site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-36.jpg

mapa-canarias2-47.jpg

Santa Lucía gekozen tot Ciudad Europea del Deporte (Europese Sportstad) 2018

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - vrijdag 6 oktober 2017   - De gemeente Santa Lucía is op vrijdag 6 oktober 2017 erkend als Ciudad Europea del Deporte (Europese Sportstad) 2018 vanwege haar goede voorzieningen, programma’s en sportactiviteiten. De voorzitter van de Asociación de Capitales y Ciudades Europeas del Deporte (ACES) (Vereniging van Hoofdsteden en Europese Sportsteden), Gian Francesco Lupattelli, heeft dat op 6 oktober 2017 aangekondigd  in  een brief aan de burgemeester van Santa Lucía,  Dunia González.

In de brief merkt Lupatelli op: “We hebben de eer St. Lucia te verklaren tot de Europese Sportstad 2018. Gefeliciteerd met de erkenning, omdat uw stad inderdaad een goed voorbeeld is van sport voor iedereen als een instrument van gezondheid, integratie, onderwijs en respect, welke de belangrijkste doelstellingen van de ACES Europe zijn. Ook heeft men een voorbeeldig sportbeleid ontwikkeld met goede faciliteiten, programma's en activiteiten. "
22312181_1614035421953287_229360913_o.jpg

Op woensdag  6 december 2017 zal  in de vestiging  van het Europees Parlement in Brussel de ceremonie plaatsvinden om de ‘Europese Sportstad 2018’-vlag te overhandigen.

Burgemeester Dunia González is van mening,” dat vrijdag 6 oktober 2017 de dag is om de Santaluceños en Santaluceñas geluk te wensen, want dit is een prijs voor de hele stad, voor het werk en de inspanning die we al jarenlang hebben gedaan in sport-infrastructuur, in het onderhoud ervan, in personeel in sport, omdat in ons politieke project gezondheid, participatie, sociale cohesie en alle waarden die sport vertegenwoordigen zeer belangrijk zijn, en zo heeft de jury van de ACES, die ons in juli 2017 heeft bezocht, dit gezien.

Sofia is European Capital of Sport 2018
In de brief van ACES Europe wordt erop gewezen, “dat de ceremonie op 6 december 2017 wordt bijgewoond door leden van het Europees Parlement, ministers, burgemeesters, en diverse autoriteiten. Tijdens het evenement zal Marseille 2017 de titel van European Capital of Sport (Europese Sporthoofdstad) overdragen aan Sofia 2018 met een grote ceremonie. Bovendien zullen alle steden, hoofdsteden en bekroonde gemeenten, hun titel en vlag ontvangen voor 2018. Naast Santa Lucia de Tirajana zijn er drie andere Spaanse steden die als zodanig bekend zijn:  Guadalajara, Antequera, en San Cugat.”

Burgemeester Dunia González bedankt ook: "Alle mensen, clubs, verenigingen en instellingen die onze kandidatuur hebben gesteund. Het is ook heel belangrijk om deze erkenning te verwezenlijken voor het werk van alle medewerkers van het departement Sport, gemeentelijke technici, en degenen die werken in de sportfaciliteiten welke door de jury van ACES Europe werden bezocht.”
De burgemeester heeft daaraan toegevoegd, “dat - in aanvulling op de twee grote gebeurtenissen die we jaarlijks vieren, de World Windsurf Pozo Izquierdo en de Marathon Mayor Camilo Sánchez - op Gran Canaria in 2018 veel meer sportactiviteiten zullen plaatsvinden  die meer externe gevolgen zullen hebben voor deze erkenning van Europese Sportstad 2018 ."
0000Islas-canariaslogo-kopie-327.jpg


De kunst van de Canario’s
om van rots naar rots te springen

De ‘Salto del Pastor’ is een pre-Spaanse praktijk
die de veehouders op de eilanden beoefenen

CANARISCHE EILANDEN. -Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - Het is de salto del pastor (herderssprong)  Tegenwoordig wordt die beschouwd als sport; maar sinds 1594 is er de geschreven vaststelling vat het gebruik van deze activitiet, tegenwoordig ludiek, om zich te bewegen tussen de rotsen.

