site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-354.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-108.jpg


Asián: "Men zal de Parador de Tejeda zo snel als mogelijk is openen”

TEJEDA -  vrijdag 6 oktober 2017 - De staatssecretaris van Toerisme, Matilde Asián,  heeft op vrijdag 6 oktober 2017 laten weten dat de Parador in Tejeda, op het eiland Gran Canaria, “zo snel als mogelijk  geopend zal worden”,  nadat een deel daarvan  is aangetast door de bosbrand die eind september 2017 in het midden van het eiland heeft gewoed.

Asían heeft in verklaringen aan de persmedia benadrukt, dat de Parador de Tejeda ‘een symbool’  van het toerisme vertegenwoordigt  ‘van de kwaliteit’ die het nastreeft.

image_content_2395396_20171006130824.jpg

Daarom heeft zij verklaard dat eerste doelstelling is, “om de Parador zo spoedig mogelijk in bedrijf te stellen, zodra dat kan.”
habitaciones-parador-tejeda-afectadas-incendio-20g.jpg                                               
Gastenkamers in de Parador de Tejeda.
De staatssecretaris heeft echter laten weten dat dit , "in de handen van de technici is", omdat het team van architecten van Paradores naar Gran Canaria is overgebracht, maar nog geen verslag heeft uitgebracht, "of de structuur is beïnvloed of niet", hoewel zij ervan overtuigd is, dat de schade aan de structuur, “niet  hoog is.”
befunky-collage.jpg
                                  Het buitenzwembad van de Parador de Tejeda,
                                voor en na de bosbrand van eind september 2017.

In ieder geval heeft zij dit bevestigd voor het deel, “dat het meest zorge baart.” Het culturele deel van Nestor de la Torre, “is nog intact, en dat is  positief'. Zij heeft hier aan toegevoegd,dat als het gaat  om de Parador weer operationeel te maken, dit zal gebeuren wanneer de technici daartoe toestemming geven.

De staatssecretaris heeft ook gezegd  dat men moeten werken met milieu- en gemeentelijke instellingen om het milieu te herstellen, hoewel ze heeft gezegd “dat men niet zal wachten om het milieu te herstellen."

Anderzijds heeft de staatssecretaris  uitgelegd,  dat met betrekking tot de arbeidsplaatsen van de werknemers van de Parador, bestaande uit een personeelsbestand van 37 personen, te bekijken is wat te doen en hoe; waarbij zij erop wijst, dat ze zelfs aangeboden hebben, “om te werken aan de taken van het verwijderen puin ", hoewel de staatssecretaris laat weten dat het nodig is, “om voorzichtig te zijn, omdat men geen risico’s kan nemen.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-323.jpg


De Regering stelt een plan op tegen de erosie
die het vuur heeft veroorzaak
t

TEJDA - donderdag 5 oktober 2017-  De Canarische Regering zal, via het nutsbedrijf Gesplan, €500.000,= gaan investeren in een nood-actieplan in het hooggebergte van San Mateo en Tejeda dat is getroffen door de recente bosbrand, om te voorkomen dat - gezien de erosie van deze terreinen - de regen, verzakkingen en verdere milieuschade veroorzaakt.

Dat het landschap van as, omgevallen bomen, losse stenen, en verbrande aarde, achtergelaten door de bosbrand die eind septembe 2017 eindigde, met de eerste regens geen grotere milieuschade oploopt door de huidige erosie, is de bedoeling van de noodactie die de Canarische Regering wil ondernemen door het beheer van de zwaarst getroffen gebieden van San Mateo en Tejeda aan het nutsbedrijf Gesplan toe te wijzen.
image_content_2390103_20171005074251.jpg
       Verbrand terrein, met flora in as gelegd door de recente bosbrand in het hooggebergte.
Dat is op donderdagmiddag 4 oktober 2017 door de Canarische vicepresident  meegedeeld aan de burgemeesters van beide gemeenten,  Antonio Ortega en Francisco Perera, met wie hij een ontmoeting heeft gehad om deze noodactie  aan te pakken, waarvoor de deelstaat  in principe  €500.000,=  zal toewijzen  in 2017 en 2018. De burgemeesters hebben hem verteld over hun angst dat regen de bijna 3000 in as gelegde hectare zal  aantasten, en hebben snelheid voor de werkzaamheden gevraagd. En dat men werklozen inhuurt uit het gebied voor de hulptroepen.

De twee burgemeester hebben er ook toe ingestemd om in de komende 72 uur de materiële schade van de brand in particulier en openbare eigendom te kwantificeren om deze schatting aan de Canarische Regering op maandag 16 oktober 2017  over te dragen, om rekening te houden met het door de Deelstaat goedgekeurde decreet van economische steun. In dit verband is besloten dat de IBI-kwitantie (OZB-rekening) van de verbrande woningen een van de geldige documenten is om de steun te ontvangen.

