site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-268.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-57.jpg


Overleden in de leeftijd van 108 jaar
de abuela (oma) van Canarias

Doña Cleofé ontbeet altijd met melk met gofio en twee lepels gemalen amandelen en een groot glas water

EL PASO - vrijdag 12 mei 2017 - De Gemeente El Paso op het eiland La Palma heeft laten weten dat op dinsdag 9 mei 2017 María Dolores Cleofé Mederos is overleden die, met haar 108 jaar, als een van de vijf oudste vrouwen van Canarias, werd beschouwd als de  'abuela' (‘oma’) van de gemeente.

De Gemeente beschouwt haar overlijden als, “een groot verlies voor eenieder die haar zal missen als de grote persoonlijkheid die zij was,” en bevestigt,” dat de overleden abuela (oma) van El Paso, die een ijzersterke gezondheid had,  zal voortleven in  de herinnering  van iedereen die haar kende.”
longevidad-canarias-islas-kbcD--620x349abc1.jpg

                                         Doña Cleofé in haar woning in El Paso..
abuela-paso-106--620x3491.jpg
Geboren op 2 april 1909,  en bekend als doña Cleofé, woonde ze haar hele keven in  hetzelfde huis, ze was vrijgezel en kreeg nooit kinderen; zo merkt men op vanuit het Gemeetehuis van de genoemde gemeente op La Palma.
Cumpleaos-de-Doa-Cleof.jpg            
María Dolores Cleofé Mederos vierde in en El Paso haar 106de verjaardag
                             en kreeg bezoek van burgemeester Sergio Rodríguez.
Ze stond bekend als een genereuze, eenvoudige en lieve vrouw, met een goed geheugen, in staat om details van haar jeugd en anekdotes te herinneren van buren en familieleden.

De Gemeente El Paso laat bovendien weten dat haar raadgevingen aan de wethouders, om het geheim van een lang leven uit te legeggen, waren:  De dag om zeven uur ‘s morgens te beginnen met  een ontbijt van melk met gofio, vergezeld van twee lepels gemalen amandelen , en nadie een groot glas water.

In 2015 kreeg ze een eerbetoon door het Gemeentebestuur omdat ze oudste bewoonster van de gemeente was, en elke 2 april bezochten  de gemeente-ambtenaren haar op haar verjaardagsfeest.

De uitvaart  heeft plaatsgevonden vanuit het Funeraria Lapidario El Paso (Gemeetelihek Rouwcentrum) naar de Nuestra Señora de Bonanza- kerk voor de uitvaartdienst en vervolgens is ze ter aarde besteld op de gemeentelijke begraafplaats.

Maria Dolores ruste in vrede.
000islas-canariaslogo-kopie-232.jpg


  • 97 jaar: overleden
    de geschiedkundige
    Antonio de Béthencourt Massieu

Onderscheiden met de Prijs  van de Canarische Eilanden voor Historisch Erfgoed
en hoogleraar Moderne Geschiedenis, leidde het tijdschrift
‘Jaarboek van de Atlantische Studies’,
en
de leerstoel van Atlantische Studies aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria
om de Gegevensbank te stimuleren 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 30 maart 2017 - De geschiedkundige Antonio de Béthencourt Massieu is op donderdag  30 maart 2017 overleden in de leeftijd van 97 jaar in Las Palmas de Gran Canaria, de stad waarvan hij in 1994 benoemd is tot Hijo Predilecto (Ereburger), en in de hoofdstad geboren is op 16 november 1919.
Massieu was onderscheiden met de Prijs van de Canarische Eilanden voor Historisch Erfgoed, en hoogleraar Moderne Geschiedenis. Hij leidde het  tijdschrift ‘Jaarboek van de Atlantische Studies’, en de leerstoel van Atlantische Studies aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria om het Gegevensbestand  (www.Canaratlantico.org) te stimuleren.   
                         antonio.jpg
                                                                   IN MEMORIAM
                                                      Antonio de Béthencourt Massieu
                                                          *16/12/1929  - †30/03/2017
biblioteca-bethencourt-massieu-51_g.jpg
       Antonio de Bethencourt Massieu, directeur van het Anuario de Estudios Atlánticos
Sinds 1987 was hij ook emeritus hoogleraar van de UNED en directeur van het Seminario de Humanidades Agustín Millares Carlo, en van het   Documentatiecentrum Pedro Agustín del Castillo, het sinds 1990 aan de Universidas Nacional de Educación a Distancia (UNED) gelieerde onderwijscentrum van Las Palmas:
(
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,1&_dad=portal&_schema=PORTAL).
antonio-bethencourt-massieu-82_g.jpg    Antonio de Bethencourt, in het Casa de Colón bladerend door zijn recent verschenen boek
antonio-bathencourt-massieu-41_g1.jpg
                                       Antonio de Bethencourt, geschiedkundige,
                  in het
Seminario de Humanidades Agustín Millares Carlo van UNED.
                                        459797-1p.jpg
Hij begon zijn onderwijscarrière als assistent-leraar aan de Centrale Universiteit van Santiago de Compostela (1949-1958); hij was hoogleraar aan de Universiteit van Valladolid (1958-1967), hoogleraar aan de ULL (1975-1980), hoogleraar aan de Open Universiteit in Madrid (1980-1987), en decaan van de Faculteit Geografie en Geschiedenis aan de UNED (1982-1987). Tussen 1975 en 1980 was hij rector van de Universiteit van La Laguna (ULL).
inauguracian-busto-antonio-bethencourt-massieu-14_g.jpg

        Onthulling van zijn standbeeld op 13 mei 2016 in Las Palmas de Gran Canaria.

inauguracian-busto-antonio-bethencourt-massieu-15_g.jpgOp wetenschappelijk vlak, is hij de auteur van ruim 20 titels en honderden artikelen gepubliceerd in tijdschriften en van toegevoegde hoofdstukken in collectieve publicaties. Hij heeft 59 proefschriften geleid.
antonio.pnglogo-21.png

Als tot "enthousiast over de zee sinds zijn jeugd”-uitgeroepene voegde hij zich - toen hij met pensioen ging - bij het Rumeu de Armas-project voor het creëren een gegevensbestand over het Atlántismo, dat tegenwoordig een bibliografische referentie is geworden in de wereld van onderzoek die de Atlantische territoria betreft op de Continenten Europa, Afrika, en Amerika.

