site teller
site teller
site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl
'GRAN CANARIA ACTUEEL'... » CARNAVAL » CARNAVAL LAS PALMAS DE GRAN CANARIA » 2018 Las Palmas de Gran Canaria Carnaval

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-290.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-75.jpg


21 murgas, 12 comparsas adultas, en 7 infantiles
voor het Carnaval 2018

Voor het Hoofdstedelijk Carnaval 2018 maken hun debuut
de murgas: Suspiritas’ en ‘Moskeados’;  
de volwassenen comparsas:‘Kovadonga’ en ‘Cumbancheros’;
 
en de kindergroep ‘Diamantes’

De loting voor de volgorde van optreden vindt plaats op donderdag 14 december 2017

 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 28 november 2017-  21 murgas, 12 comparsas adultas, en zeven  infantiles nemen deel aan het  Carnaval 2018 van  Las Palmas de Gran Canaria. De carnavals zang- en dansgroepen voltooien de voorbereidingen voor hun optredens tijdens het Carnaval van de magische en fantastische wezens, dat zal worden gehouden in de hoofdstad van Gran Canaria van vrijdag 26 januari tot en met zondag 18 februari 2018.

Twee murga's, ‘Suspiritas’ en ‘Moskeados’, respectievelijk uit Moya en Las Palmas de Gran Canaria, , debuteren in het carnaval van de hoofdstad en worden toegevoegd aan de andere negentien deelnemers:

171127-Kisamba-1er-premio-de-interpretacion-de-2017-1.jpg

- ‘Los nietos de Sary Mánchez’  (De kleinkinderen van Sary Mánchez)
   winnaars van de eerste prijs voor interpretatie van de editie 2017,
- Los  Serenquenquenes - tweede prijs in 2017
- Los Twitty’s - derde prijs in 2017-,
- ‘Trapasones’ (Overdrachtelijke’),
- ‘Los Melindrosos’ (‘De Kieskeurige’),
- ‘Los Chancletas’(‘De Schuifelaars’),
- ‘Las Traviesas’ (‘De Slapers’),
- ‘Los Chismosos (‘De Roddelaars’),
- ‘Las Golisnionas’ (‘De Zoeterikken’),
- ‘Kikirinietas’ (‘Kikiri’s Kleindochters’),
- 'Las Crazy Trotas’(‘De Gekke Globetrotters’),
- ‘Tramposas’(De Bedriegers’),
- ‘Las Despistadas’(‘De Lustelozen’),
- ‘Los Chacho Tú’(‘Jouw Kindermeisjes’),
- ‘Simpatikonas’ (‘Sympathieke’),
- ‘Legañosos’ (‘Kleverige’),
- ‘Declaradas’ (‘Aangevers’).
- ‘Lady’s Chancletas ‘(‘Dames Schuifelaars’).
- ‘Los Lengüetudos’ (‘De Tonglikkers’).
De murga-wedstrijden worden gehouden op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 januari 2018; de finale-  waar slechts acht van de 21 groepen aan deelnemen - vindt plaats op zaterdag 3 februari 2018.

De volgorde van optreden van de murgas, evenals die van volwassenen- en kinder-comparsas zal worden bepaald door middel van een loting die, toegankelijk voor de persmedia, wordt gehouden op donderdag 14 december 2017,

De comparsaKovadonga’, van Castillo del Romeral, en de comparsaCumbanchero, van Lanzarote, debuteren in het carnaval van  Las Palmas de Gran Canaria van 2018, in een wedstrijd die plaatsvindt in het  Parque Santa Catalina op vrijdag 2  februari 2017.
Met hen nemen ook de 12 ingeschrevenen deel:
- ‘Kisamba’ - eerste prijs interpretatie in 2017,
- ‘Baracoa’ - tweede prijs in 2017,
-‘ Sur Caliente’ - eveneens van Lanzarote, net zoals de debutant  ‘Cumbancheros’- derde prijs in 2017,
- ‘Nuevo Estilo’,
- ‘Yoruba’,
- ‘Chiramay’,
- ‘Cubatao’,
- ‘Lianceiros’,
- ‘Bahía Tropical’,
- ‘Rayo de Luna’.

