site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-315.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-96.jpg

Listener-4-1.png

2012:
Bronzen stem
houdt de herinnering 
levend
aan
de Hollandse bezetting van Gran Canaria in 1599

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - woensdag 27 juni 2012 - Met 14 slagen op de bronzen luidklok in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana van Las Palmas de Gran Canaria heeft Joep Hezemans, honorair consul b.d. van het voormalige Nederlandse Consulaat in Las Palmas de Gran Canaria, er op woensdag 27 juni 2012 aan helpen herinneren, dat 413 jaar geleden het Eiland Gran Canaria veertien dagen lang bezet is geweest door de Hollanders.

Op 26 juni 2012 was het precies 413 jaar geleden, dat de Hollandse viceadmiraal Pieter van der Does, met een vloot van 64 schepen, de aanval inzette op Las Palmas de Gran Canaria. Dit is het grootste wapenfeit uit de Canarische historie.
images36_large-4.jpg

VIDEO'S:

Aankomst bij Kathedraal Stª Ana
Homilie
Kranslegging
Luiden Klok

 Video Nº   1: 1https://youtu.be/ghMCDBfktcs
  Video Nº   2: https://youtu.be/RMyvAl2KaQo
   Video Nº    3: https://youtu.be/P0QJxj5ORPQ
    Video Nº   4: https://youtu.be/M6rJJPqDHTk
    Video Nº   5: https://youtu.be/ZGYfTSw0Nao
     Video Nº   6: https://youtu.be/y0jqSu_B5wQ<
Video Nº  7: Dit fragment bestaat niet...      
     Video Nº   8: https://youtu.be/QA8TGh_fQrs
        Video Nº   9: https://youtu.be/Kt_bmwKwKJg
        Video Nº 10: https://youtu.be/WCn2-OuDGr0
     Video Nº 11: https://youtu.be/u-T2jqEVS7o
         Video Nº 12: https://youtu.be/hfwMbHcZR4I
            Video Nº 13: https://youtu.be/sYTbmMY6UCI
       Video Nº 14: https://youtu.be/8aCxdZwIlhc
             Video Nº 15: https://youtu.be/yJTK7PQVMow


Samen met Don Jacobo González Velázquez, van de 'Mesa del Batán, luidt Joep Hezemans - in gezelschap van zijn echtgenote Marilyn (rechts) , zijn dochter Martha en zijn kleinzoon Oscar ,- de in 1999 door de NVC aan het Cabildo (Bestuur) van de Kathedraal geschonken luidklok welke in Aarle-Rixtel is gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen.

Deze geschiedenis is in het tegenwoordige Nederland wat minder bekend; per slot van rekening leden de Hollanders met hun ‘Armada’ (Vloot), welke begin juni 1599 vertrok vanaf de rede voor Vlissingen, een smadelijke en gevoelige nederlaag op Gran Canaria in de Slag bij El Batán (De Volmolen), of beter gezegd, volgens de Grancanarische geschiedkundige professor Rumeu de Armas, bij het Cruce del Inglés, in de tegenwoordige gemeente Santa Brígida. En het is vanuit en in Santa Brígida, waar jaarlijks de Slag bij El Batán herdacht wordt.


Joep Hezemans en zijn echtgenote Marilyn in de kapel van Santa Catalina in de Kathedraal van Santa Ana, kort voor aanvang van de responsorie.

De man naast mevrouw Hezemans, is al uitgerust (met rugzak) voor deelname aan de 'caminata'
De herdenking van het 413de jaar is geopend met een responsorie voor de overledenen, in de Kapel van Santa Catalina in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria, voor hen die hun leven gaven voor de verdediging van het Eiland Gran Canaria tegen de Hollandse aanval in 1599.
 
Aansluitend op de responsorie is er een lauwerkrans gelegd bij het graf van de Kanunnik Bartolomé de Figueroa, waarna de klok 14 keer geluid is, die herinnert aan de dagen dat de Hollanders het Real de Las Palmas bezet hebben gehouden. De klok is geschonken door de Asociación Neerlandesa  Canarias (Nederlandse Vereniging Canarias - NVC) bij de 400ste verjaardag van de Aanval van de 'Hollandse Armada' in 1599.

 2013-07-03056114eHerdenkingVanderDoes.jpgNa buiten voor de Kathedraal op het Plaza de Santa Ana een groepsfoto gemaakt te hebben van de leden van de instanties die deze herdenking hebben georganiseerd, te weten:
- het Regimiento de Infanteria L. Canarias 50 “El del Batán”,
- de Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria,
- het Ilustere Ayuntamiento Villa de Santa Brígida,
- de Mesa del Batán,
voorafgaand aan het vertrek van de ‘Caminata del Batán’ (‘El Batán-wandeling’) door de Militaire Compagnie van het Regiment Lichte Infanterie Canrias-50, via de barranco van Guiniguada, de droge ravijnbedding welke de Hollanders kozen om het Eiland binnen te dringen, waarna ze verslagen werden in de ‘Batalla del Batán’ (‘Slag bij de Volmolen’) - is het gezelschap om 09.30 uur naar de bus gewandeld voor een bezoek aan de kastelen van de stad, om zich vervolgens bij de Jardín Canario ‘Viera y Clavijo’ (Botanische tuin) aan te sluiten bij de caminata (wandeling), vanwaar militairen en burgers via de historische paden naar Santa Brígida zijn gewandeld.