Antonio de Béthencourt Massieu, rust in vrede.
ZZZIslas-canariaslogo-759.jpg


Drie dagen van officiële rouw
vanwege overlijden José Macías

De president van het  Cabildo (Eilandbestuur) van de Gran Canaria, Antonio Morales, heeft drie dagen van Officiële Rouw afgekondigd na het overlijden van José Macías Santana, die in de periode  1995-1999 eilandpresident is geweest.

Zo hangen tot 29 december  2016 de vlaggen halfstok op alle gebouwen van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, als eerbetoon aan deze Grancanarische politieke figuur, die ook senator en natinoaal afgevaardigde was.

“José Macías zal in de herinnering blijven van de mannen en vrouwen van dit Eiland als iemand die heel nabij was, altijd bereid daar te zijn waar men hem vroeg, om problemen op te lossen van de mensen,” zo heeft Morales verzekerd.
000islas-canariaslogo-416.jpg


IN MEMORIAM
José Macías

Een leven gewijd aan de politiek

GRAN CANARIA - maandag 26 december 2016 - In de ochtend van 26 december 2016 is in de leeftijd van 91 jaar overleden José Macías.
De bijzonder aimabele José Macías heeft zijn  lven gewijd aan de politiek; hij was lid van de Partido Popular (PP), president van het Eilandbestuur in de periode 1995-1999 en PP-Senator voor Gran Canaria, naast andere nationale en regionale functies.

Om persoonlijke redenen verliet Macías in februari 2011 de eerste rij van de politiek, hij was toen 85 jaar oud en had 55 jaar bijgedragen aan de sociale zekerheid, wat hij benadrukte in een openbare hoorzitting waar hij zijn partij en journalisten bedankte voor de steun die hij ontvangen heeft gedurende zijn gehele politieke loopbaan.
_jose-macias_-23_g.jpg

José Macías
* 1925
† 2016

Hij die president was van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en gedeputeerde voor Las Palmas werd geboren in juli 1925 in Telde en begon zijn openbare loopbaan op 1 april 1945 in het Instituto Nacional de Previsión.

De historische senator voor de Grancanarische populares, die in 2010 de Encomienda de la Orden al Mérito Civil (Onderscheiding in de Orde van de Burgerlijke Verdiensten) ontving, werd door de voorzitter van de PP op Gran Canaria, Australia Navarro, beschouwd als een ‘politiek dier’.
                         presidentes-cabildo-36_g-1.jpg
Macías was Graduado Social. Hij was ook wethouder en locoburgemeester van de gemeente  Telde, raadslid, vicepresident en president in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, senator voor dit eiland en gedeputeerde in het Canarische Parlement en in het Congreso de los Diputados (de Tweede Kamer).
                                    preview2col_mg-39.jpg

Sinds 2012 was hij ook voorzitter van de Fundación Alejandro da Silva, de stichting tegen leukemie (zie:
 http://www.laprovincia.es/sociedad/2014/04/18/jose-macias-santana-bonito-ver/603216.html).
_jose-macias_-12_g.jpg

De Chapelle Ardente is ingericht in het tanatorio San Miguel (rouwcentrum), in de hoofdstad van Gran Canaria waar op dinsdag 27 december 2016 om 17:30 uur de crematie zal plaatsvinden.

José Macías, rust in vrede.
zzzislas-canariaslogo-kopie-9.jpg


Het Cubaanse Consulaat in Las Palmas de Gran Canaria rouwt om de dood van Fidel Castro

De Cubaanse leider bezocht de Archipel in juni 1996

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 novenber 2016 - Cuba neemt afscheid van Fidel Castro met herinnering aan de 'Caravana de la Libertad' (‘Karavaan van de Vrijheid’) die hij aanvoerde in 1959. Na de crematie op zaterdag 26 november 2016, zullen de stoffelijke resten van de revolutionaire leider vier dagen over het eiland gaan, tot ze aankomen in Santiago de Cuba, de wieg van de revolutie.

Het Consulaat van Cuba in Las Palms de Gran Canaria heeft een rouwregister geopend.
fidelcanarias.jpg

Op 15 juni 1996 is de president van Cuba, Fidel Castro, geland op de luchthaven Reina Sofia op Tenerife voor een technische tussenstop van het Cubaanse vliegtuig op de terugweg van een VN-conferentie over mensenrechten welke heeft plaatsgevonden in Istanbul.

