site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-307.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-88.jpg


Logo_brexit_new_size2.png

Canario’s in Manchester,
verenigd vanwege de Brexit

De Canarische Regering bestudeert maatregelen
om de bevolking van de eilanden
die in het Verenigd Koninkrijk woont,
te ondersteunen

Er zijn ongeveer 2.700 Canario’s die wonen in het Verenigd Koninkrijk

MANCHESTER -  zaterdag 20 januari 2018 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, is deze week naar het Verenigd Koninkrijk afgereisd, om Canario’s in Groot Brittannië te ontmoeten, aan wie hij heeft overgedragen dat de Canarische Regering maatregelen aan het bestuderen is om de gevolgen die de Brexit voor hen zal hebben, te verzachten voor de economie van de Deelstaat Canarias.

Clavijo heeft bevestigd, dat hij de onderhandelingen tussen Londen en Brussel nauwlettend in de gaten houdt en acties analyseert om de uitwerking ervan te minimaliseren, "niet alleen voor de Canarische economie, maar ook voor de 2.700 Canario’s die momenteel in Britannië verblijven". Voor de EU onderhandelt de met de Medalla de Oro de la Comunidad Canaria (Gouden Medaille van de Deelstaat Canarias) onderscheiden, Michel Barnier.

fernando-clavijo-canarias-k0uD--620x349abc.jpg                                  Tweede van links: Fernando Clavijo.
Tijdens een ontmoeting met een vijftigtal Canario’s in Manchester (Engeland) heeft de president een bericht van ‘rust’ afgegeven, voor de mogelijke gevolgen van de ontkoppeling van het Verenigd Koninkrijk voor de rest van het communautaire blok.

Clavijo vertrouwt erop, dat het exit-proces ‘normaal’ zal plaatsvinden en geen negatieve gevolgen zal hebben voor degenen,” die al jarenlang ‘zijn geïnstalleerd’ in het Verenigd Koninkrijk.” De ontmoeting met  de Canarische president heeft plaatsgevonden in restaurant ‘La Bandera’ in Manchester, dat wordt beheerd door een restauranthouder in Puerto de la Cruz (Tenerife), zie: http://www.abc.es/espana/canarias/abci-restaurante-seduce-manchester-mojo-canario-y-papas-arrugadas-201610190252_noticia.html,

restaurante-canario-inglaterra-kHjB--620x349abc.jpgwat een artikel is over de resultaten van enkele Canario’s van  El restaurante que seduce Manchester con el mojo canario y las papas arrugadas (Het restaurant dat Manchester verleidt met Canarische saus  en gerimpelde aardappelen), dat geleid wordt door Yashin Dadashnejad en drie Canarische koks.

Het was een bijeenkomst die vergelijkbaar is met die zoals die heeft  plaats gevonden  in Europese steden, zoals Brussel, Berlijn, en Hamburg; met het doel ervaringen uit te wisselen tussen Canario’s die buiten de eilanden wonen.

In het kader van zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk heeft de president van de Canarische Regering contacten gelegd met verschillende functionarissen van het Manchester City-voetbalteam. De eigenaar van Manchester City is dezelfde die zich heeft losgemaakt van het failliete Air Berlin.
Een van Clavijo’s interesses tijdens deze bijeenkomsten is, het leren kennen van het Engelse clubproject met betrekking tot de ontwikkeling van digitale sporten, een gebied waarin naar zijn mening het ‘Canarische talent’ kan uitblinken.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-147.jpg


Felipe VI roept op
tot dialoog over een oplossing voor Gibraltar

Men moet blijven werken, dat het akkoord voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie,
“het noodzakelijke vertrouwen en zekerheid, garandeert aan de
duizenden Spanjaarden en Britten die in beide landen wonen”

LONDEN - woensdag 12 juli 2017 - De koning van Spanje heeft op woensdag 12 juli 2017 voor het Britse Parlement gezegd dat hij er vertrouwen heeft in de noodzakelijke dialoog, en dat de inspanningen van de beide Regeringen vooruitgang mogelijk maken in de richting van wederzijds, aanvaardbare oplossingen in het geschil over Gibraltar, waarvoor beide landen hun vastberadenheid om verschillen te overbruggen zullen verdubbelen.