De burgemeesters  hebben ook voorgesteld om een netwerk van watertanks op te zetten dat specifiek is voor de brandbestrijding in gemeentelijke gebieden tussen Llanos de La Pez en Monte Constantín.
Bovendien verlangen ze dat men selectieve brandgangen aanlegt, zodat de vlammen de bevolkingscentra en de recreatiegebieden van het hooggebergte niet bereiken.
0000Islas-canariaslogo-kopie-310.jpg


De recreatie- en kampeergebieden die zijn aangetast door de bosbrand zijn heropend,
behalve Cortijo de Huertas en Llanos de Ana López

De twee zwaarst aangetaste gebieden blijven nog enkele weken gesloten

GRAN CANARIA - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de recreatievoorzieningen heropend welke men heeft moeten sluiten vanwege de grote bosbrand die het hooggebergte van Gran Canaria  heeft getroffen; echter, de twee zwaarst aangetaste gebieden blijven nog enkele weken gesloten, dat zijn de  Albergue (Herberg) van Cortijo de Huertas en het recreatiegebied Llanos de Ana López, totdat de herstelwerkzaamheden zijn voltooid.

Het verzoek om toestemming tot kamperen kan direct bij het Oficina de Información en bij Atención al Ciudadano (OIAC) van het Cabildo (Eilandbestuur) worden ingediend, per telefoon 928 21 92 29, of via het formulier op de internetpagina www.grancanaria.com


 

Man kan maximaal aanvragen vanaf de eerste werkdag van de vorige maand en tenminste drie dagen voor de gekozen datum van  het verblijf. Om naar de recreatiegebieden te gaan, is geen toestemming nodig, behalve in het geval van El Brezal de Santa Cristina.
0000Islas-canariaslogo-kopie-291.jpg


De bosbrand op Gran Canaria,
een ‘uitbarsting’ van explosieve verbranding

TEJEDA - zondag 1 oktober 2017 - De bosbrand die de dood van  een vrouw veroorzaakte en 2.700 hectare in de as legde in de laatste week van september 2017 in het hooggebergte van Gran Canaria, heeft zijn oorsprong gevonden in wat in 1984 het leven kostte aan 20 personen op La Gomera, “als een ‘uitbarsting’ van explosieve verbranding,  welke een tsunami aan vuur veroorzaakte.
Het hoofd van de Stuwmeren-ploegen van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - de elite van de boswachtersbrigades van het eiland - Federico Grillo, heeft op zaterdag 30 september 2017 uitgelegd hoe het vuur in het gebied waar het ontstaan is - op korte afstand van de Parador Nacional de Turismo op Cruz de Tejeda, zich heel snel heeft uitgebreid, en hoe men het bestreden heeft toen het front van de bosbrand buiten controle was en dwong tot de evacuatie van 800 mensen.
img_42483.jpg                                    
Gevolgen van de bosbrand op Cruz de Tejeda.
Deze bosbouwtechnicus, gespecialiseerd in de analyse van branden, heeft benadrukt, “dat er nog nooit op het eiland een soortgelijke evolutie van een bosbrand is waargenomen;” waarbij men er in geslaagd is  te voorkomen, dat deze zich verspreidde over de bergen van Valleseco, en niet naar het Zuiden via de Bergkom van Tirajana, “wat een zeer ernstig probleem zou hebben gecreëerd.

Grillo heeft ook gewezen op het gevaar dat er brandschade zou kunnen ontstaat door de vlammen als ze de dennenbossen in het Zuiden bereiken, waar op een afstand van maximaal 15 kilometer nieuwe branden kunnen ontstaan, zoals in 2016 gebeurde op La Palma, of in 2007 op Tenerife.

De bosbouwtechnicus heeft verklaard, dat toen het vuur - in aanvang - zijn weg ging in de barranco (het ravijn) van Cruz de Tejeda, “men al zag dat het zich zou verspreiden,” en er dus onmiddellijk is besloten om de Parador en de restaurants en omliggende huizen te ontruimen, evenals de huizen van Las Lagunetas en van Cueva Grande, in de gemeente San Mateo, waar de eerste evacuaties zijn verricht..

Evenzo verklaarde Grillo, “dat het vuur onmiddellijk naar de noordelijke helling van het eiland oversprong,” en toen men zag dat het niet mogelijk was het te controleren met de beschikbare middelen, afgesproken is om Niveau 2 te verklaren, waardoor de coördinatie overging naar de Canarische Regering.

