site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-30.jpg

6-37.jpg
gemeinden_2.jpg


Noord Gran Canaria telt minder inwoners
en heeft in 2017
een afname van de werkloosheid geregistreerd

De Noordelijke Agglomeratie telt 263 inwoners minder en heeft 1.124 arbeidsplaatsen gecreëerd

Bevolkingstoename in en Arucas en Firgas

GRAN CANARIA - donderdag 22 februari 2018 - Ondanks de daling van de bevolking in de Noordelijke Agglomeratie, in 2017 met 263 inwoners minder, hebben de gemeenten Firgas en Arucas een stijging doorgemaakt, waarbij de trend van de afgelopen jaren is voortgezet. In 2017 verkreeg Firgas 105 nieuwe registraties in het Padrón (Bevolkingsregister), variërend van een bevolking van 7.465 inwoners tot 7.570.
Arucas - een gemeente die de afgelopen jaren in aantal inwoners is gegroeid, gezien de nabijheid van de stad Las Palmas de Gran Canaria - verhoogde in 2017 de bevolking met 68 inwoners tot 37.367. Als gevolg hiervan is Arucas de dichtstbevolkte gemeente van de Noordelijke Agglomeratie; gevolgd door Gáldar met een inwoneraantal van 24.251 personen.

conmarca.jpgDe burgemeester van Guía, Pedro Rodríguez, heeft het voorzittersstokje van de Agglomeratie overgedragen aan María del Rosario Marrero, burgemeester van Firgas, tijdens de ceremonie in de gemeente Arucas; die ook de nieuwe eerste vicevoorzitter, Hipólito Suárez, opnam, burgemeester van Moya; en de tweede vicevoorzitter Tomás Pérez, de burgemeester van La Aldea.
Tijdens het mandaat van Rodriguez heeft het Gewest een daling van de bevolking en de werkloosheid ervaren.

De vertrekkende voorzitter, Pedro Rodríguez, maakte een samenvatting van het werk van de  Agglomeratie  gedurende het jaar 2017, met de nadruk op de twee belangrijkste mijlpalen: "De impuls voor het Parque Cientifico Tecnológico Comarcal del Norte (Wetenschap- en Technologiepark Noordelijke Agglomeratie), met 2,2 miljoen euro, via de Canarische Regering aan de eilanden, en de fondsen van het Agencia de Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información (Canarische Agentschap voor Onderzoek, Innovatie en de Informatiemaatschappij) voor de specialisatie in de Economía Corcular (Heersende Economie); en het begin van de bouw van een lokale energiecentrale met zonnepanelen in het Parque Científico Tecnológico (Technologiepark )". Hij beëindigde zijn toespraak en wenste de nieuwe voorzitter en vicevoorzitters, "alle soorten successen in de nieuwe verantwoordelijkheid die men aanneemt".

Tijdens het voorzitterschap van Rodríguez heeft de Noordelijke Agglomeratie  een daling van het aantal inwoners, en in het aantal van de werkloosheid  meegemaakt. In 2017 was opnieuw   de grootste zorg van het Agglomeratie de hoge werkloosheid in het Noorden van Gran Canaria. Om die reden zijn verschillende projecten ondernomen om werkgelegenheid te creëren in de Agglomeratie. De werkloosheidscijfers zijn in 2017 gedaald tot 1.124 werklozen, met Gáldar, Arucas en Guía waar de meeste banen zijn gecreëerd.

Wat betreft het aantal inwoners in de Agglomeratie bedraagt  deze begin 2018  -volgens de tellingsgegevens, 121.373 inwoners, met in 2017 een lichte daling van 263 geregistreerde inwoners ten opzichte van 2016. Aldus verloor Agaete 32 inwoners, La Aldea 128, Artenara 40, Gáldar 45, Moya 29, Guía 46, Teror 65 en Valleseco 51.
Alleen Arucas en Firgas kenden bevolkingsgroei, met 68 nieuwe registraties in Arucas en 105 in Firgas. De meest bevolkte gemeenten van de Comarca (Agglomeratie) zijn Arucas, met 37.367 inwoners; Gáldar, met 24.251 inwoners; en Guía, met 13.924 geregistreerde inwoners.
De minst bevolkte gemeenten zijn: Artenara, met slechts 1.096 inwoners;Valleseco, met 3.810, en Agaete, met 5.526 inwoners.

Diverse doelstellingen
Rosario Marrero heeft het voorzitterschap op een cruciaal moment aangenomen. Met het wegenconvenant dat de Spaanse  Staat nog moet ondertekenen, erkent de Agglomeratie dat her wegennetwerk een van de prioriteiten is voor de toekomst van het Noordelijke gebied, dat oplossingen zoekt voor de verbinding tussen de autosnelweg GC-3, in Arucas, met de autosnelweg GC-2.
Blijven echter resterend:
- de GC-2 op- en afritten van- en naar Moya;
- de toegang van Firgas tot de kust;
- de toegang tot het stedelijk gebied vanaf de Circunvalación (Rondweg) van Arucas;
- een nieuwe verbinding in El Toscón naar de Circunvalación (Rondweg) om de toegang te garanderen tot Teror via deze weg;  
en het gedeelte van Hoya de Pineda-El Juncal van de GC-2 om de hoofdinfrastructuur van de Agglomeratie te voltooien.

Rosario Marrero bedankte Pedro Rodríguez voor het werk onder zijn voorzitterschap en benadrukte de noodzaak om in 2018 te blijven werken aan de promotie van het Parque Científico Comarcal, en voortgang te maken  met de komst van de IV-fase van de omleiding naar de GC-2 en de dringende aanwerving van de tweede fase van de autosnelweg  van  El Risco naar Agaete, wlke de spoedige ondertekening van de nieuwe snelwegovereenkomst met de Spaanse Staat nodig heeft. Bovendien verklaarde Marrero, “dat men de noodzakelijke verbeteringen aan de wegen van de binnenlanden van het eiland moet aanbrengen, die na de recente regens hun tekortkomingen laten zien, en de noodzaak om de verbinding met de kust en Las Palmas de Gran Canaria te verbeteren."

Anderzijds heeft zij gewezen op de belangrijke agenda van evenementen die de bovenbouwkundige entiteit heeft voor 2018, zoals de organisatie van:
- La Feria Europea del Queso
 
 (de Europese Kaasbeurs),
- La Feria Empresarial del Norte de Gran Canaria
 (de Handelsbeurs in het Noorden van Gran Canaria),
 -de viering van de Día Mundial del Turismo
  (Wereld Toerisme Dag),
- het beheer van Europese projecten,
en het doorgaan met de gecentraliseerde aankoop van goederen, om de kosten voor de Gemeenten te verlagen.

De plenaire vergadering is bijgewoond door alle burgemeesters van de Comarca (Agglomeratie), vergezeld door:
- de vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez;
- de president van het Cabildo (Eilandbestuur),  Antonio Morales;
- de sub-afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden,
  
Luis Miguel Molina;;
- de rector van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, Rafael Robaina:
-  de directeur van het Instituto Canario de Investigaciones Agrarias
   (Canarische Instituut voor Agrarisch Onderzoek),  Juan Francisco Padrón;
- de algemeen directeur van Promoción Cultural (Culturele Promotie),  Aurora Moreno; <

- de algemeen directeur van Comercio y Consumo (Handel en Consumptie), Ángeles Palmero;
- de directeur van La Escuela de Servicios Sanitarios y Sociales de Canarias (Esscan),
  (De School voor Gezondheidszorg en Sociale Voorzieningen van de Canarische Eilanden
)
   Sinesia Medina;
- de vicepresident en minister van Algemene Zaken van de Canarische Regering, Luis Suárez;
evenals door verschillende eilandraadsleden: de voorzitter van de Zuidoostelijke Agglomeratie, en burgemeester van Agüimes, Óscar Hernández; en raadsleden van de tien gemeenten die tot de Noordelijke Agglomeratie behoren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-229.jpg


Het Canarisch menu voor Zijne Majesteit de Koning,
in Arinaga, gemeente Agüimes

Tijdens zijn bezoek aan Gran Canaria,
heeft de koning vis gegeten
in restaurant ‘Nelson’ in het Zuiden van het Eiland

AGÜIMES . zondag 17 december 2017 - Het was woensdagavond 13 december 2017, om 20:30 uur Canarische tijd, dat er 13 pesonen waren in restaurant ‘Nelson’, dat, gespecialiseerd is in maritiem eten, in Arinaga, gemeente Agüimes.

Een totaal van 15 mensen dineerde tijdens viering van het jaarlijkse bedrijfsdiner. In volldige rust, en zonder verbaasde blikken, kwamen er drie gasten binnen en aten drie uur lang meee. Een van hen was de koning, de andre twee waren Luis Doreste en Fernando León, de collega tijdens de Olypischche regatta.
img_43739giit-1.jpg
De koning is in de tweede volle week van december 2017 op Gran Canaria geweest voor het bezoeken van de Luchtmachtbasis op Gando en het bijwonen van een lunch met de autoriteiten, en deskundigen in de toeristen-sector, met steun van het OMT, waar hij een toespraak heeft gehouden over de concurrentie van de Spaanse bedrijven in deze markt.

Het diner van Don Felipe in restaurant ‘Nelson’ bestond uit:
- mero en aceite de carabineros
  tandbaars in grote garnalen-olie,
- tallarín de calamares al pesto
  noedels met inktvis en pest,o 
- postres caseros
  huisgemaakte nagerechten;
- vino blanco de las islas Canarias
  witte wijn van de Canarische Eilanden.
De eigenaar van het restaurant, de fameuze Grancanarische kok Nelson Pérez, vertelde  dat hij, “ en reservering had ontvangen van een van zijn klanten die hem vroeg een tafel te reserveren: maar die genuanceerd aangaf dat er een belangrijk  iemand zou komen .”

Omdat hij een vaste klant was, een sportman, “waren er geen speciale eisen,” bevestige Nelson op vrijdag 15 december 2017  voor Radio Agüimes-Onda Libre.
"Ik vermoedde helemaal niets", zegt Nelson, die niet verbaasd was, dat andere Canarische gasten in het restaurant  de situatie met respect behandelden en Don Felipe niet om foto's vroegen.

"Alles was heel normaal, niemand vroeg om foto's, en op woensdagavond waren er niet veel mensen in Arinaga, " zegt Nelson, die toevoegt: "Het was een normaal diner van enkele vrienden." Nelson Pérez vroeg, in tegenstelling tot zijn vaste klanten, om een foto met al zijn  restaurant medewerkers; en, dat Don Felipe het gastenboek ondertekende.

Voor het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van het  Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria: "Is Nelson een chef-kok van Gran Canaria die eigenaar is van een van de bekendste restaurants bij de liefhebbers van goede vis op het eiland." Het visrestaurant is geopend in 1995. “Het is al de tweede generatie van een familie die altijd geworteld is aan de kust van Agüimes", geeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria aan.
resxy-2.jpg
Koning Filips de Zesde  op de Luchtmachtbasis van Gando op donderdag 14 december 2017.<
Roque Nublo
De Ejército del Aire (Luchtmacht heeft) aan Rey Felipe VI, voor zijn bezoek aan de Base Aérea (Luchtmachtbasis) van Gando,  ter herinnering  aan zijn bezoek aan Gran  Canaria, een plaquette van 40 cm gegeven, gemaakt van gesteente uit de Roque Nublo, wat een, door de tijd gevormde,  63 meter hoge basaltrots is .

De plaquette is gemaakt door meester-steenhouwer Antonio Rodríguez in zijn atelier aan de Camino Viejo de la Acequia de San Antón, in Los Albercones, gemeenteAgüimes..
Rodríguez heeft bevestigd, dat hij nooit heeft gedacht, dat het verzoek van de Luchtmacht  voor koning Filips VI was. "Ze vroegen me vijf dagen vooraf, en ze wilden de Roque Nublo en de andere kikker-vormige rots in dit natuurmonument," zei hij.

"Ze hebben me achteraf gezegd dat ik mijn naam moet plaatsen, wat ik niet deed uit respect toen ik hoorde dat het voor de koning was; wat ik nu ga toevoegen aan het werk dat in Agüimes is gedaan," zei hij op vrijdag15 december 2017 , "nog steeds verrast , en dankbaar, door de Luchtmacht  voor het geven van deze kans; en, Don Felipe voor het mooi vinden van het werk," voegde hij eraan toe.
zzzislas-canariaslogo-1106.jpg

Het Canarisch menu voor Zijne majesteit de Koning
in Arinaga, Agüimes

Tijdens zijn bezoek aan Gran Canaria, heeft de koning
vis gegeten in restaurant ‘Nelson’
in het Zuiden van het Eiland

AGÜIMES - zondag 17 december 2017 - Het was woensdagavond 13 december 2017, om 20:30 uur Canarische tijd, dat er 13 pesonen waren in restaurant ‘Nelson’, dat, gespecialiseerd is in maritiem eten, in Arinaga, gemeente Agüimes.

Een totaal van 15 mensen dineerde tijdens viering van het jaarlijkse bedrijfsdiner. In volldige rust, en zonder verbaasde blikken, kwamen er drie gasten binnen en aten drie uur lang mee. Een van hen was de koning.
resxy-1.jpg
             De koning op de luchtmachtbasis van Gando, op donderdag 14 december 2017.
De koning is in de tweede volle week van december 2017 op Gran Canaria geweest voor het bezoeken van de Luchtmachtbasis op Gando en het bijwonen van een lunch met de autoriteiten, en deskundigen in de toeristen-sector, met steun van het OMT, waar hij een toespraak heeft gehouden over de concurrentie van de Spaanse bedrijven in deze markt.

Het diner van Don Felipe in restaurant ‘Nelson’ bestond uit:
- mero en aceite de carabineros
  tandbaars in grote garnalen-olie,
- tallarín de calamares al pesto
  noedels met inktvis en pest,o  
- postres caseros
  huisgemaakte nagerechten;
- vino blanco de las islas Canarias
  witte wijn van de Canarische Eilanden.
De eigenaar van het restaurant, de fameuze Grancanarische kok Nelson Pérez, vertelde  dat hij, “  een reservering had ontvangen van een van zijn klanten die hem vroeg een tafel te reserveren: maar die genuanceerd aangaf dat er een belangrijk  iemand zou komen
.”

Omdat hij een vaste kkant was, een sportman, “waren er geene speciale eisen,” bevestigtde Nelson op vrijdag voor Radio Agüimes-Onda Libre.
"Ik vermoedde helemaal niets", zegt Nelson, die niet verbaasd was, dat andere Canarische eetgasten de situatie met respect behandelden en Don Felipe niet om foto's vroegen.

"Alles was heel normaal, niemand vroeg pom foto's, en op woensdagavond waren er niet veel mensen in Arinaga ", zegt Nelson, die toevoegt: "Het was een normaal diner van enkele vrienden." Nelson Pérez vroeg, in tegenstelling tot zijn vaste klanten, om een foto met al zijn  restaurant medewerkers; en, dat Don Felipe het gastenboek  ondertekende.

Voor het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van het  Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria: "Is Nelson een chef-kok van Gran Canaria die eigenaar is van een van de bekendste restaurants bij de liefhebbers van goede vis op het eiland." Het visrestaurant is geopend in 1995. “Het is al de tweede generatie van een familie die altijd geworteld is aan de kust van Agüimes", geeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria aan.

Koning Filips de Zesde  op de Luchtmachtbasis van Gando op donderdag 14 december 2017.

Roque Nublo
De Ejército del Aire (Luchtmacht heeft) aan Rey Felipe VI, voor zijn bezoek aan de Base Aérea (Luchtmachtbasis) van Gando,  ter herinnering  aan zijn bezoek aan Gran  Canaria, een plaquette van 40 cm gegeven, gemaakt van gesteente uit de Roque Nublo, wat een, door de tijd gevormde,  63 meter hoge basaltrots is .

De plaquette is gemaakt door meester-steenhouwer Antonio Rodríguez in zijn atelier aan de Camino Viejo de la Acequia de San Antón, in Los Albercones, gemeenteAgüimes..
Rodríguez heeft bevestigd, dat hij nooit heeft gedacht, dat het verzoek van de Luchtmacht  voor koning Filips VI was. "Ze vroegen me vijf dagen vooraf, en ze wilden de Roque Nublo en de andere kikker-vormige rots in dit natuurmonument," zei hij.

"Ze hebben me achteraf gezegd dat ik mijn naam moet plaatsen, wat ik niet deed uit respect toen ik hoorde dat het voor de koning was; wat ik nu ga toevoegen aan het werk dat in Agüimes is gedaan," zei hij op vrijdag15 december 2017 , "nog steeds verrast , en dankbaar, door de Luchtmacht  voor het geven van deze kans; en, Don Felipe voor het mooi vinden van het werk," voegde hij eraan toe.
0000Islas-canariaslogo-kopie-973.jpg


Toespraak van de koning
tijdens de lunch van het
V Foro Internacional  de
Turismo Maspalomas Costa Canarias

Koning Felipe VI benadrukt de inspanningen voor de toeristische vernieuwing op Canarias

 "Het succes van het toerisme op de Archipel is ongetwijfeld het product van de inspanningen van alle Canario’s,"
heeft de koning gezegd

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 14 december 2017 - De koning heeft op donderdag 14 december 2017, "de vastberadenheid en inzet" ,van San Bartolomé de Tirajana, Adeje en Arona, benadrukt ; de drie Canarische gemeenten die bij het aantal overnachtingen behoren tot de eerste acht locaties in Spanje. Voor Felipe VI is het nodig om de rol te erkennen die steden in het algemeen, niet alleen hoofdsteden, spelen in de configuratie en ontwikkeling van de eerste economische sector van het land: Toerisme

In zijn toespraak in het Congrespaleis ExpoMeloneras, in het kader van het V International Tourism Forum Maspalomas Costa Canaria,  heeft  de monarch erkend dat het succes van het toerisme op de Archipel ongetwijfeld ."product van de inspanning is van alle Canario’s, zowel instellingen als bedrijven, maar ook ondernemers, werknemers en universiteiten. De verbinding op academische en professionele vlakken, gemarkeerd door internationale sprekers, is precies het kenmerk van dit toerismeforum," heeft de koning gezegd, die ook waarde hechtte aan,” de vaste toewijding aan innovatie, uitmuntendheid en duurzaamheid ,als sleutels voor het toekomstige toerisme-model voor de Canarische Eilanden."

