bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-94.jpg

d-91.jpg


Huevos del Teide’ (‘Eieren van de Teide’),
het minst bekende wandelpad van Canarias

De ervaring van het beklimmen van de hoogste berg van Spanje heeft indrukwekkende visuele details

CANARISCHE EILANDEN - donderdag  24 mei 2017 - Het Nationale Park van de Teide op het eiland Tenerife is niet alleen het begaan met de kabelbaan in dienst voor toeristen. Men wandelt ook over de charmes van de vulkaan, 3.718 meter hoog; dat is de hoogste piek op Spaanse bodem en die stijgt maar liefst 7.500 meter vanaf de zeebodem.

De derde grootste vulkanische structuur ter wereld bevindt zich in een spectaculaire omgeving. De constant veranderende texturen en kleuren maken deze omgeving tot een indrukwekkende ruimte. De Teide heeft details zoals unieke vulkanische formaties.

teide-islas-canarias-kylB--1240x698abc.jpgZo is een van de meest opmerkelijke plaatsen om te zien de zogenoemde Huevos del Teide’ (‘Eieren van de Teide’). Er zijn er veel op de hellingen van de Pico del Teide en Montaňa Blanca. Grote rotsen, die men visueel vanuit de hoogte kan zien en waar men een pauze kan inlassen  richting de top. Het zijn gigantische bollen die sinds de recente uitbarstingen op de Teide voorkomen.
teide-islas-tenerife-kylB--540x285abc.jpg
Lava bollen
Deze ‘Huevos del Teide’ ( ‘Eieren van de Teide’) zijn groot en wegen veel.. Na een vulkaanuitbarsting begonnen gigantische delen gestolde lava sneller af te dalen dan de onderliggende gesmolten lava. Ze gingen als een sneeuwbal omlaag.
Ze vallen op door hun donkere kleur die niets te maken heeft met de grond, die eruit ziet als een maanlandschap.
In de winter, met sneeuw, zijn ze heel opvallend vanwege de kleur die ze hebben.

Om de Huevos del Teide’ ( ‘Eieren van de Teide’) te bezoeken, moet men bereid zijn om te wandelen. Het is een route vanaf de kleine parkeerplaats naast de weg via Montaña Blanca. Het is wandelpad nummer zeven en het is bewegwijzerd.

De wandelroute gaat over een malpaís en na enkele hellingen te hebben overwonnen bereikt men  de Rambleta, op 3.555 meter hoogte, waar de cabine van de kabelbaan van de Teide zich bevindt.
De laatste hellingen van steen leiden naar het pad dat de naam heeft van de beroemde Canarische onderzoeker Telesforo Bravo, waar men het geheel op 3.715 meter hoogte kan zien. De hoogte van 3.718 meter is als  wandelend  doel bereikt en men moet stevige schoenen dragen.
00000slas-canariaslogo-616.jpg


De Teide verslaat een nieuw record aan bezoekers

In 2017 heeft het Parque Nacional van Tenerife 4.327.572 bezoekers ontvangen

TENERIFE - woensdag 9 mei 2018 - De Teide, het imposante beschermde natuurgebied van Tenerife, heeft in 2017 een nieuw historisch bezoekersaantal bereikt,  met ruim 247.704 geregistreerde mensen meer dan  in 2016.
Opgemerkt moet worden dat Teide in de afgelopen  twee jaar maar liefst een miljoen bezoekers meer heeft ontvangen 

Het statistische rapport betreffende het nationale park laat ook zien dat deze enclave, in 2007 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed, maandelijks gemiddeld 360.627, en dagelijks 11.856 bezoekers heeft ontvangen in 2017.
teide-islas-canarias-kieH--1240x698abc-1.jpg
Voor het beheersorgaan is deze nieuwe toename ‘nog opvallender ‘omdat er geen betekenisvolle sneeuwval is geweest, die de neiging heeft om bezoekers aan te trekken wanneer men de wegen opent voor een groter aantal mensen dat naar de Teide komt om te genieten van dit meteorologische verschijnsel.

Augustus          
Zoals het geval is,  is augustus 2017 de maand met het hoogste gemiddelde dagelijkse aantal bezoekers geworden, met 13.786 bezoekers. Ook de maanden oktober en juli 2017 zijn opmerkelijk , met respectievelijk 12.880 en 12.846 bezoekers. De dag van de week met het hoogste aantal bezoekers is nog steeds zondag, hoewel het verschil met de rest van de dagen is verkort ten opzichte van voorgaande jaren.

De ‘lawine’ van bezoekers die dit nationale park de afgelopen twee jaar heeft  geregistreerd, beantwoordt aan het feit dat men steeds historische hoeveelheden toerisme op het eiland ontvangen en dus meer verkeer van voertuigen, met name auto's, veel meer dan in andere jaren.
tenerife-islas-canarias-kieH--540x285abc.jpg

Eerste in Spanje, zesde in de wereld
De imposante vulkaan van Tenerife heeft geen rivaal in de 14 Spaanse nationale parken. Het verdubbelt het aantal bezoekers na het  tweede en derde nationale park: de Sierra de Guadarrama en Picos de Europa. Deze worden gevolgd door hun Canarische broers, Timanfaya op Lanzarote, en Garajonay op La Gomera. Ook heeft de Archipel in deze ranglijst  een vierde nationaal park op La Palma:  La Caldera de Taburiente.

Wereldwijd bezet de Teide de zesde plaats met aantallen bezoeker  in de meest erkende categorie van beschermd natuurgebied. Alleen de Great Smoky Mountains, de Grand Canyon en Yosemite in de Verenigde Staten; de Blue Mountains in Australië; en de Zhangiiajie in China, waarvan de rotsformaties de zwevende toppen van de succesfilm ‘Avatar’ inspireerden; overtreffen wat bezoekersaantallen betreft de Teide.
00000slas-canariaslogo-543.jpg


Het Cabildo (Eilandbestuur) van de Tenerife
beperkt het autoverkeer
naar de Faro (Vuurtoren) van Teno

BUENA VISTA DEL NORTE -  zaterdag 23 december 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife is akkoord gegaan met de beperking van het gemotoriseerd verkeer op de autoweg TF-445 in Buena Vista del Norte naar de  Faro (Vuurtoren ) van Tenerife, als gevolg van de bepalingen van het Algemene Plan voor het Gebruik en Beheer van het Landschapspark van het genoemde natuurgebied.

In  een communiqué geeft het Eilandbestuur van Tenerife aan, dat men goedkeuring heeft verleend aan de maartregelen ter beperking van het verkeer; bij gevolge, dat men van 1 januari tot en met 31 mei niet naar de vuurtoren van Teno kan van donderdag tot en met zondag en op feestdagen tussen 10:00 en 17:00 uur; en van 1 juni tot en met 30 september niet tussen 09:00 en 21:00 uur; en van 1 oktober tot en met 31 januari geldt de genoemde beperking van 10:00 tot 17:00 uur.

maxresdefault-101.jpg
                                                            Punta de Teno.

kkk-7.jpg
x1514032508127cjpgpagespeedicLQuu5Ifzgb.jpg
                                                  
De Faro (Vuurtoren) van Teno.
d291d98c-764a-4ff6-ad45-78f00b112f7e.jpg

FarodelapuntadeTenoBuenavistaNorteTF20090841-1.jpg                                                 De Faro (Vuurtoren) van Teno.
faro-de-punta-teno.jpg
Op de genoemde uren staat men uitsluitend verkeer toe dat daartoe nadrukkelijk toestemming heeft, zoals dat van personeel van het openbaar vervoer, van de vuurtoren, van de windmolens, sportduikersverenigingen, en bedrijven die actief zijn  in het toerisme, evenals voor de bewoners van  Punta de Teno.
zzzislas-canariaslogo-1123.jpg


Vier routes om Tenerife te proeven en te beleven

TENERIFE - zaterdag 15 oktober 2016 - Ontdek de beste routes voor het verkennen van het eiland, op de wijze die u het beste bevalt: te voet, op de fiets, van bodega naar bodega... bergpassen, bospaden, magische routes, culturele mogelijkheden... Tenerife heeft vele routes om te ontdekken, ideaal voor het grondig verkennen van het eiland, op de manier waarop u wilt: met de fiets, te voet, van wijnhuis naar wijnhuis.. hier zijn vier suggesties:

