site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-18.jpg

6-59.jpg


Playa de Vargas krijgt een nieuw uitzichtspunt

Het gaat €47.000,= kosten, heeft een oppervlakte van 100m², en tribunes om van het uitzicht te genieten

AGÜIMES - Het uitzicht bewonderen vanaf het Vargas-strand terwijl men geniet van watersporten die vaak worden beoefend in dit gebied -  zoals surfen, bodyboarden, kitesurfen en windsurfen -  zal binnenkort mogelijk zijn met meer comfort dankzij het nieuwe uitzichtspunt  dat het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria wil bouwen op dit kustgedeelte van Agüimes.

De landengte zal gaan beschikken over een nieuwe locatie met diverse plateaus op verschillende hoogtes en zal deel uitmaken van het netwerk aan uitzichtspunten dat het Eilandbestuur tijdens dit mandaat wil bouwen in het hooggebergte, de barrancos (ravijnen) en aan de kust van Gran Canaria.
thumb-64.jpg

Deze infrastructuren, die gelegen zijn op bevoorrechte locaties in de nabijheid van wegen, caminos-reales (bergwandelpaden), en kuststroken, “veronderstellen een toevoeging te zijn aan de voorzieningen van toeristisch belang,” aldus de woorden van de eilandminister van Regionaal Beleid, Inés Miranda,  die daartoe in de zetel van het Cabildo in Las Palmas de Gran Canaria het convenant zal ondertekenen met de burgemeester van Agüimes, Óscar Hernández.

fotomontaje2vargas.jpg
Geen zichtbare verstoring
De actie, met weinig bouwconstructie, beslaat een oppervlakte van 100m waarbij men het verschil in terreinhoogte benut voor het aanleggen van een tribune welke de burgerij gebruiken kan als zitplaats voor het aanschouwen van het strand in zijn  geheel.

Het project van de installatie wil zo weinig mogelijk visueel effect uitoefenen, waarmee het zich aanpast aan de omgeving  die voor het grootste deel een natuurlijk aanzicht blijft houden.

Er is ook voorzien, dat er twee zitbanken aangebracht zullen worden parallel aan de Montaña de Arinaga  op een met hout beklede oppervlakte met een specifieke behandeling voor buiten. Het hoogstgelegen platform zal, bovendien groeven in de cementen fundering krijgen voor het stallen van fietsen; als zodanig kan het fungeren als rustpunt en pleisterplaat  voor  bedrijvers van deze sport langs de kust van Agüimes,

Het perceel waarop dit uitzichtspunt zal worden aangelegd is privé-eigendom, daarom is eerst een onteigeningsprocedure nodig en het verkrijgen van de terreinen voor het starten van de aanleg van dit uitzichtspunt. Als de door het Cabildo (Eilandbestuur) geplande bouwtermijnen worden gehaald, dan zal de aanleg van  het uitzichtspunt voltooid zijn binnen een termijn van twee maanden.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-33.jpg


Playa del Cabrón ligt er perfect bij

80 vrijwilligers met een handicap  nemen deel  
aan een schoonmaakactie, met het doel  sociaal contact te onderhouden met de maatschappij

AGÜIMES - zondag 28 juli 2013 - De 21-jarige Fernando Rivero is geestelijk gehandicapt. Zijn psychische stoornis heeft hem echter niet belet, om op vrijdag 26 juli 2013, samen met 79 andere gehandicapte vrijwilligers, deel te nemen aan een schoonmaakbeurt van Playa del Cabrón in Arinaga in de gemeente Agüimes waar men een twintigtal vuilniszakken met afval heeft verwijderd.

Op de rotsen heb ik een schoen en een wikkel van een candybar aangetroffen, ik begrijp niet wat deze zaken hier doen die thuis horen in de afvalemmer,” benadrukt Fernando terwijl hij zijn schepnetje enkele sigarettenpeuken en blikjes uit het zand schept.


 

De activiteit in het kader van het project ‘Yo conosco mi fauna’ (‘Ik ken mijn dierenwereld’) die de vereniging Avafes sinds 2007 ontwikkelt, brengt niet alleen vrijwilligers van gehandicaptenverenigingen, zoals Actrade en Apaelp, bijeen; maar ook sportduikers van d e Montagua-club en sommige badgasten die spontaan meehelpen het strand en de zeebodem schoon te maken.

“We willen de sociale integratie bevorderen van mensen met problemen, door middel van milieu-educatie en vandaag tot een normale dag maken, zonder de traditionele scheiding die de locatie tot nu toe heeft gehad,” merkt de technische organisator van Avafes, Fedrico González, op.
 
