site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-222.jpg

mapa-canarias2-75.jpg


Kerstverlichting:
800.000 mini-lampjes in de straten van de hoofdstad

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 de november 2016 - De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, heeft op vrijdagavond 25 november 2016 op het Plaza de Santa Ana, de kerstverlichting ontstoken welke de Gemeentelijke Dienst Stadsverlichting heeft aangebracht in een vijftigtal straten en op pleinen in de stad, welke verlicht worden met 800.000 energiezuinige LED-lampjes.

Het is een afwisselend beeld aan lichten en kleuren die de belangrijkste straten van de stad verlichten voor de feestdagen. Naast een totaal van 180 bomen, waaronder 134 palmbomen op de Avenida Marítima, zijn in 2016 ook een aantal kenmerkende gebouwen verlicht, zoals de oude Pescaderia (Visafslag) in de wijk Vegueta-Zuidpunt-Tafira; en het gele huis van San José in de parochie van El Batan (de Volmolen)..Ç
15204140_1264686940221472_1022273727_o.jpgVoor de Casas Constoriales (het historische gemeentehuis) staat op het Plaza de Santa Ana een negen meter hoge kersboom, met een diameter van vier meter, en die blijft daar staan tot aan de Día de Reyes (Driekoningen, 6 januari).

De gemeentelijke kerstverlichting brandt dagelijks zes uur (van 19:00 tot 02:00 uur) tot aan 6 januari met een dagelijks energieverbruik van 405,85 kilowatt/uur, wat gedurende 40 dagen een totaal is van 16.224 kilowatt dat deze mini-lampjes zullen branden.

Het gebruik van LED-lampjes in de gemeentelijke kerstverlichting betekent voor de Gemeente een besparing te zijn van 77% op de elektriciteitsrekening ten opzichte van de conventionele verlichting welke men tot voor enkele jaren gebruikte. Dit energieverbruik betekent voor de Gemeente een uitgave te zijn van ongeveer €2.450,= aan het eind van de feestdagen.
000islas-canariaslogo-266.jpg


Spanje’s bekendste kerst tradities

MADRID - Kerstmis is een tijd van tradities en Spanje staat daar bol van. Hier een kleine opsomming van enkele kersttradities die tussen 24 december en 6 januari plaatsvinden.
In Spanje duurt de kerstperiode echt de tijd die daarvoor officieel staat; namelijk, tot en met 6 januari. Dat is dan de dag waarop Spaanse kinderen cadeautjes ontvangen van hun Drie Wijzen die ze komen brengen vanuit de Oriente (het Oosten): de Reyes Magos –overigens: twee blanken en een moro (zwarte); wat in tegenstelling tot zichzelf op het kloppend ‘multiculti’-Nederland geen enkel (kleur)probleem oplevert - en die dus hun ‘Sinterklaas’/’Santa Claus’-cadeautjes ontvangen met Driekoningen.

'Felicidades'
Gemakshalve begroet men elkaar dagelijks vanaf medio december met een: ‘felicidades’, en in de periode die deze ‘felicidades’ omvat,  is het Nochebuena- diner het belangrijkste, op 24 december ‘s-avonds, en dan het liefst met de gehele familie in de grote eetkeuken van Oma.
unnamed-2.jpg
Daarna viert heel Spanje op 25 december kerstdag, waarbij niet gesproken wordt van eerste kerstdag; heel Spanje heeft namelijk maar één kerstdag. Echter in sommige delen van het land, zoals in Catalonië, viert men ook een aangepaste ‘tweede kerstdag’, te weten: San Esteban, wat dus eigenlijk geen tweede kerstdag is maar wel dat gevoel geeft.

collage-navidad-1.jpgNoche Vieja (Oudjaar)
In de kerstperiode wordt ook Noche Vieja betrokken, het traditionele Oud op Nieuw-feest op 31 december waarbij het nieuwe jaar wordt ingeluid.
Daarna heeft men nog 5 en 6 januari wat de Reyes Magos is, ofwel de Heilige Driekoningen, het feest waarbij de kinderen hun cadeaus ontvangen, wat te beschouwen is als een verlaat sinterklaasfeest (want de Goedheiligman mag dan wel in Spanje wonen, maar zijn verjaardag viert men er niet, sterker nog, ze kennen hem niet eens).
De kerstperiode is in Spanje heel traditierijk, we noemen er enkele:

El Gordo’- kerstloterij
De kerstperiode begint traditiegetrouw op 22 december met de kerstloterij ‘El Gordo’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘De Vette’, of ‘De Dikke’. De naam verwijst naar de enorme bedragen die gewonnen worden waarmee deze loterij  s´werelds grootste is te noemen. Traditiegetrouw zingen de kinderen van de San Ildefonso-school de winnende nummers waarna heel Spanje feest viert, als men heeft gewonnen althans. Al dit moois is allemaal op de televisie te volgen waarbij de winnaars van de prijzenpot vol in beeld komen.

Baskische kerstman
In de deelstaten Baskenland en Navarra heeft men een eigen kerstman, de Olentzero. De traditie wil,  dat kinderen tekeningen maken met een afbeelding van de regionale kerstman en liedjes zingen. Op deze manier zijn de kinderen ervan verzekerd, dat ze op de avond van 24 december cadeaus zullen ontvangen van de Olentzero. Deze pijprokende figuur gaat dan langs alle huizen in de dorpen en steden om cadeaus te bezorgen.