Bergwandelen: Route Cruz del Carmen - Punta del Hidalgo
Het eerste aangelegde wandelpad in Tenerife, met de technische benaming PR-TF 10, beschikt over tal van historische en botanische bijzonderheden. En het is dat de route Cruz del Carmen - Punta Hidalgo is ontstaan op de samenvloeiing van de verbindingswegen tussen de steden Anaga en La Laguna, de gemeente waar de route begint, tussen de dichte laurierbossen
tenerife__318x216.jpg                                                                VIDEO:
                                https://youtu.be/NAEClaZb_5M
cruz_del_carmen-punta_del_hidalgo-tenerife_4.jpg
De route gaat over alternatieve wandelpaden, soms breed, soms smal, waardoor men soms niet naast elkaar kan lopen; en die afdalen naar de kust met een hoogteverschil van 1.000 meter. Tijdens de wandeling worden kleine akkers gepasseerd en komt men door het dorp Chinamada, waar woningen zij uitgehouwen in de bergen (van sommige is alleen de voorgevel te zien, waarbij het grootste deel van de kamers schuil gaat in de rots). Aan het eind van de route kan men genieten van een duik in de zwembaden van Punta del Hidalgo, een prachtige natuurlijke enclave die is ontstaan als gevolg van een van de laatste uitbarstingen die zijn waargenomen in het landschapspark van Anaga.
download-57.jpgCasa Museo Insular de la Vid y el Vino (het Eiland Museumhuis van de Wijnstok en de Wijn)
museocasadelvino3.jpgmuseocasadelvino4.jpg
Enoturismo (Wijntoerisme): In uw tempo, op uw gemak
Eind 16de, begin 17de Eeuw was Tenerife een van de voornaamste wijnexporteurs, vooral naar Engeland, waar deze wijnen nog steeds bijzonder gewaardeerd worden.
wijndegustatie-tenerife-520x245.jpgHet noordelijke gedeelte van Tenerife biedt wijnliefhebbers dan ook de mogelijkheid te genieten van een uiterst compleet enoturística (wijntoeristisch) aanbod, dat drie van de vijf denominaciones de origen (herkomstbenamingen) van Tenerife in zich verenigt; met magnifieke viñedos (wijngaarden), bodegas (wijnhuizen ), en restaurants waar men de regionale gastronomie kan proeven - vergezeld door de lokale wijnen - en musea (vergeet niet het Casa Museo Insular de la Vid y el Vino te bezoeken, een authentiek wijnmuseum dat fameuze caldos (wijn mosten) bevat, en het Casa de Miel (Huis van de Honing), en eveneens de kleine markten waar de bezoeker rechtstreeks kennis kan maken met de producten en, alle soorten wijn en ambachtelijke producten kan verkrijgen
ruta_btt_en_la_vertiente_sur_de_tenerife-tenerife_0.jpgFietsen: Route Sur - Alta
De route Sur - Alta bestaat uit een wielerronde van in totaal 62 kilometer die gaat van zuid naar west over het eiland. De route vertrekt van de Avenida Francisco Ucelay, in Costa Adeje, en stijgt naar San Eugenio. Wat later begint een gedeelte dat voortdurend stijgt - met een gemiddeld stijgingspercentage van 5% - naar La Camella en Valle San Lorenzo.
37156153.jpg Centinela.jpg
De route gaat langs het uitzichtspunt van La Centunela vanwaar met het gehele Zuiden van het eiland kan overzien en de berg met dezelfde naam, en gaat vervolgens via de dorpen San Miguel en Charco del Pino, Granadilla en Vilaflor, op 1.380 meter een van de hoogstgelegen plaatsen in Spanje. De volgende 14 kilometer zijn puur afdaling , met een gemiddelde steilheid van 6%, totdat men Arona bereikt. De route gaat verder naar La Camella en vervolgens in de richting van Las Americas en Los Cristianos, om tenslotte te eindigen op hetzelfde punt als waar men de route begon.

Cultuur: De wandelroute door La Laguna
Patrimonio de la Humanidad (Erfgoed van de Mensheid) door de UNESCO sinds1999, "als uniek voorbeeld van een niet ommuurde, koloniale stad; welke diende als voorbeeld voor het ontwerp van talrijke Amerikaanse, koloniale steden, zoals Oud Havanna, Lima, en Cartagena de las Indias - bewaart La Laguna bijna intact het spoor van de 15de Eeuw dat toen al werd weergegeven door maestro Leonardo Torriani op zijn landkaart met de plattegrond van de stad.
prelim22.jpg

san_cristobal_de_la_laguna_vista_t3800925jpg_1306973099.jpg                                                                VIDEO:
                                            https://youtu.be/0jytiL8vVTw
2012_04_01-tenerife.jpg
                                                      San Cristóbal de La Laguna
de_compras_en_s_cristobal_de_la_laguna-tenerife_3.jpg
La Laguna is perfect geconserveerd en telt talloze voetgangersgebieden wat maakt dat de wandeling uitnodigt tot een rustig ontdekken. Een goed idee om te wandelen is, de aangegeven routes te volgen die leiden langs de meest kenmerkende gebouwen, hoewel men die ook op eigen gelegenheid kan afleggen.
Cremona-Torriani-genio-rinascimento.jpg torriani.jpg
prelim23.jpgDe straten zijn bruisend en vol met winkels, cafeterias (lunchrooms) en tascas (bars). De Kathedraal; de parochiekerk van La Concepción; het Real Santuario del Santísimo Cristo van La Laguna, dat het bronskleurige beeld bevat van de Santísimo Cristo (Heilige Christus); het Plaza del Adelanta;, het Gemeentehuis; het Palacio de Nava; en het Casa de los Capitanes, zijn slechts enkele van de gebouwen die men zeker moet aandoen tijdens de wandeling.
000islas-canariaslogo-134.jpg


El Teide: Wereldwijd de achtste, 
meest bezochte plaats  in Google Views

TENERIFE - dinsdag 12 juli 2016 - Met in totaal 8,6 miljoen bezoeken, raakt het Nationale Park wereldwijd bekend via de internet-toepassing: Google Maps.

In een notitie van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife laat men weten, dat de eilandminister van Toerisme, Alberto Bernabé, heeft benadrukt, “dat dankzij dit gereedschap, zij die kennis willen maken net het Parque Nacional del Teide en die dit nog niet eerder hebben gedaan, dit nu kunnen doen op deze nieuwe manier.”
thumb-48.jpg
teide-6.jpg
79016_th_max.jpg

ElTeideSun.jpg
De minister heeft uitgelegd, dat, naast dat men geconfronteerd wordt met een attractie, deze toepassing het virtuele zicht biedt aan met name potentiële reizigers, die naar het park kunnen komen om het met een eigenlijk bezoek beter te leren kennen.
Image-a67ac7b6dc.jpg

aaateide.jpg

El_Teide_nevado.jpg
Teide-3-1.jpg
RutaencochedesdePuertodelaCruzaElTeide.png
                                                       Vanuit Puerto de La Cruz,
                     met de auto (82,6 km) in bijna 2 uur naar het hoogste punt van Spanje.
Turismo de Tenerife en de Factoría de la Innovación Turística de Canarias laten in de notitie weten, dit initiatief te hebben gesteund met de Create Solutions’-afdeling van de onderneming ‘door een collectie van meer dan 300 panoramische beelden van de Teide te ontwikkelen, zodat de gebruiker een virtuele tour kan maken in het Nationale Park alsof men fysiek aanwezig is.”
000islas-canariaslogo-37.jpg


Betaalde excursies op de Teide

TENERIFE - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft op woensdag 5 februari 2016 officieel het beheer van het Parque Nacional del Teide overgenomen van de Canarische Regering, wat men al deed sinds 1 januari 2016. De eilandpresident, Carlos Alonso, heeft op 4 februari 2016 aangekondigd, dat men een catalogus in voorbereiding heeft voor betaalde dienstverlening in het Nationale Park van de Teide en, dat men de inkomsten zal aanwenden voor behoud van het Park.

De ondertekening van de overdracht van het beheer van het Parque Nacional del Teide van de Canarische Regering naar het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft op woemnsdag 4 februari 2015 gediend als kader voor de eilandpresident, Carlos Alonso, om aan te kondigen dat het Eilandbestuur al beschikt over een eerste voorstel voor een catalogus aan betaalde dienstverlening in het beschermde gebied dat men zal voordragen in de eerstkomende vergadering van het Eilandbestuur en dat hij verwacht, dat men kan rekenen op de goedkeuring van alle politieke partijen. Alonso heeft verzekerd, dat het park nooit onderwerp van politieke discussie is geweest en, “dat het voorstel tot het laten betalen voor dienstverleningen, “een zaak van belang is voor het gehele Eiland.”
teide-2.jpg

                              Een groep excursie gangers aanschouwt de Teide
                         vanaf een van de uitzichtspunten in het Nationale Park.
Carlos Alonso heeft duidelijk willen maken, dat het niet gaat om te laten betalen voor de toegang via de weg die door het Nationale Park loopt. “maar wel voor de dienstem die een toegevoegde waarde geven aan het bezoek.” Zonder aan te geven welk diensten men zal gaan aanbieden.  Alonso heeft aangegeven, dat men betaalde excursies zal gaan opnemen, zowel overdag als ’s nachts, evenals betaalde toegang tot de bezoekerscentra en betaling voor het bewaakte parkeerterrein.

