site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-289.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-74.jpg


Regimiento de Infantería Canarias 50

CANARISCHE EILANDEN - 29 juni 2017 - Het Regimiento de Infantería Canarias nº 50 heeft zijn oorsprong in de creatie door Filips II van wat men noemt: ‘Tercios de milicias de Canarias; aldus een drietal milities, met benamingen de Las Palmas, de Telde, en de Guía.

Neemt men de verwijzing naar de ‘Tercio de las Palmas,’ (‘Militie van de Palmen’) georganiseerd in de stad met dezelfde naam en voorzien van inheems personeel van het eiland, en dat - ondanks dat het door de geschiedenis heen heeft geleden door de vele transformaties -  altijd de basis is geweest van alle verschillende eenheden, van de garnizoenen die op het eiland gestationeerd waren..
Elda28deAbrilenel442AniversariodelREGIMIENTODEINFANTERALIGERACANARIASN50.jpgI
n 1625 heeft men de bestaande Tercios (Milities) op het eiland dezelfde samenstelling gegeven  als die van Vlaanderen. Met de reorganisatie van de infanterie in 1707- op verzoek van de toenmalige kapitein-generaal Don Agustín Robles -  rustte men de Tercios canarios (Canarische milities) uit tot de Milities genaamd ‘veteranos’ (‘oudgedienden’), waarmee men die omvormde tot Regimenten en met voorstelde ze ‘Regimiento de Las Palmas’(‘Regiment van Las Palmas’) te noemen.

In 1844, gingen de Canarische  milities over en veranderden in bataljons,  en verscheen het ‘ ‘Batallón de Las Palmas’ dat nadien werd opgedeeld  in tweeën, ’Batallón de Las Palmas nº 4’ en  ‘Batallón de Las Palmas nº 5’.ç

In 1886, creëerde men de reserve-bataljons, en in het jaar 1888 creëerde men het ‘Batallón de Cazadores de Gran Canaria nº 22 " (Jagersbataljon van Gran Canaria nº 22’), waarvan  de  eerste Jefe el Teniente Coronel (Stafchef Generaal Kolonel Don Eduardo Ramón Vicent was.

In 1899 veranderde men het in ‘Regimiento de Infantería Canarias Nº 2’.

In 1994 kende men het als ‘Regimiento de Infantería Las Palmas’.

In 1996 nam het de naam aan van ‘Regimiento de Infantería Las Palmas nº 66’ en bewarde die ot en de  omvorming tot de Republiek.

In 1931 ging men het kennen als ‘Regimiento de Infantería nº 11’.

In 1936, kende men het als ‘Regimiento de Infantería Canarias nº 39’.
In 1939  reorganiseerde men het Regiment en men gaf het de naam ‘Regimiento de Infantería nº 39’.
In 1944 nam het de naam aan van: ‘Regimiento de Infantería Canarias nº 50".

Gedurende 1976 heette men ‘Regimiento de tiradores Canarias nº 50’ (Jagersregiment Canarias 50’) om daarna door te gaan met de naam: ‘Regimiento de Infantería Canarias 50’.

In 1988 kreeg het de naam van ‘Regimiento de Infantería Motorizable Canarias nº 50’ (‘Gemotoriseerd Regiment Canarias nº 50’), overgebleven aks belangrijkste garnizoen op het eiland Gran Canaria.

Sinds mensenheugenis dit Regiment Infanterie verantwoordelijk voor de naleving van de traditie van het eren van de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en van de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboon) op de 8 september in de Villa Mariana de Teror (Maria-stad Teror)

Naast het verlenen van eer, is de begeleiding en het vergezellen traditioneel, van de Virgen del Pino tijdens haar processie.

Dit is zo, omdat op 26 juli 1929 - bij gelegenheid van de División Provincial (Provinciale Tweedeling) en de religieuze opdeling van de Canarische Eilanden,  en met het illustere en bevoorrechte bezoek aan de Villa Mariana de Teror (Maria-.stad Terort) van General Miguel Primo de Rivera, Zijne Majesteit Don Alfonso XIII, in de minsterraad die gehouden is in het Palacio de la Magdalena in Santander, Koninklijke Eretitels  toekende aan het beeld van  de Virgen de Teror (de H. Maagd van Teror) van Capitana General del Ejército Español (Kapitein Generaal van het Spaanse Leger op de Canarische Eilanden.
soldos1-1.jpg
Geheugen waardige acties van het Regiment Canarias 50
De ouderdom van het regiment verplicht tot het opnoemen van  de meest glorieuze feiten waaraan het heeft deelgenomen, met het benadrukken van de volgende:

In 1595 versloeg el Tercio (de Militie), met amper 1.300 manschappen de aanval van 28 schepen en 4.000 manschappen onder bevel van Admiraal Drake op de stranden La Isleta en Arguineguín,  badend in de slagvelden van Melenara.

In 1599, werd het Hollandse vlooteskader onder leiding van Admiraal  Van der Does, bestaande uit 78 oorlogsschepen en ruim 9.000 manschappen - na erin geslaagd te zijn, te landen op het eiland - verslagen in de bergen bij ‘El Batán’ (‘De Volmolen’), waar het Tercio de Las Palmas (de Militie van Las Palmas) hen opwachtte, en 2.000  manschappen doodde. Dit glorieze feit heeft geleid tot de huidige naam van her Regiment, dat men onderscheidt als: “EL DEL BATÁN” (‘DAT VAN DE VOLMOLEN’).

In de 17de Eeuw vocht het in Portugal en in Vlaanderen.
In 1741 en 1743 versloeg het diverse pogingen van de Engelse vloot om aan te landen op het Eiland Gran Canaria. In deze 17de Eeuw, nam men deel aan de Campagnes van Orán en Roussillon.

In de 19de Eeuw nam men deel op het grondgebied van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), aan de Guerra de la Independencia (Onafhankelijkheidsoorlog),  met een nadrukkelijke en glorieuze actie in de batalla de Chiclana (Slag van Chiclana).

In 1924 en 1925, nam een Bataljon deel aan de campagne van Marokko, opererend in het gebied van Tetuán.

Van 1936 tot 1939, nam men deel op diverse fronten in de  Guerra Civil Española (Spaanse Burgeroolog), men kende de Medalla Militar Colectiva (Gezamenlijke Militaire Medaille) toe, aan de 3ªCompañía de Fusiles (Derde Compagnie Fuseliers) en aan de Compañía de Ametralladoras del Regimiento (Mitrailleurs-compagnie van het Regiment), dat onderdeel uitmaakte van het II Batallón Expedicionario (Tweede Expeditie-Bataljon), voor de eredienst behaald sinds december 1936 tot aan maart 1937 in het voorbijtrekken door Jarama, Casa Blanca en Olivar de Navares. Bij deze feiten valt de actie op van Kapitein Don Antonio Alemán Ramírez, onderscheiden met het Cruz Laureada de San Fernando (Erekruis van San Fernando), die in de loop van zijn  militaire carrière de rang van Generaal bereikte. en welke nu zijn naam geeft aan het Acuartelamiento (de Kazerne) van het Regiment Lichte Infanterie Canarias 50.

