site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

kaart_canaria-38-1.jpg

Cabecera-Web-Involcan-1200x350.jpg

Een aardbeving met kracht 2,8 
tussen Gran Canaria en Tenerife
op vrijdag 18 augustus 2017
om 11:01:025 uur lokale tijd

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 18 augustus 2017 - Op vrijdag 18 augustus 2017 is om 11:01:25 uur  lokale tijd Canarias tussen Gran Canaria en Tenerife een aardbeving geregistreerd op 6 kilometer diepte met een kracht van 2,8 op de Schaal van Richter, zo heeft het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Canarisch Vulkanologisch Instituut) laten weten.
terremotoGROOT.jpg
De seismische beweging, “heeft een duidelijk signaal afgegeven,” op de stations waarover het netwerk beschikt op beide eilanden, zo heeft het vulkanologisch instituut aangegeven.
0000Islas-canariaslogo-kopie-30.jpg


Twee aardbevingen op Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - Mariahemelvaart, dinsdag 15 augustus 2017 - Het  Centro Coördinator de Emergencias y Seguridad 112 (de Alarmcentrale 112) heeft laten weten, dat de twee aardbevingen geen persoonlijke ongelukken en geen schade hebben veroorzaakt.

Men heeft op Mariahemelvaart 2017, dinsdag 15 augustus, een aardbeving van 1,8 op de Schaal van Richter geregistreerd ten zuidwesten van Puerto del Rosario op Fuerteventura, zo heeft het Instituto Geográfico Nacional (Nationaal Geografisch Instituut) laten weten
image_content_2169446_20170815125658.jpg

De seismische beweging heeft plaatsgevonden om plaatselijke tijd 10:24 uur.

Eveneens heeft zich om 06:20 uur op dinsdag 15 augustus 2017 een andere aardbeving voorgedaan, met een kracht van 2,2 op de Schaal van Richter, tussen Gran Canaria en Fuerteventura.

Het Centro Coördinator de Emergencias y Seguridad 112 (de Alarmcentrale 112) heeft laten weten, dat de twee aardbevingen geen persoonlijke ongelukken en geen schade hebben veroorzaakt.
0000Islas-canariaslogo-kopie.jpg


Aardbeving van 4,2 op de schaal van Richter
op 26 km diepte nabij Valverde op El Hierro

VALVERDE - woensdag 20 april 2016 - Op El Hierro heeft men op woensdagmiddag 20 april 2016 op het gehele eiland de aardbeving met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter waargenomen; bronnen binnen het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro hebben nog niet kunen bevestigen of er zich schade op het eiland heeft voorgedaan.

De aardbeving heeft zich, om Canarische tijd, 14:32 uur voorgedaan, met het episch centrum op 26 kilometer diepte ten noorden van Valverde, de hoofdstad van het eiland volgens de gegevens die zijn gepubliceerd door het Instituto Geográfico Nacional (IGN) op haar internetpagina.
terrem.jpgGetuigen ter plaatse hebben bevestigd, dat men niet alleen op enkele locaties van El Hierro de grond hoeft voelen trillen, maar dat ook kastplanken in de huizen zich hebben bewogen.
unnamed-9.jpg

aardb.jpgSinds 2011 heeft men op El Hierro duizenden aardbevingen geregistreerd die te maken hebben met de eruptie welke zich heeft voorgedaan tegenover de haven van La Restinga en waarvan de meeste niet zijn gevoeld door de bevolking.

Tot op heden hebben deze trillingen  niet meer schade veroorzaakt dan aardverschuivingen op de steile hellingen van het eiland, die in sommige gevallen ertoe geleid hebben, dat men enkele wegen voor het verkeer heeft moeten afsluiten.

zzzzzzzislas-canariaslogo-417.jpg


Fuerteventura:
Aardbeving met
kracht 3,3 op de schaal van Richter, tegenover
El Cotillo

El COTILLO - zondag 24 januari 2016 - Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut) heeft in de vroege ochtend van zondag 24 januari 2016 een aardbeving geregistreerd van 3,3 op de schaal van Richter, voor de kust van El Cotillo, in het Noordwesten van Fuerteventura.

