias en voor Spanje.

"We zullen ervoor zorgen dat alle aanbestedingsprocessen die de Canarische overheid heeft ingesteld, die soms tien jaar zijn achtergebleven, niet worden afgezwakt," heeft hij benadrukt.

Íñigo De la Serna heeft er in deze lijn op gewezen, dat het ontbreken van overeenstemming bij het goedkeuren van de volgende Presupuestos Generales del Estado (Algemene Rijksbegroting) het einde van de geldigheidsduur van de huidige convenant  moeilijk maakt.

Desalniettemin heeft hij gevraagd om 'rust' als de budgetten niet worden goedgekeurd, omdat de Regering volgens de minister zal proberen de overeenkomst uit te breiden zodat het Canarische bestuur nog budgettaire steun heeft voor  de acties die het binnenkort zal aanbieden.

Een eventuele verlenging van de overeenkomst van 2017 zou een ‘ongewenste’ situatie voor de Regering zijn, maar de houder van de cartera de Fomento (Ontwikkelingsportefeuille) heeft verzekerd dat het de infrastructuur van de Archipel niet zou schaden.

Fernando Clavijo heeft gedetailleerd aangegeven dat, "ruim 90 procent" van de toezeggingen die het Ministerie dit jaar heeft verworven bij Canarische Regering "’normaal’ en met ‘zeer positieve’ inzet worden uitgevoerd.

Voor Clavijo weerspiegelt dit, dat in de overeengekomen begrotingen de 'echte behoeften' van de burgers’ en de 'mogelijkheden tot uitvoering' worden gehoorzaamd, en men serieus is geweest  met de publieke hulpmiddelen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-284.jpg


Het tracé Bañaderos-El Pagador
opent een ander wegenfront in het Noorden

Het voorstel een tunnel te bouwen aan de kust van Moya verdeeld de gemeenten van deze agglomeratie

MOYA - vrijdag 16 juni 2017 - De opening  van de nieuwe weg van La Aldea, feestelijk gevierd door geheel Noord Gran Canaria in de Semana Santa (Goede Week)  van 2017, legt nu het geschil bloot tussen de agglomeratiegemeenten voor de aanleg van het tracé tussen Bañaderos en El Pagador, een flessenhals die diverse kustwijken doorkruist en verplicht tot het beperken van de snelheid tot 50 kilometer per uur.

Twintig jaar nadat men het eerste project heeft goedgekeurd voor het verdubbelen van het aantal  rijbanen van de Noordelijk autoweg, de GC-2, is het probleem van dit tracé niet alleen nog niet opgelost, maar heeft het zich verergerd door de  meningsverschillen over het bouwen van een tunnel tussen de barranco (het ravijn) van Azuaje en El Pagador, dat momenteel geblokkeerd is door het nieuwe  Plan Insular de Ordenación (PIO) (Eilandplan Ruimtelijke Ordening) van Gran  Canaria, en de betrekkingen vergiftigd  tussen de betrokken overheden.
                                                                   VIDEO:
Quintanillafotosdegrancanaria-com-1.jpg
                                  ply2845_imgg3024_1-1.jpg

                                         Autoweg GC2 - Quintanilla - Arucas
                                            2-41.jpg
                                            https://youtu.be/s6PNjI_l0NQ
                                            3-45.jpg

De Gemeente Moya wil al sinds een decennium dat de verbreding van de autosnelweg van het Noorden niet de toeristische ontwikkeling tegenhoudt van de kust van de gemeente en heeft een tunnel voorgesteld om het verkeer van de kust vandaan te houden.  Dit zou het mogelijk maken de huidige autoweg te veranderen in  een boulevard in  twee richtingen en de grond te hesrtellen naast de wijken El Altillo, La Barranquera , en El Roque

Daarentegen eisen de gemeenten Santa María de Guía, Gáldar, Agaete en La Aldea met urgentie de verbreding van de GC-2 tussen Bañaderos en El Pagador, overeenkomstig het aanvankelijke project, om deze flessenhals te vermijden in de verbinding met Las Palmas de Gran Canaria en de rest van het eiland.

De vergaderingen die toe nu toe zijn gehouden voor het zoeken van een toenadering zijn geëindigd zonder een akkoord en de hete aardappel is overgedragen aan de Mancomunidad (Agglomeratie) van de tien Noordelijke gemeenten, het Cabildo (Eilandbestuur)m en de Canarische Regering, die in de komende dagen de onderhandelingen hervatten voor het zoeken van overeenstemming.

quintanilla-1.jpgDe eerste slag wordt gehouden in de herziening van het PIO van Gran Canaria en bij het opstellen van het Plan Territorial Parcial de la Ordenación del Litoral del Norte (PTP-15),  (Deelplan Ruimtelijke  Ordening van de Noordkust), waar de Gemeente Moya aandringt in de opname van een tunnel en waar de overige gemeenten afwijzend tegenover staan, omdat ze van mening zijn, dat het vaststellen van dit tracé in de planning de werkzaamheden jarenlang kan uitstellen, zoals gebeurde aan het eind van de vorge Eeuw met de zogenoemde Variante de Bañaderos

In het beste geval, verzet men zich niet tegen het ontwerpen  deze onderdoorgang als een optie voor de toekomst, maar geeft men prioriteit aan de verbreding van het huidige tracé in het
Convenio de Carreteras (Wegenconvenant) dat men binnenkort zal tekenen tussen de Canarische Regering en het Spaanse Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

Het probleem is geld en tijd. En beiden zijn schaars. Het alternatief dat Moya voorstelt (de tunnel) wordt geschat op 52 miljoen euro, Het tracé van de nieuwe rijbanen in het midden van de huige  autoweg kost de helft, 25 miljoen euro, maar blijft een provisionele oplossing in afwachting van het verschijnen van financiering.

De bouw van die tnnnel voor twee hogesnelheidsrijstroken in beide richtingen, vertraagt het bouwwerk jaren en misschien wel decennia, afhankelijk van de tijd die het duurt om een nieuw project op te stellen, financiering te verkrijgen, en de werkzaamheden uit te voeren.

De gemeenten Guía, Gáldar en Agaete, degenen die meer strijd hebben gepresenteerd in de recente bijeenkomsten met het Cabildo (Eilandbestuur) en de Canarische Regering, waarschuwen dat ze niet bereid zijn om langer te wachten, maar begrijpen en respecteren de positie van Moya.

Een omstandigheid die nog meer complicaties toevoegt aan het bouwwerk is, dat zowel de tunnel, als ook het nieuwe tracé in de open lucht, door het Parque Rural de Doramas (Plattelandspark) gaan; een beschermd natuurgebied , dat verplicht tot een milieurapport om zich aan te passen aan de regelgeving van de Europese Unie, steeds met het zwaard van Damocles boven  het hoofd van een vonnis  van de rechtbanken die het hele project stilleggen.
costa_sanandres.jpg                                                                        
San Andrés
Mancomunidad  (Agglomeratie)
La Mancomunidad del Norte  (de Noordelijke Agglomeratie) is het eerste forum voor het zoeken van consensus, aldus de uitleg van  de huidige voorzitter, Pedro Rodriguez (Nueva Canarias - NC), burgemeester van Santa María de Guía. “In de komende dagen proberen we standpunten nader bijeen te brengen, maar we komen steeds op voor de burgers van Guía, Gáldar, Agaete, en La Aldea, dat men niet de snelle en veilige toegang gaat afremmen naar de hoofdstad,” zo heeft hij benadrukt.

Rodríguez is van mening, dat het nog steeds mogelijk is de beide oplossingen  te combineren, maar eerst moeten de vertragingen op dit tracé voorkomen worden. “Het is legitiem dat Moya dit alternatief benadrukt en dat men het kan overwegen voor de toekomst, maar men kan geen voorwaarden  stellen aan de gehele ontwikkeling van het Noorden met eerst het aanleggen van de tunnels en daarna pas het overige.”

De burgemeester van Gáldar, Teodoro Sosa (Nueva Canarias - NC) ), dringt aan op dat idee en  laat weten dat de chauffeurs van het Noorden dagelijks blootgesteld worden een  boetes voor snelheidsovertredingen op dit weggedeelte, waar de snelheid beperkt moet worden tot 50 kilometer per uur, terwijl men op de rest van de autosnelweg 80 tot 90 kilometer per uur mag rijden. Ook vreest hij dat opname van de tunnel in het PIO en in het  PTP-15  zal dienen als excuus voor de Canarische Regering en voor het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling)om door te blijven gaan met het vertragen van de verdubbeling van dit tracé, want tot op heden bestaat er geen financiering voor dit bouwwerk,.

Sosa heeft zelfs een tussentijdse oplossing voorgesteld, die bestaat uit het op provisionele wijze gebruiken van de binnenste  twee rijbanen van de huidige autoweg, daarvoor  hoeft men alleen maar twee rijbanen  aan te leggen naast de rotswand en kan men  later de discussie oplossen over de tunnel.

De burgemeester van Moya, Hipólito Suárez (Partido Partido - PP), accepteert geen provisionele oplossingen, omdat hij vreest (met de ervaring van de andere tracés van de GC-2) dat die definitief zijn.  Zo gebeurde men de verdubbeling vanaf de Granja tot aan Bañaderos, zonder dat iemand het waagt nu dat tracé in vraag te stellen.

“Ik begrijp nu dat men de aanleg van de tunnel niet kan uitvoeren en dat de tweede fase van de autosnelweg van La Aldea de absolute prioriteit heeft;  het enige wat Moya vraagt is, dat men dit traject opneemt in het PIO en dat men vervolgens financiering zoekt,” stelt de  burgemeester, die opmerkt dat het tracé van Bañaderos naar El Pagador - en concreet het deel dat door de gemeente Moya gaat -  “aan niemand voordeel, of nadeel oplevert, omdat zich hier geen geen vertragingen voordoen, het enige probleem is de snelheidsbeperking.”

Als het gaat om provisionele oplossingen te vinden, verzekert Suárez “ dat het ook mogelijk is om het tracé te verdelen in twee fasen", op de wijze dat men eerst dat deel aanlegt wat door Arucas loopt, van Bañaderos naar de barranco (het ravijn) van Azuaje, waarvan het hele plan nu  al de goedkeuring heeft van de Gemeente, en dat men de huidige autoweg met gelijke tred aanhoudt zoals die momenteel door Moya loopt. "Dat gedeelte is net iets meer dan een kilometer en het verschil tussen50 , of 70 kilometer per uur is slechts 37 seconden," zegt hij.
0000AAAAIslas-canariaslogo-8.jpg


De pijnlijke jaren van de Bañaderos-Variant

De beoogde wijziging van de GC-2 langs de kust van Arucas was werk dat moest gebeuren in 1996

MOYA - dinsdag 18 april 2017 - De wijzigingen en het getouwtrek over de rol van de autoweg in  Moya heeft een gevaarlijk precedent op enkele kilometers van de plaats, juist bij Bañaderos de volkswijk van Arucas, dat zich heeft veranderd in een episch centrum van een ramp aangekondigd door gelijke motieven, en dat opgeteld  minstens een decennium aan vertragingen heeft in de infrastructuur van dit gebied, inclusief nog wat meer voor de rest van de agglomeratie.

In het decennium van 1970 heeft  de Staat een serie percelen onteigend die grenzen aan de huidige weg, met het doel de GC-2 te verbreden. Met deze handeling , het opgeven van een aantal hectaren, is een groot aantal bananenplantages ingestort met het gewas dat hier de perfecte grond had voor een productie van de hoogste kwaliteit .
tramo-banaderos-1.jpg
   imagen-1-3.jpg             Opening van de verdubbeling van de GC-2 bij Bañaderos op 14 december 2009.
FIRGAS-mapa.png
Sinds die tijd al heeft zich een grote frustratie voorgedaan  onder de eigenaren van die landenrijen, omdat het bouwwerk er niet gekomen is. De machines werkten grondig aan wat dan de het hoogste viaduct in Spanje zou worden, dat van Silva, geopend in 1979. Maar in Bañaderos kwam nog niet eens een Chinese machine.

Het nieuwe viaduct ‘ontsloot’ voor de rest van het eiland  de drie gemeenten in het Noordwesten, Guía, Gáldar en Agaete, die tot dan toe afgelegen lagen door een weg, die van El Hormiguero, een verkeerssituatie die moeilijk te berijden was en gevaarlijk als doortocht. Na de opening is het verkeer aanzienlijk intensiever geworden dat nu zowat verstikt bij de afrit naar Bañaderos.28-7-2015_107_21_6_-1.jpgImagen_Trazado_del_Norte_abril_2017_copia_1-2.jpgDe ineenstorting werd geserveerd, toen in de jaren 1990 de staatsruif niets meer opleverde. Toen in 1996, met 6 miljard pesetas, eindelijk de tractoren in zicht kwamen voor de nieuwe weg tussen Bañaderos en Pagador, veranderde de Gemeente Arucas de situatie.

Men stelde voor dat het tracé gedeeltelijk zou gaan door de wijk van Arucas om zo een ruimte vrij te maken tussen het gemeentelijke traject en de wijk El Puertillo. Men opende zo een enorme bouwplaats.  De Sector-3, die men ‘het nieuwe perceel’ noemde. Maar er was een probleem, om daar achterom te kunnen passeren dienden meer bananenplantages te verdwijnen.

Alles goed en wel. Enkele gewassen die tientallen landbouwers  bijeen bracht en die gedeeltelijk behoorden tot de familie die de boerderijen had moeten verlaten vanwege de eerste onteigening  in de jaren ’70. Maar er was meer. Moya  dat kennis had gekregen van het verzoek van Arucas,  vroeg het terugzetten naar de landzijde. En wat dat betreft wilde Firgas een eigen verbinding met de GC-2.

In elk geval was het getouwtrek geserveerd, omdat een unitair project dat vanaf de kruising  bij Cardones tot aan Albercón de la Virgen in Guía automatisch gepareerd werd.

Men verwachtte dat het nieuwe verzoek aan de uitvoering zou vertragen maar niemand kon zich de atoombom-explosie  voorstellen die zich voordeed tussen de bananenplantages van Antonio Hernández, de meerderheidsaandeelhouder van de te ontmantelen gewassen, en die samen met de buren van de eigen wijk een actiegroep oprichtte, de federatie van  milieugroeperingen en andere verenigingen , die hoofdpijn opleverde  tot  23 oktober 2011.

Om te beginnen, hadden ze de onvoorwaardelijke steun van het Ministerie van Landbouw, van de Canarische Regering, die een ‘dwaasheid’ uitgaf door te verklaren dat men het gedoopt had tot Variante de Bañaderos,  “die een ruïne  zou zijn voor een van de best te bewerken oppervlakten van het eiland,” die als teken temeer 200 fanegadas aan  oppervlakte bevatte in een netwerk van waterbouwkunde voor pure landbouwproductie. Maar dat was niet genoeg.

Het Ministerie van Openbare Werken, onder druk van de gemeenten en ondanks de oppositie van hun eigen technici, stelde nieuwe plannen op. Iets wat altijd zijn tijd nodig heeft. En terwijl de  ingenieurs, Canales en Puertos een hersenschim bedachten, ging Hernández over tot zijn aantekeningen voor het behalen van zijn recht. Omdat hij naast irrigereerder en betaler, advocaat is.