Onder het toeziend oog van deze infanterist heet Jacobo González Velázquez in de bus  de deelnemers aan de stadstour welkom.
 

Om12:30 uur heeft op het Kerkplein van Santa Brígida een eerbetoon aan de gevallenen in de strijd tegen de Hollandse aanval plaatsgevonden met de onthulling van de herdenkingsplaquette voor  de 60 militairen, leden van de burgerwacht en burger-plaatsgenoten die hun leven gaven voor de verdediging van Gran Canaria en, is er een lauwerkrans gelegd als eerbetoon aan de Gevallenen die vochten voor de eenheid van Spanje, Hierbij heeft Don Oscar Sánchez Artilez, Chef Kolonel van het Regiment Lichte Infanterie Canarias-50, ‘El del Batán’ (‘Dat van de Volmolen’) een korte, geschiedkundige lezing gehouden.


De plaquette die op 27 juni 2012 aan de gevel van de kerk van Santa Brígida is onthuld.

De plechtigheid is afgesloten door de burgemeester van la Villa, Lucas Bravo de Laguna, waarna aansluitend is gedefileerd door de militaire troepen die hebben deelgenomen aan de ceremonie.

En na gedane arbeid is het zoet rusten, dit jaar met een Burger-Militair verbroederingseten (paella) op het binnenplein van het Juan del Rio Ayala-schoolgebouw, voor de deelnemers aan deze Historische Viering.

Op dinsdag 3 juli 2012 vindt, op de dag van de ‘Victoriosa Batalla del Batán (*) om 20:00 uur, een Conferentie plaats in de vestiging van de Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria.

(*) De Batalla del Batán (Slag bij de Volmolen) heeft plaatsgevonden op 3 juli 1599, maar om organisatorische redenen van het Regiment, is de herdenking gehouden op woensdag 27 juni.

kleurlogoCanarias.png


Herdenking
‘Aanval Pieter van der Does
op Gran Canaria’

413e verjaardag van de Slag bij El Batán (1599 - 2012)

SANTA BRÍGIDA - zaterdag 15 juni 2012 -  Op 26 juni 2012 zal het precies 413 jaar geleden zijn, dat de Hollandse viceadmiraal Pieter van der Does, met een vloot van 64 schepen, de aanval inzette op Las Palmas de Gran Canaria. Dit is het grootste wapenfeit uit de Canarische historie.

Deze geschiedenis is in het tegenwoordige Nederland wat minder bekend; per slot van rekening leden de Holanders met hun ‘Armada’, welke begin juni 1599 vertrok vanaf de rede voor Vlissingen, een smadelijke en gevoelige nederlaag op Gran Canaria in de Slag bij El Batán (De Volmolen), of beter gezegd, volgens de Grancanarische geschiedkundige professor Rumeu de Armas, bij het Cruce del Inglés, in de tegenwoordige gemeente Santa Brígida. En het is vanuit en in Santa Brígida, waar jaarlijks de Slag bij El Batán herdacht wordt.

Mesadelbatanwapen-1-10.png


POR ESPAÑA Y POR LA FE VENCIMOS AL HOLANDÉS
(Voor Spanje en voor het Geloof hebben we de Hollander overwonnen)
Het stadswapen van de Gemeente Stª Brígida.

Programma Herdenking  413e  jaar
Aanval Pieter van der Does op Gran Canaria
1599-2012

Dinsdag 26 juni 2012:

12:00 uur: Opening van de rondreizende expositie “Un dia en la vida del soldado” (Een dag uit het leven van de soldaat,” in het Regiment Lichte Infanterie Canarias-50).
Deze tentoonstelling  is tot en met 3 juli, de dag van de Slag bij El Batán, te bezichtigen in de Expositieruimte aan de Calle Tenderete in het historische centrum van Santa Brígida.

Overhandiging van de luidklok aan het Cabildo (Bestuur) van de
Kathedrale Basiliek  van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria,
op zaterdag 26 juni 1999 om  11:30 uur, door de NVC.