De kerst-boomstam in Catalonië
In de deelstaat Catalonië heeft men een traditie genaamd: ‘Tió de Nadal’  wel ‘Xoca’ of ‘Tronca’ genoemd. Traditioneel gaat het hier om een blok hout dat voor de openhaard wordt gelegd, maar tegenwoordig wordt de ‘Tió de Nadal’ voorgesteld als een boomstam met pootjes, met een rode barretina (Catalaanse muts) en andere elementen, waardoor er een glimlachend gezicht ontstaat. De traditie zegt dat kinderen vanaf 8 december elke dag de ‘Tió de Nadal’ kunnen voorzien van eten en, dat ze de boomstam moeten bedekken met een rode deken, zodat hij het niet koud krijgt.

Op kerstavond, nochebuena 24 december, wordt traditioneel het uiteinde van de boomstam in de haard gezet en wordt hem gevraagd te schijten (cagar in het Catalaans). Tegenwoordig hebben veel huishoudens echter geen openhaard meer, waardoor dit onderdeel een beetje is komen te vervallen. Wat wel nog gedaan wordt, is het slaan van de ‘Xoca’ of ‘Tronca’ met een stok terwijl er liedjes worden gezongen waardoor de ‘Tió de Nadal’ beter de kleine cadeaus kan “schijten”. De grote cadeaus komen later met Driekoningen.
collage-navidad-2a.jpgKerststallen
Traditiegetrouw plaatsen de Spanjaarden na de festiviteiten van de Día de Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis) op 8 december hun kerststal in de woonkamer. Dat gaat vaak gepaard met de kerstboom maar die wordt vaak  ook later geplaatst. De meeste huishoudens hebben een compleet ingerichte kerststal, of in het Spaans: Belén (Bethlehem), met een stal, de os en de ezel, beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus, met daaromheen de Drie Wijzen, diverse engelen en herders met schapen. In Catalonië plaats men ook nog vaak in een hoekje een Caganer, een klein gehurkt mannetje dat zit te poepen voor geluk, gezondheid en welzijn.

In veel dorpen en steden staan op straat tevens grote kerststallen waarbij soms een heel spektakel opgevoerd wordt, met echte dieren en acteurs die een compleet ‘Belén Viviente’ (‘Levende Kerstgroep’) uitbeelden.

De kerststallen staan meestal opgesteld op een centraal plein, waar gelijktijdig ook nog een kerstmarkt kan plaatsvinden. 

De grappen en grollen dag
De  28e december is ook een dag om in uw agenda of op de kalender te noteren, dat is namelijk de: “Día de los Santos Inocentes” (‘Onnozele Kinderen’), een dag die te vergelijken is met het Nederlandse en Vlaamse: 1 april; de dag,waarop grappen worden uitgehaald.
Er wordt dan ook een groot televisiegala uitgezonden waarbij bekende Spanjaarden in het ootje worden genomen. Laat u zich op deze 28ste dus niet in de maling nemen.

De 12 druiven met Oud op Nieuw
Iedereen heeft er tegenwoordig wel van gehoord, de ‘Uvas de la Suerte’ (Geluksdruiven –twaalf in getal) die worden gegeten één op elke klokslag  om 24:00 uur Oudjaarsavond. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie. Het is overigens een hele toer, om de druiven op elke klokslag naar binnen te werken,  maar gelukkig is er de heerlijke Cava (Spaanse ‘Champagne’) om de druiven weg te drinken. Net zoals in vele andere landen wordt Oud op Nieuw op de televisie uitgezonden waarbij een van de meest bekeken feesten, dat uitzendt vanaf Puerta del Sol in hartje Madrid

Nieuwjaarsduik
Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling, dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee, dus dat zit wel goed, als men aan het begin van het jaar op de Canarische Eilanden vertoeft. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen langs de middellandse zeekust zoals aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol; maar ook aan de Atlantische Oceaan en op de Balearen.
collage-navidad-3.jpgDriekoningen, cadeaus en optochten
De Día de Reyes wordt in Spanje nog steeds erg groot gevierd met o.a. grote optochten op 5 januari; en uiteraard de dag van de cadeaus op 6 januari.
Op 5 januari is het traditie, om naar een van de grote optochten te gaan: de ‘Cabalgata de los Reyes’ Tijdens deze bonte optochten is het niet ongewoon,  om naast verklede deelnemers ook dieren, zoals kamelen te zien, met name bij de grotere optochten in grote steden, zoals Madrid en Barcelona.
Uiteraard zijn ook de Drie Koningen: Melchior, Gaspar en Baltasar aanwezig die elk vanaf hun eigen praalwagen, ladingen snoep naar de kinderen gooien (waarbij deze soms met open paraplu’s het snoepgoed opvangen en snel wegstoppen in plastic zakjes).
In sommige plaatsen komen de Heilige Driekoningen eerst aan met een boot, waarna de optocht begint en vaak wordt de aankomst afgesloten met een vuurwerk-spektakel.
Het is traditie, dat kinderen de Driekoningen gedag zeggen en hun verlanglijstjes overhandigen.

