site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl
'GRAN CANARIA ACTUEEL'... » CULTUREEL » OPERETTE /ZARZUELA

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-146.jpg

d-51.jpg

Francisco Kraus
overleden
in de leeftijd van 89 jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 28 februari 2016 - De bariton Francisco Kraus Trujillo, de oudere broer van de tenor  Alfredo Kraus, is op zaterdag 27 februari 2016 in de leeftijd van 89 jaar overleden in Las Palmas de Gran Canaria. Francisco Kraus was betekenisvol voor de opera en zarzuela (Spaanse operette) en maakte zijn professionele debuut in 1960 in het Guiseppe Verdi-Theater in Triest (Italië).

Francisco was de eerste stem in het vooraanstaande gezin Kraus, hij vond zijn weg in de muziek eerst in de opera en later in de zarzuela (Spaanse operette), waar zijn stem tot zijn recht kwam en hij succes oogstte. Geboren op 21 oktober 1921 en hij genoot  zijn opvoeding in een muzikale omgeving en studeert er, waarbij zijn roeping ontwaakte. De eerste stappen als zanger zette hij met het nemen van zangles, samen met Alfredo, bij  María Suárez Fiol, om lid te worden van het zangkoor van de Corazón de María-school, en tijdens een auditie voor solisten bij de Sociedad Filarmónica de Las Palmas de Gran Canaria.

Francisco-Kraus.jpg

IN MEMORIAM
Francisco Kraus
* 21 oktober  1921

                                               † 28 februari 2016
Het was in Barcelona waar hij zang studeerde en terugkeerde naar Gran Canaria om er te trouwen en vervolgens  naar Milaan te gaan, waar hij zijn stemtechniek vervolmaakte bij Mercedes Llopart.  Zijn leven was afgestemd op de concert-activiteit,  een voorbeeld daarvan  is het werk dat hij deed in Sevilla gedurende twee seizoenen met de Miserere, van de Spaanse componist Miguel Hilarión Eslava y Elizondo. Zijn rol als zanger in opleiding ging tezamen met zijn studie, omdat zijn vader, Otto Kraus, erop stond dat Francisco  zijn middelbare opleiding tot Industrieel Taxateur afmaakte.
fkraus.jpg krausf.jpg                                                       Francisco Kraus
De oudste van de broers Kraus maakte zijn debuut in december 1960 in het Teatro Comunale Giuseppe Verdi in Triest met de opera Khovantchina, van Moussorgski, in de rol van Boyardo Chakloviti met de alias Franco de Marco.
Na deze eerste lyrische productie  kwamen producties zoals Lucia di Lammermoor, van Donizetti, in de rol van Enrico; en Faust, van Gounod, in de rol van Valentín, en La Traviata, van Verdi, als Germont.

01-3.jpg

                Francisco Kraus in de zarzuela  (Spaanse operette') 'Luisa Fernanda'.
In Spanje en na het vervullen van deze optredens, zou de zarzuela (Spaanse operette) Francisco’s vocale terrein zijn. Hij debuteerde in het Teatro de la Zarzuela in Madrid bij de Compañía Lírica Nacional, en had een opmerkelijke publiek succes tijdens een tour naar verschillende steden in Midden- en Noord-Spanje. Het was in 1962, toen hij besloot om zijn eigen Gezelschap op te richten en in het in het hele land vier jaar lang optrad met stukken uit de operettes zoals o.a. ‘La Bruja’, ‘La Tabernera del Puerto’, ‘Katiuska’, ‘El Huésped del Sevillano’, ‘La Calesera’, ‘La Rosa del Azafrán’ en ‘La del Soto del Parral’.

Samen met Francisco Kraus, stonden  de stemmen van Amparo Azcón, Celia Langa, Pilarin Alvarez, Rosa Gil, Fina Gessa, Maria Pastor, Eduardo Bermudez, Enrique del Portal, José Luis Cancela en Andrés García Martí, onder de muzikale leiding van José Terol en Mariano de las Heras.

Jaren later, in 1966, kreeg Francisco de gelegenheid een contract te ondertekenen met het Gezelschap van María Francisca Caballer en Agustín Lisbona, dat hem naar het Teatro Nacional de Caracas zou brengen. Hij bracht enkele jaren in Venezuela door, tot hij besloot terug te keren naar Gran Canaria, om tijdelijk  afscheid te nemen van het podium. Een pause in zijn  zangcarrière; die hij hervatte in de jaren ’70, toen hij besloot om enkele zarzuela-seizoen te werken met het Isaac Albéniz-Gezelschap, van Juan José Seoane, in theaters op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) en op de Eilanden.

Hij keerde terug naar Venezuela in 1978, voor het geven van enkel concerten voor de nationale radio- en televisie. Die reis duurt bijna 10 jaar, met het voortzetten van de concert-activiteit en het aannemen van een plaats als zangleraar aan de Hogere Muziekschool van Caracas. Bovendien was hij leraar van het Officiële Operagezelschap van Caracas.

In 1987 keerde hij terug naar Spanje om de Leerstoel Perfectionering van de Zang in te nemen aan het Conservatorio del Liceo de Barcelona; een aanstelling, die hij uitoefende tot aan zijn pensioen. Het was de Alfredo Kraus-leerstoel die hij deelde met zijn  broer Alfredo. In dat jaar verklaarde Francisco Kraus, “dat het in Barcelona was waar hij serieus  begon met zang te studeren en hij in deze stad dacht zijn professionele carrière te beëindigen.”           conloskraus.jpg
                      Alfredo Kraus, Manuel Talens en Francisco Kraus, Madrid 1996.
 
Alvorens naar Venezuela te gaan, deelde hij  diverse jaren het toneel met Alfredo, zonder dat daarbij rivaliteit bestond tussen hen. “Er is nooit concurrentie tussen ons geweest, misschien omdat we in toonhoogte verschilden van stem,” zei hij; daarnaast wijdde de tenor zich volledig aan zijn carrière,  terwijl Francisco dit deed met tussenpozen.
gal2700-7.jpgFrancisco’s laatste publieke optreden was op 12 mei 1995 bij het Círculo Mercantil, ter gelegenheid van de uitreiking van Medalla de Oro aan die instelling. In juli  2000 keerde hij terug naar Gran Canaria om er zich te vestigen  en een jaar later ontving hij een eerbetoon van de Amigos Canarios de la Zarzuela.

Hij ruste in vrede.

e-51.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--261.jpg

zon-71.jpg