Alonso heeft ook niet aan willen geven hoeveel men zal gaan ontvangen, als men geld gaat innen voor deze diensten, totdat met het voorstel heeft gepresenteerd aan de overige politieke partijen en men tot een akkoord komt; maar de eilandpresident heeft wel gezegd, dat het Cabildo (Eilandbestuur) bij benadering een idee heeft over het percentage aan inkomsten dat men zal gaan ontvangen; bovendien, heeft hij uitgelegd, dat het private bedrijven zullen zijn die de dienstverlening gaan verstrekken welke men opneemt in deze catalogus.

Alonso heeft ook opgemerkt, dat de opzet om te laten betalen voor excursies, parkeren en andere dienstverlening die men kan aanbieden, niet als doel heeft de bezoekersaantallen te doen toenemen, maar het tegendeel, dit te bepreken; maar degene die komt ,“zal een rijkere ervaring hebben in het park,” en daarmee, “voordeel verkrijgen.”

Het Parque Nacional del Teide ontvangt jaarlijks 3,2 miljoen bezoekers, wat zich vertaalt in een dagelijkse bezoekerslast van tussen de 7.000 en 12.000 personen, zo heeft de directeur van het Park, Manuel Durán, uitgelegd.
zzzzzzzislas-canariaslogo-129.jpg


Masca tegen betaling?

BUENAVISTA DEL NORTE - dinsdag 15 september 2015 - Op de westflank van het Parque Rural de Teno in de gemeente Buenavista del Norte opent het gebergte zich en komt de diepste kloof van Tenerife tevoorschijn. Bovenaan deze kloof ligt het meer dan pittoreske gehucht Masca, dat op architectonisch vlak toonaangevend is.

Een van de meest aantrekkelijke excursies op Tenerife is te voet afdalen in de Barranco de Masca, over een niet altijd even ongevaarlijk pad wandelen toeristen door het ravijn, om 600 meter lager bij de Atlantische Oceaan uit te komen.
4620340889.jpg
En daar wringt de schoen… de bewoners van het dorp vegen letterlijk uitsluitend de eigen stoep schoon, en dat is prima; maar, daar waar geen huizen staan, wordt niet geveegd en dat leidt tot een regelrechte ramp.
4620340313.jpg
                                                VIDEO: https://youtu.be/5r7_-u9ZOPE

Afval wordt achteloos achtergelaten, of zwerfvuil komt aangewaaid en hecht zich vast aan natuurlijke hindernissen. Niemand die dit schoonmaakt.
4620340312.jpg                                                                   Masca.
“Betalen voor de toegang tot de barranco (het ravijn) van Masca is de enige, duurzame optie om deze toeristische trekpleister in een fatsoenlijke staat te houden,” aldus staat in een recent plan dat door het Cabildo Eilandbestuur) van Tenerife uiteen is gezet:

“Momenteel ontbreekt het in Masca aan onderhoud, waaronder schoonmaak, waardoor de locatie meer en meer vervuild raakt. Ook de veiligheid laat te wensen over; daarvan zijn de talloze reddingsoperaties getuige. Het gehucht genereert geen inkomsten voor de plaatselijke heropleving !

Maar het plan valt niet in goede aarde bij de bevolking; men vreest een  verminderd bezoekersaantal en daar is de lokale middenstand niet mee gediend. Ook de exploitatie - die via een concessie aan een  particuliere onderneming zou gegeven worden- is niet meteen gunstig onthaald.

En er staat nog meer in het plan:
- zo zouden er toegang.

-moeten er gidsen worden opgeleid.
- moeten er veiligheidsvoorzieningen worden aangebracht.
Een beperking van de bezoekerscapaciteit is daarvan een logisch gevolg: gidsen kunnen geen grote groepen begeleiden, vandaar...

 Er hebben op 28 november 2014, op 4 en 18 maart 2015 al  vergaderingen plaatsgevonden met de buurtbewoners en met plaatselijke ondernemers.  
BuenavistaldelNorte.jpg ubicaciontiendabuenavista.jpgHet Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente willen het actieplan in goede verstandhouding met de betrokkenen uitvoeren. Zo zijn er ondertussen een aantal conclusies geformuleerd:

 - dat Masca tot de top drie van toeristische attractiepolen behoort, betwijfelt niemand; het geheel is een culturele identiteit, hoewel de gemiddelde leeftijd van de bewoners hoog is, en jaar na jaar toeneemt,
- de primaire, economische activiteiten zijn vrijwel niet-consistent,

- terwijl de landbouw achteruit gaat door de ligging in het Parque Rural de Teno; vergunningen worden daardoor niet, of veel te traag afgeleverd.

Een andere conclusie betreft het ‘zelfvermogen tot groeien’ van het dorp: - er is bijna geen regelgeving - en er is weinig parkeergelegenheid - de gemiddelde bezoektijd is heel kort - -er is bijna geen toeristische informatie beschikbaar.

De algemene conclusie in het plan is, dat de enclave leeft en laat leven, niet georganiseerd is en weinig gestructureerd.

Men weet dat Masca dagelijks bezocht wordt door ongeveer 3.000 personen, dat is op jaarbasis ruim 100.000 bezoekers. Men gaat ervan uit, dat 10% van deze bezoekers de kloof te voet afdaalt en naar de Oceaan wandelt; met de omvang van dit wandelverkeer, bestaat ook een rechtstreeks verhoogd risico op ongevallen. Bij de helft van alle reddingsoperaties in 2014 is een helikopter ingezet.

Ook de verkeersstroom naar en van Masca is niet ongevaarlijk; dagelijks is er ‘contact’ tussen voertuigen en vooral bussen die de smalle en gevaarlijke weg naar Masca nemen. En dan heeft men het nog niet eens over het keerpunt aan het eind van de parkeerplaats, dat regelmatig voor ongenoegen zorgt bij de voertuigbestuurders.

Er zal nog veel wind door de barranco (het ravijn) van Masca waaien, voordat men tot een eensgezind plan komt. Nu is het hopen op een zorgeloze toekomst voor deze enclave, met mogelijke veranderingen om de bezoekersaantallen in te dammen…
¡Vamos a ver!
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-46.jpg 


De Teide nodigt uit tot bergwandelen, tot aan de krater van de vulkaan, een ervaring voor het leven!

'Volcano life experience'
is het geregistreerde merk ban de kabelbaan op de Teide

TENERIFE - zondag 2 augustus 2015 - Een ervaring die de moeite van het beleven waard is; in contact met de natuur en met adembenemende vergezichten.

Men hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn, hoewel een goed lichamelijke conditie is aan te raden, om te genieten van een wandeling met een beloning die niet iedereen weet te bereiken: de krater van de vulkaan Teide, het dak van Spanje, waar men - eenmaal daar - kan kijken vanaf een hoogte van 3.718 meter.
VolcanoLifeLogo1.jpg
  'Volcano life experience' is het geregistreerde handelsmerk van de kabelbaan op de Teide.
subida-teide-teleferico203--644x362.jpg
subida-teide-teleferico205--644x362.jpg
Wie kan het beleven van een uniek avontuur weerstaan, met vergezichten die adembenemend zijn en wat zo verleidelijk blijkt te zijn voor bergwandelaars. Een combinatie van

adrenaline, persoonlijke overwinning; lichamelijke- en psychologische controle; levende natuur.
4610246982-1.jpg
                                           Las Cañadas del Teide (Tenerife).
Een bezoek aan de Teide voltooit men met de teleférico (kabelbaan), als het weer dit toelaat, voor het aanschouwen van het spectaculaire landschap van het grootste natuurpark van de Archipel, vanwaar men - bij helder weer- de zes overige eilanden kan zien.
Het basisstation is perfect toegankelijk over de weg en ligt op een hoogte van 2.356 meter; de moderne faciliteiten bestaan uit een kabelbaan met twee cabines - met een maximum capaciteit van 44 passagiers - die de afstand naar de top afleggen in slechts acht minuten.

Vanaf het basisstation kan met de spectaculaire bergtoppen rondom de vulkaan Teide waarnemen.

