site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

d-113.jpg


De temperaturen dalen, dit waren de maxima van
zaterdag  29 juli 2017:

CANARISCHE EILANDEN. - zondag 29 juli 2017-  De temperaturen dalen, dit waren de maxima van zaterdag  29 juli 2017:
2017-07-3012_37_50-Publicacin1-MicrosoftPublisher.png
0000AAAAIslas-canariaslogo-104.jpg


Tropische nachten in Spanje

De meeste tropische nachten van Spanje telt men
op de  Canarische Eilanden,
met gemiddeld per jaar 92 nachten van boven de 20º Celsius

SPANJE - dinsdag 11 juli 2017 - Het komt vaker voor in Spanje - en zeker tijdens de hittegolven die zich elke zomer opnieuw voordoen in het Zuid Europese land - dat het ’s nachts erg warm is, waardoor men maar moeilijk kan slapen.
Men spreekt van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius komt, en dat komt zoals gezegd vaak voor in Spanje; en vaak is de nachttemperatuur nog hoger, waardoor men maar moeilijk aan nachtrust toekomt wat dan een tropische nacht, of tropennacht, genoemd wordt.

Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus.
Er wordt echter nogal eens over gediscussieerd, daar een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn, dan in centraal Spanje, of op de Canarische Eilanden; vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger is

images-166.jpg

Canarische Eilanden
In Spanje komen overal tropische nachten voor, waardoor het erg lastig slapen is, en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropische nachten van Spanje doen zich echter voor op de Canarische Eilanden met gemiddeld 92 tropische nachten per jaar. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit, met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.
tropische-nacht-12188933-1.jpg
Op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropische nachten zich voordoen, met respectievelijk 89, 88, en 83 nachten; waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden Celsius is.
Op de Balearen doen zich ook veel  tropische nachten voor, met als uitschieter het eiland Ibiza, dat per jaar 79 tropennachten telt.

In de overige deelstaten langs de Middellandse Zee, zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia, en in de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld 50 tropische nachten per jaar; terwijl dat in de deelstaat Catalonië iets minder is, tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje, zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real,  om maar enkele provincies te noemen, heeft men jaarlijks gemiddeld 20 tot 30 tropische nachten; veel minder dus, dan langs de Middellandse Zee.

Deskundigen  zeggen, dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden Celsius ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot 25 graden stijgt, of daarboven; waarna men last kan hebben van een ‘insomnio ambiental’, ofwel: slapeloosheid door hitte.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-128.jpg

Spanje vertoeft met hoge temperaturen volop in de nazomer van ‘San Miguel’

SPANJE - maandag 26 september 2016 - Veel delen van Spanje hebben op dit moment te maken met de in het land zogenoemde ‘Veranillo de San Miguel’, ofwel het ‘Zomertje van de Heilige Michael’; prachtig nazomerweer, dat in goed Nederlands (daar gaan we weer!) wordt aangeduid met: ‘Indian Summer’.

Dit is de periode aan het begin van de herfst waarin het nog erg warm is in Spanje en waar de zomertemperaturen het land maar niet willen verlaten. Het is nu nog op veel plaatsen langs de Middellandse Zee en op de eilanden erg warm, en dat is uiteraard goed nieuws  voor de toeristen die op zoek zijn naar deze laatste zomerwarmte op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje). Dat, terwijl men in de provincies: Las Palmas, en Santa Cruz de Tenerife, in de Deelstaat Canarias (Canarische Eilanden) hiervoor het gehele jaar door terecht kan!
playa4a.jpgSpanje heeft in veel delen van het land te maken met wat men in het land noemt de ‘Veranillo de San Miguel’, een periode van enkele dagen eind september en begin oktober, waarbij het erop lijkt dat de zomer nog niet vertrokken is uit het land, en de temperaturen nog steeds bijzonder aangenaam tot zeer hoog zijn. Met heeft het dan over temperaturen rond 30 graden Celsius. Meestal duurt deze ‘San Miguel’-nazomer een week rondom de datum 29 september, de dag van San Miguel (de Heilige Michael); de nazomer, die in sommige delen van het land een andere naam heeft, zoals: “Veranillo del Membrillo” (“het Zomertje van de Kweepeer’), of ‘Veranillo de los Arcángeles’ (het ‘Zomertje van de Aartsengelen’).

Hoe dan ook, het is nog aangenaam vertoeven op het strand, of op de terrassen in Spanje en dan vooral langs de Middellandse Zee, op de Balearen, evenals in het zuiden van het land aan de Atlantische Oceaan, en uiteraard: Op de Canarische Eilanden (op de Archipel zijn september en oktober wat weer betreft de mooiste maanden van het jaar!)

November
Overigens zal men in november wat het nazomerweer betreft nogmaals een aangename periode tegemoet gaan in Spanje die bekend staat als: de ‘Veranillo de San Martín’ (het ‘Zomertje van Sint Maarten’), een verschijnsel dat plaatsvindt rondom de datum van 11 november, de dag van San Martín (Sint Maarten). Deze periode staat erom bekend dat, nog voordat de winter begint, men in Spanje heerlijk kan genieten van het warme weer met voor de tijd van het jaar: hoge temperaturen. Dat is dan overdag, want als de zon eenmaal is ondergegaan wordt het op het vasteland van Spanje aanmerkelijk frisser; en dat, terwijl men zeker in het Zuiden van de Canarische eilanden, ’s avonds nog bijzonder aangenaam op het terras kan genieten.
zzzislas-canariaslogo-412.jpg


De zomer van 2016:
Tussen ‘heel warm’ en ‘extreem warm’ op Canarias

De Archipel registreerde temperaturen van 44 graden Celsius in augustus 2016

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 21 september 2016 - De voorbije zomer is heel warm tot extreem warm geweest ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar op Canarias waar de temperaturen ongeveer een graad hoger waren dan normaal; samengevat, een jaar waarin sprake is van ‘een groot watertekort’ op de eilanden.

Temperaturen tot 44 graden Celsius die men in augustus 2016 op Gran Canaria heeft geregistreerd en die het hoogste waren van het jaar, ’s nachts oplopend tot tropische waarden van 25graden Celsius, tot het dubbele van 2015, zijn enkele kenmerken van een zomer die in juni, “duidelijk veel warmer begon dan normaal,” zo heeft op woensdag 21 september 2016 Jesús Agüere uitgelegd van het Agencia de Meteorología en Canarias (AEMET).
naamloos-60-1.pngseptiembre-nota.jpg

              Het hoofd van het AEMET (Weeragentschap) op de Archipel, Jesús Agüere.
Canarias-Agencia-Estatal-Meteorologia-EFEAngel_EDIIMA20140320_0692_13.jpgMet een julimaand die, “tussen ‘heel warm’ en ‘extreem warm’ was,” en een augustusmaand waarin ook temperaturen waren boven het gemiddelde van de normale waarden tussen 1981 en 2010 welke men als referentie gebruikt, en een prima gemiddelde van september dat veel koeler is geweest; heeft deze zomer de tendens bevestigd, zo benadrukt Jesús Agüere, van toenemende warmte in de afgelopen jaren.

Deze, “tendens van oplopende temperaturen,” zo benadruk Agüere, heeft ook bepaald, dat “de weerstations nu niet zo scherp zijn,” als in andere tijden.

Tot aan het punt van de komende herfst, die officieel begint op donderdagmiddag 22 september 2016,” zeggen de beschikbare modellen, dat de temperaturen hogere waarden gaan hebben dan normaal,” zo laat Jesús Agüera weten.
sabado-calor-playa-arinaga-valsequillo-16_g.jpg sabado-calor-playa-arinaga-valsequillo-2_g.jpg
sabado-calor-playa-arinaga-valsequillo-1_g.jpgHet hoofd van het Agencia Estatal de Meteorología (Weeragentschap) op de Archipel heeft tijdens een persconferentie - over het opmaken van de balans van het zomerweer dat nu eindigt - aangegeven, dat ondanks de toename van de warmte, de perioden van calima - afkomstig van het Afrikaanse Continent- behoorlijk beperkt zijn geweest tijdens de zomer van 2016, gemiddeld een dag per maand.

