site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

d-59.jpg

Tejeda
nodigt de wereld uit
deel te nemen aan  haar
46ste Amandelbloesemfeest

TEJEDA - zaterdag 16 januari 2016 - In het dorp Tejeda vinden van 30 januari t/m 7 februari 2016 de evenementen plaats in het kader van het jaarlijkse  ‘Fiesta del Almendro en Flor’ (‘Amandelbloesemfeest’), het dorpsfeest - dat voor het eerst heeft plaatsgevonden in  1970 - waarbij, aldus het Gemeentebestuur, men gedurende deze feestweek 10.000 bezoekers verwacht, van wie 3.300 buitenlandse vakantiegangers op: ‘De Dag van de Toerist’

Het programma is op vrijdag 15 januari 2016 gepresenteerd door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,  Antonio Morales; de burgemeester van Tejeda,  Francisco Perera; en de eilandminister van Cultuur, Inés Jiménez, die  zich ervoor inzetten om te bereiken, dat het Fiesta del Almendro en Flor’ de onderscheiding  krijgt van: 'Fiesta de Interés Nacional'; waarbij - op zaterdag 6 februari 2106 - de ‘Día del Turista’ (‘Dag van de Toerist’) zal plaatsvinden, die bij voorgaande gelegenheden 3.000 buitenlandse bezoekers op de been bracht, om kennis te maken met de plaatselijke cultuur, muziek en gastronomie.
1452874459173.jpg
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,  Antonio Morales(rechts op de foto)  de burgemeester van Tejeda, Francisco Perera; en de eilandminister van Cultuur, Inés Jiménez, die  zich ervoor inzetten om te bereiken, dat het 'Fiesta del Almendro en Flor’ de onderscheiding  krijgt van: 'Fiesta de Interés Nacional';
1452874459182.jpg
1452874462225.jpg
1452874459178.jpg
1452874537036.jpg 1452874459177.jpg
Deze feestweek in Tejeda gaat op zaterdag 30 januari 2016 van start met de Carrera de montaña Crono-Trail Almendro en Flor (Amandelbloesem-bergloop), die door de straten van het dorp gaat en waarbij amandelgebak de hoofdrol speelt. Maar ook andere streekgerechten en landwijn in een sfeer die in het weekeinde wordt opgeluisterd door zeven folklore-groepen en het houden van traditionele Canarische volkspelen, van de salto del pastor (herderssprong), het lucha canaria (Canarisch worstelen) tot het garrote (stokvechten).
fiestas-del-almendro-2015-a3-web-940x400.jpg
maxresdefault-15.jpg

                                      Tejeda, een van de mooiste dorpen van Spanje
Tijdens de presentatie van het programma heeft men de pregòn (openingstoespraak) benadrukt, die in 2016 zal worden gehouden  in het ‘Alfredo Kaus’-Cultureel Centrum door de ere-burgeres van Tejeda, Dolores Franco Ramos - lerares en onderdirecteur van de plaatselijke school -  en waarbij men postuum de onderscheiding van de Almendro de Plata (Zilveren Amandel) zal toekennen aan José Antonio Sánchez Santisteban, in Tejeda beter bekend als José de arts, in1952 in Granada geboren, in 1977 naar het dorp gekomen voor het vervullen van zijn militaire dienstplicht  in het controlecentrum van Los Pechos.

De burgemeester heeft ook gewezen op de eerste verjaardag van het feit dat Tejeda is toegetreden tot de selecte  groep van: ‘Mooiste dorpen van Spanje’.
download-17.jpg Herramientas-de-la-prehistoria-El-garrote.jpg
hqdefault-20.jpgTijdens deze feestweek vol evenementen kan men o.a. genieten van culinaire aanbiedingen zoals die van  potaje de berros (waterkerssoep), gegrilde sardines, speenvarken,  carnavalsomelet, kippenbouillon - en nog veel meer lekkers - voor de prijs van €1,=
zzzzzzzislas-canariaslogo-49.jpg


Canarias
roept
Fiesta del almendro en flor
van Tejeda
uit
tot
‘Evenement van Regionaal Toeristisch Belang’

Viering amandelbloesemfeest
staat op hetzelfde niveau als
het
Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria
en
La Manzana de Valleseco

TEJEDA - vrijdag 17 januari 2014 - Het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, heeft het ‘Fiesta del almendro en flor’ van Tejeda uitgeroepen tot interés turístico regional (als zijnde van regionaal toeristisch belang), waardoor dit het derde evenement is, dat als zodanig in deze categorie is opgenomen, samen met La Manzana de Valleseco en het Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria; en het achtste op de Archipel.

Het feest begint met de openingsrede op 31 januari die in 2014 wordt uitgesproken door de voormalige gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Anastasio Travieso, die ook ereburger van de Tejeda is, terwijl het bedrijf Dulcería ‘Nublo’ de Almendro de Plata (Zilveren Amandel) zal ontvangen en men ook dit jaar weer de Día del Turista (Dag van de Toerist) zal houden, die in 2013 maar liefst 3.000 buitenlanders naar het Hooggebergte van Gran Canaria heeft getrokken.



