site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-22.jpg

6-57.jpg


De zuidwesterstorm die Agaete
in februari 1896 aantastte en ruïneerde

In februari 1896 reikte het water tot zes meter in de straten
en bijna de hele kerk raakte overstroomd

AGAETE - maandag 19 februari 2018 - Het is op de dag af 122 jaar geleden, dat 19 februari 1896 een dag was in Agaete, in het Noorden van Gran Canaria, die deel uitmaakt van de nagedachtenis van het eiland, omdat een grote storm deze toeristische en vissersgemeente verwoeste.

Het was de middag van die woensdag, toen Agaete plotseling verdonkerde en, van Tamadaba tot aan Lomo del Manco,  een Flandes (Vlaanderen) werd, als men af mag gaan op de  mondelinge traditie van de grootouders.
agaete-canarias-grancanaria-kt9B--1240x698abc.jpg
                                                                              Agaete.
De waterramp was zodanig, dat in het gebied van El Risco de lichamen werden aangetroffen van twee dode mensen die uit Tamadaba waren gesleurd. Andere bronnen zeggen, dat ze ouderlingen in het gebied waren. Het dorp La Aldea was volledig geïsoleerd, als gevolg  van nieuwe kanalen die waren ontstaan door de storm.

Voor het vallen van de avond, begon een enorme storm die tot een populaire wijk  in de het dorp kwam. Op de top van de wijk San Sebastian was er een rommelend van geluid dat paniek veroorzaakte in Agaete. Om 20:00 uur liep de barranco (de vallei) van Agaete over en begonnen huizen onder te lopen met het water dat afkomstig was van wat voorheen  de Call  del Sol  was, de barrancos (ravijnen van) van Aguea Dulce, Chovicenas, en Las Burreras.
12-5-91-kt9B--540x285abc.jpg
                                                          Agaete begin 1900.
Overstroomd, honderden dieren de zee in
De regen was van een zodanig  kaliber dat de buren in touwen anderen hielpen  die vastzaten in de straten. Agaete was in tweeën gedeeld. En zelfs achter de Calle San Germán werd een eiland gevormd. Het water stond tot  zes meter hoog in de huizen. In El Valle, in het gebied van La Suerte, werden honderden dieren de zee in gesleurd en bijna twintig fanagedas aan landbouwgrond werden vernietigd.

De geul van de barranco (het ravinnb ) veranderde van koers vanwege de kracht van het water. De kerk van Agaete lag op vier meter afstand van de zondvloed, wat tegenwoordig  als logische afstrand veertig meter is, wat de logische afstand ws. De kerk van Agaete werd kort voor 1896  gebouwd en de priester Juan Valls moest de mensen om hulp vragen om de heiligenbeelden te redden. In de kapel van San Sebastian werd alles opgeslageb dat gered kon worden. De drinkwaterleiding  verdween omdat de waterbronnen werden vernietigd.
turismo-canarias-grancanaria-kt9B--540x285abc.jpg                                                                     
El Risco, Agaete
Ellende
In Agaete veroorzaakte de regen ellende, omdat honderden gezinnen hun bestaansmiddelen verloren, gebaseerd op visserij en landbouw. Het was in het jaar 1896 en de verliezen werden geschat op 240.400.00 pesetas (omgerekend zesduizend euro)  in  die  de tijd een fortuin. Vanuit Madrid werd financiële hulp gestuurd naar Agaete en op de Archipel werden campagnes gestart om de bevolking te ondersteunen om nieuwe infrastructuren te genereren.

 zzzzslas-canariaslogo-7.jpg


Agaete is feest,
de ‘Dag van de Toerist’,
in de jaren ’70 van de Vorige Eeuw

AGAETE - zaterdag 20 januari 2018 - Het is moeilijk om een beeld van La Villa de Agaete te krijgen zonder met een feest van doen te hebben, Agaete is bij uitstek een feestdorp.

In februari 1971, hebben de voorzitter van het Centrum voor Lokale Toeristische Initiatieven, een gepassioneerde man voor zijn stad en een opmerkelijke beeldhouwer, Don José de Armas Medina; en de enthousiaste burgemeester,  José Antonio García Álamo, tot zich laten doordringen dat Agaete de toeristische plek is van de Noordelijke zone met een  te verwachten toename van bezoekers, na voltooiing van de nieuwe infrastructuur al  in maart 1971 - met de nieuwe autoweg naar Las Palmas via ‘El Rincón’ en het viaduct van de Silva-helling al in project, wat de rijtijd naar Las Palma de Gran Canarias met de helft zou verminderen - wat een nieuw feestje veroorzaakte.

12342748_917001928380355_3870048672597346230_n2-1.jpg
1975.jpg

De sardienen-volksbarbecue , in  Las Nieves, ter gelegenheid van de Día del turista in 1976.

En is er een beter feest dan hulde te brengen aan degenen die Agaete zijn gaan bezoeken om te genieten van de eenvoud, de landschappen, de gastvrijheid, vriendelijkheid, en sympathie; als een aanspraak op de toekomstige ontwikkeling van het toerisme.

kkkk-6.jpg
                                                     Día del Turista, 1976.
De eerste bezoekers van die jaren ,en die lange tijd in het dorp doorbrachten, waren voornamelijk Europese bohemiens, en Amerikaanse en Canadese hippies; en omdat ze een beetje sjofel waren, en aldus opvielen, werd het feest georganiseerd.

Het feest begon halverwege de ochtend op het plein, waar de toeristen werden verwelkomd op het geluid van pasodobles van de pittoreske en populaire muziekband van Agaete. De jongeren van de stad gekleed in traditionele kostuums, gaven ze anjers en andere geschenken, vervolgens werden de vlaggen van de landen van de geëerde toeristen voor de kerk gehesen, de eerste jaren met het geluid van het Spaanse volkslied en later van de pasodoble ‘Islas Canarias’
Turistama.jpg
       
Uitdelen van geschenken aan bezoekers. Día del turista (Dag van de toerist) 1976.
Vóór het geluid van de muziekband en de vuurpijlen uit,  trok de ‘goleor"’ (nieuwsgierige menigte) naar beneden naar het plein, omstreeks het middaguur paste niet langer het kunnen horen van een vallende speld. Toen ging de grote optocht samen met de muziekband naar Las Nieves, de film van Berlanga nabootsen: "Wellcome Mr. Marshall", waar een volksbarbecue van verse sardines van Agaete was, vergezeld van papas arrugadas (gerimpelde aardappelen), mojo, voorgekookte eieren en overvloedige wijn van het land, tenminste die in de garrafón, allemaal midden in een typisch Canarische omgeving. Na de nagerechten, de wandeling van de toeristen via de Avenida van  de kamelen van ‘Seíto’ en terug naar het dorpscentrum, waar de feestgangers en de autoriteiten een lunch kregen in de ‘huerto de las flores’ als de tijd het toeliet, en zo niet: in het Huis van Chano Sosa, het huidige culturele centrum, waar de burgemeester in het Engels sprak tot de  aanwezige toeristen en autoriteiten.

Olarte1975-1.jpg
               De toenmalige president van het Cabildo (Eilandbestuur), Lorenzo Olarte,
                                        die zijn tanden in een sardine zet. (1975)

Na de schranspartij gingen de delegatie en de muziek-band naar het dorpsplein, waar ze in een ‘nauwe’ stemming verder gingen, naar de verkiezing van de toeristen-‘missen’, die voor het eerst in  1971 werden gekozen, de Amerikaanse, Janette Mathe; MissTurista'; de Canadese, Brenda Miller; en MissGuayedra, Carlotta Paul, omdat ze de oudste bewoner is.
Het feest ging door tot het donker werd met folkloristische optredens van de ‘Cebolleros’ en de  populaire muziekband
van Agaete.
1971.jpg

                              ‘El Eco de Canarias’, zaterdag 27 februari 1971.
Het feest werd het hele decennium van de jaren zeventig gevierd en werd een referentie in de feestkalender van het eiland voor de maand februari, samen met de ‘entierro de la sardina’ (‘begrafenis van de sardine’) en de carnavalsdansen.
Het werd gevierd in de week van de begrafenis van de sardine en de gekozen ‘miss turista’ had het voorrecht om op een kameel te rijden tijdens de viering van het carnaval.
416940_194011544036511_1498151306_n-1.jpg
                              Jongedames van Agaete, die meewerkten aan het feest ,
                        samen met de toeristen, voor wie ze gastvrouwen waren. (1976).

Tijdens de daaropvolgende jaren verwierf het feest een provinciaal karakter, participeerde entiteiten en officiële instanties van het eiland, ontbraken ook andere autoriteiten niet, zoals  de ministers en de president van het Cabildo (Eilandbestuur), provinciale afgevaardigden van Toerisme en burgemeesters van de noordelijke zone. Die eerste hippies van het eerste feest, werden omgetoverd tot honderden toeristen die arriveerden in talloze bussen, van de hotels in Las Palmas en vanuit het Zuiden.

De evenement werden aangevuld met festivals en culturele voorstellingen, zoals het Orquesta Filarmónica de Las Palmas, Mary Sanchez, de San Cristóbal-groep, en andere beroemde folkloristische groepen.
                                           WhatsAppImage2016-12-26at165626.jpeg
                                       
Stoffen stickers die men maakte in 1972, voor het feest,  
Mer het feest in 1973 werden twee mensen geëerd die deel gingen uitmaken van dit  kleine verhaal, de Amerikaanse Meggi Fleming, genaamd ‘Miss Sympathy’, en de Finse Ulrika Lauren als ‘Miss Guayedra’, beiden hebben vele jaren in  Agaete doorgebracht. Meggi begeleidt nog steeds de festiviteiten, gereïncarneerd als een van de meest populaire papaguevos; en Ulrika is, na meer dan dertig jaar verblijf Agaete, overleden op haar 65ste verjaardag, met in haar testament het besluit dat haar overblijfselen voor altijd op de begraafplaats van Agaete moeten rusten.

Nog een van die jonge avonturiers, liefhebber van de natuur van Agaete, die aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw arriveerde en die hijgend deelnam aan die eerste feestjes van de toerist, met de vlag van zijn land, Denemarken, is Ulrik Larsen, ‘Unrri’ zoals hij bekend is; hij vormde een gezin in het dorp en na meer dan veertig jaar, was hij grootvader van twee ‘culetillos’ (‘jongemannetjes’).
315625_130524140385252_1687294334_n2.jpg
                                                      
Meggi en haar papaguevo.

15697628_1288093161242443_7913213929331663970_n2-1.jpg                  Don José de Armas Medina en Ulrika Lauren als ‘Miss Guayedra’, 1973.
14859799_1219373914781035_5247669935001571578_o2.jpg
                                
Día del turista 1974, dagblad ‘ El Eco de Canarias’.

 mis1975.jpg

                                                                         1975

19772.jpg

                                                 Dagblad ‘El Eco de Canarias’ 1977.
unri.jpg

                                                            Voor Ulrik.

nia.jpg
                                 Een meisje dat een cadeau aan een toerist geeft, 1978.
1973.jpg
                                       Miss turista 1973’ , Dagblad ‘
El Eco de Canarias’
"
Agaete is feest", ja; maar het is ook pijn, werk en gevoel, landschap en schoonheid, eenvoudige en enthousiaste mensen, vriendelijkheid en vreugde, Agaete is zee en berg, nederigheid en grootheid, land van goede vrienden; een dankbare dorp, samen met degenen die het bezoeken.

Sinttulo-4.png

Sinttulo2.jpg
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-144.jpg


De heiligheid van San Sebastian in Agaete

Als de datum van het feest van de 'heilige' nadert, mag een klein artikel over de traditie en aanbidding van San Sebastian in Agaete niet ontbreken

AGAETE - donderdag 18 januari 2018 - Vanaf het midden van de 16e Eeuw bestaat de aanbidding van Sint Sebastiaan in Agaete. Sinds het bestaan ​​van de parochiekerk in 1556, was er een klein, zwart olieverfschilderij met de Heilige Sebastiaan en ook een klein beeldje als altaarstuk (Parochiearchief, Sebastian Jíménez Sánchez). Helaas werd alles vernietigd tijdens de grote brand van 1874.

In zijn testament heeft de toenmalige burgemeester van Agaete, Sebastian Sosa, uitgelegd; dat de kapel van Sint Sebastiaan in 1596 door hem is gesticht.

SebastinSanAgaeteermitagrancanariapatrimonio-com.jpg

                                  agaete-sansebastian.jpg
Gedurende deze tijd waren er veel pest-epidemieën op de eilanden; Sint Sebastiaan als een Romeins militair, werd gezien als een heilige strijder tegen epidemieën. Zijn kapellen en heiligdommen werden gebouwd bij de ingang van de dorpen, zoals in Guía, Gáldar, en Agaete. De vrome  inwoners kwamen tot hem, om hen te beschermen tegen infectieziekten.

En het heeft blijkbaar geholpen, want de pestepidemie in het begin van de 17e eeuw woedde in Gáldar en Guía, maar niet in Agaete.

De kapel in Agaete heeft talloze hervormingen en veranderingen ondergaan, helaas niet altijd succesvol, en is vele keren gesloten in zijn geschiedenis, ook vanwege een gebrek aan decorum voor de liturgieën.

Het hedendaagse beeld van de Heilige is toegeschreven aan vele werkplaatsen, maar volgens deskundigen van tegenwoordig  is er weinig twijfel, dat het vervaardigd is het atelier van de in Guía geboren Luján Pérez.

Het feest van St. Sebastiaan in het dorp was altijd een groot feest. Aan het begin van de 20ste Eeuw was er die dag geen school en de kinderen brachten de dag door op de plaats van de ‘santo’, zo noemden ze het plein  voor de kapel, en ze kochten snoep, hetzij in de winkel van Gerando, of in die van zijn nicht Pura.

Tot de jaren veertig van de vorige Eeuw versierden de inwoners de Heilige met kleurrijke linten en pasten die waar mogelijk toe op het heiligenbeeld, zodat het bijna volledig bedekt was. De priester, Don Manuel Alonso, verbood dit uiteindelijk; tot ergernis van de gelovigen die het niet begrepen. Ook was de figuur versierd met takken van sinaasappelbomen met vruchten erop. Al snel raakte het verbod het beeld niet, en werd het wederom versierd met de kleurrijke linten.

Tot in de jaren zestig van de 20e eeuw daalde op elke 20ste januari de heilige in processie vanuit de kapel naar de hoofdkerk La Concepción, en men bracht het beeld een week later terug.
In de week van zijn afwezigheid was dansen in de wijk van San Sebastian verboden. Ooit waren er enkele mensen in de wijk die er zich niet aan hielden,  en organiseerden dansen zonder toestemming. De priester beval de koster ‘Chano el mojito’, ze in een zak te doen, om ze naar de kapel te brengen, zodat ze niet aanwezig konden zijn bij de processie.

                                            117866435937149.jpg>
Heel liefdevol en verlangend verwacht door de kinderen, waren de spelen in de namiddag op de dag van de heilige op het plein. Zaklopen, eierlopen, met de pan waarin vijf pesetas werden vastgemaakt met was en teer; het oude droge brood op het dak van de kapel (‘koekhappen’) ; een badkuip vol met water met een muntstuk erin, dat men er met de mond eruit moest halen; de ‘bernegal"’ (een drinkkruik voor gefilterd water) met daarin een kat die men al slaand moest breken.

In het verleden werden bekende volksliederen gezongen in de processie: "Heilige Sebastiaan, gezegend bent u; het boeket bloemen, geeft de kleurloze kleur ..."
Deze liederen werden beantwoord door een enkele stem, soms met verering, en op andere momenten ondeugend, ongeacht de reprimande van de priester.

Behalve op zijn feestdag, werd  het heiligenbeeld ook een paar keer in het rond gedragen vanuit de kapel. Zo ook op 8 november 1936 in het midden van een Guerra Civil (de Spaanse Burgeroorlog), waar de heilige samen met het beeld van St. Petrus en de Maagd van Las Nieves werd gedragen door het dorp, om het einde van de oorlog te vragen en de overwinning van Franco.

Een andere bijzonderheid van dit heiligenfeest was een loterij van producten die waren vastgemaakt aan een boog gemaakt van palmbladeren bij de ingang van de kapel.  Deze prijzen werden gedoneerd door fincas (boerderijen), winkels, bars, en de buurt. Er hingen een tros bananen, een fles Arehucas-rum, een worst, een groot brood, een zak Moya-turrones, en andere levensmiddelen .
Aan de vooravond van de feestdag  werd een grote toneelvoorstelling gegeven, waarin een parade met verschillende presentaties, en ook de plaatselijke liefhebbers van het heiligenliedje optraden. Deze voorstelling werd georganiseerd en gepresenteerd door ‘el gran Sindo el de Teodora’. Uiteindelijk werden de koningin en haar hofdames gekozen.