Het opreden van de zeven deelnemende comparsas infantiles (kinder carnavalsgroepen) vindt plaats in  het eerste weekeinde van het Carnaval van ‘la  magia y las criaturas fantásticas’, op zaterdag 27 januari 2018, eveneens in het parque Santa Catalina.
-‘Diamantes’ is tijdens deze editie de groep die debuteert,
verder nemen deel:
- ‘Lianceiros Junior’ - comparsa met de eerste prijs voor interpretatie in 2017,
- ‘Cubatao’ (tweede prijs in 20917),
- ‘Chiramay ‘(derde prijs in  en 2017),
- ‘Yoruba,’
- ‘Brisa de Volcán’
- ‘Kovadonga’
.

0000Islas-canariaslogo-kopie-801.jpg


Het hoofdstedelijke Carnaval van de Magie
heeft nu het decor voor het  toneel

Het ontwerp voor het decor voor het carnavalspodium 2018
in Las Palmas de Gran Canaria is gepresenteerd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 16 november 2017 - De wethouder van Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina,  en de artistiek directeur van de carnestolendas, Israel Reyes, en de medewerkers van ‘Por hache O Por be’ (zie: http://www.porhacheoporbe.es): Rubén Cabrera, Ninoska Monzón en Ana María del Pino - winnaars van de tweede ontwerpwedstrijd - hebben op donderdagochtend 16 november 2017 in de bioscoopzaal van het  Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología (Elder-museum), het ontwerp gepresenteerd van het decor voor het grote carnavalspodium dat in 2018  - (van 26 januari t/m 18 februari) gewijd zal zijn  aan de allegorie 'Magía y criaturas fantásticas' (‘Tovenarij en fantasie figuren’); het kleurrijke decor stelt  een kasteel vol mysterie voor, met zijn tovenaars en wezens uit een andere dimensie.

De XhOXb-medewerkers herhalen de ervaring van het benaderen van een project van deze omvang na hun debuut in de vorige editie - het Carnaval de La eterna primavera (Het Carnaval van de Eeuwige lente).
hkhfdgfdk-7_g.jpg

3242647-6_g.jpgDe componenten van het project  hebben een belangrijk traject in het ontwerp en de constructie van: decorontwerp, scenario’s ,en rekwisieten voor theater, film en publiciteit; evenals in de uitvoering van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria; een werk, dat ze hebben ontwikkeld sinds 2004.

1111-2_g.jpg

32653246-5_g.jpg
9876870-4_g.jpg


214326-3_g.jpgIn 2018, zoals gespecificeerd in de openbare aanbesteding, zal XhOXb ook de officiële praalwagen ontwerpen van de entierro de la sardina (‘begrafenis van de sardine’).
0000Islas-canariaslogo-kopie-697.jpg


Een reusachtige draak bewaakt het Carnaval

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag  7 juli 2017 - Een gigantische draak zal  Carnaval bewaken dat in 2018 is gewijd aan de magie en fantastische wezens.

Las Palmas de Gran Canaria viert het belangrijkste feest van 26 januari tot 18 februari met een programma dat wederom inzet op een lang weekeind en dat de dag-evenementen bevordert.

Op dinsdag 4 juli 2017 is het ontwerp van Francesco Faggiano van Isleta Design Studio, door  het technisch comité van het Carnaval gekozen tot affiche dat aan de rest van de wereld het beeld zal uitdragen van het grootste feest van Las Palmas de Gran Canaria; op de poster is de hoofdrol weggelegd voor een reusachtige, groene draak
170705-Cartel-Carnaval-1.jpg
Het werk, dat is gekozen uit de veertien poster-ontwerpen die  gepresenteerd zijn  door beroepskrachten  en bedrijven voor grafische vormgeving,  valt op door zowel  de krachtige combinatie van kleuren,  als de bijzondere visie die de stad vanuit een kubistische optische sector toont.