Na de Archipel te zijn geworden als de eerste toeristische bestemming in Europa, zet de koning er nu op in om te weten hoe men dat succes moet beheren, “en moet de sector een voorbeeldfunctie en motor zijn voor een grotere internationalisering van de eilanden, met als doel te streven naar een  project als een sociaal-economisch en cultureel uitwisselingsplatform, dat een bloeiende realiteit zal worden.

Tijdens zijn toespraak voor ongeveer 70 mensen, onder wie lokale en regionale autoriteiten en zakenmensen, benadrukte Felipe VI de positie van de Canarische Eilanden in de consolidatie en herdefiniëring van Europa in de betrekkingen met Afrika en de rest van de wereld.

De koning besloot met een oproep tot diversificatie van het werk op de Archipel, “omdat het toerisme op zich niet alle werkgelegenheid kan scheppen die de eilanden nodig hebben".

VIDEO:

https://youtu.be/LqmUYvQUfeU

anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-19_g.jpg    
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-27_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-28_g.jpg rey1-1_g.jpg
rey3-3_g.jpg rey4-4_g.jpg
rey6-6_g.jpg rey7-7_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-32_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-31_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-34_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-21_g.jpg
anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-10_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-35_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-37_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-36_g.jpg
anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-11_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-24_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-20_g.jpg

img_43719.jpg
 
Rey Don Felipe de Borbón, samen met  de Canarische kunstenaar Pepe Dámaso, Marco Aurelio Pérez, en  Ramón Suárez, tijdens het Foro de Turismo de Maspalomas.

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-22_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-23_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-39_g-1.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-40_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-38_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-58_g.jpg anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-15_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-65_g-1.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-61_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-66_g-1.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-67_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-65_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-60_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-62_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-63_g.jpg
anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-17_g.jpg anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-16_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-66_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-68_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-67_g-1.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-64_g.jpg
anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-12_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-57_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-52_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-46_g.jpg

anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-18_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-45_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-53_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-69_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-47_g-1.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-48_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-42_g-1.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-49_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-51_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-50_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-44_g.jpg

felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-41_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-54_g.jpg
anima-canarias-axito-turastico-empuje-sectores-13_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-55_g.jpg felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-56_g.jpg
felipe-foro-internacional-turismo-maspalomas-43_g.jpg


0000Islas-canariaslogo-kopie-940.jpg


FOTOREPORTAGE
van het bezoek van
Rey Felipe VI
 (Koning Filips de Zesde)
aan de Ala 46 van de Luchtmacht,
de Pico de las Nieves,
en het  
V Foro Internacional de Turismo Maspalomas Costa Canaria

visita-felipe-18_g.jpg

visita-felipe-2_g.jpg


visita-felipe-11_g.jpg

visita-felipe-23_g.jpg
visita-felipe-27_g-1.jpg visita-felipe-28_g-1.jpg

visita-felipe-19_g.jpg

visita-felipe-24_g.jpg

visita-felipe-1_g.jpg

visita-felipe-22_g.jpg
rey-don-felipe-U10108049103uMD--620x349abc.jpg

visita-felipe-32_g.jpg

visita-felipe-8_g.jpg
visita-felipe-7_g.jpg

visita-felipe-15_g.jpg

visita-felipe-33_g.jpg visita-felipe-34_g.jpg
visita-felipe-45_g.jpg visita-felipe-44_g.jpg

visita-felipe-42_g.jpg

visita-felipe-41_g.jpg

visita-felipe-35_g.jpg
visita-felipe-49_g-1.jpg

visita-felipe-50_g.jpg visita-felipe-53_g.jpg

visita-felipe-62_g.jpg

visita-felipe-63_g.jpg
visita-felipe-58_g.jpg

visita-felipe-60_g.jpg

visita-felipe-61_g.jpg
visita-felipe-71_g.jpg

visita-felipe-86_g.jpg

visita-felipe-68_g.jpg visita-felipe-69_g.jpg
visita-felipe-77_g.jpg visita-felipe-75_g.jpg
visita-felipe-82_g.jpg visita-felipe-78_g.jpg
visita-felipe-74_g.jpg
visita-felipe-88_g.jpg
visita-felipe-90_g-1.jpg  visita-felipe-93_g.jpg
visita-felipe-91_g.jpg visita-felipe-102_g.jpg0000Islas-canariaslogo-kopie-937.jpg


De Koning, op het hoogste punt van het Eiland

Rey Felipe VI  (Koning Filips de Zesde) bezoekt
de Ala 46 van de Luchtmacht, en de Pico de Las Nieves, alvorens het Foro de Turismo te openen

GRAN CANARIA - donderdag 14 december 2017 - Koning Filips VI is op woensdagavond  13 december 2017 laat aangekomen op de luchtmachtbasis Gando op Gran Canaria, waar hij heeft overnacht, om op donderdagochtend 14 december 2017 zijn tweede officiële bezoek aan het Eiland te beginnen, dat wordt gemarkeerd, met zijn  aanwezigheid  bij de lunch van het V Foro Internacional de Turismo Maspalomas Costa Canaria, dat op donderdag 14 em vrijdag 15 december 2017 gehouden wordt in de voorzieningen van Congrespaleis ExpoMeloneras.

De monarch neemt deel aan deze beroepsmatige ontmoeting in een jaar met een toeristisch recordaantal, dat tot oktober 2017 meer dan 73,4 miljoen bezoekers naar Spanje heeft gebracht, en dat de Canarische Eilanden hopen af te sluiten met de komst van meer dan 16 miljoen toeristen. De koning moedigt met zijn aanwezigheid de goede vooruitgang van de eerste nationale industrie aan: Toerisme, dat momenteel aan de top staat.

visita-felipe-29_g.jpgAgenda:
Bezoek aan de Luchtmachtbasis - 09.00 uur:
Het bezoek zal om 9.00 uur  beginnen. De Koning bezoekt de faciliteiten en alle militairen die werkzaam zijn in de luchtverdediging van de Archipel. Daarnaast bezoekt de vorst enkele hangars, bekijkt hij de helikopters en ontmoet hij de verantwoordelijken voor opporings en - en reddingsdiensten van de SAR, die ook zijn operaties op de basis van Gando heeft. Bovendien zal Felipe VI zijn handtekening plaatsen in het officiële boek van de controletoren van de luchtmachtbasis op Gran Canaria.
image_content_2730880_20171214191638.jpg
Pico de las Nieves - 10.00 uur:
De monarch gaat - mogelijk per helikopter - naar het hoogste punt van het eiland, de  Pico de Las Nieves - voor een bezoek aan het Escuadrón de Vigilancia Aérea (EVA-21) (Scuadron Luchbewaking ),  dat de basis heeft in het hooggebergte van Gran Canaria.

Foro de Turismo - 12.00 uur:  
Zodra het bezoek aan de EVA is voltooid, gaat de Koning naar Maspalomas om deel te nemen aan het V International Tourism Forum Maspalomas Costa Canaria, dat een 70-tal deskundigen uit San Bartolomé de Tirajana bij elkaar brengt om de uitdagingen, kansen, problemen, en oplossingen, van de toeristische sector te bespreken.

Lunch - 14.00 uu:
Rey Felipe VI (Koning Filips de Zesde) zal de lunch bijwonen van het V International Forum, samen met diverse  autoriteiten van Gran Canaria, welke  wordt gehouden in het Palacio de Congresos ExpoMeloneras. De koning zal genieten van een menu met volledig Canarische recepten, bestaande uit:
- een eerste gang van Canarische txangurro-krab
- tweede gerecht van sama gepocheerd in bouillon en geserveerd met ropa vieja
- het nagerecht, dat een spiegel is van bienmesabe, palmhoning-ijs en gofio-mousse.
Het lunch-menu gaat vergezeld van verschillende wijnen:
- de witte,
  gefermenteerd in vaten, van Los Berrazales, Demonimación de Origen de Gran Canaria,
- de rode,
  is de Agala 1175 Magnum, met de herkomstbenaming ‘van Gran Canaria’;
- de sprankelende,
  Reserva Listan Blanco Paisaje de Las Islas, met de beschermde oorsprongsbenaming :
  ‘van de Canarische Eilanden’.

Terugkeer naar Madrid - 15:30 uur
Direct na de lunch zal de Koning naar de luchthaven gaan voor het nemen van het vliegtuig van de Luchtmacht, voor de terugkeer naar Madrid.

Dit is de tweede keer dat Koning Filips Zesde in 2017 een officeel bezoek brengt aan Canarias, en tevens sinds zijn kroning in juni 2014, Don Felipe en Doña Letizia -die momenteel in Senegal is -  bezochten de eilanden Gran Canaria en Tenerife op 24 en 25  april 2017.
                                                                  VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/04/25/119732/visita-reyes-gran-canaria-paso-paso-1_p.mp4 

zzzislas-canariaslogo-1100.jpg


Saulo Sarmiento, nieuwe ambassadeur
in de promotie voor Gran Canaria

Van het Circo del Sol
naar het wereldwijd promoten van Gran Canaria:
 Saulo Sarmiento is de nieuwe ambassadeur in de internationale promotiecampagne van het Patronato de Turismo
voor Gran Canaria

GRAN CANARIA .- donderdag 5 oktober 2017 - Saulo Sarmiento, acrobaat, gymnast, en Grancanarische danser van del Circo del Sol, is het nieuwe imago geworden van de campagne ‘Mi lugar en el mundo’ (‘Mijn plaats in de wereld’)  die gevoerd wordt door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, via het del Patronato de Turismo (plm. de VVV).

In de digitale campagne die Sarmiento promoot, worden de spectaculaire landschappen van het eiland samengevoegd met fysieke activiteiten. Tijdens de presentatie heeft de minister van Toerisme  Ines Jiménez, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, het belang van de promotie via Sarmiento benadrukt,” voor de invloeden die ze in hun netwerken hebben."
saul00006-6_g.jpg

VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/10/05/129969/saul-sarmiento-nuevo-embajador-gran-canaria-1_p.mp4
saul00011-11_g.jpg

Sarmiento is bekend geworden door zijn deelname aan de Britse editie van ‘Got Talent’. "Het was mijn eerste tv-ervaring en ik koos voor de Britse editie, omdat die  de meest internationale uitstraling heeft," benadrukt  Sarmiento. Zo is de video van zijn deelname ruim 25 miljoen  keer bekeken via in sociale netwerken op het Internet.

Zijn deelname markeert een keerpunt in de carrière van deze Gran Canario. "Het was een fantastisch moment en betekent dat ik internationaal bekend heb kunnen worden," hoewel hij zijn deelname aan het programma niet kon voltooien door een blessure.

In zij curriculum staat ook dat hij in 2014 een bronzen medaille heeft gewonnen in het Wereld Circusfestival van Morgen 2014, een evenement voor acrobaten dat gelijk staat aan de Olympische Spelen. Ook kreeg hij in 2012 een onderscheiding voor de beste Paaldanskust ter Wereld .

Voor Sarmiento is het, “een eer om het eiland op internationaal niveau te vertegenwoordigen,”  ,legt hij uit. In de komende dagen kan men video's en foto's zien die deze multidisciplinaire artiest op verschillende locaties heeft opgenomen. In de Duinen van Maspalomas, in Agaete en in Sardina del Norte, op de Finca van Osorio en in het Fortaleza de Ansite.
saul00008-8_g.jpg

“Het zijn twee intense en vermoeiende opnamedagen geweest, waarbij ik diverse locaties van het Eiland heb leren kennen. De Finca de Osorio heeft  me verrast hoe verzorgd die is.
saul00005-5_g.jpg

Sinds ik klein was, ben ik er niet meer geweest en nu heb ik die heel anders gezien,” zo laat Sarmiento weten.

saul00009-9_g.jpg

saul00007-7_g.jpgEen van  de locaties die hij bezocht heeft tijdens deze twee opnamedagen, was La Fortaleza de Ansite. "Het is een plaats die ik nooit bezocht heb en die heeft me enorm verrast,.”
saul00004-4_g.jpg
We kwamen aan bij dageraad en liepen zonder dat we iets verwachtten,  en toen we het zagen beïnvloedde het me .” Een plaats, zegt hij , waar hij met zijn vrienden zal terugkeren om de schoonheid ervan te genieten  en de geheimen van ‘zijn’ land te kennen.

saul00001-1_g.jpg saul00002-2_g.jpg

saul00010-10_g.jpg

saul00003-3_g.jpgEen andere locatie van de campagne was El Juncal in  Agaete. “Door technische problemen konden we er niet opnemen, maar het is een spectaculaire plaats; zo merkt Sarmiento op. Twee intense opnamedagen in een andere, natuurlijke leefomgeving.

"In de optredens wordt alles uitgemeten en voorbereid, in de natuur niet. Hier was ik degene die me moest aanpassen aan het milieu en niet de middelen aan mij". Het was een nieuwe ervaring op het eiland, “hoewel op de plaatsen waar ik altijd naar toe ga, ik graag een foto maak met de representatieve middelen", merkt Sarmiento op.

Een nieuw toneel voor hem die “op geen enkel moment angst voelde, maar wel respect.” . Iedereen die dit doet, kent het betrokken risico en moet ten allen tijde geconcentreerd zijn. Er zijn foto’s waarop ik erg serieus lijk, maar het is met een geconcentreerd gezicht.”

Dat risico is inherent  aan het beroep en neemt toe wanneer men het medium niet controleert. "In dit geval was ik het, die ermee speelde met alles wat me omringde. In een van de video's van de Finca de Osorio ziet  men het als een spel met de elementen die een boom omgeven," zegt Sarmiento

De video’s worden beheerd en zien binnenkort het licht, waarmee Sarmiento zich zal  aansluiten bij Vítolo, Carla Suárez , en Thaïs Henríquez, atleten van hoog niveau wiens beeld is gekoppeld aan hun geboorteplaats, een dynamische en moderne bestemming waarin men kan genieten van de natuur.

Na deze week van opname en uitschakeling op Gran Canaria, reist Saulo Sarmiento naar Amerika waar hij met het Circo del Sol een tour maakt. 'Ik blijf er een jaar en waarschijnlijk nog een jaar langer. Momenteel verblijven we tussen Colombia en México, onze agenda’s bestaan uit  drie weken werken en een week vrij  om van de ene plaats naar de andere te verhuizen. "

Saulo Sarmiento, is een nieuw internationaal beeld waarmee Gran Canaria wereldwijd als bestemming wordt gepromoot.
0000Islas-canariaslogo-kopie-305.jpg


De PP verlangt van het
Patronato de Turismo (plm. de VVV)
dat men een klacht indient bij Cuatro Televison wegens, ‘het vervormen en beschadigen van het toeristische aanzien van Gran Canaria’

De inhoud van de controversiële  televisiereportage heeft een ‘groot ongenoegen’ veroorkzaak bij  de  beroepskrachten in de sector.

GRAN CANARIA - woensdag 13 september 2017 -  De Partido Popular-fractie (PP) in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran heeft op dinsdag 13 september 2016 het Patronato de Turismo (plm. de VVV) gevraagd een formele klacht in  te dienen  bij de televisiezender Cuatro Televisión na het op maandagavond 11 september 2017 uitzenden, tijdens het kijk-spitsuur, van het speciale zomerprogramma, “dat het toeristische aanzien van het Eiland heeft vervormd en beschadigd

Zo heeft de woordvoerder van de PP-fractie, Felipe Afonso El Jaber,  te kennen gegeven; die van mening is, dat de inhoud van het programma - getiteld : ‘En el punto de mira’ (’In het blikveld’) - “de algemene realiteit van ons toerismeaanbod verstoort, omdat marginale situaties als iets algemeens  worden weergegeven, waardoor mensen zich een totaal verkeerd idee vormen van een bestemming die meer dan vier miljoen bezoekers per jaar aantrekt."
abnacarsreclame.png
Een opnamen van Playa de Tauro tijdens het door tv-zender Cuarto uitgezonden programma.
De Partido Popular-fractie  is van oordeel dat de inhoud van de controversiële ,  enorm veel ongemak bij de beroepskrachten in de sector heeft veroorzaakt, "te benadelen van Gran Canaria als een belangrijke toeristische bestemming, vooral op de binnenlandse markt, schaadt en belemmert de belangen van onze belangrijkste industrie,” aldus de PP.

De PP betreurt, dat het door Cuarzo Producciones geproduceerde programma aan de kijkers van Cuatro Televisión een 'gedeeltelijk en bevooroordeeld'- beeld van het toerisme op Gran Canaria heeft overgedragen; het eiland , dat na vele jaren de concurrentiepositie heeft vergroot totdat het zichzelf als een  veilige, moderne , kwalitatief goede, en wereldwijd erkende bestemming heeft gevestigd.

Daarom verlangt de PP van het Patronato de Turismo (plm. de VVV)  en van het Cabildo (Eilandbestuur), "alle beschikbare middelen te gebruiken om het prestige van het merk ‘Gran Canaria’ te verdedigen; ons beeld als een geweldige toeristische bestemming, en de professionaliteit van een sector die de belangrijkste economische motor van het eiland blijft.