Na al dit moois op 5 januari is het op 6 januari dan eindelijk tijd voor de cadeaus die aan de kinderen worden gegeven. Nou ja, gegeven... 's-morgens vroeg stormen de kinderen naar de kerstboom waaronder de cadeaus liggen, en met een beetje geluk... de geschenken die op de verlanglijstjes stonden. Op dat moment is er geen controle meer, worden de verpakkingen losgescheurd en ziet men vooral blije gezichten. Meteen daarna is het heel gewoon om op straat kinderen te zien die, onder toeziend oog van de ouders, hun nieuwe fietsen, stepjes, op afstand bestuurbare auto’s, voetballen, enz.. uitproberen. Die dag is het meteen ook heel gewoon, om het afval náást de vuilcontainers te zien staan, in plaats van erin.

Roscón de Reyes
Met de Driekoningen-festiviteiten is het ook gebruikelijk, om op 6 januari  te genieten van een Roscón de Reyes, een Driekoningen-gebak im de vorm vam een krans, vaak gevuld met slagroom en daarin twee verstopte geschenken. Het eerste geschenk is een figuurtje dat, als men dat in zijn/haar stuk taart aantreft, ervoor zorgt dat men ‘koning’/’koningin’ is op die dag. Als men echter het andere geschenk in zijn/haar stukje taart vindt, is men veroordeeld om volgend jaar de Roscón de Reyes te kopen (en te betalen!).

Winteruitverkoop
Is na 6 januari de kerstperiode voorbij, dan is het voorlopig even over en uit met festiviteiten. Voor velen echter begint het feest pas met de traditionele winteruitverkoop die van start gaat op de dag na Driekoningen.
Traditiegetrouw staan er op 7 januari rijen mensen voor de deuren van de filialen van El Corte Inglés, of andere winkels waarbij iedereen zo snel mogelijk naar binnen wil, om vooral de eerste te zijn om kleding, schoenen enz. tegen prijzen te kopen die tot wel 70% lager zijn.
In sommige delen van Spanje duurt de winteruitverkoop nog voort tot aan het eind van de maand. 
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-108.jpg 
 


Vanuit Moya wenst men u Zalig Kerstmis
800px-Ansicht_von_Moya_Gran_Canaria.jpgVideo:
    https://youtu.be/hSCJpgWb2Dc
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-128.jpg


Het licht van de Zweedse Lucia
en van de Canarische Lucía
verlichten al 52 jaar het Eiland

GRAN CANARIA - zondag 13 december 2015 - Op 13 december (in 2015 de derde zondag van de Advent) vindt op Gran Canaria in de gemeente Santa Lucia de viering plaats van de Feestdag van de Heilige Lucia vam Syracuse .

De kroning van de Zweedse Lucia op Canarias - jaarlijkse op de eerste zondag van de Advent  in de gemeente Santa Lucía  op Gran Canaria.- is een traditie die is begonnen in 1963, toen een matroos van de koopvaardij zich afvroeg,  waarom men hem - vanwege een staking  - niet naar Santa Lucia liet gaan, en hij van mening was, dat elke 13 december genoten moest kunnen worden van het feest dat zijn landgenoten identiek vieren in het Noorden van Zweden: ‘Lulea’.

Advent3-2.jpg
                                                           3de  zondag van de Advent.
Sindsdien zijn 52 jaar verstreken en heeft in de Templo Ecumenico in de toeristenwijk Playa del Inglés van de gemeente San Bartolomé de Tirajana tijdens een drukbezocht, twee uur durend evenement - op zondag 6 december 2015 -  de intocht plaats gevonden van de Koninginnen van het Licht.
De evenement is diep geworteld  in de Zweedse samenleving in het Zuiden van Gran Canaria en is op de Eiland officieel uitgeroepen tot Feest van Toeristisch Belang.                     
2014121413041695978.jpg                                                            VIDEO-FILMPJES:

                                              - https://youtu.be/QEezvl3RlD8
                                      - https://youtu.be/gOx7oS565n0

De twee uitverkoren jongedames komen, voorafgegaan door een escorte van hofdames dat hun komst aankondigt, de kerk binnen onder de klanken van een betoverend - Napolitaans - lied (beluister het op: https://youtu.be/XsCBZxpoqIc) en op: https://www.youtube.com/watch?v=mVJJd0NNkYE ):  in 2015  Lisa Stöl in een wit gewaad met een rode sjerp en een kroon met zes kaarsen; en Alba Cruz in Canarische klederdracht, met rok, bovenlijfje, en een sjerp in de kleuren van de Canarische vlag.

Bij het bereiken van het altaar, vervult de stem van de engelachtige Zweedse Lucia de hoofdrol met de interpretatie van een traditioneel lied van haar volk, wat dient als een opmaat naar de officiële kroningsplechtigheid die op zondag 28 november 2015 is bijgewoond door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, de minister van toerisme, Inés Jimenez en de honorair consul van Zweden, Kristin Ann Ekstrand.

151211_gc_santaluciacab2-1.jpg
                             'Lucía'                       Antonio Morales                         ' Lucia'
                                                               Video-filmpje:
                                                 https://youtu.be/dAMGrZOQvlg


lucias.jpg LUCIAS_SUECA_Y_CANARIA_EN_LAS_FIESTAS_DE_SANTA_LUC_A.jpg

                                    2007                                                        2014
                                                    Eerdere Lucías en Lucia's.
“Deze ceremonie dient om een band van sociale cohesie te vormen, in het samenleven van de twee gemeenschappen, de Zweedse en de Canarische, die zich ruim een halve eeuw verenigt als basis van een verschijnsel wat men toerisme noemt, destijds geheel onbekend,” zo heeft Morales opgemerkt, na toegezegd te hebben te zullen blijven samenwerken met de Gemeente Santa Lucía en het Patronato Reina de la Luz (Bestuur van de Koningin van Het Licht) om deze traditie in ere te blijven houden, waarvan  in 2015 op zondag 29 november  (de eerste Zondag van de Advent) het hoofdevenement heeft plaatsgevonden in de gemeente Santa Lucía.