Invloed op het milieu
Belagend, en toen men het eerste bekend maakte van het alternatieve project van de Variante, vermoedde HZ Landbouw tekortkomingen op het milieueffectrapport van 28 december 1999.
Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof vaardigde, derhalve, een uitspraak met stillegging uit.

Met dat kort geding brokkelde achtereenvolgens de rest van het werk tot aan Guía af. En voor  de in de Noordelijke agglomeratie 100.000 geregisterde inwoners in die jaren, begon een jarenlang durende kruisweg van bij zonsopgang naar de hoofdstad rijden en bij zonsondergang weer naar huis terug te keren in het Noorden. Waar protestmanifestaties geen einde maakten aan de verkeersopstoppingen.

Het is dinsdag 23 maart 2011, na het afwijzen van het TSJC van het hoger beroep en na de  smeekbede dat niet te doen, maar het werk te activeren, omdat het anders vijf jaar vertraging zou oplopen.
5015847-1.jpg                                          
Bañaderos: het strand van Quintanilla.
ply2845_imgg3024_1.jpg                                                               
   
Quintanilla.
noticia_13818.jpg

Op 5 september 2013 verklaart het TSJC het oude milieueffectrapport van 1999 nietig.
In 2005 wijst dezelfde Kamer de Variante rechtstreeks af, maar de Regering bereidt een ander, bijna identiek,  project voor,  maar met een andere naam: Plan Territorial Especial de Carreteras del Norte de Gran Canaria (Speciaal Regionaal Plan Noordelijke Snelwegen van Gran Canaria), en bovendien veel ambitieuzer met twee tunnels onder de wijk Ecaleritas en een afrit op de Lomo de Quintanilla; daar, waar men onderweg meer bananenplantages passeert.

Deze manoeuvre ontketent de grote strijd. Ondertussen  doen zich massademonstraties voor met protesterende burgers vanwege de files die ontstaan, en de protestgroep aankondigt dat ze het  aangepaste Plan niet nodig hebben maar het Plan dat al geschreven is opnieuw te gebruiken.

Men is allemaal tegen het Plan Insular de Ordenación, zij van Arucas, zij van Kustzaken, die voor het bestaande plan van Bañaderos naar Guía zijn. En men slaagt daarin. In april 2008 begraaft het TSJC het gloednieuwe Plan Territorial Especial (Speciale Territoriale Plan), dat door de Rechtbank in 2011 was geratificeerd nadat, in die jaren, het effect van het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Canarische Regering was teruggekaatst. Maar de vraag dat het vanwege de straling verrijkt uranium zou bevatten, zoals al eerder was aangekondigd, annuleerde volledig de planning van de Gemeente Arucas, toekenningen, bouwwerken, vergunningen en contracten.

Dat alles na duizenden en duizenden  euro’s kosten in de aanbesteding en de toekenning van de uitwerking van nieuwe projecten en de geschillen die daaruit voortvloeiden. Inclusief de woningen die men bouwde in de hitte van  de toekomstige, nooit gebouwde Variante; vanwege de ongewisse vergunningen.

De ramp bereikte de Silva-viaducten in Guía in het Westen, en reikte  in het Oosten tot aan de IV Fase de la Circunvalación (Vierde Fase van de Rondweg) die men enkele maanden geleden heeft geopend.

Een jurist  heeft tijdens de laatste aflevering uitgelegd, dat als de eiser ertoe overgaat de uitvoering van de uitspraak in zijn volledigheid uit te voeren, de gevolgen onoverzienbaar zouden zijn geweest, niet alleen voor de toekomstige Noordelijke autosnelweg, zoals men die altijd heeft beschreven in het verleden, maar vooral voor de schatkist van de overheid.

Dit was alles wat er was, voor de voorlopige verdubbeling van de oorspronkelijke route, die geopend is in december 2009;, en die acht jaar later (anno 2017!)… nog steeds: ‘voorlopig ‘ is.
000islas-canariaslogo-kopie-161.jpg


De Spaanse Staat zal vermoedelijk
2,5 miljard euro gaan investeren
in het nieuwe wegenconvenant met Canarias

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 maart 2017 - De nieuwe wegenconvenant  waarover de Spaanse Staat en de Deelstaat Canarias aan het  onderhandelen zijn, veronderstelt een Staatsinvestering te gaan worden van minimaal 2,5 miljard euro op een termijn van tien tot 15 jaar voor de Canarische wegen, zo heeft op vrijdag 31 maart 2017 de minister van  Openbare Werken, Pablo Rodríguez, van de Canarische Regering, laten weten.

De minister en vicepresident van de Canarische Regering heeft aangegeven dat men in het Parlement  een onderhandeling heeft geopend voor de afwikkeling van het huidige convenant, dat in 2017 afloopt, en waarvan door het niet nakomen - vanwege de overheidstekorten sinds 2012 - een schuld ten gunste van Canarias is ontstaan van 750 miljoen euro.
infografia_aldea.jpg  Gran Canaria autosnelweg El Risco-Agaete: Kaar in 2022, of wordt het toch uiterlijk 2032 ???
De afwikkeling van het huidige convenant zal plaatsvinden in juni 2018, “en ik vertrouw erop dat de Staat zal voldoen wat ze schuldig is,” heeft de  minister laten blijken tijdens een hoorzitting van de parlementscommissie.

Rodriguez heeft toegezegd  het Parlement te zullen informeren  over het bouwwerk wat men, met de kosten, zal opnemen  in de nieuwe overeenkomst, maar hij heeft al laten weten dat de wegen in uitvoering  van het huidige convenant prioriteit hebben, en men de wegen zal gaan aanleggen waaraan men niet is kunnen  beginnen vanwege de bezuinigingen; en nieuwe projecten aan zal gaan, die als primair zijn bestempeld door elk Cabildo (Eilandbestuur).

In het nieuwe convenant zal men niet de sluiting van de eilandring om Tenerife opnemen;  een bouwwerk, dat wordt geschat op 300 miljoen euro als het Cabildo (Eilandbestuur) eenmaal toegezegd zal hebben dit uit te voeren en te financieren ten laste van het Fondo de Desarrollo de Canarias (Fdcan) Canarische Ontwikkelingsfonds).

“Dat zal niet het investeringsevenwicht in het nieuwe convenant wijzigen; daar het deel wat  toekomt aan Tenerife, gebruikt zal worden voor  andere wegen op het eiland welke het (Cabildo) Eilandbestuur) prioritair acht,” heeft Rodríguez gezegd.

De minister heeft verdedigd, dat alle Cabildos (Eilandbesturen) die dat willen en die bouwwerken van regionaal belang kunnen financieren, dat kunnen doen door middel van een convenant met Canarische Regering, zonder dat de Canarisch Regering haar bevoegdheden verliest, omdat men de leiding en het toezicht op de bouwwerkzaamheden blijft behouden.

De minister heeft bevestigd, dat men dezelfde formule gaat hanteren - zodat het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife de tunnel van Erjos kan gaat aanleggen in de sluiting van de eilandring - welke men heeft toegepast op Gran Canaria toen haar Cabildo (Eilandbestuur) de eerste fase heeft voorgefinancierd van de weg van La Aldea, en van het vierde deel van de Rondweg om Las Palmas de Gran Canaria.

Pablo Rodríguez toonde zich tevreden over de aankondiging van de Spaanse Regering, dat men in 2017 in de Rijksbegroting 200 miljoen euro opneemt voor het huidige wegenconvenant, tegenover de 97 miljoen van 2016.

Echter, zoals het PSOE-parlementslid Patricia Hernández heeft aangegeven,  zal deze hoeveelheid - ondanks dat die het dubbele is van de bedrag in 2016 - niet toereikend zijn voor de toegezegde jaarlijkse investering van het huidige wegenconvenant, waarmee men door blijft gaan met het opstapelen van de schuld.

 Patricia Hernández heeft van de minister geëist dat men in de Rijksbegroting  geen werkzaamheden noemt, maar alleen het jaarlijkse bedrag dat men toekent aan het convenant, zodat het de Canarische Regering zal zijn die het verdeeld; iets, waar  Pablo Rodríguez zich mee eens toonde.

Als men de bouwwerken benoemt, zal elke weg in de Rijksbegroting gefinancierd lijken te zijn in termen van wederzijdse contacten en beïnvloeding waardoor elke politieke vertegenwoordiger in Madrid geweest zou zijn, zo waarschuwde Hernández.

De PSOE-afgevaardigde is bovendien van mening dat het niet helpt in de onderhandelingen met de Spaanse Staat, dat de Canarische president, Fernando Clavijo, de Eilandbesturen aanspoort dat ze fondsen bijdragen voor de regionaal belangrijke wegen van hun respectievelijke eilanden.

"De bevoegdheden voor de regionale snelwegen zijn gedefinieerd, die liggen bij de Canarische  Regering, zodat de uitvoering ervan niet afhankelijk is van de financiële capaciteit van elk Eilandbestuur," zo waarschuwde zij.

Het realiseren van beheersvergoeding door de Canarische Regering zonder het bijdragen van fondsen - zodat elk Eilandbestuur vooruit kan met bouwwerken naar hun financiële capaciteit - breekt Canarias op,” zo zei zij.
tenerife-nasa-736174.jpg

CC-parlementslid Elena Luis, verdedigde echter het recht en de wettelijkheid dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife een bouwwerk financiert - zoals de eilandring- met geld uit het Fdcan, omdat het gaat om een strategische weg voor de mobiliteit van het eiland.
mapa-5-1.jpgDat neemt niet weg dat de andere eilanden geen financiële macht hebben om de wegen te bouwen, was zij van mening ten aanzien van het deel van de eilandring dat men toevoegt, omdat andere gemeenten het meest profiteren van het gemeenschappelijke beleggingsfonds.

De minister heeft echter over de financiering van het bouwwerk van het Cabildo (Eilandbestuur) verduidelijkt,  dat het niet schadelijk zal zijn  voor het evenwicht tussen de eilanden, omdat andere bouwwerken op Tenerife zijn opgenomen in het wegenconvenant.

Asunción Delgado, van Podemos, heeft aangegeven dat de bouwwerken die men zal inlijven in het nieuwe wegenconvenant zal gaan definiëren zonder consensus , of sociale deelname en zonder te kunnen rekenen op een duurzaam mobiliteitsplan; zorgen, waarop de minister niet geantwoord heeft, maar die wel heeft aangekondigd dat men een brief aan het Parlenmet zal sturen wanneer wegen gedefinieerd zijn welke men zal gaan financieren.

Esther González, van Nueva Canarias, verlangt van de minister een ‘betalingsplan’ van de 750 miljoen  door de Staat verschuldigde euro’s, zonder dat men deze  schuldfinanciering vermengd met de financiering van de  nieuwe overeenkomst.

Miguel Jorge Blanco, PP, en Melodie Mendoza, ASG, zijn gezamenlijk verheugd over de harmonie tussen de Spaanse Staat en de Canarische Regering.
ZZZIslas-canariaslogo-765.jpg


Een van de hoofdwegen in Arguineguín,
de GC-500, is na werkzaamheden,
eindelijk volledig opengesteld voor het verkeer

MOGÁN - In de nacht van zondag 13, op maandag 14 november 2016 heeft men het gedeelte van de GC-500 geasfalteerd, tussen de rotonde aan het begin en de rotonde met ‘la cola de la ballena’ (de ‘walvisstaart)’ in de stadswijk Arguineguín (gemeente Mogán) .

Daarmee zijn, na anderhalf jaar, met een investering  van €100.000,=  de herstel-  onderhouds- en verbeteringswerkzaamheden aan een van de hoofdwegen in Arguineguín voltooid die in totaal een investering hebben gevergd van 1.120.000 euro.
img_37263.jpgDe burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft namens het Gemeentebestuur, aan de winkeliers,omwonenden, en wegwerkers, duizenden excuses aangeboden vanwege de vertraging.
000islas-canariaslogo-196.jpg


Tussen Telde en het Zuiden
staan 119 reclameborden illegaal

GRAN CANARIA - donderdag 28 juli 2016 - Langs de GC-1, de autosnelweg naar Zuiden, van Telde naar San Bartolomé de Tirajana staan 149 reclameborden. Behalve de 30 die op gemeentelijk grondgebied staan, die gewettigd kunnen worden, is de rest - in totaal 119 - illegaal en het Cabildo (Eilandbestuur) is de procedure begonnen om ze te verwijderen.

De 'dwaasheid' van reclameborden langs de corridor van Gran Canaria, de GC-1, tussen Telde en San Bartolomé de Tirajana, is zodanig, dat er 119 onwettig zijn en dus illegaal. Slechts 30 van de 149 langs dit tracé van de autosnelweg staan op gemeentegrond en zijn wettelijk goedgekeurd. De andere reclameborden, die staan op plattelandsgrond of op bouwgrond hebben geen vergunning, of toestemming. De helft van deze 149 reclameborden, om precies te zijn 75, staan op plattelandsgrond.
vallas-1.jpg 13786546516.jpg
 De aantallen die het Observatorio del Paisaje (Landschapswaarneming) heeft geteld, bewijzen uiteindelijk de ongecontroleerdheid die heeft bestaan op de woekering van deze reclameborden, zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, benadrukt. De chaos is het grootst in Telde, waar 107 reclameborden staan, waarvan er 84 illegaal zijn en schlechts 23 op gemeentelijk grondpercelen staan. Dat is 72% van die welke langs de weg staan.
Carteles-Gran-Canaria-Alejandro-Ramos_EDIIMA20160616_0883_18.jpg

Van de totaal 149 getelde reclameborden, heeft men er 16 gelokaliseerd in de gemeente Agüimes, en staan er ook nog eens 14 in de gemeente Santa Lucia; zeven in San Bartolomé de Tirajana, en vijf in Ingenio.
valla8x3-publicidad-canarias.jpgDe De president van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft benadrukt, dat eenmaal de kwalificatie kennende van de grond waarop de 149 publicatieborden staan, elk van de vijf betreffende gemeenten een proces daartoe zal beginnen, net zoals de Servicio Insular de Carreteras (Eiland Wegendienst) dat zal doen, om te beginnen met de ontmanteling van die welke illegaal zijn.

Wat dat betreft, heeft hij zijn bereidheid getoond de reclamebureaus te ontmoeten die de eigenaren zijn van deze reclameborden, die buiten de ruimtelijke ordening vallen, “om het proces te faciliteren”, aldus Antonio Morales.
2008-08-26_IMG_2008-08-19_23_32_08_2.jpg"De realiteit is onweerlegbaar. We moeten handelen en deze ongecontroleerde onzin controleren," heeft Morales gezegd over het initiatief dat het Cabildo (Eilandbestuur) deelt met de gemeenten, en wat zal dienen als ervaring voor toekomstige verfraaiingsacties langs de Noordelijke autosnelweg (de GC-2).

Morales heeft laten weten, dat het installeren van deze reclamebordenillegaal is op suelo rústico (plattelandsgrond) en op de erfdienstbaarheid van het publieke domein van de wegen en hij heeft uitgelegd dat in het tweede geval, verwijdering geen waarschuwing vooraf vereist.