Wat het wel is geweest, is een “behoorlijk droge” periode, waarin het minder heeft geregend dan normaal, zo heeft Agüera toegevoegd. Neerslag, die ook niet veelbetekenend lijkt te zijn tijdens dit jaargetijde op de eilanden, die men bij kan schrijven in een context van, “dat het waterbeheer waarneembaar, enigszins aan het veranderen is,” omdat de neerslag sinds tijden aan het veranderen is.

Feit is, dat in de berekeningen van het afgelopen seizoen de neerslag, begrepen van oktober 2015 tot september 2016, het volume aan neerslag op Canarias, “nog geen 75% heeft bereikt van normaal,” zo heeft Agüera aangegeven; die echter van mening is, dat een dergelijk gegeven, “ in principe, niet zorgwekkend hoeft te zijn,” omdat de neerslagsituatie veel afwisselender is dan die van de temperaturen.
zzzislas-canariaslogo-376.jpg


Temperaturen op woensdag 10 augustus 2016:Temperaturas20mximas20de20Espaa-2.jpg


Waarschuwing voor de gezondheid
wegens hitte
van dinsdag 9 t/m donderdag 11 augustus 2016

CANARISCHE EILANDEN - maandag 8 augustus 2016 - Er gelden nieuwe gezondheidswaarschuwingen wegens hitte deze week, en wel van dinsdag 9 t/m donderdag 11 augustus 2016.

De weerwaarschuwing Code ‘Geel’ geldt voor de gemeenten; Agüimes, Gáldar, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana, en Santa Lucía de Tirajana , voor hoge temperaturen gedurende drie achtereenvolgende dagen, van dinsdag 9 t/m donderdag 11 augustus 2016.
zon-152.jpgHet Ministerie van Volksgezondheid, van de Canarische Regering, laat weten, met het oog op toename van de temperaturen deze week, dat het nodig is maatregelen te treffen om mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen, vooral voor kwetsbare groepen: ouderen, kinderen, en chronisch zieken.

Deze oproep geldt vooral voor deze kwetsbare groepen in de gemeenten: Agüimes, Gáldar, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana en Santa Lucía de Tirajana, waar op dinsdag de gezondheidswaarschuwing Code ‘Oranje’ ingaat vanwege de verwachte toename van de temparturen (minima van 24º en maxima van 32º) gedurende drie achtereenvolgende dagen: van dinsdag 9 t/m donderdag 11 augustus 2016.
calor-maspalomas-22g.jpgDe Code ‘Geel’ geldt voor Agaete en Mogán, op Gran Canaria; en Arona, op Tenerife, waar twee dagen achtereen hoge temperaren zullen heersen, op woensdag 10 en donderdag 11 augustus 2016.

Op woensdag 10 augustus 2016 zullen ook de (nacht)temperaturen tooenemen in Tejeda en Valsequillo, op Gran Canaria; Granadilla, Güimar, San Miguel de Abona, Santiago del Teide en Vilaflor, op Tenerife; Breña Alta, Breña Baja, Garafía, Los Llanos, Punta Gorda, Puntallana en Villa de Mazo, op La Palma; Arrecife, San Bartolomé, Tías en Teguise op Lanzarote; Betencuria en Pájara, op Fuerteventura. Meer informatie treft men aan op het netwerkkanaal: www.canariassaludable.org
zzzislas-canariaslogo-93.jpg 

 


Temperaturas20Mximas20en20Gran20Canaria-1.jpg
Temperaturas20mximas20de20Espaa-1.jpg


Canarias 
heeft de warmste juli-maand in 36 jaar meegemaakt
Een nieuwe hittegolf in 2016 is op komst
vanaf 4 augustus

CANAISCHE EILANDEN – woendag 3 augustus 2016 - De maand juli 2016 was de vierde warmste juli-maand van de afgelopen 36 jaar op Canarias, met op sommige punten van de Archipel gemiddeld 2,5 graden boven wat normaal is, aldus de gegevens die op 3 augustus 2016 bekend zijn gemaakt door het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (Weer-agenstchap).

Deze instantie kwalificeert de maand juli-2016 op Canarias als ‘zeer warm’ en men benadrukt, dat sinds 1980 er alleen in juli op de Eilanden hogere, gemiddelde temperaturen waren in 2004, 2009 en 2015.
gran-canaria-18.jpg

“Het kan moeilijk anders zijn, het aantal tropische nachten aan de kust (27) overtrof het gemiddelde in de genoemde periode (23), terwijl in het middelhoge gebergte deze niet veraf bleven van de verwachte waarde (2),” zo laat het Aemet weten

In juli 2016 waren er op Canarias acht dagen met maximumtemperaturen van boven de 30 graden Celsius aan de kust, en zes dagen in het Middelhoge gebergte.

Bovendien waren er in juli 2016 negen dagen met abnormaal hoge temperaturen, tijdens hittegolven: de eerst, de meest lange maar minst intense, ontwikkelde zich tussen 11 en 14 juli; en de tweede, vond plaats van 19 tot 21 juli.

Het Aemet laat weten, dat sinds 2010, alle juli-maanden - behalve die van 2011 en 2014 - minstens een hittegolf hebben gehad.

In juli 2016 deden de hoogste temperaturen zich voor op de hoogte van 200-300 meter (Tasarte: 38,7° op 27 juli) en op 800-1.000 meter (San Bartolomé de Tirajana: 39,7° op 27juli), vorral dus in het Zuiden en Zuidoosten van Gran Canaria, maar ook op Tenerife en La Gomera.

Nieuwe hittegolf in augustus 2016.
Nu, in de maand augustus 2016, wordt er een nieuwe hittegolf verwacht. Op donderdag 4 augustus 2016 kunnen de temperaturen in  het Zuiden van Gran Canaria en in de Provincie Santa Cruz de Tenerife oplopen tot 34 Celsius , weerwaarschuwingsfase Fase 'Oranje'. En op vrijdag 5 augustus 2016 kunnen die  maxima van 37º Celsius bereiken, Fase 'Oranje'

zzzislas-canariaslogo-51.jpg


Hittegolf onderweg naar Canarias
met temperaturen van 37º Celsius

CANARISCHE EILANDEN - maandag 18 juli 2016 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft voor dinsdag 19 juli 2016 de weerwaarschuwing code ‘Geel’ afgegeven voor Gran Canaria en Tenerife, en voor beide eilanden verhoogt men de code naar ‘Oranje’ op woensdag 20 juli 2016, terwijl voor de rest van de Archipel code ‘Geel’ gehandhaafd blijft.

De eerste hittegolf in de zomer van 2016 komt naar Canarias. Het Aemet meldt voor dinsdag 19 juli 2016 de waarschuwing ‘Geel’, vanwege hitte op Gran Canaria en Tenerife waar de temperaturen kunnen oplopen tot 34º Celsius.
canteras-1.jpgMaar het ergste moet nog komen. Op woensdag 20 juli 2016 verhoogt het Aemet de waarschuwing naar ‘Oranje’ vanwege het risico op hoge temperaturen, die op deze eilanden in het Zuiden 37 graden kunnen bereiken en 34 graden in de rest.

Voor woensdag 20 juli 2016 geeft het Aemet ook code ‘Geel’ vanwege hoge temperaturen op de overige eilanden van de Archipel.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-75.jpg


In de afgelopen 41 jaar
zijn op Canarias
37 hittegolven geregistreerd

SPANJE - zaterdag 11 juni 2016 - Spanje heeft sinds 1975 in totaal 84 hittegolven geregistreerd (47 op het Península, de Balearen, Ceuta en Melilla, en 37 op Canarias) en daarvan was de hittegolf in de zomer van 2015 de nadrukkelijkste, die 26 dagen duurde – van 27 juni tot 22 juli - met een maximum temperatuur van 37,6 en was tot nu toe de langste ooit; aldus het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) over de hittegolven in Spanje sinds 1975 en bekend gemaakt op vrijdag 10 juni 2016.