80 jaar: ‘Sombra del Nublo’,
het volkslied van de Grancanario’s

GRAN CANARIA - zaterdag 26 augustus 2017-  De première van de compositie ‘Sombra del Nublo’ was in 1937 en nu , 80 jaar later, bezorgt het de Grancanario’s nog steeds kippenvel. De hymne, die in 1936 is geschreven door Néstor Álamo, is nog steeds een van de liederen die het meest ten gehore worden gebracht in Teror bij de Romería Ofrenda a la Virgen del Pino (Offerandeprocessie van de H. Maagd van de Pijnboom), de patrones van het Bisdom Canarias. Het is het officiële volkslied van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Néstor Álamo maakte 'Sombra del Nublo’ (tekst en muziek) in 1936 onder het pseudoniem Funkel. Een interpretatie in 1959, door de Grancanarische tenor Alfredo Kraus, is te beluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=KBdh8-S35mA .
Ook een indrukwekkende versie gebracht door ‘Los Gofiones’ is de moeite van het beluisteren waard: https://www.youtube.com/watch?v=yLsyMCyj8OM.
roque-nublo-grancanaria-kTUB--620x349abc.jpg
                                Het karakteristieke massief in het centrum van het eiland::
                      de  
Roque Nublo (Wolkenrots) , kenmerkend voor Gran Canaria.
De op Gran Canaria woonachtige Catalaan, Agustín Conch, heeft ertoe bijgedragen dat 'Sombra del Nublo’ de emotionele hymne is geworden van de Grancanario’s; net zoals deze Catalaan (jawel!) dat heeft gedaan met zijn compositie: ‘Pasodoble Islas Canarias’, o.a. te beluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=y7mDsROA5kc; en uitgevoerd door ‘Los Sabandeños’ op: https://www.youtube.com/watch?v=WxzVFmONyAg.

Première
De compositie ‘Sombra del Nublo’ is in première gegaan met Kerstmis 1937 in het Teatro Pérez Galdós, samen met nog zeven andere composities van Néstor Álamo, en werd geïnterpreteerd door Josefina de la Torre, die het succes met een paar vriendinnen heeft gevierd, daardoor haar stem kwijtraakte, en het lied niet meer kon zingen in de volgende optredens, waardoor ze  vervangen werd door de tenor Armando Campos; "Zoals Néstor ooit heeft opgemerkt, die later zijn fout erkende,” zegt de journalist Antonio Betancor, een van de Klassiekers van de Romería de Teror en die de onderscheiding  Roque Nublo-medaille van Gran Canaria heeft ontvangen. Betancor is een van de beste Canarische deskundigen in eilandtradities.

In 1938 werd het lied voor het eerst ten gehore gebacht op  Radio Las Palmas in samenwerking met de tenor Juan Alberto Monzón,  die zenddirecteur was en auteur van liederen zoals onder andere: 'Lindo pueblo de Temisas',  en 'Valleseco.

De mensen op Tenerife, enthousiast
Antonio Betancor weet te  vertellen, dat Néstor Álamo zijn grootste ‘afkeer’ had op Tenerife, “omdat de jury van de muzikale wedstrijd op het Plaza de Toros van Santa Cruz gehouden bij  gelegenheid van de feestdagen van mei 1945 -  op de zogenoemde Día Regional, welke gesponsord werd door General García Escámez -  waaraan de folkloristische  groepen van de eilanden deelnamen.

Op die dag in mei in 1945, “nam als vertegenwoordiging van Gran Canaria de ‘Folklórica Guanarteme’ deel, waarvan de leden teleurgesteld terugkeerden door het oordeel van de jury betreffende  de folkloristische wedstrijd van de santacruceras-feesten.”

De jury was van mening  dat ‘Sombra del Nublo’ een a-typisch lied was, dat wil zeggen: "Niet het eigen kenmerkende, of representatieve van Canarias zijnde." Terwijl de bewoners van Tenerife bij die gelegenheid het lied met geen ovationeel applaus begroetten, was de jury het niet eens met de mening van het publiek, die de Guanarteme-Groep  hartelijk verwelkomde, en waarvan de leden dachten dat ze de eerste prijs zouden winnen. " 'Het was niet zo,' herinnert Betancor, “maar door de unanimiteit van het publiek werd  uiteindelijk de muzikale creatie aanvaard.'

De tekst van ‘Sombra del Nublo’ van  Néstor Álamo:
“Sombra del Nublo
riscales los de Tejeda,
cadena de mis montañas
montañas las de mi tierra...
Montañas las de mi tierra.

Besos de mujer canaria
queso tierno y recental,
vino caliente de abajo
el gofio moreno oliendo.
¡Qué más puedo desear!
El agua por el barranco
y mi amor en el telar.
El agua por el barranco
y mi amor en el telar.

Sombra del Nublo
altar de mi tierra amada,
hay nieve y sol en la cumbre
cumbre de mi Gran Canaria...
Cumbre de mi Gran Canaria.
Roque Nublo, Roque Nublo
lírica piedra lunar,
si a tu sombra yo he nacido
quiero vivir a tu sombra
y a tu sombra quiero amar.
El alma eres de mi tierra
fuego y lava junto al mar.
El alma eres de mi tierra
fuego y lava junto al mar.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-102.jpg


Het Cabildo van Gran Canaria stelt voor,
om via de secundaire wegen en wandelpaden
het toerisme in het binnenland van het eiland
te bevorderen

Men benadrukt de aanwezigheid van de autoweg GC-520,
die de kust verbindt met het Zuiden en het binnenland
van het eiland

GRAN CANARIA - zondag 19 februari 2017 - Het ontwikkelen van toerisme in het binnenland van Gran Canaria is het doel van het Plan de Turismo Interior; het plan, dat het Cabildo (Eilandbestuur voorstelt) voor de bezoeker die er plezier in heeft  over Gran Canaria te trekken via de prachtige caminos reales (herders-paden) en secundaire wegen, om zodoende de verrassend, natuurlijke landschappen en de culturele rijkdommen van het eiland  te ontdekken.

Het Plan de Turismo Interior (Plan Binnenlandtoerisme) - bekrachtigd in het Plan Insular de Ordenación de Gran Canaria (Plan Ruimtelijke Ordening van het Eiland Gran Canaria - wil overheidsacties vestigen die steun geven aan de ontwikkeling van initiatieven voor toerisme in het binnenland van het eiland, met daarbij als hoeksteen de secundaire wegen te nemen voor het aan de bezoeker aanbevelen van onbekende bronnen. zo heeft de minister van Regionaal Beleid, Inés Miranda. van het Cabildo (Eilandbestuur), laten weten; die heeft opgemerkt, dat het gaat om een filosofie om waarde te hechten aan vier grote routes die de schatten van hun respectievelijke omgevingen bloot leggen.
gran_canaria.jpgOnder deze acties zou men het creëren en verbeteren van de voorlichtingscentra kunnen opnemen, evenals werkzaamheden voor verfraaiing en hervorming van voorzieningen zoals toeristische uitzichtspunten, waarvan sommige al in gang zijn gezet, naast andere mogelijke initiatieven.

Route 1: La Aldea, Artenara en Tejeda
Het bewandelen van de lava-heuvels die bijna 14 miljoen jaar oud zijn in de omgeving van de Roque Nublo (Wolkenrots), het bezoeken van grotten die zich in het gebied bevinden, het ruiken van de onvergelijkbare geur van brem en tijm, zijn enkele van de ervaringen welke de bezoekers  kunnen genieten in de driehoek die wordt gevormd door La Aldea, Artenara en Tejeda, een van de hoekstenen die men wil ontwikkelen met  het plan.

De autoweg GC-20, bekend als die van de stuwmeren, zal de verbindingshoeksteen zijn die de bezoeker uitnodigt naar deze driehoek van gemeenten te gaan, waarbij men de mooie en afgelegen hoeken van dit deel van Gran Canaria benadrukt en van waaruit de toeristen via hun caminos reales (herderspaden), onvergetelijke wamdelingen kunnen ondernemen .

Bovendien biedt deze omgeving  een samengaan van natuurlijke voorzieningen waarbij  niet de kustlandschappen van La Aldea mogen ontbreken, de rijke archologische gronden van Artenata, en de rotsen, calderas (kraters) en barrancos (ravijnen) van Tejeda

Route 2: San Bartolomé de Tirajana en Santa Lucía
Een nieuwe wereld ontvangt de toerist in de hoek San Bartolomé-Santa Lucía, locaties die verbonden zij door de autoweg GC-815, grenzend aan  ravijnen en kloven in de buurt van een uitzonderlijk landschap waar het mogelijk is de stuwdam van La Sorrueda, de bevolking van Temisas, en de onvergelijkbare Barranco de Tirajana te bezoeken.,

Het plan wil, naast het benadrukken van de aanwezigheid van de autoweg GC-520, die de toeristisch kust van het Zuiden met de genoemde GC 815 en de GC551 verbindt, ook markeren dat de bezoeker tevens kan genieten van een bezoek aan La Fortaleza en het Museum van de gemeente Santa Lucía, de pre-Spaanse woonkern van Tahidía, Rosiana, de necropolissen in Artenara, Tunte en Fataga, naast veel andere aan te bevelen te bezoeken hoeken van het eiland.

Route 3: Agaete
Een derde hoeksteen die wordt uitgewerkt in dit voorstel, bestaat uit het herstellen en versterken van de vallei van Agaete, waar het herstel van bestaand gebouwen toepasselijk is, om  ze te veranderen in plattelands-logiesaccommodaties en zo het aanbod aan binnenlands toerisme op het eiland te completeren.

In  deze omgeving  kunnen de toeristen genieten van de enige koffieplantage van Europa welke gelegen is in de vallei van Agaete en die omgeven is door een specifiek mooi landschap van groot botanisch en archeologisch belang, waar de geschiedenis samen gaat met de teelt van tropisch fruit zoals papaja, mango, en avocado.

Route 4:  Parque Rural de Doramas, Moya
De vierde hoeksteen waarvoor het project initiatieven plant, is die van het Doramas-plattelandspark, waar een strook aanwezig is van laurisilva (laurierbos), fossiele monsters, en andere biologische eigenaardigheden, die deze locatie tot een aanbeveling maken voor natuurliefhebbers en voor bergwandelaars die exclusieve landschappen zoeken.

Deze omstandigheid maakt het mogelijk om het voorgestelde plan te associëren met recreatief gebruik en te genieten van de natuur door middel van een economische investering die bijdraagt aan het verbeteren van de ruimte en de instandhouding van de natuurlijke hulpbronnen, waarvoor het Plan Ruimtelijke Ordening (PIO) een uitgebreide stedelijke planning presenteert  op basis van het herstel van de bestaande infrastructuur.
zzzslas-canariaslogo-kopie-108.jpg


De begroting van het Cabildo bedraagt in 2017
bijna 702 miljoen euro

De overheidsinvesteringen van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria bedragen bijna €14,= van elke €100,= op de begroting van 2017

GRAN CANARIA  - woensdag 14 december 2016 - Het vastgestelde begrotingsbedrag van 702 miljoen euro voor de begroting is 10,49% hoger dan de overheidsbegroting van 2016. De begrotingspost voor investeringen  bedraagt 115 miljoen euro, wat 14,37% meer is dan in 2016. Op woensdag 14 december 2016 is het aanvankelijke groene licht daartoe gegeven aan het Cabildo (Eilandbestuur).

Van elke €100,= op de begroting die het Cabildo (Eilandbestuur) hanteert voor 2017 gaat ruim  €14,= naar investeringen, zoals op woensdag  14 december 2016 is gepresenteerd ter aanvankelijke goedkeuring. De regeringscoalitie gevormd door NC, PSOE en Podemos, beschikt in dit begrotingshoofdstuk over bijna 115 miljoen euro (tegenover de 100 miljoen euro in het boekjaar 2016) op een begroting die 66,65 miljoen euro meer bedraagt dan die van 2016, voornamelijk door meer inkomsten aan IGIC (Canarische Btw).
cabildo-insular-gc-640x480-1.jpgVoor wegenaanleg  en -onderhoud heeft men 17,13 miljoen euro aan investeringen gereserveerd voor het in 2017 aanleggen van de nieuwe autosnelweg van La Aldea; terwijl men voor het voltooien van de infrastructuur voor twee eco-parken bijna  2,7 miljoen euro heeft gereserveerd voor maatregelen tussen Salto del Negro en Juan Grande.
120727_gc_casapalacio_1.jpgMaar er staan ook investeringen gereserveerd van:
- 18 miljoen euro, voor de Samenwerkingsplannen met de15 Gemeenten en de drie
                              Agglomeraties,
- 6,69 miljoen euro, bestemd voor het Instituto Insular de Deportes (Eiland Sport-Instituut)
- 5,24 miljoen euro, voor het  Patronato de Turismo (plm. de VVV),
- 4,32 miljoen euro, bestemd voor de Autoridad Única del Transporte (AUT),
- 3,67 miljoen euro, voor het Consejo Insular de Aguas (CIA) (Waterschap)
- 125,36 miljoen euro, voor het Instituto de Atención Social y Sociosanitaria (IASS) (De
                                     Sociale en Gezondheidsdienst).
120727_gc_casapalacio_5.jpgVoor het geschikt maken van de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas tot Etnografisch Museum, bestemt men via de Fedac 1,23 miljoen euro.

Voor Sociaal Beleid wordt met 143 miljoen euro 0 21% meer uitgegeven,  bij elkaar opgeteld voor Sociaal Beleid, Gelijkheid, Jeugdzaken. Werkgelegenheid en Solidariteit.
125,36 miljoen euro zijn voor her  IASS, het deelstaatorgaan dat de leiding heeft over centra voor ouderen en afhankelijke personen; en de andere 28,62 miljoen euro zijn voor sociale dienstverlening en centra voor minderjarigen

Voor werkgelegenheid trekt men met 7,54% meer, in  totaal 7,6 miljoen euro uit; en de uitgaven voor Internationale solidariteit heeft men begroot op 2,02 miljoen euro.

De begroting omvat de aflossing van de overheidsschuld voor eenzelfde bedrag dat het Cabildo in 2017 moet terugbetalen, dat is 21,28 miljoen euro.
000islas-canariaslogo-347.jpg


Openbare Werken betaalt 5,1 miljoen euro
voor resterende acties op Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 27 mei 2016 - Voor de betaling van de acties die zijn opgenomen in het Plan de Embellecimiento de la CG-1 (Verfraaiingsplan voor de GC-1) zal men nog eens €477,000=  bestemmen, waarin zijn opgenomen het installeren van nieuwe, openbare verliching bij de op- en afrit naar El Veril.

De Ministerraad van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canari heeft op woensdag 25 mei 2016 de opname van een krediet goedgekeurd van 5,1 miljoen euro voor de betaling van duurzame acties voor de resterende acties op Gran Canaria in de begroting van het Eilandministerie van  Openbare Werken en Infrastructuur voor de  betaling van duurzame acties.
img_34502.jpg                                                                    El Veril.
De eilandminister van Openbare Werken en Infrastructuur, Ángel Víctor Torres,  heeft in een communiqué laten weten, dat het begrotingsposten zijn uit het jaar 2015 en dat men die zal besteden aan de betaling van acties voor het conditioneren van wegen, sommige zijn al klaar en andere in uitvoering, waarbij men financiële verplichtingen aan derden heeft voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.

Daarbij komen de convenanten welke zijn ondertekend met gemeenten, zoals het ondertekende in juli 2014 met Las Palmas de Gran Canaria voor de werkzaamheden aan het Estadio Insular, voor 600.000 euro en dat van april 2015 voor de werkzaamheden aan de weg naar Tafira (de GC-11) waarvoor men ook €600,000,= heeft betaald.

"Wat wij hebben gedaan, is liquiditeit injecteren om de werken te betalen, waarvan veel  vorig jaar niet was betaald," zo heeft Torres toegevoegd.

Voor de betaling van de acties die vervat zijn  in het Plan de Embellecimiento van de CG-1 zal men de overige € 477.000, = bestemmen waarin  de installatie van de nieuwe straatlantaarns is  opgenomen bij de op- en afrit van en naar  El Veril wat in uitvoering is.

Iets meer dan €53.000,= komt overeen met de betaling van de verbeteringswerken aan de haven van Taliarte (Telde) die al voltooid zijn en bestonden uit de bouw van een veiligheidshek rondom de toegang tot de steiger en de vervanging van het havenlichtbaken, en een vergelijkbaar bedrag is bestemd voor studies en technische werken.
zzzzzzzislas-canariaslogo-551.jpg


Vastgoed van herders in de vergetelheid

GRAN CANARIA – dinsdag 17 mei 2016 - Een geograaf, die deskundig is in historisch erfgoed, zal vijf maanden intensief veldwerk gaan verrichten in natuurgebieden in het binnenland van Gran Canaria op zoek naar tot wel een vijftigtal locaties die te maken hebben met het hoeden van vee. Gecontracteerd door de FEDAC, wordt het herdersvastgoed geactualiseerd op de Carta Etnográfica (Etnografische Kaart).