In de tweede toespraak die is uitgesproken door een Spaanse monarch voor het Britse Parlement, nadat 31 jaar geleden Koning Juan Carlos dit heeft gedaan, heeft ook Filips de Zesde de beide Parlementen opgeroepen om te blijven werken, dat het akkoord voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, het ‘noodzakelijke vertrouwen en zekerheid, garandeert aan de duizenden Spanjaarden en Britten die in beide landen wonen.
image_content_2010515_20170712172939.jpg
Tijdens een buitengewone zitting van de beide Britse Kamers gehouden in de Royal Gallery van het Westminster-Paleis, heeft de koning bovendien - bijna volledig in het Engels voorgelezen - zijn solidariteit en die van Spanje laten blijken met het Britse volk tegenover, “het laffe terroristische geweld,” in een context waarin hij hulde heeft gebracht aan de aan de Spaanse Ignacio Echevarría, die bij de aanslag die op 3 juni 2017 in Londen is omgekomen..

Naast het eerbetoon aan Echeverria, die, net als vele anderen, "voorbeeldig en heldhaftig gedrag vertoonde," in de recente aanslagen in Londen; heeft don Felipe de waardigheid van de Britten van het Verenigd Koninkrijk geprezen,  evenals hun kracht en geloof in de overwinning, “die er uiteindelijk  voor zullen zorgen dat de vrijheid prevaleert boven iedere vorm van extremisme, of fanatisme, die leidt tot geweld en extremisme.".

"Ik wil laten blijken  dat u altijd op de genegenheid van de Spanjaarden zult kunnen rekenen, weet heel goed dat wij trouwe vrienden en bondgenoten zijn," zo heeft de vorst benadrukt, alvorens te onderstrepen, “dat iedere ellendige aanval ons allemaal treft, omdat de slachtoffers van ons allen zijn , ongeacht hun afkomst, ras, religie, of status."

De Koning respecteert de beslissing van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie te verlaten, “wat Spanje ‘volledig’ respecteert hoewel het ‘zwaar kan wegen’, geeft het verlichting aan de Spaande Regeringen en de Britse  dat zij ‘intensief’ samen zullen moeten werken, om het netwerk van relaties dat beide landen hebben opgebouwd binnen het Europese project, ‘te handhaven’  en zelfs te verbeteren.”

“We moeten vooral denken aan de honderdduizenden Britten en Spanjaarden die in onze respectievelijke landen wonen; burgers, die wettelijk een waardig en veilig leven nastreven voor zichzelf en hun gezinnen,” zo heeft de monarch  laten weten.

Ook heeft hij een paar woorden van lof gewijd aan Elizabeth II, “een bewonderenswaardige koningin, die hij  heeft geprezen voor haar patriottisme, verantwoordelijkheidsgevoel, liefde voor haar volk,en de permanente roeping van dienstverlening ten behoeve van alle Britse burgers."

Op dat vlak heeft hij eraan herinnert, “dat Spanje en het Verenigd Koninkrijk twee parlementaire democratieën zijn, met een en sterke betrokkenheid bij pluralisme en diversiteit, welke hun samenlevingen verrijken,  met een gelijk aandeel  van  respect voor de nationale soevereiniteit en legaliteit."

"Vervolgens heeft hij de ‘buitengewone banden’ benadrukt die Spaanse en Britse kronen met elkaar verbinden, met verwijzingen naar Leonor van Castillië, Catharina van Aragon, en het huwelijk tussen Filips II en koningin Mary Tudor; alvorens te concluderen: “Het is voor mij een eer om een afstammeling van Koningin Victoria zijn."

Met het nagaan van de ‘uitstekende wederzijdse  betrekkingen’, heeft hij niet alleen de belangrijke rol van de Spaanse bedrijven in verschillende sectoren van de Britse markt benadrukt en de mogelijkheden voor hen in de infrastructurele sector, maar ook de intellectuele, wetenschappelijke, artistieke, culturele en sportieve ‘intense uitwisselingen."
image_content_2010539_20170712172939.jpg
Onder groot, staand applaus van de Britse parlementariërs, heeft Felipe VI zijn toespraak afgerond met een herinnering aan de woorden welke op dezelfde plaats 31 jaar geleden, in april 1986: zijn uitgesproken  door zijn vader “Somos dos naciones a las que todo nos llama a la comprensión, el apoyo y el afecto.”  (“We zijn twee naties die ons allen oproepen tot begrip, steun en genegenheid.")
0000AAAAIslas-canariaslogo-65.jpg