Directeur Jan Wijnen van de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen uit het Brabantse Aarle Rixtel luidt voor het eerst
de 90 cm hoge, en 90 cm in doorsnee metende en 900 kilo wegende, bronzen luidklok, die in de kathedraal op een ereplaats hangt.

gc0245d_large.jpg
Woensdag 27 juni 2012:
09:00 uur: Responsorie voor de overledenen, in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana (in de Kapel van Santa Ana) in Las Palmas de Gran Canaria, voor hen die hun leven gaven voor de verdediging van het Eiland Gran Canaria tegen de Hollandse aanval in 1599; aansluitend een kranslegging bij het graf van de Kanunnik Bartolomé de Figueroa, waarna 14 keer de klok geluid zal worden die herinnert aan de dagen dat de Hollanders het Real de Las Palmas bezet hielden. De klok is geschonken door de Asociación Neerlandesa en Canarias (Nederlandse Vereniging Canarias - NVC) bij de 400ste verjaardag van de Aanval van de 'Hollandse Armada' in 1599.

09:30 uur: Vertrek van de ‘Caminata del Batán’ (‘El Batán-wandeling’), vanaf het Plaza de Stª Ana in Las Palmas de Gran Canaria naar Santa Brígida, door een Militaire Compagnie van het Regiment Lichte Infanterie Canrias-50, die men zal maken door de barranco van Guiniguada, de droge  ravijnbedding welke de Hollanders kozen om het Eiland binnen te dringen, waarna ze verslagen werden in de ‘Batalla del Batán’ (‘Slag bij de Volmolen’).

De burgerbezoekers krijgen vervoer aangeboden voor een bezoek aan de kastelen van de stad, en kunnen  zich, indien gewenst, bij de Jardín Canario ‘Viera y Clavijo’ aansluiten bij de caminata (wandeling), vanwaar militairen en burgers via de historische paden naar Santa Brígida wandelen.

12:30 uur: Aankomst op het Kerkplein van Santa Brígida: Eerbetoon aan de gevallenen in de strijd tegen de Hollandse aanval. Onthulling van de herdenkingsplaquette voor  de 60 militairen, leden van de burgerwacht en burger-plaatsgenoten die hun leven gaven voor de verdediging van Gran Canaria.
Een korte, geschiedkundige lezing door Don Oscar Sánchez Artilez, Chef Kolonel van het Regiment Lichte Infanterie Canrias-50, ‘El del Batán’ (‘Dat van  de Volmolen’).
Eerbetoon aan de Gevallenen die vochten voor de eenheid van Spanje. Het leggen van een lauwerkrans.
De plechtigheid wordt afgesloten  door Don Lucas Bravo de Laguna, Burgemeester van la Villa en aansluitend een defilé van de militaire troepen die hebben deelgenomen aan de ceremonie.

13:15 uur: Burger-Mititair verbroederingseten (paella) op het binnenplein van het Juan del Rio Ayala-schoolgebouw , voor de deelnemers aan deze Historische Viering.

Dinsdag 3 juli 2012  - De dag van de ‘Victoriosa Batalla del Batán (*) -
20:00 uur: Conferentie in de Real Sociedad Economica de Amigos del Paíss de Gran Canaria.

(*)  De  Batalla del Batán (Slag bij de Volmolen) heeft plaastgevonden op 3 juli 1599, maar om organisatorische redenen van het Regiment, wordt de herdenking gehouden op woensdag 27 juni.

CANARIAS EN DE ATLANTISCHE OCEAAN
PIRATERIJ EN MARINE-AANVALLEN
Antonio Remeu de Armas

Gouverneur Alonso Alvarado Ulloa 
en
Luitenant Antonio Pamochamoso

        Batn1.jpg

Alonso Álvarado y Ulloa wordt benoemd tot Gouverneur van Gran Canaria, voor dit bevel over de eilanden koos men legerveteranen die zich hebben onderscheiden, hij volgt Melchor de Morales op; Alonso Alvarado y Ulloa, een van de meest nobele soldaten die het bevel voerden  op de Archipel en, wiens figuur verbonden is aan de meest glorierijke momenten die er hebben plaatsgevonden, verdient de eer van een beknopt biografisch commentaar.

Hij was Alonso Alvarado, afkomstig uit Valverde in de provincie Badajoz, waar ook zijn familie van vaders en moeders kant stamt. Zijn vader heette Alonso, net als hij, en zijn moeder Ana de Ulloa. Beide familietakken stammen af van hidalgos (edelen) van wie de voorouders herhaaldelijk alcaldes (burgemeesters ) van de Broerderschap  (hoofd van de Politie) waren, een post die gereserveerd was voor deze klasse.

Moreno de Vargas in zijn Historia de Mérida en ook Viero de Clavijo die hem noemt, veronderstellen , dat Alvarado afstamt van “de hoogstaande Alvarados, wier heldendaden de verhalen vullen over het Nieuwe Spanje en Peru,”  maar deze verklaring  is niet juist, omdat er niet de geringste band van verwantschap bestaat.