San Sebastian moet worden gezien als een uitdrukking van een gevoel van het dorp. Het is de wijk van de zeelui, het is het verhaal van de schoenenfabriek, het is de geboorteplaats van beroemde mensen en kunstenaars: Chano Gonzalo Sebastián Sosa Barroso, Lorenzo Godoy, en wat minder beroemd: Manolo Barroso, Sindo, Rosy, Juan Santo, Cielito...
                                          sint_sebastiaan_rubens.jpg
                                                        
De Heilige Sebastiaan.
Het is de wijk van grootouders en ouders, en daarom mag dit feest niet verdwijnen:
LEVE SAN SEBASTIAN! FANTASTISCH, OMDAT HIJ BESCHERMT TEGEN PEST,HONGER, EN OORLOG!  HIJ LEVE HOOG!
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-136.jpg


Om het puin, van de aanleg van de autosnelweg
naar La Aldea, te benutten,
versnelt de Regering
de uitbreiding van de havenpier in Agaete

 Het door de Gemeenteraad gevraagde referendum
verandert nauwelijks de plannen
die meer dan tien jaar geleden zijn goedgekeurd

 AGAETE – dinsdag 19 december 2017 - Meer dan 10 jaar zijn verstreken sinds de controversiële uitbreiding van het de havenpier werd goedgekeurd. Een decennium van schommelingen rond een bouwwerk dat verdeeldheid heeft veroorzaakt tussen overheidsdiensten, zakenmensen en burgers. Ondanks deze verschillen staat de aanbesteding van het project nog altijd op de agenda van de Canarische Regering. Momenteel zorgt het  Ministerie van Openbare Werken en Transport ervoor, “ dat de blokkering  wordt opgeheven van het overheidsdossier voor de uitbreiding van Puerto de Las Nieves,” zoals gebeurde in Playa Blanca (Lanzarote),

Het idee is de toekomstige aanleg van de tweede fase van de autosnelweg naar La Aldea (het gedeelte dat wijk El Risco verbindt met Agaete)te benutten, waarvan het bouwpuin  kan worden gebruikt.

img_43766.jpg
                   De nieuwe tunnel in de autosnelweg van El Risco naar La Aldea .
"Niemand verbergt dat de uitbreiding van de havenpier een aanzienlijke opvulling vereist, en dat de tweede fase van de autoweg Agaete- La Aldea (bestaande uit acht tunnels, waarvan er één verdubbeld is, dat wil zeggen negen buizen) heel nuttig zou kunnen zijn voor de uitbreiding van de havenpier ," zo heeft de vicepresident, en minister van Openbare Werken en Transport, Pablo Rodríguez, van de Canarische Regering, verklaard.

Bij de opening van de eerste fase van de weg die Agaete met La Aldea verbindt, heeft de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo,  op 3 juli 2017 aan de bewoners toegezegd om in 2018 met de bouw vanet tweede deel van de autosnelweg (El Risco -Agaete)  te beginnen. En dezelfde intentie bestaat met de uitbreiding van de havenpier  in Agaete. "De aanleg van deze autosnelweg kan men niet langer uitstellen, het dorp La Aldea heeft al te lang gewacht," heeft Clavijo gezegd. Er is belangstelling,  omdat de twee projecten hand in hand gaan… hoewel tot op de dag van vandaag de dorpelingen nog steeds wachten op de aanbesteding van het tweede gedeelte.
atup.png

                                                                      HAY PLAN.

 De vergunning  van de uitbreidingswerken in de haven van Agaete werd in juli 2016 door Puertos Canarios afgewezen, nadat erkend was dat de bouw ervan dezelfde gebreken te zien gaf als de constructie van de Playa Blanca-havenpier,  wat het verdragscommissie ertoe bracht deze in  vraag te stellen. Toen de beoordeling van de haven op het isla conejera (konijneneiland) werd uitgevoerd, beweerde een van de bedrijven die de aanbesteding niet gegund  had gekregen,dat de procedure niet goed was verlopen.

Gezien dit feit erkende de Rechtbank voor Overheidsgeschillen deze aantijgingen, zodat de procedure werd stopgezet. Vandaar dat de uitbreiding van de havenpier in Agaete vooralsnog  verlamd werd, met een soortgelijk project.
Nu, nadat de offertes van Playa Blanca zijn gedeblokkeerd, bevestigt Pablo Rodríguez,” “dat het volgende doel is, om de aanbesteding  van Agaete op te lossen," en verzekert , “dat men eraan werkt om dat contract in het eerste kwartaal van 2018  te kunnen toekennen en dat de bouwwerken beginnen in 2018. 2012-02-17-img-2012-02-10-00-23-35-6068128large.jpg
Dit, terwijl de Gemeente Agaete wacht op de reactie op het verzoek voor een volksraadpleging, welke in  november 2017 bij de Spaanse Staat is aangevraagd. In geval van aanvaarding, zal het referendum worden gehouden om de mening van de burgers over de uitbreiding van Puerto de Las Nieves te kennen, hoewel het niet bindend zal zijn.

"Wat we gedaan hebben,  is gebruik te maken van het verzoek om overleg en de Canarische Regering te vertellen, de toekenning van het bouwwerk op te schorten", legt de burgemeester van Agaete, Juan Ramón Martin, , uit.
"Het besluit neemt, kennelijk, de Canarisch Regering. Puertos Canarios heeft altijd al het bouwwerk willen doen ,"erkent de burgemeester.
 "Als de bevolking wil dat de kade wordt aangelegd dan gebeurt dat;  en zo niet, dan  zijn we ‘zeer goede maatjes,” hoewel tijdens de Gemeenteraadsvergadering al is opgemerkt, dat de raadpleging niet bindend zal zijn, “ zo  heeft de burgemeester van Agaete, Juan Ramón Martin verzekerd.

 Eveneens heeft de burgemeester van Agaete bevestigd, “dat met de uitbreiding van de kade, de gemeente kustlijn herstelt, men het strand meer lucht geeft,  en alles wat daarmee gepaard gaat; sport, water-activiteiten, het strand bij het oude havenpier, en parkeerplaatsen.  Het is een groot bouwwerk, dat een visuele uitwerking  heeft, maar geen uitwerking  op het milieu, omdat de studies het aldus ondersteunen," verduidelijkt de socialist.

Volgens Pablo Rodríguez is het referendum erg moeilijk, en kan die de plannen van de programmering van de uitbreiding verstoren; onder andere, omdat het alle filters al zijn  gepasseerd, en het bovendien de groei van het eiland beperkt."
Van uit de Canarische Regering  verdedigt men,” dat de kade een kans is voor de Noordelijke regio van Gran Canaria," en “dat de  vissershaven  zal worden verbeterd, wat een direct voordeel is voor de vissers, een zeer belangrijke sector in de gemeente,  en bovendien  zijn ze goed bekend met de haven en hebben ze de uitbreiding ondersteund," zegt Rodríguez.

"We willen de vrije concurrentie bevorderen. Dat de rederijen onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren ," zo geeft de minister  aan betreffebde het monopolie dat in de huidige haven van Agaete bestaat door rederij Fred. Olsen, die passagiers en goederen naar het eiland Tenerife vervoert. "Er is zelfs een initiatief van Puertos Canarios om kleine kruisvaartschepen  aan te trekken - die 100 tot 120 passagiers opleveren - en daarmee de economie van de Eilanden aanzienlijk diversifiëren," legt hij uit.

De uitbreiding van de havenkade van Agaete  is een onderwerp van groot belang en heeft talloze overheids- en private instellingen samengebracht en geconfronteerd de dorpsbewoners. In de gemeente Agaete en in de regio worden verschillende stemmen gehoord die voor, of tegen het bouwwerk zijn. Bij de Federación de Empresarios del Norte de Gran Canaria (Fenorte) (Ondernemersfederatie in het Noorden van Gran Canaria), heeft men een duidelijke standpunt: Ja, voor de uitbreiding van de havenpier van Agaete.

De Fenorte-voorzitter, Antonio Medina,  verzekert dat het een vraag is die men al vele jaren stelt, “we eisen de uitbreiding van de kade omdat het niet alleen een haven is voor Agaete, het is de ontwikkeling van de industriële zones van Agaete, Guía, Gáldar, Arucas, tot aan de hoofdstad." Medina verdedigt een ‘adequaat’ model voor de omgeving wat zich richt  op de ontwikkeling van de  Canarische Eilanden, want als er dagelijks  meer toerisme is, gaat het niet alleen om de industrie, maar ook om diensten, gespecialiseerde schepem op routes in de Noordelijke regio".

Voor de Fenorte-voorzitter is het bouwwerk, "een relevant deel in het voorgestelde economische- en ontwikkelingsmodel. Het is met niets in strijd, maar precies het tegenovergestelde," zo oordeelt  hij.

Tegelijkertijd hanteert de milieubeweging Agaete Sin MacroMuelle een volmondig nee. "De macromuelle (super grote havenpier) tast het strand aan, in een dorp met een rustige levensstijl, waar mensen elkaar op straat begroeten, het  is een dorp aantasten,  dat heel dicht bij de zee ligt", zegt Kahina Santana, lid van de actiegroep.

Het project omvat de bouw van een aanlegsteiger van meer dan 500 meter, om twee scheepvaartlijnen te huisvesten, het creëren van 235 nieuwe jachthavenligplaatsen, en een nieuwe toegangsweg parallel aan de barranco  (het ravijn) van Agaete die zal gaan van het culturele Dedo de Dios-complex en aansluit op de Los Poetas-rotonde. "De havenpier zal worden teruggetrokken, en de nieuwe pier zal verder weg zijn; er wordt aangenomen dat zo de landschappelijke kwaliteit van de gemeente wordt hersteld, maar het zal afhangen van waar men zich bevindt,   omdat dat de havenpier vanaf een ander punt in de gemeente te zien is", zegt Santana.

La plataforma (de actiegroep), die ongeveer twee jaar bestaat, met 1.700 volgers op Facebook, is ontstaan op grond van de burgerbeweging in het dorp, waar geen goed gedefinieerde houding bestaat van: Voor of tegen, de uitbreiding van de havenkade.

Het colectivo ( de actiegroep) stelt de voordelen in vraag die de haven kan hebben, en vraagt actief, “om een serieuze studie waaruit blijkt dat de toekomstige havenpier een reële impact zal hebben op de gemeente (met een hoge jeugdwerkloosheid), en op het welzijn van de mensen" . "Ze gaan veel dingen verhypothekeren," zegt Santana.

In augustus 2017, samenvallend met het festival Bio@gaete Cultural Solidario, en in een van de meest feestelijke  maanden in de gemeente, na het belangrijkste feest ‘La Rama’, heeft de  actiegroep de campagne ‘Salvar Agaete: Macromuelle No’ (‘Redt Agaete: Super-havenpier  Nee).

In de video, zeer toegejuicht op sociale netwerken, ziet men  een aantal ‘Lego’-figuren dansen op het meest bekende lied in de gemeente, totdat de bouw van het grote werk komt en ze onderbreekt. Sommige afbeeldingen, waarmee men wil laten zien wat ze denken dat er in het vissersdorp zal gebeuren.

In een onvermoeibare strijd om de houding tegen de macromuelle te verdedigen, zoals de actiegroep tot het project definiërt, vierden ze in november 2016 het besluit van de Gemeenteraad van Agaete om de Spaanse Regering  te verzoeken het referendum  in de gemeente goed te keuren. Het besluit, dat is opgenomen in het politieke programma van Alternativa Ciudadana Agaete (ALPA), is met absolute meerderheid goedgekeurd (acht van de 13 raadsleden stemden vóór, en de vijf PP-leden onthielden zich van stemming). "Het is een kans om erover te discussiëren", verduidelijkt Kahina Santana.

De actiegroep Agaete Sin MacroMuelle vraagt zich af wat de Canarische Regerung beweert, dat 85% van het budget van het bouwwerk, een totaal van €44.500.000,=, afkomstig is van het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) ( Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). "We zij gedoken in de publicaties die ze over het project maken - een verwijzing naar de Feder-fondsen - en het verschijnt nergens".
"We begrijpen dat er twee alternatieven zijn: Ofwel een totaal en absoluut gebrek aan transparantie; ofwel, dat het bedrag niet is toegekend, "zo  vraagt Santana zich af.

Evenzo verzekert hij ,”dat volgens het principe van goed financieel beheer men geen infrastructuur voor één bedrijf kan opzetten, zoals het gebeurt met de huidige havenpier  van Agaete, daarom gokt de Canarische Regering op het  bouwen van een andere aanlegsteiger  voor twee scheepvaartmaatschappijen om te opereren", legt hij uit.
En hij vraagt om ‘andere alternatieven’ op basis van de weerslag die het huidige Puerto de Las Nieves heeft gehad, “dat niet de economische impact heeft gekregen die werd verwacht. De gegevens ondersteunen het nergens," zegt Santana.

De woordvoerder herinnert eraan, “dat het toerisme wat naar Agaete komt niet wordt aangetrokken door een goede infrastructuur," maar door de levensstijl, het strand, de landschappen, enz." En geeft aan, “dat in het havenproject is vastgesteld , dat het strand voor twee jaar wordt uitgeschakeld, want wanneer de aanleg van macromuelle begint, zullen ze een uitwerking hebben op de kwaliteit van zeewater en lucht. "

Op hun beurt, is de milieuvereniging Ben Magec-Ecologistas en Acción, als een van de oprichters van de actiegroep  Agaete Sin MacroMuelle, van mening, “ dat de locatie van de havenpier echte onzin is," en bevestigt,” dat voor ons het referendum  raadpleging een belangrijk gewicht heeft. We verdedigen het principe van democratische duurzaamheid van interventies op het grondgebied," zegt men. Bovendien voegt men eraan toe, “ dat naar onze mening het bestand [van 2002] is verlopen."

2018 zal een beslissend jaar worden voor de twee bouwwerken in het Noorden van Gran Canaria, met een verbinding tussen de twee infrastructuren: De uitbreiding van de Agaete-haven is een zeer belangrijke stortplaats, en de tweede fase van de La Aldea-weg die tonnen puin zal opleveren. Voor de Canarische Regering is het duidelijk, met de steun van ondernemers, en ondanks de oppositie van milieugroeperingen en burgerbewegingen, "zal de uitbreiding van de haven in 2018 beginnen." 

0000Islas-canariaslogo-kopie-986.jpg


Twaalf jaar zonder de
Dedo de Dios (Vinger van  God)

Op 28 november 2005 nam de tropische storm ‘Delta’
een van de kenmerken van Gran Canaria,

de Roque Partido (Monoliet - vrijstaande rots)

Sinds de middag van maandag 28 november 2005 blijft de tropische storm ‘Delta’ in  herinnering als het symbool van Agaete, en ook van Gran Canaria

AGAETE - 30 november 2017 -Windstoten van 130 km/uur vernietigden op maandag 29 november 2005 , kort na 18:00 uur, het meeste karakteristieke deel van de 14 miljoen jaar oude basaltrots - als resultaat van de ononderbroken en aanhoudende erosie met het verstrijken  der jaren, bereikte de monoliet het silhouet waarmee dit  één van de kenmerken van Gran Canaria en de Canarische Eilanden werd.

Na iets meer dan een decennium,blijven de inwoners van de noordwestelijke gemeente Gran Canaria en de duizenden bezoekers die naar Agaete komen de nostalgie van de Dedo de Dios (Vinger God’s) voelen, die in eerste instantie de naam Roque Partido kreeg, maar uiteindelijk aan het begin van de vorige Eeuw  door Domingo Doreste, Fray Lesco (Broeder Lesco) , bedachte naam kreeg die iedereen kent en die samen met de  Roque Nublo (Wolkenrots)  en de  Dunas de Maspalomas (Duinen van Maspalomas), een van de kenmerken van Gran Canaria is.
preview_m-33.jpg
                                                                    
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/26/133055/doce-anos-dedo-dios-1_p.mp4

Het overtrekken  van de tropisch storm  ‘Delta’ over  de Canarische Eilanden heeft ontelbare schade aangericht op de eilanden, zoals in de agrarische en industriële voorzieningen  op Tenerife en Gran Canaria, het verlies van lessen op school, de vernietiging van hoogspanningsleidingen, de dood van zeven mensen, één op Fuerteventura en zes in het wrak van een sloep  400 kilometer ten zuiden van Gran Canaria, met ongeveer 50 illegale immigranten aan boord, waarvan er 12 verdwenen. De tropische storm ‘Delta’ passeerde niet direct over de eilanden. De Canarische Eilanden hebben alleen geleden van de plaag van de staart van de storm.

Anno 2017, twaalf jaar na de val van 20 meter vanaf die originele vorm - ironisch genoeg door de klappen van de wind van de Schepper ervan, die de hulp van Eeuwen had  bij het profileren en polijsten van zijn werk- heeft het symbool van Puerto de las Nieves (de haven van  Agaete) niets van zijn identiteit verloren.

In de laatste week van november waren Gran Canaria, Agaete, en de Vinger God’s,  nationaal nieuws:
- Destruido 'El dedo de Dios' (‘De Vinger God’s’ vernietigd),
- Gran Canaria
pierde el 'Dedo de Dios' (Gran Canaria verliest ‘de Vinger God’s),
-  El 'Dedo de Dios', hecho añicos por el paso de Delta por Gran Canaria

   (‘De ‘Vinger van God’, verbrijzeld door de passage van Delta over  Gran Canari
a),
 waren de krantenkoppen van nationale media die de val bekend maakten.