De Cubaanse leider kreeg de aandacht van de toenmalige president van de Canarische Eilanden, Manuel Hermoso, waarmee hij met een omhelzing zijn afscheid van de Eilanden bezegelde op de luchthaven van Los Rodeos.
muere-fidel-castro-7_g.jpg

muere-fidel-castro-10_g.jpg muere-fidel-castro-2_g.jpg                                              HASTA SIEMPRE COMANDANTE

muere-fidel-castro-12_p.jpg muere-fidel-castro-4_g.jpg

muere-fidel-castro-3_g.jpgSinds diverse generaties maakt Cuba deel uit van Canarias. De banden tussen beide eilanden zijn historisch. Iets, waarvan de Caraïbische leider van getuigde; zijn verblijf op Canarias was kort maar intens.
muere-fidel-castro-9_g.jpg

muere-fidel-castro-11_g.jpg muere-fidel-castro-6_g.jpg

muere-fidel-castro-8_g.jpg muere-fidel-castro-5_g.jpgFidel Castro verbleef 21 uur op Tenerife. Na het diner dat was aangeboden door president Manuel Hermoso, overnachtte Castro in hotel ‘Bahía del Duque’; en de volgende dag bezocht hij de Teide, de locatie maakte grote indruk op hem.
000islas-canariaslogo-268.jpg


Fidel Castro overleden:

Bijeenkomsten voor het Cubaanse Consulaat op Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 26 november 2016 - Bij het Cubaanse Consulaat in de hoofdstad van Gran Canaria, in de Calle León y Castillo, tegenover het gemeentehuis, heeft zich op zaterdag 26 juni 2016 een eerste groep mensen verzameld vanwege het overlijden van  Fidel Castro de Cubaanse leider die de Cubaanse, communistische revolutie leidde.

De eersten die verschenen zijn, zijn volgers van het castrosismo, onder wie Carmelo Suárez, de historische leider van de Partido Comunista del Pueblo Canario (Communistische Partij van het Canarische Volk).
cubaanse-tv-fidel-castro-90-overleden-961x635.jpg
raul2-2.jpg

                                                               VIDEO:
                                 https://youtu.be/2bZd7c7bmHA
Raúl, heeft op de Cubaanse Staatstelevisie het overlijden van zijn broer Fidel Castro Cruz, in de leeftijd van 90 jaar, aangekondigd; met de mededeling dat de crematie volgens wens van Fidel plaatsvindt op zaterdagochtend 26 november 2016; en: “Dat de overwinning van de stichter van  Cubaanse Communistische Revolutie voor altijd zal zijn!”

Anticastristische-groeperingen hebben ook aangekondigd op dezelfde locatie bijeen te komen.

Op Canarias staan 16.000 Cubanen geregistreerd als resident.
AFP_IG5SH.jpg

De bebaarde, sigarenrokende Castro, bijgenaamd ‘el Comandante’, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. In die periode overleefde hij zeshonderd moordaanslagen en trotseerde de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

De communist heeft Cuba jarenlang in zijn ijzeren greep gehouden
Door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 belandde Castro in de politiek. Hij sloot zich aan bij een gewapende groepering die zich verzette tegen Batista, die met de VS samenwerkte. Castro presenteerde zich na de verovering van Havana in 1959 aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-getrouwen, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. Onder Castro's leiding werd Cuba omgevormd tot een communistische staat.

Tegenstanders duldde Castro niet. In de loop der jaren verdwenen dissidenten bij bosjes achter de tralies. Martelingen waren volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag. Duizenden Cubanen vluchtten naar Amerika. Castro hield het handelsembargo van dat land verantwoordelijk voor de slechte economische toestand van zijn land.

In 2000 ontmoette Castro Bill Clinton, die als eerste Amerikaanse president de hand van de Cubaanse leider schudde. Een verbetering van de relatie tussen beide landen kwam echter pas nadat broer Raúl Castro de leiding had overgenomen van Fidel, die al jaren kwakkelde met zijn gezondheid en nog zelden in het openbaar was te zien.
fidel-castro6.jpgMiami viert feest met  Castro's dood
In de zuidelijke Amerikaanse stad Miami, waar veel uitgeweken Cubanen wonen, is op straat feest gevierd na het overlijden van de voormalige Cubaanse dictator Fidel Castro.
Honderden mensen zijn de straat opgegaan, vooral in de wijk Little Havana. Ze zwaaiden met vlaggetjes en maakten uit pure vreugde lawaai  met pollepels op pannen, zo is te zien in filmpjes op de sociale media:                                                               
REACTION-USA2.jpg
                                                                      VIDEO'S:
                                                   https://youtu.be/KreHekNUnQE
                                           https://youtu.be/7SLgGxD-6Ak
                                           https://youtu.be/r7OiXLGT1RA

000islas-canariaslogo-259.jpg


De Leal-begraafplaats in Texas,
vernield door regen

PLEASANTON, JOURDANTON - maandag 5 september 2016 - Op de Leal-begraafplaats in de staat Texas (Verenigde Staten) liggen Canarische emigranten begraven. Zware regens hebben de grafstenen doen verschuiven die namen bevatten zoals Curbelo, Santos, Padrón, Niz, Rodríguez, Travieso, Arocha, Delgado, Cabrera, Granado, Pérez en De Armas

De begraafplaats in Texas ter herinnering aan de Canario’s en nakomelingen van de Eilanden in de Verenigde Staten lijdt niet aan vergetelheid. Het lijdt onder zware regens. Gloria Castillo, een van de personen die het Cementerio Leal (de Leal-begraafplaats) verzorgt, heeft een oproep gedaan voor hulp en donaties. De begraafplaats is vernoemd naar Juan Leal Goraz, die in 1676 geboren is in Teguise op Lanzarote.
leal_cemetery_00331.jpgIn Pleasanton, Jourdanton, heeft zware regenval de grafstenen verschoven op de graven van de Canario’s. Overstromingen hebben ernstig schade toegebracht aan de grafstenen met namen zoals Curbelo, Santos, Padrón, Niz, Rodriguez, Travieso, Arocha, Delgado, Cabrera, Granado, Pérez en De Armas.