De aardbeving heeft zich voorgedaan in zee, om 03:56 uur, op een diepte van 12 kilometer.

De bevolking heeft de aardbeving gevoeld.

karte_insel_el_cotillo-1-1.gifOp 10 januari 2016 heeft het IGN een andere aardbeving geregistreerd met kracht 3,5 op de schaal van Richter nabij dezelfde kust van het majorero eiland, toen  om 20:22 uur op 15 kilometer diepte.

Voor meer informatie over de Schaal van Richter,
zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Richte
zzzzzzzislas-canariaslogo-82.jpg


Een aardbeving
met kracht 3,5 op de schaal van Richter
is gevoeld
door veel bewoners
van
Fuerteventura

EL COTILLO - maandag 11 januari 2016 - Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Spaans Nationaal Geografisch Instituut) heeft op zondagavond 10 januari 2016 een aardbeving geregistreerd van kracht 3,5 op de schaal van Richter, voor de Barlovento-kust ter hoogte  van El Cotillo, ten noordwesten van Fuerteventura.

De aardbeving heeft zich voorgedaan in zee, rond 20:22 uur, met een episch centrum op 11 kilometer diepte.

karte_insel_el_cotillo-1-1.gif
imagen-imagen-terremoto-fuerteventura2.jpg

De door het IGN verstrekte informatie geeft aan, dat deze beving niet gevoeld is door de bevolking,  De alarmcentrale 1-1-2 , de Policia Local en het Cabildo (Eilandbestuur) hebben echter diverse meldingen ontvangen van bewoners die de beving hebben gevoeld en die melding maken van trillende ruiten, en kort voorafgaand aan de beving van: blaffende honden en onrustige geiten in o. a. de kustplaatsen El Cotillo, Ajuy en La Pared.,maar ook in Betancuria,, Tindaya  en diverse  andere plaatsen in het binnenland is de beving waargenomen.

Voor meer informatie over de Schaal van Richter,
zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Richter
zzzzzzzislas-canariaslogo-33.jpg


Een aardbeving met kracht 3,7
laat zich
zonder schade
voelen
op
geheel El Hierro

LA FRONTERA - Op zaterdag 7 november 2015 zijn op El Hierro nabij de kust van El Pinar  2015 twee aardbevingen geregistreerd, de sterkste met een kracht van 3,7 op de schaal van Richter die vooral is waargenomen in het Zuiden van het Eiland op de Nulmeridiaan.

De Policía Local (Gemeentepolitie) van Frontera heeft op zaterdag 7 november 2015 verzekerd, dat zich geen ongelukken hebben voorgedaan; ondanks, dat het een beving was die “behoorlijk sterk” gevoeld is door de bevolking.
Imagen_IGN_2-1.jpg
http://www.fomento.gob.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/_INFORMACION/HISTORIA
Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut) van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) laat weten, dat de zwaarste beweging van aardplaten is geregistreerd op 14 kilometer diepte, om precies 20:01 uur. De beving is gevoeld op het gehele eiland, vooral in het Zuiden, waarvan men het episch centrum nabij de kust van El Pinar heeft geregistreerd.

Eerder al, op zaterdag 7 november 2015, heeft men - om 06:52 uur  - een eerste beving waargenomen, hoewel van een veel lagere kracht en die niet is gevoeld door de bevolking. Concreet gaat het om kracht 1,5 op de schaal van Richter en het episch centrum lag, in tegenstelling tot de beving ‘s avonds, op land, eveneens binnen de gemeentegrenzen van El Pinar, aldus de officiële gegevens van het IGN.