Vervolgens is het Regiment met eenheden in de gebieden van Ifni en Sahara.
Gedurende de jaren 1974 en 1974 verplaatst een Bataljon zich naar de Sahara en neemt actief deel aan operatien en keert terug naar Las Palmas in november 1975.

Tussen november 2001 en februari 2002 nam een Afdeling van de Fuseliers van dit Regiment deel in de Operatie CHARLIE-SIERRA XVII on Bosnië Herzegovina,
Tussen mei en september van 2004 nam een Compagnie van het Regiment deel aan de Operatie CHARLIE-SIERRA XXII eveneens in  Bosnië Herzegovina.

Dit Regiment werd gevormd als Basiseenheid voor de opleiding van het contigent  ASPFO -XVIII, met het uitvoeren van de missie tussen november 2007 en maart 2008 onder leiding van de Kolonel van het Regiment.

Tussen juni en november 2009 nam een Compagnie van het Regiment deel aan her contigent ASPFOR-XXIII.
Czz_Od_Mf_WQAEtyx_P.jpg
Uitreiking van het Nationale Vaandel aan het Regiment Lichte Infanterie ‘Canarias Nº50’

Op 24 april 1983 is het nieuwe Regimentsvaandel uitgereikt. zoals geregeld is in de beschikking van de Wet  33/1.981 van 5 oktober, goedgekeurd door de JEME en Radiograma Oficial.
vingeraandetrerkker.jpg
                            Plaza Mayor de Santa Ana, Las Palmas de Gran Canaria.
can1.jpg

Het Vaandel is geschonken door de Canarische  Regering, en uitgereikt door de madrina (beschermvrouwe) Doña Isabel Saavedra Acevedo, de zus van de toenmalige Canarische president. De plechtigheid vond plaats onder leiding van Zijne Excellentie Kapitein Generaal van Canarias Don Miguel Fontela Fernández, en vond plaats op het  Plaza de Santa Ana in Palmas de Gran Canaria, waarbij het Regiment werd gevormd door:
- een Batería del Regimiento Mixto de artilleria Nº 94 (RAMIX 94),
- een Compañía de Zapadores del Batallón Mixto de Ingenieros XVI (BMING XVI),
- een Compañía de Infantería de Marina de la Zona Marítima de Canarias,
- een Escuadrilla del Mando Aéreo de Canarias
- een  Sección de la Guardia Civil.
zelfbunbders.jpgSinds 23 april 2010, naar aanleiding van de herdenkingsevenementen van de 436steverjaardag van de  Eenheid, heeft men herdenkingszelfbinders voor de deelname in de loop van hun geschiedenis aan de:
- Strijd tegen de Engelsen (1558-1604)
- Strijd tegen de Hollanders (1568-1648)
- Strijd tegen de Engelsen (1725-1807)
- Campagnes in het Noorden van Afrika (18de Eeuw)
- Strijd van Roussillon (1792-1795)
- Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814)
- Marokkaanse Oorlog (1909-1926)
- Burgeroorlog (1936-1939)
- Campagne van Ifni-Sáhara (1975)
- Interventie in Afghanistan (2008-2009)
vlagghimno.jpg
De Hymne van het  Regimiento Canarias nº 50
Het gaat in feite om de hymne van het  Regimiento Las Palmas nº 66, de  vorige naam waarmee men het huidige RIL Canarias 50 kent, van 1906 tot 1931. Het lied komt uit het militaire Gezangboek Rodriguez-Martin (Uitgeverij  Sintes-Rotger, Mahon 1930), en sinds die datum, heet het Regiment No. 66 Las Palmas zo schreef de Luitenant Kolonel, de invalide Don Valentin Benedicto Garcia, en de de auteur van de partituur is Don Santiago Tejera Ossarray.
himno.png

Himno del Regimiento Canarias nº 50
https://youtu.be/17FM7OEpupA

"Por servir a la Patria querida,
con orgullo he dejado el hogar
ofreciendo el amor y la vida
la sagrada bandera jurar.

Y al besar mi adorada bandera
con el fuego de santa pasión
desbordóse de mí el alma entera
y en sus pliegues dejé una oración.

Ella inspira los hondos quereres,
nos exige firmeza y unión
nos recuerda los santos deberes,
nos incita a la honrada ambición.

Hay en ella reflejos de Historia
que fulguran más puros que el sol,
sacrosantos recuerdos de gloria
y arrogancias del pueblo español.

Relicario de grandes acciones,
de amargura nos hace llorar
¡Porque tiene también sus crespones
porque tiene también su penar!

Esperanza del noble soldado
lo sublime nos hace sentir
y nos graba este lema sagrado:
"Por la Patria se debe morir”
13622_001-1.png
Himno de Canarias
https://www.youtube.com/watch?v=fsqxFIBWvD4

Soy la sombra de un almendro,
soy volcán, salitre y lava.
Repartido en siete peñas
late el pulso de mi alma.
Soy la historia y el futuro,
corazón que alumbra el alba
de unas islas que amanecen
navegando la esperanza.
Luchadoras en nobleza
bregan el terrero limpio
de la libertad.
Ésta es la tierra amada:
mis Islas Canarias.
Como un solo ser
juntas soñarán
un rumor de paz
sobre el ancho mar.

hqdefault-60.jpg

Himno de Gran Canaria
https://youtu.be/v0ubw38LdG0
https://youtu.be/w02hFMo9b2A

Sombra del Nublo,
Riscales los de Tejeda
Cadena de mis montañas.
Montañas las de mi Tierra.
Montañas las de mi Tierra.
Besos de mujer canaria.
Queso tierno y recental;
Vino caliente de abajo.
Y el gofio moreno oliendo;
¡Que más puedo desear...!
El agua por el barranco
Y mi amor en el telar
El agua por el barranco
Y mi amor en el telar.

Sombra del Nublo
Altar de mi tierra maga;
Hay nieve y sol en la Cumbre,
Cumbre de mi Gran Canaria;
¡Cumbre de mi Gran Canaria!
Roque Nublo, Roque Nublo.
Lírica Piedra Lunar;
Si a tu sombra yo he nacido;
Quiero vivir a tu sombra;
Y a tu sombra quiero amar…
El alma eres de mi tierra;
Fuego y lava… junto al mar.
El alma eres de mi tierra;
Fuego y lava… junto al mar.

ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-99.jpg


Nog eens 144 militairen van het Canarische Commando vertrokken naar de Libanon

Het is de tweede groep van het contingent BRILIB XXVII
dat deelneemt in de aflossing van de vredestroepen
van de Verenigde Naties (VN)

GRAN CANARIA - dinsdag 16 mei 2017 - Met de stafchef generaal Venancio Aguado de Diego is op dinsdagmiddag vroeg van 16 mei 2017 vanaf de luchthaven van Gran Canaria de tweede groep, met 144 militairen, vertrokken naar de bestemming Marjayún (ook: Marjayoun, Mar 'Ayoun’, Marjuyun, of Marjeyoun - betekenis: ‘weide van de waterbronnen’) in de Libanon.

De derde groep, waarvan het merendeel voor deze missie is opgeleid door Spaanse soldaten, vertrekt op zaterdag 20 mei  2017,terwijk de eerste groep van het contogent BRILIB XXVII al vertokken is op zaterdag 13 mei 2017. Het gaat in totaal om drie groepen die deel uiitmaken van de aflossing in deze VN-vredesmissie met 600 Spaanse militairen.
ORGANIZACCIONWEB_OK.jpg
salida-contingente-militar-2_g.jpg salida-contingente-militar-1_g.jpg
 salida-contingente-militar-4_g.jpg salida-contingente-militar-3_g.jpg
salida-contingente-militar-5_g.jpg salida-contingente-militar-8_g.jpg
salida-contingente-militar-6_g.jpgGeneraal Aguado, van de Brigada 'Canarias' XVI neemt het bevel op zich van de Multinationale Brigade van de Oostelijke Sector (MINB SECEAST) van de United Nations Interim Force (UNIFIL) in Libanon, die ingezet wordt vanaf de rivier Litani tot aan de Blauwe Lijn, de virtuele lijn die de Libanon en Israël scheidt. 
salida-contingente-militar-9_g.jpg salida-contingente-militar-10_g.jpg
salida-contingente-militar-19_g.jpg salida-contingente-militar-20_g.jpg

salida-contingente-militar-14_g.jpg salida-contingente-militar-15_g.jpg
salida-contingente-militar-12_g.jpg salida-contingente-militar-13_g.jpg
salida-contingente-militar-16_g.jpg salida-contingente-militar-17_g.jpg
salida-contingente-militar-18_g.jpg salida-contingente-militar-19_g-1.jpg salida-contingente-militar-21_g.jpg

salida-contingente-militar-11_g.jpgHun taak in deze internationale vredesoperatie bestaat uit het bewaken van de wapenstilstand tussen de vijanden Hezbolla en Israël, waarbij men samenwerkt met de Libanese strijdkrachten om het vredesbestand in dit deel van het land te bewaren, dat in het zuiden grenst aan Israël en in het noorden aan Syrië.
ZZZIslas-canariaslogo-903.jpg


Vier emotionele momenten bij het vertrek
van de Brigada Canarias XVI naar de Libanon

VN Resolutie 170

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 15 mei 2017 - De 227 militairen die de eerste aflossing vormen van het contingent Brilib XXVII, dat zijn verplichtingen zal gaan vervullen in het Zuiden van de Libanon in de komend maanden, is dit weekeinde vertrokken vanaf Gran Canaria naar dat land. Dit vertrek is het eerste van de drie die zullen plaatsvinden in de maand mei 2017 naar deze bestemming; wat betekent, dat ongeveer 600 Spaanse militairen ingezet zullen worden.

Canarias XVI (dat men heeft opgericht in 2008) is de jongste van de acht brigades die de Ejército de Tierra (Landmacht) vormen, hoewel het binnen het regiment infanterie Sorias 9. het oudste van Europa is, met Basis op Fuerteventura, rechtstreeks erfgenaam van het Tercio Viejo de Nápoles (Oude Napels-legioen)  (16de Eeuw).
4mo9mentern-1.jpg

De manschappen die Brigade Canarias XVI naar de Libanon verplaatst, zijn afkomstig van diverse eenheden: Van de Regimenten Soria 9, Tenerife 49 en Canarias 50; van het Regiment Artillerie van Campaña 93; het Bataljon van Los Zapadores XV, van de Grupo Logístico, en van de Grupo de Caballería Acorazado Milán.

Familieleden

brican-canarias-libano4-kEUH--510x287abcnfamilie.jpg
Familieleden, vrienden, en personeel van de Landmacht hebben afscheid genomen van de militairen die afreizen met bestemming de Libanon. De stafchef van het contingent, Venancio Aguado de Diego, die vertrekt bij een van de volgende aflossingen, is naar de luchthaven gekomen en richtte zich tot de compartimenten, om hen een goede reis te wensen tijdens hun afscheid van  de Canarische Archipel.

Veel ervaring en grote waarde
brican-canarias-libano3-kEUH--510x287abcvaslor.jpg
In de afgelopen acht jaar, heeft de Brigada Canarias XVI in vijf gevallen deelgenomen aan de VN-missie in Afghanistan en, meer recent, heeft men diensten verleend in de operaties welke de Europese Unie, met de toestemming van de Verenigde Naties (VN), heeft verricht in Mali.

“Aanwezig te zijn in een missie is al een reden om trots te zijn en vertegenwoordigt een grote verantwoordelijkheid. Dat is waar wij ons elke dag op voorbereiden.  En ja, iemand gaat als chef van de internationale macht, maar het is nog meer, omdat het prestige van het Spaanse Leger meer is dan een spel wanneer iemand eenheden van ander landen leidt,” zo erkent generaal Aguado de Diego,  die de leiding van deze brigade op zich heeft genomen in maart 2016.

Heel goed voorbereid

brican-canarias-libano2-kEUH--510x287abcporeparsadod.jpg

De Brigada Canarias XVI zet zich in om de leiding  te nemen gedurende zes maanden in de VN-missie in het Oosten van dat land, wat de eerste keer is voor deze eenheid, met brede ervaring in Afghanistan, plaatst men zich aan het hoofd van een internationale operatie.

Bij deze missies heeft Canarias XVI drie gevallenen in dienst (de drie omgekomenen in Afghanistan) en heeft men elf Militaire Ere-kruisen ontvangen met de onderscheiding rood en zeven met de onderscheiding geel, en bovendien 30 benoemingen in de Orden del Ejército (Orde van het Leger).
000islas-canariaslogo-kopie-246.jpg


De Grupo de Caballería ‘Milán’ XVI'
is
het derde bedrijf van Lanzarote

LANZAROTE - maandag 15 mei 2017 - De komst van de Grupo de Caballería 'Milán' XVI(Detachement Cavalerie ‘Milan XVI), van  de Canarias Brigada XVI , naar Lanzarote zal de bestedingen en indirecte werkgelegenheid genereren op het eiland. Alleen aan kopen, zal door  de beslissing van het Mando de Canarias (Canarische Opperbevel), om de Grupo de Caballería (het Detachement Cavalerie)  op dit grondgebied te vestigen, het eiland vijf miljoen euro opleveren.