Meer dan een decennium later, ter gelegenheid van de verjaardag, herinnert een prestigieus medium zich opnieuw, het tijdschrift National Geographic, dat de Roque de Las Nieves positioneert als een van de wonderen van de natuur die men niet langer kan waarderen. "Alleen in de laatste 50 jaar zijn wereldwijd honderden prachtige natuurlijke monumenten drastisch veranderd zonder de mogelijkheid om terug te keren naar hun vorige staat, als geheugensteuntjes dat onze planeet een dynamische en vluchtige plaats is, plaatsen die men onlangs heeft verloren en fragiele locaties die men nog steeds kan bezoeken ", legt het tijdschrift uit in het artikel. “ De vinger van God van de Canarische Eilanden en andere 18 natuurlijke wonderen die niet meer bestaan’; gepubliceerd op vrijdag 15 september 2017.

Die maandag was er geen Canario die niet rouwde om de val van de Dedo de Dios (Vinger van God). Maar in korte tijd veranderde het ongeluk het symbool in een martelaar van de natuur. Tegenwoordig is de Dedo de Dios net zo aanwezig op Gran Canaria als in de oude generaties, eenvoudigweg vanwege de inspanningen van degenen die hun geheugen bewaren.

Dus over nog eens twaalf jaar ,al men zich de Dedo de Dios blijft herinneren, niet de stronk (of beter gezegd: de ‘Puño de Dios’ (‘Vuist van God’), zoals het is in de herinneringen van de eilandbewoners, die zullen worden overgedragen aan de volgende generaties.
0000Islas-canariaslogo-kopie-826.jpg


De National Geographic vergeet de Dedo de Dios niet

Het speciale tijdschrift herinnert
aan het monument dat twaalf jaar geleden,
op 28 november 2005,
te lijden had onder een tropische storm

AGAETE - maandag 20 november 2017 - De landschappen van de Canarische Eilanden zijn door het tijdschrift National Geographic opnieuw in de schijnwerper geplaatst. Bij deze gelegenheid is het een beeld dat - hoewel men er al ruim een  decennium lang  niet meer van  kan genieten - het gespecialiseerde medium dit niet wilde vergeten.

Het is de Dedo de Díos (Vinger God’s), in Agaete (Puerto de Las Nieves) waarvan  op 28 november 2005 de tropische storm ‘Delta’ de top van de Roque Partido rukte en de gemeente Agaete en  het eiland Gran Canaria achterliet zonder een van de belangrijkste toeristische attracties.

"Alleen al in de afgelopen  50 jaar zijn honderden prachtige natuurlijke monumenten van over de hele wereld drastisch veranderd, zonder de mogelijkheid om terug te keren naar hun vorige staat.

285999groot.jpg2005-delta3-1.png

Vista-Puerto-Nieves_EDIIMA20151120_0535_18.jpgHier als geheugensteuntje, dat onze Planeet een dynamische en vluchtige plaats is, noemen we de plaatsen die we onlangs hebben verloren , maar  die zo fragiel zijn dat men ze nog kan bezoeken," zo begint het artikel dat de Dedo de Díós (Vinger van God) plaatst op plaats 18 van  de andere wonderen der natuur die niet langer kunnen worden genoten.

Dat is het geval met:
yosemite-de-winter-2343279.jpg
- de Jeffrey Pijnboom in het Yosemite National  Park;
9a5c64ec-040c-11e7-ac89-e96050b2c4c8_web_scale_01617375_01617375__.jpg
- het Blauwe Venster, op Malta, verzwolgen door woeste zee;

Zoutafzetting-Dode-Zee-02.jpg
- de Dode Zee, zoutafzetting op de grens Israël en Jordanië;
77b61185abbe325cc15549a47c89f7c7--ice-climbing-mountain-climbing.jpg
- de Hillary-pas, Mount  Everest, in Nepal;
Slims2.jpg
- de Slims River, in Canada,
grote rivier verdwenen in slechts vier dagen;
palm-trees-on-kaimu-beach.jpg
- het Kaimu-strand, op Hawaï;
WP_20140630_15_14_04_Pro1.jpg
- de Muurboog, in het Arcos National Park, in Utah;
yyexd9kadfh6_wd640.jpeg
- de Salomonseilanden; aardbeving magnitude van 7,8

3157370106.jpg
763.jpg
- de Larsen C. gletsjer , in Antarctica;
elephant-rock-ijsland.jpeg
- de Olifant Rots, IJsland
6034571.jpg
- de Boomtunnel, in Californië;
NOTAviejo.jpg
- de Oude Berg-man, in New Hampshire;
NZ-Nugget-Point12apoisteje.jpg
- de Twaalf Apostelen, in Australië;
mukorob_1.jpg
- de Mukurob (Vinger van God) , in Namibië;
images-194.jpg
- Sylvia Flats thermale bronnen, dicht geslipt op 20 januari 20917 in Nieuw Zeeland;
idea_sized-v2-2016_basking_ridge_oak_distressed_1.jpg
- de Basking Ridge eikenboom , in New Jersey;
7fd3fc9734c21c8d7db0d0a35d897692--weird-trees-truck-drivers.jpg
- de Ténéré boom, in Níger.

Het is niet de eerste keer dat het digitale medium van het populaire tijdschrift National Geographic zich richt op  de Canarische Archipel. In september 2016 hebben ze een artikel gepubliceerd  over de salto del pastor, (sprong van de herder); in november plaatste men  een  artikel over het Alfredo Kraus-Auditorium, en raakte National Geographic in de ban van de hemel van Tenerife, het strand van Charco Verde op Lanzarote, en de wateren van El Hierro.
0000Islas-canariaslogo-kopie-728.jpg


De Gemeente Agaete doet aangifte van vermoedelijke fraude met
La Rama-camisetas

De burgemeester heeft het Openbaar Ministerie in  kennis gesteld van de zaak, opdat men de vermoedelijke illegale verkoop van €50.000,= aan La Rama-shirts onderzoekt

AGAETE - dinsdag 7 november 2017 - De burgemeester van Agaete, Juan Ramón Martín, heeft in september 2017 aangifte gedaan,  namens een partij van het Gemeentebestuur, bij de Fiscalía Especial contra la Corrupción y la Criminalidad Organizada (het Speciale Parket tegen Corruptie en Georganiseerde Criminaliteit), dat is doorgestuurd naar de Fiscalía Provincial (het Provinciaal Openbaar Ministerie) van Las Palmas, opdat men een mogelijke fraude onderzoekt van €50.000,= met de verkoop van herdenkings-shirts van het Fiesta de La Rama tussen de jaren 2007-2014.

In het schrijven dat is gepresenteerd aan de Fiscalía Anticorrupción (Anticorruptie Procureur ) vraagt  het Gemeentebestuur de toekenning en opening van de betreffende onderzoeken om de feiten te verduidelijken, evenals dat men de  acties en  daden onderzoekt die hebben plaatsgevonden, aldus de Gemeenteraad van Agaete.
20616845_1943263952623455_7151355622474055341_o.jpg
In dit verband voegen zij eraan toe, dat de klacht vermeldt, dat het Gemeentebestuur aanklachten heeft ontdekt in de rekeningen van de Gemeente  betreffende de productie van T-shirts en hun drukwerk voor de herdenkingsverkoop van het Fiesta de La Rama voor de jaren 2007 tot 2014.
Camisetas-oficiales-Fiesta-Rama-edicion_EDIIMA20170811_0107_20.jpg
Wat dat betreft merkt het Gemeentebestuur op, “dat er geen bedragen, of inkomsten zijn als gevolg van hun verkoop in deze periode, behalve in de jaren 2010 en 2014, waarin de inkomsten met veel lagere bedragen verschijnen  in relatie tot de in 2014 gedane investering.
RAMA-2-OK-WEB.jpg RAMA-OK-1-WEB.jpg
Daarom geeft het Gemeentebestuur aan, dat de totale waarde van de stappen die zijn genomen om de herdenking T-shirts van het Fiesta de La Rama tussen 2007 en 2014 aan het publiek te verkopen, meer dan €50.000,= zou kunnen bedragen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-619.jpg


De campagne :
“Salvar Agaete: Macromuelle No”
is tegen de geplande uitbreiding van
de Haven van Agaete

Zie de video-animatie welke
- met Lego-steentjes -
is geproduceerd door de actiegroep
Salvar Agaete: Macromuelle No

AGAETE - vrijdag 18 augustus 2017 - Het colectivo social Agaete sin macromuelle (Sociale Collectief  Agaete zonder grote havenpier) nodigt met het vertonen van de video-animatie ‘Salvar Agaete: Macromuelle No’ (‘Redt Agaete:;Grote-havenpier Nee’) de burgerij uit om tijdens BioAgaete Cultural y Solidario, te protesteren tegen het project en de sociale milieugevolgen ervan.

Het collectief stelt het project van milieu-opmaak van het Ministerie van Regionaal Beleid in vraag van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en van de wethouder van Agaete, Inés Miranda.
agaete2.jpg
                                                                      VIDEO:
                           https://youtu.be/ioPXTtII2Aw
index-5.jpg

agaete4.jpg

                                                De uitbreiding NEE
                                                                        Het is een spel..>
De Eilandminister van Regionaal Beleid, Inés Miranda, die ook wethouder is in het Gemeentebestuur van Agaete, projecteert in het Special Territoriale Landschapsplan een netwerk van uitzichtspunten om te genieten van de ecologische waarden van Gran Canaria.
Vanuit het ‘Agaete- collectief zonder macro-havenpier’ kritiseert men dit plan van het Cabildo (Eilandbestuur) , en tegelijkertijd steunt men het protest tegen de uitbreiding van de Haven van Agaete; een project, dat het onherstelbare verlies betekent te zijn van een van de meest waardevolle landschappen van het eiland.

Salvar Agaete: Macromuelle No’ (‘Redt Agaete: Grote-havenpier Nee’) beschouwt het als een ongerijmdheid die wordt ondersteund door het Cabildo (Eilandbestuur) en door het Gemeentebestuur van Agaete, ook tijdens een evenement als Bio@gaete Cultural Solidario, dat in de woorden van de burgemeester van Agaete, Juan Ramón Martín Trujillo, “streeft naar respect voor een  duurzaam milieu;" maar men ondersteunt wel de bouw van een nieuw onnodig dok en de hoge milieukosten, zowel sociaal als economisch.
puerto-de-las-nieves-mit-fred-olsen-express-im-hintergrung-kann-man-teneriffa-erkennen-januar-2011-by-maik-j-1.jpg
                                 Puerto de Las Nieves, de haven van Agaete.
In het project van de macro-havenpier - dat bestaat uit de bouw van een nieuwe havendam van meer dan een halve kilometer lengte voor het herbergen van twee ferry-routes, het creëren van  235 aanlegplaatsen voor pleziervaartuigen, en het aanleggen van nieuwe toegangsweg parallel aan de Barranco (de Vallei ) van Agaete - is absoluut elk concept van duurzaamheid en respect voor het milieu afwezig en het is compleet onverenigbaar met de natuurlijke en culturele waarden van de gemeente,  gepresenteerd in het Parque Natural de Tamadaba (Natuurpark Tamadaba), de Zona de Especial Protección para las Aves y Zona de Especial Conservación de Tamadaba (het Speciaal Beschermde Gebied voor Vogels en Bijzondere Conservering van Tamadaba) verklaard tot Beschermde Biosfeer van de UNESCO en van  de kandidatuur voor Werelderfgoed van de UNESCO.
0cdfb8333892581f0c07937628ed6c71.jpg
Om het Macromuelle-project te kennen en te bespreken, wat de grootste wond zal zijn die de gemeente Agaete in haar geschiedenis zal krijgen, zal op zaterdag 19 augustus om 17:30 uur tijdens Bio@agaete een informatie- en reflectie-stand ingericht zijn. De stand Espacio (R), staat bij de Muelle Viejo (Oude Havenpier), waar verschillende aspecten van dit project worden behandeld; een project, dat ruim  50 miljoen euro aan belastinggeld gaat kosten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-24.jpg


Programma Bio@gaete 2017


20917058_1559751097381720_1817806739_n.jpgVan de onderstaande programmaonderdelen komen mogelijk (?) de schuingedrukte  te vervallen i.v.m. de drie dagen van Nationale Rouw in Spanje naar aanleiding van de laffe, duivels fanatieke, islamitische aanslag welke op donderdag 17 augustus 2017 is gepleegd in Barcelona:

Donderdag, 17 augustus:

10:00 Degusta El valle Bio

16:00 BioPádel, torneo solidario

16:00 Banda de Música de Hermigua

17:00 BioZen

Vrijdag, 18 augustus:

09:30 Ruta Nuestra identidad (Agaete)

11:30 Yogaidi: Yoga infantíl

12:00 TWEE MINUTEN STILTE,
          ter herdenking van de slachtoffers van de duivelse Islam-aanslag in Barcelona

13:00 Taller Tolete Canario

13:45 Charla Medio Ambiente

14:15  Suelta Tortugas

15 :00 Taller manualidades pasacalles

16:00 BioPádel, torneo solidario

16:00 Taller Gran Canaria Recicla

16:00 Taller de Zumba

18:00 Ciclo de cine social y educativo

18:00 Cancionero isleño, Reserva de la Biosfera de Gran Canaria

18:15 Batucada Sandunga Percussion

21:00 Salida BioTrail

21:30 GF Facaracas

22:30 Entrega trofeos

22:45 Llegada BioTrail

Zaterdag, 19 augustus:

11:00 Taller manualidades pasacalles

11:00 Bio danza

12:00 Taller tod@s somos Biosfera, somos Gran Canaria

12:00 Clownciones y otros conciertos

12:00 Exhibición de folklore y silbo gomero

12:00 Aurican

12:30 La cuerda floja

12:30 Ecologistas en Acción

13:00 La Banda del Garaje

13:00 Taller prevención homofobia y bullying

13:00 Taller silbo gomero

13:00 Habanero's

13:00 Grupo Scout Doramas

13:30 Cinco leyes biológicas

14:00 Triohm Sound System

14:00 Tagenza

14:00 Taller Tod@s somos Biosfera, somos Gran Canaria

14:00 Salto del pastor Jurria de Taguante

14:00 Acrosport

14:30 Radio Baifa

15:00 Manualidades marinas (para los más peques)

15:00 Taller malabares Jorge Molina

15:00 Improvividores

15:30 Minoría Absoluta

16:00 Emisora Clandestina

16:00 Taller Tod@s somos Biosfera, somos Gran Canaria

16:00 Capoeira Alumnos de Jó

16:00 Julieta Guerrero

17:00 Taller Aurican "Empatia"

17:00 Baba Sall & Raka Ndao

17:00 Banda Gran Canaria

17:00 Zumba Kids

17:00 Carretera infinita

17:00 Smile.ong

17:30 Los 600

17:30 Taller infantil Patio de Las Culturas

17:30 Taller infantil Patio de las Culturas

17:30 Vehículos eléctricos

18:00 Patios de las Culturas

18:00 Voces animalistas

18:30 The Clippers

18:30 Kutembea Na Tanzania

19:00 Cronopios Band

20:00 Zárate Blues

20:30 Yeray Rodríguez

Zondag, 20 augustus:

11:00 Taller "Libertad" de Voces animalistas

11:00 Juegos italianos

11:00 Taller de Salsa Victor

11:30 Parranda Centro Mayores de Agaete

11:30 Bio@gaete Cultural Solidario

12:00 Grupo Acuarela

12:00 G.F. Argodey

12:00 Taller prevención homofobia y bullying

12:00 Juegos tradicionales canarios

12:00 Yolanda y su grupo

12:00 CEAR

12:30 Ley del Suelo

12:45 Aristides Moreno

13:00 Taller Proyecto Árbol

13:00 Taller Patio de las Culturas

13:00 Salvar Los Salesianos

13:30 Los Guayres

13:30 AfroCanarias

14:00 Taller Tod@s somos Biosfera, somos Gran Canaria

14:00 Taller folklore canario

14:00 Greenpeace

14:15 Rosario 8

14:30 Salvar al Muelle de Agaete

15:00 Patio de las Culturas

15:00 Muelle Viejo

15:00 Manualidades marinas (para los más peques)

15:00 Abadá Capoeira

15:00 Banda las Nieves

15:30 Son del Caney

16:00 Taller manualidades pasacalles

16:00 Ritmo Tamboamor

16:15 Grooben DJ

41645 Última Llave

17:00 Taller Hermanos Thioune

17:15 Mariachi Gran Canaria

18:00 Hermanos Thioune

18:15 Clausura

18:30 Hermanos Thioune
0000Islas-canariaslogo-kopie-14.jpg


Het Agaete van de tomatentelers
en de verpakkingsmagazijnen 

AGAETE - zaterdag 8 juli 2017 -  De jaren’50, Andreita Joséfina en Tinita, op de bolderkar waarmee de dozen met tomaten werden vervoerd, in dit geval met het opschrift AR, Antonio  Rodríguez, die teelde in La Fuente Santa
waar hij zijn magazijn had.

De tomatensector was van wezenlijk belang voor de economie van Agaete tot aan de jaren ‘80 van de vorige Eeuw, o.a. vanwege de grote behoefte aan handarbeid die men nodig had.