Dit was in de genoemde week niet de enige vulkanische beweging, want op vrijdag 6 november 2015 heeft er een aardbeving plaatsgevonden tussen Tenerife en Gran Canaria, midden in de Oceaan, met eenzelfde kracht van 3,7 op de schaal van Richter. In dit geval op 30 kilometer diepte in de nabijheid van de zogenoemde ‘Volcán de En Medio’.   Wat verder terug in tijd, op 19 oktober 2015, heeft een nagenoeg zelfde beving zich voorgedaan, op 5 kilometer diepte nabij Betancuria op Fuerteventura.
ElHierroMapCombinedOpenStreetMapSmall.pngDe eruptie v an 2011
El Hierro is momenteel het eiland waar zich op de Archipel de meeste seismische activiteit voordoet en waar zich de meest recente eruptie heeft voorgedaan; die was onderzees - tegenover La Restinga - en begon op 20 oktober 2011. De wetenschappelijk naam van de nieuwe vulkaan is 1803-02.1
el-hierro-map_large-1.jpg

Sinds juni 2011 heeft men, op het  - op de Nulmeridiaan gelegen - eiland, meerdere aardbevingen gevoeld, tot aan het stromen van lava op de zeebodem ten zuiden van het eiland. De bevolking van La Restinga is diverse keren geëvacueerd.

Op zaterdag 7 november 2015 heeft zich ook op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) een aardbeving voorgedaan met kracht 3,8 op de schaal van Richter, ten zuiden van de Andalusische plaats El Bosque (Cádiz), en die is ook waargenomen in andere steden.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-153.jpg 


37 lichte aardbevingen
geregistreerd
op
El Hierro

VALVERDE - zondag 16 maart 2014 - Op vrijdag14 maart 2014 heeft het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut) 37 lichte aardbevingen geregistreerd op het eiland El Hierro, de meeste hebben zich voorgedaan ten noorden van de gemeente Frontera.

De bevingen  hadden een kracht van 1,5 tot 2,3 op de schaal van Richter en zijn ook op andere locaties op het eiland waargenomen, o.a. ten noorden van Frontera en ten westen van  Valverde, ze zijn niet gevoeld door de bevolking.

                  Archieffoto van de vulkaan-eruptie nabij El Hierro.

Sinds het begin van de onderzeese, vulkanische eruptie in oktober 2011hebben zich diverse seismische bevingen voorgedaan op het eiland, die de wetenschappers toeschrijven aan het magmaproces dat men op het eiland registreert.

Het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad van de Canarische Regering (alarmcentrale 1-1-2) heeft laten weten, dat men geen meldingen vanuit El Hierro heeft ontvangen over enigerlei voorval.
1-AAAAislas-canarias-kopie-104.jpg


Geologen waarschuwen
dat de bewoners van El Hierro
zullen moeten leren leven
met
de aardbevingen

EL PINAR - donderdag 2 januari 2014 - Geologen hebben gewaarschuwd, dat de bevolking van El Hierro zal moeten wennen aan het leven met aardbevingen, omdat seismische activiteit nu eenmaal normaal is op een jong eiland van vulkanische oorsprong. Dit heeft de vulkanoloog en vicevoorzitter van het Ilustre Colegio Oficial de Geólogos (ICOG) (Officiële College van Geologen), José Luis Barrera, verzekerd.

“Sinds het Eiland is ontstaan, is de seismische activiteit nooit gestopt en men kan niet voorspellen wanneer die ten einde zal zijn.” Aldus de vulkanoloog.” Als we de geologie van het Eiland bekijken, zien we, dat er veel recente vulkaankegels zijn, waarvan de vorming gepaard is gegaan met voortdurende aardbevingen” zo geeft Barrera aan. “In een onderzees gebied is het aantal recentelijke vulkanen zeer groot,” zo voegt hij toe. Bovendien, zijn El Hierro en La Palma de jongste eilanden van Canarias, waardoor zich seismische activiteit blijft voordoen.

Steenlawines op El Hierro door de aardbeving van vrijdag 27 december 2013.

Volgens de vicevoorzitter van het ICOG is het daarom fundamenteel, dat de autoriteiten adequate maatregelen nemen, zoals een preventieplan. Vooral betreffende de ruimtelijke ordening van het gebied en bouwmaatregelen, om schade zo minimaal mogelijk te houden.

