site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-78.jpg

d-23.jpg


Spanje, wereldreus in zee windmolen-energie in 2025

Het Noorse Equinor wil deelnemen
aan het grootste windmolenpark ter wereld,
dat zich op de Canarische Eilanden
in een gebied van 130 vierkante kilometer zal bevinden

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 8 november 2018 - Equinor is de naam die sinds 2017 het Noorse openbare oliebedrijf Statoil heeft, en heeft in de eerste week van november 2018 aan de Canarische Regering bevestigd, dat het geïnteresseerd is om deel te nemen aan de ontwikkeling en exploitatie van wat in 2025 het grootste windmolenpark ter wereld zal zijn: 130 vierkante kilometer.

Het project maakt deel uit van de agenda van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, Antonio Morales, voor het tot het maximum ontkolen van de energie van het eiland vóór 2030. De coördinatie zal in handen zijn van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). De rector van de ULPGC, Rafael Robaina, bevestigt, “ dat het onze generatie is die oplossingen moet vinden, om het gewicht van innovatie in energieoplossingen voor de toekomst te vergroten.”
islas-canarias-vientos1-kzxE--380x285abc.jpg
De ULPGC is de sleutel geweest in het project van de Escuela de Ingenierías Industriales y Civiles y del Departamento de Análisis Económico Aplicado (School voor Industriële en Civiele Techniek en de Afdeling Toegepaste Economische Analyse), geleid door de arts en ingenieur Julieta Schallenberg, en gevormd door de professoren Ofelia Betancor, Javier Campos, Juan Luis Eugenio, en Federico Inchausti, met de medewerking van Equinor.

Alles hangt af van de bestuurlijke behendigheid, want op het gebied van uitvoering is er bijvoorbeeld een vogel, die patinegro plover (patroon plevier) wordt genoemd. De Canario’s verklaarden zich elf jaar geleden kwetsbaar. Momenteel heeft men een investeringsplan van 34 miljoen euro geblokkeerd van Cobra, een dochteronderneming van ACS.

Zo versnellen de Spaanse Overheid en de Canarische autoriteiten  de procedure voor de uitvoering van projecten. Op de eilanden is er een regionale norm die de kracht van gemeentelijke blokkades deactiveert en met een versnellingsstrook voor strategische investeringen.

In het geval van Gran Canaria is de locatie gekozen voor meerdere factoren: Voor de dieptemeting van het gebied, voor de beperkte uitwerking op het zeemilieu die het zou hebben,  en voor de nabijheid van het Chira/Soria-pompstation dat Red Eléctrica de España zal bouwen op hetzelfde eiland in opdracht van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, een faciliteit van 200 megawatt, essentieel om de levering van hernieuwbare energie te stabiliseren.

De uitwerking op het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Spanje van het project Gran Canaria is 950 miljoen euro.

Equinor is eigenaar van het Hywind windpark in Schotland met 30 megawatt. En men wil dat model in Spanje reproduceren. Het Canarische park heeft een geschatte kracht van 300 megawatt; 200 voor de insulaire markt en 100 voor experimenten.

Het doel is om besturingssystemen met windparken te ontwikkelen die de prestaties kunnen maximaliseren, de capaciteit van zee wind-energie kunnen verbeteren om aanvullende diensten te verlenen en de structurele kosten te verlagen. Canarias wil op deze manier een platform zijn voor experimenten, en export van kennis van drijvende molens voor diep water.

De ‘Japan Wind Power Association’, is ook geïnteresseerd in investeringen in de eilanden. Juist, Japan keurde op dinsdag 6 november 2018 een nieuwe wet goed om de oprichting van zee wind-parken te bevorderen, en sinds de zomer van 2018 is er een delegatie die de contacten met de Canarische overheid onderhoudt.
islas-canarias-vientos3-ktWG--540x285abc.jpg
      Julieta Schallenberg en Rafael Robaina, rector van de ULPGC, begin  november 2018.
De Japanse Wind Power Association, de "Japan Wind Power Association", is ook geïnteresseerd in investeringen in de eilanden.

2.000 arbeidsplaatsen
Noorwegen heeft geen zee- windpark in zijn maritieme domeinen, maar wil profiteren van zijn financiële en industriële capaciteit om het potentieel te benutten om de technologische kennis te beheersen, samen met de Spaanse hoofdstad en het talent van de Canarische Eilanden. Het aantal arbeidsplaatsen dat geschud wordt op de Canarische eilanden is 2.000. Noors kapitaal heeft grote belangen op de eilanden door toerisme en de oliesector.

De Noorse Regering werkt aan de ontwikkeling van twee testgebieden in haar territoriale wateren. In wat op deze locaties wordt uitgevoerd, lenen de wateren zich waarin de Canarische eilanden zich bevinden voor innovatie, leren, en ontwikkelen.

De volgende generatie zeewind-energie zal gebruik maken van drijvers. Daar is Canarias met het Plataforma Oceánica Canaria vergevorderd. Deze kennis die in Spanje wordt geproduceerd, zal van groot belang zijn bij de export van technologie. Op de Archipel is er eind 2018 in totaal 390 megawatt geïnstalleerd aan windenergie en men verwacht in zeven jaar nog eens 1.000 meer te bereiken: 635 megawatt op het land en 310 megawatt op zee.

Stabiliteit van het systeem
De studie van zijn ploeg betoogt, dat een park zoals het ontworpen is op de Canarische Eilanden, kan worden geprojecteerd, gefabriceerd, en geïnstalleerd, in vijf jaar (2020-2025), twee decennia van nuttige levensduur (2025-2045) zou hebben, en vervolgens in drie jaar tijd zou worden ontmanteld (2045-2048). Als deze installatie zou worden uitgevoerd, zou deze een impact hebben van 950 miljoen euro op het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Spanje, voornamelijk geconcentreerd op de Canarische eilanden. De gegevens zijn afkomstig van het park dat Equinor in Schotland heeft.
000logo-811.jpg


De tweede drijvende windmolen ontworpen in Spanje, wordt uitgeprobeerd op Canarias

Het prototype ‘X1 Wind’ begint in 2019 te worden gemonteerd met de steun van een technicus van het Plataforma Oceánica Canaria

Het gebruikt een bepantsering, niet alleen om het gewicht te verminderen, maar ook om wind turbulentie en het laden van de golven in de constructie te minimaliseren

CANARISCHE EILANDEN - maandag 5 november 2018 - De Canarische Eilanden zijn het Europese buiten-kust windenergie-laboratorium in Spanje geworden na de eerste installatie in juni 2017, anderhalve kilometer verwijderd van de kust van Gran Canaria, van de eerste buiten-kust windturbine die in Spanje is geproduceerd.

De Canarische Regering heeft in de zomer van 2018 aangekondigd dat het prototype van Esteyco en Siemens Gamesa in de proeffase zal worden samengevoegd met twee andere systemen. Het prototype dat momenteel is verankerd in de stad Las Palmas, tegenover het milieucomplex Ecoparque, beheerd door Ferrovial Servicios, is 30 meter diep verankerd en komt 90 meter boven de zeespiegel uit. Het heeft een Gamesa-rotor met vijf megawatt vermogen en een bladdoorsnede van 132 meter.

islas-canarias-molino-k49D--380x285abc.jpgHet verschil van het concept op andere systemen is, dat de wind van achteren moet komen en niet van voren.

Het tweede prototype dat komt is de ‘X1 Wind’ en zou zich op Gran Canaria bevinden, vanwege de nabijheid van het platform van het Plataforma Oceánica Canaria (Plocan), dat zou dienen als logistieke ondersteuning en monitoring, en een consortium is waaraan de EU deelneemt. Het nieuwe apparaat is een Spaans octrooi, ondersteund door EU ‘Horizon 2020’ -fondsen en in oktober 2018  in Kopenhagen gepresenteerd.

Behendigheid
Het werkt met drie kleine drijvers waarin een piramide van balken wordt geplaatst. Dat levert een besparing op in tonnen staal. Het proces vereenvoudigt de installatie en maakt het huren van kraanschepen overbodig. Van de drie drijvers is er slechts één verankerd aan de zeebodem. Maakt draaien mogelijk wanneer de turbine naar de wind is gekeerd.

Het verschil van het concept met betrekking tot die welke momenteel bekend zijn, is dat de wind van achteren moet komen en niet van de voorkant zoals bij conventionele windturbines. De rotorbladen, die tegenwoordig gemakkelijk een lengte bereiken van 120 meter, of meer, hoeven niet zo stijf te zijn.

Deze terugslagturbine heeft bij wijze van spreken vijf megawatt aan vermogen. Het eerste proefproject zou in 2020, of 2021 voltooid zijn, hoewel het systeem in 2019 zou worden gecreëerd.

islas-canarias-molino2-koUH--540x285abc.jpgInnoEnergy
Het project dat de Canarische Eilanden zal bereiken, heeft de reeds bevestigde steun van ‘InnoEnergy’, een door de EU gesteunde organisatie die innovaties in de Europese energiesector bevordert. ‘X1 Wind’ heeft een overeenkomst gesloten met ‘InnoEnergy’ om door te gaan met de ontwikkeling van zijn platform.

Door samen te werken met ‘InnoEnergy’, krijgt ‘X1 Wind’ steun voor toegang tot fondsen en krijgt het diensten in natura om de ontwikkeling van het te testen model te versnellen. Het in Barcelona gevestigde bedrijf heeft een geïntegreerd systeem ontworpen dat een aanzienlijke vermindering van het totale gewicht van de eenheid en dus van de kosten genereert.

De uitvoerend directeur en mede-oprichter van ‘X1 Wind’, is Carlos Casanovas: “Ondanks de recente oprichting van het bedrijf in 2017, is onze technologie het resultaat van meer dan 20 jaar ervaring in de offshore duurzame energiesector.” Casanovas begon in 2012 aan het concept terwijl hij studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology. In 2017 presenteerde Alex Reventós, de andere medeoprichter van het bedrijf, het patent. Het platform dat ze hebben ontwikkeld, is niet alleen licht van gewicht, maar is ook schaalbaar, eenvoudig te installeren en wordt niet beperkt door de locatie.

Het platform weegt minder en is volgens het bedrijf lichter dan de meeste half-afzinkbare systemen die zijn getest. Het is ontworpen om te worden geïnstalleerd met behulp van niet-gespecialiseerde schepen en een enkelpunts afmeersysteem (SPM) ‘PivotBuoy’ ook ontwikkeld door het bedrijf.

De structuur is zodanig geconfigureerd, dat een modulaire en schaalbare constructie mogelijk is en een turbineplatform dat niet wordt beperkt door de diepte van het water.
 In april 2018 ontving ‘X1 Wind’ financiering uit Fase-1 van ‘Horizon 2020’ – het programma van de Europese Commissie om vooruitgang te boeken bij de ontwikkeling van haar ontwrichtende technologie voor drijvende windenergie. Het project werd geselecteerd uit meer dan 2.000 ingediende voorstellen in februari 2018.
000logo-783.jpg


Iberdrola installeert haar eerste windmolenpark
op Canarias

GRANADILLA DE ABONA - woensdag 3 oktober 2018 - Iberdrola heeft de installatie van windmolens voltooid in haar Chimiche-park, gelegen in Granadilla de Abona (Tenerife),  haar eerste windmolenpark op de Canarische Eilanden en het eerste dat het bedrijf in Spanje in de afgelopen zes jaar bouwde.

Het windmolenpark, dat een totale investering van ongeveer 30 miljoen euro vertegenwoordigt, is geïntegreerd in de zeven Siemens Gamesa-windmolens van 2.625 megawatt (MW), en is 80 meter hoog, voor een totaal vermogen van 18.375 MW.
1538567013847k-2.jpg
De installatie, toegewezen aan het Registro Retributivo Específico del Cupo Eólico Canario (Specifieke Register van het Aantal Canarisch Windmolens) en dat Iberdrola deelt met een lokale partner via het bedrijf Energías Ecológicas van Tenerife, zal voor het einde van 2018 operationeel zijn en de productie ervan zal de levering van hernieuwbare energie mogelijk maken, voor een inwonersaantal van 15.000 woningen en zal de uitstoot van 33.000 ton CO² vermijden, zo heeft het bedrijf laten weten.

Iberdrola is de grootste producent van windmolen-energie in Spanje, met een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 5.700 MW in het land, verdeeld over praktisch alle geografieën van Spanje. Evenzo overschrijdt de totale hernieuwbare capaciteit meer dan 15.800 MW

Wereldwijd  heeft de groep een hernieuwbaar geïnstalleerd vermogen van 29.500 MW, waardoor 67% van hun totale capaciteit vrij van emissies is.
000logo-477.jpg


De eerste windmolen van Spanje in zee, bij Jinámar

Hetr prototype windmolen geïnstalleerd in de haven van Arinaga is op woensdag 20 juni 2018 naar de testbank naast het Plocan gesleept

De verankering wordt voltooid en de telescopische toren wordt ingezet

JINÁMAR - donderdag 21 juni 2018 - De eerste windmolen in zee in Spanje, die door een sleepboot naar zijn plaats wordt gesleept vanuit de haven van Arinaga, zal op donderdagochtend 21 juni 2018  vroeg aankomen voor de kust van Jinámar. Alles is afhankelijk van de   weersomstandigheden worden. Niet voor niets was het vertrek van Arinaga afgelopen dinsdag gepland en uitgesteld tot deze woensdag. De overdracht verliep echter niet zonder problemen. De wind maakte de uitgangsmanoeuvre moeilijk.

De eerste windmolen van Spanje in zee, bij Jinámar

“Dit prototype ,op ware grootte en operatief, van het Elican-project is uit de Arinaga- baai in Agüimes gesleept als een bevaarbare structuur die op een gecontroleerde manier geballast zal worden om het met water te vullen,” zo heeft Javier Nieto uitgelegd  die directeur is van Área OffShoree Esteyco; het bedrijf , dat dit initiatief promoot. En de voorspelling was dat deze windmolen in zee, het prototype van Mario Luis Romero Torrent (MLRT), op woensdag Oeánica de Canarias  opdook op de testbank voor hernieuwbare energie van het Plataforma Plocan Oeánica van de Canarische Eilanden (Plocan), een zee-uitbreiding gelegen tussen de kust van Telde en die van de hoofdstad.
image_content_3675578_20180620201200.jpg

                                          De huizen aan de kust in  de wijk van Arinaga,
                            met de windmolen in zee en daarachter drijvend een vlot.
.
Zodra de verankering is voltooid, zal de ingeklapte telescopische toren die is opgenomen, zich ontvouwen en de turbine optrekken, die tijdens de zeereis ingetrokken is. Het systeem, in informele termen, is vergelijkbaar met dat van een radio-antenne en is wat mogelijk heeft gemaakt, dat het de eerste windmolen ter wereld is die geen grote schepen, of scheepskranen vereist voor installatie. Deze eigenschap en de reis vbn de drijvende structuur dragen bij aan het sterk verminderen van de kosten van offshore-windenergie. Het vergemakkelijkt de overdracht en ook de montage van de windmolen.
DgMYW-e8W-4AAgnzr-U30865070281wbC--300x168abc-1.jpg
Het project vereiste een investering van 20 miljoen euro, gefinancierd door het Europese programma H2020 en het consortium dat het heeft ontworpen, waaronder Esteyco en drie andere leidende partners deelnemen. Dat zijn Gamesa, AlE Heavy-lif,t en DEWI-UL.