In het geval van de reclameborden op plattelandsgrond is het nodig een termijn te stellen aan de eigenaren, en verplaatsingen naar gemeentegrond zullen wettelijke aangevraagd moeten worden, wil men daar mee doorgaan.
zzzislas-canariaslogo-10.jpg


Na 20 jaar: Verbetering van
de veiligheid in de Julio Luengo-tunnel

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 25 juli 2016 - Na 20 jaar voert het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria verbeteringswerkzaamheden uit voor de veiligheid in de Julio Luengo-tunnel, met het doel deze uit te rusten net zoals de andere tunnels in het netwerk dat tot de bevoegdheid behoort van het Eilandbestuur. Het gaat om de eerste algehele actie die de tunnel krijgt in 20 jaar, zo heeft de minister van Openbare Werken en Infrastructuur, Ángel Víctor Torres, laten weten tijdens een bezoek aan de werkzaamheden in de tunnel.

Torres heeft aangegeven, dat sinds het Cabildo eenmaal het onderhoud van de tunnel op zich heeft genomen in de loop van 2015 - wat een fundamentele verkeersweg is bij de toegang en de uitgang van de hoofdstad - de technici van Openbare Werken na drie weken werken in het interieur van de tunnel aan een project dat een budget heeft van €300.000,= “We hebben een tunnel uit de 20ste Eeuw gekregen, en we werken eraan om een tunnel van de 21ste Eeuw te verkrijgen,” zo voegde hij toe.
julioluengo2.jpgDe acties omvatten de aansluiting van de bewakingscamera’s in de tunnel met het controlecentrum van Carreteras (de Dienst Wegenonderhoud) in La Laja, waardoor het mogelijk is, incidenten onmiddellijk vast te stellen, een kwalitatieve stap voorwaarts in de veiligheid, zo voegt de eilandminister toe.
julioluengo.jpgZe omvatten het actualiseren en het verbeteren van de tunnel, met het reinigen van het plafond en de zijwanden door deze te ontdoen van roet, om meer zichtbaarheid in de tunnel te geven. Men schildert de vangrail in de tunnel en bij de in-en uitgangen wit, om de helderheid te verhogen, en men schildert opnieuw de wegmarkeringen (de lijnen die de rijbanen scheiden) evenals de symboliek van de doorsnede van de GC-2 welke door de tunnel loopt.

De verbindingstunnel aan de twee tunnel-einden, in onbruik sinds 20 jaar, was niet te gebruiken door de afzetting van sediment van regen, wat momenteel verwijderd wordt door de technici, zodat het weer een echte weg wordt voor het personeel van de noodhulpdiensten bij elke eventualiteit.

Er komt ook een verkeerslicht bij de Noordelijke ingang van de tunnel, om het verkeer om te kunnen leiden in geval van een ongeluk met voertuigen die vast staan in de tunnel.
julioluengo1.jpgPeriodiek onderhoud
Naast de buitengewone werkzaamheden zoals deze, zal Openbare Werken vanaf nu periodiek onderhoud aan de tunnel uitvoeren. “In deze vier jaar gaan we ruim €800.000,= besteden en bovendien hebben we een begroting geprojecteerd van 9 miljoen euro in het wegenconvenant met de Spaanse Staat, maar de Julio Luengo-tunnel kon niet langer wachten en dus zijn we vanuit het departement Conservering met de werkzaamheden begonnen,” zo voegt Torres toe.

Naast de verbetering en de aanpassing van de tunnel, zal het Departement Wegenonderhoud de beheer-protocollen toepassen voor brand, net zoals ze die draaiboeken hanteert voor de andere tunnels welke men beheert.

De Julio Luengo-tunnel - die in 1993 in gebruik is genomen en een lengte heeft van 1.130 meter - heeft een enigszins unieke configuratie, bestaande uit twee afzonderlijke tunnelbuizen met een lengte van 600 meter elk, verbonden door een dienstgalerij van 300 meter bij de noordelijke ingang, en die zich tot 500 meter uitstrekt in één valse tunnel aan de monding bij het Alcaravaneras-strand.

Per rijrichting tellen de tunnelbuizen drie rijbanen en zijn ze afgewerkt met gewapend beton en met geprefabriceerde betonnen panelen.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-112.jpg


De Gemeente opent de verbindingsweg
tussen het Hospitaal en het Palacio de Congresos

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 12 juli 2016 - De 1,5 kilometer lange enkelbaans weg met middenberm voorzien van palmbomen, was al klaar en 15 jaar geleden afgesloten voor het verkeer; en is nu, op dinsdag 12 juli 2016, eindelijk, geopend voor het verkeer.

Deze weg verbindt in de gemeente San Bartolomé de Tirajana de rotonde bij het Hospital San Roque Maspalomas met de rotonde bij het Palacio de Congresos y Convenciones Expomeloneras, ofwel de percelen Meloneras 2-A en Meloneras 2-B.
13639497_1141609472529220_1225995773_o.jpgDe straat die nog steeds geen officiële naam heeft, is op de noodzakelijke onderdelen geschikt gemaakt voor opening voor het verkeer, door het gemeentelijke departement Dienst Gemeentewerken, Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid, dat geleid wordt door wethouder Fernando González Montoro.

13639571_1141609475862553_1678509228_o.jpgDe werkzaamheden bestonden o.a. uit het schoonmaken van de middenberm, het snoeien van de palmbomen over het gehele traject, het reinigen van het wegdek, de verbetering van de riolering/afwatering, het schilderen van de wegmarkering, en het vervangen van 500 strekkende meter kabel van de openbare straatverlichting, het asfalteren van sommige weggedeelten en het aanbrengen van verkeersborden.

13639523_1141609465862554_1834916510_o.jpg"Deze weg was niet eerder voor het verkeer beschikbaar, door verwaarlozing en gebrek aan beheer van de vorige gemeentebesturen; ondanks het feit, dat het een belangrijke verbindingsader is voor het verkeer vanuit de woonwijk van Las Meloneras, en in het bijzonder voor de aansluiting vanaf het Ziekenhuis naar het dichtstbijzijnde strand,” zo heeft Fernando González Montoro laten weten.
000islas-canariaslogo-39.jpg


Het Cabildo gaat de niet-stedelijke reclameborden langs de GC-1 verwijderen

GRAN CANARIA - vrijdag 17 juni 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft een studie opgedragen over het eigendom van reclameborden aan beide zijden van de autosnelweg naar het Zuiden, de GC-1, tussen Las Palmas de Gran Canaria en San Bartolomé de Tirajana, met het doel al die reclameborden te verwijderen die zich niet in stedelijk gebied bevinden.

Een door het Cabildo (Eilandbestuur) en de gemeenten waar de GC-1 doorheen gaat- behalve Mogán - ingestelde werkgroep, heeft besloten een externe instantie in te schakelen voor het gedetailleerd tellen van de reclameborden die zich bevinden langs de autosnelweg die het meest bereden wordt op het eiland.
vallas.jpg

V.l.n.r.: Torres, Morales, Brito en Miranda, op woensdag 15 juni in het Cabildo (Eilandbestuur).
img_34943.jpg
Naast het vaststellen van het eigendom van deze panelen wil men nagaan, of ze wel of niet op gemeentelijke grond staan, en derhalve als dat nodig is, zal men een strafdossier openen dat eindigt met de sloop ervan. Dat heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, laten weten aan het eind van een ontmoeting met de gemeentebesturen van:
- Las Palmas de Gran Canaria,
- Telde, -Ingenio,
- Agüimes,
- Santa Lucía,
- San Bartolomé de Tirajana,
die een gemeenschappelijk ordeningsmodel hebben ondertekend voor de reclameborden welke men ziet vanaf de GC-1, wat gebaseerd is op een voorstel van de hoofdstad.

Het Departement Regionaal Beleid ,van het Cabildo (Eilandbestuur), heeft een voorstel tot ingrijpen geschetst voor die delen van de autosnelweg waar het landschap het meest is aangetast, en waar men aan zal gaan werken met concrete acties en concrete projecten in de volgende vergadering, op 26 juni 2016.

Nu gericht op de GC-1, zullen deze landschapsvoorstellen dienen als experimentele projecten voor soortgelijke acties op de Noordelijke autosnelweg, de GC-2; beide wegen waarop het Cabildo (Eilandbestuur) haar pijlen richt, zijn geadopteerd door de werkgroep.

Landschsapswaarneming
De vergadering is ook akkoord gegaan met het creëren van een meervoudig Landschaps-observatieteam van technici van het Cabildo (Eilandbestuur), ondernemersorganisaties en de burgermaatschappij; aanvankelijk gericht op de GC-1 en de GC-2, om iets te doen aan de deplorabele toestand van de wegen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-601.jpg


De weg van de Parador de Tejeda
naar de Pico de Las Nieves wordt opgeknapt

TEJEDA - donderdag 7 april 2016 - De weg die van de Pico de Las Nieves naar Cruce de Tejeda gaat, zal worden opgeknapt, de route wordt verfraaid en veiliger gemaakt, met een investering van 2,14 miljoen euro van het Cabildo (Eilandsbestuur). Het Ministerie van Openbare Werken heeft de werkzaamheden - voor de in slechte staat verkerende 4,8 kilometer van de autoweg  GC-150 - aanbesteedt op dinsdag 5 april 2016.

De weg - die het hele jaar door wordt  bereden door toeristen die zich naar de bergtoppen willen begeven, en die gaat vanaf het uitzichtspunt op de top van het eiland, de  Pico de las Nieves, naar Cruz de Tejeda - zal eind van de zomer 2016 worden opgeknapt over een lengte van vijf kilometer. De werkzaamheden worden geheel uitgevoerd door het Ministerie van Openbare Werken, van het Cabildo. en zijn  aanbesteedt voor een bedrag van 2,14 miljen euro.
caRRETERATEJEDA.jpgVolgens de minister van Openbare Werken, Ángel Víctor Torres,  gaat het om een van de prioriteiten van het Cabildo (Eilandsbestuur), omdat de eerste 4,9 kilometers van de GC-150 momenteel  in  slechte staat verkeren.

Torres legt uit, dat de werkzaamheden variëren van het snoeien van bomen aan de kant van de weg die het asfalt, via het aanbrengen van een houten vangrail, tot aan het draineren van de weg met het aanleggen van een afvoer van regenwater.

Op de top verbindt  de GC-150 het Cruce de Cruz de Tejeda met de Pico de Las Nieves.

Omdat de GC-150 tussen de kilometerpunten 0,000 en 4,800 door de gemeente Tejeda en door het beschermde natuurpark Las Cumbres gaan, zal er speciale zorg besteed worden aan de uitwerking op het landschap van dit gebied.
zzzzzzzislas-canariaslogo-384.jpg


Het Cabildo voert werkzaamheden uit
aan de rotswand van La Laja
ter voorkoming van steenlawines

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 16 februari 2016 - Ter voorkoming van steenlawines worden er aan de rotswand van La Laja, de toegang vanuit het Zuiden tot de hoofdstad van Gran Canaria, werkzaamheden uitgevoerd die beginnen op dinsdag 16 februari 2016 en die zes weken in beslag gaan nemen.

Gedurende de genoemde zes weken zal de linker rijbaan van de autosnelweg, vanuit het Zuiden richting Las Palmas de Gran Canaria, dagelijks van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17.00 uur zijn afgesloten bij La Laja.
img-20160215-wa0004.jpg                                                            (Archieffoto) La Laja.B.

Bij La Laja hebben zich diverse keren steenlawines voorgedaan, de laatste aanzienlijke was eind 2014.

De Dienst Wegenonderhoud van het Ministerie van Openbare Werken zal de rotswand saneren en vervolgens  een netwerk aanbrengen op het gedeelte waar zich, door regenval, de steenlawines hebben voorgedaan.
zzzzzzzislas-canariaslogo-181.jpg


Het Eilandbestuur verbetert de veiligheid van de Los Frailes-tunnel in Mogán 
met een nieuwe verlichting

MOGÁN - donderdag 24 december 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de nieuwe, energiebesparende verlichting in werking gesteld van de Los Frailes-tunnel in Mogán op de autoweg GC-500, met een investering van €263.810,=  .

De minister van Openbare Werken, Ángel Víctor Torres, van het Cabildo (Eilandbestuur), en de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, hebben op woensdag 23 december 2015 benadrukt, dat de nieuwe verlichting een aanzienlijk besparing oplevert in de energiekosten, aldus staat te lezen in een communiqué dat is uitgegeven door het Cabildo (Eilandbestuur).
img_31885-1.jpg

img_31887.jpg
"We willen veiligheid bieden op de eilandwegen door in te zetten op duurzaamheid en efficiënt energieverbruik,” zo benadrukt Torres.

De tunnelverlichting bestaat uit twee sensoren voor dag- en nachtverlichting en 36 hogedruk natriumlampen, 20  armaturen hoge druk natrium damp-lampen  en 16 LED verlichtings-elementen  met een totaal geïnstalleerd vermogen van 20.920 Watt.
De LED-verlichting zal alleen ’s nacht branden, want die geeft weinig licht als de zon schijnt, zo staat in de nota,  waarin men toevoegt, dat de zuidelijke weg intensief wordt gebruikt door toeristen  fietsers, die om meer en betere veiligheid gevraagd hebben.
“In de begroting van 2016 zijn posten opgenomen voor de vervanging van verlichting in het eilandwegennetwerk voor een modernere, zuinigere en duurzame,” zo heeft de vicepresident van het Cabildo (Eilandbestuur)  toegevoegd.
img_31886.jpgOp haar beurt, heeft Onalia Bueno laten weten, dat is voldaan aan een aloude wens van het Gemeentebestuur en van veel fietsers en wielrenners die zich in het voorseizoen op deze weg voorbereiden op hun koersen.
img_31884.jpg“Er zijn ongelukken gebeurd met dodelijke afloop tussen de tunnels en de nieuwe verlichting zal dat helpen voorkomen,” aldus de burgemeester; die eraan herinnert, dat nog wel de verlichting van de Tiritaña-tunnel gerealiseerd moet worden, en ze wenst, dat -  om die uit te voeren - er in de begroting 2016 van  het Cabildo een post voor is opgenomen.

Van de drie tunnels op de GC-500, namelijk die van:
- Cañadas del Canario,
- Los Frailes
- Tiritaña,
moet alleen die van Tiritaña nog verlicht worden, zo besluit men de nota.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-100.jpg 


Voorstel van Gran Canaria
aan de Canarische Regering voor
de aanleg van nieuwe wegen voor 410  miljoen euro

GRAN CANARIA - vrjidag 18 december 2015 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft haar voorstel doen toekomen aan de Canarische Regering betreffende de noodzaak van het aanleggen van nieuwe wegen; dit, met het oog op de onderhandelingen die de Deelstaatregering zal hebben - na de Algemene Verkiezingen van 2015 - met de nieuwe Spaanse Regering voor het komende Wegenconvenant (2016-2020).