Onder de gevaarlijke situaties waarmee de brandweerlieden werden geconfronteerd, heeft Grillo beschreven hoe hij een bestrijding in het gebied van Pozo de Las Nieves organiseerde, waar zich het Escuadrón de Vigilancia Aérea Nº 21 van de Luchtmacht bevond, en er een poederblussing was op bijna 2.000 meter hoogte

Op die locatie waren  dertig mensen, onder wie hijzelf , die ervoor gekozen hebben om daar te blijven, omringd door vlammen die tot de 40 meter hoog kwamen, omdat werd begrepen dat het een veilige toevluchtsoord was, omdat het omgeven was met een beschermende strook van vijftien meter die schoon was van droge dennennaalden .

Over die kwestie heeft Grillo uitgelegd, dat de gebieden waarin brandbestrijders van het Cabildo (Eilandbestuur) gecontroleerde verbrandingen hebben verricht gedurende de afgelopen winters om  die te ontdoen van biomassa, goed gefunctioneerd hebben om het vuur te controleren, evenals op de wegen en de heuvels van Cruz de Tejeda, Goleta, en de Roque Nublo, die dienden als een barrière.

Het hoofd van unidades Presa (Stuwmeer-eenheden) heeft benadrukt dat het van groot belang is, het publiek bewust te maken van het schoonmaken van de plattelandsgebieden, om te voorkomen dat er brand komt zoals deze, waarvan de oorzaak is onderworpen aan een gerechtelijk onderzoek waarvan men in de komende dagen de resultaten verwacht.

0000Islas-canariaslogo-kopie-253.jpg


Bosbrand september 2017 op Gran Canaria

GRAN CANARIA - woensdag 27 september 2017-  Personeel van het Ministerie Medio Ambiente (Milieuzaken) was bezig in het centrum van het eiland Artenara en omgeving met het ´gecontroleerd´ verbranden van dood hout en ander materiaal, tot een windvlaag dit ´gecontroleerd´ deed veranderen in: ´niet meer onder controle', en 2.700 hectare aan natuurgebied verloren is gegaan.

Een passerende ambulance heeft dit direct gemeld via de meldkamer 112, waarop deze de overheid informeerde over deze beginnende bos- en heidebrand.

21766555_1976974449226460_4997710018912740408_n.jpg
0_gorkw632.jpg
Nu blijkt uit ‘gelekte´, opgenomen, gesprekken dat de overheid eerst een technicus heeft gestuurd om de zaak in ogenschouw te nemen.

Tegen de tijd dat deze arriveerde, was de brand al in een vergevorderd stadium en, aangewakkerd door de wind,  al ver voorbij:´niet meer onder controle´, en was het dus in feite  te laat!
ob_292e0f_incendio-forestal.jpg

Incendio-en-Gran-Canaria-200917-777x400.jpg

cumbre8-599_g.jpg

Dit is dan ook ook de reden, dat de Canarische persmedia weinig loslaten en publiceren over deze bosbrand, waarbij o.a. een groot gedeelte van de Parador in Tejeda verloren is gegaan.

zonadelincendiodegrancanariaLlanosdeLaPez.png

1393562_438062176302988_1394265848_n.jpg

1506181692_525901_1506182946_noticia_normal.jpg

        2.700 hectare in de as gelegd   in  het centrum van Gran Canaria.

In tegenstelling tot de vorige grote bosbrand waarbij pagina´s vol stonden met foto´s en persoonlijke rampspoed, is het deze keer angstvallig stil bij de  vrije pers.

hqdefault-71.jpg

WhatsAppImage2017-09-21at190232.jpeg
parador-Gran-Canaria-kXQH--620x349abc.jpg                De Parador in Tejeda  is zwaar beschadigd door de bosbrand in september 2017
habitaciones-parador-tejeda-afectadas-incendio-20_g.jpg

index-10.jpg

Desalojado-Parador-Nacional-Tejeda-Canaria_EDIIMA20131024_0775_4.jpg                                      Ontruiming van de Parador in Tejeda
545276-900-1200.jpg

Echter in de krant geen foto´s van de afgebrande Parador, of video´s van brandweerwagens die met tientallen van de veerboot kwamen vanuit Tenerife om te helpen blussen, helemaal NIETS!
Incendio-en-Gran-Canaria-200917-777x400-1.jpg

Echter op internet stond en staat het bol van video´s en foto´s van mensen die WEL alles gefilmd hebben, zo ook een medewerker van emergencias die filmt dat de tot 25 meter hoge vlammen de restaurants en de Parador op Cruz de Tejeda zien op deze locatie. Wel te horen... maar ze komen te laat om te redden wat even later door het vuur zal worden verzwolgen.

Zo ziet men dat de ´vrije´ pers toch niet zo vrij is als men wil doen geloven! Net als vroeger de pastoor en de burgemeester tegen elkaar zeiden: “Houdt jij ze maar dom, dan houd ik ze wel arm.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-182.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-120.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--664.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-39.jpg