De poster is niet alleen degelijk en onbetwistbaar allegorisch met de grote, groene draak die opkomt voor de stad, maar geeft een nachtelijk beeld van de stad, omringd door de zee, met zulke nadrukkelijke elementen zoals de kathedraal, het Santa Catalina- busstation, symbolen zoals de Triton en latijn zeil, en bovendien de aanwezigheid van heksen en tovenaars, symbolen die zijn verborgen in een aantal geometrieën die frisheid en natuurlijkheid bijdragen.
170705-Cartel-y-programa-carnaval-2018-3.jpg
Laat in de middag van 4 juli 2017, na ondertekening van de wedstrijduitslag en het openen van de enveloppe met daarin de bekendmaking van de winnende auteur, heeft de wethouder van Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina zich in verbinding gesteld met Faggiano, die bijna ongelovig, alle leden bedankte van het orgaan dat verantwoordelijk is voor het toekennen van de prijs.
De auteur die in april 2016 naar Las Palmas de Gran Canari is gekomen en daar samen met zijn partner de het ontwerpbureau  Isleta Design Studio opende , heeft laten weten zich heel prettig te voelen op een locatie zoals La Isleta, welke uitnodigt tot afzondering  als luchtbel voor creativiteit.
Dit is de eerste keer dat de illustrator en grafisch-industrieel ontwerper afgestudeerd aan de
Politecnico
van Milaan, met klanten in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, heeft deelgenomen aan de ontwerpwedstrijd voor de Carnaval-poster.
In  2017 miste hij de inschrijftermijn, bekent hij.  Toen men de wedstrijd opende besloot hij de stad te bekijken vanaf een afstand zoals een bezoeker zich die voorstelt met Carnaval en vandaar dat hij het spel van lichten, kleur en lichteffecten  bij voorkeur heeft  willen versterken welke men van ver ziet, net zoals de stad oplicht tijden haar meest belangrijke feest.

De presentatie heeft  kunnen rekenen op de aanwezigheid van de wethouder van Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina, die de kleurrijke en objectieve visie van een Europese bezoeker heeftr geprezen die heeft besloten om vanuit zijn woonplaats verhuizen naar de stad, juist in het eerste jaar dat het Carnaval de eerste stappen heeft gezet  in de richting van de verklaring tot ‘van International Toeristisch Belang’, wat in maart 2017 op nationaal niveau is bereikt.
Ook, Israel Reyes, artistiek directeur, zei dat hij zich voelde aangetrokken tot deze poster die een beeltenis van allegorie presenteert,  gelegen in de hoofdstad van Gran Canaria. Francesco, ondertussen, ook aanwezig bij de ontmoeting met de media, bedankte de juryleden voor hun keuze, en de organisatie voor de leiding van de wedstrijd gericht tot de grafische ontwerp-sector.

pagina-carnaval-banner-1.jpg
Programma

Zowel Medina als Reyes hebben deze presentatie benut om de inhoud van het Carnavalsprogramma bekend te maken. Als zodanig, het eerste Carnaval dat men viert met de officiële titel van:  Fiesta de Interés Turístico Nacional (Feest van Nationaal Toeristisch Belang); voor het grootste deel bekend gemaakt tijdens de eerste dagen van de zomer om antwoord te geven aan de stadsbewoners en de toeristen die tijdens de zomermaanden naar de sociale netwerken gaan om de belangrijkste datums te kennen  voor het prepareren van de reispakketten.

Na het registreren van een massale opkomst in 2017, met ruim 640.000 mensen die het feest meebeleefden, en een record te hebben gebroken aan logies  van buitenlanders in hotels en appartementen in de stad, met 104.762 overnachtingen van buitenlandse toeristen tijdens de Carnavalsdagen, volgens gegevens van de Canarische Instituut voor de Statistiek en het Observatorium voor toerisme van de stad, herhaalt men de evenementenkalender die voor het eerst is uitgebracht in 2017.