De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, en de eilandminister van Openbare Werken, Ornella Chacón, hebben de prioriteit voor de aanleg van wegen becijferd op 410 miljoen euro.
infografia_aldea-800x400.jpg 1448024901_644144_1448025499_noticia_normal.jpg                                                                                                                           Onella Chacón.
carretera-agaete-la-aldea-gran-canaria.jpg                                                           
Autosnelweg Agaete- La Aldea.
Zo brengt Gran Canaria de noodzaak onder de aandacht voor het aanleggen van het gedeelte van de nieuwe autosnelweg tussen El Risco en Agaete. Evenals de rondweg om Agaete naar Puerto de las Nieves; en ook de verdubbeling van autoweg tot autosnelweg van het vissersdorp naar Gáldar.
carretera_de_baaderos.jpg
                                                               Bañaderos en Pagador.
Ook verlangt men op de Noordelijke autoroute de verdubbeling van de autosnelweg tussen Bañaderos en Pagador.

e110.jpg

Naar de Julio Luengo-tunnels
tore.jpg

p53.jpg                                    Belén María.                                        
75715.jpg

75687-las-palmas-de-gran-canaria-centro-comercial-la-ballena.jpg
             Escaleritas: Winkelcentrum La Ballena

Tevens stelt men voor, verbetering van de toegangen op de rotonde Belén María in Las Palmas de Gran Canaria en naar de Julio Luengo-tunnels, en - eveneens  in de hoofdstad van Gran Canaria - bestaat de noodzaak tot het verbeteren op de circunvalación (rondweg) van de tunnel bij La Ballena.
img_img_lamareta-nuevoacceso_copy.jpg                                              Een nieuwe toegang naar La Mareta.
Richting Zuiden van het Eiland stelt men  een nieuwe indeling voor van de op- en afritten van de GC-1 naar Las Huesas, La Mareta en Melenara. En is er het voorstel voor het aanleggen van de tweede fase van de circunvalación (rondweg) El Carrizal-Ingenio Agüimes.
gc-rutaoeste-1.jpg'S.  Nicolas de Tolentino' is de benaming tijdens het Franco-regime voor de Canarische plaatsnaam: La Aldea 
Ook stelt het Cabildo (Eilandbestuur) de noodzakelijkheid voor, de wegenring om Gran Canaria te voltooien met de aanleg van de autosnelweg tussen Mogán en La Aldea.

00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-77.jpg 


Een probleem in de planning van de Ruimtelijke Ordening remt de toegangswegen naar ‘La Mareta’  af

TELDE - donderdag 13 augustus 2015 - Het zit niet mee met het project voor de herindeling van de toegangswegen naar winkelcentrum ‘La Mareta’, waardoor dit een gevaarlijke flessenhals gaat vormen met het oog op de kerstdrukte, omdat dit voor verkeersopstoppingen zorgt op de autosnelweg GC-1. Nu betreft het een probleem in de planning wat de werkzaamheden tegenhoudt van de toegangswegen aan de kust naar dit winkelcentrum.

De werkzaamheden voor de herindeling en verbetering van de toegangswegen naar ‘La Mareta’-   het winkelcentrum waar o.a. gevestigd zijn: Alcampo, Leroy Merlin, Ikea, McDonald's, en Punto Zero - zullen ook met Kerstmis 2015 niet voltooid zijn. Het is nu de tweede keer dat deze vertraging oplopen. De files bij de op- en afritten, en het ergste, de flessenhals op de GC-1 richting Zuiden, direct na de golfbaan van San Ignacio, gaan weer dagelijkse kost worden in de periode november t/m januari. Het Cabildo (Eilandbestuur) staat op het punt de werkzaamheden aan de kust voor het project van de toegangswegen naar ‘La Mareta’ aan te besteden, maar het ontbreekt aan de behandeling van de plannen, wat al maandenlang de aanvang van de werkzaamheden vertraagt.
plannig.jpg
De nieuwe weg moet- als directe toegang - op dit perceel onder het viaduct van de GC.-1 gaan lopen.

Dat is de reden - zo legt de eilandminister van Openbare Werken, Ángel Víctor Torres, uit, waarom het Cabildo (Eilandbestuur) nog niet is overgegaan tot de aanbesteding voor dit deel van het project, ondanks dat zijn voorganger in september 2014 een akkoord heeft ondertekend voor de behandeling van het dossier voor de ingreep aan de Oostkant en aan de kust.
img_DSC_0084.jpg

Het probleem draait erom, dat voor de uitvoering van het voorstel zoals dit is ontworpen, men eerst het Plan General de Ordenación (PGO) (Algemene Plan Ruimtelijke Ordening) zal moeten wijzigen met het intekenen van een weg welke loopt over het perceel dat eigendom van de Gemeente is wat ligt tussen het parkeerterrein van Leroy Marlin en de autosnelweg GC-1. Dit is een terrein van 6.200 m² wat de Gemeente diverse keren heeft geprobeerd te verkopen. De weg moet parallel aan de Autosnelweg CC.-1 komen te lopen en wordt verbonden met de weg die loopt tussen het gebouw van Punto Zero en een parkeerterrein dat grenst aan de GC-1.

Deze verandering in het PGO is de bevoegdheid van de Gemeente en kan men realiseren via een puntsgewijze verandering, of via een algemene herziening van het PGO (Plan Ruimtelijke Ordening) dat in uitvoering is; maar - hoe snel de Gemeente dit ook wil doen - geen van beide mogelijkheden kan snel gerealiseerd zijn, wat onvermijdelijk de werkzaamheden in 2015 vertraagt.

Deze nieuwe tegenslag zorgt voor het derde achtereenvolgende jaar voor een vertraging van een project met een investering van 1,5 miljoen euro, dat in 2013 is aangekondigd door de toenmalige minister van Openbare Werken, Carlos Sánchez (PP), van het Cabildo (Eilandbestuur).

In 2014 heeft men laten weten, dat problemen met de grond de verdere aanpassing van de toegangswegen verhinderden, dit wil zeggen tegenover de Makro en Decathlon, maar dat men door zou gaan in Zuidelijke richting. Nu men weet wat het meest recente obstakel is, blijft alles in afwachting van de behandeling daarvan.
1-AAAAislas-canarias-84-7.jpg


Ombouw doorgaande weg in Aguineguín verkeersomleiding tot november 2015

MOGÁN - woensdag 3 juni 2015 - Het autoverkeer in de richting Mogán-Las Palmas zal op de belangrijkste verkeersader van Arguineguín - tot november 2015 -worden omgeleid via de Calle Miguel Marrero. Het verkeer richting Las Palmas-Mogán zal op de GC-500 over één rijbaan geleid worden.

Op woensdag 3 juni 2015 is men begonnen met de eerste fase - tussen kilometerpunt 28.500 en 28.700 - van de ombouw en verbetering van de GC-500, de doorgaande weg in het centrum van Arguineguín.
img_28668.jpg

De weg, die recentelijk is overgaan van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in handen van de Gemeente Mogán, zal worden verbeterd dankzij een gemeentelijke investering van 1,5 miljoen euro.
img_28666.jpg De ombouw die in juni van 2014 in gang is ingezet omvat ook de aanleg van nieuwe trottoirs, het installeren van nieuwe bushaltes, de aanleg van groenstroken en het onderhoud aan de voetgangersbrug tussen het Plaza Pérez Galdós en de Calle Luján Pérez, welke de hooggelegen gedeelten van Arguineguín met elkaar verbindt.

img_28667.jpg
Het Gemeentebestuur van Mogán heeft de ombouw- en verbeteringswerkzaamheden _ die zullen worden uitgevoerd in vier fases- gegund aan het bedrijf Satocan S.A.
img_28665.jpg
De eerste fase van de ombouw heeft een uitvoeringstermijn van ongeveer vijf maanden. Het Gemeentebestuur wil de weg aanpassen op het toegenomen winkelverkeer (aantal voetgangers) in het gebied.

Voor de tweede fase heeft de Gemeente een aanzienlijke ombouw van de toegang tot Arguineguín op stapel staan met de mogelijke uitbreiding tot drie rijbanen op het tracé tussen de afrit van de autosnelweg GC-1 en de barranco (het ravijn) van Pino Seco.

Hiermee wil men de verkeersopstoppingen voorkomen welke zich voornamelijk voordoen tijdens de spitsuren en zodoende Arguineguín aangenamer maken voor de bewoners, het doorgaande verkeer en de bezoekers van deze wijk in Mogán.
islas-canarias-23.jpg


67 blauwe en gele lantaarnpalen zonder licht
geven kleur aan de Noordelijke-autosnelweg

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 14 april 2015 - Het Ministerie van Openbare Werken van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft aan het Ministerie van Milieuzaken gevraagd, over te mogen gaan tot het ontsteken van de 67 - blauwe en gele- lantaarnpalen, die elk van twee licht-armaturen zijn voorzien, waarmee men de verlichting wil verbeteren op het tracé van de Noordelijke Autosnelweg GC-2 tussen El Rincón en Costa Ayala.

Het nestelen van de pardelas cenicienta (pijlstormvogels) op de rotswanden van El Rincón is de reden waarom het ene Ministerie aan het andere toestemming heeft gevraagd, over te mogen op het ontsteken van de lantaarnpalen waarmee men de drie kilometer beter wil verlichten bij de toegang tot de hoofdstad via de GC-2 voor het viaduct van El Rincón.
farolas3.jpgMen vertrouwt erop in de derde week van april 2015 een gunstig rapport te hebben voor de 134 licht-armaturen van de 67 lantaarnpalen welke om en om blauw en geel zijn en in november 2014 geplaatst door de concessiehouder voor het onderhoud van de wegen in het Noorden.

farolas2.jpg

De bekabeling van de dubbele, 12 meter hoge lantaarnpalen was verdwenen bij een koperdiefstal en moest worden vervangen. Momenteel gaat men over tot het verzegelen van de putdeksels die toegang geven tot de bekabeling; om te voorkomen ,dat er nog meer koper verdwijnt uit deze openbare voorziening.

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft in november 2014 bij het Ministerie van Industrie, van de Canarische Regering, de behandeling van het verlichtingsproject in gang gezet, zo heeft de minister van Openbare Werken uitgelegd en die heeft laten weten, dat de vergunningaanvraag bij Milieuzaken later heeft plaatsgevonden.

untitled-119.png

De op de genoemde drie kilometer van de GC-2 geplaatste 12 meter hoge lantaanpalen zijn van gegalvaniseerd metaal en de 134 verlichtingsarmaturen - met een verbruik van 250 Watt -zijn van het merk Socelec (model ‘Furyo’).
Canarias.png CabidoGranCanaria.png 371880-1p.jpg
Eiland-vlag
De kleuren blauw en geel, waarmee ze alternatief zijn opgefleurd, komen overeen met die van de vlag van Gran Canaria, die ook gebruikt worden door het Cabildo (Eilandbestuur) op andere openbare locaties en in openbare ruimten.
islas-canarias-23.jpg


De eiland-ring om Tenerife groeit gestaag

TENERIFE - donderdag 26 maart 2015 - De eiland-ring om Tenerife groeit gestaag en op 28 maart 2015 zal weer een gedeelte van deze autosnelweg geopend worden die in de toekomst om het gehele eiland zal lopen.

Hoewel op het tracé tussen Chío en Santiago noch problemen met de tunnel ‘El Bicho’ zijn, die de opening vertragen, wordt nu het tracé tussen Vera de Erques en Chío voor het verkeer vrijgegeven.
55130330b121e.jpg
16 maart 2015: Het opzienbarende, uiterst gecompliceerde begin van de bouw van de boogbrug over de Barranco (het Ravijn) van Erques.
Vier hijskranen van 600 ton hebben de eerste, 120 ton zware, boog in positie gebracht. Door de sterke wind en de complexheid van het positioneren heeft de klus lange tijd in beslag genomen. Op 19 maart 2015 is dan de tweede boog geplaatst.
Ondertussen gaat ook de aanleg van het tracé aan de ander kant tussen Armeñime (Adeje) en Vera de Erques verder. De boogbrug over de Barranco de Erques wordt met een spanwijdte van 160 meter en spectaculaire constructie.

Men is in 2007 begonnen met de aanleg van de autosnelweg van Adeje naar Santiago del Teide, maar deze moest wegens geldgebrek twee jaar worden stilgelegd,. In 2014 heeft de Canarische Regering zes miljoen euro beschikbaar gesteld, echter pas met een krediet van het Cabildo (Eilandbestuur) , van ruim vier miljoen euro, komt de voltooiing van dit tracé van de ringweg om Tenerife binnen bereik; die, de als deze eenmaal voltooid is, helemaal om het eiland leidt.
5513038ac633a.jpgNaast de reparatie van de leiding en het herstellen van de schade, zijn nog een paar recente werkzaamheden uitgevoerd voordat het tracé uiteindelijk kan worden opengesteld voor het verkeer.
Onlangs zijn in de dicht bij zee aangelegde buizen van de ‘El Bicho’-tunnel scheuren in het asfalt ontdekt, veroorzaakt door een steenlawine. Nader onderzoek heeft uitgewezen, dat deze lawine is veroorzaakt door een lekkende waterleiding.

Na meerder crisis-beraadslagingen heeft de Eilandpresident, Carlos Alonso, op 9 maart 2015 toelichting gegeven op de diverse mogelijkheden, waarbij men de opening voor het verkeer tot aan Chío heeft bevestigd, en , dat de opening van de resterende drie kilometer – inclusief de ‘El Bicho’-tunnel, afhankelijk is van de herstelwerkzaamheden die nog niet waren voltooid, waardoor de geplande opening van eind maart 2015 verschoven zou kunnen worden naar midden april. Maar gelukkig vindt de opening voor het verkeer nu uiteindelijk plaats op 28 maart 2015.
islas-canarias-23.jpg


Bahía Feliz  krijgt een rotonde
als toegang tot het toeristengebied

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 22 december 2014 - De rotonde zal worden binnenkort worden aangelegd door het Consorcio de Rehabilitación Turística (Consortium voor Toeristisch herstel) met een begroting van €364.583,= bij de op- en afrit naar het toeristen-wooncomplex ‘Bahia Feliz’, als antwoord op een oud verzoek van de werkende bevolking en de bewoners van dit gebied.

De rotonde, de toegang tot dit gebied moet gaan verbeteren, zal worden uitgevoerd via het Consorcio para la Rehabilitación Turística, dat op woensdag 17 december 2014 de aanleg van het verkeersplein openbaar heeft aanbesteed met een netto start-bedrag van €364.592,66
img_25110.jpgHet gebied van Bahía Feliz beschikt momenteel over een toegang ter hoogte van het ‘Orquídea’-hotel. Automobilisten die van daaruit richting San Fernando gaan; of zij die, het gebied willen binnenrijden, en dit doen  vanuit Las Palmas de Gran Canaria, ondervinden daarbij groot ongemak, omdat zij zich gedwongen zien, door de dubbele rijrichting, met een doorlopende middenberm-scheiding, een heel eind om te moeten rijden bij de Aeroclub en Águila Playa.

De rotonde die de Gemeente en het Consortium hebben geprojecteerd als verbinding, in beide richtingen, en ook ter verbetering van de toegang voor voetgangers bij de bestaande bushalte, beslaat een oppervlakte van 3.500 m² op grond die 100% eigendom van de Gemeente is. De aanleg ervan vindt plaats vanaf kilometer 08-365. Het gaat om een middelgrote rotonde, met een doorsnee van de binnenste cirkel van 10 meter, aangepast aan de beperkingen van het grondeigendom in dat gebied, waarbij de dubbele rijrichting gehandhaafd blijft.

Het noodzakelijke verwijderen van de parkeerplaats in de nabijheid van rotonde zal men complementeren met de kleinere onoverdekte parkeerplaats, die op een veiligere manier plaats zal bieden aan hetzelfde aantal voertuigen.