De gecultiveerde oppervlakte in het dorp ontwikkelde zich van 25 hectare in 1938, tot 73 hectare in 1973, en dat was niet veel in vergelijking met andere dorpen, maar voldoende om alle jongedames van het dorp, evenals  die van het middelhoge gebergte, aan het werk te houden in de  magazijnen voor het verpakken, en ook voor vele gezinnen in de tomatenteelt.
Tomate-canario_EDIIMA20161107_0465_3.jpg

380396_164346137003052_671647711_n.jpg
                                  Vrouwen van Agaete in een tomatenmagazijn.
maalmacen0012.jpg               
De heldinnen in Agaete tijdens de Canarische hoogconjunctuur van de tomatenteelt.
12-22.jpg 16-57-thickbox1.jpg
137486.jpg
hqdefault-61.jpg
De ondernemer, of plaatselijke kweker, had geen zakelijk inzicht, ook niet op de toekomst en eenieder  richtte zijn eigen verpakkingsmagazijn in, verkocht de tomaten rechtstreeks aan de Engelse exporteurs aan de poorten van het magazijn, die werden verhandeld in Europa.
nwzv524jirg1w2h5w203tljeos13gwi41481305920889-medium.jpg
Het was een heel winstgevende handel vanwege de overvloed aan goedkope arbeidskrachten en het bijna feodale systeem van kweken, dat voortduurde tot de jaren’60 van de vorige Eeuw, toen het zich reguleerde.

Voor het cultiveren verdeelde met het land in fanegadas, ongeveer 5.503 m², al naar gelang de capaciteit van het gezin voor het telen, waarbij iedereen werd betrokken, tot aan de kinderen die een handje hielpen bij het verkrijgen van het fruit, bij het verdelen van mest, of kunstmest, en bij het irrigeren met water uit de sloot.
08969.jpg

4e50b3d63346a132a324536e6fc5b0b9.jpg

25af91abecfe46fed62d30d5660c36db--aldea-los.jpg

Tot aan het eind van de jaren ’50, begin jaren ’60, bestonden geen lonen, de eigenaar van de tuinbouwgrond voorzag de werknemersgezinnen van al het noodzakelijke, inclusief drinkwater; aan het eind van de oogstcampagne kreeg men een gedeelte van de winst al naar gelang de geëxporteerde tomaten, normaal gesproken 25%, dat wekelijks werd uitgekeerd,  aan het eind saldeerden de rekeningen en als men iemand meer had gekregen dan hem, of haar toekwam, dan werd dat verhypothekeerd op de volgende oogstcampagne.
mermelada-de-tomate2.jpg
                                           Mermelada de tomate - Tomaten-jam.
Daarnaast kon men blijven zitten wat zij noemden ‘tara’ (tomaat ongeschikt voor de export) wat de gezinnen gebruikten  voor persoonlijke consumptie, of als diervoeder. Pedro herinnert zich de zoete tomaat (jam), die zijn moeder op een sneetje brood had gesmeerd, een ander extraatje was dat men  aan de rand de tuinbouwgrond  groenten kon aanplanten  voor de eigen consumptie, of als voer voor huisdieren, geiten, kippen, konijnen, enz..

In Agaete kwam men tot een twaalftal verpakkingsmagazijnen die werk verschaften aan honderden vrouwen, de meest vooraanstaande waren de magazijnen van de Trujillo’s, onder hun huis; die van de García’s; die van de Castillo’s, tegenwoordig restaurant ‘Dedo de Díos’; dat van de Alamo’s, restaurant ‘Las Nasas’, en de magazijnen van de Manríque’s; de García’s, in Las Nieves; het verpakkingsmagazijn in oude kazerne van de Guardia Civil; en dat van Don Antonio Rodríguez in La Fuente Santa; enz.
almacenes.jpg
Las Nieves, in de jaren ’30 van de 20ste Eeuw, telde alleen tomatenverpakkingsmagazijnen en scheepsbergingen voor de vissersboten.

00008861_0001.jpg
In de late jaren vijftig van de vorige Eeuw regelde de dictatuur een minimumloon per fanegada voor pachters en andere werknemers in de sector, wat het feodale systeem beëindigde, dat veel eigenaren had verrijkt, maar wat leidde tot de sluiting van alle kleine verpakkingsmagazijnen in Agaete, en het verhuizen van het verpakken van tomaten naar Gáldar.

18692.jpg

De uitputting van de drinkwaterbronnen en de watertekorten, zorgde ervoor dat de tomatenteelt werd teruggetrokken, tot aan het begin van de jaren ’90 de laatste  hectaren aan tuinbouwgrond verdwenen in wat tegenwoordig de urbanización (woonwijk)  ‘Las Candelarias’ is.                                 385602_206332046137794_1577358424_n.jpg

 De jaren’80 van de vorige Eeuw, ‘Las Candelarias’ beplant met tomaten.
De tomatenteelt markeerde meerdere generaties, vooral vrouwen, moeders en grootmoeders. Vrouwen die geen andere kleuren kenden dan rood, en groen, de kleuren van de tomaten, die geen ander indelingsregels kenden dan naar de afmetingen: ‘P, 3M, 2M, M, MG en G’, vrouwen die geen ander  geluid in hun hoofd hadden dan het tac, tac, tac, van de hamer waarmee de kistjes werden dichtgetimmerd - soms 18 uur per dag, met alleen ’s middags een paar uur rust voor het middageten -  en het stampen van de  voorman om werk te voltooien en de tomaat op tijd in de haven te krijgen, met ellendige lonen, uiteindelijk heldinnen van oktober tot mei tijdens de tomatenoogst en door in de rest van het jaar om 05:00 uur op te staan, om naar Tamadaba te klimmen op zoek naar een armvol brandhout om te verkopen.
empaquetado-tomate-0713-3.jpg

Een van de afleidingen van de vrouwen tijdens het werk, normaal gezeten aan een grote tafel, was het zingen van coupletten, vele kwamen uit La Aldea en de liedjes waren in die tijd in de mode, de ene kant van de tafel zong ze, en de ander kant van de tafel beantwoordde ze:
Anoche me dio las doce empaquetando tomates, está noche me dará conversando con mi amante,”
En men antwoordde,
“Si quieres que te lo diga ven aquí  y te lo diré ese novio que tu tienes son sobras que yo deje....
De la Habana vine navegando en un sartén solo para verte hocico de perigué,”
en men antwoordde;
”en el fondo de mi caja tengo un durazno guardado para pasártelo por los besos pedazo de demonio.”
(“Gisteravond gaf ik je  twaalf verpakking tomaten, vanavond zal ik met mijn geliefde praten,”
en zij  antwoordden:
“Als je wilt, zeg hem dat hij hierheen komt, en ik zal hem zeggen dat jij de restjes hebt die ik achterlaat… hij kwam in een koekenpan uit Havana gevaren gewoon om je snoetje te  zien.”
en zij antwoordden;
“Onderin mijn doos bewaar ik een sterke herinnering om je de duivels, zoete zoenen door te geven.”

Wanneer de dagen voortduurden tot in vroege ochtend, was het de voorman die aandrong bij het werk te zingen, om de werkneemsters aan de gang te houden en te voorkomen dat men aan de honger zou denken, terwijl men verborgen voor de voorman af en toe een tomaat in de mond stak wat bij velen meer dan eens voorkwam.
i_feria_tomate_la_aldea_00-950x640.jpg
                                                  Tomatenmagazijn in La Aldea..

292276-1g_CSN292276_MG1624543.jpg
TOMATE_CANARIO_20110417193909.jpg

eindhoveninbeeldphp.jpgLos Países Bajos, Eindhoven, Woensel (West), Newtonplein;  met tot aan de jaren '60 van de vorige Eeuw... op de hoek groenteboer Geijtenbeek, die in de wintermaanden, echt lekkere, Canarische tomaten verkocht!

Bewondering
Voor al die vrouwen is - met veel bewondering - deze kleine hulde geschreven, zeker omdat deze omstandigheden niet bekend waren toen wij in onze jeugd in Nederland in de wintermaanden bij groenteboer Geijtenbeek op de hoek van het Newtonplein in de Eindhovense wijk Woensel (tegenwoordig - de bijna moslimwijk - Woensel West), zie de gele pijl op bovenstaande, historische foto) tomaten kochten die uit een kistje kwamen waarop stond: ‘Canary Islands Produce – Tomatoes’; deze dus:
153700014_2.jpg
53007604_29049650.jpg 53007604_29049848.jpg  hqdefault-62.jpg
52069877_3jpg.jpg

la-foto-2.jpg
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-120.jpg


De tragedie van 8 december 1976 in Agaete
op de Roque Partido (‘Dedo de Dios’)

AGAETE - woensdag 21 juni 2017 - Voor de bewoners van Agaete is de ‘Roque Partido’(‘Vrijstaande Rots’) - tot aan de tropische  ‘Delta’-storm op 28 november 2005 beter bekend als ‘Dedo de Dios’-  als monoliet in de Atlantische Oceaan het beste natuurlijke erfgoed, waarmee de Schepper deze bijzondere baai in Agaete voorzien heeft.
Het heeft de bewoners van Agaete nooit bevallen dat men de alleenstaande rots in zee met het aanbrengen van bergklim-ijzers beschadigt, om deze monoliet te kunnen beklimmen; zeker ook, omdat men de kwetsbaarheid van dit natuurmonument kent.

In oktober 1971 probeert een aantal leden van de bergklim-vereniging van Las Palmas een noordelijk route van zee uit, om zo een weg  te zoeken naar de zo intrigerende rots, ze doen dat onder protest van de bewoners en vissers van Agaete.
                                        manoloelcabo.jpg
                              Manuel García, Cabo Jefe de la Guardia Municipal de Agaete, 1976.
Amper hebben ze de eerste klimijzers in de rots, de ‘Dedo de Díos’ (‘Vinger Gods’) aangebracht, als een vrachtschip met aan boord de Cabo Jefe de la Guardia Municipal (Hoofdcommissaris van de Gemeentelijke Veiligheidsdienst), Manuel Garcia, naderbij komt, en ze met het bevel van de burgemeester confronteert, die verzoekt,  “onmiddellijk van de rots af te dalen, of ze zullen de nacht in de gevangenis doorbrengen.”

Met dit verbod van de Burgemeester geconfronteerd, kunnen de Canarische alpinisten niets anders doen, dan hun bergbeklimmersuitrusting inpakken en naar de hoofdstad van Gran Canaria terugkeren; waar ze zich nog vaak en luidkeels  in de lokale persmedia beklagen over de bewoners en de autoriteiten van Agaete.

Blijkbaar zijn er daarna nog meer pogingen gedaan de rots te beklimmen. Maar de bewoners van Agaete zijn van mening dat men deze rots niet mag beroeren, en zo hebben dan zeemeeuwen, enkele brutale  hagedissen, en een eenzame  pardela (zeestormvogel), recht op de monoliet.
Dedo-Dios-anos-FEDAC_EDIIMA20151127_0639_18.jpg
In december 1976 zijn in Appartementencomplex ‘Florida’ in de toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana de Duitse tweelingbroers en alpinisten uit Dresden (Sachsen), samen met hun echtgenotes, op vakantie. De 35-jarige broers Siebert en Peter-Hans Heinze zijn ervaren en volhardende bergbeklimmers. De broers hebben al een jaar eerder geprobeerd  de Dedo de Díos te beklimmen, maar door aanwijzingen van de vissers, dat het te gevaarlijk is en er al veel aardverschuivingen  zijn geweest, hebben ze daarvan afgezien. Maar dit keer willen ze het weten, de Dedo de Dios is een obsessie voor ze.

In de vroege ochtend van 8 december 1976 komen de gebroeders Heinze met sportduik- en  bergbeklimmers-uitrustig aan in Agaete, het is weliswaar een zonnige dag maar de zee is onrustig en de vloed komt op. De vissers raden hen af, om onder deze gevaarlijke omstandigheden de locatie te benaderen. Om ongeveer 11:30 uur gaan ze langs de kuststrook, om bij de Dedo de Dios te geraken. Ondertussen liggen in Puerto de Las Nieves, de haven van Agaete, hun  echtgenotes  te zonnebaden op de oude havenpier.

Tussen twee rotsen, ‘Las Merina’ en de ‘Roque Partido’ (‘Dedo de Dios’), worden ze door een onverhoedse  golf in zee gespoeld en door de daaropvolgende golven al wervelend tegen de steile kust geworpen. Een van de broers, Siebert, moet door de flinke klap zijn bewustzijn verloren hebben en verdrinkt in de zeediepte. Peter daarentegen kan, met veel verwondingen, zich tussen de rotsen en de oever redden.
esca.jpg
Vanaf de oude havenpier kunnen de echtgenotes alles zien en roepen de vissers om  hulp. De beide vissers Sebastian Exposito en Juan Valencia springen meteen in een roeiboot, en proberen samen met andere vissers te hulp te komen. Maar de wilde zee maakt het ze omogelijk om al roeiend dichterbij te komen.

10392077_514084172086027_2987530307936213448_n.jpg
Tegen 13:30 uur duikt in de nabijheid het lijk van Siebert op uit het water. De vissers halen hem uit zee,  en de gearriveerde plaatselijke huisarts, Loenzo Artelo, bevestigt  Siebert’s dood.

Heel snel wordt, met de dan beschikbare middelen, een reddingsploeg samengesteld. Zoals destijds gebruikelijk, wordt de rechtercommissaris van de Marine, Luis Pazos García, geïnformeerd,  die naar Las Nieves komt en meteen met de Guardia Civil maatregelen treft om dit tragische ongeval te onderzoeken.

Het stoffelijk overschot van de jonge, verongelukte Duitser is naar  de San Lorenzo-begraafplaats gebracht, waar autopsie werd verricht.

Het belangrijkste is nu Peter te redden, die op een klein strand nabij Dedo de Dios verblijft, Met vissers die de omgeving goed kennen, wordt met een roeiboot geprobeerd hem te redden, maar de branding is te sterk en de redder komen zelf in  levensgevaar.

12814669_514084165419361_7633342788206865603_n.jpgMen roept de hulp van een helikopter in, maar door de harde wind en de hoge golven  is het onmogelijk de locatie te bereiken.
Men roept de hulp in van de Brandweer van  Las Palmas. Die probeert met vier brandweerlieden, die met touwen langs de rotswand afdalen, de kleine baai te bereiken waar Peter zich bevindt. Ze moeten vanwege de sterke aardverschuiving , die hun leven in gevaar brengt, de reddingspoging opgeven.

Er breekt een koude nacht aan, men kan zien dat Peter, hoewel hij gewond is, in de volgende baai in een kleine grot gekropen is. En zo besluit men de reddingspoging naar de volgende dag te verplaatsen.

Gelukkig zijn er in  elke haven mensen, die hun leven riskeren voor het redden van andere mensen.
cabecera_agaete.jpg
85462218-1.jpg
Bij het aanbreken van de dag ging de onvermoeibare, 48-jarige Clemente Matías Saavedra Armas, bekend  als ‘Matías El de Manoalejo’, met toestemming  van de autoriteiten - hoewel er nog een sterke branding was en slecht weer-  met zijn  roeiboot de zee op.
Onder begeleiding van zijn broer, José, en ook van Juan Herrera Méndez en Francisco Saavedra Ramos roeiden ze-  volledig de elementen misachtend -  naar de baai waar de Duitser zijn toevlucht gezocht had..

10399453_514084175419360_517818831351645539_n.jpgMatias, die de kleine roeiboot met grote ervaring stuurde, welke naar de stemming van de zee schommelde, ging zo dicht mogelijk naar de kust. Hij werpt Peter een touw met een reddingsboei toe, en Peter - die iets in het water gelopen is - grijpt dat,  wordt uit zee getrokken, en aldus gered naar de oude havenpier gebracht, waar de verpleegkundigen  op hem wachtten en hij door veel bewoners van Agaete werd verwelkomd.

Na een kort medisch onderzoek door de plaatselijke huisarts en de verzorging van de vele verwondingen die hij had, brengt men hem ter observatie en herstel met een ambulance naar het ‘Queen Victoria’-ziekenhuis in Las Palmas de Gran Canaria.

Daarna doet Peter iets, wat hij zonder meer doen moet. Als hijn gezond en wel uit het ziekenhuis ontslagen wordt, gaat hij terug naar Puerto de Las Nieves, om zich bij eenieder, die bij zijn redding betrokken was, te bedanken. Een vooral bij  ‘Matías El de Manoalejo’ , die hij zijn sportduikuitrusting cadeau doet.

Dedo_de_Dios_Agaete.jpg

dedodios.jpg
Jaren later komt Peter met vrienden van zijn overleden broer terug. Ze beklimmen onherkenbaar de rots en brengen op de top ervan een klein, zilveren kruis aan

De broers Siebert en Peter probeerden op de rots te komen,  maar  hadden daarbij niet in  de gaten, dat de Stenen Vinger naar boven gericht is, alsof die zo de weg naar de Hemel wilde wijzen.

Imagen-Tormenta-Delta-noviembre-METEOSAT_EDIIMA20151127_0641_19.jpg

10250249_514084135419364_6245616761428739148_n.jpg

Vele jaren later, op 28 november 2005, wordt bijna als een vreselijke wraak, door de tropische storm ’Delta’  met orkaankracht van ruim 140km/uur, de vinger van de Dedo de Díos  geamputeerd en zinkt die met het kleine, zilveren  kruis tot op de bodem van  de Oceaan.
Agaete-Hafen.jpg
De jonge Pablo Bermejo haalt het kruis uit het water en levert het in bij het gemeentehuis, waar het nog steeds wordt bewaard.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-63.jpg


In Agaete: 25 jaar Bar ‘Perola’ 1992-2017

‘El Perola’, de enige bar in de wereld
waar de klant nooit gelijk heeft

AGAETE - donderdag 25 mei 2017 - Op 30 mei 1992 heeft  José Juan Jiménez Dámaso, beter bekend als ‘Pepe el Perola’,  de ambulante verkoop van loten achter zich gelaten om de opnieuw in de  bar gevestigde   oude tienda de aceite y vinagre (olie- en azijn-winkel) te openen van de broers Lasito en Antoñito, en daarmee op 30 mei 2017 de 25ste  verjaardag te vieren van die heropening.