Het Cabildo (Eilandbestuur) gaat de binnenlanden van Gran Canaria verkennen, op zoek naar allerlei vastgoed dat verwant is  aan herders en hun ambacht wat niet is opgenomen in de Carta Etnográfica (het Etnografisch Handvest) van het eiland, het instrument van de Fundación para la Etnografía y Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC) (Stichting voor de Etnografie en Ontwikkeling van Canarische Kunstnijverheid) die waakt over de roerende en onroerende goederen als voetafdruk van de traditionele samenleving.
(Zie:  file:///C:/Users/Camps/Downloads/ficha_09274.pdf).
pastores.jpgKraal in het hooggebergte van Gran Canaria die een natuurlijke grot afsluit met een stenen buitenmuur en met schitterende uitzichten op de Bentayga-rotsen.
tejeda-grancanaria.jpg

Een geograaf, deskundig in historisch erfgoed, zal  in de loop van vijf maanden diverse natuurgebieden uitkammen, waaronder El Cortijo de Pajonales, het Pinar de Inagua en Ojeda. Ook aan de beurt komen in een moeilijke zoektocht: het binnenste van het Amurga-massief, Pino Gordo en Tifaracás, in de gemeenten  San Bartolomé de Tirajana, Mogán, Tejeda en La Aldea.
09274.jpg

Voor het lokaliseren - en het bij gelegenheid vaststellen van de staat van onderhoud - van dat vastgoed, zal deze ontdekker van de herdersschatten van de FEDAC grote gebieden moeten doorkruisen en door diepe barrancos (ravijnen) moeten gaan, daar waar het hoeden van vee  er een speciaal effect op heeft gehad.
                                           logo-fedac-2.png                                  
De FEDAC is ervan overtuigd, dat het onderzoek van de deskundige in het veld getuigen vindt van de trashumancia-routes (migratie-routes)  in het binnenland van Gran Canaria, waaronder grotten om in te schuilen, waterpoelen en drinktroggen, plaatsen die dienden als schuilplaatsen voor de herders en het vee voor de nacht, of om er te rusten.

Feit is, dat - alvorens aan de rondgang te beginnen - het Cabildo (Eilandbestuur) al enig vastgoed heeft gelokaliseerd dat men wil inventariseren in deze uitbreidingsronde van de Carta Etnográfica, zoals het geval is met de opvangplaats voor dieren die gelegen is in Llanos de Pargana, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

De deskundige die men zal contracteren, zal ook een schuilplaats voor houtskoolstokers moeten bezoeken op de Montaña de los Hornos die men associeert met bosbouwkunde. Op zijn rondgang mag ook niet ontbreken het samenstel van grotten, alpendres (stallen), opslagruimten voor landbouwgereedschap en dorsvloeren in Pajonales

De minister van Artesanía (Kunstnijverheid), Minerva Alonso, van het Cabildo, benadrukt, dat het Eilandbestuur enkele van de minder goed vertegenwoordigde panden op de Carta Etnográfica (Etnografische Kaart) wil actualiseren.
zzzzzzzislas-canariaslogo-498.jpg


120.000 Grancanario’s lopen het risico
in 2020 in de digitale kloof te vallen

GRAN CANARIA - maandag 16 mei 2016 - 120.000 Grancanario’s, 15% van de eilandbevolking, verkeert in het risico te belanden in de digitale kloof vanwege de Digitale Europa Agenda voor Europa, en de Digitale Agenda voor Spanje, waarin is vastgelegd dat voor het jaar 2020, op het Continent 100% van de bewoners toegang moet hebben tot een breedband die - minimaal - een capaciteit heeft van 30 megabyte per seconde (Mbit/s).

In het Casa Africa in Las Palmas de Gran Canaria heeft Miguel García - de directeur van de Sociedad para el Desarrollo de las Telecomunicaciones de Gran Canaria (SODETEGC) (Maatschappij voor de Ontwikkeling van Telecommunicatie van Gran Canaria) - uiteengezet dat men momenteel voor 100% van de eilandbevolking voldoet aan de marktstandaard van de Europese Agenda voor 2013 van een megabyte per seconde. Hij waarschuwt echter, dat op het eiland een digitale kloof bestaat, waarmee men worstelt om die te verminderen.
img_34400.jpg
Miguel García, directeur van de Sociedad para el Desarrollo de las Telecomunicaciones de Gran Canaria.
Om die kloof te dichten, heeft Garcia opgemerkt dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria sinds zes  jaar actie aan het ondernemen is opdat de burgers breedband hebben voor wat betreft kwaliteit en competentie. “Deze acties verricht men niet zomaar, en vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) heeft men overwogen dat de acteurs de operators moeten zijn; die zijn verantwoordelijk voor het instellen van de verbinding-diensten aan de gebruikers.
Instalacionaereadefibraoptica.jpg
De acties die men aan het verrichten is, concentreren zich vooral op het installeren van een red de fibra óptica (netwerk van glasvezelkabel) dat men huurt als ‘dark fiber’ van verschillende operatoren en dat maakt het mogelijk , dat zij  hun breedbanddiensten uitbreiden naar andere delen van het grondgebied.  Op dit moment heeft men via de kabel toegang tot ADSL in het hoofdstedelijke gebied en het zuidoosten van het eiland, maar niet in gebieden met een lagere bevolkingsdichtheid; delen van het eiland, waar operators moeilijker hun investeringen terug kunnen verdienen.
agenda-2004-de-la-sociedad-de-la-informacin-3-638.jpg
"De overheid moet altijd werken in het kader van de desbetreffende sectorale wetgeving wat neerkomt op het trachten de markt te beschermen, het concurrentievermogen. Om daar een draai aan te geven, moet de overheid maatregelen nemen om het de exploitanten te vergemakkelijken dat ze meer kunnen gaan leveren  en in het zo grootst mogelijke gebied,” zegt Miguel García

“Dat is niet de hoofdrol wegnemen van de operators, maar het is het terrein egaliseren zodat dit het grootste aantal bewoners bereikt,” zo benadrukt hij

García schat in, als deze acties zich ontwikkelen zoals voorzien, dat tussen nu en vier jaar het aantal van de 120.000 Grancanario’s die momenteel niet deze 30Mbit/s kunnen bereiken, zal zijn teruggebracht tot slechts 10.000 bewoners in afgelegen gebieden.

De SODETEGC-directeur is van mening, dat in die gebieden het aanleggen van glasvezelkabel heel gecompliceerd en duur zal zijn, en dat een van de interessante opties het bereiken van internet zal zijn via satellieten. “Er zullen altijd gebieden zijn waar het bereik met aardse netwerken uiterst  kostbaar is en de satelliet een belangrijke rol heeft te  spelen", aldus Miguel García.
zzzzzzzislas-canariaslogo-496.jpg


Nieuwe historische foto’s van Gran Canaria
voor iedereen

GRAN CANARIA - woensdag 17 februari 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft 35.000 foto’s gedigitaliseerd, veel daarvan zijn van buitenlandse residenten, o.a. van Britten en Duitsers die op Gran Canaria wonen. In het bestand bevindt zich zelfs een album met Duitse adel, dat toebehoorde aan Keizerin Elizabeth (‘Sisi’) van Oostenrijk en Hongarije.

Het Cabildo (Eilandbestuur) legt momenteel de laatste hand aan het digitaliseren, om de foto’s ter beschikking te stellen  aan de bevolking, die foto’s kan bekijken van Santa Brígida, Triana en Maspalomas in de jaren ’50, maar ook foto’s van  buiten het Eiland  die nieuwsgierigen en onderzoekers aantrekken van andere landen.
maspalomas-anos-50-fedac-cabildo-gc.jpg                         Dit was Maspalomas van voor de grote toevloed aan toeristen.
Het gaat om foto’s uit de 19de  en 20ste eeuw die in de afgelopen 15 jaar aan de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (Fedac) (Stichting voor Etnografie en Ontwikkeling van Canarische Kunstnijverheid) van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria ter beschikking zijn gesteld door particulieren, of die aangekocht zijn van verzamelaars en families,  zo laat de minister van Industrie, Handel en Ambachten, Minerva Alonso, weten.
preview_m.jpgHet zijn foto’s die nu zijn gedigitaliseerd in het kader van  de samenwerkingsovereenkomst met het Ministerie van Onderwijs,  en  geselecteerd uit het depot van de Fedac vanwege informatie, grafiek , kwaliteit en auteur; vandaar ook dat er koninklijke foto’s bij zijn van Koningin Elizabeth II van Engeland die ze ondertekende met het pseudoniem Alfonso.

Het doel van het Cabildo is, actie te ondernemen tegen het verval en zelfs het verlies door het verstrijken van de tijd en de slechte conservering van dit audiovisuele  erfgoed dat men nu geheel gratis kan bekijken zonder beperkingen.

Kortom, twee maanden van intensief digitaliseerwerk, waarin technici de foto’s niet alleen hebben gecontroleerd op kwaliteit, maar ook de informatieverstrekking hebben uitgebreid met gegevens zoals: auteur, datum en locatie waar ze zijn verkregen,  evenals  afmeting en rubricering.

Aldus heeft het Canarische Historische Fotoarchief, dat ressorteert onder het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria de foto’s gedupliceerd en ter beschikking gesteld aan het publiek zodat men  deze kan raadplegen en ervan genieten; van de betaamde 35.000 foto is dit nu uitgebreid tot 70.000, terwijl er nog 40.000 wachten om gedigitaliseerd te worden.

Men kan alvast terecht om deze te bekijken in de virtuele bibliotheek van het Eilandbestuur. op: www.fotosantiguascanarias.org en op internetpagina’s met trefwoorden  zoals: patrimonio español  (Spaans erfgoed), Unión Europea (Europese Unie), Hispana en Europeana.
zzzzzzzislas-canariaslogo-189.jpg


Video’s:  Eindejaar-wensen
vanaf Gran Canaria  bij 24º Celsius

GRAN CANARIA - donderdag 24 december 2015 - De Overheid van en op Gran Canaria doet u de beste wensen toekomen:

 hqdefault-18.jpgVideo-kerstboodschap van Antonio Morales,
de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria:
1450888271479.jpg
        https://youtu.be/KYVHHokO6pk
10986.jpg

 Video-kerstboodschap van Augusto Hidalgo,
de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria:
http://www.canarias7.es/multimedia/videos/IMG_6006.mp4

00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-99.jpg 


Carmelo Ramírez nieuwe vicevoorzitter
van het Patronato de Turismo (plm. de VVV)
van Gran Canaria

Manrique de Lara, Melián en De Armas
voor het eerst als lid in de Raad van Bestuur

GRAN CANARIA - woensdag 16 september 2015 - Het Patronato de Turismo (de VVV) van Gran Canaria heeft op dinsdag 15 september 2015 haar nieuwe bestuursraad geïnstalleerd, die wordt voorgezeten door Inés Jiménez, met als nieuwe vicevoorzitter Carmelo Ramírez.

Ambtshalve zijn o.a. lid van het Patronato de Turismo (de VVV) van Gran Canaria:
Marca_Cabildo_TurismoGranCanaria_JPG_Pequeno.jpg Gran-Canaria-Patronato-de-Turismo-1.jpg
- la Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo
 
de  Horeca-federatie
- la Cámara de Comercio de Gran Canaria
 
de Kamer van Koophandel (KvK) van Gran Canaria, >
- los sindicatos
  
 
de vakbonden,
- el Aeropuerto de Gran Canaria

  de Luchthaven van Gran Canaria,
- el Centro Insular de Turismo
   het Eilandcentrum van Toerisme,
- la Autoridad Portuaria Las Palmas
 
het Havenbedrijf van Las Palmas.
            ines-jimenez-1.jpg carmelo_ramirez-1.jpg

                                    Inés Jiménez.                                   Carmelo Ramírez.
vida-dedicada.jpg naamloos-151.png 507927jymywgk.jpg
  Juan Andrés Melián.           Agustín Manrique de Lara.                  Santiago de Armas,
Vanwege ”hun kennis van, en aanzien in de sector,” zijn op woensdag 15 september 2015 eveneens benoemd in de Eiland-orgaan:
- Juan Andrés Melián 
  
medeoprichter van het Patronato (de VVV),
Agustín Manrique de Lara 
 
 voorzitter van de
   Confederación Canaria de Empresarios
   (Canarische Ondernemersfederatie)
,
- Santiago de Armas
 
 voorzitter van de Commissie Toerisme, van de KVK van Gran Canaria

De minister van Toerisme, Inés Jiménez, van het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria - en dus voorzitter van het Patronato (de VVV) - heeft op woensdag 15 september 2015 laten weten, “erop te vertrouwen, dat dit nieuwe bestuur een eerste stap zal zijn naar een nieuwe etappe van begrip en samenwerking van de bestuursleden voor het bestendigen en verbeteren van de huidige aantallen toeristen die naar Gran Canaria komen.”

Op zijn beurt heeft de nieuwe vicevoorzitter van het Patronato (de VVV), Carmelo Ramírez - in het Cabildo (Eilandbestuur) minister van Overheidssamenwerking en Internationale Solidariteit, bovendien verzekerd, dat men de hoogste verwachting heeft van het nieuwe doel dat zich aandient. Want hij waardeert, “het belang dat het Patronato de Turismo (de VV) heeft als fundamenteel orgaan in het dynamiseren en ontwikkelen van de voornaamste industrie van Gran Canaria.”
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-54.jpg  


Voorstellen waarvan men houdt  voor het eiland  

GRAN CANARIA -  donderdag 26 maart 2015 - Men leeft in turbulente tijden. Het prestige van instellingen en de politiek wordt steeds groter. Economische machten winnen terrein in een algemene beleid  van het neoliberalisme om de overheidsinvloed kleiner te maken en uiteindelijk het openbare, sociale, politieke en economische vlak van hoog tot laag af  te breken.

Het zijn moeilijke tijden voor moraal, ethiek en eerlijkheid die worden opgeslokt door de concurrerentie welke de markten verlangen.
imagesGKWYKD3G.jpgbeleudsvoorstellen.pngStructurele corruptie ondermijnt de democratie. Men is getuige van de bouw van een nieuw sociaaleconomisch systeem waarin de zwakkeren zeer moeilijk een menswaardig bestaan leiden. Men veroorzaakt een brute ongelijkheid. Men zet de duurzaamheid van de planeet op het spel. Men is de democratie aan het afbreken evenals de normen en waarden ervan.

Op Gran Canaria geeft men op een veelbetekenende manier de schuld aan de crisis. Men lijdt onder een werkeloosheid van 35%; ruim 60% van de jongeren is werkloos en veroordeeld tot emigratie. Een kwart van de bevolkijg leeft onder de armoedegrens; van 58.000 gezinnen zijn alle leden werkloos en ontvangen geen enkele uitkerimg

Slechts 35% van de bevolking leeft in normale omstandigheden. Het verval van de gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale voorzieningen, de bijstandsuitkeringen, de arbeidsomstandigheden... het is niet te stoppen en de laagstbetaalden zijn het meest kwetsbaar...

Het is tijd om moedige beslissingen te nemen. Momenteel leeft men in een tijd die vergelijkbaar is met die van 1979 toen men vocht tegen een onderdrukkende dictatuur. Men moet verlangens, illusies (van politici en die van burgers), werk en instellingen  herstellen voor het verdedigen van de democratie, sociale rechten, burgerrechten en vrijheden welke men de burgers aan het ontfutselen is…

Men moet laten zien dat men de dingen vanuit de politiek en overheden kan veranderen. Van hoog tot laag. Men moet strijden tegen het gevoel van hulpeloosheid dat de samenleving doordringt, met het genereren van vertrouwen en betrokkenheid plus de illusie, dat men nog tijd heeft en niet alles verloren is.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria kan een veel belovende rol spelen op het eiland vanuit een veranderende inovatieve en ook veelbelovene praktijk. Men mag de dromen niet opgeven... Het Cabildo (Eilandbestuur), dat door de Partido Popular is geleid in dit mandaatheeft daaraan niet voldaan en  gebruikt op een  populistische manier de eilandtegenstelling,  om hun falen te rechtvaardigen.

Ja, het is waar, vanuit de Canarische Regering heeft men Gran Canaria gediscrimineerd, maar het is ook het Cabildo (Eilandebestuur), dat daar niet het hoofd aan heeft weten te bieden.

Het is niet genoeg om alleen maar te klagen  omdat men ook niet heeft voldaan, van de Spaanse Staat te eisen, dat deze haar toezeggingen aan het Eiland nakomt en menniet in staat is geweest, de confrontatie aan te gaan met de Regering van Mariano Rajoy om zijn nalatuiheid aan te geven met Gran Canaria voor hernieuwbare energie (de waterkrachtcentrale Chira-Soria), de erfdienstbaarheid voor de luchthavens, of in de wegenconvenanten, in de financiering van de Gran Canaria-Arena, in de fondsen die bestemd zijn voor het herstel van de toeristengebieden... omdat men klaarblijkelijk niet in staat is geweest de problemen van werkloosheid en armoede op te lossen, die van de energie, de lamdbouw en veeteelt, die van de I+D+í, en het behandelen en zuiveren van afval...

Een rigoureus werkproject vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) voor Gran Canara moet gebaseerd zijn op het bereiken van sociale rechtvaardighedm, gelijkheid en gelijkwaardigheid van de Grancanari@’s; in het bereiken van een evenwichtig element in ecologische duurzaamheid, in het projecteren van een voorstel om de econiomische en sociale realiteit te hervormen.

En dat moet steunen op drie pijlers:

- het voorstellen van haalbare alternatieven voor degenen die de zwaarste tijden doormaken;

- het genereren van een nieuw economisch model voor Gran Canaria om het gedateerde
   systeem te overwinnen dat behoorlijk heeft bijgedragen aan de diepe sociale en economische
   depressie waarin de eilandbevolking zich bevindt.

- het verdiepen van de democratie en de normen en waarden daarvan.