378001600.jpg
Het hoger gelegen station, op een hoogte van 3.555 meter - tevens eindpunt van de kabelbaan - is het vertrekpunt voor de route naar de krater van de Teide; een wandelingetje, dat een ongeveer uur in beslag neemt en wat gecatalogiseerd is met een: lage moeilijkheidsgraad.

Dit wil zeggen, dat men geen deskundige hoeft te zijn in bergwandelen, om te kunnen genieten; men stelt wel een leeftijdsgrens, van 6 jaar, hoewel in het geval van kinderen die jonger zijn, men overleg kan plegen.
senderismo-1.jpg
De route gaat rondom Los Roques op het eerste gedeelte van het noordoostelijke keteldal en daalt vervolgens af naar het zuidwesten; Life Experience raadt aan, te beschikken over een zonnebril, beschermende kleding, geschikt schoeisel en... veel zin om te genieten.
Astronomic_Night_1740x1160.jpg
subida-teide-teleferico204--644x362.jpg
volcano_life_logo-1.jpg
cata_vinos_teide_02.jpg banners_ofertas_teleferico_v4.jpg
VLE-495-x-2191.jpg
Voor meer informatie over 'Volcano life experience' en wandelen naar de top van Teide, kijkt u op: http://volcanolife.com/senderismo/senderismo_ascenso_al_teide_con_teleferico
1-AAAAislas-canarias-kopie-326.jpg


Op de Teide als het dak van Spanje
Genieten van het aanschouwen van de zonsondergang met een glas champagne in de hand

TENERIFE - zondag 21 juni 2015 - Weinig plaatsen op Aarde maken het presenteren van een soortgelijk spectaculaire show mogelijk, en dat vanaf zoveel meter hoogte.

Een simpele ‘selfie’, een ingelijste professionele foto, maar ook een romantisch diner. Dit alles kan men nu beleven op 'het dak van Spanje’, met een glas champagne in de hand als onderdeel van ‘Atardecer y estrellas’ (‘Zonsondergang en sterren’); een excursie, die via Vulcano Life Experience binnen het bereik ligt van iedereen die de combinatie wil aangaan van een sterrenkundige waarneming en een exclusief, culinair diner.
Zie: http://volcanolife.com/estrellas/atardecer_y_estrellas_en_el_teide
atarcedecer-teide-estrellas201--644x362.jpg
                   De ‘mar de nubes’ (wolkenzee) gezien vanaf de top van de vulkaan.
atarcedecer-teide-estrellas208--644x362.jpg
Deze nachtelijke ervaring begint met het aanschouwen van de zonsondergang vanaf een van de uitzichtspunten van het Parque Nacional del Teide. De excursie die wordt verzorgd door Vulcano Life Experience, gaat van start met het stijgen met de teleférico (kabelbaan) naar het op 3.555 meter hoogte gelegen, bovenste station; vanwaar de bezoekers via een wandelpad naar het westelijke deel van de Vulkaan gaan.

atarcedecer-teide-estrellas203--644x362-1.jpgDaar wacht hen een glas champagne, om te genieten van de zonsondergang en het opmerkelijke verschijnsel van de projectie van de schaduw van de vulkaan in de atmosfeer. Met de laatste zonnestralen daalt men vanuit basisstation af naar de locatie waar men kan genieten van de Canarische gastronomie met een cocktail en een culinair diner.
atarcedecer-teide-estrellas202--644x362.jpg

Een hemel vol sterren
Na het diner begint een andere voorstelling. De donkerde hemel van het nationale park vult zich met sterren en het zwerk toont zich aan de bezoeker op een verrassend duidelijke en heldere wijze, feit is, dat de hemel boven Tenerife wordt beschouwd als een van de meest heldere en transparante ter wereld, samen met die van Hawaii en Atacama.
atarcedecer-teide-estrellas206--644x362.jpgDe laatste kers op de taart van deze activiteit komt aan de hand van de Sterrenkunde. Gespecialiseerde gidsen leggen de hemel van deze nacht uit aan de bezoekers, die genieten van het aanschouwen van de verschillende sterrenbeelden en de mythologische verhalen die daaraan gekoppeld zijn.
atarcedecer-teide-estrellas205--644x362.jpg
Daarna is de beurt aan de lange afstandstelescopen, waarmee men met eigen ogen de maan, planeten, of clusters, en andere verschijnselen kan zien.
Zie: http://volcanolife.com/estrellas/atardecer_y_estrellas_en_el_teide
1-AAAAislas-canarias-11.jpg


Loro Parque
neemt aquarium met medusa’s in gebruik

PUERTO DE LA CRUZ - donderdag 22 mei 2014 - Loro Parque op Tenerife heeft op vrijdag 16 mei 2014 een nieuw aquarium in gebruik genomen waarin men honderden medusa’s (kwallen - Portugees oorlogsschip), tentoonstelt, van bijna doorzichtige Canarische aguavivas tot paarse exemplaren uit tropische zeeën, die zwemmen in bassins met ruim 100.000 liter zeewater.

Aqua Viva’ is de naam van deze nieuwe afdeling in de Tinerfense dierentuin, waar mem kan zien hoe deze ongewervelde zeedieren drijven in een aquarium met een oppervlakte van 500 m².


Het idee is om de eigenaardigheden te ontdekken van deze wezens die huizen in alle oceanen en tropische gebieden op aarde, van de meest koude wateren tor de meest warme; en uiteraard ook van die, welke men aantreft rond de Canarische Eilanden.

De nieuwe afdeling bestaat uit diverse aquaria en een kweekruimte waar men, naast medusas (kwallen), ook indrukwekkende haaien (Puntas Negras = Carcharhinus melanopterus – Zwart punt rif haaien en Puntas Blancas = Carcharhinus longimanus = oceanische wit punt haaien) kan bewonderen, evenals honderden veelkleurige tropische vissen.

Xoán Domínguez, die verantwoordelijk is voor het aquarium van Loro Parque, laat weten, dat de installatie bestaat uit zeven aquaria en een lagune mangrove rif en daarnaast is er een kweekruimte en zijn er tanks waar de bezoekers de gehele levenscyclus van de medusa’s kan volgen, vanaf hun ‘kindertijd’, via de poliepen, tot aan het volwassen worden.

De bezoekers kunnen zeven soorten medusa’s aanschouwen - hoewel er 17 worden gekweekt - die langzaam het aanzien zullen veranderen van de nu in gebruik genomen tentoonstelling.

Daaronder de medusa ‘Cassiopeia xamachana’ (Mangrovekwal) uit de Cassiopeidae familie ,  die ondersteboven leeft, liggend op een zanderige bodem van de lagunes, voor het uitvoeren van fotosynthese (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mangrovekwal).

Ook zwemmen er maan medusa’s en paarse kwallen, die een groot zwemvermogen hebben, net zoals de soort aguaviva canaria.

Bovendien zijn er diverse soorten van de medusa ‘hievo frito’ (‘gebakken ei’-kwal) te zien, zogenoemd vanwege de karakteristieke vorm van de volwassen exemplaren.

En in ‘Aqua Viva’ laat men voor het eerst in gevangenschap een verschijnsel zien, dat uniek is in de wereld: dat van vissen die in symbiose leven met de medusa imperial (Portugees oorlogsschip), de kwal die bijna doorzichtig is en 3 tot 8 centimeter groot is.

Ook bezienswaardig zijn de kwallen en de zee netels - sommigen met tentakels van twee meter - die in deze installaties hun schoonheid tonen, waarbij men zich heeft ingespannen om de water-stroming, de verlichting en het geluid te produceren, met het doel de bezoekers de  sfeer te laten beleven van een ‘fantastische’ omgeving.

“De verscheidenheid aan medusa’s heeft zelfs ons verbaasd,” legt Xoán Domínguez uit, want afhankelijk van het licht vertonen sommigen intense kleuren voor het realiseren van de fotosynthese en die “spectaculair’ variëren van paars tot rood, blauw en geel; en binnen dezelfde soort zijn enkel exemplaren die blauwachtig zijn en andere die naar paars, of bruin neigen.”

En de diversiteit doet zich ook voor in hun morfologie, klok- of paraplu-vormig om te zwemmen, zo geeft de aquariumbeheerder aan, die laat weten. dat sommige soorten ‘probleemloos’ samenleven met andere, ondanks dat sommige medusas (kwallen) stekende tentakels hebben.

Momenteel zijn er in het aquarium 900 exemplaren en dat kunnen er 1.500 worden als de tentoonstelling compleet is. En Xoán Domínguez benadrukt, dat deze bijzonder delicate organismen, drijvend in de tank, de bezoeker ‘betoveren’.

