site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl
'GRAN CANARIA ACTUEEL'... » GESCHIEDENIS » AANVAL FRANCIS DRAKE

bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-114.jpg

d-112.jpg


Herdenking van La Batalla de La Naval

LAS PALMAS D E  GRAN CANARIA - zondag 17 oktober 2016 - De tuinen van Castillo de La Luz hebben een nieuwe herdenking te zien gegeven van de Slag van 6 oktober 1595, waarin de soldaten van de artillerie en de burgers van Las Palmas de Gran Canaria tegenover de corsario (piraat) Francis Drake stonden, die was gekomen met de bedoeling het Eiland te veroveren voor de Engelse Kroon.

De ceremonie, waarmee men eer heeft bewezen aan de gevallenen in die heroïsche slag welke ongetwijfeld de loop van de geschiedenis heeft veranderd van de stad en het Eiland, had als onbetwiste hoofdrolspeler het Regimiento de Artillería Antiaérea, número 94 (Luchtafweer Regiment van de Artillerie, nummer 94), waarvan de stafchef - kolonel Jesús Antonio Peñas - werd uitgeroepen tot leider van de vesting. En ook met de explosie, waarmee men een punt zette aan het eind van het ritueel.
conmemoracian-batalla-naval-16_g-1.jpgDe ceremonie die heeft plaatsgevonden in het kader van de festiviteiten van La Naval - die zijn doorgegaan tot aan 16 oktober 2016 - zijn voorgezeten door de tweede locoburgemeester Inmaculada Medina, die de burgemeestersstaf heeft overhandigd aan de kolonel van het regiment, uit naam van burgemeester Augusto Hidalgo; de wethouder van het district Isleta-Guanarteme, Sergio Millares; de voorzitter van het feest-comité van La Naval, Francisco Peña, en een groep civiele en militaire autoriteiten die de plechtigheid hebben bijgewoond. Onder wie een bataljon reservisten.
conmemoracian-batalla-naval-2_g.jpg

conmemoracian-batalla-naval-5_g.jpg
De officiële kroniekschrijver van Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Laforet, was belast met de uitleg aan de groep bewoners en toeristen die naar de plechtigheid gekomen waren, en die met enthousiasme applaudisseerden bij het defilé van de soldaten, welke de betekenisvolle slag tegen de toenmalige vijand - Engeland - 421 jaar later her-opvoerden tegenover het Castillo de La Luz. Het enige zichtbare element, hoewel behoorlijk aangepast, van die slag in  het zand dat toen La Isleta was.
conmemoracian-batalla-naval-4_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-6_g.jpg
conmemoracian-batalla-naval-7_g.jpg
conmemoracian-batalla-naval-8_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-10_g.jpg
conmemoracian-batalla-naval-12_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-13_g.jpg
De kolonel Jesús Antonio Peñas benadrukte in zijn toespraak, “de alliantie tussen het leger en de bevolking,” tegen de invasiepoging van de Engelse corsair (piraat) en de trots van het regiment in het blijven van een bastion in de verdediging van de stad. “ Ik zal blijven werken op het niveau van de civiele en militaire gouverneurs die me zijn voorgegaan,” zei hij met de burgemeestersstaf al in de hand, wat door de volledige Gemeenteraad moet worden ondertekend.

conmemoracian-batalla-naval-15_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-14_g.jpg
 conmemoracian-batalla-naval-18_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-16_g-2.jpg
conmemoracian-batalla-naval-19_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-20_g.jpg

conmemoracian-batalla-naval-24_g.jpg

conmemoracian-batalla-naval-22_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-24_g.jpg
De tweede locoburgemeester, Inmaculada Medina, benadrukte op haar beurt, dat de agressie van de Engelse corsair (piraat) Frances Drake op de stad, “het karakter van haar burgers heeft gesmeed.”