Men moet alle zin in het bestrijden van de ongelijkheid in de strijd werpen en zoeken naar het collectieve welzijn, solidariteit en - uiteraard - vrijheid…
imagesF2C59Y6L.jpgHierbij enkele beknopte voorstellen waaraan het Cabildo (Eilandbestuur) zal moeten gaan werken:

 1. Het in gang zetten van een Plan tegen de armoede en de ongelijkheid. Omdat op Gran Canaria de bevolking die in grote arnoede leeft,  is verdubbeld sinds 2009 en bijna 10% van de burgerij betreft.
  Omdat 17% van de Canri@’s het risico loopt sociaal uitgesloten te raken, omdat de ongelijkheid in de afgelopen jaren is toegenomen met 12%... Daarbij mag dan niet vergeten worden, door te gaan met de Canarische solidariteit voor arme landen...
 2. Het uitvoeren van een Werkgelegenheidsplan om de arbeidsmarkt dichter bij de ruim 154.000 werkloze Canari@’s te brengen, bij de duizenden jongeren die zich verplicht zien hun geboortegrond te verlaten voor onzekere banen in het rijke Europa; om een inkomen en hoop voor de toekomst te verwerven.
 3. Het redden en versterken van de primaire sector, om de afhankelijkheid van buitenlandse levensmiddelen te verminderen die momenteel ruim 90% bedraagt.Om het hoogste niveau van voedselonafhankelijkheid te bereiken. Voor het herstellen van het platteland, de Canarische tradities, het Canarische Landschap en milieu...
  En men zal moetem denken aan banken voor grondverdeling, het verstrekken van ecologische landbouw en veeteelt, en het herstellen van de verloren gegane Sialsa-filosofie die José Manuel Soria heeft ontmanteld door die in handen van de private sector te geven.
 4. Men zal zich vastbesloten moeten inzetten voor  windenergie, om de energie-soevereiniteit van Gran Canaria te bereiken. Om het energieverbruik te democratiseren en het bijbehorende netto saldo te vergemakkelijken. En aan gedecentraliseerde opwekking, voor het versterken van efficiëntie en besparing.
  Aan het creëren van een overheids-eilandconsortium met deelname van alle gemeenten , opdat een groot deel van de windenergie in de komende maanden openbaar te verdelen is en hulpmiddelen voor de burgerij genereert. Aan het verbeteren van de openbare dienstverlening. Of het Cabildo (Eilandbestuur) en de 21 gemeenten nu wel of geen winsten hebben.  
  Dat zal de eerste stap zijn naar het creëren van een Consejo Insular de la Energía (Eiland-Raad voor Energie), of een Raad voor Energie en Water, voor het verdiepen van deze fundamentele en strategische koppeling voor Gran Cnaaria..
 5. Aan het ondersteunen van Innovación, la Investigación y el Desarrollo (Innovatie, Onderzoek en Ontwikkeling). Omdat Canarias als laatste in de Canarische rij staat (minder dan de helft van de Deelstaat)... En dat is o.a. zo, omdat het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife in 1999 een ITER heeft weten te creéren voor het inzetten op het bevorderen van hernieuwbare energie; omdat Tenerife de werkzaamheden heeft aanbesteed voor een centrum voor het perfectioneren van technologie die verbonden is met de Sterrenkunde, terwijl men op Gran Canaria met het hoofd in de wolken loopt. Omdat men niet buiten de kennismaatschappij kan blijven en de ontwikkeling op investeringen op Gran Canaria, om de economie en de werkgelegenheid op het eiland te stimuleren en een betere hetrokkenheid van het Cabildo (Eildebestuur) te garanderen met het toersime als strategische sector.
 6. Aan het verdedigen van het integrale concept van Gran Canaria als eco-eiland, dat inzet op duurzame mobiliteit, de bescherming van het gebied en het landschap, schone afvalverwerking, schone energie, versterken van het platteland dat de identiteit van het Eiland levend houdt, herbebossing, sociaal- economische en milieu-duurzaamheid, etisch bankieren, efficientie en het besparen van energie en water, geen speculatieve bouw en landschappelijk en cultureel aangepast aan de klimaat-realiteit, groen toerisme, bescherming van de biodiversiteit....
 7. Cultuur en sport moeten de fundamentele elementem zijn voor de sociale samenhang. Voor de gemeenschappelijke integratie. Ook voor het genereren van economie. Om het eiland te veranderen tot voorloper van moderniteit en ook voor het redden van de eilandtradities.
 8. Beschermimg van het openbare, met ethiek en moraal als garantie en belofte voor de burgers. Transparantie als het aankomt op het afleggen van verantwoording van de begrotingen, burgerschapsparticipatie. Omdat het belangrijk is solide, democratische instituten te verdedigen, maar ook een sterke burgerschapszin, en waakzame burgers.
 9. Aan de verdediging van een verandering in de volgorde van waarden voor het algemeen welzijn, rechtvaardigheid, solidariteit, inspanning, het prestige van het beleid,  als een instrument om de burgerrechten te verdedigen. Aan  het eisen van verantwoording van degenen Gran Canaria hebben geleid tot de huidige situatie.
  Een spannende uitdaging.
  kleurlogoCanarias.png

DER Touristik waarschuwt voor
heropleving in Griekenland

GRAN CANARIA - zaterdag 14 februari 2015 - Als onderdeel van de Duitse REWE-Groep is DER-Touristik een agentschap voor toeristische dienstverlening, dat in 2013 is opgericht met als officiële vestigingsplaats Mallorca. En DER-Toeristik (DTS) verwacht in de komende drie jaar op Gran Canaria met 20% te groeien.

De directie van de Duitse toeristische divisie DER-Touristik heeft gewaarschuwd, dat Griekenland een heropleving kan doormaken en haar voormalige toeristische belang kan herwinnen.
DERtOuristuik-1.pngimages5QXL1UF0-1.jpg

“Op Canarias zal men rekening moeten gaan houden met dit herstel, omdat men dit wel eens zou kunnen gaan voelen,” zo waarschuwt men.
img_26175.jpgDit gegeven is kenbaar gemaakt op 11 februari 2015 door de algemene directeur van DER-Touristik tijdens de officiële presentatie van zijn DTS-agentschap, en door de algemene directrice Conchi Negro, tegenover een honderdtal directeuren van hotels en appartementencomplexen op Gran Cansria, in een hotel in het Zuiden van het Eiland.

Het nieuwe DTS-Agenschap, zo heeft Conchi Negro meegedeeld, is opgericht in 2013. Sinds november 2014 is men actief in Spanje, met Mallorca als centrale vestiging van hun wereldwijde holding. De belangrijkste logistieke DTS-bases zijn Tunesië, Egypte, de Arabische Emiraten en Bulgarije.

“In de afgelopen 18 maanden hebben we op 22 bestemmingen hoofdkantoren, kantoren op luchthavens en informatiekantoren geopend,” aldus de DTS-directie.

In het eerste jaar van het bestaan van het agentschap heeft men een aantal van 463.990 klanten bereikt. In 2015 verwachte men alleen al voor Spanje dit getal te verhogen, en 545.000 klanten te bereiken, waarvan het grootste deel afkomstig zal zijn van het vijftiental reisorganistaroren waarover DER-Touristik de controle heeft.
untitled-62.png

brands_banner111-1.jpg
De vooruitzichten

De DER Touristik-divisie, met een handelsvolume in 2013 van 4,6 biljoen euro, maakt slechts voor 9% deel uit van de handel van de REWE-Groep,waarvan het de op een na grootste pilaar is, vooral door de toename in het contracteren via het Internet.

Op Gran Canaria is - dankzij de activiteit van de reisorganisatoren ITS, Jahn Reisen en Travelix van de eigen groep - de toeristische divisie in de periode 2012-2014 met 30% gegroeid en biedt dit nu een vooruitzicht op een dynamische productie met een ontwikkeling van meer dan 40%.

In vergelijking met de Egyptische bestemming Hurgada - een van de krachtigste van de groep in het Middellandsezee-gebied - zijn de vliegtickets naar Canarias in de winter duurder, en voordeliger in de zomer; en zijn de hoteltarieven sinsds 2013 hoger geworden.

Echter, wat betreft de verwachtingen welke de instabiele situatie van Rusland biedt, vanwege het Oekraïense conflict, is de vraag van Duitse klantern naar de bestemming Turkije afgenomen en naar Griekenland en Egypte verbeterd al naar gelang de prijzen op de bestemming in het Midden Oosten, vooral tijdens de zomer, van juni t/m augustus.

Gran Canaria

Op Gran Canaria,waar het aantal klanten rond de 35.000 lag in de winter, en rond de 16.000 in de zomer, richten de DER Toristik-plannen zich op het promoten van de strategische hotels, die hun inversteringen uitbreiden in deze hotels; en op het vestigen van het aantal DTS-bijkantoren voor het verkijgen van de verwachte, economische groei van meer dan 20% in de periode 2015-2018.

Op zijn beurt heeft de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez, met tevredenheid de verwachte groei van 20% voor de komende jaren begroet, voor het nieuwe agentschap voor dienstverlening Destination Touristic Services (DTS) wat in Spanje is geopend door de Duitse DER-Touristik-Groep.
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria aangekondigd op Picadilly

LONDEN - zaterdag 3 januari 2015 - Het eiland verschijnt op de schermen van het beroemde plein in Londen.
maspalomas-liquida-consorcio-rehabilitacion-turistica.jpg

img_25467.jpg

Ruim twee miljoen passanten op Picadilly in Londen, hebben in de avond en nacht van 31 december 2014 en in de ochtend van 1 januari 2015, waar de Nieuwjaarsoptocht heeft plaatsgevonden, op de schermen van Picadilly Circus de video’s over Gran Canaria kunnen zien, die enkele uren lang herhaald zijn.
img_25470.jpg

img_25491.jpg

img_25492.jpg

img_25493.jpg

img_25494.jpg

kleurlogoCanarias.png


Afzetter Goldcar

GRAN CANARIA - vrijdag 2 januari 2014 - Op het internet presenteert Goldcar zich als het voordeligste autoverhuurbedrijf. Maar voor vol-casco verzekering moet ter plaatse €60,= betaald worden zonder borg en wordt men verplicht €60,= te betalen voor een volle tank brandstof (auto inleveren met - nagenoeg - lege tank !); wat inderdaad voor Goldcar voordelig is, want een liter benzine kost op Canarias momenteel €0,94 (wat voor een volle tank plm. €40,= is

Daarbij komt dan 13,5% IGIC (Btw.) over alle extra-pakketten en €9,= voor toevoegingen.
goldcJPEG.jpgimages8DX4X70L.jpg
Onze aanbeveling op Gran Canaria is duidelijk: Cicar; dit lokale autoverhuurbedrijf biedt ‘all inclusive’-prijzen en alle bij hen gehuurde auto’s zijn vol-casco verzekerd.
lachendJPEG.jpgimagesA6AKGY9D.jpg
Cicar heeft filialen in Las Palmas de Gran Canaria, Agaete (Puerto de Las Nieves) en Gáldar, uiteraard is Cicar ook aanwezig op de luchthaven Gando.
kleurlogoCanarias.png


Een  mega-tekst op het Eiland gaat zichtbaar vanuit de lucht ‘WELKOM’ heten

GRAN CANARIA - woensdag 17 december 2014 - In grote letters ‘Gran Canaria’ op zich, of met ‘Bienvenido’, of ‘Wellcome’ er voor - die zichtbaar zijn vanuit de raampjes van vliegtuigen welke gaan landen op de luchthaven, en vanaf de autosnelweg naar het Zuiden (GC-1) - dat is wat men zal kunnen gaan lezen als ‘Hollywood’-achtige tekst, welke het Cabildo (Eilandbestuur) wil gaan installeren nabij de luchthaven Gando.

Met torenhoge tekens, gemaakt van opgespannen doek, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) voor, iedereen te verrassen die via het luchtruim naar Gran Canaria komt. Want men is in onderhandeling met de eigenaren van een aantal bergen en hooggelegen locaties in de buurt van de luchthaven, voor het  in de nabije toekomst (begin 2015) installeren van een gigantische - ongeveer 80 meter lange - ‘poster', met het simpelweg de tekst;
-  ‘Wellcome  Gran Canaria’,
- ‘Bienvenidos  Gran Canaria’,
of: ‘Gran Canaria’ zondermeer.
359152-1p.jpgEen luchtopname van de Luchthaven Gando, waar in de nabijheid  á raison van €200.000,= de megomane tekst : 'GRAN CANARIA ', in het Tirajana-gebergte moet gaan verschijnen.
Het Ministerie van Openbare Werken heeft in haar begroting voor 2015 een post opgenomen van €200.000,= voor het vervaardigen van deze, “vanuit de lucht zichtbare welkomst-tekst op het eiland, voor het verrichten van een actie, die onderdeel uitmaakt van het Plan Verfraaiing van de Autosnelweg naar het Zuiden (GC-1)’ die van de luchthaven naar het toeristengebied leidt. Het genoemde Plan beschikt over nog eens een miljoen euro voor acties in 2015.

hollywood_2399946b.jpg                     Het woord is aan: "Gran Canaria", megalomane sterallures...
De reusachtige tekst ,welke het Cabildo (Eilandbestuur van plan is te plaatsen in de nabijheid van de luchthaven, zal soortgelijk zijn aan de witte, bijna 14 meter hoge, letters welke sinds 1923 in Los Ángeles (Verenigde Staten) welkom heten in ‘Hollywood’, hoewel veel korter, omdat deze niet de lengte bereikt van de 106,7 meter lange Amerikaans tekst.

Het Eilandbestuur wil nog voor het eind van het regeermandaat de tekst ‘Gran Canaria ‘ installeren en de plaatsing ervan gunnen via een in de eerste maanden van 2015 te behandelen aanbesteding.

 Hoewel de concrete details voor het ontwerp nog niet vast staan, zullen de letters met de naam van het eiland wit van kleur zijn en vervaardigd uit een textielsoort die gelijk is aan zeildoek wat opgespannen is en naar de hemel is gericht en naar de GC-2, om zichtbaar te zijn vanuit de vliegtuigen die gaan landen op de luchthaven, evenals vanaf de autosnelweg naar het Zuiden.

Bovendien is Openbare Werken voornemens, de mega-tekst te voorzien van een nachtelijke verlichting, die de veiligheid van het vliegverkeer niet hindert.

Het Ministerie van Openbare Werken heeft in haar begroting voor 2015 een post opgenomen van €200.000,= voor het vervaardigen van deze, “vanuit de lucht zichtbare welkomst-tekst op het eiland, voor het verrichten van een actie, die onderdeel uitmaakt van het Plan Verfraaiing van de Autosnelweg naar het Zuiden (GC-1)’ die van de luchthaven naar het toeristengebied leidt. Het genoemde Plan beschikt over nog eens een miljoen euro voor acties in 2015.

 

Het Eilandbestuur wil nog voor het eind van het regeermandaat de tekst ‘Gran Canaria ‘ installeren en de plaatsing ervan gunnen via een in de eerste maanden van 2015 te behandelen aanbesteding.

 Hoewel de concrete details voor het ontwerp nog niet vast staan, zullen de letters met de naam van het eiland wit van kleur zijn en vervaardigd uit een textielsoort die gelijk is aan zeildoek wat opgespannen is en naar de hemel is gericht en naar de GC-2, om zichtbaar te zijn vanuit de vliegtuigen die gaan landen op de luchthaven, evenals vanaf de autosnelweg naar het Zuiden.

Bovendien is Openbare Werken voornemens, de mega-tekst te voorzien van een nachtelijke verlichting, die de veiligheid van het vliegverkeer niet hindert.
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria heerst in het luchtruim

GRAN CANARIA - vrijdag 5 december 2014 - Het Thomas Cook-vliegtuig met het overbekende bekende logo van het Eiland heeft ruim 1.000 landingen gemaakt op wereldwijd de meest vooraanstaande luchthavens.

Het logo van Gran Canaria is als vakantiebestemming het afgelopen jaar de halve wereld ‘rondgevlogen’. Sinds april 2013, toen het Patronato de Turismo (plm. de VVV) met de Luchtvaartmaatschappij Thomas Cook België de promotiecampagne is gestart, heeft het met de overbekende logo’s bedrukte vliegtuig ruim 1.000 landingen uitgevoerd op de voornaamste luchthavens in Europa en in de rest van de wereld.
ThomasCookBelgiumA320-200OO-TCI13-GranCanaria-HeatGrdMUCAWF46-L.jpgDe eilandminister van Toerisme. Melchor Camón, heeft uitgelegd, “dat deze nieuwe soort reclamecampagne, aanvankelijk een jaar zou gaan duren; maar, dat men deze heeft verlengd vanwege de grote uitwerking ervan, die op internationaal niveau gediend heeft, om het merk ‘Gran Canaria’ te versterken als vakantiebestemming en bovendien de positionering van het Eiland op andere, van groot belang zijnde, uitzendende toeristenmarkten.”

gran-canaria-thomas-cook-1.jpgSteden als München, Amsterdam, Parijs, Nice, Lissabon, Reykjavik en Vilnius zijn enkele van de internationale bestemmingen die de Airbus 320 van de Belgische Luchvaartmaatschappij heeft aangedaan met de leuze ‘Choose a great destination’ (‘Kies een grootse bestemming’) op de romp, en zo - gedurende anderhalf jaar - in groot formaat de afbeelding van de Duinen van Maspalomas en de Roque Nublo heeft uitgedragen.
1256998787442_GranCanaria_logo.jpg  logo-2.png 1257448726854_GC.jpg

Tijdens de duur van de campagne heeft het vliegtuig van maatschappij Thomas Cook - dat regelmatig gebruikt wordt voor het vervoeren het Belgische nationale voetbalelftal,. ook ander bestemmingen aangedaan in Afrika en Azië, zoals Tunesië, Marokko, Egypte, Turkije en India, naast de diverse nationale (Spaanse) luchthavens zoals Barcelona, Valencia, Alicante, Palma de Mallorca en Tenerife Sur.
logogroter-1.jpg bruselas.jpg

De door het Patronato de Turismo ontworpen campagne heeft o.a. - naast andere parallelle offline en online promotie - de uitzending van een promotie-video van Gran Canaria op alle vluchten die uitgevoerd worden door de 85 vliegtuigen van de maatschappij, en de aanwezigheid van het merk ‘Gran Canaria’ op de hoofdsteun van de vliegtuigstoelen, evenals op de officiële internetpagina en in de sociale netwerken van de maatschappij.
kleurlogoCanarias.png 


Stranden El Veril  (Playa del Inglés)
 en La Cicer (Las Canteras)
na de zware regenval, weer geopend voor badgasten

- zondag 23 november 2014 -
img_24778-1.jpg

kleurlogoCanarias.png


Verboden te baden in zee
 op een strandgedeelte van 'Playa del Inglés',

en 'La Cicer ' in de hoofdstad 

Noodweer op de Canarische Eilanden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 21 november 2014 - Met de zware regenbuien van de afgelopen dagen - waarop de kans zal aanhouden tot en met zondag 23 november 2014 - en wat niet ongebruikelijk is in deze tijd van het jaar - doen zich niet alleen incidentele overstromingen en verkeersproblemen voor op de Canarische Eilanden, maar kan dit ook gevaar voor de gezondheid opleveren bij het baden in zee, en dit keer zijn dan ook, voorzichtigheidshalve, op last van de plaatselijke overheid, tijdelijk, bepaalde strandgedeelten afgesloten voor het baden in zee, bij twee locaties op Gran Canaria:

San Bartolomé de Tirajana - El Veril
De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft op vrijdag 21 november 2014 de stranden in het gebied van El Veril afgesloten voor het baden in zee, en wel vanaf de golfbreker bij het Playa del Cochino (Strand van het Varkentje) tot aan de strandkiosk Nº 2 op het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman).
1416401667261.jpg
Het - tijdelijk- afgesloten strandgedeelte van Playa del Inglés in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana..