Alles is veroorzaakt door de regens in het Zuiden van Texas, in Atasoca County. Het Cementerio Leal (de Leal-begraafplaats) is door Canario’s aangelegd in 1882.
“De schade is verschrikkelijk,” zo heeft Castillo tegenover de persmedia verklaard. De graftombes zijn onbedekt. Op zondag 4 september 2016 heeft men een bijeenkomst georganiseerd om hulp te zoeken. De bankinstelling Wells Fargo heeft steun gegeven door vergaderruimte beschikbaar te stellen voor de hulpcoördinatie,
(zie:;
http://pleasantonexpress.com/lifestyle/donations-help-sought-cementerio-leal).
begrkealk.pngMomenteel is het probleem tweeledig: enerzijds gaat het om op de juiste wijze de stoffelijke overschotten van de Canario’s in Texas te lokaliseren. Anderzijds, moet er een lijst worden samengesteld met de namen van de doden op de Leal-begraafplaats in Texas, die wordt beheerd door een vereniging zonder winstoogmerk met als leden afstammelingen van de eilanden.

"We willen graag de uitnodiging tot samenwerking uitbreiden naar elke familie, Leal of niet, die hier misschien geliefden begraven hebben liggen", zegt Laura Castillo, die haar verbazing niet kan verbergen over de staat van de begraafplaats. Een rechter, Frank Leal, regelt de wettelijke maatregelen die moeten worden genomen.

Het Cementerio Leal vindt zijn oorsprong in de komst naar Texas van Juan Leal, zo weet Steve Gibson te melden, deskundige in genealogie. Juan Leal was afkomstig van Lanzarote. Juan en zijn echtgenote, María García de Acosta, hadden drie kinderen; een ervan - het meisje - is geboren in La Habana (Havanna - Cuba). Hun zoon Pedro heeft de reis niet overleefd.

De neef van Juan Leal, Joaquín Leal, zoon van Bernardo Leal en Leonor Delgado, had een aanzienlijke veeboerderij, van enkele honderden are, bekend als ‘Santa Rita de Las Islitas’, die hij en zijn familie exploiteerden

Na de dood van Joaquín Leal en zijn zonen, probeerde men te ontsnappen aan de troepen van generaal Arredondo. De ranch werd geconfisqueerd, wat de echtgenote van Joaquin, Ana María de Arocha, in totale misere achterliet.

Arredondo is in 1767 geboren in Barcelona en werd in Texas onafhankelijkheidsstrijder., Zijn vader was gouverneur van Cuba en virrey (onderkoning) van Rio de la Plata in Buenos Aires. Juan Leal Goraz werd geboren in 1676 in Teguise, Lanzarote.
zzzislas-canariaslogo-271.jpg


Hasta siempre Pepe
Vaarwel José

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 1 mei 2016 - Na een lange periode van ziekte, is op zaterdagochtend 30 april 2016 de directeur/beheerder van  Radio Maspalomas, José Roda Márquez, overleden.

Pepe, zoals zijn vrienden hem kennen, was de pionier voor Radio in het Zuiden van Gran Canaria; voor de zender die hij beheerde (FM 95.3)  zijn de meest bekende journalisten en presentatoren van het eiland opgetreden.
img_34222.jpg                                                               IN MEMORIAM
                                                            José Roda Márquez.

In de jaren ’80 en ’90 was Radio Maspalomas - de zender die verbonden was met Cadena SER en 40 Principales - de onbetwiste leider op elk uur van de dag in het Zuiden van het eiland.

De redactie van ‘Gran Canaria actueel’ condoleert familie en vrienden met dit grote verlies, na de lange tijd dat men Pepe gekend heeft in de wereld van de communicatie.

In de komende dagen zal er een uitvaartdienst plaatsvinden in de wijk San Fernando de Maspalomas, op een nog nader te bepalen datum.
zzzzzzzislas-canariaslogo-442.jpg


En un momento dado...”
IN MEMORIAM
Nummer 14 verliest zijn laatste wedstrijd;
Cruijff ook taaltechnisch onnavolgbaar

BARCELONA – donderdag 24 maart 2016 - Op donderdag 24 maart 2016 is Johan Cruijff in Barcelona overleden aan de gevolgen van longkanker. De legendarische nummer 14 is 68 jaar geworden. Johan Cruijff was niet alleen als voetballer en trainer onnavolgbaar. Als men (je) de beroemde nummer veertien hoorde praten, moest men (je) soms even nadenken wat hij nou eigenlijk precies bedoelde. En dan was hij alweer verder, net als op het voetbalveld. Zo heeft Johan sinds 1973 (als trainer bij FC Barcelona) ook de Spaanse taal verrijkt met een uitdrukking die ze in Spanje voor zijn tijd niet bezigden, namelijk het typisch Nederlandse:
“Op een geven moment...”
En un momento dado...

Zijn Amsterdamse dialect en voetbaljargon vormden de basis voor zijn taalgebruik, vol met paradoxen, tautologieën en pleonasmen. ,,Ik'', ,,we'' en ,,wij'' werden bij Cruijff steevast ,,je''. Voetballiefhebbers wisten vaak wat Johan bedoelde als hij zei: ,,Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen''. Of: ,,als je op balbezit speelt, dan hoef je niet te verdedigen, want je hebt de bal''.
cruijff.jpg                                                        "A un momento dado..."
,,Logisch'', was een stopwoordje van Cruijff. Bijna alles vond hij logisch. Hij had dan ook veel opmerkingen waar geen speld tussen te krijgen was. ,,Als wij de bal hebben, dan kunnen zij niet scoren'', was er zo eentje. ,,Als je steeds te laat bent, dan moet je eerder vertrekken'', herhaalde hij met enige regelmaat. Cruijff had zelfs een oplossing voor het fileprobleem. ,,Als iedereen gewoon 140 kilometer per uur blijft rijden, dan is iedereen sneller van de snelweg af.''