“Hun zwemmen, straalt rust uit,” aldus Xoán Domínguez, die erop vertrouwt dat de bezoekers kunnen genieten van de majestueuze bewegingen van deze zeedieren “en, dat zij zich kunnen inleven in de wereld waarin deze zweven.”

Bovendien richt de nieuwe tentoonstelling in Loro Parque zich op de voorlichting voor het behoud van het milieu en - hoewel deze creaturen kunnen steken - wil men laten zien, dat ze nodig zijn voor het leven in zee, en ze de juiste voeding zijn voor schildpadden, tonijnen, haaien en vissen, want de medusa’s bestaan voor 99% uit water en vormen de basis voor de hydratatie van andere soorten.

1-AAAAislas-canarias-16.jpg


De Teide besneeuwd

Men verwacht een lawine aan bezoekers
Speciale operatie ter vermijding van chaos op de Teide

VILAFLOR / LA OROTAVA - zaterdag 14 december 2013 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife hanteert gedurende het gehele weekeinde van 14 december 2013 de ‘Operativo Nevadas’ (‘Operatie Sneeuw’), om bezoekers een veilige toegang te garanderen tot het Parque Nacional del Teide. Zo regelt men de toegangsroute vanuit het zuiden van het Eiland (via Villaflor en Chío). De weg van La Orotava wordt gebruikt als afdalingsroute, en die van La Esperanza is afgesloten.

De regeling is van kracht op zaterdag 14 en zondag 15 december 2013 van 09:00 tot 17:00 uur, zo heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife aangegeven in een communiqué, waarin men meedeelt, dat de enige toegang naar het Nationale Park van de Teide, via het zuiden van het eiland zal zijn(via de TF-21 Boca Tauce-Chío en Vilaflor).

              De besneeuwde top en de
cañadas (gletschers) van de vulkaan Teide,
     na de nodige storm- en neerslagfronten die over de Archipel zijn getrokken
                                         in november en december 2013.

De voertuigen die de Teleférico passeren (pk 43 op de TF-21) moeten afdalen via La Orotava, die dan als eenrichtingsweg zal functioneren.

DeTF-24 (La Esperanza) blijft - wegens plaatselijke ijsvorming op het wegdek - afgesloten voor alle verkeer.

De Guardia Civil zet een speciaal controle-team in op deze locaties, om het verkeer in goede banen te leiden.

Her Rode Kruis houdt twee ambulances in gereedheid, voor het verrichten van evacuaties, als dit nodig mocht blijken te zijn.

De ‘Operativo Nevadas’ probeert de verkeersproblemen op te lossen welke de massale toestroom van voertuigen in de afgelopen sneeuwdagen heeft veroorzaakt, waarbij sneeuw en een grote mensenmenigte de nodige gevaren kunnen opleveren.

Daartoe heeft men enkel gedragsregels ingesteld, om de toegangen te regelen, de files te verminderen en te voorkomen, dat de wegen verstopt raken.

Door deze regeling blijft er steeds een rijbaan geheel vrij.

Hoewel op de weg eenrichtingsverkeer van toepassing is, wijst men erop, dat de voertuigen de verplichting hebben, voortdurend op de rechter rijbaan te rijden.

Bovendien biedt de openbaar vervoersmaatschappij TITSA gedurende het weekeinde een speciale busdienst aan voor de toegang naar het Parque Nacional del Teide, om zodoende files voor eilandbewoners en toeristen te voorkomen.
Buslijn 342 maakt dagelijks vier ritten tussen Costa Adeje en het Nationale Park, deze bus vertrekt elk uur, vanaf 09:15 tot 12:15 uur, vanaf het Busstation van Costa Adeje (vertrektijden: 09:15 - 10:15 - 11:15 en 12:15 uur).

Om het halve uur wordt dan de retour reis aanvaard vanuit het Nationale Park vanaf 15:30 tot 17:00 uur (vertrektijden: 15:30 - 16:00 - 16:30 en 17:00 uur), het tijdstip waarop men de toegangen tot de Teide sluit.

Na de intense regenval en zware windstoten die zich de afgelopen dagen op het eiland hebben voorgedaan, zullen dit weekeinde de bos wegen voor het publiek zijn afgesloten, evenals de wandelpaden van  het Parque Natural de la Corona Forestal en die in  de andere beschermde natuurgebieden die deel uitmaken van de bos ring van Tenerife:
- Ifonche,
- Las Siete Lomas,
- Las Lagunetas,
- Las Palomas
 - Chinyero.

Ook zal men de recreatiegebieden afgesloten houden van:
- Laguneta Chica (Santa Úrsula, Los Frailes (Arafo),
- Las Hayas (Icod)
- Fuente Pedro (San Juan de la Rambla).

De details van deze operatie heeft men bekend gemaakt tijdens  een vergadering  die op vrijdag 13 december 2013 heeft plaatsgevonden en waaraan is deelgenomen door vertegenwoordigers van:
- de Veiligheidsdiensten,
- Milieuzaken,
-  de Dienst Wegenonderhoud  van het Cabildo (Eilandbestuur),
- het Parque Nacional del Teide,
- de Guardia Civil,
- het Provinciale Directoraat Verkeerszaken,
- de Noodhulpdienst Anagam,
- het Rode Kruis,
- de  Ambulancedienst Servicio de Urgencias Canario,  
- het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (CECOES)  1-1-2 (= de Alarmcentrale).

1-AAAAislas-canarias-15.jpg


 

Het Palmétum in Santa Cruz
is de grootste palmentuin van Europa

De palmenoase wordt voor het publiek geopend
in oktober 3013

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 13 augustus 2013 - Het verhaal zonder einde over het Palmétum in de kust-wijk Cabo Llanos in Santa Cruz de Tenerife lijkt eindelijk licht te gaan zien aan het eind van tunnel. Het palmenpark op de voormalige vuilnisbelt - naast het Parque Marítimo wat beschikt over twee grote zwembaden, een peuterbadje en een strandje - zal in oktober 2013 voor het grote publiek worden opengesteld, aldus berichten uit het Gemeentehuis. Tot nu toe was het park tijdens de aanleg uitsluitend op afspraak te bezoeken via de Gemeente.

De wethouder van Openbare Werken, Dámaso Arteaga, heeft aan de persmedia laten weten, dat de Gemeente momenteel het Palmétum klaar maakt voor de opening.

palm23_large.jpg Enkele details, zoals het beheer, moeten nog geregeld worden, waarbij de Gemeente denkt aan een model zoals het beheer voor de Botanische Tuin van Puerto de La Cruz, dus met entreegeld, regelmatige openingstijden, evenals voorschriften voor het houden van evenementen.



Strandplezier en uitgaanscentrum

Arteaga heeft ook de verlenging aangekondigd van de zeeboulevard die om het Palmétum loopt. Hier zouden in zee aflopende platforms aangelegd worden voor zonnebaders en badgasten; ook komen er - vooral bij jongeren favoriete - horecaterrassen, waartegen omwonenden bezwaren hebben ingediend vanwege de geluidshinder; reden waarom de boulevard aanzienlijk verlengd moet worden en die, volgens wens van het Gemeentebestuur, gefinancierd zal worden door private ondernemers.

                        Het Parque Marítimo (Santa Cruz de Tenerife).

Een idee van César Manrique

De ‘Lazareto’-vuilnisbelt (zo genoemd omdat hier ooit een lazaret heeft gestaan voor lepralijders) was tot aan de sluiting in 1983 een schandaal voor de Stad en verpestte de lucht. Toen kwam de bekende kunstenaar en landschapsarchitect César Manrique met het idee, het grote openluchtzwembad van Santa Cruz aan te leggen - een van de laatste projecten die hij bij leven is begonnen. César Manrique wilde niet alleen zomaar een botanische attractie aanleggen, maar hier tegelijkertijd - als symbool voor een ongerepte natuur - palmen uit alle delen van de wereld samenbrengen.

 Het idee is opgepakt en in 1995 is men - met fondsen van de Europese Unie en van de Gemeente Santa Cruz de Tenerife - begonnen met de aanleg van het palmenpark onder de botanische leiding van de landbouwkundige Manuel Caballero Ruano en de bioloog Carlo Morici. De landschapsarchitect Carlos Simón leidde het aanleggen van de diverse vijvers, watervallen, bruggen en wandelpaden tijdens de aanleg van de eerste tuinen in de periode 1996-1999.
De ontwikkeling van het project is plotseling gestopt in 2000, wegens gebrek aan financiële middelen. Sindsdien heeft men er - tot 2006 - alleen onderhoud gepleegd.