De MLRT-prototypetoren weegt 273 ton en de wieken hebben  een diameter van 132 meter. Met een lengte van 105 meter, zal de hoogte van de boei over het minimum sterrenkundige  getij 82,77 meter zijn wanneer het zich op zijn zee-locatie bevindt. De structuur is gemaakt van beton, goedkoper en ook duurzamer om bestand te zijn tegen scheepsslijtage.

Het zal een vermogen van 5 MW hebben voor opwekking van elektriciteit, waarvan op de Canarische Eilanden slechts één ander voorbeeld bestaat, de windmolen geïnstalleerd door Gamesa in het landgebied van de haven van Arinaga, op de havendam en niet in  de zee. Deze MLRT-windmolen zal echter niet de enige zijn die zal worden geïnstalleerd op de testbank voor hernieuwbare energiebronnen in de buurt van het Plocan. Andere projecten die verband houden met het gebruik van windenergie zijn al aan de gang.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-144.jpg


28 windmolens te installeren

Het panorama van la energía eólica (de windmolen-energie)
is een uitbreiding van de twee bestaande overheidsparken,
tot tien projecten meer
die 28 aerogeneradores (windmolens) tellen

FUERTEVENTURA - zondag 15 april 2018 - Het panorama van la energía eólica (de windmolen-energie) is een uitbreiding van de twee bestaande overheidsparken, tot tien projecten meer, met 28 aerogeneradores (windmolens) met een totale kracht van 90.8 megawatt.
Per gemeente, krijgt  Puerto del Rosario meer projecten, maar Tuineje heeft meer kracht en windmolens.
image_content_3341369_20180414115745.jpg
Het gebruik van windenergie vraagt om doorgang op Fuerteventura en doet het op een grote manier. Van de twee huidige overheids- of semi-overheids windmolenparken, die zijn verbonden aan het Consorcio de Abastecimiento de Aguas a Fuerteventura (CAAF) (Consortium van Watervoorziening aan Fuerteventura) in Cañada de la Barca (Pájara) en Corralejo (La Oliva), zal het gaan naar tien projecten die, op zeer korte termijn, betrekking zullen hebben op de installatie van in totaal 28 windturbines, met een vermogen van 90,8 megawatt. Per gemeente zullen de meeste toekomstige parken in Puerto del Rosario (vier) worden gebouwd, maar in aantal molens en megawatt is het Tuineje dat de weg wijst met drie projecten van in totaal 45,6 megawatt en veertien windturbines.

De nieuwe projecten worden beetje bij beetje opgestart, omdat ze in verschillende mate worden verwerkt. Terwijl ze aan land komen, behoren El Moralito en La Tablada in El Cardón (Tuineje) tot de vroege vogels, die eigenlijk zijn verenugd tot een project; Renovables Fuerteventura II (Hernieuwbare Fuerteventura II) in La Fuentita (La Oliva) waarvoor twee windmolens al twee maanden in de haven van de hoofdstad liggen; en Alisios, met vijf windturbines onlangs gelost, klaar om te verhuizen naar Morro del Cuchillo Negro (Tuineje-Pájara). Van al deze tien nieuwe projecten is er slechts één van de overheid: De CAAF-ontziltingsfabriekin Puerto del Rosario, nog in de gunningsfase, nadat de eerste openbare aanbesteding was afgelast.

Van de overheid zijn ook de twee windmolenparken die al jaren actief zijn: Dat in Cañada de la Barca, in Jandía (Pájara) - wat in afwachting is van een verbouwing die niet afkomt en niet eens rol speelt - en dat van de CAAF in Corralejo (La Oliva) met twee windmolens die bestemd zijn voor ontzilting van water.

In wat op dit moment op Jurassic-windmolentechnologie lijkt  in Cañada de la Barca, heeft men ingezet op  45 windmolens van 10 megawatt, die in 1994 begonnen te draaien, hoewel ze in februari 1995 werden ingewijd. Destijds was dit het op een na grootste windmolenpark in Spanje, maar tegenwoordig  is het verouderd vanwege het feit dat het ongeveer 25 miljoen euro per jaar kost. Het heeft een semi overheids-karakter, aangezien 60% in handen is van de CAAF en 40% van Endesa. De modernisering zou betekenen dat de huidige 45 windturbines tot acht worden teruggebracht en van 10 naar 16 megawatt stijgen.

15 nachten verplaatsing naar Tuineje
Luz Market SL, beheerder en logistieke uitvoerder, heeft de cijfers voor de lading en het transport van de vijf windturbines met een totale hoogte van ongeveer 90 meter die op woensdag 11 april 2018 zijn  aangekomen bij de havenpier van Puerto del Rosario voor het windmolenpark Alisios, in Morro del Cuchillo Negro, in de omgeving van Marcos Sánchez (in de gemeenten Pájara en Tuineje). Estebán Ramírez, bedrijfsleider, reisde naar het eiland twee dagen na het lossen van de 40 onderdelen waarin de vijf molens zijn verdeeld, die, met 400 ton elk, zorgen voor  een totaal van 2.000 ton aan handel. Op de haven pier blijven ze tot zondagavond 15 april 2018, wanneer het vervoer start, dat ongeveer vijftien nachten duurt. Op de eerste dag vervoert men  drie torens en een mast.
00000slas-canariaslogo-362.jpg


Eind 2018 zal Canarias
in totaal  91 windmolenparken tellen

CANARISCHE EILANDEN - zondag 4 maart 2018 - De minister van de Economie, Industrie,Handel en Kennis, Pedro Ortega, van de Canarische Regering,  heeft op vrijdag 2 maart 2018 laten weten  dat tegen het einde van 2018 de eilanden in totaal 91 windparken zullen hebben.

Pedro Ortega is, op verzoek van de Partido Popular (PP), op vrijdag 2 maart  2018  voor de Parlementaire Commissie verschenen, om te praten over de acties om het doel van het veranderen van het productiemodel te voltooien, en hij  heeft gemeld,  “dat van 2015 tot januari 2018 de Canarische Eilanden 38 parken meer hebben, dan de 53 die er al waren.”

x1519826825333kjpgpagespeedicqlUnLGhXE0.jpg
De minister van de Economie, Industrie, Handel en Kennis, Pedro Ortega, van de Canarische Regering,  verscheen op vrijdag 2 maart 2018 voor de Parlementaire Commissie.
Van de 38 nieuwe parken zijn er 12 reeds in gebruik, 16 in aanbouw, en tien  met overheidstoestemming, en degene die niet zijn geautoriseerd komt grotendeels door luchtvaart gerelateerde erfdienstbaarheden, heeft de minister gezegd, die heeft aangegeven

dat als in juli 2015 op de Canarische Eilanden er een geïnstalleerd vermogen was van 330 megawatt   in hernieuwbare energie, er vandaag de dag bijna 400 megawatt is.

Met de windmolenparken die worden gebouwd, zal het in een paar maanden mogelijk zijn om bijna 520 megawatt te bereiken en, tegen het einde van 2018, als alles goed is  gebouwd, zal men  bijna 660 megawatt bereiken, bijna het dubbele van wat momenteel beschikbaar is.  

Dit alles zou een investering op de Canarische Eilanden van meer dan 400 miljoen euro betekenen, heeft Ortega gezegd, die benadrukte dat deze gegevens aantonen dat de Regering zich inzet voor hernieuwbare en economische diversificatie, hoewel toerisme nog steeds ‘de grote motor’ van de economie is  die 30% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) vertegenwoordigd.

De minister heeft gezegd  dat hij trots is op het werk voor de economische diversificatie van de Canarische Eilanden dat is gedaan door de Regering, die een gepland werkplan en een routekaart heeft om deze kwestie te verbeteren.

De gedeputeerde van de Partido Popular (PP) , José Tomás Estalella,  heeft kritiek geuit op de schaarse industriële basis die bestaat op de Canarische Eilanden, “waar gedurende vele jaren een ‘fatalistisch beleid’ is gehandhaafd om de industriële activiteit te beperken.”

Volgens de PP, “is het ‘een hersenschim’ dat de energie van de Canarische Eilanden voor honderd procent op hernieuwbare bronnen kan worden gebaseerd,” omdat er altijd een ander type achtergrond-energie moet zijn.

Estalella heeft bevestigd, “dat als het zo goed is wat men doet,” naar zijn oordeel de Regering  meer bescheiden moet zijn en de realiteit moet zien, dan zouden er geen 215.000 werklozen op de eilanden zijn..

De PSOE-afgevaardigde Gustavo Matos heeft het er ironisch over, "dat men ‘bijna sinds de Conquista (Spaanse verovering)’ over economische diversificatie praat; en hij  heeft erkend dat hij in dit opzicht een routekaart mist van de Regering.

"Dit is geen land voor jonge vernieuwers, ondernemers en industriëlen", heeft  Matos gezegd, die de minister heeft gevraagd,” zijn toespraak te veranderen op basis van ‘ontmoediging’, en de economische investeringen op zijn vlak te herstellen.”

De afgevaardigde van Podemos, Francisco Denis, heeft gewaarschuwd dat de introductie van gas dat de Regering wil promoten, niet betekent dat er wordt ingezet op hernieuwbare energie.

Hij klaagde dat alle economische activiteit van de Regering, "niet meer geeft dan zichzelf", en alleen gericht is op toerisme,  en het enige wat men doet is bevordering van het toerisme en meer hotelfaciliteiten.”

De afgevaardigde van de Agrupación Socialista Gomera, Jesús Ramos Chinea, heeft meer financiering geëist voor innovatie en ontwikkeling, voor hernieuwbare energie en voor economische internationalisering.

Jesús Ramos Chinea toont zich  voorstander van diversificatie van de economie om extra waarde toe te voegen aan het toerisme, zonder dat dit betekent dat deze sector wordt verworpen, die moet worden gericht op een model van duurzame ontwikkeling.

De plaatsvervanger van Coalición Canaria (CC), Socorro Beato,  is van mening dat de Canarische Eilanden geen natuurlijke hulpbronnen voor de industrie hebben, en heeft erkend, “dat het ‘uiterst moeilijk’ is, om het productieve model van de eilanden omver te werpen.”
00000slas-canariaslogo-52.jpg


De eerste windmolen van Spanje in zee, krijgt vorm

ALE Heavy-Lift is een Nederlandse bedrijf

Men plaatst de betonnen toren, zelf installeerbaar en met een fundament door zwaartekracht

De bladen van de windmolen worden in de zomer van 2018 gehesen in Arinaga, ten zuidoosten van Gran Canaria, het krachtigste laboratorium voor hernieuwbare energie in Spanje

ARINAGA - zaterdag 30 december 2017 - Arinaga, op Gran Canaria, is een van de gebieden waar de windenergie van de toekomst wordt getest, men heeft de bouw van een innovatieve toren gezien die overal ter wereld voorbeeldig  zal zijn en die is gemaakt met talent uit Spanje.
Het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria en de Gemeenteraad van Agüimes hebben dit project ondersteund door tegelijkertijd vergunningen en de ontwikkeling van diensten te faciliteren.

Het gaat om een betonnen toren, zelf installerend, en met een fundament door zwaartekracht. De windturbine die zal worden geïnstalleerd, zal vijf megawatt bedragen.
Het offshore-prototype wordt gefinancierd met Europese middelen uit het programma ‘Horizon 2020’ en omvat Esteyco, Siremens Gamesa, ALE Heavy-Lift, en Dewi-UL. De toren (windmolen) heet Elisa.
Siemens Gamesa heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voor de ontwikkeling van turbine-projecten (windmolens) met hoge capaciteit.
eolica-islas-canarias-kpf--620x349abc-1.jpeg
                                                                VIDEO:
                                       https://vimeo.com/110762126

Cecilio Barahona, projectingenieur bij ALE Heavy-Lift, zegt: "Het is fantastisch om deel te nemen aan een uniek project dat de productie van hernieuwbare energie revolutionair zal veranderen". Naar zijn mening, "is men erg blij met wat tot nu toe is bereikt, met de succesvolle montage van de twee delen en de hoogte-tests." De overheids-partner, het nutsbedrijf Plocan, heeft dit project op de ontwikkelingsagenda van de eilanden staan.
eolica-islas-canariasplocan-kpf--540x285abc.jpeg
290 ton
ALE Heavy-Lift is het Nederlandse bedrijf dat gespecialiseerd is in transportactiviteiten in kritieke situaties. Het heeft al naar Gran Canaria het tweede deel vervoerd van de 260-tons telescopische toren van het Elisa/Elican-project. Het is de eerste zelf geïnstalleerde telescopische windturbine die aankomt in Arinaga. Het naar de Canarische Eilanden brengen van deze windmolen is niet eenvoudig geweest. De operatie was gepland in januari 2016.

De windmolen onderdelen wegen 600 ton. Ze worden in de zomer van 2018  op lage hoogte gehesen. De windturbine wordt met sleepboten naar de uiteindelijke locatie op zee vervoerd. De twee delen van de toren worden verhoogd en elektrisch verbonden. Eenmaal voltooid, is de drijvende windturbine(windmolen) van 290 ton de eerste in zijn soort en zal de productie tegen het einde van 2018 beginnen.

Elisa, is de eerste offshore windturbine (windmolen in zee) die in Spanje is geïnstalleerd, de eerste in het Zuiden van Europa met vaste funderingen, en de eerste ter wereld zonder grote schepen, of kranen in de zee, waardoor de installatiekosten aanzienlijk worden verlaagd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-1072.jpg


De eerste nieuwe Canarische
parques eólicos (windmolenparken)
zijn nu in het netwerk opgenomen

Gran Canaria krijgt in de komende vijf jaar de krachtigste installatie van Spanje

 GRAN CANARIA – maandag 9 oktober 2017 - Het Galicische energiebedrijf Ecoener heeft de installatie van de windparken van Llanos de la Aldea
in San Bartolomé de Tirajana in het Zuiden van Gran Canaria voltooid. De projecten dragen nu hun energie bij aan het het netwerk en leveren 29,2 megawatt, de grootste hoeveelheid die in de afgelopen vijf jaar in Spanje in een enkele fase is geïnstalleerd.