Hoe te omschrijven? "El salto del pastor (de sprong van de herder) is een bewegingsactiviteit door middel van een palo grande (lange stok), lanza (speer), of garrote (spies), om de ongelijkheden en hoogteverschillen van het terrein te overwinnen", aldus de professoren Vicente Navarro Adelantado en Adelto Hernández Álvarez.
salto-del-pastor-k6tB--620x349abc-1.jpg
                               Ze gebruiken tussen de 2,5 en 4 meter lange stokken.
index-12.jpg
George Glas, bevestigt in, ‘Descripción de las Islas Canarias’ (‘Beschrijving van de Canarische Eilanden’) , gepubliceerd in Londen in 1764, “dat de plattelandsbevolking de kunst beheerst van het springen van rots naar rots wanneer ze reizen," omdat, ze wanneer ze zich willen verplaatsen, "ze springen met het uiteinde van hun spies, ze houden zich eraan vast er zetten die loodrecht op de grond, en men laat zich  langzaam naar de grond glijden. '
hqdefault-73.jpg
Al meer dan 20 jaar geleden maakte (in 1996) de journalist Antonio Betancor in het programma ‘Senderos Isleños’ van TVE-Canarias: https://www.youtube.com/watch?v=mC619bzjW9o, een briljante, 44:19 minuten durende, documentaire over de geschiedenis van deze praktijk op de eilanden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-275.jpg


Britse, diplomatieke efficiëntie op Canarias
via de sport

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 11 juli 2017 - In 1891 creëerden de Britten op Gran Canaria de Las Palmas Golf Club, de eerste golfclub in geheel Spanje. De eerste officiële voetbalwedstrijd was tussen Engelsen en Canario’s welke werd gespeeld in februari 1894. Het doel was sympathie te kweken  tussen de eilandbewoners onderling.

De invloed van het Verenigd Koninkrijk op de Canarische Eilanden was niet alleen op economisch vlak in de 19de en begin 20ste Eeuw, maar ook op het culturele en sportieve vlak.  Destijds was de aanwezigheid van Britse ondernemers op Gran Canaria en Tenerife niet vanwege het toerisme, of de industrie zoals tegenwoordig het geval is. Het was vanwege de havenhandel en daarom, voor producten die fundamenteel waren voor deze activiteiten zoals steenkool en de export van agrarische producten.

hhhhh.jpg
Rechts op de foto: Hij die eens Koning George de Zesde was; als de Graaf van York, tennis spelend in Las Palmas de Gran Canaria.
De Britten wisten perfect dat de toename van hun gewicht op de binnenlandse markt afhing van de sympathie die men genereerde onder de Canario’s. Zo bestond een deel van hun diplomatie op de eilanden uit het opnemen van sport in hun sociale agenda. Daarmee beïnvloedde men de  kringen van de macht. Ze introduceerden het voetbal en ze  traden toe tot de beurs van de carboneros y estibadores (kolenhandelaars en cargadoors). Alles voor de efficiëntie, en vermindering van de wachttijden bij de goederenhandel.

En het is dan ook, dat het uitwisselen van trofeeën, en het beheer van sportwedstrijden tussen Britten en leiders van  de diverse handelssectoren, van wezenlijk belang was voor de goederenhandel in  Londen, op Canarias, en in West-Afrika. De sport was een smeermiddel voor het bedrijfsleven, verschafte contacten met de autoriteiten, en genereerde sympathie onder de eilandbewoners.

In de hoofdstad van Gran Canaria creëerden de Britten  de eerste golfbaan op Lomo del Polvo. Dat was in 1891, en het was de eerste golfbaan van geheel Spanje. In La Orotava, Tenerife, deed men dit in 1896. Bovendien slaagden ze erin hun recreatie los te koppelen van de praktijken die ze misschien niet zo geod begrepen, zoals het lucha canaria (Canarisch worstelen). Mettertijd genereerden ze hun eigen circuit van interne macht.