Gedurende 2007 en 2008 zijn er met de oprichting van de stichting Fundación Canaria del Jardín Botánico del Palmétum de Santa Cruz een aantal belangrijke werken uitgevoerd, om het park verder te voltooien. Het gehele irrigatiesysteem is toen vernieuwd en de onafgemaakte hellingen zijn aangelegd en aangeplant. De levende have is verbeterd en aangevuld. Er zijn nieuwe geografische secties gestart voor Borneo, de Filipijnen en Nieuw Guinea.

Het Palmétum (de Palmentuin) van Santa Cruz de Tenerife is een botanische tuin van 120.000 m² toegelegd op palmen (Arecaceae). Het park is verdeeld in ‘bio-geografische secties’ en omvat een groot systeem van watervallen, beekjes en vijvers, een etnografisch museum gewijd aan palmen, en een schaduwrijke-kas. Een grote, waardevolle palm collectie van meer dan 400 soorten wordt sinds 2000 nog steeds onderhouden en verbeterd, terwijl het wacht op verdere ontwikkelingen. In 2000 is de Stad Santa Cruz de Tenerife lid geworden van de van de Internationale Palmenvereniging.

Ondertussen hoopten zich de aanbiedingen uit alle delen van de wereld op, waarbij palmen, of hun zaden, cadeau werden gedaan, of zijn geruild tegen Canarische Palmen. De verkregen planten en zaden heeft men laten  acclimatiseren in de broeikas en vervolgens op hun definitieve locatie in de tuin aangeplant, die nooit opengesteld is geweest voor het grote publiek. Nu moet het in oktober 2013 zover zijn, dat de wens van de grote kunstenaar César Manrique in vervulling gaat.

Rijkdom aan soorten
Het Palmétum (palmen park) is ingedeeld naar de herkomstgebieden van de palmen (bijvoorbeeld: de Caraïben, Madagaskar, Indochina enz.). Het themapark beschikt over een Etnografisch Palmen museum - een ondergrondse structuur, bedekt met vegetatie waarvan de hoofdingang is ontworpen, om eruit te zien als een "bos". Het bevat een collectie van palm-gerelateerde objecten, een herbarium, collegezalen en klaslokalen.

Verder is er in het park een broeikas, een bomenschool en een zogenoemd Umbráculo; een achthoekig gebouw met een koepelvormig dak en een schaduwrijk en vochtig interieur; een  omgeving, waarin diverse palmen soorten zijn tentoongesteld die alleen onder deze omstandigheden groeien.

Het Palmétum is het themapark met de grootste collectie palmbomen in Europa; met ongeveer 3.600 palmen van 1.600 verschillende soorten, waaronder 470 waardevolle en zeldzame, en 72 met uitsterven bedreigde soorten.

Weliswaar zijn er wereldwijd meerdere duizenden palmen soorten, maar veel daarvan groeien uitsluitend onder tropische klimaatvoorwaarden. Aldus is het geen gemakkelijke opgave geweest, om zoveel palmen soorten in een en dezelfde omgeving te kweken.

Levende collecties
Sinds 2008 bevatten de tuinen naar schatting in totaal 1.200 palmen, waarvan er 960 beschreven zijn met naar schatting 3.100 exemplaren. Van de aanwezige soorten staan er 72 op de rode lijst van de IUCN, omdat ze bedreigd zijn met uitsterven.
De meest aanwezige soorten: Arecaceae: (404), Bromeliaceae (89), Cactaceae (31), Agavaceae (26), Moraceae (27), Pandanaceae (10), Mimosaceae (14), Zamiaceae (12)

De meeste ondersoorten van palmen: (Arecaceae): Coccothrinax (43), Dypsis (21), Chamaedorea (18), Livistona (14), Pritchardia (12), Syagrus (12), Copernicia (11), Arenga (10).

De heuvel is verdeeld in ‘bio geografische afdelingen’, om ruimte te bieden aan palmen flora uit diverse delen van de wereld. De secties variëren in afmetuing van 1.000 tot 20.000 m²

De collectie waarmee men zich richt op eilandpalmen en die gewijd is aan de Caraïben, is de grootste. De Collectie van Caraïbische palmen Thrinax, Coccothrinax en Hemithrinax is een van de meest complete in de wereld en is afkomstig van diverse expedities naar leefomgevingen in het wild en van samenwerking met botanische tuinen in de Caraïben, speciaal die met het Montgomery Botanical Center in Miami, de Jardín Botánico Nacional de Santo Domingo en de Jardín Botánico Nacional de Cuba.

Sommige palmen soorten zijn in voldoende aantallen gekweekt, zodat er voldoende zaad is van IUCN soorten. Bijzonder is de Coccothrinax borhidiana O. Muñiz,  wat een langzaam groeiende, volgens de IUCN met uitsterven bedreigde soort, die in de botanische tuinen vertegenwoordigd is met 17 in 1996 uitgezaaide exemplaren, die nu bloeien in de Caraïbische afdeling.
palmetum-santa-cruz-de-tenerife_large.jpg

De  secties met sommige van de meest opmerkelijke soorten:

- De  bio geografische afdeling van de Caraïbische Eilande
n
Deze is de grootste van allemaal en is een grote, met watervallen voorziene rots, waarvan het water in een vijver terecht komt die omgeven is met een zanderige bodem en kokospalmen. Hier treft men een van de meest complete collecties van de Coccothrinax aan. Er zijn volwassen exemplaren van de Acrocomia, diverse soorten van de Copernicia, zoals de Copernicia ekmanii en  de Copernicia baileyana. Andere palmen zijn Syagrus amara, Pseudophoenix sargentii, Sabal palmetto, Acoelorraphe wrightii, Zombia antillarum  en diverse soorten koningspalmen (Roystonea), Gaussia en Hemithrinax.
- De  biogeografische afdeling van Zuid-Amerika

Sommige in dit gedeelte aangeplante palmen zijn de: Syagrus botryophora, Syagrus vermicularis, Syagrus sancona, Allagoptera caudescens, Mauritiella armata, Ceroxylon alpinum, drie exemplaren Trithrinax, diverse Butia, en Attalea.
- De  bio geografische afdeling van Nieuw Caledonië

Met Kentiopsis oliviformis, Chambeyronia macrocarpa, Burretiokentia, diverse Araucaria-bomen en andere, in Nieuw Caledonië  endemische planten.
- De bio geografische afdeling van Hawaii

Met diverse exemplaren van de  Pritchardia, zoals Pritchardia minor, Pritchardia munroi, de Pritchardia hillebrandii en andere  oorspronkelijke bomen die in deze afdeling groeien zoals de  Acacia koa, Erythrina sandwicensis, en de Hibiscus arnottianus variëteit immaculatus.
- De biogeografische afdeling van Australië
Vertegenwoordigd met de soorten Ptychosperma, Livistona, Archontophoenix, Corypha, Carpentaria, Normambya, Wodyetia.
- De bio geografische afdeling van Indo China
Met o.a. Arenga porphyrocarpa, Areca triandra, Corypha umbraculifera, Chuniophoenix, Rhapis, Arenga engleri, Arenga pinnata, Wallichia disticha, Livistona saribus, Livistona rotundifolia en Licuala spinosa.
- De bio geografische afdeling van de Mascarenen
aangeplant met exemplaren van de soorten  Hyophorbe, Latania en Dictyosperma.

- De bio geografische afdeling van Afrika
met Raphia australis, Borassus aethiopum, Jubaeopsis caffra, Elaeis guineensis en Hyphaene.
palmetum-de-santa-selectie-van-madasagkar_large.jpg
De bio geografische afdeling van Madagaskar

Deze sectie omvat een gras gazon met een groot aantal van de Bismarckia nobilis en de Dypsis cabadae. Veel palmen staan langs een grote vijver, zoals de Beccariophoenix, Ravenea glauca, Ravenea rivularis en veel exemplaren van Dypsis soort. Bij de vijver groeit een Baobab van Madagaskar, de  Adansonia madagascariensis en, er zijn veel endemische bomen aangeplant in dit  gebied.
- De bio geografische afdeling van Midden Amerika
Opmerkelijke palmen zijn hier de: Attalea cohune, Sabal mauritiiformis, Sabal mexicana, Sabal yapa, Gaussia maya, veel Acoelorraphe wrightii en sommige exemplaren van de soorten Brahea en Chamaedorea.
- De bio geografische afdeling van Nieuw Guinea
Deze afdeling is opgestart in 2007 in een (barranco) ravijn, dat een grote vijver omsluit; hier groeien jonge exemplaren van de Cocos nucifera, Livistona, Ptychosperma, Rhopaloblaste, Salacca, Areca en veel andersoortige bomen die schaduw moeten geven.
- De bio geografische afdeling van Borneo en de  Philipijnen
Een nieuwe afdeling, welke is aangeplant in de periode 2007-2008 met  exemplaren  van de Cocos nucifera, Arenga pinnata, Adonidia merrillii, Heterospathe  en veel andersoortige bomen.
- De bio geografische afdeling van het 'Thermofiele boslandschap van de Canarische Eilanden’
Dit is het grote gedeelte met uitzicht op het Noordelijke gedeelte van de barranco (vallei), aangeplant met plaatselijke flora die endemisch is op de Canarische Eilanden. Er staan veel Phoenix canariensis en andere inheemse soorten, zoals dragos (Dracaena draco = drakenbloedbomen), Pancratium canariensis en Apollonias barbujana.