Wat betreft de intensiteit en de omvang van de aardbevingen, erkent Barrera, dat er geen manier is om hierop te anticiperen, omdat men niet beschikt over een patroon van het functioneren van de aardbevingen en ook niet over een historisch archief van de seismische activiteit. “Het magma komt omhoog en blijft doorgaan met het breken van de aardkorst van El Hierro, totdat het een uitweg vindt in de vorm van een vulkanische eruptie, hetzij onderzees, of op land,” zo beargumenteert Barrera.

El Hierro, dat op vrijdag 27 december 2013 een aardbeving beleefde van 5,1 op de schaal van Richter, heeft op zondagnacht een beving meegemaakt met een kracht van 2,2 welke niet is gevoeld door de bevolking. Het episch centrum lag ten westen van Frontera, op 12 kilometer diepte.

Sinds er op 22 december 2013 opnieuw seismische activiteit is ontstaan op El Hierro, heeft het Nationaal Geografisch Instituut in totaal 245 bevingen geregistreerd, veertien daarvan zijn door de bevolking gevoeld. De aardbeving van de grootste omvang - van 5,1 - heeft zich op vrijdagavond 27 december 2013 voorgedaan ten westen van de stad Frontera, in zee op 11 kilometer diepte en is gevoeld op El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife en op sommige delen van Gran Canaria.

Het Nationaal Geografisch Instituut is deze nieuwe seismische activiteit aan het bestuderen, waarbij het gaat om een soortgelijke serie die in maart 2013 is geregistreerd, hoewel die in een ander deel van het Eiland is gelegen, op een diepte van 15 tot 20 kilometer, en onderdeel uitmaakt van een omvangrijker proces dan deze eruptie van de onderzeese vulkaan, dat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) Canarische Instituut voor Vulkanologie heeft op 31 december 2103 laten weten, dat tussen 22 en 29 december 2013 El Hierro 8,3 centimeter omhoog is gekomen ten gevolge van het hernieuwd opgeleefde magma-proces op het Eiland.

Horizontaal 8,3 cm () en 3,6 cm ()
Wetenschappers van het Involcan hebben aan de leiding van het Plan Especial de Protección Civil por Riesgo Volcánico de la Comunidad Autónoma de Canarias (Pevolca) (Draaiboek voor Bescherming van de Burgerbevolking van de Deelstaat Canarias) laten weten, dat het GPS-station Pinar, gelegen in de gemeente El Pinar, een verticale verplaatsing heeft geregistreerd, dit wil zeggen een ophoging, van 8,3 centimeter, evenals een horizontale verplaatsing van 3,6 centimeter naar het noordwesten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


De door de aardbeving
geïsoleerd geraakte
30 toeristen
zijn in veiligheid gebracht

Het ING
brengt de aardbeving van 5,1
niet in verband
met een nieuwe magma-haard bij El Hierro

VALVERDE - zaterdag 28 december 2013 - De reddings- en noodhulpdiensten hebben op vrijdagavond 27 december 2013 een dertigtal toeristen in veiligheid gebracht die – naar de aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter -op twee stranden op El Hierro geïsoleerd waren geraakt door puin van steenlawines op de wegen van het eiland.

Het Cabildo (Eilandbestuur van El Hierro heeft laten weten, dat alle toeristen die zich op de stranden bevonden van Verodal en Arenas Blancas het goed maken.

Rotsblokken op het voetpad van de
Mirador de la Peña, gelegen boven de Vallei van El Golfo.
Ook heeft men meegedeeld, dat de wegen die Frontera met Sabinosa; en Pozo de la Salud met Lomo Negro verbinden, afgesloten zijn voor alle verkeer.

Rode Kruis-medewerkers brengen geïsoleerd geraakte toeristen in veiligheid in het gebied van
Pozo de la Salud op El Hierro, na de aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter.