Profiel Johan Cruijff

Naam: Johan Cruijff
Geboren: 25 april 1947 in Amsterdam
Burgerlijke staat: getrouwd, drie kinderen
Bijnamen: Jopie, Nummer 14, Het Orakel van Betondorp, El Salvador (De Verlosser), El Flaco (De Magere).

Clubs als speler: Ajax (1964-1973), -1978), Los Angeles Aztecs (USA, 1979-1980), Washington Diplomats (USA, 1980), Levante (Spanje 1981), Washington Diplomats (USA, 1981), Ajax (1981-1983) en Feyenoord (1983-1984).

Interlands: 48, 33 doelpunten.

Erelijst als speler, met Ajax: landskampioen (1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982, 1983), KNVB-beker (1967, 1970, 1971, 1972, 1983), Europa Cup I (1971, 1972, 1973), Wereldbeker (1972), Europese Supercup (1972); met FC Barcelona: Spaans kampioen (1974), Spaanse beker (1978); met Feyenoord: landskampioen (1984), KNVB-beker (1984).

Clubs als trainer: Ajax (1985-1988, eerst als technisch directeur, daarna trainer), FC Barcelona (1988-1996), bondscoach Catalonië (2009-2013).

Erelijst als trainer, met Ajax: KNVB-beker (1986, 1987), Europa Cup II (1987); met FC Barcelona: Spaans kampioen (1991, 1992, 1993, 1994), Spaanse beker (1990), Spaanse Supercup (1991, 1992, 1994), Europa Cup I (1992), Europa Cup II (1989), Europese Supercup (1992); met Oranje: tweede op WK 1974.

Persoonlijke prijzen: _
- Nederlands voetballer van het jaar (1968, 1972, 1984),  Topscorer van Nederland (1966-1967 met 33 doelpunten, 1971-1972 met 25 doelpunten),  Sportman van het jaar (1973, 1974), Europees voetballer van het jaar (1971, 1973, 1974), Beste Speler van WK (1974).

Belangrijkste onderscheidingen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1974), bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2002), bondsridder KNVB (1978), erelid Ajax (1999), Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs (2005), Laureus Lifetime Achievement Award (2006), FIFA Order of Merit (2010), UEFA.
zzzzzzzislas-canariaslogo-336.jpg


IN MEMORIAM
Riek de Bilt-Damave

HEEMSTEDE  -  woensdag 18 november 2015 - Heden heeft ons het bericht bereikt, dat in haar flat in Residentie 'De Burghave' in Heemstede in de leeftijd van 84 jaar Riek de Bilt-Damave is overleden, op dinsdagavond 17 november 2015.

Riek heeft in Playa del Inglés de bridgeclub ‘Brican’ opgericht, die feitelijk aan de wieg heeft gestaan  van de Nederlandse Vereniging  Canarias (NVC).


20100501002TuinfeestTomSmulders-CoronaVerde-kopie.jpg

                                                        IN MEMORIAM
                                                          Riek de Bilt-Damave
                                                              * 18-02-1931 
                                                              † 17-11-2015

080302100VieringverjaardagenHankaenRiek-kopie.jpg
Riek woonde in haar fraaie bungalow aan de Avenida de Sargentos Provisionales in San Bartolomé de Tirajana, en was met haar buurvrouw aldaar, Ans Kaales-Meester, een uiterst actief lid van de Nederlandse Vereniging Canarias - NVC, en zij waren beiden, zij het bestuurlijk op de achtergrond, gangmaaksters van vele activiteiten die in clubverband werden ondernomen op Gran Canaria.

Riek was een voortreffelijke gastvrouw en vele NVC-leden hebben dan ook uitstekende herinneringen aan de ontvangsten die zij thuis in Playa del Inglés organiseerde.

Wij wensen haar naasten sterkte bij het overlijden van Riek.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-192.jpg 


‘Adiós Padre Familias,
adiós Consul,
adiós Joep…’

SANTA BRÍGIDA - dinsdag 11 augustus 2015 - Op maandag 10 augustus 2015 is in de parochiekerk van San José y San Juan Evangelista (gemeente Santa Brígida) de H. Mis van Requiem gecelebreerd voor de zielsrust van Joep Hezemans die op 3 augustus 2015 is overleden  in de leeftijd van 79 jaar.

Ondanks de vakantietijd - waardoor veel vrienden en bekenden in het buitenland verblijven - heeft op Gran Canaria een zestigtal aanwezigen afscheid van Joep genomen met het bewijzen van de laatste eer aan de man die van 1978 tot 2002 als honorair consul het Koninkrijk der Nederlanden heeft vertegenwoordigd in de Provincie Las Palmas, en heeft men de familie Hezemans gecondoleerd met het verlies van Joep als echtgenoot, vader, schoonvader en grootvader.
IMG_0891-3.jpgOnder de aanwezigen, die wij hier onmogelijk allemaal met naam en toenaam kunnen noemen, waren o.a. de voormalig Senator voor Gran Canaria namens de Partido Popular (PP) in het Spaanse Parlement, Parlementslid, wethouder in de gemeente Telde en voormalig vicepresident en voormalig president van het Cabildo (Eilandbestuur) Don José (Pepe) Macías Santana; leden van het de Mesa del Batán (het Comité van de Volmolen), onder aanvoering van hun voorzitter Don Jacobo González Velázquez.
En uiteraard de voormalig secretaresse van het destijds Nederlandse Consulaat in Las Palmas, Fenja Damsma met haar echtgenoot; de voormalige voorzitter van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) Toos Ebben-Manders; evenals dienstverlener in de thuiszorg op Gran Canaria, Claudia Jorna; naast de vele Canarische vrienden en bekenden die zich geroepen voelden acte de présence te geven bij deze afscheidsdienst en gelegenheid tot condoleren van Joe vp’s echtgenote Marilyn en overige leden van de familie Hezemans.
IMG_0870-3.jpgNamens de Nederlandse Vereniging Canaris (NVC) lag er voor het altaar een prachtig bloemenarrangement, als dankbetuiging voor wat Joep als mede-oprichter van de NVC, en zeker ook als consul, heeft betekend voor de Nederlandse gemeenschap op de Canarische Archipel, met name in de provincie Las Palmas.