Op de voorgrond een amandelboom in bloei met op de bewolkte achtergrond de Roque Bentaiga, bovenstande foto is half januari 2014 gemaakt.


“Het is een jarenlange strijd geweest. Ook voor dit jaar hebben we ons weer tot de Canarische Regering gewend en in december 2013 heeft men het ons officieel meegedeeld.” De burgemeester van Tejeda, Francisco Perera, heeft op donderdag 16 januari 2013 de erkenning bekend gemaakt van het Fiesta del almendro en flor (Feest van de amandelboom in bloei) als Fiesta Canaria de Interés Turístico (Canarisch feest van Toeristisch Belang), wat zal dienen tot meerdere eer en glorie van de viering tijdens de komende edities, met een grotere financiële bijdrage, weerklank in het buitenland en de aanwezigheid in de promotie op grote vakantiebeurzen.
download1-18.jpg
“Het is met zijn geschiedenis een van de belangrijkste festiviteiten in het binnenland van Gran Canaria. En dit jaar met nog meer reden,” zo heeft de minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Cabildo (Eilandsbestuur) van Gran Canaria late weten.

Perera laat weten, dat deze benoeming slechts een eerste stap is voor het bestijgen van de ladder, in een poging, om op korte termijn de nationale categorie te bereiken. Melchor Camón heeft tijdens zijn presentatie laten blijken, dat deze erkenning een aanzet is voor de bekendheid van dit feest buiten onze grenzen.

De begroting voor deze editie bedraagt €30.000,= ; waarvan een derde deel wordt bijgedragen door het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van het Eilandbestuur van Gran Canaria.
10887499_10204893707195924_2981993767665343409_o.jpg

De eerste Grancanario die gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias is geworden (in 1990), voormalig voorzitter van het Havenbedrijf (de voormalige Havenautoriteit), voormalig vakbondsleider en afkomstig uit Tejeda, Anastasio Traviezo, zal de pregonero zijn (persoon die de openingstoespraak houdt) van het Fiesta del Almendro, tijdens een bijeenkomst op 31 januari 2014 in het Centro Cultural Alfredo Kraus, wat samenvalt met het II Certamen de Teatro Costumbrista en de presentatie van de nieuwe CD van de zangkunstenaar Fermín Romero, met als titel 'Cálida Mecánica’ (‘Mechanische Warmte’).


Een drukte van jewelste tijdens de editie van 2013, kom daarom in 2014 met het openbaar vervoer:

Het programma omvat op zaterdag 1 februari in 2014 het Fiesta del Turista (Het Feest van de Toerist). Dat vorig jaar 60 touringcars getrokken heeft met in totaal 3.000 toeristen. Voor deze editie, aldus de wethouder van Feestelijkheden (jawel!) , María Eugenia Suárez, verwacht men dit aantal te verhogen, waarvoor men contact onderhoudt met de diverse reisorganisaties die belangstelling hebben, om massaal te komen. En, vooral rekent men op de negen ambachtslieden die in 2013 hun stand niet hebben geopend, omdat ze de volgende dag een grotere publieke belangstelling hadden bij geplande evenementen.

Op 1 februari 2014 houdt men de boerenmarkt vanaf 10:00 uur, met acht kramen van diverse organisaties en wijken van Tejeda, waar men kan proeven van carnavals tortilla’s (carnavalsgebak), chicharones, (krokant gebakken varkenshuid), carne de cochino (speenvarken), garbanzada (bonenschotel), queques (cakes), caldo de pollo en escaldón de gofio (maïsmeel-ragout van kippenbouillon), alles overgoten met vino del país (landwijn) terwijl er zeven folkloregroepen zullen optreden.
En nabij de begraafplaats vinden demonstraties plaats van bola canaria, lucha canaria (Canarisch worstelen) door de Club ‘Tinama’, een wedloop en de prijsuitreiking van de II concurso de Cata de Almendra (Tweede Amandelkeuring).

Verbroedering

De Gemeente heeft op zaterdag 1 februari 2014 een evenement voorzien in de verbroedering met de gemeente Puntagorda, die aanwezig zal zijn met een delegatie. Een ontmoeting, die kan rekenen op een optreden van de folkloregroep ‘Camariño’. Wat wordt gecomplementeerd met een reis naar La Palma van vrijdag 7 tot en met zondag 9 februari 2014 als antwoord op deze uitwisseling. En men en zal o.a. de Almendro de Plata (Zilveren Amandel) uitreiken aan de zoetwarenfabrikant DulceríaNublo’ evenals de prijzen voor de tekenwedstrijd en de gedichtenwedstrijd. ’s Avonds treedt de vrouwengroep ‘Encantadoras’ op, voorafgaand aan het dorps-bal met twee muziekgroepen.