De warmste dag was 7 juli (37,6º) en heeft zich op 15 juni voorgedaan in het grootste aantal (30) provincies. Op die dag waren de temperaturen boven de 40º in nagenoeg geheel Spanje, met uitzondering van het noordwesten, met een temperatuur van 45,2º op de luchthaven van Cordoba in de plaats Montoro in de deelstaat Cordoba.
cropped-Sun-Survey-Has-Disturbing-Implications-for-America-650x388.jpg mmm.jpg

Gedurende die 26 dagen, waren er slechts twee dagen waarop het wat minder warm was, 2 en 11 juli, hoewel er gedeelten in het land waren waar men geen waarneming heeft kunnen doen om de hittegolf te onderbreken.
hitte2.jpgHet Aemet benadrukt dat het ging on een ‘uitzonderlijke’ hittegolf vanwege de lange duur, tien dagen langer dan de hittegolf in 2003, en ver weg blijvend van de volgende die ‘slechts’ acht dagen duurde.
images-120.jpg media_xll_5094269.jpg

Het meest opvallende kenmerk was de "volharding", maar nadrukkelijk door uitbreiding, omdat door het aantal getroffen provincies, deze eindigt op de vijfde plaats, gekoppeld aan wat zich heeft voorgedaan tussen 17 en 23 augustus 2012; en tussen 17 en 24 juli 1995.

De deelstaten waar die het meest is gevoeld zijn Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland.

De tweede belangrijkste hittegolf op het Península, de Balearen, Ceuta en Melilla was die welke heerste van 30 juli tot 14  augustus 2003, die 16 dagen duurde , 38 provincies trof en een afwijking had van 3,7º.

Het Aemet geeft aan, dat de zomer van 2003 in zijn geheel ook de warmste was, tot nu toe, met een gemiddelde temperatuur op nationaal niveau van 24,9º de warmste sinds men het weer registreert, gevolgd door die van 2015 met 24,5º.

De derde hittegolf, met een duur van vier dagen heeft geheerst van 8 tot 11 augustus 2013 , betrof 40 provincie en was de meest intense tot nu toe uit de hele reeks, welke die van 2003 overtreft en met 38 provincies neemt deze dan de tweede plaats in.

Op de Canarische Eilanden is vanwege de duur (14 dagen) de belangrijktse die geweest, welke zich uitstrekte van 28 augustus tot 10 september 1976, hoewel die slechts een afwijking had van 2,3º en alleen Santa Cruz de Tenerife betrof.

Het Aemet definieert een ‘hittegolf’ als: een periode van, ten minste, drie achtereenvolgende dagen waarop in 10% van de weerstations maximumtemperaturen worden gemeten die boven de dagtemperaturen liggen van juli en augustus in de periode 1971-2000.
zzzzzzzislas-canariaslogo-568.jpg


De warmste decembermaand in 25 jaar

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 8 januari 2016 - De maand december van 2015 is de warmste die men sinds 1981 geregistreerd heeft op Canarias en wel op: La Palma, La Gomera en Lanzarote; en voor de gehele Archipel was december 2015 de droogste maand van de genoemde periode, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET). Slechts vier dagen (10,11,12 en 13) kan men wat temperatuur betreft kwalificeren als ‘normale’ dagen voor december.

Het warmst was het in de periode van 14 tot en met 29 december, zes dagen waarop de temperaturen ver boven het gemiddelde lagen.
dec.jpg

”De aanhoudende warmteperiode (zes dagen) geeft een zekere relevantie weer, als men er rekening mee houdt, dat in de afgelopen vijf jaar, de langste warmteperioden in december niet langer waren dan drie dagen, zo benadrukt het AEMET.

De warmste dag in deze periode was 16 december, toen de maximumtemperaturen in Tacoronte (Tenerife) en Sabinosa (El Hierro) 30 graden Celsius bereikten.

Ook de diverse weerstations in de kustgebieden hebben tien dagen of meer met maxima van 25 graden of meer geregistreerd:
- Adeje, Puerto de la Cruz en, het Zuiden van Tenerife:
- Mogán, op Gran Canaria;
- Sabinosa op El Hierro;  
- Vallehermoso op La Gomera.

Deze warmteperiode heeft de meest historische waarden voor de maand december te zien gegeven op de luchthaven van La Palma met 28,1 graden, en bij  het observatorium op de Teide, in Izaña (Tenerife) met 20,1 graden.

Wat betreft de neerslag, was de maand december 2015 vooral droog, in vergelijking met de gemiddelden van 1981 tot 2010.

“Terwijl men over het algemeen in een normale decembermaand twee, of drie dagen met regenbuien kan verwachten, als gevolg van actieve fronten, of een DANA (depresiones aisladas en niveles altos = geïsoleerde lage drukgebieden op hoog niveau ), hebben deze zich in december 2015 niet voorgedaan,” zo merkt het AEMET op.

De locaties op de Archipel die de meeste regenbuien in de loop van december voor de kiezen hebben gekregen zijn: het uiterste Noordoosten van La Palma, met 80 liter/per m²; Anaga op Tenerife met 50 liter/per m²; en de hoogste delen van La Gomera met 40 liter/ per m².
zzzzzzzislas-canariaslogo-17.jpg


Canarias onbewolkt,
licht stijgende temperaturen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 3 december 2015 - Deze donderdag is de hemel boven de Canarische Eilanden nagenoeg onbewolkt en zijn de temperaturen licht stijgend in het middelhoge- en hooggebergte, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET). (Staatsagentschap voor Meteorologie)

In de beide hoofdsteden van de Canarische Archipel bedraagt de middagtemperatuur 25º Celsius; de minimumtemperatuur in Las Palmas de Gran Canaria is 19º en die in Santa Cruz de Tenerife 18º, bij een over het algemeen zwakke tot matige oostenwind, die op sommige locaties in het hooggebergte van Centraal Tenerife iets intenser kan zijn.
tiempooooooooooooooooooo.jpgOp zee rond de Archipel staat, afhankelijk van de locatie, een oosten- tot zuidoostenwind, afwisselend kracht 2 tot 4, bij heel kalme tot kalme zee met, noordelijke deining tot 1 meter hoog.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-61.jpg 


 

'Helse' temperaturen op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 13 augustus 2015 - In de afgelopen dagen was het warm - om niet te zeggen: heet - op de Canarische Archipel en dan met name op alle eilanden, en een beetje minder heet, maar nog steeds uiterst warm in het Noorden van Canaria en in het Westen van Tenerife.

Onderstaande foto is gemaakt op woensdagmiddag 12 augustus 2015 in Maspalomas (Gran Canaria) en bewijst wat de werkelijke temperatuur ter plaatse is, als het AEMET meldt, dat de temperatuur ter plaatse uitkomt tot boven de 37 graden Celsius.
60324.jpg    ..
wat zorgde, dat men zich gevoelsmatig als volgt in de Atlantische Oceaan waande...
zovoeldehetvandaagGranCanariaalseengebakkenei___.jpg
teperatuten.jpg
Echter, op het moment dat we dit artikel schrijven - op woensdagavond 12 augustus 2015 - is om 21:15 uur zuidelijk boven  zee  tussen Tenerife en Gran Canaria een onweer losgebarsten met aanhoudende donder, ruim een duizendtal bliksemflitsen en een afwisselende intensiteit aan regen; dit onweer heeft aangehouden tot 23:30 uur.

Het  AEMET laat weten, dat men op woensdag 12 augustus 2015 tussen 19.00 en 23.00 uur in totaal boven Canarias 1.182 bliksemflitsen heeft geteld, daarvan - tussen 22:00 tot 23.00 uur -  maar liefst 712 hoofdzakelijk boven Gran Canaria.