Kort na deze rouwbijenkomst zijn er - heel ongewoon in de zomer op Canarias - een paar druppels regen gevallen op deze bijzonder warme dag in Santa Brígida; naar wij aannemen, een teken van de Hemel, dat men ook daar heeft 'gehuild ' bij dit afscheid.
IMG_0899.jpg
                               Don José (Pepe) Macías Santana.

IMG_0929-6.jpg
                                       Gracias Joep... hasta siempre.
1-AAAAislas-canarias-kopie-341.jpg


Herdenkingsdienst
IN MEMORIAM

SANTA BRÍGIDA - maandag 10 augustus 2015 - Heden, maandag 10 augustus 2015, vindt op Gran Canaria in Santa Brígida/El Monte Lentiscal om 19:00 uur in de parochiekerk van San José y San Juan Evangelista - Calle Real del Coello, 14 - de uitvaart/herdenkingsdienst plaats voor de zielsrust van de in Santa Brígida op 3 augustus 2015, in de leeftijd van 79 jaar, na het ontvangen van de Laatste Sacramenten, overleden:

Josef Maria Mathieu Hezemans (Joep)
Honorair Consul in Las Palmas (1978-2002)
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Erekruis van de Luchtvaart

Infante de honor (Ere infanterist)
Erelid van de Mesa del Batán

Zo is in dankbaarheid kennen geven door zijn:
echtgenote      : Marilyn Hezemans Sedó García-Tuñón,
kinderen          : Pedro Pablo (Pere Pau)  Hezemans ,                              
                          Martha Hezemans, 
schoondochter: Esther Hezemans - Garcia-Ramírez,
kleinkinderen : Alejandro,                       
                         Óscar.

El Monte Lentiscal, 9 augustus 2015:
RoouwadvertentieJoepHezemansJpegzw-wit.jpg
1-AAAAislas-canarias-kopie-341.jpg 


IN MEMORIAM 
Joep Hezemans

SANTA BRÍGIDA - maandag 3 augustus 2015 - Heden, maandag 3 augustus 2015, heeft ons het bericht bereikt, dat in zijn woning in Santa Brígida op Gran Canaria, in de leeftijd van 79 jaar,  Joep Hezemans is overleden; voormalig Honorair Consul met standplaats het - toenmalige - Consulaat der Nederlanden in Las Palmas de Gran Canaria; en o.a. medeoprichter van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC).

Joep was al langer ziek, en recentelijk opgenomen in het Dr. Negrín-hospitaal in de hoofdstad van Gran Canaria. 
Sinds  donderdag 30 juli 1915 heeft Joep in zijn woning in Santa Brígida de laatste week van zijn leven  doorgebracht in huiselijke kring, met zijn echtgenote Marilyn, en zijn dochter Marta.


20100703010RetretaMilitarporlaBandadeCornetasyTamboresdelRegimentodeInfanteraLCanarias-50EldelBatn.jpg
IN MEMORIAM
Joep Hezemans
* 1936 

† 2015

Op wens van de familie zal de uitvaart van Joep plaatsvinden in intieme kring, op dinsdag 4 augustus 2015.

Zoals in Spanje is te doen gebruikelijk, zal er binnenkort - op Gran Canaria - een herdenkingsdienst plaatsvinden, waarbij gelegenheid is tot condoleren.

Wij wensen Joep's echtgenote Marilyn, zijn  zoon Pablo Paul, dochter Martha, en overige leden van de familie Hezemans sterkte met het verwerken van dit verlies, waarbij wij in het bijzonder Joep willen danken voor wat hij als consul heeft betekend voor de Nederlandse gemeenschap in de provincie Las Palmas en met name vooral op Gran Canaria.

Joep ruste in vrede.
1-AAAAislas-canarias-kopie-341.jpg


IN MEMORIAM
 Ida Albers

GRAN CANARIA - zaterdag 28 februari 2015 - Vanuit Nederland laat Piet Kort, de correspondent van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC), ons weten, dat op donderdag 26 februari 2015 Ida Albers-Kuipers is overleden.

Ida, bekend bij veel Nederlanders op Gran Canaria, heeft jarenlang als vrijwilligster de rol van gastvrouw vervuld in de NVC; een sociale functie, die zij met hart en ziel vervulde en waarbij niets haar teveel was.
Beroemd zijn haar kersttombola’s tijdens de NVC- Koffieochtend in het Zuiden van Gran Canaria, traditioneel, maandelijks op de tweede donderdag van de maand tijdens het clubseizoen van oktober tot en met april.

1-1.JPG

IN MEMORIAM
     Ida Albers-Kuipers 
*  1 juli 1930

                                                              † 26 februari 2015
Ook aan de NVC-Bloesemtocht, steeds eind januari/begin februari met Ida als reisleidster vóór in de bus, zal menigeen doen denken aan de amandelbomen in bloei plus de gastvrijheid van Ida, die ze ook met veel verve ten toon spreidde tijdens de jaarlijkse NVC-Autopuzzeltocht, die trouw werd uitgezet door Piet Kort en zijn echtgenoot Henk van den Bovenlamp.

Binnen de NVC was Ida een begeesterd lid van de Petanca-club (Jeu de Boules), waar ze met enige regelmaat in afwisselende tripletten de Wisselbeker wist binnen te slepen.

