site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-174.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-28.jpg

Aangekomen op Canarias:
drie bemanningsleden en twee kinderen
van de ARC-regatta,
wegens het zinken van hun zeilschip

Het Brits wetenschapsschip ‘James Cook’ heeft een tragedie voorkomen op 249 mijl ten Zuidwesten van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 25 november 2016 - Vijf opvarenden, drie bemmanningsleden en twee kinderen zijn, ten Zuiden van Gran Canaria, gered door het Britse oceanografische onderzoeksschip ‘James Cook’.

Net zoals in 2015 tijdens de ARC gebeurde met de Britse zeilboot ‘Magritt’, zal men de oorzaak van het vergane schip, nooit weten. De bemanning van de ‘Noah’ is Duits; en de ‘Noah’  ligt op een diepte van 4.000 meter op de bodem van de Oceaan.
2_d6d7ca4994.jpg
                                             De Duitse 'Noah’, het gezonken zeilschip.
naamloos-300.pngZowel Alexander Grefrath; zijn echtgenote, Alexandra; hun twee zonen, van  12 en 10 jaar oud;  en het bemanningslid, Jörg Zeibig, hebben schipbreuk geleden met met hun aluminium zeiljacht dat is ontworpen door Beckemeyer.

Grefrath en zijn bemanning zijn  gered op 340 mijl ten zuidwesten van Gran Canaria. De kinderen maken het goed. Ze zijn op het schip ‘James Cook’ teruggekeerd naar de Canarische Eilanden, omgeven door het geluid van hun  PS3 console-spel,  zo bevestigt een lid van de bemanning.

Grefrath heeft een SOS-signaal uitgezonden toen het waterniveau boven de accu’s stond en de elektrische pompen niet meer functioneerden. De bemanning  was niet in staat de waterstroom onder controle te houden met handmatige pompen.

De noodoproep werd ontvangen op Tenerife, en door een aantal  zeilboten van de ARC-regatta: de ‘Ocean Dream’, de ‘White Satin’, en de ‘Step by Step’. De zeilboten wijzigden hun koers om te helpen, maar het schip ‘James Cook’, accepteerde hulp te verlenen aan het schip in nodod, toen men mangaan aan bestuderen was met hun onderzee-robot voor de kust van de Westelijke Sahara.

Het schip ‘James Cook’ zette koers naar Santa Cruz de Tenerife, zo heeft Gerfrath - die veilig op Tenerife is - aan de persmedia laten weten, en heeft benadrukt dat op elk moment de situatie normaal was en er geen paniek heerste. Het professioneel gebruiken van de VHF-communicatie heeft hen gered.

De veiligheidsrichtlijnen van de ARC hebben geholpen hun angst te overwinnen, in het bijzonder met de aanwezigheid van minderjarigen. Toen de ‘James Cook’  bezig was in het gebied, heeft de ‘Noah’ de reddingsboot ingezet en een reddingsoperatie uitgevoerd. De  overige zeilschepen van de ARC-regatta bleven in de nabijheid in afwachting van het voltooien van de operatie.
000islas-canariaslogo-256.jpg


Adiós (vaarwel) voor de 31ª Regata ARC

In totaal 224 zeilschepen uit 32 landen beginnen aan de trans-Atlantische overtocht van 2.700 mijlen die eindigt in de Caraïben bij het eiland Santa Lucía

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 19 november 2016 - De bemanningen van de 224 zeilschepen die deelnemen aan de 31ste editie van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) brengen deze laatste dagen, dit weekeinde, in Las Palmas de Gran Canaria door ter voorbereiding op de overtocht van 2.700 zeemijlen met bestemming het eiland Santa Lucía in de Caraïben.

Stadsbewoners en toeristen in de hoofdstad van Gran Canaria kunnen afscheid nemen van de bemanningen en genieten van een uniek schouwspel, vanuit de Muelle Deportivo (Jachthaven) en vanaf de Avenida Marítima (Zeeboulevard) tijdens de ochtend van de vertrek-dag: zondag 20 november 2016.
logo_arc.pngregataarc.jpgDe schepen vertrekken in drie groepen vanaf een denkbeeldige startstreep ter hoogte van de Guiniguada-vallei. De eerste start is om 12:30 uur voor de Multicascos (Catamarans) en de División Open (Open Klasse). De tweede start is om 12:45 uur voor de Regatta-divisie en de overige klassen vertrekken om 13:00 uur.