“Dat deden strijders, vechters, en ondernemers,” heeft ze opgemerkt alvorens te laten weten, dat de doelen nu niet zijn te vechten tegen de vijand die van buiten komt, maar tegen de werkloosheid, als product van de crisis.
conmemoracian-batalla-naval-26_g.jpg
conmemoracian-batalla-naval-25_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-27_g.jpg
 conmemoracian-batalla-naval-29_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-28_g.jpg

De burgemeester van Leiderdorp
En in dat opzicht, heeft zij het gebaar geprezen van de burgemeester van Leiderdorp, Driessen-Jansen, die in juli  het 417-jarig bestaan van de aanval van haar landgenoot Van der Does de stad Las Palmas de Gran Canaria bezocht en de Canario’s geëerd heeft die bij de verdediging zijn omgekomen.
conmemoracian-batalla-naval-1_g.jpg conmemoracian-batalla-naval-30_g.jpgMedina heef aangegeven dat wat de volkeren van Europa moeten herstellen de vriendschap is, de samenwerking, en de eendracht om gezamenlijk te werken,” met burgers die van honger uit hun land vluchten.
Tollos_en_salsa_de_Mojo_con_papas_arrugadas.jpg
                                                               Tollos en salsa.
tollos.jpg tollos0735.jpg tollosdetejina_zps8d21101a.jpg
En als voorbeeld van die samenwerking noemde ze de bewoners van La Isleta, die eveneens “een angel hebben uitgeworpen,” en die, “een plato de tollos en salsa (schotel met stukjes in de zon gedroogde doornhaai, of Mako-haaiensoorten, in saus) hebben aangeboden.
000islas-canariaslogo-139.jpg


De burgemeester in Los Jardines de La Luz
bij de herdenking van de 420ste verjaardag
van de Batalla de La Naval

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 12 oktober 2015, Día de la Hispanidad - Op zaterdagmiddag 10 oktober 2015 heeft de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, in de Jardines del Castillo de La Luz (Tuinen van het La Luz-kasteel), de plechtigheid bijgewoond waarmee men de 420ste verjaardag van de Batalla de La Naval (Slag om de Marinehaven) heeft herdacht; een evenement, dat onderdeel uitmaakt van de festiviteiten in het kader van de patroonsfeesten van Nuestra Señora de La Luz (O.L. Vrouw van het Licht) welke men een week lang viert in de stadwijk La Isleta.

De ceremonie is ook bijgewoond door de wethouders Mario Regidor en Roberto Santana; door leden van de Gemeenteraad; en bovendien door de Gedelegeerde van de Spaanse Regering in de provincie Las Palmas, Luis Molina.
FiestasLaNavalAyt3-660x330.jpg
presentacin-batalla-del-lago-de-maracaibo-14-638-1.jpgFrancis Drake
Een squadron van het Regimiento de Artilleria Antiaérea 94 (94ste Regiment Luchtafweergeschut) heeft deelgenomen aan deze herdenking waarmee men de overwinning van het Spaanse Leger en de stadsmilities viert die in 1595 de aanval hebben afgeslagen van de Engelse corsario (piraat) Francis Drake in de baai van Las Isletas.
presentacin-batalla-del-lago-de-maracaibo-16-638.jpgBanier
De burgemeester heeft, na het inspecteren van de daar opgestelde troepen, het hijsen van de banier bij het Castillo de la Luz bijgewoond; het fort, dat - dankzij haar artillerie (afweergeschut) beslissend was in de overwinning van 1595 - wat reden is voor de Kolonel van het huidige Regiment Artillerie, om de burgemeester de eretitel te verlenen van: Gouverneur van het Castillo de La Luz (Kasteel het Licht).
presentacin-batalla-del-lago-de-maracaibo-27-638.jpgToespraak
Hidalgo heeft in een korte toespraak de heldendaden van de militairen en burgers geprezen die 420 jaar geleden hun land gezamenlijk hebben verdedigd tegen de indringer. “Het was 420 geleden - in een stad die iets meer dan honderd jaar oud was - een gebaar van moed, wat diende om onder de toenmalige bewoners een gevoel van waardigheid en solidariteit te kweken, dat men van generatie op generatie heeft overgedragen tot in onze dagen,” zo heeft de eerste burger verklaard tegenover het op zaterdagmiddag aanwezig zijnde publiek in Los

Jardines de La Luz.
12046753_1696461637255340_6331366652484145745_n.jpg
e161.jpg
Kranslegging en parade
Na de kranslegging bij de gedenksteen die herinnert aan de verdedigers van de stad in La Batalla de La Naval (de Slag om de Marinehaven), heeft het Regimiento de Artillería 94 diverse kanonschoten gelost.
1413076301271.jpg
Met de militaire parade, waarmee de banier is overgebracht van het Kasteel naar de La Luz-kerk, is deze herdenking afgesloten.
AAAAAAislas-canarias-84-99-10.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-35.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--441.jpg