Ida genoot na haar pensionering van het overwinteren in haar woning in Puerto Rico, na jarenlang o.a. de souvenirshop van de Keukenhof te hebben gexploiteerd, naast de souvenirwinkel die ze met haar echtgenoot had op de Nieuwezijds-Voorburgwal in hartje Amsterdam.
8-1.JPG
De kroon op al haar vrijwilligerswerk kwam in 2013, met de Koninklijke onderscheiding die haar werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse NVC-reünie in Nederland op 31 augustus (de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina).

Ida is overleden in de leeftijd van bijna 85 jaar (op 1 juli 2015, zou ze dat geworden zijn) aan de gevolgen van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen.

Ida ruste in vrede.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Fabiola van België overleden

BRUSSEL - zaterdag 6 december 2014 - De Belgische koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd overleden in haar woning, het Kasteel van Stuyvenberg in Laken. Dat heeft het paleis gemeld op vrijdag 5 december 2014.

Fabiola was de ‘grande dame’ van het Belgische koningshuis en echtgenote van de op 31 juli 1993 overleden koning Boudewijn.

fabiola11.jpg

IN MEMORIAM
Doña Fabiola Fernanda María-de-las-Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón
Madrid, 11 juni 1928 –-Laken, 5 december 2014 ,  

bij huwelijk Koningin der Belgen, als weduwe Koningin van België

Koningin Fabiola had al langere tijd gezondheidsproblemen. Ze had osteoporose; een ouderdomsziekte, die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Volgens Belgische media was ze aan haar rolstoel gekluisterd.fa52a9458ffa74283e6a1b90db4a80abdbf4f9ef_m.jpg

Doña Fabiola de Mora y Aragón.
waterlelies.jpg

‘Indische Waterlelies permanent eerbetoon'
Koningin Fabiola had een bijzondere band met De Efteling. De op vrijdag 5 december 2014 in de leeftijd van 86 jaar overleden Belgische Koningin schreef het sprookje ‘De Indische Waterlelies.’ Dat sprookje wordt in het Nederlandse attractiepark uitgebeeld.

“We hopen, dat ‘De Indische Waterlelies’ tot in de verre toekomst een prachtige, fysieke gedachtenis zal zijn aan koningin Fabiola”, meldt De Efteling op Twitter.

De attractie ‘De Indische Waterlelies’ is in 1966 geopend ter ere van het vijftienjarige bestaan van De Efteling.

Nationale Rouw en Uitvaart
Het Paleis heeft laten weten, dat de Belgische Minsiterraad in Speciale Vergadering bijeen heeft besloten, dat de uitvaart van Konigin Fabiola van België zal plaatvinden om 08:00 uur (Canarische tijd) op vrijdag 12 december 2014 in de Kathedrale Bassliek van Sint Goedele in Brussel en, dat er, met ingang van zaterdag 6 december 2014, drie dagen van National Rouw zijn afgekondigd.

(Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fabiola_Mora_y_Arag%C3%B3n).
kleurlogoCanarias-7.png


Overleden
de Hertogin van Alva

SEVILLA- 20 november 2014.  In de leeftijd van 88 jaar is de aristocrate overleden in het Palacio de las Dueñas in haar woonplaats Sevilla.

De aristocrate Cayetana Fitz-James Stuart y Silva- 18de Hertogin van Alva, 11de Hertogin van Berwick en14 keer Grande de España - is overleden in het bijzijn van haar huidige echtgenoot  Alfonso Diez en haar zes kinderen; als hoofd van het Huis van Alva is ze nazaat van de Spaanse generaal en gouverneur van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog; zijn officiële naam luidt: Fernando Álvarez de Toledo maar in Nederland is hij beter bekend onder de naam Hertog van Alva.
duquesa-alba.jpg

IN MEMORIAM
la duquesa de Alba
(de Hertogin van Alva)
* 28-03-1926    † 20-11-2014

María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva was geboren in het Palacio de Liria in Madrid op 28 maart 1926 en bij het uitbreken van de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog in 1936) is zij samen met haar familie  in verbanning gegaan in Londen. Daar leefde zij echter onder de schaduw, die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog over Groot Brittannië werd geworpen.


AlbaDuchessofAlbaTiara.jpgCayetana Fitz-James Stuart y de Silva,
ze bezat in totaal de meeste titels in het adeldom.

De flamboyante hertogin was favoriete van plastische chirurgie en botox-injecties,
Op haar grafsteen komt te staan:
"Aquí yace Cayetana, que vivió como sintió"
("Hier rust Cayetana, ze leefde zoals ze zich voelde").
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cayetana_Fitz-James_Stuart

Teruggekeerd in Spanje trouwde de flamboyante Cayetana - op aanraden van haar vader- voor de eerste keer met de aristocraat Pedro Luis Martínez de Irujo y Artazcoz, zoon van de Hertogen van Sotomayor. Het huwelijk ‘van de eeuw’, is voltrokken op 12 oktober 1974 in Sevilla.

Na het overlijden van haar vader, Jacobo Fitz-James in 1953, heeft Cayetana het Hertogdom geërfd. Uit haar eerste huwelijk zijn zes kinderen geboren:
- Carlos, Hertog van Huéscar;
- Alfonso, Hertog van Aliaga;
- Jacobo, Graaf van Siruela;
- Fernando, Markies van San Vicente del Barco;
- Cayetano, Graaf van Salvatierra;
- Eugenia, Hertogin van Montoro.
356355-1g.jpgDe Hertogin van Alva was miljardaire en gek op schandalen
Als kind speelde Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva met de latere koningin Elizabeth van Groot-Brittannië, met haar vermogen van 3 miljard euro was zij een van de rijkste vrouwen van Spanje en volgens het Guinness Book of Records had zij de meeste adellijke titels ter wereld. De hertogin van Alva is in de leeftijd van 88 jaar overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Tijdens haar leven heeft zij regelmatig de sensatiepers gehaald met haar liefdesaffaires met veel jongere flamencodansers.