Dit wil zeggen: Dat het derde meest belangrijke bedrijf op Lanzarote, het Leger zal zijn door de vestiging van de soort Grupo (Detachement), of Bataljon in Arrecife. Op deze wijze, helpt men het gelijkmatig genereren van inkomsten op de Canarische Eilanden met de dagelijkse werkzaamheden en activiteit van het Leger.
caballeria-lanzarote-canarias-kfxF--620x349abc.jpg                                                  
De Cavalerie-eenheid van Brican.
De besteding door elk lid van de Grupo de Caballería ‘Milán’ XVI (Het  16de Milan Detachement) zal €54,=  per dag zijn. Overeenkomstig de gegevens van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, was in het eerste kwartaal van 2017 de besteding per toerist op het eiland gemiddeld €36,20 per dag. De toeristen van het Península (Spanjaarden van het vasteland van Spanje) die op vakantie komen op Lanzarote blijken per persoon/per dag gemiddeld €48,95 uit te geven; terwijl de Duitsers die het eilend van de vulkanen bezoeken, gemiddeld €28,49 per dag uitgeven.

Investeerder en schepper van werkgelegenheid  op het eiland
In mei  2016 heeft, uitgaande van de gegevens van het Istac (Canarisch Bureau van de Statistiek), het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote opgemerkt dat van de  gemiddeld  €36,20 die elke toerist op Lanzarote gemiddeld uitgeeft, €6,37 bestemd is voor logies, €3,82 voor vervoer (1,63 aan het openbaar vervoer en 2,19 aan autohuur), €17,78 (49,1% van de uitgaven   op het eilend) aan voeding (€63,36 in supermarkten en €11,42 in restaurants), €3,95 aan vakantiesouvenirs ,€3,28 aan recreatie, en €0,99 aan ander concepten.”

Anderzijds realiseert het Leger aan bestedingen en investeringen in infrastructuur een bedrag van vijf miljoen euro in een periode van twee jaar. Vervolgens zijn de uitgaven voor water,  schoonmaak, en voeding,  ruim €400.000,=. En de uitgaven die de ruim 450 militaren en hun gezinnen doen op het eiland,  bedragen ongeveer 4,5 miljoen euro. In totaal gaat het om zeven miljoen euro.

In de hoofdstad van  Lanzarote, Arrecife, zal per jaar vijf miljoen euro uitgegeven gaan worden, naast het genereren van menselijk kapitaal en het genereren van technologische en ondernemende kennis.

Aan dit alles, moet men toevoegen dat jonge Canario’s op Lanzarote zich kunnen inlijven bij  de eenheid,  vanwege het aantal arbeidsplaatsen en de economische uitwerking ervan, waarmee het Leger in omvang de vijfde plaats inneemt van de ondernemingen op het eiland.
ZZZIslas-canariaslogo-897.jpg


Plechtig afscheid van de Brigada Canarias,
die naar de Libanon gaat

Het is wat personeel betreft een van de grootste en veeleisende missies waaraan het Leger deelneemt

CANARISCHE EILANDEN - zondag 14 mei 2017 - De luitenant generaal, Commandant Pedro Galán García, heeft op zaterdag 29 april de militaire ceremonie geleid in het Base General Alemán Ramírez  (Hoofdkwartier, de General Alemán Ramírez-kazerne) in Las Palmas de Gran Canaria wat het afscheid was van het Brilib XXVI- contingent dat in mei 2017 in de Libanon ingezet zal worden

Familieleden van de manschappen van de Brigada del Líbano XXVI (27ste Libanon-Brigade), evenals civiele en militaire autoriteiten hebben emotioneel en trots afscheid genomen. Voorafgaand aan de militaire  ceremonie, heeft de stafchef van het contigent, Venancio Aguado de Diego, een ontmoeting gehad met de familieleden, aan wie hij een woord van dank heeft gericht, met de mededeling dat het voltooien van de missie, zal gebeuren met de maximale zorg voor de veiligheid van de Spaanse troepen, wat een eerste vereiste is.

afscheiidnaarLibanaon.jpg
De Luitenant Generaal van het Mando de Canarias heeft,  in maart 2017  een inspectie van het contingent Brilib gerealiseerd.
Bij de afscheidsceremonie waren aanwezig de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo; en de gedelegeerde van de Spaans Regering op Canarias,  Mercedes Roldós. De missie zal ongeveer zes maanden gaan duren. Men neemt deel met drie aflossingen, deze mei 2017 en zal terugkeren in november 2017.

Onder het personeel dat men inzet, is Canarias het zwaarst vertegenwoordigd met niet minder dan 480 manschappen die zijn ingedeeld bij eenheden van het Mando de Canarias en 50 van andere eenheden ingezet op de Eilanden, en daarmee vertegenwoordigen ze 88% van  de ongeveer  600 Spaanse militairen die worden ingezet in  de Libanon.

De Brigada Canarias XVI leidt het contingent dat door het Canarische Leger wordt gegenereerd, genaamd Brigada del Líbano XXVII, om te worden ingezet in Libanon met ingang van mei 2017. Na enkele jaren in Afghanistan hun belangrijkste bestemming te hebben gehad in het buitenland, bied de cyclus hen nu de mogelijkheid om in eigen persoon een van de langste en meest veeleisende missies wat betreft de inzet van personeel te leren kennen van allemaal waaraan het Leger deelneemt.

Daartoe, heeft het Mando de Canarias (Canarische Commando) in de afgelopen maanden te maken gehad met de uitdaging om zich voor te bereiden en met het samenstellen van een contingent om deel te nemen aan de VN-missie. Het contingent heeft een plan opgesteld voor instructie en specifieke opleiding, ontwikkeling van militaire maatschappelijke activiteiten, en controle van controleposten.

Daarnaast hebben ook  de blauwhelmen van El Salvador zich voorbereid die opgenomen worden in het Spaanse contingent, en die zijn  aangekomen in februari 2017.

Dezer implementatie is, na de  laatste organisatorische  aanpassingen, de eerste die de Canarische Brigade gaat uitvoeren, die men heeft voorzien van een Cavalarie-groep, de Grupo Milán, die gevestigd is in Marines (Valencia) en die zich bij deze missie voegt.
ZZZIslas-canariaslogo-894.jpg


20 jaar Bataljon van de troepen van Las Palmas,
nu Brican XVI

Deze waardevolle eenheid is aanwezig geweest in
Bosnië, Kosovo en Afghanistan.
En sinds  mei 2017 in de Libanon

CANARISCHE EILANDEN - zondag 14 mei 2017 - Het Batallón de Cuartel General de la Brigada de Infantería Ligera Canarias XVI (Bataljon van de het Hoofdkwartier van de Lichte Infanterie Canarias XVI) is 20 jaar in  dienst

In 2017 bevestigt het zijn ontwikkelingspotentieel met de VN-vredesmissie in de Libanon, welke begint op 29 april 2017.

Momenteel is Brican XVI een van de beste eilandeenheden, die bestaat uit een aantal gevechtseenheden en een detachement voor logistieke ondersteuning van een enkel commando.
ISLA_FOTO_WEB-2.jpg

20aos.jpg
                                 Planning van  de Salcacia-missie op Canarias.
Brican XVI is een van de meest waardevolle en grootste legereenheden van Spanje bestaande uit een samenstel dat ondergeschikt is aan de General Jefe del Mando de Canarias (Algemene Stafchef) van de Canarische Eilanden

Hoewel het grootste deel van de Brigade wordt ingezet op de Canarische Eilanden, staan de mogelijkheden ervan  toe dat deze geprojecteerd wordt om te opereren op ander geografische instellingen, een aspect dat zich heeft gemanifesteerd met de deelname van zijn eenheden aan internationale ontwikkelingen in Bosnië, Kosovo en Afghanistan. En ook sinds mei 2017 in de Libanon

      Pedro-Galan-Garcia-Teniente-General-Mando-de-Canarias-2.jpg Coat_of_Arms_of_the_16th_Brigade_Canarias_Polyvalent_Brigadesvg-1.png
                     Pedro Galán García,
Met het afscheid nemen van familie en vrienden, op zaterdag 13 april, is het eerste geïntegreerde deel in de Brigada Líbano (Brilib) XXVII vertrokken vanaf de  luchthaven van  Gran Canaria met 227 militairen, aldus beginnend aan de aflossing van het Spaanse contingent op Libanees grondgebied. De Algemene Stafchef van de Canarische Eilanden, Pedro Galán García,  heeft elk detail van deze operatie beoordeeld.

De Algemene Stafchef van het contingent voor de Libanón, Venancio Aguado de Diego, zal deze reis maken bij volgende aflossingen. Het vertrek op zaterdag 28 april 2017 het eerste dat in mei 2017 zal plaatsvinden naar dezelfde bestemming, wat betekent dat ongeveer  600 Spaanse militairen worden ingezet.

En het is de Brigada Canarias XVI die het  contingent leidt dat wordt gegenereerd door het Commando  van de Canarische Eilanden en dat het werk zal voortzetten wat begonnen is door de vorige groepen, met de taken van toezicht op de naleving van resolutie 1701 van de VN, in samenwerking met de Libanese Strijdkrachten in het zuiden en langs de Blue Line dat wil zeggen de virtuele grens tussen Libanon en Israël.

Een grote groep leden van het prestigieuze Brican XVI verlaat de eilanden op weg naar Libanon in het kielzog van uitstekende operaties waarin men aanwezig is geweest in dit dit 20-jarig bestaan.

Brican XVI is georganiseerd voor het leiden van onderwijs en opleiding aan de eenheden in het Cuartel General (Hoofdkwartier), betreffende inlichtingen. acties tegen nucleaire, biologische, en chemische gebeurtenissen en overdrachten, verdedigen tegen voertuigen, en Militaire Politie.

Het Bataljon van de Algemene Kazerne van het Hoofdkwartier van het Legercommando van Las Palmas is opgericht in 1997, en is erfgenaam van de  82ste Transport Compagnie van het Hoofdkwartier van Las Palmas, oorspronkelijk ingelijfd in het Gemengde Battalon van de  Genie  en de 16de Speciale Interventie-eenheid, die voorheen genoemd werd: 82ste Compagnie voor Special Operaties en 82ste Compagnie van de Militair Politie. De eerste stafchef van het Bataljon was luitenant generaal Germán Rodríguez Rodríguez, van 1 januari 1997 tot 22  april 1999.

In februari 2008, door organisatorische aanpassingen omgevormd tot Brigada de Infantería Lígera Canarias XVI. (16de Canarische Brigade Lichte Infanterie) met brigadegeneraal Francisco Martín Alonso aan het hoofd.
ZZZIslas-canariaslogo-892.jpg


Leger sluit La Isleta
en verbiedt de burgers de enclave te bezoeken

Het Cabildo verzoekt wederom dat men een beperkte toegang van burgers toestaat

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De Landmacht heeft de aanpak veranderd en heeft besloten de toegang van de burger te verbieden tot de natuurlijke omgeving van La Isleta, waar de Basis van de Landmacht, de General Alemán Ramírez-kazerne, is gevestigd.

De beslissing, die in april 2017 schriftelijk is medegedeeld, heeft zowel de beide overheden verrast, evenals de instellingen die al jarenlang excursies en bergwandelen organiseren in de enclave, net zoals het Cabildo (Eilandbestuur), de beheersorganisatie voor het conserveren van dit beschermde landschap.

ejercito-cierra-1.jpg
Base-General-Aleman-Ramirez_EDIIMA20170311_0353_19-1.jpg
Het Eilandbestuur heeft gereageerd op de militaire autoriteiten, met het verzoek om heropening van de enclave met een beperkte toegang voor bezoekers, in de overweging, "dat militair gebruik verenigbaar is met de eisen van het milieu en het educatieve en recreatieve bergwandel-aanbod  aan de bevolking van het eiland."
BASE_5.jpg
CALLEJERO_477_PX.bmp
Dibujo.jpg
De afwijzende argumenten die worden gebruikt door degenen die verantwoordelijk zijn voor de militaire basis op verzoeken voor bezoeken aan en doorgang over La Isleta zijn: "dat een dergelijke activiteit  niet in overeenstemming is met het evenwicht en plechtstatigheid die nodig is en verwacht kan worden van de strijdkrachten." Ook waardeert men niet, “het doel dat het bevorderen van de cultuur is ter verdediging van het Spaanse volk," en men maakt geen onderscheid  in, "belangen of specifieke winstgevendheid voor het leger in het algemeen welke een dergelijke activiteit heeft ." En een vierde reden is: "dat men niet  het voordeel ziet wat de eenheden zullen hebben die gehuisvest zijn  op de basis ."
DSC0018-min.jpg    
De General Alemán Ramírez-kazerne, op  La Isleta in  Las Palmas de Gran  Canaria.

IMG_0904.jpg
IMG_0903.jpg
Daarom concludeert het militair bestuur, "dat deze resolutie gaat om het voorkomen van onnodige vooroordelen over het moreel van personeel dat betrokken is bij de uitvoering van de beveiliging en controletaken die de toegang en de doorvoer van militaire installaties verhinderen."  Terwijl “het gaat om een extra last voor het landmacht-personeel dat betrokken is bij de beveiliging van de basis, en het voorkomen van schade die daaruit kan voortvloeien."

Het zijn ‘nieuwe’ argumenten waarmee men een activiteit probeert te reguleren die tot nu toe volledig, normaal gebruikelijk was en die het belangrijkste bewijs  was van de historische hartelijke relatie die de militaire en civiele instanties hebben onderhouden omtrent deze enclave.  Dat is althans de mening van het Cabildo (Eilandbestuur), dat het leger dat eraan herinnert, "Dat sinds de verklaring van La Isleta tot beschermd landschap, en onder voorbehoud van militair gebruik, dit gebied ook zijn betekenis heeft voor onderwijs- en het milieuactiviteiten van het bergwandelen.”

Vanuit het Eilandbestuur dringt men niet alleen aan op de noodzaak La Isleta te heropenen voor de burgerij, maar men is ook van mening, “dat het enige wat het niet doen zal veroorzaken, een grotere mobilisatie zal zijn  van de bewoners van dit eiland en deze stad voor het herstellen van dit gebied.” Vandaar dat in reactie op leger men herhaaldelijk aandringt op de noodzaak aandacht te geven, “aan de vraag om contact met de bevolking voor een iconisch en aanbevelenswaardig  grondgebied wat La Isleta is, door natuurlijke, culturele en landschappelijke waarden die het herbergt."

Juist om het te conserveren,  is de toegang van burgers beperkt tot groepen van50 personen per dag.  Maar binnen de enclave worden jaarlijks in toenemende mate grote sportevenementen gehouden. Deze evenementen, die men sinds ongeveer vijf jaar organiseert, gaan ruim uit  boven het wettelijk minimum dat vastgelegd in de Ley de Espacios Naturales de Canarias (Wet op de Canarische Natuurgebieden) en in het Plan Especial del Paisaje Protegido de La Isleta (Speciale Landschapsbeschermingsplan van La Isleta). Onder de verboden toepassingen, bevat het plan, om maar een preventieve maatregel te noemen, "het gebruik en de activiteiten met betrekking tot het huidige of toekomstige gevaar voor de elementen en de natuurlijke waarden van het gebied."

Maar niet alleen burgerlijke wetten, ook het Ministerie van Defensie zelf besteedt bijzondere aandacht aan de ecologische duurzaamheid van militair bezette natuurgebieden op het hele Spaanse grondgebied, wat er niet weinig zijn.
Zo is in de nationale Defensie-richtlijn  de noodzaak opgenomen, om te handelen op milieubeheersingssystemen om te zorgen voor volledige onderwerping aan de wet en rekening te houden met de evolutie van de milieuprestaties van de bases, kazernes en de faciliteiten van het Ministerie van Defensie" .

CORRIENDO TAN PANCHOS
Corriendo tan Pancho (Gaan zoals Pancho) is de naam van een van de talrijke internetpagina’s via welke men de diverse evenementen promoot die plaatsvinden op La Isleta:

Isleta Extreme -Canarias 50
Het evenement ‘Isleta Extreme -Canarias 50’ telt wel 800 deelnemers. Men organiseert er hardloopwedstrijd  sinds vijf jaar, met afstanden van  13 tot 23 kilometer. Daarbij gaan de bergwandelaars de bergen op van Faro, El Vigía en Las Coloradas. Volgens de eigen gegevens op het Internet, “is deze bergwandeling in twee jaar tijd  van amper 300 deelnemers gegroeid naar bijna 800,”

Een daarvan  biedt het aanzien van de race: “Het verbeteren van de circuit jaar na jaar om het animo van vrijwilligers /militairen  te enthousiasmeren. En men voegt reacties  toe: “ Vanuit de verte ziet men de kronkelende stoet van gekleurde hemden… Een mooi beeld … Met veel animo om de eindstreep te halen… er is een lange  rij om de chip terug te geven … ik houd van deze bergwandeling.”

La Isleta Bike
Voor La Isleta Bike schrijven zich 250 wielrenners in. De eerste editie is in september 2013 gepresenteerd door de Gemeente en de Landmacht. De koers heeft afstanden van tussen de 7,5 en tien kilometer voor wielrenners op bergfietsen in het militaire gebied en is oogeniomen in de koerskalender van  de Federación Canaria de Ciclismo (Canarische Wielrenfederatie) en staat open voor militair  en burger personeel.
Georganiseerd door de  Club Deportivo Artillería 94, telde men in 2016 ruim 250 inschrijvingen. Men werkt samen met de Asociación Niños con Cáncer Pequeño Valiente  (Vereniging Een Beetje Moed voor Kinderen met Kanker) via een bijdrage van tussen de €15 tot €30,= per deelnemer.

Orienta Isleta
De volgende editie van Orienta Isleta vindt plaats in mei 2017. Dit evenement kondigt men als volgt aan op de forums: “ Opnieuw keren we dit jaar terug naar dit zo speciale deel binnen het militaire gebied dat we een keer per jaar kunnen bezoeken. Wat is er te zeggen over deze wedstrijd? Een benijdenswaardige omgeving en een ongelofelijke organisatie.” De volgende ontmoeting is op zaterdag 20 mei 2017.
ZZZIslas-canariaslogo-862.jpg


600 militairen vertrekken vanaf Canarias
naar de Libanon

CANARISCHE EILANDEN dinsdag 25 april 2017 - Nu de voorbereidingen nagenoeg zijn voltooid, staat op zaterdag 29 april 2017 om 13:30 uur op de 'General Alemán Ramírez'-Basis in de hoofdstad van  Gran Canaria de afscheidsceremonie gepland voor het vertrek van 600 militairen van de Brigada Líbano (BRILIB) XXVII voor de VN-vredesmissie naar de Libanon (Arabisch: جبل لبنان; Jabal Lubnān).

De ceremonie zal worden geleid door de luitenant generaal Pedro Agustín Galán García, Chef Staf van het Commando van Canarias, en de  plechtigheid zal worden bijgewoond door burgers en militairen, zo heeft het Ministerie van Defensie laten weten in een persbericht.
brigada_canarias_xvi.gif

ISLA_FOTO_WEB.jpg

Pedro-Agustn-Galn-Garca.png brigada-canarias-21_g-1.jpg
                            Pedro Agustín Galán García.                                Venancio Aguado Diego.

organizacion_mapa_brican.jpgBovendien is het de eerste keer dat het Canarische Commando  BRILIB organiseert; met 600 manschappen, de meeste van de Brigada 'Canarias' XVI.

Brilib-libano.jpgZo verblijft men  zes maanden in de Libanon onder leiding van generaal Venancio Aguado Diego, de huidige Chef Staf van de Brigada 'Canarias' XVI, de militairen  zullen  het werk voort zetten dat is begonnen door de vorige contingenten met de taken van toezicht op de uitvoering van de VN-resolutie 1701 in het begeleiden van de Libanese strijdkrachten  met bijstand in Zuid-Libanon en langs de Blue Line, de virtuele grens tussen Libanon en Israël.

000islas-canariaslogo-kopie-200.jpg


De Brigada Canarias XVI
bereikt dezelfde organisatie als
de andere Brigades van de Landmacht

VALENCIA -  dinsdag 17 januari 2017 - De Ejército de Tierra (Landmacht) heeft op vrijdag 13 januari 2017 laten weten dat de termijn voor de omvorming van de Brigada de Infantería Ligera 'Canarias' XVI naar Brigada Canarias XVI is verricht volgens het voorziene in  het Plan de Transición del Ejército de Tierra (Plan voor Omvorming van de Landmacht). Naast andere plannen, is de introductie van het concept van de Brigada Orgánica Polivalente (BOP) (Meervoudig Inzetbare Brigade).

Op vrijdag 13 januari 2017 heeft men -  in de General Marine Base Admiral (Algemene Marinebasis van de Admiraliteit, in Valencia), waar de Grupo de Caballería Ligero Acorazado Milán XVI (Licht Gepantserde Cavalerie-Groep ‘Milán XVI’) zijn  basis zal blijven behouden - deze integratie geformaliseerd. De ceremonie  is geleid door de stafchef-generaal van de Brigada Canarias XVI en militaire commandant van de Provincie Las Palmas, Venancio Aguado de Diego.
brigada-canarias-caballeria-kDC--620x349abc.jpg
                                 
  De Brigada de Infantería Ligera 'Canarias' XVI,
                                     sinds 13 januari 2017:
  de Brigada Canarias XVI.

160412-El-Alcalde-con-el-Comandante-Militar-de-la-Provincia.jpg 160412-El-Alcalde-con-el-Comandante-Militar-de-la-Provincia-21.jpg download-60.jpg GENERALJEFEBRILCANXVI.jpg                                               
De stafchef-generaal van de Brigada Canarias XVI
                                          en militaire commandant van de Provincie Las Palmas: 
                                                             Venancio Aguado de Diego.
De belangrijkste taak is, vanaf  nu, de Unidad de Caballería  (Cavalerie-eenheid) voor te bereiden om ingezet te worden in de Republiek Libanon (الجمهورية اللبنانية ), geïntegreerd in de overige Unidades de la Brigada Canarias XVI  (Eenheden van de Brigade Canarias XVI) en het contingent BRILIB XXVII dat voor de eerste keer het Mando de Canarias (Canarisch Commando) vormt.
EntregadelnuevoGuindelGrupoalJefedelaUnidadBaseGeneralAlmirantedeMarines.jpg
Tijdens de ceremonie heeft generaal Aguado het Guion del Grupo (Vaandel) overhandigd aan zijn chef-staf luitenant kolonel, Fernando de Saá Antón. Met deze integratie bereikt de Brigada Canarias XVI dezelfde organisatie als de overige Brigades van de Ejército de Tierra (Landmacht).

De Grupo de Caballería Ligero Acorazado Milán XVI  (Licht Gepantserde Cavallarie-Groep ‘Milán XVI’)  is op 15 oktober 2016 vertrokken naar Libanon, met een licht gepantserd squadron, versterkt met een deel van het Regiment Lusitania 8, dat sinds 1 januari 2017, deel is gaan uitmaken  van de Brigada Canarias XVI

Het wapen van de Grupo Milán geeft het embleem weer van het oude Regiment , of Trozo de Milán dat is opgericht in 1661, en dat in de 18de Eeuw veranderde in het Regimiento número 1 de la Caballería Española, het Regimiento del Rey (Regiment van de Koning), met de leus:  'Nada temerás' (‘Je zult niets vrezen’), welke ook de huidige GCLAC Milán hanteert.

Hun voornaamste taak is nu om de cavalerie-eenheid voor te bereiden die ingezet gaat worden in Libanon, geïntegreerd met de rest van de Unidades de la Brigada Canarias XVI en het contingent BRILIB XXVII dat voor de eerste keer het Mando de Canarias (Canarisch Commando) vormt.
000islas-canariaslogo-512.jpg


Het Mando de Canarias ontmoet  de persmedia

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 29 januari 2016 - De Generaal Pedro Galán García heeft namens het Mando de Canarias (de Legerleiding  op Canarias) in het Palacio Militar in Las Palmas de Gran Canaria op vrijdag 29 januari 2016 een informatief werkontbijt met de directeuren van de diverse persmedia op de Canarische Archipel georganiseerd, naar aanleiding van de naamdag - 24 januari - van Sint Franciscus van Sales, de  schutspatroon van schrijvers en journalisten.

“Ik ben er uiteraard  van overtuigd , dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor de taak, onze samenleving te informeren over onderwerpen van de defensie, maar bovendien over aspecten die het leven van bijna 6.000 Canario’s en hun familieleden beïnvloeden, en ik zie geen betere manier om die opdracht te vervullen door samen te werken voor de beste dienstverlening aan de maatschappij die we allemaal dienen,”  zo luidde de aanvang van het welkomstwoord van de generaal aan de aanwezigen.
legekeiding.jpg

      Vertegenwoordigers van de persmedia, met de luitenant generaal Pedro Galán García,
Franz_von_Sales1.jpg                                                        Sint Franciscus van Sales .
                                                                        zie:
                                  https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_Sales
Het Leger, “nuttig, nabij en modern,” zo ging de luitenant generaal verder, is voorbereid op het vervullen van een missie waar men die opdraagt; en dit jaar zijn 430 militairen van het Canarische Commando ingezet in Afghanistan en in  Mali, en hij heeft nogmaals blijk gegeven van” de hoge staat van paraatheid  en motivatie van de Canarische troepen.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-109.jpg


Het Leger houdt er een geheime afvalstortplaats op, westelijk van La Isleta

De Strijdkrachten beschikken over een stortplaats  voor het dumpen van militair materiaal op 2.162 meter diepte op 13,5 mijl uit de kust van Las Palmas de Gran Canaria

CANARISCHE EILANDEN - zondag 23 februari 2014 - De Canarische zeebodem bevat niet alleen een spectaculaire rijkdom aan flora en fauna, maar verbergt ook tonnen aan granaten, hulzen en munitie van lichte wapens. Verouderde militaire uitrusting die de Fuerzas Armadas (Strijdkrachten) opslaan op een vuilnisbelt op 13,5 mijl (ongeveer 25 kilometer) uit de kust ten oosten van de faro (vuurtoren) van La Isleta, in Las Palmas de Gran Canaria. Het wapentuig ligt in een kuil op 2.162 meter diepte.

Het begin van militaire gebied, bij het strand van El Confital: 'Militair gebied, Verboden Toegang, Schietterrein'.

Het Ministerie van Defensie en de Commandantuur van Canarias doen er het absolute stilzwijgen toe. De informatie over deze zaak is uiterst vertrouwelijk, zo rechtvaardigt men. Men bevestigt enkel de verklaringen van het kabinet van de Admiraal Stafchef van de Marine die zich specialiseert op Wetenschappelijk Terrein, Jaime Muñoz-Delgado. Daarin bevestigt men, dat, “op de vuilnisbelt alleen ‘conventionele en algemene’ munitie bewaard wordt

Hoewel het legert gewoonlijk goedgekeurde lozingen dicteert van deze avalstoffen op volle zee bij de Eilanden, beargumenteert dezelfde geraadpleegde bron, dat men geen “precieze” informatie kan geven betreffende de hoeveelheid op de stortplaats opgeslagen materiaal.

Dit is niet de enige onderzeese vuilnisbelt voor bewapening. Naast die nabij Gran Canaria, bestaan er nog vijf opslagplaatsen die verdeeld zijn over de Spaanse kusten, die gerelateerd zijn aan Legerbases en gebieden die officieel zijn aangewezen voor de lancering van dieptebommen en explosieven. Locaties met raadselachtige namen: M-134 komt overeen met een cirkel van twee mijl in doorsnede op vier mijl uit de kust voor Cartagena Murcia): M-135, ligt dicht bij het natuurpark van de Islas Columbretes, tegenover Castellón (Valencia). Op 32 mijl voor de kust van Cádiz ligt de E-132, en op amper zeven mijl de E-133. Op zijn beurt, ligt op 21 mijl voor de kust van Ferrol, ten noorden van La Coruña, de opslagplaats met de naam F-130. Die bij de Canarische Archipel staat bekend als de C-136.

Explosieven
“Voorheen werden daar allerhande zaken gedumpt; vooral verouderd, overtollig materiaal van het Leger, dat men eerst onklaar maakt, men verwijdert de slagpinnen die het explosief laten omploffen, zo ligt er aldus op de zeebodem een hoop rommel met buskruit; dat, als dit eenmaal nat is, nergens toe dient,” zo bevestigen de militaire bronnen. “Bovendien ‘ontsmet’ men de apparatuur,” dit wil zeggen, men ontdoet deze van alle olie en andere vloeistoffen.

Het Verdrag betreffende de bescherming van het maritieme milieu van de noordoostelijke Atlantische Oceaan (OSPAR), een in 1992 opgericht lichaam, weet niet wat de vuilnisbelt van het eiland verbergt.

Het afval is zonder beperkingen overboord gegooid tot 1 januari 1995; het jaar, waarin Spanje het verdrag van Londen heeft ondertekend, waarvan het de belangrijkste taak is, om alle bronnen van verontreiniging te controleren die van schepen overboord zijn gezet en maatregelen te nemen, om te voorkomen, dat er afval gemorst wordt. Deze internationale overeenkomst is door 87 landen ondertekend.

De nautische kaart van de Eilanden laat een omtrek zien van de stortplaats voor het dumpen van explosieven ten oosten van de hoofdstad van Gran Canaria, in een denkbeeldige cirkel en een kuil met dieptes van tussen de 1.653 en 2.162 meter, op 13,5 mijl uit de kust, in wateren die onder de Spaanse soevereiniteit vallen, maar buiten de territoriale wateren. Tot 12 mijl zijn het wateren die onder Spaanse jurisdictie vallen en daarbuiten, zijn het internationale wateren; bijgevolg, dat het in dit geval gaat, om een niet beschermd gebied, waar de omstandigheden van de diepte, dumping van militair materieel mogelijk maken.

Zo wordt deze ruimte in sommige gevallen door het Leger gebruikt als schietbaan, of voor het afzinken van beschadigde, of verouderende schepen. Sommige zijn onderweg gezonken, totdat men de wetgeving begon aan te scherpen. De stortplaats is tegenwoordig echter buiten gebruik, “men recycleert alle verlopen artillerie op een meer verantwoorde en respectvolle manier ten opzichte van het maritieme milieu·”

De afgedankte schepen worden onderworpen aan een sloopproces. Men kan ze alleen op volle zee laten zinken als ze geen gevaar opleveren.

Er moet opgemerkt worden, dat sportduikers met zuurstofflessen normaal tot 50 meter diepte komen, terwijl gespecialiseerde teams 115 meter kunnen bereiken.

Militaire bronnen en professionele duikers merken op, dat als men afval op twee kilometer diepte aantreft, “dit geen invloed heeft op het milieu en, dat het onmogelijk is, dat de stroming dit naar de kust brengt.” Men ontkent bijgevolg, de uitwerking op badgasten en vissers. “Dat is veilig”, merkt een deskundige op dit vlak op, die aangeeft, “dat het metaal zelfs goed is voor de zee, omdat het zuurstof produceert.· “De oxidatie die het materiaal genereert, creëert een kunstmatige biotoop aan biodiversiteit,” zo geeft hij aan.

Het Havenbedrijf van Las Palmas heeft niets van doen met de legerdumpplaats, want dat is een bevoegdheid van de Koopvaardij, het is de Maritieme Autoriteit die weigert informatie te geven.

Russiche schepen - of beter gezegd, schroot - afgemeerd in Pueto de La Luz.
De de aan de ketting gelegde, of verwaarloosde schepen in de Haven, vormen een “inheems” probleem, zo bevestigen bronnen binnen de haven. “Dat is normaal, en meer dan eens zijn we een haven die grenst aan derde landen,” zo voegt men toe.

“Het onderwerp is iets erger,” zo gaat men verder, omdat het Havenbedrijf “gewend is geraakt” bij te dragen aan deze infrastructuur met veel probleem-schepen (aangevaren, met brand, drugs, aan de ketting gelegd…), een feit, dat zich niet voordoet in andere, nabijgelegen havens.
Dezelfde bronnen zijn echter ook van mening, dat dit probleem zich voordoet, “vanwege de ‘kwaliteit’ van talrijke ondernemingen die bestaan in Puerto de La Luz y de Las Palmas.
kleurlogoCanarias-7.png


 

aaaaakaart_canaria-38-91.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--548.jpg