De ARC-schepen komen na het navigeren van 2.700 zeemijlen aan in de Rodney Bay Marina (de Jachthaven van het eiland Santa Lucía). De snelste schepen doen er 12 dagen over en de gezinsschepen tussen de 18 en 21 dagen. Het vertrek vanaf de ligplaatsen begint vanaf 10:00 uur. De schepen nemen hun startpositie op zee in, in het daartoe gereserveerde gedeelte, ter hoogte van de Calle Juan XXIII tot nabij de Guiniguada-barranco, waar de startlijn is.
161121-Despedida-de-los-224-veleros-de-la-regata-ARC-2.jpg

Wat de eigenschappen van de schepen betreft, mis de gemiddelde lengte 15,51 meter; 13% van de schepen meet minder dan 12,2 meter, en 13% is langer dan 8 meter.
ARC08_Iemanja_sm.jpg                                                               'Lemanja'

Het kleinste schip de ‘Mosaikk’, uit Noorwegen met 9,5 meter, en het langste schip is de `Lemanja’ uit Mexico met 31,2 meter, een superjacht van aluminium.(zie: https://www.worldcruising.com/arc/Boat.aspx?B=7042&BookingID=5784).
1027465.jpg                                                          'Peter von Seestermühe 8’
Anderzijds, als curiositeit, is het oudste schip de ‘Peter von Seestermühe 8’, uit Duitsland, dat gebouwd is in 1936.
161121-SalidaARC-2016-Las-Palmas-de-Gran-Canaria.jpgWat betreft de bemanningen heeft het Verenigd Koninkrijk het meeste aantal bemanningsleden, met 33% van de vloot, gevolgd door Duitsland met 14%, en Noorwegen met 7% van het totale aantal schepen. Aan de rally nemen 1.165 bemanningsleden deel, inclusief 22 kinderen jonger dan 16 jaar, en 43 deelnemers ouder dan 70 jaar. Gezamenlijk zijn deze en-deelnemers afkomstig uit 46 landen, een grote waaier dus aan Europese naties; en andere komen uit Australië, Indonesië, Chili en Zuid-Afrika.

 000islas-canariaslogo-214.jpg


De trans-Atlantische zeilrace ARC-2016
telt al 300 ingeschreven zeilschepen

Er doen meer dan 1.000 bemanningsleden mee
uit 40 deelnemende landen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  . dinsdag 30 augustus 2016 -. De 31ste editie van de trans-Atlantische zeilrace Atlantic Rally for Cruisers (ARC), die wederom vanuit Las Palmas de Gran Canaria van start zal gaan in december 2016, telt al 300 ingeschreven schepen voor de ARC en de ARC-plus overtochten, zo laat het hoofdstedelijke Gemeentebestuur weten.

Dit zijn de gegevens welke de organiserende instantie , World Cruising Clubs, hanteert; die opnieuw de baai van de hoofdstad van Gran Canaria heeft gekozen als startpunt van een aloude avontuurlijke wedstrijd die de Atlantische Oceaan oversteekt om de haven van Rodney Bay te bereiken, op het Caraïbische eiland Santa Lucía.
img_36070.jpg
                                                              (Archieffoto).
Deze, internationaal gevestigde ludieke-sportwedstrijd kan o. a. rekenen op de steun van het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria; van het Patronato de Turismo de Gran Canaria (plm. de VVV); en van Puerto de Las Palmas (Haven van de Provincie Las Palmas), omdat die een economische uitwerking heeft op de stad en op het eiland, van ruim een miljoen euro.

Na een geschiedenis van drie decennia, heeft de ARC in 2015 de Medalla de Oro (Gouden Medaille) van de stad ontvangen, ter gelegenheid van de 30ste verjaardag, want het is een Europese wedstrijd van wereldfaam in de recreatieve zeilsport.