Fernando die verzekert dat zijn hart uitgaat naar zowel de liedjes van Hanna Montana, evenals naar de schilderijen van Van Gogh, is enthousiast als hij de strandbezoekers het belang uitlegt, om geen plastic in zee te gooien. “Want veel schildpadden verwarren dit met kwallen en vervolgens sterven ze de verstikkingsdood,” zij voegt het lid van de vereniging Apaelp toe.

Dacio Marrero, voor wie het Syndroom van Asperger het onmogelijk maakt, zijn passie voor het bespelen van de timple uit te leven, mengt zich in het gesprek. ”Ik denk, dat als de mensen zouden moeten betalen voor het vervuilen van het strand, het er dan niet zo zou uitzien,” kritiseert hij met ferme blik en zonder aarzeling.

 

Naast hem staat een van zijn begeleidsters, María Camacho, die met handschoenen en emmer zegt, verrast te zijn door de bereidheid die getoond wordt door de strandgebruikers, om te praten met mensen die ver verwijderd zijn van hun gewoonlijke omgeving. “Dit sociale contact doet zich voor op een natuurlijke manier en dat is ideaal,” zo voegt zij toe.


 


Als bekroning van de dag, laat men drie schildpadden vrij in zee, die afkomstig zijn van het opvangcentrum in Tafira voor in het wild levende dieren. Onder het toeziend oog van het gehele strand, gaan de drie reptielen bij laag tij de branding in.

“Ze gaan terug naar huis,” bevestigt Fernando.
kleurlogoCanarias.png


 

De Universiteit wil  een ‘science’-park
bij de pier van  Arinaga

AGÜIMES - maandag 13 februari 2012 - Met de bedoeling daar een technologisch onderzoek-park aan te leggen, heeft de Universiteit van Las Palmas de Gran  Canaria (ULPGC) het Havenbestuur van Las Palmas gevraagd, om een concessie van ruim 167.000 m² die de Salinas de Arinaga omgeven, naast de industriehaven.

De beschikbaarheid van een industrieterrein van 130.000 m² in een gebied met veel zonneschijn, op de eerste lijn van de kust en dicht bij een haven, “is de enige mogelijkheid op Gran Canaria voor een vrijwel onmiddellijke aanleg van een technologie- park ,dat zich richt op wetenschappelijk onderzoekswerk wat een hoge interactie vereist met het oceaanwater,” zo staat vermeld in de aanvraag die men publiekelijk ter inzage heeft gelegd.


Een afbeelding van het  Technologisch Wetenschaps-park, dat de ULPGC projecteert bij  de haven van Arinaga.

Het initiatief zoekt een uitweg voor de behoeften  van onderzoekers, ondernemers en bedrijven die gerelateerd zijn aan  Biotechniek, Maritieme Agronomie en Duurzame Energie, aan wie men een platform geeft, om te experimenteren met het kweken van micro-algen, behandeling van afvalwater, ontzilting, visserij en andere mogelijkheden.

Het verzoek verduidelijkt, dat de nabijheid van het perceel van het Rioolwaterzuiveringsstation, van de Zuidoostelijke Agglomeratie,  “een voordeel” is voor het experimenteerplatform, omdat hun afvalwater en afval wordt gebruikt voor onderzoek naar nieuwe biotechnologie voor de behandeling, of hergebruik van deze stromen. Uitgerekend het  door de Havenautoriteit verplaatsen van de onderzeese uitstoot  naar de haven van Arinaga maakt dit aspect mogelijk.


De haven van  Arinaga.

De aanvraag betreft de aanleg die men realiseert op een perceel van 166.532 m² in het dienstengebied van de Zuidoostelijke haven, dat  noordelijk van de pier ligt , tussen het perceel van de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied), de kust en de Balos-barranco. Oo dit perceel bevinden zich de Salinas de Arinaga (zoutpannen van Arinaga); een geheel, dat tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) is uitgeroepen en door het Havenbestuur gerestaureerd is tussen de jaren 2005- 2007 als compensatiemaatregel voor de milieueffectrapportage bij de aanleg van de haven. De salinas (zoutpannen)  blijven in exploitatie en beslaan 36.000 m² van de terreinen die de ULPGC verlangt

De Universiteit wil, dat het onderzoek-platform van Arinaga wordt geïntegreerd in het Technologisch Wetenschaps-park van de ULPGC en,  in de toekomst, in het Technologisch-Park van Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-41.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-100.jpg