Na dit ‘verfrissende’ onweer laat het zich aanzien, dat het op deze donderdag 13 augustus 2015 wederom prachtig zomerweer - met overvloedig zonneschijn - zal zijn op de Gelukzalige Eilanden.
1-AAAAislas-canarias-84-4.jpg 


 

Maandag 6 juli 2015: Hittewaarschuwing op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - zondag 6 juli 2015 - Het Directoraat-generaal van Volksgezondheid en Noodsituaties, van de Canarische Regering, heeft een waarschuwing afgegeven voor hoge temperaturen op Lanzarote, Fuerteventura en in het oosten, zuiden en westen van Gran Canaria en Tenerife: vanaf 15.:00 uur op maandag 6 juli 2015.
calor-canarias-alerta--478x270.jpg

Het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) heeft de weerwaarschuwing ‘Geel’ geactiveerd voor deze gebieden vanaf maandag 6 juli 2015, waarbij men temperaturen verwacht van 34 graden en hoger, vooral in het middelhoge gebergte van Gran Canaria en in het binnenland van Fuerteventura.
ola-calor-canarias--478x270.jpg
4-7-2015.jpg
 ↑ Zaterdag  4 juli 2015.  ↑ Satellietfoto.
5-7-2015.jpg
 ↑ Zondag    5 juli 2015.  ↑ Satellietfoto.
6-7-2015.jpg
 
 ↑ Maandag 6 juli 2015.  ↑  Satellietfoto.
7-7-2015.jpg
 ↑ Dinsdag   7 juli 2015.  ↑  Satellietfoto.
In het middelhoge gebergte van Gran Canaria gericht op het zuiden, gaat de weerswaarschuwing van Geel’ naar ‘Oranje’ vanaf dinsdag 7 juli 2015 met temperaturen van boven de 38 graden Celsius, aldus het AEMET.
1-AAAAislas-canarias-kopie-107.jpg


 

In juni 2012 beleefde Canarias de hittegolf met de hoogste temperatuur in 40 jaar
Het AEMET publiceert een studie over de diverse warmteperioden

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 28 mei 2015 - In de afgelopen vier decennia heeft Canarias 35 hittegolven meegemaakt en die, welke de thermometers het meeste aantal graden heeft doen stijgen tot boven normaal, sinds amper drie jaar: namelijk, de hittegolf van 25 tot 27 juni 2012 (7,1 graden boven normaal) - drie dagen van maandag t/m woensdag na de Sint-Jansnacht; enkele dagen, die behoorlijk dicht bij de hittegolven kwamen welke men zich herinnert.

Ook in 2015 heeft men gemiddelde maximumtemperaturen gemeten tijdens een hittegolf op de Eilanden, 30,9 graden. Maar die is niet gecatalogiseerd als de zwaarste hittegolf welke men op de Archipel heeft meegemaakt, omdat die slechts drie dagen heeft aangehouden.
imagesC9XJSNBH.jpg
imagesA28NX6OK.jpgTerwijl men in India letterlijk sterft van de hitte, door gebrek aan middelen en water om die te bestrijden, heeft het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (Meteorologisch Agentschap) een studie gepubliceerd over hittegolven in Spanje sinds 1975, welke is verricht aan de hand van de Banco Nacional de Datos Climatológicos (Nationale Databank voor Klimatologische Gegevens).

Met deze studie, die op woensdag 26 mei 2015 is gepubliceerd, heeft het AEMET geprobeerd duidelijk te maken wat het concept ‘ola de calor"’ (‘hittegolf’) inhoudt, omdat men niet iedere stijging van temperatuur als zodanig beschouwt, maar er bestaat geen uniforme definitie als zodanig.
img_28520.jpgHet AEMET zegt, als voorbeeld, dat een dag met 38 graden in Sevilla in augustus niet beschouwd kan worden als hittegolf, hoewel het objectief een heel warme dag is. Omdat de hoofdstad van Andalusië maxima registreert van rond de 35 graden op 60% van de dagen in juli en augustus en op 25% daarvan komen die uit boven de 38 graden.

Daarom heeft men als definitie ‘hittegolf’ die periode vastgesteld waarin, ten minste gedurende drie dagen achtereen, de temperaturen boven het percentage van 95 uitkomen van de maximum geregistreerde metingen zullen bedragen, dat wil zeggen, voor een ‘hittegolf’ begint men die dagen te tellen waarop de thermometer, ten minste, boven de laagste van 5% van de warmste dagen in de genoemde periode uitkomt.

Op Canarias, benadrukt men in alle opzichten 1976: dat was het jaar met de meeste dagen aan hittegolf (25 in twee perioden) en ook het jaar met de langste hitteperiode (14 dagen). Die hittegolf van 14 dagen - van 28 augustus t/m 10 september - heeft alleen de provincie Santa Cruz de Tenerife betroffen en de thermometers kwamen uit tot 2,3 graden boven normaal.
images4ASX58PM.jpg termometro_ola_calor-586x388.pngDaarom kiest het AEMET als de meest opmerkelijke op de eilanden in deze 40 jaar, de hittegolf welke zich heeft voorgedaan gedurende 11 dagen in 1976 - van 5 t/m 15 augustus. Deze buitengewone warmteperiode betrof de beide provincies van de Archipel en liet de thermometer oplopen tot 6,1 graden boven normaal. Toen gaf 8 augustus de hoogste gemiddelde temperatuur aan voor een hittegolf op Canarias: 35,3 graden Celsius. Maar het AEMET geeft aan, dat op die dag de thermometers boven de 40 graden uitkwamen op diverse meetstations van Tenerife en Gran Canaria. Al deze gegevens maken de hittegolf van augustus 1976 tot de zwaarste welke men op de de Archipel heeft meegemaakt in de afgelopen vier decennia, met maximumtemperaturen tot 35,3 graden.
Olas-de-calor-matan-mas-personas-que-los-huracanes-inundaciones-y-rayos.pngVoor de meest recente hittegolf die het AEMET als zodanig erkent op Canarias, moet men teruggaan tot 2013, om precies te zijn vier dagen: van 20 t/m 23 augustus, toen in de beide provincies men een gemiddelde maximumtemperatuur heeft gemeten van 32,7 graden, wat 2,4 graden hoger was dan het historisch gemiddelde op deze datums.

Andere aanzienlijke warmteperioden op de Eilanden hebben zich voorgedaan van 17 t/m 16 september 1987 (tien dagen met 6,7 graden boven normaal, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 35,4 graden) en van 24 juli t/m 1 augustus 2009 (negen dagen met 6,0 graden boven normaal met een gemiddelde maximumtemperatuur van 36,2 graden)

De studie bevat ook gegevens over het gehele land. Zo laat men zien, dat men sinds 1975 in Spanje 80 hittegolven heeft geregistreerd, waarvan 45 op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), de Balearen, Ceuta en Melilla; en de overige 35 op de Canarische Eilanden.

ola-de-calor.jpg
Van alle hittegolven moet die van 2013 benadrukt worden, die 28 provincies heeft getroffen en die 16 dagen heeft geduurd. Deze hittegolf - van 30 juli t/m 14 augustus - was bijzonder opmerkelijk en had aan afwijking van 3,6 graden boven normaal; aldus de studie die is verricht door het AEMET.
islas-canarias-22.jpg


 

Eerste hittegolf in het seizoen, de hoogste temperatuur is gemeten op de luchthaven van Lanzarote: 42,2 graden

SPANJE - Hemelvaart, donderdag 14 mei 2015 - Zoals gezegd, is het extreem warm in Spanje. Het kwik is op veel plaatsen in het land opgelopen tot boven de 30 graden Celsius, maar er zijn extremen. Op woensdag 13 mei 2015 is de hoogste temperatuur van Spanje gemeten op de luchthaven van Lanzarote waar de thermometer om 17:00 uur 42,4 graden bereikte.

De hoogste temperaturen van het land zijn tijdens de eerste hittegolf van het seizoen te vinden op Lanzarote met 42,4 graden; op Gran Canaria in Tasarte (La Aldea) met 42 graden Celsius.
warm6.jpgMaar ook op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) is het warm: in Castuera (Badajoz) 41,6 graden, op de luchthaven van Córdoba 41,1 graden en Sevilla 40,7 graden. Op donderdag 14 mei 2015 (Hemelvaart) is het kwik boven de 40 graden uitgekomen in de provincie Málaga.