De algemene directeur van de maatschappij, Luis de Valdivia, heeft op maandag 9 oktober 2017  de nadruk gelegd op het belang van de inwerkingtreding voor de opmerkelijke verbetering die ze tot het milieu brengen: "Het vermijdt de consumptie van 150.000 ton olie, en de uitstoot van twee miljoen ton aan kooldioxide in de komende 20 jaar. "
2-53.jpg 1-66.jpg
9-31.jpg 11-23.jpg 3-56.jpg 4-48.jpg 20-9.jpg

ALDEA BLANCA SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA 9 oktober 2017: Inauguratie van de  generatoren van het grootste windmolenpark op de Canarische eilanden door de president van de Canarische Regering,  de minister van Industrie; de vertegenwoordiger van Red Eléctrica de Canarias, de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana; en verantwoordelijke  vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

17-25.jpg 20-10.jpg

21-12.jpg 22-12.jpg

22a.jpg 23-8.jpg 24-7.jpg
27-7.jpg
Op zijn  beurt, heeft de president van de Canarisch Regering, uitgelegd, “dat deze acties deel uitmaken van de plattegrond welke is ontworpen door zijn energieadviseur Pedro Ortega om hernieuwbare bronnen te krijgen, om 45% bij te dragen in de vraag naar energie in het jaar 2025.”
28-6.jpg

29-6.jpg 29a.jpg

30-11.jpg

                                40-2.jpg
Daarnaast heeft Clavijo de mogelijkheid gehandhaafd om 80% van de 436 megawatt te kunnen installeren die zijn toegekend in het laatste quotum dat door de Spaanse Regering aan de Archipel is toegekend.
42.jpg
Daartoe is het noodzakelijk dat Red Eléctrica de España (REE) de sub-stations start waaraan men de energie moet leveren van de windmolens. Op maandag  9 oktober 2017 heeft de Transport-directeur van de systeembeheerder, Eva Pagán, gezegd, “dat ze alle benodigdheden opbouwen, om het  windmolen plan te kristalliseren, het achtste op de  Archipel.”

Bovendien heeft ze benadrukt, dat zowel in de richtlijn van REE, als bij de overige publieke en private hoofdrolspelers er behoefte bestaat aan afstemming tussen de overheidsdiensten, om het energiemodel te veranderen en het schoner en efficiënter te maken.

Als voorbeeld noemde ze het sub station van Aldea Blanca, waar de megawatt uren die in de windmolens geboren worden welke op zondag 8 oktober 2017 begonnen te draaien, gestopt worden. Deze infrastructuur ontvangt ook de energie die wordt gecreëerd in andere windmolenparken die tot de laatste dag van 2018 gerealiseerd moeten zijn.
33-5.jpg

34-4.jpg 36-2.jpg

37-2.jpg 38-1.jpg

39-5.jpg 43-1.jpgDe Valdivia  heeft bovendien benadrukt, dat de aanleg  van beide windmolenparken betrekking heeft op de werving van ongeveer 600 werknemers, ten tijden van de grotere vraag tijdens de bouw.
41.jpg
De kenmerken van beide windmolenparken zijn in doorsnee verschillend. Llanos de la Aldea heeft 25 windmolens (Enercon E48) van 800 kilowatt elk, 76 meter hoogte en een diameter van 48 meter voor een jaarlijkse productie van 60.800 megawatt/uur.
Het windmolenpark van San Bartolomé de Tirajana heeft echter slechts vier windturbines (Enercon E70), met 2,3 megawatt elk, 85 meter hoogte en een diameter van 71 meter, afmetingen die die het mogelijk maken jaarlijks  25.800 megawatt uren te genereren.

Zoals vermeld staat in een Ecoener rapport, is de som van de energie die deze twee parken elk jaar bijdragen, gelijk aan het energieverbruik van 21.650 gezinnen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-355.jpg


Canarias, laboratorium voor toekomstige energie

De aerogenerador (windmolen) geïnstalleerd in Arinaga is het eerste prototype dat in zee is geplaatst door Gamesa
en tevens de eerste in Spanje

CANARISCHE EILANDEN- zaterdag 12 februari 2017 - De Canarische Eilanden hebben diverse soorten wind. Grondwind en hoogtewind. En net zoals op het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) besteedt men geld voor het bouwen van economisch weinig haalbare luchthavens;  op de Eilanden zij gevallen zoals dat van de Puerto de Arinaga (Haven van Arinaga). Het schaarse gebruik van de haven heeft ertoe geleid  dat er bedrijven zijn die onderzoek hebben ontwikkeld voor maritieme windmollen-energie (zoals voor ‘Elisa’ de windturbine die men plaatst in de Canarische wateren).

Zo is Gran Canaria de basis voor projecten die gerelateerd zijn aan windenergie. Dankzij de inefficiënte van de Verenigde Staten, is een Gamesa-onderdeel dat geprojecteerd stond in Virginia, verplaatst naar de eilanden. Het gaat om een prototype van 5 Megawatt dat naar Spanje komt vanwege de afwezigheid in de Verenigde Staten van een federaal energiebeleid betreffende windenergie in volle zee.
arinaga-kS1H--620x349abc.jpg
                   Het lossen van de drie mastdelen voor propeller van de maritieme windmolen
                                   in de haven van de Grancanarische gemeente Arinaga.
Op dat moment was in Spanje, de Grancanario José Manuel Soria, de minister van Industrie. Gamesa koos het project op Canarias om dat in dit gedeelte van Arinaga al een betonnen arm was geproduceerd voor het houden van efficiëntie-experimenten.
elisa-turbina-canarias-kvNF--620x349abc2.jpg
                Elisa, de windmolen van 5 Megawatt,  staat volledig functionerend 
                     op de
Banco de Ensayos (Testbank) van Plocan, Gran Canaria 
Deze windmolen, die men in juli 2013 in werking heeft gesteld,  is het eerste prototype dat door Gamesa in zee is geïnstalleerd en tevens het eerste in Spanje.  Deze uitstekende resultaten hebben het mogelijk gemaakt de windmolen in recordtijd  te certificeren en tonen de verhoogde beschikbaarheid aan en vereiste prestaties van dit op de markt gerichte product.

Maar het is niet het plaatsen van een windmolen en klaar. Het is het benutten van deze onderzoek-context voor het lanceren van dezelfde Gamesa-windmolen in volle zee met een vaste fundering. De eerste ter wereld die geen  grote vrachtschepen nodig heeft om geïnstalleerd te worden.

Het Spaanse ingenieursbureau Esteico heeft ‘Elican’ gelanceerd omdat in Arinaga zich jaarlijks 5.200 uren wind per jaar voordoen, ten opzichte van 4.000 uur die worden aangetroffen  op de Noordzee. Nu bouwt men een zichzelf oprichtende toren die zich voegt bij de vloot van de Ganesa-windmolens van 5 Mw, welke geïnstalleerd gaat worden op een diepte van 30 meter, en de grootse windmolen van Spanje zal  zijn, en tevens de eerste die in Zuid Europa op de zeebodem geïnstalleerd zal worden.
zzzslas-canariaslogo-kopie-76.jpg


In het tweede kwartaal van 2017
zal het windmolenpark van Aldea Blanca energie produceren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 30 januari 2017 - Het nieuwe windmolenpark met 25 windmolens dat men bouwt met een begroting van €27.246.114,= in Llanos de La Aldea Blanca, in San Bartolomé de Tirajana, zal energie gaan produceren in het tweede kwartaal van 2017.

Met een nominale potentie van 20 megawatt bij vol rendement kan het per jaar 60.800 megawatt/uur genereren, voldoende voor toelevering aan 6.000 huishoudens.
img_38913.jpgIn gezelschap van Luis Castro Valdivia, president van Ecoener SL - het initiatief nemende bedrijf van het project - hebben de minister van Economie en Industrie van de Canarische Regering, Pedro Ortega, en burgemeester Marco Aurelio Pérez Sánchez op vrijdag  27 januari 2017 de bouwlocatie bezocht en de voortgang van de werkzaamheden aanschouwd welk zijn aangevangen in september 2016.

Het windmolenpark - het grootste van het eiland en verklaard tot Algemeen Belang door het Departement Industrie en Energie op 27 april 2011 - is opgenomen in het Plan Energético de Canarias (PECAN) dat op 29 maart 2007 is goedgekeurd en voorziet in de elektrische installatie van Gran Canaria van 411 megawatt.
img_38914.jpgMomenteel zijn ongeveer 120 werknemers aan het werken aan de oprichting van het windmolenpark van Llanos de Aldea Blanca, dat een oppervlakte beslaat van 130,4 hectare; 40 werknemers zijn specialisten die behoren tot het Duitse bedrijf Enercon, dat verantwoordelijk is voor de montage van de windmolens.

De windmolens zijn van het model E-48 van 800 kilowatt, en hebben een hub-hoogte van 76 meter, en een rotordoorsnede van 48 meter.
Men richt ze op, op een fundering van ijzer en beton van 12,89 meter in doorsnede. De funderingen zijn nagenoeg voltooid. De gondels die de toren bekronen wegen elk 150 ton, waarvan 5 ton de wieken vormen van de masten.

Deze turbines - gebouwd met luchtvaarttechnologie in een fabriek in Aurich (Duitsland) - hebben een houdbaarheid, of bedrijfstijd van ongeveer 25 jaar, daar ze jaarlijks ongeveer 500.000 kilometer draaien, en daar komt de invloed van de nabijgelegen zee bij.

Elke generator heeft zijn eigen typeplaatje dat het controleren mogelijk maakt van zijn  aangepaste controlerende taken, voor zowel de productie van elektriciteit, reparatie, en kwaliteit.
img_38912.jpgAchterstalligheid en realiteit
Marco Aurelio Pérez heeft opgemerkt, dat in het toepassen van hernieuwbare energie, “men een achterstand heeft op de Eilanden. We moeten aannemen dat als we vooruit willen in deze 21ste eeuw, we het model van energie en duurzaamheid moeten verbeteren dat ons de 20e eeuw gaf.”

De Canarisch Regering heeft in haar vaandel gezet, “ons op het niveau te plaatsen van andere  naties, in de productie van alternatieve energieën.”
Ontstopping van de hernieuwbare energie
De minister van Economie en Energie, Pedro Ortega, prijst de ontstopping die de Regering van Fernando Clavijo heeft gegeven aan de windmolen projecten, zoals dit park van Llanos de La Aldea, “die 10 jaar zonder vooruitgang hebben gekend, en nu realiteit zijn.

“Canarias 100% duurzaam maken zal alleen een realiteit zijn als we allemaal in dezelfde richting samenwerken. Het ontbreekt eraan, dat alle overheden zich op een lijn stellen; dat er samenwerking is en geen gestruikel, en dat er ondernemers zijn zoals Ecoener die willen investeren en zich willen inzetten voor ons land,” zo heeft Ortega bevestigd.

De minister van Industrie heeft laten weten, dat er momenteel zeven windmolenparken in aanbouw zijn op Canarias, die er in de toekomst voor gaan zorgen dat de Archipel kan rekenen op 219% méér hernieuwbare energieën en 524 megawatt

"Dit plaatst ons op een penetratie van méér dan 20% hernieuwbare energie, maar we willen verder gaan," heeft  Ortega gezegd .
zzzslas-canariaslogo-kopie-34.jpg


Red Eléctrica gaat in beroep tegen
het stilleggen van de 48 masten tellende  hoogspanningskabel
op Fuerteventura

De elektriciteitsmaatschappij probeert het verbod op te heffen om door te gaan met de werkzaamheden

FUERTEVENTURA - donderdag 19 januari 2017 - Red Eléctrica de España (REE) heeft op donderdag 19 januari 2017 het hoger beroep geformaliseerd tegen de beslissing van  het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) om voorlopig de werkzaamheden op te schorten voor het aanleggen van een nieuwe hoogspanningskabel met 48 masten op Fuerteventura op het tracé tussen Puerto del Rosario en het tussenstation in Gran Tarajal .

De exploitant van het elektrische systeem laat in een communiqué weten: "de belangrijkste reden waarop het beroep is gebaseerd, is de prevalentie van algemeen belang boven alle andere geldende belangen, omdat de noodzaak om die voorziening te ondernemen, uiterst urgent  is en belangrijk voor de continuïteit van stroom toelevering op het eiland Fuerteventura en de integratie van essentieel belang is voor het nieuwe Canarisch model voor  hernieuwbare energie. " Momenteel gaat de  elektriciteit vanuit het noorden naar het zuiden van het eiland via een enkele kabel van  66 kilovolt.
Red_Elctrica_de_Espaa_logosvg.png
red_electrica_630x250.jpgDe voorzitter van REE - José Folgado - geeft bovendien aan, dat het Plan voor  2015-2020 is goedgekeurd door de Spaanse Regering “wat de wenselijkheid rechtvaardigt van de uitvoering van deze faciliteit door de zwakte van de momenteel bestaande lijn van 66 kilovolt, die momenteel de tussenstations van Salinas (Puerto del Rosario) koppelt met Gran Tarajal ."

Daarom richt het door de elektriciteitsmaatschappij ingestelde hoger beroep zich op, “het belang van deze zaak, en op het feit dat de procedure uiteindelijk is opgeschort door het handelen van de overheid, terwijl men alles en iedereen heeft gerespecteerd met het in acht nemen van elk van de wettelijk vastgestelde procedures.”

Het REE voegt hieraan toe ,“dat het project wél is onderworpen aan de raadpleging van de betrokken instanties,” en dat het voldoet aan de  behandeling, “van de openbare informatie,” en de evaluatie van de uitwerking op het milieu, “verkregen met de gunstige Declaración de Impacto Ambiental (Milieuverklaring) door middel van een akkoord van de Comissión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac)" (Milieucommissie) in juli 2013.
000islas-canariaslogo-520.jpg


Het installeren van meerdere windmolenparken op Canarias is minder levensvatbaar geworden

FUERTEVENTURA - vrijdag 13 januari 2017 - Een gerechtelijke uitspraak bedreigt het verder installeren van hernieuwbare energie op Canarias

Het stilleggen van het installeren van een nieuwe hoogspanningskabel op Fuerteventura, maakt het installeren van meerdere windmolenparken minder levensvatbaar. Onderstaande foto’s spreken voor zich:
renovables-1.jpg
fallo-judicial-1.jpg
zzzslas-canariaslogo-17.jpg


Agaete vervangt vier windmolens voor
één die de potentie verdubbeld

Het windmolenpark in Cueva Blanca,
dat eigendom is van Enel en de Gemeente
is het eerste op de Eilanden dat profiteert van het versterking plan

AGAETE - woensdag 4 januari 2017 - Agaete vervangt vier verouderde modellen windmolens die sinds 1979 in werking zijn in het Cueva Blanca windmolenpark door één van de nieuwe generatie, die bijna het dubbele van de huidige elektrische energie mogelijk maakt en zorgt voor betere prestaties. Het bedrijf  Eólicas Agaete - dat voor 80% eigendom is van Enel Green Power España (Endesa) en voor 20% van de Gemeente -  voorziet,  dat de nieuwe productie gelijk zal zijn aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 2.384 huishoudens. Burgemeester, Juan Ramon Martin, hoopt binnenkort de andere windmolen te vervangen die eigendom van de gemeente is en actief op hetzelfde terrein.