“De aanleg van deze rotonde maakt ook de verbetering mogelijk van de voetgangersvoorziening in het gebied met de verbreding van het trottoir van de Avenida Windsurfing en eveneens de verbetering van de toegang, het comfort en de veiligheid van het voetgangersverkeer naar de bestaande bushalte in de nabijheid, waar diverse bussen van het openbaar vervoer bijeen komen, evenals de toeristische charter-bussen,” zo heeft de wethouder van de gemeentelijke Dienst, Fernando González Montoro, gezegd. De gehele aanleg zal worden verlicht en van signalering voorzien. Men legt groenstroken aan voor een aantrekkelijk aanzicht, en voor veiligheid als deze rotonde eenmaal in gebruik is, als veranderd, herkenbare locatie op het nieuw weggedeelte en, als toegangsweg van de woonwijk Bahia Feliz.
islas-canarias-23.jpg


De PP in de Senaat weigert het bedrag te verhogen voor de wegenaanleg op Canarias

MADRID / CANARISCHE EILANDEN - woensdag 19 december 2014 - De politieke partij Coalición Canaria (CC) beschuldigt de Spaanse Regering van het opleggen van een bezuiniging van 628 miljoen euro op de begrotingen die betrekkingen hebben op de periode 2012-2015.

De nationalisten geven te kennen, dat van de in het convenant 19 geplande wegen, er tien stilgelegd blijven met de nieuwe bezuiniging.
Obras-Circunvalacion-Palmas-Canaria-Dagafle_EDIIMA20141006_0392_18.jpgDe aanleg van de vierde fase van de Circunvalación (Rondweg) om Las Palmas de Gran Canaria.
Op woensdag 10 december 2014 heeft de Partido Popular (PP) een motie van Coalición Canaria (CC) afgewezen die van de Spaanse Regering verlangde het begrote bedrag met 150 miljoen euro te verhogen voor het garanderen van het uitvoeren van de aanleg van wegen  zoals voorzien in het bestaande convenant voor samenwerking tussen de Spaanse Staat en de Canarische Regering.

Volgens CC-senator Narvay Quintero, is de  financiële beperking “eenzijdig opgelegd, zonder waarschuwing, of overleg vooraf,” door de Spaanse Regering die een bezuiniging van 628 miljoen euro heeft opgelegd in de begrotingen die betrekking hebben op de periode 2012-2015 voor wat betreft de voorziene toekenning in het convenant, dat een verlies is geweest van 10.000 arbeidsplaatsen.

Quintero heeft benadrukt,  zich ervan bewust te zijn van de noodzaak aanpassingen te doen vanwege de economische crisis - de Canarische Regering een vermindering van 30 tot 50% en dit heeft geaccepteerd, maar niet een van 73% zoals die is voorzien in het wetsvoorstel voor de begroting van 2015

De van El Hierro afkomstige senator stelt, dat de infrastructuur voor het vervoer op Canarias “een kwestie van de Spaanse Staat is,” en hij heeft gewaarschuwd, dat van de 19 in het convenant geplande wegen, er tien stil blijven liggen met deze nieuwe bezuiniging.”
NarvayQuinteroCC.jpeg ImageHandler.jpg
                      Narvay Quintero Castañeda                                 Jaime Mateu Istúriz

Onterechte en discriminerende, politieke beslissingen
Daaronder “uiterst noodzakelijke wegen,” zoals die van La Aldea op Gran Canaria; de eilandring om Tenerife, en de Noord-Zuidhoek van Fuerteventura, “die wederom in de lucht blijven hangen door onterechte en discriminerende, politieke beslissingen.”

Een bezuiniging, zo heeft hij toegevoegd, die in schril contrast staat met de 3,561 miljard euro welke men in 2015 zal gaan investeren, om door te gaan met het uitbreiden van het netwerk aan autosnelwegen op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Het verminderen van de in het convenant overeengekomen bedragen moet niet worden opgevat als een ‘belediging’, zo heeft de PP-Senator Jaime Mateu geantwoord, die rechtvaardigt, dat de aanpassingen verplicht worden door de economische crisis.

Mateu heeft tevergeefs een amendement voorgesteld als vervanging, door er bij het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) op aan te dringen door te gaan met de financiering van het akkoord over de wegen voor het bedrag dat voor elk jaar is opgenomen in de Algemene Rijksbegroting.

Quintero heeft het amendement afgewezen, op grond van het feit, dat de PP de geplande begrotingspost kan wijzigen.
islas-canarias-23.jpg


Het plan voor de Tangent van Telde 
is opgenomen in het wegenconvenant
met de Spaanse Staat

TELDE - woensdag 10 december 2014 - Het plan voor de Tangent van Telde is opgenomen in het wegenconvenant met de Spaanse Staat. Het betreft het regionale beleidsplan - dat de tangent van Telde regelt als de toekomstige toegang tot de stad vanaf de circunvalación (rondweg) om de hoofdstad (GC-3) - wat het verkeer moet ontlasten op de autosnelweg GC-3 in de richting Zuiden, nabij Valsequillo en de verbinding met industrieterrein ‘El Goro’ en met de - eveneens toekomstige - variant naar de luchthaven Gando.

Met zeven viaducten en vijf tunnels over een lengte van ruim 8,5 kilometer op het hoofdgedeelte, zonder daarbij de aftakkingen en aanvullende wegen te tellen, heeft op woensdag 10 december de het speciale regionale beleidsplan geldigheid gekregen.
Dit plan regelt de ordening van de Tangent van Telde; de weg, die gedacht is, om van de circunvalación (rondweg) om de hoofdstad (GC-3) naar Telde te gaan -  zonder over de autosnelweg naar het Zuiden (GC-1) te komen -  en deze te verbinden met de, eveneens toekomstige variant naar de Luchthaven.
De documentatie voor dit plan heeft op woensdag 19 december 2014 kracht van wet gekregen.
circunvalacionlpgc-1.jpg
2011-06-05_IMG_2011-06-05_22-25-01_telde-1.jpg

51516.jpgZonder toegewezen financiering voor de aanleg ervan, komt de tangent voor in aanhangsel III van het wegenconvenant met de Spaanse Staat, als variant naar de luchthaven, in het regionale beleidsplan waar het deze ordening betreft voor drie gemeenten: de hoofdstad, Telde en Ingenio.

Naast de nieuwe toegang naar Telde vanaf de GC-3 (ter hoogte van Marzagán) en de verlenging ervan naar de toekomstige variant van Gando, met de verbinding naar ‘El Goro’, stelt men in het plan drie aanvullende corridors voor. 

Dat zijn de variant van San José de Las Longueras met de verbindingswegen naar het industrieterrein ‘El Goro’ en de verbinding van Maipez en de autoweg GC-100.
Bovendien zijn in het document ingrepen opgenomen voor een betere voorziening van de capaciteit op de huidige wegen GC-1, GC-10 en GC-100, de Calle Fuente del Salvo en de weg Cruz de Jerez-Las Huesas.

In het plan stelt men, dat de uitvoering van de betreffende rijbanen van de nieuwe toegang naar Telde prioriteit hebben, wat men verdeelt naar tracés; en naar de variant van San José de Las Longueras, de aanvullende weg op de eerstgenoemde.
In het ontwerp heeft men - zonder datum - de beschrijving opgenomen, “ dat men zal overgaan tot indeling van het hoofdtracé; zodanig, dat men projecten kan ontwikkelen en goedkeuren voor onafhankelijke constructies al naar gelang de beschikbarheid van begrotingen.”

Om de invloed ervan te reduceren op het veiligheidsgebied van het Squadron Telecommunicatie en het zendstation waarover de Luchtruimcontrole van de Canarische Eilanden beschikt in ‘El Goro’, wordt voorgesteld een veiligheidssysteem aan te leggen en het beschermingshelwerk te verstevigen, dat hetzelfde zal zijn als het zendcentrum van Aena.

In ieder geval moeten de te ontwikkelen bouwprojecten in het plan voor de tangent van Telde van de goedkeuring van het ministerie van Defensie hebben.
islas-canarias-23.jpg


Gehele GC-21 wordt breder gemaakt
zodat twee voertuigen
gelijktijdig kunnen passeren

TEROR - donderdag 10 april 2014 - De verbetering van de autoweg GC-21 vanuit Ciudad del Campo naar Teror - tot aan de viaduct, dat toegang geeft tot het María-dorp - is de meest ambitieuze onderneming van het Ministerie van Openbare Werken, van het Cabildo (Eilandbestuur) wat op stapel staat tijdens dit regeermandaat (in 2015 zijn er weer verkiezingen). De geplande investering bedraagt 6,7 miljoen euro, de bouwtijd zal 10 maanden bedragen te rekenen vanaf begin 2015.

Een wegdek met een minimale breedte van 6 meter en  aan beide zijden een troittoir van  0,5 meter, waarbij de wortels van de bomen niet boven het asfalt uitsteken, met beter aangegeven op- en afritten en invoegstroken,  nieuwe kruisingen bij de toegangen naar Bovenkant formulier Onderkant formulier ¡San José del Álamo en naar Las Mesas; en beter aangeven bochten op de smalste weggedeelten, zorgen ervoor dat straks twee voertuigen gelijktijdig kunnen passeren op deze tot nu toe uiterst smalle weg.

Dat is wat het Ministerie van Openbare Werken, onder leiding van Carlos Sánchez, wil bereiken op de 7,8 kilometer van de voornaamste toegangsweg naar Teror, de GC-21, tussen Ciudad del Campo, in de hoofdstad, en het nieuwe viaduct bij de toegang tot het dorp.

Op deze weg, die dateert uit de 19de Eeuw - en die men voor het eerst pas geasfalteerd heeft in 1994 -passeren dagelijks 15.000 voertuigen. De verbeteringswerkzaamheden zullen in de zomer van 2014 worden aanbesteed en eind 2014 worden gegund. Begin september 2015 moet de klus dan geklaard zijn.

Naast dit project zal men ook de GC-219 - het tracé van 2.390 meter van de oude GC-21 - onder handen nemen, dat fungeert als secundaire weg voor het overige verkeer sinds het nieuwe viaduct van Teror is gebruik is genomen.
islas-canarias-23.jpg


De eeuwige verstopping van
Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 19 maart 2014 - Het aanleggen van de spoorweg van Gran Canaria zal het mogelijk maken de Avenida Marítima  ondergronds te laten lopen en het verkeer beter te laten doorstromen.
De beste manier om de files te lijf te gaan is te zorgen voor een efficiënt, betrouwbaar en snel openbaar vervoer.
Het stilleggen van de aanleg van de vierde fase van de Circunvalación (Rondweg) brengt teweeg, dat er dagelijks 30.000 voertuigen door de Julio Luengo-tunnels rijden.
30 april 2014 is de datum waarop de Julio Luengo-tunnel moet zijn aangepast op Richtlijn 2004/54 van de Europese Unie, waarbij de ruzies tussen de diverse instanties ertoe hebben geleid, dat de aanpassingswerkzaamheden nog steeds niet zijn uitgevoerd.

Dag na dag vertoont de Avenida Marítima van Las Palmas de Gran Canaria hetzelfde probleem, urenlange verkeersopstoppingen tijdens het spitsuur op het gedeelte tussen de Haven en Torre Las Palmas vanwege het grote verkeersaanbod op de istmus (landengte) van de hoofdstad van Gran Canaria.

                Verkeersopstopping ter hoogte van het Parque Santa Catalina.

Het probleem wat deze verkeersstroom veroorzaakt, is te wijten aan drie factoren: enerzijds gaat het om de uitvalsweg van de wijk La Isleta, waar bovendien een militaire kazerne is, waar dagelijks veel werknemers moeten gaan werken.

Daarbij voegt zich het industriegebied in El Sebadal, een economische magneet in de hoofdstad die zich in de laatste jaren ontwikkeld heeft tot een winkelgebied na de opening van grote supermarkten en bepaalde detailhandelszaken; en dan nog het vertrek van handelsgoederen uit Puerto de Luz y de Las Palmas, dat als doorvoerweg de Avenida Marítima heeft.

Bij dit alles moet men nog de wegsplitsing optellen ter hoogte van de Club Náutico waar voertuigen naar noord Gran Canaria, of naar het hooggelegen gedeelte van de stad moeten voorsorteren, om zich in te voegen naar de Julio Luengo-tunnel; een tunnel, die momenteel niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften zoals de zijn opgelegd door een Europese richtlijn op dit vlak.

Bij het praten over de doorvoer via de belangrijkste verkeersader van de stad moet men rekening houden met het feit, dat de fysieke aanpak zeer belangrijk is, omdat de kust vanaf Belén María tot (de rotonde) Torre Las Palmas functioneert als een flessenhals waar deze grote verkeershoeveelheid samenkomt, dagelijks tussen de 25.000 en 35.000 voertuigen (afkomstig van het gedeelte van de GC-1, aldus de gegevens van het Eilandbestuur van Gran Canaria), die moet circuleren over wegen die, toen deze zijn aangelegd, niet zulke hoeveelheden aan werkverkeer en goederentransport aankonden, als nu het geval is.

Jesús González Dumpiérrez - voormalig wethouder Veiligheid, Verkeer en Mobiliteit in de vorige legislatuur van het Stadbestuur van Las Palmas de Gran Canaria - herinnert eraan, dat de enige mogelijkheden die men presenteerde voor het havengebied, bestonden uit het openen van meer wegen, om de verkeersstroom te ontlasten; of, om deze verkeersstroom zelf te verminderen. Onder de maatregelen plande men, om de verkeerstroom te verminderen, door de bestaande stroom aan handelsgoederen - die men distribueerde in het Zuiden en in het binnenland van het Eiland - om te leiden via de Haven van Arinaga, waardoor een grote hoeveelheid vrachtwagenverkeer in en rond de stad vermeden kon worden.

Ondertussen, stelde men vanuit de Asociación Empresarial del Sebadal (AEDAL) (Bedrijvenvereniging van El Sebadal) voor, om de verkeersopstoppingen op te lossen door het openstellen van de achteruitgang van het industrieterrein, die rechttrekken in verbinding staat met de Haven, het gebied waar het meeste werk is, wat ‘een beetje verlichting’ zou brengen in het verkeer, omdat men dan niet via Belén María zou hoeven te gaan, om in La Luz te komen. Echter, zoals men vanuit de AEDAL laat weten, heeft men dit niet gedaan, “omdat de Gemeente, het Havenbedrijf en de Douane het hier niet samen eens over konden worden.”

Anderzijds is het, ook weer, González Dumpiérrez die eraan herinnert, dat binnen de haven, tussen het checkpoint bij Belén María en de Sanapú-havenpier ´- naast winkelcentrum ‘El Muelle’ en het voormalige hoofdkwartier van Sovhispan - twee rijstroken onderbenut liggen welke men zou kunnen gebruiken, "voor het geleidelijk laten afbuigen van het vrachtverkeer," maar het is wel zo, dat deze rijstroken slechts doorlopen tot aan het Santa Catalina Park, wat daar dan weer een opstopping zou veroorzaken; zeker nu, na de ombouw van de Calle Luis Morote tot voetgangersgebied.

                 Verkeersopstopping ter hoogte van de Havenmarkthal.