Het slot van het evenement wordt verzorgd door het koor van de Zweedse Kerk op Gran Canaria, dat na het uitvoeren van diverse traditionele Scandinavische liederen, iedereen heeft verrast met de interpretatie van de villancico (het kerstlied) van Benito Cabrera: ‘Vamos cantemos, somos 7’ (te beluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=o-uhQVNuUbQ  en vertederend op; https://youtu.be/veiTdx8EELk); een bewijs temeer, van de integratie in de Canarische cultuur van de Zweedse gemeenschap zoals die verblijft op het Eiland.
SwedenLukerea.jpg Kallax-Lulea-Airport10.gif
                                                                     Lulea (Zweden).
luleatown.png
Inés Jiménez heeft het belang benadrukt van het zo lang levend houden van deze verbroedering, “met een duidelijk  inzet voor  benadrukken van menselijke waarden met deze prachtige gewoonte, die het mogelijk maakt, dat hetzelfde licht wat schijnt in de Zweedse winter, ook voor ons als gids dient op Gran Canaria.”

Sinds de matroos Musber de processie in de gemeente Santa Lucía organiseerde, viert men telkens in december een bewogen verbroedering tussen deze twee, duizenden kilometers van elkaar gescheiden, gemeenschappen, want ze delen een gemeenschappelijke viering.
Dalahst_i_avesta.jpg a3549d4f66a234f5897334417b855e25.jpg                                                                    Dala paarden.
invig4-300x199.jpg

   Het 'Dala Hästen'-monument in San Agustín (San Bartolomé de Tirajana - Gran Canaria).

De aanwezigheid van de Zweedse samenleving is op Gran Canaria zo sterk, dat de Scandinavische gemeenschap de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in  het Zuiden van Gran Canarai een standbeeld heeft geschonken van het Caballo Dalecarli ( een kleinere versie van het standbeeld van het paard Dalahäst in de Zweedse Gemeente Dalarna, wat symbool staat voor de Scandinavische Staat).
Zweden waren pioniers van het toerisme in het Zuiden van Gran Canaria; jaarlijks reist ruim een  half miljoen Zweden naar de Canarische Eilanden, met als voorkeursbestemming Gran Canaria en dan met name  naar de kust van San Agustín in San Bartolomé de Tirajana.

In de jaren ’60  maakten de Zweden nog een tamelijk exotische reis; voordat ze voet op Canarische  bodem konden zetten, moesten ze een tussenlanding  maken in Casablanca (Marokko) voordat men op Spaans grondgebied kwam.

Geschiedenis
Maar de geschiedenis van de Zweden op Canarias begint al veel eerder. Zeker is dat de komst en de toename van het toerisme een stempel gedrukt heeft op eilanden zoals Gran Canaria, en andere plaatsen, zoals het eiland Tenerife, zo was er sinds eind 18de eeuw een consulaat, dat in mei 2000 is gesloten wegens bezuinigingen, toegepast door de Zweedse Regering, waardoor de diplomatieke overheidsactiviteiten verhuisden van het consulaat in Las Palmas naar de Zweedse Ambassade in Madrid.

Maar nog altijd blijft de komst  naar de Eilanden groot: Tenerife heeft  in 2013 de aankomst geregistreerd van 152.454 Zweedse toeristen , en dat was niet het enige, zo telde  Lanzarote de aankomst van 35.924 Zweden; Fuerteventura 53.132 en La Palma  462 Zweden. Maar bij deze cijfers is Gran Canaria het eiland dat de voorkeur geniet van de Zweden, waar met hun komst naar het eiland alleen al in 2013 maar liefst  333.138 Zweden een record vormden.

Los Cristianos (Tenerife) een badplaats voor Zweden
In 1957 is een groep jonge Zweedse  mindervalide personen-  die de halve wereld is rondgereisd op zoek naar een warme locatie, aangekomen in een havenplaats, met de naam: Los Cristianos (Tenerife).
Tegenwoordig is dit wereldwijd  de grootste bestemming voor het ontvangen van reizigers met een beperkte mobiliteit. De bebouwing en de stranden van Los Cristianos zijn - dankzij deze Zweden - de meest toegankelijke van Spanje. De aanwezigheid van deze eerste kolonies van het aangepaste toerisme  heeft niet alleen in het Zuiden van  Tenerife een nieuwe vakantievorm te zien gegeven, maar was het begin van wat tegenwoordig de gehele toeristische industrie is.

De Heilige Lucia
Lucia van Syracuse (volgens traditie 283-304) is een christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door katholieke en orthodoxe christenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige katholieke heilige die ook vereerd wordt door de lutheranen in Scandinavië, in vieringen die veel voorchristelijke elementen van een joelfeest voor de zonnewende hebben behouden.

De naam Lucia is afgeleid Latijnse  lux, dat licht betekent. Dit komt terug in de naamdag 13 december, die in de oude, juliaanse kalender de kortste dag van het jaar was. Vanwege de legende over de uitgestoken ogen is Sint Lucia de beschermheilige van blinden en opticiëns. Daarnaast is ze de beschermheilige van elektriciens, prostituees en zieke kinderen. Ze wordt door katholieken aangeroepen voor genezing van slechtziendheid, halspijnen, blindheid en versterkte bloedingsneigingen.