‘Pepe Monagas’  zei, verwijzend naar deze winkelpanden, “het waren voor de ene helft winkels en voor de andere helft café, terwijl in de week de vrouwen er op de pof hun boodschappen deden, waren het de mannen die betaalden, waarbij ze in een hoek  een drankje dronken, gebruikelijk, om ‘pa´allá’ (er) de balans op te maken.
DSC_0006.jpg                 
‘El Perola’, de enige bar in de wereld  waar de klant nooit gelijk heeft
Een van de voorwaarden die de eigenaren stelden, was het in dezelfde staat te houden zoals het was toen Antoñito ‘Fifi’ de eigenaar was. Na ruim ene halve Eeuw, staan nog steeds op de schappen de oude en bestofte flessen Coñac 501, Martini, Cointreau, El Gaitero…

Het was niet gemakkelijk, de veterinaire gezondheidsinspecteur van hun gebied eiste dat de oude toonbanken en vitrines van hout vervangen werden door andere, die voldeden aan de regelgeving; maar uiteindelijke werd het geclassificeerd als etnografisch erfgoed, en bereiktr men dat het winkelpand werd gehandhaafd zoals het altijd was;  het was niet het meest hygiënische in overeenstemming met de huidige modi, maar wel traditioneel, het was geschiedenis.
DSC_0011.jpg
                                    José Juan Domínguez Dámaso, 'Pepe el Perola' ç

perola-agaete-canaria-kVWF--450x253abc.jpg
DSC_0013.jpg
Pepe  was 25 jaar oud, had nooit in de horeca gewerkt,  en met de hulp van ‘pa y ma’ en zijn broers, zette hij de zaak voort, tegenwoordig is het een van de meest welvarende van La Villa de Agaete, waarbij de specialiteit van het huis is: “Een drankje, vergezeld door een handjevol te pellen pinda’s op de toonbank.”
DSC_0007.jpg
Pepe is de belichaming van geduld, en goedmoedig zolang men zijn cataplines  (kloten)  niet raakt, maar als dat verandert, dan sale la "vena tupía" (blokkeren de aderen) en kan men beter maken dat men snel wegkomt.
18156815_10154649237218403_7043176492636852799_o1.jpg
                    Fotos: Collectie Manuel Martín Martínez-Ball y Rincones del Atlántico.><

IMG_7146.jpg
            ' Bar 'Perola 'in 2016 getooid met decoratie voor 'La Rama' (Foto: Hans Camps) 
‘El Perola’ heeft, als etnografisch pand, een registratie in het archief van het Cabildo (Eilandbestuur) van de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC) (Stichting voor de Volkenkunde en Ontwikkeling van het Canarische Ambacht) van Gran Canaria; en in die archiven  van de  FEDAC wordt het volgende opgemerkt over de geschiedenis van Bar ,El Perola ':

In een interview met Rosalia Gertrudis Garcia Medina, kortweg ‘Cisa’ genoemd, vertelt ze dat ze 81 jaar oud is en de kleindochter van degenen die de Bar ‘Perola’ als eerste openden. Dat waren, Salvador Medina Palmes en Justiniana Bémudez Álamo, die het bedrijf begonnen in het centrum val het dorp, direct aan het centrale plein van Agaete,

Eind 19de begin 20ste Eeuw was het niet alleen een supermarkt, maar ook een bar. Voor die tijd had haar grootvader Salvador had een schoenmakerij. Het was een gezin waarin de kinderen, neven en nichten hebben gewerkt.

Later kocht hij het huis waar hij de winkel/bar opende, die werd toen  'la tienda de Salvador' genoemd.

Hijzelf en zijn gezin woonden niet in dit, zoals destijds zo vaak, maar heel dicht bij on de Calle León y Castillo.

Salvador en Justiniana hadden samen zeven kinderen. De oudste, was een jongen, ook Salvador genoemd. De andere kinderen waren Cirilo, Noemi, enz.

Noemi Medina Bermúdez, de moeder van ‘Cisa’, vertelt voorts, dat haar grootmoeder van vaderskant, Rosalía Gertrudis was, maar dat haar grootmoeder van moederskant, de naam Cisa niet beviel en haar 'Cisita'  noemde toen ze klein was.

Haar oom, Salvador, dreef de  winkeldreef tot aan zijn dood. Daarna werd die overgenomen door hun ouders Salvador en Justiniana. die twee kinderen hadden, Antonio, die 'Fifi' ; en Nicolas die 'Las', werden genoemd.

Beiden leidden het familiebedrijf verder, vooral Antonio, omdat Nicolas al heel jong  stierf, hoewel zijn vrouw voor en na zijn dood altijd meewerkte.

Tot voor 30 jaar, stond voor de winkel een benzinepomp met een kruk om de benzine op te pompen.

Toen Antonio stierf, erfde zijn vrouw Rosaura Alemán en zijn kinderen de bar, die ze in eerste instantie verhuurden aan een 'Lolo' , en aan later José Jiménez Dámazo, die ook ‘Perola’ werd genoemd.

Haar grootvader vertelde: dat Cisita een ondernemende zakenvrouw was en in het huis, onder de winkel /bar, een herberg opende, als restaurant, dus zonder overnachtingen.

Op dat moment waren er in Agaete diverse andere restaurants zoals dat van Juan Tadeo aan de Calle León y Castillo met huisvesting en voeding, en een ander, boven de bar van haar grootouders, dat bekendstond als de herberg van Juan Luis.

In de haven van Las Nieves kwamen vele schepen vanaf Tenerife, La Gomera, en  El Hierro naar het dorp , zodat veel mensen naar Agaetekwamen  en dergelijke faciliteiten nodig hadden.

De tapas welke men tegenwoordig  in Bar ‘Perola’ serveert, zijn  die met: kaas, ropa vieja, tortilla, konijnenragout, varkensragout; en op zondag is er sancocho.

En zoals eerder gezegd, worden er tegenwoordig ongepelde pinda's, zonder schaaltje, geserveerd; alleen als men deze buiten wil eten, op het plein, bijvoorbeeld, worden ze in glas gedaan. Er worden ook chocos's geserveerd (Altramuces:lupinen).

Destijds kwam het licht in de winkels van een carbidlamp en Cisita herinnert zich dat de pinda’s per zak werden gekocht, die ze zelf in een pieren zak naar de bakker bracht, voor het roosteren
De Chocos (lupinen), zo herinnert ze zich, werden in een oude zak gedaan, die in een in een nabijgelegen geul werd gelegd en verzwaard met een steen, om zo twee tot drie dagen bewaterd te worden

En Cisita herinnert zich, dat haar grootmoeder een kleine schuur had waar ze de goederen in bewaarde die van Las Palmas gebracht werden met vrachtwagens. Veel van de goederen kocht ze in ‘Casa los Molina', een bekende winkel in de haven van Las Palmas.

Destijds was er geen openbaar vervoer en de koetsiers vervoerden de goederen in sterke, van hout vervaardigde karren die werden getrokken door paarden. Dat was toen de manier om de lange weg naar Las Palmas af te leggen.

DSC_0009.jpg    18698378_1349320241818915_581152714001271034_n.png                                                     Pepe en ‘pa.
    18698378_1349320241818915_581152714001271034_n-1.png
                                  
Gedicht voor Bar Perola  (een anonieme vriend).

Ook belangrijk bij het drinken van een wijntje of een biertje is de locatie, welke van invloed is op de smaak, en Bar ‘Perola" is één van die plaatsen waar die beter smaken beter dan ergens anders. We hopen dan om ook  de 50ste verjaardag te kunnen vieren.  Van harte gefeliciteerd Pepe.
ZZZIslas-canariaslogo-970.jpg


Het ‘Guayarmina’ komt terug in de Vallei

Het emblematische hotel dat het Eiland heeft geregeerd gedurende een halve Eeuw wacht op de komende ombouw

AGAETE - zaterdag 20 mei 2017 - Het komt in de 20ste Eeuw in Agaete. Het dorp is een bolwerk, een onafhankelijke republiek binnen een Gran Canaria dat gefragmenteerd is door een ruig terrein en een vrijwel onbestaand communicatie netwerk. Het is in de noordwestelijke hoek waar het nieuwe eiland, 3 tot 4 miljoen jaar oud, het 14 miljoen jaar oude omhelst, een beetje meer, een beetje minder. En net op deze ‘daling’ verschijnt een bron van heilig water, een stroom van ijzerhoudend water waarvan de medicinale eigenschappen dertig jaar eerder al zijn ontdekt, in 1870, na het hoogstpersoonlijk zien van diverse verbeteringen door een knecht die belast was  met het schoonhouden van de bron .

In een tijd dat de geneeskunde nog in de luiers verkeerde, heerste in Europa de koorts van kuuroorden, waar staatslieden, de adel, en de hoge klasse van de burgerij naar toegingen in de hitte van de industriële revolutie.
gc3.jpg
Het thermale water was goed tegen reumatische aandoeningen en huidziekten, tegen brandend maagzuur en andere, meer ingewikkelde maagkwalen en aandoeningen. En Agaete had het in overvloed. De arts Blanco Enrique schrijft in 1881 over: “De grote  voordelen voor de mensen,” en verlangt voorzieningen, “met alle beschikbare technische vooruitgang,” aldus een onderzoek naar de minerale bron en het hotel dat is verricht door nakomelingen van de stichters van het ‘Princesa Guayarmina’, Adrián en Juan Gabriel Cruz, vader en zoon.

Bij de arts voegen zich andere woordvoerders. Het dagblad ‘El Liberal’, lanceert in 1887 een aanstekelijke verdediging van het bronwater van  Los Berrazales waaraan men de genezing toeschrijft van ‘syfilitische ziekten’ en andere ‘prachtige resultaten’;  tot aan het punt, dat Agaete een magneet is voor, “de immigratie van buitenlanders en penínsulares (Spanjaarden van het  Schiereiland = het vasteland van  Spanje).
images-155.jpg IMG_2985-1.jpg
Het was de familie Armas, geleid door Francisco de Armas die zijn handen zette aan het bouwen van een eerste klein hotel, ‘La Salud’, aan het begin van de 20ste Eeuw. Dat is het tegenwoordige Casa de La Esperanza, of van San Pablo, dat zich bevindt boven het Princesa Guayarmina, en dat tegenwoordig functioneert  als een revalidatiecentrum (voor drugsverslaafden).

Maar er was een tweede ageatense (inwoner van Agaete) , een eigenzinnige visionair, Juan Suárez García ‘El de las cuevas’ (‘Hij van de grotten’),  die veel verder gaat dan de Armas. Suárez streeft  ernaar  comfort te geven aan de zieken aan de voet van de bron, en volgens zijn familieleden Adrian en Juan Gabriel Cruz, " bouwt hij twee houten hutten, een voor mannen en een voor vrouwen met in  elke een bad."

De klanten worden per ezel vanuit San Pedro, in het hart van de Vallei, aangevoerd, een bonte geanimeerde prentbriefkaart voor het aanprijzen van de koffieplantages, mango’s, druiven, sinaasappelen - chinas (mandarijnen) en perssinaasappelen - guave ’s, plátanos (bananen, kaki’s, tunos (cactusvijgen)…  De hutten van don Juan schieten tekort. Hij maakt er meer en bezet ook enkele grotten, totdat hij uiteindelijk het eerste etablissement, ‘La Salud’, verhuurt aan de Armas.

Een wonder, La Salud. met telefoon, een gebedsruimte met altaar, en gefabriceerd elektrisch licht, in een tijdperk waarin, zo herinnert de hoogleraar Geschiedenis, en gedurende een boekhouder  van Hotel ‘Guayarmina’, Cristóbal García del Rosario, de hoogspanningskabels niet tot aan het dorp rijkten.
Het wonder is geopend van mei tot oktober, voor 10 pesetas vol pension. Men speekt zelfs Engels, aldus de advertenties van die tijd.

Het ging Juan Suärez voor de wind, en met het spaargeld begint hij in 1925 met de bouw van de eerste verdieping  van het hotel, met elf gastenkamers.
ruta-aguas-2.jpg
Ondertussen onderneemt de familie Armas enkele meters lager gelegen in 1929 de bouw van een balneario (kuuroord)  die eindigt met een doorgang naar het flamboyante hotel van de familie Suárez,  dat steeds hoger wordt totdat het vier etages bereikt in 1939, net aan het einde van Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog1936.1939).

De roem van de voorzieningen  van het enige hotel, zo herinnert Garcia del Rosario, dat bestond buiten de hoofdstad, samen met dat in Santa Brígida, trekt de crème van de crème van de eilandsamenleving aan naar de afgelegen vallei, en van het buureiland Tenerife, vanwaar expedities komen, zoals de directieleden van de Cepsa-raffinaderij.

Er logeert ook een toen noodlijdende dichter Alonso Quesada, die van nabij verzorgd wordt door zijn vriend en eveneens dichter en arts Tomás Morales, die aan het dorpsplein gevestigd was.

De waarde van de opleidingsbedrijven
Het hotel was een una pera en dulce ( als een zoete peer), vooral vanaf 1952, als de kunstschilder Miró Mainou zijn spectaculaire wandschilderingen maakt, en bovendien enkele decoratieve werken toepast, volgens de familie Cruz Suárez. Zie:
http://www.centrodeartecanario.com/portfolio_page/miro-mainou

Het Agaete in de tweede  helft van de Eeuw was een bedrijvige plaats. Met haar schoenenfabriek, Calzados Armas; haar tomatenvelden bij de toegang tot het dorp; zes broodbakkerijen; en een dozijn verpakkingsbedrijven; twee pensions; de cofradía de pescadores (visafslag); en de ketens aan bananenplantages: “Er was geen werkloosheid,” laat García del Rosario weten, “de salarissen waren laag, dat wel.” In die omgeving ontwikkelde zich een economisch onafhankelijk leven.  De toegang voor de jonge bevolking tot die etablissementen, was, “een ware opleidingsschool”.
Maar het  heeft voor velen ook een herinnering, “hurende patiënten  die met groot verdriet hun doodsbrief tegemoet zagen.”

De tafel van Guayarmina was een briljante weergave van de lokale producten. “Daar slachtte men de kippen van El Sao en El Hornillo, de geiten van San Pedro en Vecindad del Enfrente,” en de  kalveren , zoals enige tijd de kreupele Manuel Suárez deed, hotelmanager en fortuinlijke slachter, na ze een trap te hebben gegeven om ze te verdoven. in hun lijdensweg.
Van  San José del Caidero kwamen de kazen,; de aardappelen uit Juncalillo en Fagajesto; en niet te vergeten, de vis van Las Nieves.

De klanten genoten van een "buitengewone  maaltijd, en er kwam een stroom op gang van Zweedse, Engelse, Franse, Nederlandse toeristen..., steeds weer terugkerend, Europa doortrekken en het halve eiland om terug te keren naar de warmte van het geneeskrachtige water, de zomerbaden en hun zwembad, “de discussieavonden in hun tuinen.”
maxresdefault-62.jpg 887465.jpg                        
'La Violetera?.                                                          Sara Montiel.                                 IMG_5211.jpg
De hoofdredacteur van ‘Gran Canaria actueel’, Hans Camps, in juni 2016 in Madrid bij het standbeeld van 'La Violetera’ - de op 8 april 2013 overleden actrice en zangeres Sara Montiel..
sstirma.jpg tirma2.jpg
Daar kwamen en logeerden de actrice en zangeres Sara Montiel (‘La Violetera’), of Silvana Pampanini en Marcello Mastroianni die er in 1954 genoten van kalkoen tijdens de opnamen van de speelfilm ’Tirma’.
13867.jpg
De minister van Onderwijs, Joaquín Ruiz Jiménez Cortés (in kostuum met pochet), bezoekt midden jaren ’50  hotel ‘Guayarmina’  om er te lunchen in gezelschap van de Gouverneur van Las Palmas, Martín Freire.
Of de minister van Onderwijs Joaquín Ruiz-Giménez Cortés. De voetbalclub Unión Deportiva van trainer Satur Grech, die de club liet promoveren naar de eerste divisie, die hadden Los Berrazales als het geheim van hun succes, waar de voetballers op vrijdag samenkwamen om op zondag de wedstrijd te spelen.
download-92.jpg 167o6pv.jpg

De medische vooruitgang en het nieuwe toerisme dat uitbrak in de jaren ’60 en 70 maakte een einde aan het succes. Tegenwoordig - nadat het hotelcomplex, toen eigendom van de Familie Suárez, aan het begin van de 21ste Eeuw te koop stond voor 5 miljoen euro - eigendom van het bedrijf van de Hermanos Tito - en na de goedkeuring van  de Canarische Regering voor het herstel, wacht het een tweede leven in die verbazingwekkende hoek van de Vallei.
000islas-canariaslogo-kopie-249.jpg


Nieuw uitzichtspunt in Tamadaba
met zicht op de Roque de Faneque,
de riscos van La Aldea, en de kust van Agaete

AGAETE - zaterdag 13 mei 2017 - De spectaculaire  Roque (Klif) van Faneque, de Riscos (Rotswanden) van La Aldea, en de kust van Agaete, kunnen in al hun pracht aanschouwd worden vanaf het uitzichtspunt dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal aanleggen in het Natuurpark Tamadaba, daartoe is op zaterdag 13 mei 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Gemeente Agaete.