De ARC-plus telt in 2016 al 75 inschrijvingen, en zal op 6 november vertrekken; twee weken eerder dan de hoofdrace, die op 20 november 2016 uitzeilt met ruim 255 schepen.

De 300 ingeschreven schepen voor de ARC-2016, overtreffen het recordaantal ooit van 260 zeiljachten die in 2015 hebben deelgenomen .

Een ander relevant gegeven van deze nieuwe ARC, is de deelname van catamarans, waarvan een 40-tal van deze meerrompige schepen zich zal aansluiten bij de overtocht.
naamloos-240.png                  Brunel won in 2015 de ARC-regata  van Gran Canaria naar Santa Lucía .

In totaal overtreft het aantal bemanningsleden de 1.000, uit 40 deelnemende landen, de meeste zijn Britten (87); gevolgd door Duitsers (39), Fransen (/14), Amerikanen (13), Zweden (11) en Italianen (10).

Van deze aantallen - die nog kunnen variëren tijdens de nog openstaande inschrijvingstermijn van de ARC-2016 - kan men al een tiental zeilschepen bewonderen die zijn afgemeerd in de hoofdstedelijke Muelle Deportivo (Jachthaven) en die wachten op een nieuw, nautisch avontuur.

zzzislas-canariaslogo-234.jpg


Fernando del Castillo is gekozen tot voorzitter van de
Real Club Náutico de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 maart 2016 - Fernando del Castillo Morales is op woensdag 9 maart 2016 met 710 stemmen gekozen tot nieuwe voorzitter van de Real Club Náutico de Gran Canaria (RCNGC).

Fernando del Castillo is tot voorzitter van de RCNGC gekozen met een kleine voorsprong op de tweede kandidaat, Adolfo López, die 700 stemmen kreeg; en kandidaat nummer drie, Javier Sánchez-Simón, die 323 stemmen wist te behalen.

FernandodelCastilloRCNLP.jpgVIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/03/10/98264/fernando-castillo-presidente-club-nautico-1_p.mp4

nautico.jpgEr zijn 1.733 geldige stemmen uitgebracht, 5 onthoudingen en 2 ongeldige.

Het nieuwe bestuur bestaat uit:
- Fernando del Castillo (presidente)
- Alejandra García (vicepresidenta),
- Santiago Ceballos (comodoro),
- Fernando Juarez (vicecomodoro),
- José Ramón López (secretario),
- Juan Félix Esteva (vicesecretario),
- Andrés Brito (contador),
- Karina Marrero (tesorera),
- Leopoldo Rojas (presidente de Cultura),
- Segismundo Cárdenes (presidente de recreo),
- Mª Teresa Chesa (vicepresidenta de recreo),
en de stemhebbende leden:
- Juan Francisco Romay,
- José Graziani,
- Margarita Roca,
- Paola González.
zzzislas-canariaslogo-233.jpg


Las Palmas de Gran Canaria neemt afscheid van de deelnemers aan de ARC-2015

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 22 november 2015 - Op 22 november 2015, een regenachtige zondag met behoorlijke windstoten, heeft Las Palmas de Gran Canaria in de Jachthaven afscheid genomen van de deelnemers aan de Atlantic Rally for Cruisers (ARC)  die, in de grootste zeilrace ter wereld, vertrokken zijn met bestemming Santa Lucía in de Caraïben aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Het Marine schip ‘Tornado’ heeft voor deze 13 zeilrace het eerste startschot gegeven om:
- 12:30 uur voor de División Multicascos, en vevolgens om:
- 12.45 uur voor de División Racing,
- 13.00 uur voor de División Crucero.

1448201501274ghghh.jpg
1448201501292rrrr.jpg
RCA1.jpg 1448201559255aaaa.jpg
1448201500627.jpg
1448201559680.jpg 1448201559891eee.jpgDe 1.108 zee-zeilers overbruggen een afstand van bijna 2.700 mijl (5000 kilometer) waarbij de  wind hun grootste metgezel is.

