site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

2015: de koudste januarimaand sinds negen jaar

CANARISCHE EILANDEN- vrijdag 6 februari 2015 - Als in de anderhalve maand welke de winter 2014-2015 nog duurt de temperturen niet toenemen, wordt dit de koudste winter sinds jaren. In het middelhoge gebergte van Gran Canaria zijn in het grootste gedeelte van januari 2015 de temperaturen onder de gemiddelde waarden gebleven welke normaal zijn voor deze maand.

In december 2014 lagen de de temperaturen al beneden de normale gemiddelde waarden voor deze maand; en nu is januari 2015 de koudste sinds 2006, met een gemiddelde temperatuur van 13,9 graden Celsius.
koudcanarias.png imagesKVOE1INT.jpg                                 Koud Canarias.                                          Verkoelende winden.
Men moet bijna een decennium teruggaan, om op Canarias een januarimaand te vinden die zo koud is als de voorbije van 2015.

Afgezien, dat de gevoelstemperatuur ver onder de werkelijke temperatuur lag - in sommige gevallen zeven tot acht graden - is het zeker, dat in januari 2015 de thermometers zijn gedaald tot een niveau dat men sinds 2006 niet meer geregistreerd heeft en gedurende twee derde van de maand lagen de temperaturen onder de te verwachten waarden. De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,9 graden Celsius - 0,6 onder het gemiddelde van de januarimaanden van de nieuwe referentieperiode 1981-2000.
brrrrr.jpgimages-10.pngwindoost.png

            Gevoelstemperatuur, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevoelstemperatuur
De schuld van dat het zo koud is geweest, -moet men voornamelijk zoeken in de koude wind die gedurende de gehele maand bij vlagen zowel uit het oosten, als uit het noordoosten is gekomen. Ook het feit, dat er 19 ijsdagen zijn geweest in het hooggebergte van de hoogste eilanden - zeven dagen boven het gemiddelde - heeft er toe bijgedragen, dat de temperaturen zo laag waren.

De laagste temperatuur op Canarias heeft men waargenomen bij de Parador op de Teide, waar het op 28 januari 2015 maar liefst 5,8 graden onder nul was, de laagste temperatuur daar gemeten sinds februari 2012.

Wat betreft de neerslag, had de maand januari 2015 dezelfde teneur als de maand december 2014. Het  gedrag van een droge regenmeter, zoals het weeroverzicht van januari laat zien dat op donderdag 5 februari 2015 is gepubliceerd doot het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) en Canarias (Spaanse Meteorologische Agentschap op de Canarische Eilanden).

Het percentage aan in totaal opgevangen neerslag benadert alleen in de gebieden ten noorden van Anaga (Tenerife) en in het Noorden van Gran Canaria de normale waarde. De gemiddelde neerslag was 19 liter per m², een hoeveelheid die- aldus het Aemet - veel lager is dan de bijna 70 liter per m² welke men heeft opgevangen in januari 2014.

Gemiddeld heeft men negen regendagem waargenomen, drie meer dan het gemiddelde. Boven de hoogte van 2.000 meter heeft men twee sneeuwdagen geteld, wat overeenkomstig de te verwachten hoeverlheid is.
islas-canarias-22.jpg


 

Kou en wind overheersen
GRAN  CANARIA - zaterdag 24 januari 2015 - In de hoofdstad en in het Noorden van Gran Canaria heeft de thermometer op donderdag 22 en op vrijdag 23 januari 2015 slechts 18 graden Celsius aangegeven, wat 7º minder is dan het gemiddelde.
untitled-31.png

In bet hooggebergte heeft de wind ervoor gezorgd, dat de temperatuur - met 4º Celsius - nog veel lager was.
islas-canarias-22.jpg


 

Sinds 2008 is op Canarias de decembermaand van 2014 het koudst geweest

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 januari 2015 - De Canarische Eilanden hebben in 2014 de koudste decembermaand sinds 2008 geregistreerd, met een gemiddelde temperatuur van 15,5 graden Celsius, zo is op woensdag 7 januari 2015 te kennen gegeven door het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Feitelijk lag de gemiddelde temperatuur 0,3 graden onder het op de Archipel gebruikelijke gemiddelde van 15,8 graden Celsius in de laatste maand van het jaar . “Wat overeenkomt met een koud thermisch gedrag,” zo staat te lezen in een rapport over ´de temperatuurgedraging in december 2014, dat op woensdag 7 januari 2015 is gepubliceerd door het AEMET.
untitled-8.png

dec.pngBovenstaande foto is gemaakt op 24 december 2014, op de Las Canteras-strandboulevard in Las Palmas de Gran Camaria..
In het rapport over het bovengenoemde koude-gedrag laat men weten, dat in de bergachtige gebieden er elf dagen met vorst zijn geweest, twee meer dan verwacht; en dit ondanks het feit dat er in de geanalyseerde maand " echter duidelijk positieve bovennormale gebieden zijn geweest - vooral op de meest westelijk gelegen eilanden - “waar het warmer was dan normaal”

Ondanks deze temperatuurverlaging is er in december 2014 weinig neerslag op de eilanden geregistreerd aldus het AEMET, dat aangeeft, dat de gemiddelde neerslag 24 liter/per m² is geweest, vijf keer minder dan in december 2013, om te verduidelijken, dat desondanks, de neerslag in december 29014 het dubbele was van december 2013 en het drievoudige van wat er aan neerslag de Eilanden is geregistreerd in 2011.