"De modernisering van de bestaande windmolenparken op de Canarische Eilanden voor meer krachtige, efficiënte en geavanceerde apparatuur is van essentieel belang om een grotere productie aan energie te realiseren op de eilanden, in het bijzonder in het geval van die welke in gebieden zijn geïnstalleerd met de beste voorwaarden van de Archipel die al een bepaalde leeftijd hebben," aldus de staatssecretaris van Energie van de Canarische Regering, Adrian Mendoza, die op dinsdag 3  januari 2017 het windmolenpark in  Agaete heeft bezocht, dat het eerste is op de Canarische Eilanden wat men heeft her-versterkt volgens het nieuwe compensatie-kader dat is vastgesteld door het Ministerie van Industrie, via  het vernieuwingsbedrijf dat 100% eigendom is van Endesa.
groiotwimdmolen.jpg
60228.jpgMet het verkrijgen van de nieuwe wetgeving, heeft het bedrijf de her-versterking aangevraagd van het parque eólico (windmolenpark), door middel van vervanging van de vier geïnstalleerde  aerogeneradores (windmolens), door slechts één met een hogere potentie en rendement.

De Canarische Regering heeft het Windmolenpark in 2015 de Declaración de Interés General (Verklaring van Algemeen Belang) toegekend, waarvoor men in februari 2016 de instemming heeft verkregen van het Ministerie van Industrie. Zodoende is men op 1 september 2016 begonnen met de ontmanteling van de voorgaande windmolens en de bouw van de nieuwe. En nog voor december 2016 is men begonnen met proefnemingen voor de ingebruikname.

De verwachte gemiddelde productie van dit nieuwe windmolenpark is 7.782 Megawatt per jaar, wat een verdubbeling is van wat verkregen werd met de voorgaande windmolens; een productie, die gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 2.384 huishoudens, aldus de maatschappij.

De burgemeester heeft toegevoegd dat de gedane investering 2,8 miljoen euro bedraagt. En hij heeft benadrukt dat dankzij de voorspoedige behandeling door de Canarisch Regering men dit bouwwerk heeft kunnen verrichten, vooral vanwege de moeilijkheden die het eilandplan oplegt aan het gebied, wat het enige actieve is voor deze activiteit in Agaete. Ondertussen werkt men aan het verwezenlijken van de vernieuwing van de andere windmolen,  die eigendom is van de Gemeente, aan de hand van de Mancomunidad (Agglomeratie).

De in bedrijf stelling van dit windmolenpark veronderstelt een jaarlijkse besparing te zijn aan brandstof van 2.086 ton aan stookolie en voorkomt per jaar de uitstoot van 6.311 ton aan koolstof in de atmosfeer. Tegelijkertijd vermindert het de uitwerking op het landschap en het milieu.

Adrian Mendoza heeft opgemerkt, dat 27 van de 49 windmolenparken van de specifieke subsidiebijdragen voor de Canarische Eilanden kunnen profiteren, en dat men kan beginnen met de bouw ervan, waarvan sommige al in aanbouw zijn.
000islas-canariaslogo-453.jpg


60 % van de nieuwe aan Canarias toegeschreven windmolen-potentie heeft momenteel goedkeuring

De Canarische Regering vraagt de Spaanse Staat de wetgeving aan te passen voor het vestigen van nieuwe voorwaarden die helpen een impuls te geven aan de vernieuwing, of her-versterking van de bestaande windmolenparken

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 4 januari 2017 - 60 % van de nieuwe, aan Canarias toegeschreven windmolen-potentie (262 van 436 megawatt) heeft momenteel de vereiste overheidsgoedkeuring om geïnstalleerd te worden, zo heeft de Canarische Regering  aangekondigd.

De staatssecretaris van Industrie en Energie, Adrián Mendoza, heeft op dinsdag 3 januari 2017 aangegeven, dat men 27 van de 49 windmolenparken - welke men heeft  verkregen uit de specifieke verdeling welke beschikbaar is voor Canarias, met capaciteit van 261,1 Mw -  nu kan gaan bouwen. Feit is dat men voor enkele windmolenparken al begonnen is met de bouw van de fundering.
kandrich3_enercon_e-70.jpg

Bovendien, zijn  nog eens zes windmolenparken, met 10,5 Mw geïnstalleerde potentie, provisioneel in werking gesteld.

Van de 49 windmolenparken waarvoor men een specifiek compensatiecontingent heeft toegekend om te beginnen actief zijn op de Canarische Eilanden, bevinden zich er 29 op Gran Canaria, waar men voorziet dat de potentie van de windenergie zal toenemen tot 185,2 Mw; nog eens 12 zullen er worden geïnstalleerd op Tenerife, met een totaal vermogen van 201,75 Mw; vijf op Fuerteventura met 34,7 Mw; en drie op Lanzarote, met een totale capaciteit van 14,65 Mw.
fotonoticia_20170103141750_260.jpg naamloos-319.png Mendoza heeft deze gegevens kenbaar gemaakt tijdens een bezoek dat hij op dinsdagochtend 3 januari 2017 heeft gebracht aan het windmolenpark van Cueva Blanca, voor 80% eigendom van Enel Green Power España, een filiaal van Endesa, en voor  20 % eigendom van de gemeente Agaete; een installatie, welke is gebouwd in 1997 en die recentelijk is gemoderniseerd voor het verhogen van het rendement ervan.
399452-620-282.jpg“De modernisering van de bestaande windmolenparken op Canarias door meer potente,  efficiëntere en gesofistikeerde uitrustingen is  noodzakelijk voor het verkrijgen van een betere energieproductie op de eilanden, vooral in de gevallen van die, welke geïnstalleerd zijn in gebieden die de beste omstandigheden van de Archipel vertonen, en die momenteel een bepaalde verouderde leeftijd hebben,” zo heeft de staatssecretaris opgemerkt.

Mendoza heeft opgemerkt dat dit soort operaties, naast het vergroten van de capaciteit van elektriciteit-opwekking, de uitwerking op het landschap kan doen verminderen (in het geval van Cueva Blanca, zijn vier oude windturbines van 0,33 Mw per stuk, vervangen door één windmolen van 2 Mw.)

In die context heeft Mendoza de mogelijkheden benadrukt van, “her-versterking  van windmolenparken voor een beperkt gebied als de Canarische Eilanden, in die mate, welke uitbreiding van de penetratie van duurzame windmolens mogelijk maakt zonder het uitbreiden van het bezette gebied."

Met hun modernisering, verwacht men dat het windmolenpark van Cueva Blanca 7.772 Mw/uur per jaar gaat produceren aan elektriciteit,  bijna het dubbele van wat het momenteel genereert.
000islas-canariaslogo-451.jpg


Elisa,  de windmolen die zichzelf bij Canarias in zee plaatst

Het is de eerste windmolen op de Oceaanbodem en welke men plaatst zonder toevlucht te nemen tot zware vrachtschepen, die kostbaar en schaars zijn.

CANARISCHE EILANDEN - zondag 4 december 2016 - De wind wordt beschouwd als een belangrijke, duurzame energiebron. maar de kosten om de betreffende windmolens te installeren vormen al geruime tijd een obstakel om deze algemeen toe te passen.
Dat is wat er gebeurt met de windmolenparken op volle zee, wat het bouwen vereist van technisch grote windturbines, met het daarbij behorende onderhoud in de Oceaan.

Met een vernieuwd proces voor het bouwen van windmolen in zee ontwikkeld in het kader van het Elisa-project, heeft men eindelijk de gebruikelijke drempel overwonnen om deel te nemen in windenergie.
Het innovatieve technologie prototype Elisa, van 5 megawatt en volledig functioneel, staat in  zee bij  Gran Canaria.
logo-4.jpg
In de woorden van José Serna, ingenieur wegen-, kanalen- en havenbouw, bij  Esteyco (zie: http://www.esteycoenergia.es ), is de technologie van Elisa pionier in de ontwikkeling van de maritieme generatoren die volledig op zichzelf worden geïnstalleerd. "De montage en ingebruikname van het gehele systeem wordt volledig gedaan in de haven, onder gecontroleerde omstandigheden, wat de  mogelijkheden genereert van  industrialisatie en de risico’s beperkt die betrokken zijn bij de montage-taken op zee," zegt hij.
elisa.jpg                                        Deze windmolen installeert zichzelf in  zee
elisa-2_png.jpg
Het prototype vestigt zich op de zeebodem door de zwaartekracht. Als basis dient een verankerd, drijvend platform van waaruit een automatische, telescopische toren opstijgt, die een windturbine bevat. Elke eenheid  (platform, de toren en turbine) is compleet gemonteerd aan de wal. Dan brengt men deze met conventionele sleepboten naar de doellocatie op volle zee, waar het platform wordt bevestigd en de torren opstijgt.

Men mag niet vergeten, dat momenteel in Europa slechts drie of vier grote vrachtschepen in staat zijn dergelijke zware lasten te  installeren, zoals een generator, van acht megawatt in wateren dieper dan veertig meter, zo merkt Serna op, die eraan toevoegt: "Anders gezegd, zal dit systeem een Europese export vestigen naar zeer prominente markten zoals die van de Verenigde Staten en van Japan".

De meest unieke van dit systeem is dat de telescopische toren-configuratie zodanig  is ontworpen dat  deze het zwaartepunt van elke eenheid verlaagt; en het platform aldus dient als een op zich  drijvend en stabiel vaartuig van waar de exploitanten vooraf een montage van het gehele systeem kunnen verrichten aan de kust. Om de structuur van de windturbine niet te hoeven verrichten op volle zee., waar de wateren verraderlijk kunnen zijn, vermindert het op de kust  assembleren aanzienlijk de arbeidsrisico's van het personeel.
535180037-24f1948fc3-o.jpg“Deze mogelijkheid van installeren zonder schip verlaagt niet alleen de kosten aanzienlijk, maar bevordert ook de tendens in het vervaardigen van maritieme windmolens van grotere afmetingen, wat een belangrijke stap op weg is naar het verbeteren van  de energiekosten van elk windmolenpark,” zo geeft de ingenieur van het Elisa-project aan.

 Eenmaal het platform naar zijn locatie op volle zee gesleept, wordt ballast toegevoegd zodat het zich op de zeebodem plaatst. Als dat eenmaal gezekerd is, stijgt de toren tot zijn uiteindelijke positie, met behulp van op afstand bedienbare kabels en hydraulische vijzels voor zware lasten.

Eerst hijsen deze kranen de toren omhoog, en daarna gebruikt men ze opnieuw voor successievelijke hoogte, tot het hijsen voltooid is. Bovendien steunt  elke hydraulische kraan wat zich daar beneden bevindt, die op zij beurt de opgehesen buis  leidt naarmate dat deze zich opricht, overeenkomstig een procedure van zelf-installatie wat, alleen als steunstructuur, de toren zelf vereist. Dit alles realiseert men vanaf een enkel toegangsplatform.

Elisa zal drastische kostenbesparing mogelijk maken in de toelevering van substructuren en in de installatie van windmolens op zee; een soort energie die geroepen is een strategische rol op papier te vervullen in de evolutie van Europa naar een energiemand in de uitstoot van koolstof en in de steun van lokale bronnen.- zo benadrukt Serna.

“In feite zijn de kosten per MW-prototype  dat men aan het ontwikkelen is, al lager dan de huidige marktprijs, en dit ondanks alle benodigde investeringen in infrastructuur en ondersteunende middelen, voor wat een enkele eenheid moet kosten.

De onderzoekers verzekeren, dat het Elisa-systeem met zijn  stevige betonnen onderbouw,  duurzaam, tolerant voor vermoeidheid, en onderhoudsvrij is. wat de integriteit verhoogd van de structuur en de exploitatiekosten verlaagt.

Een bijkomend voordeel is, dat het een stil systeem is met meer respect voor het milieu dan de stalen alternatieven met betrekking tot de uitwerking op de maritieme fauna en het koolstof-spoor.


De bewoners van El Rodeo
blijven hun woningen behouden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag  17 september 2016 - De bewoners van El Rodeo zijn gelukkig. Een advocaat van de familie Castillo en een vertegenwoordiger van het bedrijf Mocán Renovables, hebben op dinsdag 13 september 2016 tijdens een ontmoeting met deze bewoners laten weten dat zij kunnen blijven wonen in hun huizen.

Op de locatie waar het windmolenpark zal worden aangelegd, wordt veel zand verplaatst. Maar de bewoners van dit gebied hebben bevestigd dat dit geen verbod op wonen hoeft te betekenen, omdat ze gewend zijn aan de wind en aan het hebben van problemen met zand.
IMG-20160915-WA0004.jpg
IMG-20160915-WA0006.jpg

Na deze ontmoeting blijven de bewoners in hun huizen wonen onder dezelfde voorwaarden als voorheen en zullen zij moeten samenleven met de nieuwe installaties voor hernieuwbare energie.
zzzislas-canariaslogo-336.jpg


21 gezinnen hun huis uitgezet door het Windmolenpark van El Rodeo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 september 2016 - De Ecoener-Groep zal via haar filialen Drago Renovables en Mocan Renovables 50 miljoen euro gaan investeren voor de ontwikkeling en bouw van twee windmolenparken op Gran Canaria voor de opwekking van 29,2 Megawatt in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, zo heeft de Groep laten weten; en wel 9,2 MW in de zogenoemde windmolenpark ‘P.E San Bartolomé’, en 20 Mw in ‘P.E. Llanos de La Aldea’.

In de gemeente San Bartolomé de Tirajana is men  tot overeenkomst gekomen voor het gebruik van de terreinen die liggen in El Rodeo bajo, die toebehoren aan de Grafelijke familie.
 IMG-20160913-WA0002.jpg
IMG-20160913-WA0006.jpg IMG-20160913-WA0003.jpg

IMG-20160913-WA0009.jpg IMG-20160913-WA0014.jpg
Het bedrijf Mocan Renovables heeft zich tot de 21 gezinnen gericht in de wijk; met de aanbieding om vrijwillig hun huizen te verlaten. Sommigen wonen daar ruim 50 jaar. De maatschappij heeft een vergoeding van €8.000,= aangeboden per woning, wat door sommige bewoners is geaccepteerd. Anderen echter, hebben dit bedrag geweigerd en hebben een waarschuwing gekregen per bureau fax, om hun huis binnen een termijn van zeven dagen te verlaten, die inmiddels is verstreken.
IMG-20160913-WA0011.jpg
IMG-20160913-WA0000.jpg IMG-20160913-WA0001.jpg

De bewoners die zich erbij hebben neergelegd om te vertrekken, uit wat gedurende vele jaren hun woning was, verwachten nu hulp te krijgen in het vinden van een andere woning.

Daartoe hebben ze om een ontmoeting gevraagd met de burgemeester van de gemeente San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, welke op 20 september 2016 zal worden gehouden in de gemeentelijke kantoren en ze verwachten ondersteuning en begeleiding om het verlies van hun woning te verhelpen.
000islas-canariaslogo-120.jpg


Iberdrola treedt toe tot de handel
in het genereren van energie op Canarias
twee windmolen-operaties op Tenerif
e

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 15 september 2016 -   Iberdrola treedt toe tot de handel in het genereren van energie op de eilanden via twee windmolen-operaties op Tenerife met een waarde van 40 miljoen euro, zo heeft de directeur van het bedrijf op Canarias, Tomás Pacheco, bevestigd.