Met ingang van vrijdag 15 mei 2015 zullen de temperaturen gaan dalen vanwege een koelere luchtstroom die vanaf de Atlantische Oceaan de warme, Afrikaanse Calima zal doen verdwijnen. De temperatuurverschillen zullen van de ene dag op de andere op veel plaatsen groot zijn met dalingen tussen de 10 en 15 graden. Op de Canarische Eilanden, in Andalusië en langs de Middellandse Zeekust zal het dan nog steeds aangenaam weer zijn, maar niet meer zo extreem warm.
islas-canarias-22.jpg


 

De Canarische Regering waarschuwt voor temperaturen van meer dan 37 graden Celsius
Verhoogd risico van kans op bosbranden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 9 mei 2015 - Het directoraat van Seguridad y Emergencias (Veiligheid en Noodgevallen) van de Canarische Regering heeft op vrijdag 8 mei 2015 een waarschuwing doen uitgaan wegens verhoogd risico op bosbranden vanaf 09:00 uur op zondag 10 mei 2015 op Gran Canaria en de westelijk gelegen eilanden. Een massa hete en droge lucht vanuit de Sahara is van invloed op de eilanden, waarbij vanaf maandag 11 mei 2015 temperaturen bereikt kunnen worden van boven de 37 graden Celsius.

Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (Spaans Meteorologisch Agentschap) heeft op vrijdag 8 mei 2015 aangekondigd, dat Canarias vanaf maandag 11 mei 2015 te maken heeft met het binnentreden van Afrikaanse lucht, hoewel de kans redelijk groot is dat de alisios (verkoelende winden) deze niveaus laag zullen houden behalve op de meest oostelijk gelegen eilanden, Lanzarote en Fuerteventura, waardoor de hoogste temperaturen hoger kunnen zijn dan 35 graden Celsius in het middelhoge gebergte en op zuidelijke locaties, met iets minder hoog in de lager gelegen gedeelten in het noorden van de meest oostelijk gelegen eilanden.
1377378256768-1.jpgIn gemeenten zoals San Bartolomé de Tirajana voorziet men , dat van zaterdag 9 mei 2015 de maximumtemperatuur oploopt tot 29 graden op zondag 10 mei 2015; om op maandag 11 mei een grote sprong te maken naar 37 graden Celsius; wat zich herhaalt op donderdag 14 mei 2015, als de huidige weersomstandigheden aanhouden.

In het geval van Mogán is de ontwikkeling langzamer. Maar de verwachtingen zijn hoger. Op woensdag 13 mei 2015 zal de thermometer rond de 35 graden Celsius schommelen. Maar dit weekeinde zullen die niet boven de 29 graden uitkomen.

In de gemeente Yaiza, op Lanzarote zal men 40 graden gaan meten op woensdag 14 mei 2015, terwijl in de majorera plaats Betancuria men op die dag 41 graden verwacht.

Vanaf vrijdag15 mei 2015 zullen de temperaturen terugkeren naar normale waarden

Momenteel heeft de Canarische Regering besloten een waarschuwingssignaal te laten uitgaan, vanwege de dreiging, dat zich branden zouden kunnen voordoen in de Canarische bossen door deze extreme omstandigheden.
De voorgaande waarschuwing voor de dreiging van hoge temperaturen en bosbranden dateert van 8 augustus 2013.

Tenerife
Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft verboden, om vanaf 17.00 uur op zaterdag 9 mei 2015 activiteiten in de bergen te verrichten vanwege het gevaar op bosbranden vanwege de hoge temperaturen, die meer dan 30 graden kunnen bereiken in het hooggebergte, en vanwege de relatieve lage luchtvochtigheidsgraad.
Daarom verbiedt men vuur te maken in de recreatiegebieden, en land- of bosbouw afval te verbranden; zo laat het Tinerfense Eilandbestuur weten in een communiqué.

Deze maatregelen blijven van kracht als de buitengewone weersomstandigheden bijven aanhouden.

Spanje
Het Aemet heeft op vrijdag 8 mei 2015 bevestigd, dat men in geheel Spanje buitengewoon hoge temperaturen zal gaan waarnemen voor deze tijd van het jaar, met een geleidelijke stijging van de temperaturen, “vanwege het binnenkomen van massa’s hete en droge lucht van Afrikaanse herkomst,” wat ook andere regio’s zal treffen.

Op zaterdag 9 mei 2015 zullen in het zuiden van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) temperaturen gemeten worden van boven de 30 graden Celsius, wat ook het geval zal zijn op zondag 10 mei 2015 in he centrum en in de Ebro-vallei, waarbij temperaturen bereikt kunnen worden van 35 graden in de Guadalquivir-vallei en in het zuiden van Extremadura, aldus het Aemet.
islas-canarias-22.jpg


 

Weerwaarschuwing ‘GEEL’: voor hoge temperaturen op de oostelijk gelegen eilanden

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 22 oktober 2914 - Het Aemet geeft de waarschuwing af voor Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife, voor temperaturen die kunnen oplopen tot 35º Celsius.

Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft op woensdag 22 oktober 29014 een weerwaarschuwing ‘Geel’ doen uitgaan voor hoge temperaturen op de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, waar men temperaturen verwacht die op deze woensdag 35º Celsius bereiken. De waarschuwing geldt niet voor in het hooggebergte op Tenerife en men geeft aan, dat de hoogste temperaturen zich voordoen in het middelhoge gebergte en in de kustgebieden van de genoemde eilanden.   Deze situatie houdt ook aan op donderdag 23 oktober 2014, met opnieuw temperaturen van 35º Celsius op de vier genoemde eilanden.

Een warm weekeinde met een sterke branding

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 22 augustus 2014 - Het bochorno-gevoel (zeer warme wind met drukkende hitte) van de afgelopen dagen op de Canarische Eilanden zal tijdens het weekeinde aanhouden. Met noordoosten wind wordt vanaf vrijdag 22 augustus 2014 warme lucht uit Afrika aangevoerd, wat op de gehele Archipel zal leiden tot licht stijgende temperaturen, maar vooral in de binnenlanden en in het zuiden van de eilanden, waar de branding met hoge golven een hoofdrol zal spelen.

Op de zuid-, oost- en westkust van Gran Canaria, in het zuiden en noordwesten van Tenerife, en op La Gomera, El Hierro en La Palma heerst de waarschuwing ‘Geel’ wegens mar de fondo (grote deining) en golven die een hoogte van vier meter kunnen bereiken, die van invloed zijn op aanlegsteigers en havenpieren in het zuiden, “maar ook,” zo waarschuwt de directeur van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) op Canarias, Jesús Agüera, “badgasten moeten voorzichtig zijn,” omdat de hoge temperaturen uitnodigen de zee in te gaan. Ook raadt hij het sportduiken af aan de zuidkant van de Eilanden, omdat de sterke branding een groter risico met zich meebrengt voor deze activiteit.

Samen met de sterke branding in het zuiden, die niet ongewoon is maar die wel afwisselend is, komt de wind op de Eilanden uit het noordoosten wat inhoudt, dat deze over het Afrikaanse Continent komt en warme lucht aanvoert die voor een lichte stijging van de temperaturen zorgt in de komende dagen. Met deze wind wordt ook uiterst fijn Sahara-zand aangevoerd waardoor er ‘calima’ heerst, met laaghangende bewolking gedurende het gehele weekeinde, aldus Agüera

Op veel plaatsen in het Zuiden van Gran Canaria heerste de afgelopen week temperaturen van 34 graden Celsius en op de rest van de Archipel was dit zo rond de 30 graden Celsius.

Jesús Agüera geeft aan, dat daar waar juli 2014 een abnormale maand was - de koelste van de afgelopen 12 jaar, zal augustus normaal zijn, met temperaturen die passen bij deze tijd van het jaar op Canarias, met de alisio (wind die verkoeling brengt), waarbij dit weekeinde de panza de burro (wolk in de vorm van een ezelsbuik) zich aanzienlijk terugtrekt.