Het huidige (PP) Gemeentebestuur heeft een aantal beslissingen genomen in het Havengebied die in deze wijk nadelig zijn voor de verkeersdoorstroming tijdens het spitsuur, zoals het creëren van een busbaan in de Calle Juan Rejón en het ombouwen tot voetgangersgebied van enkele straten, zoals het geval is met de al genoemde Calle Luis Morote.

De beslissing om deze straten om te bouwen tot voetgangersgebied, zo legt Pedro Quevedo wethouder van Nueva Canarias - uit, “heeft te maken met de duurzaamheid van de verbindingen,” omdat naar zijn mening, “deze beslissingen goed zijn voor de foto, maar wel het verkeersprobleem hebben doen toenemen, omdat het de circulatiecapaciteit voor de voertuigen heeft verminderd.”

Voor González Dumpiérrez maakt het feit, dat men een busbaan heeft gecreëerd in de Calle Juan Rejón, het probleem alleen maar groter. Hoewel men exclusief drie rijstroken heeft voor het openbaar vervoer, wat - volgens hem - “een goede maatregel is”, verduidelijkt hij, “dat men zich bewust moet zijn van de gebieden waar en hoe men deze aanlegt. “In het concrete geval van de Calle Juan Rejón, waar men zich bewust is van het volume aan personen wat de straat in en uit gaat naar La Isleta, El Sebadal… lijkt het aanleggen van een busbaan voor het vervoer van 30 tot 60 personen niet steekhoudend, dat men rijbanen gebruikt als blauwe parkeerzone. Als men een gedeelte van de blauwe zone neemt, om er een busbaan van te maken, prima; wat men niet kan doen, is slechts een rijbaan overlaten voor het private vervoer in dit zo smalle gebied, wat naar zijn mening, “bovendien de mogelijkheden beperkt voor het wegrijden uit een gebied, wat op zich al moeilijk genoeg is.”

     Invoeging vanaf de Avenida Marítima naar de Calle León y Castillo.

Op haar beurt voert de Gemeente aan, dat het probleem schuilt in de GC-1 zelf, “waar helemaal geen manoeuvreerruimte is.” Daar voegt men nog aan toe, dat deze weg het eigendom is van de Canarische Regering en, dat het onderhoud een taak is van het Cabildo (Eilandbestuur), waardoor het deze drie instanties zijn, die zullen moeten samenwerken voor het oplossen van het probleem van de toegangswegen naar het nieuwe Paleis van Justitie, aan de andere kant van de stad op het industrieterrein La Vega de San José.

          Torrel Las Palmas, het  'pijnpunt’ bij de Julio Luengo-tunnel.

Na het sluiten van het akkoord over de twee toegangswegen naar het Justitiegebouw, herinnert het Stadsbestuur eraan, dat de drie overheden het samen eens zijn, “over de noodzaak, te werken aan alternatieven voor de GC-1, hoofdzakelijk voor het verloop in het stadsgedeelte, voornamelijk tussen de knooppunten Belén María, Torre Las Palmas, Vegueta en het nieuwe Paleis van Justitie.” Vanuit het Gemeentebestuur dringt men er echter op aan, “de feiten de revue te laten passeren, want de GC-1 is de weg met de meeste verkeersintensiteit van Gran Canaria en een met de grootste intensiteit van geheel Canarias.”

Ondertunneling is de beste oplossing
Duidelijk is, dat de Istmus (landengte) het probleem heeft, in de woorden van Quevedo, “dat er geen uitweg is,” en het alternatief waarmee de voor deze reportage geraadpleegde bronnen zijn gekomen is, de ondertunneling van de Avenida Marítima. Deze ondertunneling zal het mogelijk maken “bovengronds ruimte te winnen voor het spoorvervoer;” dat zal helpen in de verkeerscirculatie, omdat men al heeft voorzien, de aanleg van de spoorlijn te gaan benutten voor de ombouw van de autosnelweg in twee niveaus.

Zoals ook de andere wethouder van Nueva Canarias (NC) in het Gemeentebestuur, José Eduardo Ramírez, aangeeft, “het goede van de financiering voor de trein is, dat deze het bouwwerk een stuk goedkoper zal maken, omdat de financiering van buiten komt,” dit wil zeggen, dat men het alleen zal kunnen bestemmen voor het railvervoer.

Ontwerp voor het treinstation van San Telmo (www.ferrocarrilesdegrancanaria.org) als men (al ooit) de spoorlijn aanlegt van de Trein van Gran Canaria.
Momenteel, zo heeft de socialiste fractieleider in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Augusto Hidalgo, uitgelegd, “bevindt deze studie zich in afwachting van het eindbedrag van de Europese Unie voor het voltooien van de ontwerpprojecten voor een serie treinstations en voor het onderwerp van de wagons.” Het is evident, dat dit bouwwerk rekent met een enorme begroting en - in de woorden van Hidalgo “dat het gaat, om een veel groter startbedrag, maar uiteindelijk zal men gaan besparen, want men geeft geen geld uit aan wegen voor de eigen auto.”

Zoals ook González Dumpiérrez opmerkt, ”soms zijn de kosten van een oplossing veel rendabeler op lange termijn, dan de kosten die men dag na dag maakt, omdat men momenteel tijd en brandstof verliest in de files op de Istmus (landengte).

Welnu, als men de spoorweg zal aan leggen in de stad, zal men moeten strijden tegen de gedachtegang van eilandbewoners wat betreft het openbaar vervoer, “dat” - zoals de voormalige  wethouder van Las Palmas Gran Canaria uitlegt- “gebaseerd is op gebruik ‘uit noodzaak’, in de zin van, dat de meerderheid van de burgers zich naar hun bestemming verplaatst met eigen vervoer.” Om daar tegen te strijden, stelt Hidalgo zich een openbaar vervoer voor, “dat efficiënt, snel en betrouwbaar is; en bovendien het nemen van impopulaire maatregelen die ten nadelen zijn van het private transport en ten voordele van het openbaar vervoer.” In die zin, dat als men de trein aanlegt en deze rijdt het lage gedeelte van de stad, een goede overstapmogelijkheid de mensen zal enthousiasmeren en ze de eigen auto zullen laten staan.”

Het stilleggen van de aanleg van de Vierde Fase van de Circunvalación schaadt de Julio Luengo-tunnels
Als de file op de Avenida Marittima begint bij de uitgang van de Haven, dan lijkt deze op te lossen in de omgeving van Torre Las Palmas als de voertuigen eenmaal de Julio Luengo-tunnel zijn ingereden, om op weg te gaan, ofwel naar de GC-2 naar het Noorden van het Eiland, of om de GC-23 te nemen naar de bovenstad via de Circunvalación (Rondweg).

Voor Quevedo vormt dezer dagen de Julio Luengo-tunnel geen dramatische situatie. Want door de crisis is de verkeerscirculatie afgenomen. En de oplossing waar het hoofdstedelijke  Gemeentebestuur en het Eilandbestuur voorstander van zijn, door onderdoorgangen te maken en een brug, wat het mogelijk maakt, de verkeerslichten te verwijderen voor een betere verkeersdoorstroming, is naar de mening van de nationalistische wethouder, “het veroorzaken van meer moeilijkheden,  dan van die welke men wil oplossen; omdat het uitbreiden tot aan het Alcaravaneras-strand, opnieuw een aanslag betekent te zijn op het zee-front, zoals dit destijds het geval was met de Scalextric, wat jaren heeft gekost, om die te slopen.”

De ontwerper van het project - Ingeneria Consultoría Activa - verzekert, “dat dit na een uitgebreide verkeersstudie de beste oplossing is voor het intensieve verkeer,” en ze zeggen,” dat dit niets te maken heeft met de Scalextric die destijds bestond over de monding van de Guiniguada-barranco.”

Deze oplossing zal het mogelijk maken, dat de doorgang vlakbij Las Alcaravaneras, richting zee verplaatst wordt voor het maken van ruimte voor twee nieuwe wegen. Men zal slechts een verhoogde doorgang maken die zal komen daar waar de Muelle Deportivo (Jachthaven) ophoudt, terwijl dat men twee nieuwe wegen zal moeten aanleggen die het het mogelijk zouden moeten maken, dat het verkeer vanuit de tunnel in de richting El Sebadal zal  kunnen gaan en, dat wat vanaf de haven komt, naar de Calle León y Castillo.

De nationalist stelt, “dat de kwestie van de Julio Luengo-tunnel te maken heeft met de aanleg van de Vierde Fase van de Circunvalación (Rondweg).” Een aanleg die gepland was om te voltooien in 2010 en waarvan in de zomer van 2013 bekend is geworden, dat dit - vanwege de bezuinigingen van de Spaanse Staat, die 74% minder bij zal dragen, dan was begroot - naar verwachting pas in 2017 het geval zal zijn.

In die zin heeft Hidalgo opgemerkt, dat men dit tracé - wat is ontworpen door Ingenia Consultoría Activa ´- niet heeft gerealiseerd, in afwachting van de voltooiing van deze fase van de Circunvalación (Rondweg); omdat men schat, dat daarmee het aantal voertuigen wat vanuit het Noorden komt - en via de hoofdstad naar Telde en het Zuiden van het Eiland gaat -zal afnemen.

Ondertussen vertrouwt het Gemeentebestuur erop, dat de voltooiing van de Vierde Fase van de Circunvalación (Rondweg) de toestroom van voertuigen naar Torre Las Palmas zal doen afnemen; en protesteert men, omdat de Regering geen gebruik maakt van, “het aanbod van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om dit noodzakelijke bouwwerk te financieren en het te voltooien.”

Zeker is, dat het historische probleem van de verkeersdoorstroming in de hoofdstad komt door een slecht ontwerp van de Avenida Marítima, omdat - toen men deze heeft aangelegd  het niet mogelijk was, om deze in de toekomst te verbreden, wat nu noodzakelijk is en, dat de enige oplossing die men nu presenteert, de ondertunneling is van bepaalde gedeelten waarbij men gebruik maakt van de aanlegwerkzaamheden voor het railvervoer van Gran Canaria. Zoals Quevedo opmerkt “ lost men de toekomst niet op, als men het heden niet plant”. Ondertussen is het enige wat de stadsbewoners kunnen doen, om het hoofd te bieden aan de verkeersopstoppingen: geduld betonen en naar de radio luisteren.

Tegemoetkomingen voor Fase IV
Het Cabildo van Gran Canaria heeft - in maart 2013 - aangeboden, om ruim de helft van de aanleg van de vierde fase van de Circunvalación (Rondweg) voor te willen financieren. Bij deze wegaanleg ontbreekt het aan een eindinvestering van 21 miljoen euro, waarvan het Eilandbestuur er 12 heeft aangeboden met het doel, dat men de wegaanleg niet geheel zou stilleggen.

De Canarische Regering heeft echter laten weten, dit aanbod te zullen accepteren als het Cabildo (Eilandbestuur) akkoord gaat met het koppelen van de terugbetaling van dit geld aan het evenredige deel van de bedragen van het Wegenconvenant welke jaarlijks zullen komen voor deze weg; en uitsluitend in het geval, dat deze formule wordt beschouwd als een lening aan de Deelstaat.

Bovendien heeft het Canarische Ministerie van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid uiteengezet, dat als men deze lening al zou accepteren die het Eiland wil verstrekken, dit de toename van het Overheidstekort van de Deelstaat zou veroorzaken; een feit, dat door de huidige financiële toestand van het land, verboden is volgens de Ley de Estabilidad Presupuestaria (Wet Begrotingsstabiliteit).

De ongelijkvloerse kruising bij de Golfbaan 'La Minilla", het tijdens de spitsuren overbelaste verkeersknooppunt in de hoofdstad van Gran Canaria wat ontlast zal worden na het gereedkomen van de Vierde Fase van de Circunvalación (Rondweg):
- In de rechterbovenhoek ziet men een gedeete van het Dr.Negrín-Hospitaal.
- Middenboven is de richting naar het Zuiden van Gran Canaria (Telde, Vecindario, Maspalomas),

- Linksonder op de foto is de toegang naar de Julio Luengo-tunnel (naar de wijken Guanarteme - Santa Catalina - Haven ),
- Rechtsonder op de foto is de toegang naar de Noordkust (richting Arucas - Guía - Gáldar - Agaete).

Als de Vierde fase van de Circunvalación (Rondweg) voltooid zal zijn, is de inschatting, dat het verkeer uit de Noordelijke agglomeratie, wat nu door de hoofdstad moet rijden op weg naar het Zuidelijke deel van Eiland, met 50% zal afnemen. De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria Bravo de Laguna, denkt; dat men met een extra begrotingsinspanning deze Vierde Fase eind 2104 voltooid kan hebben.

                                  De Julio Luengo-tunnel .

Een tunnel in gebreke

Dit is niet het enige ongemak, dat de Julio Luengo-tunnels presenteren. Want ze voldoen momenteel niet aan Richtlijn 2004/54 van de Europese Unie, welke een reeks veiligheidsvoorschriften dicteert, waarop deze weg niet is aangepast. Het probleem is, dat de Europese Unie verplicht, dat per 30 april 2014 l zal moeten zijn aan deze Richtlijn.

Zoals Augusto Hidalgo in herinnering brengt, voldoet Spanje aan een aantal voorwaarden, waardoor het mogelijk is een verlenging van vijf jaar aan te vragen, hoewel men die sinds 2013 niet heeft aangevraagd.

Om al deze acties uit te voeren, is een investering nodig die in het rapport - wat in juli 2012 is uitgebracht door de Chef-technische dienst van Openbare Werken en Infrastructuur, Ricardo Pérez, van het Cabildo (Eilandbestuur) - worden geschat op ruim negen miljoen euro.

Deze investering zal het mogelijk maken, dat de tunnels voldoen aan de Europese Richtlijm, want de Julio Luengo-tunnel heeft nieuwe verlichting nodig, maar ook een verbreding van het wegdek, een verbetering van het zicht, de aanleg van nooduitgangen om de 200 meter, wegsignalering, ventilatie, drainage voor giftige en brandbare vloeistoffen, noodhulpposten, SOS-posten en brandblusapparaten; en bovendien het aanleggen van een dubbel voedingsnetwerk voor de stroomvoorziening.

Nu is de vraag: “Wie gaat deze grote investering doen"? Vandaar, dat de overheden aan het ruziën zijn, om te weten wie deze uitgave zal moeten verrichten.

Toen men de bouw van de Julio-Luengo-tunnel in 1994 voltooide, heeft het Minuterie van Openbare Werken, van de Canarische Regering, die de tunnel heeft aangelegd, het ‘feitelijke` onderhoud van de Bewakings- en Controlesystemen voor Julio Luengo overgedragen aan het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, die dit tot 2012 heeft gedaan.

Echter, als gevolg van het Besluit 112/2002 van 9 augustus - waarin nadrukkelijk het onderhoud van wegen die eigendom zijn van de Canarische Regering wordt overgedragen aan de Cabildos (Eilandbesturen) voor: "het onderhoud  en herstelwerk van wegomstandigheden ,"(paragraaf 2b) , evenals voor: "acties ter verbetering van de werking en functionaliteit van de weg, "(paragraaf 2.c)  Echter, zo verstaat het Eilandbestuur,  dat artikel 3 van dit Besluit ervoor zorgt, dat  de functies in paragraaf 4.2 : "het verhogen van het aantal rijstroken, het onderhoud van het tracé… en andere verbeteringen aan de regionale wegen van en voor rekening zijn van de Canarische Regering zijn,” en,  dat het daarom de Canarische Regering is, die te maken heeft met deze renovatie.