Legende
Volgens de legende leefde Sint Lucia in de tijd van de christenvervolgingen door keizer Diocletianus  (regeerde van 284 tot305). Ze was de dochter van een Romeins burger in Syracuse, die haar vader op jonge leeftijd had verloren. Haar moeder, Eutychia, leed al vier jaar aan dysenterie. Beide vrouwen brachten een nacht biddend bij de tombe van de christelijke heilige Sint Agatha door, de beschermheilige van Catania. Aan het einde van de nacht verscheen de heilige voor Lucia in een visioen. De heilige voorspelde Lucia daarin dat zij de glorie van Syracuse zou worden, zoals Agatha dat van Catania was. Ook was haar moeder terstond op wonderbaarlijke wijze genezen.

Eutychia regelde een heidense echtgenoot voor haar dochter, maar Lucia haalde haar moeder over, het huwelijk niet door te laten gaan en de bruidsschat als aalmoezen onder de armen te verdelen. Lucia had Christus als bruidegom gekozen en wilde eeuwig maagd blijven. De beoogde echtgenoot kwam op de hoogte van het uitdelen van de bruidsschat. Hij gaf Lucia daarop als christen aan bij de magistraat Paschasius. Deze verzocht haar een offer aan de keizer te brengen, wat ze weigerde. Daarop werd ze veroordeeld tot tewerkstelling in een bordeel, maar op wonderbaarlijke wijze bleken de wachters haar niet te kunnen afvoeren, ook niet,nadat men een ossenspan had ingezet. Later probeert men haar levend te verbranden, maar ook van de brandstapel leek zij geen last te hebben. Daarop werd ze met zwaardsteken om het leven gebracht. De fatale wond zou zijn toegebracht door met een zwaard door haar hals te steken.

Een andere legende verhaalt hoe Lucia haar ogen verloor. Eén versie van dit verhaal is dat een heidense minnaar naar haar hand dong. Hij maakte haar een compliment over haar mooie ogen, waarna ze haar ogen uitstak en hem deze toezond op een schaal, met de boodschap haar verder met rust te laten. Op wonderbaarlijke wijze bleef ze echter in staat te zien. In andere versies van de legende worden haar ogen uitgestoken bij haar marteldood. Beide versies komen in heiligenlevens ouder dan de 14e eeuw niet voor en zijn daarom waarschijnlijk een latere toevoeging.  (Lees meer op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_van_Syracuse).
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-50.jpg 


Kerstwens van Leonor en Sofía

SPANJE - maandag 7 december 2015 - Hunne Koninklijke Hoogheden Felipe en Letizia hebben in 2015 gekozen voor een foto van hun dochters Princesa Leonor en de Infanta Sofía om fijne feestdagen te wensen; de kerstwens is gepubliceerd op de internetpagina van La Casa Real (het Koninklijk Huis) samen met die van Hunne Koninklijke Hoogheden Juan Carlos en Sofía.

Het is hun tweede Kerstmis als koningspaar, dat Don Felipe en Doña Letizia hebben gekozen voor een tweeluik dat op de voorzijde een close-up heeft van de Prinses van Asturië en de Infanta (Erfprinses) die  - elkaar knuffelend - lachend in de camera kijken; de foto is gemaakt in het Koninklijk Paleis in Madrid door het fotografen-team van het Casa del Rey (Koningshuis). Zie:

http://www.casareal.es/ES/ArchivoMultimedia/Paginas/archivo-multimedia_galerias-de-fotos-detalle.aspx?data=161338
leonorsofia.jpg
2015_felicitacion_navidad_reyes_ca_2.jpg
Het is niet de eerste keer dat Don Felipe en Doña Letizia zich op de achtergrond houden met hun kerstwens. In 2010, toen nog als Prinselijk Paar van Asturië, hebben ze de hoofdrol aan hun dochters gegund. Enkele jaren daarvoor - in 2006 -  was de absolute hoofdrol weggelegd voor Leonor (Sofía is geboren in 2007), toen ze amper een jaar oud was.

Video van de eerste kersttoespraak (in 2014) van Koning Filips de Zesde van Spanje: https://youtu.be/4YUBDDTEHJU

In hun wensen van dit jaar wensen de Koning, de Koningin, en hun dochters, in het Spaans en in het Engels: “Feliz Navidad y un Próspero Año Nuevo 2016. "Cada día hay un motivo para la esperanza y la armonía en nuestros corazones. Que los ideales de la Navidad iluminen siempre ese camino" ( “Gelukkig  Kerstmis en een Voorspoedig  Nieuwjaar 2016.” “Elke dag is er reden voor hoop en harmonie in onze harten. Dat de idealen van  Kerstmis altijd deze weg mogen verlichten”)  zo staat te lezen in het handschrift van de Koning die ondertekend met 'Felipe R' (Felipe Rey), net als zijn echtgenote, 'Letizia R' (Letizia Reina). Ook Leonor en Sofía hebben de kerstwens ondertekend.
2015_felicitacion_navidad_rjc_rs_1.jpg2015_felicitacion_navidad_rjc_rs_2.jpg

Op hun beurt wensen de Reyes Don Juan Carlos en Doña Sofía  de Spanjaarden Kerstmis in  een aparte boodschap, zoals in de afgelopen jaren gebruikelijk is en zoals men al heeft gedaan in 2014, het eerste jaar waarin Felipe VI de Koning van Spanje is.