Vanuit Argentinië
De sterke deining die vooral op vrijdag 22 augustus 2014 heerst aan de zuidkant van de Eilanden, wordt veroorzaakt door een storm die in de Zuidelijke Oceaan heerst, voor de kust van Argentinië. De deining teistert de kust maar veroorzaakt geen hoge golven, maar wel een afwisselend sterke branding die zich het gehele weekeinde kan voordoen.
islas-canarias-22.jpg


 

De eerste hittegolf in 2014 in de Provincie Las Palmas houdt aan tot vrijdag 16 mei

LAS PALMAS - maandag 12 mei 2014 - Met het binnenstromen van droge lucht uit Afrika heeft het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) de fase ‘Geel’ afgekondigd vanwege de stijging van temperaturen, tot 36º Celsius, die men verwacht in de komende dagen.

De fase ‘Geel’, met temperaturen tot 34º Celsius, geldt met ingang van maandag 12 mei 2014 ook voor de Eilanden: Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, met uitzondering van het noordelijke deel van Gran Canaria.

                                                   Fase 'Geel' in de provincie Las Palmas.

Voor de genoemde eilanden (behalve het noorden van Gran Canaria) kunnen de temperaturen op dinsdag 13 mei 2014 oplopen tot 36º Celsius.

Het AEMET verwacht, dat op vrijdag 16 mei 2014 de warmte zal afnemen.

Deze hittegolf kan vergezeld gaan van calimas, vanwege de aanvoer van polvo en suspensión (zwevend stof) in de Afrikaanse luchtmassa.
islas-canarias-22.jpg


 

Aemet: na ruim twee weken bochorno, lagere temperaturen op zondag 25 augustus 2013  

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 24 augustus 2013 - Het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) verwacht op zondag 25 augustus 2013 op de Archipel  de eerste behoorlijke tregua (wapenstilstand) na meer dan twee weken van bochorno (typische warm tot heet aanvoelende zomerwind) , met in de afgelopen drie dagen calima (zwevende stofdeeltjes van de Afrikaanse kust), die  vrijdag de oostelijke eilanden deden verdwijnen in een dichte mist van Sahara-zand, alleen in het Zuiden van Tenerife blijft de zomerse hitte nog licht voelbaar.

Volgens de officiële temperatuurmeting van het AEMET bereikte  op vrijdagmiddag 23 augustus 2013 in La Aldea op Gran Canaria de temperatuur ruim 38 graden Celsius, was het o.a. in San Bartolomé de Tirajana 37,6 graden, in Agüimes 36, 6 en in Agaete 35,9.


Op Lanzarote was het op vrijdagmiddag 23 augustus 2013 met 34,1 graden Celsius (gemeten in Guacimeta)  iets ‘minder warm’ en op Fuerteventura gaf de thermometer 28,4 graden aan volgens het AEMET (gemeten op de majorero luchthaven).

Op zaterdagmiddag 24 augustus 2013 bereiken de maximum waarden opnieuw ruim 35 graden Celsius in het oosten, zuiden en westen van Gran Canaria, terwijl deze op de overige eilanden van de deelstaat Canarias onder deze piekwaarde zullen blijven, nog steeds volgens het AEMET.

Op zondag 25 augustus 2013 zal het over de gehele Archipel minder warm zijn, dankzij koelere lucht die wordt aangevoerd vanuit het noordoosten (alisios), wat met lichte windvlagen zorgt voor wat gematigdere temperaturen, in de hoger gelegen gedeelten kan de wand sterker zijn.

Op maandag 26 augustus 2103 houdt het aanzienlijk koelere weerbeeld van zondag aan, en zal het in de ochtend bewolkt zijn, met kans op hier en daar een licht regenbuitje in het Noorden van Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en op de eilanden met de hoogste bergen.
Dit is in de tweede helft van augustus 2013 een duidelijk ander weerbeeld, waarbij op de Eilanden temperaturen gemeten zijn van 40,3 graden Celsius (zoals op donderdag 22 augustus 2013 in La Aldea op Gran Canaria, met verzengende rukwinden van 82km/uur op de luchthaven van Gran Canaria.)

De laagste temperaturen tijdens de hittegolf van de afgelopen twee weken zijn ’s nachts gemeten op donderdag 22 augustus 2013 in Vega de San Mateo (Gran Canaria) waar de thermometer niet onder de19 graden Celsius is gekomen.
islas-canarias-22.jpg


 

Weerwaarschuwing: fase ‘Oranje’ op zondag 11 augustus 2013
Hoogste staat van paraatheid wegens bosbrandgevaar

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 10 augustus 2013 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) schaalt de weerwaarschuwing voor zondag 11 augustus 2013 op naar fase ‘Oranje’ tussen 10:00 en 20:00 uur, met temperaturen van boven de 38º Celsius in het Zuiden, Oosten en Westen van Gran Canaria en Tenerife, de oostkust van La Palma en op geheel El Hierro en La Gomera.

De weerwaarschuwing fase ‘Geel’, met temperaturen van boven de 35º Celsius geldt voor zondag 11 augustus 2013 op Lanzarote, Fuerteventura, in het Noorden van Gran Canaria en in het hooggebergte van La Palma.


         Playa del Inglés tijdens hittegolf in de Spaanse zomervakantie.

De intense hitte zal aanhouden tot minstens dinsdag 13 augustus 2013 wanneer men verwacht, dat de temperaturen zullen dalen. De binnenkomst van een massa warme lucht vanaf het Afrikaanse Continent brengt bovendien polvo en suspensión (zwevend Sahara-zand = calima) met zich mee en rukwinden uit oostelijke en zuidoostelijke richting.


                             Bosbrandgevaar in augustus 2013.

Vanwege deze weerssituatie heeft het Directoraat-generaal voor Veiligheid en Noodgevallen, van de Canarische Regering, de hoogste staat van paraatheid afgekondigd wegens bosbrandgevaar in het middelhoge- en hooggebergte op de westelijke eilanden en op Gran Canaria, waarbij men het vastgestelde protocol volgt van het Plan de Protección Civil y Atención a las Emergencias por Incendios Forestales, INFOCA. De alarmfase gaat in op zaterdag 10 augustus 2013 om middernacht.

Men verwacht, dat de hoogte van de laag warme lucht 350 meter bedraagt, met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 20% en temperaturen van tussen de 30 en 38º Celsius, die op sommige locaties 40º kunnen bereiken; bovendien heerst er hoog-hangende calima.

Gezien deze situatie heeft het Directoraat-generaal in het kader van de INFOCA veiligheidsmaatregelen in gang gezet in het middelhoge- en hooggebergte van de vier eilanden met de meeste bossen; om te voorkomen, dat er brand ontstaat, hetzij door onachtzaamheden, of nalatigheid.

In die zin, en met medewerking van de Cabildos (Eilandbesturen), politiediensten, brandweer- en noodhulpdiensten bewaken patrouilles de natuurgebieden tussen de dorpen en steden.
islas-canarias-22.jpg


 

Het Aemet activeert weerwaarschuwing Fase ‘Geel’ wegens hoge temperaturen op Gran Canaria

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 27 juni 2013 - Het Aemet (Spaans Meteorologisch Agentschap) waarschuwt, dat de middag temperaturen waarden van 34 graden bereiken.

Fase ‘Geel’ kan zich uitbreiden naar Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro en blijft van kracht tot vrijdag 28 juni 2013 19:00 uur.


Voor de eilanden Lanzarote en Fuerteventura geldt geen enkele weerwaarschuwing.

islas-canarias-22.jpg


 

Vandaag blijven de temperaturen boven de 30 graden

Gran Canaria - zondag 12 mei 2013 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet)( Meteorologisch Agentschap) verwacht hoge temperaturen gedurende zondag 12 mei 2013.