Op zondag 2 februari 2014 gaat het feest verder met een uitgebreid programma, met ambachtslieden, standwerkers en zes folkloregroepen. In totaal presenteert men in 14 marktkramen proeverijen van :
- truchas de batata de almendros (amandelgebakjes)  
- cabello de ángel (suikerspin),
- arroz con leche (rijstpudding)
- piñas asadas (gegrilde ananas)
- sardinas asadas (gegrilde sardines)
- potaje de jaramagos (stoofpot van zandkool)
- pan con chorizo  (brood met knoflookworst)
- suero guisado con gofio  (stoofpot met geroosterd maïsmeel)
- licor de almendra (amandellikeur).
islas-canarias-38.jpg 


Amandelboom
werpt vrucht af

 

TEJEDA – woensdag 15 februari 2012 - Tejeda versterkt de industrie die te maken heeft met de tradities van families in het hooggebergte, waarvan de vraag naar hun producten zich heeft uitgestrekt tot landen van half Europa.

Josefa Rodríguez, is al een maand bezig met het bereiden van truchas, likeuren en andere producten de met amandelen bereidt worden en die men in  Tejeda tijdens het amandelbloesem feest van afgelopen weekeinde heeft kunnen keuren.
1329004473862-almendro-tejeda8_large.jpg
1329004473862-almendro-tejeda50_large.jpg
                                                     Josefa Rodríguez.
Tejeda trekt voordeel uit zijn  amandelen. Het Hoogebergte heeft afgelopen weekeinde het grote feest van zijn fruitbomen in bloei gevierd met de blik gericht op zijn onmetelijke  handelspotentie. De familietraditie gaat over in handen van de industriële uitbreiding, waarvan de verkopen zich uitstrekken over half Europa. De plaats verwerkt slechts 10% van de 20.000 kilo die de boerderijen produceren, waar men in amper een jaar tijd duizend struiken heeft aangeplant. Daarom werkt de Gemeente er nu al aan, om een splijtmachine in bedrijf te nemen voor de uitbreiding van de handel.
1329004473862-almendro-tejeda19_large.jpg
Met Kerstmis kregen we vanuit Zwitserland  een aanvraag voor bienmesabe . Het product kostte €3,79 en de verzendkosten bedroegen €22,50. Maar dat was niet belangrijk. Want men zei, dat het een lekkernij is en, dat men niet zonder de zoetigheid kon.”
1329004473862-almendro-tejeda18_large.jpg
1329004473862-almendro-tejeda17_large.jpg
Rosa María Medina beheert al 24 jaar de Dulcería Nublo. Het is de belangrijkste fabriek die amandelen verwerkt, en in deze tijd van het jaar verviervoudigt de productie. In De keuken van haar winkel in Tejeda bewerkt men bijna een vijftigtal soorten, waarvan de amandel het voornaamste geheim vormt.

Het bezoek van de toeristen is bijna verplicht. Dit souvenir zorgt ervoor, dat men aanvragen krijgt uit talrijke uithoeken van de wereld, waaronder die in Zwitserland en Duitsland. “Veel  toeristen komen later nog eens terug,” zo zegt de onderneemster, die de laatste hand legt aan 1.500 bienmesabes.

 

 

Josefa Rodríguez  brengt al een maand lang in de keuken door, zonder deze te verlaten. Maar alleen al, haar erover te horen praten, straalt de tevredenheid uit van de bereiding van de producten die zij al in haar kindertijd van haar oma en een buurvrouw geleerd heeft te maken.

1329004473862-almendro-tejeda22_large.jpg
1329004473862-almendro-tejeda39_large.jpg

 

 

De wethouder van Plattelandsontwikkeling , Sergio de la Coba, van de Gemeente Tejeda, benadrukt, dat het Gemeentebestuur de handel die betrekking heeft op de amandel wil stimuleren. Daartoe  maakt men een ruimte geschikt waar men opnieuw een  splijtmachine plaatst die jarenlang verwaarloosd is geweest. “En decennium geleden waren er nog vijf, toen men tot wel 86.000 kilo oogstte. En we willen terug naar die tijden,” zo voegt hij toe. In  die zin, herinnert hij eraan, dat men tegenwoordig maar amper de 20.000 kilo haalt.
1329004473862-almendro-tejeda53_large.jpg
Het vloeibare goud
Zo noemt men de olie van de bittere amandel, die wordt gewaardeerd om zijn genezende eigenschappen en voor de behandeling van huidproblemen. Fefita en Corina zijn ambachtelijke artiesten, ze werken bijna op bestelling, aldus Guzmán Marrero, die  verantwoordelijk  is voor het Centrum van Medicinale Planten van Tejeda, waar men een van de  trallas (kettingen)  tentoonstelt die men gebruikt,  om de amandelen te malen. Voor een liter olie heeft men 20 kilo amandelen nodig.
 
Net als van het varken gebruikt men alles van de amandel. Zelfs de schillen, voor het aanmaken van vuur en, waarom ook niet, als organische mest.
islas-canarias-38.jpg


 

e-59.jpg