De infrastructuur maakt deel uit van het Plan Territorial Especial de Ordenación del Paisaje de Gran Canaria (PTE-15) (Plan Ruimtelijke Ordening van het Landschap van Gran Canaria), dat het creëren omvat van de Ruta de los Miradores (Route van de Uitzichtspunten)  op plaatsen die ideaal zijn voor  het aanschouwen van het mooie natuurlijke landschap van het middelhoge gebergte, het midden en het Noorden van Gran Canaria, zo heeft de  minister van Regionaal Beleid, Inés de Miranda, van het Cabildo (Eilandbestuur), samen met de burgemeester van Agaete., Juan Ramón Martín, laten weten.

M4-Fotomont-1.jpgDit uitzichtspunt zal ook deel uit gaan maken van de zogenoemde Ruta de la Cumbre (Route van het Hooggebergte), die bestaat uit acht uitzichtspunten waaronder opvallen die van Cruz de Tejeda, die van Degollada de Becerra , en die van Ana López.
miradorag04-2.jpg
Het uitzichtspunt, dat kan rekenen op een begroting van €35.000,= , zal aangelegd worden in een periode van twee maanden op Los Llanos de la Mimbre, op de noordelijke grens van het Parque Natural (Natuurpark), vlakbij het Tamadaba-kampeerterrein en het netwerk van toeristische voorzieningen completeren dit, en is aangelegd nabij de al bestaande wegen, caminos reales (bergwandelpaden), en openbare wandelpaden.

De oppervlakte - op drie niveaus met leuningen, en zitbanken in de schaduw van de dennenbomen - bedraagt  55 m² en bestaat uit edele materialen gebruikt, zoals behandeld dennenhout dat weinig onderhoud vraagt, om de uitwerking  op het milieu te minimaliseren.
000islas-canariaslogo-kopie-239.jpg


Agaete, vakantieplaats voor Zweden

De Grancanarische gemeente is een van de 12 toeristische bestemmingen die Thomas Cook aanbiedt op Gran Canaria

AGAETE - vrijdag 12 mei 2017- Thomas Cook heeft de gemeente Agaete opgenomen  in de nieuwe reispakketten die hun filiaal Ving op  Gran Canaria heeft gecreëerd voor het zomerseizoen 2017,  en is daarmee de eerste Scandinavische reisorganisator die in Zweden de mogelijkheid aanbiedt te logeren in deze pittoreske enclave van het Eiland.

De opname van Agaete in de verkoopkanalen van Thomas Cook en Ving komt na een jarenlange nauwe samenwerking met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in de promotie van de bestemming, waarin men steeds de mogelijkheid heeft voorgesteld de locaties te diversifiëren welke verschijnen in hun reisgidsen en die een verschillend en aantrekkelijk Eiland tonen, zo heeft de  voorzitter van het Patronato de Turismo (plm. de VVV), Inés Jiménez, opgemerkt, die laat weten, dat een afbeelding van Teror heeft gediend  voor het illustreren van de internetpagina tijdens het afgelopen winterseizoen.
108069_1001SE_10_49.jpg

                https://www.ving.se/kanarieoarna/gran-canaria
Agaete-Sweden1.jpg
PuertodeLasNievesAgaete.jpg

 la-spiaggia-nera-al-porto.jpg agaetethomas-cookving1.jpg
129998a_hb_a_001-1.jpgAgaete is een van de 12 bestemmingen die de Zweedse klanten kunnen kiezen voor het doorbrengen van hun vakanties op Gran Canaria , en waarvoor Ving een digitale verkoop-campagne heeft georganiseerd waarin men de weelderige, natuurlijke hulpbronnen beschrijft die de gemeente biedt, haar rijke gastronomie, eigenzinnige architectuur, en de mogelijkheid gedurende het gehele jaar sport te bedrijven in de vrije natuur, zoals bergwandelen, fietsen, het sportduiken met snorkel of zuurstoffles.

Op deze wijze zet het Cabildo (Eilandbestuur) een stap met haar inzet voor een duurzaam toerisme en voor het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening die het Eiland biedt, samen met andere initiatieven, zoals met de erkenning 'Gran Canaria Destino Turístico Starlight', of met de kandidatuur van Risco Caído, in Artenara,  als Cultureel Erfgoed van de Mensheid, van de UNESCO, zo heeft Jiménez toegevoegd, die benadrukt dat de ruim 120.000 Zweden die deze reisorganisator in 2016 heeft vervoerd  naar Gran  Canaria, 35%  veronderstelt te zijn van de  938.000 Scandinavische toeristen die het Eiland bezocht hebben.

In het artikel somt men de aantrekkelijkheden van Agaete op, de reisorganisator merkt de rust op van Puerto de las Nieves en de omgeving ervan, om die te kiezen als een van de stimulerende opties in hun hun reisgids, samen met de ervaring te kunnen logeren in een vissersdorp , en animeert de potentiële toeristen de ‘virgenes’ playas (‘maagdelijke’ stranden) te bezoeken in  het Noorden van Gran Canaria, evenals de natuurlijke zeezwembaden van Las Salinas (de voormalige zoutpannen in Agaete).
exterior.jpg                                                  Hotel & Spa Cordial Roca Negra
96329852.jpg hotel-roca-negra-1.jpg
583eea60b4bf7o.jpg
Het Cordial Hotel ‘Roca Negra’- met royale gastenkamers, zeezicht, spa-voorzieningen, en vooraanstaand restaurant ‘Le Rubinie’ - is het etablissement dat Thomas Cook aanbiedt in hun nieuwe zomercampagne , waarmee de 4sterren-accommodatie wordt opgenomen in het netwerk dat bestaat uit 200 hotels en appartementen, sommige daarvan in privébezit, waarmee men overeenkomsten n heeft om hun  gasten onder te brengen op Gran Canaria.
ZZZIslas-canariaslogo-886.jpg


Het epos van ‘El Inglés’,
40 jaar zeevaart, in Agaete

AGAETE - In 2017 is de veertigste verjaardag van de Canarische  vrijmoedigheid waarmee Juan Suárez Candelaria, zeg maar 'Juanito el Inglés', in Agaete geschiedenis schreef met de doop van de grootste vissersboot in het Noorden van Gran Canaria. Het gaat om een vaartuig dat toen het in Puerto de Las Nieves aankwam, een grote gebeurtenis was.

Juan Suárez Candelaria voltooide zijn levenswerk na 40 jaar  arbeid. De visser is in 1926 geboren op La Isleta in  Las Palmas de Gran Canaria, en zonder technische, of academische kennis begon hij de onderneming op zijn eigen boot voor de vangst van sama (Canarische zeebrasem, zie:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pagrus) , breca (zeebaars), pulpo (octopus) en calamar (inktvis). Dagen van 12 uur vissen met de tentakels van calamar (inktvis) als aas.
hq720.jpg                                                                        
VIDEO:
                             
https://youtu.be/q7V7v5LxuY8

Vergeet niet, “dat we blootsvoets in Arucas aankwamen om vis te verkopen,” en ze zijn niet geëmigreerd, “omdat Venezuela hier was, dat zei ik tegen mijn vrouw,” en: “alles heeft de zee me gegeven , en nu hebben we een onderwijzer, een psycholoog ,en een onderwijzers; alles van de zee, en we hebben een kleinkind dat arts is, en een ander kleinkind is ingenieur; en dat alles zonder te kunnen lezen ,of schrijven voor het fabriceren, voor het hebben van een huis en om de drie te laten studeren.
agaete-canarias-pesca-kpgD--420x236abc.jpg
De tewaterlating en doop van het schip ‘El Inglés’ in  1977 in Puerto de Las Nieves, de haven van Agaete.
agaete-canarias-pesca-kpgD--450x253abc.jpg                                          
De vissersboot ‘El Inglés’, 40 jaar later.
Voor zich in zijn maritieme avontuur te storten, zo herinnert José Ramón Suárez, 'Juanito El Inglés', zich, had hij kleine boten gebouwd. Maar in maart 1973 begon hij zijn 10 meter lange schip te bouwen, twee en een halve meter breed en anderhalve meter kiel.

In die tijd viste men met roeiboten en de vaartuigen  in Agaete hadden een lengte van maximaal zes meter. Van Agaete naar GüíGüí in La Aldea, roeiend. heen en terug, ’s nachts, om in alle vroegte in Las Nieves aan te komen.

“We werkten hard, tegenwoordig geniet de jeugd alleen maar,” zo bevestigt Juan Suárez Candelaria.

Ambacht
Met de weinige vrije tijd die hij had en het schaarse geld dat hij bijeenschraapte, zocht
Juan Suárez Candelaria een uitweg om zijn project voor financiële onafhankelijkheid  te realiseren.

Serrucho (zaag), martillo (hamer), cepillo (verfkwast), plomada (zinklood), een regla de madera (houten liniaal) en een compás (kompas) . Het duurde vier jaar, tot 1977.

Hij slaagde erin geld bijeen te brengen en zette in het schip een motor van 72 PK, van het merk Perkins. De pastoor van Agaete in die tijd, Manuel Déniz, kon samen met  de mensen die op die dag bij de doop van het schip aanwezig waren zijn verwondering niet verbergen. Het ‘opleidingsschip’ voor de Noordelingen vaart anno 2017 nog steeds en ligt in Puerto de las Nieves.

De oom van Juan Suárez Candelaria, Graciliano, heeft twee autobussen, dat maakt het hem mogelijk materiaal te kopen voor nasas (visfuiken), om die te verhuren.  De stichter , die momenteel eigenaar is van restaurant ‘La Capita’, heeft ook nasas (visfuiken).

In dit gebied vangt men jurel (makreel), sama (zeebrasem), mero (tandbaars), breca (zeebaars), salmonete (zeebarbeel) , cabrilla (poon), abae of  abadejo (kabeljauw), burro (zeebaars), sardina (sardien) en longorones (weekdieren). De vis werd verkocht in Gáldar, Guía, Arucas en aan de weinige restaurants in het gebied. “Maar degene die echt heeft geholpen is de Virgen de las Nieves (Sneeuwmaagd), " zo laat Juan Suárez weten.
ZZZIslas-canariaslogo-883.jpg


Restaurant Chily Out ClubLa Caleta’

AGAETE- maandag 8 mei 2017 - De ‘La Caleta’- Restaurant Lounge Bar  in Urbanización ‘El Turmán’ in Agaete, in het Noordwesten van Gran Canaria, wordt sinds 6 mei 2017 bedreven onder de naam: Lounge Coctel Restaurant Chily Out Club ‘La Caleta’, door Wrobel Grey Food Cartering; het bedrijf, dat is gelieerd aan

Cordial Hotel Roca NegraSpa (Agaete,) geeft informatie op hun Facebook-pagina:
https://www.facebook.com/wbcatering/videos/1073001696159188
002-5.jpg.        Lounge Coctel Restaurante Chily Out Club 'La Caleta'002aa.jpgNa bijna twee jaar gesloten te zijn geweest, is sinds 6 mei 2017 het restaurant ‘La Caleta’ in  Agaete weer in bedrijf, maar nu als nouvelle cuisine-restaurant dat zich richt op een cliënteel in de midden-en hogere klasse,  dat even weg wil van de drukte van alledag, om heerlijk te  genieten bij voorkeur buiten aan het zwembad, met alle comfort en een goede bediening van een             voortreffelijk etablissement onder de naam:                                                                          LoungeCoctel Restaurante Chily Out Cub ‘La Caleta’ in ''El Turmán’ in  Agaete.
001-2.jpg 001a.jpg                        Guiseppe, en Lucia.                                            Lucia en de chef-kok.
De redactie van ‘Gran Canaria actueel’ heeft er gedineerd op zondag 7 mei 2017 en sprak er     met de restaurantmanager, de Italiaanse Guiseppe,  en met zijn partner, de Oekraïense Lucia,      evenals   met de uit Málaga afkomstige vrouwelijke chef-kok.                                                    

002b.jpg 003-4.jpg 004-3.jpg

005a.jpg
006-2.jpg

007-3.jpgEn omdat foto’s meer zeggen dan  duizend woorden, plaatsen wie hier die, welke gemaakt zijn op zondagavond 7 mei 2017 en die de gourmet-liefhebber uitnodigen een bezoek te brengen aan dit modern en comfortabel ingerichte lounge-restaurant met nouvelle cuisine:
008-1.jpg 009-1.jpg 010-2.jpg
011-3.jpg 012-4.jpg 013-2.jpg
001-4.jpg        Lounge Coctel
Restaurante Chily Out Club 'La Caleta'
002-6.jpg
003-5.jpg 004-4.jpg
005-2.jpg 006-3.jpg
007-4.jpg
008-2.jpg 009-2.jpg 010-3.jpg
011-4.jpg  012-5.jpg
013-3.jpg 014-1.jpg 015-3.jpg
z001.jpg z002.jpg
z003a.jpg
z005.jpg
z004.jpg

NAGEKOMEN BERICHT:

Sinds eind november 2017 zijn de  pachters
- de Italiaanse Guiseppe
en zijn partner, de Oekraïense Lucia, 
evenals  de uit Málaga afkomstige vrouwelijke chef-kok -

vertrokken en is
Restaurant 'La Caleta' gesloten
.

ZZZIslas-canariaslogo-865.jpg


Twee uitzichtspunten en een hotel op het oude wandelpad van Las Nieves in Agaete

AGAETE - zaterdag 25 maart 2017 - 'Agaetespacioweb' (http://www.agaetespacioweb.com) heeft voorgesteld het historische wandelpad te herstellen dat de basis was van de inheemse provisiekast en de externe handel.

Voorstel voor de locatie van een van de uitzichtspunten met uitzicht op het strand:
miradores-hotel-1.jpg
  krant.png
ZZZIslas-canariaslogo-723.jpg


Het karakteristieke Hotel ‘Roca Negra’
in Agaete is aangesloten bij
de hotelketen ‘be Cordial Hotels & Resorts

Sinds vrijdag 17 februari 2017
draagt het viersterren-etablissement de naam
Hotel Cordial ‘Roca Negra’


AGAETE vrijdag 17 februari 2017 - De hotelketen ’be Cordial Hotels & Resorts’ heeft sinds vrijdag 17 februari Hotel ‘Roca Negra’ opgenomen in haar reserveringssysteem

Hotel 'Roca Negra' heeft 88 gastenkamers met indrukwekkend uitzicht op zee en wordt omsloten door de monding van de Vallei van Agaete.  Het etablissement biedt een gevarieerd gastronomisch aanbod en beschikt over een spectaculaire Spa-voorziening.
img_39227.jpg
                                                           Hotel ‘Roca Negra’ in Agaete.
logo_footer.jpg
Met deze opname in haar reserveringssysteem gaat ‘Be Cordial Hotels & Resorts’ door met het uitbreiden van het logiesaanbod, wat haar voornaamste product is, wat echter niet strikt gebonden is aan het ‘Zon en Strand’-product (zie: ’be Cordial Hotels & Resorts’).
zzzslas-canariaslogo-kopie-99.jpg


De geschiedenis van de
árbol bonita (mooie boom)
in Agaete

 Gemeentelijke bomen hebben altijd onderdeel uitgemaakt van de geschiedenis van dorpen en steden en hun mensen,
de bomen in Agaete doen daar niet voor onder

AGAETE - zaterdag 11 februari 2017 - Het huidige Plaza Tenesor, voorheen Plaza José Antonio Primo de Rivera, tegenover de panadería (broodbakkerij)  ‘La Esquina’, is een koket pleintje, met in het midden een enorme eucalyptus die oprijst boven alle huizen. Volgens de mondelinge overlevering vergaderden de leden van de heredades de aguas (de waterschappen) van Agaete  in de schaduw van de boom om de dulas (elk van  de stukken land die door eenzelfde kanaal worden bevloeid) te verdelen en te discussiëren over de verdeling van het drinkwater in het dorp. Ze kwamen bijeen ten tijde van de feestdagen van de Republiek, tijdens dansfestijnen, en als men markten organiseerde.

53380_296324427138555_528299212_o.jpg
Het Plaza de Tenesor, in de jaren ’50: het Plaza de José Antonio Primo de River; maar het plein heet tegenwoodig weer: Plaza de Tenesor.
00008379.jpg     In de cirkel, de oude eucalipto
(eucalyptus) op het Plaza Tenesor. (Foto Fedac, plm. 1930)
Op  30 november 1946, de feestdag van San Andrés (Sint Andreas, apostel), deed een zware regenstorm de oude eucalyptus er bekaaid van afkomen; zodanig, dat dit de gemeentewerkers ertoe bracht, de boom te kappen; de resten ervan werden verkocht aan een winkelier genaamd Antonio Álamo, bijgenaamd  ‘el Mico’ (‘de Aap’). In stukken gezaagd werd de boom overgebracht naar de naastgelegen tuinen van ‘los Julianes’ (de gebroeders Tito), wat tegenwoordig het openbare park is met de muziekschool, waar men er houtskool van maakte.
544630_424122477603624_97030336_n.jpg                 Huerto de los ‘Julianes’, in 1943 gezien vanuit de ‘barranquillo’,
                          tegenwoordig het openbare park met de muziekschool.