4 miljoen Britten zullen visums nodig gaan hebben voor hun vakanties op de eilanden

Thomas Cook waarschuwt, dat de Britse toeristische markt door de Brexit terugkeert naar ‘de Middeleeuwen’

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 30 juni 2017 - Naar Canarias komen jaarlijks vier miljoen bezoekers die een vermogen van  4,843 miljard euro besteden. De Brexit brengt een serie onbekendheden met zich mee, daaronder, hoe kan een toerist een vlucht kopen bij Thomson, Thomas Cook, Ryanair, Monarch, EasyJet, en Jet2, als men vooraf een visum nodig heeft. De Asociation of British Travel Agents (ABTA) (Vereniging van Britse Reisagenten)  heeft aan de autoriteiten in Londen gevraagd, dat men rekening houdt met dat aspect als het erop aankomt in de onderhandelingen in Brussel.

Bij handhaving van het huidige wettelijk schema, zullen deze toeristen, die naar de eilanden komen, net als naar de rest van Spanje, een visum nodig hebben in en hun eigen land  een particuliere ziektekostenverzekering moeten afsluiten.
brexit-visados-canariasturismo-kJmD--620x349abc.jpg
                                          Een luchthaven in het Verenigd Koninkrijk.
Tot nu toe waren de aankopen automatisch voor eiland-vakantieproducten, zoals Lanzarote, of Tenerife, wanneer de  toerist naar een reisbureau ging, of deze aankocht via het Internet.
 De Britse favoriete bestemming op Canarias is het eiland  Tenerife, met 1.780.000 toeristen in 2014; gevolgd door Lanzarote, met 1.090.000; Gran Canaria, met 560.926; Fuerteventura, met 510.455; en La Palma, met 16.487.

De ABTA heeft gewaarschuwd, dat het verdwijnen van de verminderde tijd voor het aankopen van vakanties ‘uiterst schadelijk’ zal zijn voor het aanbod van beschikbare vluchten, gratis medische zorg, en de visumvrijstelling. De gevolgen voor de luchtvaartindustrie doen zich voor  om deze reden. Zo verplaatst EasyJet haar basis van Londen naar de EU, hoewel hun directeuren in Londen zullen blijven.

Britse werkgevers in het toeristische bedrijfsleven vragen aan Londen de mogelijkheid te behouden om vrij binnen en buiten Europa te reizen, de visumvrijstelling te behouden  tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voor het toerisme en de rechten te beschermen van de consument met een hoge koopkracht. Voor de ABTA, zouden de nieuwe beperkingen op het vliegverkeer naar de EU hogere prijzen en minder routes betekenen om uit te kiezen.

‘Middeleeuwen’
Het bestuurslid van Thomas Cook, Peter Fankhauser, heeft deze week gewaarschuwd voor het risico dat de toeristische sector loopt, terug te keren naar de Middeleeuwen als - na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU - men niet de huidige voorwaarden blijft behouden voor de reisindustrie, en hij pleit  ervoor, dat men de akkoorden over reisrechten in het vliegverkeer in Europa behoudt

“Kan men zich de noodzaak voorstellen, te moeten rekenen op een visum om naar Duitsland te reizen…?  Dit zou betekenen, de landkaart terug te herschrijven naar de Middeleeuwen,” zo heeft de directeur van de Britse reisorganisator bevestigd tijdens de jaarvergadering  in Londen voor de gedelegeerden van de ABTA, die heeft benadrukt, “dat dit een ‘absolute noodzaak’ is voor de sector.”

Londen hoopt te kunnen onderhandelen over de nieuwe handelsbetrekkingen, parallel aan hun vertrek in het kader van de Brexit, maar de  communautaire club staat erop, dat men een handelsovereenkomst uitsluitend  kan ondertekenen met een derde land, wat men niet eerder kan afsluiten dan ná de Brexit.

Hoewel er geen datum is vastgesteld om  de stap te zetten, heeft men gewezen op de komende herfst voor het evalueren van de vooruitgang die men heeft geboekt, en men kan beginnen met de discussie over het handelskader,.

Het ratificeringsproces daarna, zal voor elk akkoord anders zijn, zo hebben Europese bronnen laten weten, daar het eerste, dat wat betreft de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk, de exclusieve bevoegdheid van de EU is,  en men  niet formele goedkeuring nodig zal hebben  heeft  van de nationale parlementen, hoewel wél die van het Europese Parlement.