Bovenstaande beslissing is als voorzorgsmaatregel door het Gemeentebestuur genomen, waar door het onweer met de zware regenval, sinds donderdag 20 november 2014, een probleem is ontstaan in het pompstation van het rioolwater nabij Playa del Inglés, waardoor rioolwater in zee terecht kan komen, wat gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

Het uitvallen van het pompstation heeft zich voorgedaan rond 08:00 uur op vrijdag 21 november 2014 en heeft ongeveer een half uur geduurd.

Het voorzichtigheidshalve afsluiten van de strandgedeelten voor het baden in zeel zal aanhouden zolang als nodig is voor een volledig herstel daarvan, en tot aan het moment waarop het eindresultaat bekend is van de analyse van de zeewatermonsters welke zijn genomen door de Openbare Gezondheidsdienst in de loop van vrijdagochtend 21 november 2014.

Het strandgedeelte dat gedeeltelijk voor de badgasten is afgesloten, is aangegeven met waarschuwingsborden die door agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) en medewerkers van het Rode Kruis op de stranden zijn geplaatst. Medewerkers van de gemoedelijke reinigingsdienst zijn bezig, om de stranden schoon te maken.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana, vraagt de strandgebruikers zich te willen houden aan de door strandbewaking, voorzorgshalve, genomen maatregelen en te wachten op de ontwikkelingen van de door de Gezondheidsdienst genomen watermonsters.
1416498694413.jpg

Noodweer op de Canarische Eilanden in de derde week van november 2014, met - plaatselijk zware - stortbuien van tot wel 20 liter per uur/per m² - maar gelukkig geen wind, zodat de Land- en Tuinbouw en de Waterschappen blij zijn met deze opvulling van de stuwmeren.

1416498672052.jpgHet - tijdelijk- afgesloten strandgedeelte van het Las Canteras-strand in Las Palmas de Gran Canaria.
Las Palmas de  Gran Canaria - La Cicer

Het bovenstaande geldt eveneens voor het gedeelte van het Las Canteras-strand in de hoofdstad van Gran Canaria, en wel op het gedeelte bij La Cicer, wear rioolwater in zee stroomt vanwege het openstellen van de afwatering van de Barranco van Tamaraceite, om de afwatering van de Barranco van La Ballena sneller te laten verlopen, om daar overstromingen in de wijken Escaleritas , Chaman en Siete Palmas, te voorkomen.
kleurlogoCanarias.png


Telefónica sluit in 2015
in Arucas, Gáldar en Guía ruim 13.000 woningen aan op  de glasvezelkabel

De telefoonmaatschappij zoekt  gekwalificeerde medewerkers

GRAN CANARIA - zaterdag 15 november 2014 - Telefónica zal in de loop van 2015 twee miljoen euro investeren in de uitbreiding van het glasvezel-kabelnetwerk met 13.000 woningen in de gemeenten Arucas, Gáldar en Guía. Dat is ongeveer 60% van de telefoonmarkt in de noordelijke agglomeratie; en als de markt adequaat reageert, zal men binnen afzienbare doorgaan met het uitrollen van de nieuwe breedbandtechnologie in de rest van de agglomeratie.

Het telefoonnetwerk met de nieuwste technologie bereikt het Noorden van Gran Canaria. Na de installatie ervan in Las Palmas de Gran Canaria, Telde, Ingenio, Agüimes, Santa Lucía en San Bartolomé de Tirajana, zet Telefónica zich er voor in, om geleidelijk aan de voornaamste gemeenten van de agglomeratie van glasvezelkabel te voorzien. Straks zal het supersnelle netwerk, dat echt 100Mb bevat, de wijk San Juan, het centrum, El Mirón, Santidad, Cardones, en de omgeving van Visvique, in de gemeente Arucas gaan bereiken. En bovendien de strook, die loopt: van het centrum van Gáldar naar La Atalaya de Guía, Barrial, San Isidro, Marmolejos (Gáldar), het centrum van Guía, San Roque en naast andere woonkernen de omgeving van de urbanización (woonwijk) Pineda (Guía
/assets/img/placeholder.jpgDe eerste woningen gaan na de zomer van 2015 breedbandverbinding ontvangen, en zal voor eind 2015 geheel operatief zijn op alle hierboven genoemde locaties

De directeur van Telefónica op Canarias, Juan Flores, heeft laten weten, dat het de bedoeling is, dat het nieuwe netwerk progressief zal worden aangelegd in deze locaties en in de eerst van de agglomeratie, hoewel het ritme van de werkzaamheden zal afhangen van de commerciële respons welke men zal ontvangen.
Momenteel zal het in gang te zetten plan -  dat ten goede komt aan 13.000 woningen - kunnen rekenen op een investering van twee miljoen euro, en zal rechtstreeks werkgelegenheid opleveren voor 22 medewerkers.
Bovendien is de telefoonmaatschappij voornemens een speciaal kantoor te openen voor het oplossen van overheidsproblemen met de gemeenten, om zodoende vertragingen te voorkomen.

De voorzitter van de Noordelijke Agglomeratie en burgemeester van Valleseco, Dámaso Arencibia, heeft benadrukt, dat de uitbreiding van het glasvezelkabelnetwerk in Arucas, Gáldar en Guía de eerste stap is, om op korte termijn de gehele agglomeratie daarvan te voorzien.

Juan Flores heeft de presentatie ook gebruikt, om het bestaande gebrek aan glasvezelkabel-soldeerders aan te geven, waardoor men zich in veel gevallen moet wenden tot het afsluiten van studiebeurzen met de opleidingscentra, om aan deze gekwalificeerde medewerkers te kunnen geraken.

De telefoonmaatschappij kan momenteel rekenen op een marktaandeel van iets meer dan 59%. En, minstreel, is niet voorzien in het delen van het netwerk met andere, concurrerende bedrijven, zoals eerder is gebeurd voor minder technologisch voortgeschreden verbindingen.

Samen met Madrid en Barcelona is Canarias de eerste deelstaat die beschikt over 100 Mb-glasvezelkabel, waardoor het o.a. mogelijk is HD-televisie te bekijken zonder vertraging, video-spelletjes te spelen, video-conferenties van hoogwaardige kwaliteit te houden en super snel te navigeren over het Internet

De burgemeesters van Arucas, Ángel Víctor Torres; Gáldar, Teodoro Sosa; en Guía, Pedro Rodríguez, waren het tijdens de presentatie samen eens, dat het project de agglomeratie in de eerste divisie plaatst van de telecommunicatie en, wat de eerste stap is op het installeren van glasvezelkabel in het gehele Noorden van Gram Canaria, waardoor het glas halfvol zal zijn in plaats van halfleeg.”
kleurlogoCanarias.png


Winterseizoen 2013-2014 Gran Canaria
slaat alle records in aantallen toeristen

GRAN CANARIA - woensdag 4 juni 2014 - Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Eiland tijdens het hoogseizoen (in de winter) meer dan twee miljoen bezoekers ontvangen gedurende de periode november 2013 tot en met maart 2014. Met een toename van 277.000 toeristen meer, heeft Gran Canaria met 15,6% de grootste stijging behaald van de gehele Archipel.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft deze aantallen “spectaculair” genoemd en heeft bovendien gezegd, dat de vooruitzichten voor de zomer van 2014 goed zijn, omdat men een aanzienlijke toename van het aantal vliegtuigstoelen verwacht: 213.000 meer dan in 2013, op o.a. nieuwe routes die men opent met Duitsland, Denemarken, Polen en Noorwegen

                         Toeristen in de hoofdstad van Gran Canaria.

Bravo de Laguna heeft benadrukt, dat het om het beste moment gaat in de toeristische geschiedenis van het eiland, maar heeft opgemerkt, dat men zich bewust moet zijn van de ‘risico’s’ die deze markt heeft, en hij stelt, dat men deze gelegenheid moet benutten voor de bouw van viersterrenhotels, zoals het Cabildo heeft gevraagd bij het aantreden van dit eilandbestuur.

De Scandinavische landen hebben in het winterseizoen 2013-2014 de belangrijkste uitzendende markt van toeristen gevormd voor Gran Canaria, met 39% van de op het eiland geregistreerde bezoekers; gevolgd door Duitsland met 25%, zo heeft Bravo de Laguna benadrukt.

De eilandpresident heeft ook benadrukt, dat het Duitse toerisme is toegenomen met 35% ten opzichte van het winterseizoen 2012-2013 en het Britse met 16%, maar, dat ook de landen met lagere aantallen een aanzienlijke toename te zien hebben gegeven, zoals het geval is met Polen, dat het aantal toeristen heeft verdubbeld.

Daarbij moet de aankomst op het eiland worden opgeteld van ongeveer 300.000 cruisepassagiers in de periode oktober 2013 tot en met maart 2014.

Wat betreft de werkgelegenheid die deze verhogingen met zich mee hebben gebracht, heeft Bravo de Laguna gezegd, dat die nog te weinig is.

Het profiel van de toerist die Gran Canaria bezoekt is jonger geworden, twee derde van het aantal toeristen, dat in de winter van 2013-2014 Gran Canaria heeft bezocht, is jonger dan 45 jaar en ongeveer de helft zit in de leeftijdscategorie van 25 tot 44 jaar.

De eilandminister van Toerisme, Melchor Camón, heeft reclamecampagnes voor het Eiland aangekondigd in juni 2014; zowel in Madrid, evenals in Florence, Bulgarije, Slovenië en de Tsjechische Republiek.

Ook heeft Melchor laten weten, dat de Spaanse Vereniging van Reisagent in juni 2014 een meerdaagse conferentie zal houden op Gran Canaria; en, dat op 21 juni 2014 het Eiland 200 Franse reisagenten zal ontvangen voor een meerdaags werkbezoek.
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria promoot zich  op een grootbeeldscherm in Parijs

De wervingscampagne wordt gehouden op de kerstmarkt op de Avenue des Champs Elysees in de Franse hoofdstad

PARIJS - vrijdag 20 december 2013 - Het eiland Gran Canaria promoot zichzelf dezer dagen op de Franse markt via een grootbeeldscherm van 22 m² in hartje Parijs. Om precies te zijn, op de Champs Elysees, waar de traditionele kerstmarkt wordt gehouden; een gezinsevenement, dat elk jaar door 16 miljoen personen wordt bezocht.

Met deze campagne die wordt gehouden van 4 december 2013 tot 4 januari 2014, en waaraan ook de Franse reisorganisator Unique Vacances deelneemt, wil men de positionering versterken van het Eiland als toeristische bestemming gedurende het gehele jaar en, tegelijkertijd, de concurrentiepositie van het merk ‘Gran Canaria’ doen toenemen op een groeiende markt.

“Vanuit het Patronato de Turismo (plm. De Canarische VVV) zijn we een grote inspanning aan het leveren, om de Franse markt te doen opleven, zowel door publieksgerichte reclamecampagnes via reisorganisaties en reisbureaus, evenals door verbetering van de luchtvaartverbindingen,” zo heeft de minister van Toerisme, Melchor Camón, van de Canarische Regering, uitgelegd.

In die zin, heeft de eilandminster van Toerisme herinnerd aan het op 30 oktober 2011 in gang zetten van de nieuwe luchtvaartverbinding Gran Canaria-Parijs Orly. Een luchtvaartverbinding, die wordt uitgevoerd door luchtvaartmaatschappij Vueling met twee vluchten per week (op woensdag en zaterdag), die mag worden opgeteld bij wat XL-Airways uitvoert via de Franse reisorganisatie Unique Vacances.

Winter met temperaturen van 24ºCelsius
De door het Patronato de Tursimo (plm. de VVV) ondernomen campagne, waarvoor men dezer dagen een van de drukstbezochte locaties van Parijs heeft geselecteerd, legt de nadruk op het bevoorrechte klimaat van Gran Canaria - met een gemiddelde temperatuur van 24º Celsius - gedurende de wintermaanden, en een breed toeristisch aanbod van het Eiland, dat veel meer biedt dan alleen maar zon en strand.

Gran Canaria is wereldwijd de enige bestemming die zich presenteert op de Parijse kerstmarkt, waar men advertentieruimte deelt met vooraanstaande merken zoals o.a. Chloé, Chanel en Yves Saint Laurent, “Ons doel, is het overbrengen van een duidelijke, rechtstreekse boodschap aan de potentiële klandizie en het stimuleren van de wens, naar het eiland te reizen; met een projectie van aantrekkelijke beelden van het Eiland, midden in de winter op het vasteland van Europa,” zo laat Melchor Camón weten.

Niet te vergeten is, dat het Patronato de Turismo in november 2013 een campagne in gang heeft gezet in de Franse hoofdstad voor het versterken van de toeristische promotie van het Eiland en het werven van nieuwe, Franse toeristen. Een campagne, die bestond uit het in Parijse broodwinkels distribueren van 150.000 boodschappentasjes met opdruk van foto’s van het Eiland.

 Gegevens over de Franse markt
In 2012 hebben 39.944 Franse toeristen Gran Canaria bezocht, wat een stijging is van 26,14% ten opzichte van 2011, dit wil zeggen, 8.300 Franse toeristen méér. Het totale aantal ontvangen Franse toeristen in 2012, dat ervoor gekozen heeft, om te verblijven in hotels, was 24.000, voornamelijk in viersterren-etablissementen; 10.000 in appartementen en de overige, in andere logiesaccommodaties.

De Franse toerist is een vakantieganger  die zich aangetrokken  voelt door de landschappen, de natuur en door andere, toeristische ervaringen, zoals de gastronomie, of door het bezoek aan culturele evenementen en bovendien door het klimaat en het brede aanbod aan zon en strand van het Eiland.
kleurlogoCanarias.png


Concurso#ThisisGranCanaria - Gran Canaria een eiland om vast te leggen op Instagram

GRAN CANARIA - donderdag 18 juli 2013 - In samenwerking met dagblad ‘La Provincia’ organiseert het Cabildo (Eilandbestuur) de foto- en video-wedstrijd: #ThisisGranCanaria, om het eiland binnen en buiten haar  grenzen te promoten.

Een hashtag (kardinaal teken, ofwel hekje als voorvoegsel) en een eiland om te fotograferen. Dat is de inzet van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria met de wedstrijd: #ThisisGranCanaria,  die men realiseert in  samenwerking met  het dagblad ‘La Provincia Digital’ en waarmee men alle Grancanario’s uitnodigt, om op Instagram beelden en foto’s te delen die op het eiland gemaakt zijn en die de toeristische aantrekkelijkheden tonen en de mooiste locaties van het eiland.
thisisgrancanaria_large.jpg

Het initiatief groepeert onder de etiketten: #thisisgrancanaria en #thisisgrancanariacontest  alle  beelden die de deelnemers insturen tussen maandag 15 juli en 12 augustus 2013. Wekelijks kiest een jury de vier beste foto’s welke in die week  zijn ingestuurd en die worden gepubliceerd op ‘La Provincia Digital’ en op Instagram (@laprovincia). Alle andere met hastags geëtiketteerde foto’s - verkozen ,of niet - kan men bekijken op het platform wat is gecreëerd voor de wedstrijd van dagblad  ‘La Provincia’ en op het sociale netwerk met de etiketten #thisisgrancanariacontest en #thisisgrancanaria.
Neem een kijkje op:  http://mas.laprovincia.es/concursos/gran-canaria

Zo toont het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria haar interesse voor de sociale netwerken en de mobiele applicaties zoals Instagram, als verspreidingsplatform voor toeristische promotie.

Instagram is een van de meest favoriete  mobiele foto-applicaties onder de gebruikers, vanwege  het eenvoudige en doeltreffende gebruik, waardoor het mogelijk is foto’s en video’s te maken, diverse filters toe te passen en deze met grote snelheid te delen.
Het programma telt wereldwijd 130 miljoen geregistreerde gebruikers en ruim 16 miljoen gepubliceerde foto’s waardoor het een platform vol mogelijkheden is voor de toeristische sector.

De applicatie bestaat uit een sterk promotiegereedschap door het deelnemende karakter, door het eigen karakter van het sociale netwerk en vanwege het gezegde: “een foto zegt meer dan 1.000 woorden.”
kleurlogoCanarias.png


Het Cabildo zamelt handtekeningen in
ter verdediging van het Eiland

Biedt weerstand
aan de behandeling van het Eiland door Paulino Rivero...