In La Aldea registreerde de thermometer op zaterdag 12 mei 2013 maar liefst 33,8 graden Celsius, de hoogste in het hele land.
Agüimes bereikte 32º en in Valleseco is 30,8 graden gemeten.

Alles gecombineerd met een sterke wind in sommige gemeenten op Gran Canaria.

 

Dit leidt tot druk bezochte stranden.
islas-canarias-22.jpg


 

Bochorno, weerwaarschuwing Fase Oranje: temperaturen tot boven de 37º Celsius

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 19 april 2013 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) geeft voor vrijdag 19 april 2013 een zomerweerwaarschuwing Fase Geel af, waarbij de temperatuur gaat oplopen tot 35º Celsius, de Fase Geel geldt op deze vrijdag van 12:00 tot 22:00 uur in het Zuiden en het binnenland van Gran Canaria, in het Zuiden en het binnenland Tenerife en op geheel Lanzarote en Fuerteventura. De oplopende temperaturen gaan vergezeld van calima (in de lucht zwevend Sahara-zand), die in de loop van vrijdag steeds intenser wordt.

Op zaterdag 20 april 2013 wordt het nog een graadje erger. Dan geeft het Aemet de weeralamfase Oranje af, met maximumtemperaturen van meer dan 37º Celsius op Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote en La Gomera.


Op El Hierro en La Palma geldt op zaterdag 20 april 2013 de Fase Geel, met temperaturen tot 34º Celsius. Deze fases gelden van 10:00 tot 20:00 uur.

De verwachting van het Aemet is, dat de bochorno (zeer hete wind/drukkende hitte) op zondag 21 april 2013 zal aanhouden.
islas-canarias-22.jpg


 

Oktober 2012 is sinds jaren de warmste maand geweest
Met gemiddeld 20,9º Celsius en - met gemiddeld 57 mm - de meest regenachtige van de laatste jaren

CANARISCHE EILANDEN - zondag 11 november 2012 - Daarmee komt de maand oktober 2012 gemiddeld met 1,30º Celsius uit boven het langjarige gemiddelde van de periode 1971-2000, en tevens is het de meest regenachtige maand sinds 2008, met een gemiddelde neerslag van 57 mm. In feite valt oktober 2012 onder de tien meest regenachtige maanden met betrekking tot de periode 1971-2000.

Volgens het klimatologische overzicht van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (de Spaanse evenknie van het KNMI in de Bilt, of het KMI in Ukkel) heeft men de warmste periode beleeft tussen de dagen 8 en 10 oktober, waarop de maximumtemperaturen boven de 30º C. lagen in 25% van de meetstations.
naamloos-55.png
naamloos-56.png

In Valleseco (Gran Canaria), op 900 meter hoogte, heeft men  de hoogste maximumtemperatuur van de maand gemeten: 33,8ºC (op 7 oktober). En wat betreft de minimumtemperaturen, was de laagste in Izaña (Tenerife) met -1,9º C. (op19 oktober), die met -1,8º C. alleen nog lager was  in oktober 1961en in oktober 1974.

naamloos-57.png

In de loop van de maand oktober 2012 hebben zich over het algemeen 3 regenperiodes voorgedaan. Een van elke 3 oktobermaanden  krijgt een regenperiode van deze omvang.

De eerste regenperiode was tussen 18 en 19 oktober, veroorzaakt door een systeem van regenfronten boven 75% van de meetstations. De gemiddelde neerslag was 11 mm, en het maximum - ongeveer 100 mm - is gevallen in het noordwesten van La Palma.

De tweede regenperiode was op 28 oktober en vond zijn oorsprong in de gematigde circulatie in het middel- en hooggebergte van een massa tropisch vochtige en instabiele lucht. In 99% van de meetstations heeft men neerslag  geregistreerd. Het maximum is gevallen in het Noordwesten van La Palma, met iets meer dan 70 mm.De gemiddelde neerslag van deze periode was gelijk aan die van de eerste.

De derde regenperiode heeft plaatsgevonden tussen 30 en 31 oktober  met als oorzaak dezelfde synopsis als die van de vorige, de gematigde, zuidwestelijke stroming van een massa vochtige en instabiele tropische lucht.
Op 31 oktober heeft het geregend op 85 % van de meetstations. Het maximum (96 mm op 31 oktober) is gevallen in El Paso, eveneens op La Palma.  De gemiddelde neerslag heeft 15 mm bedragen. D wind kwam zuidwesten tot noordwest en vaker, dan was verwacht. Vooral in westelijke richting was deze 8% procentpunten hoger, dan de normale waarden.
naamloos-58.png

De kust van Gran Canaria
Daarentegen, hebben de alisios (verkoelende passaatwinden) minder frequent gewaaid dan verwacht, ongeveer 10 procentpunten minder dan normaal. Aan het eind van zomer, was in de meeste gevallen het gebied met de meeste aflandige wind, de oostkust van Gran  Canaria, om  voor de rest van het jaar aflandig te waaien vanuit Izaña en omgeving.

Het minimum aan windkracht van het gehele jaar, heeft zich voorgedaan aan de zuidwestkust van Tenerife, en de maximum windsnelheid is - met 1.383  km per uur, op 31 oktober -  gemeten in Izaña.

Op 30 oktober was er een periode met sterke zuidwestenwind, de vierde van  enige betekenis uit deze richting - sinds januari 2009 - en de tweede in kracht, eveneens  uit zuidwestelijke richting, na de storm van 29 november 2010.

In 2012 registreerde men rukwinden op bijna 80% van de meetstations en in 2012 op 55%.  In de noordelijke gebieden van Tenerife en in het oosten van La Palma heeft men  winden met orkaankracht geregistreerd.
naamloos-59.png

Aangenaam gevoel
Op de luchthaven van El Hierro was de rukwind op 30 oktober 100 km er uur en hoger dan de hier hoogst genoteerde in enige oktobermaand, om precies te zijn, 90 kilometer per uur op 7 oktober 1974.

Volgens het Aemet hebben zich voor het eerst na de zomer, frisse nachten  voorgedaan aan de kust, Aan het begin van de maand waren er enkele zeer warme nachten, maar over het algemeen heeft het ‘aangename gevoel’ overheerst.

In het middelgebergte hebben zich al koude nachten voorgedaan en in hooggebergte was het ’s nachts zelfs  al ‘heel koud’. Rond het middaguur is het nog steeds warm aan de kust en kan het hier en daar benauwd aanvoelen. 

Er zijn weinig veranderingen in de het middelhoge een hooggebergte; afgezien, dat men een toename verwacht van frisse dagen (in het middelhoge gebergte) en koude, of heel koude (in het hooggebergte).
islas-canarias-22.jpg


 

Nieuwe hittegolf op Canarias doet m.i.v. zondag 19 augustus 2012 het risico op bosbranden toenemen
Verhoogd risico op bosbranden houdt drie dagen aan op: 19, 20 en 21 augustus 2012

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 16 augustus 2012 - Met ingang van zondag 19 augustus 2012 zal op Canarias het risico op bosbranden toenemen vanwege een nieuwe hittegolf welke vanaf vrijdag 17 augustus bijna een week lang in heel Spanje zal heersen, met temperaturen va 40 tot 42 graden Celsius, ten gevolge van het binnendringen van een massa hete lucht vanuit Afrika.

Het verhoogde risico op bosbranden op de eilanden zal drie dagen aanhouden, op zondag 19, maandag 20 en dinsdag 21 augustus 2012, aldus Francisco Martín León, de woordvoerder van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet).
naamloos-60.png

In vergelijking met de vorige hittegolf (die van 8 t/m 12 augustus 2012), zal de nieuwe hittegolf geen absolute records breken, maar zal wel langer aanhouden, zes tot zeven dagen, waarbij maandag 21 en dinsdag 22 augustus 2012 de warmste dagen zullen zijn (volgens de huidige verwachtingen) zo merkt Francisco Martín León op.

Geheel Spanje
Op vrijdag 17 augustus zullen de thermometers in bijna geheel Spanje “aanzienlijk” oplopen, vooral in Castilla y León en in de Regio Madrid. Alleen Galicië Asturië en het Noordwesten van Castilla en Leon blijven van dit verschijnsel gevrijwaard.