Antonio Almeida Aguilar, professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), geeft in een studie over de Britse aanwezigheid in de Canarische sport weer, de lancering van de cricketclub op 29 maart 1890. Het wedstrijdterrein lag tegenover de  Santa Catalina-havenpier.

Naast de lokale Britse samenleving waren het de soldaten van de Britse Marine die de haven van Las Palmas aandeden en genoten van de sport die hun landgenoten op Canarias voor hen hadden georganiseerd. Dat deden ook  de eerste toeristen die voor hun vakantie naar de eilanden kwamen.

De eerste tennisclub op de eilanden ontstond in 1896 bij wat toen  Hotel ‘Metropole  in Las Palmas was. Rond dezelfde tijd ontstaat op Tenerife de Tennis Club in Santa Cruz de Tenerife, bij het Engelse Hotel ‘Pino de Or’.

real-club-victoria-kAoC--450x253abc.jpg


.Voetballers die havenwerkers waren
De eerste officiële voetbalwedstrijd op Canarias werd gespeeld op 10 februari 1894. Een Canarische selectie onder de naam Grand Canary Football Club speelde een wedstrijd tegen de Engelsen, die ze met 8-0 wonnen. Uit deze eerst Canarische voetbalploeg ontstond de Club Victoria, gecreëerd in  1910, een van de oprichters van Unión Deportiva Las Palmas, in 1949.

Voor Almeida Aguiar, "ontwikkelen deze sportactiviteiten zich via de plaatselijke burgerij,en verspreidde deze zich in diverse mate onder de overige bevolking en veroorzaakte een van de trends van de institutionalisering van lichamelijke activiteit en sport op de Canarische Eilanden..

Voetbal werd erg populair en de kolenhandelaars van Puerto de la Luz waren de beste voetbal-exponenten. De belangstelling voor de sport was van meet af aan zeer hoog onder de eilandbewoners. Voetbal was namelijk niet alleen voor de rijken.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-125.jpg


Gran Canaria telt
24 grote sportevenementen in  2017

GRAN CANARIA - donderdag 16 februari 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op woensdag 15 februari 2017 in  Madrid de 24 sportevenementen gepresenteerd die in 2017 deel uitmaken van het project: 'Gran Canaria Isla Europea del Deporte'.

De finale van de Supercup Basketbal van de ABC, die plaatsvindt in de Gran Canaria Arena, welke zeker plaatsvindt in september, is een van de belangrijkste sportevenementen die plaatsvinden op Gran Canaria in 2017

Marca_Cabildo_InstitutoInsularDeportes_PNG_Pequeno.png
download-67.jpg

Evenementen die ook aandacht vragen zijn:
- de Europacup Triathlon,
- de  Rally de Islas Canarias - die meetelt voor het Europese Kampioenschap
- de Bodyboard 'Frontón King'-competitie  in oktober,
- het WK-Padel Surf in december
- de Olympische Zeilweek in december in de baai van Las Palmas de Gran Canaria.
logo_grande.jpg 7PPvD2yX_400x400.jpg
                                                                                                Ángel Víctor Torres,
De minister van Sportzaken, Ángel Víctor Torres, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft laten weten dat het aantal grote sportevenementen dat men dit jaar realiseert, is toegenomen, “vanwege de buitengewone omstandigheden van de eilanden voor het beoefenen van sport.”