Het dorp - gewend aan het uitzicht en aan de schaduw van de enorme eucalyptus - voelde zich enigszins verweesd, en men miste de oude boom zeer.

De manie van burgemeesters, om pleintjes aan te leggen, of om die welke waren aangelegd om te bouwen, bereikte ook het plein van  Tenesor, of  José Antonio Primo de Rivera.

Burgemeester  Pedro Esparza besloot een eind te maken aan het oude plazoleta (pleintje), ontmantelde het, bracht het terug naar straatniveau, en maakte er het huidige parkeerterreintje van.
                                              pedro.jpg
                                            Alcalde (burgemeester) Pedro Esparza.
In die jaren stond er in Las Palmas de Gran Canaria, bij  de uitvalsweg naar Tafira, een oude ficus van grote schoonheid, en het exemplaar stond bekend als de ‘árbol bonito’ (‘mooie boom). In de gemeente deed het gerucht de ronde dat men de boom zou gaan kappen; en naar aanleiding van de kritieken in het dagblad ‘San Quintin’, zamelde men geld in om te proberen de boom te redden, men deed allerlei giften, maar uiteindelijk werd de boom in 1952 omgehakt.
arboltafi.jpg

recoleta.jpgAan de bedreiging van het omhakken van  de ‘árbol bonito’ werd aandacht geschonken in  de pers; in de ‘Diario Falange’ op 5 juni 1951, en op 24 juni1952 .
Don Jaime O´Shanahan, de directeur van de eilandkwekerij, was van mening dat de boom zo betekenisvol was voor de stad, dat deze de gemeente niet kon verlaten zonder nakomelingen; hij verscheen ter plaatse in een vachtwagen, kwam tot een akkoord met de eigenaar, en kocht de restanten voor 500 pesetas (omgerekend €11,35), zijnde de prijs van het vervoer.
O´Sanahan bracht de restanten naar de kwekerij en plantte een eindeloos aantal stekken, waarvan er slechts één aansloeg die hij met veel zorg omringde en die vervolgens overplantte naar de locatie onder de Indiase laurierbomen in de kwekerij, opdat niemand die zou weghalen.
recuerdos15_foto1.jpg                                    Don Jaime O’Shanahan in de eilandkwekerij
                            tussen de
laureles de indias (Indiase laurierbomen).  
                                             (‘
Ruta archipiélago’,  juni 2006.)

Met het verstrijken der jaren en het in Agaete  herbenoemen van het plein tot José Antonio, ontbrak er een ‘árbol bonito’ (‘mooie boom’).

Grenzend aan het plazoleta (pleintje) bouwde men het woonhuis en de praktijkruimte van de huisarts, tegenwoordig het oficina de correos (postkantoor). Het medisch centrum opende men men - net als alle andere welke men in die tijd opende - op 18 juli.

De burgemeester vroeg aan Don Jaime O´Shanahan, directeur van de kwekerij van het Cabildo (Eilandbestuur) - die destijds gelegen was waar nu het scholencomplex staat in de Calle Tomas Morales in Las Palmas de Gran Canaria - een  mooie boom, om het pleintje mee te decoreren nog voor de opening van het huis van de arts.

Don Jaime zei tegen de burgemeester: “Ik bezit wat u nodig heeft,” en hij vertelde hem de geschiedenis van de boom, en legde hem de voorwaarden uit om deze te planten en te verzorgen. De boom werd in een vrachtwagen overgebracht naar Agaete, en men plaatste deze midden op het Plaza Tenesor, en in de omgeving bracht men een cirkelvormig muurtje aan, dat gedurende vele jaren diende als zitbank en wachtkamer voor de kleine ambulatorio médico (medische kliniek) in de nabijheid van de boom.
407327_173831102721222_517811190_n.jpg                                  De boom, in de jaren ’80 van de vorige Eeuw.
De ficus ‘die huilde om zijn dood in Tafira’, lacht 60 jaar later herboren, wuivend in de wind op elke vierde augustus als de Rama in zijn schaduw voorbijtrekt.
klo.jpg                     Na verloop van tijd, biedt  de boom anno 2017 bovenstaande aanblik.
Misschien zou het een goed idee zijn, om een paneel in de nabijheid van de boom  aan te brengen met de verklaring van de mooie geschiedenis ervan.

 Geraadpleegde documentatie:
- persmedia uit dat tijdperk,
- ‘Ruta archipiélago’, juni 2006,
- ‘Efemérides sin fecha’ (‘Niet gedateerde gebeurtenissen’), Sebastián Sosa Álamo,
-  mondelinge overlevering,
en herinneringen van de vader van José Ramón Santana Suárez.
000islas-canariaslogo-608.jpg


De jongste wethouder van Canarias,
verdreven uit zijn partij
voor weerspannigheid

AGAETE - maandag 16 januari 2017 - Javier Gil, sinds de verkiezingen van 2015 de jongste wethouder van Canarias, is verdreven uit zijn partij voor het niet voldoen aan de criteria en het niet beantwoorden aan het politieke beleid van zijn partij in die zich Alternativa por Agaete (ALPA) noemt, een formatie die geassocieerd is met Nueva Canarias (NC).

In deze gemeente, bestuurd door de PSOE met de steun van ALP, moet de 24- jarige Gil zijn bevoegdheden op Landbouw en Jeugdzaken in het Gemeentebestuur overdragen aan de oppositie samen met de Partido Popular (PP).
javier-gil-agaete-kVb--620x349abc.jpgWethouder Javier Gil en de socialistische burgemeester van  Agaete, Juan Ramón Martín .
Na ongeveer een jaar van meningsverschillen moet Gil  ALPA verlaten.

Het lijkt er echter op, dat hij niet in zijn eentje alleen de overtocht zal maken in de woestijn van de gemeentelijke oppositie. Hij en degene die kandidaat was voor het burgemeesterschap namens ALPA-NC, en die de functie bekleed van eerste loco-burgemeester in de gemeente Agaete, Carlos Alamo, hebben samen een persconferentie gegeven  om zijn politieke toekomst te publiceren in deze gemeente in het Noordwesten van Gran Canaria.

Het is mogelijk dat de plaatselijke coalitie uiteenvalt en dat de Partido Popular (PP) het burgemeesterschap herstelt dat men in 2015 heeft verloren na het winnen van  opeenvolgende verkiezingen sinds 1995.

Andere sympathisanten van ALPA-NC hebben hun steun te kennen gegeven aan Gil, om zijn gemeentelijke politieke carrière te oriënteren in een andere richting.
000islas-canariaslogo-503.jpg


Manipa Hostel;
een alternatief hotelletje op La Isla Redonda,
ver weg van het massato
erisme

AGAETE -  dinsdag 3 januari 2017 - Naast de populaire hotels in het fantastisch, wonderlijk schoon gelegen La Villa de Agaete, in het noordwesten van Gran Canaria en ver weg van het massatoerisme op het Isla Redonda, zoals: Hotel ‘Roca Negra’, Hotel ‘Puerto de Las Nieves’, Hotel ‘El Cabo’, appartementencomplex ‘El Angosto’, Hotel Rural ‘Las Longueras,’ Casa Rural ‘La Mareta’,  Casa ‘del Poeta,  is er sinds bijna een jaar ook, het zichzelf  ‘eco friendly’-noemende ‘Manipa’ Hostel in het centrum van het dorp gelegen, nabij  het centrale plein voor de kerk van de La Concepción-parochie.

In het geval van Manipa’ is het hostel te beschouwen als een Bed & Breakfast-gelegenheid, waar de logiesgasten zelf hun ontbijt kunnen verzorgen in het centrale keukengedeelte. En omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden, laten we die hier voor zichzelf spreken:
IMG_2261.jpg

IMG_2260.jpg IMG_2263-1.jpg

IMG_2262.jpg dddd-5.png kkk-2.png
76649941.jpg 27-5.jpg 39_l.jpg

                                  Manipa Hostel, opzij van de Kerk in Agaete.
40_l.jpg 26_l.jpg
 ingresso.jpg 23-7.jpg 43_l.jpg
 76628559gggg.jpg reception-1.jpg                                                                    Receptie.
zona-comune-dehor-interno.jpg hhh-1.jpg camerata-da-4-letti.jpg

c8be5be1_z.jpg 6-87.jpg 4-31.jpg

 28_l.jpg  76761588.jpg                                         Sanitair, gemeenschappelijk op de etage.

19-10.jpg 5-29.jpg 10-19.jpg
 9-19.jpg 3hhhh.jpg
21-11.jpg manipa-hostel-eco-friendly--281020161718341810-10.jpg 76760713.jpg
76761585gggg.jpg  76630987.jpg
manipa-hostel-eco-friendly--281020161718378003-14bbbb.jpg sss.png
kkk-4.jpg manipa-hostel.jpg
manipa-hostel-eco-friendly.jpg manipa-hostel-eco-friendlyhhhh.jpg gggg-2.jpg                 Midden in het dorp, op het dakterras genieten van de Canarische zon.
terrace.jpg zona-comune-terrazzo.jpg 22-9.jpg
76630968.jpg 38_l.jpg 30_l.jpg

Overnachtingen kan men boeken - prijspeil 2017: in het hoogseizoen €40,= en in het laagseizoen €35,= per gastenkamer voor 2 personen, via de internetpagina van Booking.com:
http://www.booking.com/hotel/es/manipa-hostel-eco-friendly.nl.html
of HOLA J rechtstreeks bij Manipa Hostel zelf: booking@manipahotel.com
HotelManioa.jpg
zzzislas-canariaslogo-kopie-42.jpg


Bezorgdheid om de steenlawines en
 een scheur in de rots van Las Nieves

AGAETE - zondag 19 juni 2016 - De Gemeente Agaete heeft het Cabildo (Eilandbestuur) om medewerking gevraagd voor het nemen van maatregelen.

Omwonenden maken zich zorgen vanwege het verschijnen van een grote scheur in, en de steenlawines op de Rots van Agaete, de Antigafo vormt een reële bedreiging:
1-35.jpg
3-27.jpg  4-25.jpg
5-23.jpg
6-81.jpg
000islas-canariaslogo.jpg


Nieuwe idioterie;
vanuit Agaete naar Tamadaba per... kabelbaan!

AGAETE -  zondag 17 januari 2016 - De architect Fernando Morán heeft een tracé van vijf kilometer ontworpen naar 1.028 meter hoogte voor het openen van een nieuwe toeristenattractie in het Noorden van Gran Canaria, omdat hij van mening is dat de noordwestkust, “een ‘toeristisch juweel’ van het Eiland is.”

De architect Fernando Morán (de zoveelste knettergekke!) heeft op donderdag 14 januari voorgesteld een toeristisch avontuur te ondernemen in het Noordwesten van Gran Canaria dat een kabelbaan, een verbindingsbru, en een toevluchtsoord-uitkijkpunt omvat vanuit Agaete naar het Pinar de Tamadaba (Tamadaba dennenwoud), “van  waaruit men ‘het beste uitzicht’ heeft op de Teide.”
agaete-tamadaba.jpg                                       Een uitkijkpunt hangend aan de Faneque-rotswand.

P5050563.jpg
11203444.jpg
Het project is op korte termijn haalbaar als de politieke wil er is”, en veronderstelt - als grootste kabelbaan ter wereld - een nieuwe, toeristische trekpleister te zijn voor het eiland, zo heeft Morán verzekerd tijdens een bijeenkomst in de Persclub van het dagblad ‘La Provincia’ voor het presenteren van een ontwerp voor een gebouw dat de olympische fakkel zal huisvesten voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio
1381179_3469937643567_510073528_n1.jpg

Beschermd natuurgebied
Fernando Morán Ortega (Valladolid, 1955),  professor in de Architectuur aan de Universiteit van Navarra en onderzoeker in geometrie en mobiele structuren heeft - knettergek als hij is - uitgelegd, dat hij zijn voorstel al heeft gepresenteerd aan de vertegenwoordigers van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria. Naar zijn mening is zijn project ‘anders’ dan dat van de mislukte kabelbaan van de Roque Nublo, hoewel er ook milieuwetgeving veranderd zal moeten worden, omdat het om een beschermd natuurgebied gaat.
FDSFDFD.jpg
Risco-Faneque-Teide-fondo_EDIIMA20160323_0634_18.jpg
                             De top van de Faneque met de Teide op de achtergrond.

Juweel
“Het is het mooiste wat men zich kan herinneren van een reis naar de Archipel; het is een juweel dat hier bestaat en dat  niet is benut,” zo overweegt de (knettergekke!) architect bij het tonen van de eigenschappen van zijn drie ondernemingen aan de westkust van Gran Canaria De kabelbaan van Agaete naar Tamadaba is vijf kilometer lang, een van de langste ter wereld, met een tijdsduur van ongeveer 25 minuten.
download-18.jpg                                                  Handen af van de Faneque.!!!
De kabelbaanstations worden gevestigd op het 1e gedeelte van de rots van Las Nieves en bij Fuente del Reventón, "zonder dat er een dennenboom gekapt hoeft te worden en met dezelfde uitwerking die de huidige hoogspanningskabels hebben,” zo merkt  Morán op, die zich voorstander toont van menselijk ingrijpen in de natuur als men dat met ‘gevoel’ en ‘respect’ doet.”
faneque-web.jpg                                                                    Faneque.
img_33669.jpg
Representacion-pretende-proyecto-Fernando-Moran_EDIIMA20160323_0633_18.jpg
Cabinas-propuestas-Teleferico_EDIIMA20160323_0636_18.jpg

Estacion-Teleferico-Risco-Nieves_EDIIMA20160323_0635_18.jpgHet Pinar de Tamadaba (dennenwoud). aldus de architect, is een locatie waarvan de uitzichten vergeleken kunnen worden met die van de Grand Canyon in Colorado, of met elk ander geologisch verschijnsel in de wereld, maar het is een onbekende plek, zelfs voor de bewoners van Gran Canaria, omdat deze afgelegen is en onbereikbaar via de weg.  Naar zijn mening is de enige formule deze op te nemen in de toeristische routes, met de bouw van een kabelbaan vanuit Agaete, want van daaruit kunnen de bezoekers die in het Zuiden van Gran Canaria logeren als toeristen en de Tinerfeños van het buureiland (‘van het  uitzicht op de Teide’) spectaculair hangend tussen de hemel en de zee, en de twee rotswanden van La Aldea, van dit landschap genieten, en wie dit doet, zal dit de rest van zijn leven niet vergeten,” aldus de (nogmaals: knettergekke!) architect (met zijn ‘misdadige’ plan).

Uitzichtspunten
De tweede actie die deze volslagen gek! voorstelt, is een verbindingsbrug, “in de stijl van Indiana Jones”, als toegang tot het hoogland van de Risco Faneque (Faneque-rotswand), want er is een onoverbrugbare afstand van honderd meter. Uiteindelijk zou  men op dit punt van de klif een uitzichtpunt kunnen bouwen en een kleine hostal voor (berg)wandelaars (andere gekken!) die hier de nacht willen doorbrengen.

De  architect uit Valladolid, met historische ruimten op zijn geweten, heeft kennis gemaakt met Tamadaba via vrienden en sindsdien zoekt hij formules opdat een groot publiek dit leert kennen, en niet alleen bergbeklimmers en ervaren bergwandelaars.

“Van Gran Canaria vertrekken zonder de westelijke corniche gezien te hebben, is het eiland verlaten zonder hebben weten te genieten van alle charme die het biedt. Daarom is het project (dat deze echt kenettergekke!) architect presenteert een snelle, gemakkelijke en ludieke toegang vanuit Agaete naar Tamadaba die op zich van groot belang is voor de gehele bevolking,” zo raaskalt deze gek.
RiscoFanequeJPG.jpg                                                Ongerept en zo moet het blijven!
                                              Fernando_Moran_Ortega_nuevaP.jpg
                                                           De griezel, zie:

               http://www.diputaciondevalladolid.es/arte_valladolid/1/446/artista.shtm

Wat betreft de financiële kosten van zijn (idiote) voorstellen, zegt de (knettergekke!) Morán, dat die nog niet geëvalueerd zijn; maar hij geeft aan, dat het afhangt van de soort kabelbaan die men installeert en van de eigenschappen van het uitzichtpunt dat men plakt tegen  de Risco Faneque (Faneque-rotswand). ”Het is een structurele vergissing van de Canarische Regering en van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, dat men dit natuurgebied niet benut want als iemand een dergelijk juweel heeft, dan is het normaal dat hij dit laat zien; men spreekt van de Roque Nublo en van de Bentayga, maar de schoonheid is Tamadaba “ zo besluit de (echt knettergekke) (‘misdadig’ te noemen) architect.

zzzzzzzislas-canariaslogo-57.jpg


De geschiedenis van Agaete in enkele muisklikken...