De ARC-regatta is rechtstreeks te volgen via de Internetpagina:
http://www.worldcruising.com/arc/arc/eventfleetviewer.aspx
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-214.jpg 


Start ARC-Regatta uitgesteld
vanwege slechte weersomstandigheden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 23 november 2014 - De bemanningen  van  de 180 zeiljachten, uit wereldwijd 29 landen, die deelnemen aan de 29ste editie van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC),  zullen nadat de start  - welke gepland was op zondag 23 november 2014 -  en die wegens slechte weersomstandigheden met een dag is uitgesteld, nu op maandag 24 november 2014 om 09:30 uur vertrekken uit de jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria.

Ze zeilen dan naar de startlijn op open zee (die ter hoogte van het San Telmo-park ligt), waar om 10:30 uur het startschot gegeven zal worden voor alle afdelingen.
ARC-regattaGCa.jpgOndertussen blijven de ruim duizend bemanningsleden in de Jachthaven van de hoofdstad van Gran Canaria, in afwachting van betere omstandigheden, daar waar op zondag 23 november 2014  nog zware wind en een sterke tot zware branding heersen.

1-AAAAislas-canarias-75.jpg


Avonturiers in kielzog ARC

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 19 november 2014 - Globetrotters, jongleurs en muzikanten zoeken een plekje op de schepen die op zondag 23 november 2014 vanuit de Jachthaven vertrekken om de Atlantische Oceaan over te steken. Sommige van deze avonturiers brengen de nacht door op het strand.

Globetrotters, troubadours, jongleurs en muzikanten reizen in deze tijd van het jaar als avonturiers naar Las Palmas de Gran Canaria, met een specifieke uitdaging: zich in te schepen op een van de zeiljachten die in de Jachthaven wachten op het startschot van de ARC-regatta.
ARC-logo.jpgDeze in de omgang minzame en rustige avonturiers zoeken o.a. onderkomen in de verborgen hoekjes van de stad. Zoals een plekje op het Alcaravaneras-strand, dat hen geschikt lijkt als geïmproviseerde kampeerplaats. Ze bieden zich aan als matroos, als keukenhulp, of voor het helpen met de tuigage. Ze vormen ook, het andere gezicht van de trans-Atlantische trace.
ARC-Start-Las-Palmas-cut-640x299.jpg

“Op het ene schip zeggen ze nee, en op het andere ook. En op een ander weer, nee. Maar uiteindelijk, met een beetje geluk, kun je een plekje vinden, en ga je met hen mee.”
Dat vertellen Franse jongleurs, die al enige dagen in de hoofdstad van Gran Canaria verblijven met maar één doel: lid worden van de bemanningen die deel uit maken van de ARC-regatta, om met hun werk aan boord de overtocht te betalen en zich te vestigen op het Caraïbische eiland Santa Lucía, om verder de wereld te leren kennen.
Ze hebben nog enkele dagen om dit te proberen. Tot zondag 23 november 2014 liggen in de Jachthaven van de hoofdstad van Gran Canaria ongeveer 180 zeiljachten; klaar, om de tocht over de Oceaan te volbrengen.

De twee Fransen maken zich niet bekend, “Omdat ons leven illegaal is,” vertellen ze in gebrekkig Spaans. Een van hen heeft een maand geleden een avontuur in Senegal afgesloten, De ander heeft het gehele Península (Schierieland = vasteland van Spanje) doorkruist, om in Cádiz de ferry te nemen, en zich te vestigen op Gram Canaria.
Beiden zij hier bekend. Waar slapen ze? “Ik heb een huis om te slapen,” merkt een van de hoofdrolspelers van de show op. Ze geven niet meer details; behalve, dat hun voornaamste missie ligt in de omgeving van de jachthaven: “Ja, wij zoeken een schip.”

In de nabijheid, nog drie avonturiers die ook een slaapplaats hebben op het Alcaravaneras-strand. Op de meest afgelegen plek, nabij het hekwerk van de Jachthaven, hebben ze een klein tentje opgezet en een hangmat bevestigd tussen de palmbomen. Ze rusten uit langs een minuscuul bootje dat ze, via vrienden, verkregen hebben om kleine tripjes in de baai te maken: “Ja, wij zoeken een schip!” bekennen ze voluit.