Alonso de Alvarado omhelsde al jong een carrière onder de wapenen, terwijl zijn broers Luis en Diego in Valverde verbleven en voor het familiebezit zorgden.
Zijn staat van dienst kan niet briljanter zijn, want eerst streed hij als kapitein in de harde en moeilijke campagnes van Italië en Vlaanderen en vervolgens was hij, als luitenant , de persoonlijke lijfwacht van Don Juan (of Jan) van Oostenrijk (1547-1578), vechtend  tegen de Moorse rebellen op de vlakte van Granada.
Zijn optreden in dit bloedbad is doorspekt met avonturen en dramatische episoden.: Hij was de eerste die bij de aanval op Galera met vliegend Koninklijk Banier de vestingmuur beklom, terwijl hij zich omringd zag door vijanden en gewond raakte door beschieting met een haakbus. Bij deze gelegenheid redde hij zich op wonderbaarlijke wijze het leven, hij klampte zich in de strijd vast aan een Moorse leider en had het geluk hem naar buiten te gooien en zijn tegenstander bij de afdaling te doden, die tegen de grond sloeg en hij boven op hem viel.
Later nam hij deel aan de strijd tegen de Turken, ook onder bevel van don Juan (of Jan) van Oostenrijk en, had hij de eer het vuur te openen in de beroemde Slag van Lepanto die zo beslissend was voor de westerse wereld.

Ten slotte heeft don Alonso Alvarado ook gewerkt in de Dag van Argón als kapitein van twaalf compagnieën, als een waar veldheer, door actief deel te nemen aan die bloedeloze operatie.

De Koning heeft hem gecompenseerd, door hem te bedenken met een jaarinkomen van 36.000 maravedi, dat  boven op de accijnzen (tiende penning) kwam van de landerijen van Guareña in zijn geboorteplaats Valverde, die hem als uitvalsbasis diende in het graafschap van Medellin, waar hij het eerstgeboorterecht voor zijn zoon vestigde, Alonso de Alvarado y Camargo, Ulloa y Soto.

Alvarado huwde in Medellin met doña Mariana Camargo y Soto, uit deze verbinding kwamen vier kinderen voort: Alonso, Juan, Estefanía en Ana.

Men komt Alonso  uitgerekend in december 1594 tegen in Mérida, vanwege de doop van zijn jongste dochter, als hij het bericht ontvangt, dat hij door de Koning benoemd is tot gouverneur van het eiland Gran Canaria.

Die titel is verleend in Madrid op 3 december1594 en ondertekend door de Koning en onderschreven door Luis Molina, zijn kamenier en mede ondertekend door de voorzitter van de Raad van de Kamer, Rodrigo Vázquez en de twee rechtsgeleerden Guardiola en Gómez. Met die titel werd bovendien  aanbevolen er te gaan wonen , volgens de wet van de Cortes van Toledo die  rechter Melchior de Morales hem toestuurde.”

Eenmaal in de bevoegdheid van nieuwe gouverneur benoemde hij een vicegouverneur, en voor die functie koos hij voor de advocaat  Antonio Pamachamoso, afkomstig uit Valverde, zijn landgenoot, die al eerder de functies vervulde van burgemeester van Alhama, locoburgemeester van Alcalá el Real en burgemeester van Medellin.

De titel van burgemeester  en vicegouverneur werd hem toegekend, in Mérida, door don Alonso de Alvarado op 31 december 1594 en ter goedkeuring  naar de Raad van de Kamer gestuurd. De titel werd toegekend  in Madrid op 8 januariu1595.

Dom Alonso de Alvarado ging, zonder zijn familie, in gezelschap van zijn vicegouverneur Antonio Pamachamoso,  naar Sevilla, om daar scheep te gaan op de vloot naar Mexico en, op 3 april 1595 nam hij te Las Palmas zijn positie als gouverneur en kapitein- generaal van het eiland., nadat hij de nacht daarvoor gelogeerd had in de fortificatie van La Isleta, op  vriendelijke uitnodiging van burgemeester Serafin Carrasco de Figueroa.

Hij overhandigde hem de staf van de vertrekkende gouverneur en ex-burgemeester Melchor Morales, hetzelfde deed zijn locoburgemeester Gabriel Gómez de Palacios, die de tekenen van zijn waardigheid overdroeg aan Antonio Pamachamoso en beiden gingen al snel over de juiste beslissing, te onderbouwen tegen hun voorgangers, vrij van elke lastige bezetting, door zich te wijden aan "oorlogszaken”, tegen de bedreigingen en gevaren van de ingleses (Noord-Europese kapers) en moros (Mohammedanen in Spanje) tegen de Archipel.

                                                                Dit is de plaquette
     die op 27 juni 2012 op de gevel van de kerk van Santa Brígida zal worden aangebracht.

kleurlogoCanarias.png