En de traditie volgend, hebben zij in 2015 gekozen voor een wens met een kunstwerk in plaats van een portretfoto van beiden; en wel voor het  schilderij  'El nacimiento de Jesús' (‘De Geboorte van Jezus’), van Bernardino Luini, dat zich bevindt in het  Real Monasterio de la Encarnación.   Op de achterzijde van de kerstwens beperken Don Juan Carlos en Doña Sofía zich tot het wensen van: ‘”Felices Pascuas y Año Nuevo 2016” ("Gelukkig  Kerstmis en Nieuwjaar 2016",) met de handtekeningen van beiden.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-16.jpg 


 

Een groep vrienden verenigt Canarias
door middel van belenes navideños (kerststallen)

CANARISCHE EILANDEN - maandag 7 december 2015 - Een groep vrienden heeft het initiatief genomen de eilanden van de Canarische Archipel deze Kerst te verenigen door het plaatsen van belenes (kerststallen) op het hoogste punt van elk eiland.

Het idee: 'Ocho islas unidas por ocho belenes' (‘acht eilanden verenigd door acht kerststallen’) komt van dezelfde groep die in 2014 een Belén (kerststal) op de Pico del Teide heeft geplaatst, als zijnde de hoogst gelegen van Spanje en de Wereld, zo staat in een begeleidend bericht te lezen.

De uitvoerder van het idee - de uit Telde afkomstige Francisco Ascanio - laat weten, dat men in 2015 iets nieuws wilde doen en het leek de vrienden een goed idee, om gelijktijdig (op zaterdag 5 december 2015 om 14:00 uur) een Belén (kerststal) te plaatsen op elk eiland en zo, “de hoogste bergtoppen te bekronen”.
navid.jpg“Ons doel is een gebaar te maken voor een zo bijzonder moment als Kerstmis, met een heel mooie traditie, zoals het plaatsen van een portal de Belén (kerstgroep) We willen dat ook combineren met het prachtige landschap van onze eilanden en onze passie voor de bergen," laat Ascanio weten.
belen-teide-canario1--644x362.jpgDe groep die een biologisch afbreekbare kerststal heeft geplaatst op de top van de Teide, poseert voor de foto,  om daarmee in het Guiness Book of Records te komen.
In totaal hebben vanuit Gran Canaria een twintigtal vrienden aan het project deelgenomen en van dit eiland uit zijn de respectievelijke expedities gecoördineerd om de bergtoppen van de eilanden te bekronen met een biologisch afbreekbare Belén (kerststal).

De belenes (kerststallen) zijn geplaatst op de:
- Pico de las Nieves - Gran Canaria (1.949 meter);
- Pico de la Zarza - Fuerteventura (807 meter);
- Peñas del Chanche - Lanzarote (670 meter);
- Pico Las Agujas - La Graciosa (266 meter);
- Pico del Teide - Tenerife (3.718 meter);
- Pico  Garajonay - La Gomera (1.487 meter);
- Roque de los Muchachos - La Palma (2.426 meter);
- Malpaso - El Hierro (1.501 meter).
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-17.jpg  


kerst-verlichting op het Casa Palacio
58.000 LED-lampjes verlichten
de vestiging van het Cabildo

LAS PALMAS GRAN CANARIA - Día de la Constitución, zondag 6 december 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op zaterdag 5 december 2015 de kerstverlichting op haar vestiging ontstoken, 58.000 energiezuinige LED-lampjes zetten het Casa Palacio in Las Palmas de Gran Canaria in een gloedvolle kerstsfeer, samen met een kerstboom (een dennenboom die afkomstig is uit het gebergte van het Eiland) en een 30 m² grote kerstgroep - met 500 figuurtjes, die is samengesteld door Fernando Benites - in de vitrine in de gevel vormen het buitengewone Canarische kerstdecor van dit overheidsgebouw op de hoek van de Calle Pérez Galdós en de Calle Bravo Murillo.

In de kerstgroep (kerststal, zo u wenst) ontwaart men specifiek Canarische locaties zoals de stadswijk Vegueta, de Kathedraal van Santa Ana en het plein met het Bisschoppelijk Paleis plus het Historisch Archief; maar ook de omgeving van het Plaza del Pino in Teror.
luz-navidad-1.jpg
                                                                      VIDEO:
                                           https://youtu.be/HKzSKozzgmU
Advent1-2-1.jpg Advent2-1.pngEn daarmee is dan de kerstsfeer ook op de Eilanden nagenoeg compleet, met elke zichzelf respecterende Gemeente, winkelcentrum, markthal en menig openbare locatie, die getooid is met kerstverlichting, de nodige kerstgroepen en andersoortige kerstdecoratie.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-9.jpg  


Het is al Kerstmis op het  Las Canteras-strand

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  vrijdag 4 december 2015 - Kerstmis met  22º Celsius onder de zon en met het geruis van de branding op de achtergrond... op het Las Canteras-strand in de hoofdstad van Gran Canaria is (voor het tiende jaar op rij) nabij ‘La Puntilla’ ter hoogte van het Plaza de Saulo Torón - tot 6 januari 2016 - de zand-kerstgroep te bewonderen. Men kan er als ‘entree’ een donatie doen die bestemd is voor de vier hoofdstedelijke voedselbanken.