In elk geval geeft men in het rapport aan, dat er gemiddeld zeven regendagen zijn waargenomen, één minder dan het gemiddelde; en men merkt op,” dat dit van de meest droge 15 decembermaanden sinds 1945, dit de derde meest droge decembermaand is geweest welke men heeft waargenomen tussen 2003 en 2014, waarbij het er op lijkt, dat de variabiliteit van de neerslag in december steeds groter wordt."

Het Weerrapport over December bevat bovendien, dat in het zojuist beëindigde jaar 2014 er zich geen sneeuw heeft voorgedaan; ondanks dat men deze neerslag verwacht zou hebben gedurende twee dagen, en dat de windkracht iets sterker is geweest dan was verwacht, hoewel zich geen stormen hebben voorgedaan, die zich normaal gesproken eens in elke vijf decembermaanden voordoen.

Met herinnert er aan, dat de oostenwind calima* heeft gegenereerd, wat heel gebruikelijk is in december.

* Calima is een droge, uiterst warme luchtstroming boven Canarias die afkomstig is uit Afrika, met fijne zanddeeltjes uit de Sahara, zwevend in de lucht.
islas-canarias-22.jpg


 


 

Canarias beleeft de koelste maand maart van de Eeuw
De gemiddelde temperatuur was 15 graden Celsius
Met 18,5 liter per m² heeft het op de Archipel nauwelijks geregend

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 8 april 2014 - De Canarische Eilanden hebben in 2014 - samen met de maand maart van 2011, - tot nu toe de ‘koudste’ maand maart van de Eeuw beleefd, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Het AEMET heeft laten weten, dat de gemiddelde maandtemperatuur op de Eilanden rond de 15 graden Celsius lag, bijna een halve graad lager, dan het gemiddelde over de periode 1971-2000.

                        Sneeuw in het hooggebergte van Gran Canaria.


                De Spaanse evenknie van het KNMI:                                      het weer.

De koudste gebieden liggen in de noordkant van de eilanden, daar waar de bergen het hoogst zijn.

Met een gemiddelde van boven de 16 graden Celsius, waren 25 en 26 maart de ‘warmste’ van de maand maart 2014. Bovendien deden de temperaturen van meer dan 25 graden Celsius zich lokaal voor op de oostelijke gelegen eilanden en in het westen van La Palma.

De hoogste temperatuur, 29,1 graden, heeft men op 25 maart gemeten op 358 meter hoogte in La Aldea (Gran Canaaria).

Daarentegen waren 10 en 28 maart de ‘koudste’ dagen, toen de temperaturen gemiddeld niet boven de 13,6 graden Celsius zijn  uitgekomen,  en de minima langs een groot gedeelte van de kust 13 graden bereikten.

Op 14 maart was het in La Aldea op Gran Canaria op 13 meter hoogte slechts 9,2 graden Celsius, de laagste temperatuur van de maand in het kustgebied.

Boven de 2.000 meter heeft zich matige ijsvorming voorgedaan op 9 en 11 maart; en lichte ijsvorming van 28 tot 31 maart.

Een dertigtal droge jaren
Zo heeft het weinig geregend in de maand maart 2014 en de gemiddelde neerslag heeft 18,5 liter per m² bedragen, waarbij in de periode 1971-2000 dit percentage gemiddeld 20 tot 25 lier per m² is geweest, allen ten noorden van Anaga (Tenerife) was de neerslagsituatie normaal.

Over het algemeen is het tekort aan neerslag in het regenseizoen (dat is begonnen op 1 oktober 2013) 7%, en gemiddeld heeft men vijf regendagen gehad; een gemiddelde, dat overeenkomt met de normale waarden.

Per gebied, hebben alleen het Noorden van La Gomera en het noordwesten van El Hierro een aantal regendagen genoteerd, dat aanzienlijk hoger was dan verwacht.

Het AEMET benadrukt de neerslag die in La Victoria de Acentejo (Tenerife) gevallen is, het meeste op 9 maart met 23,6 liter per m². Bovendien heeft het licht gesneeuwd boven de 2.000 meter.

Een lagedruk-front ten westen van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) heeft op 27 en 28 maar lichte sneeuwval veroorzaakt boven de 2.000 meter en over het algemeen zware regenval in de omgeving van Anaga (Tenerife), op Fuerteventura en Lanzarote.

Wat betreft de wind, heeft het AEMET twee perioden waargenomen waarin deze in maart 2014 sterk was.

De eerste periode was op 26 maart en daarin registreerde men op 22% van de weerstations windstoten van ruim 70 kilometer per uur; de tweede periode heeft zich twee dagen later voorgedaan, waarin op bijna 27% van de weerstations windstoten van meer dan 70 kilometer per uur zijn gemeten.

Bij het observatorium in Izaña (Tenerife) heeft men windstoten met orkaankracht waargenomen, van 147 kilometer per uur.
islas-canarias-22.jpg