Geraadpleegde bron:
http://en.wikipedia.org/wiki/Palmetum_of_Santa_Cruz_de_Tenerife
1-AAAAislas-canarias-14.jpg


Eerste witte marlijn van het seizoen gevangen door Nederlander

ARMEÑIME-ADEJE - dinsdag 7 mei 2013 - De eerste witte marlijn (Tetrapturus albidus of Kajikia albida) van het seizoen is op maandagmiddag 6 mei 2013 boven water gehaald door Martin de Goeij uit Nederland.

Tijdens zijn verblijf in B&B ‘Felix Casanova’ op Tenerife, heeft hij een trip geboekt bij GavinGlenFishing en met succes. Een Tetrapturus albidus of Kajikia albida van bijna 2 meter lang en ruim 25 kilo... wat een vangst!

 


Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) is niet zo dol op het organiseren van de vishengelsport...
gggg_large.jpg
...vandaar, dat na het fotograferen de zwaardvis teruggezet is in zee... deze marlijn zal zich nog wel een keer bedenken vooraleer in het aas te bijten, zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_marlijn


Gasthuis Felix Casanova:

http://www.felixcasanova.eu/gasthuis-felix-casanova/het-gasthuis/


GavinGlenFishing :
http://www.fishing-in-tenerife.com/


1-AAAAislas-canarias-13.jpg

 


Loro Parque vier veertig-jarig bestaan

PUERTO DE LA CRUZ - donderdag 27 december 2012 - Bestendigheid, duurzaamheid, hoge kwaliteitsnormen, hard werken, liefde voor de natuur en een goede portie ondernemerschap hebben Loro Parque in de afgelopen 40 jaar doen uitgroeien van 13.000 tot de huidige 135.000 m² en tot een dierenpark, dat sinds de opening met ruim 43 miljoen bezoekers tot een van de sterkste toeristenmagneten van de Canarische Eilanden maakt.

17 december is voor Wolfgang Kiessling een magische datum, precies veertig jaar geleden opende Loro Park voor de eerste keer de poorten. En ook in de tijd daarna heeft hij steeds deze datum gekozen als het ging om de inwijding van een nieuwe attractie. In 2012 is dan ook bijzonder groot feest gevierd. Op 17 december 2012 is een groot aantal eregasten uit het openbare leven van de Canarische Eilanden bijeengekomen, samen met vele vrienden en bekenden, voor een ‘Big Party’ ter ere van het 40-jarig jubileum.


Wolfgang Kiessling - jaargang 1937 - is met zijn recreatie-imperium op Tenerife een van de meest succesvolle Duitse ondernemers in het buitenland.

'Toute Tenerife’ is gekomen om mee te vieren. Ruim 2.000 gasten, onder aanvoering van de Canarische President Paulino Rivero, Eilandpresident Ricardo Melchior; de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden, María del Carmen Hernández, en Bisschop Bernardo Álvarez hebben plaats genomen in ‘Orca Ocean’.


                                               Na het dankwoord van Keissling
             volgden toespraken van de Canarische president Paulino Rivero (midden);
                 de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden,
                                           María del Carmen Hernández,
   en van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Ricardo Melchior
.
Rivero heeft in zijn toespraak de enorme bijdrage benadrukt, die Wolfgang Kiessling en zijn onderneming voor de ontwikkeling van het Eiland hebben geleverd. “Wij Canario’s zijn hem veel dank verschuldigd,” verklaarde de president en voegde hier aan toe, “dat het tegenwoordig moeilijk is, zich het verleden, het heden en de toekomst van Puerto de La Cruz voor te stellen zonder Loro Parque.

Wolfgang Kiessling bedankte in zijn toespraak alle vrienden, medewerkers en sponsoren, evenals ook zijn vrouw en zoon.

Een kleurrijke licht- en geluidsshow, gelardeerd met optredens van acrobaten en dansers; en een spectaculaire nieuwe Orka show, waren de afronding van het officiële deel van het feest.

Het begin van het Paradijs
In dit korte bestek kan 40-jaar ondernemersgeschiedenis amper een plaats krijgen. Toch mogen de belangrijkste gebeurtenissen en hoogtepunten in de ontwikkeling van Loro Parque hier niet onvermeld blijven.

Wolfgang Kiessling hoefde zich destijds, 40 jaar geleden, niet twee keer te bedenken. Hij wilde met zijn gezin naar Tenerife, naar het paradijs. Over wat voor een bedrijf hij daar zou beginnen had hij lang en intensief nagedacht. Hij heeft vele gesprekken met zijn vader gevoerd, “de beste raadgever die ik oit heb gehad.” Destijds raadde vader Kiessling zijn zoon dringend het plan voor een safari-park op Tenerife af, waarmee deze aanvankelijk flirtte. Maar het moest beslist iets met dieren zijn. Zo raadde vader zijn zoon aan, liever iets met papegaaien te beginnen. Zijn leuze: “Die eten dagelijks een handjevol voer en worden 100 jaar oud,” is ondertussen in  Loro Parque een gevleugeld woord geworden. Tegenwoordig herbergt het Park wereldwijd de grootste verzameling papegaaien - bijna 4.00 exemplaren van 350 verschillende soorten!

Het succesverhaal begint op 17 december 1972. De zwaar bewolkte hemel die zich verhief op de dag dat Kiessling voor de eerste keer de poorten van zijn destijds 13.000 m² grote Loro Parque opende - waar 150 papegaaien te bezichtigen waren - beloofde niet veel goeds. “Het regende pijpenstelen,” herinnert hij zich, “en er kwam geen mens. Op de eerste dag hebben we het Park gesloten, zonder ook maar een peseta aan inkomsten gehad te hebben.

Maar de volgende dag heerste een stralende zonneschijn en, de situatie veranderde snel. Alleen ging dit niet vanzelf. Destijds al was de ondernemersgeest van Wolfgang Kiessling waarneembaar, die met het bereikte niet tevreden was. Het moest iets worden, wat uniek in Europa zou zijn..

Zo kreeg de Amerikaanse Greg Fletcher de opdracht, een papagaaienshow op te zetten. De bezoekers waren gefascineerd; zoiets had men nog nooit gezien, destijds vond de show plaats in de cafetaria van het park, waar al snel de beroemde ‘Loro Parque-cocktail’ werd aangeboden.

Daar waar tegenwoordig de Flamingo-weidegrond is, waren voorheen drie tennisbanen, met daarnaast, waar nu het Grill-restaurant is, een cricket-veld. Op het met een huurkoop aangeworven grondstuk stond een groot herenhuis in Canarische bouwstijl. In 974 is dit pand omgebouwd tot luxehotel. Het Loro Parque-hotel werd omgeven door een heerlijk park en gaf de bezoekers de mogelijkheid, een onvergetelijke vakantiebelevenis midden in de natuur mee te maken. Het Loro Parque-hotel was met zes gastenkamers overigens een van de kleinste hotels van Spanje en met vijf sterren gelijktijdig een van de meest luxueuze. Eveneens herbergde het hotel een Frans Gourmet-restaurant: ‘La Cuisine Française’. Spoedig verwierf het hotel wereldwijd de naam, een klein paradijs te zijn.

Loro Parque groeide van jaar tot jaar en raakte binnen en buiten Spanje steeds bekender. De 134.000 m² grond waren op de duur niet meer voldoende en zo werd het nabijgelegen grondstuk aangekocht.

In 1982 werd het “Zwarte Continent” voltooid op een 30.000 m² groot grondstuk, dat speciaal voor dit doel was aangekocht. In die tijd telefoneerde de burgemeester van Puerto de Las Cruz met Loro Parque. Hij maakte zich grote zorgen over het lot van vijf chimpansees, die o het politiebureau waren ondergebracht, en vroeg Loro Parque, de primaten op te nemen. Per slot van rekening was dit de enige dierentuin-inrichting in het gehele Orotava-dal. Het ging om te groot geworden dieren, waar straatfotografen destijds - nu onvoorstelbaar- op klantenjacht gingen met tijger-, leeuwen- en chimpansee-baby’s. Loro Parque bouwde een grote voorziening voor de chimpansees, en al spoedig vormden deze dieren een nieuwe attractie. Dit kan het omslagpunt van het Loro Parque genoemd worden. Het goede doel bood Wolfgang Kiessling een nieuw perspectief, namelijk de wens, om niet alleen papegaaien, maar ook andere dieren in het park op te nemen.