“Gran Canaria beleeft heerlijk sportieve momen¡nten,”zo bevestigt Torres,  die bovendien  heeft bevestigd, dat het project  'Gran Canaria Isla Europea del Deporte'  een gala-avond omvat aan het eind van het jaar, waarop de belangrijkste sporters van dit seizoen bekend worden gemaakt.
zzzslas-canariaslogo-kopie-95.jpg


23 sportevenementen in Mogán in 2017

Wedstrijden op het strand gedurende het gehele jaar

MOGÁN - vrijdag 23 december 2016 -  Het Gemeentebestuur van Mogán zal in  2017, zoals tot nu toe bekend is, 23 sportevenementen organiseren, of daarin samenwerken met private organisaties.
Calendario-de-eventos-deportivos-en-Mogn-en-2017.jpghttps://www.google.nl/search?hl=nl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=1027&q=Calendario+Deportivo++Mog%C3%A1n+2017&oq=Calendario+Deportivo++Mog%C3%A1n+2017&gs_l=img.12...1271.21145.0.22085.44.21.0.23.0.0.201.2467.0j17j1.18.0....0...1ac.1.64.img..3.6.885...0j0i10i24k1.2c9LtCfJylI#imgrc=KoHCEHfofdnjoM%3A

Op 3 januari begint het Nieuwe Jaar op het strand met het:
- Torneo Voley Playa 3x3 Internacional
   
Georganiseerd door C.V. 7 Islas, GC Net 7, en Heri Merino.

Op 23 januari 2017 is de:
- VI Clásica de Mogán.

In februari 2017:
- Encuentro de Mountain Bike.

In maart 2017:
- IV Carrera Popular de Arguineguín-Caminata Solidaria.

In april 2017:
- Torneo de Paddle Costa Mogán
en de:
- Internacional Challenge Mogán-Gran Canaria.

In mei 2017:
 - VII Torneo de Voley Playa Anfi del Mar.
sportmo9gan.jpg

In de zomermaanden:
- II Acuatlón Arguineguín,
- XI Travesía a Nado Playa de Mogán
,
- II AcuaRun Nocturno Pink Cows Playa de Mogán
,
- Torneo de Fútbol Femenino CD Arguineguín,
- 'Desafío en la Playa',
- IV Traiña Trail Costa  Mogán
,
- Copa de Canarias de Carreras por Montaña
.

In september en oktober 2017:
- III Torneo de Voley Playa Mixto Anfi del Mar,
- II Crono-escalada Subida a Cortadores
,
- Riders Throwdown 2017
,
- IV Acebuches Trail.

En 2017 zal worden afgesloten met:
- Open Water Mogán,
- III Campeonato de Europa de Paddle Surf en la modalidad de Larga Distancia,
- II AcuaRun Pink Cows Playa de Mogán
.

Er zijn nog geen datums bekend in 2017 voor:
- II Campeonato de Fisio-Culturismo
,
- Velada de Boxeo ‘Sempre Forte’
.
000islas-canariaslogo-404.jpg


Actief toerisme is op de Canarische Eilanden  
goed voor een omzet van 1,41 miljard euro per jaar

CANARISCHE EILANDEN - maandag 2 mei 2016 - Actief toerisme is op de Canarische Eilanden goed voor 1,41 miljard  euro  per jaar, dat is 10,2% van de toeristische omzet van 13,854 miljard euro, zo heeft Turismo de Canarias (het Canarische Ministerie van Toerisme ) laten weten op maandag 2 mei 2016.

Turismo de Canarias is voornemens om in de promotie van actief toerisme €889.488,= te investeren en in het segment van sport-training €275.414,=

Als turista activo (actieve toerist) wordt degene beschouwd die naar Canarias komt voor het bedrijven, als hoofdreden, van: wandelen, bergwandelen, mountainbiken, wielrennen, paragliding, maritieme actviteiten (surfen, windsurfen, navigeren, sport-duiken, vissen op volle zee) en golf,