De creatie van de zandkerstgroep in een Canarisch landschap is vervaardigd door een groep van 20 internationale zandbeeldhouwers die, in negen dagen tijd, in opdracht van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, zeven kerstvoorstellingen hebben samengesteld:
- de Geboorte.
- de Ster van Bethlehem;
- de Driekoningen
- de grote centrale Fontein
- het Kasteel
- het Canarische landschap.
De zandsculptuur is 75 meter lang en 30 meter breed.
INAUGURACIONBELEN.jpg
1449243306624.jpg

1449243303145.jpg 1449243182942.jpg
1449243254259.jpg 1449245045718.jpg
1449243001788.jpg 1449243303621.jpg
De organisatie verwacht ruim honderdduizend bezoekers. Bovendien heeft het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria op het sociale netwerk Instagram een fotowedstrijd uitgeschreven, om bekendheid te geven aan deze kerststal
(zie: https://www.instagram.com/visitgrancanaria).
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-2.jpg 


Begin Adventstijd 
22 Canarische kerstliederen

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 27 november 2015- U heeft vandaag en morgen nog de tijd, om traditioneel op eerste zondag van de Advent -  29 november 2015  - uw adventskrans in orde te maken, voor het ontsteken van kaars nummer een.

Mocht u met Kerstmis op de Eilanden verblijven, weet dan… dat een andere Kerst, beslist geen mindere Kerst hoeft te zijn.

Advent1.jpgEn om alvast in de juiste Canarische Kerst-sfeer te komen, kunt u 22 nieuwe kerstliederen  beluisteren;  70 minuten genieten van een advent/kerstviering met een waar Canarisch gevoel:
hqdefault-16.jpg
                                                               VIDEO:
    https://www.youtube.com/watch?v=SneEWazQ6xA&list=PLEZenxakm_3eReBcxIP9hv6UERUUpC1bw

In elk geval wensen wij u, aan het begin van de voorbereiding op Kerstmis, alvast veel luisterplezier met een gezegende Advent.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-245.jpg


Atlantische Kerst

Een andere Kerst hoeft nog geen mindere kerst te zijn
Canarias heeft vanuit haar geschiedenis een unieke kersttraditie

CANARISCHE EILANDEN - 26 december 2014 - Canarias is een Atlantisch gebied, ver weg van Europa, naast Afrika, en wordt gekenmerkt door een voorgeschiedenis en geschiedenis die in vele opzichten anders is aan die welke men beleeft in Spanje. Dit samen leidt tot een aantal tradities die verschillen van de rest van Spanje. En dit is ook te zien aan een aantal kerstgewoonten, hoewel er veel verloren zijn gegaan door de eeuwen heen. Dus bestaat er een Canarische Kerstmis waarbij de echo's en de beelden uit het verleden worden gemengd met het heden.

De Ranchos de Pascua zijn een van de meest karakteristieke uitingen van Kerstmis op de Archipel, vooral op Lanzarote, Fuerteventura en op enkele locaties op Gran Canaria. De oorsprong ervan gaat terug naar de feitelijke Ranchos de Ánimas, waarvan het doel geen ander was, dan het inzamelen van giften en aalmoezen voor het houden van H. Missen tot eer van de overledenen, na voorafgaande betaling door de parochianen.

kerstcanarias.jpgNa verloop van tijd werd deze gewoonte gebruikt voor het verheerlijken van de geboorte van Jesús (Jezus), zonder daarbij het klaaglijke van het gebruik te verliezen.

Het is merkwaardig, dat er in een grondige studie van de Canarische tradities, zoals die van Maximiano Trapero, vooral met betrekking tot orale en muzikale tradities, een gemeenschappelijke band is aangetroffen tussen de aard van deze Ranchos de Pascua en enkele historische verwijzingen over de liederen van de oerbewoners, die onze tijd hebben bereikt. De geschiedkundige noemt een kroniek uit de Conquista (Spaanse Verovering) die verwijst naar de Canario’s als “dat het minzame mensen waren en, dat hun liedjes, kort en zielig, als een klaagzang waren, die medelijden opwekten bij de toehoorders.” De deskundige zegt, dat er geen directe relatie tussen die liedjes en de Ranchos de Pascua vastgesteld kan worden; maar, dat er  een vaag verband lijkt te zijn. Trapero merkt ook op, “dat er in de Spaanse kerstviering niets is, wat daarop lijkt”.

Los Ranchos de Pascua zijn ook nauw verbonden met de zogenoemde misas de luz (lichtmissen) , de negen nachten tussen 16 en 24 de december, dit wil zeggen tot aan de Natividad (Geboorte). Sommige studies merken op, dat de conquistadores (Spaanse veroveraars) deze missen gebruikten, om een paralell te trekken met bepaalde rituelen van de oerbewoners en zodoende de antieke bevolking van de eilanden gemakkelijker konden kennen. Weer kruisen de wegen van verleden en heden elkaar.

Rancheros mayores
De genoemde Ranchos de Pascua komen sterk terug in de annalen van de Canarische Kerst, vooral op eilanden zoals Lanzarote, waar deze vertegenwoordigd waren in dorpen zoals Tao, La Vegueta, Tías, Guatiza, Tiagua, Tinajo, Tías en Haría, hoewel men ze de laatste tijd ook tegenkomt in San Bartolomé en in Teguise. De Rancho van Teguise bestaat uit vier delen (Corrido, Saltos, Desechas en Pascua) en bewijst eer aan de figuur van Juan Crisóstomo. Een katern van hem, gedateerd in 1897, en bewaard door zijn echtgenote, maakt het mogelijk zijn nalatenschap te redden. In het geval van San Bartolomé, is een van de bekende namen Juan García, bijgenaamd ‘El Jariano,’ omdat hij afkomstig is uit de gemeente Haría, in het Noorden van het Eiland.