GRAN CANARIA - maandag 8 juli 2013 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is van mening, dat het moment gekomen is, om weerstand te bieden aan de behandeling van het Eiland door de Regering van Paulino Rivero, daarom is het belangrijk te kunnen rekenen op brede steun uit de samenleving en daartoe zamelt men handtekeningen van de burgers in, o.a. via: http://grancanariasipodemos.com

Onder het motto:
-  Por Gran Canaria, podemos’ (‘Voor Gran Canaria, já we kunnen’),
zoekt het Cabildo (Eilandbestuur), voorgezeten door José Manual Bravo de Laguna, “de deelname van ‘iedereen’.
 “Om het doel te bereiken het Eiland Gran Canaria de plaats te geven die het verdient, waar het behoort te zijn.”
cabecera2_large.jpg

In deze bewoordingen vat men het initiatief samen van het Cabildo op strooibiljetten die het Eilandbestuur op zondag 7 juli 2013 heeft gedistribueerd bij de kranten op Gran Canaria.
 U  wordt opgeroepen uw handtekening te plaatsen (met o. a. vermelding van het DNI/NIE nummer) en zo het initiatief van het Cabildo (Eilandbestuur) te ondersteunen. 
Men kan het ondertekende biljet inleveren bij de kantoren van het Eilandbestuur.
Personen die via het internet hun handtekening willen plaatsen, kunnen dit doen via:
 - http://grancanariasipodemos.com

“Met het plaatsen van uw handtekening wijst u een Ley de Turismo (Toeristische Wet ) af die duidelijk de belangen van Gran Canaria schendt en die tegen de vooruitgang en de ontwikkeling is van de belangrijkste economische motor van het eiland: het toerisme.”

Zie en onderteken, ook als resident, op: http://grancanariasipodemos.com

Dit artikel kunt u ook nalezen op: 
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/gran-canaria1

kleurlogoCanarias.png


Camón beschuldigt Canarische Regering ervan
het toerisme op Gran Canaria
“permanent te blokkeren

GRAN CANARIA - vrijdag 28 juni 2013 - De minister van Toerisme, Melchor Camón (PP), in het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria heeft op donderdag 27 juni 2013 de Canarische Regering ervan beschuldigd een “permanente blokkering” uit te oefenen op de vakantiehandel van het eiland, met zelfs een “agressieve houding.”

Als ondersteuning van deze houding van de Canarische Regering heeft Camón gezinspeeld op het feit, “dat het Cabildo (Eilandbestuur) naar de rechter heeft moeten stappen, om de Regering te dingen, dat men, bijvoorbeeld, een subsidie voor het jaar 2010 te betalen.” En, dat in 2013 de Canarische Regering geld schuldig is aan het Cabildo (Eilandbestuur) voor de beurzen (van januari en die van november), “waartoe men geacht wordt, dit vooraf te betalen.”


                      Melchor Camón (PP).
De minister heeft deze uitlatingen gedaan bij het opmaken van de balans over het beheer van de eerste twee jaar van zijn departement, waarvan hij bevestigt, dat men erin geslaagd is 50% te bereiken van de voorgenomen doelstellingen van zijn Strategisch Plan voor het Toerisme en hij waardeert het, dat men dit heeft bereikt ondanks de tegenwerkende factoren, waaronder hij de crisis heeft genoemd en de houding van de Canarische Regering.

“Want dat is niet hetzelfde, als werken in tijden van voorspoed en met de medewerking van de ander overheden,” zij heeft hij aangegeven.

Een ander bewijs van de schade die, naar zijn mening, de Canarische Regering heeft veroorzaakt aan het toerisme van Gran Canaria, “is een campagne die men heeft gevoerd met belastinggeld - of waarvan we aannemen, dat die als zodanig is gefinancierd - wat wel de campagne was die men tegen de olieboringen heeft gevoerd en die het aanzien van de gehele Archipel heeft beschadigd op Europees niveau,” want dit heeft inderdaad de alarmbellen doen afgaan en bezorgdheid opgeroepen bij onze bezoekers,” zo heeft Camón toegevoegd.

Een hij heeft toegevoegd,  dat men bij dit alles de negatieve factor moet optellen, “dat de  toeristische maatschappijen te lijden hebben van een IGIC (Impuesto General Indirecto de Canarias = Canarische Btw), die hen rechtstreeks heeft beïnvloed, omdat hun allotments en prijzen al waren afgesloten met reisorganisatoren, zonder deze verhoging te hebben kunnen voorzien,” toen de Canarische Regering besloten heeft deze toe te passen.

Camón is van mening, dat de genoemde zaken “belangrijke kwesties zijn als het aankomt op het maken van promotie,” voor een toeristische bestemming zoals Gran Canaria, en waarvan hij verdedigt, dat men bij diverse gelegenheden heeft gedaan onder de eigen naam en niet, onder het gemeenschappelijke merk ‘Canarias’, zoals men voorheen wel heeft gedaan; en dit, om de aangevoerde redenen.
  VERSUS   
Voor het Eilandbestuur was het noodzakelijk, dat Gran Canaria zichzelf op diverse vakantiebeurzen en bij andere gelegenheden promoot als “eigen merk”, als een eiland en onder eigen naam; en niet, binnen de rest van Canarias, want men heeft vastgesteld, dat men - in sommige gevallen - “mogelijk bekendheid verloren had,” en men zich daardoor noodzakelijkerwijs beter moet positioneren.

kleurlogoCanarias.png


Thomas Cook-vliegtuig draagt over de gehele wereld de naam Gran Canaria’ uit

Bravo de Laguna heeft in Brussel de Airbus-320
gedoopt die voorzien is
met een afbeelding  van  het eiland

BRUSSEL - dinsdag 23 april 2013 - Een Airbus-320 van de luchtvaartmaatschappij van reisorganisator Thomas Cook draagt wereldwijd de naam Gran Canaria uit op alle luchthavens in een nieuwe campagne van het Patronato de Turismo (VVV).

De etikettering van het vliegtuig met de twee belangrijkste symbolen van het Eiland, de Duinen van Maspalomas en de Roque Nublo, is op maandag 22 april 2013 gepresenteerd op de luchthaven van Brussel door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) José Miguel Bravo de Laguna, de minister van Toerisme, Melchior Camón, de directeur operaties van Thomas Cook België, Jan DeKeyser in aanwezigheid van een groots aantal vertegenwoordigers van reisbureaus en van de Belgische nieuwsmedia.

Het vliegtuig met het toeristische imago van Gran Canaria heeft als zodanig op dinsdag 22 april 2013 de maiden flight gemaakt vanuit de Belgische hoofdstad en arriveerde rond 11:00 uur op de luchthaven Gando. Naast de vertegenwoordigers van het Cabildo (Eilandbestuur) reisden acht Belgische journalisten mee, die in de komende weken in de gespecialiseerde kranten en tijdschriften in België, een van de snelst groeiende uitzendende markten van de laatste jaren, de stranden, landschappen en de infrastructuur van het eiland onder de aandacht van het Belgische publiek zullen brengen.


   Thomas Cook rust vliegtuigromp uit met de afbeelding van Gran Canaria.

Over de gehele lengte van de vliegtuigromp zijn twee immense foto’s aangebracht, op de voorzijde de duinen van Maspalomas en, achter de vleugels, het zicht op de bergtoppen, naast het logo van Gran Canaria en de Engelse tekst: ´Choose a great destination´ (‘Elije un gran destino’ - ‘Kies een grootse bestemming’). Het heeft 12 uur werk gekost, om de uit 360 delen bestaande speciale vinyl-laag op de vliegtuigromp aan te brengen.

Het toestel van Thomas Cook blijft gedurende het komende jaar voorzien van de ‘Gran Canaria’-etikettering en zal worden gebruikt voor de reizen die het Nationale Belgische voetbalteam (de ‘Rode Duivels) maakt, zowel voor officiële, als voor vriendschappelijke wedstrijden. Jan Dekeyser schat in, dat gedurende de geldigheidsduur van dit akkoord voor een jaar, het toestel ongeveer 500 starts zal maken en landingen op 50 verschillende routes. Volgens de directie van Thomas Cook, zouden de passagiers van dit toestel, voor hun volgende vakanties wel eens Gran Canaria kunnen kiezen.


 
 
Eilandpresident Bravo de Laguna heeft benadrukt, dat dit proefproject van de reisorganisatie, innovatief in Europa, “is als het wereldwijd uitbrengen van een vliegende banner. Ook heeft hij laten  weten,. dat het uit België afkomstige toerisme een goed tijd doormaakt, omdat men een groei van tussen de 12 en 15% verwacht. Wat dit betreft, heeft de eilandpresident laten weten, dat een van de activiteiten die men in België wil bevorderen, het fietsen is, “want het eiland beidt daartoe ongekende mogelijkheden.”

De gezamenlijke campagne omvat parallel daaraan nog andere promotionele activiteiten, zoals de projectie van videofilmpjes op alle vluchten van de luchtvaartmaatschappij naar de diverse bestemmingen wereldwijd en prijsvragen op de sociale netwerken.
kleurlogoCanarias.png


Nu al geen kampeerplaatsen meer vrij
tijdens de Semana Santa

GRAN CANARIA - dinsdag 19 maart 2013 - Op het eiland Gran Canaria is in de Semana Santa (Goede Week) geen kampeerplaats meer vrij, niet nabij zee, niet op het platteland. De weinige geschikte kampeerplaatsen aan de kust in het Zuiden hebben al dagen geleden het bordje ‘vol’ opgehangen voor de paasdagen, net als de andere kampeergelegenheden, die beheerd worden door het Cabildo (Eilandbestuur).

De wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, merkt op, dat - net als in voorgaande seizoenen - men ook dit voorjaar weer nieuwe plaatsen aan de kust heeft ingericht voor deze activiteit. “We blijven kamperen verbieden buiten de nu al door particulieren aangepaste en toegestane gebieden in Tarajalillo, El Pajar de Arguineguín en El Pinillo,” zo verduidelijkt de wethouder.


Het gebied van Tarajalillo, Gran Canaria.

Wat betreft deze kampeerplaatsen geeft Álamo aan, dat die in Arguineguín al overvol is. “We rekenen ermee, dat op deze kampeerlocaties 1.000 plaatsen zijn en, dat ongeveer 5.000 kampeerders daarvan kunnen genieten,” aldus de wethouder.
camping-1_large.jpg

San Bartolomé de Tirajana schermt met de Kustwet voor het niet toestaan van nieuwe kampeerplaatsen. “Die zijn verboden in zowel het publieke domein op de kuststrook evenals op de aansluitende 100 meter erfdienstbaarheid-gebied en op de aangrenzende terreinen die niet toegankelijk zijn, omdat ze privaat eigendom zijn,” zo merkt de wethouder op.
mi-cali-y-yo-camping-de-temisas-gran-canaria_large.jpg

Naast Arguineguín is de camping van El Pinillo, in de barranco (het ravijn) van Arguineguín, zwaar bezet, waar gedurende de Goede Week geen kampeerplaats vrij is. “We hebben 30 caravanplaatsen en 30 voor tenten plus 12 voor huisjes en, alles is volgeboekt,” laat de vicevoorzitter van de Asociación de Camping y Caravaning Gran Canaria, Andrés Guerra, weten.


                                              Camping Playa de Vargas.

Dezelfde omstandigheden heersen in Tarajalillo, daar rekent men met 100 plaatsen en in Salinetas (Telde), waar men heeft uitgebreid tot 100 plaatsen; ook die zijn allemaal bezet. Waar nog een enkel gaatje vrij is, is op de camping van Playa de Vargas in Agüimes. Daar zijn nog niet alle 69 plaatsen bezet, maar wel de 26 plaatsen voor tenten en het plaatsen van huisjes.
dscn1487mediumze5_large.jpg

In het geval van de 13 door het Cabildo (Eilandbestuur) beheerde kampeerterreinen, is er een wachtlijst voor het geval er uiteindelijk enkele van de voor de periode 27-31 maart 2013 gereserveerde plaatsen vrijkomen. Zo zijn er geen kampeermogelijkheden meer in op de collectieve kampeerplaatsen van Los LLanos de la Pez (400 plaatsen), Tamadaba (200), Presa de las Niñas (300), Corral de los Juncos (300) en Bailico (200 plaatsen).

Ook de gereduceerde kampeerterreinen - met capaciteit voor maximaal tien personen - zijn vol; deze liggen in: Llanos del Salado, Altos del Pozo, Altos del Morro Santiago, Secadero de Cruz Grande, Bailaderos, Vivero de Tirajana, Montaña de Artenara en in Roque García.
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria
model in videofilmpje Canon

GRAN CANARIA - zaterdag 10 maart 2012 - Fabrikant Canon heeft video-opnamen  van het eiland Gran  Canaria gekozen als reclamespot voor de presentatie van het nieuwe model EOS-1D X.

De videofilm  die op de internetpagina van Canon staat, bevat heel mooie beelden.

Bekijk het fraaie filmpje op:
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1Dx/

kleurlogoCanarias.png


Nederlands blondje steelt de show
en  zet Gran Canaria
op de nationale, Spaanse, toeristische kaart

BERLIJN - GRAN CANARIA - woensdag 7 maart 2012 -  Maakten we gisteren melding, dat er vandaag op de ITB, de Internationale Vakantievakbeurs in Berlijn, een nieuwe, 20 seconden durende reclamespot over Gran Canaria gepresenteerd wordt, die op het Península bij de vertoning in de bioscopen van de film 'Blancanieves' (‘Sneeuwwitje’) op het witte doek verschijnt,  dan kunnen we u hier en nu onthullen wie de knappe, lieftallige, blonde, Nederlandse hoofdrolspeelster is die in dit spotje (zie: http://youtu.be/pJetek6Chy0 ), de show steelt en, die het 'Isla redonda' aller charmantst op de nationale, Spaanse toeristische kaart zet.

Volgens de eilandminister van Toerisme, Melchor Camón, zal deze  bioscoopreclame door ongeveer 3 miljoen filmbezoekers worden bekeken.


Bekijk het spotje op:
http://youtu.be/pJetek6Chy0

De - uiteraard straks in heel Spanje ‘wereldberoemd’ zijnde - ster van het spotje is niemand minder dan het dochtertje van Ilse Wissink.

Ilse Wissink… zegt u?
Jawel, de Ilse van ‘Canary Accommodation Booking’, een jong en dynamisch eenmansbedrijf (beter gezegd: eenvrouwsbedrijf), dat zich toespitst op een persoonlijke service in de verhuur van verblijfsaccommodatie; en  aan wie ‘Gran Canaria actueel’ aandacht heeft besteed in een artikel, dat u verderop op deze pagina onder de kop
Hulp nodig bij het organiseren van uw vakantie op Gran Canaria? kunt lezen (wel even een flink eindje naar beneden doorscrollen). Zie ook: www.canaryaccommodationbooking.com/nl


Ilse Wissink, een moeder die trots is op haar dochtertje, een filmster in spé!

Na ons artikel ‘Gran Canaria op de koelkast’ (zie hieronder) gelezen te hebben, heeft Ilse de redactie met terechte trots laten weten, dat het haar dochtertje is, dat in deze reclamespot gekleed in o.a. 'Egyptisch wit' (het fijnste katoen van de wereld) haar opwachting en ‘filmdebuut’ maakt. Een vriend van Ilse heeft de tekst - ook in het Duits - ingesproken.
En zo ziet u, dat Nederlanders op Gran Canaria, op meerdere terreinen grootse daden kunnen verrichten en hun kwaliteiten ten toon kunnen spreiden; actie, die de Canarische samenleving ten goede komt.


Bekijk het filmpje op:  
http://youtu.be/pJetek6Chy0
en
zie ook: www.canaryaccommodationbooking.com/nl
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria op de koelkast

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 6 maart 2012 - Naar de koelkast kijken en dan ‘Gran Canaria’ lezen, dat is wat de minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Eilandbestuur laat doen, die op maandag een campagne heeft gepresenteerd, om het bezoek van Spanjaarden van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) ertoe te bewegen, om met hun gezin, Gran Canaria te bezoeken.

Daartoe is men een verbintenis aangegaan met de multinational McDonald’s en met de reisorganisatie Viajes Barceló voor het verdelen in 54 etablissementen van de hamburgerketen van 60.000 koelkastmagneetjes met daarop de domeinnaam van ‘www.grancanaria.com’.


Maandag 5 maart 2012:
De minister van Toerisme, Melchor Camón, toont een van de promotiemagneetjes.

Volgens de uitleg van de minister kan de meegeleverde afbeelding van een toerist in de duinen  - in dezelfde houding als Kate Winslet op de voorplecht van de Titanic, kort voordat het schip ging zinken - gemakkelijk verwisseld worden voor een foto van een familielid of andere persoon die men graag ziet.

 

Veertig procent van het aantal Spanjaarden van het vasteland dat de Canarische Eilanden bezoekt, komt naar het isla redonda (ronde eiland). In 2012 hebben 600.000 nationale bezoekers dit gedaan en dit is 4% meer dan in 2010. In januari  2012 was dit, volgens de eilandminister, 20% minder, dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Catalunië, Valencia, Madrid... zijn o.a. de regio’s waar de Spanjaarden minder geneigd zijn de Canarische Eilanden te bezoeken. De campagne die, met de komst van Vaderdag - in Spanje jaarlijks op 19 juni - ‘'Super Papá' is gedoopt, probeert hierin verandering te brengen

Daartoe zal men  de koelkastmagneetjes verdelen in Asturië, Catalonië, Cuenca, de Comunidad Valenciana, Logroño, Madrid, Palencia en Sevilla, onder klanten die voor meer dan €12,= bij MacDonald’s verteren.