Zie ook:
http://www.nhc.noaa.gov/refresh/graphics_at3+shtml/143307.shtml?tswind120?large#contents

Bovendien zal aan het begin van de volgende week de tropische storm “Gordon”, die ten zuiden van de Azoren ligt, mogelijk zijn intrede doen in Galicië, als extra-tropische storm met gemiddelde kracht.

“Gordon” heeft de speciale eigenschap, dat deze boven de 63 kilometer per uur uitkomt, maar als deze Galicië bereikt zal de windkracht zodanig zijn verzwakt, dat deze als storm komt. Een klassieke storm op deze hoogten,” aldus Francisco Martín León

Wat de maximumtemperaturen betreft, geeft de woordvoerder van het Aemet aan, dat die “uiterst hoog” zullen zijn, rond de 40 tot 42 graden Celsius, in de valleien van de Ebro, de Taag en de Guadalquivir en in het gebied ten zuiden van Madrid (las Vegas).

Ook de nachten zullen “tropisch”  zijn, met weinig verschil tussen dag- en nachttemperaturen, waarbij de nachtelijke minima schommelen tussen de 22 en 26 graden Celsius, zo laat Martín weten , die geen regen veroorzaken, vooral in het oosten en zuidoosten van het Peninsula (vasteland van Spanje) met krachtige windstoten

De Aemet-woordvoerder laat weten, dat de maand augustus 2012, tot nu toe een beetje warmer is, dan het gebruikelijke gemiddelde.

Ten gevolge van de warmte, zullen de risico’s op bosbranden  eveneens toenemen in geheel Spanje. Het Aemet is dit nog aan het evalueren, waarbij het in geen enkel gebied nodig zal zijn de Fase Rood (extreem risico) af te kondigen.

Zie ook:
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=5237&Itemid=26
islas-canarias-22.jpg


 

La Aldea, het gebied met de hoogste temperaturen van geheel Spanje

LA ALDEA - maandag 16 juli 2012 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft bevestigd, dat in  La Aldea (Zuidwest Gran Canaria) op maandag 16 juli 2012 om 14:50 uur de maximum temperatuur 39,3 graden Celsius heeft bereikt, waardoor de gemeenet de heeste locatie van geheel Spanje was.

Anderzijds blijft de waarschuwing 'Oranje', vanwege de hittegolf, tot dinsdagmiddag 17 juli 2012 van kracht in het Zuiden, Oosten en Westen van Gran Canaria, La Gomera en El Hierro; hoewel, in het Zuiden van Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en in het hooggebergte van Gran Canaria de warschuwing 'Geel' geldt (met temperaturen die kunnen oplopen tot 35 graden Celsius).

                         (Archieffoto) La Aldea, Zuidwest Gran Canaria.

Voor woendag 18 juli 2012 handhaaft het Aemet de weerswarschuwing 'Geel' voor het Zuiden, Oosten en  Westen van Gran Canaria, La Gomera en El Hierro.


Er staat een matige wind, met sterke windstorten en, het waait sterk in het middelhoge- en hooggebergte.
islas-canarias-22.jpg


 

Opnieuw hittegolf komend weekeinde

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 21 juni 2012 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet)  kon op woensdag  20 juni 2012 nog  geen  weerwaarschuwing wegens warmte afgeven voor het komend weekeinde (de wet verbiedt, dat men dit eerder na 60 uur vooraf doet) maar de directeur van het Meteorologisch Centrum op Tenerife, Víctor Quintero, heeft al laten weten, dat het vrijwel zeker is, dat de weersvoorspelling een waarschuwing zal afgeven, omdat vanaf vrijdag 22 juni 2012 de gemiddelde temperaturen zullen oplopen tot boven de 30 graden Celsius op de gehele Archipel.

Het hogedrukgebied boven de Azoren lijkt opnieuw van invloed te gaan zijn vanaf donderdag 21 juni 2012, het moment waarop het “probeert sterker  te worden” door de aanvoer va lucht vanaf het Afrikaanse continent, wat ervoor zorgt, “dat de temperaturen beduidend toenemen,” zo geeft Quintero aan, die hier bovendien aan toevoegt, dat bij dit verschijnsel men een systeem van heel warme lucht mag optellen, dat eveneens van Afrika komt, wat ertoe zal bijdragen, dat de thermometers zeer hoge waarden zullen aangeven.

           Badgasten op het Las Canteras-strand op woensdag 20 juni 2012.
Op vrijdag 22 juni 2012, zo legt Víctor Quintero uit, zullen de temperaturen beginnen te stijgen en zullen dan gedurende het gehele weekeinde hoog blijven, waarbij de warmste dagen zaterdag 23, zondag 24,  en  ook maandag 25 juni 2012 zullen zijn.
islas-canarias-22.jpg


 

Opnieuw hittegolf komend weekeinde

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 21 juni 2012 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet)  kon op woensdag  20 juni 2012 nog  geen  weerwaarschuwing wegens warmte afgeven voor het komend weekeinde (de wet verbiedt, dat men dit eerder na 60 uur vooraf doet) maar de directeur van het Meteorologisch Centrum op Tenerife, Víctor Quintero, heeft al laten weten, dat het vrijwel zeker is, dat de weersvoorspelling een waarschuwing zal afgeven, omdat vanaf vrijdag 22 juni 2012 de gemiddelde temperaturen zullen oplopen tot boven de 30 graden Celsius op de gehele Archipel.

Het hogedrukgebied boven de Azoren lijkt opnieuw van invloed te gaan zijn vanaf donderdag 21 juni 2012, het moment waarop het “probeert sterker  te worden” door de aanvoer va lucht vanaf het Afrikaanse continent, wat ervoor zorgt, “dat de temperaturen beduidend toenemen,” zo geeft Quintero aan, die hier bovendien aan toevoegt, dat bij dit verschijnsel men een systeem van heel warme lucht mag optellen, dat eveneens van Afrika komt, wat ertoe zal bijdragen, dat de thermometers zeer hoge waarden zullen aangeven.

           Badgasten op het Las Canteras-strand op woensdag 20 juni 2012.
Op vrijdag 22 juni 2012, zo legt Víctor Quintero uit, zullen de temperaturen beginnen te stijgen en zullen dan gedurende het gehele weekeinde hoog blijven, waarbij de warmste dagen zaterdag 23, zondag 24,  en  ook maandag 25 juni 2012 zullen zijn.
islas-canarias-22.jpg


 

Weerwaarschuwing fase ‘Oranje’: Hoge temperaturen (37º C.) in de provincie Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 12 mei 2012 - Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote verkeren op zondag 13 mei 2012 in de weerwaarschuwing fase ‘Oranje' (aanzienlijk risico) met temperaturen die kunnen oplopen tot 37 graden Celsius, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) .


Las Canteras in Las Palmas de Gran Canaria: op donderdag 10 mei 2012 was het 28ºC en...

...op vrijdag 11 mei 2012  werd al 33 graden gemeten; de komende dagen lopen de temperaturen nog verder op.

Fase ‘Geel’ geldt op deze drie eilanden voor zaterdag 12 mei 2012 tot 19:00 uur (Canarische tijd),wat inhoudt, dat men voorzichtig moet zijn met het verrichten van bepaalde activiteiten (bijvoorbeeld sport).
naamloos-52.png

Voor zondag 13 mei 2012 geldt de weerwaarschuwing ‘Oranje’ voor het Zuiden van Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, terwijl dan de waarschuwing ‘Geel’ geldt voor de oost- en zuidkust en het middelhoge gebergte van Tenerife, evenals voor La Palma, El Hierro en La Gomera.

In alle gevallen is de weerwaarschuwing geldig tot zondag 13 mei 2012 -19:00 uur (Canarische tijd).

De hoge temperaturen zijn te wijten aan een massa hete lucht die afkomstig is uit Afrika.
islas-canarias-22.jpg


 

e-109.jpg