Na veel geharrewar (de details zullen we u hier besparen, Red.) over de tekst van het Besluit 112/2002 en beschuldigingen over en weer, over welke overheid nu wel, of niet de verantwoordelijkheid heeft voor welke weggedeelten en welke onderhouds- verbeterings- en/of uitbreidingstaken aan regionale wegen - dus ook aan de Julio Luengo-tunnel, - is het noodzaak, dat de drie overheden rond de tafel gaan zitten en op de respectievelijke veiligheidsonderdelen hun verantwoordelijkheid gaan nemen

Als de Spaanse Regering geen verlenging van de termijn  voor het uitvoeren van de EU-Richtlijn  aanvraagt, mag het evident zijn, dat de Julio Luengo-tunnel in gebreke blijft, omdat men de uit te voeren werkzaamheden niet kan realiseren in de drie maanden die nog resteren vóór de einddatum van 30 april 2014; zeker, omdat de drie overheden nog niet aan tafel zijn gaan zitten, om een oplossing voor dit probleem te vinden.

Net als zo vaak bij meningsverschillen tussen de diverse overheden, zal het er aan het eind van het liedje op uitdraaien, dat de burger de benadeelde partij is.
islas-canarias-23.jpg


De GC-1 richting Zuiden
krijgt ander aanzien

Plaatsnaamborden worden uniform

GRAN CANARIA - dinsdag 21 januari 2014 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria doet een chirurgische ingreep die het aanzien van de GC-1 moet verbeteren tussen de Luchthaven en Mogán.

Tot eind 2014 zal men acties ondernemen waarbij met een investering van zes mikljoen euro o.a. acht op- en afritten een fleurigers aanzien krijgen, men 122 reclameborden verwijderd en 96 gebieden een ander kleurtje geeft.

Op en langs de op- en afritten van de GC-1 ter hoogte van de Luchthaven is de esthetische metamorfose begonnen die het Cabildo drie jaar geleden in gang heeft gezet op het gedeelte van de drukst bereden weg op het eiland, dat naar Mogán gaat.

De ingreep omvat schilderwerk, het verwijderen van oude reclameborden, nieuwe plaatsnaamborden bij de toegangen naar de zes gemeenten vanaf de GC-1, verfraaiing van acht op-en afritten; kortom, een complete verjongingskuur van de autosnelweg, met een ingreep die in totaal zes miljoen euro gaat kosten.
islas-canarias-23.jpg


Het Cabildo besteedt 56,2 miljoen euro
voor wegenonderhoud

GRAN CANARIA - donderdag 1 augustus 2013 - Het Ministerie van Openbare Werken, van het Cabildo (Eilandbestuur), is bezig zes verschillende openbare aanbestedingen voor te bereiden betreffende de vernieuwing van het onderhoudscontract voor ruim 1.131,14 kilometer aan wegennetwerk op het eiland. Daarin zal men in de loop van vier jaar 56,2 miljoen euro investeren.

Het onderhoud van het eilandwegennet is verdeeld in zes grote gebieden: Noord, Oost, Zuid, West, Centrum, Hoge Capaciteit en Binnenland.


De zuidelijke autosnelweg GC-1 ter hoogte van de ontziltingsinstallatie bij de toegang tot Las Palmas de Gran Canaria.

Gezien de omvang van het begrote bedrag, is de afhandeling van de zes aan te besteden contracten recentelijk goedgekeurd in een buitengewone vergadering van de Minsterraad van het Eilandbestuur, voorgezeten door Miguel Bravo de Laguna

De gunning van deze miljoenenaanbesteding zal, net als in het vorige mandaat, afgesloten worden tot aan het midden van het volgende mandaat van het Cabildo (Eilandbestuur). Het gaat om de gunningen van het grootste bedrag, dat het Ministerie van Openbare Werken in 2013 aanbesteedt.
islas-canarias-23.jpg


Verkeer Noord Gran Canaria naar hoofdstad
omgeleid via Arucas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 14 juni 2013 - De toegang tot Las Palmas de Gran Canaria via het Noorden van Gran Canaria wordt vanaf vrijdag 14 juni 2013 - 23:00 uur, gedurende het gehele weekeinde, omgeleid via Arucas. De brug van El Rincón - onderdeel van de autosnelweg in de richting van de hoofdstad - ondergaat reparatiewerkzaamheden.

De werkzaamheden ter vervanging van de gewrichten van de brug bij El Rincón, die worden uitgevoerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - die ook na het weekeinde  voortduren - verplichten tot het afsluiten van de autosnelweg voor het verkeer in de richting naar de hoofdstad, op het tracé van de G.-2 tussen de afrit Costa Ayala en het viaduct (kilometerpunten 5,9 tot 1,7) tussen 23:00 uur op vrijdag 14 juni, tot 06:00 uur op maandag 17 juni 2013.


De omleidingsroute vanaf de GC-2 richting Las Palmas de Gran Canaria - vanaf de afrit bij de experimentele boerderij (landbouwscchool) - via Arucas-Tenoya - als alternatieve aansluiting op de Rondweg.

Voertuigen in de richting van Las Palmas de Gran Canaria worden omgeleid via de afrit bij de granja experimental (experimentele boerderij = landbouwschool) van het Cabildo (Eilandbestuur) naar de GC-20, voor het nemen van de corridor Arucas-Tenoya-Circunvalació (GC-3) (Rondweg). 24-puente_large.jpg

De op en afritten van de GC-201 blijven geopend voor de omwonenden, toch raad het Eilandbestuur de chauffeurs van zware voertuigen aan, deze weg niet te gebruiken, omdat er gedeelten zijn met een hellingspercentage van meer dan 10%.

Met een begroting van €4.731.126,79 (waarvan €225.2891,71 IGIC = Btw) en een geschatte uitvoeringsperiode van zeven maanden, zal het Cabildo (Eilandbestuur) dit ambitieuze herstelproject uitvoeren.

Onder de geplande werkzaamheden is de vernieuwing van de brug van El Rincón, waarvan oppervlakkige roestvorming een negatieve uitwerking heeft op het uiterlijk, zonder de structuur ervan aan te tasten. Daarnaast werkt men aan de fundering, evenals aan de steunmuren en de afwateringssystemen van deze belangrijke weg.


                                      Onderzijde van de brug bij El Ricón.
Met deze ingreep is men begonnen,  na de voltooiing van een andere, welke gericht was op het afremmen - na het enkele maanden geleden ontdekken - van  de afkalving van het nabijgelegen talud,  door erosie van het terrein waarop de autosnelweg gelegen is. Dit andere project, waarvan de begroting ongeveer een half miljoen euro is, heeft men uitgevoerd, om te voorkomen, dat de autosnelweg zou worden aangetast. Het project heeft bestaan uit de bouw van een 10 meter hoge en 23 meter lange steunmuur aan de zijkant, die - met een breedte van 6,5 meter op een betonnen fundering en een dikte van 2 meter - de stabiliteit van de autosnelweg moet garanderen.
islas-canarias-26.jpg
 


De Regering past lapmiddelen toe om in gang gezette wegenaanleg niet stil te leggen

GRAN CANARIA - vrijdag 19 oktober 2012 -  De verlenging van de GC-1 van Puerto Rico naar Mogán zal in maart 2013 geopend worden en, het hoofdgedeelte van de verdubbeling van de GC-2 tussen Pagador en Guía is al in gebruik, maar de werkzaamheden aan twee andere, nieuwe wegen die op het eiland in uitvoering zijn, hebben 15 miljoen euro nodig, om niet te bevriezen in 2013.

Tien miljoen euro om, als het goed is, de tunnel in gebruik te nemen welke voorkomt, dat men over Andén Verde heen moet, om van La Aldea naar El Risco te gaan en, vijf miljoen euro, opdat het verkeer van Santidad, Cardones en een deel van Arucas en Firgas de hoofdstad binnen kan rijden via Tenoya. Dat is het bedrag waar Canarische Regering naar op zoek is, op de werkzaamheden aan de wegen die men aan het aanleggen is op Gran  Canaria, niet geheel stil komen te liggen in 2013.


Twee, onderling verbonden, parallelle tunnels die ondertussen  geheel doorboord zijn, voorkomen het nemen van het hooggelegen punt Adén Verde (Groen Perron) als men op weg is van La Aldea naar El Risco.
Dit heeft de directeur-generaal voor Wegen, Juan Ventura, onthuld  op woensdag 17 oktober 2012,  na afloop van de vergadering met het Cabildo (Eilandbestuur) over de onderhoudswerkzaamheden aan het hoofdgedeelte van verdubbeling Pagador-Guía, ondanks, dat het werk nog steeds niet in ontvangst is genomen door de Canarische Regering. Het gaat om  6,4 kilometer rijweg die vanaf nu worden onderhouden door de concessiehouder voor het onderhoud van de  wegen in het Noorden, en die momenteel geen hulp ontvangt uit de regionale schatkist.
islas-canarias-26.jpg


Nieuwe Tenoya-tunnel maakt eind aan verkeersopstopping van 7.700 voertuigen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 4 september 2012 -  De Tenoya-wijk beschikt in oktober 2012 over de nieuwe tunnel met twee rijbanen, vanaf het moment, dat de Canarische Regering in oktober 2012 het tunnelbouwwerk vrijgeeft, dat deze wijk met Tamaraceite en de rest van de hoofdstad verbindt.

Met de opening van de nieuwe tunnel, die momenteel voor 90% klaar is, wordt de ruim honderd jaar oude tunnel gesloten, die voor beide rijrichtingen slechts over één rijbaan beschikt en geregeld werd door verkeerslichten, wat op dit gedeelte van de GC-300 dagelijks een verkeersoostopping opleverde voor 7.700 voertuigen.


                       Tenoya: openstelling voor het verkeer in oktober 2012.

De nog niet gereed zijnde tunnel van Tenoya maakt deel uit van de aan het hoofdproject toegevoegde werkzaamheden, wat de Vierde Fase is van de Rondweg die met een lengte van 6,8 kilometer de hoofdstad zal gaan verbinden met Arucas.  

In tegenstelling tot het hoofdproject, waarvan Openbare Werken 64% heeft uitgevoerd, is de tunnel van Tenoya voor 90% klaar, wat het nodige optimisme teweeg brengt bij de technici en politici in de Canarische Regering.
De viceminister van Infrastructuur en Planning, Gerardo Hernández, heeft enkele dagen geleden bij een bezoek aan de tunnel verzekerd, dat - vanwege de door de Spaanse Staat opgelegde bezuiniging van 70% op de met Canarias ondertekende wegenconvenant-, men  zich tot het uiterste heeft ingespannen, om de tunnel te kunnen voltooien.

Hernández laat weten, de rest van de werkzaamheden van Fase IV, waarvan men de voltooiing heeft voorzien voor begin 2015, wel getroffen kan worden door deze beknibbeling en vertraging kan oplopen vanwege dit bezuinigingsbeleid.

In augustus 2011 is men begonnen met het boren van de Tenoya-tunnel. Daartoe was eerst de afskluiting van de oude tunnel noodzakelijk, vanwege mogelijk instortingsgevaar.  Het boren heeft plaatsgevondnen op amper 20 meter afstand van de oude tunnel – en het openen van een alternatieve weg voor de wijkbewoners, voor het binnenkomen en verlaten van de wijk. Het graven van de tunnel heeft met in drie en een halve maand tijd verricht met de zogenoemde Oostenrijkse methode (Newn Austrian Tunnelling Method n NATM, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/New_Austrian_Tunnelling_Method), waarna men de oude tunnel begin 2012 weer heeft kunnen openstellen, waardoor de reguliere verkeersopstopping bij Tenoya opnieuw ontstond en het verkeer, vanwege de enige rijbaan in de tunnel, weer met verkeerslichten moest worden geregeld.

De betonnering van de nieuwe tunnel, zo leggen technici van het Ministerie uit, is  bemoeilijkt, omdat men in het terrein klei-bellen is tegengekomen die met beton gevuld moesten worden. Ook zijn er door decompressie scheuren ontstaan in de geperforeerde berg, die eveneens moesten worden afgedicht.

De nieuwe 94 meter lange tunnel telt twee 3,50 meter brede rijbanen  - een in elke rijrichting -en 50 cm brede  trottoirs. Er moet alleen nog geasfalteerd worden. In de anderhalve maand, die nog rest voordat men de tunnel kan inwijden, moet deze nog gecompleteerd worden met twee rotondes - een aan elk uiteinde - en met diverse toegangswegen.
islas-canarias-26.jpg


Noordelijke autosnelweg Hoofdstad-Agaete
na 6 jaar werken opengesteld,

verdubbeling aantal rijbanen
El Pagador - Santa María de Guía


Met twee jaar vertraging door wijzigingen van het tracé
heeft Openbare Werken de autosnelweg hoofdstad-Agaete vrijgegeven voor het verkeer

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 3 september 2012 -  Sinds 1 september 2012 beschikken de gebruikers van de weg welke de hoofdstad met Agaete verbindt, over de vier rijbanen van de autosnelweg, dankzij de verdubbeling tussen El Pagador en Santa María de Guía, een van de meest gecompliceerde staaltjes van wegenaanleg vanwege het bergachtige terrein in het gebied.

Behalve de rijbaan richting Agaete, welke zich bevindt aan het eind van de Silva-brug en de toegang naar Guía, waaraan dezer dagen de laatste hand wordt gelegd, zijn alle rijbanen klaar en  opengesteld voor het verkeer.


Voertuigen in de richting van de hoofdstad, ter hoogte van het industrieterrein Félix Santiago Melián.

Met de aanleg van deze fase van de verdubbeling - die nog voltooid moet worden met vier andere, definitieve rijbanen tussen El Pagador en Bañaderos, welke de bestaande, provisionele wegen moeten gaan vervangen -  is men eind 2006 aangevangen. Dit  weggedeelte van  amper 6.297 meter is het meest kostbare stukje autosnelweg tot nu toe op de gehele Archipel. Er is 64.2 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 10,6 miljoen euro betrekking heeft, om later aangebrachte wijzigingen van het door OHL, Félix Santiago, en  Hermanos Tito, verrichtte bouwwerk te voltooien. Deze bedrijven hebben de Joint Venture gevormd, die uiteindelijk  de aanbesteding gegund heeft gekregen van het Ministerie van Openbare Werken, van de Canarische Regering.

Het meeste geld is voornamelijk gaan zitten in de aanleg van de twee gigantische bruggen, die van Moya en Silva, welke nu een tweeling vormen met hun broers die 1979 zijn voltooid, waarvan de laatstgenoemde toen, met 105 meter hoogte, de hoogste brug van Spanje was en de op een na hoogste van Europa.

Om alleen al de brug van Silva te bouwen, heeft men 200.000 m³ beton gebruikt, 250.000 kilo voorgespannen staal en twee miljoen kilo normaal staal, evenals het contracteren van  gespecialiseerde bedrijven als onderaannemers zoals de Grupo Usabiaga, voor het installeren van de balken die het wegdek dragen.