Een tijdelijke accommodatie
“De ene dag zijn we hier, de andere daar; niet altijd op dezelfde plek.” Karin, globetrotter sinds haar 18de, lacht als zij dit uitlegt, tegelijkertijd bereid ze groenten in haar wok. Zij heeft, net als de 20-jarige Mickael, heel Spanje doorkruist om - eveneens per schip, naar de hoofdstad van Gran Canaria te komen. Altijd in het spoor van de ARC. Voor de kost doen ze een beetje van alles, ze vermaken de voorbijgangers, en zetten hun eigen talenten in.

Die van Mickael richten zich op een exotisch blaasinstrument, dat hij met toewijding bespeelt. Rustig en prettig in de omgang, vergeet hij niet, dat het doel van deze doorreis via Europa altijd is om verder te komen, met de Caraïben aan de horizon. Andere landen en hun mensen leren kennen, dat is de drijfveer voor zijn unieke reis.

Iets soortgelijks beleeft een metgezel van het Franse paar op Alcaravaneras. Him is de bijnaam waarmee men hem in hun beste Engels aanspreekt; met een grijze gevlochten-baard, reciteert hij geïmproviseerde verzen met een moeilijk verstaanbaar, maar muzikaal klinkend, Liverpools accent. De dichter antwoord men een twinkeling in zijn ogen op de vraag, of hij voldoende van de wereld heeft. Hij blijft zijn geluk beproeven, nu met het doel aan te monsteren op een van de zeilschepen van wat een grote familie lijkt, die van de ARC.

Him rijgt ritmes met de kunst van een rapper aaneen met Britse dictie, om zijn reis samen te vatten. Een woordenspel op het strand, aaneengeregen als een draad en ze vertellen niet alleen zijn verhaal, maar ook een deel van zijn filosofie en de levensstijl van een bohemien en de onrust van deze minstrelen.
GranCanaria_ARC2012_08.jpgAutodidactische globetrotters in hun discipline, die zich vaak laten zien bij grote georganiseerde samenkomsten in Noord-Europese landen. Die zich er ook voor inzetten, om een ander Continent te bereiken door middel van, bijvoorbeeld, de zeilschepen, die in twee weken tijd het traject afleggen vanaf de Archipel naar Santa Lucía.

Maar het is niet raar, om in de bars van de Jachthaven handgeschreven briefjes aan te treffen met de boodschap, dat men zich aanbied als bemanningslid voor deze zeiljachten. Zij die zijn gekomen met dit verlangen kennen iemand die dit al eerder heeft bereikt. Het is run run wat hen beweegt, ver van huis. Als ze dit zouden bereiken, zou men kunnen zeggen, dat deze zelfverklaarde globetrotters zich daar thuis voelen, waarheen de wind hen brengt.
1-AAAAislas-canarias-75.jpg


 'Spanje 470'-kampioenen
zeilen naakt
in de baai
De belofte was dit te doen bij het hebben van
1.500 volgers op hun Facebook-pagina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 8 maart 2014 - Onán Barreiros en Juan Curbelo, kampioenen van Spanje in de zeilklasse 470 van de 9de Andalusische Olympische Week die in het weekeinde van 1 maart 2014 heeft plaatsgevonden, hebben nu hun naaktfoto’s gepubliceerd.

Op de foto’s van hun Facebook-pagina is te zien hoe ze op donderdag 6 maart 2014 naakt in hun zeilboot in de baai van Las Palmas de Gran Canaria zeilen, om te voldoen aan de uitdaging die ze gesteld hadden op hun Facebook-pagina.
Dit is op zaterdag 8 maart 2014 bekend gemaakt op de internetpagina van de Real Club Náutico de Gran Canaria.

Donderdag 6 maart 2014:
de kampioenen van España de 470
varen bloot in de boot  
door de baai van Las Palmas de Gran Canaria.

“Als we bereiken, dat we 1.500 fans hebben vóór 28 februari 2014, poseren we naakt aan boord van onze zeilboot en plaatsen we de foto,” zo hebben ze op het prikbord van hun Facebookpagina aangekondigd op 29 januari 2014. En dat hebben ze bereikt.

Belofte maakt schuld en… hier ziet u de foto.
1-AAAAislas-canarias-75.jpg


ARC-rally  vertrokken vanuit
de Baai van Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 25 november 2013 - De vloot van de 28ste Editie van de trans-Atlantische ARC (Atlantic Rally for Cruisers), bestaande uit 226 schepen uit 28 landen - en 1.400 bemanningsleden - is op zondag 24 november 2013 vetrokken vanuit de Jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria, naar het Caraïbische eiland Santa Lucia.

Dit internationale evenement wordt beschouwd als het meest veeleisende van de wereldwijde zeilkalender.

Las Palmas de Gran Canaria, zondag 24 november 2013.


Deze prestigieuze zeilregatta vindt plaats onder toezicht van Engelse organisatie ‘World Cruising Club”, die gedurende de gehele overtocht zal toezien op de veiligheid van de zeilers.
1-AAAAislas-canarias-75.jpg


Extra startmogelijkheid ARC
De ARC-Regatta 2013 heeft een eerste afvaart op zondag 10 november 2013 met de 'ARC+ Kaap Verdië''

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 8 november 2013 - In 2013 biedt de 28steAtlantic Rally for Cruisers (ARC) een extra startmogelijkheid aan, om de ongekende vraag naar deelname te kunnen voldoen.

Nooit eerder was de interesse om deel te nemen aan het grootste trans-Atlantische zeilevenement zo groot. Ondanks de 30 extra ligplaatsen in de Jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria, die het aantal mogelijke deelnemers tot 245 jachten vergrootte, was de inschrijving eind januari 2013 al vol. Hetzelfde gold een maand later voor de wachtlijst.


Extra startmogelijkheden 
Terwijl dagelijks nog nieuwe aanvragen binnenkomen, is de organisatie World Cruising Club hard op zoek gegaan naar een mogelijkheid, om extra deelnemers te kunnen toelaten tot de wedstrijd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het toevoegen van een extra start en een nieuwe route.

 
De nieuwe route 

De nieuwe route genoemd ARC+ Kaap Verdië start op zondag 10 november 2013 vanuit de baai van Las Palmas de Gran Canaria. Dit is twee weken voor de reguliere start (op zondag 24 november 2013).
Net als bij de reguliere vloot, wordt aan de deelnemers aan ARC+ een vol programma met seminars, activiteiten en feestelijke evenementen geboden in de hoofdstad van Gran Canaria. De deelnemers profiteren ook van alle kortingen die met deelname gepaard gaan, inclusief substantiële kortingen in vele jachthavens op weg naar Las Palmas de Gran Canaria. Door de toegevoegde route is er plaats voor maximaal 50 deelnemende zeiljachten.

 
Tussenstop 

ARC+ heeft een stop op de Kaapverdische Eilanden om nieuwe en terugkerende deelnemers de kans te bieden, om het gebied op eigen gelegenheid te verkennen.
Voor de herstart van de uiteindelijke oversteek met de passaatwinden komt de ARC+ vloot op 20 november 2013 weer samen. Dan zet de vloot op 24 november 2013, net als de hoofdvloot, koers naar Rodney Bay op het Caraïbische he eiland Santa Lucía. Daar wacht voor allen het volle en levendige programma waar de ARC mede bekend om is geworden.

Dit is op donderdag 7 november 2013 tijdens de presentatie van het evenement uiteengezet door de algemene directeur van de ARC, Andrew Bishop, in aanwezigheid van de minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Cabildo (/Eilandbestuur); de hoofdstedelijke wethouder van de Ciudad del Mar (Zeestad), Mimi González; en de voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas, Luis Ibarra. De meerderheid van de vaartuigen die deelnemen aan de ASC+ bestaat uit plezierjachten, die bemand worden door gezinnen en vrienden die het avontuur zoeken, hoewel er ook zes grote jachten zijn ingeschreven van Australië, in tegenstelling tot de ARC bestaat er geen wedstrijd-divisie.

Bishop heeft benadrukt, dat men 280 deelnemende vaartuigen verwacht uit 28 landen, met de grootste deelname uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Van deze aan de editie van 2013 deelnemende schepen, hebben zich er al 229 formeel aangemeld en 180 liggen er momenteel afgemeerd in de Jachthaven van de Grancanarische hoofdstad.

Bishop vertrouwt er op, dat er dit jaar geen vertraging zal zijn met het vertrek, zoals gebeurde bij de vorige editie, toen men waarschuwde voor slechte weersomstandigheden op de Canarische Eilanden.

Op zijn beurt heeft Melchor Camón benadrukt, “dat ruim duizend deelnemers de naam van het eiland uitdragen; en hij heeft gewezen, “ op de ‘economische uitwerking’ die de start van deze race heeft vanaf het eiland.”

Mimi González beschouwt de groei van de ARC relevant, met bijna 20% ten opzichte van de vorige editie, “wat de verplichting versterkt, ‘om in te zetten’ op het toerisme met internationale cruiseschepen”.

In zijn toespraak heeft Luis Ibarra ook ingezet, “op het doorgaan te werken met de nautische sport,” en hij heeft aangegeven, dat in 2016 de uitbreiding van de voorzieningen in de jachthaven het mogelijk maakt, te voldoen aan de grote vraag die momenteel bestaat.
1-AAAAislas-canarias-75.jpg


De migratie van de zeilers
Het zeilsport-toerisme is een onontdekte sector die een miljoen euro omzet per jaar kan opleveren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 januari 2013 - Ongeveer een honderdtal sporters van de zeil-elite - uit o.a. Rusland, Noorwegen, Denemarken en Duitsland,  brengen deze winter door in Las Palmas de Gran Canaria. Ze komen niet op vakantie in de stad, maar ze hebben haar kustlijn gekozen als locatie om te trainen, vanwege de goede maritieme en meteorologische omstandigheden die gedurende het gehele jaar door op de Archipel bestaan.

Dit is een voorbeeld van wat het nautisch toerisme kan brengen, een sector die economisch nog steeds niet ontdekt is en die voordeel kan opleveren voor luchtvaartmaatschappijen, de horeca, botenverhuur, autoverhuurbedrijven, enz.

Momenteel trainen diverse teams - sommige olympische- op Gran Canaria. Zo is er het Russisch Olympisch team uit de 470-klasse, zijn er twee Noorse teams uit de Laser-klasse - standaard en radiaal en, twee Deense teams uit dezelfde categorie. Evenzovele teams komen in de komende weken nog in de hoofdstad van Gran Canaria aan.


De 27-ste editie van de
Optimist-regatta Aecio om deCup van de Ciudad de Las Palmas de Gran Canaria die in december 2012 heeft plaatsgevonden.

Sommige zeilers zijn in december 2012 aangekomen. Anderen reizen heen en weer tussen hun thuislanden gedurende de koudste wintermaanden. De meerderheid verblijft in Las Palmas de Gran Canaria gedurende perioden van ongeveer 25 dagen.

Zeker is, dat tot aan de lente begint, men elite-zeilers kan zien trainen aan de Canarische kusten, die aangetrokken worden door het goede klimaat. En dit is alleen al een goed jaar voor de sport, waarin na de Olympiade van afgelopen zomer in Londen, de trainingen behoorlijk relaxed lijken te verlopen.
la-clase-optimist-c-afronta-su-regata-aecio-articlefull_large.jpg
Meer aandacht
Het zeiltoerisme is een ondergeschoven kindje als het aankomt op promotie voor het eiland in het buitenland. Het is een sector die men echter al exploiteert in andere Mediterrane gebieden, zoals de Griekse eilanden, op Kroatie, met een soortgelijk klimaat als dat van de Canarische Eilanden.