Zodoende is de toeristische sector op zoek naar een overeenkomst om de krachten te bundelen en om hun stem te laten horen in het kader van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk waarmee men wordt geconfronteerd.
0000AAAAIslas-canariaslogo-38.jpg


Nu al ruzie over Brexit-onderhandelingen

GROOT BRITTANNIË - zaterdag 1 april 2007 - In Londen is op vrijdag 31 maart 2017 boos gereageerd op het Europese plan om Spanje zeggenschap te geven over het lot van het Britse schiereiland Gibraltar na de Brexit.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de brexit staat, dat Brits-Europese akkoorden straks niet automatisch voor Gibraltar gelden. Eerst moeten Madrid en Londen hier een akkoord over bereiken, vindt de EU.

The_Spanish_city_of_La_Linea_de_la_Concepcion__and_the_top_of_the_Rock__a_monoli.jpgBritse media zien hier 'een Spaans veto over Gibraltar' in. Het dagblad  'The Telegraph' meldde 'grote verontwaardiging' in Britse regeringskringen, die zouden zijn verrast door de passage. Een parlementariër waarschuwt dat Groot-Brittannië zich niet laat ringeloren, en een regeringsfunctionaris heeft gezegd dat dit  'volstrekt onaanvaardbaar' is.

Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Gibraltar is al ruim driehonderd jaar een Britse kolonie, maar Spanje wil El Roque (De Rots) terug.
ZZZIslas-canariaslogo-770.jpg


Canarias zet zich in 
voor het vestigen op de Archipel
van bedrijven die het Verenigd Koninkrijk willen verlaten
vanwege de ‘brexit’

De Canarische Regering houdt in Groot Brittannië 
een campagne voor het aanprijzen van belastingvoordelen

CANARISCHE EILANDEN - mandag 13 maart 2017 - Aan het eind van de bijeenkomst op maandagochtend 13 maart 2017 heeft de minister van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap, Pedro Ortega, van de Canarische Regering, het werk uitgelegd dat men aan het doen is om de Archipel onder de voorkeurslocaties te plaatsen met het oog op een hypothetische verhuizing van zakenadressen van bedrijven die momenteel zijn gevestigd op Brits grondgebied.

“We zijn  aan het werken met een voorgezette mailing,” heeft Ortega opgemerkt, “met als doel, de fiscale voordelen aan te prijzen die de Eilanden bieden.” Op deze wijze tracht de Canarische Regering een’ kans’ te creëren in de uitwerking  die men a priori voorziet welke de ‘brexit’ zal hebben voor belangrijke sectoren in de Canarische economie, zoals voornamelijk het toerisme, en de landbouw.
ortegafoto.jpg
Tweede vergadering van de intersectorale commissie die door de Canarische Regering in het leven is geroepen om de gevolgen te analyseren van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
De verandering van de status van Groot Brittannië voor wat betreft de Europese Unie kan een stormloop met zich meebrengen van maatschappijen die hun bedrijfskapitaal gevestigd  hebben in een van de partnerlanden van het Verenigd Koninkrijk. Altijd onder voorwaardelijk vooruitzicht , omdat, zo laat de minister weten, de Europese leiders zelf niet weten wat de exacte voorwaarden zijn van de onderhandelingen die zullen plaatsvinden, dus ook niet de omvang kennen van het trauma, dat deze toekomstige betrekkingen zullen veroorzaken.

In juni 2017 zal het Europese Parlement een houding innemen over de ontkoppeling zo heeft de onderhandelaar Guy Verhofstad  aangekondigd.  Voor dan - volgens de routeplanning die de Canarische Regering heeft uitgezet - zal dan de totaliteit van de bedrijven die opereren op Brits grondgebied een totaaloverzicht moeten  hebben van de voordelen die hun vestiging op Canarias met zich mee kan brengen. Dat ‘internationaliseringsbeleid’, zoals Ortega het noemt, zal gaan over het detailleren van de fiscale voordelen die het  Zona Especial Canaria (ZEC) biedt - met een bijdrage van 4% - "op elke soort aftrekpost".