Loterij
Camón is zich ervan bewust, dat in tijden van crisis reizen niet een eerste doelstelling is, “maar het gaat om het positioneren van het merk ‘Gran Canaria’ op de best mogelijke locaties,” zodat potentiële klanten er rekening mee houden.

Om de campagne te versterken, kan men deelnemen aan een loterij met drie prijzen.
Een reis van een week voor vier personen en twee andere reizen, voor twee personen  zal verloot worden onder hen die tussen 5 en 16 maart 2012 een vragenformulier invullen over de vakantiebestemming Gran Canaria.
blancanieves-mirror-mirror-trailer-espanol_large.jpg

Bovendien zal er op het Peninsula bij de vertoning in de bioscopen van de film 'Blancanieves' (‘Sneeuwwitje’) - de door de Indiase filmregisseur Tarsem Singh nieuw geregisseerde klassieker van Walt Disney, waarin Julia Roberts de rol van stiefmoeder vertolkt  - gedurende de maand maart 2012 een 20 seconden durende reclamespot over Gran Canaria op het witte doek verschijnen, (zie: http://youtu.be/pJetek6Chy0 ) Deze bioscoopreclame zal, aldus de minister, door ongeveer 3 miljoen filmbezoekers bekeken worden.

Aan promotiecampagne wordt meegewerkt door de luchtvaartmaatschappij Iberojet en Cordial Canarias Hotels & Resort en richt zich vooral op de Semana Santa (Goede Week). De promotionele activiteiten krijgen een extra ondersteuning op de ITB , de jaarlijkse internationale vakantievakbeurs in Berlijn (van 7 t&m 11 maart 2012), waar men de gerenoveerde horecavoorzieningen van San Bartolomé de Tirajana en die van Mogán zal presenteren.
kleurlogoCanarias.png


Silva: `Het is een genoegen
mijn eiland te vertegenwoordigen’

MANCHESTER - vrijdag 24 februari 2012 - David Silva zal opnieuw een jaar lang zijn geboortegrond vertegenwoordigen. Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de in Arguineguín geboren voetbalspeler hebben op donderdag 23 februari 2012 bekend gemaakt, een samenwerkingsovereenkomst te  hebben gesloten die geldig is tot 2013.

Daarmee is Gran Canaria opnieuw de  officiële sponsor van de voetballer, “een van de best gewaardeerde voor zijn competitieve inspanning en voor zijn plaats in het eerste elftal van Manchester City,”  de Engelse club waarvoor hij tegenwoordig speelt, zo staat te lezen in een persbericht.


De president van het Eilandbestuur van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, en de speler van  Manchester City, David Silva, bekrachtigen de samenwerkingsovereenkomst met een handdruk.

De overeenkomst, die geldig is tot 2013, maakt het mogelijk, dat het Eiland gebruik kan maken van het netwerk van David Silva en daarnaast nog in het verkrijgen van andere voordelen. Gran Canaria verkrijgt zo de beeldrechten van Silva, en o.a. de publiciteitsrechten van zijn televisieoptredens, optredens voor instanties en de communicatiemedia van het Eilandbestuur en de marketingrechten, die ook reclamewedstrijden omvatten.

 De voetbalspeler  is de president van het Cabildo, José Miguel Bravo de Laguna, erkentelijk voor het feit, dat het Eilandbestuur opnieuw voor een jaar vertrouwen in hem stelt. “Voor mij  en voor al mijn  mensen is het een genoegen het Eiland te vertegenwoordigen  en te genieten van de ontvangst telkens als ik naar het eiland kom, dit geldt ook voor de toeristen die ons bezoeken en  die me uitbundig begroeten en voor wie het fundamenteel is, dat ze zich hier  thuis voelen,” zo bevestigde de  speler die met de Spaanse nationale selectie wereldkampioen is geworden.

Bravo de Laguna heeft op zijn beurt uitgelegd: “We hebben het bestaande akkoord verstrekt. En dit is heel belangrijk, want we praten over een Grancanarische sporter, van het leidende team in het Verenigd Koninkrijk, die bovendien met uitstekend spel veel goals weet te scoren, en die, zoals zoveel Canario’s weten, geen gele, of rode kaarten heeft opgelopen.” Voor de president, “verenigt deze speler het profiel van ons eiland in zich en is hij een perfect voorbeeld van wat Gran Canaria is met een wereldplatform, wat Manchester is.”


                                           Het
Etihad Stadium, Manchester.

Tijdens de persconferentie die gehouden is in de vergaderzaal van het Etihad Stadium, heeft de president ook de Grancanarische voetballer geprezen: “Silva eis een sportgigant, de grootse die er is, en daarom zijn wij heel tevreden.”

Volgens de internetpagina van de Engelse club, droomt Silva ervan  het Engelse kampioenschap te winnen en zijn triomf op te dragen aan zijn supporters en aan de Grancanario’s.

“De Premier Leage winnen met Manchester City is iets ongelooflijks. Vooral voor de inwoners van Manchester, na zoveel jaren deze niet gewonnen te hebben,” aldus Silva, die ook gezegd heeft zich voor te kennen stellen, “dat de mensen op Gran Canaria zich trots zouden kunnen voelen een speler van hun geboortegrond te hebben die voor de eerste keer de Premier League wint.”

Het Eilandbestuur herinnert aan het aantal de sponsors van het Engelse team, met het doel aan te tonen welke positie Gran  Canaria inneemt naast deze “leidende wereldmerken”.


Enhamed Enhamed.
4302517_large.jpg
Samen met de paralympische zwemmer Enhamed Enhamed vertolkt Silva een rol in de reclamecampagnes voor het aantrekken van toeristen naar Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


Hulp nodig bij het organiseren
van uw vakantie op Gran Canaria?

Neem dan contact op met  ‘Canary Accommodation Booking’,  een jong en dynamisch eenmansbedrijf
(beter gezegd: 'eenvrouwsbedrijf'), 
dat zich toespitst op een persoonlijke dienstverlening in de verhuur van verblijfsaccommodatie

GRAN CANARIA - 8 januari 2012 - Dit artikel gaat over ‘Canary Accommodation Booking’, een project van de Nederlandse Ilse Wissink die sinds 1998 op Gran Canaria woont en op het eiland haar gezin heeft gesticht.


Ilse Wissink, ‘Canary Accommodation Booking’,

Gedurende haar professionele carrière als reisleidster heeft Ilse met veel plezier ruim 12 jaar gewerkt voor diverse Nederlandse touroperators, waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in het toerisme op de Canarische Eilanden.

Door de jaren heen heeft Ilse uiteraard veelvuldig bezoek gekregen van familie, vrienden en kennissen, waardoor het balletje, het idee om een eigen bedrijfje te hebben, beetje bij beetje  is gaan rollen. Mede door haar perfectionisme – met het voortdurende doel, dingen te willen verbeteren´- is haar droom tot stand gekomen: ‘Canary Accommodation Booking’.
en-portada4.jpg
ÇVoor Ilse is haar werk haar grote passie. En zij oefent haar beroep met nog meer plezier uit, nu zij als kleine zelfstandige sinds 2010 accommodaties verhuurt en de gasten op heel persoonlijke wijze begeleidt.

De werkwijze van Ilse heeft niet alleen gezorgd voor een succesvolle start van haar onderneming maar heeft vooral uiterst tevreden klanten tot resultaat.
download-20.jpg

 Canary Accommodation Booking is vooral gericht op de toerist die met de voordelige luchtvaartmaatschappijen, zoals o.a. Ryanair en Easyjet, naar Gran Canaria willen komen en er een verblijfsaccommodatie zoeken. Dankzij Ilse´s jarenlange ervaring heeft zij vele connecties in het toerisme waardoor ze een uitgebreid assortiment in de aanbieding heeft, van studio´s tot suites, van bungalows tot landhuizen, voor ieder wat wils. Deze staan allemaal uitgebreid en, vanzelfsprekend, met beeldmateriaal beschreven op haar professionele internetbladzijde.
nl-portada1.jpg
Omdat Ilse werkt als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) en prijsverhogende tussenschakels vermijdt, kan zij de klant zeer goede prijzen bieden. Deze dienstverlening  is ideaal voor gasten die niet alleen een accommodatie willen huren op Gran Canaria, maar die ook ter plaatse willen kunnen rekenen op een individuele en vooral deskundige begeleiding, zonder dat daarvoor een toeslag in rekening wordt gebracht.

Voor mensen die graag individueel hun accommodatie regelen op Gran Canaria en daarbij een beroep wensen te doen op een ervaringsdeskundige, staat Ilse paraat; men kan contact met haar opnemen via info@canaryaccommodationbooking.com

0867f8b384346e0974d614e8d72e7916.jpg

Waarom Canary Accommodation Booking?

 • Persoonlijke service
 • Nederlandstalig
 • Gespecialiseerd in Gran Canaria
 • Direct van eigenaar aan u
 • Gevarieerde prijsklasse

Ilse hoopt ook u binnenkort te mogen begroeten op Gran Canaria.

ZIE OOK:
www.canaryaccommodationbooking.com/nl
kleurlogoCanarias.png


Tempeliers kiezen Canarias
als zetel voor hun nieuwe delegatie in Spanje

LAS PALMAS DE GREN CANARIA - 15 april 2011 - De ‘Supreme Militaire Orde van de Tempel van Jeruzalem’ heeft sinds zaterdag 16 april 2011 een delegatie in Spanje, die gevestigd is op de Canarische Eilanden waar men er toe is overgegaan, om zes nieuwe ridders in te lijven, onder wie hun leider, of ‘bahili’, Ricardo Curto.
download1-19.jpg
De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Jerónimo Saavedra (op de foto: links), begroet Stelio Venceslai, de Grootmeester van Italië van de Tempeliersorde Hierosolymitani.

Tijdens een ceremonie welke heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria, in het bijzijn van burgemeester Jerónimo Saavedra, heeft de Grootmeester Stelio Wenceslai, die de Orde leidt in Spanje. Portugal en Italïe, zes nieuwe ridders geïnstalleerd, onder wie een vrouw.

Curtó erkent, dat er – met 300 leden -  in Spanje slechts een kleine, bijna symbolische, vertegenwoordiging bestaat van de Orde.

Op de Canarische Eilanden, waar men op zaterdag 16 april 2011 “zijn eerste huis” heeft gevestigd in Spanje komen twintig leden bijeen, 15 van Gran Canaria en vijf van  Tenerife; terwijl de Orde wereldwijd in 44 landen in totaal 55.000 leden kent.
De Orde streeft een ‘samenleving van tempeliers’ na, wat wil zeggen, een samenleving die gelijker en rechtvaardiger is, waarom men strijdt tegen armoede, ziekte, eenzaamheid, huiselijk geweld en, “tegen alles wat onrechtvaardig is”, zo bevestigt Curto.

Om als lid toe te treden tot de Orde moet men een serie tests afleggen en voldoen aan bepaalde voorwaarden, de voornaamste is oecumenisch christen te zijn, zo legt Curto uit.

Hij voegt hier aan toe, dat om ridder te zijn, men een opleiding van zes maanden tot een jaar ontvangt, met het doel, de nodige kennis te verwerven over en, zich de filosofie eigen te maken, van de Tempeliers.

Curto laat weten, dat men de Orde gesticht heeft in de 12e Eeuw en, dat deze een Eeuw later is opgeheven door Paus Clemens V; een daad, die de tempeliers beschouwen als “onwaardig”, en waarna de hertog van Orléans deze in de 18de Eeuw opnieuw oo te richten.

220px-De_Souvereine_Orde_van_de_Tempel_van_Jerusalem.jpg
Een pseudo-orde; de naam "De Souvereine Orde van de Tempel van Jerusalem" is misleidend; deze orde is nergens soeverein. De kroon suggereert dat de orde door een koning wordt verleend maar ook dit is niet zo.

Supreme Militaire Orde van de Tempel van Jeruzalem
De Orde der Tempeliers, ontstaan tijdens de kruistochten, werd in 1312 door Paus Clemens V bij de pauselijke bul Ad Providam Christii Vicari verboden en ontbonden. Een aantal leden, waaronder de leider Jacques de Molay werd ter dood gebracht. Alleen in Schotland en Portugal kon de Orde nog enkele eeuwen voortbestaan, maar de orden daar waren in de zestiende eeuw verdwenen.

Maar toch zijn er nu nog steeds organisaties die aangeven een rechtstreekse voortzetting te zijn van de orde die tot de veertiende eeuw actief was.

In 1840 verscheen een boek, Règles et Statuts Secrèts des Tempeliers, geschreven door C.H. Maillard de Chambure. In dit boek probeert de auteur aan te tonen dat er een geheim document is, een zogenaamde Charte de Transmission, waarin Jacques de Molay voor zijn dood de macht over de orde heeft overgedragen aan ene Marc Larmenius. Deze Larmenius is aan vervolging door de Katholieke Kerk en de Franse koning ontkomen en heeft de orde in 1314 voortgezet.

Deze Charte de Transmission wordt door geen enkele serieuze historicus als echt erkend. Algemeen wordt aangenomen, dat deze Charte pas veel later (begin 19e eeuw) is opgesteld, om de toen ontstane Orde een authentiek aureool te bezorgen.

Tot in de eerste helft van de twintigste eeuw leed de Orde een kwakkelend bestaan, waarbij verschillende Orden werden opgericht en weer ontbonden. In de jaren twintig van die eeuw ontstaat in België een Orde, die – ondanks een verbod in 1933 – blijft functioneren. Onder druk van de dreiging van de Tweede Wereldoorlog werd het hoofdkwartier van die Orde naar het neutrale Portugal verplaatst.

In 1942 wist Don Antonio Campello Pinto de Sousa Fontes de macht naar zich toe te trekken; hij werd regent van de Orde. Onder zijn leiding werd de Orde stevig uitgebouwd. Na de oorlog krijgt de orde stevige voet aan de grond in west-Europa en met name in Portugal, Frankrijk en Duitsland.
In 1960 overleed De Sousa Fontes en werd hij opgevolgd door zijn zoon, Don Antonio Campello Pinto Pereira de Sousa Fontes. De naam wordt gewijzigd in Orde Supremus Militaris Templi Hierosolymitani.

In 1991 werd door Holke Flapper uit Helmond de ‘Groot-Priorij Nederland van de Tempeliers’ opgericht. Flapper was eerder Plaatsvervangend Substituut Grootmeester-Generaal van de Internationale ‘Ridderlijke Orde van de Roos en het Kruis van Jeruzalem’. In 1995 trok Flapper zich terug en werd hij vervangen door Huib Eversdijk, oud kamerlid voor het CDA en tegenwoordig senator voor die partij. Eversdijk is sinds die datum groot-prior. Tegelijkertijd richt hij nog een tweede groot-priorij in Nederland op, de groot-priorij ‘Terra sub Mare’. Beide groot-priorijen bestaan nu naast elkaar. In het bestuur van beide groot-priorijen zit een vrijmetselaar, Sjoerd Buisman.

Als gevolg van de strakke leiding die vanuit Portugal werd gegeven en als gevolg van een aantal schandalen splitste zich in de jaren 70 van de 20e eeuw een aantal landelijke afdelingen van de orde af. In 1989 groepeerden de meeste van deze afdelingen zich tot een Internationale Federatieve Alliantie. Sinds 2000 heeft deze tak van de orde, die zich overigens met dezelfde naam tooit als de tak onder leiding van ‘De Sousa Fontes’, ook een priorij in Nederland. Deze afdeling is vanuit Engeland opgezet en wordt nog steeds vanuit Engeland bestuurd.

Deze afsplitsing van de orde heeft een afwijzend standpunt ten opzichte van vrijmetselaars: “Vrijmetselarij is niet verenigbaar met het Christelijk geloof. De Catholic Encyclopedia zegt:  “Vrijmetselarij profileert zich in alle facetten als een religie en daardoor heeft het een dergelijke status verworven maar verwerpt iedere vorm van het evangelie en is daardoor niet verenigbaar met het Christendom. De vrijmetselarij heeft tempels, het gebed, een moraaltheologie, aanbidding, feestdagen en de belofte van leven na de dood, zij kent een hiërarchie en een begrafenisrite.”
“De vrijmetselarij is een geheim genootschap. En de initialisatie is gebaseerd op een heilige bloedrite waarbij men een geheime eed moet zweren. De vrijmetselaar moet zweren, dat hij slachtoffer wordt van automutilatie, of een gruwelijke executie als hij de triviale geheimen van de vrijmetselarij prijs geeft. (Gelukkig zijn er maar weinig vrijmetselaars die dit wensen dit te doen, aan zichzelf, of aan een ander).” De Orde der Tempeliers in Nederland schaart zich achter deze verklaring.”

De Orde van Tempeliers is een van de ridderorden die zich tegenwoordig probeert te profileren. Daarbij doen ze zich een stuk mooier en interessanter voor, dan ze zijn. Op hun internetbladzijde pronken ze met het Koninklijk Wapen, waar ze, volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst geen toestemming voor hebben. Zonder deze uitdrukkelijke toestemming is het gebruik van dit wapen illegaal. Daarnaast schrijven ze op hun internetbladzijde, dat veel van hun leden lid zijn van hoge adellijke families/koninklijke huizen. Ook deze bewering wordt niet ondersteunt door feiten.
Enkele dagen na het overlijden van Prins Claus vond de Orde het nodig een rouwadvertentie voor hem te plaatsen. Het hoeft geen betoog, dat Prins Claus op geen enkele wijze met de Orde was verbonden, een suggestie die de Orde wel heeft willen wekken met deze advertentie.
kleurlogoCanarias.png


800px-Municipios_y_zonas_de_Gran_Canaria_svg-4.png

kaart_canaria-5.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--21.jpg

zon-8.jpg