 

NUEVONUEVONUEVO.jpg
                                              www.agaetespacioweb.com

nuevoindex1.jpg
                                                           Agaete ten voeten uit...
nuevoindex2.jpg
                                                       ‘
La Rama de Agaete’,
              de geschiedenis ervan wordt belicht door de archeoloog
Valentín Barroso.
Een internetpagina, die Agaete op de wereldkaart plaatst, en dat zullen ook de toekomstige bijdragen aan deze ruimte op het Internet doen, zolang ze iets van doen hebben met het basisprincipe van het omschrijven van een locatie en al haar ingredienten, varieren van haar geografische landschap tot aan de mensen,  om oude veldslagen te belichten en het bekend maken van tot nu  toe onbekende avonturen... kortom: 534, geschiedenis van Agaete, welke de moeite waard is om op deze wijze samengevat te zijn op het Internet.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-149.jpg


Spectaculaire steenlawine
bedelft het El Cantil-strand in Agaete
 onder tonnen rotsblokken

AGAETE -  zaterdag 26 december 2015 - Het om 11:50 uur, met donderend geraas gepaard gaande, instorten van een rotswand aan de kust in Agaete op kerstdag 25 december 2015 heeft het El Cantil-strand bedolven onder tonnen gesteente, aarde en plantenresten.

Het El Cantil-strand ligt tussen Puerto de Las Nieves en de Barranco (het ravijn) van El Juncal, nabij het La Caleta-strand en de Urbanización (woonwijk) ‘El Turmán’.
derrumbe-litoral.jpg
                        Steenlawine op vrijdag 25 december 2015 op El Cantil - Agaete .
65522.jpg
Turmancantilbookaris-com.jpg                                                                  
El Cantil,
    met het wat verderop, daarboven gelegen Hotel 'Roca Negra' in Urbanización 'El Turmán'.
De spectaculaire steenlawine is vanaf 11:50 uur, in  drie fases, waargenomen door mensen die op de dam van de haven van Agaete aan het wandelen waren. Ook heeft het voorval, dat gepaard is gegaan met een enorme stofwolk, de alarmbellen doen afgaan bij bewoners van Puerto de Las Nieves  en  bij gasten in het ‘Roca Negra’-Hotel; gebouwen, die dichtbij het El Cantil-strand liggen.

baElCantilLaCaletaAgaete.jpgHoewel - vanwege  Kerstmis, en de temperatuur niet uitnodigde tot baden in zee - dit gedeelte van de kust in Agaete nagenoeg verlaten was op het moment van de steenlawine, was er toch grote bezorgdheid, want ‘s morgens vroeg had men bij de rotswand een sportvisser waargenomen met zijn hengel op El Cantil en La Caleta.

Na de Policía Local (Gemeentepolitie) van de Agaete en de Protección Civil (Burger Bescherming = BB) te hebben gewaarschuwd,  hebben twee politieagenten van dienst - en een agent die zijn vrije dag had  vastgesteld,  dat de  sportvisser al thuis was; ze zijn ook naar het strand afgedaald, om vast te stellen of er sportvissers, badgasten of excursiegangers waren.

Het El Cantil-strand wordt, samen met de stranden van La Caleta en El Juncal, gebruikt door badgasten uit Agaete en het Noorden van het Eiland, omdat er weinig publiek komt vanwege de moeilijke toegang via land en zee (men noemt deze stranden daarom ook wel het ‘Gúi-Güi’ van het Noorden).

Gevaar
In de afgelopen jaren heeft men diverse ongevallen geregistreerd en een verdrinkingsgeval, wat de reddingsgroep Delta van Agaete heeft doen vragen om meer bewaking in dit gebied, of dat men tenminste  waarschuwingsborden plaatst die wijzen op het gevaar van het getijde en de steenlawines.

Na op vrijdag 25 december 2015 vastgesteld te hebben, dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan,  hebben agenten van de Policía Local en vrijwilligers van de Protección Civil de toegang naar deze kustgebieden afgesloten door het aanbrengen van waarschuwingslinten rond het gebied van de steenlawine, want de rotswand vertoont diverse spleten en scheuren en men sluit niet uit, dat er nog meer materiaal op het strand terecht komt.

Omwonenden laten weten, dat deze locatie in de zomer bezocht wordt door sportvissers en sommige  badgasten die deze baaien goed kennen, maar ook door toeristen die in de nabijgelegen hotels verblijven en die de gevaren niet kennen. Ten tijde van goed weer vertoeven er rond het middaguur soms wel een twaalftal personen op het El Cantil-strand.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-109.jpg 


Het 
Instituto de Educación Secundaria Agaete heet voortaan officieel:
 'Instituto de Educación Secundaria
Agaete Pepe Dámaso'

AGAETE - zondag 28 november 2015 - Het Schoolbestuur van het ‘Instituto de Educación Secundaria Agaete’ heeft op 30 juni 2014 unaniem besloten een aanvraag tot naamswijziging in te dienen, om de school de navolgende naam te geven:
‘Instituto de Educación Secundaria Agaete Pepe Dámaso’.

Op voorstel van 8 oktober 2014 van het Directoraat-generaal van Eductieve Infrastructuur en Schoolgebouwen, stelt men voor, overeenkomstig de wettelijke bepalingen, de naam ‘Instituto de Educación Secundaria Agaete’, officieel te wijzigen in: ‘Instituto de Educación Secundaria Agaete Pepe Dámaso
8b75a8b251cc534e8a73c81d447103dbo-1.png
                          'Instituto de Educación Secundaria Agaete Pepe Dámaso'.
2-1.png
Dienovereenkomstig heeft de minister van Onderwijs en Universiteiten, Soledad Monzón Cabrera, op 13 oktober 2015 besloten de naam van de school als zodanig te wijzigen; zie het besluit zoals dit is gepubliceerd in het Boletín de Canarias (Canarisch Staatsblad) BOC Nº 208 van maandag 26 oktober 2015 - 4740 op:
http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2015/208/008.html
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-7.jpg 


Een vrachtwagen blijft hangen
op de afrit van de ferry

Tijdens de overtocht van Santa Cruz de Tenerife naar Agaete-Gran Canaria

AGAETE - Aswoensdag 5 maart 2014 -Tijdens de overtocht van de ferry van Santa Cruz de Tenerife naar Agaete op Gran Canaria, is op dinsdag 4 maart 2014 een vrachtwagen over de rand van de boot geschoten, klaarblijkelijke door een mankement aan de remmen.

Het personeel van Fred. Olsen is erin geslaagd, de vrachtwagen te zekeren en een grua (takelwagen) heeft de onfortuinlijke vrachtwagen van boord moeten takelen in Puerto de Las Nieves.

Er zijn geen persoonlijke ongelukken, maar het verlaten van het schip heeft ruim een half uur vertraging opgeleverd.

kleurlogoCanarias.png


Havenuitbreiding Agaete
PP klaagt over zes jaar vertraging 

Men spreekt van €50 miljoen
die zijn besteed aan andere werken

AGAETE - zaterdag 11 februari 2012 - De 50 miljoen euro is geparkeerd en, zes jaar later, na de eerste termijn voor de voltooiing, beschikt het project niet eens over een milieurapportage. De gedeputeerde van de Partido Popular, Miguel Jorge, spreekt van het “uitglijden van de financiering” van een Havenplan 2001, dat is uitgelopen op een “mislukking” en,hij stelt private investering voor, om dit soort aanlegwerkzaamheden zonder verdere vertraging uit te voeren.
De PP-Fractie in het Canarische Parlement heeft op donderdag 9 februari 2012 het “systematisch niet nakomen,”  aangegeven van het havenplan wat is goedgekeurd in 2001.
Dit stilleggen van projecten betreft zowel de haven van Agaete, evenals die van Playa Blanca (Lanzarote); Corralejo en Morro Jable (Fuerteventura), waarvoor zelfs geen bureaucratische behandeling is afgesloten, ondanks dat de aanvangsdatum was voorzien voor 2004 en de voltooiing ervan twee jaar later.
Maar bovendien geeft de PP aan, dat het vervolgens de toenmalige minister van Openbare Werken - José Ramós - was, die zei, dat het ontwerp was voltooid en, dat de aanvang ervan zou zijn in 2010.
Twee jaar later “heeft de viceminister van Milieu erkend, dat men zelfs niet eens is begonnen met het opstellen van een milieurapportage,” aldus Miguel Jorge, die spreekt van “een uitglijder van fondsen,” voor de drie genoemde bouwwerken.


Het uitbreidingsproject voor de Haven van Agaete. Begroting 60 miljoen euro. Duidelijk is te zien, dat op de aanlegplaats van de huidige ferry de vissers- en jachthaven uitgebreid moet gaan worden en, dat er, in de nieuw aan te leggen buitenhaven, ruimte  komt voor twee ferry-rederijen.

“Gezien de huidige crisis” stelt de afgevaardigde in de oppositie voor, dat men zich verdiept in private investering, om dit soort overheidsondernemingen  uit te voeren. Vooral, zo voegde hij toe, nu het werk in Agaete 70 miljoen euro kan gaan kosten, dat men die kan verkrijgen met privaat kapitaal in ruil voor langdurige concessies.

Ten slotte  vroeg hij het in gang zetten van de overheidsinstantie ‘Puertos de Canarias’ (‘Canarische Havens’), om dit soort werkzaamheden te bespoedigen.

Het project voor de uitbreiding van de haven van Las Nieves (Agaete) heeft een begroting van 50 miljoen euro en, maakt het mogelijk, dat in de buitenhaven twee ferryschepen kunnen aanleggen, waarbij de veiligheid van de badgasten is gegarandeerd. Bovendien kan men in het gedeelte waar nu de ferry afmeert, 130 aanlegplaatsen creëren voor vissersboten en plezierjachten. En men kan dit complementeren met een winkelgebied. De bouwtijd zou ongeveer drie jaar bedragen.
kleurlogoCanarias.png


Loterij verdeelt ruim 1,2 miljoen euro
in Agaete

Loterijkantoortje in Agaete verkoopt 50 eentiende-loten
waarop de 2e prijs is gevallen

AGAETE- maandag 23 januari 2012 - “Mensen bellen me huilend op, omdat ze prijs hebben, en ik heb ook gehuild, omdat het personen zijn die het geld goed kunnen gebruiken,” Justi Rosario Godoy heeft op zaterdag 21 januari 2012 de tweede prijs kunnen verdelen van de Speciale Winterloterij van de Lotería Nacional. Alle 50 tiende-loten zijn verkocht in het centrum van Agaete, en die leveren per winnaar een bedrag op van €25.000,= wat neerkomt op een totaalbedrag van €1.250.000,=.

Veel huishoudens in Agaete hebben zich op zaterdagochtend gelukkig geprijsd, nadat het geluk de dorpsbewoners heeft weten te vinden. Lotnummer 86.544 is er goed voor, dat veel personen met blijdschap en minder economische inspanning de maand januari overleven.


De loterij brengt ruim 1,2 miljoen in Agaete.

“De prijs is goed terechtgekomen”erkent men in het loterijkantoortje aan de Plaza Tenesor in het centrum van Agaete, waar men laat weten, dat de meeste winnaars in het dorp zelf wonen, hoewel het mogelijk is, dat er prijswinnaars zijn in aangrenzende gemeenten, zoals het geval is in Gáldar.

De speciale loterij heeft dit keer ongeveer €1.250.000,=  gebracht in deze noordelijke gemeente. Elk van de eentiende-loten die men heeft verkocht voor een prijs van €12,=, is goed voor een hype, die elke winnaar bedeelt met €25.000,=.

Justi Rosario weet in het bijzonder te waarderen, dat de prijs goed terecht is gekomen bij diverse dorpsbewoners. Vooral, omdat het gaat om personen die het geld heel goed kunnen gebruiken. In die zin, geeft ze toe, dat ze enkele blije winnaars met vreugdetranen aan de telefoon heeft gehad. en, dat ook zij haar gevoelens de vrije loop heeft gelaten. "Ik kan maar niet ophouden met huilen van blijdschap,” zegt ze, want ze weet, dat dit grote vreugde brengt in veel huishoudens. Vooral in Agaete, een van de Canarische dorpen waar de werkloosheid het grootst is en, zeker op een  moment als dit, waarop het economisch niet zo goed gaat.

De eigenaresse van dit kleine winkeltje geniet ervan, sinds zij in het jaar 2000 de deuren opende. Ze heeft  ongeveer twaalf keer aanzienlijke geldprijzen kunnen uitkeren. Naast deze tweede prijs, weet ze, dat de Bonoloto een prijs van €5.000,= heeft uitgekeerd, net als in de andere keren het geval was met  La Primitiva.

De speciale Winterloterij van de Lotería Nacional heeft op zaterdag 21 januari 2012 in totaal 84 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd. In dit geval was er een jackpot van 5 miljoen euro per eentiende-lot. Vandaar het economisch belang van deze loterij.

De winnaars zullen zich kunnen herinneren, dat de tweede prijs is gevallen op loten waarop een schilderij stond afgebeeld van Carravagio, welke in Madrid in  het museum Thyssen-Bornemisa hangt.
kleurlogoCanarias.png


Werken en vakantie vieren
op Gran Canaria,
maar dan net even anders…

AGAETE - maandag 10 januari 2011 - Dat men het nuttige met het aangename kan verenigen op de Canarische Eilanden – en in  het bijzonder op Gran  Canaria -  is op zich niet nieuw. Dit bewijzen o.a. de internationale conferenties en seminars die met de regelmaat van de klok, vooral tijdens de wintermaanden plaatsvinden op de -  in de vergadermarkt bekende -  locaties op de Archipel.

Maar, dat het ook anders kan, bewijst de Beierse Rosita Bacher (München-Freising) met een groep van 68 tandartsen en tandtechniekers in het Noordwesten van Gran Canaria: Agaete.

Rosita is medewerkster van de in Duitsland gevestigde Vita Zahnfabrik GmbH & Co KG; een bedrijf, dat keramische implantaten als halffabricaat aanlevert aan tandartsen en tandtechniekers, die ervoor zorgen, dat het verloren gegane element c.q. het gehele gebit van een patiënt er weer stralend uitziet en perfect functioneert. Maar voordat dit laatste zover is, stroomt er heel wat water door de Rijn evenals door Atlantische Oceaan en komt er heel wat bij kijken voor een uitstekend verloop van de gebitsrenovatie. Zo is  Rosita als cursusleidster verantwoordelijk voor een goede productinformatie en opleiding door het Vita-Dienstencentrum aan de betreffende tandartsen en -techniekers in o.a. de regio Schwaig die klant zijn van deze fabriek.


Rosita Bacher.


   

En aangezien Rosita de bezittingen van haar overleden ouders, Anni en Wolfgang, in Agaete heeft geërfd en er in Urbanización “El Turmán” onlangs een spiksplinternieuw vier sterren-puls hotel is geopend, het ‘Roca Negra Hotel’, is het logische vervolg, dat Rosita als Vita-cursusleidster nu eens een keer dit  meerdaagse seminar voor haar klanten heeft georganiseerd op de werkelijk schitterende locatie die deze, nog altijd rustieke vissersplaats is.


De gele pijl geeft de locatie aan van Hotel “Roca Negra” in Urbanización “El Turmán”, Agaete.

****Hotel “Roca Negra” – Agaete.
En, dat het bij de cursusleiding van dit keramische bedrijf niet aan fantasie en originaliteit ontbreekt, mag blijken uit een van de foto’s die men  als hoofdillustratie voor het prospectus voor dit meerdaagse seminar heeft samengesteld:

De Roque Nublo (Wolkenrots) op Gran Canaria, maar nu in een geheel andere, artistieke creatie weergegeven; aangepast op het doel waarvoor de foto en het prospectus bestemd zijn.

Het Vita-seminar vindt in Agaete plaats van woensdag 12 tot  en met zondag 16 januari in Hotel ‘Roca Negra’ waarbij op donderdag 13 en vrijdag 14 januari 2011 van 09:00 tot 13:00 uur één van de  Vita-nascholingscursussen plaatsvinden en de overige tijd besteed wordt aan de culinaire genoegens en toeristische mogelijkheden, die Agaete en de haven, Puerto de Las Nieves, de Duitse gasten te bieden hebben. Ook onderhoudende damesprogramma’s en excursies naar o.a. de Cueva Pintada en de weekmarkt in Gáldar staan op het programma, evenals een  bezoek aan Vegueta in de hoofdstad van Gran Canaria met gelegenheid tot winkelen en een excursie naar Arucas en Firgas ontbreken gewis niet op het programma.

En zo bewijst deze Duitse inwoonster van Agaete, dat het Noorden van Gran Canaria een prima en bijzonder aangename locatie is, om in alle rust op een genoeglijke manier het nuttige met het aangename te verenigen zonder, dat men  al te veel wordt afgeleid door het toeristengebied in het Zuiden van Gran Canaria. Kortom, Agaete is met de komst van de nieuwe luxe hotelaccommodatie het gehele jaar door een nieuwe, extra aantrekkelijke bestemming voor niet alleen de Europese vergadermarkt, maar zeker ook voor de individuele toerist die het massatoerisme op de geijkte bestemmingen wil mijden.

En als het aan Rosita ligt, bezorgen deze nieuwe mogelijkheden en dit soort initiatieven, Agaete en zijn bewoners een voorspoedige toekomst.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-101.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--10.jpg