Bovendien, zal Verhofstad een volledig dossier gaan ontvangen waarin men aspecten zal opnemen zoals het niveau van afhankelijkheid wat de Eilanden hebben met het Verenigd Koninkrijk in strategische sectoren zoals het toerisme en de landbouw. Over het eerstgenoemde daarvan (het toerisme) heeft de minister aangegeven, “d at de Britse mark voor 12% bijdraagt aan het regionale het Bruto Binnenlands Product (BBP), terwijl ruim de helft van de Canarische landbouwexport uitgeladen worden in Britse Havens

Het is waar dat tot nu toe het aanbod van vliegtuigstoelen een opwaartse lijn markeert, hoewel het Ministerie van Toerisme - vertegenwoordigd op de vergadering van gisteren door haar  minister, Cristobal de la Rosa Crossier - haar beleid intensiveert voor het peilen van  nieuwe markten en segmenten - van meer koopkracht -  om toekomstige tegenvallers, veroorzaakt door de devaluatie van het Britse Pond Sterling te beperken. Voor de landbouw, onder andere kwesties, werkt men aan  een zo breed mogelijke opname van de lokale land- en tuinbouwproducten in de restaurantvoorziening van de hotels. 
ZZZIslas-canariaslogo-672.jpg


Minder dan 20 bedrijven exporteren vanuit Canarias naar het Verenigd Koninkrijk

De Canarische president, Fernando Clavijo, dringt aan op voorzichtigheid over gegevens en het effect 
van het Britse vertrek uit de EU

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 25 juni 2016 - De Canarische president, Fernando Clavijo, heeft op vrijdag 24 juni 2016 laten weten, dat de handelsbalans met het Verenigd Koninkrijk, negatief is voor de Eilanden. Daarom is devaluatie van het Britse Pond Sterling (£) voordelig voor degenen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. In 2015 heeft Canarias 3.820.000 Britse toeristen ontvangen die op de eilanden 4,2 miljard euro hebben achtergelaten; en in het eerste kwartaal van 2016 is dit bezoekersaantal toegenomen met 20%.

Amper 14 Canarische bedrijven exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, aldus de fiscale gegevens waartoe de persmedia toegang hebben.
Fernando-Clavijo-presidente-Gobierno-Canarias_EDIIMA20150707_0793_4-1.jpg 2016062015180790740.jpgDe president van Canarias heeft een gepassioneerde boodschap laten uitgaan over het resultaat van het Britse referendum, “omdat men niet kan spelen met zaken van eten; dat vals populisme, dat extremisme kan juist dat vernietigen, waar men zo lang over heeft gedaan om het op te bouwen.”

Een waterval aan verklaringen van Canarische autoriteiten geeft  hun meningen weer in het bijzonder betreffende de Eilanden. Bij deze kwestie hebben de Canarische autoriteiten voorrang gegeven inzake het toerisme. Maar niemand heeft het over de agrarische sector, of over de overeenkomsten die academische centra en private Universiteiten hebben met soortgelijke centra in het Verenigd Koninkrijk.

Vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, gaat men er in een brief die men verzonden heeft aan de regionale minister van Toerisme, Maria Teresa Lorenzo, vanuit, dat men meer zal moeten investeren in promotie op de Britse markt.

Op Tenerife heeft de eilandpresident, Carlos Alonso, eraan herinnerd, dat het Verenigd Koninkrijk niet ophoudt te behoren tot de Europese ruimte zoals, bijvoorbeeld, is gebeurd met Noorwegen. Voor Alonso, zal Londen meer capaciteit tot reguleren hebben en misschien, kan dat ervoor zorgen dat het Britse Pond Sterling (£) functioneert die in de toekomst als ‘veilige munt’ wordt geherwaardeerd, “wat goed zal zijn voor het toerisme.”

De Agrupación Socialista Gomera (ASG) heeft gevraagd, “om het in gang zetten van een regionaal beleid, om de negatieve gevolgen van Britse referendumkeuze te verzachten.

Namens de hoteliers op Tenerife, heeft de voorzitter van de horeca-vereniging, Jorge Marichal, opgeroepen tot voorzichtigheid over het Britse besluit op basis van het kiesrecht van de Britten en hij heeft eraan herinnerd dat deze markt strategisch is voor Canarias.

“Laten we maar eens zien, wat dit vertrek uit de EU teweeg zal brengen, of dat rustig gaat, of abrupt is ,” zo bevestigt de voorzitter van Ashotel.