Nazaat van de beruchte Alva
De hertogin van Alva werd in 1926 geboren in Madrid als enig kind van James Fitz James y Falcó, een onwettige zoon van koning James ll van Groot-Brittannië en de 17de hertog van Alva. Ze was een nazaat van de derde hertog van Alva die in de 16de eeuw tijdens de Tachtigjarige Oorlog met zijn harde optreden in de Nederlanden de bijnaam de ‘IJzeren Hertog’ kreeg. Als gevolg van haar adellijke afkomst erfde zij talrijke paleizen, bewoog zij zich in de hoogste kringen en kocht zij schilderijen van artiesten als Rembrandt en Goya. Dankzij haar afkomst hoefde zij niet te buigen voor de paus en mocht zij op een paard de kathedraal van Sevilla binnenrijden.

In 1947 trouwde de hertogin van Alva met Luis Martínez de Irujo, de man met wie zij zes kinderen kreeg.
Na zijn dood in 1972 had de hertogin van Alva vele losse relaties, tot zij in 1978 trouwde met de uitgetreden priester Jésus Aguirre.
In 2011 trouwde zij opnieuw, dit keer met een 24 jaar jongere ambtenaar. Haar kinderen keerden zich tegen dit huwelijk, omdat zij vreesden dat dit verbond de erfenis zou uithollen. Maar toen de hertogin van Alva een deel van haar bezittingen verkocht en de opbrengst verdeelde onder haar nazaten, werd de weerstand weggenomen.

Protocol

María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva was in het bezit van meer adellijke titels (43) dan Koningin Elizabeth II (momenteel de langst levende vorstin op aarde) en met wie ze  zoals al eerde gezegd, in haar jeugd nog gespeeld heeft, en die volgens adelijk protocol voor Cayatana een buiging zou moeten maken. 
De hertogin beheerde een vermogen van drie miljard euro en heeft altijd  het motto gehanteerd: "leven en laten leven".

Zie o.a. ook:
http://historiek.net/hertog-van-alva-1507-1582/1075/

en:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_%C3%81lvarez_de_Toledo

duquesa-7.jpg
_capillaardiente_a37a5f95groot.jpgcapilla-ardiente-duquesa--644x362.jpg
download1.jpg

kleurlogoCanarias-7.png


Overleden:
Francisco Pérez Sánchez,
de aimabele en populaire 
Kiko Gelina’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 26 maart 2014 - In de leeftijd van 81 jaar is Francisco Pérez Sánchez, beter bekend als ‘Quico Gelina’, verleden, en met hem verdwijnt een van de meest populaire en aimabele persoonlijkheden uit het sociale stadsbeeld van Maspalomas.

Onder grote belangstelling van buren en belangstellenden uit de wijde omgeving heeft de uitvaart van Kiko plaatsgevonden op woensdag 26 maar 2014, om 16:45 uur vanuit het drukbezochte Tanatorio (Rouwcentrum) van Maspalomas, naar de Parochiekerk van San Fernando, waar men de rouwmis heeft opgedragen en van daaruit naar de Pedrazo-begraafplaats. Wij betuigen onze deelneming en condoleren zijn familie.


IN MEMORIAM
Francisco Pérez Sánchez, 
Quico (Kiko) Gelina
'
1933 - 2014

De aimabele Kiko was en is een beetje van iedereen, volksbezit, en vormde een onlosmakelijk onderdeel in de totstandkoming van de geschiedenis van Maspalomas.

Talloos zullen de anekdotes en gemeenschappelijke verhalen zijn die dezer dagen de ronde zullen doen over Kiko, met de zekerheid, dat na zoveel jaren, iedereen deze zal vertellen met een glimlach en grote toegenegenheid.

De bijnaam ‘Gelina’ heeft Kiko gekregen vanwege de voornaam van zijn moeder en van een van zijn zussen, Angelina. We weten, dat om de kleintjes uit elkaar te houden, men vroeger de naam van de moeder toevoegde, in dit geval: “Kiko el de Angelina” (“Kiko, hij van Angelina”).

Vanaf vandaag kan men beginnen met het schrijven van het verhaal van Kiko en van anekdotes die velen zullen proberen zich te blijven herinneren, omdat Maspalomas personages nodig heeft die nooit helemaal door iemand vergeten worden.

 Hoewel men jarenlang vertrouwd was met Kiko en zijn grappen, zeker op hoogtijdagen, vooral tijdens de  Patroonsfeesten van Maspalomas, ter ere van San Fernando; is het paradoxaal genoeg, dat het de jeugd en de kinderen van tegenwoordig zijn die hem het meest zullen missen, want ze droegen hem een warm hart en veel genegenheid toe.

Persoonlijkheden
Aan het gezegde, “door de bomen kun je het bos niet zien,” kan men in dit verband een wending geven en dit veranderen in “het bos laat je de bomen niet zien”.  En dit, omdat het grote bos waarin Maspalomas sociaal en cultureel demografisch is veranderd, de mensen verhindert de bomen-personages te zien die de fundering hebben gelegd voor deze veelkleurige samenleving, waarvan men tegenwoordig geniet.

En als men spreekt over ‘Persoonlijkheden’, dan mag men hen niet vergeten die dit voor het volk geweest zijn en die de genegenheid van iedereen genieten; die - zonder jaloers op ze te zijn - worden geëerd met standbeelden, vernoemingen van straten en pleinen en ander eerbetoon; zoals: Pepe Caña Dulce, Francisco Castellano (Pepe Monagas), Andrés el Ratón, Lolita Pluma, enz.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-58.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--490.jpg