De onderzoekers Moïses Aday Domínguez en María del Carmen Brito merken op, dat op Gran Canaria de traditie van Los Rancheros voornamelijk plaatsvindt in o.a. La Aldea, Teror en Valsequillo “Deze groeperingen,” zo vertellen ze, blijken vaak geleid te worden door de zogenoemde rancheros mayores; een figuur, die democratisch werd gekozen, of in sommige gevallen werd het geërfd en ging het over van vader op zoon. Op Fuerteventura begonnen de Ranchos de Pascua te verdwijnen in de jaren vijftig maar overleven ze in Tetir en Tiscamanita.

De relatie tussen wat het gewone volk wilde en de orde die de kerkelijke instelling wilde vestigen bij het aanpakken van hun eigen kerstvieringen, geeft aanleiding tot veel anekdotes van allerlei soort op de Archipel. Een van de meest bekende en opvallendste heeft zich voorgedaan in het gehucht Femeés (gemeente Yaiza, Lanzarote). De parochianen hadden, naar men zegt, de gewoonte met luid gefluit het moment te begroeten waarop men de Nacimiento del Niño Jesús (Geboorte van het Kindje Jezus) vierde.

Aan het begin van de 29ste Eeuw kwam er een priester in het dorp die op resolute wijze een eind wilde maken aan datgene wat hij ongeschikt achtte. Maar hij stuitte op de tegenstand van veel bewoners. Een van hen begon te fluiten tijden het besapiés (kussen van de voeten) en, zonder na te denken, mepte de pastoor hem op zijn hoofd met het beeldje van Niño Jesús (het Jezus-kindje). Deze anekdote is opgetekend door de schrijver en geschiedkundige Isaac Viera en leeft voort in de eilandherinnering in de vorm van anonieme dichtregels: “ Mijnheer pastoor deelde een klap uit met de pasgeborene vanwege de verhitte sfeer die ontstond door het silbío (gefluit)".

La Navidad (de Geboorte = Kerst) en de vieringen ervan nemen verschillende vormen en herkomst aan, al naar gelang men zich op de Archipel begeeft.

Op het eiland Tenerife, bijvoorbeeld, houdt men de traditie levend van Los Divinos (De Goddelijke), die door universiteitsstudenten is uitgedragen naar andere eilanden van de westelijke provincie, in het bijzonder naar La Palma, waar groepen met snaarinstrumenten hun akkoorden laten klinken in de straten, terwijl de bewoners ze voorzien van snoep, warme chocolademelk, likeur en zelfs arepas (maïskoeken), als ze bij hun huizen voorbijkomen.

In het andere uiterste van Canarias, op La Graciosa, een Archipel binnen de Archipel, klinkt la Navidad (de Geboorte) bij door de families Guadalupe,Toledo, of Páez, in het leven geroepen tijdelijke parrandas (fuifnummers, uitgaanders/feestvierders). Zoals men kan vaststellen, heeft la Navidad (de Geboorte = Kerst) duizend geluiden en duizend kleuren op de Atlantische eilanden.

De genoemde Rodríguez’ en Brito’s vallen ook op binnen de tradities van de “nieuwe jaren”, die van gemeente tot gemeente variëren, maar die allemaal het ‘van huis naar huis trekken’ gemeen hebben, uitgerust mett timples, luiten, trommels, gitaren en de typische flessen anijslikeur.

En men omhelst de Belén (kerstgroep)
De belenes (Bethlehems = kerstgroepen) zijn dezer dagen de andere grote hoofdrolspelers op Canarias. De aanwezigheid ervan in alle huizen op de gehele Archipel werd gemeengoed in de loop van de 18de Eeuw.

Domingo J. Navarro meldt, dat in het begin van de 19de eeuw, "er maar weinig woningen waren die niet hun nacimiento (kerststal) hadden in de vorm van een rots, met veel grotten en vervaardigd uit de wortels van suikerriet [...] en papier-maché.”

Manuel Hernández benadrukt in zijn boek ‘Fiestas y creencias canarias en la edad moderna’ (‘Feesten en Canarische overtuigingen in de moderne tijd’), dat de rijkste families hun kerststallen uit Italië lieten komen, omdat die opvielen door hun de verfijning van de figuren. De smaak van de Canario’s voor deze portales (kerststallen) vertaalt zich op dezelfde wijze in publieksevenementen, waarnaar men uitkijkt, en die gevolgd worden. Een bewijs daarvan is, bijvoorbeeld, de kerstgroep uit zand op het Las Canteras-strand in Las Palmas de Gran Canaria, of de kerstgroep welke men jaarlijks opstelt in Yaiza, waarin men aspecten van de geografie en de etnografie van deze gemeente op Lanzarote toont via de plattelands- en maritieme scènes.

La Navidad (de Kerst) op Canarias is als het - Bijbelse - ‘zout der aarde’, ofwel: Een andere Kerst hoeft nog geen mindere kerst te zijn.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


 

kaart_canaria-5-57.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--404.jpg

zon-116.jpg