De directeur-generaal van de Kamer van Koophandel van Tenerife, Dolores Pérez, heeft bevestigd, “dat een bezadigde analyse noodzakelijk is over de gevolgen die de Brexit op de middellange en lange termijn voor de Eilanden zal hebben; en dat die af zullen hangen, van de onderhandelingen tussen de Europese en Britse instellingen

De betrekking tot operaties op de Britse markt vanuit Canarias, waartoe de persmedia inzicht  hebben, laat een handvol exporteurs zien: 
- Inversiones Hoteleras Playa del Duqe, 
- Embotelladora de Canarias, 
- Tabaquera JTI, 
- Spet Cabildo de Tenerife, 
- Aframar,

- Ciccar, 
- Fricom JJG,
- Bodegas Monge, 
- Lero Minusval, 
- Urgemer, 
- Club La Santa, 
- Grupo Juan Padrón,
- Arimotor,
- Cargo Red.

De Canarische bedrijven die importeren met operaties vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn: 
- Vidrieras Canarias Saint Gobain,
- El Grifo, 
- NordFrost Canarias,
- Jupama, 
- Congelados Herbania, 
- Medical Canaria, 
- Uniftutti, 
- Magapesa, 
- Fresinco , 
- Isidro González Tenerife, 
- Raymond Rieu, 
- Condal y Peñamiel, 
- Jugos Canarios Vichi Catalán,
- Alcruz Canarias, 
- Insular de Ginecología,
- Tradisu,

- Bazar Sport, 
- Ortidhal, 
- Raider Canarias, 
- Litografía Romero, 
- Garpa Alimentación,
- Valson Atlantic Traders,
- Unipol, 
- Ferrotea, 
- Sofoto, 
- Exclusivas Teide,
- Superstore Fek, 
- Comercial Martel Tenerife, 
- Servicios Antiplagas Canarias, 
- Logo Motivo, 
- Ana Jiménez, 
- Dermoestética, 
- Servicios Submarinos Themis Telescopio Heliográfico, 
- Deportes Lovero, 
- Comercial Lujoten, 
- Sotesa, 
- Elnavinte, 
- Saga 96.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-12.jpg


Gevolgen voor Spanje
na vertrek Groot Brittannië 
uit de Europese Unie

SPANJE – vrijdag 24 juni 2016- De Britten hebben gesproken en 51,9% van de deelnemers aan het referendum over de Brexit hebben gestemd dat ze uit de Europese Unie willen stappen, terwijl 48,1% gestemd heeft binnen de EU te blijven; een verschil van 1,2 miljoen mensen. Nu de uitslag bekend is heeft de Britse premier minister Cameron aangekondigd op te stappen, daar hij een voorstander is van een Bremain. Wat zullen nu de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Spanje en de vele duizenden Britten die in het land wonen.

De Brexit zal het meest te merken zijn in de verkoop van woningen, het toerisme en bij de Britten die in Spanje wonen zelf. Zo zullen de vele duizenden Britten die in Spanje werken werkvergunningen nodig gaan hebben, daar hun land niet meer bij de Europese Unie hoort en vrij woon- en werkverkeer niet meer van toepassing is. Men schat dat er ongeveer 200.000 Britten in Spanje wonen.
naamloos-214.pngSociale zorg en huizenmarkt 
Veel Britten die een huis hebben in Spanje, zullen waarschijnlijk moeten gaan nadenken, of ze in Spanje blijven wonen of niet. Immers de sociale zorg zoals ziekenhulp is niet meer gratis voor hen want ze horen niet meer bij de EU. Daarnaast zal ook de verkoop van woningen aan Britten achteruit gaan want door het vertrek van Groot Brittannië zal de Britse pond minder waard worden en zullen voor de Britten huizen duurder gaan worden.

Toerime
Een duurder Brits Pond Sterling (£) heeft ook invloed op het toerisme van de miljoenen Britten die jaarlijks naar Spanje komen. Vakanties worden duurder en ook het verblijf in Spanje zal duurder gaan worden voor de Britten waardoor het minder interessant zal zijn om naar Spanje op vakantie te gaan. Spanje was voor veel Britten immers een goedkoop land maar daar zal waarschijnlijk verandering in gaan komen. In 2015 kwamen er nog 15,7 miljoen Britse toeristen naar Spanje en ook dit jaar stond eind april de teller alweer op iets meer dan 4 miljoen Britse vakantiegangers.