De viering zal twee en een halve week voor Vastenavond (dinsdag 13 februari) beginnen, en concentreert de meest verwachte gala's en evenementen rond de feestelijkheden, opnieuw ontworpen voor een  groot feestweekeinde. Op dezelfde manier, zet men in  met de  viering van het dagcarnaval in Vegueta, twee grote dagfeesten in Santa Catalina, in aanvulling op het Carnaval al sol, het traditionele  Carnaval en de  evenementen voor kinderen, zoals het Verkiezingsgala van de Reina Infantil (Kinderkoningin), kinderfeestjes, of Festival van kinderkostuums.

Zo zal het Carnaval beginnen op 26 januari met de openingstoespraak en eindigen op 18 februari met de Begrafenis van de Sardine, waarbij  dan de koningin gekozen is op vrijdag  9 februari; de Travestie (Dag Queen)-finalisten geselecteerd zijn (maandag 12) en de voorselectie op zaterdag (10 februari); en het Verkiezingsgala van de Drag Queen (Travestiekoning(in) ) ook op maandag 12 februari, in amper drie dagen tijd dus. Voordien heeft men de  groepswedstrijden gehouden:
- comparsas infantiles, zaterdag 27 januari;
- comparsas adultas, vrijdag 2 februari,
- final de murgas, zaterdag 3 februari;
- verkiezing van de Gran Dama (Senior Carnavalskoningin), op 28  januari,
- Reina Infantil (Kinderkoningin) op 4 februari.

De verkiezing van het carnavalskostuum voor volwassenen wordt herhaald op donderdag 1 februari  en de lichaamsbeschildering speelt een hoofdrol op de laatste vrijdag van het Carnaval (16 februari).
logocarnaval.png
Het programma - bij gebrek aan opname van Carnavalsnachten - speelt zich af in der stadswijken  met een aantal vieringen  die anticiperen op het feest: Lotingen voor deelnamevolgorde  voor de wedstrijden zijn al te zien op de internetpagina: www.lpacarnaval.com
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-117.jpg


Stemmen op het carnavalsthema van
Las Palmas de Gran Canaria 2018

Las Palmas de Gran Canaria  - zaterdag 20 mei 2017 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria o ent op maandag 22 mei 2017 om 00:00 uur de stemming via Internet www.participación.lpacarnaval.com  voor het carnavalsthema van 2018.

Vanaf dat moment kunnen carnavalsliefhebbers , gedurende tien dagen, kiezen voor een van de vijf thema’s, twee meer dan bij voorgaande  edities:
17-18.jpg
- Fabulous Las Vegas (Fantastisch Las Vegas),
- Magia y criaturas fantásticas (Magie en fantastische wezens),
- Érase una vez los cuentos ( Sprookjes, er was eens…),
- La vuelta al mundo en 80 días (Reis om de wereld in 8o Dagen),
- El Lejano Oeste (Het Wilde Westen) 

De laatste twee thema’s waren bovendien die, welke de meeste stemmen kregen in voorgaande jaren en, net als de andere, wordt uw voorstel op www.participación.lpacarnaval.com  geratificeerd door de technische Carnavalscommissie.
carnaval-3.jpg
Het winnende thema wordt bekend gemaakt op woensdag 31 mei 2017. En vanaf dat moment opent de Gemeente  de ontwerpwedstrijd voor de poster van Westen).

Het thema van Jules Verne ‘La vuelta al mundo en 80 días’ eindigde als tweede in 2017.
image_content_1786871_20170531122719.png

NAGEKOMEN BERICHT OP 31 MEI 2017: 
Magia y criaturas fantásticas,
is het carnavalsthema in 2018.

ZZZIslas-canariaslogo-932.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-92.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--549.jpg

zon-178.jpg