Iberdrola heeft gekozen voor het in het windmolenpark van het bedrijf Las Aulagas S.A.T. plaatsen van zes Enercon E-70-windturbines van elk 2,30 Megawatt met een bezetting van 2.952 uur; dat wil zeggen, een factor van 35,6% aan productie voor een begrensd gebied van 3,9 m². Deze apparaten zijn van Enecron en zullen een synchrone snelheid mogelijk malen die varieert tussen de 6 en 21,5 omwentelingen per minuut met snelheden van tussen de 22 en 80 meter per seconde.
iberdrola-invertira-1.jpg
                          Turbines zoals Iberdrola die zal gaan plaatsen op Tenerife.
Op Tenerife zal in het park van Las Aulagas S.A.T. 13,8 Megawatt aan potentie worden aangebracht, en van 18,4 Megawatt in dat van Chimiche II, in het gebied van Los Llanos de Letrados, als men eenmaal de inschrijvingsresolutie heeft ontvangen, op voorinschrijving, met een Canarisch quotum van 450 ‘megas’. Eveneens van Enercon en met gelijke technische voorwaarden.

De plaatselijke partners zijn Juan Luis Lorenzo en Máximo Bacallado die, via de deelname van Energías Eólicas de Tenerife, vanaf augustus 2016 een termijn van 21 maanden hebben om de operaties te activeren.
zzzislas-canariaslogo-326.jpg


Na de ‘groene moratoria’ vindt nu  de eerste veiling plaats voor hernieuwbare energie

CANARISCHE EILANDEN -  dinsdag 12  januari 2016 - Na het instellen van de ‘groene moratoria’ vindt op dinsdag 12 januari 2016 eindelijk de veiling plaats, die zal dienen tot het toekennen van 500 megawatt aan wind-energie en nog eens 200 Megawatt aan biomassa, de grote elektriciteitsmaatschappijen hebben  tot 11 januari 2016 hun biedingen kunnen indienen.

De grote elektriciteitsmaatschappijen en producenten hebben belangstelling getoond met het presenteren van hun bod op deze 500 Megawatt aan wind-energie die Spaanse Regering in de aanbieding heeft. Daarmee zijn ondernemingen zoals Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Enel Green Power en Viesgo in de veiling-race voor deze ‘nieuwe kansen’.
aerogenerador-gamesa-arinaga--620x349.jpg

                                     Windmolen in Arinaga (Gran Canaria).
Wat Iberdrola betreft, heeft de voorzitter, Ignacio Sánchez Galán, in de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal al bevestigd dat men het Koninklijk Besluit over veiling bestudeerd heeft en een bod heeft uitgebracht, terwijl voor Gas Natural Fenosa de veiling het mogelijk zal maken te kunnen groeien in een activiteit van hernieuwbare energie waarmee men momenteel rekent op een geïnstalleerde potentie van ruim 900 Megawatt, waarvan ruim 750 Megawatt wind´-energie betreft.

De belangstelling van Gas Natural Fenosa voor deze projecten blijkt uit de recente toekenning van 70 Megawatt wind-energie binnen een omvang van 450 Megawatt die het Ministerie van  Industrie, Energie en Toerisme  heeft geopend voor Canarias.

Procedure
De veiling zal bij afslag plaatsvinden aan de hand van de voorintekening die men in een gesloten enveloppe heeft gedaan al naar gelang de gestelde eisen.

In lijn met de hervorming van de energiesector is vastgelegd, dat dergelijke procedures geen extra kosten genereren in het elektriciteitssysteem; de deelnemers aan de veiling zullen de kosten moeten aangaan op basis van €0,17 per Kilowatt.
zzzzzzzislas-canariaslogo-36.jpg


De Canarische Regering is erin geslaagd de installatie van windmolenparken te deblokkeren

CANARISCHE EILANDEN - Nieuwjaarsdag,  1 januari 2016 - De Canarische Regering heeft op vrijdag 1 januari 2016 laten weten erin geslaagd te zijn de installatie van windmolenparken te deblokkeren, waardoor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen op de eilanden toeneemt van 9,9 naar 21% van de totale vraag naar energie.

In een communiqué laat men weten, dat de gezamenlijke inspanning van de ministeries van:
- Economie, Industrie, Handel,
- Kennis en Ruimtelijke Ordening,
- Duurzaamheid en Veiligheid,
de noodzakelijke behandeling zal bespoedigen, waardoor het mogelijk is, dat de 44 niewe windmolenparken in aanmerking komen voor goedkeuring door het Ministerie van Industrie voor de nieuwe installaties voor hernieuwbare energie in de elektriciteitssystemen van de Spaanse Eilanden.
plocan1.jpg

Daarbij kan ook het project in aanmerking komen dat is gepresenteerd door het Plataforma Oceánica de Canarias (Plocan) (Canarische Oceaanplatform) voor een windmolenpark in zee, waarvoor de goedkering rechtstreeks afhankelijk is van de Spaanse Regering.

images-83.jpg

plocan.jpgDe productiecapaciteit van deze 45 windmolenparken is bij elkaar opgeteld 422 Megawatt, wat 93% vertegenwoordigt van de maximale bijdrage van 450 Megawatt welke men kan installeren op de eilanden,  overeenkomstig de specifieke subsidievoorwaarden van het Ministerie van voor 31 december 2015.

Eilandminister  Pedro Ortega benadrukt in het communiqué het belang dat deze stap heeft voor het bereiken van voortgang in het aandeel van hernieuwbare energie op de eilanden, door aan de  projectontwikkelaars van windmolenparken financiële zekerheid te geven om hun projecten te ondernemen, met toegang tot een subsidie die is aangepast op de specifieke kenmerken van de eilanden.

Ortega laat weten dat dit het gevolg is van de inspanningen die de Canarische Regering in de afgelopen zes maanden heeft geleverd voor het deblokkeren van de voornaamste hindernissen die de ontwikkeling van het installeren van nieuwe windmolenparken op de eilanden in de weg stonden.

Volgens Ortega, heeft de Regering, onder andere ontwikkelingen, een vereenvoudiging bereikt in het aanbieden van de milieurapportage, door aan de projectontwikkelaars de mogelijkheid te bieden, om tijdens de - in de Canarische Wet - voorziene fase van milieurapportage al dan niet te kiezen voor een rechtstreekse indiening als toevoeging op de basiswetgeving van de Spaanse Staat, waardoor de behandeltijd voor de projecten wordt bekort
gestin-del-proyecto-tropos-utilizando-metodologa-prince2-5-638.jpgDe minister voegt toe, dat een stabiel systeem ervoor zorgt, dat de doelstelling van de Canarische Regering blijft: te onderhandelen met de Spaanse Staat voor het instellen  van  een gedifferentieerd subsidiesysteem op de eilanden,  waarbij men rekening houdt met de hoge kosten die de conditie van het versnipperde grondgebied van de  Archipel met zich meebrengt.

Vanaf nu, zullen de windmolen projecten welke men heeft ontvangen, moeten voldoen aan het ministeriële proces voor de verkrijging van overheidstoestemming voor het voltooien ervan, met inbegrip van de technische beoordeling en het aangaan van de raadpleging met andere overheidsinstanties die betrokken zijn bij de behandeling van de aanvragen.

Als de aanvraag is goedgekeurd, na een gemiddelde behandeltijd daartoe van 12 maanden, kunnen de projectontwikkelaars beginnen met de bouw van de windmolenparken.
images-23.png
0201_conocecenos_distr_nuestras_oficinas_highlight.jpg

Op haar beurt zal het  Ministerie van Economie een overlegronde beginnen met de verantwoordelijken op Canarias van Red Eléctrica España (REE) om te garanderen dat men  aan nieuwe windmolenparken de toegang verstrekt tot het elektrische toeleveringsnetwerk

Volgens de gegevens van het Ministerie van Economie zal de uitbreiding van de windmolen-energie tot 422 Megawatt bijdragen aan een vermindering met 17,4 ton in de uitstoot van vervuilende gassen op Canarias

De investering in de windmolen projecten betekent een investering te zijn van 510 mijoen euro en zal het mogelijk maken de kosten voor de productie van elektrische energie te verlagen met 2,089 miljard euro en in totaal 772 arbeidsplaatsen te creëren voor de gemiddelde leeftijd van 20 jaar die dit soort installaties heeft.

Gran Canaria is met 19 projecten en 110,2 Megawatt - die vervat zijn in het Plocan-project- het eiland met de meeste windmolenparken, en wordt gevolgd door Tenerife waar men 12 windmolenparken bouwt met een capaciteit voor 189,75 Megawatt.

Vervolgens  Fuerteventura met zes windmolenparken en 39,3 Megawatt; Lanzarote met vier projecten en 39,6 Megawatt; La Palma met 2 parken 4,5 Megawatt; en La Gomera met nog eens twee parken  en een capaciteit van 3,6 Megawatt.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-137.jpg 


De Canarische Regering effent de weg voor
19 windmolenparken

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 8 december 2015 - Het Investeringscomité van de Canarische Regering heeft op maandag 7 december 2015 besloten, de aanvraagtermijnen voor overheidsvergunningen van strategische projecten voor de Deelstaat met de helft van de tijdsduur te verkorten voor 19 windmolenparken op: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura.

Deze kwalificatie verkrijgen op Gran  Canaria de windmolenparken van:
- Llanos de Botija I en II, in Gáldar;
- Concasur 2 en Montaña de Arinaga, in Agüimes;
- Santa Lucía del Mar, in Santa Lucía de Tirajana,
zo heeft de Canarische Regering  laten weten in een communiqué.
parque--644x408.jpg
Parque-eolico-ITER-Granadilla.jpg                                                                Arico.
Op Tenerife komen daar zeven windmolenparken voor in aanmerking:
- Tagoro Risco Blanco, in la Victoria de Acentejo;
- La Manteca, in Arico
 - Laja Blanca, in Arico;
- Hoya de Lucas, in Arico;
- Lomo La Jaca, in Arico;
- Bermejo, in Arico;
- Vera de Abote, in Arico.

Op Fuerteventura worden drie windmolenparken bevorderd tot strategische projecten:
- Solana de Tesjuate, in Puerto del Rosario
- Piedra de Sal I, in Puerto del Rosario
- La Sal II, in Puerto del Rosario.
img_viento.jpgVoor de verkorte aanvraagprocedure komen op Lanzarote in aanmerking de windmolenparken van:
- Teguise,
- Arrecife,
- San Bartolomé,
en
- Punta de los Vientos, in Teguise).
llkk.pngAl deze private investeringen kunnen voordeel hebben van de voorzieningen die zijn opgenomen in de Canarische wet voor ‘Voorkeursbehandeling van Strategische Investeringen 2015’.
3eolica_canarias.jpg eolica_biovalencia.jpgZo zullen deze projecten worden afgehandeld in de helft van de tijd die wettelijk staat voor elke Canarische overheid voor het aanvragen van overheidsvergunningen; behalve voor die, welke betrekking hebben op het presenteren van aanvragen en middelen van concurrerende aanbestedingsprocedures; en voor die, van fiscale aard.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-22.jpg 


Gran Canaria  heeft  voor eind 2015 
voor 85 MW aan windenergie

GRAN CANARIA - donderdag 19 november 2015 - De 280 Megawatt (MW) welke men op de Archipel zal installeren voor eind 2015, leveren - met een investering van 120 miljoen euro - een besparing op van 23 miljoen euro.

Het verkrijgen van gunstige voorwaarden met toegang tot de Staatssteun voor nieuwe wind-infrastructuur, zal het mogelijk maken dat het megawatt vermogen wordt verdeeld over 12 windmolenparken: acht in Agüimes, twee in San Bartolomé de Tirajana, één in St. Lucia, en één in Telde, zo heeft minister van Economie, Industrie, Handel en kennis van de Canarische Eilanden, Pedro Ortega, in de commissie laten weten op woensdag 18 november 2015.

De plaatsing van nieuwe windmolens veronderstelt een investering te zijn van 120 miljoen euro en een energiebesparing van 23 miljoen euro per jaar, in vergelijking met de conventionele bronnen.
63985.jpg.

               Pedro Ortega, de minister van Economie, Industrie, Handel en Kennis,
                                                    in de Canarische Regering.
Volgens de minister zou Gran Canaria kunnen rekenen op een hogere potentie, als die niet verlamd zou worden door luchtvaartbepalingen - er is 103 MW verdeeld over zeven windmolenparken stilgelegd - en daarom niet beschikt over een gunstige milieurapportage van AENA.

Anderzijds heeft Pedro Ortega opgemerkt, dat men blijft werken met het Ministerie van Industrie en met Red Eléctrica de España voor het bespoedigen van de investeringen die dit staatsbedrijf zal moeten doen, om energie te verkrijgen die afkomstig is van de nieuwe windmolenparken.

Wat betreft Gran Canaria, is een tussenstation nodig in Arinaga; de uitbreiding van het tussenstation van Aldea Blanca; een dubbel circuit in de barranco (het ravijn) van Tirajana en Aldea Blanca; nog een installatie tussen Arinaga en Carrizal; plus een tussenstation, genoemd ‘El Escobar’, in de gemeente Ingenio.

De uitvoering van het laatstgenoemde tussenstation is op maandag 16 november 2015 goedgekeurd door de Ministerraad, zo heeft de minister laten weten.

Naast deze onderhandelingen onderhoudt het Ministerie van Economie, Industrie, Handel en Kennis, van de Canarische Regering, contacten men het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voor het bespoedigen van de in te sturen rapportage - waarvan men in afwachting is voor het tussenstation van Agüimes en van het dubbele circuit Arinaga-Barranco Secco.  
000logo-813.jpg


De Canarische Regering verklaart 
18 windmolenparken
tot:
‘van strategisch belang’

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 6 november 2015 - Op donderdag 5 november 2015 heeft de Ministerraad van de Canarische Regering 18 windmolenparken verklaard tot: ‘van strategisch belang voor de Archipel’. Dit verkort de overheidsprocedures met de helft van de tijdsduur om deze in bedrijf te nemen, zoals is voorzien in de Wet 3/2015, van 9 februari, zo heeft de minister van Openbare Werken en Transport, Ornella Chacón Martel, laten weten.