Handel 
Ook op het gebied van de handel met en export naar Groot Brittannië van Spaanse bedrijven zal er ook veel gaan veranderen en waarschijnlijk wordt alles duurder en moeilijker. Ook op de financiële markt zal men veel gaan merken van een vertrek uit de Europese Unie. Daarnaast zijn er vele tientallen bedrijven in Groot Brittannië actief die ook negatieve gevolgen zullen gaan merken. Britse bedrijven hebben volgens de krant El Pais voor bijna 36,7 miljard euro geïnvesteerd in Spanje terwijl Spaanse bedrijven voor meer dan 62,1 miljard geïnvesteerd hebben in Groot Brittannië. Er zijn volgens de Spaanse krant 340 Spaanse bedrijven in Groot Brittannië actief, en 437 Britse bedrijven in Spanje.

Voorspellingen 
Zoals te lezen is, gaat het echter veel om waarschijnlijkheden en mogelijkheden die deskundigen melden en voorspellen, maar zekerheid is er niet. Tot nu wilden landen graag bij de Europese Unie horen, maar het is voor het eerst dat een land vertrekt uit de EU. Daarom is niet helemaal met zekerheid te zeggen wat de gevolgen zullen zijn voor Spanje en andere Europese landen. Het eerste wat Groot Brittannië echter zal moeten gaan doen is een nieuwe minister –president kiezen, want Cameron stapt op.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-10.jpg


Brexit: 
van fatale invloed op de huizenverkopen 

en op het toerisme van Britten in Spanje

De Britten kiezen voor vertrek uit de Europese Unie

SPANJE - vrijdag 24 juni 2016 -  Een nieuwe dageraad is aangebroken nu duidelijk is, dat het uit-kamp een grote voorsprong heeft opgebouwd in het referendum over het EU-lidmaatschap. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie, na 43 jaar.

De overige 27 EU-lidstaten laten weten de uitslag teleurstellend te vinden, maar het ook een stimulans te vinden om de EU te hervormen. "Dit moeten we stap voor stap, op een stabiele en verstandige manier oplossen."

Het tellen van de stemmen was rond 07.00 uur Engelse tijd afgerond. Het blijkt dat 51,9 procent van de Britten de EU wil verlaten. Het uit-kamp telt 17.410.742 stemmen, het 'blijven-kamp 16.141.241

Negatieve gevolgen 
De Brexit ,waarvoor de Britten hebben gekozen op 23 juni 2016, heeft de volgens kenners negatieve gevolgen op de verkoop van huizen aan Britten, maar ook op het aantal toeristen, waardoor hun bestedingen flink gaan dalen. Daarnaast gaan veel Britten die al in Spanje wonen, het vertrek van Groot Brittannië uit de Europese Unie merken. Andere deskundigen gaan ervan uit, dat het wel los zal lopen.

De meeste buitenlandse toeristen in Spanje zijn afkomstig uit Groot Brittannië waarbij er in 2015 maar liefst 15,7 miljoen naar Spanje zijn gekomen voor hun vakantie en er meer dan 14 miljard euro hebben besteed. De uittreding van Groot Brittannië uit de EU is van grote invloed op het aantal toeristen en hun bestedingspatroon; omdat Spanje duurder wordt ten opzichte van het Britse Pond Sterling (£).
brexit-1.jpg                             De Britten hebben gekozen op 23 juni 2016 voor de Brexit.
13495209_10208789288323099_752140646360588628_n.jpg
_collage.jpg
Datzelfde duurdere Pond (£) maakt, dat er minder Britten zijn die een huis kopen in Spanje. Ook in de huizenmarkt staan de Britten ergens bovenaan de lijst van meeste buitenlandse huizenkopers. De Brexit leidt ertoe, dat veel Britten Spanje gaan verlaten en dat er opnieuw veel woningen te koop komen te staan. Dit kan goed nieuws zijn voor andere kopers, daar deze panden voor voordeligere prijzen verkocht worden, omdat men snel Spanje wil verlaten.
565.jpgDe Beurs opent met slechtste index in de geschiedenis 
De Ibex is op vrijdag 24 juni 2016 begonnen met een terugval van 15,9%. Het Spaanse risicopremie is gestegen tot 180 basispunten; een niveau, dat sinds maart 2014 niet is voorgekomen.