In 1984 begint de bouw van, wat ooit het grootste dolfinarium van Europa moest worden. Gelijktijdig verwerft het Loro Parque zes dolfijnen, die in Key Largo (Florida) getraind zijn. In hetzelfde jaar wordt nog eens 65.000 m² grond aangekocht voor de uitbreiding van het Park. Op 24 september 1987 is het dolfinarium ingewijd. Tegelijkertijd begint Loro Parque met de financiering van een project voor het behoud van endemische Amazone-soorten op het eiland Dominique (Kleine Antillen) en legt daarmee de grondteen voor de ontwikkeling van de toekomstige Loro Parque-Stichting.

In november 1988 is de orchideeën kas in gebruik genomen en in december 1990 de Afrikaanse markt; in oktober 1991 is het tijger-eiland geopend. In 1992 wordt, naar aanleiding van het 20-jarig bestaan, de parkoppervlakte wederom vergroot en wordt verdubbeld. Als nieuwe attractie komen de haaientunnel, de zeeleeuwen-accommodatie met show en het gorilla-verblijf erbij.

In 1993 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Galyani Vadhana van Thailand een bezoek gebracht aan Puerto de La Cruz en heeft officieel het Thai dorp geopend, dat Thaar naam draagt en wat het grootste Thai bouwwerk is buiten Thailand.

Mijlpaal in milieubescherming
In december 1994 is de Loro Parque Fundación - de Stichting -  in het leven geroepen en bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen als instelling zonder winstoogmerk geregistreerd. Nadat alle wettelijke formaliteiten geregeld waren heeft het Loro Parque de gehele papegaaiencollectie aan de stichting geschonken.
In talrijke landen in de wereld zet de Stichting diverse programma’s op, voor het behoud van de diersoorten, voor milieu-educatie van de lokale bevolking en levert bijdragen voor onderzoek. Door de jaren heen heeft de Loro Parque-Stichting 85 projecten op vijf Continenten ondersteund met ruim $10 miljoen. In januari 1965 heeft Koningin Sirikit van Thailand het Loro Parque bezocht. De koningin is erelid geworden van de Loro Parque Fundación.

In 1996 ontstond het ‘Naturavision’ gebouw; een ronde, met spiegels beklede koepel. Twee jaar later is men begonnen met datgene wat twee jaar later aan het publiek werd gepresenteerd als ‘Planet Penguin’ - het grootse ‘pinguïnarium’ ter wereld. De spectaculaire, Antarctische leefomgeving van de koningspinguïns is op 17 december 1999 officieel met een groots feest ingewijd.


                                                   De Orka show...

                  ... en de Antarctische leefomgeving in ‘Planet Penguin’
                           behoren tot de grootste  attracties van het Park.
          Bij de opening hebben de beide installaties wereldwijd een maatstaf gezet.
Uiteraard heeft in de tussenliggende jaren ook het een en ander plaatsgevonden, maar de volgende mijlpaal in zijn geschiedenis bereikt het Loro Parque op 17 februari 2006 met de opening van ‘Orca Ocean’, tot nu toe de grootste attractie van het park.

Ruim 2.000 genodigde gasten, onder wie veel politici en de ‘upper ten’, kwamen naar de première in de reuzen grote, nieuwe installatie, waar sindsdien vier uit de VS geïmporteerde zwaardwalvissen het publiek enthousiast maken.

Met een capaciteit van 22 miljoen liter voortdurend gereinigd en gekoeld zeewater, dat op een diepte van 65 meter rechtstreeks uit de Oceaan opgepompt wordt, rekent men ‘Orca Ocean’ tot de grootste installaties in hun soort die ooit gebouwd zijn. Met het verstrijken de jaren heeft de zwaardvissenfamilie ook nageslacht gekregen. Op 12 oktober 210 heeft Kihana, na een draagtijd van 17 maanden, haar eerste kalf ter wereld gebracht, dat de naam Adán heeft gekregen. In augustus 2012 is zusje Vicky geboren. Sinds december 2011 is ‘Orca Ocean’ ook het thuis van Morgan; een orka-wijfje, dat in de zomer van 2010 voor het Waddeneiland Ameland volledig uitgehongerd en verzwakt is aangetroffen en gered werd, en later op gerechtelijk bevel naar het Loro Parque is gebracht.

In de elkaar opvolgende jaren zijn er steeds weer nieuwe verrassende attracties bijgekomen. Zo is in 2009 indrukwekkende vrije-vlucht volière ‘Katandra Treetops’ geopend, waarmee Kiessling weer eens een maatstaf heeft neergezet. De volière, waar de bezoeker een wandeling in kan maken, heeft een volume van ruim 17.000 m³ en een oppervlakte van 3.000 m² en is daarmee net zo groot als de zaal van de Parijse Opera.
          In het jubileumjaar 2012 keert het Loro Parque terug naar zijn  wortels
                  en presenteert men een nieuw decor voor de Loro Show -
                                          waarmee alles ooit is begonnen.

In april 2012 is Wolfgang Kiessling met de opening van de geheel gerenoveerde Loro Show bewust naar zijn wortels teruggekeerd. De papegaaienshow richt bij het veertigjarig jubileum de focus op de dieren die het Loro Parque van zijn naam voorzien hebben en, die dit wereldberoemd hebben gemaakt.

 
Het principe van voortdurende verbetering en vernieuwing wordt door Kiessling ook na veertig jaar nog steeds gehanteerd. De meest recente opening heeft enkele weken geleden plaatsgevonden, toen op 14 november 2012 een ruim verblijf is geopend waarin de bewoners - een mieren eter-paar  (van de orde luiaards - Vermilingua) en twee capibara’s (waterzwijntjes - Hydrochoerus hydrochaeris), een grappige ‘lappendeken’-familie vormen.
1-AAAAislas-canarias-13.jpg


Nieuwe attracties in Siam Park

COSTA ADEJE - Día de Canarias, woensdag 30 mei 2012 - Siam Park blijft op Tenerife onvermoeibaar doorgaan met het zoeken naar innovatie en verbetering en opent in de zomer van 2012 twee nieuwe attracties voor het hele gezin: 'Sawasdee' (Thai voor: 'Welkom') is een kinderparadijs met aanbod aan vertier.


                                               Kinderparadijs ‘
Sawasdee’

Sawasdee
Sawasdee bestaat uit vier grote waterglijbanen - waarvan er twee geschikt zijn voor wedstrijdjes, waarbij kinderen hun bekwaamheid meten kunnen - en een miniglijbaan waar vier kinderen naast elkaar, gelijktijdig een ritje kunnen maken. Ook een voor kinderen geschikte kopie van de meest populaire attractie van het waterpark, de Dragón (Draak), is hier te vinden. Kort na de opening zullen de allerjongsten zich hier kunnen uitleven.


                            De 200 meter lange mega-glijbaan ‘
Kinnaree’

Kinnaree
De tweede nieuwigheid is de mega-glijbaan ‘Kinnaree’. Deze ruim 200 meter lange, uiterst bochtige glijbaan is de eerste in zijn soort. Aan het begin, op 25 meter hoogte, is het bij een verval van 45 graden, de hoge snelheid die de eerste sensatie oproept. Vervolgens gaat de glijbaan door een plantenlandschap en bezorgt de parkbezoeker schitterende uitzichten, tot bij een steile waterval er een flinke stoot adrenaline wordt toegediend omdat de rit op grote golven en enkele enge bochten verder gaat.

Voor de aanleg ervan is 800m³ beton en twee kilometer buizen gebruikt. Deze nieuwe attractie dankt haar naam aan een figuur uit de Thaise mythologie.  Kinnaree is een Godin die in het dichtbegroeide Himmapan bos danst en die vaak te zien is als decoratie op Thaise tempels en gebouwen van traditionele architectuur.

Met de nieuwe, 2,5 miljoen kostende attractie wil Siam Park zijn positie als, wereldwijd, een van de beste waterparken verder versterken.


Kinnaree.

Voor meer informatie kijkt u op:
http://www.siampark.net/

1-AAAAislas-canarias-13.jpg


e-91.jpg

cLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-183.jpg

zon-35.jpg