liefde-aan-sporten-27658009-1-1.jpgmaria-teresa-lorenzo-658x320.jpg

De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, María Teresa Lorenzo Rodríguez, van de Canarische Regering.
Volgens de minister van Toerisme, Cultuur en Sport, María Teresa Lorenzo Rodríguez, van de Canarische Regering, “gaat het om een toerist die een hoog bestedingsvermogen heeft voor de bestemming met een gemiddelde verblijfsduur van 10,2 dagen tegenover de 9,5 dagen van de niet sport-toerist, en een gemiddelde besteding per toerist/per reis die hoger ligt dan het gemiddelde (€139,40 tegenover  €133,60) - wat betekent, dat de sport-toerist meer uitgeeft aan logies en vervoer, aan levensmiddelen en recreatie in het algemeen.”
croatia_activities_velebit_trekking_001.jpg actief.jpg
golfen.png bmx_0.jpg d97d404b6119214e4a7018391195240a20633.jpgMaría Teresa Lorenzo geeft aan “dat naar Canarias jaarlijks 1.146.634 toeristen komen die gemotiveerd zijn door sportactiviteiten van het actieve toerisme; een cijfer, waarvan we willen dat dit hoger wordt.”
actief2.gif croatia_istra_sailing_0001.jpg
download-48.jpg 29-8-15_-0181-285x200.jpg
 279_resized_700_700_100_518ce994ae28b_velo.jpg turisme-actiu-06.jpg

14225679611eenouderfie_1438939786.jpg 0000149587.jpeg
gallery-3989-1.jpg turismo-activo-Costa-Blanca.jpg
tenerife-vissen-diepzeevissen-1.jpg ZEEVISSENNATALBRAZIL7_0.jpg
Het Ministerie van Toerisme voorziet in haar Marketingplan voor 2016 diverse communicatiekanalen -   enkele al in bedrijf en andere die op het punt staan te beginnen - gespecialiseerd op de promotie van Canarias bij dit type toerist, zoals:
- www.reservadelaextremosfera.com
- www.open365.com
- www.elmardelosalisios.com
- www.bluemarlinzone.com
- www.inmersiondealtadefinicion.com
- www.thecanarywayofsurf.com
- www.nonstoptraining.com
laatstgenoemde is gespecialiseerd in sporttraining
images-115.jpgHet profiel van de toerist die gemotiveerd is door sportactiviteiten  - opgesteld door Promotur - ligt dicht bijeen tussen mannen en vrouwen (respectievelijk 58,5 en 41,5%), in de leeftijdsgroep van tussen de 31 en 45 jaar en over het algemeen (42,9%) met een gemiddeld tot hoog bestedingspatroon.

Ook geeft Promotur aan, dat men in restaurants en cafetaria’s per sporttoerist/per reis  €93,67 uitgeeft  tegenover €84,49 aan  uitgaven van de andere toerist, voor vervoer is dit €37,50 tegenover € 27,41; aan levensmiddelen €170,93 tegenover  €153,13 en aan recreatie  €64,96 tegenover 36,28 van de ander toeristen.

Andere opvallende aspecten zijn een hogere besteding in de huur van voertuigen per toerist/per reis van 23,59% tegenover 14,99%. Bovendien reist 48% met een partner.

Wat betreft nationaliteit, zijn het over het algemeen Duitsers (278%), gevolgd door Britten (18,45%) en Spanjaarden (9,89%). Een ander opvallend gegeven is, dat men Canarias kent van eerdere bezoeken (60%); en van de aspecten die hen bewegen te kiezen voor de bestemming is bij 30,8%: informatie welke is verkregen via het Internet.
zzzzzzzislas-canariaslogo-446.jpg


Het Estadio de Gran Canaria
krijgt tribunes dichter bij het speelveld

Met de verbouwing verdwijnt de atletiekbaan en neemt het aantal toeschouwers-zitplaatsen met 1.820 toe
Het Cabildo betaalt de totale verbouwing: plm. 3 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 14 juli 2014 - Het Estadio de Gran Canaria gaat tribunes krijgen die dichter bij het speelveld liggen en daarmee wordt het aantal toeschouwers-zitplaatsen verhoogd met 1.820; de ombouw, die in september/oktober 2014 begint, heeft een bouwtijd van 16 maanden, aldus het project, dat op maandag 14 juli 2014 is gepresenteerd.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - eigenaar van het stadion - neemt de kosten van de ombouw voor haar rekening - ongeveer 3 miljoen euro - die worden omgeslagen over twee jaar, zo hebben de eilandpresident, José Bravo de Laguna, en de eilandminister van Sportzaken, op maandag 14 juli 2014 uiteengezet tijdens een persconferentie.

Met de ombouw, die de gehele binnenring van de tribunes betreft, verdwijnt de atletiekbaan en zal men in september/oktober 2014 - de definitieve datum moet nog worden vastgesteld- beginnen met de opbouw van de tribunes. De feitelijke werkzaamheden zullen in vier fases zullen worden uitgevoerd met als eerste, het opbouwen van de zuidelijk tribunes die een hoefijzer vormen, de opbouwwerkzaamheden zullen voltooid moeten worden in een periode van 12 maanden.

                                      De atlethiekbaan verdwijnt

Na de ombouw resteert er tussen de zijtribunes en het grasveld slechts een afstand van 7,30 meter - in plaats van de huidige 27,30 meter - en tussen de boogvormige tribunes en het speelveld 22 meter (20 meter minder, dan de bestaande afstand tussen deze tribunes en speelveld).

Als laatste zal men de oostelijke tribune aanpakken, aan de tegenoverliggend de zijde, die op een afstand van slechts vijf meter van het doel komt te liggen, evenals de spelerstoegang tot het veld, die men op dit gedeelte aanhoudt, onder de nieuwe tribune.

1-AAAAislas-canarias-45.jpg


Canarias triomfeert met vier medailles
tijdens Olympische Spelen Londen 2012

LONDEN - maandag 13 augustus 2012 -  Londen heeft op zondag 12 augustus met een spetterende show afscheid genomen van haar derde Olympische Spelen, waarbij de vijf Canarische sporters o.a. herinnerd zullen worden door een buitengewone oogst aan vier medailles.

Er is geen sport-ontmoeting bekend, waarbij de ambassadeurs van de Archipel zo goed gepresteerd hebben op een zo hoog niveau en met een collectie aan goud, zilver, brons en diploma’s zijn thuisgekomen: 1x zilver voor teakwondo en 1x basketbal; brons 2x synchroonzwemmen en 1x handbal.


De Olympische medailles van Canarische sporters:
GOUD:
met zeilen in 1984, 1988, 1992 en 1996.
ZILVER :
met synchroonzwemmen teams in 2008,
met teakwondo in 2012,
met basketball in 2012.
BRONS:
synchroomzwemmen teams in 2012,
met handbal in 2012.

 
                                      
  Nicolas Garcia Hemme (zilver- teakwondo).
 
                                          Sergio Rodríguez  (zilver - basketbal)
 
                Thaïs Henriquez (brons - synchroonzwemmen teams).
 

                                 Marta Mangue.                                     Eli Chavez.
De Canarische fans zullen nooit de plotselinge comeback van het basketbalteam vergeten in de wedstrijd met Rusland, medaillewinnaar Sergio Rodríguez verdiende het om op het erepodium plaats te nemen naast de teams van  Gasol, en Calderon. Dan is er de de gedenkwaardige prestatie van Thaïs Henriquez in het water, brons wat zilver had kunnen zijn bij  het gesynchroniseerd zwemmen dames;  de snelle weg naar het podium van Nicholas Garcia in taekwondo, of de waardevolle carrière van de handbaldames - met Marta Mangue en Eli Chavez -  die op zaterdag is bekroond met  brons in het duel tegen Zuid-Korea.


Gewichtheffer Andres Mata; en Daniel Sarmiento, kwartfinales handbal, Spanje-Frankrijk.

De Canarische sporters zijn teruggekeerd met vier olympische medailles, waar dan nog de diploma’s bij opgeteld mogen worden van Dani Sarmiento (kwartfinale mannen handbal) en de gewichtsheffer Andrés Mata, die een ovationeel applaus heeft gekregen in het Excel-paviljoen, waar hij groepsleider is geworden in zijn klasse.
1-AAAAislas-canarias-45.jpg


kaart_canaria-5-30.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--53.jpg

zon-26.jpg