Daarvan staan er elf op Gran Canaria, vijf op Fuerteventura en twee op Tenerife.
fotonoticia_20151105194613_1280.jpgDe minister heeft aangegeven, “dat windenergie fundamenteel is voor de Archipel, wat de reden is voor de beslissing de overheidsprocedures in tijd te bekorten voor het in  werking stellen van de windmolenparken.”
naamloos-182.pngDe windmolenparken die verklaard zijn tot ‘van strategisch belang, zijn:
op Gran Canaria:
- het Parque Eólico Balcón de Balos, in Agüimes,
- het Parque Eólico de Vientos del Roque, in Agüimes,
- het Parque Eólico Tiscamanita, in Agüimes
- het Parque Eólico Camino de la Madera, in Santa Lucía,
- het Parque Eólico de Los Nicolases, in Santa Lucía,
- het Parque Eólico El Tabaibal, in Santa Lucía,
- het Parque Eólico Ajui, en Agüimes.
- de Parques Eólicos La Sal (2 x)  in Telde,
- het Parque Eólico La Sal II, in Telde,
- het Parque Eólico La Sal III, In Telde
. op Fuerteventura:
- de Parques Fuerteventura Renovable I en II , in La Oliva,
- het Parques Fuerteventura, Renovable  III, in La Oliva;
- het Parque Eólico Haría, in Haría
- het Parque Eólico Rosa Catalina García, in Tuineje,
- het Parque Eólico Proyecto Alisio, in Pájara.
op Tenerife:
- het Parque Eólico Finca San Juan, in Arico
- het Parque Eólico Icor, in Arico.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-140.jpg 


Nieuwe procedures voor windenergie op Canarias maken de weg vrij  voor 13 projecten

CANARISCHE EILANDEN - maandag 28 september 2015 - De nieuwe aanvraagprocedure voor subsidies voor het installeren van windenergieparken op Canarias- die van kracht is na de publicatie in het Boletín Oficial del Estado (BOE)(Staatsblad van 29 september 2015)- maakt de weg vrij voor 13 projecten die al beschikken over de milieueffectrapportage.

De Staatssecretaris van Industrie, Adrián Mendoza, van de Canarische Regering, heeft aan de persmedia laten weten, dat deze projecten nu kunnen worden ingeschreven in het daartoe bestemde subsidie-register van het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme.
1443459522703k.jpg 1437669993046k.jpg              Staatssecretaris van Industrie, Adrián Mendoza, van de Canarische Regering
Bij deze 13 projecten gaat het in totaal om een vermogen van 140 Megawatt (MW), aldus Mendoza.

De verdeling van deze 13 projecten is per eiland en productiecapaciteit is als volgt: - 4 projecten met 52,1 MW op Gran Canaria, - 3 projecten met 22,8 MW op Fuerteventura, - 1 project  met 9,2 MW op Lanzarote, - 2 projecten met 18,0 MW op Tenerife, - 2 projecten met   3,6 MW op La Gomera, - 1 project met    3,6 MW op La Palma.

Voorts heeft Mendoza aangegeven, dat er daarnaast nog 39 projecten in behandeling zijn, “hoewel sommige in een ‘uiterst prematuur’ stadium.”
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-137.jpg


Windenergie, Madrid en Canarias
leggen de technische geschillen bij

De beroepszaak voor overheidsgeschillen
zal worden ingetrokken

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 30 juli 2015 - De Staatssecretaris van  Energie en Toerisme, Enrique Hernández Bento, van de Spaanse Regering en Pedro Ortega, minister van Industrie van de Canarische Regering,  hebben een principeakkoord bereikt over de  technische geschillen met betrekking tot de regionale voorschriften voor de installatie en exploitatie van windmolenparken op de Canarische Eilanden.
Bento heeft aan de Canarische Minister, Pedro Ortega, laten weten, dat men in september 2015 deze overeenkomst officieel kan maken, wat zal inhouden, dat men de beroepszaak voor overheidsgeschillen zal intrekken welke de Spaanse Staat had ingediend tegen dat reglement, omdat men van mening is, dat dit de bevoegdheden van de Spaanse Staat zou aantasten.
industria-prospecciones-canarias--644x362-2.jpg
De Staatssecretaris van  Energie en Toerisme, Enrique Hernández Bento, van de Spaanse Regering
1435917295_577220_1435919934_noticia_grande.jpg
                  Pedro Ortega, minister van Industrie van de Canarische Regering,
Voor de staatssecretaris van Industrie, is het resultaat van deze ontmoeting – waarvoor de datum om deze te houden in de hoofdstad van Gran Canaria een week eerder was vastgesteld in het kader van het topoverleg Canarias-Spaanse Staat-, “geen loze belofte”.

“Dit toont de duidelijke verandering aan van de houding van de nieuwe Canarische Regering. De Deelstaat Canarias  geeft aan, dat beide Regeringen elkaar begrijpen en zo in staat zijn om nog veel meer dingen  ‘voor de archipel’ voor elkaar te krijgen,” aldus Enrique Hernández Bento.

Hernández Bento heeft benadrukt, dat de Spaanse Staat nooit heeft betoogd dat Canarias de aanbestedingsprocedure voor het toekennen van windenergie zou moeten wijzigen, maar kiest voor overheidstoekenning, in plaats van aanbesteding.

Bento heeft er echter aan herinnerd, dat het door de Spaanse Staat ingediende hoger beroep zich richtte tegen  het feit, “dat men dit decreet wilde benutten om andere kwesties te regelen, zoals het verbruik en het beheer van het elektriciteitssysteem,” wat een bevoegdheid is van de Spaanse Staat.
1-AAAAislas-canarias-kopie-299.jpg 


De grootste windmolen ter wereld
komt te staan in Arinaga

ARINAGA - woensdag 11 maart 2015 - Het contract voor het installleren en certificeren in de Haven van Arinaga voor de grootste, maritieme windmolen ter wereld is ondertekend door Megaturbinas de Arinaga en de Spaanse multinational Gamesa. Het betreft de bouw van de windmolen die de huidige 154 meter hoge windturbine van 5 Megawatt gaat vervangen, de onderdelen zullen eind 2015 arriveren.

Met de installatie van deze gigant in de loop van het eerste kwartaal van 2016 zal de haven van Arinaga in het Zuidwesten van Gran Canaria opnieuw op de wereldkaart van de windenergie gezet worden. Het betreft de grootste zee-windgenerator op de Planeet, met een hoogte - van top tot teen - van 205 meter een een vermogen van 8 Megawatt.
naamloos-3.png

                           Installatie van de 5-Megawatt Gamaes-windmolen in 2013.
Het nutsbedrijf Megaturbinas de Arinaga heeft het convenant ondertekend waarover maandenlang is onderhandeld met de Spaanse multinational Gamesa, voor het gebruiken van de dezelfde locatie in het Zuidwesten die gereserveerd is voor I+D+I-projecten, waarbij de maritieme windgenerator van 5Mw eerder al was goedgekeurd.

Het actie-plan bestaat uit het eind 2015 per schip aanleveren van de onderdelen voor de 8 Megawatt reus om in het eerste kwartaal van 2016 gemonteerd te worden voor het proefdraaien en de certificering in het tweede kwartaal. Voor eind 2015 wordt de fundering en het andere bouwwerk van de huidige windgenerator ontmanteld ten behoeve van de nieuwe windmolen.

Het contract wijzigt de voorwaarden die in 2013 met Gamesa zijn ondertekend, waarin is toegestaan de eerste zee-generator - met 100% Spaanse technologie - in Arinaga te plaatsen, met de conditie om - vanaf 2016 - een jaarlijkse pachtsom ter betalen van €120.000,= en een andere variabele die overeenkomt met 8% van de omzet van de energie-verkoop welke de windgenerator oplevert. Vanaf 2018 mag die variabele niet onder de €150.000,= uitkomen.\

Gamesa heeft een maatschappij opgericht met de Franse multinational Areva Energies voor de certificering en vervolgens voor het verhandelen van nieuwe prototypes windgeneratoren waarbij men in Arinaga een nieuw model van 8 Megawatt in twee verschillende formaten wil uitproberen. Eerst zal men een proefneming doen met een 200 meter hoog model, met wieken van 83 meter en 170 meter in doorsnede; en vervolgens met een van 205 meter hoog, wieken van 88 meter en een rotor van 180 in diameter.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Een enkele windmolen zal het industrieterrein
Cruce de Arinaga op Playa de Arinaga
van energie gaan voorzien

AGÜIMES - zaterdag 17 januari 2015 - De gemeente Agüimes heeft in een spoedvergadering van de Gemeenteraad op donderdag 15 januari 2015 - unaniem de aanvraag goedgekeurd voor een Staatslening - aan lokale, gesaneerde gemeenten - van 5 miljoen euro, voor het financieren van de eerste mega windmolen op Canarias die het Polígono Industrial (Industrieterrein) en een deel van Arinaga en Cruce de Arinaga gaat voorzien van energie.

De Gemeente Agüimes had nog tot slechts 20 januari 2015 de tijd, om bij de Spaanse Staat een krediet te kunnen aanvragen uit het Economisch Stimuleringsfonds, dat speciaal is opgericht voor gesaneerde, lokale gemeenten en speciale projecten; en met aantrekkelijke voorwaarden, zoals geen betaling van rente over het eerste jaar.
untitled-17.png                                                  Arinaga, gemeente Agüimes.
Dat is, waarom men op donderdag 15 januari 2015 een buitengewone spoedvergadering van de Gemeenteraad bijeengeroepen heeft voor vrijdag 17 januari 2015 om dit agendapunt te behandelen en de vijf miljoen euro te kunnen aanvragen voor het in gang zetten van een project voor het aanleggen van de eerste Aerogenerador de Consumo Asociado de Canarias (Windmolen voor Energieverbruik op Canarias) waarmee men, zonder fossiele brandstof, en dus geheel schone energie het Polígono Industrial (Industrieterrein) van de Arinaga van stroom kan voorzien, plus een  van Cruce de Arinaga en Playa de Arinaga.

De staatslening zal in 10 jaar tijd worden afgelost en over 20 jaar - de levensduur van de generator- een winst opleveren voor de Gemeente van €5.160.934,=

De burgemeester van Agüimes, Antonio Morales Méndez, heeft uitgelegd, dat het project van de Aerogenerador (het Windmolenpark) in elk geval zal worden uitgevoerd, maar nu uitgaat van de nieuwe kredietlijn van de Spaanse Staat, “die we gaan aanvragen vanwege de gunstige voorwaarden en, omdat die uitsluitend bestemd is voor gesaneerde gemeente, zoals de onze.”

IN HET KORT: Als het krediet wordt verleend, is de volgende stap de openbare aanbesteding voor de aanleg van de voorziening, bestaande uit een 70 meter hoge windmolen van 1 Megawatt, die op de rotonde komt te staan waar de Calle Canal Derecho en de Calle Los Olivos samenkomen. Het zal een kwestie van twee maanden zijn, waarbinnen dit project in gang gezet kan zijn.”

Emprende3: De eisen van het krediet voor de Economische Stimulering vereist eerst de deelname in de convenant Emprende3.

Saneringen: In het BOE (Staatsblad)  is vastgelegd, dat men kan deelnemen in het Fondo de Impulso Económico (Fonds voor Economische Ontwikkeling) als voldaan is aan de doelstellingen van de overheidsschuld in een stabiele begroting; waarbij de betalingstermijn aan leverancier niet langer mag zijn dan maximaal 30 dagen, zoals is voorzien in de wetgeving op de Wanbetaling en, dat men blij is met de verplichting tot financieel- economische informatieverstrekking.

Besparing: De overheid zal op het jaarlijkse verbruik van elektrische energie besparen via de toelevering door de windmolen. Men schat een besparing van €276.461,82 /per jaar.

Installaties: Sommige installaties met betrekking tot de windmolen zullen zijn in - Cruce de Arinaga: alle afdelingen van de Ciudad Deportiva (Sporthal);  het CEI Dr José Melián Rodríguez (Schoolcomplex) en de CEP Doramas (Ambachtsschool); het gemeentelijke rouwcentrum en een deel van de openbare verlichting - Playa de Arinaga: alle voorzieningen in de Ciudad Deportiva (Sporthal), het gemeentelijke rouwcentrum en de openbare verlichting van de urbanización (woonwijk) Muelle Viejo , en: - op het Polígono Industrial (Industrieterrein), de openbare verlichting in de Fases I, II, III en IV.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Gebrek aan investeerders verplicht het Ministerie
van José Manuel Soria de installatie-termijn voor windmolens op Canarias uit te breiden

CANARISCHE EILANDEN- zaterdag 10 januari 2015 -  Op de in totaal 450 beschikbare Megawatt, is slechts ingeschreven op projecten van 15 Megawatt en geen is afkomstig van de aanbestedingen op de Eilanden.

Volgens de voorzitter van Aeolican, Rafael Martell, variëren de redenen voor het gebrek aan belangstelling, van juridische onzekerheid, tot de onmogelijkheid, te kunnen voldoen aan de gestelde termijnen.
energia-renovable-eolica-molino-Arinaga_EDIIMA20140219_0809_13.jpg                 Hernieuwbare energie, windmolens in Arinaga (Gran Canaria).
De voorzitter van de toegekende bedrijven in de aanbesteding van windenergie, Claudio Palmés, raadt de Canarische Regering aan,” dat men de zaak activeert.”

Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme, dat geleid wordt door José Manuel Soria, is teruggedeinsd en heeft besloten die inschrijvingstermijn voor de projecten te verlengen, die op Canarias toestaan via windenergie 450 Megawatt te installeren.

De reden: Slechts 15 Megawatt (3,3% van de voorziene potentie) is het vermogen waarvoor men zich heeft ingeschreven voor het einde van de verlengde, nu (eind november 2014)

verstreken inschrijvingstermijn .

De inschrijvingen blijven laag als men deze vergelijkt met de berekeningen van de

Asociación Empresarial Eólica (AEE) (Bedrijfsvereniging voor Windenergie), die schat, dat het installeren van 450 Megawatt op Canarias een investering vergt van 630 miljoen euro, het creëren van ongeveer 3.500 banen tijdens de aanleg van de windmolenparken; en tussen de 1.000 en 1.400 vaste banen op de Archipel.

Reforma Energética
De AEE merkt op, dat van het aantal inschrijvingen, er geen afkomstig is van de Canarische aanbestedingen waarvoor men prioriteiten wilde stellen. Een gebrek aan belangstelling, dat zich voordoet ondanks, dat de Archipel subsidiëring ontvangt voor rechtstreekse investering - en zonder, dat men het mechanisme van veilingen hoeft te passeren die de sector regelt - sinds het in werking treden van de Reforma Energética (Hervorming van de Energiesector).

De voorzitter van de Canarische Asociación Eólica, Rafael Martell, herinnert eraan, dat bij het gebrek aan inschrijvingen voor de parken voor het nieuwe, specifieke tarief voor Canarias, vertegenwoordigers van het Ministerie zich in verbinding hebben gesteld met de vereniging, om te proberen de situatie te keren.

Volgens Martel zijn de redenen divers waarom de investeerders zich niet melden, met daaronder de juridische onzekerheid, het niet kunnen realiseren binnen de gestelde termijnen, de noodzaak onmiddellijk garanties te geven en, in het geval van Gran Canaria de problemen die te maken hebben met de omringende ruimte, waaronder de erfdienstbaarheden voor de luchtvaart.