Het ING brengt de aardbeving van 5,1 niet in verband met een nieuwe magma-haard bij El Hierro
Het Instituto Geográfico Nacional (ING) (Nationaal Geografisch Instituut) heeft geen aanwijzingen, dat de aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter - van vrijdag 27 december 2013 op El Hierro - in verband gebracht kan worden met een nieuwe magma-stroom in het gebied van La Orchilla, ten westen van het eiland.

Het ING heeft aan de Canarische Regering laten weten, dat de reeks aardbevingen welke men de afgelopen dagen heeft waargenomen, zich heeft voorgedaan in hetzelfde gebied als waar men een vulkanische opleving heeft geregistreerd, welke heeft plaatsgevonden in maart 2013.

De minister van Infrastructuur, Atilano Morales, van het Eilandbestuur van
El Hierro, neemt de schade in ogenschouw welke op de weg van Arenas Blancas is veroorzaakt door de aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter.

Volgens de Canarische Regering kunnen voor het ING het mogelijke bestaan van eerdere breuken en de voortdurende opeenstapeling van veranderingen in  de vorm van het eilanden in verband worden gebracht met deze activiteit, hoewel men niet ontkent, dat deze aardbeving zijn oorsprong vindt op  een meer regionale schaal.

Men voegt toe, dat na deze aardbeving men geen significante wijzigingen heeft waargenomen in de serie aardschokken welke men in de afgelopen dagen geregistreerd heeft in de omgeving van El Pinar die - volgens het comité van het Plan Especial de Protección Civil por Riesgo Volcánico (Pevolca)  (Draaiboek  voor de Burgerbescherming wegens Vulkanisch Risico) - wel in verband kan worden gebracht met een lavastroom.

De Canarische Regering voegt hier aan toe, dat in elk geval de verantwoordelijken voor de vulkanische bewaking en de overige wetenschappelijke instituten die verbonden zijn met  het Pelvoca  intensief vervolgonderzoek blijven doen, waardoor het in de komende uren mogelijk zal zijn, meer informatie te verstrekken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


“De mensen gingen de straat op,
maar na enkele minuten
keerde de rust weer”

“We zijn al gewend aan de aardbevingen,
maar dit was de ergste,”
zegt een andere eilandbewoner

EL HIERRO - zaterdag 28 december 2013 - “Heb je het gevoeld? Dit was de zwaarste.” Deze zin is sinds vrijdag 27 december 2013 na 17:46 uur de meest gehoorde op het gehele eiland El Hierro. Op dat moment hebben de herreños gedurende drie seconden een aardbeving gevoeld met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter; de zwaarste van de duizenden aardschokken die zich hebben voorgedaan als gevolg van het hernieuwde vulkanische proces, dat het eiland op de Meridiaan treft sinds 2011 en wat een onderzeese eruptie heeft veroorzaakt in oktober 2013.

Herminio Sánchez, voorzitter van de Agrupación Folclórica (Folkloregroep) van Sabinosa, bevindt zich op dat moment in een magazijn in Valverde, de hoofdstad, toen de aardbeving zich voordeed. “We zij al gewend aan de lichtere aardbevingen, maar dit was de ergste. Plotseling begonnen de schappen te trillen en vielen ze op de grond. De mensen gingen uit angst de straat op, maar na enkele minuten keerde de rust weer,” zo vertelt ze op vrijdagavond via de telefoon. Ze merkt wel op, dat men onophoudelijke praat over de aardbeving, omdat men zoiets nog nooit eerder heeft gevoeld.”

De schrik was het grootst bij het zien van de stofkolommen die steenlawines hebben veroorzaakt op sommige berghellingen op El Hierro, vooral in Frontera; de gemeente, die het dichtst bij het episch centrum ligt. “De steenlawines hebben veel gebieden aangetast; ik weet, dat er nauwelijks schade is maar wel, dat er wegen zijn  afgesloten,” zo heeft Herminio Sánchez laten weten; die vertelt, dat de grootste zorg van de herreños is, dat deze vulkanische oplevingen aardbevingen, opnieuw het toerisme kan doen afschrikken. “Het is een feit, dat een aardbeving  zoals deze indrukwekkend is. maar we wensen allemaal, dar de zaak niet erger wordt, of dat er iets ernstigs gebeurt, dat er geen schade ontstaat en, dat we tenminste de vulkaan te zien krijgen,” zo concludeert deze eilandbewoonster.

De aardbeving is ook gevoeld op La Palma en, in mindere mate, op La Gomera en Tenerife. Carlos González, inwoner van Santa Cruz de La Palma, vertelt, dat hij nog nooit een aardbeving heeft gevoeld.“Plotseling begonnen het plafond en de meubels te bewegen. Toen de aardbeving ophield, voelde ik angst,” vertelt de jongeman, die verzekert, dat de buren de straat op zijn gerend.

1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Aardbeving op El Hierro
van
5,1 op de schaal van Richter
doet de westelijk gelegen eilanden
op de grondvesten schudden

De aardbeving heeft plaatsgevonden om 17:46 uur op een diepte van 15 kolometer nabij de gemeente La Frontera

LA FRONTERA - vrijdag 27 december 2013 - Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut) heeft op vrijdag 27 december 2013 een aardbeving geregistreerd met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter, welke is gevoeld op het eilanden en ook op La Palma, Tenerife en la Gomera.

De aardbeving heeft plaatsgevonden om 17:46:54’ (lokale tijd) en het episch centrum ligt ten westen van de Gemeente La Frontera.

De grafiek van het
Instituto Geográfico Nacional
, waarop de intensiteit van de aardbeving is te zien.
De kern van de aardbeving ligt op 15 kilometer diepte, zo laat het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad del Gobierno de Canarias (Cecoes) (= Alarmcentrale 1-1-2).

De aardbeving – de zwaarste die zich de laatste tijd heeft voorgedaan op het eiland - heeft geen persoonlijk letsel veroorzaakt, hoewel zich enkele steenlawines hebben voorgedaan.

Kort na de aardbeving hebben zich, om 17:52 uur, nog twee naschokken voorgedaan, een van 2,7 en een van 2,9 op de schaal van Richter.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Hervatting van de seismische activiteit
El Hierro komt 6 cm omhoog in vijf dagen tijd

VALVERDE - vrijdag 27 december 2013 - zondag 22 december heeft het eiland El Hierro 49 aardebevingen meegemaakt, vier daarvan zijn gevoeld door de bevolking, met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter.

In de afgelopen vijf dagen is El Hierro 5,7 centimeter opgetild, dit valt samen met een hervatting van de seismische activiteit die het Eiland aan het doormaken is., zo heeft het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden) laten weten in een communiqué.


Sinds het einde van onderzeese eruptie bij La Restinga - die geduurd heeft van oktober 2011 tot maart 2012 - heeft El Hierro diverse perioden van hervatting van de seismische activiteit meegemaakt, die verband houdt met hetzelfde vulkanische proces.

Een van de meest recente aardbevingen deed zich voor in maart 2013, waarbij het eiland in het uiterste westen, op Punta de Orchilla - ruim 11 centimeter is opgetild.

Vanaf de recente aardbeving, op zondag 22 december 2013, hebben de satellietzenders (GPS) PINA en FRONT verticale verplaatsingen waargenomen van ongeveer 7,7 centimeter, zo legt men uit bij Involcan.

Deze stations staan opgesteld in de gemeentehuizen van El Pinar en Frontera, en maken deel uit van het Canarische GPS-netwerk, dat momenteel zeven differentiële GPS-stations kent op El Hierro.

Volgens de wetenschappers zijn deze gegevens geregistreerd door GPS-antennes die in staat zijn  de vervorming van het terrein waar te nemen met een precisie van een paar millimeter horizontaal en minder dan een centimeter verticaal - en zijn deze van groot belang voor het vulkanische bewakingsprogramma.



Op zondag 22 december 2013 heeft het eiland El Hierro 49 seismische bewegingen geregistreerd, vier daarvan zijn gevoeld door de bevolking, met een maximumkracht van 3,2 op de Schaal van Richter, aldus de gegevens die zijn geregistreerd door het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut).