De deskundigen op dit gebied merken op, dat - afgezien van de handicap van de vliegafstand - het eiland veel mogelijkheden biedt, om deze sport probleemloos te kunnen beoefenen, vooral voor sporters uit het noorden van Europa; zoals Noren, Denen, Russen, Litouwers en Duitsers, sommige van de voornaamste toeristische klanten op Gran Canaria, die in de wintermaanden niet aan hun eigen kusten terecht kunnen.

Naast in de zeilsector, levert het zeiltoerisme veel winst op voor de horeca, want onder de zeilsportliefhebbers bevinden zich veel personen die over een grote koopkracht beschikken.

De exploitatie van dit soort toerisme kan, volgens de deskundigen, in verschillende richtingen gedaan worden. Zowel met het contacten van Olympische teams; zodat zij op Gran Canaria komen trainen, regatta’s, of internationale sportevenementen organiseren, of via het ontwikkelen van het charter-toerisme. Dit wil zeggen, de verhuur van boten tussen de 10 en 12 meter lengte aan de liefhebbers van het navigeren.

In het Zuiden van Gran Canaria kan men enkele botenverhuurbedrijven aantreffen, om te varen, hoewel meer voor de recreatie, dan om te leren zeilen, of te trainen. Ook kan men sinds enkele maanden via de Real Club Náutico hetzelfde doen, zonder de hoofdstad te verlaten. Maar tot nu toe, heeft men niet met kracht promotie gemaakt, dat het Eilande tot de voorkeursbestemmingen behoort van de zeilers en liefhebbers van de zeilsport.
cartel-8qdvgmiqiqhxfexh_large.jpg
Het zon- en strand-toerisme blijft overheersen en er is zelfs geen openingspagina op het Internet  die de ondernemingen in de sector bij elkaar brengt, hoewel men via de internetpagina van de Real Club Náutico uitputtend informatie kan verkrijgen over dit onderwerp: http://www.clubnauticogc.com/es/especial.php?n=28

Ontwikkeling
Vanuit het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur werkt men al enkele maanden aan de promotie van deze toeristische sector. Bewijs daarvan is de Regata Aecio-Trofeo ciudad Las Palmas de Gran Canaria, de laatste halte voor de Optimist Excellence Cup, die enkele dagen geleden heeft plaatsgevonden in de hoofdstad, ook dankzij de samenwerking met de Club Náutico.

De Semana Olímpica Canaria de Vela (Canarische Olympische Zeil-week), die begin december 2012 heeft plaatsgevonden en waaraan 120 wedstrijdzeilers hebben deelgenomen - de helft van hen afkomstig uit tien Europese landen - was ook een belangrijke opsteker voor de ontwikkeling van de stad als ideaal toneel voor internationale evenementen, of als trainingsfaciliteit voor sporters en sportliefhebbers.


Mini González.

Het gemeenteraadslid van de Commissie ‘Ciudad del Mar’, Mini González, heeft enkele dagen geleden laten weten, “dat men vanuit het Gemeentebestuur werkt, om Las Palmas de Gran Canaria te positioneren als nautische winterbestemming.”

"We werken samen met instellingen als de Real Club Náutico de Gran Canaria en andere dienstverlenende bedrijven die gerelateerd zijn aan de nautische wereld, om de promotie van de stad mogelijk te maken, om een grotere toestroom te verkrijgen van teams uit andere landen,” zo voegde zij toe.

González laat weten, dat de stad in december 2012 een uitstekende plaats was, om dit te exporteren onder Europese wedstrijdzeilers, omdat - afgezien van een benijdenswaardig klimaat met 22 graden Celsius, gedurende het grootste aantal dagen per jaar “men over wind en zee beschikt die bij uitstek geschikt zijn, om te navigeren. Ook beschikken we over een aanzienlijk aanbod in horeca en cultuur. We zijn bovendien een stad die op slechts vier uur vliegen ligt van de meest Europese bestemmingen.”

Het raadslid van de Stadscommissie geeft aan, “dat het ontwikkelen van de stad voor de sportteams uit het noorden van Europa een investering in het eiland kan opleveren van ongeveer een miljoen euro.”
1-AAAAislas-canarias-75.jpg


 

e-86.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--307.jpg

zon-96.jpg