Het Britse Pond Sterling (£) is ook fors gedaald tot $1,366, en heeft bij het openen van de markt de handel de euro op $ 1,10 gebracht.

Deskundigen laten weten, dat er minstens 24 maanden nodig zijn om de zaken te regelen met het Britse vertrek uit de Europese Unie. Daarnaast menen zij, dat de schade wel mee zal vallen, terwijl anderen zeggen dat er veel schade op toeristisch en economisch vlak zal zijn in Spanje. Vamos a ver
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-3.jpg

Brexit zal fatale gevolgen hebben 
voor de aanwezigheid van Britten in Spanje

SPANJE - donderdag 23 juni 2016 - Mochten de Britten op donderdag 23 juni 2016 in het referendum beslissen dat ze niet meer bij de Europese Unie willen horen, dan zal dat fatale gevolgen kunnen hebben voor de duizenden Britten die in Spanje wonen en werken en voor de vele miljoenen Britten die jaarlijks op vakantie komen naar Spanje. Veel organisaties van Britse inwoners in Spanje vrezen dan ook, dat heel veel Britten terug zullen keren naar eigen land.

Op 23 juni 2016 beslissen de Britten via een referendum, of ze bij de Europese Unie willen blijven of niet. Buiten het feit dat een mogelijk vertrek uit de EU grote gevolgen kan hebben voor de andere 27 EU landen, zullen ook de Britten die in het buitenland wonen, veel gaan merken van een mogelijk Europees vertrek.
images-30.pngm.jpgVeel Britten die in Spanje wonen, hebben geen idee wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. Niet alleen is het onzeker, of men in Spanje zal blijven wonen maar men weet ook niet, of de Britten na een mogelijk vertrek uit de EU nog wel recht hebben op sociale voorzieningen in Spanje. Wel zijn de Britten er van overtuigd, dat bij een mogelijk vertrek, men minstens nog twee jaar de tijd heeft om te beslissen wat te doen, of Spanje verlaten en terugkeren naar Groot Brittannië, of in Spanje blijven maar dan op een geheel andere wijze.
em-brexit-vliegtuig-europa-eu-1280x893.jpgGoodbye-Green-Road-Sign-and-Airplane-Above1200x800-436x291.jpg23 juni 2016 kan dus grote gevolgen hebben voor de Britse inwoners van Spanje die dan ook voor het merendeel niet voor een ‘Brexit’ (Britain Exit) maar voor een ‘Bremain’ (Britain Remain) zullen kiezen. Daarnaast kan een mogelijk vertrek ook grote gevolgen hebben voor de miljoenen Britse toeristen die jaarlijks naar Spanje komen, waar dan  het aantal toeristen waarschijnlijk zal dalen. En dan hebben we uiteraard nog niet gesproken over de economie en handel.
000c53ca-614.jpgBREXIT-THREAT-Spain-will-take-control-of-Gibraltar-as-soon-as-Britain-leaves-EU.pngVele duizenden in Spanje wonende Britten zijn tegen een vertrek uit de EU; en ook het Britse bedrijfsleven in Spanje is tegen een Brexit. Zelfs Gibraltar heeft al aangegeven, dat- mocht er een Brexit komen - de nu Britse rotspunt erover denkt, om zich aan te sluiten bij Spanje; iets, wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren….
referendum-brexit-reino-unido-35_g.jpg referendum-brexit-reino-unido-28_g.jpg
referendum-brexit-reino-unido-24_g.jpg referendum-brexit-reino-unido-18_g.jpg

gal18282-1.jpgCanarias
In het boekjaar 2014 heeft Canarias 3.980.985 Britse toeristen ontvangen, dat wil zeggen, 43,69% van alle buitenlandse toeristen die de eilanden hebben bezocht, en daarvan hebben er 560.926 voor ‘La Isla Redonda’ gekozen, dat is 17,92% van de buitenlandse toeristen op Gran Canaria.

img_35071.jpgDe toeristengemeenten San Bartolomé de Tirajana en Mogán tellen respectievelijk een minderheid van 936 en 1.085 Britten die staan ingeschreven in het Padrón (Gemeentelijk Bevolkingsregister), aldus de gegevens van het Instituto Canario de Estadística (Istac) (Canarisch Bureau voor de Statistiek).
zzzzzzzislas-canariaslogo-626.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-103.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--577.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-37.jpg