1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


El Hierro
registreert in een dag tijd
40 aardbevingen
op maandag 18 maart 2013

Een beving op 2 kilometer diepte,
de overige op diepten
tussen
de 15 en 25 kilometer

VALVERDE - maandag 18 maart 2013 - Het Eiland El Hierro heeft haar seismische activiteit op een intense manier hervat gedurende maandag 18 maart 2013 met 40 aardbevingen tot 2,6 op de schaal van Richter.

De meeste aardbevingen  hebben zich voorgedaan op een diepte van 15 tot 25 kilometer ten westen en noordwesten van La Frontera, hoewel sommige dichter bij El Pinar zijn waargenomen.



280031_large.jpg
De sterkste beving heeft zich om 14:42 uur voorgedaan op slechts twee kilometer diepte ten noordwesten van La Frontera, met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter, aldus het Instituto Geográfico Nacional (Nationaal Geografisch Instituut).
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


El Hierro
is
vijf centimeter
omhoog gekomen
in slechts vier dagen tijd

750 aardbevingen
in vijf dagen

EL HIERRO - donderdag 28 juni 2012 -  De druk van het magma,  die is vastgesteld op El  Hierro heeft in de afgelopen vijf dagen een verticale vervorming van het eiland veroorzaakt van vier tot vijf centimeter en, in horizontale richting, van drie tot vier centimeter, zo is op donderdag 28 juni 2012 meegedeeld door het Dirección General de Seguridad (DGS) (Directoraat-generaal  Veiligheidszaken), van de Canarische Regering. Er doen zich allerlei omstandigheden voor, die zouden kunnen leiden tot een nieuwe eruptie.

De vrijgekomen energie heeft 420.000 joules (*) bereikt; een gegeven, dat - samen met de vervorming van het terrein -  bewijst , dat het magmatische proces is versneld op het Canarische eiland, waar men een inflatieproces waarneemt dat in  het centrum ligt van het gebied waar zich de aardbevingen  voordoen. Het DGS, dat het Plan de Protección Civil ante Riesgo Volcánico de Canarias (Plan Beveiliging Bevolking tegen Vulkanisch Risico op de Canarische Eilanden) coördineert, heeft laten weten, dat sinds men het begin heeft vastgesteld van dit magmatische proces, op zondag 24 juni 2012, er zich ruim 750 aardbevingen op El Hierro hebben voorgedaan.

elhierro.jpg
De sterkste aardbeving was die met een kracht van 4,0 op de schaal van Richter welke men heeft geregistreerd op woensdag 27 juni 2012 om 18:55 uur in de Mar de las Calmas, op twee kilometer uit de kust op een diepte van 20 kilometer.

De seismische activiteit is begonnen in de Mar de El Golfo (ten noorden van  El Hierro), om zich vervolgens te verplaatsen naar het centrum van het eiland, waar dit samenvalt met het snijpunt aan de randen, om vervolgens te migreren naar het westen.

Sinds maandagmiddag 25 juni 2012 concentreert de seismische activiteit zich in een gebied dat de westelijke rand en de helling van El Julan omvat en, vanaf 12:00 uur op woensdag  27 juni 2012, is de kern van de aardbevingen zich gaan verplaatsen naar de  Mar de las Calmas.

(*) Joule
De joule  (symbool J ) is de internationale (SI) eenheid van energie. De joule is vernoemd naar James Prescott Joule. De joule is gedefinieerd als de energie die nodig is om een object te verplaatsen met een kracht van 1 newton over een afstand van 1 meter.

1J = 1Nmn = 1  kg m² = 1WS     Een joule is dus een wattseconde. 
                             s²                   
Een voorbeeld:
De energie om een kleine appel (102 gram) een meter op te tillen op aarde is 1 joule bij een zwaartekrachtversnelling van g = 9,81 m/s2.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


 

 

aaaaakaart_canaria-38-23.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--224.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-7.jpg