Subsidies ingetrokken
“Ik denk niet, dat het een probleem van kapitaal is, er zijn investeerders die belangstelling hebben,” zo bevestigt Martell. Hij voegt echter toe,” we hebben gezien wat er is gebeurd met de fotovoltaïsche energie (directe omzetting van (zon)licht in elektriciteit), waarvan men met terugwerkende kracht de subsidies heeft ingetrokken. We hebben veel situaties gezien die schadelijk kunnen zijn voor beleggers en die zijn bang."

Zowel de Canarische Regering, evenals de bedrijven die potentie aan windenergie gegund hebben gekregen op de eilanden, hebben de Spaanse Regering al gewaarschuwd voor de noodzaak, de termijn voor het in bedrijf stellen van de windmolenparken - die is vastgesteld op december 2016 - te verlengen.

Tijdens een ontmoeting in november 2014, heeft de voorzitter van de Canarische Vereniging van Gegunde Bedrijven in de Aanbesteding van Windenergie op Canarias, Claudio Palmés, de gestelde termijn, “onmogelijk om na te leven”, genoemd; omdat de verbindingsstructuren, “zoals aansluitpunten”, niet zijn gebouwd.

“Aansporing,” voor de Canarische Regering
Hoewel hij de uitbreiding van de termijn een goed bericht vindt, intensiveert Palmés zijn toespraak, voor wat betreft de acties van de Canarische Regering, die hij “aanspoort”. In die zin, geeft hij aan, dat Canarische projectontwikkelaars zich niet hebben aangemeld voor het initiatief, wat te wijten is, “dat de Regionale Overheid ‘heel traag’ is in het afhandelen van de projecten, waardoor men nu moet zeggen, dat men haast moet maken met het goedkeuren van de windenergie-parken die nog steeds aangelegd moeten worden.”

“We zijn daarvan afhankelijk. Als de Canarische Regering de windenergie-parken behandelt en ons voor eind 2015 toestemming geeft, kunnen we op tijd klaarkomen; indien niet, dan lukt ons dit niet. Het ligt niet aan de projectontwikkelaars; de bal ligt nu bij de Canarische Overheid,” zo bevestigt hij.

 Milieueffectrapportage
Palmés toont zich terughoudend in de aanwezigheid van buitenlands kapitaal op de eilanden in de verdeling van de 450 Megawatt, rekening houdend met het aantal Canarische investeerders die met de aanbesteding in 2007 jarenlang zijn tegengehouden, en wat zes jaar later nietig is verklaard door het Canarische Hooggerechtshof. Eveneens herinnert hij eraan, dat men de installatie van de meerderheid van de windmolens op de eilanden afgehandeld heeft in 2009 en, dat van de 39 gegunde windmolenparken, er slechts 17 kunnen rekenen op een milieueffectrapport, wat een van de procedurele vereisten is voor het verkrijgen van goedkeuring.

Hoewel het voorstel van Aeolican en de AEE, dat de bestaande windmolenparken op de Archipel een stimulans krijgen met een regeling voor het verlagen van de opwekkingskosten gedurende hun levensduur - zodanig, dat er geen discriminatie is met de overige opwekkingstechnologieën - en daar geen rekening mee is gehouden door het Ministerie, heeft Martell er vertrouwen in, dat de verlenging van de inschrijftermijn en de steun van de Canarische Regering, “die altijd heel pro vernieuwbaar heeft geleken,” de investering aantrekt.

 31 december 2108
De nieuwe, verlengde inschrijftermijn in het register is vastgesteld op 31 december 2015, Eveneens breidt men de termijn uit, met als einddatum 31 december 2018, waarop de windgeneratoren geïnstalleerd en in werking moeten zijn.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Het eerste maritieme windmolenpark
laat men voor anker gaan in het Zuiden

GRAN CANARIA - dinsdag 23 december 2014 - Wat het eerste maritieme windmolenpark van Canarias moet gaan worden zal twee generatoren gaan tellen van elk 5 Megawatt, die verankerd worden op de zeebodem, op 41 en 49 diepte op iets meer dan twee kilometer uit de kust voor de monding van de barranco (het ravijn ) van Tirajana. De installatie ervan heeft geen milieueffectrapportage nodig.

Met een maximale diameter van de rotorbladen van 126 meter in het ene geval, en van tussen de 139 en 176 in het andere, kunnen de twee experimentele windgeneratoren die het bedrijf Esdras Autómatica wil verankeren in zee in het Zuiden - tussen Punto del Tenefé en de barranco de Tirajana - hebben de goedkeuring van het Ministerie van Milieuzaken voor het vermijden van de behandeling van een milieu-effectrapport.
30.jpg
1.jpg 307768-1p.jpg                             De reusachtige windmolen in Arinaga (Gran Canaria).

359632-1p.jpgHoewel ze een gelijke potentie hebben van 5 Megawatt, vormen de twee metalen reuzen geen tweeling, ze staan 600 meter uit elkaar.

Ze steken ongeveer 100 meter boven de zeespiegel uit en beide windmolens worden in beton verankerd op de zeebodem, op respectievelijk 41 en 49 meter diepte.
De termijn voor dit project van voorbereiden en installeren van de aerogeneradores (windmolens) schat men in op 2,5 jaar en de aanvankelijke levensduur zal 5 jaar zijn tijdens een eerste, experimentele fase hoewel die verlengbaar is tot 2 jaar.
Tenefmapa.jpgDe afmetingen van de twee kolossen verheffen zich op iets meer dan twee kilometer uit de kust en zullen vanaf het land zichtbaar zijn.

De bouw heeft nog geen aanvangsdatum en geen verplichte start periode, zo moet er o.a. een 670 meter lang en drie meter breed zandpad aangelegd worden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Vrij baan voor het windmolenpark van Ayamosna

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 19 december 2014 - De Canarische Regering heeft op vrijdag 12 december 2014, in de Ministerraad, het windmolenpark van Ayamosna op La Gomera - en nog een ander windmolenpark op Fuerteventura - van Algemeen Belang verklaard, en zodoende de vergunningaanvraag gedeblokkeerd, waardoor men ‘binnenkort’ kan beginnen met  de aanleg ervan, zo heeft de regeringswoordvoerder, Martín Marrero, uitgelegd.

De Canarische Regering begrijpt, dat er substantiële "uitzonderlijke belangen" dienen die de verklaring tot algemeen belang rechtvaardigen en zo motiveren voor de uitvoering van het beoordeelde project, waarbij men voldaan heeft aan de eisen van artikel 6-bis van de Wet 11/1997 van 2 december, op de regulering van de Canarische Elektriciteitssector, gewijzigd bij Wet 8/2005 van 21 december.
Vista-parcial-Ayamosna_EDIIMA20141212_0796_4.jpg                                          Zicht op een deel van Ayamosna.
In feite is het park van La Gomera, dat eerste windmolenpark uit de aanbesteding van 2007 dat nu werkelijkheid begint te worden, het gaat om een vermogen van 1,8 Megawatt voor San Sebastián de La Gomera.

Bij het park op Fuerteventura gaat het om het project 'Windmolenpark van 2 Megawatt voor consumptie die gelieerd is aan de ontziltingsinstallatie van Puerto del Rosario', wat gepromoot wordt door het Consorcio de Abastecimiento de Aguas de Fuerteventura (CAAF) (Consortium voor Waterleverantie van Fuerteventura) in de gemeente Puerto del Rosario op Fuerteventura.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Europa kent 34 miljoen euro toe voor een windmolenpark in zee  bij Gran Canaria

Het windmolenpark zal aangelegd worden op een afstand van 1,5 tot 2,7 kilometer voor de zuidoostkust van
Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 11 juli 2014 - De Europese Commissie (EC) heeft - binnen het NER 300-financieringsprogramma voor projecten voor innovatieve en hernieuwbare energie - 96,6 miljoen euro toegekend, waarvan men 34 miljoen euro zal investeren in een platform in  zee voor een windmolenpark op een afstand van 1,5 tot 2,7 kilometer voor de zuidoostkust van Gran Canaria.

Het EU-geld is afkomstig uit de verkoop van emissierechten, zoals voor deze regeling is vastgelegd in de EU-richtlijnen.

De drie voor Spanje goedgekeurde projecten - in Baskenland, Andalusië en Canarias - maken deel uit van de 19 Europese projecten die financiering van de EU zullen ontvangen, een totaal van 1miljard euro; wat het mogelijk zal maken, nog eens 900 miljoen euro aan privaat kapitaal te verwerven, zo heeft de Europese commissaris van Actie voor het Klimaat, Connie Hedegaard, uiteengezet tijdens een persconferentie.

De 19 projecten zullen worden gerealiseerd in 19 van de EU-lidstaten: Kroatië, Cyprus, Denemarken, Estland, Groot Brittannië, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Portugal, Spanje en Zweden.

Het Spaanse project, wat het grootste deel zal ontvangen - 34 miljoen euro – is een platform in zee voor een windmolenpark op een afstand van 1,5 tot 2,7 kilometer voor de zuidoostkust van Gran Canaria, dat men de naam ‘FloCan5’ heeft gegeven en 5 windmolens van 5 Mw omvat, met een totale capaciteit van 25 Mw.

Een ander Spaans windmolen platform, dat men in zee zal aanleggen in de Golf van Biskaje, bij de Armintza-kust, ontvangt 33,4 miljoen euro en krijgt twee windmolens van 5Mw en nog eens twee van 8 Mw.

Een verwerkingsinstallatie voor vast stedelijk afval en het genereren van ethanol, welke in Sevilla gevestigd gaat worden, ontvangt ook EU geld; 29,2 miljoen euro om precies te zijn

Het EU-geld is afkomstig van de verkoop van emissie-rechten, zoals voor deze regeling is vastgelegd in de EU-richtlijnen; een maatregel, waarmee Brussel wil verzekeren, dat diegenen die vervuilen, bijdragen aan minstens het bevorderen van innovatieve initiatieven

Het NER300-programa is gedacht voor het bijdragen aan projecten welke inzetten op hernieuwbare technologieën, die o.a. vergevorderde biobrandstof, geothermische energie, wind-energie en zeegolf energie omvatten.

De nieuwe financieringstranche van dit programma omvat, voor het eerst, een project voor het opvangen en de opslag van kooldioxide in Groot Brittannië en ontvangt 300 miljoen euro, dat de grootste toewijzing is welke men op donderdag 10 juli 2014 heeft aangekondigd.

"Deze projecten vertegenwoordigen een absolute nieuwigheid en dragen bij tot bescherming van het klimaat en zorgen ervoor, dat Europa minder afhankelijk wordt , gezien vanuit  het oogpunt van energie," heeft Hedegaard verzekerd.

De EC heeft becijferd, dat de op donderdag 10 juli 2014 gekozen projecten, de jaarlijkse productie aan hernieuwbare energie in de EU met bijna 8 terawatt/per uur verhogen; een energie-volume, dat overeenkomt met wat Cyprus en Malta samen in een jaar aan elektriciteit verbruiken

Het CCS-project betreft de vermindering met 1,8 miljoen ton kooldioxide (CO2) per jaar, wat overeenkomt met het verwijderen op de de wegen van ruim een miljoen auto's.

 De EC benadrukt, dat de NER300-projecten eveneens bij zullen gaan dragen aan enkele duizenden arbeidsplaatsen tijdens de bouwfase en de inbedrijfstelling.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Madrid bestemt 400 miljoen euro  ter verbetering van de Canarische elektriciteitsvoorziening

Men zal met de bouw van windmolenparken beginnen
in 2015

Het besluit bevat de bouw van de tien tussenstations  die nodig zijn voor de windenergie
Red Electrica zal
Lanzarote en Fuerteventura,
evenals Tenerife en La Gomera,
onderling met elkaar gaan verbinden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 7 juni 2014 - De Spaanse Ministerraad heeft op vrijdag 6 juni 2014 goedkeuring verleend voor een investering van 917 miljoen euro voor geheel Spanje, die men ook zal besteden voor de overbrenging van windenergie welke men op Canarias produceert.

Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme heeft de elektriciteitsplanning gewijzigd voor het opnemen van nieuwe netwerken voor het overbrengen van Canarische windenergie-productie en onderzeese verbindingen tussen Ceuta en het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en de diverse eilanden van de beide Archipels; wat een investering betekent van 917,5 miljoen euro.

            Werkzaamheden aan het Canarische elektriciteitsnetwerk.

De in de Ministerraad goedgekeurde veranderingen betreffen het elektriciteitstransportnetwerk,  omvatten nieuwe lijnen, wijzigingen in de spanning van bestaande lijnen, nieuwe tussenstations en uitbreiding van andere.

De meest betekenisvolle nieuwigheden zijn de nieuw lijnen voor het overbrengen van de op Canarias opgewekte windenergie en de onderzeese verbinding tussen het Península en Ceuta, een historisch eis van de autonome stad.

Ook heeft men het groene licht gegeven voor nieuwe elektriciteitslijnen tussen de eilanden van de Balearen:
- Ibiza- Formentera,
en van de Canarische Archipel:
- Fuerteventura-Lanzarote
- La Gomera-Tenerife.

Het Ministerie van Industrie verdedigt al maanden lang de noodzaak, de eilanden van de Archipels onderkoning met elkaar te verbinden, met het doel grotere elektriciteitssystemen te creëren, omdat die vele efficiënter zijn en minder duur.

De infrastructuur voor het elektriciteitstransport, dat onderzeese verbindingen omvat, zal worden aangelegd door de maatschappij Red Eléctrica, die optreedt als enige transporteur van het systeem.

Zoals de minister van de Industrie, José Manuel Soria, heeft uitgelegd tijdens de persconferentie na afloop van de Ministerraad, beantwoorden de aanpassingen, enerzijds aan de technische actualisering van al aangelegde infrastructuur en, anderzijds aan infrastructuur, “waarin uitzonderlijkheden zijn opgetreden die aanvankelijk niet waren voorzien.”

“Alles,” zo heeft Soria benadrukt, “ is gerechtvaardigd wegens veiligheid van de toelevering, of door een betere, economische efficiëntie van het systeem.”

Anderzijds heeft de Regering goedgekeurd, het Ministerie van Industrie in staat te stellen voor het autoriseren van toekomstig wijzigingen in de energieplanning van netwerken die behoren tot de Spaanse Regering en voor het doen toekomen van aanbevelingsrapporten als het bevoegdheden betreft van de deelstaten.

Deze kwalificatie is nodig, omdat de planning 2008-2012 over het algemeen is stilgelegd door de elektriciteitswijziging van juli 2013 met het doel de kosten van het elektriciteitssysteem te verminderen en het tarief-tekort aan te pakken.

In de door de Ministerraad verleende goedkeuring is ook de toestemming begrepen voor de elektrische infrastructuur op de Canarische Eilanden voor een waarde van ongeveer 400 miljoen euro. Daaronder bevinden zich de tien tussenstations die nodig zijn voor het mogelijk maken van de verdeling in het net, van de energie die is opgewekt in de windmolenparken die zijn voorgesteld in de openbare aanbesteding van 2007; en bovendien werkzaamheden ter verbetering van het transport op de meest door instabiliteit getroffen locaties.