In totaal gaat het om zeven viaducten, die 1.540 meter overbruggen en, nog eens twee tunnels, die dienen voor de passage - met een maximum snelheid van 80km/uur -  van dagelijks ongeveer 60.000 voertuigen.

De Canarische Regering wil het bouwwerk - dat al decennia lang is geëist door de bewoners van de regio - officieel openen in de eerste weken van september 2012, omdat er nog aanpassingen moeten worden aangebracht, zoals de afrit naar Moya, die nog in afwachting van financiering is; iets, wat de Gemeente wijt aan de wil van het Ministerie en, waarvan de stillegging, zo laat men weten “onaanvaardbaar zou zijn.”
islas-canarias-26.jpg


Autosnelweg Pagador-Guía
open in september 2012

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 22 augustus 2012 - Begin september 2012 zal de verbreding van de Carretera del Norte tot autosnelweg tussen Pagador en Guía in zijn geheel worden opengesteld.

“Begin september zal de gehele verbreding van de Carretera del Norte tussen Pagador en Guía worden opengesteld als autosnelweg,” aldus de directeur-generaal, Juan Ventura, van de Canarische Regering, die dit is overeengekomen met de aannemer van het werk op het hoofdgedeelte.

In afwachting van de finale laag asfalt en de wegmarkering op het nieuwe tracé van de Carretera del Norte als  hoofdverbinding tussen Pagador en Guía, zal deze “begin september 2012 het dubbele aantal rijbanen tellen, drie in de rijrichting naar Agaete, en twee in de rijrichting naar de hoofdstad.


De verbreding tot autosnelweg Pagador-Guía, hier ter hoogte van San Felipe, is bijna klaar.

Ventura heeft aangegeven, dat de nog openstaande werkzaamheden, die 4,3 miljoen euro kosten, worden uitgevoerd door de Joint-venture ‘OHL - Félix Santiago - Hermanos Tito’. Dit is exclusief het bedrag wat benodigd is voor de totale ombouw, er moet een toegevoegd project worden gerealiseerd, naast enkele verbeteringen, namelijk de verbetering en de bestrating van de weg naar El Hormiguero.

Over de voortgang van de werkzaamheden, verzekert men, dat de Joint-Venture op geen enkel moment vertraging heeft opgelopen in de gestelde opleveringstermijnen, om de Canarische Regering onder druk te zetten, de al goedgekeurde werkzaamheden te financieren. om het al goedgekeurde werk te betalen. “Er wordt nog steeds aan de weg gewerkt, maar minder zichtbaar,” aldus Juan Ventura.
islas-canarias-26.jpg


Financiering autosnelwegen
op Gran Canaria

Berriel denkt niet,dat de autosnelweg naar Mogán
getroffen zal worden door de Rijksoverheidsbezuinigingen

GRAN CANARIA - vrijdag 22 juni 2012 - De minister van Openbare Werken, Transport en Territoriaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft in een parlementaire hoorzitting opgemerkt, dat het ontwerp van het uitvoeringsproject voor de aanleg van de autosnelweg naar Mogán “gezamenlijk is gecontracteerd, door middel van en met uitgestelde betaling, waardoor de aanleg van deze autosnelweg,  in dit boekjaar (2012), niet getroffen zal worden door bezuinigingen op de begroting.”

Het aanbestedingsbedrag was ongeveer 112 miljoen euro en daar is door een wijziging 11 miljoen euro bijgekomen, waarbij dan nog de rente van ongeveer 12 miljoen euro moet worden opgeteld voor de uitgestelde betaling.

Domingo Berriel...

Volgens Berriel bedraagt de geplande  investering ongeveer 135 miljoen euro. Men heeft 73% van de aanleg van deze weg uitgevoerd en men verwacht dat, dat deze geheel voltooid zal zijn in het eerste kwartaal van 2013.
images168_large.jpg

De minister van Openbare Werken heeft aangegeven, dat bij de 67,54 miljoen euro die het Ministerie moet overmaken, men vier miljoen euro moet optellen van de Canarische Regering en vijf miljoen euro die afkomstig zijn van de Europese Unie. Van deze 77,54 miljoen euro, op Gran Canaria, zo benadrukt hij, “zal men in dit boekjaar 22,4 miljoen euro investeren in onteigeningen en 17,3 miljoen euro  aan bouwwerkzaamheden, wat neerkomt op 51% van de beschikbare middelen.”

Berriel heeft bevestigd, dat zijn Departement op zoek is naar “middelen en alternatieve  financieringsformules voor het geld wat van de Spaanse Staat afkomstig is, om te voorkomen dat men de aanleg van de wegen stillegt; nadat,” zo zei hij, “de eenzijdige beslissing is genomen, om de staatsbijdrage te verlagen, van 207 miljoen euro die voorzien waren voor 2012, naar slechts 68,54 miljoen euro.”

Berriel heeft uitgelegd “dat ondanks de overheidskorting, de werkelijkheid is, dat er momenteel op de Eilanden ruin 20 wegen zijn die worden aangelegd die ten laste komen van de Convenio de Carreteras Canarias-Estado (Wegenconvenant Canarias-Spaanse Staat) en, dat ten gevolge daarvan, gezien  de Deelstaat Canarias al 22,4 vooruit heeft betaald voor onteigeningen, er 46,1 miljien euro beschikbaar zou blijven van de overboekingen van de Spaanse Staat en vier miljoen euro uit eigen middelen. Waarbij dan nog vijf miljoen euro mag worden opgeteld  uit additionele middelen die verkregen zijn uit Europese projecten, wat bij elkaar opgeteld neerkomt op een totaal van 53 miljoen euro voor het financieren van de bouwwerken en nog twee miljoen euro extra voor de onteigeningen.”

Eveneens heeft Berriel opgemerkt, dat het grootste deel van werkzaamheden “voor ligt op de aanvankelijke planning; waardoor de vooruitbetaalde bedragen aan de ondernemingen voor materiaal-voorraden en andere feitelijke werkzaamheden voor dit soort infrastructuur, bij elkaar opgeteld  zullen  kunnen dienen, om te voorkomen, dat de bezuiniging van ruim 67% op de Staatsfondsen, tot gevolg zal hebben, dat de werkzaamheden worden stilgelegd.

LA ALDEA -AGAETE
Berriel heeft uitgelegd, dat de doorboring van de dubbele tunnel die is voorzien in het project van de nieuwe autosnelweg tussen La Aldea en El Risco, vier maanden eerder is gerealiseerd, dan was gepland voor dit bouwwerk. De geplande kosten voor het totaal van de werkzaamheden bedragen 96,6 miljoen euro en de aanleg van de weg moet medio 2014 voltooid zijn,” aldus de minister.

De jaarlijkse begroting voor dit boekjaar (2012), zo herinnert Berriel, bedraagt 15 miljoen euro en het tot op heden uitgevoerde werk heeft 12,3 miljoen euro gekost, “ waardoor van het geplande,  resterende jaarbedrag voor de uitvoering, nog 3 miljoen euro resteert.”


La Aldea.

De minister erkent echter, “dat de noodzakelijke aanpassing op de begrotingsbezuiniging ervoor zorgt, dat men voorziet tot aan het einde van 2012 twee miljoen euro te investeren, waardoor de totale investering in 2012 voor de weg uit komt op 14,3 miljoen euro. “Met dit bedrag,” zegt de minister, “zal men de onvermijdelijke werkzaamheden uitvoeren van drainage, transport van - en opvulling met - het materiaal, dat is vrijgekomen bij het doorboren van de tunnels.”

PAGADOR - GUÍA
Berriel erkent, dat  de voltooiing van de aanleg van de weg gepland is voor het einde van 2012 en, dat deze voor 92% is uitgevoerd. Het totaalbedrag voor deze wegaanleg bedraagt 70 miljoen euro, met een jaarlijkse uitgave, die voor dit boekjaar (2012) is becijferd op 9,9 miljoen euro.
carretera-pagador-guia_large.jpg
“Bovendien,” zo legt de minister uit, “met inachtneming van de aanvragen van het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Gemeente Santa María de Guía, heeft men voorzien in de uitwerking van een bijkomend project, dat bestaat uit de verbetering van de toegang naar de wijken El Hormiguero en Llanos de Parra, met het stabiliseren van de taluds, conditionering van de afwateringsvoorzieningen en verbetering van eerdere structuren, voor een bedrag van 23 miljoen euro.”
images167_large.jpg

“Men heeft 4,5 miljoen euro toegewezen gekregen en het overige betaald met voorschotten ten bedrage van 0,7 miljoen euro, waardoor het tekort voor dit boekjaar (2012) 4,7 miljoen euro zal bedragen, dat men vereffent met de begroting van 2013. Dit verhindert echter niet, dat het belangrijkste deel van de weg aan het  eind van de zomer 2012 in gebruik zal kunnen worden genomen,” heeft de minister gezegd.

FASE IV VAN DE CIRCUNVALACIÓN (RONDWEG)
Berriel heeft eraan herinnerd, dat dit project is aanbesteed voor 91 miljoen euro en, dat men een eerste wijziging heeft goedgekeurd, voor verandering van het tracé, met een bedrag van 15 miljoen euro. De minister heeft laten weten “dat men de noodzaak voorziet de nieuwe voorvallen te dekken met nog eens 24 miljoen euro  extra, ten  gevolge van de onvoorziene bodemgesteldheid, de noodzaak voor het aanleggen van nieuwe galerijen voor de ventwegen, de veiligheid en de  milieuvoorwaarden.”


Circunvalación (Rondweg) om Las Plamas de Gran Canaria.

Het jaarbedrag voor dit boekjaar (2012), zo onderstreepte  de minister, bedraagt 19 miljoen euro, waarvan men 6,5miljoen heeft uitgegeven aan de uitvoering. Bovendien heett Berriel gezegd, “dat men in het afgelopen boekjaar (2011) bouwwerkzaamheden vooruitgeschoven heeft voor een bedrag van 12,6 miljoen euro, waarvan de betaling recentelijk is geregeld.  Daarom heeft men in het huidige boekjaar (2012)  al 19,1 miljoen betaald, wat overeenkomt met de planning van dit jaar.”

“Toch heeft men voor de voortgang van de uitvoering van de meest belangrijke en spoedeisende  weggedeelten, de opdracht gegeven 8,1 miljoen euro vooruit te betalen die wettelijk zijn voozien voor de aanschaf van materialen en machinerie waarmee men voor het gehele jaar de werkzaamheden kan blijven uitvoeren en de belangrijkste structuren kan afbouwen, zoals het viaduct van Tenoya en de stabilisering van de taluds.” Berriel rekent erop, “dat de tunnel van  Tenoya  eind 2012 zal kunnen worden opengesteld voor het verkeer.”
islas-canarias-27.jpg


Wegenaanleg in het Noorden
loopt ondertussen al drie jaar vertraging op

NOORD  GRAN CANARIA - dinsdag 22 mei 2012 -  Het weggedeelte tussen Guía en El Pagador de Moya had in 2009 geopend moeten zijn en, daar wordt nog steeds aan gewerkt.

De openstelling  van de wegen in het Noorden laat drie jaar langer op zich wachten, dan was gepland door de Canarische Regering. Het weggedeelte Guía-Pagador (Moya) had voltooid moeten zijn in 2009, toen er nog geen overheidsbezuinigingen  waren, maar de diverse uitbreidingen hebben ervoor gezorgd, dat de vertraging eerst 20 maanden heeft geduurd en, nu spreekt men van minimaal nog een jaar uitstel, zodat de opening pas lang na de zomer van 2012 zal plaatsvinden.

      Autoriteiten op 4 mei 2012 bij de doorboring van de tunnel van La Aldea.
Het Ministerie van Openbare Weken heeft de wegverbreding van Gáldar naar Agaete in de ijskast gezet, terwijl men werkt aan de redactie van het technisch project van Bañaderos (Arucas) naar El Pagador.

De uitvoeringstermijnen van de wegenprojecten staan vermeld in elke gunning van de aanbesteding. Maar die zijn ver bezijden de realiteit.

De Canarische Regering wijt de vertraging in de aanleg van de belangrijkste wegen nu aan de bezuinigingen op de Rijksbegroting van de Spaanse Staat, die voor de post wegenaanleg van 200 miljoen is verlaagd naar 68 miljoen euro voor de wegenbouw op de gehele Archipel.
Het Noorden heeft echter al decennia lang geleden onder  allerlei tegenslagen, die variëren van de juridische streep door de rekening in de Variant van Arucas, tot vervolgens het stilleggen van het alternatieve tracé van Bañaderos. En, tegelijkertijd wachten de bewoners van La Aldea op hun nieuwe weg.

Afgezien van deze historische strijdpunten, die de regio hebben gemobiliseerd tot protestdemonstraties in de afgelopen decennia, hebben de werkzaamheden, van de wegen die momenteel worden aangelegd, allerlei soorten uitbreiding opgelopen, voordat ze zijn getroffen door de bezuinigingen die nu door de Staat worden opgelegd.


                    Het woord is aan de Canarische Regering:
"Hay plan..."
Conflicten
Dit is het geval met het tracé tussen El Pagador (in Moya) en Guía, dat men in de zomer van 2006 heeft aanbesteed met een bouwtijd van 32 maanden en een investering van 55 miljoen euro. Dit wil zeggen, dat men rekening  gehouden heeft met de aanvankelijke, voorbereidende werkzaamheden, waardoor deze in ze zomer van 2009 klaar had moeten zijn. Maar de realiteit is geheel anders. Bijna drie jaar later, is het werk half klaar, met dit verschil, dat het verkeer wordt omgeleid over de nieuwe rijbaan.


San Felipe - El Hormiguero - Cenobio deValerón.

Tijdens de recente vergadering van de Mancomunidad del Norte (Noordelijke Agglomeratie), een week geleden, heeft de minister van Openbare Werken, Domingo Berriel, toegegeven, dat de kosten bijna 20% hoger zijn uitgevallen en, heeft hij de nieuwe kalender uitgezet voor een gedeeltelijke opening van de weg in de zomer van 2012. Het zal pas eind 2012 zijn, als de nieuwe op- en afritten klaar zijn, vooral alle werkzaamheden naar Cenobio de Valerón. Dit is een van de redenen, om  te rechtvaardigen, dat het bouwwerk meer dan twee keer zo lang gaat duren, dan was voorzien, evenals door moeilijkheden met de onteigeningen.

Onder dezelfde situatie heeft La Aldea te lijden. Het werk had voltooid moeten  zijn in 40 maanden, waardoor de weg eind 2012, begin 2013 geopend had kunnen worden, maar bij zijn recente bezoek op 4 mei 2012 heeft de Canarische President, Paulino Rivero, gesproken van 60 maanden. En nu is er geen datum, omdat het bouwritme met minimaal een jaar vertraagd wordt door de bezuinigingen van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

Domingo Berriel heeft de burgemeesters in de genoemde agglomeratievergadering laten weten, dat men over enkele maanden zal beschikken over het verbredingsplan van de weg van San Isidro naar Agaete, hoewel dit geparkeerd blijft in afwachting van geld.

En het tracé Bañaderos (Arucas)-El Pagador is in studie, net zoals het Plan Ruimtelijke Ordening van het Eilandbestuur.
islas-canarias-27.jpg


kaart_canaria-36.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--26.jpg

zon-11.jpg