Een van de eerste beslissingen die José Manuel Soria heeft genomen bij zijn aantreden als minister van Industrie, Energie en Toerisme, was het opschorten van de elektriciteitsplanning - zijnde het document waarin is vastgesteld, dat Red Eléctrica de España (REE) - de systeem-operateur - die investering zou doen voor het garanderen, dat de elektriciteit alle hoeken van Spanje bereikt.
De voorzitter van de Asociación de Adjudicatarios del Concurso Eólico de Canarias,    Claudio Palmés.

Vestiging van de - bij de aanbesteding van 2007 gegunde - anno 2014 nog te bouwen windmolenparken.

Men zal met de bouw van windmolenparken beginnen in 2015
De voorzitter van de Vereniging van Bedrijven die de Gunning hebben gekregen in de Openbare Aanbesteding voor Canarische Windmolenparken, Claudio Palmés, heeft op maandag 3 juni 2104 bevestigd, dat men de parken zal gaan bouwen in 2015.

De windmolenparken, die een private investering betekenen van 800 miljoen euro op de eilanden, zij opgeschort vanwege “bureaucratische afhandeling”, want de bouw ervan is ‘relatief eenvoudig’, zo heeft Palmés laten weten aan de persmedia, na zijn ontmoeting met de president van de Canarische Eilanden. Paulino Rivero.
“De windmolenparken hier hebben geen euro aan subsidie nodig, het enige is een tarief, dat in dit geval de helft is van wat men momenteel betaalt aan de operator, die Endesa is,” zo heeft Palmés aangegeven.

Veel besparing
De ingebruikname van windmolenparken, aldus Palmés, gaat veel geld besparen voor de elektriciteitssystemen en gaat zorgen voor de onafhankelijkheid van brandstof.

Palmés laat weten, dat op Canarias slechts 3% van de energie die men consumeert, afkomstig is van hernieuwbare; ondanks, dat men over uitstekende wind- en zoncondities beschikt.

Daarom heeft Palmés laten weten, dat men ambitieus moet zijn en moet proberen, dat hernieuwbare energie een penetratie bereikt die hoger is dan 40%.
Voor de vertegenwoordiger van de bedrijven die bij de aanbesteding van de windmolenparken gegund hebben gekregen, zijn er redenen om ambitieus te zijn, want de minister van Industrie heeft ondertussen voldaan aan zijn belofte, om het tarief voor hernieuwbare energie te publiceren en de bouw van tussenstations te deblokkeren welke nodig zijn, om de parken aan het netwerk te koppelen.

Het gaat om een investering van bijna 1 miljard euro en van de 39 gegunde windmolenparken heeft men er nog geen een gebouwd, zo bevestigt Palmés

 Canarias beschikt over ideale voorwaarden voor het installeren van hernieuwbare energiebronnen, maar heeft echter een ‘derde wereld’-elektriciteitssysteem, dat voor 97% afhankelijk is van de verbranding van brandstof, omdat men net tijdig de problemen heeft opgelost die zich hebben voorgedaan bij de overheden.

Van het totale aantal windmolenparken, betreft het 15 op Gran Canaria, waarvan 70% getroffen wordt door de erfdienstbaarheid aan de Luchthaven Gando; een conflict, dat zowel het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), evenals Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) willen oplossen.

Palmés bevestigt, dat de windmolenparken de kosten van het Canarische elektriciteitssysteem zullen doen dalen met 150 miljoen euro. “Er zijn veel landen in Noord-Afrika die een beter elektriciteitssysteem hebben, dan het onze, zo besluit Palmés.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Arinaga krijgt eerste prototype
windmolen in zee van Spanje

GRAN CANARIA - maandag 7 mei 2015 - De havenpier van Arinaga is gekozen als toneel voor het uitproberen van een nieuw type windgenerator voor het opwekken van elektriciteit op volle zee, die de multinationale onderneming van de Gamesa-sector is begonnen te ontwikkelen en die de eerste in zijn soort zal zijn in Spanje, zo is meegedeeld op maandag7 mei 2012. Het project beoogt het verkrijgen van certificering van maritieme windparken tegen eind 2013.

Technische omstandigheden die te maken hebben met de weersgesteldheid in dit deel van de gemeente Agüimes, waar de verkoelende passaatwind met hoge snelheden waait, zijn bepalend geweest voor de keuze van Arinaga, voor het ontwikkelen van dit prototype, van welke productie uit men in de toekomst dit type maritieme windparken wil creëren, zo staat te lezen in een door Gamesa uitgegeven communiqué.
259970-1g_large.jpg
Gamesa is een bedrijf met 35 jaar ervaring in diverse landen, dat al sinds 1994 op de Canarische Eilanden aanwezig is en, dat in het communiqué laat weten, plannen te hebben voor het installeren van hun nieuwe prototype maritieme generator in Arinaga, in het tweede kwartaal van 2013.
used-gamesa-g10x-wind-turbine_large.jpg

Het doel is om binnen enkele maanden de certificatie  te verkrijgen voor de onderbouwing van de resultaten van het prototype aan windparken op volle zee,  aan het eind van 2013, of begin 2014, aldus het communiqué.

Men benadrukt de keuze voor de havenpier van Arinaga, om deze nieuwe windturbine uit te proberen die ook beantwoordt aan het feit, dat de projectontwikkelaars van mening zijn, dat deze locatie, de investering en de productie  optimaal zullen zijn,  evenals het transport van het prototype, waarvan men onderdelen gaat produceren in de Gamesa-centra in Spanje.

Over de eigenschappen van het in Arinaga te installeren prototype, geeft men aan, dat men rekent op een nominale potentie van vijf megawatt en een rotor van 128 meter en men benadrukt, dat men deze in gebruik zal gaan nemen nadat men eerst een concurrerende turbine aan het bouwen was bij een technologisch centrum in Virginia (Verenigde Staten). De staat, waarin men echter besloten heeft, dit project te bevriezen, om het over te brengen naar de Europese markt, gezien de Amerikaanse toekomstperspectieven en de betreffende  wetgeving  voor het ontwikkelen van maritieme windmolenparken, “niet het juiste moment zijn voor het zetten van de volgende stap,” zo zegt men in het communiqué.
2012-05-07-img-2012-05-07-16-17-51-12_large.jpg

Men benadrukt, dat het testen van de doeltreffendheid van de nieuwe ontwerpen, zoals deze windturbine, belangrijk is, “om meer te weten te komen over de variabele en extreme weersomstandigheden waaraan de platforms voor maritieme windmolenparken  worden blootgesteld.”

Om die reden zoekt men turbines aan te bieden, “die is staat zijn, tijden van windstilte te minimaliseren; die minder onderhoudsgevoelig zijn; die een concurrerende energieprijs opleveren  en die een optimaal rendement opleveren gedurende de gehele leeftijd van het park, “ zo laat men vanuit Gamesa weten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-262.jpg


Start bouw windmolenparken in 2015

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 9 april 2014 - De voorzitter van de Vereniging van  Geselecteerde Kandidaten in de Openbare Aanbesteding van Windenergie op Canarias, Claudio Palmés, heeft bevestigd, dat men de windmolenparken zal bouwen in 2015.

De bouw van windmolenparken - die is stilgelegd vanwege “bureaucratie”- vergt op de eilanden een private investering van 800 miljoen euro en is, “wat de bouw ervan betreft, ‘relatief’ eenvoudig”, zo heeft Palmés opgemerkt tegenover de persmedia, na zijn ontmoeting met de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero.

       Claudio Palmés, bestuursvoorzitter van elektriciteitsmaatschappij Endesa.
 
“Het lijkt erop, dat de toepassing van windmolenparken op Canarias vorm gaat krijgen; er doen zich ontwikkelingen voor, waarbij de bureaucratische behandeling een eind neemt,” zo heeft Palmés benadrukt.

De voorzitter van de genoemde Vereniging heeft verzekerd, dat Rivero heeft toegezegd een definitieve impuls te zullen geven aan de sector, opdat men zo snel mogelijk de windmolenparken installeert.

Het in gang zetten ervan, zo gaat Palmés verder, gaat veel geld besparen in de elektriciteitssystemen en maakt de afhankelijkheid van brandstof overbodig.

Naar hij aangeeft, is slecht 3% van het energieverbruik afkomstig van hernieuwbare energie; ondanks, dat men over ideale condities beschikt voor wind- en zonne-energie.

Daarom, zo heeft Palmés aangegeven, moet men ambitieus zijn en ervoor zorgen, dat de hernieuwbare energie een penetratie krijgt van meer dan 40%.

Voor de vertegenwoordiger van de winnaars van de aanbesteding voor windenergie, is er reden om ambitieus te zijn, want het Ministerie van Industrie wil haar toezeggingen nakomen en het tarief voor de hernieuwbare energie publiceren en de stillegging van de bouw van nieuwe tussenstations vlottrekken, om de windmolenparken aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk.
kleurlogoCanarias.png


Gáldar krijgt een windmolenpark
met zes generatoren

GÁLDAR - donderdag 9 januari 2014 - Het Directoraat-generaal van Industrie en Energie, van de Canarische Regering, heeft de informatie gepubliceerd voor de aanvragen van overheidstoestemming en een milieuverklaring, voor het installeren van een windmolenpark tot nut van het algemeen in het gebied van de Pico de Viento, in de noordelijke gemeente Gáldar. Met de aankondiging op het gemeentelijke mededelingenbord, is de termijn voor het indienen van bezwaarschriften geopend.

Het nieuwe windmolenpark in de omgeving van de Pico de Viento in Gáldar, veronderstelt de bouw van zes windmolens met een begroting van ongeveer 13 miljoen euro.

De locatie waar de windmolens komen te staan in het gebied van de
Pico de Viento in Gáldar.
Volgens de aankondiging  op woensdag 8 januari 2013 door het Departement van Werkgelegenheid, Industrie en Handel, van de Canarische Regering, via haar Directoraat-generaal van Industrie en Energie, heeft het bedrijf Alas Capital & G.N.  S.A. toestemming gevraagd voor het bouwen van het windmolenpark Pico del Viento II van 13,8 Megawatt ,met het publiekelijk bekend maken van het betreffende document op het mededelingenbord van de Gemeente Gáldar.

1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


De grootste windmolen van Spanje komt in onderdelen aan in de haven van Arinaga

ARINAGA - vrijdag 19 april 2013 - Alsof het een reusachtige meccano doos is, wordt de maritieme windmolen van uitsluitend Spaanse makelij in onderdelen ontscheept in Arinaga. Daar zal deze geassembleerd worden en zal men dit prototype zee windturbine van Gamesa testen. Met 160 meter zal dit de grootste van geheel Spanje zijn en men verwacht, dat deze de komende zomer in gebruik genomen gaat worden.

De onderdelen van de windmolen van Gamesa zijn afkomstig uit Bilbao en worden in de zuidoostelijk op Gran Canaria gelegen haven van Arinaga ontscheept, waar men dit faraonische prototype zal testen van wat de eerste maritieme windmolen is die van 100% Spaanse makelij is. Bronnen binnen Gamesa laten weten, “ dat men ‘binnenkort met de montage zal beginnen,” met het doel, dat dit platform met I+D+i-ontwerp (Onderzoek+Ontwikkeling innovatie) ergens tussen juli en september in gebruik kan worden genomen.


                   Het schip met de onderdelen van de nieuwe windturbine,
                     in de haven van Arinaga op donderdag 18 april 2013.

 
                                                                                                                                                                  Maastoren in Rotterdam.

De afmetingen van dit proefmodel voor hernieuwbare energie zijn enorm. Met 160 meter hoogte is dit het hoogste bouwwerk op het Eiland (ter vergelijking: het hoogste gebouw in Nederland, de Maastoren in Rotterdam, is 164 meter hoog).

Als de drie turbinebladen (wieken) gaan draaien, zal de rotor diameter 128 meter zijn. Elke wiek meet 62,5 meter en weegt 15.000 kilo, het zijn de grootste die geproduceerd en vervoerd zijn in Spanje. De potentie is 5.000 kilowattuur, ruim het dubbele van de grootste windmolen op het eiland en tien keer meer, dan de meeste windmolens.

De Canarische Regering heeft op donderdag de resolutie gepubliceerd tot ontheffing van de verplichte openbare aanbesteding van het prototype G-128-5mV-SFO. Het ontwerp beschikt al over certificatie. Hiermee is Arinaga momenteel de proeftuin.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg


Industrieterrein Arinaga
krijgt grootste windmolen van Canarias

De 65 meter hoge windmolen is eigendom van
Enel Green Power

AGÜIMES - zaterdag 1 december 2012 -  Het windmolenpark, dat grenst aan de autosnelweg GC-1 bij de afslag naar Playa de Arinaga, zal kunnen rekenen op de grootste windmolen van Gran Canaria; met een hoogte van 65 meter en een gewicht van 200 ton, is dit dezelfde als die, welke al geïnstalleerd is bij de waterkrachtcentrale van El Hierro. Op donderdag 29 november 2012 is de montage bijna voltooid, men wacht met het plaatsen van generator en die wieken totdat de wind dit toelaat.

De minister van Industrie, Francisca Luengo, van de Canarische Regering, heeft op donderdag 20 november 2012 de installatie bezocht in gezelschap van:
- Pablo Casado, de algemene directeur van Endesa Canarias,
- Mario Romero, Mario Romero is lid van de Raad van bestuur van Endesa op de eilanden,
- Eolo González, van   Enel Green Power España (EGPE) en de Archipel,
- Manuel Ortega,van Enel Green Power España (EGPE) en de Archipel, afdeling Exploitatie,
- Servando Estrade, de montageleider van Enercom in Spanje,
die de eigenschappen van het apparaat en de voordelen van deze nieuwe techniek hebben uitgelegd aan de minister.


Francisca Luengo (midden), samen met Mario Romero en Pablo Casado, op donderdag 29 november 2012.

EGPE, dat voor 60% in handen is van Green Power en voor 40% in het bezit van Endesa van de Enel-Groep, is met 80% de voornaamste eigenaar van het windmolen-park, de andere 20% is van de Gemeente Agüimes.
img-11401_large.jpg
De nieuwe windmolen, model E-70 van 2,3 megawatt, maakt onderdeel uit van de versterking van de potentie van het windmolenpark aan de weg naar Arinaga en vervangt een windmolen van het model AE-46 van 660 kilowatt en twee andere van het model AE-30, die ieder een vermogen hebben van 300 kilowatt.
img-11409_large.jpg
Als de nieuwe generator eenmaal functioneert, gaat het windmolenpark van de
geïnstalleerde potentie van 6.180 kilowatt naar 6.920 kilowatt. Het park is in 2002 aangelegd en gaat negen windmolens tellen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-332.jpg 


e-27.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--127.jpg

zon-233.jpg

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb